Ponedeljak, 12.04.2010.

12:46

Manji porez na zarade, PDV 22 odsto

Ministar finansija Diana Dragutinović kaže da se razmatra smanjenje za trećinu poreza i doprinosa na zarade, što treba da podstakne proizvodnju i zaposlenost.

Izvor: FoNet

Manji porez na zarade, PDV 22 odsto IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

154 Komentari

Sortiraj po:

Sabahudin Cuk

pre 14 godina

Gledam ove komentare i uzivam.
Drago mi je sto ne moram ziveti u zemlji u kojoj ljudi ne misle dalje od svog stomaka.
Imao sam fabriku sa 24 zaposlena. Radio 10 godina boreci se svaki dan sa drzavom koja od mene pravi "prljavog kapitalistickog ekspolatatpora" i sa radnicima koji su svaki dan zeleli da moja firma propadne, gledajuci sta jedem i vozim. A onda mi se smucilo. Sve. I drzava. I polupismena radna snaga. I pozeleo sam da zivim dobro.
I onda sam zatvorio firmu, uslisio zelje mojih radnika i svi su bili srecni.
"Gazda" propao, oni ostali bez posla, a drzava bez ovce koju ce shisati.

E da. "Gazda" je otisao da radi za veceg "gazdu", za zaradu koja je dva puta veca (moze biti i tri) od plate Guvernera NBS. I skroz je propao :-).
Sto svima pametnima i pismenima zelim. Da propadnu ko ja.
Da samo pomenem, u propast idete Boeing-om 747-400 (moze i Airbus a380).

Ne boj se Srbijo. Necemo se vratiti :-).

Tipolir

pre 14 godina

.......Da li će se cene povećavati ili ostati iste je pitanje korupcije i monopola,odnosno nesposobnosti države koja je pod rukom tajkuna.Bio sam skoro u Hrvatskoj cene su slične a njihov pdv je 22%. Taj kajmak koji su skupljali naši zelenaši nije oporezivan a plate radnika su manje nego u Hrvatskoj.......
(ćorsokak, 13. april 2010 10:17)

PDV u Hrvatskoj je 23%, za nauk. Uostalom komentirane su nedavno stalne usporedbe Srbije i Hrvatske, pa nema smisla ponavljati osim, da su te dvije države puno, puno različitije nego što sliče jedna drugoj, i zato su sve usporedbe bezpredmetne.

Goran

pre 14 godina

Ovo je veliki udar na kupovnu moc stanovnistva. Pad kupovne moci vodi ka padu agregatne traznje. Pad agregatne traznje neminovno vodi ka padu prodaje na trzistu, a pad prodaje vodi ka padu prihoda preduzeca, investicija, proizvodnje, dodatnog pada zivotnog standarda, budzetskih prihoda, itd. Kako ce taj deficit da nadoknade? Novim dodatnim poreskim opterecenjima ili udarnickim radom u kovnici novca u Topcideru. Kad sam ja studirao i zavrsavao ekonomiju to se zvalo recesija. Ne znam kako to zovu ovi novokomponovani profesori i |eksperti", ali ocito da im je to postalo "IN". Secam se devedesetih godina. Mnogi koji su ekspertski kao konsultanti vedrili i oblacili nacionalnom ekonomijom onda, to isto rade i sada. Neki su iz instituta otisli na fakultete, a neki sa fakulteta u institute. Promenili su samo gazde za ciji racun lobiraju. Zalosno je sto kao nazovi eksperte imamo tipove koji smisao svog angazmana vide iskljucivo u rukovanju digitronom radi pronalazenja nacina za dodatnu pljacku stanovnistva.

Ivana Rakic

pre 14 godina

Postovani,

ne bi se u potpunosti slozila da bi ovaj predlog o smanjenju poreske stope doveo do sveukupnog boljitka odnosno rasta zaposlenosti. Cinjenica je, da bi poslodavci placali manje na ime poreza, kako navedeni primer kaze od 60 din(%) na 40 din(%) ali da li bi to znacilo i automatski povecanje zaposlenosti, narocito ako business potrebe ne nalazu za jednim takvim povecanjem radne snage, pogotovu u jednoj ovako kriznoj godini.
Naprotiv, predpostavka je da bi smanjenje poreza automaski islo na povecanjie poslovnih prihoda.
Povrh toga , moramo imati u vidu i cinjenicu da se prilikom pregovara posodavac -zaposleni danas u Srbiji potpisuje ugovor na iznos neto a ne bruto prihoda. To eksplicitno povlaci za sobom cinjenicu da polozaj zaposlenog u predlogu vlade bi bio doveden jos u goru situaciju.
Naime, ako radnik zaradjuje 100 din a poslodavac placa 60din na ime poreza koji ce biti smanjen na 40din, zaposleni ce i dalje primati istih 100 din. Ako bi to dalje znacilo, kako je obrazlozeno, da ce navedeno smanjenje poreza biti prevaljeno na povecanje PDV-, to bi samo izazvalo dalje smanjenje kupovne moci zaposlenog i pad zivotnog standarda jer bi za isti iznos licnog dohodka od 100 din mogao da kupi manje.
Ono sto bi trebalo evenutalno predloziti je sporazum o bruto dohodku zaposleni - poslodavac.
U tom slucaju, radnik bi primao 160 din bruto od cega bi trenutno na ime poreza placao 60 din. U slucaju smanjenja poreza od 60 din na 40 din, automatski bi mu umesto inicijalnih 100 din sada bilo na raspolaganji 120 din, sto je 20 din vise od predhodnog.
Taj extra dohodak bi taman kompenzovao za predvidjeno povecanje PDV (povecanje cena)i time zadrzao kupovnu moc i zivotni standard na istom nivou.

veljko

pre 14 godina

Pa zar gospodine Arsicu, americki predsednik nije smanjio poreze u vreme krize nije ih povecavao niti je uvodio nove namete kao sto se desilo kod nas da su uvedeni novi porezi na upotrebu mobilnih telefona,nisu povecani porezi na imovinu od 20-40% u zavisnosti od grada i opstine....

Bravo Profa

pre 14 godina

Svaka cast profesore, zasluzili ste ovo mjesto, jer ste najbolji!!! Bicete sjajan guverner, kao sto ste profesor. Mi sa Ekof-a smo ponosni na vas, al` nam je zao sto nas ostavljate. Svako dobro!

Shonke

pre 14 godina

Dakle ovo je vrlo prosto, samo pročitajte pažljivo šta je Dragutinovičeva rekla: cilj je da se ukupan trošak za radnu snagu smanji. U prevodu: da radnik što manje košta, bilo onaj u javnom bilo u privatnom sektoru. Time bi u teoriji trebalo da se poslodavcima oslobodi 12.5% sredstava na račun plata i pratećih doprinosa a dalje bi kao trošak u proizvodnji to moglo da dovede do veće konkurentnosti naših preduzeća i do eventualnog privlačenja novih firmi da otvore ovde svoje pogone. U teoriji.
A da bi neka firma sagradila bilo kakav veći pogon treba da prođe godinu - dve dok dobije dozvole, nađe zemljište, podmaže lokalne i republičke lopove... Za to vreme u npr. Rumuniji, ili Mađarskoj, Slovačkoj ili Češkoj su mogli da sve završe i već neko vreme rade i vraćaju uloženu investiciju.
(Jel ono u Slovačkoj KIA pre 5-6 godina dobila zemljište na izvolte, železnicu i ostalu infrastrukturu do placa džabe samo da počnu da rade i zaposle par hiljada ljudi.
Kod nas bi to trajalo nekoliko godina dok se samo utvrdi ko sve treba da se "ugradi".)

Problem naše privrede nije toliko veliki izdatak za plate (ionako su na niskom nivou čak i u poređenju sa našim milim okruženjem) nego što mi nemamo šta od visoko profitabilnih proizvoda i usluga da ponudimo inostranstvu. Uglavnom izvozimo proizvode niskog tehnološkog nivoa. Da bi prodali nešto i dobro zaradili treba da bude sofisticirano, napredno, korisno, kvalitetno i relativno jeftino. Šta mi ovde imamo? Akumulatore i pneumatike za automobile, limove i proizvode crne metalurgije, boje i lakove... Pa to niti je visoko profitabilno niti je nezamenljivo u okvirima tržižta EU ili Rusije. super je suficit sa cefta-om ali nama treba veći izvoz na ova dva tržišta a znamo kakva je konkurencija.
Izvinjavam se, zaboravio sam na mega-posao sa Fiat Puno classic automobilom.

Poljoprivreda? Svaku prednost koju bi mogli imati (ekološki čista proizvodanja hrane, plodno zemljište) država je uspela da uništi malim ili potpunim nepostojanjem subvencija i olakšica za primarne proizvođače. Da ne govorim o zastarelosti i neefikasnosti tehničkih sredstava koja se u 90% gazdinstava koristi (sve kao posledica manjka sredstava i podsticaja).

A pdv od 22%? Fenomenalan potez. Bar sa gledišta punjenja budžeta. U prvih nekoliko meseci. Kad promet počne drastično da opada, kad firme i to jedva budu uplaćivale biće veselo kad shvate da su od pdva prihodi manji nego kad je bio 18%. Ali mislim da idu na ono što je već neko od komentatora napisao: smanjiš, kao, trošak poslodavcima (UPS će biti zadvoljan) i smanjiš sopstveni prihod za minimalan iznos a na mnogo širu bazu poreskih obveznika (čitaj svi građani - 7.5 miliona potrošača) udariš daleko veći harač. Lepa računica: ako je u budžetu ove godine od pdva bilo 325 milijardi dinara posle povečanja stope biće 397 milijardi (vrlo gruba računica). Eto 750 miliona EUR samo jednim zakonom. Kad bi ovo bila neka video igrica a ne realan život.

Mila

pre 14 godina

Bas nam drago, a posebno milo
Evo primer
racun sa struju februar 1.000 +18%PDV=1.180 din
uvecan u martu 1.000+10%povecanje+18%PDV=1.298 din,
A onda nasa buducnost i naših racuna za struju
1.000+10%povecanje+22%PDV=1.342din.
To je kratkoročno, da se ne sekiramo, a zahvaljujemo zemaljskim "bogovima" zemlje Srbije biće nam i bolje, mislim veći PDV.
Tako redom za sve koristimo, a to je naravno luksuz, smanjićemo potrošnju.
Najmilije, sledi odmrzavanje plata, penzija od 2%.
Pravi uspeh, obećanje ludim radovanje.
Ostaje nam -0.

bankrot

pre 14 godina

Ne razumem sta se cudite ovoliko u vezi ovoga? Pa Srbija je bankrotirala prosle godine i ovo je samo logican potez. Kada drzava bankrotira desavaju se sledeci stvari, reprogramiraju se stari krediti, uzimaju se novi krediti, secate se Jelasicevog putovanja u Bec gde je molio banke da ne povlace novac, uzeli smo 2-3 milijarde kredita MMF-a, prodali smo NIS za 400 miliona, sada prodajemo Telekom, uzeli smo 200 miliona od rusa. Logican potez je povecanje poreza.

Milan

pre 14 godina

"...poslodavci bili potpuno oslobođeni plaćanja doprinosa za zaposlene koji primaju platu manju od 16.500 dinara, što je granica siromaštva." Koliko znam poslodavci po zakonu NE SMEJU da daju platu nišu od ovog iznosa jer je to u stvari iznos utvrđene mesečne najniže zarade (menja se malo + - u zavisnosti od broja radnih dana u mesecu). Takođe postavljam pitanje ako se na ovu najnižu zaradu ne plaća nikakav doprinos pa ni za PIO, kako će ovi radnici ostvariti pravo na penziju?

neuk i nebitan

pre 14 godina

citam i ne verujem. Prostom logikom smanjite doprinose na plate za trecinu, povecajte plate za tu istu trecinu i povecacete i kupovnu moc stanovnistva. Ko smanji doprinose a ne poveca platu za taj iznos kazniti ga da se pusi i ostalima za primer. PDV neka bude i 19%, a smanjite akcize na benzin, povecajte na cigarete i alkohol. Mozda sam i neuk i nebitan ...

Živi bili pa videli

pre 14 godina

Pošto ne verujem da će poslodavci povećati plate nakon sniženja doprinosa, niti trgovci-monopolisti na svoju štetu ostaviti cene na istom nivou posle povećanja PDV-a, sve ovo o čemu ministarka priča u prevodu ovo znači da ćemo ostati na istim neto platama, a da će životne namirnice i svi računi (struja, gas, telefon) poskupeti 4%.

Dusan

pre 14 godina

Odlicna ideja, prevaliti poreza sa strane zarada na stranu potrosnje. Sada imamo situaciju da jedna manjina i to siromasnija samo placa poreze. Naime, poreze ne placaju oni koji su vlasnici preduzeca (sve ide natrag u firmu ili u dobit a tu su minijaturni porezi), vlasnici stanova koje iznajmljuju, oni koji dobijaju pomoc iz inostranstva, oni koji imaju imovinu ili akcije, oni koji ne prijavljuju prihode vec minimalac. Ovakvi prihodi iznose po mojoj proceni oko 75% prihoda a porez placa ona manjina koja radi od 8 do 16h. Posto toj manjini ne mogu da naplate porez onda moze da im naplati po potrosnjih jer vise trose, znaci PDV gore, doprinosi dole.

Nevena

pre 14 godina

@Za Nevenu:

Gospodine, prvo bih vas zamolila da se malo civilizovanije izrazavate, nje toliko tesko pokazivati barem minimum civilizovanog ponasanja.

Ocigledno uopste niste verzirani za poresku oblast - kao i u Madjarskoj, i u Srbiji postoji redukovana PDV stopa od 8% koja se odnosu na hranu, lekove i osnovne namirnice.

Toliko o vasem komentaru i vasoj strucnosti.

nezaposlen

pre 14 godina

@ biljana

Ja bi kod vas radio i za 315 evra. Samo se plasim da ako neko iz ministarstva procita vas komentar da ce nam onda povecati PDV na 25 % jer ce misliti da svi zaradjuju kao vasi radnici.

Beloved

pre 14 godina

Mislim da su u stanju da nam iscede i poslednju kap krvi samo da bi sebi produžili vladavinu makar na 2-3 dana. Ne bi im palo na pamet da recimo prestanu da se voze u Mercedesima, Audijima, itd.
Da naplate poreze Miškoviću, Beku, Hamoviću, Lazareviću, Drakuliću ...
Da otpuste rodbinu koju su pokupili sa konca i kanapa i dovukli u Beograd da rade u ministarstvima, agencijama, budžetskim preduzećima. Ma naravno da ne, lakše je nama nabaciti jaram oko vrata (i onako nas tretirate kao stoku). Stidite se !

Mak na konac

pre 14 godina

A zašto, ako je to samo jednokratni udar na cene, ne povećamo PDV na, recimo, 40%?
Pa kad ciljana zarada radnika bude oko 16.500 dinara, i srpska privreda dostigne nezamislivu konkurentsku sposobnost i doživi izvozni "bum", ima sve da procveta. E, ali koliko će njih preživeti da bere cveće, pitanje je sad!

Za Nevenu

pre 14 godina

Na žalost, ne postoje osnove da se Mađarska i Srbija porede. Nikako. To što su oni uradili je zato što su mogli, mi to ne možemo.

Da si jednom ušla u Mađarsku prodavnicu videla bi o čemu je reč. Oni nisu prosto povećali poreze za 5% kako navodiš, već kod njih postoji više stopa poreza, samo luksuzna roba se oporezuje najvišom stopom. Kod nas će praktično sva roba da se oporezuje sa 22%.

Ako nešto načuješ i pre nego što počneš da lupaš, raspitaj se malo, sedi u autobus/kola, pa idi u Mađarsku, uđi u prodavnicu, pogledaj cene, pa onda pričaj.

A koliko je tačno to što kažeš, najbolje pokazuju prekjučerašnji rezultati izbora gde je vladajuća garnitura socijalista tresnula kao s kruške.

Kamo sreće da se mi ugledamo na njih i da možemo da se poredimo...

Direktor (sada bivsi)

pre 14 godina

Veci pdv znaci skuplje poslovanje. Skuplje poslovanje znaci manje poslovanje. To Keynesianci nikad nece razumeti. Keynesianci imaju samo jednu centralnu ideju: povecati javnu potrosnju.
Keynesian ekonomista ne moze da skonta dve stvari:
1. da smanji javnu potrosnju (jer ima ideju da ce to smanjiti rast privrede) - naravno to je pogresno ali oni u to veruju.
2. Da smanji plate, jer ima ideju da plate uvek moraju da rastu - sto je isto pogresno jer cena rada se ne razlikuje od bilo kog drugog proizvoda ili usluge, i varira u zavisnosti od ponude i potraznje.
A posto je jedini nacin da odrzi nominalni rast plata i realni rast javne potrosnje deficitarno finansiranje onda imamo kao proizvod INFLACIJU.
To vam je keynesian ekonomista u 3 recenice.

Pre neki dan na TV super-keynesian ideja da se lekari placaju po broju pacijenata!
Kao da je lekar radnik na traci!!! Posledica takve ideje je da ce lekari da izigraju sistem - da propuste sto vise pacijenata kroz sake.
Nema veze kvalitet rada, nema veze posvecenost - bitna je kolicina!

Ozbiljno ljudi - ovi u vladi su totalno nekompetentni!

Александар Илић

pre 14 godina

Овако ја разумем министарку:
Јавна предузећа издвајаће мање за раднике, радницима ће остати исте нето плате али ће зато цене скочити због повећања ПДВ-а !
Са том разликом ће руководиоци имати већи простор за манипулисање и крађу - пошто их ништа друго и не занима - у шта смо се већ безброј пута уверили.
Скалабилни порез на плате довешће до истог апсурда који се десио у Црној Гори а то је да се радницима са малим примањима плата још више смањи а онима са високим повећа.
Све то потиче из тога што да би се задржала иста НЕТО плата код малих примања потребно је сада мање БРУТО а код већих већи БРУТО.
Проблем је што у те доприносе спада и допринос за пензијско па испада да ће после мале плате људи имати још мању пензију а они са великим платама имаће још већу пензију ?!?
Све је то нелогично и бесмислено док год се не уради права реформа а то је да радник договара БРУТО плату - тако је у САД, Канади, Аустралији и западно европским земљама.

Zare

pre 14 godina

Sve ovo ima smisla ALI! Prvo rešite vi slabo naplaćen porez na dohodak... Nije prijavilo ni 15% lica porez na dohodak u visini na koju se oporezuje a na prvom mestu nisu oni najveći tj. najbogatiji. Pa nije valjda da kontrolor leta ima najveće prihode u državi?! Dalje povećajte ozbiljno porez na imovinu,kategorišite stanove pa onda lepo onaj ko ima 100 kvadrata u centru Bga ili NSa ima da plati jedno 300-400€ porez godišnje a za kuću na Dedinju od 10.000 pa na više... Tek kad ove neke kategorije ozbiljno "zakačite" onda razmišljajte od ostalome. Stvari koje priča ministraka su savršeno logične ali ovakve mere moraju pratiti i neke druge. Ako smanjujete doprinose za radnike onda ukinite sve subvencije koje omogućavate prilikom zapošljavanja jer danas mnogi privatnici stalno zapošljavaju novu radnu snagu a otpuštaju staru i time stalno uživaju nekakve beneficije koje država daje za svakog novozaposlenog u prvoj godini. Treba to sve poukidati! Svaki novozaposleni mora biti prijavljen svaki minut koji provede na poslu i za svaki minut poslodavac bi morao da plati doprinose...ovde znatno treba pooštriti kazne i kontrole i to mora biti prioritet vlade br. 1. Tek na kraju dolazi PDV jer je njegovo podizanje najgora moguća mera ali ako se to MORA onda neka ide ali da se i sve prethodne mere prethono sprovedu!

radovan

pre 14 godina

Varijabilni PDV,znaci za svaku klasu proizvoda drugacija stopa PDV-a,plate preko dvostrukog republickog proseka oporezovati sa 22%,PDV na plate sa republickim prosekom i nize smanjiti na 12%,zaposliti 2000 ekonomista i pravnika u poreskoj upravi-inspekciji i poslati ih u svaku firmu,vilu na kontrolu(cekaj bato da vidimo kako si ti to zaradio).Ovako smo nagrabusili sa ovim nazovi strucnjacima,na celu sa gospodjom ministarkom.

Ivan

pre 14 godina

Ova vlast je stvarno od reči.
Na sva zvona su u pregovorima sa MMF-om pričali kako bi povećanje PDV-a bilo kontraproduktivno. Sada je urađena studija koja to opovrgava. Verovatno su se pomirili sa tim da će teško osvojiti sledeće izbore, pa da ućare još malo, dok mogu. Teška srca glasaću za Tomu na sledećim izborima.

Perica

pre 14 godina

Znaci porez na koriscenje mobilnog telefona bice 32%. Pa dobro, ipak je to luxuz. Nego ozbiljno nesto da napisem, plate privatnog sektora ostaju iste, samo ce poslodavci placati manju bruto platu, znaci prihodi domacinstva ostaju isti, rast poreza, rastu cene, pada traznja, manji prihodi prodavnica i manja traznja za robom raznih fabrika, posledica zatvaranje prodavnica i otpustanje radnika iz fabrika. Ali dobra strana ovoga je sto ce doci do povecanja plata javnom sektoru, jer tamo postoji masa plata koja se deli radnicima, pa sa manjim doprinosima, to ce znaciti da ce se neto plata povecati, tako da nije sve tako crno kao sto na prvi pogled izgleda. Lepo je raditi u javnom sektoru.

biljana

pre 14 godina

Poslodavac sam, prosecna plata u firmi (jeste mala firma) ca 630 Eur, svi prijavljeni na pun iznos!
PROTIV SAM SMANJENJA POREZA I DOPRINOSA NA ZARADE!
Privreda time ne moze da se oporavi! Bolje dajte subvencije za otvaranje novih radnih mesta u iznosu 20% od uplacenog onima koji uplacuju redovne plate duplo vece od proseka. Oni nece zloupotrebiti to jer su vec pokazali da postuju svoje zaposlene.
Ovako ce se teret povecanja PDV samo svaliti na gradjane i penzionere, a drzava ce i dalje neodgovorno uzimati iz EPS-a, Telekoma, Infostana.
Postoji mnogo drugih nacina da se pospesi privreda, a da se ne optereti gradjanstvo, ali i ovo je pokazatelj da politicare ne zanimaju gradjani vec samo obezbedjenje priliva tamo gde oni "zahvataju"!

nada

pre 14 godina

Kuku lele nama svima sa ovakvom ministarkom Zamislite kada ministarka finansija kaze dovoljno je 16.000,00 din.plata to je na ivici siromastva ali bice olaksanje poslodavcima nece placati poreze i doprinose. Potpuni sunovrat. Navali ce se na ledja gradjana a pritom sebi dele milionske bonuse i plate. Sram Vas bre bilo. Da li Vi to nama porucujete da ce mo jesti gloginje.Toplo vam preporucujem da Vi imate plate od 16.000,00 dinara.

Zabrinut

pre 14 godina

Već sam se pomalo zabrinuo, jer "od Kopaonika" do danas nisam čuo nijednu brilijantnu ideju gospođe koja se predstavlja kao naš ministar finansija.

Jok neće se preći na sivo tržište, jok to neće uticati na inflaciju, jok plate će skočiti. Ma dajte molim vas, kakve su to budalaštine??

Pokrenite proizvodnju i poljoprivredu ako hoćete pare!! Ne možete stalno samo povećavati namete. Pa jel' se tako vodi država?! Di ste to naučili? Dokle tako i šta je sledeće?

Pa ne može pola države da nema posla i da bude 1:1 penzioner:zaposleni.

ćorsokak

pre 14 godina

Sve što je predložila ova dotična ministarka je glupost. Jedino što preduzetnike može obradovati je to da će plaćati manje doprinose.Ali to ne znači da će plate biti veće.Plate će biti mnogo manje jer će biti oporezovane sa 20% umesto 12%.
Da li će se cene povećavati ili ostati iste je pitanje korupcije i monopola,odnosno nesposobnosti države koja je pod rukom tajkuna.Bio sam skoro u Hrvatskoj cene su slične a njihov pdv je 22%. Taj kajmak koji su skupljali naši zelenaši nije oporezivan a plate radnika su manje nego u Hrvatskoj.
Gospođo ministarka nemate sposobnosti da uredite tržište,sve pod izgovorom tržište reguliše konkurencija.Gluposti za 1 razred ekonomske škole.I te kako država može da preduzme mere kako bi se učesnici u tržišnoj privredi doveli u red.Međutim primer Telekoma i EPS-a,gde se zidaju cene na osnovu nikavih proračuna, a odobravaju tkzv agencije je nešto što nema veze sa tržišnom privredom nego sa cetralističkom.
Do povećanja cena će sigurno doći.Međutim ono što me brine jesu mediji koji govore o inflaciji.Jeno je kad prenesu izjavu da imamo od početka god jednocifrenu inflaciju,a drugo je kad o tome nema nikavih članaka i svi ćute. Kakva crna jednocifrena inflacija kad su se troškovi života od početka godine uvećali za više od 10%.Ako neko ima platu od 30.000din,i to je uspeo da raspodeli na mesčni nivo u januaru.Sada pri istoj kupovini za to u martu i aprilu potrebno minimum 33.000dinara(30.000*10%=3.000).Ako se uzme u obzir da smo u januaru više kupovali zbog novih godina,božića,pa i slava,a da je se manje kupovalo u martu,a potrošilo se više para onda je situacija više nego katastrofalna.Tako da je ta dotična inflacija sigurno jednocifrena ako se u obzir uzmu sateliti,luksuzna kola,avioni,jahte,i ostalo.
Ono što još više može da zabrine je da će stvarno da padne kupovna moć i da se smanji potrošnja kako kaže ministarka.Narod se već odrekao mesa,sad će morati da se odrekne i kupusa.Ustvari doći će do još značajnijeg pada životnog standarda jer će narod da se odriče osnovnih životnih namirnica i tražiti supstitute koji će mu narušavati zdravlje.Narušavanje zdravlja kraći život,manje će se isplaćivati penzija,pa vi demokrati kažite da niste vampiri.
Apsurd svega ovog je i nebulozna i bolesna ambicija Dinkića koji predlaže i stimuliše uzimanje uzimanje kredita kako bi se povećala potrošnja dobara koja su ovoj krizi čist luksuz.Građani koji otplaćuju te kredite znaju koliko su oni jeftini...
Vi gospodo sedite u istoj vladi i pričate dijametralno suprotne stvari!Raspišite izbore ako se imate sasvim suprotne stvari oko najvažnijih pitanja.

Mishko

pre 14 godina

Smanjenje poreza i doprinosa na zarade neće radnicima doneti veće plate, nego će doneti dodatne uštede poslodavcima. Najjači igrači kod nas su svakako registrovani u inostranstvu, pa kao "strani" investitori plaćaju mizerne poreze na dobit. Ovo smanjenje će im još dodatno pomoći da povećaju svoje bogatstvo. Povećanje PDV, na drugoj strani, direktno negetivno utiče na standard običnih građana, ma kako nas ubeđivali da se to neće ni osetiti. U zbiru, bogati će biti još bogatiji, siromašni još siromašniji. Ova država sve više podseća na afričke i južnoameričke diktature, koje opstaju dok imaju podršku (kredite) iz inostranstva, svoje građane drže u pokornosti i siromaštvu, a omogućavaju enormno bogaćenje nekolicini ljudi bliskih vlastima. Bolje da konkurišemo za Afričku uniju, od EU smo daleko par svetlosnih godina.

024

pre 14 godina

Bez obzira kako to surovo zvučalo zarade su trošak. Ovo se ne bi prelilo na veću zaradu zaposlenih ali bi smanjenje troškova povećalo likvidnost firmi. To je jako veliki problem koji ministarka verovatno pokušava da reši.
Naravno da samo povećanje PDV-a stavlja sa druge strane teg.
Znači da bi ipak sa tim prilivima pokrivali manjak po osnovu prvog pa nije jasno kakva je to reforma.
Posebno je zanimljivo što iz dva ministarstva dobijamo suprotne signale.
Štedite vs. trošite
Dragutinović vs. Dinkić

Prijatelj

pre 14 godina

Gos'n Milojko, jedini rezultat ovakve budalastine bio bi razvoj crnog trzista i pad stranaka na vlasti. Ako vam je to cilj onda vam je studija veoma uspesna.

sima strahota

pre 14 godina

..pa nema mesec dana kako je gorenje najavilo da seli proizvodnju iz slovenije u srbiju zato sto je ovde pdv manji 2%, mi eto resili da im udarimo balvan na put..

..sustina je u sledecem..

..kada se pogleda koliko se budzet puni iz pdv-a a koliko iz poreza na plate, jasno je da ministarka hoce jednim potezom da zakrpi deficit maskirajuci dodatni harac toboznjom brigom za sirotinju..

..u isto vreme, sva poreska zahvatanja otisla su s onu stranu leferove krive..ergo, ostavite prihodnu stranu bar dok ne resite pitanja javnih nabavki, rada javnih preduzeca, prometa robe na buvljacima, sive ekonomije, nepotrebnih propisa, procedura iz kamenog doba, legalizacije, katastra, drzavne imovine, restitucije, reforme penzija, lenjih profesora, aljkavih opstinara, nepovucenih para iz odobrenih kredita..ma da ne nabrajam..

BOBAN

pre 14 godina

Po ovoj logici stvari, najbolje je ukinuti plate, time bi i porez na plate bio idealnih 0%, a PDV podici na 100 %, pa radnici donirajte organe i zaradite.

Beogradjanin

pre 14 godina

Na zalost, iako me ova ZENA nevidjeno nervira, jer ne zna bas tacno cime SVE treba da se bavi, moram da priznam da ovaj predlog i nije tako los. Povecanjem PDVa stvarno cemo najvise poskupeti robu iz uvoza (i smanjiti pritisak na deviznom trzistu) jer se PDV 100% placa samo na robu iz uvoza. Jedino sto smatram da je jako lose resenje, jeste PROGRESIVNO oporezivanje zarada. Mislim da to po svojoj prirodi postavlja odredjene "vestacke" granice za odredjivanje visine zarada. Jer niko nije lud da isplati 21.000 dinara ako je "granica" za prelazak u sledeci "razred" npr. 20.999 dinara. Znaci sve je ok, osim progresivnog oporezivanja. Ja sam za jedinstvenu poresku stopu, pa ce oni koji imaju vecu platu i platiti vise (stvar matematike). Takodje, podrzavam da se daleko veci deo zarade (logicno je u visini potrosacke korpe) ne oporezuje. Sta vise, dozvolio bih dodatni odbitak (uvecanje neoporezovanog dela) ukoliko imate izdravana lica (na primer decu). Eto gdjo Dragutinovic, da ne bude da Vas uvek samo kritikujem. Hvala. Ipak, moram da dodam da u ovoj racunici najlosije ce proci penzioneri, jer oni nece osetiti "rast" penzija, po osnovu umanjenja poreza i doprinosa, a i tekako ce osetiti rast PDVa na racunima za komunalije i hranu. I ostaje pitanje da li ce bas svi poslodavci razliku u umanjenju doprinosa preliti radnicima kroz povecanje NETO zarade, ili ce jednostavno to zadrzati za sebe. E u tom slucaju, imacemo nemire ... A ako se vratim na "dokazanu" (ne)sposobnost nase ministarke, ipak ce biti cupavo ...

Dzoni

pre 14 godina

Ma nek povecaju,taman vise i da ga ne placamo pa da vidimo kako ce da finansiraju njihov luksuz i armiju stranackih vojnika.Mozda je tako i jedino resenje,ovako ce uvek stranacka knjizica biti najbolji biznis.

Zika

pre 14 godina

Predlog je dobar, ali tesko da moze da prodje pored tajkunsko-politicke mafije tipa Dinkic-Misko!
Zasto je dobar, evo primera:
Dosta proizvoda u Hrvatskoj sa 23% PDV ima manju ili istu cenu kao ISTI proizvodi u Srbiji gde je PDV 18%. Zakljucak: Veci profit srpskih tajkuna koji uzimaju kajmak. Sa nesto visim PDV, tajkuni ne mogu toliko da se ugradjuju, je NE MOGU da podizu cene u nebo, nece niko da ih kupi.
Predlog je dobar i sto se tice rasterecenja cene rada, privrede!

shonex

pre 14 godina

...ljudi poenta je u sledecem, ovom reformom ce poslodavcima biti olaksan zivot, a to da ce trziste biti konkurentnije su gluposti jer ce poslodavci tu trecinu samo staviti sebi u dzep a cene ce ostati iste!!! kao drugo ovo sa smanjenjem poreza na dohodak je samo mazanje ociju da bi se iskoristila prilika da se podigne PDV, sto je ovde ustvari i poenta price!!! Trece ovim potezom ce gradjani biti ti koji ce na kraju ispastati time sto placamo veci porez na promet!!! Zakljucak, nece vise ljudi biti zaposleno, jer ce sektor ljudskih resursa i dalje ostati u sivoj zoni i dalje ce placati 2/3 plate na crno, nego je poenta da drzava nadje nacin da kroz povecanje PDV-a obezbedi veci priliv u budzet...Evo vama moj predlog, smanjite drzavni aparat i potrosnju drzave pa cete preko noci postati profitabilna vlada i odjednom ce moci sve...najlakse je navlaciti pare dodatnim nametima svojim gradjanima a time samo kopate sebi jamu pred nove izbore!!!!!!! Ministarka trazi podrsku gradjana: NEMA MOJU!!!!

Joca

pre 14 godina

Ja sam problem poreza i zarade resio. Zatvorio sam firmu, pa nemam ni prihode. Posao necu vise ni traziti, jer sam se od toga bas umorio. Ali da vam ovo sve ne zvuci cudno, podmazao sam pasos, pa ako se uskoro ne vidimo, "vidimo se".

Deajan

pre 14 godina

Osnovni preduslov povecanja konkurentnosti privrede Srbije je drasticno smanjenje ogromne i nezajazljive drzavne administracije u koju su se mnogi uhlebili po stranackoj liniji. Ovo nije nikakva akcija koja ce da dovede do povecanja konkurentnosti, nego obicno presipanje iz supljeg u prazno.
Sta oni planiraju - smanjice nekoliko poreza, a istovremeno ce povecati nekoliko poreza!
Od gradjana Srbije ce drzava manje otimati na jednom mestu, ali ce istovremeno povecati otimacinu na drugom mestu. Eto, to je ta reforma...
Nedavno je jedno istrazivanje pokazalo da zaposleni u drzavnoj administraciji rade u proseku 3.5 sata dnevno, duplo manje od onih kod privatnika, a primaju platu kao da rade 8 sati. To znaci da bi bez ikakvih problema administracija mogla da se skrese za 1/3. Nakon toga mogli bi konacno da se smanje porezi (bez istovremenog povecanja drugih poreza), smanje opterecenja privrede (i gradjana) i tako poveca konkurentnost privrede Srbije i kvalitet zivota...
Kako smanjiti poreze? Jednostavno - smanjiti drzavnu administraciju!
Nemojte da zaboravite da su oni tu zbog nas, a ne mi zbog njih. Oni moraju da sluze nama, a ne mi njima.

zoxbaker

pre 14 godina

...ma treba naci neki modus za neplacanje poreza, jednostavno bojkotovati vlast, pa da vidimo kako ce onda funkcionisati bez para...

Joca

pre 14 godina

Ja sam problem poreza i zarade resio. Zatvorio sam firmu, pa nemam ni prihode. Posao necu vise ni traziti, jer sam se od toga bas umorio. Ali da vam ovo sve ne zvuci cudno, podmazao sam pasos, pa ako se uskoro ne vidimo, "vidimo se".

goran

pre 14 godina

sta se radi sve u srbiji???PDV 22 posto,to nema u svetu.Koje mi zarade imamo pa da nam smanje porez na plate,plate su nam i ovako mnogo velike da jedva prezivljavamo.Kako ove iz vlade nije sramota.DOKLE BRE VISE!?

J...CEMOVAMK...

pre 14 godina

Mene samo interesuje kako će se to odraziti na moj račun za najskuplji ADSL internet i fiksnu telefoniju u svetu ? Da neće možda pojeftiniti ? Da ne podseća ovo po malo na potez kad su nam Vučić i Šešelj hteli uvesti porez na satelitske antene i voćke ispred kuće ?
Ne znam kako vi razmisljate ali za mene je ovo kraj ove NEKOMPETENTNE i NEČASNE vlade.

Nebojsa

pre 14 godina

Konačno jedan pametan predlog!!!! Ali teško da će proći na brodu ludaka...
(Zaposleni, 12. april 2010 12:54)

Pametan predlog???
Gde si ti ucio ekonomiju, u skoli za masin-bravare?

Ja

pre 14 godina

Koliko sam ja shvatio, povećaće porez a neće povećati plate i to je cela 'revolucionarna' ideja. Baš i nisam nešto oduševljen. U isto vreme tenderi za autoputeve pucaju zbog nemara, struja se krade, grejanje preskupo, ulice pune rupa. Krajnja posledica će biti ta da će moj poslodavac zadržati više novca za sebe, a meni će proizvodi biti skuplji zbog većeg poreza. Zaista, ne da nisam oduševljen, nego sam besan.

DEJAN NBGD

pre 14 godina

Plac majke bozije. Ova ce nas zaviti u crno gore nego Dafina i Jezda zajedno. Toliko pameti a toliko gluposti na jednom mestu pa to ima samo u Srbiji. Nama nemoze da pomogne ni Cak Noris

Milorad

pre 14 godina

Sklonite ovu jednom sa tog polozaja ,Ona izgleda cim ustane iz kreveta Dodaje 22% na sve sto stigne. Ajde Dodajte jos poreza ovoj jadnoj privredi pa da Mi svi privrednici privremenp zatvorimo firme kao opomenu ovim privrednim dzelatima

marko

pre 14 godina

@Osnovac

Znas li ti koliko ima radnih mesta u Srbiji gde se efektivno radi majne do 3-4h od punih 8-10h? Da ukinemo polovinu i onu drugu polovinu prebacimo da radi jos toliko umesto ovih pa Srbija bi stala. Sutra kad odete na posao malo se osvrnite oko sebe i pogledajte sta ljudi rade i koliko rade efektivno...

Direktor (onaj bivsi)

pre 14 godina

Samo da dodam:

Porez na zarade je u ovoj drzavi 10% i ne odnosi se na ostala opterecenja zarade u smislu penzijskog i invalidskog osiguranja, kao ni na doprinose i samodoprinose... U sustini OPET VAM MAZU OCI!
Nek ostane porez na zarade koliki je i bio do sada - ionako je medju najnizima u okruzenju.
Gdj-a ministarka daje vam paru a otima 10 dinara!!!

Privatnik

pre 14 godina

UZAS - BLAGO RECENO :(

AKO POVECAJU PDV, JA MOJU FIRMU SELIM U DRUGU DRZAVU!!!
NARAVNO IZ RAZLOGA JER NEMAM NAMERU DA PDV PLACAM AVANSNO (SADA JOS VECI PDV) A DA TU ISTU ROBU NAPLATIM ZA 3 MESECA.

E PA NECE DA MOZE, STO KAZE SRECKO SOJIC.
POLAKO STI RACUNI GOSPODO, REALNE NEZNALICE SRPSKE EKONOMIJE.

Moze Dijana Dragutinovic da poveca PDV, cim ona licno otvori bilo koju firmu u Srbiji, ulozi 50.000 evra u nju, i krene da proizvodi i prodaje i avansno placa PDV i robu za proizvodnju.

SRAM JE BILO, REALNA NEZNALICA.

Na papiru i ja znam da je tako, ali tim potezom ce ubiti pola malih privrednika i dovesti do toga da im banke sve oduzmu sto je na lizing uzeto.

MaxLe

pre 14 godina

Nije mi jasno samo na koji nacin ovo garantuje gradjanima vece plate?! Ponovo zakon iz radionice cika Miska i cika Mise. Plate ostaju iste, oni izdvajaju manje na poreze, a nama novo povecanje cena????!!!! Jao dokle vise!!! Dajte nam bar 1 normalnog politicara da bar za nekoga glasamo! Ova drzava vec decenijama ulazi u konflikt s narodom, a sve u korist tajkuna!

boki

pre 14 godina

Ovde mnogi nisu dobro procitali tekst pa ne shvataju sta nam se sprema. Oni pricaju o smanjenju stope doprinosa i istovremenu povecanju stope poreza na zaradu sa 12 na 20 odsto. To znaci da se ide na ruku poslodavcima da ih radnik manje kosta, a istovremeno ce radnik dobijati manju platu jer ce mu porez na platu biti veci za 8%. Drugo, povecanje PDV-a za 4% je ogromno povecanje koje ce ionako previsoke cene kod nas naduvati do besmislenosti i dodatno smanjiti kupovnu moc. Pored toga jos i enormno povecanje poreza na imovinu, mislim stvarno crno nam se pise. Istovremeno drzava se nece nimalo potruditi da ustedi i smanji javnu potrosnju sto joj MMF trazi jos od 2000 godine. Toliko buke oko otpustanje sake viska drzavnih cinovnika a na kraju tresla se gora rodio se mis. Ovde se ljudi dele na privilegovane (politicari, tajkuni, mafija i drzavni i javni sluzbenici) i ostale obicne smrtnike za koje niko ne haje. Ali sami smo krivi sto sve dopustamo. Pogledajte kako demonstriraju Grci ili Francuzi kada njihove vlade donose nepopularne mere, a sta se desava kod nas? Kad su kod nas ljudi protestvovali zbog ekonomskih mera? Nismo svesni sta demokratija znaci i kako se koristi u svakodnevnom zivotu. Sta rade nase sindikati sem sto dele polutke na rate i uzimaju clanarine? Tuzno moja Srbijo...

A+

pre 14 godina

'Sposobnost drzave da prisili pojedince da finansiraju javna dobra moze da znaci da pojedince primora na finansiranje posebnih interesnih grupa, odnosno drzava moze da prisili jednu grupu da se odrekne svojih resursa u korist druge grupe. Ovakvi prinudni transferi poistovecivali su se sa kradjom, uz jednu vaznu razliku: drzavni transferi zaogrnuti su plastom legaliteta i respektabilnosti koje im daje politicki proces. Kada se politicki proces u nekoj zemlji odvoji od gradjana i pocne da se koristi za transfer resursa grupama na vlasti, razlika izmedju oporezivanja i kradje je u najboljem slucaju postaje nejasna' - Joseph Stiglic, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2001. godine, 'Ekonomija javnog sektora', izdavac Ekonomski fakultet u Beogradu, 2004. godine, str. 459.

M4B0X

pre 14 godina

Uskoro će 100 god od početka I svetskog rata i mi ništa nismo naučili.

Afere i prevare u BH novinama 1914-1918
www.box.net/shared/83zii3db27

slavko ing.

pre 14 godina

astita TAJKUNA i prebacivanje tereta na ledja naroda>Strasno! Dosta bre vise eksperimenata,odstupite i idite u ISTORIJU! Pa Vi bre pojma nemate!
Ovakvi potezi vode u katastrofu ili ne daj Boze u nesto jos strasnije.ZA ime Boga RAZMISLITE....

Boris

pre 14 godina

Tekst:"Dodatni prihodi u državnu kasu, kako je rekao, prikupili bi se povećanjem poreske stope na zarade, sa 12 na 20 odsto, a u tom slučaju ne bi bile oporezovane zarada niže od 16.500 dinara."
Naslov:"Manji porez na zarade, PDV 22 odsto"
Zaista bi covek ocekivao makar minimum povezanosti teksta sa naslovom clanka?!
Sustina je u povecanju svih mogucih poreza i dazbina. Znaci zaposleni ce imati manje u dzepu, znaci manje ce trositi, to sto ce kupovati bice skuplje, znaci manje ce se proizvoditi, znaci manji BDP, znaci manje prihoda u drzavnoj kasi. Takvoj ministarki finansija se treba zahvaliti na svemu i pozeleti joj da se zaposli kao strucni saradnik Svetske banke ili MMF-a.

jedina solucija revolucija

pre 14 godina

Moram priznati da se donekle slazem sa ovim.

Tacno je da bi se povecao PDV ali bi se znacajno rasteretila privreda, posebno proizvodjacka privreda (koja je u sutini i najznacajnija).
Ogromne su dadzbine za regularno placanje radnika, to mnoge poslodavce gura u sivu ekonomiju, a to onda koriste razni propaliteti za cisto iskoristavanje jeftine radne snage.

Smanjenjem opterecenja na plate odvojili bi se pravi privrednici koji zele da im radnici budu zadovoljni (koji razmisljaju dugorocno, a ima ih dosta) od mesetar koji samo varaju ljude bez ikakve zastite.
Povecanje PDVa ce povecati cene, neznam zasto se ne ide na variabilnu stopu PDVa, do neke vrednosti niza, od neke vrednosti visa. netrba biti isti PDV za bluzicu od 300din i bundu od 3000evra.

Sva roba koja prelazi vrednost polovine prosecne plate u Srbiji treba biti oporezovana sa stopom PDVa od 32%.
Sa povecanjem prosecne plate povecavace se i kolicina robe koja je oporezovana manjom stopom od recimo.

Takodje treba uvesti razlicite stope za oporezivanje plate, plate koje prelaze odredjene cifre trebaju biti drasticno oporezovane, svako ko prima vecu vrednost od 4 prosecne plate treba biti vise oporezivan, vise od 6 jos vise oporezivan, vise od 8...
I tu ce se situacija menjati sa povecanjem prosecne plate.

Direktor (onaj vec bivsi)

pre 14 godina

E javila se najzad i gdj-a ministarka ;-)

Pa drago mi je da nisam pogresio u proceni... Nema pojma niko ni sa cim u toj nasoj vladi.
Opet se igramo sa sargarepom na stapu...
Ajte vi gospodo ministri ostavke na sunce pa da biramo novo vodstvo... Nadam se ovaj put ono koje ce stvarno znati da nas vodi!
Strategija razvoja Ekonomije i Drustva gospodo ministri?
Manite se deficita u budzetu jer nikad necete imati dosta para za drzavne potrebe!
Ako ovako nastavite necete imati ni od koga da uzimate taj PDV 22% a smanjenje poreza na zarade je zakasnilo jer pogresno razmisljate... 19. vek je odavno prosao. Tehnologija, energetika, nauka, jaki pojedinci i 'self-employment' su karte na koje treba igrati!
Ah... Kao da mene uopste neko i slusa :-(

nbg77

pre 14 godina

Gospodo... raspisu se izbori pa se iznese poreski program pa pobedi onaj program za koji najvise ljudi glasa. gde to ima da se u sred mandata menja poreska politika. kada bi izasli na izbore sa programom da PDV bude 22% i da progresivno oporezuju plate (citaj: svako ko ima iznad proseka placace vise drzavi svakog meseca nego do sada) ne bi ni glas dobili..

LalaSu

pre 14 godina

Pa,ta je ideja dobra,ali pod obavezno bi morala ta razlika u zaradi da se usmeri na stedne polise u sektoru zivotnih osiguranja,da ne bi dosli u situaciju da za 20 godina imamo gomilu socijalnih slucajeva,posto su fondovi "buducnosti" potpuno prazni.

maloletni deda

pre 14 godina

BOžeee, ova DIjana više neinformisana od onog penzionera sa Dorćola.

Male bebe u Srbiji znaju, da poslodavci(99%) prijvljuju 3 puta manje plate državi, jer niko nije blesav da plaća poret na plate od 76 %.

Da to zna neko u vlast, i da to uzme neko u obzir, znao bi, da je sniženje ovog poreza na plate koješta.

BEnefit i snižavanje poreza na plate sa 76 na 15 % bi možda bilo efekta, sve ostala snižavanju su lažna i manipilatorska.

Šta tek reći od 22 % PDV-a ?
Pa obzirom da su nam akcize na gorivo 65 %, Carina 20%, Pdv 22 % i td. Samo blesav čovek će poželeti da ovde neštom radi sve po zakonu.

Nevena

pre 14 godina

Prosle godine je Madjarska uradilo istu stvar koju sada predlaze Ministarka finansija - PDV je povecan za 5%, a za identican iznos sredstava je smanjeno poresko opterecenje zarada.

Mnogi dezurni kriticari su tada prognozirali da ce Madjarska ekonomija propast sa tolikom stopom PDV, ali nista od toga se nije obistinilo. Madjarska je krenula manje da trosi, i da se oslanja na sopstvenu proizvodnju i spostvene resurse. Zato se ovih dana vise ne prica o Krizi u Madjarskoj nego krizi u Grckoj i drugim zemljama koje vise trose nego sto proizvode.

Ukoliko zelimo da zaista pokrenemo nas privredu, da krenemo da proizvodimo, neophodno je aktivno raditi na menjanju privrednih uslova, a ne samo pricati demagoske price i kritikovati da bi se kritikovala.

Puna podrska Ministarski Finansija. Kamo srece da imamo vise Ministara koji su spremni da kazu istinu i vuku nepopularne poteze.

babbler

pre 14 godina

Siva ekonomija se ne smanjuje povecanjem PDV-a ili smanjivanjem poreza na zarade vec azurnim i kvalifikovanim ispekcijama koje nisu lobirane i podmicene!

Bas ovaj (PDV 22%)sistem naterace privatnike da ponovo u vecoj meri ubacuju robu u prodavnice na crno, a smanjenje poreza na zarade je toliko mali faktor u ukupnim troskovima koja je firma duzna da uplati drzavi na konto osnovice da je to otprilike smanjenje od nekoliko stotina dinara na konto cele plate.

Potrebno je ukinuti pausalne firme koje uglavnom sluze drugim firmama za pranje novca, tj umanjenje konacne godisnje dobiti od 10%. Na taj izvor sredstava drzava nikada nije racunala i on puni budzet svega 3% umesto realnih 10-15%, jer svaka firma u Srbiji nastima pozitivnu nulu na kraju godine umesto stvarnog stanja.

Povecanje PDV-a smanjice samo kupovnu moc gradjana i povecati potrazivanja izmedju samih preduzeca, a zbog smanjenog poreza na zarade nece se niko nov zaposliti.

Dragan

pre 14 godina

Prolazi turska gastarbajterska porodica autoputem kroz Beograd uoci uskrsnjih praznika i otac porodice kaze deci: "Deco, ovo je sve nekada bilo deo Turske." Na pitanje zasto tako nije i ostalo, otac rece: "Nekoj budali nije palo na pamet da haracu promeni ime u PDV, pa su neki Djordje i Milos digli frku..." Obozavam obrazlozenje povecanja PDV-a zakljuckom da ce dovesti do rasta cena, ali samo jednom. Do sledeceg povecanja PDV-a ...

AleksNS

pre 14 godina

Da li neko u ovoj zemlji ima gram mozga pa moze da razmisli malo i da stavi dva broja na papir, sabere i pomnozi ?

Znaci do sada samo imali 18% poreza sad cete sa istom tom platom imati 22% poreza.

Za jednostavnu racunicu uzimimo litar goriva koji je sada sa 18% poreza 115 dinara, sa 22% ce biti 118 dinara. A to je samo gorivo, gde su ostale stvari iz potrosacke korpe?
Da sumiram, olaksavate poslodavcima da ne placaju 60 dinara drzavi nego 40. Tih 20 dinara sigurno nec povecati plate nego ce staviti sebi kao zaradu i cediti jos vise i ovako jadne radnike. A vama dragi radnici, koji ostvarujete kakav takav prihod, spremite jos malko vise parica kada odete u kupovinu.

babuska

pre 14 godina

Pcelica jedna kako je samo pametna - da se podigne PDV, da se smanji ionako mala potrosnja obicnog naroda... Pa svaka baba bi bolje vodila zemlju od ove vlasti!Hohstaplercine!!!

privatnik

pre 14 godina

pa ovu Dragutinovic treba isterati pod hitno iz vlade. ni jedan pametan predlog do sada nije dala trazi povecanje PDV koji je i sada veliki a najveca glupos sto se paca pre naplate racuna.
smanjit svoju plati i 2000 funkcionera koji sede na dve i tri fotelje i eto punjenje budzeta. samo jedite ovaj narod.tako se ne izlazi iz krize,

Daj dosta je

pre 14 godina

Od pocetka mandata ove nazovi vlade, za sve do jednog a posebno za doticnu, bio sam do sada u strasnoj dilemi.Da li su glupjli nego sto izgledaju, ili su samo pokvareni nestrucni mucavi prevaranti.Sve su oni po malo a mi smo mrtvo more i zaba koju polako greju u loncu,SVE po planu. Vreme je da iskocimo pre nego sto budemo nepovratno skuvani. Svi su sve gori od 2000 na ovamo. Setite se svih lazi praznih prica i obecanja izgovorenih za ovih 10 godina i uporedite sa trenutnim stanjem, necete verovati sta ste sve progutali da niste ljudski reagovali. Milosevic vas krao ha ha ha? Pobuna kakvi izbori. Treba ukinuti partije na neodredjeno, vratiti drzavi tj. nama ukradeno u privatizaciji, kazniti zaluzno sve koji su se ikada bavili politikom do sada, narocito one koji su bili u skupstinama i vladama od drzavnih do opstinskih.Oduzeti svu imovinu onima koji su je nezakonito stekli, nisu placali ni dinara poreza(po zakonu skrojenog po njima) a samo im vozni park skuplji od svih zarada svih svojih zaposlenih za 10 god. Ovo je strasno. SAMO JEDAN ZIVOT IMATE PS.samo podsecanja radi. Imamo savremene puteve,prosecne plate 700-1000 evra,u evropskoj uniji smo od 2007, privreda cveta, devizne rezerve 3 puta vece od duga, zivimo kao sav normalan svet u uredjenim zemljama i politika nas u opste ne zanima.Niste znali. Pa lepo su vam to sto puta ponovili do famoznog 5. oktobra a vi niste zapamtili. Zato nam i nece biti potrebno 10 godina da se vratimo na standard iz 1989 nego 40.Kad ne slusamo dobro. I jos mnogo toga.Potrosacka korpa (novac potreban za puko prezivljavanje) duplo skuplja od prosecne zarade a obecali su obrnuto.Znate kiloko vam para treba danas u srbiji(namerno malo slovo) mesecno samo da disete. Oko 10 000 din.USTAJ BRE

sonja bolonja

pre 14 godina

"Divno", tako se Kori Udovicki ucila na nasim ledjima, sad ce doticna koju je onomad Dinkic rasplakao...pobegao je i Jelasic, brod tone a baba se ceslja!

Dejan

pre 14 godina

Smanjuje se prihod drzave koji se uzima od poslodavaca, da bi se povecao prihod drzave koji se uzima od PDV-a (od svih podjednako).
Pa moj poslodavac vozi dzipcinu, a ja nemam ni za Punta!
Da nam svima bude bolje!!?

Ljuba

pre 14 godina

Dakle manji porez na zarade (a zarade prima možda milion građana, ne više) a veći porez na SVE.
Rezultat: SVE poskupljuje!

Ni reči o smanjenju javnog sektora, štednji, itd...

Odbrojavanje traje, ne mogu ga zaustviti...tik-tak, tik-tak...

miloje petrovic

pre 14 godina

ovo je suludo.To samo pokazuje koliko je ova vlast gramziva i beskrupulozna,ovi stvarno hoce da nam otmu poslednji zalogaj hleba iz usta.Povecati PDV ovoj jadnoj i unistenoj privredi,pa to znaci da ce sve sto se placa poskupeti vise nego drasticno:hleb,meso lekovi,benzin,struja,voda,kominalije,sva moguca hrana svi proizvodi,sve usluge itd.Ovo ce samo ubrzati propast Srbije i svih nas,....

Aleksandar

pre 14 godina

Ova fora sa platom od 16.500 to je za neki fin i kulturan narod. Vec vidim privatnika koji ce doktoru nauka dati tu platu a ovamo sa strane isplacuje u kesu. Mera kao mera jeste ok i ima za cilj da pomogne najsiromasnija preduzeca ali ovde ce biti zloupotrebljena. Sa ovakim narodom nema boljitka samo mozemo da ocekujemo propast.

Zlatko

pre 14 godina

Nisam čitao tekst, ali po naslovu: zar veći pdv neće uticati na veće sene svih proizvoda? Pa ako je do sad bio 18%, a sad ga podižu na 22%. Ljudi, ako se to desi sve cene idu gore. Pa na svakom fiskalnom računu stoji i tih 18%. A ako samo malo gledate sajtove naših ovlašćenih prodavaca automobila, znate o čemu pričam. Pa sa ovih 18% auto koji košta 6000, sa carinom i PDV-om košta 8000. To je ona oblast u kojoj se novi pdv najbolje vidi. Što reče neko, motke u ruke i u Nemanjinu.

Zox

pre 14 godina

Da probam da resim ovaj matematicki problem:

Neka je X1 udeo plate u ceni proizvoda kada je PDV 18%, neka je X2 udeo plate u ceni proizvoda kada je PDV 22%. Neka je X1xY (ovo se ne menja) cena ostalih troskova osim plate u ceni proizvoda u oba slucaja.
(X1+X1xY)x1.18-(X2+X1xY)x1.22>0 (ovo mora da se zadovolji da stara cena proizvoda bude veca od nove)
X2=140/160X1 dakle X2=0.875X1
da zamenimo u nejednacini:
(X1+X1xY)x1.18-(0.875X1+X1xY)x1.22>0
kad se ovo resi Y

stedisa budzeta

pre 14 godina

Da li cemo vecim porezima placati i ovih novih 730 radnika u zdravstvu koji ce biti zaposleni a znamo da ima visak zaposlenih u zdravstvu i da planirana racionalizacija nije izvrsena da viskovi predju u ustanove gde ima manjka zaposlenih.

Zlatko

pre 14 godina

"Davno ti je vrag zaseo na prag, zemljo Srbijo...

Tog još nije bilo... Ludama je milo... Ostale je stid...

Na šta se priča svodi? Parole o slobodi...

Ovo srce bubnja večni tam-tam otpora

Čim se pomene fantom promene sevnu šlemovi

Dokle, bre, da nas voza zli čarobnjak iz Oza?

Dokle "Ćuti, dobro je"?
MA NIJE..."

rale

pre 14 godina

@ branko

Pa necemo valjda samo jesti hleba i piti mleko, dok meso i ostale namirnice treba da placamo po jos vecem PDV jer podrzavamo uvoznicik lobi.

VELJKO

pre 14 godina

@ kraj nije daleko

Pa zato su uveli profesionalne izvrsitelje u sudstvo ,da bi vas brze najurili iz stana ako nemate da platite racune,poreze.....

VELJKO

pre 14 godina

@ kraj nije daleko

Pa zato su uveli profesionalne izvrsitelje u sudstvo ,da bi vas brze najurili iz stana ako nemate da platite racune,poreze.....

branko

pre 14 godina

Odlicna ideja, samo da odredjene proizvode kao hleb, mleko itd ostave sa manjim PDVom i taj taj nacin bi uzimali novac od onih koji imaju vise i od uvoznickog lobija dok be nasi izvoznici mogli malo lakse da disu.

Ovo nije presipanje iz supljeg u prazno vec efikasnije koriscenje novca koji se okrece unutar nase ekonomije

Kraj nije daleko

pre 14 godina

Da li je ovo pretposlednji cin demokratske tragedije kojoj prisustvujemo od 2000. Prvo su uzimali kredite i prodavali sve sto nije njihovo, a sada kada su i krediti i drustvena preduzeca na izmaku uzimaju iz dzepova i iz usta gradjana. Sta ce biti kada ne budemo mogli da platimo porez na imovinu, grejanje, infostanovog odzacara koji nikada ne dolazi, odrzavanje krova koji prokisnjava ili telefon koji ne koristimo ? Da li ce da nam oduzimaju stanove da bi naplatili telefonsku pretplatu i infostan ? Kome ce da ih prodaju ?

nico

pre 14 godina

Niko ne želi da ostavi kolače(javni sektor), pa ćemo polako da dižemo PDV, jer smo provukli to kroz novine pre dve nedelje. Što se tiče opterećenja plata, pa to je proizvod šupljeg bojlera u PIO fondu, a i velikog javnog sektora. Kad hoćeš da smršaš(štediš), onda ne jedeš kolače(smanjiš javnu portošnju, tj otpuštaš višak neradnika), ali je to mnogo teško...treba se odricati(uzeti drugovima privilegije). Kakva nam je privreda, putevi...

Milan

pre 14 godina

Sve se u ovoj Vladi resava jednim populistickim potezom, koji po navici vec zahteva dosta papira i vazduha a malo rada, "prodacemo Telecom pa cemo graditi puteve" ili sad "uvescemo drugaciji sistem oporezivanja pa cemo uvecati izvoz". Niko da udje u ozbiljne sistemske reforme, na primer smanjenje javne administracije. Ako vec Demokrate ocigledno nemaju pojma kako da prave srednjo ili dugorocne projekte barem bi ih njihove njihove kolege Socijalisti mogli posavetovati, oni su radili one petoletke ili kako su se vec zvale.

Pravnik Kg

pre 14 godina

Opet novo razmimoilazenje u vladi.Ministarka hoce da destimulise potrosnju,a Dinkic da je poveca.A narodu izgleda ostaje da uzme motku u sake i dodje u Nemanjinu.

Chester games

pre 14 godina

Lepo je to, što će narodu biti teže jer ako se poveća PDV,nijedan trgovac neće smanjiti svoju zaradu za dobrobit nas.A ni poslodavci neće nam dati više jer su se smanjili porezi.Ko misli da sve bolje možemo živeti sa sve većim porezom, treba dobro da prouči sisteme u svetu.Sve dok imamo skuplje gorivo,hranu itd nego u stvarnom svetu , a zaradu mnoogo manje nego oni, ovde se neće dobro živeti.Ali naučili smo već 20 godina trpimo .Ja sam mislio da će biti bolje .Zasad imamo samo skupe kredite.

Djordje

pre 14 godina

„Dragutinović je istakla da bi se smanjenjem opterećenja zarada, a povećanjem oporezivanja potrošnje, tj. povećanjem stope PDV-a, destimulisala potrošnja i uvoz, a smanjili troškovi radne snage i povećala zaposlenost.“

I onda ćemo imati armiju zaposlenih koji će proizvoditi ono što niko neće moći da kupi. Odakle izvlače ove likove koji nisu sposobni da naprave makar logičan plan? Ne mora da radi, ali bar nek ima veze s mozgom.

Petar

pre 14 godina

Podrzavam. Ionako veliki deo novca trosimo na gluposti, nepotrebne i stetne sadrzaje. Moze se ziveti jeftinije, a kvalitetnije, samo ako se hoce...

Milan

pre 14 godina

Posto ce trosak na plate da se drasticno smanji moralo bi doci i smanjenje cena bez PDV tako da bi na kraju trebalo barem da ne bude skuplje nego barem da ostanu iste cene. To je nista drugo nego povecanje udela drzave na sve sto se proizvede i proda.

milan948

pre 14 godina

E, baš je ova ministarka pametna. nije ni čudo. pa i ona potiče sa Bgd Ekonomskog fakulteta, odakle potiče i "čudo" od asistenta g-din Dinkić a i kandidat za novog guvernera g-din Šoškić.
Ovaj najnoviji"izum" g-đe dragutinović je po ono narodnoj:"seci uši krpi ..."

DzoniKG

pre 14 godina

Samo nastavak politike zaduzi se ,prodaj nesto ,unesi na taj nacin devize a onda od tih para presipaj iz supljeg u prazno na sve moguce nacine.
Naravno ne diraj ni slucajno 700 drzavnih audija ,naravno svaki mora da ima 4200 kubika benzinac jer to je snaga tj brzina a posto mandat traje samo 4 godine vreme je novac ,treba stici pokrasti sto vise.
Vec sad smo ubeljivo najskuplji u okruzenju ,pripremimo se za nova veselja jer kad isteknu krediti nece biti 22 nego 50%

vlada

pre 14 godina

U nasoj zemlji gde je prosecna plata oko 320 evra sa tendecijom daljeg pada zbog kursa se predlaze povecanje stope PDV sa 18 na 22 % , povecanje poreza na imovinu koji bi se placao po stopi od 0,4 ili 0,5 % na trzisnu vrednost,povecanje poreza na vece zarade dok u Hrvatskoj gde je prosecna plata oko 730 evra PDV je zbog krize prosle godine povecan na 23 % ali tamo nema poreza na imovinu placa se samo na vikendice oko 5-15kuna po kvadratu (1 kuna 14 dinara) , pa koji ce gradjanin u buducnosti imati bolji zivotni standard nas ili hrvatski, to je pitanje za g-dina Arsica i ministarstvo finansija.

Boki

pre 14 godina

Gospodo,umesto presipanja iz supljeg u prazno,umesto izmisljanja tople vode,kao vas mali doprinos-izadjite iz svojih Audija i BMW-a,odeknite se svakog luksuza,smanjite administraciju,naplatite porez hiljadama koji ga ne placaju a zive u luksuzu,za promenu,POBOGU,uradite nesto!!!

Dr

pre 14 godina

Najzad trunčica razuma iz Vlade.
Nakon svih onih ideja da se proizvodnja obnavlja potrošačkim kreditima, ovaj put nešto i smisleno.
Ipak, deluje mi da je ovo povećanje poreza značajno veće od istovremenog smanjenja na drugoj strani, i da na ovaj način država samo povećava zahvatanja i apetite.

Dakle, može smanjenje poreza na zarade i povećanje PDV-a, ali uz uslov da i država ZNAČAJNO snizi svoje troškove funkcionisanja na svim nivoima, da se počne lagana korekcija kursa na realan nivo (a ne da se zbog uvozničkog lobija drži veštački na 100din/eur), i da se zaista počnu masovni javni radovi, ali samu na infrastrukturi koja donosi realne prihode ili dovodi nove investitore (koridor 10, hidrocentrale, uređenje industrijskih zona i sl). Jedino ova kombinacija može da nas izvede u narednih godinu dana iz krize, a ne potrošačko-zaduživačka Dinkićeva politika odlaganja i povećanja problema.

Osnovac

pre 14 godina

Zaista se suzdrzavam da li da saljem komentare ili ne... Ali povremeno je tesko izdrzati.

Neko je vec ovo napomenuo...

Koliko zaposlenih u drzavnoj administraciji imamo koji su upali po rodbinskoj ili prijateljskoj liniji.

Koliko nam je administrivaca realno potrebno....

Kolike su im plate... Pisarnica u jednom mestu u Srbiji ima zaposlenog koji je zaduzen za pakovanje koverti, a isti prima platu od 35.000 !!!!!!!!!!! din mesecno...

Dragi nasi politicari, da ne ponavljamo 5.oktobar malo se uzmite u pamet i razmislite sta i kako radite, da ne kazem, sta radite BRE!...

Da li narod ima novca da plati sve sto pokusavate da uradite i kako da izadjete iz krize koje, kako nasi politicari tvrde, nije ni bilo...

Pa ako je nema, pa cemu onda sve ovo ?

A i jos jedan komentar iz ranijih dana "Samo Vas gledamo".
Razmislite da li je Vas ili vas i nikoga vise...

dejan-minhen

pre 14 godina

Sta PDV na 22%? Ma hajde odmah na 122%!!! Za pocetak povecati efektivnost ministar i ljudi oko njih pa cele drzavne uprave. Otpustiti visak i neradnike, makar bila i tetka. Suzbiti korupciju i ugradivanje raznih parazita u drzavne nabavke. Tako da se kupi za 100 RSD ono sto stvarno vredi 100 RSD. A ne da se za 100 RSD kupi nesto sto vredi 50 RSD, a ostatak nekome u dzep... Carina i finansijska policija da prekotrolise sve firme pa cak i pojedince, da se vidi kako i koliko placaju poreze.
Tada bi se draga ministarko moglo razgovarati o smanjenu poreza na plate, bez da se dira PDV ili ako se vec mora onda neka ide 1% na gore. A ne odmah 4%.
O novcu kojim se brani Dinar da ne govorim. Sta mislite da su ti milioni ulozeni u poljoprivredu, prehrambenu industriju kroz subvencije i beskamatne kredite koliko bi bilo bolje svima!!! Ovako je bilo super tajkunima koji su uvozili sve i svasta a sirotinja je svojim parama branila „jak“ dinar. Placala astronomske kamate stranim bankama da bi kupili preskupe proizvode sumnjivog porekla i kvaliteta koje su uvezli tajkuni.
Nemam nista protiv g. Dragutinovic ali mislim da je ministarska fotelja prevelik zalogaj za nju. Jedan od primera. Gospoda izlazi na pres konferenciju da saopsti da su akcize povecane, nema pojma kolike su bile, na sta su povecane… recenice pocinje sa „ja mislim…“ zastajkuje… Sorry, ali kao ministarka ona nema sta da misli nego treba da zna…

Boki

pre 14 godina

Uh,sto volim ove filozofe....
Uradice to sto su naumili,posle nekog vremena ce se pokazati da su efekti nikakvi i...pogodite,ko ce na kraju ostati kratkih rukava?

Aleksandar

pre 14 godina

Ne... Drasticno manji porez na rad, drasticno veci na dobit i imovinu. Pa tek onda, ako ne bude dovoljno, a pod uslovom da se javna potrosnja racionizovala otpustanjem parazita i dovodjenjem penzija na normalnu meru, tek onda razmisljati o povecanju PDV-a. Tako je svuda u normalnom svetu, nismo mi najpametniji...

Vojislav Matkovic

pre 14 godina

Alo ljudi, pa plate u Srbiji prima mozda oko milion gradjana a pare u Srbiji trosi oko 8 miliona, pa vi vidite gde ce drzava vise profitirati, ako ogoli ovih milion ili onih 8 miliona... :D
A druga stvar, jako mnogo njih prima minimalac po zakonu, a ostalo na ruke, to se ne oporezuje, a sa svim tim parama ce se morati kupovati, sto znaci da ce te pare ipak drzava oporezovati... :D

nn

pre 14 godina

@Petar
----------
@Neupucen: 160 dinara = 100 dinara neto zarade + 60 dinara poreza. Ako je porez manji za jednu trecinu, dve trecine je 40 dinara. Troskovi poslodavca su 100 dinara neto zarade + 40 dinara poreza = 140 dinara. Sta ti tu nije jasno?
(Petar, 12. april 2010 14:36)
-------


Ako je opterecenje na neto platu od 100 dinara = 60 dinara to znaci da je poreska stopa 37.5%

Ako se poreska stopa smanji za trecinu, ona treba da iznosi 25% (sto je za trecinu manje od 37.5%) pa bi optereceje za 100 dinara neto plate bilo 33.33 dinara (odnosno bruto bi trebalo da bude 133.33, a ne 140).

mada sve ovo je besmisleno jer jr racunaje poreza komplikovanije posto tu ulazi i neoporezovani deo (tako da opterecenje za 100 dinara nije ni 60 ni 40 vec 0 dinara).

A ako se prica upostno ond uopste nije isto da li je tih 100 dinara uzeto iz plate koja je manja od neoporezivog dela, malo veca ili mmnooogo veca od njega.

prema tome ja se slazem sa Neupucenim - sta je tu jedna trecina i kako se tu uklapa navedeni besmisleni primer?

ha ha

pre 14 godina

Povećanje PDV-a, kako je dodao, jednokratno bi imalo uticaj na cene, ali ne bi značajnije uvećalo inflaciju
REČE ČOVEK...Naravno, JEDNOKRATNO ali trajno.

Ima li pilota ..?

pre 14 godina

Sada vec nasi ljudi prelaze Bosnu i Madjarsku jer su mnogi proizvodi, ne samo benzin, jeftiniji. Ako se PDV podigne na 22 % moracemo svi da se preselimo blizu neke granice !
I jos jednom : Pajticu sta cekas ??? Stavi rampu na pancevacko most !!!

Andrej

pre 14 godina

ko god se bar malo razume u ekonomiju, lako mu je da shvati zasto je ovaj potez ne dobar, nego ODLICAN.

uvoznicima i trgovcima staviti vece namete preko PDV-a, a proizvodjacima i industriji dati isti pdv, ali smanjiti ostale poreze tako da budu bar na istom ili u boljem polozaju. time nasa preduzeca postaju konkurentnija na nasem trzistu, vise se kupuje domace(jer je strano skuplje) stimulise se zaposljavanje i izvoz.
konacno dobar potez, samo da zazivi!

Samo motka..

pre 14 godina

U Srbiji ima pola miliona gladnih.
Samo zajedno, solidarno mozemo
to da promenimo.
Pozivamo nase gledaoce, nase
navijace, sve ljude koji zele da pomognu da se prikljuce nasojakciji
Zato posaljite vec danas jedan SMS na broj .....
Vasa jedna poruka za njihov citav obrok !
Pokazimo da nam je stalo do njih!
Hrana za sve, hrana za sve,.....

Nagradno pitanje : kako ce glasiti ova reklama posle podizanja poreza na imovinu i PDV-a na 22% ? kolioko ce biti gladnih ?

radnik

pre 14 godina

Smanjimo porez na plate, povecamo PDV? Uzmite od siromasnih (radnika koji placaju PDV) i dajte bogatima (poslodavcu koj placa manji porez na platu). Superhik ponovo jase...

stexoon

pre 14 godina

samo nastavljaju da nas pljackaju,a njihove revolucionarne planove tako zamaskiraju da 60 % gradjana Srbije ne razume sta je pisac hteo da kaze....Katastrofa...Bezmo odavde ljudi...

Mishko

pre 14 godina

Da li je iko od vas pročitao ovaj tekst? Lepo piše da tzv. "radna grupa" planira povećanje svih poreza i ukidanje postojećih olakšica. Čak je navedena stvar koja je suprotna naslovu teksta - povećanje poreza na zarade "Dodatni prihodi u državnu kasu, kako je rekao, prikupili bi se povećanjem poreske stope na zarade, sa 12 na 20 odsto, a u tom slučaju ne bi bile oporezovane zarada niže og 16.500 dinara". Znači i povećanje PDV-a i povećanje poreza na plate. Kako misle da bilo koga privuku takvom politikom? Mislim i na strane investitore i domaće glasače. Videli smo kako su Kirgizi smenili svoje "demokrate" posle samo 5 godina od prethodne revolucije. Bojim se da i ovde idemo u tom smeru.

alo alo

pre 14 godina

uf koliko pametnih ovde, dezurnih kriticara koji ne bi dali neku svoju ideju kako bolje, samo znaju da je ovo lose sto je sada i sta god da se uradi njima ce biti jos losije. ali kritika je tu uvek, to je normalno stanje srpske svesti. tako se barem ima izgovor za sve neuspehe i tuzne zivotne price...
Puna podrska za ove mere Dijani Dragutinovic, a kriticarima poruka da pocnu da rade nesto osim kritikovanja u zivotu - bice im bolje.

M.R.

pre 14 godina

Prosle godine je Unija Poslovodavaca Srbije predlagala da drzava smanji poreze i doprinose na zarade, a da se oni obavezu da za isti iznos povecaju zarade radnicima, dok bi drzava trebala da se ozbiljnije pozavavi problemom sive ekonomije. Tada niko iz vlade to nije ni prokomentarisao.

Sad drzava hoce da smanji porez na zarade, povisi nam PDV, a nema koga da se obaveze da ce nam povecati zarade.

Sto vise razmisljam, sve mi se vise cini da su ti likovi iz UPS-a jedini iole ozbiljniji u celoj ovoj prici.

Ispumpane gume

pre 14 godina

Gazdama manji doprinosi, vece zarade, zaposlenima mozda vece plate i sigurno veci PDV tj. visi troskovi, nezaposlenima i penzionerima samo veci troskovi. Znaci bogati postaju jos bogatiji, siromasni jos siromasniji. Dobili smo zenskog Super Hika.

Pera

pre 14 godina

Ukupan iznos dinarskih sredstava za zarade u javnom sektoru je zamrznut. Smanjenjem poreza i doprinosa za 30%, sa sadasnjih 68% na 47% omogucice povecanje neto plata u javnom saktoru za 14%. Meni izgleda da je to osnovna ideja predlagaca. Da povecaju svoje zarade. Povecanje PDV-a bi bilo katastrofalno u situaciji kada je najveci duznik drzava jer nece imati odakle da uzme povecani PDV. Ono bi bilo opravdano samo ako se PDV placa na osnovu realizacije a ne fakturisanih vrednosti.

Dejan

pre 14 godina

E Bog me maz'o, ako sam ja ista shvatio. Znaci tu ce im smanjiti, tamo ce im povecati, nesto ce ukinuti, ali ce u biti svima biti jos teze, jer se dize PDV. Pa ce onda narod u strajk za vece plate i eto opet smo napocetku.

NajboljeIzBanata

pre 14 godina

Kad krvopije pootpuštaju rodbinu iz državnih uprava od Subotice do Vranja i racionalizuju svako preduzeće i agenciju pod svojom kontrolom, onda se komotno mogu spustiti i PDV i porez na plate i doprinosi. I svima dobro.

Smanjivati porez na platu, a dizati PDV -- jel to neka šala? U čemu je poenta? Tačno kako neko već reče; presipanje iz šupljeg u prazno. Građanima se neće uzimati na mostu, nego na ćupriji. Ništa se time ne rešava.
Evo ideja za priliv novca bez deranja kože građanima: podignite akcize na alkohol i duvan (prevashodno duvan!) pa neka građani imaju izbor da li žele da budu dodatno oporezovani ili ne da bi vam spašavali dupeta.

Kod nas je kutija cigareta 7-8 puta jevtinija nego u zemljama na koje se, kao, ugledamo. Pušači će dobiti dodatni podsticaj da se manu kancer-grisina, rasteretiće se zdravstveni sistem (a i dobijati više novca od akciza) i svima dobro... Osim tajkunima - što znači da maštam.

taraba

pre 14 godina

zar nije jednostavnije lude zaposliti kako treba,dati im solidan poso. ako ima tri hiljade evra mnesecno, njemu je sve tako sve jedno jer je porez 240000 ili 340000 evra. bolje da su dali ljudima lopate i asove i hiljadu evra plate, svi autoputevi bi vec odavno bili i peske gotovi. ali izgleda dogovor kucu gradi( ne svuda)

batery

pre 14 godina

Podrska za ovu ideju!!!
Druga stvar je reforma penzionog sistema, jer manji doprinosi vode manjim penzijama, a treci korak je privatizacija javnog sektora ili svodjenje plata u tom sektoru na normalnu meru. Privatni sektor radi vise, a i manje plate. Tu nesto nije normalno. Po ko zna koji put ovo kazem, ali mislim da je ovo i poslednji put. Ovo je poslednji voz za razum, ako ga ne uhvatimo, nestacemo kao narod!

Em

pre 14 godina

...
Ona + Dinkic = sahrana Srbije. taman ispod onog monstruoznog krsta od 18m visine koji planiraju da podizu (u) Kragujevcu.
Hajde da malo pitate srednjoskolce ekonomskih skola da vam daju savete, hm?

Petar

pre 14 godina

@Neupucen: 160 dinara = 100 dinara neto zarade + 60 dinara poreza. Ako je porez manji za jednu trecinu, dve trecine je 40 dinara. Troskovi poslodavca su 100 dinara neto zarade + 40 dinara poreza = 140 dinara. Sta ti tu nije jasno?

budzet

pre 14 godina

Sta je dosada ministarka finansija uradila da se drzavna administracija smanji sa 32000 na 28000 radnika koliko su nam porucivali da ce biti otpusteno do sada je od 4000 otpusteno oko 800 radnika tj znaci da poreski obveznici i dalje nepotrebno placaju 3200 radnika i njihove plate sigurno nisu ispod prosecne plate od 30000 dinara .

pdv

pre 14 godina

Ako se smanji porez na zarade a poveca PDV, to znaci da niko ni poslodavac ni radnik onda nece osetiti neki znacajni pomak u svom budzetu i da je to ustvari presipanje iz supljeg u prazno.

Dosta je-vski

pre 14 godina

Pitao bih Dianu Dragutinović, kada će shvatiti, da porez treba uzimati od onih koji su prebogati, a ne od onih koji jedva žive. Svako ko je učio osnovnu školu zna da se može oduzeti onde gde ima, a ne gde nema. Svakom je detetu to jasno, ali ministrima, nema ko da objasni, da moraju da stisnu petlju, i uzmu od onih koji im komanduju, a ne da nama nasmejani, objašnjavaju besmislice, da li je veće 160 ili 140 dinara. Diana, stidi se zbog toga šta si učinila za svoj narod i kako će te pamtiti ? Samo, nemoj da kažeš, da nisi imala dovoljno vlasti.

vuk

pre 14 godina

Ovim merama se ide opet ide na ruku poslodavcima,tajkunima i stranim investitorima jer ce placati manje namete drzavi, radnicima ce verovatno biti jos gore jer oni nece osetiti neko poboljsanje ali ce ih udarati veci,novi porezi sa svih strana jer su oni ova druga grupa- potrosaci koji ma se najavljuju veci nameti od strane drzave.

radnik

pre 14 godina

Da li ce poslodavci kada im se smanji porez na zarade jedan deo tog smanjenja usmeriti u plate zaposlenih, i sta vredi radniku da mu poslodavac poveca 1000 dinara mesecno primanja a npr porez na imovinu umesto npr 5000 dinara bude placao 50000 dinara godisnje , opet je radnik na gubitku a jedino poslodavci i tajkunski poslodavci na dobitku.

Neupucen

pre 14 godina

"Zamislite da poslodavac umesto 160 dinara plaća najviše 140 dinara"
Zamislili smo ali nekako se ne uklapa ovih 140 ako zelite da smanjite za jednu trecinu ?

Giovanni

pre 14 godina

Ne vidim ja vise para u budzetu nego vidim da ce sada poslodavci zakucavati "zvanicnu" platu na 16.500 a ostatak ce se kao i do sada isplacivati u kesu. Drzava ce opet biti ostecena, radnici nece profitirati a jedino ce na dobitku biti poslodavci!
Sa ovakvom situacijom na trzistu rada i rastom nezaposlenosti, radnici nece smeti da se bune.
Opet bogate pravimo jos bogatijim a to uvijamo u oblandu "napretka i prosperiteta"
Tako se ne vodi drzava!

Zoran Australija

pre 14 godina

Manji porez na zarade je samo jedna od mera,druga mora biti ukidanje nepotrebnih zakona i propisa a treca najvaznija drasticno smanjenje drzavnog aparata. Mislim da se ova vlast nece odeci svojih tetki, strini, ujni, kumova i rodjaka tako da ce i ova polovicna "reforma" biti neuspesna.

Giovanni

pre 14 godina

Ne vidim ja vise para u budzetu nego vidim da ce sada poslodavci zakucavati "zvanicnu" platu na 16.500 a ostatak ce se kao i do sada isplacivati u kesu. Drzava ce opet biti ostecena, radnici nece profitirati a jedino ce na dobitku biti poslodavci!
Sa ovakvom situacijom na trzistu rada i rastom nezaposlenosti, radnici nece smeti da se bune.
Opet bogate pravimo jos bogatijim a to uvijamo u oblandu "napretka i prosperiteta"
Tako se ne vodi drzava!

Dosta je-vski

pre 14 godina

Pitao bih Dianu Dragutinović, kada će shvatiti, da porez treba uzimati od onih koji su prebogati, a ne od onih koji jedva žive. Svako ko je učio osnovnu školu zna da se može oduzeti onde gde ima, a ne gde nema. Svakom je detetu to jasno, ali ministrima, nema ko da objasni, da moraju da stisnu petlju, i uzmu od onih koji im komanduju, a ne da nama nasmejani, objašnjavaju besmislice, da li je veće 160 ili 140 dinara. Diana, stidi se zbog toga šta si učinila za svoj narod i kako će te pamtiti ? Samo, nemoj da kažeš, da nisi imala dovoljno vlasti.

radnik

pre 14 godina

Smanjimo porez na plate, povecamo PDV? Uzmite od siromasnih (radnika koji placaju PDV) i dajte bogatima (poslodavcu koj placa manji porez na platu). Superhik ponovo jase...

Zoran Australija

pre 14 godina

Manji porez na zarade je samo jedna od mera,druga mora biti ukidanje nepotrebnih zakona i propisa a treca najvaznija drasticno smanjenje drzavnog aparata. Mislim da se ova vlast nece odeci svojih tetki, strini, ujni, kumova i rodjaka tako da ce i ova polovicna "reforma" biti neuspesna.

Em

pre 14 godina

...
Ona + Dinkic = sahrana Srbije. taman ispod onog monstruoznog krsta od 18m visine koji planiraju da podizu (u) Kragujevcu.
Hajde da malo pitate srednjoskolce ekonomskih skola da vam daju savete, hm?

Ispumpane gume

pre 14 godina

Gazdama manji doprinosi, vece zarade, zaposlenima mozda vece plate i sigurno veci PDV tj. visi troskovi, nezaposlenima i penzionerima samo veci troskovi. Znaci bogati postaju jos bogatiji, siromasni jos siromasniji. Dobili smo zenskog Super Hika.

Boki

pre 14 godina

Gospodo,umesto presipanja iz supljeg u prazno,umesto izmisljanja tople vode,kao vas mali doprinos-izadjite iz svojih Audija i BMW-a,odeknite se svakog luksuza,smanjite administraciju,naplatite porez hiljadama koji ga ne placaju a zive u luksuzu,za promenu,POBOGU,uradite nesto!!!

Ima li pilota ..?

pre 14 godina

Sada vec nasi ljudi prelaze Bosnu i Madjarsku jer su mnogi proizvodi, ne samo benzin, jeftiniji. Ako se PDV podigne na 22 % moracemo svi da se preselimo blizu neke granice !
I jos jednom : Pajticu sta cekas ??? Stavi rampu na pancevacko most !!!

Pravnik Kg

pre 14 godina

Opet novo razmimoilazenje u vladi.Ministarka hoce da destimulise potrosnju,a Dinkic da je poveca.A narodu izgleda ostaje da uzme motku u sake i dodje u Nemanjinu.

dejan-minhen

pre 14 godina

Sta PDV na 22%? Ma hajde odmah na 122%!!! Za pocetak povecati efektivnost ministar i ljudi oko njih pa cele drzavne uprave. Otpustiti visak i neradnike, makar bila i tetka. Suzbiti korupciju i ugradivanje raznih parazita u drzavne nabavke. Tako da se kupi za 100 RSD ono sto stvarno vredi 100 RSD. A ne da se za 100 RSD kupi nesto sto vredi 50 RSD, a ostatak nekome u dzep... Carina i finansijska policija da prekotrolise sve firme pa cak i pojedince, da se vidi kako i koliko placaju poreze.
Tada bi se draga ministarko moglo razgovarati o smanjenu poreza na plate, bez da se dira PDV ili ako se vec mora onda neka ide 1% na gore. A ne odmah 4%.
O novcu kojim se brani Dinar da ne govorim. Sta mislite da su ti milioni ulozeni u poljoprivredu, prehrambenu industriju kroz subvencije i beskamatne kredite koliko bi bilo bolje svima!!! Ovako je bilo super tajkunima koji su uvozili sve i svasta a sirotinja je svojim parama branila „jak“ dinar. Placala astronomske kamate stranim bankama da bi kupili preskupe proizvode sumnjivog porekla i kvaliteta koje su uvezli tajkuni.
Nemam nista protiv g. Dragutinovic ali mislim da je ministarska fotelja prevelik zalogaj za nju. Jedan od primera. Gospoda izlazi na pres konferenciju da saopsti da su akcize povecane, nema pojma kolike su bile, na sta su povecane… recenice pocinje sa „ja mislim…“ zastajkuje… Sorry, ali kao ministarka ona nema sta da misli nego treba da zna…

pdv

pre 14 godina

Ako se smanji porez na zarade a poveca PDV, to znaci da niko ni poslodavac ni radnik onda nece osetiti neki znacajni pomak u svom budzetu i da je to ustvari presipanje iz supljeg u prazno.

radnik

pre 14 godina

Da li ce poslodavci kada im se smanji porez na zarade jedan deo tog smanjenja usmeriti u plate zaposlenih, i sta vredi radniku da mu poslodavac poveca 1000 dinara mesecno primanja a npr porez na imovinu umesto npr 5000 dinara bude placao 50000 dinara godisnje , opet je radnik na gubitku a jedino poslodavci i tajkunski poslodavci na dobitku.

Kraj nije daleko

pre 14 godina

Da li je ovo pretposlednji cin demokratske tragedije kojoj prisustvujemo od 2000. Prvo su uzimali kredite i prodavali sve sto nije njihovo, a sada kada su i krediti i drustvena preduzeca na izmaku uzimaju iz dzepova i iz usta gradjana. Sta ce biti kada ne budemo mogli da platimo porez na imovinu, grejanje, infostanovog odzacara koji nikada ne dolazi, odrzavanje krova koji prokisnjava ili telefon koji ne koristimo ? Da li ce da nam oduzimaju stanove da bi naplatili telefonsku pretplatu i infostan ? Kome ce da ih prodaju ?

budzet

pre 14 godina

Sta je dosada ministarka finansija uradila da se drzavna administracija smanji sa 32000 na 28000 radnika koliko su nam porucivali da ce biti otpusteno do sada je od 4000 otpusteno oko 800 radnika tj znaci da poreski obveznici i dalje nepotrebno placaju 3200 radnika i njihove plate sigurno nisu ispod prosecne plate od 30000 dinara .

Pera

pre 14 godina

Ukupan iznos dinarskih sredstava za zarade u javnom sektoru je zamrznut. Smanjenjem poreza i doprinosa za 30%, sa sadasnjih 68% na 47% omogucice povecanje neto plata u javnom saktoru za 14%. Meni izgleda da je to osnovna ideja predlagaca. Da povecaju svoje zarade. Povecanje PDV-a bi bilo katastrofalno u situaciji kada je najveci duznik drzava jer nece imati odakle da uzme povecani PDV. Ono bi bilo opravdano samo ako se PDV placa na osnovu realizacije a ne fakturisanih vrednosti.

NajboljeIzBanata

pre 14 godina

Kad krvopije pootpuštaju rodbinu iz državnih uprava od Subotice do Vranja i racionalizuju svako preduzeće i agenciju pod svojom kontrolom, onda se komotno mogu spustiti i PDV i porez na plate i doprinosi. I svima dobro.

Smanjivati porez na platu, a dizati PDV -- jel to neka šala? U čemu je poenta? Tačno kako neko već reče; presipanje iz šupljeg u prazno. Građanima se neće uzimati na mostu, nego na ćupriji. Ništa se time ne rešava.
Evo ideja za priliv novca bez deranja kože građanima: podignite akcize na alkohol i duvan (prevashodno duvan!) pa neka građani imaju izbor da li žele da budu dodatno oporezovani ili ne da bi vam spašavali dupeta.

Kod nas je kutija cigareta 7-8 puta jevtinija nego u zemljama na koje se, kao, ugledamo. Pušači će dobiti dodatni podsticaj da se manu kancer-grisina, rasteretiće se zdravstveni sistem (a i dobijati više novca od akciza) i svima dobro... Osim tajkunima - što znači da maštam.

vuk

pre 14 godina

Ovim merama se ide opet ide na ruku poslodavcima,tajkunima i stranim investitorima jer ce placati manje namete drzavi, radnicima ce verovatno biti jos gore jer oni nece osetiti neko poboljsanje ali ce ih udarati veci,novi porezi sa svih strana jer su oni ova druga grupa- potrosaci koji ma se najavljuju veci nameti od strane drzave.

Mishko

pre 14 godina

Da li je iko od vas pročitao ovaj tekst? Lepo piše da tzv. "radna grupa" planira povećanje svih poreza i ukidanje postojećih olakšica. Čak je navedena stvar koja je suprotna naslovu teksta - povećanje poreza na zarade "Dodatni prihodi u državnu kasu, kako je rekao, prikupili bi se povećanjem poreske stope na zarade, sa 12 na 20 odsto, a u tom slučaju ne bi bile oporezovane zarada niže og 16.500 dinara". Znači i povećanje PDV-a i povećanje poreza na plate. Kako misle da bilo koga privuku takvom politikom? Mislim i na strane investitore i domaće glasače. Videli smo kako su Kirgizi smenili svoje "demokrate" posle samo 5 godina od prethodne revolucije. Bojim se da i ovde idemo u tom smeru.

Samo motka..

pre 14 godina

U Srbiji ima pola miliona gladnih.
Samo zajedno, solidarno mozemo
to da promenimo.
Pozivamo nase gledaoce, nase
navijace, sve ljude koji zele da pomognu da se prikljuce nasojakciji
Zato posaljite vec danas jedan SMS na broj .....
Vasa jedna poruka za njihov citav obrok !
Pokazimo da nam je stalo do njih!
Hrana za sve, hrana za sve,.....

Nagradno pitanje : kako ce glasiti ova reklama posle podizanja poreza na imovinu i PDV-a na 22% ? kolioko ce biti gladnih ?

milan948

pre 14 godina

E, baš je ova ministarka pametna. nije ni čudo. pa i ona potiče sa Bgd Ekonomskog fakulteta, odakle potiče i "čudo" od asistenta g-din Dinkić a i kandidat za novog guvernera g-din Šoškić.
Ovaj najnoviji"izum" g-đe dragutinović je po ono narodnoj:"seci uši krpi ..."

stexoon

pre 14 godina

samo nastavljaju da nas pljackaju,a njihove revolucionarne planove tako zamaskiraju da 60 % gradjana Srbije ne razume sta je pisac hteo da kaze....Katastrofa...Bezmo odavde ljudi...

Privatnik

pre 14 godina

UZAS - BLAGO RECENO :(

AKO POVECAJU PDV, JA MOJU FIRMU SELIM U DRUGU DRZAVU!!!
NARAVNO IZ RAZLOGA JER NEMAM NAMERU DA PDV PLACAM AVANSNO (SADA JOS VECI PDV) A DA TU ISTU ROBU NAPLATIM ZA 3 MESECA.

E PA NECE DA MOZE, STO KAZE SRECKO SOJIC.
POLAKO STI RACUNI GOSPODO, REALNE NEZNALICE SRPSKE EKONOMIJE.

Moze Dijana Dragutinovic da poveca PDV, cim ona licno otvori bilo koju firmu u Srbiji, ulozi 50.000 evra u nju, i krene da proizvodi i prodaje i avansno placa PDV i robu za proizvodnju.

SRAM JE BILO, REALNA NEZNALICA.

Na papiru i ja znam da je tako, ali tim potezom ce ubiti pola malih privrednika i dovesti do toga da im banke sve oduzmu sto je na lizing uzeto.

DzoniKG

pre 14 godina

Samo nastavak politike zaduzi se ,prodaj nesto ,unesi na taj nacin devize a onda od tih para presipaj iz supljeg u prazno na sve moguce nacine.
Naravno ne diraj ni slucajno 700 drzavnih audija ,naravno svaki mora da ima 4200 kubika benzinac jer to je snaga tj brzina a posto mandat traje samo 4 godine vreme je novac ,treba stici pokrasti sto vise.
Vec sad smo ubeljivo najskuplji u okruzenju ,pripremimo se za nova veselja jer kad isteknu krediti nece biti 22 nego 50%

Osnovac

pre 14 godina

Zaista se suzdrzavam da li da saljem komentare ili ne... Ali povremeno je tesko izdrzati.

Neko je vec ovo napomenuo...

Koliko zaposlenih u drzavnoj administraciji imamo koji su upali po rodbinskoj ili prijateljskoj liniji.

Koliko nam je administrivaca realno potrebno....

Kolike su im plate... Pisarnica u jednom mestu u Srbiji ima zaposlenog koji je zaduzen za pakovanje koverti, a isti prima platu od 35.000 !!!!!!!!!!! din mesecno...

Dragi nasi politicari, da ne ponavljamo 5.oktobar malo se uzmite u pamet i razmislite sta i kako radite, da ne kazem, sta radite BRE!...

Da li narod ima novca da plati sve sto pokusavate da uradite i kako da izadjete iz krize koje, kako nasi politicari tvrde, nije ni bilo...

Pa ako je nema, pa cemu onda sve ovo ?

A i jos jedan komentar iz ranijih dana "Samo Vas gledamo".
Razmislite da li je Vas ili vas i nikoga vise...

boki

pre 14 godina

Ovde mnogi nisu dobro procitali tekst pa ne shvataju sta nam se sprema. Oni pricaju o smanjenju stope doprinosa i istovremenu povecanju stope poreza na zaradu sa 12 na 20 odsto. To znaci da se ide na ruku poslodavcima da ih radnik manje kosta, a istovremeno ce radnik dobijati manju platu jer ce mu porez na platu biti veci za 8%. Drugo, povecanje PDV-a za 4% je ogromno povecanje koje ce ionako previsoke cene kod nas naduvati do besmislenosti i dodatno smanjiti kupovnu moc. Pored toga jos i enormno povecanje poreza na imovinu, mislim stvarno crno nam se pise. Istovremeno drzava se nece nimalo potruditi da ustedi i smanji javnu potrosnju sto joj MMF trazi jos od 2000 godine. Toliko buke oko otpustanje sake viska drzavnih cinovnika a na kraju tresla se gora rodio se mis. Ovde se ljudi dele na privilegovane (politicari, tajkuni, mafija i drzavni i javni sluzbenici) i ostale obicne smrtnike za koje niko ne haje. Ali sami smo krivi sto sve dopustamo. Pogledajte kako demonstriraju Grci ili Francuzi kada njihove vlade donose nepopularne mere, a sta se desava kod nas? Kad su kod nas ljudi protestvovali zbog ekonomskih mera? Nismo svesni sta demokratija znaci i kako se koristi u svakodnevnom zivotu. Sta rade nase sindikati sem sto dele polutke na rate i uzimaju clanarine? Tuzno moja Srbijo...

ha ha

pre 14 godina

Povećanje PDV-a, kako je dodao, jednokratno bi imalo uticaj na cene, ali ne bi značajnije uvećalo inflaciju
REČE ČOVEK...Naravno, JEDNOKRATNO ali trajno.

vlada

pre 14 godina

U nasoj zemlji gde je prosecna plata oko 320 evra sa tendecijom daljeg pada zbog kursa se predlaze povecanje stope PDV sa 18 na 22 % , povecanje poreza na imovinu koji bi se placao po stopi od 0,4 ili 0,5 % na trzisnu vrednost,povecanje poreza na vece zarade dok u Hrvatskoj gde je prosecna plata oko 730 evra PDV je zbog krize prosle godine povecan na 23 % ali tamo nema poreza na imovinu placa se samo na vikendice oko 5-15kuna po kvadratu (1 kuna 14 dinara) , pa koji ce gradjanin u buducnosti imati bolji zivotni standard nas ili hrvatski, to je pitanje za g-dina Arsica i ministarstvo finansija.

Djordje

pre 14 godina

„Dragutinović je istakla da bi se smanjenjem opterećenja zarada, a povećanjem oporezivanja potrošnje, tj. povećanjem stope PDV-a, destimulisala potrošnja i uvoz, a smanjili troškovi radne snage i povećala zaposlenost.“

I onda ćemo imati armiju zaposlenih koji će proizvoditi ono što niko neće moći da kupi. Odakle izvlače ove likove koji nisu sposobni da naprave makar logičan plan? Ne mora da radi, ali bar nek ima veze s mozgom.

Milan

pre 14 godina

Sve se u ovoj Vladi resava jednim populistickim potezom, koji po navici vec zahteva dosta papira i vazduha a malo rada, "prodacemo Telecom pa cemo graditi puteve" ili sad "uvescemo drugaciji sistem oporezivanja pa cemo uvecati izvoz". Niko da udje u ozbiljne sistemske reforme, na primer smanjenje javne administracije. Ako vec Demokrate ocigledno nemaju pojma kako da prave srednjo ili dugorocne projekte barem bi ih njihove njihove kolege Socijalisti mogli posavetovati, oni su radili one petoletke ili kako su se vec zvale.

nico

pre 14 godina

Niko ne želi da ostavi kolače(javni sektor), pa ćemo polako da dižemo PDV, jer smo provukli to kroz novine pre dve nedelje. Što se tiče opterećenja plata, pa to je proizvod šupljeg bojlera u PIO fondu, a i velikog javnog sektora. Kad hoćeš da smršaš(štediš), onda ne jedeš kolače(smanjiš javnu portošnju, tj otpuštaš višak neradnika), ali je to mnogo teško...treba se odricati(uzeti drugovima privilegije). Kakva nam je privreda, putevi...

J...CEMOVAMK...

pre 14 godina

Mene samo interesuje kako će se to odraziti na moj račun za najskuplji ADSL internet i fiksnu telefoniju u svetu ? Da neće možda pojeftiniti ? Da ne podseća ovo po malo na potez kad su nam Vučić i Šešelj hteli uvesti porez na satelitske antene i voćke ispred kuće ?
Ne znam kako vi razmisljate ali za mene je ovo kraj ove NEKOMPETENTNE i NEČASNE vlade.

Aleksandar

pre 14 godina

Ne... Drasticno manji porez na rad, drasticno veci na dobit i imovinu. Pa tek onda, ako ne bude dovoljno, a pod uslovom da se javna potrosnja racionizovala otpustanjem parazita i dovodjenjem penzija na normalnu meru, tek onda razmisljati o povecanju PDV-a. Tako je svuda u normalnom svetu, nismo mi najpametniji...

Chester games

pre 14 godina

Lepo je to, što će narodu biti teže jer ako se poveća PDV,nijedan trgovac neće smanjiti svoju zaradu za dobrobit nas.A ni poslodavci neće nam dati više jer su se smanjili porezi.Ko misli da sve bolje možemo živeti sa sve većim porezom, treba dobro da prouči sisteme u svetu.Sve dok imamo skuplje gorivo,hranu itd nego u stvarnom svetu , a zaradu mnoogo manje nego oni, ovde se neće dobro živeti.Ali naučili smo već 20 godina trpimo .Ja sam mislio da će biti bolje .Zasad imamo samo skupe kredite.

Boki

pre 14 godina

Uh,sto volim ove filozofe....
Uradice to sto su naumili,posle nekog vremena ce se pokazati da su efekti nikakvi i...pogodite,ko ce na kraju ostati kratkih rukava?

batery

pre 14 godina

Podrska za ovu ideju!!!
Druga stvar je reforma penzionog sistema, jer manji doprinosi vode manjim penzijama, a treci korak je privatizacija javnog sektora ili svodjenje plata u tom sektoru na normalnu meru. Privatni sektor radi vise, a i manje plate. Tu nesto nije normalno. Po ko zna koji put ovo kazem, ali mislim da je ovo i poslednji put. Ovo je poslednji voz za razum, ako ga ne uhvatimo, nestacemo kao narod!

Dejan

pre 14 godina

E Bog me maz'o, ako sam ja ista shvatio. Znaci tu ce im smanjiti, tamo ce im povecati, nesto ce ukinuti, ali ce u biti svima biti jos teze, jer se dize PDV. Pa ce onda narod u strajk za vece plate i eto opet smo napocetku.

M.R.

pre 14 godina

Prosle godine je Unija Poslovodavaca Srbije predlagala da drzava smanji poreze i doprinose na zarade, a da se oni obavezu da za isti iznos povecaju zarade radnicima, dok bi drzava trebala da se ozbiljnije pozavavi problemom sive ekonomije. Tada niko iz vlade to nije ni prokomentarisao.

Sad drzava hoce da smanji porez na zarade, povisi nam PDV, a nema koga da se obaveze da ce nam povecati zarade.

Sto vise razmisljam, sve mi se vise cini da su ti likovi iz UPS-a jedini iole ozbiljniji u celoj ovoj prici.

Joca

pre 14 godina

Ja sam problem poreza i zarade resio. Zatvorio sam firmu, pa nemam ni prihode. Posao necu vise ni traziti, jer sam se od toga bas umorio. Ali da vam ovo sve ne zvuci cudno, podmazao sam pasos, pa ako se uskoro ne vidimo, "vidimo se".

Petar

pre 14 godina

@Neupucen: 160 dinara = 100 dinara neto zarade + 60 dinara poreza. Ako je porez manji za jednu trecinu, dve trecine je 40 dinara. Troskovi poslodavca su 100 dinara neto zarade + 40 dinara poreza = 140 dinara. Sta ti tu nije jasno?

Ja

pre 14 godina

Koliko sam ja shvatio, povećaće porez a neće povećati plate i to je cela 'revolucionarna' ideja. Baš i nisam nešto oduševljen. U isto vreme tenderi za autoputeve pucaju zbog nemara, struja se krade, grejanje preskupo, ulice pune rupa. Krajnja posledica će biti ta da će moj poslodavac zadržati više novca za sebe, a meni će proizvodi biti skuplji zbog većeg poreza. Zaista, ne da nisam oduševljen, nego sam besan.

Vojislav Matkovic

pre 14 godina

Alo ljudi, pa plate u Srbiji prima mozda oko milion gradjana a pare u Srbiji trosi oko 8 miliona, pa vi vidite gde ce drzava vise profitirati, ako ogoli ovih milion ili onih 8 miliona... :D
A druga stvar, jako mnogo njih prima minimalac po zakonu, a ostalo na ruke, to se ne oporezuje, a sa svim tim parama ce se morati kupovati, sto znaci da ce te pare ipak drzava oporezovati... :D

Deajan

pre 14 godina

Osnovni preduslov povecanja konkurentnosti privrede Srbije je drasticno smanjenje ogromne i nezajazljive drzavne administracije u koju su se mnogi uhlebili po stranackoj liniji. Ovo nije nikakva akcija koja ce da dovede do povecanja konkurentnosti, nego obicno presipanje iz supljeg u prazno.
Sta oni planiraju - smanjice nekoliko poreza, a istovremeno ce povecati nekoliko poreza!
Od gradjana Srbije ce drzava manje otimati na jednom mestu, ali ce istovremeno povecati otimacinu na drugom mestu. Eto, to je ta reforma...
Nedavno je jedno istrazivanje pokazalo da zaposleni u drzavnoj administraciji rade u proseku 3.5 sata dnevno, duplo manje od onih kod privatnika, a primaju platu kao da rade 8 sati. To znaci da bi bez ikakvih problema administracija mogla da se skrese za 1/3. Nakon toga mogli bi konacno da se smanje porezi (bez istovremenog povecanja drugih poreza), smanje opterecenja privrede (i gradjana) i tako poveca konkurentnost privrede Srbije i kvalitet zivota...
Kako smanjiti poreze? Jednostavno - smanjiti drzavnu administraciju!
Nemojte da zaboravite da su oni tu zbog nas, a ne mi zbog njih. Oni moraju da sluze nama, a ne mi njima.

Andrej

pre 14 godina

ko god se bar malo razume u ekonomiju, lako mu je da shvati zasto je ovaj potez ne dobar, nego ODLICAN.

uvoznicima i trgovcima staviti vece namete preko PDV-a, a proizvodjacima i industriji dati isti pdv, ali smanjiti ostale poreze tako da budu bar na istom ili u boljem polozaju. time nasa preduzeca postaju konkurentnija na nasem trzistu, vise se kupuje domace(jer je strano skuplje) stimulise se zaposljavanje i izvoz.
konacno dobar potez, samo da zazivi!

Daj dosta je

pre 14 godina

Od pocetka mandata ove nazovi vlade, za sve do jednog a posebno za doticnu, bio sam do sada u strasnoj dilemi.Da li su glupjli nego sto izgledaju, ili su samo pokvareni nestrucni mucavi prevaranti.Sve su oni po malo a mi smo mrtvo more i zaba koju polako greju u loncu,SVE po planu. Vreme je da iskocimo pre nego sto budemo nepovratno skuvani. Svi su sve gori od 2000 na ovamo. Setite se svih lazi praznih prica i obecanja izgovorenih za ovih 10 godina i uporedite sa trenutnim stanjem, necete verovati sta ste sve progutali da niste ljudski reagovali. Milosevic vas krao ha ha ha? Pobuna kakvi izbori. Treba ukinuti partije na neodredjeno, vratiti drzavi tj. nama ukradeno u privatizaciji, kazniti zaluzno sve koji su se ikada bavili politikom do sada, narocito one koji su bili u skupstinama i vladama od drzavnih do opstinskih.Oduzeti svu imovinu onima koji su je nezakonito stekli, nisu placali ni dinara poreza(po zakonu skrojenog po njima) a samo im vozni park skuplji od svih zarada svih svojih zaposlenih za 10 god. Ovo je strasno. SAMO JEDAN ZIVOT IMATE PS.samo podsecanja radi. Imamo savremene puteve,prosecne plate 700-1000 evra,u evropskoj uniji smo od 2007, privreda cveta, devizne rezerve 3 puta vece od duga, zivimo kao sav normalan svet u uredjenim zemljama i politika nas u opste ne zanima.Niste znali. Pa lepo su vam to sto puta ponovili do famoznog 5. oktobra a vi niste zapamtili. Zato nam i nece biti potrebno 10 godina da se vratimo na standard iz 1989 nego 40.Kad ne slusamo dobro. I jos mnogo toga.Potrosacka korpa (novac potreban za puko prezivljavanje) duplo skuplja od prosecne zarade a obecali su obrnuto.Znate kiloko vam para treba danas u srbiji(namerno malo slovo) mesecno samo da disete. Oko 10 000 din.USTAJ BRE

DEJAN NBGD

pre 14 godina

Plac majke bozije. Ova ce nas zaviti u crno gore nego Dafina i Jezda zajedno. Toliko pameti a toliko gluposti na jednom mestu pa to ima samo u Srbiji. Nama nemoze da pomogne ni Cak Noris

Beloved

pre 14 godina

Mislim da su u stanju da nam iscede i poslednju kap krvi samo da bi sebi produžili vladavinu makar na 2-3 dana. Ne bi im palo na pamet da recimo prestanu da se voze u Mercedesima, Audijima, itd.
Da naplate poreze Miškoviću, Beku, Hamoviću, Lazareviću, Drakuliću ...
Da otpuste rodbinu koju su pokupili sa konca i kanapa i dovukli u Beograd da rade u ministarstvima, agencijama, budžetskim preduzećima. Ma naravno da ne, lakše je nama nabaciti jaram oko vrata (i onako nas tretirate kao stoku). Stidite se !

Milorad

pre 14 godina

Sklonite ovu jednom sa tog polozaja ,Ona izgleda cim ustane iz kreveta Dodaje 22% na sve sto stigne. Ajde Dodajte jos poreza ovoj jadnoj privredi pa da Mi svi privrednici privremenp zatvorimo firme kao opomenu ovim privrednim dzelatima

Nebojsa

pre 14 godina

Konačno jedan pametan predlog!!!! Ali teško da će proći na brodu ludaka...
(Zaposleni, 12. april 2010 12:54)

Pametan predlog???
Gde si ti ucio ekonomiju, u skoli za masin-bravare?

Dr

pre 14 godina

Najzad trunčica razuma iz Vlade.
Nakon svih onih ideja da se proizvodnja obnavlja potrošačkim kreditima, ovaj put nešto i smisleno.
Ipak, deluje mi da je ovo povećanje poreza značajno veće od istovremenog smanjenja na drugoj strani, i da na ovaj način država samo povećava zahvatanja i apetite.

Dakle, može smanjenje poreza na zarade i povećanje PDV-a, ali uz uslov da i država ZNAČAJNO snizi svoje troškove funkcionisanja na svim nivoima, da se počne lagana korekcija kursa na realan nivo (a ne da se zbog uvozničkog lobija drži veštački na 100din/eur), i da se zaista počnu masovni javni radovi, ali samu na infrastrukturi koja donosi realne prihode ili dovodi nove investitore (koridor 10, hidrocentrale, uređenje industrijskih zona i sl). Jedino ova kombinacija može da nas izvede u narednih godinu dana iz krize, a ne potrošačko-zaduživačka Dinkićeva politika odlaganja i povećanja problema.

Perica

pre 14 godina

Znaci porez na koriscenje mobilnog telefona bice 32%. Pa dobro, ipak je to luxuz. Nego ozbiljno nesto da napisem, plate privatnog sektora ostaju iste, samo ce poslodavci placati manju bruto platu, znaci prihodi domacinstva ostaju isti, rast poreza, rastu cene, pada traznja, manji prihodi prodavnica i manja traznja za robom raznih fabrika, posledica zatvaranje prodavnica i otpustanje radnika iz fabrika. Ali dobra strana ovoga je sto ce doci do povecanja plata javnom sektoru, jer tamo postoji masa plata koja se deli radnicima, pa sa manjim doprinosima, to ce znaciti da ce se neto plata povecati, tako da nije sve tako crno kao sto na prvi pogled izgleda. Lepo je raditi u javnom sektoru.

babuska

pre 14 godina

Pcelica jedna kako je samo pametna - da se podigne PDV, da se smanji ionako mala potrosnja obicnog naroda... Pa svaka baba bi bolje vodila zemlju od ove vlasti!Hohstaplercine!!!

nbg77

pre 14 godina

Gospodo... raspisu se izbori pa se iznese poreski program pa pobedi onaj program za koji najvise ljudi glasa. gde to ima da se u sred mandata menja poreska politika. kada bi izasli na izbore sa programom da PDV bude 22% i da progresivno oporezuju plate (citaj: svako ko ima iznad proseka placace vise drzavi svakog meseca nego do sada) ne bi ni glas dobili..

maloletni deda

pre 14 godina

BOžeee, ova DIjana više neinformisana od onog penzionera sa Dorćola.

Male bebe u Srbiji znaju, da poslodavci(99%) prijvljuju 3 puta manje plate državi, jer niko nije blesav da plaća poret na plate od 76 %.

Da to zna neko u vlast, i da to uzme neko u obzir, znao bi, da je sniženje ovog poreza na plate koješta.

BEnefit i snižavanje poreza na plate sa 76 na 15 % bi možda bilo efekta, sve ostala snižavanju su lažna i manipilatorska.

Šta tek reći od 22 % PDV-a ?
Pa obzirom da su nam akcize na gorivo 65 %, Carina 20%, Pdv 22 % i td. Samo blesav čovek će poželeti da ovde neštom radi sve po zakonu.

nada

pre 14 godina

Kuku lele nama svima sa ovakvom ministarkom Zamislite kada ministarka finansija kaze dovoljno je 16.000,00 din.plata to je na ivici siromastva ali bice olaksanje poslodavcima nece placati poreze i doprinose. Potpuni sunovrat. Navali ce se na ledja gradjana a pritom sebi dele milionske bonuse i plate. Sram Vas bre bilo. Da li Vi to nama porucujete da ce mo jesti gloginje.Toplo vam preporucujem da Vi imate plate od 16.000,00 dinara.

Mishko

pre 14 godina

Smanjenje poreza i doprinosa na zarade neće radnicima doneti veće plate, nego će doneti dodatne uštede poslodavcima. Najjači igrači kod nas su svakako registrovani u inostranstvu, pa kao "strani" investitori plaćaju mizerne poreze na dobit. Ovo smanjenje će im još dodatno pomoći da povećaju svoje bogatstvo. Povećanje PDV, na drugoj strani, direktno negetivno utiče na standard običnih građana, ma kako nas ubeđivali da se to neće ni osetiti. U zbiru, bogati će biti još bogatiji, siromašni još siromašniji. Ova država sve više podseća na afričke i južnoameričke diktature, koje opstaju dok imaju podršku (kredite) iz inostranstva, svoje građane drže u pokornosti i siromaštvu, a omogućavaju enormno bogaćenje nekolicini ljudi bliskih vlastima. Bolje da konkurišemo za Afričku uniju, od EU smo daleko par svetlosnih godina.

Direktor (onaj bivsi)

pre 14 godina

Samo da dodam:

Porez na zarade je u ovoj drzavi 10% i ne odnosi se na ostala opterecenja zarade u smislu penzijskog i invalidskog osiguranja, kao ni na doprinose i samodoprinose... U sustini OPET VAM MAZU OCI!
Nek ostane porez na zarade koliki je i bio do sada - ionako je medju najnizima u okruzenju.
Gdj-a ministarka daje vam paru a otima 10 dinara!!!

Direktor (sada bivsi)

pre 14 godina

Veci pdv znaci skuplje poslovanje. Skuplje poslovanje znaci manje poslovanje. To Keynesianci nikad nece razumeti. Keynesianci imaju samo jednu centralnu ideju: povecati javnu potrosnju.
Keynesian ekonomista ne moze da skonta dve stvari:
1. da smanji javnu potrosnju (jer ima ideju da ce to smanjiti rast privrede) - naravno to je pogresno ali oni u to veruju.
2. Da smanji plate, jer ima ideju da plate uvek moraju da rastu - sto je isto pogresno jer cena rada se ne razlikuje od bilo kog drugog proizvoda ili usluge, i varira u zavisnosti od ponude i potraznje.
A posto je jedini nacin da odrzi nominalni rast plata i realni rast javne potrosnje deficitarno finansiranje onda imamo kao proizvod INFLACIJU.
To vam je keynesian ekonomista u 3 recenice.

Pre neki dan na TV super-keynesian ideja da se lekari placaju po broju pacijenata!
Kao da je lekar radnik na traci!!! Posledica takve ideje je da ce lekari da izigraju sistem - da propuste sto vise pacijenata kroz sake.
Nema veze kvalitet rada, nema veze posvecenost - bitna je kolicina!

Ozbiljno ljudi - ovi u vladi su totalno nekompetentni!

ćorsokak

pre 14 godina

Sve što je predložila ova dotična ministarka je glupost. Jedino što preduzetnike može obradovati je to da će plaćati manje doprinose.Ali to ne znači da će plate biti veće.Plate će biti mnogo manje jer će biti oporezovane sa 20% umesto 12%.
Da li će se cene povećavati ili ostati iste je pitanje korupcije i monopola,odnosno nesposobnosti države koja je pod rukom tajkuna.Bio sam skoro u Hrvatskoj cene su slične a njihov pdv je 22%. Taj kajmak koji su skupljali naši zelenaši nije oporezivan a plate radnika su manje nego u Hrvatskoj.
Gospođo ministarka nemate sposobnosti da uredite tržište,sve pod izgovorom tržište reguliše konkurencija.Gluposti za 1 razred ekonomske škole.I te kako država može da preduzme mere kako bi se učesnici u tržišnoj privredi doveli u red.Međutim primer Telekoma i EPS-a,gde se zidaju cene na osnovu nikavih proračuna, a odobravaju tkzv agencije je nešto što nema veze sa tržišnom privredom nego sa cetralističkom.
Do povećanja cena će sigurno doći.Međutim ono što me brine jesu mediji koji govore o inflaciji.Jeno je kad prenesu izjavu da imamo od početka god jednocifrenu inflaciju,a drugo je kad o tome nema nikavih članaka i svi ćute. Kakva crna jednocifrena inflacija kad su se troškovi života od početka godine uvećali za više od 10%.Ako neko ima platu od 30.000din,i to je uspeo da raspodeli na mesčni nivo u januaru.Sada pri istoj kupovini za to u martu i aprilu potrebno minimum 33.000dinara(30.000*10%=3.000).Ako se uzme u obzir da smo u januaru više kupovali zbog novih godina,božića,pa i slava,a da je se manje kupovalo u martu,a potrošilo se više para onda je situacija više nego katastrofalna.Tako da je ta dotična inflacija sigurno jednocifrena ako se u obzir uzmu sateliti,luksuzna kola,avioni,jahte,i ostalo.
Ono što još više može da zabrine je da će stvarno da padne kupovna moć i da se smanji potrošnja kako kaže ministarka.Narod se već odrekao mesa,sad će morati da se odrekne i kupusa.Ustvari doći će do još značajnijeg pada životnog standarda jer će narod da se odriče osnovnih životnih namirnica i tražiti supstitute koji će mu narušavati zdravlje.Narušavanje zdravlja kraći život,manje će se isplaćivati penzija,pa vi demokrati kažite da niste vampiri.
Apsurd svega ovog je i nebulozna i bolesna ambicija Dinkića koji predlaže i stimuliše uzimanje uzimanje kredita kako bi se povećala potrošnja dobara koja su ovoj krizi čist luksuz.Građani koji otplaćuju te kredite znaju koliko su oni jeftini...
Vi gospodo sedite u istoj vladi i pričate dijametralno suprotne stvari!Raspišite izbore ako se imate sasvim suprotne stvari oko najvažnijih pitanja.

Milan

pre 14 godina

Posto ce trosak na plate da se drasticno smanji moralo bi doci i smanjenje cena bez PDV tako da bi na kraju trebalo barem da ne bude skuplje nego barem da ostanu iste cene. To je nista drugo nego povecanje udela drzave na sve sto se proizvede i proda.

zoxbaker

pre 14 godina

...ma treba naci neki modus za neplacanje poreza, jednostavno bojkotovati vlast, pa da vidimo kako ce onda funkcionisati bez para...

MaxLe

pre 14 godina

Nije mi jasno samo na koji nacin ovo garantuje gradjanima vece plate?! Ponovo zakon iz radionice cika Miska i cika Mise. Plate ostaju iste, oni izdvajaju manje na poreze, a nama novo povecanje cena????!!!! Jao dokle vise!!! Dajte nam bar 1 normalnog politicara da bar za nekoga glasamo! Ova drzava vec decenijama ulazi u konflikt s narodom, a sve u korist tajkuna!

Zabrinut

pre 14 godina

Već sam se pomalo zabrinuo, jer "od Kopaonika" do danas nisam čuo nijednu brilijantnu ideju gospođe koja se predstavlja kao naš ministar finansija.

Jok neće se preći na sivo tržište, jok to neće uticati na inflaciju, jok plate će skočiti. Ma dajte molim vas, kakve su to budalaštine??

Pokrenite proizvodnju i poljoprivredu ako hoćete pare!! Ne možete stalno samo povećavati namete. Pa jel' se tako vodi država?! Di ste to naučili? Dokle tako i šta je sledeće?

Pa ne može pola države da nema posla i da bude 1:1 penzioner:zaposleni.

AleksNS

pre 14 godina

Da li neko u ovoj zemlji ima gram mozga pa moze da razmisli malo i da stavi dva broja na papir, sabere i pomnozi ?

Znaci do sada samo imali 18% poreza sad cete sa istom tom platom imati 22% poreza.

Za jednostavnu racunicu uzimimo litar goriva koji je sada sa 18% poreza 115 dinara, sa 22% ce biti 118 dinara. A to je samo gorivo, gde su ostale stvari iz potrosacke korpe?
Da sumiram, olaksavate poslodavcima da ne placaju 60 dinara drzavi nego 40. Tih 20 dinara sigurno nec povecati plate nego ce staviti sebi kao zaradu i cediti jos vise i ovako jadne radnike. A vama dragi radnici, koji ostvarujete kakav takav prihod, spremite jos malko vise parica kada odete u kupovinu.

Ljuba

pre 14 godina

Dakle manji porez na zarade (a zarade prima možda milion građana, ne više) a veći porez na SVE.
Rezultat: SVE poskupljuje!

Ni reči o smanjenju javnog sektora, štednji, itd...

Odbrojavanje traje, ne mogu ga zaustviti...tik-tak, tik-tak...

shonex

pre 14 godina

...ljudi poenta je u sledecem, ovom reformom ce poslodavcima biti olaksan zivot, a to da ce trziste biti konkurentnije su gluposti jer ce poslodavci tu trecinu samo staviti sebi u dzep a cene ce ostati iste!!! kao drugo ovo sa smanjenjem poreza na dohodak je samo mazanje ociju da bi se iskoristila prilika da se podigne PDV, sto je ovde ustvari i poenta price!!! Trece ovim potezom ce gradjani biti ti koji ce na kraju ispastati time sto placamo veci porez na promet!!! Zakljucak, nece vise ljudi biti zaposleno, jer ce sektor ljudskih resursa i dalje ostati u sivoj zoni i dalje ce placati 2/3 plate na crno, nego je poenta da drzava nadje nacin da kroz povecanje PDV-a obezbedi veci priliv u budzet...Evo vama moj predlog, smanjite drzavni aparat i potrosnju drzave pa cete preko noci postati profitabilna vlada i odjednom ce moci sve...najlakse je navlaciti pare dodatnim nametima svojim gradjanima a time samo kopate sebi jamu pred nove izbore!!!!!!! Ministarka trazi podrsku gradjana: NEMA MOJU!!!!

Ivan

pre 14 godina

Ova vlast je stvarno od reči.
Na sva zvona su u pregovorima sa MMF-om pričali kako bi povećanje PDV-a bilo kontraproduktivno. Sada je urađena studija koja to opovrgava. Verovatno su se pomirili sa tim da će teško osvojiti sledeće izbore, pa da ućare još malo, dok mogu. Teška srca glasaću za Tomu na sledećim izborima.

Boris

pre 14 godina

Tekst:"Dodatni prihodi u državnu kasu, kako je rekao, prikupili bi se povećanjem poreske stope na zarade, sa 12 na 20 odsto, a u tom slučaju ne bi bile oporezovane zarada niže od 16.500 dinara."
Naslov:"Manji porez na zarade, PDV 22 odsto"
Zaista bi covek ocekivao makar minimum povezanosti teksta sa naslovom clanka?!
Sustina je u povecanju svih mogucih poreza i dazbina. Znaci zaposleni ce imati manje u dzepu, znaci manje ce trositi, to sto ce kupovati bice skuplje, znaci manje ce se proizvoditi, znaci manji BDP, znaci manje prihoda u drzavnoj kasi. Takvoj ministarki finansija se treba zahvaliti na svemu i pozeleti joj da se zaposli kao strucni saradnik Svetske banke ili MMF-a.

Neupucen

pre 14 godina

"Zamislite da poslodavac umesto 160 dinara plaća najviše 140 dinara"
Zamislili smo ali nekako se ne uklapa ovih 140 ako zelite da smanjite za jednu trecinu ?

alo alo

pre 14 godina

uf koliko pametnih ovde, dezurnih kriticara koji ne bi dali neku svoju ideju kako bolje, samo znaju da je ovo lose sto je sada i sta god da se uradi njima ce biti jos losije. ali kritika je tu uvek, to je normalno stanje srpske svesti. tako se barem ima izgovor za sve neuspehe i tuzne zivotne price...
Puna podrska za ove mere Dijani Dragutinovic, a kriticarima poruka da pocnu da rade nesto osim kritikovanja u zivotu - bice im bolje.

nn

pre 14 godina

@Petar
----------
@Neupucen: 160 dinara = 100 dinara neto zarade + 60 dinara poreza. Ako je porez manji za jednu trecinu, dve trecine je 40 dinara. Troskovi poslodavca su 100 dinara neto zarade + 40 dinara poreza = 140 dinara. Sta ti tu nije jasno?
(Petar, 12. april 2010 14:36)
-------


Ako je opterecenje na neto platu od 100 dinara = 60 dinara to znaci da je poreska stopa 37.5%

Ako se poreska stopa smanji za trecinu, ona treba da iznosi 25% (sto je za trecinu manje od 37.5%) pa bi optereceje za 100 dinara neto plate bilo 33.33 dinara (odnosno bruto bi trebalo da bude 133.33, a ne 140).

mada sve ovo je besmisleno jer jr racunaje poreza komplikovanije posto tu ulazi i neoporezovani deo (tako da opterecenje za 100 dinara nije ni 60 ni 40 vec 0 dinara).

A ako se prica upostno ond uopste nije isto da li je tih 100 dinara uzeto iz plate koja je manja od neoporezivog dela, malo veca ili mmnooogo veca od njega.

prema tome ja se slazem sa Neupucenim - sta je tu jedna trecina i kako se tu uklapa navedeni besmisleni primer?

Direktor (onaj vec bivsi)

pre 14 godina

E javila se najzad i gdj-a ministarka ;-)

Pa drago mi je da nisam pogresio u proceni... Nema pojma niko ni sa cim u toj nasoj vladi.
Opet se igramo sa sargarepom na stapu...
Ajte vi gospodo ministri ostavke na sunce pa da biramo novo vodstvo... Nadam se ovaj put ono koje ce stvarno znati da nas vodi!
Strategija razvoja Ekonomije i Drustva gospodo ministri?
Manite se deficita u budzetu jer nikad necete imati dosta para za drzavne potrebe!
Ako ovako nastavite necete imati ni od koga da uzimate taj PDV 22% a smanjenje poreza na zarade je zakasnilo jer pogresno razmisljate... 19. vek je odavno prosao. Tehnologija, energetika, nauka, jaki pojedinci i 'self-employment' su karte na koje treba igrati!
Ah... Kao da mene uopste neko i slusa :-(

branko

pre 14 godina

Odlicna ideja, samo da odredjene proizvode kao hleb, mleko itd ostave sa manjim PDVom i taj taj nacin bi uzimali novac od onih koji imaju vise i od uvoznickog lobija dok be nasi izvoznici mogli malo lakse da disu.

Ovo nije presipanje iz supljeg u prazno vec efikasnije koriscenje novca koji se okrece unutar nase ekonomije

Mak na konac

pre 14 godina

A zašto, ako je to samo jednokratni udar na cene, ne povećamo PDV na, recimo, 40%?
Pa kad ciljana zarada radnika bude oko 16.500 dinara, i srpska privreda dostigne nezamislivu konkurentsku sposobnost i doživi izvozni "bum", ima sve da procveta. E, ali koliko će njih preživeti da bere cveće, pitanje je sad!

Prijatelj

pre 14 godina

Gos'n Milojko, jedini rezultat ovakve budalastine bio bi razvoj crnog trzista i pad stranaka na vlasti. Ako vam je to cilj onda vam je studija veoma uspesna.

biljana

pre 14 godina

Poslodavac sam, prosecna plata u firmi (jeste mala firma) ca 630 Eur, svi prijavljeni na pun iznos!
PROTIV SAM SMANJENJA POREZA I DOPRINOSA NA ZARADE!
Privreda time ne moze da se oporavi! Bolje dajte subvencije za otvaranje novih radnih mesta u iznosu 20% od uplacenog onima koji uplacuju redovne plate duplo vece od proseka. Oni nece zloupotrebiti to jer su vec pokazali da postuju svoje zaposlene.
Ovako ce se teret povecanja PDV samo svaliti na gradjane i penzionere, a drzava ce i dalje neodgovorno uzimati iz EPS-a, Telekoma, Infostana.
Postoji mnogo drugih nacina da se pospesi privreda, a da se ne optereti gradjanstvo, ali i ovo je pokazatelj da politicare ne zanimaju gradjani vec samo obezbedjenje priliva tamo gde oni "zahvataju"!

Dejan

pre 14 godina

Smanjuje se prihod drzave koji se uzima od poslodavaca, da bi se povecao prihod drzave koji se uzima od PDV-a (od svih podjednako).
Pa moj poslodavac vozi dzipcinu, a ja nemam ni za Punta!
Da nam svima bude bolje!!?

Dragan

pre 14 godina

Prolazi turska gastarbajterska porodica autoputem kroz Beograd uoci uskrsnjih praznika i otac porodice kaze deci: "Deco, ovo je sve nekada bilo deo Turske." Na pitanje zasto tako nije i ostalo, otac rece: "Nekoj budali nije palo na pamet da haracu promeni ime u PDV, pa su neki Djordje i Milos digli frku..." Obozavam obrazlozenje povecanja PDV-a zakljuckom da ce dovesti do rasta cena, ali samo jednom. Do sledeceg povecanja PDV-a ...

marko

pre 14 godina

@Osnovac

Znas li ti koliko ima radnih mesta u Srbiji gde se efektivno radi majne do 3-4h od punih 8-10h? Da ukinemo polovinu i onu drugu polovinu prebacimo da radi jos toliko umesto ovih pa Srbija bi stala. Sutra kad odete na posao malo se osvrnite oko sebe i pogledajte sta ljudi rade i koliko rade efektivno...

sima strahota

pre 14 godina

..pa nema mesec dana kako je gorenje najavilo da seli proizvodnju iz slovenije u srbiju zato sto je ovde pdv manji 2%, mi eto resili da im udarimo balvan na put..

..sustina je u sledecem..

..kada se pogleda koliko se budzet puni iz pdv-a a koliko iz poreza na plate, jasno je da ministarka hoce jednim potezom da zakrpi deficit maskirajuci dodatni harac toboznjom brigom za sirotinju..

..u isto vreme, sva poreska zahvatanja otisla su s onu stranu leferove krive..ergo, ostavite prihodnu stranu bar dok ne resite pitanja javnih nabavki, rada javnih preduzeca, prometa robe na buvljacima, sive ekonomije, nepotrebnih propisa, procedura iz kamenog doba, legalizacije, katastra, drzavne imovine, restitucije, reforme penzija, lenjih profesora, aljkavih opstinara, nepovucenih para iz odobrenih kredita..ma da ne nabrajam..

BOBAN

pre 14 godina

Po ovoj logici stvari, najbolje je ukinuti plate, time bi i porez na plate bio idealnih 0%, a PDV podici na 100 %, pa radnici donirajte organe i zaradite.

VELJKO

pre 14 godina

@ kraj nije daleko

Pa zato su uveli profesionalne izvrsitelje u sudstvo ,da bi vas brze najurili iz stana ako nemate da platite racune,poreze.....

Zlatko

pre 14 godina

"Davno ti je vrag zaseo na prag, zemljo Srbijo...

Tog još nije bilo... Ludama je milo... Ostale je stid...

Na šta se priča svodi? Parole o slobodi...

Ovo srce bubnja večni tam-tam otpora

Čim se pomene fantom promene sevnu šlemovi

Dokle, bre, da nas voza zli čarobnjak iz Oza?

Dokle "Ćuti, dobro je"?
MA NIJE..."

A+

pre 14 godina

'Sposobnost drzave da prisili pojedince da finansiraju javna dobra moze da znaci da pojedince primora na finansiranje posebnih interesnih grupa, odnosno drzava moze da prisili jednu grupu da se odrekne svojih resursa u korist druge grupe. Ovakvi prinudni transferi poistovecivali su se sa kradjom, uz jednu vaznu razliku: drzavni transferi zaogrnuti su plastom legaliteta i respektabilnosti koje im daje politicki proces. Kada se politicki proces u nekoj zemlji odvoji od gradjana i pocne da se koristi za transfer resursa grupama na vlasti, razlika izmedju oporezivanja i kradje je u najboljem slucaju postaje nejasna' - Joseph Stiglic, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2001. godine, 'Ekonomija javnog sektora', izdavac Ekonomski fakultet u Beogradu, 2004. godine, str. 459.

sonja bolonja

pre 14 godina

"Divno", tako se Kori Udovicki ucila na nasim ledjima, sad ce doticna koju je onomad Dinkic rasplakao...pobegao je i Jelasic, brod tone a baba se ceslja!

Zika

pre 14 godina

Predlog je dobar, ali tesko da moze da prodje pored tajkunsko-politicke mafije tipa Dinkic-Misko!
Zasto je dobar, evo primera:
Dosta proizvoda u Hrvatskoj sa 23% PDV ima manju ili istu cenu kao ISTI proizvodi u Srbiji gde je PDV 18%. Zakljucak: Veci profit srpskih tajkuna koji uzimaju kajmak. Sa nesto visim PDV, tajkuni ne mogu toliko da se ugradjuju, je NE MOGU da podizu cene u nebo, nece niko da ih kupi.
Predlog je dobar i sto se tice rasterecenja cene rada, privrede!

VELJKO

pre 14 godina

@ kraj nije daleko

Pa zato su uveli profesionalne izvrsitelje u sudstvo ,da bi vas brze najurili iz stana ako nemate da platite racune,poreze.....

Dzoni

pre 14 godina

Ma nek povecaju,taman vise i da ga ne placamo pa da vidimo kako ce da finansiraju njihov luksuz i armiju stranackih vojnika.Mozda je tako i jedino resenje,ovako ce uvek stranacka knjizica biti najbolji biznis.

Za Nevenu

pre 14 godina

Na žalost, ne postoje osnove da se Mađarska i Srbija porede. Nikako. To što su oni uradili je zato što su mogli, mi to ne možemo.

Da si jednom ušla u Mađarsku prodavnicu videla bi o čemu je reč. Oni nisu prosto povećali poreze za 5% kako navodiš, već kod njih postoji više stopa poreza, samo luksuzna roba se oporezuje najvišom stopom. Kod nas će praktično sva roba da se oporezuje sa 22%.

Ako nešto načuješ i pre nego što počneš da lupaš, raspitaj se malo, sedi u autobus/kola, pa idi u Mađarsku, uđi u prodavnicu, pogledaj cene, pa onda pričaj.

A koliko je tačno to što kažeš, najbolje pokazuju prekjučerašnji rezultati izbora gde je vladajuća garnitura socijalista tresnula kao s kruške.

Kamo sreće da se mi ugledamo na njih i da možemo da se poredimo...

Zlatko

pre 14 godina

Nisam čitao tekst, ali po naslovu: zar veći pdv neće uticati na veće sene svih proizvoda? Pa ako je do sad bio 18%, a sad ga podižu na 22%. Ljudi, ako se to desi sve cene idu gore. Pa na svakom fiskalnom računu stoji i tih 18%. A ako samo malo gledate sajtove naših ovlašćenih prodavaca automobila, znate o čemu pričam. Pa sa ovih 18% auto koji košta 6000, sa carinom i PDV-om košta 8000. To je ona oblast u kojoj se novi pdv najbolje vidi. Što reče neko, motke u ruke i u Nemanjinu.

Joca

pre 14 godina

Ja sam problem poreza i zarade resio. Zatvorio sam firmu, pa nemam ni prihode. Posao necu vise ni traziti, jer sam se od toga bas umorio. Ali da vam ovo sve ne zvuci cudno, podmazao sam pasos, pa ako se uskoro ne vidimo, "vidimo se".

Živi bili pa videli

pre 14 godina

Pošto ne verujem da će poslodavci povećati plate nakon sniženja doprinosa, niti trgovci-monopolisti na svoju štetu ostaviti cene na istom nivou posle povećanja PDV-a, sve ovo o čemu ministarka priča u prevodu ovo znači da ćemo ostati na istim neto platama, a da će životne namirnice i svi računi (struja, gas, telefon) poskupeti 4%.

Petar

pre 14 godina

Podrzavam. Ionako veliki deo novca trosimo na gluposti, nepotrebne i stetne sadrzaje. Moze se ziveti jeftinije, a kvalitetnije, samo ako se hoce...

goran

pre 14 godina

sta se radi sve u srbiji???PDV 22 posto,to nema u svetu.Koje mi zarade imamo pa da nam smanje porez na plate,plate su nam i ovako mnogo velike da jedva prezivljavamo.Kako ove iz vlade nije sramota.DOKLE BRE VISE!?

radovan

pre 14 godina

Varijabilni PDV,znaci za svaku klasu proizvoda drugacija stopa PDV-a,plate preko dvostrukog republickog proseka oporezovati sa 22%,PDV na plate sa republickim prosekom i nize smanjiti na 12%,zaposliti 2000 ekonomista i pravnika u poreskoj upravi-inspekciji i poslati ih u svaku firmu,vilu na kontrolu(cekaj bato da vidimo kako si ti to zaradio).Ovako smo nagrabusili sa ovim nazovi strucnjacima,na celu sa gospodjom ministarkom.

nezaposlen

pre 14 godina

@ biljana

Ja bi kod vas radio i za 315 evra. Samo se plasim da ako neko iz ministarstva procita vas komentar da ce nam onda povecati PDV na 25 % jer ce misliti da svi zaradjuju kao vasi radnici.

miloje petrovic

pre 14 godina

ovo je suludo.To samo pokazuje koliko je ova vlast gramziva i beskrupulozna,ovi stvarno hoce da nam otmu poslednji zalogaj hleba iz usta.Povecati PDV ovoj jadnoj i unistenoj privredi,pa to znaci da ce sve sto se placa poskupeti vise nego drasticno:hleb,meso lekovi,benzin,struja,voda,kominalije,sva moguca hrana svi proizvodi,sve usluge itd.Ovo ce samo ubrzati propast Srbije i svih nas,....

privatnik

pre 14 godina

pa ovu Dragutinovic treba isterati pod hitno iz vlade. ni jedan pametan predlog do sada nije dala trazi povecanje PDV koji je i sada veliki a najveca glupos sto se paca pre naplate racuna.
smanjit svoju plati i 2000 funkcionera koji sede na dve i tri fotelje i eto punjenje budzeta. samo jedite ovaj narod.tako se ne izlazi iz krize,

taraba

pre 14 godina

zar nije jednostavnije lude zaposliti kako treba,dati im solidan poso. ako ima tri hiljade evra mnesecno, njemu je sve tako sve jedno jer je porez 240000 ili 340000 evra. bolje da su dali ljudima lopate i asove i hiljadu evra plate, svi autoputevi bi vec odavno bili i peske gotovi. ali izgleda dogovor kucu gradi( ne svuda)

babbler

pre 14 godina

Siva ekonomija se ne smanjuje povecanjem PDV-a ili smanjivanjem poreza na zarade vec azurnim i kvalifikovanim ispekcijama koje nisu lobirane i podmicene!

Bas ovaj (PDV 22%)sistem naterace privatnike da ponovo u vecoj meri ubacuju robu u prodavnice na crno, a smanjenje poreza na zarade je toliko mali faktor u ukupnim troskovima koja je firma duzna da uplati drzavi na konto osnovice da je to otprilike smanjenje od nekoliko stotina dinara na konto cele plate.

Potrebno je ukinuti pausalne firme koje uglavnom sluze drugim firmama za pranje novca, tj umanjenje konacne godisnje dobiti od 10%. Na taj izvor sredstava drzava nikada nije racunala i on puni budzet svega 3% umesto realnih 10-15%, jer svaka firma u Srbiji nastima pozitivnu nulu na kraju godine umesto stvarnog stanja.

Povecanje PDV-a smanjice samo kupovnu moc gradjana i povecati potrazivanja izmedju samih preduzeca, a zbog smanjenog poreza na zarade nece se niko nov zaposliti.

rale

pre 14 godina

@ branko

Pa necemo valjda samo jesti hleba i piti mleko, dok meso i ostale namirnice treba da placamo po jos vecem PDV jer podrzavamo uvoznicik lobi.

Zare

pre 14 godina

Sve ovo ima smisla ALI! Prvo rešite vi slabo naplaćen porez na dohodak... Nije prijavilo ni 15% lica porez na dohodak u visini na koju se oporezuje a na prvom mestu nisu oni najveći tj. najbogatiji. Pa nije valjda da kontrolor leta ima najveće prihode u državi?! Dalje povećajte ozbiljno porez na imovinu,kategorišite stanove pa onda lepo onaj ko ima 100 kvadrata u centru Bga ili NSa ima da plati jedno 300-400€ porez godišnje a za kuću na Dedinju od 10.000 pa na više... Tek kad ove neke kategorije ozbiljno "zakačite" onda razmišljajte od ostalome. Stvari koje priča ministraka su savršeno logične ali ovakve mere moraju pratiti i neke druge. Ako smanjujete doprinose za radnike onda ukinite sve subvencije koje omogućavate prilikom zapošljavanja jer danas mnogi privatnici stalno zapošljavaju novu radnu snagu a otpuštaju staru i time stalno uživaju nekakve beneficije koje država daje za svakog novozaposlenog u prvoj godini. Treba to sve poukidati! Svaki novozaposleni mora biti prijavljen svaki minut koji provede na poslu i za svaki minut poslodavac bi morao da plati doprinose...ovde znatno treba pooštriti kazne i kontrole i to mora biti prioritet vlade br. 1. Tek na kraju dolazi PDV jer je njegovo podizanje najgora moguća mera ali ako se to MORA onda neka ide ali da se i sve prethodne mere prethono sprovedu!

024

pre 14 godina

Bez obzira kako to surovo zvučalo zarade su trošak. Ovo se ne bi prelilo na veću zaradu zaposlenih ali bi smanjenje troškova povećalo likvidnost firmi. To je jako veliki problem koji ministarka verovatno pokušava da reši.
Naravno da samo povećanje PDV-a stavlja sa druge strane teg.
Znači da bi ipak sa tim prilivima pokrivali manjak po osnovu prvog pa nije jasno kakva je to reforma.
Posebno je zanimljivo što iz dva ministarstva dobijamo suprotne signale.
Štedite vs. trošite
Dragutinović vs. Dinkić

Александар Илић

pre 14 godina

Овако ја разумем министарку:
Јавна предузећа издвајаће мање за раднике, радницима ће остати исте нето плате али ће зато цене скочити због повећања ПДВ-а !
Са том разликом ће руководиоци имати већи простор за манипулисање и крађу - пошто их ништа друго и не занима - у шта смо се већ безброј пута уверили.
Скалабилни порез на плате довешће до истог апсурда који се десио у Црној Гори а то је да се радницима са малим примањима плата још више смањи а онима са високим повећа.
Све то потиче из тога што да би се задржала иста НЕТО плата код малих примања потребно је сада мање БРУТО а код већих већи БРУТО.
Проблем је што у те доприносе спада и допринос за пензијско па испада да ће после мале плате људи имати још мању пензију а они са великим платама имаће још већу пензију ?!?
Све је то нелогично и бесмислено док год се не уради права реформа а то је да радник договара БРУТО плату - тако је у САД, Канади, Аустралији и западно европским земљама.

slavko ing.

pre 14 godina

astita TAJKUNA i prebacivanje tereta na ledja naroda>Strasno! Dosta bre vise eksperimenata,odstupite i idite u ISTORIJU! Pa Vi bre pojma nemate!
Ovakvi potezi vode u katastrofu ili ne daj Boze u nesto jos strasnije.ZA ime Boga RAZMISLITE....

jedina solucija revolucija

pre 14 godina

Moram priznati da se donekle slazem sa ovim.

Tacno je da bi se povecao PDV ali bi se znacajno rasteretila privreda, posebno proizvodjacka privreda (koja je u sutini i najznacajnija).
Ogromne su dadzbine za regularno placanje radnika, to mnoge poslodavce gura u sivu ekonomiju, a to onda koriste razni propaliteti za cisto iskoristavanje jeftine radne snage.

Smanjenjem opterecenja na plate odvojili bi se pravi privrednici koji zele da im radnici budu zadovoljni (koji razmisljaju dugorocno, a ima ih dosta) od mesetar koji samo varaju ljude bez ikakve zastite.
Povecanje PDVa ce povecati cene, neznam zasto se ne ide na variabilnu stopu PDVa, do neke vrednosti niza, od neke vrednosti visa. netrba biti isti PDV za bluzicu od 300din i bundu od 3000evra.

Sva roba koja prelazi vrednost polovine prosecne plate u Srbiji treba biti oporezovana sa stopom PDVa od 32%.
Sa povecanjem prosecne plate povecavace se i kolicina robe koja je oporezovana manjom stopom od recimo.

Takodje treba uvesti razlicite stope za oporezivanje plate, plate koje prelaze odredjene cifre trebaju biti drasticno oporezovane, svako ko prima vecu vrednost od 4 prosecne plate treba biti vise oporezivan, vise od 6 jos vise oporezivan, vise od 8...
I tu ce se situacija menjati sa povecanjem prosecne plate.

M4B0X

pre 14 godina

Uskoro će 100 god od početka I svetskog rata i mi ništa nismo naučili.

Afere i prevare u BH novinama 1914-1918
www.box.net/shared/83zii3db27

Nevena

pre 14 godina

Prosle godine je Madjarska uradilo istu stvar koju sada predlaze Ministarka finansija - PDV je povecan za 5%, a za identican iznos sredstava je smanjeno poresko opterecenje zarada.

Mnogi dezurni kriticari su tada prognozirali da ce Madjarska ekonomija propast sa tolikom stopom PDV, ali nista od toga se nije obistinilo. Madjarska je krenula manje da trosi, i da se oslanja na sopstvenu proizvodnju i spostvene resurse. Zato se ovih dana vise ne prica o Krizi u Madjarskoj nego krizi u Grckoj i drugim zemljama koje vise trose nego sto proizvode.

Ukoliko zelimo da zaista pokrenemo nas privredu, da krenemo da proizvodimo, neophodno je aktivno raditi na menjanju privrednih uslova, a ne samo pricati demagoske price i kritikovati da bi se kritikovala.

Puna podrska Ministarski Finansija. Kamo srece da imamo vise Ministara koji su spremni da kazu istinu i vuku nepopularne poteze.

Shonke

pre 14 godina

Dakle ovo je vrlo prosto, samo pročitajte pažljivo šta je Dragutinovičeva rekla: cilj je da se ukupan trošak za radnu snagu smanji. U prevodu: da radnik što manje košta, bilo onaj u javnom bilo u privatnom sektoru. Time bi u teoriji trebalo da se poslodavcima oslobodi 12.5% sredstava na račun plata i pratećih doprinosa a dalje bi kao trošak u proizvodnji to moglo da dovede do veće konkurentnosti naših preduzeća i do eventualnog privlačenja novih firmi da otvore ovde svoje pogone. U teoriji.
A da bi neka firma sagradila bilo kakav veći pogon treba da prođe godinu - dve dok dobije dozvole, nađe zemljište, podmaže lokalne i republičke lopove... Za to vreme u npr. Rumuniji, ili Mađarskoj, Slovačkoj ili Češkoj su mogli da sve završe i već neko vreme rade i vraćaju uloženu investiciju.
(Jel ono u Slovačkoj KIA pre 5-6 godina dobila zemljište na izvolte, železnicu i ostalu infrastrukturu do placa džabe samo da počnu da rade i zaposle par hiljada ljudi.
Kod nas bi to trajalo nekoliko godina dok se samo utvrdi ko sve treba da se "ugradi".)

Problem naše privrede nije toliko veliki izdatak za plate (ionako su na niskom nivou čak i u poređenju sa našim milim okruženjem) nego što mi nemamo šta od visoko profitabilnih proizvoda i usluga da ponudimo inostranstvu. Uglavnom izvozimo proizvode niskog tehnološkog nivoa. Da bi prodali nešto i dobro zaradili treba da bude sofisticirano, napredno, korisno, kvalitetno i relativno jeftino. Šta mi ovde imamo? Akumulatore i pneumatike za automobile, limove i proizvode crne metalurgije, boje i lakove... Pa to niti je visoko profitabilno niti je nezamenljivo u okvirima tržižta EU ili Rusije. super je suficit sa cefta-om ali nama treba veći izvoz na ova dva tržišta a znamo kakva je konkurencija.
Izvinjavam se, zaboravio sam na mega-posao sa Fiat Puno classic automobilom.

Poljoprivreda? Svaku prednost koju bi mogli imati (ekološki čista proizvodanja hrane, plodno zemljište) država je uspela da uništi malim ili potpunim nepostojanjem subvencija i olakšica za primarne proizvođače. Da ne govorim o zastarelosti i neefikasnosti tehničkih sredstava koja se u 90% gazdinstava koristi (sve kao posledica manjka sredstava i podsticaja).

A pdv od 22%? Fenomenalan potez. Bar sa gledišta punjenja budžeta. U prvih nekoliko meseci. Kad promet počne drastično da opada, kad firme i to jedva budu uplaćivale biće veselo kad shvate da su od pdva prihodi manji nego kad je bio 18%. Ali mislim da idu na ono što je već neko od komentatora napisao: smanjiš, kao, trošak poslodavcima (UPS će biti zadvoljan) i smanjiš sopstveni prihod za minimalan iznos a na mnogo širu bazu poreskih obveznika (čitaj svi građani - 7.5 miliona potrošača) udariš daleko veći harač. Lepa računica: ako je u budžetu ove godine od pdva bilo 325 milijardi dinara posle povečanja stope biće 397 milijardi (vrlo gruba računica). Eto 750 miliona EUR samo jednim zakonom. Kad bi ovo bila neka video igrica a ne realan život.

Aleksandar

pre 14 godina

Ova fora sa platom od 16.500 to je za neki fin i kulturan narod. Vec vidim privatnika koji ce doktoru nauka dati tu platu a ovamo sa strane isplacuje u kesu. Mera kao mera jeste ok i ima za cilj da pomogne najsiromasnija preduzeca ali ovde ce biti zloupotrebljena. Sa ovakim narodom nema boljitka samo mozemo da ocekujemo propast.

bankrot

pre 14 godina

Ne razumem sta se cudite ovoliko u vezi ovoga? Pa Srbija je bankrotirala prosle godine i ovo je samo logican potez. Kada drzava bankrotira desavaju se sledeci stvari, reprogramiraju se stari krediti, uzimaju se novi krediti, secate se Jelasicevog putovanja u Bec gde je molio banke da ne povlace novac, uzeli smo 2-3 milijarde kredita MMF-a, prodali smo NIS za 400 miliona, sada prodajemo Telekom, uzeli smo 200 miliona od rusa. Logican potez je povecanje poreza.

Dusan

pre 14 godina

Odlicna ideja, prevaliti poreza sa strane zarada na stranu potrosnje. Sada imamo situaciju da jedna manjina i to siromasnija samo placa poreze. Naime, poreze ne placaju oni koji su vlasnici preduzeca (sve ide natrag u firmu ili u dobit a tu su minijaturni porezi), vlasnici stanova koje iznajmljuju, oni koji dobijaju pomoc iz inostranstva, oni koji imaju imovinu ili akcije, oni koji ne prijavljuju prihode vec minimalac. Ovakvi prihodi iznose po mojoj proceni oko 75% prihoda a porez placa ona manjina koja radi od 8 do 16h. Posto toj manjini ne mogu da naplate porez onda moze da im naplati po potrosnjih jer vise trose, znaci PDV gore, doprinosi dole.

neuk i nebitan

pre 14 godina

citam i ne verujem. Prostom logikom smanjite doprinose na plate za trecinu, povecajte plate za tu istu trecinu i povecacete i kupovnu moc stanovnistva. Ko smanji doprinose a ne poveca platu za taj iznos kazniti ga da se pusi i ostalima za primer. PDV neka bude i 19%, a smanjite akcize na benzin, povecajte na cigarete i alkohol. Mozda sam i neuk i nebitan ...

Milan

pre 14 godina

"...poslodavci bili potpuno oslobođeni plaćanja doprinosa za zaposlene koji primaju platu manju od 16.500 dinara, što je granica siromaštva." Koliko znam poslodavci po zakonu NE SMEJU da daju platu nišu od ovog iznosa jer je to u stvari iznos utvrđene mesečne najniže zarade (menja se malo + - u zavisnosti od broja radnih dana u mesecu). Takođe postavljam pitanje ako se na ovu najnižu zaradu ne plaća nikakav doprinos pa ni za PIO, kako će ovi radnici ostvariti pravo na penziju?

Ivana Rakic

pre 14 godina

Postovani,

ne bi se u potpunosti slozila da bi ovaj predlog o smanjenju poreske stope doveo do sveukupnog boljitka odnosno rasta zaposlenosti. Cinjenica je, da bi poslodavci placali manje na ime poreza, kako navedeni primer kaze od 60 din(%) na 40 din(%) ali da li bi to znacilo i automatski povecanje zaposlenosti, narocito ako business potrebe ne nalazu za jednim takvim povecanjem radne snage, pogotovu u jednoj ovako kriznoj godini.
Naprotiv, predpostavka je da bi smanjenje poreza automaski islo na povecanjie poslovnih prihoda.
Povrh toga , moramo imati u vidu i cinjenicu da se prilikom pregovara posodavac -zaposleni danas u Srbiji potpisuje ugovor na iznos neto a ne bruto prihoda. To eksplicitno povlaci za sobom cinjenicu da polozaj zaposlenog u predlogu vlade bi bio doveden jos u goru situaciju.
Naime, ako radnik zaradjuje 100 din a poslodavac placa 60din na ime poreza koji ce biti smanjen na 40din, zaposleni ce i dalje primati istih 100 din. Ako bi to dalje znacilo, kako je obrazlozeno, da ce navedeno smanjenje poreza biti prevaljeno na povecanje PDV-, to bi samo izazvalo dalje smanjenje kupovne moci zaposlenog i pad zivotnog standarda jer bi za isti iznos licnog dohodka od 100 din mogao da kupi manje.
Ono sto bi trebalo evenutalno predloziti je sporazum o bruto dohodku zaposleni - poslodavac.
U tom slucaju, radnik bi primao 160 din bruto od cega bi trenutno na ime poreza placao 60 din. U slucaju smanjenja poreza od 60 din na 40 din, automatski bi mu umesto inicijalnih 100 din sada bilo na raspolaganji 120 din, sto je 20 din vise od predhodnog.
Taj extra dohodak bi taman kompenzovao za predvidjeno povecanje PDV (povecanje cena)i time zadrzao kupovnu moc i zivotni standard na istom nivou.

LalaSu

pre 14 godina

Pa,ta je ideja dobra,ali pod obavezno bi morala ta razlika u zaradi da se usmeri na stedne polise u sektoru zivotnih osiguranja,da ne bi dosli u situaciju da za 20 godina imamo gomilu socijalnih slucajeva,posto su fondovi "buducnosti" potpuno prazni.

stedisa budzeta

pre 14 godina

Da li cemo vecim porezima placati i ovih novih 730 radnika u zdravstvu koji ce biti zaposleni a znamo da ima visak zaposlenih u zdravstvu i da planirana racionalizacija nije izvrsena da viskovi predju u ustanove gde ima manjka zaposlenih.

Mila

pre 14 godina

Bas nam drago, a posebno milo
Evo primer
racun sa struju februar 1.000 +18%PDV=1.180 din
uvecan u martu 1.000+10%povecanje+18%PDV=1.298 din,
A onda nasa buducnost i naših racuna za struju
1.000+10%povecanje+22%PDV=1.342din.
To je kratkoročno, da se ne sekiramo, a zahvaljujemo zemaljskim "bogovima" zemlje Srbije biće nam i bolje, mislim veći PDV.
Tako redom za sve koristimo, a to je naravno luksuz, smanjićemo potrošnju.
Najmilije, sledi odmrzavanje plata, penzija od 2%.
Pravi uspeh, obećanje ludim radovanje.
Ostaje nam -0.

Goran

pre 14 godina

Ovo je veliki udar na kupovnu moc stanovnistva. Pad kupovne moci vodi ka padu agregatne traznje. Pad agregatne traznje neminovno vodi ka padu prodaje na trzistu, a pad prodaje vodi ka padu prihoda preduzeca, investicija, proizvodnje, dodatnog pada zivotnog standarda, budzetskih prihoda, itd. Kako ce taj deficit da nadoknade? Novim dodatnim poreskim opterecenjima ili udarnickim radom u kovnici novca u Topcideru. Kad sam ja studirao i zavrsavao ekonomiju to se zvalo recesija. Ne znam kako to zovu ovi novokomponovani profesori i |eksperti", ali ocito da im je to postalo "IN". Secam se devedesetih godina. Mnogi koji su ekspertski kao konsultanti vedrili i oblacili nacionalnom ekonomijom onda, to isto rade i sada. Neki su iz instituta otisli na fakultete, a neki sa fakulteta u institute. Promenili su samo gazde za ciji racun lobiraju. Zalosno je sto kao nazovi eksperte imamo tipove koji smisao svog angazmana vide iskljucivo u rukovanju digitronom radi pronalazenja nacina za dodatnu pljacku stanovnistva.

Beogradjanin

pre 14 godina

Na zalost, iako me ova ZENA nevidjeno nervira, jer ne zna bas tacno cime SVE treba da se bavi, moram da priznam da ovaj predlog i nije tako los. Povecanjem PDVa stvarno cemo najvise poskupeti robu iz uvoza (i smanjiti pritisak na deviznom trzistu) jer se PDV 100% placa samo na robu iz uvoza. Jedino sto smatram da je jako lose resenje, jeste PROGRESIVNO oporezivanje zarada. Mislim da to po svojoj prirodi postavlja odredjene "vestacke" granice za odredjivanje visine zarada. Jer niko nije lud da isplati 21.000 dinara ako je "granica" za prelazak u sledeci "razred" npr. 20.999 dinara. Znaci sve je ok, osim progresivnog oporezivanja. Ja sam za jedinstvenu poresku stopu, pa ce oni koji imaju vecu platu i platiti vise (stvar matematike). Takodje, podrzavam da se daleko veci deo zarade (logicno je u visini potrosacke korpe) ne oporezuje. Sta vise, dozvolio bih dodatni odbitak (uvecanje neoporezovanog dela) ukoliko imate izdravana lica (na primer decu). Eto gdjo Dragutinovic, da ne bude da Vas uvek samo kritikujem. Hvala. Ipak, moram da dodam da u ovoj racunici najlosije ce proci penzioneri, jer oni nece osetiti "rast" penzija, po osnovu umanjenja poreza i doprinosa, a i tekako ce osetiti rast PDVa na racunima za komunalije i hranu. I ostaje pitanje da li ce bas svi poslodavci razliku u umanjenju doprinosa preliti radnicima kroz povecanje NETO zarade, ili ce jednostavno to zadrzati za sebe. E u tom slucaju, imacemo nemire ... A ako se vratim na "dokazanu" (ne)sposobnost nase ministarke, ipak ce biti cupavo ...

veljko

pre 14 godina

Pa zar gospodine Arsicu, americki predsednik nije smanjio poreze u vreme krize nije ih povecavao niti je uvodio nove namete kao sto se desilo kod nas da su uvedeni novi porezi na upotrebu mobilnih telefona,nisu povecani porezi na imovinu od 20-40% u zavisnosti od grada i opstine....

Zox

pre 14 godina

Da probam da resim ovaj matematicki problem:

Neka je X1 udeo plate u ceni proizvoda kada je PDV 18%, neka je X2 udeo plate u ceni proizvoda kada je PDV 22%. Neka je X1xY (ovo se ne menja) cena ostalih troskova osim plate u ceni proizvoda u oba slucaja.
(X1+X1xY)x1.18-(X2+X1xY)x1.22>0 (ovo mora da se zadovolji da stara cena proizvoda bude veca od nove)
X2=140/160X1 dakle X2=0.875X1
da zamenimo u nejednacini:
(X1+X1xY)x1.18-(0.875X1+X1xY)x1.22>0
kad se ovo resi Y

Sabahudin Cuk

pre 14 godina

Gledam ove komentare i uzivam.
Drago mi je sto ne moram ziveti u zemlji u kojoj ljudi ne misle dalje od svog stomaka.
Imao sam fabriku sa 24 zaposlena. Radio 10 godina boreci se svaki dan sa drzavom koja od mene pravi "prljavog kapitalistickog ekspolatatpora" i sa radnicima koji su svaki dan zeleli da moja firma propadne, gledajuci sta jedem i vozim. A onda mi se smucilo. Sve. I drzava. I polupismena radna snaga. I pozeleo sam da zivim dobro.
I onda sam zatvorio firmu, uslisio zelje mojih radnika i svi su bili srecni.
"Gazda" propao, oni ostali bez posla, a drzava bez ovce koju ce shisati.

E da. "Gazda" je otisao da radi za veceg "gazdu", za zaradu koja je dva puta veca (moze biti i tri) od plate Guvernera NBS. I skroz je propao :-).
Sto svima pametnima i pismenima zelim. Da propadnu ko ja.
Da samo pomenem, u propast idete Boeing-om 747-400 (moze i Airbus a380).

Ne boj se Srbijo. Necemo se vratiti :-).

Nevena

pre 14 godina

@Za Nevenu:

Gospodine, prvo bih vas zamolila da se malo civilizovanije izrazavate, nje toliko tesko pokazivati barem minimum civilizovanog ponasanja.

Ocigledno uopste niste verzirani za poresku oblast - kao i u Madjarskoj, i u Srbiji postoji redukovana PDV stopa od 8% koja se odnosu na hranu, lekove i osnovne namirnice.

Toliko o vasem komentaru i vasoj strucnosti.

Bravo Profa

pre 14 godina

Svaka cast profesore, zasluzili ste ovo mjesto, jer ste najbolji!!! Bicete sjajan guverner, kao sto ste profesor. Mi sa Ekof-a smo ponosni na vas, al` nam je zao sto nas ostavljate. Svako dobro!

Tipolir

pre 14 godina

.......Da li će se cene povećavati ili ostati iste je pitanje korupcije i monopola,odnosno nesposobnosti države koja je pod rukom tajkuna.Bio sam skoro u Hrvatskoj cene su slične a njihov pdv je 22%. Taj kajmak koji su skupljali naši zelenaši nije oporezivan a plate radnika su manje nego u Hrvatskoj.......
(ćorsokak, 13. april 2010 10:17)

PDV u Hrvatskoj je 23%, za nauk. Uostalom komentirane su nedavno stalne usporedbe Srbije i Hrvatske, pa nema smisla ponavljati osim, da su te dvije države puno, puno različitije nego što sliče jedna drugoj, i zato su sve usporedbe bezpredmetne.

batery

pre 14 godina

Podrska za ovu ideju!!!
Druga stvar je reforma penzionog sistema, jer manji doprinosi vode manjim penzijama, a treci korak je privatizacija javnog sektora ili svodjenje plata u tom sektoru na normalnu meru. Privatni sektor radi vise, a i manje plate. Tu nesto nije normalno. Po ko zna koji put ovo kazem, ali mislim da je ovo i poslednji put. Ovo je poslednji voz za razum, ako ga ne uhvatimo, nestacemo kao narod!

alo alo

pre 14 godina

uf koliko pametnih ovde, dezurnih kriticara koji ne bi dali neku svoju ideju kako bolje, samo znaju da je ovo lose sto je sada i sta god da se uradi njima ce biti jos losije. ali kritika je tu uvek, to je normalno stanje srpske svesti. tako se barem ima izgovor za sve neuspehe i tuzne zivotne price...
Puna podrska za ove mere Dijani Dragutinovic, a kriticarima poruka da pocnu da rade nesto osim kritikovanja u zivotu - bice im bolje.

branko

pre 14 godina

Odlicna ideja, samo da odredjene proizvode kao hleb, mleko itd ostave sa manjim PDVom i taj taj nacin bi uzimali novac od onih koji imaju vise i od uvoznickog lobija dok be nasi izvoznici mogli malo lakse da disu.

Ovo nije presipanje iz supljeg u prazno vec efikasnije koriscenje novca koji se okrece unutar nase ekonomije

Petar

pre 14 godina

Podrzavam. Ionako veliki deo novca trosimo na gluposti, nepotrebne i stetne sadrzaje. Moze se ziveti jeftinije, a kvalitetnije, samo ako se hoce...

Neupucen

pre 14 godina

"Zamislite da poslodavac umesto 160 dinara plaća najviše 140 dinara"
Zamislili smo ali nekako se ne uklapa ovih 140 ako zelite da smanjite za jednu trecinu ?

Andrej

pre 14 godina

ko god se bar malo razume u ekonomiju, lako mu je da shvati zasto je ovaj potez ne dobar, nego ODLICAN.

uvoznicima i trgovcima staviti vece namete preko PDV-a, a proizvodjacima i industriji dati isti pdv, ali smanjiti ostale poreze tako da budu bar na istom ili u boljem polozaju. time nasa preduzeca postaju konkurentnija na nasem trzistu, vise se kupuje domace(jer je strano skuplje) stimulise se zaposljavanje i izvoz.
konacno dobar potez, samo da zazivi!

Dosta je-vski

pre 14 godina

Pitao bih Dianu Dragutinović, kada će shvatiti, da porez treba uzimati od onih koji su prebogati, a ne od onih koji jedva žive. Svako ko je učio osnovnu školu zna da se može oduzeti onde gde ima, a ne gde nema. Svakom je detetu to jasno, ali ministrima, nema ko da objasni, da moraju da stisnu petlju, i uzmu od onih koji im komanduju, a ne da nama nasmejani, objašnjavaju besmislice, da li je veće 160 ili 140 dinara. Diana, stidi se zbog toga šta si učinila za svoj narod i kako će te pamtiti ? Samo, nemoj da kažeš, da nisi imala dovoljno vlasti.

Nevena

pre 14 godina

Prosle godine je Madjarska uradilo istu stvar koju sada predlaze Ministarka finansija - PDV je povecan za 5%, a za identican iznos sredstava je smanjeno poresko opterecenje zarada.

Mnogi dezurni kriticari su tada prognozirali da ce Madjarska ekonomija propast sa tolikom stopom PDV, ali nista od toga se nije obistinilo. Madjarska je krenula manje da trosi, i da se oslanja na sopstvenu proizvodnju i spostvene resurse. Zato se ovih dana vise ne prica o Krizi u Madjarskoj nego krizi u Grckoj i drugim zemljama koje vise trose nego sto proizvode.

Ukoliko zelimo da zaista pokrenemo nas privredu, da krenemo da proizvodimo, neophodno je aktivno raditi na menjanju privrednih uslova, a ne samo pricati demagoske price i kritikovati da bi se kritikovala.

Puna podrska Ministarski Finansija. Kamo srece da imamo vise Ministara koji su spremni da kazu istinu i vuku nepopularne poteze.

Dr

pre 14 godina

Najzad trunčica razuma iz Vlade.
Nakon svih onih ideja da se proizvodnja obnavlja potrošačkim kreditima, ovaj put nešto i smisleno.
Ipak, deluje mi da je ovo povećanje poreza značajno veće od istovremenog smanjenja na drugoj strani, i da na ovaj način država samo povećava zahvatanja i apetite.

Dakle, može smanjenje poreza na zarade i povećanje PDV-a, ali uz uslov da i država ZNAČAJNO snizi svoje troškove funkcionisanja na svim nivoima, da se počne lagana korekcija kursa na realan nivo (a ne da se zbog uvozničkog lobija drži veštački na 100din/eur), i da se zaista počnu masovni javni radovi, ali samu na infrastrukturi koja donosi realne prihode ili dovodi nove investitore (koridor 10, hidrocentrale, uređenje industrijskih zona i sl). Jedino ova kombinacija može da nas izvede u narednih godinu dana iz krize, a ne potrošačko-zaduživačka Dinkićeva politika odlaganja i povećanja problema.

Ima li pilota ..?

pre 14 godina

Sada vec nasi ljudi prelaze Bosnu i Madjarsku jer su mnogi proizvodi, ne samo benzin, jeftiniji. Ako se PDV podigne na 22 % moracemo svi da se preselimo blizu neke granice !
I jos jednom : Pajticu sta cekas ??? Stavi rampu na pancevacko most !!!

Giovanni

pre 14 godina

Ne vidim ja vise para u budzetu nego vidim da ce sada poslodavci zakucavati "zvanicnu" platu na 16.500 a ostatak ce se kao i do sada isplacivati u kesu. Drzava ce opet biti ostecena, radnici nece profitirati a jedino ce na dobitku biti poslodavci!
Sa ovakvom situacijom na trzistu rada i rastom nezaposlenosti, radnici nece smeti da se bune.
Opet bogate pravimo jos bogatijim a to uvijamo u oblandu "napretka i prosperiteta"
Tako se ne vodi drzava!

pdv

pre 14 godina

Ako se smanji porez na zarade a poveca PDV, to znaci da niko ni poslodavac ni radnik onda nece osetiti neki znacajni pomak u svom budzetu i da je to ustvari presipanje iz supljeg u prazno.

radnik

pre 14 godina

Smanjimo porez na plate, povecamo PDV? Uzmite od siromasnih (radnika koji placaju PDV) i dajte bogatima (poslodavcu koj placa manji porez na platu). Superhik ponovo jase...

taraba

pre 14 godina

zar nije jednostavnije lude zaposliti kako treba,dati im solidan poso. ako ima tri hiljade evra mnesecno, njemu je sve tako sve jedno jer je porez 240000 ili 340000 evra. bolje da su dali ljudima lopate i asove i hiljadu evra plate, svi autoputevi bi vec odavno bili i peske gotovi. ali izgleda dogovor kucu gradi( ne svuda)

Em

pre 14 godina

...
Ona + Dinkic = sahrana Srbije. taman ispod onog monstruoznog krsta od 18m visine koji planiraju da podizu (u) Kragujevcu.
Hajde da malo pitate srednjoskolce ekonomskih skola da vam daju savete, hm?

jedina solucija revolucija

pre 14 godina

Moram priznati da se donekle slazem sa ovim.

Tacno je da bi se povecao PDV ali bi se znacajno rasteretila privreda, posebno proizvodjacka privreda (koja je u sutini i najznacajnija).
Ogromne su dadzbine za regularno placanje radnika, to mnoge poslodavce gura u sivu ekonomiju, a to onda koriste razni propaliteti za cisto iskoristavanje jeftine radne snage.

Smanjenjem opterecenja na plate odvojili bi se pravi privrednici koji zele da im radnici budu zadovoljni (koji razmisljaju dugorocno, a ima ih dosta) od mesetar koji samo varaju ljude bez ikakve zastite.
Povecanje PDVa ce povecati cene, neznam zasto se ne ide na variabilnu stopu PDVa, do neke vrednosti niza, od neke vrednosti visa. netrba biti isti PDV za bluzicu od 300din i bundu od 3000evra.

Sva roba koja prelazi vrednost polovine prosecne plate u Srbiji treba biti oporezovana sa stopom PDVa od 32%.
Sa povecanjem prosecne plate povecavace se i kolicina robe koja je oporezovana manjom stopom od recimo.

Takodje treba uvesti razlicite stope za oporezivanje plate, plate koje prelaze odredjene cifre trebaju biti drasticno oporezovane, svako ko prima vecu vrednost od 4 prosecne plate treba biti vise oporezivan, vise od 6 jos vise oporezivan, vise od 8...
I tu ce se situacija menjati sa povecanjem prosecne plate.

Beogradjanin

pre 14 godina

Na zalost, iako me ova ZENA nevidjeno nervira, jer ne zna bas tacno cime SVE treba da se bavi, moram da priznam da ovaj predlog i nije tako los. Povecanjem PDVa stvarno cemo najvise poskupeti robu iz uvoza (i smanjiti pritisak na deviznom trzistu) jer se PDV 100% placa samo na robu iz uvoza. Jedino sto smatram da je jako lose resenje, jeste PROGRESIVNO oporezivanje zarada. Mislim da to po svojoj prirodi postavlja odredjene "vestacke" granice za odredjivanje visine zarada. Jer niko nije lud da isplati 21.000 dinara ako je "granica" za prelazak u sledeci "razred" npr. 20.999 dinara. Znaci sve je ok, osim progresivnog oporezivanja. Ja sam za jedinstvenu poresku stopu, pa ce oni koji imaju vecu platu i platiti vise (stvar matematike). Takodje, podrzavam da se daleko veci deo zarade (logicno je u visini potrosacke korpe) ne oporezuje. Sta vise, dozvolio bih dodatni odbitak (uvecanje neoporezovanog dela) ukoliko imate izdravana lica (na primer decu). Eto gdjo Dragutinovic, da ne bude da Vas uvek samo kritikujem. Hvala. Ipak, moram da dodam da u ovoj racunici najlosije ce proci penzioneri, jer oni nece osetiti "rast" penzija, po osnovu umanjenja poreza i doprinosa, a i tekako ce osetiti rast PDVa na racunima za komunalije i hranu. I ostaje pitanje da li ce bas svi poslodavci razliku u umanjenju doprinosa preliti radnicima kroz povecanje NETO zarade, ili ce jednostavno to zadrzati za sebe. E u tom slucaju, imacemo nemire ... A ako se vratim na "dokazanu" (ne)sposobnost nase ministarke, ipak ce biti cupavo ...

Nebojsa

pre 14 godina

Konačno jedan pametan predlog!!!! Ali teško da će proći na brodu ludaka...
(Zaposleni, 12. april 2010 12:54)

Pametan predlog???
Gde si ti ucio ekonomiju, u skoli za masin-bravare?

NajboljeIzBanata

pre 14 godina

Kad krvopije pootpuštaju rodbinu iz državnih uprava od Subotice do Vranja i racionalizuju svako preduzeće i agenciju pod svojom kontrolom, onda se komotno mogu spustiti i PDV i porez na plate i doprinosi. I svima dobro.

Smanjivati porez na platu, a dizati PDV -- jel to neka šala? U čemu je poenta? Tačno kako neko već reče; presipanje iz šupljeg u prazno. Građanima se neće uzimati na mostu, nego na ćupriji. Ništa se time ne rešava.
Evo ideja za priliv novca bez deranja kože građanima: podignite akcize na alkohol i duvan (prevashodno duvan!) pa neka građani imaju izbor da li žele da budu dodatno oporezovani ili ne da bi vam spašavali dupeta.

Kod nas je kutija cigareta 7-8 puta jevtinija nego u zemljama na koje se, kao, ugledamo. Pušači će dobiti dodatni podsticaj da se manu kancer-grisina, rasteretiće se zdravstveni sistem (a i dobijati više novca od akciza) i svima dobro... Osim tajkunima - što znači da maštam.

Ispumpane gume

pre 14 godina

Gazdama manji doprinosi, vece zarade, zaposlenima mozda vece plate i sigurno veci PDV tj. visi troskovi, nezaposlenima i penzionerima samo veci troskovi. Znaci bogati postaju jos bogatiji, siromasni jos siromasniji. Dobili smo zenskog Super Hika.

radnik

pre 14 godina

Da li ce poslodavci kada im se smanji porez na zarade jedan deo tog smanjenja usmeriti u plate zaposlenih, i sta vredi radniku da mu poslodavac poveca 1000 dinara mesecno primanja a npr porez na imovinu umesto npr 5000 dinara bude placao 50000 dinara godisnje , opet je radnik na gubitku a jedino poslodavci i tajkunski poslodavci na dobitku.

Zika

pre 14 godina

Predlog je dobar, ali tesko da moze da prodje pored tajkunsko-politicke mafije tipa Dinkic-Misko!
Zasto je dobar, evo primera:
Dosta proizvoda u Hrvatskoj sa 23% PDV ima manju ili istu cenu kao ISTI proizvodi u Srbiji gde je PDV 18%. Zakljucak: Veci profit srpskih tajkuna koji uzimaju kajmak. Sa nesto visim PDV, tajkuni ne mogu toliko da se ugradjuju, je NE MOGU da podizu cene u nebo, nece niko da ih kupi.
Predlog je dobar i sto se tice rasterecenja cene rada, privrede!

vuk

pre 14 godina

Ovim merama se ide opet ide na ruku poslodavcima,tajkunima i stranim investitorima jer ce placati manje namete drzavi, radnicima ce verovatno biti jos gore jer oni nece osetiti neko poboljsanje ali ce ih udarati veci,novi porezi sa svih strana jer su oni ova druga grupa- potrosaci koji ma se najavljuju veci nameti od strane drzave.

biljana

pre 14 godina

Poslodavac sam, prosecna plata u firmi (jeste mala firma) ca 630 Eur, svi prijavljeni na pun iznos!
PROTIV SAM SMANJENJA POREZA I DOPRINOSA NA ZARADE!
Privreda time ne moze da se oporavi! Bolje dajte subvencije za otvaranje novih radnih mesta u iznosu 20% od uplacenog onima koji uplacuju redovne plate duplo vece od proseka. Oni nece zloupotrebiti to jer su vec pokazali da postuju svoje zaposlene.
Ovako ce se teret povecanja PDV samo svaliti na gradjane i penzionere, a drzava ce i dalje neodgovorno uzimati iz EPS-a, Telekoma, Infostana.
Postoji mnogo drugih nacina da se pospesi privreda, a da se ne optereti gradjanstvo, ali i ovo je pokazatelj da politicare ne zanimaju gradjani vec samo obezbedjenje priliva tamo gde oni "zahvataju"!

Petar

pre 14 godina

@Neupucen: 160 dinara = 100 dinara neto zarade + 60 dinara poreza. Ako je porez manji za jednu trecinu, dve trecine je 40 dinara. Troskovi poslodavca su 100 dinara neto zarade + 40 dinara poreza = 140 dinara. Sta ti tu nije jasno?

Mishko

pre 14 godina

Da li je iko od vas pročitao ovaj tekst? Lepo piše da tzv. "radna grupa" planira povećanje svih poreza i ukidanje postojećih olakšica. Čak je navedena stvar koja je suprotna naslovu teksta - povećanje poreza na zarade "Dodatni prihodi u državnu kasu, kako je rekao, prikupili bi se povećanjem poreske stope na zarade, sa 12 na 20 odsto, a u tom slučaju ne bi bile oporezovane zarada niže og 16.500 dinara". Znači i povećanje PDV-a i povećanje poreza na plate. Kako misle da bilo koga privuku takvom politikom? Mislim i na strane investitore i domaće glasače. Videli smo kako su Kirgizi smenili svoje "demokrate" posle samo 5 godina od prethodne revolucije. Bojim se da i ovde idemo u tom smeru.

Bravo Profa

pre 14 godina

Svaka cast profesore, zasluzili ste ovo mjesto, jer ste najbolji!!! Bicete sjajan guverner, kao sto ste profesor. Mi sa Ekof-a smo ponosni na vas, al` nam je zao sto nas ostavljate. Svako dobro!

DEJAN NBGD

pre 14 godina

Plac majke bozije. Ova ce nas zaviti u crno gore nego Dafina i Jezda zajedno. Toliko pameti a toliko gluposti na jednom mestu pa to ima samo u Srbiji. Nama nemoze da pomogne ni Cak Noris

Za Nevenu

pre 14 godina

Na žalost, ne postoje osnove da se Mađarska i Srbija porede. Nikako. To što su oni uradili je zato što su mogli, mi to ne možemo.

Da si jednom ušla u Mađarsku prodavnicu videla bi o čemu je reč. Oni nisu prosto povećali poreze za 5% kako navodiš, već kod njih postoji više stopa poreza, samo luksuzna roba se oporezuje najvišom stopom. Kod nas će praktično sva roba da se oporezuje sa 22%.

Ako nešto načuješ i pre nego što počneš da lupaš, raspitaj se malo, sedi u autobus/kola, pa idi u Mađarsku, uđi u prodavnicu, pogledaj cene, pa onda pričaj.

A koliko je tačno to što kažeš, najbolje pokazuju prekjučerašnji rezultati izbora gde je vladajuća garnitura socijalista tresnula kao s kruške.

Kamo sreće da se mi ugledamo na njih i da možemo da se poredimo...

Zoran Australija

pre 14 godina

Manji porez na zarade je samo jedna od mera,druga mora biti ukidanje nepotrebnih zakona i propisa a treca najvaznija drasticno smanjenje drzavnog aparata. Mislim da se ova vlast nece odeci svojih tetki, strini, ujni, kumova i rodjaka tako da ce i ova polovicna "reforma" biti neuspesna.

Aleksandar

pre 14 godina

Ne... Drasticno manji porez na rad, drasticno veci na dobit i imovinu. Pa tek onda, ako ne bude dovoljno, a pod uslovom da se javna potrosnja racionizovala otpustanjem parazita i dovodjenjem penzija na normalnu meru, tek onda razmisljati o povecanju PDV-a. Tako je svuda u normalnom svetu, nismo mi najpametniji...

nn

pre 14 godina

@Petar
----------
@Neupucen: 160 dinara = 100 dinara neto zarade + 60 dinara poreza. Ako je porez manji za jednu trecinu, dve trecine je 40 dinara. Troskovi poslodavca su 100 dinara neto zarade + 40 dinara poreza = 140 dinara. Sta ti tu nije jasno?
(Petar, 12. april 2010 14:36)
-------


Ako je opterecenje na neto platu od 100 dinara = 60 dinara to znaci da je poreska stopa 37.5%

Ako se poreska stopa smanji za trecinu, ona treba da iznosi 25% (sto je za trecinu manje od 37.5%) pa bi optereceje za 100 dinara neto plate bilo 33.33 dinara (odnosno bruto bi trebalo da bude 133.33, a ne 140).

mada sve ovo je besmisleno jer jr racunaje poreza komplikovanije posto tu ulazi i neoporezovani deo (tako da opterecenje za 100 dinara nije ni 60 ni 40 vec 0 dinara).

A ako se prica upostno ond uopste nije isto da li je tih 100 dinara uzeto iz plate koja je manja od neoporezivog dela, malo veca ili mmnooogo veca od njega.

prema tome ja se slazem sa Neupucenim - sta je tu jedna trecina i kako se tu uklapa navedeni besmisleni primer?

Milan

pre 14 godina

Sve se u ovoj Vladi resava jednim populistickim potezom, koji po navici vec zahteva dosta papira i vazduha a malo rada, "prodacemo Telecom pa cemo graditi puteve" ili sad "uvescemo drugaciji sistem oporezivanja pa cemo uvecati izvoz". Niko da udje u ozbiljne sistemske reforme, na primer smanjenje javne administracije. Ako vec Demokrate ocigledno nemaju pojma kako da prave srednjo ili dugorocne projekte barem bi ih njihove njihove kolege Socijalisti mogli posavetovati, oni su radili one petoletke ili kako su se vec zvale.

Ivan

pre 14 godina

Ova vlast je stvarno od reči.
Na sva zvona su u pregovorima sa MMF-om pričali kako bi povećanje PDV-a bilo kontraproduktivno. Sada je urađena studija koja to opovrgava. Verovatno su se pomirili sa tim da će teško osvojiti sledeće izbore, pa da ućare još malo, dok mogu. Teška srca glasaću za Tomu na sledećim izborima.

stexoon

pre 14 godina

samo nastavljaju da nas pljackaju,a njihove revolucionarne planove tako zamaskiraju da 60 % gradjana Srbije ne razume sta je pisac hteo da kaze....Katastrofa...Bezmo odavde ljudi...

Boki

pre 14 godina

Gospodo,umesto presipanja iz supljeg u prazno,umesto izmisljanja tople vode,kao vas mali doprinos-izadjite iz svojih Audija i BMW-a,odeknite se svakog luksuza,smanjite administraciju,naplatite porez hiljadama koji ga ne placaju a zive u luksuzu,za promenu,POBOGU,uradite nesto!!!

Kraj nije daleko

pre 14 godina

Da li je ovo pretposlednji cin demokratske tragedije kojoj prisustvujemo od 2000. Prvo su uzimali kredite i prodavali sve sto nije njihovo, a sada kada su i krediti i drustvena preduzeca na izmaku uzimaju iz dzepova i iz usta gradjana. Sta ce biti kada ne budemo mogli da platimo porez na imovinu, grejanje, infostanovog odzacara koji nikada ne dolazi, odrzavanje krova koji prokisnjava ili telefon koji ne koristimo ? Da li ce da nam oduzimaju stanove da bi naplatili telefonsku pretplatu i infostan ? Kome ce da ih prodaju ?

Zare

pre 14 godina

Sve ovo ima smisla ALI! Prvo rešite vi slabo naplaćen porez na dohodak... Nije prijavilo ni 15% lica porez na dohodak u visini na koju se oporezuje a na prvom mestu nisu oni najveći tj. najbogatiji. Pa nije valjda da kontrolor leta ima najveće prihode u državi?! Dalje povećajte ozbiljno porez na imovinu,kategorišite stanove pa onda lepo onaj ko ima 100 kvadrata u centru Bga ili NSa ima da plati jedno 300-400€ porez godišnje a za kuću na Dedinju od 10.000 pa na više... Tek kad ove neke kategorije ozbiljno "zakačite" onda razmišljajte od ostalome. Stvari koje priča ministraka su savršeno logične ali ovakve mere moraju pratiti i neke druge. Ako smanjujete doprinose za radnike onda ukinite sve subvencije koje omogućavate prilikom zapošljavanja jer danas mnogi privatnici stalno zapošljavaju novu radnu snagu a otpuštaju staru i time stalno uživaju nekakve beneficije koje država daje za svakog novozaposlenog u prvoj godini. Treba to sve poukidati! Svaki novozaposleni mora biti prijavljen svaki minut koji provede na poslu i za svaki minut poslodavac bi morao da plati doprinose...ovde znatno treba pooštriti kazne i kontrole i to mora biti prioritet vlade br. 1. Tek na kraju dolazi PDV jer je njegovo podizanje najgora moguća mera ali ako se to MORA onda neka ide ali da se i sve prethodne mere prethono sprovedu!

Mak na konac

pre 14 godina

A zašto, ako je to samo jednokratni udar na cene, ne povećamo PDV na, recimo, 40%?
Pa kad ciljana zarada radnika bude oko 16.500 dinara, i srpska privreda dostigne nezamislivu konkurentsku sposobnost i doživi izvozni "bum", ima sve da procveta. E, ali koliko će njih preživeti da bere cveće, pitanje je sad!

Boki

pre 14 godina

Uh,sto volim ove filozofe....
Uradice to sto su naumili,posle nekog vremena ce se pokazati da su efekti nikakvi i...pogodite,ko ce na kraju ostati kratkih rukava?

dejan-minhen

pre 14 godina

Sta PDV na 22%? Ma hajde odmah na 122%!!! Za pocetak povecati efektivnost ministar i ljudi oko njih pa cele drzavne uprave. Otpustiti visak i neradnike, makar bila i tetka. Suzbiti korupciju i ugradivanje raznih parazita u drzavne nabavke. Tako da se kupi za 100 RSD ono sto stvarno vredi 100 RSD. A ne da se za 100 RSD kupi nesto sto vredi 50 RSD, a ostatak nekome u dzep... Carina i finansijska policija da prekotrolise sve firme pa cak i pojedince, da se vidi kako i koliko placaju poreze.
Tada bi se draga ministarko moglo razgovarati o smanjenu poreza na plate, bez da se dira PDV ili ako se vec mora onda neka ide 1% na gore. A ne odmah 4%.
O novcu kojim se brani Dinar da ne govorim. Sta mislite da su ti milioni ulozeni u poljoprivredu, prehrambenu industriju kroz subvencije i beskamatne kredite koliko bi bilo bolje svima!!! Ovako je bilo super tajkunima koji su uvozili sve i svasta a sirotinja je svojim parama branila „jak“ dinar. Placala astronomske kamate stranim bankama da bi kupili preskupe proizvode sumnjivog porekla i kvaliteta koje su uvezli tajkuni.
Nemam nista protiv g. Dragutinovic ali mislim da je ministarska fotelja prevelik zalogaj za nju. Jedan od primera. Gospoda izlazi na pres konferenciju da saopsti da su akcize povecane, nema pojma kolike su bile, na sta su povecane… recenice pocinje sa „ja mislim…“ zastajkuje… Sorry, ali kao ministarka ona nema sta da misli nego treba da zna…

milan948

pre 14 godina

E, baš je ova ministarka pametna. nije ni čudo. pa i ona potiče sa Bgd Ekonomskog fakulteta, odakle potiče i "čudo" od asistenta g-din Dinkić a i kandidat za novog guvernera g-din Šoškić.
Ovaj najnoviji"izum" g-đe dragutinović je po ono narodnoj:"seci uši krpi ..."

Boris

pre 14 godina

Tekst:"Dodatni prihodi u državnu kasu, kako je rekao, prikupili bi se povećanjem poreske stope na zarade, sa 12 na 20 odsto, a u tom slučaju ne bi bile oporezovane zarada niže od 16.500 dinara."
Naslov:"Manji porez na zarade, PDV 22 odsto"
Zaista bi covek ocekivao makar minimum povezanosti teksta sa naslovom clanka?!
Sustina je u povecanju svih mogucih poreza i dazbina. Znaci zaposleni ce imati manje u dzepu, znaci manje ce trositi, to sto ce kupovati bice skuplje, znaci manje ce se proizvoditi, znaci manji BDP, znaci manje prihoda u drzavnoj kasi. Takvoj ministarki finansija se treba zahvaliti na svemu i pozeleti joj da se zaposli kao strucni saradnik Svetske banke ili MMF-a.

Milorad

pre 14 godina

Sklonite ovu jednom sa tog polozaja ,Ona izgleda cim ustane iz kreveta Dodaje 22% na sve sto stigne. Ajde Dodajte jos poreza ovoj jadnoj privredi pa da Mi svi privrednici privremenp zatvorimo firme kao opomenu ovim privrednim dzelatima

Ja

pre 14 godina

Koliko sam ja shvatio, povećaće porez a neće povećati plate i to je cela 'revolucionarna' ideja. Baš i nisam nešto oduševljen. U isto vreme tenderi za autoputeve pucaju zbog nemara, struja se krade, grejanje preskupo, ulice pune rupa. Krajnja posledica će biti ta da će moj poslodavac zadržati više novca za sebe, a meni će proizvodi biti skuplji zbog većeg poreza. Zaista, ne da nisam oduševljen, nego sam besan.

Direktor (sada bivsi)

pre 14 godina

Veci pdv znaci skuplje poslovanje. Skuplje poslovanje znaci manje poslovanje. To Keynesianci nikad nece razumeti. Keynesianci imaju samo jednu centralnu ideju: povecati javnu potrosnju.
Keynesian ekonomista ne moze da skonta dve stvari:
1. da smanji javnu potrosnju (jer ima ideju da ce to smanjiti rast privrede) - naravno to je pogresno ali oni u to veruju.
2. Da smanji plate, jer ima ideju da plate uvek moraju da rastu - sto je isto pogresno jer cena rada se ne razlikuje od bilo kog drugog proizvoda ili usluge, i varira u zavisnosti od ponude i potraznje.
A posto je jedini nacin da odrzi nominalni rast plata i realni rast javne potrosnje deficitarno finansiranje onda imamo kao proizvod INFLACIJU.
To vam je keynesian ekonomista u 3 recenice.

Pre neki dan na TV super-keynesian ideja da se lekari placaju po broju pacijenata!
Kao da je lekar radnik na traci!!! Posledica takve ideje je da ce lekari da izigraju sistem - da propuste sto vise pacijenata kroz sake.
Nema veze kvalitet rada, nema veze posvecenost - bitna je kolicina!

Ozbiljno ljudi - ovi u vladi su totalno nekompetentni!

nada

pre 14 godina

Kuku lele nama svima sa ovakvom ministarkom Zamislite kada ministarka finansija kaze dovoljno je 16.000,00 din.plata to je na ivici siromastva ali bice olaksanje poslodavcima nece placati poreze i doprinose. Potpuni sunovrat. Navali ce se na ledja gradjana a pritom sebi dele milionske bonuse i plate. Sram Vas bre bilo. Da li Vi to nama porucujete da ce mo jesti gloginje.Toplo vam preporucujem da Vi imate plate od 16.000,00 dinara.

radovan

pre 14 godina

Varijabilni PDV,znaci za svaku klasu proizvoda drugacija stopa PDV-a,plate preko dvostrukog republickog proseka oporezovati sa 22%,PDV na plate sa republickim prosekom i nize smanjiti na 12%,zaposliti 2000 ekonomista i pravnika u poreskoj upravi-inspekciji i poslati ih u svaku firmu,vilu na kontrolu(cekaj bato da vidimo kako si ti to zaradio).Ovako smo nagrabusili sa ovim nazovi strucnjacima,na celu sa gospodjom ministarkom.

ćorsokak

pre 14 godina

Sve što je predložila ova dotična ministarka je glupost. Jedino što preduzetnike može obradovati je to da će plaćati manje doprinose.Ali to ne znači da će plate biti veće.Plate će biti mnogo manje jer će biti oporezovane sa 20% umesto 12%.
Da li će se cene povećavati ili ostati iste je pitanje korupcije i monopola,odnosno nesposobnosti države koja je pod rukom tajkuna.Bio sam skoro u Hrvatskoj cene su slične a njihov pdv je 22%. Taj kajmak koji su skupljali naši zelenaši nije oporezivan a plate radnika su manje nego u Hrvatskoj.
Gospođo ministarka nemate sposobnosti da uredite tržište,sve pod izgovorom tržište reguliše konkurencija.Gluposti za 1 razred ekonomske škole.I te kako država može da preduzme mere kako bi se učesnici u tržišnoj privredi doveli u red.Međutim primer Telekoma i EPS-a,gde se zidaju cene na osnovu nikavih proračuna, a odobravaju tkzv agencije je nešto što nema veze sa tržišnom privredom nego sa cetralističkom.
Do povećanja cena će sigurno doći.Međutim ono što me brine jesu mediji koji govore o inflaciji.Jeno je kad prenesu izjavu da imamo od početka god jednocifrenu inflaciju,a drugo je kad o tome nema nikavih članaka i svi ćute. Kakva crna jednocifrena inflacija kad su se troškovi života od početka godine uvećali za više od 10%.Ako neko ima platu od 30.000din,i to je uspeo da raspodeli na mesčni nivo u januaru.Sada pri istoj kupovini za to u martu i aprilu potrebno minimum 33.000dinara(30.000*10%=3.000).Ako se uzme u obzir da smo u januaru više kupovali zbog novih godina,božića,pa i slava,a da je se manje kupovalo u martu,a potrošilo se više para onda je situacija više nego katastrofalna.Tako da je ta dotična inflacija sigurno jednocifrena ako se u obzir uzmu sateliti,luksuzna kola,avioni,jahte,i ostalo.
Ono što još više može da zabrine je da će stvarno da padne kupovna moć i da se smanji potrošnja kako kaže ministarka.Narod se već odrekao mesa,sad će morati da se odrekne i kupusa.Ustvari doći će do još značajnijeg pada životnog standarda jer će narod da se odriče osnovnih životnih namirnica i tražiti supstitute koji će mu narušavati zdravlje.Narušavanje zdravlja kraći život,manje će se isplaćivati penzija,pa vi demokrati kažite da niste vampiri.
Apsurd svega ovog je i nebulozna i bolesna ambicija Dinkića koji predlaže i stimuliše uzimanje uzimanje kredita kako bi se povećala potrošnja dobara koja su ovoj krizi čist luksuz.Građani koji otplaćuju te kredite znaju koliko su oni jeftini...
Vi gospodo sedite u istoj vladi i pričate dijametralno suprotne stvari!Raspišite izbore ako se imate sasvim suprotne stvari oko najvažnijih pitanja.

Osnovac

pre 14 godina

Zaista se suzdrzavam da li da saljem komentare ili ne... Ali povremeno je tesko izdrzati.

Neko je vec ovo napomenuo...

Koliko zaposlenih u drzavnoj administraciji imamo koji su upali po rodbinskoj ili prijateljskoj liniji.

Koliko nam je administrivaca realno potrebno....

Kolike su im plate... Pisarnica u jednom mestu u Srbiji ima zaposlenog koji je zaduzen za pakovanje koverti, a isti prima platu od 35.000 !!!!!!!!!!! din mesecno...

Dragi nasi politicari, da ne ponavljamo 5.oktobar malo se uzmite u pamet i razmislite sta i kako radite, da ne kazem, sta radite BRE!...

Da li narod ima novca da plati sve sto pokusavate da uradite i kako da izadjete iz krize koje, kako nasi politicari tvrde, nije ni bilo...

Pa ako je nema, pa cemu onda sve ovo ?

A i jos jedan komentar iz ranijih dana "Samo Vas gledamo".
Razmislite da li je Vas ili vas i nikoga vise...

vlada

pre 14 godina

U nasoj zemlji gde je prosecna plata oko 320 evra sa tendecijom daljeg pada zbog kursa se predlaze povecanje stope PDV sa 18 na 22 % , povecanje poreza na imovinu koji bi se placao po stopi od 0,4 ili 0,5 % na trzisnu vrednost,povecanje poreza na vece zarade dok u Hrvatskoj gde je prosecna plata oko 730 evra PDV je zbog krize prosle godine povecan na 23 % ali tamo nema poreza na imovinu placa se samo na vikendice oko 5-15kuna po kvadratu (1 kuna 14 dinara) , pa koji ce gradjanin u buducnosti imati bolji zivotni standard nas ili hrvatski, to je pitanje za g-dina Arsica i ministarstvo finansija.

Mishko

pre 14 godina

Smanjenje poreza i doprinosa na zarade neće radnicima doneti veće plate, nego će doneti dodatne uštede poslodavcima. Najjači igrači kod nas su svakako registrovani u inostranstvu, pa kao "strani" investitori plaćaju mizerne poreze na dobit. Ovo smanjenje će im još dodatno pomoći da povećaju svoje bogatstvo. Povećanje PDV, na drugoj strani, direktno negetivno utiče na standard običnih građana, ma kako nas ubeđivali da se to neće ni osetiti. U zbiru, bogati će biti još bogatiji, siromašni još siromašniji. Ova država sve više podseća na afričke i južnoameričke diktature, koje opstaju dok imaju podršku (kredite) iz inostranstva, svoje građane drže u pokornosti i siromaštvu, a omogućavaju enormno bogaćenje nekolicini ljudi bliskih vlastima. Bolje da konkurišemo za Afričku uniju, od EU smo daleko par svetlosnih godina.

Dusan

pre 14 godina

Odlicna ideja, prevaliti poreza sa strane zarada na stranu potrosnje. Sada imamo situaciju da jedna manjina i to siromasnija samo placa poreze. Naime, poreze ne placaju oni koji su vlasnici preduzeca (sve ide natrag u firmu ili u dobit a tu su minijaturni porezi), vlasnici stanova koje iznajmljuju, oni koji dobijaju pomoc iz inostranstva, oni koji imaju imovinu ili akcije, oni koji ne prijavljuju prihode vec minimalac. Ovakvi prihodi iznose po mojoj proceni oko 75% prihoda a porez placa ona manjina koja radi od 8 do 16h. Posto toj manjini ne mogu da naplate porez onda moze da im naplati po potrosnjih jer vise trose, znaci PDV gore, doprinosi dole.

Pera

pre 14 godina

Ukupan iznos dinarskih sredstava za zarade u javnom sektoru je zamrznut. Smanjenjem poreza i doprinosa za 30%, sa sadasnjih 68% na 47% omogucice povecanje neto plata u javnom saktoru za 14%. Meni izgleda da je to osnovna ideja predlagaca. Da povecaju svoje zarade. Povecanje PDV-a bi bilo katastrofalno u situaciji kada je najveci duznik drzava jer nece imati odakle da uzme povecani PDV. Ono bi bilo opravdano samo ako se PDV placa na osnovu realizacije a ne fakturisanih vrednosti.

nico

pre 14 godina

Niko ne želi da ostavi kolače(javni sektor), pa ćemo polako da dižemo PDV, jer smo provukli to kroz novine pre dve nedelje. Što se tiče opterećenja plata, pa to je proizvod šupljeg bojlera u PIO fondu, a i velikog javnog sektora. Kad hoćeš da smršaš(štediš), onda ne jedeš kolače(smanjiš javnu portošnju, tj otpuštaš višak neradnika), ali je to mnogo teško...treba se odricati(uzeti drugovima privilegije). Kakva nam je privreda, putevi...

MaxLe

pre 14 godina

Nije mi jasno samo na koji nacin ovo garantuje gradjanima vece plate?! Ponovo zakon iz radionice cika Miska i cika Mise. Plate ostaju iste, oni izdvajaju manje na poreze, a nama novo povecanje cena????!!!! Jao dokle vise!!! Dajte nam bar 1 normalnog politicara da bar za nekoga glasamo! Ova drzava vec decenijama ulazi u konflikt s narodom, a sve u korist tajkuna!

boki

pre 14 godina

Ovde mnogi nisu dobro procitali tekst pa ne shvataju sta nam se sprema. Oni pricaju o smanjenju stope doprinosa i istovremenu povecanju stope poreza na zaradu sa 12 na 20 odsto. To znaci da se ide na ruku poslodavcima da ih radnik manje kosta, a istovremeno ce radnik dobijati manju platu jer ce mu porez na platu biti veci za 8%. Drugo, povecanje PDV-a za 4% je ogromno povecanje koje ce ionako previsoke cene kod nas naduvati do besmislenosti i dodatno smanjiti kupovnu moc. Pored toga jos i enormno povecanje poreza na imovinu, mislim stvarno crno nam se pise. Istovremeno drzava se nece nimalo potruditi da ustedi i smanji javnu potrosnju sto joj MMF trazi jos od 2000 godine. Toliko buke oko otpustanje sake viska drzavnih cinovnika a na kraju tresla se gora rodio se mis. Ovde se ljudi dele na privilegovane (politicari, tajkuni, mafija i drzavni i javni sluzbenici) i ostale obicne smrtnike za koje niko ne haje. Ali sami smo krivi sto sve dopustamo. Pogledajte kako demonstriraju Grci ili Francuzi kada njihove vlade donose nepopularne mere, a sta se desava kod nas? Kad su kod nas ljudi protestvovali zbog ekonomskih mera? Nismo svesni sta demokratija znaci i kako se koristi u svakodnevnom zivotu. Sta rade nase sindikati sem sto dele polutke na rate i uzimaju clanarine? Tuzno moja Srbijo...

zoxbaker

pre 14 godina

...ma treba naci neki modus za neplacanje poreza, jednostavno bojkotovati vlast, pa da vidimo kako ce onda funkcionisati bez para...

Zabrinut

pre 14 godina

Već sam se pomalo zabrinuo, jer "od Kopaonika" do danas nisam čuo nijednu brilijantnu ideju gospođe koja se predstavlja kao naš ministar finansija.

Jok neće se preći na sivo tržište, jok to neće uticati na inflaciju, jok plate će skočiti. Ma dajte molim vas, kakve su to budalaštine??

Pokrenite proizvodnju i poljoprivredu ako hoćete pare!! Ne možete stalno samo povećavati namete. Pa jel' se tako vodi država?! Di ste to naučili? Dokle tako i šta je sledeće?

Pa ne može pola države da nema posla i da bude 1:1 penzioner:zaposleni.

nezaposlen

pre 14 godina

@ biljana

Ja bi kod vas radio i za 315 evra. Samo se plasim da ako neko iz ministarstva procita vas komentar da ce nam onda povecati PDV na 25 % jer ce misliti da svi zaradjuju kao vasi radnici.

Nevena

pre 14 godina

@Za Nevenu:

Gospodine, prvo bih vas zamolila da se malo civilizovanije izrazavate, nje toliko tesko pokazivati barem minimum civilizovanog ponasanja.

Ocigledno uopste niste verzirani za poresku oblast - kao i u Madjarskoj, i u Srbiji postoji redukovana PDV stopa od 8% koja se odnosu na hranu, lekove i osnovne namirnice.

Toliko o vasem komentaru i vasoj strucnosti.

Ivana Rakic

pre 14 godina

Postovani,

ne bi se u potpunosti slozila da bi ovaj predlog o smanjenju poreske stope doveo do sveukupnog boljitka odnosno rasta zaposlenosti. Cinjenica je, da bi poslodavci placali manje na ime poreza, kako navedeni primer kaze od 60 din(%) na 40 din(%) ali da li bi to znacilo i automatski povecanje zaposlenosti, narocito ako business potrebe ne nalazu za jednim takvim povecanjem radne snage, pogotovu u jednoj ovako kriznoj godini.
Naprotiv, predpostavka je da bi smanjenje poreza automaski islo na povecanjie poslovnih prihoda.
Povrh toga , moramo imati u vidu i cinjenicu da se prilikom pregovara posodavac -zaposleni danas u Srbiji potpisuje ugovor na iznos neto a ne bruto prihoda. To eksplicitno povlaci za sobom cinjenicu da polozaj zaposlenog u predlogu vlade bi bio doveden jos u goru situaciju.
Naime, ako radnik zaradjuje 100 din a poslodavac placa 60din na ime poreza koji ce biti smanjen na 40din, zaposleni ce i dalje primati istih 100 din. Ako bi to dalje znacilo, kako je obrazlozeno, da ce navedeno smanjenje poreza biti prevaljeno na povecanje PDV-, to bi samo izazvalo dalje smanjenje kupovne moci zaposlenog i pad zivotnog standarda jer bi za isti iznos licnog dohodka od 100 din mogao da kupi manje.
Ono sto bi trebalo evenutalno predloziti je sporazum o bruto dohodku zaposleni - poslodavac.
U tom slucaju, radnik bi primao 160 din bruto od cega bi trenutno na ime poreza placao 60 din. U slucaju smanjenja poreza od 60 din na 40 din, automatski bi mu umesto inicijalnih 100 din sada bilo na raspolaganji 120 din, sto je 20 din vise od predhodnog.
Taj extra dohodak bi taman kompenzovao za predvidjeno povecanje PDV (povecanje cena)i time zadrzao kupovnu moc i zivotni standard na istom nivou.

budzet

pre 14 godina

Sta je dosada ministarka finansija uradila da se drzavna administracija smanji sa 32000 na 28000 radnika koliko su nam porucivali da ce biti otpusteno do sada je od 4000 otpusteno oko 800 radnika tj znaci da poreski obveznici i dalje nepotrebno placaju 3200 radnika i njihove plate sigurno nisu ispod prosecne plate od 30000 dinara .

Dejan

pre 14 godina

E Bog me maz'o, ako sam ja ista shvatio. Znaci tu ce im smanjiti, tamo ce im povecati, nesto ce ukinuti, ali ce u biti svima biti jos teze, jer se dize PDV. Pa ce onda narod u strajk za vece plate i eto opet smo napocetku.

Samo motka..

pre 14 godina

U Srbiji ima pola miliona gladnih.
Samo zajedno, solidarno mozemo
to da promenimo.
Pozivamo nase gledaoce, nase
navijace, sve ljude koji zele da pomognu da se prikljuce nasojakciji
Zato posaljite vec danas jedan SMS na broj .....
Vasa jedna poruka za njihov citav obrok !
Pokazimo da nam je stalo do njih!
Hrana za sve, hrana za sve,.....

Nagradno pitanje : kako ce glasiti ova reklama posle podizanja poreza na imovinu i PDV-a na 22% ? kolioko ce biti gladnih ?

ha ha

pre 14 godina

Povećanje PDV-a, kako je dodao, jednokratno bi imalo uticaj na cene, ali ne bi značajnije uvećalo inflaciju
REČE ČOVEK...Naravno, JEDNOKRATNO ali trajno.

Pravnik Kg

pre 14 godina

Opet novo razmimoilazenje u vladi.Ministarka hoce da destimulise potrosnju,a Dinkic da je poveca.A narodu izgleda ostaje da uzme motku u sake i dodje u Nemanjinu.

stedisa budzeta

pre 14 godina

Da li cemo vecim porezima placati i ovih novih 730 radnika u zdravstvu koji ce biti zaposleni a znamo da ima visak zaposlenih u zdravstvu i da planirana racionalizacija nije izvrsena da viskovi predju u ustanove gde ima manjka zaposlenih.

Dejan

pre 14 godina

Smanjuje se prihod drzave koji se uzima od poslodavaca, da bi se povecao prihod drzave koji se uzima od PDV-a (od svih podjednako).
Pa moj poslodavac vozi dzipcinu, a ja nemam ni za Punta!
Da nam svima bude bolje!!?

Direktor (onaj bivsi)

pre 14 godina

Samo da dodam:

Porez na zarade je u ovoj drzavi 10% i ne odnosi se na ostala opterecenja zarade u smislu penzijskog i invalidskog osiguranja, kao ni na doprinose i samodoprinose... U sustini OPET VAM MAZU OCI!
Nek ostane porez na zarade koliki je i bio do sada - ionako je medju najnizima u okruzenju.
Gdj-a ministarka daje vam paru a otima 10 dinara!!!

024

pre 14 godina

Bez obzira kako to surovo zvučalo zarade su trošak. Ovo se ne bi prelilo na veću zaradu zaposlenih ali bi smanjenje troškova povećalo likvidnost firmi. To je jako veliki problem koji ministarka verovatno pokušava da reši.
Naravno da samo povećanje PDV-a stavlja sa druge strane teg.
Znači da bi ipak sa tim prilivima pokrivali manjak po osnovu prvog pa nije jasno kakva je to reforma.
Posebno je zanimljivo što iz dva ministarstva dobijamo suprotne signale.
Štedite vs. trošite
Dragutinović vs. Dinkić

M.R.

pre 14 godina

Prosle godine je Unija Poslovodavaca Srbije predlagala da drzava smanji poreze i doprinose na zarade, a da se oni obavezu da za isti iznos povecaju zarade radnicima, dok bi drzava trebala da se ozbiljnije pozavavi problemom sive ekonomije. Tada niko iz vlade to nije ni prokomentarisao.

Sad drzava hoce da smanji porez na zarade, povisi nam PDV, a nema koga da se obaveze da ce nam povecati zarade.

Sto vise razmisljam, sve mi se vise cini da su ti likovi iz UPS-a jedini iole ozbiljniji u celoj ovoj prici.

Djordje

pre 14 godina

„Dragutinović je istakla da bi se smanjenjem opterećenja zarada, a povećanjem oporezivanja potrošnje, tj. povećanjem stope PDV-a, destimulisala potrošnja i uvoz, a smanjili troškovi radne snage i povećala zaposlenost.“

I onda ćemo imati armiju zaposlenih koji će proizvoditi ono što niko neće moći da kupi. Odakle izvlače ove likove koji nisu sposobni da naprave makar logičan plan? Ne mora da radi, ali bar nek ima veze s mozgom.

Ljuba

pre 14 godina

Dakle manji porez na zarade (a zarade prima možda milion građana, ne više) a veći porez na SVE.
Rezultat: SVE poskupljuje!

Ni reči o smanjenju javnog sektora, štednji, itd...

Odbrojavanje traje, ne mogu ga zaustviti...tik-tak, tik-tak...

LalaSu

pre 14 godina

Pa,ta je ideja dobra,ali pod obavezno bi morala ta razlika u zaradi da se usmeri na stedne polise u sektoru zivotnih osiguranja,da ne bi dosli u situaciju da za 20 godina imamo gomilu socijalnih slucajeva,posto su fondovi "buducnosti" potpuno prazni.

maloletni deda

pre 14 godina

BOžeee, ova DIjana više neinformisana od onog penzionera sa Dorćola.

Male bebe u Srbiji znaju, da poslodavci(99%) prijvljuju 3 puta manje plate državi, jer niko nije blesav da plaća poret na plate od 76 %.

Da to zna neko u vlast, i da to uzme neko u obzir, znao bi, da je sniženje ovog poreza na plate koješta.

BEnefit i snižavanje poreza na plate sa 76 na 15 % bi možda bilo efekta, sve ostala snižavanju su lažna i manipilatorska.

Šta tek reći od 22 % PDV-a ?
Pa obzirom da su nam akcize na gorivo 65 %, Carina 20%, Pdv 22 % i td. Samo blesav čovek će poželeti da ovde neštom radi sve po zakonu.

Privatnik

pre 14 godina

UZAS - BLAGO RECENO :(

AKO POVECAJU PDV, JA MOJU FIRMU SELIM U DRUGU DRZAVU!!!
NARAVNO IZ RAZLOGA JER NEMAM NAMERU DA PDV PLACAM AVANSNO (SADA JOS VECI PDV) A DA TU ISTU ROBU NAPLATIM ZA 3 MESECA.

E PA NECE DA MOZE, STO KAZE SRECKO SOJIC.
POLAKO STI RACUNI GOSPODO, REALNE NEZNALICE SRPSKE EKONOMIJE.

Moze Dijana Dragutinovic da poveca PDV, cim ona licno otvori bilo koju firmu u Srbiji, ulozi 50.000 evra u nju, i krene da proizvodi i prodaje i avansno placa PDV i robu za proizvodnju.

SRAM JE BILO, REALNA NEZNALICA.

Na papiru i ja znam da je tako, ali tim potezom ce ubiti pola malih privrednika i dovesti do toga da im banke sve oduzmu sto je na lizing uzeto.

marko

pre 14 godina

@Osnovac

Znas li ti koliko ima radnih mesta u Srbiji gde se efektivno radi majne do 3-4h od punih 8-10h? Da ukinemo polovinu i onu drugu polovinu prebacimo da radi jos toliko umesto ovih pa Srbija bi stala. Sutra kad odete na posao malo se osvrnite oko sebe i pogledajte sta ljudi rade i koliko rade efektivno...

goran

pre 14 godina

sta se radi sve u srbiji???PDV 22 posto,to nema u svetu.Koje mi zarade imamo pa da nam smanje porez na plate,plate su nam i ovako mnogo velike da jedva prezivljavamo.Kako ove iz vlade nije sramota.DOKLE BRE VISE!?

shonex

pre 14 godina

...ljudi poenta je u sledecem, ovom reformom ce poslodavcima biti olaksan zivot, a to da ce trziste biti konkurentnije su gluposti jer ce poslodavci tu trecinu samo staviti sebi u dzep a cene ce ostati iste!!! kao drugo ovo sa smanjenjem poreza na dohodak je samo mazanje ociju da bi se iskoristila prilika da se podigne PDV, sto je ovde ustvari i poenta price!!! Trece ovim potezom ce gradjani biti ti koji ce na kraju ispastati time sto placamo veci porez na promet!!! Zakljucak, nece vise ljudi biti zaposleno, jer ce sektor ljudskih resursa i dalje ostati u sivoj zoni i dalje ce placati 2/3 plate na crno, nego je poenta da drzava nadje nacin da kroz povecanje PDV-a obezbedi veci priliv u budzet...Evo vama moj predlog, smanjite drzavni aparat i potrosnju drzave pa cete preko noci postati profitabilna vlada i odjednom ce moci sve...najlakse je navlaciti pare dodatnim nametima svojim gradjanima a time samo kopate sebi jamu pred nove izbore!!!!!!! Ministarka trazi podrsku gradjana: NEMA MOJU!!!!

Александар Илић

pre 14 godina

Овако ја разумем министарку:
Јавна предузећа издвајаће мање за раднике, радницима ће остати исте нето плате али ће зато цене скочити због повећања ПДВ-а !
Са том разликом ће руководиоци имати већи простор за манипулисање и крађу - пошто их ништа друго и не занима - у шта смо се већ безброј пута уверили.
Скалабилни порез на плате довешће до истог апсурда који се десио у Црној Гори а то је да се радницима са малим примањима плата још више смањи а онима са високим повећа.
Све то потиче из тога што да би се задржала иста НЕТО плата код малих примања потребно је сада мање БРУТО а код већих већи БРУТО.
Проблем је што у те доприносе спада и допринос за пензијско па испада да ће после мале плате људи имати још мању пензију а они са великим платама имаће још већу пензију ?!?
Све је то нелогично и бесмислено док год се не уради права реформа а то је да радник договара БРУТО плату - тако је у САД, Канади, Аустралији и западно европским земљама.

Beloved

pre 14 godina

Mislim da su u stanju da nam iscede i poslednju kap krvi samo da bi sebi produžili vladavinu makar na 2-3 dana. Ne bi im palo na pamet da recimo prestanu da se voze u Mercedesima, Audijima, itd.
Da naplate poreze Miškoviću, Beku, Hamoviću, Lazareviću, Drakuliću ...
Da otpuste rodbinu koju su pokupili sa konca i kanapa i dovukli u Beograd da rade u ministarstvima, agencijama, budžetskim preduzećima. Ma naravno da ne, lakše je nama nabaciti jaram oko vrata (i onako nas tretirate kao stoku). Stidite se !

neuk i nebitan

pre 14 godina

citam i ne verujem. Prostom logikom smanjite doprinose na plate za trecinu, povecajte plate za tu istu trecinu i povecacete i kupovnu moc stanovnistva. Ko smanji doprinose a ne poveca platu za taj iznos kazniti ga da se pusi i ostalima za primer. PDV neka bude i 19%, a smanjite akcize na benzin, povecajte na cigarete i alkohol. Mozda sam i neuk i nebitan ...

Vojislav Matkovic

pre 14 godina

Alo ljudi, pa plate u Srbiji prima mozda oko milion gradjana a pare u Srbiji trosi oko 8 miliona, pa vi vidite gde ce drzava vise profitirati, ako ogoli ovih milion ili onih 8 miliona... :D
A druga stvar, jako mnogo njih prima minimalac po zakonu, a ostalo na ruke, to se ne oporezuje, a sa svim tim parama ce se morati kupovati, sto znaci da ce te pare ipak drzava oporezovati... :D

DzoniKG

pre 14 godina

Samo nastavak politike zaduzi se ,prodaj nesto ,unesi na taj nacin devize a onda od tih para presipaj iz supljeg u prazno na sve moguce nacine.
Naravno ne diraj ni slucajno 700 drzavnih audija ,naravno svaki mora da ima 4200 kubika benzinac jer to je snaga tj brzina a posto mandat traje samo 4 godine vreme je novac ,treba stici pokrasti sto vise.
Vec sad smo ubeljivo najskuplji u okruzenju ,pripremimo se za nova veselja jer kad isteknu krediti nece biti 22 nego 50%

Zlatko

pre 14 godina

Nisam čitao tekst, ali po naslovu: zar veći pdv neće uticati na veće sene svih proizvoda? Pa ako je do sad bio 18%, a sad ga podižu na 22%. Ljudi, ako se to desi sve cene idu gore. Pa na svakom fiskalnom računu stoji i tih 18%. A ako samo malo gledate sajtove naših ovlašćenih prodavaca automobila, znate o čemu pričam. Pa sa ovih 18% auto koji košta 6000, sa carinom i PDV-om košta 8000. To je ona oblast u kojoj se novi pdv najbolje vidi. Što reče neko, motke u ruke i u Nemanjinu.

babuska

pre 14 godina

Pcelica jedna kako je samo pametna - da se podigne PDV, da se smanji ionako mala potrosnja obicnog naroda... Pa svaka baba bi bolje vodila zemlju od ove vlasti!Hohstaplercine!!!

Daj dosta je

pre 14 godina

Od pocetka mandata ove nazovi vlade, za sve do jednog a posebno za doticnu, bio sam do sada u strasnoj dilemi.Da li su glupjli nego sto izgledaju, ili su samo pokvareni nestrucni mucavi prevaranti.Sve su oni po malo a mi smo mrtvo more i zaba koju polako greju u loncu,SVE po planu. Vreme je da iskocimo pre nego sto budemo nepovratno skuvani. Svi su sve gori od 2000 na ovamo. Setite se svih lazi praznih prica i obecanja izgovorenih za ovih 10 godina i uporedite sa trenutnim stanjem, necete verovati sta ste sve progutali da niste ljudski reagovali. Milosevic vas krao ha ha ha? Pobuna kakvi izbori. Treba ukinuti partije na neodredjeno, vratiti drzavi tj. nama ukradeno u privatizaciji, kazniti zaluzno sve koji su se ikada bavili politikom do sada, narocito one koji su bili u skupstinama i vladama od drzavnih do opstinskih.Oduzeti svu imovinu onima koji su je nezakonito stekli, nisu placali ni dinara poreza(po zakonu skrojenog po njima) a samo im vozni park skuplji od svih zarada svih svojih zaposlenih za 10 god. Ovo je strasno. SAMO JEDAN ZIVOT IMATE PS.samo podsecanja radi. Imamo savremene puteve,prosecne plate 700-1000 evra,u evropskoj uniji smo od 2007, privreda cveta, devizne rezerve 3 puta vece od duga, zivimo kao sav normalan svet u uredjenim zemljama i politika nas u opste ne zanima.Niste znali. Pa lepo su vam to sto puta ponovili do famoznog 5. oktobra a vi niste zapamtili. Zato nam i nece biti potrebno 10 godina da se vratimo na standard iz 1989 nego 40.Kad ne slusamo dobro. I jos mnogo toga.Potrosacka korpa (novac potreban za puko prezivljavanje) duplo skuplja od prosecne zarade a obecali su obrnuto.Znate kiloko vam para treba danas u srbiji(namerno malo slovo) mesecno samo da disete. Oko 10 000 din.USTAJ BRE

AleksNS

pre 14 godina

Da li neko u ovoj zemlji ima gram mozga pa moze da razmisli malo i da stavi dva broja na papir, sabere i pomnozi ?

Znaci do sada samo imali 18% poreza sad cete sa istom tom platom imati 22% poreza.

Za jednostavnu racunicu uzimimo litar goriva koji je sada sa 18% poreza 115 dinara, sa 22% ce biti 118 dinara. A to je samo gorivo, gde su ostale stvari iz potrosacke korpe?
Da sumiram, olaksavate poslodavcima da ne placaju 60 dinara drzavi nego 40. Tih 20 dinara sigurno nec povecati plate nego ce staviti sebi kao zaradu i cediti jos vise i ovako jadne radnike. A vama dragi radnici, koji ostvarujete kakav takav prihod, spremite jos malko vise parica kada odete u kupovinu.

nbg77

pre 14 godina

Gospodo... raspisu se izbori pa se iznese poreski program pa pobedi onaj program za koji najvise ljudi glasa. gde to ima da se u sred mandata menja poreska politika. kada bi izasli na izbore sa programom da PDV bude 22% i da progresivno oporezuju plate (citaj: svako ko ima iznad proseka placace vise drzavi svakog meseca nego do sada) ne bi ni glas dobili..

J...CEMOVAMK...

pre 14 godina

Mene samo interesuje kako će se to odraziti na moj račun za najskuplji ADSL internet i fiksnu telefoniju u svetu ? Da neće možda pojeftiniti ? Da ne podseća ovo po malo na potez kad su nam Vučić i Šešelj hteli uvesti porez na satelitske antene i voćke ispred kuće ?
Ne znam kako vi razmisljate ali za mene je ovo kraj ove NEKOMPETENTNE i NEČASNE vlade.

Deajan

pre 14 godina

Osnovni preduslov povecanja konkurentnosti privrede Srbije je drasticno smanjenje ogromne i nezajazljive drzavne administracije u koju su se mnogi uhlebili po stranackoj liniji. Ovo nije nikakva akcija koja ce da dovede do povecanja konkurentnosti, nego obicno presipanje iz supljeg u prazno.
Sta oni planiraju - smanjice nekoliko poreza, a istovremeno ce povecati nekoliko poreza!
Od gradjana Srbije ce drzava manje otimati na jednom mestu, ali ce istovremeno povecati otimacinu na drugom mestu. Eto, to je ta reforma...
Nedavno je jedno istrazivanje pokazalo da zaposleni u drzavnoj administraciji rade u proseku 3.5 sata dnevno, duplo manje od onih kod privatnika, a primaju platu kao da rade 8 sati. To znaci da bi bez ikakvih problema administracija mogla da se skrese za 1/3. Nakon toga mogli bi konacno da se smanje porezi (bez istovremenog povecanja drugih poreza), smanje opterecenja privrede (i gradjana) i tako poveca konkurentnost privrede Srbije i kvalitet zivota...
Kako smanjiti poreze? Jednostavno - smanjiti drzavnu administraciju!
Nemojte da zaboravite da su oni tu zbog nas, a ne mi zbog njih. Oni moraju da sluze nama, a ne mi njima.

Joca

pre 14 godina

Ja sam problem poreza i zarade resio. Zatvorio sam firmu, pa nemam ni prihode. Posao necu vise ni traziti, jer sam se od toga bas umorio. Ali da vam ovo sve ne zvuci cudno, podmazao sam pasos, pa ako se uskoro ne vidimo, "vidimo se".

BOBAN

pre 14 godina

Po ovoj logici stvari, najbolje je ukinuti plate, time bi i porez na plate bio idealnih 0%, a PDV podici na 100 %, pa radnici donirajte organe i zaradite.

Prijatelj

pre 14 godina

Gos'n Milojko, jedini rezultat ovakve budalastine bio bi razvoj crnog trzista i pad stranaka na vlasti. Ako vam je to cilj onda vam je studija veoma uspesna.

Živi bili pa videli

pre 14 godina

Pošto ne verujem da će poslodavci povećati plate nakon sniženja doprinosa, niti trgovci-monopolisti na svoju štetu ostaviti cene na istom nivou posle povećanja PDV-a, sve ovo o čemu ministarka priča u prevodu ovo znači da ćemo ostati na istim neto platama, a da će životne namirnice i svi računi (struja, gas, telefon) poskupeti 4%.

Shonke

pre 14 godina

Dakle ovo je vrlo prosto, samo pročitajte pažljivo šta je Dragutinovičeva rekla: cilj je da se ukupan trošak za radnu snagu smanji. U prevodu: da radnik što manje košta, bilo onaj u javnom bilo u privatnom sektoru. Time bi u teoriji trebalo da se poslodavcima oslobodi 12.5% sredstava na račun plata i pratećih doprinosa a dalje bi kao trošak u proizvodnji to moglo da dovede do veće konkurentnosti naših preduzeća i do eventualnog privlačenja novih firmi da otvore ovde svoje pogone. U teoriji.
A da bi neka firma sagradila bilo kakav veći pogon treba da prođe godinu - dve dok dobije dozvole, nađe zemljište, podmaže lokalne i republičke lopove... Za to vreme u npr. Rumuniji, ili Mađarskoj, Slovačkoj ili Češkoj su mogli da sve završe i već neko vreme rade i vraćaju uloženu investiciju.
(Jel ono u Slovačkoj KIA pre 5-6 godina dobila zemljište na izvolte, železnicu i ostalu infrastrukturu do placa džabe samo da počnu da rade i zaposle par hiljada ljudi.
Kod nas bi to trajalo nekoliko godina dok se samo utvrdi ko sve treba da se "ugradi".)

Problem naše privrede nije toliko veliki izdatak za plate (ionako su na niskom nivou čak i u poređenju sa našim milim okruženjem) nego što mi nemamo šta od visoko profitabilnih proizvoda i usluga da ponudimo inostranstvu. Uglavnom izvozimo proizvode niskog tehnološkog nivoa. Da bi prodali nešto i dobro zaradili treba da bude sofisticirano, napredno, korisno, kvalitetno i relativno jeftino. Šta mi ovde imamo? Akumulatore i pneumatike za automobile, limove i proizvode crne metalurgije, boje i lakove... Pa to niti je visoko profitabilno niti je nezamenljivo u okvirima tržižta EU ili Rusije. super je suficit sa cefta-om ali nama treba veći izvoz na ova dva tržišta a znamo kakva je konkurencija.
Izvinjavam se, zaboravio sam na mega-posao sa Fiat Puno classic automobilom.

Poljoprivreda? Svaku prednost koju bi mogli imati (ekološki čista proizvodanja hrane, plodno zemljište) država je uspela da uništi malim ili potpunim nepostojanjem subvencija i olakšica za primarne proizvođače. Da ne govorim o zastarelosti i neefikasnosti tehničkih sredstava koja se u 90% gazdinstava koristi (sve kao posledica manjka sredstava i podsticaja).

A pdv od 22%? Fenomenalan potez. Bar sa gledišta punjenja budžeta. U prvih nekoliko meseci. Kad promet počne drastično da opada, kad firme i to jedva budu uplaćivale biće veselo kad shvate da su od pdva prihodi manji nego kad je bio 18%. Ali mislim da idu na ono što je već neko od komentatora napisao: smanjiš, kao, trošak poslodavcima (UPS će biti zadvoljan) i smanjiš sopstveni prihod za minimalan iznos a na mnogo širu bazu poreskih obveznika (čitaj svi građani - 7.5 miliona potrošača) udariš daleko veći harač. Lepa računica: ako je u budžetu ove godine od pdva bilo 325 milijardi dinara posle povečanja stope biće 397 milijardi (vrlo gruba računica). Eto 750 miliona EUR samo jednim zakonom. Kad bi ovo bila neka video igrica a ne realan život.

Mila

pre 14 godina

Bas nam drago, a posebno milo
Evo primer
racun sa struju februar 1.000 +18%PDV=1.180 din
uvecan u martu 1.000+10%povecanje+18%PDV=1.298 din,
A onda nasa buducnost i naših racuna za struju
1.000+10%povecanje+22%PDV=1.342din.
To je kratkoročno, da se ne sekiramo, a zahvaljujemo zemaljskim "bogovima" zemlje Srbije biće nam i bolje, mislim veći PDV.
Tako redom za sve koristimo, a to je naravno luksuz, smanjićemo potrošnju.
Najmilije, sledi odmrzavanje plata, penzija od 2%.
Pravi uspeh, obećanje ludim radovanje.
Ostaje nam -0.

Milan

pre 14 godina

"...poslodavci bili potpuno oslobođeni plaćanja doprinosa za zaposlene koji primaju platu manju od 16.500 dinara, što je granica siromaštva." Koliko znam poslodavci po zakonu NE SMEJU da daju platu nišu od ovog iznosa jer je to u stvari iznos utvrđene mesečne najniže zarade (menja se malo + - u zavisnosti od broja radnih dana u mesecu). Takođe postavljam pitanje ako se na ovu najnižu zaradu ne plaća nikakav doprinos pa ni za PIO, kako će ovi radnici ostvariti pravo na penziju?

veljko

pre 14 godina

Pa zar gospodine Arsicu, americki predsednik nije smanjio poreze u vreme krize nije ih povecavao niti je uvodio nove namete kao sto se desilo kod nas da su uvedeni novi porezi na upotrebu mobilnih telefona,nisu povecani porezi na imovinu od 20-40% u zavisnosti od grada i opstine....

Goran

pre 14 godina

Ovo je veliki udar na kupovnu moc stanovnistva. Pad kupovne moci vodi ka padu agregatne traznje. Pad agregatne traznje neminovno vodi ka padu prodaje na trzistu, a pad prodaje vodi ka padu prihoda preduzeca, investicija, proizvodnje, dodatnog pada zivotnog standarda, budzetskih prihoda, itd. Kako ce taj deficit da nadoknade? Novim dodatnim poreskim opterecenjima ili udarnickim radom u kovnici novca u Topcideru. Kad sam ja studirao i zavrsavao ekonomiju to se zvalo recesija. Ne znam kako to zovu ovi novokomponovani profesori i |eksperti", ali ocito da im je to postalo "IN". Secam se devedesetih godina. Mnogi koji su ekspertski kao konsultanti vedrili i oblacili nacionalnom ekonomijom onda, to isto rade i sada. Neki su iz instituta otisli na fakultete, a neki sa fakulteta u institute. Promenili su samo gazde za ciji racun lobiraju. Zalosno je sto kao nazovi eksperte imamo tipove koji smisao svog angazmana vide iskljucivo u rukovanju digitronom radi pronalazenja nacina za dodatnu pljacku stanovnistva.

Milan

pre 14 godina

Posto ce trosak na plate da se drasticno smanji moralo bi doci i smanjenje cena bez PDV tako da bi na kraju trebalo barem da ne bude skuplje nego barem da ostanu iste cene. To je nista drugo nego povecanje udela drzave na sve sto se proizvede i proda.

Chester games

pre 14 godina

Lepo je to, što će narodu biti teže jer ako se poveća PDV,nijedan trgovac neće smanjiti svoju zaradu za dobrobit nas.A ni poslodavci neće nam dati više jer su se smanjili porezi.Ko misli da sve bolje možemo živeti sa sve većim porezom, treba dobro da prouči sisteme u svetu.Sve dok imamo skuplje gorivo,hranu itd nego u stvarnom svetu , a zaradu mnoogo manje nego oni, ovde se neće dobro živeti.Ali naučili smo već 20 godina trpimo .Ja sam mislio da će biti bolje .Zasad imamo samo skupe kredite.

rale

pre 14 godina

@ branko

Pa necemo valjda samo jesti hleba i piti mleko, dok meso i ostale namirnice treba da placamo po jos vecem PDV jer podrzavamo uvoznicik lobi.

VELJKO

pre 14 godina

@ kraj nije daleko

Pa zato su uveli profesionalne izvrsitelje u sudstvo ,da bi vas brze najurili iz stana ako nemate da platite racune,poreze.....

VELJKO

pre 14 godina

@ kraj nije daleko

Pa zato su uveli profesionalne izvrsitelje u sudstvo ,da bi vas brze najurili iz stana ako nemate da platite racune,poreze.....

Zox

pre 14 godina

Da probam da resim ovaj matematicki problem:

Neka je X1 udeo plate u ceni proizvoda kada je PDV 18%, neka je X2 udeo plate u ceni proizvoda kada je PDV 22%. Neka je X1xY (ovo se ne menja) cena ostalih troskova osim plate u ceni proizvoda u oba slucaja.
(X1+X1xY)x1.18-(X2+X1xY)x1.22>0 (ovo mora da se zadovolji da stara cena proizvoda bude veca od nove)
X2=140/160X1 dakle X2=0.875X1
da zamenimo u nejednacini:
(X1+X1xY)x1.18-(0.875X1+X1xY)x1.22>0
kad se ovo resi Y

miloje petrovic

pre 14 godina

ovo je suludo.To samo pokazuje koliko je ova vlast gramziva i beskrupulozna,ovi stvarno hoce da nam otmu poslednji zalogaj hleba iz usta.Povecati PDV ovoj jadnoj i unistenoj privredi,pa to znaci da ce sve sto se placa poskupeti vise nego drasticno:hleb,meso lekovi,benzin,struja,voda,kominalije,sva moguca hrana svi proizvodi,sve usluge itd.Ovo ce samo ubrzati propast Srbije i svih nas,....

Aleksandar

pre 14 godina

Ova fora sa platom od 16.500 to je za neki fin i kulturan narod. Vec vidim privatnika koji ce doktoru nauka dati tu platu a ovamo sa strane isplacuje u kesu. Mera kao mera jeste ok i ima za cilj da pomogne najsiromasnija preduzeca ali ovde ce biti zloupotrebljena. Sa ovakim narodom nema boljitka samo mozemo da ocekujemo propast.

Zlatko

pre 14 godina

"Davno ti je vrag zaseo na prag, zemljo Srbijo...

Tog još nije bilo... Ludama je milo... Ostale je stid...

Na šta se priča svodi? Parole o slobodi...

Ovo srce bubnja večni tam-tam otpora

Čim se pomene fantom promene sevnu šlemovi

Dokle, bre, da nas voza zli čarobnjak iz Oza?

Dokle "Ćuti, dobro je"?
MA NIJE..."

Dragan

pre 14 godina

Prolazi turska gastarbajterska porodica autoputem kroz Beograd uoci uskrsnjih praznika i otac porodice kaze deci: "Deco, ovo je sve nekada bilo deo Turske." Na pitanje zasto tako nije i ostalo, otac rece: "Nekoj budali nije palo na pamet da haracu promeni ime u PDV, pa su neki Djordje i Milos digli frku..." Obozavam obrazlozenje povecanja PDV-a zakljuckom da ce dovesti do rasta cena, ali samo jednom. Do sledeceg povecanja PDV-a ...

sonja bolonja

pre 14 godina

"Divno", tako se Kori Udovicki ucila na nasim ledjima, sad ce doticna koju je onomad Dinkic rasplakao...pobegao je i Jelasic, brod tone a baba se ceslja!

privatnik

pre 14 godina

pa ovu Dragutinovic treba isterati pod hitno iz vlade. ni jedan pametan predlog do sada nije dala trazi povecanje PDV koji je i sada veliki a najveca glupos sto se paca pre naplate racuna.
smanjit svoju plati i 2000 funkcionera koji sede na dve i tri fotelje i eto punjenje budzeta. samo jedite ovaj narod.tako se ne izlazi iz krize,

babbler

pre 14 godina

Siva ekonomija se ne smanjuje povecanjem PDV-a ili smanjivanjem poreza na zarade vec azurnim i kvalifikovanim ispekcijama koje nisu lobirane i podmicene!

Bas ovaj (PDV 22%)sistem naterace privatnike da ponovo u vecoj meri ubacuju robu u prodavnice na crno, a smanjenje poreza na zarade je toliko mali faktor u ukupnim troskovima koja je firma duzna da uplati drzavi na konto osnovice da je to otprilike smanjenje od nekoliko stotina dinara na konto cele plate.

Potrebno je ukinuti pausalne firme koje uglavnom sluze drugim firmama za pranje novca, tj umanjenje konacne godisnje dobiti od 10%. Na taj izvor sredstava drzava nikada nije racunala i on puni budzet svega 3% umesto realnih 10-15%, jer svaka firma u Srbiji nastima pozitivnu nulu na kraju godine umesto stvarnog stanja.

Povecanje PDV-a smanjice samo kupovnu moc gradjana i povecati potrazivanja izmedju samih preduzeca, a zbog smanjenog poreza na zarade nece se niko nov zaposliti.

slavko ing.

pre 14 godina

astita TAJKUNA i prebacivanje tereta na ledja naroda>Strasno! Dosta bre vise eksperimenata,odstupite i idite u ISTORIJU! Pa Vi bre pojma nemate!
Ovakvi potezi vode u katastrofu ili ne daj Boze u nesto jos strasnije.ZA ime Boga RAZMISLITE....

A+

pre 14 godina

'Sposobnost drzave da prisili pojedince da finansiraju javna dobra moze da znaci da pojedince primora na finansiranje posebnih interesnih grupa, odnosno drzava moze da prisili jednu grupu da se odrekne svojih resursa u korist druge grupe. Ovakvi prinudni transferi poistovecivali su se sa kradjom, uz jednu vaznu razliku: drzavni transferi zaogrnuti su plastom legaliteta i respektabilnosti koje im daje politicki proces. Kada se politicki proces u nekoj zemlji odvoji od gradjana i pocne da se koristi za transfer resursa grupama na vlasti, razlika izmedju oporezivanja i kradje je u najboljem slucaju postaje nejasna' - Joseph Stiglic, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2001. godine, 'Ekonomija javnog sektora', izdavac Ekonomski fakultet u Beogradu, 2004. godine, str. 459.

M4B0X

pre 14 godina

Uskoro će 100 god od početka I svetskog rata i mi ništa nismo naučili.

Afere i prevare u BH novinama 1914-1918
www.box.net/shared/83zii3db27

Direktor (onaj vec bivsi)

pre 14 godina

E javila se najzad i gdj-a ministarka ;-)

Pa drago mi je da nisam pogresio u proceni... Nema pojma niko ni sa cim u toj nasoj vladi.
Opet se igramo sa sargarepom na stapu...
Ajte vi gospodo ministri ostavke na sunce pa da biramo novo vodstvo... Nadam se ovaj put ono koje ce stvarno znati da nas vodi!
Strategija razvoja Ekonomije i Drustva gospodo ministri?
Manite se deficita u budzetu jer nikad necete imati dosta para za drzavne potrebe!
Ako ovako nastavite necete imati ni od koga da uzimate taj PDV 22% a smanjenje poreza na zarade je zakasnilo jer pogresno razmisljate... 19. vek je odavno prosao. Tehnologija, energetika, nauka, jaki pojedinci i 'self-employment' su karte na koje treba igrati!
Ah... Kao da mene uopste neko i slusa :-(

Joca

pre 14 godina

Ja sam problem poreza i zarade resio. Zatvorio sam firmu, pa nemam ni prihode. Posao necu vise ni traziti, jer sam se od toga bas umorio. Ali da vam ovo sve ne zvuci cudno, podmazao sam pasos, pa ako se uskoro ne vidimo, "vidimo se".

Dzoni

pre 14 godina

Ma nek povecaju,taman vise i da ga ne placamo pa da vidimo kako ce da finansiraju njihov luksuz i armiju stranackih vojnika.Mozda je tako i jedino resenje,ovako ce uvek stranacka knjizica biti najbolji biznis.

sima strahota

pre 14 godina

..pa nema mesec dana kako je gorenje najavilo da seli proizvodnju iz slovenije u srbiju zato sto je ovde pdv manji 2%, mi eto resili da im udarimo balvan na put..

..sustina je u sledecem..

..kada se pogleda koliko se budzet puni iz pdv-a a koliko iz poreza na plate, jasno je da ministarka hoce jednim potezom da zakrpi deficit maskirajuci dodatni harac toboznjom brigom za sirotinju..

..u isto vreme, sva poreska zahvatanja otisla su s onu stranu leferove krive..ergo, ostavite prihodnu stranu bar dok ne resite pitanja javnih nabavki, rada javnih preduzeca, prometa robe na buvljacima, sive ekonomije, nepotrebnih propisa, procedura iz kamenog doba, legalizacije, katastra, drzavne imovine, restitucije, reforme penzija, lenjih profesora, aljkavih opstinara, nepovucenih para iz odobrenih kredita..ma da ne nabrajam..

Perica

pre 14 godina

Znaci porez na koriscenje mobilnog telefona bice 32%. Pa dobro, ipak je to luxuz. Nego ozbiljno nesto da napisem, plate privatnog sektora ostaju iste, samo ce poslodavci placati manju bruto platu, znaci prihodi domacinstva ostaju isti, rast poreza, rastu cene, pada traznja, manji prihodi prodavnica i manja traznja za robom raznih fabrika, posledica zatvaranje prodavnica i otpustanje radnika iz fabrika. Ali dobra strana ovoga je sto ce doci do povecanja plata javnom sektoru, jer tamo postoji masa plata koja se deli radnicima, pa sa manjim doprinosima, to ce znaciti da ce se neto plata povecati, tako da nije sve tako crno kao sto na prvi pogled izgleda. Lepo je raditi u javnom sektoru.

bankrot

pre 14 godina

Ne razumem sta se cudite ovoliko u vezi ovoga? Pa Srbija je bankrotirala prosle godine i ovo je samo logican potez. Kada drzava bankrotira desavaju se sledeci stvari, reprogramiraju se stari krediti, uzimaju se novi krediti, secate se Jelasicevog putovanja u Bec gde je molio banke da ne povlace novac, uzeli smo 2-3 milijarde kredita MMF-a, prodali smo NIS za 400 miliona, sada prodajemo Telekom, uzeli smo 200 miliona od rusa. Logican potez je povecanje poreza.

Tipolir

pre 14 godina

.......Da li će se cene povećavati ili ostati iste je pitanje korupcije i monopola,odnosno nesposobnosti države koja je pod rukom tajkuna.Bio sam skoro u Hrvatskoj cene su slične a njihov pdv je 22%. Taj kajmak koji su skupljali naši zelenaši nije oporezivan a plate radnika su manje nego u Hrvatskoj.......
(ćorsokak, 13. april 2010 10:17)

PDV u Hrvatskoj je 23%, za nauk. Uostalom komentirane su nedavno stalne usporedbe Srbije i Hrvatske, pa nema smisla ponavljati osim, da su te dvije države puno, puno različitije nego što sliče jedna drugoj, i zato su sve usporedbe bezpredmetne.

Sabahudin Cuk

pre 14 godina

Gledam ove komentare i uzivam.
Drago mi je sto ne moram ziveti u zemlji u kojoj ljudi ne misle dalje od svog stomaka.
Imao sam fabriku sa 24 zaposlena. Radio 10 godina boreci se svaki dan sa drzavom koja od mene pravi "prljavog kapitalistickog ekspolatatpora" i sa radnicima koji su svaki dan zeleli da moja firma propadne, gledajuci sta jedem i vozim. A onda mi se smucilo. Sve. I drzava. I polupismena radna snaga. I pozeleo sam da zivim dobro.
I onda sam zatvorio firmu, uslisio zelje mojih radnika i svi su bili srecni.
"Gazda" propao, oni ostali bez posla, a drzava bez ovce koju ce shisati.

E da. "Gazda" je otisao da radi za veceg "gazdu", za zaradu koja je dva puta veca (moze biti i tri) od plate Guvernera NBS. I skroz je propao :-).
Sto svima pametnima i pismenima zelim. Da propadnu ko ja.
Da samo pomenem, u propast idete Boeing-om 747-400 (moze i Airbus a380).

Ne boj se Srbijo. Necemo se vratiti :-).