Ponedeljak, 18.01.2010.

09:27

Penzijski sistem pred kolapsom

Penzijski sistem Srbije nalazi se pred kolapsom. Osim što nedostaje novac za isplate penzija, strahuje se i od čega će sutra živeti današnji radnici.

Izvor: Novosti

Penzijski sistem pred kolapsom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

23 Komentari

Sortiraj po:

Jovan

pre 14 godina

"Penzioner u Srbiji u proseku za ceo zivot primi oko 50 penzija (muskarac) odnosno 150 penzija (zena)... imajuci u vidu da je ocekivano trajanje zivota 69 godina za muskarce odnosno 73 za zene."
Vojnici i policajci imaju benificirani radni staz 1god=1.5god, tako da cesto mnogo ranije idu u penziju. Osim njih, postoji i ogroman broj onih sa invalidskim penzijama koje su smuvali preko veze, a kojima nije nista. Sa druge strane ima i onih, koji su stvarno hendikepriani, ali ne primaju nikakvu pomoc, jer "ne mogu da dodju na red" od ovih laznjaka sa vezom.

"Uvesti obavezno privatno penziono osiguranje na bruto zaradu koju isplacuje poslodavac"
Trenutno, to je nemoguce, jer se penzioneri sada isplacuju novcem onih koji rade. Odnosno, fond je samo "protocni bojler".

"ispitati ko je unistio fond u poslednjih 20 godina"
Fond je unisten tako sto mu je drzava otela imovinu. Drzava Srbija je nekima majka, a nekima macaha.

Tako, bre!

pre 14 godina

Moram da priznam da mi se ideja sa izjednacavanjem penzija dopada. Odem u SAD, ulozim 100 dolara u akcije Majkrosofta i delim profit za Bilom Gejtsom "fifti-fifti".

Bane Rovac

pre 14 godina

Ako je novcem iz penzionog fonda nekad izgradjeno 200 zdravstvenih centara... radnih organizacija, putevi, celokupna vodovodna i kanalizaciona mreža to znaci da bi njihov vlasnik danas trebao da bude penzioni fond, a ne drzava. Tako bi bilo npr u SAD, tamo je oduvek bio kapitalizam, svojina je neprikosnovena. U SAD bi drzava morala da placa penzionom fondu npr rentu za koriscenje vodovodnih sistema, vecine zdravstvenih objekata itd. Umesto toga, drzava je prodala ili planira prodaju mnogih objekata, koji su izgradjeni novcem penzionog fonda, kao da je ona "pravi vlasnik". Mnogi novopoeceni bogatasi, tajkuni su dosli do tih objekata veoma jeftino.
I sada drzava otima deo plate onima koji rade, da bi isplatila penzije onima kojima je pre toga otela imovinu. Osteceni u ovom slucaju su ne samo oni koji su nekad punili penzioni fond svojim novcem, nego i ovi kojima se sada otima deo plate.
Jedno je kad ti neko placa rentu za objekat koji je izgradjen tvojim novcem, a drugo je kad ti od novca koji ti je oteo daje "milostinju".
Drzava treba da vrati imovinu koju je prisvojila. Tim objektima ce mnogo bolje gazdovati oni koji su dali novac za njihovu izgradnju. Uostalom, drzava se do sada pokazala kao najgori "domacin", najcesce je otimala obicnim ljudima i davala na tanjiru novopecenim bogatasima, tajkunima (Miskovic, Matic, Beko) i stranackim vojnicima...

Zoran

pre 14 godina

Penzioneri su poverioci drzave. Davali su joj pare a ona je preuzela obavezu da im te pare jednom vrati prema zakonu koji je bio vazeci u vreme kada su uplacivali. Drsko je i razbojnicki od drzave da kao duznik odredjuje iznos koji ce vratiti penzionerima, visinu penzija (anuiteta), datume isplate, nacin isplate itd. Drzava je u finansijskim teskocama? Kakve to veze ima sa penzionerima?! Oni su poverioci kao i svaki drugi poput MMF-a, Svetske banke i mnogih drugih koje savrseno ne interesuju nasi problemi. Ako ova drzava nije bila u stanju da obezbedi normalnu isplatu penzija, nije ni trebala da osniva penzioni fond. Isto vazi i za mene koji sam uzeo kredit za stan i banku savrseno ne interesuje sto mi je plata pala u eurima za 250 eura u poslednjih 14 meseci.

dragan

pre 14 godina

Ovde svi, pa i država, zaboravljaju jednu sitnicu: svi zaposleni uplaćuju deo svoje zarade u penzioni fond i na taj načinštede za budućnost, za penzije. Kada bi isti ta ulagali u banku, na oročenu štednju, sa kamatom od 4,5% (nekada je bila i daleko veća) za period ulaganja od 35 godina imali bi na računu toliko sredstava da bi sledećih dvadeset godina mogli mesečno da podižu sredstva u visini plate koju su imali. Kako je prosečni životni vek penzionera znatno kraći od tih 20 godina to znači da penzionom fondu ostaju značajna sredstva. Zbog toga je iz penzionog fonda i mogla da se finansira izgradja i Sava centra i HE Đerdap i ...
Znači sredstva postoje samo se njima koristi neko drugi. Rešenje je da penzioni fond dobije akcije svega što je građeno iz sredstava fonda i eto para za penzije.
Drugi problem su lažni penzioneri - posbno invaidski, koji su otišli u penziju sa 15 - 20 godina staža, i za to platili nekom, javna tajna je da to košta od 3000 do 5000 evra. Da bi se to resilo dovoljno je samo izvršiti reviziju, ali ne samo reviziju invalidskih penzionera već i reviziju tzv benificiranih radnih mesta, tj mesta sa uvećanim stažom jer i tu nije sve kako treba.
Ako bi se sve uradilo kako treba ne bi trebalo ni produžavati radni staž ni godine života potrebne da neko ode u penziju niti bi sadašnji zaposleni radili za penzionere već bi ulagali za svoje penzije.

Mladja

pre 14 godina

Gospodine @Kizo, slazem se u potpunosti da imate legitimno pravo da odlucujete kako ce se raspodeljivati sredstva Fonda ciji ste clan. Medjutim, to pravo ima i svaki drugi penzioner. PROPORCIONALNO TOME KOLIKO JE KO ULAGAO, kao u svakom akcionarskom drustvu.

Petric

pre 14 godina

Па шта господо хоћете? Да ја као млади предузетник који се бави продајом интелектуалне својине :
1. Своје фактуре наплаћујем после 5 месеци ТЕШКОГ малтретирања у наплати
2. За своје испоручене фактуре морам да плаћам ПДВ првог у месецу да ми не би држава лупила казну 100 хиљада
3. У складу са тим уплаћујем себи радни стаж сваки месец
4. плаћам које какве фирмарине и остале глупости
Хоћете да направите здраву економију? Дајте младима могућност да 2 године развијају посао па онда вам плаћају доприносе а не обрнуто!

ja

pre 14 godina

Samo DRZAVA i opet DRzava , tj. vlast je jedini krivac za takvo stanje, jer se ne zaposljavastanovnistvo vec samo otpusta a obecavali su suprotno. Treba da stimulisu gradjane da se samozaposle ali ne kao dosad preko jednokratne pomoci na kasicicu, vec ne treba smanjiti poreze i doprinose kao i PDV, tj. treba smanjiti uzimanja od gradjana pa ne bi bilo toliko nezaposlenih i rada na crno. Sve se moze kad se hoce. Ali OVI nece!

mila

pre 14 godina

Nije Srbija siromasna vec je bogatstvo u rukama sacice ljudi, ako to uopste jesu, samo kapital treba rasporediti pravilno i bili bismo jaci od Svajcarske. Ali ONI to nece jer zasto da svi normalno zive kad oni treba da uzivaju u onome sto su uzeli od tog naroda. Gde ce im dusa, ako je imaju uopste?

kiza

pre 14 godina

Dodatak.
Prodati imovinu koja stvorena penzionim fondom i uplatiti sva sredstva nazad u penzioni fond koji bi se vodio profesionalno i iz profita namirivao deo penzija. A ne razni NIPovi i ostale gluposti.
A izjednacavanje penzija sluzi da se prevazidje problem a zasto je to fer?
1. Da li je fer da se iz moje plate i od mog deteta i mog zivota placa luksuzan zivot nekom oficiru JNA ili direktoru JATa, Geneksa, Politicaru koji je upropastio fond...
Ako ja placam sadasnje penzionere onda se valjda i pitam kako se taj novac trosi. Ja licno bi zeleo da svi penzioneri imaju zivot dostojan coveka a ne da lopov direktor oficir ima 150 000 penziju dva stana od 100 kvadrata u centu BG i sl. a da poljoprivredni penzioner koji celog zivota ustajao u 5 i radio poceo dan ima 6000?!
Eto zato treba izjednaciti penzije, zato sti je sistem bio neposten (a ja ga nisam birao vec oni koji su sada penzioneri) i to se mora zaustaviti odmah! TAJ NOVAC JE MOJ, JA GA ZARADJUJEM I JA ZELIM DA ODLUCIM KAKO CE SE TROSITI! A ne da Krkobabic na glasovima penzionera vodi/ucenjuje politiku drzave u kojoj penzije placaju zaposleni! EJ koje ludilo.

Mladja

pre 14 godina

Najmanje 100 hiljada zaposlenih ima dil sa poslodavcem: "Prijavi me da radim kod tebe za X dinara, a na ruke mi isplati (Y >>> X) dinara! Bolje da isplatis te pare meni nego drzavi!" I sam poznajem nekoliko takvih ljudi. Kuca na periferiji grada (ali je kuca) ili veliki stan, auto koji se menja na 5-6 godina, plazme i LCD kupljeni jos pre 5-6 godina, letovanje u Spaniji ili Grckoj, veliki stedni racuni, itd. Takva su njihova imovinska stanja. Na sta misle oni koji predlazu da se jednog dana sa ovakvim ljudima solidarisu nesrecnici koji su celog zivota uplacivali u fond za penzije iz kojeg im se inace danas isplacuje po bednih 20 hiljda dinara (sto je jos i "dobra" penzija u odnosu na mnoge druge)? Ako bi to delili da onim bumbarima koji su varali i drzavu i penzioni fond, primali bi po 12 ili 15 hiljada dinara! Mozda bih se sa ovim i slozio ukoliko bi ti "socijalni slucajevi" sa malim ili nikakvim penzijama na zajednicku gomilu stavili svoje kuce i stanove, vikendice, automobile, zlato i pare.

Van Helsing

pre 14 godina

Kakve su to gluposti sa izjednačavanjem penzija? Neko je ceo život rintao i uplaćivao u PIO fond dok su drugi hvatali krivine, uplaćivali višestruko manje. To znači da i ovi što primaju minimalac a ostatak na ruke i tako potkradaju državu treba da imaju istu penziju kao neko ko je bio prijavljen na punu platu pa mu je manje ostajalo za život?

Bolje bi bilo da se inspektori potrude da tih 600.000 plaća doprinose na punu zaradu pa će biti penzija za sve, po zasluzi. A doprinosi su veliki samo lopovima, da bi imali opravdanje za krađu. Pošteni ljudi plaćaju i ne filozofiraju. I nisu ništa veći od doprinosa u bilo kojoj evropskoj zemlji.

Jovan Ilić

pre 14 godina

Kao malom privredniku sa sedam zaposlenih, meni u celoj priči nije jasna jedna stvar. Pre godinu dana sam zakasnio sa jednom mesečnom platom 3 (tri) dana, a sa drugom 6 (šest) dana, pošto nismo imali sredstava na računu, a dugovali su nam na sve strane. Poreska služba je imala uvid u stanje u tom trenutku da nije bilo sredstava na računu. Zbog ovog kašnjenja sam dobio rešenje Poreske uprave (bez prava žalbe) da je moja firma kažnjena sa 700.000 dinara, a ja kao odgovorno lice sa 40.000 dinara. U dogovoru sa radnicima, a da ne bi zatvarali firmu, smanjene su plate na skoro pola kako bi ostali na površini i ne bi se zaduživali. Ako je Poreska služba ovako brzo i rigorozno reagovala u mom slučaju, ne vidim zašto ne reaguje kad su u pitanju znatno veće firme koje ne da kasne sa platama, nego uopšte ne isplaćuju ni plate ni ostale dažbine?

kiza

pre 14 godina

Evo banalizovanog resenja:
1. Proceniti troskove zivota i isplacivati min penziju u skladusa tim iznosom
2. Sadasnje penzionere i penzije svesti na socijalnu kategoriju to jest izjednaciti sve penzije do nivoa da postoji razlika od 20% izmedju max i min penzije.
3. Penzije isplacivati iz budzeta.
4. Sadasnji radnici imaju svoj jedinstveni racun u PIO po kome se vidi kolike su im uplate i saldo sa rastom iz investicija. Iz toga se isplacuju buduci penzioneri.
Uplata sadasnjih radnika u PIO je definisana fiksnim minimumom a ne procentom (npr 25% prosecne plate). Plate ispod odredjenog minimuma su oslobodjene uplata u PIO.
5. Astronomske kazne i krivicno delo utaje poreza i rad na crno za poslodavce i odgovorna lica.

NIkola

pre 14 godina

Vikali ste zatvorite fabrike,radnike na ulice.. pa eto vam svima..sad uzivajte.Sad ce polako sve da se raspada redom jer uvozom se ne stvara dodatna vrednost.

D.POPOVIC

pre 14 godina

1. Penzioneri su ulagali celog zivota u fond PIO, a ne u piramidalne stedionice.
2. Ta ulaganja su bila obavezna. Nisu mogli da biraju neki drugi fond u zemlji ili inostranstvu. Nisu mogli da te pare preuzmere na deviznu stednju ili kupovinu hartija od vrednosti u zemlji i inostranstvu.
3. Osnivac i garant fonda bila je i ostala drzava Srbija.
4. Dok su ulagali novac neko u ime drzave im je obecao da ce redovno i blagovremeno primati penziju proporcionalnu ulozenim sredstvima i da ce od te penzije moci prostojno da zive. Niko im nije rekao da moraju da snose rizik zbog nesposobne vlade, ekonomske krize, rezultata Zvezde i Partizana, ili neceg cetvrtog.
5. Ulozena sredstva u fond PIO godinama su se koristila za infrastrukturne projekte. Ako drzava nama pare da isplacuje penzije svojim poveriocima, neka im vrati imovinu EPS-a, autoputeve, Sava Centar, Telekom, Aerodrom, itd. Siguran sam da bi penzioneri znali da angazuju prodesionalnog menadzera koji bi ovu imovinu iskoristio i od ostvarenog profita isplacivao penzije.
6. Penzioner u Srbiji u proseku za ceo zivot primi oko 50 penzija (muskarac) odnosno 150 penzija (zena) sto je neuporedivo manji broj nego u drugim zemljama imajuci u vidu da je ocekivano trajanje zivota 69 godina za muskarce odnosno 73 za zene. Istina je da neki ljudi dozive 100 i vise godina starosti, neka deca umiru odmah po rodjenju, ali prosek je onakav kakav sam naveo u prethodnoj recenici. Onome ko ne doceka penziju ili umre recimo samo nakon 4-5 godina od penzionisanja propada ogroman deo ulozenih sredstava bez mogucnosti nasledjivanja. Nije tesko izracunati kolika je to usteda za drzavu i njen fond i komparativna prednost u odnosu na fondove u EU.

miki

pre 14 godina

"Danas za 1,6 miliona penzionera radi 1,8 miliona zaposlenih "
Da ali koliko je od ovih 1,8 miliona na budzetu (vojska policija zdravstvo,skolstvo,lokalne samouprave..) min 300,000 pa po toj racunici max 1.5 miliona zaposlenih izdrzava skoro 2 miliona ljudi.
To je tragedija cele ove price

Mladost ove zemlje

pre 14 godina

Dugoročna nezaintersovanost ove zemlje za ulaganje u mlade, nova radna mesta, nestimulacija rađanja, povlađivanje poslodavcima i mešetarima koji razmišljaju samo o profitu, dovela je do toga da svi begaju iz ove zemlje, niko neće da rađa decu, borba za preživljavanje. Prvi smo ja i moja žena maštali o troje dece, ali kada pogledamo skojom mukom dižemo ovo jedno i od drugog deteta nam pripadne muka. Da li da napomenem da smo fakultetski obrazovani, i da godinama ne možemo da nađemo posao u struci? Prvi bih begao preko grane sa porodicom da mi se ukaže prilika. Muka mi je od ove zemlje i njene sposobnosti da poseduje samo nesposobne političare koji samo gledaju kako da zgrte što više za vreme svog mandata.

Brat KRULE

pre 14 godina

Ljudi, ovo ni malo ne valja... Bog Sveti zna sta bi bilo pametno sada uraditi, mozda jedino da orocimo devizne rezerve u nekoj banci da vidimo da li nas kamata izvlaci, inace ovako...ja i onako se nenadam penziji i trudim se da se izvucim iz ekonomske zavisnosti od drzave. Ko ceka na penziju, blago receno, j.... je jeza u ledja, samo se nadam da slom nece da se prelije na sve moguce sfere zivota...mada...

Nenad

pre 14 godina

Pa zar se čudite što se deo plate isplaćuje na ruke, kad su doprinosi 63%-68% u zavisnosti od neto iznosa. Smanjite doprinosi, poslodavci će prijaviti pune iznose plata...i biće više novca za PIO.

Zoran Australija

pre 14 godina

Znali ste odavno da cete bankrotirati ali niste hteli
da cujete, a kako ce oni koji su mladi jednog dana u penziju?
Resenje je bolno ali sto pre to bolje:
Penzije svima isto,referendum.
Radni vek, muskarci 67, zene 62. Revizija svih penzionera koji nisu u ovoj grupi.
Uvesti obavezno privatno penziono osiguranje na bruto zaradu koju isplacuje poslodavac i ispitati ko je unistio fond u poslednjih 20 godina.

Aleksandar

pre 14 godina

Dug nije ogroman zato sto radnici rade u sivoj zoni i sto su prijavljeni na minimalac, vec zato sto oni koji su prijavljeni ne uplacuju.

Ja bih zbog svoje sigurnosti radije pristao da deo ovog novca ide na dopunsko osiguranje

Jovan Ilić

pre 14 godina

Kao malom privredniku sa sedam zaposlenih, meni u celoj priči nije jasna jedna stvar. Pre godinu dana sam zakasnio sa jednom mesečnom platom 3 (tri) dana, a sa drugom 6 (šest) dana, pošto nismo imali sredstava na računu, a dugovali su nam na sve strane. Poreska služba je imala uvid u stanje u tom trenutku da nije bilo sredstava na računu. Zbog ovog kašnjenja sam dobio rešenje Poreske uprave (bez prava žalbe) da je moja firma kažnjena sa 700.000 dinara, a ja kao odgovorno lice sa 40.000 dinara. U dogovoru sa radnicima, a da ne bi zatvarali firmu, smanjene su plate na skoro pola kako bi ostali na površini i ne bi se zaduživali. Ako je Poreska služba ovako brzo i rigorozno reagovala u mom slučaju, ne vidim zašto ne reaguje kad su u pitanju znatno veće firme koje ne da kasne sa platama, nego uopšte ne isplaćuju ni plate ni ostale dažbine?

D.POPOVIC

pre 14 godina

1. Penzioneri su ulagali celog zivota u fond PIO, a ne u piramidalne stedionice.
2. Ta ulaganja su bila obavezna. Nisu mogli da biraju neki drugi fond u zemlji ili inostranstvu. Nisu mogli da te pare preuzmere na deviznu stednju ili kupovinu hartija od vrednosti u zemlji i inostranstvu.
3. Osnivac i garant fonda bila je i ostala drzava Srbija.
4. Dok su ulagali novac neko u ime drzave im je obecao da ce redovno i blagovremeno primati penziju proporcionalnu ulozenim sredstvima i da ce od te penzije moci prostojno da zive. Niko im nije rekao da moraju da snose rizik zbog nesposobne vlade, ekonomske krize, rezultata Zvezde i Partizana, ili neceg cetvrtog.
5. Ulozena sredstva u fond PIO godinama su se koristila za infrastrukturne projekte. Ako drzava nama pare da isplacuje penzije svojim poveriocima, neka im vrati imovinu EPS-a, autoputeve, Sava Centar, Telekom, Aerodrom, itd. Siguran sam da bi penzioneri znali da angazuju prodesionalnog menadzera koji bi ovu imovinu iskoristio i od ostvarenog profita isplacivao penzije.
6. Penzioner u Srbiji u proseku za ceo zivot primi oko 50 penzija (muskarac) odnosno 150 penzija (zena) sto je neuporedivo manji broj nego u drugim zemljama imajuci u vidu da je ocekivano trajanje zivota 69 godina za muskarce odnosno 73 za zene. Istina je da neki ljudi dozive 100 i vise godina starosti, neka deca umiru odmah po rodjenju, ali prosek je onakav kakav sam naveo u prethodnoj recenici. Onome ko ne doceka penziju ili umre recimo samo nakon 4-5 godina od penzionisanja propada ogroman deo ulozenih sredstava bez mogucnosti nasledjivanja. Nije tesko izracunati kolika je to usteda za drzavu i njen fond i komparativna prednost u odnosu na fondove u EU.

miki

pre 14 godina

"Danas za 1,6 miliona penzionera radi 1,8 miliona zaposlenih "
Da ali koliko je od ovih 1,8 miliona na budzetu (vojska policija zdravstvo,skolstvo,lokalne samouprave..) min 300,000 pa po toj racunici max 1.5 miliona zaposlenih izdrzava skoro 2 miliona ljudi.
To je tragedija cele ove price

Nenad

pre 14 godina

Pa zar se čudite što se deo plate isplaćuje na ruke, kad su doprinosi 63%-68% u zavisnosti od neto iznosa. Smanjite doprinosi, poslodavci će prijaviti pune iznose plata...i biće više novca za PIO.

Brat KRULE

pre 14 godina

Ljudi, ovo ni malo ne valja... Bog Sveti zna sta bi bilo pametno sada uraditi, mozda jedino da orocimo devizne rezerve u nekoj banci da vidimo da li nas kamata izvlaci, inace ovako...ja i onako se nenadam penziji i trudim se da se izvucim iz ekonomske zavisnosti od drzave. Ko ceka na penziju, blago receno, j.... je jeza u ledja, samo se nadam da slom nece da se prelije na sve moguce sfere zivota...mada...

Mladost ove zemlje

pre 14 godina

Dugoročna nezaintersovanost ove zemlje za ulaganje u mlade, nova radna mesta, nestimulacija rađanja, povlađivanje poslodavcima i mešetarima koji razmišljaju samo o profitu, dovela je do toga da svi begaju iz ove zemlje, niko neće da rađa decu, borba za preživljavanje. Prvi smo ja i moja žena maštali o troje dece, ali kada pogledamo skojom mukom dižemo ovo jedno i od drugog deteta nam pripadne muka. Da li da napomenem da smo fakultetski obrazovani, i da godinama ne možemo da nađemo posao u struci? Prvi bih begao preko grane sa porodicom da mi se ukaže prilika. Muka mi je od ove zemlje i njene sposobnosti da poseduje samo nesposobne političare koji samo gledaju kako da zgrte što više za vreme svog mandata.

NIkola

pre 14 godina

Vikali ste zatvorite fabrike,radnike na ulice.. pa eto vam svima..sad uzivajte.Sad ce polako sve da se raspada redom jer uvozom se ne stvara dodatna vrednost.

kiza

pre 14 godina

Dodatak.
Prodati imovinu koja stvorena penzionim fondom i uplatiti sva sredstva nazad u penzioni fond koji bi se vodio profesionalno i iz profita namirivao deo penzija. A ne razni NIPovi i ostale gluposti.
A izjednacavanje penzija sluzi da se prevazidje problem a zasto je to fer?
1. Da li je fer da se iz moje plate i od mog deteta i mog zivota placa luksuzan zivot nekom oficiru JNA ili direktoru JATa, Geneksa, Politicaru koji je upropastio fond...
Ako ja placam sadasnje penzionere onda se valjda i pitam kako se taj novac trosi. Ja licno bi zeleo da svi penzioneri imaju zivot dostojan coveka a ne da lopov direktor oficir ima 150 000 penziju dva stana od 100 kvadrata u centu BG i sl. a da poljoprivredni penzioner koji celog zivota ustajao u 5 i radio poceo dan ima 6000?!
Eto zato treba izjednaciti penzije, zato sti je sistem bio neposten (a ja ga nisam birao vec oni koji su sada penzioneri) i to se mora zaustaviti odmah! TAJ NOVAC JE MOJ, JA GA ZARADJUJEM I JA ZELIM DA ODLUCIM KAKO CE SE TROSITI! A ne da Krkobabic na glasovima penzionera vodi/ucenjuje politiku drzave u kojoj penzije placaju zaposleni! EJ koje ludilo.

Zoran Australija

pre 14 godina

Znali ste odavno da cete bankrotirati ali niste hteli
da cujete, a kako ce oni koji su mladi jednog dana u penziju?
Resenje je bolno ali sto pre to bolje:
Penzije svima isto,referendum.
Radni vek, muskarci 67, zene 62. Revizija svih penzionera koji nisu u ovoj grupi.
Uvesti obavezno privatno penziono osiguranje na bruto zaradu koju isplacuje poslodavac i ispitati ko je unistio fond u poslednjih 20 godina.

mila

pre 14 godina

Nije Srbija siromasna vec je bogatstvo u rukama sacice ljudi, ako to uopste jesu, samo kapital treba rasporediti pravilno i bili bismo jaci od Svajcarske. Ali ONI to nece jer zasto da svi normalno zive kad oni treba da uzivaju u onome sto su uzeli od tog naroda. Gde ce im dusa, ako je imaju uopste?

Mladja

pre 14 godina

Najmanje 100 hiljada zaposlenih ima dil sa poslodavcem: "Prijavi me da radim kod tebe za X dinara, a na ruke mi isplati (Y >>> X) dinara! Bolje da isplatis te pare meni nego drzavi!" I sam poznajem nekoliko takvih ljudi. Kuca na periferiji grada (ali je kuca) ili veliki stan, auto koji se menja na 5-6 godina, plazme i LCD kupljeni jos pre 5-6 godina, letovanje u Spaniji ili Grckoj, veliki stedni racuni, itd. Takva su njihova imovinska stanja. Na sta misle oni koji predlazu da se jednog dana sa ovakvim ljudima solidarisu nesrecnici koji su celog zivota uplacivali u fond za penzije iz kojeg im se inace danas isplacuje po bednih 20 hiljda dinara (sto je jos i "dobra" penzija u odnosu na mnoge druge)? Ako bi to delili da onim bumbarima koji su varali i drzavu i penzioni fond, primali bi po 12 ili 15 hiljada dinara! Mozda bih se sa ovim i slozio ukoliko bi ti "socijalni slucajevi" sa malim ili nikakvim penzijama na zajednicku gomilu stavili svoje kuce i stanove, vikendice, automobile, zlato i pare.

kiza

pre 14 godina

Evo banalizovanog resenja:
1. Proceniti troskove zivota i isplacivati min penziju u skladusa tim iznosom
2. Sadasnje penzionere i penzije svesti na socijalnu kategoriju to jest izjednaciti sve penzije do nivoa da postoji razlika od 20% izmedju max i min penzije.
3. Penzije isplacivati iz budzeta.
4. Sadasnji radnici imaju svoj jedinstveni racun u PIO po kome se vidi kolike su im uplate i saldo sa rastom iz investicija. Iz toga se isplacuju buduci penzioneri.
Uplata sadasnjih radnika u PIO je definisana fiksnim minimumom a ne procentom (npr 25% prosecne plate). Plate ispod odredjenog minimuma su oslobodjene uplata u PIO.
5. Astronomske kazne i krivicno delo utaje poreza i rad na crno za poslodavce i odgovorna lica.

Van Helsing

pre 14 godina

Kakve su to gluposti sa izjednačavanjem penzija? Neko je ceo život rintao i uplaćivao u PIO fond dok su drugi hvatali krivine, uplaćivali višestruko manje. To znači da i ovi što primaju minimalac a ostatak na ruke i tako potkradaju državu treba da imaju istu penziju kao neko ko je bio prijavljen na punu platu pa mu je manje ostajalo za život?

Bolje bi bilo da se inspektori potrude da tih 600.000 plaća doprinose na punu zaradu pa će biti penzija za sve, po zasluzi. A doprinosi su veliki samo lopovima, da bi imali opravdanje za krađu. Pošteni ljudi plaćaju i ne filozofiraju. I nisu ništa veći od doprinosa u bilo kojoj evropskoj zemlji.

Bane Rovac

pre 14 godina

Ako je novcem iz penzionog fonda nekad izgradjeno 200 zdravstvenih centara... radnih organizacija, putevi, celokupna vodovodna i kanalizaciona mreža to znaci da bi njihov vlasnik danas trebao da bude penzioni fond, a ne drzava. Tako bi bilo npr u SAD, tamo je oduvek bio kapitalizam, svojina je neprikosnovena. U SAD bi drzava morala da placa penzionom fondu npr rentu za koriscenje vodovodnih sistema, vecine zdravstvenih objekata itd. Umesto toga, drzava je prodala ili planira prodaju mnogih objekata, koji su izgradjeni novcem penzionog fonda, kao da je ona "pravi vlasnik". Mnogi novopoeceni bogatasi, tajkuni su dosli do tih objekata veoma jeftino.
I sada drzava otima deo plate onima koji rade, da bi isplatila penzije onima kojima je pre toga otela imovinu. Osteceni u ovom slucaju su ne samo oni koji su nekad punili penzioni fond svojim novcem, nego i ovi kojima se sada otima deo plate.
Jedno je kad ti neko placa rentu za objekat koji je izgradjen tvojim novcem, a drugo je kad ti od novca koji ti je oteo daje "milostinju".
Drzava treba da vrati imovinu koju je prisvojila. Tim objektima ce mnogo bolje gazdovati oni koji su dali novac za njihovu izgradnju. Uostalom, drzava se do sada pokazala kao najgori "domacin", najcesce je otimala obicnim ljudima i davala na tanjiru novopecenim bogatasima, tajkunima (Miskovic, Matic, Beko) i stranackim vojnicima...

ja

pre 14 godina

Samo DRZAVA i opet DRzava , tj. vlast je jedini krivac za takvo stanje, jer se ne zaposljavastanovnistvo vec samo otpusta a obecavali su suprotno. Treba da stimulisu gradjane da se samozaposle ali ne kao dosad preko jednokratne pomoci na kasicicu, vec ne treba smanjiti poreze i doprinose kao i PDV, tj. treba smanjiti uzimanja od gradjana pa ne bi bilo toliko nezaposlenih i rada na crno. Sve se moze kad se hoce. Ali OVI nece!

Zoran

pre 14 godina

Penzioneri su poverioci drzave. Davali su joj pare a ona je preuzela obavezu da im te pare jednom vrati prema zakonu koji je bio vazeci u vreme kada su uplacivali. Drsko je i razbojnicki od drzave da kao duznik odredjuje iznos koji ce vratiti penzionerima, visinu penzija (anuiteta), datume isplate, nacin isplate itd. Drzava je u finansijskim teskocama? Kakve to veze ima sa penzionerima?! Oni su poverioci kao i svaki drugi poput MMF-a, Svetske banke i mnogih drugih koje savrseno ne interesuju nasi problemi. Ako ova drzava nije bila u stanju da obezbedi normalnu isplatu penzija, nije ni trebala da osniva penzioni fond. Isto vazi i za mene koji sam uzeo kredit za stan i banku savrseno ne interesuje sto mi je plata pala u eurima za 250 eura u poslednjih 14 meseci.

Aleksandar

pre 14 godina

Dug nije ogroman zato sto radnici rade u sivoj zoni i sto su prijavljeni na minimalac, vec zato sto oni koji su prijavljeni ne uplacuju.

Ja bih zbog svoje sigurnosti radije pristao da deo ovog novca ide na dopunsko osiguranje

Jovan

pre 14 godina

"Penzioner u Srbiji u proseku za ceo zivot primi oko 50 penzija (muskarac) odnosno 150 penzija (zena)... imajuci u vidu da je ocekivano trajanje zivota 69 godina za muskarce odnosno 73 za zene."
Vojnici i policajci imaju benificirani radni staz 1god=1.5god, tako da cesto mnogo ranije idu u penziju. Osim njih, postoji i ogroman broj onih sa invalidskim penzijama koje su smuvali preko veze, a kojima nije nista. Sa druge strane ima i onih, koji su stvarno hendikepriani, ali ne primaju nikakvu pomoc, jer "ne mogu da dodju na red" od ovih laznjaka sa vezom.

"Uvesti obavezno privatno penziono osiguranje na bruto zaradu koju isplacuje poslodavac"
Trenutno, to je nemoguce, jer se penzioneri sada isplacuju novcem onih koji rade. Odnosno, fond je samo "protocni bojler".

"ispitati ko je unistio fond u poslednjih 20 godina"
Fond je unisten tako sto mu je drzava otela imovinu. Drzava Srbija je nekima majka, a nekima macaha.

Petric

pre 14 godina

Па шта господо хоћете? Да ја као млади предузетник који се бави продајом интелектуалне својине :
1. Своје фактуре наплаћујем после 5 месеци ТЕШКОГ малтретирања у наплати
2. За своје испоручене фактуре морам да плаћам ПДВ првог у месецу да ми не би држава лупила казну 100 хиљада
3. У складу са тим уплаћујем себи радни стаж сваки месец
4. плаћам које какве фирмарине и остале глупости
Хоћете да направите здраву економију? Дајте младима могућност да 2 године развијају посао па онда вам плаћају доприносе а не обрнуто!

Tako, bre!

pre 14 godina

Moram da priznam da mi se ideja sa izjednacavanjem penzija dopada. Odem u SAD, ulozim 100 dolara u akcije Majkrosofta i delim profit za Bilom Gejtsom "fifti-fifti".

dragan

pre 14 godina

Ovde svi, pa i država, zaboravljaju jednu sitnicu: svi zaposleni uplaćuju deo svoje zarade u penzioni fond i na taj načinštede za budućnost, za penzije. Kada bi isti ta ulagali u banku, na oročenu štednju, sa kamatom od 4,5% (nekada je bila i daleko veća) za period ulaganja od 35 godina imali bi na računu toliko sredstava da bi sledećih dvadeset godina mogli mesečno da podižu sredstva u visini plate koju su imali. Kako je prosečni životni vek penzionera znatno kraći od tih 20 godina to znači da penzionom fondu ostaju značajna sredstva. Zbog toga je iz penzionog fonda i mogla da se finansira izgradja i Sava centra i HE Đerdap i ...
Znači sredstva postoje samo se njima koristi neko drugi. Rešenje je da penzioni fond dobije akcije svega što je građeno iz sredstava fonda i eto para za penzije.
Drugi problem su lažni penzioneri - posbno invaidski, koji su otišli u penziju sa 15 - 20 godina staža, i za to platili nekom, javna tajna je da to košta od 3000 do 5000 evra. Da bi se to resilo dovoljno je samo izvršiti reviziju, ali ne samo reviziju invalidskih penzionera već i reviziju tzv benificiranih radnih mesta, tj mesta sa uvećanim stažom jer i tu nije sve kako treba.
Ako bi se sve uradilo kako treba ne bi trebalo ni produžavati radni staž ni godine života potrebne da neko ode u penziju niti bi sadašnji zaposleni radili za penzionere već bi ulagali za svoje penzije.

Mladja

pre 14 godina

Gospodine @Kizo, slazem se u potpunosti da imate legitimno pravo da odlucujete kako ce se raspodeljivati sredstva Fonda ciji ste clan. Medjutim, to pravo ima i svaki drugi penzioner. PROPORCIONALNO TOME KOLIKO JE KO ULAGAO, kao u svakom akcionarskom drustvu.

kiza

pre 14 godina

Evo banalizovanog resenja:
1. Proceniti troskove zivota i isplacivati min penziju u skladusa tim iznosom
2. Sadasnje penzionere i penzije svesti na socijalnu kategoriju to jest izjednaciti sve penzije do nivoa da postoji razlika od 20% izmedju max i min penzije.
3. Penzije isplacivati iz budzeta.
4. Sadasnji radnici imaju svoj jedinstveni racun u PIO po kome se vidi kolike su im uplate i saldo sa rastom iz investicija. Iz toga se isplacuju buduci penzioneri.
Uplata sadasnjih radnika u PIO je definisana fiksnim minimumom a ne procentom (npr 25% prosecne plate). Plate ispod odredjenog minimuma su oslobodjene uplata u PIO.
5. Astronomske kazne i krivicno delo utaje poreza i rad na crno za poslodavce i odgovorna lica.

Zoran Australija

pre 14 godina

Znali ste odavno da cete bankrotirati ali niste hteli
da cujete, a kako ce oni koji su mladi jednog dana u penziju?
Resenje je bolno ali sto pre to bolje:
Penzije svima isto,referendum.
Radni vek, muskarci 67, zene 62. Revizija svih penzionera koji nisu u ovoj grupi.
Uvesti obavezno privatno penziono osiguranje na bruto zaradu koju isplacuje poslodavac i ispitati ko je unistio fond u poslednjih 20 godina.

kiza

pre 14 godina

Dodatak.
Prodati imovinu koja stvorena penzionim fondom i uplatiti sva sredstva nazad u penzioni fond koji bi se vodio profesionalno i iz profita namirivao deo penzija. A ne razni NIPovi i ostale gluposti.
A izjednacavanje penzija sluzi da se prevazidje problem a zasto je to fer?
1. Da li je fer da se iz moje plate i od mog deteta i mog zivota placa luksuzan zivot nekom oficiru JNA ili direktoru JATa, Geneksa, Politicaru koji je upropastio fond...
Ako ja placam sadasnje penzionere onda se valjda i pitam kako se taj novac trosi. Ja licno bi zeleo da svi penzioneri imaju zivot dostojan coveka a ne da lopov direktor oficir ima 150 000 penziju dva stana od 100 kvadrata u centu BG i sl. a da poljoprivredni penzioner koji celog zivota ustajao u 5 i radio poceo dan ima 6000?!
Eto zato treba izjednaciti penzije, zato sti je sistem bio neposten (a ja ga nisam birao vec oni koji su sada penzioneri) i to se mora zaustaviti odmah! TAJ NOVAC JE MOJ, JA GA ZARADJUJEM I JA ZELIM DA ODLUCIM KAKO CE SE TROSITI! A ne da Krkobabic na glasovima penzionera vodi/ucenjuje politiku drzave u kojoj penzije placaju zaposleni! EJ koje ludilo.

Van Helsing

pre 14 godina

Kakve su to gluposti sa izjednačavanjem penzija? Neko je ceo život rintao i uplaćivao u PIO fond dok su drugi hvatali krivine, uplaćivali višestruko manje. To znači da i ovi što primaju minimalac a ostatak na ruke i tako potkradaju državu treba da imaju istu penziju kao neko ko je bio prijavljen na punu platu pa mu je manje ostajalo za život?

Bolje bi bilo da se inspektori potrude da tih 600.000 plaća doprinose na punu zaradu pa će biti penzija za sve, po zasluzi. A doprinosi su veliki samo lopovima, da bi imali opravdanje za krađu. Pošteni ljudi plaćaju i ne filozofiraju. I nisu ništa veći od doprinosa u bilo kojoj evropskoj zemlji.

Petric

pre 14 godina

Па шта господо хоћете? Да ја као млади предузетник који се бави продајом интелектуалне својине :
1. Своје фактуре наплаћујем после 5 месеци ТЕШКОГ малтретирања у наплати
2. За своје испоручене фактуре морам да плаћам ПДВ првог у месецу да ми не би држава лупила казну 100 хиљада
3. У складу са тим уплаћујем себи радни стаж сваки месец
4. плаћам које какве фирмарине и остале глупости
Хоћете да направите здраву економију? Дајте младима могућност да 2 године развијају посао па онда вам плаћају доприносе а не обрнуто!

Nenad

pre 14 godina

Pa zar se čudite što se deo plate isplaćuje na ruke, kad su doprinosi 63%-68% u zavisnosti od neto iznosa. Smanjite doprinosi, poslodavci će prijaviti pune iznose plata...i biće više novca za PIO.

Mladost ove zemlje

pre 14 godina

Dugoročna nezaintersovanost ove zemlje za ulaganje u mlade, nova radna mesta, nestimulacija rađanja, povlađivanje poslodavcima i mešetarima koji razmišljaju samo o profitu, dovela je do toga da svi begaju iz ove zemlje, niko neće da rađa decu, borba za preživljavanje. Prvi smo ja i moja žena maštali o troje dece, ali kada pogledamo skojom mukom dižemo ovo jedno i od drugog deteta nam pripadne muka. Da li da napomenem da smo fakultetski obrazovani, i da godinama ne možemo da nađemo posao u struci? Prvi bih begao preko grane sa porodicom da mi se ukaže prilika. Muka mi je od ove zemlje i njene sposobnosti da poseduje samo nesposobne političare koji samo gledaju kako da zgrte što više za vreme svog mandata.

NIkola

pre 14 godina

Vikali ste zatvorite fabrike,radnike na ulice.. pa eto vam svima..sad uzivajte.Sad ce polako sve da se raspada redom jer uvozom se ne stvara dodatna vrednost.

mila

pre 14 godina

Nije Srbija siromasna vec je bogatstvo u rukama sacice ljudi, ako to uopste jesu, samo kapital treba rasporediti pravilno i bili bismo jaci od Svajcarske. Ali ONI to nece jer zasto da svi normalno zive kad oni treba da uzivaju u onome sto su uzeli od tog naroda. Gde ce im dusa, ako je imaju uopste?

Tako, bre!

pre 14 godina

Moram da priznam da mi se ideja sa izjednacavanjem penzija dopada. Odem u SAD, ulozim 100 dolara u akcije Majkrosofta i delim profit za Bilom Gejtsom "fifti-fifti".

Brat KRULE

pre 14 godina

Ljudi, ovo ni malo ne valja... Bog Sveti zna sta bi bilo pametno sada uraditi, mozda jedino da orocimo devizne rezerve u nekoj banci da vidimo da li nas kamata izvlaci, inace ovako...ja i onako se nenadam penziji i trudim se da se izvucim iz ekonomske zavisnosti od drzave. Ko ceka na penziju, blago receno, j.... je jeza u ledja, samo se nadam da slom nece da se prelije na sve moguce sfere zivota...mada...

Aleksandar

pre 14 godina

Dug nije ogroman zato sto radnici rade u sivoj zoni i sto su prijavljeni na minimalac, vec zato sto oni koji su prijavljeni ne uplacuju.

Ja bih zbog svoje sigurnosti radije pristao da deo ovog novca ide na dopunsko osiguranje

miki

pre 14 godina

"Danas za 1,6 miliona penzionera radi 1,8 miliona zaposlenih "
Da ali koliko je od ovih 1,8 miliona na budzetu (vojska policija zdravstvo,skolstvo,lokalne samouprave..) min 300,000 pa po toj racunici max 1.5 miliona zaposlenih izdrzava skoro 2 miliona ljudi.
To je tragedija cele ove price

Jovan Ilić

pre 14 godina

Kao malom privredniku sa sedam zaposlenih, meni u celoj priči nije jasna jedna stvar. Pre godinu dana sam zakasnio sa jednom mesečnom platom 3 (tri) dana, a sa drugom 6 (šest) dana, pošto nismo imali sredstava na računu, a dugovali su nam na sve strane. Poreska služba je imala uvid u stanje u tom trenutku da nije bilo sredstava na računu. Zbog ovog kašnjenja sam dobio rešenje Poreske uprave (bez prava žalbe) da je moja firma kažnjena sa 700.000 dinara, a ja kao odgovorno lice sa 40.000 dinara. U dogovoru sa radnicima, a da ne bi zatvarali firmu, smanjene su plate na skoro pola kako bi ostali na površini i ne bi se zaduživali. Ako je Poreska služba ovako brzo i rigorozno reagovala u mom slučaju, ne vidim zašto ne reaguje kad su u pitanju znatno veće firme koje ne da kasne sa platama, nego uopšte ne isplaćuju ni plate ni ostale dažbine?

D.POPOVIC

pre 14 godina

1. Penzioneri su ulagali celog zivota u fond PIO, a ne u piramidalne stedionice.
2. Ta ulaganja su bila obavezna. Nisu mogli da biraju neki drugi fond u zemlji ili inostranstvu. Nisu mogli da te pare preuzmere na deviznu stednju ili kupovinu hartija od vrednosti u zemlji i inostranstvu.
3. Osnivac i garant fonda bila je i ostala drzava Srbija.
4. Dok su ulagali novac neko u ime drzave im je obecao da ce redovno i blagovremeno primati penziju proporcionalnu ulozenim sredstvima i da ce od te penzije moci prostojno da zive. Niko im nije rekao da moraju da snose rizik zbog nesposobne vlade, ekonomske krize, rezultata Zvezde i Partizana, ili neceg cetvrtog.
5. Ulozena sredstva u fond PIO godinama su se koristila za infrastrukturne projekte. Ako drzava nama pare da isplacuje penzije svojim poveriocima, neka im vrati imovinu EPS-a, autoputeve, Sava Centar, Telekom, Aerodrom, itd. Siguran sam da bi penzioneri znali da angazuju prodesionalnog menadzera koji bi ovu imovinu iskoristio i od ostvarenog profita isplacivao penzije.
6. Penzioner u Srbiji u proseku za ceo zivot primi oko 50 penzija (muskarac) odnosno 150 penzija (zena) sto je neuporedivo manji broj nego u drugim zemljama imajuci u vidu da je ocekivano trajanje zivota 69 godina za muskarce odnosno 73 za zene. Istina je da neki ljudi dozive 100 i vise godina starosti, neka deca umiru odmah po rodjenju, ali prosek je onakav kakav sam naveo u prethodnoj recenici. Onome ko ne doceka penziju ili umre recimo samo nakon 4-5 godina od penzionisanja propada ogroman deo ulozenih sredstava bez mogucnosti nasledjivanja. Nije tesko izracunati kolika je to usteda za drzavu i njen fond i komparativna prednost u odnosu na fondove u EU.

Mladja

pre 14 godina

Najmanje 100 hiljada zaposlenih ima dil sa poslodavcem: "Prijavi me da radim kod tebe za X dinara, a na ruke mi isplati (Y >>> X) dinara! Bolje da isplatis te pare meni nego drzavi!" I sam poznajem nekoliko takvih ljudi. Kuca na periferiji grada (ali je kuca) ili veliki stan, auto koji se menja na 5-6 godina, plazme i LCD kupljeni jos pre 5-6 godina, letovanje u Spaniji ili Grckoj, veliki stedni racuni, itd. Takva su njihova imovinska stanja. Na sta misle oni koji predlazu da se jednog dana sa ovakvim ljudima solidarisu nesrecnici koji su celog zivota uplacivali u fond za penzije iz kojeg im se inace danas isplacuje po bednih 20 hiljda dinara (sto je jos i "dobra" penzija u odnosu na mnoge druge)? Ako bi to delili da onim bumbarima koji su varali i drzavu i penzioni fond, primali bi po 12 ili 15 hiljada dinara! Mozda bih se sa ovim i slozio ukoliko bi ti "socijalni slucajevi" sa malim ili nikakvim penzijama na zajednicku gomilu stavili svoje kuce i stanove, vikendice, automobile, zlato i pare.

ja

pre 14 godina

Samo DRZAVA i opet DRzava , tj. vlast je jedini krivac za takvo stanje, jer se ne zaposljavastanovnistvo vec samo otpusta a obecavali su suprotno. Treba da stimulisu gradjane da se samozaposle ali ne kao dosad preko jednokratne pomoci na kasicicu, vec ne treba smanjiti poreze i doprinose kao i PDV, tj. treba smanjiti uzimanja od gradjana pa ne bi bilo toliko nezaposlenih i rada na crno. Sve se moze kad se hoce. Ali OVI nece!

Mladja

pre 14 godina

Gospodine @Kizo, slazem se u potpunosti da imate legitimno pravo da odlucujete kako ce se raspodeljivati sredstva Fonda ciji ste clan. Medjutim, to pravo ima i svaki drugi penzioner. PROPORCIONALNO TOME KOLIKO JE KO ULAGAO, kao u svakom akcionarskom drustvu.

dragan

pre 14 godina

Ovde svi, pa i država, zaboravljaju jednu sitnicu: svi zaposleni uplaćuju deo svoje zarade u penzioni fond i na taj načinštede za budućnost, za penzije. Kada bi isti ta ulagali u banku, na oročenu štednju, sa kamatom od 4,5% (nekada je bila i daleko veća) za period ulaganja od 35 godina imali bi na računu toliko sredstava da bi sledećih dvadeset godina mogli mesečno da podižu sredstva u visini plate koju su imali. Kako je prosečni životni vek penzionera znatno kraći od tih 20 godina to znači da penzionom fondu ostaju značajna sredstva. Zbog toga je iz penzionog fonda i mogla da se finansira izgradja i Sava centra i HE Đerdap i ...
Znači sredstva postoje samo se njima koristi neko drugi. Rešenje je da penzioni fond dobije akcije svega što je građeno iz sredstava fonda i eto para za penzije.
Drugi problem su lažni penzioneri - posbno invaidski, koji su otišli u penziju sa 15 - 20 godina staža, i za to platili nekom, javna tajna je da to košta od 3000 do 5000 evra. Da bi se to resilo dovoljno je samo izvršiti reviziju, ali ne samo reviziju invalidskih penzionera već i reviziju tzv benificiranih radnih mesta, tj mesta sa uvećanim stažom jer i tu nije sve kako treba.
Ako bi se sve uradilo kako treba ne bi trebalo ni produžavati radni staž ni godine života potrebne da neko ode u penziju niti bi sadašnji zaposleni radili za penzionere već bi ulagali za svoje penzije.

Zoran

pre 14 godina

Penzioneri su poverioci drzave. Davali su joj pare a ona je preuzela obavezu da im te pare jednom vrati prema zakonu koji je bio vazeci u vreme kada su uplacivali. Drsko je i razbojnicki od drzave da kao duznik odredjuje iznos koji ce vratiti penzionerima, visinu penzija (anuiteta), datume isplate, nacin isplate itd. Drzava je u finansijskim teskocama? Kakve to veze ima sa penzionerima?! Oni su poverioci kao i svaki drugi poput MMF-a, Svetske banke i mnogih drugih koje savrseno ne interesuju nasi problemi. Ako ova drzava nije bila u stanju da obezbedi normalnu isplatu penzija, nije ni trebala da osniva penzioni fond. Isto vazi i za mene koji sam uzeo kredit za stan i banku savrseno ne interesuje sto mi je plata pala u eurima za 250 eura u poslednjih 14 meseci.

Bane Rovac

pre 14 godina

Ako je novcem iz penzionog fonda nekad izgradjeno 200 zdravstvenih centara... radnih organizacija, putevi, celokupna vodovodna i kanalizaciona mreža to znaci da bi njihov vlasnik danas trebao da bude penzioni fond, a ne drzava. Tako bi bilo npr u SAD, tamo je oduvek bio kapitalizam, svojina je neprikosnovena. U SAD bi drzava morala da placa penzionom fondu npr rentu za koriscenje vodovodnih sistema, vecine zdravstvenih objekata itd. Umesto toga, drzava je prodala ili planira prodaju mnogih objekata, koji su izgradjeni novcem penzionog fonda, kao da je ona "pravi vlasnik". Mnogi novopoeceni bogatasi, tajkuni su dosli do tih objekata veoma jeftino.
I sada drzava otima deo plate onima koji rade, da bi isplatila penzije onima kojima je pre toga otela imovinu. Osteceni u ovom slucaju su ne samo oni koji su nekad punili penzioni fond svojim novcem, nego i ovi kojima se sada otima deo plate.
Jedno je kad ti neko placa rentu za objekat koji je izgradjen tvojim novcem, a drugo je kad ti od novca koji ti je oteo daje "milostinju".
Drzava treba da vrati imovinu koju je prisvojila. Tim objektima ce mnogo bolje gazdovati oni koji su dali novac za njihovu izgradnju. Uostalom, drzava se do sada pokazala kao najgori "domacin", najcesce je otimala obicnim ljudima i davala na tanjiru novopecenim bogatasima, tajkunima (Miskovic, Matic, Beko) i stranackim vojnicima...

Jovan

pre 14 godina

"Penzioner u Srbiji u proseku za ceo zivot primi oko 50 penzija (muskarac) odnosno 150 penzija (zena)... imajuci u vidu da je ocekivano trajanje zivota 69 godina za muskarce odnosno 73 za zene."
Vojnici i policajci imaju benificirani radni staz 1god=1.5god, tako da cesto mnogo ranije idu u penziju. Osim njih, postoji i ogroman broj onih sa invalidskim penzijama koje su smuvali preko veze, a kojima nije nista. Sa druge strane ima i onih, koji su stvarno hendikepriani, ali ne primaju nikakvu pomoc, jer "ne mogu da dodju na red" od ovih laznjaka sa vezom.

"Uvesti obavezno privatno penziono osiguranje na bruto zaradu koju isplacuje poslodavac"
Trenutno, to je nemoguce, jer se penzioneri sada isplacuju novcem onih koji rade. Odnosno, fond je samo "protocni bojler".

"ispitati ko je unistio fond u poslednjih 20 godina"
Fond je unisten tako sto mu je drzava otela imovinu. Drzava Srbija je nekima majka, a nekima macaha.