Petak, 23.04.2010.

13:40

Italijanima struja iz ibarskih HE

Izgradnja hidroelektrana na Ibru mogla bi započeti za tri do četiri godine, a struja iz njih bi, po povlašćenim cenama, bila namenjena Italijanima.

Izvor: Tanjug

Italijanima struja iz ibarskih HE IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

23 Komentari

Sortiraj po:

Nikola

pre 14 godina

@Dzoni

Apsolutno se ne slazem sa tobom, a to koliko znas o EE sistemu srbije otkrivas time sto kazes da Srbija ima malo hidro potencijala. To ne da nije tacno nego je i veoma suprotno od tacnog. Srbija je zemlja sa veoma velikim hidro potencijalom i studija koju je radila EPS uz podrsku vlade Srbije, pre neku godinu, pokazuje da u Srbiji postoji preko 350 mesta gde bi bilo ekonomski isplatljivo napraviti hidro centralu. Nesto slicno kao u Ceskoj. Doduse oni nemaju toliko mogucnosti ali to sto imaju su iskoristili i sa gomilom malih HC su napravili fenomenalne rezultate.

John McClane @ Dzoni

pre 14 godina

dobro je to sto mi sada sa tih reka ne dobijamo nikakvu struju i sto to ostaje POTENCIJAL! nama energija treba sada, a investicija zajedno sa italijanima nam obezbedjuje deo te struje koju sada nemamo. matamaticki, ako razumes, 49% od bilo koliko proizvedenih megavata struje je beskonacno mnogo vise od 100% vlasnistva nad neproizvedenom strujom sto je sadasnji slucaj. e to je dobro, a ja bih stvarno zeleo da vidim da ljude koji razmisljaju svojom glavom a ne da ponavlaju floskule koje ne razumeju o stvarima koje ne razumeju, sto ovde slucaj

Dzoni

pre 14 godina

John McClane
Izvini a sta je dobro u vesti da ce ono malo hidropotencijala da ide italijanima??Svaka normalna drzava bi gradila za sebe a ne dala dugima da grade za svoje potrebe.Ocigledno da se u energetiku bas i ne razumes a deluje kao da pises sa kompa negde iz vlade srbije,vama je svako ko misli svojom glavom deo neke zavere,sad je sns a 90-tih je to bila peta kolona.
Ovde je ocigledno da vlast i politicari ne zele dobro srbiji..samo su provizije bitne.

Amos

pre 14 godina

Ja se samo pitam dve stvari:
1) koga ste pitali da ovo uradite (date domace izvore ekoloske i jeftine energije strancima - po povlascenim cenama)
2) KOME ste ponudili to da radi - ja nisam cuo da je objavljen ikakav tender za ovo, znaci da je opet u pitanju direktan dogovor Italijana i NEKOG ili NEKIH pojedinaca u srpskoj vlasti.
Nije ni cudo sto se Berluskoni (jedan divan i preposten covek) onako zblizio sa nasim Klunijem u Italiji.

Inace, nisam nikad glasao za SRS i njihove derivate.
Ovo je nezakonito i klasicna pljacka gradjana Srbije.. cak bi rekao i da je veleizdaja - jer kad urade nesto ovako veliko, toliko bitno za gradjane, na ovako skriven nacin - zakljucak moze biti samo jedan.
Pitanje nije ko ce vec samo kada ce ispastati - gradjani Srbije.
Ili ce ispastati jer cemo potopiti dolinu Ibra za tudji car (a onaj nepogodjeni deo Srbije ce placati odstete onima koji su pogodjeni), ili sto necemo imati izvor ekoloske energije u Srbiji, za par godina kad nam to neko zatrazi, ili cemo ispastati kad sutra neko podnese tuzbe i neki eventualno zavrse u zatvoru, a dodje neka talijanska firma i zatrazi nam odstetu.

Ista stvar kao i Veljini putevi, samo mislim da ovde ne mozemo proci bez placanja odstete.

VODENIČAR

pre 14 godina

KAO PRVO OVA VEST JE NADA ZA SVE LJUDE KOJI ŽIVE U IBARSKOJ DOLINI KOJA TREBA DA POSTANE PRAVI TURISTIČKI RAJ.OVAKO JE POSTALA DEPONIJA OTPADA I MAGISTRALA ZA BEŽANJE IZ OVOG KRAJA.DALI JE MOGUĆE DA SE NEKO PROTIVI OVON PROJEKTU.MI KOJI SMO ROĐENI NA OBALAMA IBRA KAŽEMO DA, UMUKNU OVI SVEZNAJUĆI I DA POČNU NEŠTO DA RADE ZA SVOJ ZAVIČAJ A NAŠ OSTAVITE NAMA .

Sava Drugi

pre 14 godina

Evo šta kažu Nemci za sličnu stvar:


Hidroelektrane na Morači, za koga?


Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Plan o izgradnji hidrocentrala na Morači izazvao polemike u Crnoj GoriU Crnoj Gori je u toku oštra javna debata o gradnji četiri hidrocentrale na reci Morači. Dok u vladi tvrde da je to dobar projekat, većina stručnjaka i ekologa smatra da se radi o nerentabilnom poduhvatu…
Čini se da se crnogorskoj vladi veoma žuri, jer ona je, kršeći niz zakona i planova te države, odlučila da krene u projekat čija vrednost iznosi oko pola milijarde evra. Prema planu, hidrocentrale bi 30 godina koristio koncesionar, a onda bi prešle u vlasništvo Crne Gore. Kao glavni razlog za gradnju tih objekata crnogorski zvaničnici navode činjenicu da ta zemlja sada uvozi trećinu potrebne energije.

Značajniji efekti tek 2048. godine

Bivši potpredsednik crnogorske vlade i koordinator „Foruma 2010“ Žarko Rakčević kaže da je takva odluka, ipak, neracionalna. Jer, kako navodi, Crna Gora bi iz budžeta trebalo da izdvoji oko 250 miliona evra da isplati naknade meštanima za potopljena imanja i iseljene kuće, izgradnju puteva i mostova, te zaštitu kulturno-istorijskih spomenika.

„Zadužiti se plaćati glavnicu i kamatu da bi se manji efekti osetili u najboljem slučaju 2018. godine završetkom gradnje elektrana, a značajniji efekti za 30 godina, tek 2048. godine, kada dođe do transfera u vlasništvo naše države, Forum ne vidi kao jasan javni interes i kao prioritet Crne Gore“, kaže Rakčević.

Kršenje zakona i procedure

Profesora na Građevinskom fakultetu u Podgorici Radenka Pejovića najviše zabrinjava to što Crna Gora u ovom slučaju ne poštuje svoje zakone i prostornu dokumentaciju.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Podgorica
„Zašto smo radili ’Prostorni plan’, zašto smo radili studije, zašto smo radili ’Vodoprivrednu osnovu’, zašto smo radili ’Strategiju razvoja energetike’, zašto smo radili ’Akcioni plan energetike’ kada to sve ne poštujemo?“, kaže Pejović.

Zabrinutost ekologa

Najviše primedbi eksperti i ekolozi iskazuju zbog procene da će elektrane imati negativan uticaj na životnu sredinu.

„Ono što je već sada izvesno“, kaže čelnik ekološke organizacije „Grin houm“ Darko Pajović, „jeste da Crna Gora potapa svoju teritoriju da bi izvozila struju susednim zemljama tako da više niko u Crnoj Gori ne treba da ima dileme. Eventualno proizvedena struja iz hidroelektrana na Morači niti će biti naša niti će je kupovati građani Crne Gore niti se elektrane izgleda grade za potrebe države Crne Gore i njenih građana“, ocenjuje Pejović.

Privatni projekat?

Sličan je stav koordinatora Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Dejana Milovca. On smatra da je „nerazumno graditi hidroelektrane ukoliko će se zatvoriti najveći potrošači struje u Crnoj Gori: Kombinat aluminijuma u Podgorici i Železara u Nikšiću“.

„Ono što je sada dostupno u javnosti i ono što vlada i obrađivači kriju od javnosti je da se zapravo radi o privatnom projektu! Jer, država Crna Gora, građani Crne Gore, apsolutno nikakav interes neće imati od izgradnje ova četiri objekta ukoliko se desi scenario da nećemo imati velike potrošače na energetskoj mreži“, kaže Milovac.

I u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj smatraju da bi se sa realizacijom tog projekta malo trebalo zastati. „Bojimo se da ćemo se zbog ovog poduhvata kajati, a još smo na vreme da se ne kajemo“, saopšteno je iz te institucije.

Autor: Mustafa Canka
Odgovorni urednik: Ivan Đerković


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5418906,00.html

John McClane

pre 14 godina

ima li neki komentar nekog ko nije clan SNS na ovu vest? srbiji ce biti bolje uprkos svemu sto cinite da ne bude tako, zao mi je sto ce te i vi ziveti u dobroj zemlji iako ste ucinili sve da ostane u blatu gde ste je prvo smestili!!!

marko

pre 14 godina

Realno, ma ko da potpise ovaj sporazum cini krivicno delo. Ovde je krivicno delo pocinjeno sa dva aspekta, prvo je nesavesno poslovanje i verovatno sticanje imovinske koristi tj mito. Ovako sklopljen posao je ocigledno na stetu jedne strane a u korist druge, pa kao takav ce i biti pravno nistavan. Drugo kriminalno delo je to sto niko ne moze na taj nacin otudjivati prirodne resurse jer su oni samo drzavno dobro i nicije vise. Svako nacionalno dobro se moze iznajmljivati pa ako je sirovina cak i prodavati, ali po fer i trzisnim cenama. Cist primer je procenat koji svaka kompanija koja se bavi prodajom vode daje drzavi. Takodje iznajmljivanje zemljista. Gde je sad logika da domace kompanije koje se bave proizvodnjom vode placaju izvorsku vodu koja bi samo otisla, takodje svi mi placamo struju sa Djerdapa, jedino Italijani gratis. Takodje je ista situacija i sa rujama tj NIS-om, koji nije placao eksploataciju a sad ni ruje ne placaju. Zbog ovakvih a i mnogih drugih sporazuma ce mnogi zaglaviti zatvor, zato se njima i ni na koji nacin ne napusta vlast.

Srdjan

pre 14 godina

Ovo je neka italijansko - crnogorska sema, koju su Srbiji plasirali terazijski crnogorci ...

Kako su Italijani dobili dozvolu da grade HE na Ibru ???

kraljevcanin

pre 14 godina

Ovo stvarno prevazilazi svaku meru. Niko se ne obazire na prirodne resurse koje imamo, a ono sto bi neko cuvao i iskoristio za sebe mi dajemo drugom. Osim rasipanja energije ovde se radi i o upropascavanju prirodnog okruzenja. Reke u Srbiji u gradovima lice na kanale, a svojim tokom na fabrike struje ne za nase potrebe, vec za potrebe stranaca, dok cemo mi struju praviti pomocu termoelektrana, a ono sto nam zatreba uvoziti po 3 puta visoj ceni od proizvedene. Mudra politika, nema sta...

direktor geric

pre 14 godina

nemamo dovoljno struje za domaću upotrebu gradićemo nuklearku a talijanima izvoziti energiju iz hidroelektrana sa naših reka po pvlašćenim cenama??????????

mucka?

pre 14 godina

Ukoliko Italijani daju sve pare za izgradnju HE a posle toga osnuju preduzece koje je u 51;49 u njihovom vlasnistvu i davati struju po povlascenim cenama to bi i razumeo jer bi od te cene struje EPS imao zaradu od 49%, ali ako EPS ucestvuje u izgradnji sa 49% kapitala i daje struju po povlascenoj ceni Italijanima onda bi trebalo raspistati referendum da li su gradjani za to jer bi ispalo licemerno da EPS od nas trazi trzisne cene struje, da gradi skoro pola-pola sa Italijanima i da njima daju cenu po povlacenim cenama a nama po trzisnim koji imamo 3 puta manje plate od Italijana.

expert maVazi

pre 14 godina

Dragi sugradjani u sustini sam protiv prodaje prirodnih resursa, MEDJUTIM u ovom slucaju pravim izuzetak. Prosto i posteno receno Srbiji treba struja! Srbija i EPS ne cine nista kako bi obezbedili i zadovoljili sve vecu potraznju elektricne energije, odnosno ne gradimo nove elektrane. Ovakav aranzman iako Italiji daje povlascenu cenu struje na odredjeno vreme nama koristi iz razloga sto dobijamo nove elektrane koje cemo i mi koristiti.
Jedino drugo resenje bi bilo ogroman uvoz elektricne energije, sto slozicete se i nije neko resenje.
Quid pro quo ja bi rekao ;)

MM

pre 14 godina

51% vlasnistva je u rukama italijana, dajemo u ruke potpunu kontrolu strancima a mi uzimamo manji deo! Neko je opet uzeo pare! Npr. onaj koji se pominje u clanku...

milos

pre 14 godina

Ovo je katastrofa.
Umesto da mi uzmemo kredit i gradimo hidroelektrane i dobijamo tzv "zelenu stuju" mi to dajemo italijanima bud zasto. Prvo cemo da potpisemo protokol, a onda cemo sve da definisemo kasnije i tako cemo verovatno postati jedina drzava u Evropi koja pored gasovoda na svojoj teritoriji nekontrolise ni hidroelektrane.
Usput proizvodnjom ove ekoloski ciste struje otvorili bi sebi prostor da trgujemo kvotom za emisiju ugljen dioksida ali ne mi se i dalje ponasamo po principu posle mene potop

Dzoni

pre 14 godina

Uvek se zapitam da li u Srbiji postoji dno ali ne,ovde uvek moze dublje..koji smo mi carevi,ono malo hidropotencijala sto je ostalo mi dajemo italijanima.Nemam vise reci ni volje za ovaj srbistan,mogu samo reci jadna nasa deca,jos ne shvataju u kojoj ce drzavi da zive.

Nemanja

pre 14 godina

Meni stvarno nije jasno dokle ce se ici sa prodajom ove zemlje. Sve razvijene drzave u Evropi cuvaju svoje nacionale resurse, a mi nase dajemo i sakom i kapom. Bilo bi pametnije da se uzeti krediti malo ulazu u privredu, eto npr. u te hidroelektrane i da se struja prodaje Evropi, da se zaposleni u elektroprivredi nateraju da malo rade umesto sto se zale kako su im male plate. To sigurno nije losa investicija cim se Italijani toliko trude oko toga.

Sole

pre 14 godina

Ovo je loša vest. Olako dajemo svoje prirodne resurse strancima. Ako se ovako nastavi Srbija će uvoziti struju po višim cenama, a izvozićemo Italijanima po povlašćenoj ceni. Malo pameti gospodo i ne potpisujte ovaj dokument. Sačuvajmo naše resurse za našu decu.

Sole

pre 14 godina

Ovo je loša vest. Olako dajemo svoje prirodne resurse strancima. Ako se ovako nastavi Srbija će uvoziti struju po višim cenama, a izvozićemo Italijanima po povlašćenoj ceni. Malo pameti gospodo i ne potpisujte ovaj dokument. Sačuvajmo naše resurse za našu decu.

Nemanja

pre 14 godina

Meni stvarno nije jasno dokle ce se ici sa prodajom ove zemlje. Sve razvijene drzave u Evropi cuvaju svoje nacionale resurse, a mi nase dajemo i sakom i kapom. Bilo bi pametnije da se uzeti krediti malo ulazu u privredu, eto npr. u te hidroelektrane i da se struja prodaje Evropi, da se zaposleni u elektroprivredi nateraju da malo rade umesto sto se zale kako su im male plate. To sigurno nije losa investicija cim se Italijani toliko trude oko toga.

MM

pre 14 godina

51% vlasnistva je u rukama italijana, dajemo u ruke potpunu kontrolu strancima a mi uzimamo manji deo! Neko je opet uzeo pare! Npr. onaj koji se pominje u clanku...

mucka?

pre 14 godina

Ukoliko Italijani daju sve pare za izgradnju HE a posle toga osnuju preduzece koje je u 51;49 u njihovom vlasnistvu i davati struju po povlascenim cenama to bi i razumeo jer bi od te cene struje EPS imao zaradu od 49%, ali ako EPS ucestvuje u izgradnji sa 49% kapitala i daje struju po povlascenoj ceni Italijanima onda bi trebalo raspistati referendum da li su gradjani za to jer bi ispalo licemerno da EPS od nas trazi trzisne cene struje, da gradi skoro pola-pola sa Italijanima i da njima daju cenu po povlacenim cenama a nama po trzisnim koji imamo 3 puta manje plate od Italijana.

Srdjan

pre 14 godina

Ovo je neka italijansko - crnogorska sema, koju su Srbiji plasirali terazijski crnogorci ...

Kako su Italijani dobili dozvolu da grade HE na Ibru ???

Dzoni

pre 14 godina

Uvek se zapitam da li u Srbiji postoji dno ali ne,ovde uvek moze dublje..koji smo mi carevi,ono malo hidropotencijala sto je ostalo mi dajemo italijanima.Nemam vise reci ni volje za ovaj srbistan,mogu samo reci jadna nasa deca,jos ne shvataju u kojoj ce drzavi da zive.

milos

pre 14 godina

Ovo je katastrofa.
Umesto da mi uzmemo kredit i gradimo hidroelektrane i dobijamo tzv "zelenu stuju" mi to dajemo italijanima bud zasto. Prvo cemo da potpisemo protokol, a onda cemo sve da definisemo kasnije i tako cemo verovatno postati jedina drzava u Evropi koja pored gasovoda na svojoj teritoriji nekontrolise ni hidroelektrane.
Usput proizvodnjom ove ekoloski ciste struje otvorili bi sebi prostor da trgujemo kvotom za emisiju ugljen dioksida ali ne mi se i dalje ponasamo po principu posle mene potop

direktor geric

pre 14 godina

nemamo dovoljno struje za domaću upotrebu gradićemo nuklearku a talijanima izvoziti energiju iz hidroelektrana sa naših reka po pvlašćenim cenama??????????

expert maVazi

pre 14 godina

Dragi sugradjani u sustini sam protiv prodaje prirodnih resursa, MEDJUTIM u ovom slucaju pravim izuzetak. Prosto i posteno receno Srbiji treba struja! Srbija i EPS ne cine nista kako bi obezbedili i zadovoljili sve vecu potraznju elektricne energije, odnosno ne gradimo nove elektrane. Ovakav aranzman iako Italiji daje povlascenu cenu struje na odredjeno vreme nama koristi iz razloga sto dobijamo nove elektrane koje cemo i mi koristiti.
Jedino drugo resenje bi bilo ogroman uvoz elektricne energije, sto slozicete se i nije neko resenje.
Quid pro quo ja bi rekao ;)

John McClane

pre 14 godina

ima li neki komentar nekog ko nije clan SNS na ovu vest? srbiji ce biti bolje uprkos svemu sto cinite da ne bude tako, zao mi je sto ce te i vi ziveti u dobroj zemlji iako ste ucinili sve da ostane u blatu gde ste je prvo smestili!!!

marko

pre 14 godina

Realno, ma ko da potpise ovaj sporazum cini krivicno delo. Ovde je krivicno delo pocinjeno sa dva aspekta, prvo je nesavesno poslovanje i verovatno sticanje imovinske koristi tj mito. Ovako sklopljen posao je ocigledno na stetu jedne strane a u korist druge, pa kao takav ce i biti pravno nistavan. Drugo kriminalno delo je to sto niko ne moze na taj nacin otudjivati prirodne resurse jer su oni samo drzavno dobro i nicije vise. Svako nacionalno dobro se moze iznajmljivati pa ako je sirovina cak i prodavati, ali po fer i trzisnim cenama. Cist primer je procenat koji svaka kompanija koja se bavi prodajom vode daje drzavi. Takodje iznajmljivanje zemljista. Gde je sad logika da domace kompanije koje se bave proizvodnjom vode placaju izvorsku vodu koja bi samo otisla, takodje svi mi placamo struju sa Djerdapa, jedino Italijani gratis. Takodje je ista situacija i sa rujama tj NIS-om, koji nije placao eksploataciju a sad ni ruje ne placaju. Zbog ovakvih a i mnogih drugih sporazuma ce mnogi zaglaviti zatvor, zato se njima i ni na koji nacin ne napusta vlast.

kraljevcanin

pre 14 godina

Ovo stvarno prevazilazi svaku meru. Niko se ne obazire na prirodne resurse koje imamo, a ono sto bi neko cuvao i iskoristio za sebe mi dajemo drugom. Osim rasipanja energije ovde se radi i o upropascavanju prirodnog okruzenja. Reke u Srbiji u gradovima lice na kanale, a svojim tokom na fabrike struje ne za nase potrebe, vec za potrebe stranaca, dok cemo mi struju praviti pomocu termoelektrana, a ono sto nam zatreba uvoziti po 3 puta visoj ceni od proizvedene. Mudra politika, nema sta...

Sava Drugi

pre 14 godina

Evo šta kažu Nemci za sličnu stvar:


Hidroelektrane na Morači, za koga?


Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Plan o izgradnji hidrocentrala na Morači izazvao polemike u Crnoj GoriU Crnoj Gori je u toku oštra javna debata o gradnji četiri hidrocentrale na reci Morači. Dok u vladi tvrde da je to dobar projekat, većina stručnjaka i ekologa smatra da se radi o nerentabilnom poduhvatu…
Čini se da se crnogorskoj vladi veoma žuri, jer ona je, kršeći niz zakona i planova te države, odlučila da krene u projekat čija vrednost iznosi oko pola milijarde evra. Prema planu, hidrocentrale bi 30 godina koristio koncesionar, a onda bi prešle u vlasništvo Crne Gore. Kao glavni razlog za gradnju tih objekata crnogorski zvaničnici navode činjenicu da ta zemlja sada uvozi trećinu potrebne energije.

Značajniji efekti tek 2048. godine

Bivši potpredsednik crnogorske vlade i koordinator „Foruma 2010“ Žarko Rakčević kaže da je takva odluka, ipak, neracionalna. Jer, kako navodi, Crna Gora bi iz budžeta trebalo da izdvoji oko 250 miliona evra da isplati naknade meštanima za potopljena imanja i iseljene kuće, izgradnju puteva i mostova, te zaštitu kulturno-istorijskih spomenika.

„Zadužiti se plaćati glavnicu i kamatu da bi se manji efekti osetili u najboljem slučaju 2018. godine završetkom gradnje elektrana, a značajniji efekti za 30 godina, tek 2048. godine, kada dođe do transfera u vlasništvo naše države, Forum ne vidi kao jasan javni interes i kao prioritet Crne Gore“, kaže Rakčević.

Kršenje zakona i procedure

Profesora na Građevinskom fakultetu u Podgorici Radenka Pejovića najviše zabrinjava to što Crna Gora u ovom slučaju ne poštuje svoje zakone i prostornu dokumentaciju.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Podgorica
„Zašto smo radili ’Prostorni plan’, zašto smo radili studije, zašto smo radili ’Vodoprivrednu osnovu’, zašto smo radili ’Strategiju razvoja energetike’, zašto smo radili ’Akcioni plan energetike’ kada to sve ne poštujemo?“, kaže Pejović.

Zabrinutost ekologa

Najviše primedbi eksperti i ekolozi iskazuju zbog procene da će elektrane imati negativan uticaj na životnu sredinu.

„Ono što je već sada izvesno“, kaže čelnik ekološke organizacije „Grin houm“ Darko Pajović, „jeste da Crna Gora potapa svoju teritoriju da bi izvozila struju susednim zemljama tako da više niko u Crnoj Gori ne treba da ima dileme. Eventualno proizvedena struja iz hidroelektrana na Morači niti će biti naša niti će je kupovati građani Crne Gore niti se elektrane izgleda grade za potrebe države Crne Gore i njenih građana“, ocenjuje Pejović.

Privatni projekat?

Sličan je stav koordinatora Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Dejana Milovca. On smatra da je „nerazumno graditi hidroelektrane ukoliko će se zatvoriti najveći potrošači struje u Crnoj Gori: Kombinat aluminijuma u Podgorici i Železara u Nikšiću“.

„Ono što je sada dostupno u javnosti i ono što vlada i obrađivači kriju od javnosti je da se zapravo radi o privatnom projektu! Jer, država Crna Gora, građani Crne Gore, apsolutno nikakav interes neće imati od izgradnje ova četiri objekta ukoliko se desi scenario da nećemo imati velike potrošače na energetskoj mreži“, kaže Milovac.

I u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj smatraju da bi se sa realizacijom tog projekta malo trebalo zastati. „Bojimo se da ćemo se zbog ovog poduhvata kajati, a još smo na vreme da se ne kajemo“, saopšteno je iz te institucije.

Autor: Mustafa Canka
Odgovorni urednik: Ivan Đerković


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5418906,00.html

John McClane @ Dzoni

pre 14 godina

dobro je to sto mi sada sa tih reka ne dobijamo nikakvu struju i sto to ostaje POTENCIJAL! nama energija treba sada, a investicija zajedno sa italijanima nam obezbedjuje deo te struje koju sada nemamo. matamaticki, ako razumes, 49% od bilo koliko proizvedenih megavata struje je beskonacno mnogo vise od 100% vlasnistva nad neproizvedenom strujom sto je sadasnji slucaj. e to je dobro, a ja bih stvarno zeleo da vidim da ljude koji razmisljaju svojom glavom a ne da ponavlaju floskule koje ne razumeju o stvarima koje ne razumeju, sto ovde slucaj

Nikola

pre 14 godina

@Dzoni

Apsolutno se ne slazem sa tobom, a to koliko znas o EE sistemu srbije otkrivas time sto kazes da Srbija ima malo hidro potencijala. To ne da nije tacno nego je i veoma suprotno od tacnog. Srbija je zemlja sa veoma velikim hidro potencijalom i studija koju je radila EPS uz podrsku vlade Srbije, pre neku godinu, pokazuje da u Srbiji postoji preko 350 mesta gde bi bilo ekonomski isplatljivo napraviti hidro centralu. Nesto slicno kao u Ceskoj. Doduse oni nemaju toliko mogucnosti ali to sto imaju su iskoristili i sa gomilom malih HC su napravili fenomenalne rezultate.

Dzoni

pre 14 godina

John McClane
Izvini a sta je dobro u vesti da ce ono malo hidropotencijala da ide italijanima??Svaka normalna drzava bi gradila za sebe a ne dala dugima da grade za svoje potrebe.Ocigledno da se u energetiku bas i ne razumes a deluje kao da pises sa kompa negde iz vlade srbije,vama je svako ko misli svojom glavom deo neke zavere,sad je sns a 90-tih je to bila peta kolona.
Ovde je ocigledno da vlast i politicari ne zele dobro srbiji..samo su provizije bitne.

VODENIČAR

pre 14 godina

KAO PRVO OVA VEST JE NADA ZA SVE LJUDE KOJI ŽIVE U IBARSKOJ DOLINI KOJA TREBA DA POSTANE PRAVI TURISTIČKI RAJ.OVAKO JE POSTALA DEPONIJA OTPADA I MAGISTRALA ZA BEŽANJE IZ OVOG KRAJA.DALI JE MOGUĆE DA SE NEKO PROTIVI OVON PROJEKTU.MI KOJI SMO ROĐENI NA OBALAMA IBRA KAŽEMO DA, UMUKNU OVI SVEZNAJUĆI I DA POČNU NEŠTO DA RADE ZA SVOJ ZAVIČAJ A NAŠ OSTAVITE NAMA .

Amos

pre 14 godina

Ja se samo pitam dve stvari:
1) koga ste pitali da ovo uradite (date domace izvore ekoloske i jeftine energije strancima - po povlascenim cenama)
2) KOME ste ponudili to da radi - ja nisam cuo da je objavljen ikakav tender za ovo, znaci da je opet u pitanju direktan dogovor Italijana i NEKOG ili NEKIH pojedinaca u srpskoj vlasti.
Nije ni cudo sto se Berluskoni (jedan divan i preposten covek) onako zblizio sa nasim Klunijem u Italiji.

Inace, nisam nikad glasao za SRS i njihove derivate.
Ovo je nezakonito i klasicna pljacka gradjana Srbije.. cak bi rekao i da je veleizdaja - jer kad urade nesto ovako veliko, toliko bitno za gradjane, na ovako skriven nacin - zakljucak moze biti samo jedan.
Pitanje nije ko ce vec samo kada ce ispastati - gradjani Srbije.
Ili ce ispastati jer cemo potopiti dolinu Ibra za tudji car (a onaj nepogodjeni deo Srbije ce placati odstete onima koji su pogodjeni), ili sto necemo imati izvor ekoloske energije u Srbiji, za par godina kad nam to neko zatrazi, ili cemo ispastati kad sutra neko podnese tuzbe i neki eventualno zavrse u zatvoru, a dodje neka talijanska firma i zatrazi nam odstetu.

Ista stvar kao i Veljini putevi, samo mislim da ovde ne mozemo proci bez placanja odstete.

Sole

pre 14 godina

Ovo je loša vest. Olako dajemo svoje prirodne resurse strancima. Ako se ovako nastavi Srbija će uvoziti struju po višim cenama, a izvozićemo Italijanima po povlašćenoj ceni. Malo pameti gospodo i ne potpisujte ovaj dokument. Sačuvajmo naše resurse za našu decu.

John McClane

pre 14 godina

ima li neki komentar nekog ko nije clan SNS na ovu vest? srbiji ce biti bolje uprkos svemu sto cinite da ne bude tako, zao mi je sto ce te i vi ziveti u dobroj zemlji iako ste ucinili sve da ostane u blatu gde ste je prvo smestili!!!

expert maVazi

pre 14 godina

Dragi sugradjani u sustini sam protiv prodaje prirodnih resursa, MEDJUTIM u ovom slucaju pravim izuzetak. Prosto i posteno receno Srbiji treba struja! Srbija i EPS ne cine nista kako bi obezbedili i zadovoljili sve vecu potraznju elektricne energije, odnosno ne gradimo nove elektrane. Ovakav aranzman iako Italiji daje povlascenu cenu struje na odredjeno vreme nama koristi iz razloga sto dobijamo nove elektrane koje cemo i mi koristiti.
Jedino drugo resenje bi bilo ogroman uvoz elektricne energije, sto slozicete se i nije neko resenje.
Quid pro quo ja bi rekao ;)

Nemanja

pre 14 godina

Meni stvarno nije jasno dokle ce se ici sa prodajom ove zemlje. Sve razvijene drzave u Evropi cuvaju svoje nacionale resurse, a mi nase dajemo i sakom i kapom. Bilo bi pametnije da se uzeti krediti malo ulazu u privredu, eto npr. u te hidroelektrane i da se struja prodaje Evropi, da se zaposleni u elektroprivredi nateraju da malo rade umesto sto se zale kako su im male plate. To sigurno nije losa investicija cim se Italijani toliko trude oko toga.

direktor geric

pre 14 godina

nemamo dovoljno struje za domaću upotrebu gradićemo nuklearku a talijanima izvoziti energiju iz hidroelektrana sa naših reka po pvlašćenim cenama??????????

Dzoni

pre 14 godina

Uvek se zapitam da li u Srbiji postoji dno ali ne,ovde uvek moze dublje..koji smo mi carevi,ono malo hidropotencijala sto je ostalo mi dajemo italijanima.Nemam vise reci ni volje za ovaj srbistan,mogu samo reci jadna nasa deca,jos ne shvataju u kojoj ce drzavi da zive.

Srdjan

pre 14 godina

Ovo je neka italijansko - crnogorska sema, koju su Srbiji plasirali terazijski crnogorci ...

Kako su Italijani dobili dozvolu da grade HE na Ibru ???

milos

pre 14 godina

Ovo je katastrofa.
Umesto da mi uzmemo kredit i gradimo hidroelektrane i dobijamo tzv "zelenu stuju" mi to dajemo italijanima bud zasto. Prvo cemo da potpisemo protokol, a onda cemo sve da definisemo kasnije i tako cemo verovatno postati jedina drzava u Evropi koja pored gasovoda na svojoj teritoriji nekontrolise ni hidroelektrane.
Usput proizvodnjom ove ekoloski ciste struje otvorili bi sebi prostor da trgujemo kvotom za emisiju ugljen dioksida ali ne mi se i dalje ponasamo po principu posle mene potop

marko

pre 14 godina

Realno, ma ko da potpise ovaj sporazum cini krivicno delo. Ovde je krivicno delo pocinjeno sa dva aspekta, prvo je nesavesno poslovanje i verovatno sticanje imovinske koristi tj mito. Ovako sklopljen posao je ocigledno na stetu jedne strane a u korist druge, pa kao takav ce i biti pravno nistavan. Drugo kriminalno delo je to sto niko ne moze na taj nacin otudjivati prirodne resurse jer su oni samo drzavno dobro i nicije vise. Svako nacionalno dobro se moze iznajmljivati pa ako je sirovina cak i prodavati, ali po fer i trzisnim cenama. Cist primer je procenat koji svaka kompanija koja se bavi prodajom vode daje drzavi. Takodje iznajmljivanje zemljista. Gde je sad logika da domace kompanije koje se bave proizvodnjom vode placaju izvorsku vodu koja bi samo otisla, takodje svi mi placamo struju sa Djerdapa, jedino Italijani gratis. Takodje je ista situacija i sa rujama tj NIS-om, koji nije placao eksploataciju a sad ni ruje ne placaju. Zbog ovakvih a i mnogih drugih sporazuma ce mnogi zaglaviti zatvor, zato se njima i ni na koji nacin ne napusta vlast.

MM

pre 14 godina

51% vlasnistva je u rukama italijana, dajemo u ruke potpunu kontrolu strancima a mi uzimamo manji deo! Neko je opet uzeo pare! Npr. onaj koji se pominje u clanku...

Sava Drugi

pre 14 godina

Evo šta kažu Nemci za sličnu stvar:


Hidroelektrane na Morači, za koga?


Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Plan o izgradnji hidrocentrala na Morači izazvao polemike u Crnoj GoriU Crnoj Gori je u toku oštra javna debata o gradnji četiri hidrocentrale na reci Morači. Dok u vladi tvrde da je to dobar projekat, većina stručnjaka i ekologa smatra da se radi o nerentabilnom poduhvatu…
Čini se da se crnogorskoj vladi veoma žuri, jer ona je, kršeći niz zakona i planova te države, odlučila da krene u projekat čija vrednost iznosi oko pola milijarde evra. Prema planu, hidrocentrale bi 30 godina koristio koncesionar, a onda bi prešle u vlasništvo Crne Gore. Kao glavni razlog za gradnju tih objekata crnogorski zvaničnici navode činjenicu da ta zemlja sada uvozi trećinu potrebne energije.

Značajniji efekti tek 2048. godine

Bivši potpredsednik crnogorske vlade i koordinator „Foruma 2010“ Žarko Rakčević kaže da je takva odluka, ipak, neracionalna. Jer, kako navodi, Crna Gora bi iz budžeta trebalo da izdvoji oko 250 miliona evra da isplati naknade meštanima za potopljena imanja i iseljene kuće, izgradnju puteva i mostova, te zaštitu kulturno-istorijskih spomenika.

„Zadužiti se plaćati glavnicu i kamatu da bi se manji efekti osetili u najboljem slučaju 2018. godine završetkom gradnje elektrana, a značajniji efekti za 30 godina, tek 2048. godine, kada dođe do transfera u vlasništvo naše države, Forum ne vidi kao jasan javni interes i kao prioritet Crne Gore“, kaže Rakčević.

Kršenje zakona i procedure

Profesora na Građevinskom fakultetu u Podgorici Radenka Pejovića najviše zabrinjava to što Crna Gora u ovom slučaju ne poštuje svoje zakone i prostornu dokumentaciju.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Podgorica
„Zašto smo radili ’Prostorni plan’, zašto smo radili studije, zašto smo radili ’Vodoprivrednu osnovu’, zašto smo radili ’Strategiju razvoja energetike’, zašto smo radili ’Akcioni plan energetike’ kada to sve ne poštujemo?“, kaže Pejović.

Zabrinutost ekologa

Najviše primedbi eksperti i ekolozi iskazuju zbog procene da će elektrane imati negativan uticaj na životnu sredinu.

„Ono što je već sada izvesno“, kaže čelnik ekološke organizacije „Grin houm“ Darko Pajović, „jeste da Crna Gora potapa svoju teritoriju da bi izvozila struju susednim zemljama tako da više niko u Crnoj Gori ne treba da ima dileme. Eventualno proizvedena struja iz hidroelektrana na Morači niti će biti naša niti će je kupovati građani Crne Gore niti se elektrane izgleda grade za potrebe države Crne Gore i njenih građana“, ocenjuje Pejović.

Privatni projekat?

Sličan je stav koordinatora Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Dejana Milovca. On smatra da je „nerazumno graditi hidroelektrane ukoliko će se zatvoriti najveći potrošači struje u Crnoj Gori: Kombinat aluminijuma u Podgorici i Železara u Nikšiću“.

„Ono što je sada dostupno u javnosti i ono što vlada i obrađivači kriju od javnosti je da se zapravo radi o privatnom projektu! Jer, država Crna Gora, građani Crne Gore, apsolutno nikakav interes neće imati od izgradnje ova četiri objekta ukoliko se desi scenario da nećemo imati velike potrošače na energetskoj mreži“, kaže Milovac.

I u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj smatraju da bi se sa realizacijom tog projekta malo trebalo zastati. „Bojimo se da ćemo se zbog ovog poduhvata kajati, a još smo na vreme da se ne kajemo“, saopšteno je iz te institucije.

Autor: Mustafa Canka
Odgovorni urednik: Ivan Đerković


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5418906,00.html

kraljevcanin

pre 14 godina

Ovo stvarno prevazilazi svaku meru. Niko se ne obazire na prirodne resurse koje imamo, a ono sto bi neko cuvao i iskoristio za sebe mi dajemo drugom. Osim rasipanja energije ovde se radi i o upropascavanju prirodnog okruzenja. Reke u Srbiji u gradovima lice na kanale, a svojim tokom na fabrike struje ne za nase potrebe, vec za potrebe stranaca, dok cemo mi struju praviti pomocu termoelektrana, a ono sto nam zatreba uvoziti po 3 puta visoj ceni od proizvedene. Mudra politika, nema sta...

Dzoni

pre 14 godina

John McClane
Izvini a sta je dobro u vesti da ce ono malo hidropotencijala da ide italijanima??Svaka normalna drzava bi gradila za sebe a ne dala dugima da grade za svoje potrebe.Ocigledno da se u energetiku bas i ne razumes a deluje kao da pises sa kompa negde iz vlade srbije,vama je svako ko misli svojom glavom deo neke zavere,sad je sns a 90-tih je to bila peta kolona.
Ovde je ocigledno da vlast i politicari ne zele dobro srbiji..samo su provizije bitne.

Amos

pre 14 godina

Ja se samo pitam dve stvari:
1) koga ste pitali da ovo uradite (date domace izvore ekoloske i jeftine energije strancima - po povlascenim cenama)
2) KOME ste ponudili to da radi - ja nisam cuo da je objavljen ikakav tender za ovo, znaci da je opet u pitanju direktan dogovor Italijana i NEKOG ili NEKIH pojedinaca u srpskoj vlasti.
Nije ni cudo sto se Berluskoni (jedan divan i preposten covek) onako zblizio sa nasim Klunijem u Italiji.

Inace, nisam nikad glasao za SRS i njihove derivate.
Ovo je nezakonito i klasicna pljacka gradjana Srbije.. cak bi rekao i da je veleizdaja - jer kad urade nesto ovako veliko, toliko bitno za gradjane, na ovako skriven nacin - zakljucak moze biti samo jedan.
Pitanje nije ko ce vec samo kada ce ispastati - gradjani Srbije.
Ili ce ispastati jer cemo potopiti dolinu Ibra za tudji car (a onaj nepogodjeni deo Srbije ce placati odstete onima koji su pogodjeni), ili sto necemo imati izvor ekoloske energije u Srbiji, za par godina kad nam to neko zatrazi, ili cemo ispastati kad sutra neko podnese tuzbe i neki eventualno zavrse u zatvoru, a dodje neka talijanska firma i zatrazi nam odstetu.

Ista stvar kao i Veljini putevi, samo mislim da ovde ne mozemo proci bez placanja odstete.

mucka?

pre 14 godina

Ukoliko Italijani daju sve pare za izgradnju HE a posle toga osnuju preduzece koje je u 51;49 u njihovom vlasnistvu i davati struju po povlascenim cenama to bi i razumeo jer bi od te cene struje EPS imao zaradu od 49%, ali ako EPS ucestvuje u izgradnji sa 49% kapitala i daje struju po povlascenoj ceni Italijanima onda bi trebalo raspistati referendum da li su gradjani za to jer bi ispalo licemerno da EPS od nas trazi trzisne cene struje, da gradi skoro pola-pola sa Italijanima i da njima daju cenu po povlacenim cenama a nama po trzisnim koji imamo 3 puta manje plate od Italijana.

John McClane @ Dzoni

pre 14 godina

dobro je to sto mi sada sa tih reka ne dobijamo nikakvu struju i sto to ostaje POTENCIJAL! nama energija treba sada, a investicija zajedno sa italijanima nam obezbedjuje deo te struje koju sada nemamo. matamaticki, ako razumes, 49% od bilo koliko proizvedenih megavata struje je beskonacno mnogo vise od 100% vlasnistva nad neproizvedenom strujom sto je sadasnji slucaj. e to je dobro, a ja bih stvarno zeleo da vidim da ljude koji razmisljaju svojom glavom a ne da ponavlaju floskule koje ne razumeju o stvarima koje ne razumeju, sto ovde slucaj

VODENIČAR

pre 14 godina

KAO PRVO OVA VEST JE NADA ZA SVE LJUDE KOJI ŽIVE U IBARSKOJ DOLINI KOJA TREBA DA POSTANE PRAVI TURISTIČKI RAJ.OVAKO JE POSTALA DEPONIJA OTPADA I MAGISTRALA ZA BEŽANJE IZ OVOG KRAJA.DALI JE MOGUĆE DA SE NEKO PROTIVI OVON PROJEKTU.MI KOJI SMO ROĐENI NA OBALAMA IBRA KAŽEMO DA, UMUKNU OVI SVEZNAJUĆI I DA POČNU NEŠTO DA RADE ZA SVOJ ZAVIČAJ A NAŠ OSTAVITE NAMA .

Nikola

pre 14 godina

@Dzoni

Apsolutno se ne slazem sa tobom, a to koliko znas o EE sistemu srbije otkrivas time sto kazes da Srbija ima malo hidro potencijala. To ne da nije tacno nego je i veoma suprotno od tacnog. Srbija je zemlja sa veoma velikim hidro potencijalom i studija koju je radila EPS uz podrsku vlade Srbije, pre neku godinu, pokazuje da u Srbiji postoji preko 350 mesta gde bi bilo ekonomski isplatljivo napraviti hidro centralu. Nesto slicno kao u Ceskoj. Doduse oni nemaju toliko mogucnosti ali to sto imaju su iskoristili i sa gomilom malih HC su napravili fenomenalne rezultate.