Utorak, 26.08.2008.

10:55

Fijat demantuje da se čeka SSP

Italijanski Fijat saopštio je da su neosnovane tvrdnje da ta italijanska kompanija čeka ratifikaciju SSP-a sa Evropskom unijom.

Izvor: FoNet

Fijat demantuje da se èeka SSP IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

18 Komentari

Sortiraj po:

simke_toni

pre 15 godina

@rebro
e ti pricas kako oni hoce da dodju ovde zbog bezcarinskog aranzmana sa Rusijom. Ti ocigledno pricas napamet, jer da ja gresim, onda bi znao da ne postoji bezcarinski aranzman(1%je carina, beznacajno, ali radi tacnih informacij), pogotovo sto se to ne odnosi na automobile, vec sad zele da postignu bilateralni aranzman da se odnosi tih 1% na automobile, ali u kontigentima od 8000godisnje, smesno smo mi trziste pa nam je i to previse to ti je 1/6 trzista. Najvaznije od svega je sto da oni hoce trziste rusije otisli bi tamo kao i mnogi proizvodjaci automobila, rusija je trenutno malcice liberalizovana i zeli da privuce investicije, tako da ta prica kako oni ovo zele zbog ruskog trzista je cista glupost, koju prodaju neznalice. Prvo malo samo istrazite, a ne cujete na pijaci i skapirate zdravo za gotovo.

Petar Kralj

pre 15 godina

Pa kakve vise veze ima sada Rusija sa bilo cime sto se desava u ovoj zemlji. Ostavite se vise Rusa jer mi sa njima imamo veze skoro kao i sa Tanjganjikom i to nasom krivicom. Sve lose sto se desi u ovoj zemlji krivi su Rusi, sto recimo nisu Egipcani, Rumuni, Francuzi ili recimo kojim slucajem Amerikanci. Nasu nesposobnost da izaberemo ljude koji NE znaju da naprave fabriku, most, avion, automobil - ostavimo nama. Mi smo rasturili nase fabrike - sve od reda. Sve je razvaljeno, pa i na RTS-su kada se predstavljaju Devicanska ostrva Korac kaze da su to ostrva gde su zavrsile nase tranzicione pare - evri, a da je u Pekingu hrana za vreme Olimpijade jeftinija 3x nego u Srbiji. "Krsevita Vojvodina". Koga zavaravamo, nemamo sposobno rukovodstvo, na vlasti su ljudi koji NIKADA nista nisu napravili. Penzioner Mrkonjic gradi puteve i mostove... Ostavite se vise i Rusa i Amerikanaca jer to je po onoj narodnoj "drzte vuka dok lisice kolo vode". Ovde kada neko ustane na levu nogu - krivi mu Rusi. Boze sacuvaj. Pa, neka se javno objavi koliki je dug Srbije prema Ruskoj federaciji u oblasti kupovine gasa i nafte!!!! Dzabe da nam uzmu i jos bi im dugovali. Dinkic "strucnjak", pa sada nam je dug narastao na preko 30 milijardi dolara i jos hoce kredite. Neka ih on i njegova deca i vracaju, ja od njih nemam nikakve koristi. App. cena gasa za jesen je pedvidjena za 500$ za hiljadu kubika. Grejacemo se na Radovanove (onog III) "parkete, vrata - sta ima da se tudjimo".

rebro

pre 15 godina

@Aleksandar Todorovic, po tvojim informacijama Fijat ispade lider na tristu automobila, a nije. Ali za tvoju informaciju ja se ne informisem iz nasih novina, gledam kako je u EU, sta se vozi, koliko se vozi, ko sta prodaje i gde.
I kad bi Fijat ko sto vi kazete, kad bi bio, to je druga prica. Jer kad bi bala imala onu stvar bila bi deda.
Koliko vidim Fiat 500 se "odlicno" prodaje u Evropi, evo bas sam juce video 1 u Pragu.
Pogledajte malo bolje sta se vozi po Evropi pa cete da vidite da vam informacije i nisu bas tacne. A uzgred evo i jednog linka odakle se ja informisem:
http://www.forbes.com/afxnewslimited/feeds/afx/2008/04/30/afx4951722.html

Poznavalac

pre 15 godina

Do god se Srbija bude nalazila u Ruskom zagrljaju ,bice tesko nesto pametno napraviti,bez obzira na veliko zalaganje nekih minisara i strucnjaka iz ove Zemlje.
P.S.Sto se tice Nafte,nije Rusija jedini proizvodjac na svetu,ali je najveci proizvodjac Lose URALSKE nafte
a samim tim i UCENA.

Aleksandar Todorovic

pre 15 godina

Tekst je kasnije dopunjen izjavom Fiata da oni ne insistiraju na SSP-u. Ipak, ako se cita ono sto pise "sitnim slovima" Fiat ce od nase Vlade traziti debele garancije za auto put do Kragujevca, za aerodrom, bolje pruge, i jos mnogo toga. Pa ne mogu se automobili proizvoditi na poljani.

Od proizvodnje automobila se moze mnogo zaraditi, mnogo vise nego od proizvodnje hrane, koja se cak u EU vestacki ogranicava. Posto je neko pomenuo hranu, pa da li znate da Holandija proizvodi samo 40% hrane od svojih kapaciteta, jer joj tako nalaze EU, kako bi Grcka, Portugal mogli nesto da proizvedu i da i oni "jadni" nesto prodaju. Pa mi svinje i dalje vakcinisemo protiv s.kuge, pa zbog toga ni svinje ne mozemo da izvozimo u Evropu, a mogli smo to da cino jos za vreme KRALJEVINE! Zarada Srbije od proizvodnje Fiata u Kragujevcu bi bila velika, i preko 50% delova za te automobile bi se pravili u Srbiji, jer ce Fiat dovesti i svoje koperante koji ce pravite delove u Srbiji. Fiatu treba jeftinije mesto za proizvodnju od onog u Poljskoj, jer tamo plate vrtoglavo rastu, kao i troskovi, porezi itd. Najveci problem je sto nas narod ne zna sta hoce, i gde zeli da ide. Niko narodu jos nije objasnio da mora krvnicki da radi, da RADI, ne da odsedi na poslu, da bi nesto zaradio. Italijani nas znaju kao "zlu paru" zato traze tolike garancije. A usvajanje SSP-a, ce Fiatu dobro doci.

Aleksandar Todorovic

pre 15 godina

za @rebro

Nemate informacije gospodine, jer to sto mozete da procitate u nasoj stampi to je "boranija" za malu decu. Sta Srbija izvozi u Rusiju? Prakticno nista. Fiat ima u fioci gotovu konstrukciju nekoliko modela, i jos nekoliko modela u zavrsnoj fazi. Danas u svetu nije problem konstruisati dobar automobil, vec ga je problem plasirati, prodati. Fiat ce iz Srbije izvoziti modele najvise u Italiju, Spaniju, Francusku, Grcku, jer se modeli A segmenta tamo najvise kupuju. Kod malih automobila jedna od najvaznijih karakteristika je cena, odnosno odnos cena i kvalitet. Kada bi Fiat proizvodio aktuelni Fiat 500 u Italiji umesto u Poljskoj gde se praci, cena bi mu bila 13.500 evra a ne 12.500 evra koliko kosta. Taj novi mali Fiat u Srbiji bi kostao oko 6.500 evra, kada bi ga pravili u Italiji cena bi bila 8.000 evra, a to je VELIKA razlika. Rusi uglavnom kupuju vece modele, i sve vise SUV-ove, kod njih dominiraju japanski i korejski automobili, ali se u trku ukljucio i Renault, Ford...
Svi oni koji zele da prodaju mnogo automobila u Rusiji otvaraju fabrike u Rusiji, jer je tamo proizvodnja cak i jeftinija nego u Srbiji, osim toga, transport automobila od Srbije do Rusije nije bas tako jeftin, i to mnogo opterecuje cenu automobila. Fiat sa modelom F500 ima veliki uspeh, sa modelom Grande Punto solidan uspeh, a sa novim Bravom slabiji uspeh jer je tu konkurencija u EU ogromna. Ipak Fiat belezi rast prodaje, i belezi rast trzisnog ucesca u EU, i posluje pozitivno za razliku od GM-a, Ford, Volvoa, Saab-a, i mnogih drugih. Fiat dakle ima trziste i tehnologiju, i treba mu samo jeftina a dobra radna snaga, koja je relativno blizu Italiji, i Evropi, jer oni mogu da ta mala kola prave u Turskoj, kao recimo Fiat Lineu, ali bi transport automobila do EU mnogo opterecivao cenu, osim toga, porezi u Srbiji a i plate su nize od onih u Turskoj, gde Fiat ima aranzman sa turskim Tofasom. Inace, tacno je da NIS vredi daleko, daleko vise od 400 milona za koliko je Ilic hteo da proda NIS. OMV od Rusa kupuje gas, po informacijama koje je imam, a ne naftu, inace mi naftu mozemo kupovati i od nekog drugo po veoma slicnim ili istim cenam, dok gas NE MOZEMO.

rebro

pre 15 godina

Neke stvari moram da objasnim. Prvo za ovog @kex-a, sta mislis da ce Srbija dobiti ako se NIS proda za 2 milijarde evra? Sem te 2 milijarde nista vise, jer ako ne prodamo Rusima, od koga mislis da ce NIS da nabavlja naftu i gas? Da nece od OMV-a, koji to isto nabavlja od Rusa. Mnogo si glup.
A sad za ovog @Aleksandar Todorovic, kad je Fijat tako super pa sto ne pocnu da prave ta 2 mala modela, sta ce im Srbija. Dal ti vidis trziste automobila i udeo Fijata na njemu? Prodaje se sev samo ne Fijat. Sto ne pocnu da prave te modele? Pa nemaju ih, zvaka za ludaka. Treba im Srbija samo iz jednog razloga a to je da izvezu neto u Rusiju ako se moze jer Srbija bi mogla da dobije bezcarinske uslove za izvoz automobila. A sto bas u Rusiju, jer u EU nema sta da trazi Fijat sa svojim modelima, Bravo, Brava, Stilo...bezveze

nebojsa

pre 15 godina

Daj boze da je tako.Bojim se da ce radikali i DSS/NS uz TOPLU POMOC BRATSKE RUSIJE i dalje ovde nesmetano ROVARITI,
da ce pomenuti izaci pred skupstinu sa varijantom da Srbija uz pomoc Rusije anektira SEVERNO KOSOVO i REP;BLIKU SRPSKU i eto nama novih budalastina za narednih 100 godina.

s_ima

pre 15 godina

Ja samo ne znam da li ste vi procitali vest, ili samo pljujete po ovoj zemlji? "Fijat demantuje da se čeka SSP". Ako imate nekih psihickih problema, nije sramota posetiti neku zdravstvenu ustanovu, mozda vas i izlece.

Miki Maus

pre 15 godina

Stvarno iznenađenje,pa Dinkić nešto reče:"Sutra potpisuju", ovo beše dan pred izbore.
Mislim šta reći sada su nam opet najverovatnije krivi tamo neki Putin, Medvedev itd.

Rade Blok 70

pre 15 godina

Par zar su potrebni "dobri poznavaoci prlika" kako ih clanak naziva da bi znali da su rokovi isporuke za moderne linije za proizvodnju minimum 12 meseci. Sto se same ekonomske racunice tice ona izgleda ovakao: makar godinu-dve 90% pozicija za ugradnju bice uozeno iz Italije a nasa vrednost ce se ogledati u dodatom radu. Taj rad ce ipak biti mnogo manje placen nego u Italiji i to ce tako trajati decenijama. Kada se sve sabere, znaci ono sto ce se stvarati u Kragujevcu bice vrlo malo. Ali i bolje to nego nista. Zeleo bih da se to desi li sam vrlo skeptican da i moze. Vise verujem da se FIAT nalepio na neka kompletno nerealna obecanja vlade i da je 300 miliona evra samo jedno od njih. FIAT veruje da ce znacajni deo toga biti cash, vlada to vidi kao ustupljeno zemljiste i oprosteni porezi. Verujem da kada bi ulozili 300 miliona u poljoprivredu to bi bio pravi potez. Hrana je na svetskoj pijaci sve skuplja. Auta je sve vise pa kako danas prenosi B92 i Skoda usporava proizvodnju.

Eh

pre 15 godina

Sve se vise i vise razmrsuje. Uskoro ce se da se objavi sve, a onda vise nece izgledati tako kako je izgledalo u predizbornoj kampanji.

kex

pre 15 godina

Hvala vam Rusi sto nam nedate da idemo u EVROPU!!! Okrenite nam ledja opet kao toliko puta do sada!!! Dinkicu nedaj im NIS bez 2 milijarde koliko realno vredi ako oce vise da daju neka to ce biti prvi poklon od nase "brace Rusa".

Zvonar

pre 15 godina

Eto shargarepa crveni polako ! :)))) !
Danke Evropo !
Voleo bih da chujem komentare gospode Tadica i Dinkica koji su pokupili ko zna koliko glasova na ovu lazh !

E Srbijo medj shljivama medj shljivama..........

Aleksandar Todorovic

pre 15 godina

Fiat trazi minimum minimuma, jer je imao losa iskustva sa Zastavom u proslom veku. Svi narodi istocne Evrope zele u EU,i mnogi su to ostvarili, samo Srbi i Srbija jos uvek ne zna gde ce. To sve Italijani znaju zato i traze garancije. To sto je navedeno za Karadzica je istina, i jos je veca istina da ako Mladic vrlo uskoro ne bude u Hagu da EU sa Srbijom nece nastaviti ozbiljne pregovore, a tada nema ni Fiata, ni drugih investicija. Sve Fiatove montazne linije u Italiji su dovoljno moderne, i kod nas ce se praviti dva mala modela a ne Lamborghini. Neka narod Kragujevca i okoline dobro razmisli za koga su glasali, i sta ce biti ako Fiat odustane od Zastave, a to je ipak moguce, jer polovina Srbije, i polovina partija ne zeli napred u EU. Nece vise niko da nam poklanja pare kao sto su poklanjali Titu jer je okrenuo ledja Rusiji. Ovo pitanje je presudno pitanje za Srbiju, i vaznije je cak i od gasnog aranzmana sa Rusijom. Tadic mora da izadje pred gradjane Kragujevca i Srbije, i da odmah jasno i glasno kaze, da li parlametn moze izglasati SSP, ili ne moze zbog blokada Radikala, uostalom, da SRS nije presla cenzuz na izborima ovih problema ne bi ni bilo. Zato se i kaze: kako sejes tako i zanjes.

Aleksandar Todorovic

pre 15 godina

Fiat trazi minimum minimuma, jer je imao losa iskustva sa Zastavom u proslom veku. Svi narodi istocne Evrope zele u EU,i mnogi su to ostvarili, samo Srbi i Srbija jos uvek ne zna gde ce. To sve Italijani znaju zato i traze garancije. To sto je navedeno za Karadzica je istina, i jos je veca istina da ako Mladic vrlo uskoro ne bude u Hagu da EU sa Srbijom nece nastaviti ozbiljne pregovore, a tada nema ni Fiata, ni drugih investicija. Sve Fiatove montazne linije u Italiji su dovoljno moderne, i kod nas ce se praviti dva mala modela a ne Lamborghini. Neka narod Kragujevca i okoline dobro razmisli za koga su glasali, i sta ce biti ako Fiat odustane od Zastave, a to je ipak moguce, jer polovina Srbije, i polovina partija ne zeli napred u EU. Nece vise niko da nam poklanja pare kao sto su poklanjali Titu jer je okrenuo ledja Rusiji. Ovo pitanje je presudno pitanje za Srbiju, i vaznije je cak i od gasnog aranzmana sa Rusijom. Tadic mora da izadje pred gradjane Kragujevca i Srbije, i da odmah jasno i glasno kaze, da li parlametn moze izglasati SSP, ili ne moze zbog blokada Radikala, uostalom, da SRS nije presla cenzuz na izborima ovih problema ne bi ni bilo. Zato se i kaze: kako sejes tako i zanjes.

Zvonar

pre 15 godina

Eto shargarepa crveni polako ! :)))) !
Danke Evropo !
Voleo bih da chujem komentare gospode Tadica i Dinkica koji su pokupili ko zna koliko glasova na ovu lazh !

E Srbijo medj shljivama medj shljivama..........

kex

pre 15 godina

Hvala vam Rusi sto nam nedate da idemo u EVROPU!!! Okrenite nam ledja opet kao toliko puta do sada!!! Dinkicu nedaj im NIS bez 2 milijarde koliko realno vredi ako oce vise da daju neka to ce biti prvi poklon od nase "brace Rusa".

Eh

pre 15 godina

Sve se vise i vise razmrsuje. Uskoro ce se da se objavi sve, a onda vise nece izgledati tako kako je izgledalo u predizbornoj kampanji.

s_ima

pre 15 godina

Ja samo ne znam da li ste vi procitali vest, ili samo pljujete po ovoj zemlji? "Fijat demantuje da se čeka SSP". Ako imate nekih psihickih problema, nije sramota posetiti neku zdravstvenu ustanovu, mozda vas i izlece.

Petar Kralj

pre 15 godina

Pa kakve vise veze ima sada Rusija sa bilo cime sto se desava u ovoj zemlji. Ostavite se vise Rusa jer mi sa njima imamo veze skoro kao i sa Tanjganjikom i to nasom krivicom. Sve lose sto se desi u ovoj zemlji krivi su Rusi, sto recimo nisu Egipcani, Rumuni, Francuzi ili recimo kojim slucajem Amerikanci. Nasu nesposobnost da izaberemo ljude koji NE znaju da naprave fabriku, most, avion, automobil - ostavimo nama. Mi smo rasturili nase fabrike - sve od reda. Sve je razvaljeno, pa i na RTS-su kada se predstavljaju Devicanska ostrva Korac kaze da su to ostrva gde su zavrsile nase tranzicione pare - evri, a da je u Pekingu hrana za vreme Olimpijade jeftinija 3x nego u Srbiji. "Krsevita Vojvodina". Koga zavaravamo, nemamo sposobno rukovodstvo, na vlasti su ljudi koji NIKADA nista nisu napravili. Penzioner Mrkonjic gradi puteve i mostove... Ostavite se vise i Rusa i Amerikanaca jer to je po onoj narodnoj "drzte vuka dok lisice kolo vode". Ovde kada neko ustane na levu nogu - krivi mu Rusi. Boze sacuvaj. Pa, neka se javno objavi koliki je dug Srbije prema Ruskoj federaciji u oblasti kupovine gasa i nafte!!!! Dzabe da nam uzmu i jos bi im dugovali. Dinkic "strucnjak", pa sada nam je dug narastao na preko 30 milijardi dolara i jos hoce kredite. Neka ih on i njegova deca i vracaju, ja od njih nemam nikakve koristi. App. cena gasa za jesen je pedvidjena za 500$ za hiljadu kubika. Grejacemo se na Radovanove (onog III) "parkete, vrata - sta ima da se tudjimo".

rebro

pre 15 godina

Neke stvari moram da objasnim. Prvo za ovog @kex-a, sta mislis da ce Srbija dobiti ako se NIS proda za 2 milijarde evra? Sem te 2 milijarde nista vise, jer ako ne prodamo Rusima, od koga mislis da ce NIS da nabavlja naftu i gas? Da nece od OMV-a, koji to isto nabavlja od Rusa. Mnogo si glup.
A sad za ovog @Aleksandar Todorovic, kad je Fijat tako super pa sto ne pocnu da prave ta 2 mala modela, sta ce im Srbija. Dal ti vidis trziste automobila i udeo Fijata na njemu? Prodaje se sev samo ne Fijat. Sto ne pocnu da prave te modele? Pa nemaju ih, zvaka za ludaka. Treba im Srbija samo iz jednog razloga a to je da izvezu neto u Rusiju ako se moze jer Srbija bi mogla da dobije bezcarinske uslove za izvoz automobila. A sto bas u Rusiju, jer u EU nema sta da trazi Fijat sa svojim modelima, Bravo, Brava, Stilo...bezveze

Aleksandar Todorovic

pre 15 godina

za @rebro

Nemate informacije gospodine, jer to sto mozete da procitate u nasoj stampi to je "boranija" za malu decu. Sta Srbija izvozi u Rusiju? Prakticno nista. Fiat ima u fioci gotovu konstrukciju nekoliko modela, i jos nekoliko modela u zavrsnoj fazi. Danas u svetu nije problem konstruisati dobar automobil, vec ga je problem plasirati, prodati. Fiat ce iz Srbije izvoziti modele najvise u Italiju, Spaniju, Francusku, Grcku, jer se modeli A segmenta tamo najvise kupuju. Kod malih automobila jedna od najvaznijih karakteristika je cena, odnosno odnos cena i kvalitet. Kada bi Fiat proizvodio aktuelni Fiat 500 u Italiji umesto u Poljskoj gde se praci, cena bi mu bila 13.500 evra a ne 12.500 evra koliko kosta. Taj novi mali Fiat u Srbiji bi kostao oko 6.500 evra, kada bi ga pravili u Italiji cena bi bila 8.000 evra, a to je VELIKA razlika. Rusi uglavnom kupuju vece modele, i sve vise SUV-ove, kod njih dominiraju japanski i korejski automobili, ali se u trku ukljucio i Renault, Ford...
Svi oni koji zele da prodaju mnogo automobila u Rusiji otvaraju fabrike u Rusiji, jer je tamo proizvodnja cak i jeftinija nego u Srbiji, osim toga, transport automobila od Srbije do Rusije nije bas tako jeftin, i to mnogo opterecuje cenu automobila. Fiat sa modelom F500 ima veliki uspeh, sa modelom Grande Punto solidan uspeh, a sa novim Bravom slabiji uspeh jer je tu konkurencija u EU ogromna. Ipak Fiat belezi rast prodaje, i belezi rast trzisnog ucesca u EU, i posluje pozitivno za razliku od GM-a, Ford, Volvoa, Saab-a, i mnogih drugih. Fiat dakle ima trziste i tehnologiju, i treba mu samo jeftina a dobra radna snaga, koja je relativno blizu Italiji, i Evropi, jer oni mogu da ta mala kola prave u Turskoj, kao recimo Fiat Lineu, ali bi transport automobila do EU mnogo opterecivao cenu, osim toga, porezi u Srbiji a i plate su nize od onih u Turskoj, gde Fiat ima aranzman sa turskim Tofasom. Inace, tacno je da NIS vredi daleko, daleko vise od 400 milona za koliko je Ilic hteo da proda NIS. OMV od Rusa kupuje gas, po informacijama koje je imam, a ne naftu, inace mi naftu mozemo kupovati i od nekog drugo po veoma slicnim ili istim cenam, dok gas NE MOZEMO.

Aleksandar Todorovic

pre 15 godina

Tekst je kasnije dopunjen izjavom Fiata da oni ne insistiraju na SSP-u. Ipak, ako se cita ono sto pise "sitnim slovima" Fiat ce od nase Vlade traziti debele garancije za auto put do Kragujevca, za aerodrom, bolje pruge, i jos mnogo toga. Pa ne mogu se automobili proizvoditi na poljani.

Od proizvodnje automobila se moze mnogo zaraditi, mnogo vise nego od proizvodnje hrane, koja se cak u EU vestacki ogranicava. Posto je neko pomenuo hranu, pa da li znate da Holandija proizvodi samo 40% hrane od svojih kapaciteta, jer joj tako nalaze EU, kako bi Grcka, Portugal mogli nesto da proizvedu i da i oni "jadni" nesto prodaju. Pa mi svinje i dalje vakcinisemo protiv s.kuge, pa zbog toga ni svinje ne mozemo da izvozimo u Evropu, a mogli smo to da cino jos za vreme KRALJEVINE! Zarada Srbije od proizvodnje Fiata u Kragujevcu bi bila velika, i preko 50% delova za te automobile bi se pravili u Srbiji, jer ce Fiat dovesti i svoje koperante koji ce pravite delove u Srbiji. Fiatu treba jeftinije mesto za proizvodnju od onog u Poljskoj, jer tamo plate vrtoglavo rastu, kao i troskovi, porezi itd. Najveci problem je sto nas narod ne zna sta hoce, i gde zeli da ide. Niko narodu jos nije objasnio da mora krvnicki da radi, da RADI, ne da odsedi na poslu, da bi nesto zaradio. Italijani nas znaju kao "zlu paru" zato traze tolike garancije. A usvajanje SSP-a, ce Fiatu dobro doci.

Poznavalac

pre 15 godina

Do god se Srbija bude nalazila u Ruskom zagrljaju ,bice tesko nesto pametno napraviti,bez obzira na veliko zalaganje nekih minisara i strucnjaka iz ove Zemlje.
P.S.Sto se tice Nafte,nije Rusija jedini proizvodjac na svetu,ali je najveci proizvodjac Lose URALSKE nafte
a samim tim i UCENA.

Rade Blok 70

pre 15 godina

Par zar su potrebni "dobri poznavaoci prlika" kako ih clanak naziva da bi znali da su rokovi isporuke za moderne linije za proizvodnju minimum 12 meseci. Sto se same ekonomske racunice tice ona izgleda ovakao: makar godinu-dve 90% pozicija za ugradnju bice uozeno iz Italije a nasa vrednost ce se ogledati u dodatom radu. Taj rad ce ipak biti mnogo manje placen nego u Italiji i to ce tako trajati decenijama. Kada se sve sabere, znaci ono sto ce se stvarati u Kragujevcu bice vrlo malo. Ali i bolje to nego nista. Zeleo bih da se to desi li sam vrlo skeptican da i moze. Vise verujem da se FIAT nalepio na neka kompletno nerealna obecanja vlade i da je 300 miliona evra samo jedno od njih. FIAT veruje da ce znacajni deo toga biti cash, vlada to vidi kao ustupljeno zemljiste i oprosteni porezi. Verujem da kada bi ulozili 300 miliona u poljoprivredu to bi bio pravi potez. Hrana je na svetskoj pijaci sve skuplja. Auta je sve vise pa kako danas prenosi B92 i Skoda usporava proizvodnju.

Miki Maus

pre 15 godina

Stvarno iznenađenje,pa Dinkić nešto reče:"Sutra potpisuju", ovo beše dan pred izbore.
Mislim šta reći sada su nam opet najverovatnije krivi tamo neki Putin, Medvedev itd.

nebojsa

pre 15 godina

Daj boze da je tako.Bojim se da ce radikali i DSS/NS uz TOPLU POMOC BRATSKE RUSIJE i dalje ovde nesmetano ROVARITI,
da ce pomenuti izaci pred skupstinu sa varijantom da Srbija uz pomoc Rusije anektira SEVERNO KOSOVO i REP;BLIKU SRPSKU i eto nama novih budalastina za narednih 100 godina.

simke_toni

pre 15 godina

@rebro
e ti pricas kako oni hoce da dodju ovde zbog bezcarinskog aranzmana sa Rusijom. Ti ocigledno pricas napamet, jer da ja gresim, onda bi znao da ne postoji bezcarinski aranzman(1%je carina, beznacajno, ali radi tacnih informacij), pogotovo sto se to ne odnosi na automobile, vec sad zele da postignu bilateralni aranzman da se odnosi tih 1% na automobile, ali u kontigentima od 8000godisnje, smesno smo mi trziste pa nam je i to previse to ti je 1/6 trzista. Najvaznije od svega je sto da oni hoce trziste rusije otisli bi tamo kao i mnogi proizvodjaci automobila, rusija je trenutno malcice liberalizovana i zeli da privuce investicije, tako da ta prica kako oni ovo zele zbog ruskog trzista je cista glupost, koju prodaju neznalice. Prvo malo samo istrazite, a ne cujete na pijaci i skapirate zdravo za gotovo.

rebro

pre 15 godina

@Aleksandar Todorovic, po tvojim informacijama Fijat ispade lider na tristu automobila, a nije. Ali za tvoju informaciju ja se ne informisem iz nasih novina, gledam kako je u EU, sta se vozi, koliko se vozi, ko sta prodaje i gde.
I kad bi Fijat ko sto vi kazete, kad bi bio, to je druga prica. Jer kad bi bala imala onu stvar bila bi deda.
Koliko vidim Fiat 500 se "odlicno" prodaje u Evropi, evo bas sam juce video 1 u Pragu.
Pogledajte malo bolje sta se vozi po Evropi pa cete da vidite da vam informacije i nisu bas tacne. A uzgred evo i jednog linka odakle se ja informisem:
http://www.forbes.com/afxnewslimited/feeds/afx/2008/04/30/afx4951722.html

Aleksandar Todorovic

pre 15 godina

Fiat trazi minimum minimuma, jer je imao losa iskustva sa Zastavom u proslom veku. Svi narodi istocne Evrope zele u EU,i mnogi su to ostvarili, samo Srbi i Srbija jos uvek ne zna gde ce. To sve Italijani znaju zato i traze garancije. To sto je navedeno za Karadzica je istina, i jos je veca istina da ako Mladic vrlo uskoro ne bude u Hagu da EU sa Srbijom nece nastaviti ozbiljne pregovore, a tada nema ni Fiata, ni drugih investicija. Sve Fiatove montazne linije u Italiji su dovoljno moderne, i kod nas ce se praviti dva mala modela a ne Lamborghini. Neka narod Kragujevca i okoline dobro razmisli za koga su glasali, i sta ce biti ako Fiat odustane od Zastave, a to je ipak moguce, jer polovina Srbije, i polovina partija ne zeli napred u EU. Nece vise niko da nam poklanja pare kao sto su poklanjali Titu jer je okrenuo ledja Rusiji. Ovo pitanje je presudno pitanje za Srbiju, i vaznije je cak i od gasnog aranzmana sa Rusijom. Tadic mora da izadje pred gradjane Kragujevca i Srbije, i da odmah jasno i glasno kaze, da li parlametn moze izglasati SSP, ili ne moze zbog blokada Radikala, uostalom, da SRS nije presla cenzuz na izborima ovih problema ne bi ni bilo. Zato se i kaze: kako sejes tako i zanjes.

kex

pre 15 godina

Hvala vam Rusi sto nam nedate da idemo u EVROPU!!! Okrenite nam ledja opet kao toliko puta do sada!!! Dinkicu nedaj im NIS bez 2 milijarde koliko realno vredi ako oce vise da daju neka to ce biti prvi poklon od nase "brace Rusa".

Zvonar

pre 15 godina

Eto shargarepa crveni polako ! :)))) !
Danke Evropo !
Voleo bih da chujem komentare gospode Tadica i Dinkica koji su pokupili ko zna koliko glasova na ovu lazh !

E Srbijo medj shljivama medj shljivama..........

Eh

pre 15 godina

Sve se vise i vise razmrsuje. Uskoro ce se da se objavi sve, a onda vise nece izgledati tako kako je izgledalo u predizbornoj kampanji.

rebro

pre 15 godina

Neke stvari moram da objasnim. Prvo za ovog @kex-a, sta mislis da ce Srbija dobiti ako se NIS proda za 2 milijarde evra? Sem te 2 milijarde nista vise, jer ako ne prodamo Rusima, od koga mislis da ce NIS da nabavlja naftu i gas? Da nece od OMV-a, koji to isto nabavlja od Rusa. Mnogo si glup.
A sad za ovog @Aleksandar Todorovic, kad je Fijat tako super pa sto ne pocnu da prave ta 2 mala modela, sta ce im Srbija. Dal ti vidis trziste automobila i udeo Fijata na njemu? Prodaje se sev samo ne Fijat. Sto ne pocnu da prave te modele? Pa nemaju ih, zvaka za ludaka. Treba im Srbija samo iz jednog razloga a to je da izvezu neto u Rusiju ako se moze jer Srbija bi mogla da dobije bezcarinske uslove za izvoz automobila. A sto bas u Rusiju, jer u EU nema sta da trazi Fijat sa svojim modelima, Bravo, Brava, Stilo...bezveze

Rade Blok 70

pre 15 godina

Par zar su potrebni "dobri poznavaoci prlika" kako ih clanak naziva da bi znali da su rokovi isporuke za moderne linije za proizvodnju minimum 12 meseci. Sto se same ekonomske racunice tice ona izgleda ovakao: makar godinu-dve 90% pozicija za ugradnju bice uozeno iz Italije a nasa vrednost ce se ogledati u dodatom radu. Taj rad ce ipak biti mnogo manje placen nego u Italiji i to ce tako trajati decenijama. Kada se sve sabere, znaci ono sto ce se stvarati u Kragujevcu bice vrlo malo. Ali i bolje to nego nista. Zeleo bih da se to desi li sam vrlo skeptican da i moze. Vise verujem da se FIAT nalepio na neka kompletno nerealna obecanja vlade i da je 300 miliona evra samo jedno od njih. FIAT veruje da ce znacajni deo toga biti cash, vlada to vidi kao ustupljeno zemljiste i oprosteni porezi. Verujem da kada bi ulozili 300 miliona u poljoprivredu to bi bio pravi potez. Hrana je na svetskoj pijaci sve skuplja. Auta je sve vise pa kako danas prenosi B92 i Skoda usporava proizvodnju.

s_ima

pre 15 godina

Ja samo ne znam da li ste vi procitali vest, ili samo pljujete po ovoj zemlji? "Fijat demantuje da se čeka SSP". Ako imate nekih psihickih problema, nije sramota posetiti neku zdravstvenu ustanovu, mozda vas i izlece.

nebojsa

pre 15 godina

Daj boze da je tako.Bojim se da ce radikali i DSS/NS uz TOPLU POMOC BRATSKE RUSIJE i dalje ovde nesmetano ROVARITI,
da ce pomenuti izaci pred skupstinu sa varijantom da Srbija uz pomoc Rusije anektira SEVERNO KOSOVO i REP;BLIKU SRPSKU i eto nama novih budalastina za narednih 100 godina.

Miki Maus

pre 15 godina

Stvarno iznenađenje,pa Dinkić nešto reče:"Sutra potpisuju", ovo beše dan pred izbore.
Mislim šta reći sada su nam opet najverovatnije krivi tamo neki Putin, Medvedev itd.

Aleksandar Todorovic

pre 15 godina

za @rebro

Nemate informacije gospodine, jer to sto mozete da procitate u nasoj stampi to je "boranija" za malu decu. Sta Srbija izvozi u Rusiju? Prakticno nista. Fiat ima u fioci gotovu konstrukciju nekoliko modela, i jos nekoliko modela u zavrsnoj fazi. Danas u svetu nije problem konstruisati dobar automobil, vec ga je problem plasirati, prodati. Fiat ce iz Srbije izvoziti modele najvise u Italiju, Spaniju, Francusku, Grcku, jer se modeli A segmenta tamo najvise kupuju. Kod malih automobila jedna od najvaznijih karakteristika je cena, odnosno odnos cena i kvalitet. Kada bi Fiat proizvodio aktuelni Fiat 500 u Italiji umesto u Poljskoj gde se praci, cena bi mu bila 13.500 evra a ne 12.500 evra koliko kosta. Taj novi mali Fiat u Srbiji bi kostao oko 6.500 evra, kada bi ga pravili u Italiji cena bi bila 8.000 evra, a to je VELIKA razlika. Rusi uglavnom kupuju vece modele, i sve vise SUV-ove, kod njih dominiraju japanski i korejski automobili, ali se u trku ukljucio i Renault, Ford...
Svi oni koji zele da prodaju mnogo automobila u Rusiji otvaraju fabrike u Rusiji, jer je tamo proizvodnja cak i jeftinija nego u Srbiji, osim toga, transport automobila od Srbije do Rusije nije bas tako jeftin, i to mnogo opterecuje cenu automobila. Fiat sa modelom F500 ima veliki uspeh, sa modelom Grande Punto solidan uspeh, a sa novim Bravom slabiji uspeh jer je tu konkurencija u EU ogromna. Ipak Fiat belezi rast prodaje, i belezi rast trzisnog ucesca u EU, i posluje pozitivno za razliku od GM-a, Ford, Volvoa, Saab-a, i mnogih drugih. Fiat dakle ima trziste i tehnologiju, i treba mu samo jeftina a dobra radna snaga, koja je relativno blizu Italiji, i Evropi, jer oni mogu da ta mala kola prave u Turskoj, kao recimo Fiat Lineu, ali bi transport automobila do EU mnogo opterecivao cenu, osim toga, porezi u Srbiji a i plate su nize od onih u Turskoj, gde Fiat ima aranzman sa turskim Tofasom. Inace, tacno je da NIS vredi daleko, daleko vise od 400 milona za koliko je Ilic hteo da proda NIS. OMV od Rusa kupuje gas, po informacijama koje je imam, a ne naftu, inace mi naftu mozemo kupovati i od nekog drugo po veoma slicnim ili istim cenam, dok gas NE MOZEMO.

rebro

pre 15 godina

@Aleksandar Todorovic, po tvojim informacijama Fijat ispade lider na tristu automobila, a nije. Ali za tvoju informaciju ja se ne informisem iz nasih novina, gledam kako je u EU, sta se vozi, koliko se vozi, ko sta prodaje i gde.
I kad bi Fijat ko sto vi kazete, kad bi bio, to je druga prica. Jer kad bi bala imala onu stvar bila bi deda.
Koliko vidim Fiat 500 se "odlicno" prodaje u Evropi, evo bas sam juce video 1 u Pragu.
Pogledajte malo bolje sta se vozi po Evropi pa cete da vidite da vam informacije i nisu bas tacne. A uzgred evo i jednog linka odakle se ja informisem:
http://www.forbes.com/afxnewslimited/feeds/afx/2008/04/30/afx4951722.html

Aleksandar Todorovic

pre 15 godina

Tekst je kasnije dopunjen izjavom Fiata da oni ne insistiraju na SSP-u. Ipak, ako se cita ono sto pise "sitnim slovima" Fiat ce od nase Vlade traziti debele garancije za auto put do Kragujevca, za aerodrom, bolje pruge, i jos mnogo toga. Pa ne mogu se automobili proizvoditi na poljani.

Od proizvodnje automobila se moze mnogo zaraditi, mnogo vise nego od proizvodnje hrane, koja se cak u EU vestacki ogranicava. Posto je neko pomenuo hranu, pa da li znate da Holandija proizvodi samo 40% hrane od svojih kapaciteta, jer joj tako nalaze EU, kako bi Grcka, Portugal mogli nesto da proizvedu i da i oni "jadni" nesto prodaju. Pa mi svinje i dalje vakcinisemo protiv s.kuge, pa zbog toga ni svinje ne mozemo da izvozimo u Evropu, a mogli smo to da cino jos za vreme KRALJEVINE! Zarada Srbije od proizvodnje Fiata u Kragujevcu bi bila velika, i preko 50% delova za te automobile bi se pravili u Srbiji, jer ce Fiat dovesti i svoje koperante koji ce pravite delove u Srbiji. Fiatu treba jeftinije mesto za proizvodnju od onog u Poljskoj, jer tamo plate vrtoglavo rastu, kao i troskovi, porezi itd. Najveci problem je sto nas narod ne zna sta hoce, i gde zeli da ide. Niko narodu jos nije objasnio da mora krvnicki da radi, da RADI, ne da odsedi na poslu, da bi nesto zaradio. Italijani nas znaju kao "zlu paru" zato traze tolike garancije. A usvajanje SSP-a, ce Fiatu dobro doci.

Poznavalac

pre 15 godina

Do god se Srbija bude nalazila u Ruskom zagrljaju ,bice tesko nesto pametno napraviti,bez obzira na veliko zalaganje nekih minisara i strucnjaka iz ove Zemlje.
P.S.Sto se tice Nafte,nije Rusija jedini proizvodjac na svetu,ali je najveci proizvodjac Lose URALSKE nafte
a samim tim i UCENA.

Petar Kralj

pre 15 godina

Pa kakve vise veze ima sada Rusija sa bilo cime sto se desava u ovoj zemlji. Ostavite se vise Rusa jer mi sa njima imamo veze skoro kao i sa Tanjganjikom i to nasom krivicom. Sve lose sto se desi u ovoj zemlji krivi su Rusi, sto recimo nisu Egipcani, Rumuni, Francuzi ili recimo kojim slucajem Amerikanci. Nasu nesposobnost da izaberemo ljude koji NE znaju da naprave fabriku, most, avion, automobil - ostavimo nama. Mi smo rasturili nase fabrike - sve od reda. Sve je razvaljeno, pa i na RTS-su kada se predstavljaju Devicanska ostrva Korac kaze da su to ostrva gde su zavrsile nase tranzicione pare - evri, a da je u Pekingu hrana za vreme Olimpijade jeftinija 3x nego u Srbiji. "Krsevita Vojvodina". Koga zavaravamo, nemamo sposobno rukovodstvo, na vlasti su ljudi koji NIKADA nista nisu napravili. Penzioner Mrkonjic gradi puteve i mostove... Ostavite se vise i Rusa i Amerikanaca jer to je po onoj narodnoj "drzte vuka dok lisice kolo vode". Ovde kada neko ustane na levu nogu - krivi mu Rusi. Boze sacuvaj. Pa, neka se javno objavi koliki je dug Srbije prema Ruskoj federaciji u oblasti kupovine gasa i nafte!!!! Dzabe da nam uzmu i jos bi im dugovali. Dinkic "strucnjak", pa sada nam je dug narastao na preko 30 milijardi dolara i jos hoce kredite. Neka ih on i njegova deca i vracaju, ja od njih nemam nikakve koristi. App. cena gasa za jesen je pedvidjena za 500$ za hiljadu kubika. Grejacemo se na Radovanove (onog III) "parkete, vrata - sta ima da se tudjimo".

simke_toni

pre 15 godina

@rebro
e ti pricas kako oni hoce da dodju ovde zbog bezcarinskog aranzmana sa Rusijom. Ti ocigledno pricas napamet, jer da ja gresim, onda bi znao da ne postoji bezcarinski aranzman(1%je carina, beznacajno, ali radi tacnih informacij), pogotovo sto se to ne odnosi na automobile, vec sad zele da postignu bilateralni aranzman da se odnosi tih 1% na automobile, ali u kontigentima od 8000godisnje, smesno smo mi trziste pa nam je i to previse to ti je 1/6 trzista. Najvaznije od svega je sto da oni hoce trziste rusije otisli bi tamo kao i mnogi proizvodjaci automobila, rusija je trenutno malcice liberalizovana i zeli da privuce investicije, tako da ta prica kako oni ovo zele zbog ruskog trzista je cista glupost, koju prodaju neznalice. Prvo malo samo istrazite, a ne cujete na pijaci i skapirate zdravo za gotovo.