Četvrtak, 28.02.2008.

12:16

Most preko Ade za 147 miliona evra

Najpovoljniju ponudu za izgradnju mosta preko Ade ciganlije od 147 miliona evra dao je austrijsko-slovenački konzorcijum.

Izvor: Politika

Most preko Ade za 147 miliona evra IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

mich

pre 16 godina

Resio Velja,da se jos malo "omasti", sa svojim pajtosima iz njemu mrskog zapada, pa
neka kosta koliko kosta.
Tako je to, kad se primitivci uzive u ulogu za koju nisu dorasli.
Hoce li Velja od ovog mosta dati avans svojim nesolventnim
izabranicima, kako bi imali
sa cime da otpocnu taj vec, po Velji , davno izgradjeni autoput do Pozege?

Dragan

pre 16 godina

Cas 45 pa 160 miliona evra... LJUDI,JA MISLIM DA U PRVI MAH I NIJE BITNO KOLIKO KOSTA SAMO NEKA GA NAPRAVE VEC JEDNOM JER JE STVARNO POTREBAN!!! H I T N O!!!

rossi

pre 16 godina

BRUKA I SRAMOTA! U malim mestima Srbije gase se narodne kuhinje. Slovačka je primera radi sva raspoloživa sredstva usmerila u razvoj autoindustrije, na taj način što je u stranim investicijama država Slovačka učestvovala do 15%. Sada Slovaci imaju tri fabrike automobila ( Kia, Pežo i WV ). Rešili su problem nezaposlenosti i ostvarili značajan porast životnog standarda. Umesto da se pomogne Zastava ( na putevima je sve više "desetki" i "Astri", što govori da ti aranžmani i te kako imaju perspektivu )sa nekih 5-10 miliona evra, čime bi se pokrenula kompletna srpska industrija, ovoliki novac se nepotrebno prosipa. Sa stotim delom tog novca pomoglo bi se gladnima kojih je na žalost mnogo u Srbiji. Nemam reči! Sramota!

bandino

pre 16 godina

Bilo bi bruka i izdajnistvo da nas most u "srcu Srbije" grade firme iz neprijateljskih zemalja! Dajte lepo posao Rusima ili Rumunima...Ionako Gosp. Ilic treba da se odluci ko i sta da gradi u Srbiji...Nesrecna zemlja!

Milan_PT

pre 16 godina

Veoma sam razocaran, ali ne i iznenadjen odusevljenjem vecine komentatora na cinjenicu da cemo jedan most platiti 5-6 puta vise nego sto je uobicajena cena. U tekstu je lepo receno da cemo mi, poreski obveznici, platiti ovu najnoviju Hajdinovu ujdurmu. Da li vi, gospodo komentatori, na posao idete iznajmljenom limuzinom sa livrejisanim vozacem i da li u restoranima umesto (sasvim lepih i vise nego ukusnih) jela od 10 evra, birate jela od 50-60? Ili mozda na crnogorsko primorje putujete helikopterom Apac? To je upravo adekvatno poredjenje. A da li je most stvarno lep? Pre par godina, kad je izabrano resenje, pokazao sam fotomontaze nekolicini evropskih strucnjaka za mostove, i svi su bili sokirani neukusom. Na najnizoj tacki grada Beograda se gradi monstruozni pilon visi od Avalskog tornja! To se u struci naziva "silovanje okruzenja". Naziv nema veze sa falusnim izgledom ovog pilona (verovatno ce pod ovim nadimkom i biti poznat u strucnim krugovima), vec sa neadekvatnim izborom izgleda ovog pilona za pitomi kraj Ade i Save. Ovakvi mostovi sa pilonima od preko 200m su adekvatni za izrazito planinske krajeve. Autori ovog resenja su, pored pokazanog neukusa, imali ozbiljnih problema i sa stabilnoscu same konstrukcije, i to ne samo previsokog pilona (zatege se nalaze samo u jednoj ravni, centralnoj, sto znaci da ce u slucaju asimetricnog opterecenja doci do velikih torzionih momenata - podsecam da ce ovim mostom jednog dana ici i metro; barem je tako obecano, licno sumnjam da ce to obecanje biti moguce ispuniti iz razloga bezbednosti). Svoju "strucnost" autori su pokazali i u besmislenoj i totalno promasenoj proceni kostanja gradnje. BTW, jedino pravo inzenjersko resenje na ovom konkursu ponudio je Jerg Slajh (slavni autor mnogih mostova i stadiona, ukljucujuci i Olimpijski Stadion u Minhenu), ali je "strucni" ziri, predvodjen akademikom Hajdinom, njegov rad svrstao na neko, cini mi se, peto mesto. Zalosno i tuzno. Nikad vise nam neko svetsko ime nece ucestvovati na slicnom konkursu, a mi cemo se "diviti" radovima priucenih segrta, koji po svaku cenu insistiraju da budu originalni. Pogotovu, ako tu cenu plati neko drugi. Kad smo vec kod cene, siguran sam da bi i Santijago Kalatrava (najcuveniji svetski arhitekta, s kojim sam imao cast i srecu da saradjujem) pristao da uradi fantastican projekat nekog stvarno vrhunsko lepog mosta, samo da su mu rekli da nam je budzet za gradnju 5-6 puta veci od uobicajenog...

Beogradjanin

pre 16 godina

Ma hajde opet da napravimo neko jeftino resenje, neku "predivnu" betonsku gredu, prostu ili sa podupiracima (kao ogavna Gazela), pa da nam i ovako ocajan grad izgleda jos jadnije. Eee koji smo bednici, ne znam odakle nam tako visoko misljenje o sebi samima, pa ljudi pogledajmo kakva nam je zemlja, drustvo-i sada i pre 100 godina. Pogledajte sta su nam generacije pre nas ostavile i zapitajmo se koliko mi zapravo vredimo. Budimpesta je na 500km odavde, a vidite kakve oni mostove i zgrade imaju...

Marko dig

pre 16 godina

prilaznice ovog mosta ce se prakticno raditi kao mostovi/nadvoznjaci u krivinama (slicno ko za gazelu) tako da je logicno da bude nekoliko puta skuplje nego cena auto puta.

pucav

pre 16 godina

Ne brinite Austrija je priznala Kosovo a uskoro ce Slovenija, nema nista od gradnje mosta zabranice to Kostunica jer se radi o neprijateljskim zemljama.Uzgred bacanje para za takvo resenje, bolje je pare trositi na otplatu kosovskog duga!

afrika-paprika

pre 16 godina

'oće li koju paru da priloži i baja patak, mislim baja miško. taj most bi trebao da se pruži do kapija njegovog "sitija". svako ko je u prošlosti profitirao na muci zemlje je gradu ostavljao nekakvu zadužbinu, (doduše imali smo tada i malo mudrije državnike koji su znali kako od profitera da zatraže ovakve stvari)zato danas i imamo nekakva zdanja kojim se dičimo po gradu (kolarac, kapetan mišino itd). Ili današnji baja miško smatra da je dovoljno to što plaća račune svim strankama, pa ne mora da se isprsi ni za šta više, čak ni za ovaj most koji kada se završi dovodi mu pred nos nove mušterije sa drugog kraja grada

aca 81

pre 16 godina

Mi nemamo 145 miliona za stvarno fantastican most, ali zato imamo 1,5 milijardi za albanske dugove!!!!!!!!!!!
Ej srbijo medju sljivama

Polic

pre 16 godina

Kriminalno do bola.
Strucna lica su rekli da postoji ekonomicnije resenje ali ne vredi bre pa to ti je.
Dobice Porr,izvodjaci ce biti Srbijanci.I nemozes sminkerima Beograda dokazati da treba biti praktican i racionalan.Jug puca po savovima ali oni su u svom atarau nedodirljivi.I sve sa krediditima.Matematicki ,sve sto nam se dogadja je rezulat nepotizma.To najvece na Balkanu skratice nas jos vise.

Petar

pre 16 godina

Nema sta da brinete ova gradska vlast ga sigurno nece napraviti,nisu ga napravili ni za proteklih OSAM godina pa ga nece ni sad,ne mogu da verujem da nismo mogli da napravimo ni jedan jedini most u Bg posle 5.oktobra,to me kao clana DS najvise boli,zato mislim da je vreme da menjamo gradsku garnituru,vec su se mnogo "odomacili"

micaUS

pre 16 godina

Beogradu treba vise od jednog mosta, zato je u ovoj fazi bolje napraviti dva nego jedan. Jer se mogu naci jednostavnija i estetski sasvim prihvatljiva resenja za mostove cija je svrha pre svega funkcionalnost. Karakteristika je malih i siromasnih naroda da ono sto im treba nabudze, umesto naprosto naprave.

Vanja

pre 16 godina

Ta jeftinija varijanta pretpostavljam podrazumeva da se prebaci parce betona sa jedne strane reke na drugu. Lep je, skup je, koristan je. Ja sam ZA.

dule nbg

pre 16 godina

Ja koliko znam,kilometar auto puta je bio oko 1Mio eura.Pa da li je moguce da tamo treba 60km prilaznog puta???
Ljudi,da li ste prelazili Besku?Znate li koliki je to most?2,5km.A predvidjeno je oko 60Mio za Besku 2.Pa znaci da za ove pare mogu da se izgrade 2 mosta u Beogradu ili ovaj most + konacno obilaznica oko Beograda!
A kad jedno dana budemo kao npr.UAE onda mozemo da se ponasamo kao "pijani" seici po Dubaiu i gradimo svemirske mostove i nove simbole grada.

Do tad cu ja biti zadovoljan sa 2 nova mosta i 1 Pobednikom!!!

Aleksandar

pre 16 godina

Izvinjavam se unapred na mom laickom komentaru, ali voleo bih da mi neko objasni ovo: "Za most je predviđeno 85 miliona evra, prilazni putevi bi prema toj računici koštali 65 miliona". Zar je moguce da prilazni put u Beogradu kosta kao 20-30 kilometara auto-puta na koridoru 10?

011

pre 16 godina

Koliko para toliko i muzike, ili cemo da budemo "ekonomicni" i da napravimo betonsko ruglo koje ce unistiti pogled na Adu ili cemo pak malo odresiti kesu i napraviti most koji ce postati novi simbol Beograda...

BOKI

pre 16 godina

Most izgleda lepo, ali je bezobrazno skup. Kao gradjanin ove drzave iskreno se nadam da ovaj most nece biti izgradjen.

"... zna se i to da su Čukaricu i Novi Beograd mogli da povežu uz inženjerski jednostavnije, ali možda manje atraktivno rešenje, koje bi koštalo oko 45 miliona evra"

To je 100 miliona evra jeftinije.

Ili, da bude jasnije:

most od 45 miliona + 20 kilometara auto-puta

most od 45 miliona + kompletna infrastruktura i hoteli na Staroj planini

most od 45 miliona + zavrsetak zeleznicke stanice Prokop

Srbija nema para za bacanje. Vazno je napraviti odgovarajuci most, za razuman novac. To sto nece biti tako fancy bas i nije vazno kada znate da cete ustedeti 100 miliona evra.

011

pre 16 godina

Koliko para toliko i muzike, ili cemo da budemo "ekonomicni" i da napravimo betonsko ruglo koje ce unistiti pogled na Adu ili cemo pak malo odresiti kesu i napraviti most koji ce postati novi simbol Beograda...

BOKI

pre 16 godina

Most izgleda lepo, ali je bezobrazno skup. Kao gradjanin ove drzave iskreno se nadam da ovaj most nece biti izgradjen.

"... zna se i to da su Čukaricu i Novi Beograd mogli da povežu uz inženjerski jednostavnije, ali možda manje atraktivno rešenje, koje bi koštalo oko 45 miliona evra"

To je 100 miliona evra jeftinije.

Ili, da bude jasnije:

most od 45 miliona + 20 kilometara auto-puta

most od 45 miliona + kompletna infrastruktura i hoteli na Staroj planini

most od 45 miliona + zavrsetak zeleznicke stanice Prokop

Srbija nema para za bacanje. Vazno je napraviti odgovarajuci most, za razuman novac. To sto nece biti tako fancy bas i nije vazno kada znate da cete ustedeti 100 miliona evra.

Milan_PT

pre 16 godina

Veoma sam razocaran, ali ne i iznenadjen odusevljenjem vecine komentatora na cinjenicu da cemo jedan most platiti 5-6 puta vise nego sto je uobicajena cena. U tekstu je lepo receno da cemo mi, poreski obveznici, platiti ovu najnoviju Hajdinovu ujdurmu. Da li vi, gospodo komentatori, na posao idete iznajmljenom limuzinom sa livrejisanim vozacem i da li u restoranima umesto (sasvim lepih i vise nego ukusnih) jela od 10 evra, birate jela od 50-60? Ili mozda na crnogorsko primorje putujete helikopterom Apac? To je upravo adekvatno poredjenje. A da li je most stvarno lep? Pre par godina, kad je izabrano resenje, pokazao sam fotomontaze nekolicini evropskih strucnjaka za mostove, i svi su bili sokirani neukusom. Na najnizoj tacki grada Beograda se gradi monstruozni pilon visi od Avalskog tornja! To se u struci naziva "silovanje okruzenja". Naziv nema veze sa falusnim izgledom ovog pilona (verovatno ce pod ovim nadimkom i biti poznat u strucnim krugovima), vec sa neadekvatnim izborom izgleda ovog pilona za pitomi kraj Ade i Save. Ovakvi mostovi sa pilonima od preko 200m su adekvatni za izrazito planinske krajeve. Autori ovog resenja su, pored pokazanog neukusa, imali ozbiljnih problema i sa stabilnoscu same konstrukcije, i to ne samo previsokog pilona (zatege se nalaze samo u jednoj ravni, centralnoj, sto znaci da ce u slucaju asimetricnog opterecenja doci do velikih torzionih momenata - podsecam da ce ovim mostom jednog dana ici i metro; barem je tako obecano, licno sumnjam da ce to obecanje biti moguce ispuniti iz razloga bezbednosti). Svoju "strucnost" autori su pokazali i u besmislenoj i totalno promasenoj proceni kostanja gradnje. BTW, jedino pravo inzenjersko resenje na ovom konkursu ponudio je Jerg Slajh (slavni autor mnogih mostova i stadiona, ukljucujuci i Olimpijski Stadion u Minhenu), ali je "strucni" ziri, predvodjen akademikom Hajdinom, njegov rad svrstao na neko, cini mi se, peto mesto. Zalosno i tuzno. Nikad vise nam neko svetsko ime nece ucestvovati na slicnom konkursu, a mi cemo se "diviti" radovima priucenih segrta, koji po svaku cenu insistiraju da budu originalni. Pogotovu, ako tu cenu plati neko drugi. Kad smo vec kod cene, siguran sam da bi i Santijago Kalatrava (najcuveniji svetski arhitekta, s kojim sam imao cast i srecu da saradjujem) pristao da uradi fantastican projekat nekog stvarno vrhunsko lepog mosta, samo da su mu rekli da nam je budzet za gradnju 5-6 puta veci od uobicajenog...

Vanja

pre 16 godina

Ta jeftinija varijanta pretpostavljam podrazumeva da se prebaci parce betona sa jedne strane reke na drugu. Lep je, skup je, koristan je. Ja sam ZA.

Aleksandar

pre 16 godina

Izvinjavam se unapred na mom laickom komentaru, ali voleo bih da mi neko objasni ovo: "Za most je predviđeno 85 miliona evra, prilazni putevi bi prema toj računici koštali 65 miliona". Zar je moguce da prilazni put u Beogradu kosta kao 20-30 kilometara auto-puta na koridoru 10?

aca 81

pre 16 godina

Mi nemamo 145 miliona za stvarno fantastican most, ali zato imamo 1,5 milijardi za albanske dugove!!!!!!!!!!!
Ej srbijo medju sljivama

dule nbg

pre 16 godina

Ja koliko znam,kilometar auto puta je bio oko 1Mio eura.Pa da li je moguce da tamo treba 60km prilaznog puta???
Ljudi,da li ste prelazili Besku?Znate li koliki je to most?2,5km.A predvidjeno je oko 60Mio za Besku 2.Pa znaci da za ove pare mogu da se izgrade 2 mosta u Beogradu ili ovaj most + konacno obilaznica oko Beograda!
A kad jedno dana budemo kao npr.UAE onda mozemo da se ponasamo kao "pijani" seici po Dubaiu i gradimo svemirske mostove i nove simbole grada.

Do tad cu ja biti zadovoljan sa 2 nova mosta i 1 Pobednikom!!!

Petar

pre 16 godina

Nema sta da brinete ova gradska vlast ga sigurno nece napraviti,nisu ga napravili ni za proteklih OSAM godina pa ga nece ni sad,ne mogu da verujem da nismo mogli da napravimo ni jedan jedini most u Bg posle 5.oktobra,to me kao clana DS najvise boli,zato mislim da je vreme da menjamo gradsku garnituru,vec su se mnogo "odomacili"

Polic

pre 16 godina

Kriminalno do bola.
Strucna lica su rekli da postoji ekonomicnije resenje ali ne vredi bre pa to ti je.
Dobice Porr,izvodjaci ce biti Srbijanci.I nemozes sminkerima Beograda dokazati da treba biti praktican i racionalan.Jug puca po savovima ali oni su u svom atarau nedodirljivi.I sve sa krediditima.Matematicki ,sve sto nam se dogadja je rezulat nepotizma.To najvece na Balkanu skratice nas jos vise.

Beogradjanin

pre 16 godina

Ma hajde opet da napravimo neko jeftino resenje, neku "predivnu" betonsku gredu, prostu ili sa podupiracima (kao ogavna Gazela), pa da nam i ovako ocajan grad izgleda jos jadnije. Eee koji smo bednici, ne znam odakle nam tako visoko misljenje o sebi samima, pa ljudi pogledajmo kakva nam je zemlja, drustvo-i sada i pre 100 godina. Pogledajte sta su nam generacije pre nas ostavile i zapitajmo se koliko mi zapravo vredimo. Budimpesta je na 500km odavde, a vidite kakve oni mostove i zgrade imaju...

pucav

pre 16 godina

Ne brinite Austrija je priznala Kosovo a uskoro ce Slovenija, nema nista od gradnje mosta zabranice to Kostunica jer se radi o neprijateljskim zemljama.Uzgred bacanje para za takvo resenje, bolje je pare trositi na otplatu kosovskog duga!

micaUS

pre 16 godina

Beogradu treba vise od jednog mosta, zato je u ovoj fazi bolje napraviti dva nego jedan. Jer se mogu naci jednostavnija i estetski sasvim prihvatljiva resenja za mostove cija je svrha pre svega funkcionalnost. Karakteristika je malih i siromasnih naroda da ono sto im treba nabudze, umesto naprosto naprave.

afrika-paprika

pre 16 godina

'oće li koju paru da priloži i baja patak, mislim baja miško. taj most bi trebao da se pruži do kapija njegovog "sitija". svako ko je u prošlosti profitirao na muci zemlje je gradu ostavljao nekakvu zadužbinu, (doduše imali smo tada i malo mudrije državnike koji su znali kako od profitera da zatraže ovakve stvari)zato danas i imamo nekakva zdanja kojim se dičimo po gradu (kolarac, kapetan mišino itd). Ili današnji baja miško smatra da je dovoljno to što plaća račune svim strankama, pa ne mora da se isprsi ni za šta više, čak ni za ovaj most koji kada se završi dovodi mu pred nos nove mušterije sa drugog kraja grada

bandino

pre 16 godina

Bilo bi bruka i izdajnistvo da nas most u "srcu Srbije" grade firme iz neprijateljskih zemalja! Dajte lepo posao Rusima ili Rumunima...Ionako Gosp. Ilic treba da se odluci ko i sta da gradi u Srbiji...Nesrecna zemlja!

Dragan

pre 16 godina

Cas 45 pa 160 miliona evra... LJUDI,JA MISLIM DA U PRVI MAH I NIJE BITNO KOLIKO KOSTA SAMO NEKA GA NAPRAVE VEC JEDNOM JER JE STVARNO POTREBAN!!! H I T N O!!!

Marko dig

pre 16 godina

prilaznice ovog mosta ce se prakticno raditi kao mostovi/nadvoznjaci u krivinama (slicno ko za gazelu) tako da je logicno da bude nekoliko puta skuplje nego cena auto puta.

rossi

pre 16 godina

BRUKA I SRAMOTA! U malim mestima Srbije gase se narodne kuhinje. Slovačka je primera radi sva raspoloživa sredstva usmerila u razvoj autoindustrije, na taj način što je u stranim investicijama država Slovačka učestvovala do 15%. Sada Slovaci imaju tri fabrike automobila ( Kia, Pežo i WV ). Rešili su problem nezaposlenosti i ostvarili značajan porast životnog standarda. Umesto da se pomogne Zastava ( na putevima je sve više "desetki" i "Astri", što govori da ti aranžmani i te kako imaju perspektivu )sa nekih 5-10 miliona evra, čime bi se pokrenula kompletna srpska industrija, ovoliki novac se nepotrebno prosipa. Sa stotim delom tog novca pomoglo bi se gladnima kojih je na žalost mnogo u Srbiji. Nemam reči! Sramota!

mich

pre 16 godina

Resio Velja,da se jos malo "omasti", sa svojim pajtosima iz njemu mrskog zapada, pa
neka kosta koliko kosta.
Tako je to, kad se primitivci uzive u ulogu za koju nisu dorasli.
Hoce li Velja od ovog mosta dati avans svojim nesolventnim
izabranicima, kako bi imali
sa cime da otpocnu taj vec, po Velji , davno izgradjeni autoput do Pozege?

BOKI

pre 16 godina

Most izgleda lepo, ali je bezobrazno skup. Kao gradjanin ove drzave iskreno se nadam da ovaj most nece biti izgradjen.

"... zna se i to da su Čukaricu i Novi Beograd mogli da povežu uz inženjerski jednostavnije, ali možda manje atraktivno rešenje, koje bi koštalo oko 45 miliona evra"

To je 100 miliona evra jeftinije.

Ili, da bude jasnije:

most od 45 miliona + 20 kilometara auto-puta

most od 45 miliona + kompletna infrastruktura i hoteli na Staroj planini

most od 45 miliona + zavrsetak zeleznicke stanice Prokop

Srbija nema para za bacanje. Vazno je napraviti odgovarajuci most, za razuman novac. To sto nece biti tako fancy bas i nije vazno kada znate da cete ustedeti 100 miliona evra.

011

pre 16 godina

Koliko para toliko i muzike, ili cemo da budemo "ekonomicni" i da napravimo betonsko ruglo koje ce unistiti pogled na Adu ili cemo pak malo odresiti kesu i napraviti most koji ce postati novi simbol Beograda...

Vanja

pre 16 godina

Ta jeftinija varijanta pretpostavljam podrazumeva da se prebaci parce betona sa jedne strane reke na drugu. Lep je, skup je, koristan je. Ja sam ZA.

Polic

pre 16 godina

Kriminalno do bola.
Strucna lica su rekli da postoji ekonomicnije resenje ali ne vredi bre pa to ti je.
Dobice Porr,izvodjaci ce biti Srbijanci.I nemozes sminkerima Beograda dokazati da treba biti praktican i racionalan.Jug puca po savovima ali oni su u svom atarau nedodirljivi.I sve sa krediditima.Matematicki ,sve sto nam se dogadja je rezulat nepotizma.To najvece na Balkanu skratice nas jos vise.

pucav

pre 16 godina

Ne brinite Austrija je priznala Kosovo a uskoro ce Slovenija, nema nista od gradnje mosta zabranice to Kostunica jer se radi o neprijateljskim zemljama.Uzgred bacanje para za takvo resenje, bolje je pare trositi na otplatu kosovskog duga!

bandino

pre 16 godina

Bilo bi bruka i izdajnistvo da nas most u "srcu Srbije" grade firme iz neprijateljskih zemalja! Dajte lepo posao Rusima ili Rumunima...Ionako Gosp. Ilic treba da se odluci ko i sta da gradi u Srbiji...Nesrecna zemlja!

dule nbg

pre 16 godina

Ja koliko znam,kilometar auto puta je bio oko 1Mio eura.Pa da li je moguce da tamo treba 60km prilaznog puta???
Ljudi,da li ste prelazili Besku?Znate li koliki je to most?2,5km.A predvidjeno je oko 60Mio za Besku 2.Pa znaci da za ove pare mogu da se izgrade 2 mosta u Beogradu ili ovaj most + konacno obilaznica oko Beograda!
A kad jedno dana budemo kao npr.UAE onda mozemo da se ponasamo kao "pijani" seici po Dubaiu i gradimo svemirske mostove i nove simbole grada.

Do tad cu ja biti zadovoljan sa 2 nova mosta i 1 Pobednikom!!!

Aleksandar

pre 16 godina

Izvinjavam se unapred na mom laickom komentaru, ali voleo bih da mi neko objasni ovo: "Za most je predviđeno 85 miliona evra, prilazni putevi bi prema toj računici koštali 65 miliona". Zar je moguce da prilazni put u Beogradu kosta kao 20-30 kilometara auto-puta na koridoru 10?

Petar

pre 16 godina

Nema sta da brinete ova gradska vlast ga sigurno nece napraviti,nisu ga napravili ni za proteklih OSAM godina pa ga nece ni sad,ne mogu da verujem da nismo mogli da napravimo ni jedan jedini most u Bg posle 5.oktobra,to me kao clana DS najvise boli,zato mislim da je vreme da menjamo gradsku garnituru,vec su se mnogo "odomacili"

micaUS

pre 16 godina

Beogradu treba vise od jednog mosta, zato je u ovoj fazi bolje napraviti dva nego jedan. Jer se mogu naci jednostavnija i estetski sasvim prihvatljiva resenja za mostove cija je svrha pre svega funkcionalnost. Karakteristika je malih i siromasnih naroda da ono sto im treba nabudze, umesto naprosto naprave.

aca 81

pre 16 godina

Mi nemamo 145 miliona za stvarno fantastican most, ali zato imamo 1,5 milijardi za albanske dugove!!!!!!!!!!!
Ej srbijo medju sljivama

afrika-paprika

pre 16 godina

'oće li koju paru da priloži i baja patak, mislim baja miško. taj most bi trebao da se pruži do kapija njegovog "sitija". svako ko je u prošlosti profitirao na muci zemlje je gradu ostavljao nekakvu zadužbinu, (doduše imali smo tada i malo mudrije državnike koji su znali kako od profitera da zatraže ovakve stvari)zato danas i imamo nekakva zdanja kojim se dičimo po gradu (kolarac, kapetan mišino itd). Ili današnji baja miško smatra da je dovoljno to što plaća račune svim strankama, pa ne mora da se isprsi ni za šta više, čak ni za ovaj most koji kada se završi dovodi mu pred nos nove mušterije sa drugog kraja grada

Marko dig

pre 16 godina

prilaznice ovog mosta ce se prakticno raditi kao mostovi/nadvoznjaci u krivinama (slicno ko za gazelu) tako da je logicno da bude nekoliko puta skuplje nego cena auto puta.

Beogradjanin

pre 16 godina

Ma hajde opet da napravimo neko jeftino resenje, neku "predivnu" betonsku gredu, prostu ili sa podupiracima (kao ogavna Gazela), pa da nam i ovako ocajan grad izgleda jos jadnije. Eee koji smo bednici, ne znam odakle nam tako visoko misljenje o sebi samima, pa ljudi pogledajmo kakva nam je zemlja, drustvo-i sada i pre 100 godina. Pogledajte sta su nam generacije pre nas ostavile i zapitajmo se koliko mi zapravo vredimo. Budimpesta je na 500km odavde, a vidite kakve oni mostove i zgrade imaju...

Milan_PT

pre 16 godina

Veoma sam razocaran, ali ne i iznenadjen odusevljenjem vecine komentatora na cinjenicu da cemo jedan most platiti 5-6 puta vise nego sto je uobicajena cena. U tekstu je lepo receno da cemo mi, poreski obveznici, platiti ovu najnoviju Hajdinovu ujdurmu. Da li vi, gospodo komentatori, na posao idete iznajmljenom limuzinom sa livrejisanim vozacem i da li u restoranima umesto (sasvim lepih i vise nego ukusnih) jela od 10 evra, birate jela od 50-60? Ili mozda na crnogorsko primorje putujete helikopterom Apac? To je upravo adekvatno poredjenje. A da li je most stvarno lep? Pre par godina, kad je izabrano resenje, pokazao sam fotomontaze nekolicini evropskih strucnjaka za mostove, i svi su bili sokirani neukusom. Na najnizoj tacki grada Beograda se gradi monstruozni pilon visi od Avalskog tornja! To se u struci naziva "silovanje okruzenja". Naziv nema veze sa falusnim izgledom ovog pilona (verovatno ce pod ovim nadimkom i biti poznat u strucnim krugovima), vec sa neadekvatnim izborom izgleda ovog pilona za pitomi kraj Ade i Save. Ovakvi mostovi sa pilonima od preko 200m su adekvatni za izrazito planinske krajeve. Autori ovog resenja su, pored pokazanog neukusa, imali ozbiljnih problema i sa stabilnoscu same konstrukcije, i to ne samo previsokog pilona (zatege se nalaze samo u jednoj ravni, centralnoj, sto znaci da ce u slucaju asimetricnog opterecenja doci do velikih torzionih momenata - podsecam da ce ovim mostom jednog dana ici i metro; barem je tako obecano, licno sumnjam da ce to obecanje biti moguce ispuniti iz razloga bezbednosti). Svoju "strucnost" autori su pokazali i u besmislenoj i totalno promasenoj proceni kostanja gradnje. BTW, jedino pravo inzenjersko resenje na ovom konkursu ponudio je Jerg Slajh (slavni autor mnogih mostova i stadiona, ukljucujuci i Olimpijski Stadion u Minhenu), ali je "strucni" ziri, predvodjen akademikom Hajdinom, njegov rad svrstao na neko, cini mi se, peto mesto. Zalosno i tuzno. Nikad vise nam neko svetsko ime nece ucestvovati na slicnom konkursu, a mi cemo se "diviti" radovima priucenih segrta, koji po svaku cenu insistiraju da budu originalni. Pogotovu, ako tu cenu plati neko drugi. Kad smo vec kod cene, siguran sam da bi i Santijago Kalatrava (najcuveniji svetski arhitekta, s kojim sam imao cast i srecu da saradjujem) pristao da uradi fantastican projekat nekog stvarno vrhunsko lepog mosta, samo da su mu rekli da nam je budzet za gradnju 5-6 puta veci od uobicajenog...

rossi

pre 16 godina

BRUKA I SRAMOTA! U malim mestima Srbije gase se narodne kuhinje. Slovačka je primera radi sva raspoloživa sredstva usmerila u razvoj autoindustrije, na taj način što je u stranim investicijama država Slovačka učestvovala do 15%. Sada Slovaci imaju tri fabrike automobila ( Kia, Pežo i WV ). Rešili su problem nezaposlenosti i ostvarili značajan porast životnog standarda. Umesto da se pomogne Zastava ( na putevima je sve više "desetki" i "Astri", što govori da ti aranžmani i te kako imaju perspektivu )sa nekih 5-10 miliona evra, čime bi se pokrenula kompletna srpska industrija, ovoliki novac se nepotrebno prosipa. Sa stotim delom tog novca pomoglo bi se gladnima kojih je na žalost mnogo u Srbiji. Nemam reči! Sramota!

Dragan

pre 16 godina

Cas 45 pa 160 miliona evra... LJUDI,JA MISLIM DA U PRVI MAH I NIJE BITNO KOLIKO KOSTA SAMO NEKA GA NAPRAVE VEC JEDNOM JER JE STVARNO POTREBAN!!! H I T N O!!!

mich

pre 16 godina

Resio Velja,da se jos malo "omasti", sa svojim pajtosima iz njemu mrskog zapada, pa
neka kosta koliko kosta.
Tako je to, kad se primitivci uzive u ulogu za koju nisu dorasli.
Hoce li Velja od ovog mosta dati avans svojim nesolventnim
izabranicima, kako bi imali
sa cime da otpocnu taj vec, po Velji , davno izgradjeni autoput do Pozege?