Subota, 12.12.2009.

12:47

Za tri godine autoput do Srpske?

Srbija, osim Koridora 10 i autoputa od Beograda do Boljara, planira i <a href="http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2009&amp;mm=12&amp;dd=10&amp;nav_id=397409&amp;fs=1" class="text-link" target= "_blank">gradnju autoputa sa šest traka ka Republici Srpskoj</a>.

Izvor: Novosti

Za tri godine autoput do Srpske? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

Civijas

pre 14 godina

Hoce li se neko setiti da pocne da radi autoput Sabac-Ruma i u produzetku Novi Sad, jer je to najfrekvetnija saobracajnica u Srbiji posle koridora 10 i dela Ivbarske magistrale kod Beograda? A drgui kraj puta ionako ide ka Loznici, pa dalje u Republiku Srpsku... iance i ovaj put dolinom Zapadne Morave je preko potreban, ali u tom periodu od 3 godine ne verujem da ce imati ni glavni projekat, a kamoli sa drugo...

pivljanin

pre 14 godina

@Igore
Ti nađi nekoga ko će da pravi autoput Baščaršija-Vračar kad toliko voliš BiH a RS ostavi na miru. Ima ko da brine za nju.

srle

pre 14 godina

Zanimljivo bi bilo pogledati ko je glavni spoljnotrgovinski partner Srbije i jedina zemlja sa kojom Srbija ostvaruje ogroman trgovinski suficit(BiH).Analizirajte sta bi bilo sa vasom prehrambenom industrijom da ne izvozite u BiH i to po kojim cijenama.Valuta placanja te robe u RS je nedostizna u Srbiji i to se pokazalo jer je i drzava morala da intervenise i na kraju postavlja se pitanje sta je sa tim krajevima u Srbiji kroz koje prolazi autoput,zar oni to ne zasluzuju?

gradjanin Rusije

pre 14 godina

Opet srbija za pare svojih gradjana unapredjuje zivot u drugim drzavama.Taj autoput samo jos treba da prodje kroz Kusturicino IMANJE normalno on da naplacuje putarinu,a ujedno ce pomoci kriminalcima i svercerima iz Rep,blike Srpske da brze i efikasnije odrade svoje poslice u Srbiji i da se brzo sklone.
P.S. 60% kriminala i sverca u Srbiji drze prekodrinski srbi.Proverite istina je.

stefan 2012

pre 14 godina

Nakon procitanih svih komentara smatram da su nasi politicari uvereni da je prognoza civilizacije Maja da ce 2012 biti smak sveta tacna pa sve obecavaju za dve, tri godine i tako dalje....da se odrrze jos koju godinu na vlasti.....SRAMOTA>>>>>STUDENTI STVARi U SVOJE RUKE

sale

pre 14 godina

Igore, nemoj molim te da se ti brines o Republici Srpskoj, ima pametnijih od tebe koji to rade. Nece bre da ti ponovo uvedu vize za EU samo zato sto je neko postavio po tebi pogresan tekst u novine.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Autoput ka RS je bitan da se Srbi iz tog dijela BiH ne bi iseljavali za Srbiju nego da ostanu u RS. Autoput upravo može pomoći da taj kraj konačno živne kao nekada. Prije rata rutom Užice-Višegrad išlo se na more.

Entitet RS može sasvim samostalno odlučivati o gradnji autoputeva jer je to u njenoj nadležnosti baš kao što i FBiH ima na području pod njenom jurisdikcijom.

Srbin

pre 14 godina

Postoji Bosna i Hercegovina i entitet RS U NJOJ A NE ODVOJENA DRZAVA. A jos nesto jel iko od vas bio na toj dionici puta sa bosanske strane, to jest od visegrada ka sarajevu, bl ili tz. To su guduru zesce!

M. Forzann

pre 14 godina

Zasto bas tri godine? Jednu godinu gradice ga Alpina, drugu Porr, a trecu Strabag. Podizvodjaci ce biti mesovite, Miskovicu i Velji bliske i drage firme, a neke i u vlasnistvu (razni Putevi, Bankina&Co. promet iz Cacka, i sl.).

Ovaj ce da naprave za tri svetlosne godine, a ono sve sto je ravno, od Beograda do Horgosa via Feletic, ne mogu vec 30 godina da zavrse.

Lepo, procitas ovu ves, pa bacis na deponiju i otvoris prozor da glupost izadje napolje.

Nego, da se vratimo na H1N1, blizi se Dan Delta - isporuka "cepiva".

dO

pre 14 godina

Kad izvežba gradnju trase Užice-Višegrad, naša građevinska operativa će taman biti pripremljena za izgradnju tunela, prevoja, vijadukta i mostova na preostalih 70km autoputa na brdsko-planinskoj deonici Novi Sad-Subotica.

pvanja

pre 14 godina

Za sve zlonamerene: "Mrkonjić je rekao da će taj autoput bio krak Koridora 10 i da će se graditi u saradnji sa BiH i njenim entitetom Republikom Srpskom".
Kad neko kaze da ce se zapoceti gradnja to podrazumeva izradu planova (dosta obiman posao vremenski i naravno kosta), otkup zemljista itd.
Sto se tice auto uta Su-NS-Bg taj se auto put gradi zadnjih 30 goidna. Obilaznica oko Beograda takodje. Nije uredu sad prebaciti svu odgovornost na trenutnog ministra(nisam bas njegov ljubitelj ali realno).
Videlo se da nase firem znaju da grade i brzo i kvalitetno kad im se daju pare i kada se pirtisnu sa rokovima (setite se 1999-2000). Samo tada nije nikom palo na pamet da "kraducka" jer bi mu letela glava. Sad je ipak zazivela demokratija pa trebe raditi demokratski,znaci treba uvesti red i kontrolu, nezavisnu finansisku i tehnicku kontrolu koje bi nadgledale te poslove i sve bi islo mnogo brze i efikasnije. Ipak se radi o velikim iznosima i svi hoce da malo "kraducnu". To se desava i na zapadau ali su kod njih stroze kontorle pa je to dosta teze izvesti i manji je % "kraduckanja". Cisto kao primer svaki drugi evro koji je svojevremno poslat kao pomc za razvoj bivse istocne nemacke od strane bivse zapadne nemacke je nestajao, tj stizalo je realno samo pola iznosa. Kad su to uvideli Nemci nisu zabijali glavu u pesak nego su se pozabavili tim fenomenom i rezultati nisu izostali.

igor

pre 14 godina

@Sale
drusakane,nemam nista protiv autoputa ka BiH,ali da se zove kako treba,a ne za "srpsku". Za mene,to je deo BiH,i tako i treba da se predstavlja,a ne kao neka drzava....a ako sam neke velikosrbe povredio,bas me briga.Uostalom,Srbija je potpisala Dejton,i priznaje celovitu BiH.Toliko od mene,pametnjakovicu.

sale

pre 14 godina

@Igor
A ti pametnjakovicu sta mislis kad se gradio autoput od Meksika ka Teksasu, jel se i kod njih neko pravio pametan kao ti pa rekao ja znam samo za USA, ili im je bilo drago sto ce i jedni i drugi hiljade radnika da zaposle. Mi smo srbi pametniji i od amerikanaca, sve nam smeta, a isvakom blesanu je jasno da se kroz istoriju ekonomska kriza resavala obnovom i izgradnjom infrastrukture.

Nemanja

pre 14 godina

Nije mi jasno, samo ko će te sve puteve izgraditi. Onaj most u Beški gradite, kao da ste dali deci da se uče graditeljstvu. Umesto da prvo radite unutrašnji magistralni prsten i tako rasteretite glavne gradske koridore, vi gradite obilaznicu, gde je PGDS mali. Pa nije vam Beograd seoce, pa da u njega svrati slučajni turista, već je on izvor i cilj kretanja. Ko ne ratume, da mu pojasnim. tranzitna kretanja kroz beograd su 20% od dnevnog saobraćaja, dok sve ostalo ili ide u ili iz Beograda. prema tome, jasno je koliko je u tako velikim gradovima bitan unutrašnji magistralni prsten, kojim će se vršiti distribucija unutargradskih kretanja. Dalje, umesto što rekonstruišete saobraćajnice po Beogradu i tako stavljate novac u džepove, zašto ne odete po Srbiji, pa gradite lokalne puteve, kako bi ljudi mogli pristojno da žive i van Beograda. Vi 20 km od beograda nemate kanalizacije, a ovamo gradite kao da imate budžet jedne Kine. Daj bre koga vi više zamlaćujete. Niste u stanju napraviti most iz Nemanjine preko Save, pa da spojite je sa Bul. zorana Đinđića, i tako povežete najfrekventniju saobraćajnicu sa Novim beogradom direktno, a vi gradite prema Crnoj Gori i BiH gde vam je PGDS ispod 17.000 vozila / dan. dalje, što ne napravite dvokolosečnu prugu za Beooz, pa tako rešite problem prigradskog prevoza, gde je železnica od ključne važnosti. pričate o metrou, a niste ni mogućnosti Beovoza iskoristili, i tramvajskog podsistema. zašto Beovoz mora da čeka međunarodne vozove. zašto on nema prednost. pa bitnije je kako funkcioniše grad, nego da li će međunarodni voz stići na vreme. Neka oni urade red vožnje, posle toga neka se tome prilagodi beovoz, ali gospodo, ako on kasni, ne može život u gradu stati. Zakanio si, pa čekaj. Zašto ne uvedete vagone za bicikla, jer zna se da se voz i biciklo jako dobro nadopunjuju. Koliko samo organizacionim merama se može uticati na bolji život, ali ne, bitno je građane zamlaćivati nerealnim ambicijama građevinaca i političara.

jezz

pre 14 godina

10 000 novih stanova, 3 auto puta. 300 000 hi;ljada gradjavinaca ima da bude zaposleno. Daj Boze da se to ostvari. Ja sam skroman, ja cu biti zadovoljan ako se zavrsi auto put Horgos, makedonska granica u narednih par godina, i da stanogradnja krene bar 50% od onog sto se obecava.

MORAVAC

pre 14 godina

NEVIDIM RAZLOG ZASTO SE NE BI GRADIO PUT KROZ DOLINU ZAPADNE MORAVE,TA DOLINA JE PRENASELJENA,PROTOK SAOBRACAJA JE VICI NEGO KROZ KORIDOR 10 IZUZIMAJUCI STRANCE,A I NE RAZUMEM ZASTO JE TOLIKO BITNO STO JEDAN KRAJ IDE U SRPSKU!!!!!

sasa

pre 14 godina

E, ovaj Mrkonjic je lik. kako se on primio i uziveo pa se sve dere u mikrofon. Samo ne znam koj smo djavo smenjivali Slobodana, da nam opet gradi Mrkonjic i pandure huska na narod Dacic. Sve gore nego pre, likuju mi evropom, kod slobe mi makar bio sigurniji posao i jeftiniji benzin. Na sledecim izborima glasam za MIRU I MARKA

brka

pre 14 godina

Sve su to lepe bajke o autoputevima, a pare nisu obezbeđene ni za obilaznicu oko BG (sektor 5,6)tako da brže dođeš do NS nego preko gazele. Realnost je tužna.

Petar

pre 14 godina

Odlično! Evo prilike da secesio-skeptici, po pitanju Vojvodine, jelte, dobiju prave dokaze.

Ja ću prvi da vrištim o samostalnosti ako se autoput do BiH (u delu gde Srbi žive u većini baš kao i u Vojvodini) završi pre druge polovine polovine autoputa u Vojvodini.

Meni neko šalje stalno poruku da mi Pešta treba biti bliža nego Beograd. Em imam(o) pravi autoput od Horgoša do Budimpešte, em vozovi idu brža a i čistiji su ...

Mislite o tome ...

luka

pre 14 godina

Stvarno mi je preko glave ovakvih nenormalnih komentara. Krajnje zlonamerni i neobrazovani ljudi. Prvo, autoput ka visegradu se prirodno nastavlja na AP ka Crnoj Gori ( kroz Rasku ). Nema niceg nelogicnog, prolazi pored Uzica, Zlatibora, Tare i povezuje Srbe iz Srbije i RS ( nije vazno ?! ).Zatim se nastavlja kroz dolinu Z. Morave itd. Ovim putem se povezuju tri znacajna pravca: koridor 5c. AP ka juznom Jadranu i koridor 10. Sta vam nije jasno gospodo? Da vas cujem. P.S. A najvaznije od svega je da se razvija unutrasnjost Srbije i da se Srbi s obe strane Drine povezuju sto cvrsce.

Statisticar

pre 14 godina

Ideja je OK. Povezuje se 5-6 regionalnih centara u Srbiji medjusobno i sa Beogradom, Nisem i okruzenjem. Bez ovoga nema ozbiljnijeg privrednog razvoja niti iinvesticija. Medjutim, bojim se da u Srbiji nema strucnih, sposobnih i odgovornih ljudi koji bi ovaj posao podrzali i realizovali. Od celog mosta preko Ade Ciganlije obecanog 2001. godine do danas su napravljena 3 ili 4 stuba, od kojih su 3 privremena! U istom periodu napravljeno je 5 ili 6 km poluautoputa na potezu obilaznice oko Beograda, na gradilistu Zeleznicke stanice u Prokopu zakucan je jedan ili dva eksera, itd. Ko normalan onda moze da veruje da ce ovaj autoput biti napravljen u naredne tri godine kako su obecali?

Pticica

pre 14 godina

Kaze izreka: "Kad nemate cime drugim vladajte ljudima dajuci im obecanja". Ministar Mrkonjic bi mogao prvo da zavrsi projekat Europolisa koji je obecavao dok je jos Milosevic bio na vlasti. A sada ako obecava neka obecanja ispuni pre izbora a ne bice nesto ali psole izbora. I na kraju, Hrvati ce cekati dosta dugo da im se otplati autoput Zagreb-Split koji je inace dosta prometan a mi hocemo da gradimo autoputeve prema Crnoj Gori i RS a da nema proracuna koliko je to isplatljivo. Na kraju se covek pita da li mi gradimo autoput zato sto se to nasim politicarima svidja (mozda im i kane neka para) ili zato sto je to realno potrebno i isplativo?

Nebojša

pre 14 godina

Da, važi... osim što vam ni 20 godina nije bilo dovoljno da U RAVNICI izgradite autoput BG-NS-SU.. + putarina za vožnju "auto-putem" NS-SU košta više od nedeljne vinjete za sve mađarske ili austrijske autoputeve... e moj mrko..

NE RAZUMIJEM

pre 14 godina

zasto ne napravite regionalni sastanak pa kao sve normalne drzave da oznacite gdje je najpotrebnije graditi autoputeve,ovo je vise politika cinimise jedan dan prema rs drugi dan preko sandzaka,zasto to nebude izmedju srbije i bosne i ostalih drzava u regionu a ne da se pominju teritorijalne jedinice,,

Mrki

pre 14 godina

@Ilija Misic
Tako ti je to sa narodom u Srbiji, tu ti je put prema Crnoj Gori = mi finansiramo put kroz Crnu Goru;
put prema BiH (mada se to ime nikad zvanicno ne spominje sem kad im neko ne zavrne ruku) = put u vukojebinu.
Samo kad zivis u Beogradu, ili tamo ostavljas pare, vidio si svijet ovo drugo je sve strava i uzas.

anti

pre 14 godina

Ajde za početak završite put kroz Vojvodinu, pa obilaznicu oko Beograda da ne bi cela Srbija stajala zbog snajke koja se plaši da promeni traku u gužvi na Gazeli, pa sredite već završen put do Niša, i dovršite put do bugarske granice kako bi se rasteretili srpski putevi od najezde turskih gastarbajtera. Onda povežite velike srpske gradove, pa Srbiju sa Crnom Gorom, i tek onda fantazirajte o putevima do Bosne i Hercegovine.

lapidar

pre 14 godina

Za tri godine neće biti gotov ni Koridor 10, sa sve "zaokruženom" finansijskom konstrukcijom. A autoput kroz dolinu Zapadne Morave, da se danas obezbede sredstva, ne može biti gotov za manje od 6 godina. Obaška što fale glavni projekti, tek na tim potesima treba izvršiti eksproprijaciju i parcelizaciju, a samo ovo prvo može da potraje 2-4 godine (uostalom, i navedeno je da je pola trase pod objektima).

Petar

pre 14 godina

haha 202km za tri godine, 67km godisnje, 5.6km mesecno, skoro 200metara dnevno !!! Pa Vi gospodo ne mozete kod Novog Sada da 10km zavrsite vec 5 godina. Ono sto je meni krivo kod ovog naroda, je sto bi skoro svako od nas da nas na pijaci prevare i stave manje u kesu se bunio, zvao inspekciju, svadjao se, tukao, zavisi od licnosti, a ovde dozvoljavamo da nas vuku za nos, i ne kradu nam jabuke iz kese nego ZIVOT, DANE, GODINE, MLADOST i mi nemo cutimo i gledamo i eto

komentator

pre 14 godina

A za 4 godine autoput do sazvežđa Alfa Kentaure!!! :)
Jeste li vi ljudi primetili da ništa nema sada, sve je za par godina, e baš da vidim tu 2012, 2013 u, bićemo kao Japan u infrastrukturi!

Ilija Misic

pre 14 godina

Od autoputa u tom roku nece biti nista, to je svima jasno.

Ali moram da odgovorim Srbofobnim Srbima, kojima smetaju Srbi van Beograda i preko Drine. Pa se ta fobija pretvara u tvrdnje da se autoput pravi za R.Srpsku.

Ne pravi se taj fiktivni autoput u R. Srpskoj, vec u R. Srbiji, fiktivno povezuje najvece gradove Sumadije, Uzice, Cacak, Kraljevo, Krusevac...

Ako je Sumadija R. Srpska, mislim da neko sem fobije ima ozbiljan problem sa opstom kulturom i geografijom.

Slazem se da bi autoput na potezu NS-Sabac-Loznica bilo mnogo lakse i jeftnije izgraditi, a frekvenca saobracaja na tom potezu je velika.

Ne dam pare

pre 14 godina

Samo još treba da nam uzimaju pare za put u tu vukojebinu dok je prilaz mojoj zgradi raskopan i u rupama i šteta na kolim ko zna kolika.

Pera

pre 14 godina

Od kada je Mrkonjic dosao na mesto ministra ponovo su pocele price ravne naucnoj fantastici da se pustaju u javnost.
Izgleda da covek posle toliko godina nije uvideo razliku izmedju zelja i realnosti.

mile

pre 14 godina

Све је то одлично али мијош нисмо завршили ни коридор десет а већ планирамо да градимо друге путеве. Данас тражимо како ћемо финансијски заокружити финанцирање коридора десет па се питам како ћемо наћи паре за ове друге путеве? И шта је са аутопутем за Румунију?

hahaha

pre 14 godina

Ma daj, bre, koga vi zavlacite??? Autoput ovaj, autoput onaj... Kad bi sve sabrali, ispada da ce se sledece godine napraviti 300km puteva, i to u godini kad se smanjuju izdaci za infrastrukturne projekte. Pa ove godine ste kao uspeh predstavili par desetina kilometara koje ste jedva nekako sklepali. Ako vam je vec toliko stalo do gradnje, a posto valjda znate i sami da nemate para za to - sto lepo ne dovedete nekog koncesionara i date mu da gradi. Mada, videsmo da ni to iskustvo sa Horgos-Pozege nista ne garantuje u ovoj zemlji...

Milan

pre 14 godina

Šta reći? Tri godine je trajala popravka već izgrađenog tunela na mokroj gori, a sad će kao da izgrade kilometre mostova i tunela za tri godine.
Pobogu, uradite autoput NS-Šabac ged je frekvencija saobraćaja ogromna a teren pogodan. Ne kažem da ne treba taj put kojim bi Sarajlije išle za Tursku ali tek kad budemo imali para za to.

djordje

pre 14 godina

Boli me uvo za republiku srpsku. izgradite prvo ono sto ste poceli da gradite pre 30 godina pa nas onda obmanjujte daljim planovima...
uzgred,... jel zavrsen autoput izmedju subotice i beograda?

sasa

pre 14 godina

Jel ovo skrivena kamera ili spuko testiranje zivaca naroda???

Nisu u stanju da naprave obilaznicu oko BG-a od 7-8 km (napravljena trecina i to ppolovna-sa samo 3 trake umesto 6),a ovamo pricaju nebuloze 220 km za tri godine???

Pa koga ste vi nasli da lazete???

Zasto niko ne odgovara za lazna obecanja???Dinkic i slicni ???

sasa

pre 14 godina

Jel ovo skrivena kamera ili spuko testiranje zivaca naroda???

Nisu u stanju da naprave obilaznicu oko BG-a od 7-8 km (napravljena trecina i to ppolovna-sa samo 3 trake umesto 6),a ovamo pricaju nebuloze 220 km za tri godine???

Pa koga ste vi nasli da lazete???

Zasto niko ne odgovara za lazna obecanja???Dinkic i slicni ???

Petar

pre 14 godina

haha 202km za tri godine, 67km godisnje, 5.6km mesecno, skoro 200metara dnevno !!! Pa Vi gospodo ne mozete kod Novog Sada da 10km zavrsite vec 5 godina. Ono sto je meni krivo kod ovog naroda, je sto bi skoro svako od nas da nas na pijaci prevare i stave manje u kesu se bunio, zvao inspekciju, svadjao se, tukao, zavisi od licnosti, a ovde dozvoljavamo da nas vuku za nos, i ne kradu nam jabuke iz kese nego ZIVOT, DANE, GODINE, MLADOST i mi nemo cutimo i gledamo i eto

djordje

pre 14 godina

Boli me uvo za republiku srpsku. izgradite prvo ono sto ste poceli da gradite pre 30 godina pa nas onda obmanjujte daljim planovima...
uzgred,... jel zavrsen autoput izmedju subotice i beograda?

Ilija Misic

pre 14 godina

Od autoputa u tom roku nece biti nista, to je svima jasno.

Ali moram da odgovorim Srbofobnim Srbima, kojima smetaju Srbi van Beograda i preko Drine. Pa se ta fobija pretvara u tvrdnje da se autoput pravi za R.Srpsku.

Ne pravi se taj fiktivni autoput u R. Srpskoj, vec u R. Srbiji, fiktivno povezuje najvece gradove Sumadije, Uzice, Cacak, Kraljevo, Krusevac...

Ako je Sumadija R. Srpska, mislim da neko sem fobije ima ozbiljan problem sa opstom kulturom i geografijom.

Slazem se da bi autoput na potezu NS-Sabac-Loznica bilo mnogo lakse i jeftnije izgraditi, a frekvenca saobracaja na tom potezu je velika.

hahaha

pre 14 godina

Ma daj, bre, koga vi zavlacite??? Autoput ovaj, autoput onaj... Kad bi sve sabrali, ispada da ce se sledece godine napraviti 300km puteva, i to u godini kad se smanjuju izdaci za infrastrukturne projekte. Pa ove godine ste kao uspeh predstavili par desetina kilometara koje ste jedva nekako sklepali. Ako vam je vec toliko stalo do gradnje, a posto valjda znate i sami da nemate para za to - sto lepo ne dovedete nekog koncesionara i date mu da gradi. Mada, videsmo da ni to iskustvo sa Horgos-Pozege nista ne garantuje u ovoj zemlji...

Milan

pre 14 godina

Šta reći? Tri godine je trajala popravka već izgrađenog tunela na mokroj gori, a sad će kao da izgrade kilometre mostova i tunela za tri godine.
Pobogu, uradite autoput NS-Šabac ged je frekvencija saobraćaja ogromna a teren pogodan. Ne kažem da ne treba taj put kojim bi Sarajlije išle za Tursku ali tek kad budemo imali para za to.

komentator

pre 14 godina

A za 4 godine autoput do sazvežđa Alfa Kentaure!!! :)
Jeste li vi ljudi primetili da ništa nema sada, sve je za par godina, e baš da vidim tu 2012, 2013 u, bićemo kao Japan u infrastrukturi!

anti

pre 14 godina

Ajde za početak završite put kroz Vojvodinu, pa obilaznicu oko Beograda da ne bi cela Srbija stajala zbog snajke koja se plaši da promeni traku u gužvi na Gazeli, pa sredite već završen put do Niša, i dovršite put do bugarske granice kako bi se rasteretili srpski putevi od najezde turskih gastarbajtera. Onda povežite velike srpske gradove, pa Srbiju sa Crnom Gorom, i tek onda fantazirajte o putevima do Bosne i Hercegovine.

Pera

pre 14 godina

Od kada je Mrkonjic dosao na mesto ministra ponovo su pocele price ravne naucnoj fantastici da se pustaju u javnost.
Izgleda da covek posle toliko godina nije uvideo razliku izmedju zelja i realnosti.

mile

pre 14 godina

Све је то одлично али мијош нисмо завршили ни коридор десет а већ планирамо да градимо друге путеве. Данас тражимо како ћемо финансијски заокружити финанцирање коридора десет па се питам како ћемо наћи паре за ове друге путеве? И шта је са аутопутем за Румунију?

lapidar

pre 14 godina

Za tri godine neće biti gotov ni Koridor 10, sa sve "zaokruženom" finansijskom konstrukcijom. A autoput kroz dolinu Zapadne Morave, da se danas obezbede sredstva, ne može biti gotov za manje od 6 godina. Obaška što fale glavni projekti, tek na tim potesima treba izvršiti eksproprijaciju i parcelizaciju, a samo ovo prvo može da potraje 2-4 godine (uostalom, i navedeno je da je pola trase pod objektima).

Nemanja

pre 14 godina

Nije mi jasno, samo ko će te sve puteve izgraditi. Onaj most u Beški gradite, kao da ste dali deci da se uče graditeljstvu. Umesto da prvo radite unutrašnji magistralni prsten i tako rasteretite glavne gradske koridore, vi gradite obilaznicu, gde je PGDS mali. Pa nije vam Beograd seoce, pa da u njega svrati slučajni turista, već je on izvor i cilj kretanja. Ko ne ratume, da mu pojasnim. tranzitna kretanja kroz beograd su 20% od dnevnog saobraćaja, dok sve ostalo ili ide u ili iz Beograda. prema tome, jasno je koliko je u tako velikim gradovima bitan unutrašnji magistralni prsten, kojim će se vršiti distribucija unutargradskih kretanja. Dalje, umesto što rekonstruišete saobraćajnice po Beogradu i tako stavljate novac u džepove, zašto ne odete po Srbiji, pa gradite lokalne puteve, kako bi ljudi mogli pristojno da žive i van Beograda. Vi 20 km od beograda nemate kanalizacije, a ovamo gradite kao da imate budžet jedne Kine. Daj bre koga vi više zamlaćujete. Niste u stanju napraviti most iz Nemanjine preko Save, pa da spojite je sa Bul. zorana Đinđića, i tako povežete najfrekventniju saobraćajnicu sa Novim beogradom direktno, a vi gradite prema Crnoj Gori i BiH gde vam je PGDS ispod 17.000 vozila / dan. dalje, što ne napravite dvokolosečnu prugu za Beooz, pa tako rešite problem prigradskog prevoza, gde je železnica od ključne važnosti. pričate o metrou, a niste ni mogućnosti Beovoza iskoristili, i tramvajskog podsistema. zašto Beovoz mora da čeka međunarodne vozove. zašto on nema prednost. pa bitnije je kako funkcioniše grad, nego da li će međunarodni voz stići na vreme. Neka oni urade red vožnje, posle toga neka se tome prilagodi beovoz, ali gospodo, ako on kasni, ne može život u gradu stati. Zakanio si, pa čekaj. Zašto ne uvedete vagone za bicikla, jer zna se da se voz i biciklo jako dobro nadopunjuju. Koliko samo organizacionim merama se može uticati na bolji život, ali ne, bitno je građane zamlaćivati nerealnim ambicijama građevinaca i političara.

Nebojša

pre 14 godina

Da, važi... osim što vam ni 20 godina nije bilo dovoljno da U RAVNICI izgradite autoput BG-NS-SU.. + putarina za vožnju "auto-putem" NS-SU košta više od nedeljne vinjete za sve mađarske ili austrijske autoputeve... e moj mrko..

luka

pre 14 godina

Stvarno mi je preko glave ovakvih nenormalnih komentara. Krajnje zlonamerni i neobrazovani ljudi. Prvo, autoput ka visegradu se prirodno nastavlja na AP ka Crnoj Gori ( kroz Rasku ). Nema niceg nelogicnog, prolazi pored Uzica, Zlatibora, Tare i povezuje Srbe iz Srbije i RS ( nije vazno ?! ).Zatim se nastavlja kroz dolinu Z. Morave itd. Ovim putem se povezuju tri znacajna pravca: koridor 5c. AP ka juznom Jadranu i koridor 10. Sta vam nije jasno gospodo? Da vas cujem. P.S. A najvaznije od svega je da se razvija unutrasnjost Srbije i da se Srbi s obe strane Drine povezuju sto cvrsce.

Mrki

pre 14 godina

@Ilija Misic
Tako ti je to sa narodom u Srbiji, tu ti je put prema Crnoj Gori = mi finansiramo put kroz Crnu Goru;
put prema BiH (mada se to ime nikad zvanicno ne spominje sem kad im neko ne zavrne ruku) = put u vukojebinu.
Samo kad zivis u Beogradu, ili tamo ostavljas pare, vidio si svijet ovo drugo je sve strava i uzas.

Ne dam pare

pre 14 godina

Samo još treba da nam uzimaju pare za put u tu vukojebinu dok je prilaz mojoj zgradi raskopan i u rupama i šteta na kolim ko zna kolika.

Petar

pre 14 godina

Odlično! Evo prilike da secesio-skeptici, po pitanju Vojvodine, jelte, dobiju prave dokaze.

Ja ću prvi da vrištim o samostalnosti ako se autoput do BiH (u delu gde Srbi žive u većini baš kao i u Vojvodini) završi pre druge polovine polovine autoputa u Vojvodini.

Meni neko šalje stalno poruku da mi Pešta treba biti bliža nego Beograd. Em imam(o) pravi autoput od Horgoša do Budimpešte, em vozovi idu brža a i čistiji su ...

Mislite o tome ...

NE RAZUMIJEM

pre 14 godina

zasto ne napravite regionalni sastanak pa kao sve normalne drzave da oznacite gdje je najpotrebnije graditi autoputeve,ovo je vise politika cinimise jedan dan prema rs drugi dan preko sandzaka,zasto to nebude izmedju srbije i bosne i ostalih drzava u regionu a ne da se pominju teritorijalne jedinice,,

jezz

pre 14 godina

10 000 novih stanova, 3 auto puta. 300 000 hi;ljada gradjavinaca ima da bude zaposleno. Daj Boze da se to ostvari. Ja sam skroman, ja cu biti zadovoljan ako se zavrsi auto put Horgos, makedonska granica u narednih par godina, i da stanogradnja krene bar 50% od onog sto se obecava.

sasa

pre 14 godina

E, ovaj Mrkonjic je lik. kako se on primio i uziveo pa se sve dere u mikrofon. Samo ne znam koj smo djavo smenjivali Slobodana, da nam opet gradi Mrkonjic i pandure huska na narod Dacic. Sve gore nego pre, likuju mi evropom, kod slobe mi makar bio sigurniji posao i jeftiniji benzin. Na sledecim izborima glasam za MIRU I MARKA

Statisticar

pre 14 godina

Ideja je OK. Povezuje se 5-6 regionalnih centara u Srbiji medjusobno i sa Beogradom, Nisem i okruzenjem. Bez ovoga nema ozbiljnijeg privrednog razvoja niti iinvesticija. Medjutim, bojim se da u Srbiji nema strucnih, sposobnih i odgovornih ljudi koji bi ovaj posao podrzali i realizovali. Od celog mosta preko Ade Ciganlije obecanog 2001. godine do danas su napravljena 3 ili 4 stuba, od kojih su 3 privremena! U istom periodu napravljeno je 5 ili 6 km poluautoputa na potezu obilaznice oko Beograda, na gradilistu Zeleznicke stanice u Prokopu zakucan je jedan ili dva eksera, itd. Ko normalan onda moze da veruje da ce ovaj autoput biti napravljen u naredne tri godine kako su obecali?

MORAVAC

pre 14 godina

NEVIDIM RAZLOG ZASTO SE NE BI GRADIO PUT KROZ DOLINU ZAPADNE MORAVE,TA DOLINA JE PRENASELJENA,PROTOK SAOBRACAJA JE VICI NEGO KROZ KORIDOR 10 IZUZIMAJUCI STRANCE,A I NE RAZUMEM ZASTO JE TOLIKO BITNO STO JEDAN KRAJ IDE U SRPSKU!!!!!

dO

pre 14 godina

Kad izvežba gradnju trase Užice-Višegrad, naša građevinska operativa će taman biti pripremljena za izgradnju tunela, prevoja, vijadukta i mostova na preostalih 70km autoputa na brdsko-planinskoj deonici Novi Sad-Subotica.

Pticica

pre 14 godina

Kaze izreka: "Kad nemate cime drugim vladajte ljudima dajuci im obecanja". Ministar Mrkonjic bi mogao prvo da zavrsi projekat Europolisa koji je obecavao dok je jos Milosevic bio na vlasti. A sada ako obecava neka obecanja ispuni pre izbora a ne bice nesto ali psole izbora. I na kraju, Hrvati ce cekati dosta dugo da im se otplati autoput Zagreb-Split koji je inace dosta prometan a mi hocemo da gradimo autoputeve prema Crnoj Gori i RS a da nema proracuna koliko je to isplatljivo. Na kraju se covek pita da li mi gradimo autoput zato sto se to nasim politicarima svidja (mozda im i kane neka para) ili zato sto je to realno potrebno i isplativo?

brka

pre 14 godina

Sve su to lepe bajke o autoputevima, a pare nisu obezbeđene ni za obilaznicu oko BG (sektor 5,6)tako da brže dođeš do NS nego preko gazele. Realnost je tužna.

sale

pre 14 godina

@Igor
A ti pametnjakovicu sta mislis kad se gradio autoput od Meksika ka Teksasu, jel se i kod njih neko pravio pametan kao ti pa rekao ja znam samo za USA, ili im je bilo drago sto ce i jedni i drugi hiljade radnika da zaposle. Mi smo srbi pametniji i od amerikanaca, sve nam smeta, a isvakom blesanu je jasno da se kroz istoriju ekonomska kriza resavala obnovom i izgradnjom infrastrukture.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Autoput ka RS je bitan da se Srbi iz tog dijela BiH ne bi iseljavali za Srbiju nego da ostanu u RS. Autoput upravo može pomoći da taj kraj konačno živne kao nekada. Prije rata rutom Užice-Višegrad išlo se na more.

Entitet RS može sasvim samostalno odlučivati o gradnji autoputeva jer je to u njenoj nadležnosti baš kao što i FBiH ima na području pod njenom jurisdikcijom.

igor

pre 14 godina

@Sale
drusakane,nemam nista protiv autoputa ka BiH,ali da se zove kako treba,a ne za "srpsku". Za mene,to je deo BiH,i tako i treba da se predstavlja,a ne kao neka drzava....a ako sam neke velikosrbe povredio,bas me briga.Uostalom,Srbija je potpisala Dejton,i priznaje celovitu BiH.Toliko od mene,pametnjakovicu.

M. Forzann

pre 14 godina

Zasto bas tri godine? Jednu godinu gradice ga Alpina, drugu Porr, a trecu Strabag. Podizvodjaci ce biti mesovite, Miskovicu i Velji bliske i drage firme, a neke i u vlasnistvu (razni Putevi, Bankina&Co. promet iz Cacka, i sl.).

Ovaj ce da naprave za tri svetlosne godine, a ono sve sto je ravno, od Beograda do Horgosa via Feletic, ne mogu vec 30 godina da zavrse.

Lepo, procitas ovu ves, pa bacis na deponiju i otvoris prozor da glupost izadje napolje.

Nego, da se vratimo na H1N1, blizi se Dan Delta - isporuka "cepiva".

Srbin

pre 14 godina

Postoji Bosna i Hercegovina i entitet RS U NJOJ A NE ODVOJENA DRZAVA. A jos nesto jel iko od vas bio na toj dionici puta sa bosanske strane, to jest od visegrada ka sarajevu, bl ili tz. To su guduru zesce!

sale

pre 14 godina

Igore, nemoj molim te da se ti brines o Republici Srpskoj, ima pametnijih od tebe koji to rade. Nece bre da ti ponovo uvedu vize za EU samo zato sto je neko postavio po tebi pogresan tekst u novine.

pvanja

pre 14 godina

Za sve zlonamerene: "Mrkonjić je rekao da će taj autoput bio krak Koridora 10 i da će se graditi u saradnji sa BiH i njenim entitetom Republikom Srpskom".
Kad neko kaze da ce se zapoceti gradnja to podrazumeva izradu planova (dosta obiman posao vremenski i naravno kosta), otkup zemljista itd.
Sto se tice auto uta Su-NS-Bg taj se auto put gradi zadnjih 30 goidna. Obilaznica oko Beograda takodje. Nije uredu sad prebaciti svu odgovornost na trenutnog ministra(nisam bas njegov ljubitelj ali realno).
Videlo se da nase firem znaju da grade i brzo i kvalitetno kad im se daju pare i kada se pirtisnu sa rokovima (setite se 1999-2000). Samo tada nije nikom palo na pamet da "kraducka" jer bi mu letela glava. Sad je ipak zazivela demokratija pa trebe raditi demokratski,znaci treba uvesti red i kontrolu, nezavisnu finansisku i tehnicku kontrolu koje bi nadgledale te poslove i sve bi islo mnogo brze i efikasnije. Ipak se radi o velikim iznosima i svi hoce da malo "kraducnu". To se desava i na zapadau ali su kod njih stroze kontorle pa je to dosta teze izvesti i manji je % "kraduckanja". Cisto kao primer svaki drugi evro koji je svojevremno poslat kao pomc za razvoj bivse istocne nemacke od strane bivse zapadne nemacke je nestajao, tj stizalo je realno samo pola iznosa. Kad su to uvideli Nemci nisu zabijali glavu u pesak nego su se pozabavili tim fenomenom i rezultati nisu izostali.

stefan 2012

pre 14 godina

Nakon procitanih svih komentara smatram da su nasi politicari uvereni da je prognoza civilizacije Maja da ce 2012 biti smak sveta tacna pa sve obecavaju za dve, tri godine i tako dalje....da se odrrze jos koju godinu na vlasti.....SRAMOTA>>>>>STUDENTI STVARi U SVOJE RUKE

srle

pre 14 godina

Zanimljivo bi bilo pogledati ko je glavni spoljnotrgovinski partner Srbije i jedina zemlja sa kojom Srbija ostvaruje ogroman trgovinski suficit(BiH).Analizirajte sta bi bilo sa vasom prehrambenom industrijom da ne izvozite u BiH i to po kojim cijenama.Valuta placanja te robe u RS je nedostizna u Srbiji i to se pokazalo jer je i drzava morala da intervenise i na kraju postavlja se pitanje sta je sa tim krajevima u Srbiji kroz koje prolazi autoput,zar oni to ne zasluzuju?

pivljanin

pre 14 godina

@Igore
Ti nađi nekoga ko će da pravi autoput Baščaršija-Vračar kad toliko voliš BiH a RS ostavi na miru. Ima ko da brine za nju.

gradjanin Rusije

pre 14 godina

Opet srbija za pare svojih gradjana unapredjuje zivot u drugim drzavama.Taj autoput samo jos treba da prodje kroz Kusturicino IMANJE normalno on da naplacuje putarinu,a ujedno ce pomoci kriminalcima i svercerima iz Rep,blike Srpske da brze i efikasnije odrade svoje poslice u Srbiji i da se brzo sklone.
P.S. 60% kriminala i sverca u Srbiji drze prekodrinski srbi.Proverite istina je.

Civijas

pre 14 godina

Hoce li se neko setiti da pocne da radi autoput Sabac-Ruma i u produzetku Novi Sad, jer je to najfrekvetnija saobracajnica u Srbiji posle koridora 10 i dela Ivbarske magistrale kod Beograda? A drgui kraj puta ionako ide ka Loznici, pa dalje u Republiku Srpsku... iance i ovaj put dolinom Zapadne Morave je preko potreban, ali u tom periodu od 3 godine ne verujem da ce imati ni glavni projekat, a kamoli sa drugo...

djordje

pre 14 godina

Boli me uvo za republiku srpsku. izgradite prvo ono sto ste poceli da gradite pre 30 godina pa nas onda obmanjujte daljim planovima...
uzgred,... jel zavrsen autoput izmedju subotice i beograda?

Ne dam pare

pre 14 godina

Samo još treba da nam uzimaju pare za put u tu vukojebinu dok je prilaz mojoj zgradi raskopan i u rupama i šteta na kolim ko zna kolika.

Mrki

pre 14 godina

@Ilija Misic
Tako ti je to sa narodom u Srbiji, tu ti je put prema Crnoj Gori = mi finansiramo put kroz Crnu Goru;
put prema BiH (mada se to ime nikad zvanicno ne spominje sem kad im neko ne zavrne ruku) = put u vukojebinu.
Samo kad zivis u Beogradu, ili tamo ostavljas pare, vidio si svijet ovo drugo je sve strava i uzas.

Ilija Misic

pre 14 godina

Od autoputa u tom roku nece biti nista, to je svima jasno.

Ali moram da odgovorim Srbofobnim Srbima, kojima smetaju Srbi van Beograda i preko Drine. Pa se ta fobija pretvara u tvrdnje da se autoput pravi za R.Srpsku.

Ne pravi se taj fiktivni autoput u R. Srpskoj, vec u R. Srbiji, fiktivno povezuje najvece gradove Sumadije, Uzice, Cacak, Kraljevo, Krusevac...

Ako je Sumadija R. Srpska, mislim da neko sem fobije ima ozbiljan problem sa opstom kulturom i geografijom.

Slazem se da bi autoput na potezu NS-Sabac-Loznica bilo mnogo lakse i jeftnije izgraditi, a frekvenca saobracaja na tom potezu je velika.

anti

pre 14 godina

Ajde za početak završite put kroz Vojvodinu, pa obilaznicu oko Beograda da ne bi cela Srbija stajala zbog snajke koja se plaši da promeni traku u gužvi na Gazeli, pa sredite već završen put do Niša, i dovršite put do bugarske granice kako bi se rasteretili srpski putevi od najezde turskih gastarbajtera. Onda povežite velike srpske gradove, pa Srbiju sa Crnom Gorom, i tek onda fantazirajte o putevima do Bosne i Hercegovine.

NE RAZUMIJEM

pre 14 godina

zasto ne napravite regionalni sastanak pa kao sve normalne drzave da oznacite gdje je najpotrebnije graditi autoputeve,ovo je vise politika cinimise jedan dan prema rs drugi dan preko sandzaka,zasto to nebude izmedju srbije i bosne i ostalih drzava u regionu a ne da se pominju teritorijalne jedinice,,

igor

pre 14 godina

@Sale
drusakane,nemam nista protiv autoputa ka BiH,ali da se zove kako treba,a ne za "srpsku". Za mene,to je deo BiH,i tako i treba da se predstavlja,a ne kao neka drzava....a ako sam neke velikosrbe povredio,bas me briga.Uostalom,Srbija je potpisala Dejton,i priznaje celovitu BiH.Toliko od mene,pametnjakovicu.

sale

pre 14 godina

@Igor
A ti pametnjakovicu sta mislis kad se gradio autoput od Meksika ka Teksasu, jel se i kod njih neko pravio pametan kao ti pa rekao ja znam samo za USA, ili im je bilo drago sto ce i jedni i drugi hiljade radnika da zaposle. Mi smo srbi pametniji i od amerikanaca, sve nam smeta, a isvakom blesanu je jasno da se kroz istoriju ekonomska kriza resavala obnovom i izgradnjom infrastrukture.

Srbin

pre 14 godina

Postoji Bosna i Hercegovina i entitet RS U NJOJ A NE ODVOJENA DRZAVA. A jos nesto jel iko od vas bio na toj dionici puta sa bosanske strane, to jest od visegrada ka sarajevu, bl ili tz. To su guduru zesce!

MORAVAC

pre 14 godina

NEVIDIM RAZLOG ZASTO SE NE BI GRADIO PUT KROZ DOLINU ZAPADNE MORAVE,TA DOLINA JE PRENASELJENA,PROTOK SAOBRACAJA JE VICI NEGO KROZ KORIDOR 10 IZUZIMAJUCI STRANCE,A I NE RAZUMEM ZASTO JE TOLIKO BITNO STO JEDAN KRAJ IDE U SRPSKU!!!!!

luka

pre 14 godina

Stvarno mi je preko glave ovakvih nenormalnih komentara. Krajnje zlonamerni i neobrazovani ljudi. Prvo, autoput ka visegradu se prirodno nastavlja na AP ka Crnoj Gori ( kroz Rasku ). Nema niceg nelogicnog, prolazi pored Uzica, Zlatibora, Tare i povezuje Srbe iz Srbije i RS ( nije vazno ?! ).Zatim se nastavlja kroz dolinu Z. Morave itd. Ovim putem se povezuju tri znacajna pravca: koridor 5c. AP ka juznom Jadranu i koridor 10. Sta vam nije jasno gospodo? Da vas cujem. P.S. A najvaznije od svega je da se razvija unutrasnjost Srbije i da se Srbi s obe strane Drine povezuju sto cvrsce.

Petar

pre 14 godina

Odlično! Evo prilike da secesio-skeptici, po pitanju Vojvodine, jelte, dobiju prave dokaze.

Ja ću prvi da vrištim o samostalnosti ako se autoput do BiH (u delu gde Srbi žive u većini baš kao i u Vojvodini) završi pre druge polovine polovine autoputa u Vojvodini.

Meni neko šalje stalno poruku da mi Pešta treba biti bliža nego Beograd. Em imam(o) pravi autoput od Horgoša do Budimpešte, em vozovi idu brža a i čistiji su ...

Mislite o tome ...

sasa

pre 14 godina

Jel ovo skrivena kamera ili spuko testiranje zivaca naroda???

Nisu u stanju da naprave obilaznicu oko BG-a od 7-8 km (napravljena trecina i to ppolovna-sa samo 3 trake umesto 6),a ovamo pricaju nebuloze 220 km za tri godine???

Pa koga ste vi nasli da lazete???

Zasto niko ne odgovara za lazna obecanja???Dinkic i slicni ???

Milan

pre 14 godina

Šta reći? Tri godine je trajala popravka već izgrađenog tunela na mokroj gori, a sad će kao da izgrade kilometre mostova i tunela za tri godine.
Pobogu, uradite autoput NS-Šabac ged je frekvencija saobraćaja ogromna a teren pogodan. Ne kažem da ne treba taj put kojim bi Sarajlije išle za Tursku ali tek kad budemo imali para za to.

sasa

pre 14 godina

E, ovaj Mrkonjic je lik. kako se on primio i uziveo pa se sve dere u mikrofon. Samo ne znam koj smo djavo smenjivali Slobodana, da nam opet gradi Mrkonjic i pandure huska na narod Dacic. Sve gore nego pre, likuju mi evropom, kod slobe mi makar bio sigurniji posao i jeftiniji benzin. Na sledecim izborima glasam za MIRU I MARKA

mile

pre 14 godina

Све је то одлично али мијош нисмо завршили ни коридор десет а већ планирамо да градимо друге путеве. Данас тражимо како ћемо финансијски заокружити финанцирање коридора десет па се питам како ћемо наћи паре за ове друге путеве? И шта је са аутопутем за Румунију?

lapidar

pre 14 godina

Za tri godine neće biti gotov ni Koridor 10, sa sve "zaokruženom" finansijskom konstrukcijom. A autoput kroz dolinu Zapadne Morave, da se danas obezbede sredstva, ne može biti gotov za manje od 6 godina. Obaška što fale glavni projekti, tek na tim potesima treba izvršiti eksproprijaciju i parcelizaciju, a samo ovo prvo može da potraje 2-4 godine (uostalom, i navedeno je da je pola trase pod objektima).

Nemanja

pre 14 godina

Nije mi jasno, samo ko će te sve puteve izgraditi. Onaj most u Beški gradite, kao da ste dali deci da se uče graditeljstvu. Umesto da prvo radite unutrašnji magistralni prsten i tako rasteretite glavne gradske koridore, vi gradite obilaznicu, gde je PGDS mali. Pa nije vam Beograd seoce, pa da u njega svrati slučajni turista, već je on izvor i cilj kretanja. Ko ne ratume, da mu pojasnim. tranzitna kretanja kroz beograd su 20% od dnevnog saobraćaja, dok sve ostalo ili ide u ili iz Beograda. prema tome, jasno je koliko je u tako velikim gradovima bitan unutrašnji magistralni prsten, kojim će se vršiti distribucija unutargradskih kretanja. Dalje, umesto što rekonstruišete saobraćajnice po Beogradu i tako stavljate novac u džepove, zašto ne odete po Srbiji, pa gradite lokalne puteve, kako bi ljudi mogli pristojno da žive i van Beograda. Vi 20 km od beograda nemate kanalizacije, a ovamo gradite kao da imate budžet jedne Kine. Daj bre koga vi više zamlaćujete. Niste u stanju napraviti most iz Nemanjine preko Save, pa da spojite je sa Bul. zorana Đinđića, i tako povežete najfrekventniju saobraćajnicu sa Novim beogradom direktno, a vi gradite prema Crnoj Gori i BiH gde vam je PGDS ispod 17.000 vozila / dan. dalje, što ne napravite dvokolosečnu prugu za Beooz, pa tako rešite problem prigradskog prevoza, gde je železnica od ključne važnosti. pričate o metrou, a niste ni mogućnosti Beovoza iskoristili, i tramvajskog podsistema. zašto Beovoz mora da čeka međunarodne vozove. zašto on nema prednost. pa bitnije je kako funkcioniše grad, nego da li će međunarodni voz stići na vreme. Neka oni urade red vožnje, posle toga neka se tome prilagodi beovoz, ali gospodo, ako on kasni, ne može život u gradu stati. Zakanio si, pa čekaj. Zašto ne uvedete vagone za bicikla, jer zna se da se voz i biciklo jako dobro nadopunjuju. Koliko samo organizacionim merama se može uticati na bolji život, ali ne, bitno je građane zamlaćivati nerealnim ambicijama građevinaca i političara.

gradjanin Rusije

pre 14 godina

Opet srbija za pare svojih gradjana unapredjuje zivot u drugim drzavama.Taj autoput samo jos treba da prodje kroz Kusturicino IMANJE normalno on da naplacuje putarinu,a ujedno ce pomoci kriminalcima i svercerima iz Rep,blike Srpske da brze i efikasnije odrade svoje poslice u Srbiji i da se brzo sklone.
P.S. 60% kriminala i sverca u Srbiji drze prekodrinski srbi.Proverite istina je.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Autoput ka RS je bitan da se Srbi iz tog dijela BiH ne bi iseljavali za Srbiju nego da ostanu u RS. Autoput upravo može pomoći da taj kraj konačno živne kao nekada. Prije rata rutom Užice-Višegrad išlo se na more.

Entitet RS može sasvim samostalno odlučivati o gradnji autoputeva jer je to u njenoj nadležnosti baš kao što i FBiH ima na području pod njenom jurisdikcijom.

stefan 2012

pre 14 godina

Nakon procitanih svih komentara smatram da su nasi politicari uvereni da je prognoza civilizacije Maja da ce 2012 biti smak sveta tacna pa sve obecavaju za dve, tri godine i tako dalje....da se odrrze jos koju godinu na vlasti.....SRAMOTA>>>>>STUDENTI STVARi U SVOJE RUKE

Petar

pre 14 godina

haha 202km za tri godine, 67km godisnje, 5.6km mesecno, skoro 200metara dnevno !!! Pa Vi gospodo ne mozete kod Novog Sada da 10km zavrsite vec 5 godina. Ono sto je meni krivo kod ovog naroda, je sto bi skoro svako od nas da nas na pijaci prevare i stave manje u kesu se bunio, zvao inspekciju, svadjao se, tukao, zavisi od licnosti, a ovde dozvoljavamo da nas vuku za nos, i ne kradu nam jabuke iz kese nego ZIVOT, DANE, GODINE, MLADOST i mi nemo cutimo i gledamo i eto

dO

pre 14 godina

Kad izvežba gradnju trase Užice-Višegrad, naša građevinska operativa će taman biti pripremljena za izgradnju tunela, prevoja, vijadukta i mostova na preostalih 70km autoputa na brdsko-planinskoj deonici Novi Sad-Subotica.

Pera

pre 14 godina

Od kada je Mrkonjic dosao na mesto ministra ponovo su pocele price ravne naucnoj fantastici da se pustaju u javnost.
Izgleda da covek posle toliko godina nije uvideo razliku izmedju zelja i realnosti.

Statisticar

pre 14 godina

Ideja je OK. Povezuje se 5-6 regionalnih centara u Srbiji medjusobno i sa Beogradom, Nisem i okruzenjem. Bez ovoga nema ozbiljnijeg privrednog razvoja niti iinvesticija. Medjutim, bojim se da u Srbiji nema strucnih, sposobnih i odgovornih ljudi koji bi ovaj posao podrzali i realizovali. Od celog mosta preko Ade Ciganlije obecanog 2001. godine do danas su napravljena 3 ili 4 stuba, od kojih su 3 privremena! U istom periodu napravljeno je 5 ili 6 km poluautoputa na potezu obilaznice oko Beograda, na gradilistu Zeleznicke stanice u Prokopu zakucan je jedan ili dva eksera, itd. Ko normalan onda moze da veruje da ce ovaj autoput biti napravljen u naredne tri godine kako su obecali?

komentator

pre 14 godina

A za 4 godine autoput do sazvežđa Alfa Kentaure!!! :)
Jeste li vi ljudi primetili da ništa nema sada, sve je za par godina, e baš da vidim tu 2012, 2013 u, bićemo kao Japan u infrastrukturi!

M. Forzann

pre 14 godina

Zasto bas tri godine? Jednu godinu gradice ga Alpina, drugu Porr, a trecu Strabag. Podizvodjaci ce biti mesovite, Miskovicu i Velji bliske i drage firme, a neke i u vlasnistvu (razni Putevi, Bankina&Co. promet iz Cacka, i sl.).

Ovaj ce da naprave za tri svetlosne godine, a ono sve sto je ravno, od Beograda do Horgosa via Feletic, ne mogu vec 30 godina da zavrse.

Lepo, procitas ovu ves, pa bacis na deponiju i otvoris prozor da glupost izadje napolje.

Nego, da se vratimo na H1N1, blizi se Dan Delta - isporuka "cepiva".

hahaha

pre 14 godina

Ma daj, bre, koga vi zavlacite??? Autoput ovaj, autoput onaj... Kad bi sve sabrali, ispada da ce se sledece godine napraviti 300km puteva, i to u godini kad se smanjuju izdaci za infrastrukturne projekte. Pa ove godine ste kao uspeh predstavili par desetina kilometara koje ste jedva nekako sklepali. Ako vam je vec toliko stalo do gradnje, a posto valjda znate i sami da nemate para za to - sto lepo ne dovedete nekog koncesionara i date mu da gradi. Mada, videsmo da ni to iskustvo sa Horgos-Pozege nista ne garantuje u ovoj zemlji...

pvanja

pre 14 godina

Za sve zlonamerene: "Mrkonjić je rekao da će taj autoput bio krak Koridora 10 i da će se graditi u saradnji sa BiH i njenim entitetom Republikom Srpskom".
Kad neko kaze da ce se zapoceti gradnja to podrazumeva izradu planova (dosta obiman posao vremenski i naravno kosta), otkup zemljista itd.
Sto se tice auto uta Su-NS-Bg taj se auto put gradi zadnjih 30 goidna. Obilaznica oko Beograda takodje. Nije uredu sad prebaciti svu odgovornost na trenutnog ministra(nisam bas njegov ljubitelj ali realno).
Videlo se da nase firem znaju da grade i brzo i kvalitetno kad im se daju pare i kada se pirtisnu sa rokovima (setite se 1999-2000). Samo tada nije nikom palo na pamet da "kraducka" jer bi mu letela glava. Sad je ipak zazivela demokratija pa trebe raditi demokratski,znaci treba uvesti red i kontrolu, nezavisnu finansisku i tehnicku kontrolu koje bi nadgledale te poslove i sve bi islo mnogo brze i efikasnije. Ipak se radi o velikim iznosima i svi hoce da malo "kraducnu". To se desava i na zapadau ali su kod njih stroze kontorle pa je to dosta teze izvesti i manji je % "kraduckanja". Cisto kao primer svaki drugi evro koji je svojevremno poslat kao pomc za razvoj bivse istocne nemacke od strane bivse zapadne nemacke je nestajao, tj stizalo je realno samo pola iznosa. Kad su to uvideli Nemci nisu zabijali glavu u pesak nego su se pozabavili tim fenomenom i rezultati nisu izostali.

Pticica

pre 14 godina

Kaze izreka: "Kad nemate cime drugim vladajte ljudima dajuci im obecanja". Ministar Mrkonjic bi mogao prvo da zavrsi projekat Europolisa koji je obecavao dok je jos Milosevic bio na vlasti. A sada ako obecava neka obecanja ispuni pre izbora a ne bice nesto ali psole izbora. I na kraju, Hrvati ce cekati dosta dugo da im se otplati autoput Zagreb-Split koji je inace dosta prometan a mi hocemo da gradimo autoputeve prema Crnoj Gori i RS a da nema proracuna koliko je to isplatljivo. Na kraju se covek pita da li mi gradimo autoput zato sto se to nasim politicarima svidja (mozda im i kane neka para) ili zato sto je to realno potrebno i isplativo?

sale

pre 14 godina

Igore, nemoj molim te da se ti brines o Republici Srpskoj, ima pametnijih od tebe koji to rade. Nece bre da ti ponovo uvedu vize za EU samo zato sto je neko postavio po tebi pogresan tekst u novine.

pivljanin

pre 14 godina

@Igore
Ti nađi nekoga ko će da pravi autoput Baščaršija-Vračar kad toliko voliš BiH a RS ostavi na miru. Ima ko da brine za nju.

Nebojša

pre 14 godina

Da, važi... osim što vam ni 20 godina nije bilo dovoljno da U RAVNICI izgradite autoput BG-NS-SU.. + putarina za vožnju "auto-putem" NS-SU košta više od nedeljne vinjete za sve mađarske ili austrijske autoputeve... e moj mrko..

jezz

pre 14 godina

10 000 novih stanova, 3 auto puta. 300 000 hi;ljada gradjavinaca ima da bude zaposleno. Daj Boze da se to ostvari. Ja sam skroman, ja cu biti zadovoljan ako se zavrsi auto put Horgos, makedonska granica u narednih par godina, i da stanogradnja krene bar 50% od onog sto se obecava.

brka

pre 14 godina

Sve su to lepe bajke o autoputevima, a pare nisu obezbeđene ni za obilaznicu oko BG (sektor 5,6)tako da brže dođeš do NS nego preko gazele. Realnost je tužna.

srle

pre 14 godina

Zanimljivo bi bilo pogledati ko je glavni spoljnotrgovinski partner Srbije i jedina zemlja sa kojom Srbija ostvaruje ogroman trgovinski suficit(BiH).Analizirajte sta bi bilo sa vasom prehrambenom industrijom da ne izvozite u BiH i to po kojim cijenama.Valuta placanja te robe u RS je nedostizna u Srbiji i to se pokazalo jer je i drzava morala da intervenise i na kraju postavlja se pitanje sta je sa tim krajevima u Srbiji kroz koje prolazi autoput,zar oni to ne zasluzuju?

Civijas

pre 14 godina

Hoce li se neko setiti da pocne da radi autoput Sabac-Ruma i u produzetku Novi Sad, jer je to najfrekvetnija saobracajnica u Srbiji posle koridora 10 i dela Ivbarske magistrale kod Beograda? A drgui kraj puta ionako ide ka Loznici, pa dalje u Republiku Srpsku... iance i ovaj put dolinom Zapadne Morave je preko potreban, ali u tom periodu od 3 godine ne verujem da ce imati ni glavni projekat, a kamoli sa drugo...