Ponedeljak, 17.12.2007.

16:51

BDP Srbije trećina proseka u Evropi

Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije po stanovniku predstavljao je u 2006. godini 33 odsto prosečnog BDP-a u Evropskoj uniji.

Izvor: Beta

BDP Srbije treæina proseka u Evropi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

Max

pre 16 godina

Rumuni i Bugari su primer kako se može ući u EU metodom "zadovoljavanja forme". I iluzorno je porediti njihov BDP sa našim i to uzimati kao osnovu. I nas i CRO i Bosnu muče neki drugi problemi koji naše DBŠ-ove čine jako NESTABILNIM i podložnim totalnom propadanju. Eto zato nismo tamo ...
To što se kod nas BDP slabo reflektuhe na džepove kao što neki tvrde "ne poznajem nikoga ko ima prosečnu platu", to je zbog velikog debalansa radne snage. Ima poslova gde kandidate možeš na prste nabrojati i naravno da ćeš da ih platiš, a ima i onih gde na svakog u pogonu dođe 10 na ulici (npr. metalna industrija), pa i taj srećnik koji radi ne može da očekuje više od 200E ili kako to jedan moj klijent kaže svom radniku "Imaš devedeset na sat!" (1.1E do 1.2E neto po satu je neki prosek)

Hmmm

pre 16 godina

Tja, Bugarska i Rumunjska imaju visu stopu rasta od Zapadne europe ali i znatno visu inflaciju, koja djelom obezvrijedjuje taj rast i ne cini mnogo u smislu PP-a. Sorry.

murinho

pre 16 godina

meni kao ekonomistu neki ovdje vrijeđaju inteligenciju stavljanjem znakova jednakosti između sive ekonomije i usluga. za tu vezu još nisam čuo :D
hrvatska ne obračunava još uvijek sivu ekonomiju u BDP. to se tek treba dogoditi. onaj neki radikal kaže kako su bugarska i rumunjska nazadne zemlje. možda i jesu, ali njihov rast je značajan zadnjih godina. ova statistika je nepotpuna jer ne pokazuje promjene zadnjih godina. da ih možete imati ispred sebe, uočili bi da većina zapadne europe stagnira ili ima čak blagi i opada prosjek u odnosu na EU, dok cijela istočna europa snažno raste.

Mirko

pre 16 godina

@Pedja

Po BDP, SFR Jugoslavija bila je bolja samo od Bugarske, Rumunije i Albanije. Vece vrednosti ostvarivale su sve ostale evropske zemlje, ukljucujuci i Madjarsku, Cehoslovacku, Poljsku, naravno, SSSR i DDR... Oni jesu imali manje robe u prodavnicama, ali su zato svi dobili stanove i sl.

Kraljevina Jugoslavija bila je jedna od najzaostalijih zemalja, ali joj je BDP bio veci od albanskog, bugarskog, rumunskog, ali i od grckog, norveskog i portugalskog.

To je statistika: ostalo je - nostalgija.

Svasta

pre 16 godina

Hrvatska uracunava sivu ekonomiju. Usluge se oduvijek obracunavaju u BDP. Dajte, ako ste zavrsili ekonomiju brzim kursom ne morate da to demonstrirate ovdje.

Dejan

pre 16 godina

Hrvatska ne racuna sivu ekonomiju - tek kada udje u EU to ce morati da uradi. Dovoljno je otici pogledati kako je rastao BDP i pokazati ce se da niti jedne godine nije bio skok od gotovo 20%, sto bi bilo kada bi se uracunala siva ekonomija + razvoj od oko 4-5%. Mada su pretpostavke da je siva ekonomija u HR dosta visa od 15%...

ns.

pre 16 godina

Hrvatska računa "sivu ekonomiju" u BDP još od potpisivanja Sporazuma od stabilizaciji i pridruživanju (ako ne i od ranije). Ko želi da proveri neka zove Statistički ured RH (ili kako se već zove) ili neka pregleda arhivu Dnevnika HRT-a.Za usluge je potpuno prirodno da ulaze u BDP. Za ilustraciju Kanada 72% svog BDP-a ostvaruje iz sektora usluga. U razvijenim društvima usluge imaju veći udeo u BDP-u od proizvodnje. Pogledajte koliko npr. Holandija prihoduje od poljoprivrede (koja je tehnički gledano najrazvijenija u Evropi) a koliko recimo samo od tranzita preko aerodroma Sipol ili roterdamske luke.

ns

pre 16 godina

EU racuna "sivu ekonomiju". To je metodoloski standard, Jer i siva ekonoija je ekonomija jedne zemlje koja odredjenim stanovnicima donosi dohodak koji se kasnije kroz potrosnju negde prikaze i utice na ukupna ekonomska kretanja. Titova Jugoslavija nikada nije imala BDP preko proseka EU. Najblize smo bili krajem 60-tih i pocetkom 70-tih. Kasnije su recesija iz 1973. a i nas "pametan" Zakon o udruzenom radu presekli razvoj jugoslovenske ekonomije. Naravno da je i Ustav iz 1974. unistio jedinstveno trziste i monetarni tj. fiskalni sistem. BDP SFRJ je u preiodu 1980-1989 nominalno opao za 33% sto znaci da je realno opao za jos vise. Grcka i Spanija su uvek imale veci BDP od SFRJ, ali je distribucija bila losija pa je mozda prosecni gradjanin te zemlje ziveo losije.

mali marinko

pre 16 godina

Par činjenica:

HR nije uračunala sivu ekonomiju u BDP.

BDP PP je jedini ispravan način komparacije BDPova zbog ozostanka manipulacije nacionalnim tečajevima.

Usluge se uvijek uračunavaju u BDP jer i one tvore vrijednost.

pero

pre 16 godina

I Radikal gleda površno i većina vas gleda površno. Nije BDP presudan za ulazak u EU. Presudni su pregovori o ulasku tj. uskladjivanje institucija, zakona, obrazovnog i zdravstvenog sistema i još mnogo toga sa EU, kao i provođenje istih. Većina radikalskih komentara je zlonamerna, plod neznanja i nesposobnosti da se shvati realnost, a ispod mog nivoa je da ih više komentarišem. Nego mene čudi jedna druga stvar. Pitam se ko radi statistiku kod nas? Ja zivim u Kuli tj. u provinciji. Ovde su ljudi srećni ako imaju 15000 din platu, znači ni 200€, a čujem da je i u većem delu zemlje tako. Prosečna plata je navodno skoro 29000. Ja trenutno na prste mogu izbrojati ko ima toliku platu. Da dodam da je još sve skupo i skuplje nego u državama EU, zbog silnih monopola i visokih marži. Dakle, B92 nek ispita ko pravi statistiku i na osnovu čega. Ako je provincija ovako siromašna, onda se u Beogradu živi kao u Parizu, da bi mogao takav BDP i prosek plate da nam bude.

Ispravak netocnog navoda

pre 16 godina

Hrvati jos nisu sracunali sivu ekonomiju u ukupan BDP, vec ce to morati sracunati kada udju u EU. Niti jedne godine oni nisu imali rast od 15% od sive ekonomije + klasican rast od oko 4-5%. Poanta je da u taj obracun idu i usluge - turizam, zato je HR toliko 'visoko' cak i s 5godisnjim ratom. Da se uzme obracun po starome bila bi oko 40%, ako ne i manje.

MM

pre 16 godina

Koliko se ja secam, nisam siguran, ali misilim da EU ipak ne racuna sivu ekonomiju... Valjda to radi samo Grcka ili mozda Spanija. A Italija je valjda razmisljala da li to da uvede, ili ne zato sto su imali preveliki deficit pa su morali na neki nacin da ga ''prekriju''. Sto se tice BG i RU, ja i dalje ne razumem kao su usli u EU, imajuci u vidu da HR iva veci BDP po stanovnikiu nego oni.
A mi ako hocemo da napredujemo moramo pod hitno da promenimo nacin razmisljanja, a naj vaznije da promenimo i adaptiramo pravosudje i politiku kako bi privukli nove investicije.
@ Radical : no comment... sve je rekao sto je imao.

jiggy

pre 16 godina

Bez ikakve namere da vredjam i omalovazavam,hteo bih da kazem da vecina stanovnika ove zemlje,koja glasa za i podrzava radikale,nije sposobna da sagleda siru sliku...Gledajte na to ovako,radikali imaju veci procenat glasova u ruralnim podrucjima,dok demokrate imaju tu istu vecinu u gradovima.Recimo Beograd i Vojvodina imaju velik broj doseljenika iz BiH koji 99% glasaju za radikale.Najcesce su to slabo obrazovani ljudi,koji se bore za egzisteciju.I naravno da im u tim uslovima demokrate ne odgovaraju.Svi bi da imamo pun frizider i novcanik,ali nazalost,malo nas je koji hocemo nesto i da radimo za to.Velika vecina ceka da neko drugi radi za njih.

Sokrat

pre 16 godina

Ova statistika je radjena kao vrednost BDP prema kupovnoj moci, i kao takva ne predstavlja standardni BDP, mada nije bez znacaja.I ona nesto pokazuje. Sve u svemu, kad covek malo bolje razmisli i seto se sta smo sve preziveli i nije tako lose. Ali, Evropa nam je jos tako daleko...

ns

pre 16 godina

To je takozvani PPP, odnosno onaj BDP koji se meri po nekoj dosta cudnoj metodologiji. Ako uzmemo u obzir da se on pravi na osnovu BDP i odnosa dinar-evro ili dinar-dolar pa se onda tu racuna koliko moze da se kupi za taj dinar u Srbiji onda bi cifre sto se tice Srbije mogle biti i drugacije. Zasto? Zato sto se u EU u BDP racuna i "siva ekonomija" a mi to ne cinimo. Hravti su npr. pre neku godinu poceli obracun BDP-a po metodologiji EU i u njega sracunali i oko 15% procenjene "sive ekonomije". U Srbiji "siva ekonomija" zahvata izmedju cetvrtine i trecine cele ekonomije. Cak i statistikama Republickog zavoda za statistiku nisu obuhvacena sva mala preduzeca vec samo uzorak. Verovatno smo mozda na 40% proseka sto uzimajuci sve u obzir i nije lose.

mali buda

pre 16 godina

Cini mi se da drug radikal nije putovao i video kako se nekada zivelo u Istocnoj Evropi i kako se zivi sada!
To se ne mo ze porediti, druga planeta, a Rumunija i Bugarska su napredovale svetlosnim godinama napred u odnosu sta su bile.
Koriscenje izdvojenih statistickih podataka i donosenje ozbiljnih politickih zakljucaka na osnovu nekoliko redova je, malo je reci, neozbiljno i iskljucivo.
Srecom, zivot je nesto drugo i nikakav samoizolacionizam i eurofobija ga ne mogu zaustaviti.

Dzoni

pre 16 godina

Pitam se koliki bi bio BDP austrije da su imali sankcije i bombardovanje.Srbija je na dobrom putu ,rast BDP je vec konstantno visok samo se plasim da nam evropa opet ne podmetne nogu

milan

pre 16 godina

pitam se da li ovi podacei vaze za srbiju sa ili bez kosova? u kojoj meri su statistike losije/bolje ako se racunaju za srbiju bez kosova?

hristos

pre 16 godina

BDP Grcke je 92% od proseka evropskog ali ne samo ja nego vecina grka sad zive teze nego pre,recimo 7-8god.To je zbog toga sto su u EU usle istocne zemlje koje su jos danas das siromasne(izuzetak jedino Slovenija).Tako da mislim da ove statistike treba da se urade prvo na nivou stare petnaestorice i tek onda na nivou nove EU sa 27 zemlje-clanice.

Pedja

pre 16 godina

Za vreme Titove YU BDP je bio nesto iznd poseka Evrope, iznad Grce i Portugalije. Sto potvrdjuje da se moze uspeti i bez Evrope. Ali ne sa ovom strukturom politickih i ekonomskih vodja/

zoran

pre 16 godina

@Radikal

A sta mislis koliki je bio BDP Rumunije i Bugarske pre par godina? Sta mislis koliki ce im biti BDP za nekoliko godina? Tipicno radikalsko mlacenje prazne slame...

Radikal

pre 16 godina

Ovo je, za mene, jasan dokaz da od EU se ne dobija ama bas nista na ekonomskom planu:

Hrvatska - 52% (nije clan EU)
Rumunija - 39% (clan)
Bugarska - 37% (clan)

Oni koji su bili bogatiji pre, uglavnom ostaju tako, a oni siromasniji isto uglavnom ostaju gde i jesu.

zoran

pre 16 godina

@Radikal

A sta mislis koliki je bio BDP Rumunije i Bugarske pre par godina? Sta mislis koliki ce im biti BDP za nekoliko godina? Tipicno radikalsko mlacenje prazne slame...

jiggy

pre 16 godina

Bez ikakve namere da vredjam i omalovazavam,hteo bih da kazem da vecina stanovnika ove zemlje,koja glasa za i podrzava radikale,nije sposobna da sagleda siru sliku...Gledajte na to ovako,radikali imaju veci procenat glasova u ruralnim podrucjima,dok demokrate imaju tu istu vecinu u gradovima.Recimo Beograd i Vojvodina imaju velik broj doseljenika iz BiH koji 99% glasaju za radikale.Najcesce su to slabo obrazovani ljudi,koji se bore za egzisteciju.I naravno da im u tim uslovima demokrate ne odgovaraju.Svi bi da imamo pun frizider i novcanik,ali nazalost,malo nas je koji hocemo nesto i da radimo za to.Velika vecina ceka da neko drugi radi za njih.

mali buda

pre 16 godina

Cini mi se da drug radikal nije putovao i video kako se nekada zivelo u Istocnoj Evropi i kako se zivi sada!
To se ne mo ze porediti, druga planeta, a Rumunija i Bugarska su napredovale svetlosnim godinama napred u odnosu sta su bile.
Koriscenje izdvojenih statistickih podataka i donosenje ozbiljnih politickih zakljucaka na osnovu nekoliko redova je, malo je reci, neozbiljno i iskljucivo.
Srecom, zivot je nesto drugo i nikakav samoizolacionizam i eurofobija ga ne mogu zaustaviti.

Radikal

pre 16 godina

Ovo je, za mene, jasan dokaz da od EU se ne dobija ama bas nista na ekonomskom planu:

Hrvatska - 52% (nije clan EU)
Rumunija - 39% (clan)
Bugarska - 37% (clan)

Oni koji su bili bogatiji pre, uglavnom ostaju tako, a oni siromasniji isto uglavnom ostaju gde i jesu.

Pedja

pre 16 godina

Za vreme Titove YU BDP je bio nesto iznd poseka Evrope, iznad Grce i Portugalije. Sto potvrdjuje da se moze uspeti i bez Evrope. Ali ne sa ovom strukturom politickih i ekonomskih vodja/

hristos

pre 16 godina

BDP Grcke je 92% od proseka evropskog ali ne samo ja nego vecina grka sad zive teze nego pre,recimo 7-8god.To je zbog toga sto su u EU usle istocne zemlje koje su jos danas das siromasne(izuzetak jedino Slovenija).Tako da mislim da ove statistike treba da se urade prvo na nivou stare petnaestorice i tek onda na nivou nove EU sa 27 zemlje-clanice.

Dzoni

pre 16 godina

Pitam se koliki bi bio BDP austrije da su imali sankcije i bombardovanje.Srbija je na dobrom putu ,rast BDP je vec konstantno visok samo se plasim da nam evropa opet ne podmetne nogu

pero

pre 16 godina

I Radikal gleda površno i većina vas gleda površno. Nije BDP presudan za ulazak u EU. Presudni su pregovori o ulasku tj. uskladjivanje institucija, zakona, obrazovnog i zdravstvenog sistema i još mnogo toga sa EU, kao i provođenje istih. Većina radikalskih komentara je zlonamerna, plod neznanja i nesposobnosti da se shvati realnost, a ispod mog nivoa je da ih više komentarišem. Nego mene čudi jedna druga stvar. Pitam se ko radi statistiku kod nas? Ja zivim u Kuli tj. u provinciji. Ovde su ljudi srećni ako imaju 15000 din platu, znači ni 200€, a čujem da je i u većem delu zemlje tako. Prosečna plata je navodno skoro 29000. Ja trenutno na prste mogu izbrojati ko ima toliku platu. Da dodam da je još sve skupo i skuplje nego u državama EU, zbog silnih monopola i visokih marži. Dakle, B92 nek ispita ko pravi statistiku i na osnovu čega. Ako je provincija ovako siromašna, onda se u Beogradu živi kao u Parizu, da bi mogao takav BDP i prosek plate da nam bude.

mali marinko

pre 16 godina

Par činjenica:

HR nije uračunala sivu ekonomiju u BDP.

BDP PP je jedini ispravan način komparacije BDPova zbog ozostanka manipulacije nacionalnim tečajevima.

Usluge se uvijek uračunavaju u BDP jer i one tvore vrijednost.

ns

pre 16 godina

To je takozvani PPP, odnosno onaj BDP koji se meri po nekoj dosta cudnoj metodologiji. Ako uzmemo u obzir da se on pravi na osnovu BDP i odnosa dinar-evro ili dinar-dolar pa se onda tu racuna koliko moze da se kupi za taj dinar u Srbiji onda bi cifre sto se tice Srbije mogle biti i drugacije. Zasto? Zato sto se u EU u BDP racuna i "siva ekonomija" a mi to ne cinimo. Hravti su npr. pre neku godinu poceli obracun BDP-a po metodologiji EU i u njega sracunali i oko 15% procenjene "sive ekonomije". U Srbiji "siva ekonomija" zahvata izmedju cetvrtine i trecine cele ekonomije. Cak i statistikama Republickog zavoda za statistiku nisu obuhvacena sva mala preduzeca vec samo uzorak. Verovatno smo mozda na 40% proseka sto uzimajuci sve u obzir i nije lose.

Sokrat

pre 16 godina

Ova statistika je radjena kao vrednost BDP prema kupovnoj moci, i kao takva ne predstavlja standardni BDP, mada nije bez znacaja.I ona nesto pokazuje. Sve u svemu, kad covek malo bolje razmisli i seto se sta smo sve preziveli i nije tako lose. Ali, Evropa nam je jos tako daleko...

MM

pre 16 godina

Koliko se ja secam, nisam siguran, ali misilim da EU ipak ne racuna sivu ekonomiju... Valjda to radi samo Grcka ili mozda Spanija. A Italija je valjda razmisljala da li to da uvede, ili ne zato sto su imali preveliki deficit pa su morali na neki nacin da ga ''prekriju''. Sto se tice BG i RU, ja i dalje ne razumem kao su usli u EU, imajuci u vidu da HR iva veci BDP po stanovnikiu nego oni.
A mi ako hocemo da napredujemo moramo pod hitno da promenimo nacin razmisljanja, a naj vaznije da promenimo i adaptiramo pravosudje i politiku kako bi privukli nove investicije.
@ Radical : no comment... sve je rekao sto je imao.

ns

pre 16 godina

EU racuna "sivu ekonomiju". To je metodoloski standard, Jer i siva ekonoija je ekonomija jedne zemlje koja odredjenim stanovnicima donosi dohodak koji se kasnije kroz potrosnju negde prikaze i utice na ukupna ekonomska kretanja. Titova Jugoslavija nikada nije imala BDP preko proseka EU. Najblize smo bili krajem 60-tih i pocetkom 70-tih. Kasnije su recesija iz 1973. a i nas "pametan" Zakon o udruzenom radu presekli razvoj jugoslovenske ekonomije. Naravno da je i Ustav iz 1974. unistio jedinstveno trziste i monetarni tj. fiskalni sistem. BDP SFRJ je u preiodu 1980-1989 nominalno opao za 33% sto znaci da je realno opao za jos vise. Grcka i Spanija su uvek imale veci BDP od SFRJ, ali je distribucija bila losija pa je mozda prosecni gradjanin te zemlje ziveo losije.

ns.

pre 16 godina

Hrvatska računa "sivu ekonomiju" u BDP još od potpisivanja Sporazuma od stabilizaciji i pridruživanju (ako ne i od ranije). Ko želi da proveri neka zove Statistički ured RH (ili kako se već zove) ili neka pregleda arhivu Dnevnika HRT-a.Za usluge je potpuno prirodno da ulaze u BDP. Za ilustraciju Kanada 72% svog BDP-a ostvaruje iz sektora usluga. U razvijenim društvima usluge imaju veći udeo u BDP-u od proizvodnje. Pogledajte koliko npr. Holandija prihoduje od poljoprivrede (koja je tehnički gledano najrazvijenija u Evropi) a koliko recimo samo od tranzita preko aerodroma Sipol ili roterdamske luke.

Mirko

pre 16 godina

@Pedja

Po BDP, SFR Jugoslavija bila je bolja samo od Bugarske, Rumunije i Albanije. Vece vrednosti ostvarivale su sve ostale evropske zemlje, ukljucujuci i Madjarsku, Cehoslovacku, Poljsku, naravno, SSSR i DDR... Oni jesu imali manje robe u prodavnicama, ali su zato svi dobili stanove i sl.

Kraljevina Jugoslavija bila je jedna od najzaostalijih zemalja, ali joj je BDP bio veci od albanskog, bugarskog, rumunskog, ali i od grckog, norveskog i portugalskog.

To je statistika: ostalo je - nostalgija.

milan

pre 16 godina

pitam se da li ovi podacei vaze za srbiju sa ili bez kosova? u kojoj meri su statistike losije/bolje ako se racunaju za srbiju bez kosova?

Dejan

pre 16 godina

Hrvatska ne racuna sivu ekonomiju - tek kada udje u EU to ce morati da uradi. Dovoljno je otici pogledati kako je rastao BDP i pokazati ce se da niti jedne godine nije bio skok od gotovo 20%, sto bi bilo kada bi se uracunala siva ekonomija + razvoj od oko 4-5%. Mada su pretpostavke da je siva ekonomija u HR dosta visa od 15%...

murinho

pre 16 godina

meni kao ekonomistu neki ovdje vrijeđaju inteligenciju stavljanjem znakova jednakosti između sive ekonomije i usluga. za tu vezu još nisam čuo :D
hrvatska ne obračunava još uvijek sivu ekonomiju u BDP. to se tek treba dogoditi. onaj neki radikal kaže kako su bugarska i rumunjska nazadne zemlje. možda i jesu, ali njihov rast je značajan zadnjih godina. ova statistika je nepotpuna jer ne pokazuje promjene zadnjih godina. da ih možete imati ispred sebe, uočili bi da većina zapadne europe stagnira ili ima čak blagi i opada prosjek u odnosu na EU, dok cijela istočna europa snažno raste.

Ispravak netocnog navoda

pre 16 godina

Hrvati jos nisu sracunali sivu ekonomiju u ukupan BDP, vec ce to morati sracunati kada udju u EU. Niti jedne godine oni nisu imali rast od 15% od sive ekonomije + klasican rast od oko 4-5%. Poanta je da u taj obracun idu i usluge - turizam, zato je HR toliko 'visoko' cak i s 5godisnjim ratom. Da se uzme obracun po starome bila bi oko 40%, ako ne i manje.

Svasta

pre 16 godina

Hrvatska uracunava sivu ekonomiju. Usluge se oduvijek obracunavaju u BDP. Dajte, ako ste zavrsili ekonomiju brzim kursom ne morate da to demonstrirate ovdje.

Hmmm

pre 16 godina

Tja, Bugarska i Rumunjska imaju visu stopu rasta od Zapadne europe ali i znatno visu inflaciju, koja djelom obezvrijedjuje taj rast i ne cini mnogo u smislu PP-a. Sorry.

Max

pre 16 godina

Rumuni i Bugari su primer kako se može ući u EU metodom "zadovoljavanja forme". I iluzorno je porediti njihov BDP sa našim i to uzimati kao osnovu. I nas i CRO i Bosnu muče neki drugi problemi koji naše DBŠ-ove čine jako NESTABILNIM i podložnim totalnom propadanju. Eto zato nismo tamo ...
To što se kod nas BDP slabo reflektuhe na džepove kao što neki tvrde "ne poznajem nikoga ko ima prosečnu platu", to je zbog velikog debalansa radne snage. Ima poslova gde kandidate možeš na prste nabrojati i naravno da ćeš da ih platiš, a ima i onih gde na svakog u pogonu dođe 10 na ulici (npr. metalna industrija), pa i taj srećnik koji radi ne može da očekuje više od 200E ili kako to jedan moj klijent kaže svom radniku "Imaš devedeset na sat!" (1.1E do 1.2E neto po satu je neki prosek)

Radikal

pre 16 godina

Ovo je, za mene, jasan dokaz da od EU se ne dobija ama bas nista na ekonomskom planu:

Hrvatska - 52% (nije clan EU)
Rumunija - 39% (clan)
Bugarska - 37% (clan)

Oni koji su bili bogatiji pre, uglavnom ostaju tako, a oni siromasniji isto uglavnom ostaju gde i jesu.

zoran

pre 16 godina

@Radikal

A sta mislis koliki je bio BDP Rumunije i Bugarske pre par godina? Sta mislis koliki ce im biti BDP za nekoliko godina? Tipicno radikalsko mlacenje prazne slame...

Dzoni

pre 16 godina

Pitam se koliki bi bio BDP austrije da su imali sankcije i bombardovanje.Srbija je na dobrom putu ,rast BDP je vec konstantno visok samo se plasim da nam evropa opet ne podmetne nogu

hristos

pre 16 godina

BDP Grcke je 92% od proseka evropskog ali ne samo ja nego vecina grka sad zive teze nego pre,recimo 7-8god.To je zbog toga sto su u EU usle istocne zemlje koje su jos danas das siromasne(izuzetak jedino Slovenija).Tako da mislim da ove statistike treba da se urade prvo na nivou stare petnaestorice i tek onda na nivou nove EU sa 27 zemlje-clanice.

Pedja

pre 16 godina

Za vreme Titove YU BDP je bio nesto iznd poseka Evrope, iznad Grce i Portugalije. Sto potvrdjuje da se moze uspeti i bez Evrope. Ali ne sa ovom strukturom politickih i ekonomskih vodja/

ns

pre 16 godina

To je takozvani PPP, odnosno onaj BDP koji se meri po nekoj dosta cudnoj metodologiji. Ako uzmemo u obzir da se on pravi na osnovu BDP i odnosa dinar-evro ili dinar-dolar pa se onda tu racuna koliko moze da se kupi za taj dinar u Srbiji onda bi cifre sto se tice Srbije mogle biti i drugacije. Zasto? Zato sto se u EU u BDP racuna i "siva ekonomija" a mi to ne cinimo. Hravti su npr. pre neku godinu poceli obracun BDP-a po metodologiji EU i u njega sracunali i oko 15% procenjene "sive ekonomije". U Srbiji "siva ekonomija" zahvata izmedju cetvrtine i trecine cele ekonomije. Cak i statistikama Republickog zavoda za statistiku nisu obuhvacena sva mala preduzeca vec samo uzorak. Verovatno smo mozda na 40% proseka sto uzimajuci sve u obzir i nije lose.

jiggy

pre 16 godina

Bez ikakve namere da vredjam i omalovazavam,hteo bih da kazem da vecina stanovnika ove zemlje,koja glasa za i podrzava radikale,nije sposobna da sagleda siru sliku...Gledajte na to ovako,radikali imaju veci procenat glasova u ruralnim podrucjima,dok demokrate imaju tu istu vecinu u gradovima.Recimo Beograd i Vojvodina imaju velik broj doseljenika iz BiH koji 99% glasaju za radikale.Najcesce su to slabo obrazovani ljudi,koji se bore za egzisteciju.I naravno da im u tim uslovima demokrate ne odgovaraju.Svi bi da imamo pun frizider i novcanik,ali nazalost,malo nas je koji hocemo nesto i da radimo za to.Velika vecina ceka da neko drugi radi za njih.

pero

pre 16 godina

I Radikal gleda površno i većina vas gleda površno. Nije BDP presudan za ulazak u EU. Presudni su pregovori o ulasku tj. uskladjivanje institucija, zakona, obrazovnog i zdravstvenog sistema i još mnogo toga sa EU, kao i provođenje istih. Većina radikalskih komentara je zlonamerna, plod neznanja i nesposobnosti da se shvati realnost, a ispod mog nivoa je da ih više komentarišem. Nego mene čudi jedna druga stvar. Pitam se ko radi statistiku kod nas? Ja zivim u Kuli tj. u provinciji. Ovde su ljudi srećni ako imaju 15000 din platu, znači ni 200€, a čujem da je i u većem delu zemlje tako. Prosečna plata je navodno skoro 29000. Ja trenutno na prste mogu izbrojati ko ima toliku platu. Da dodam da je još sve skupo i skuplje nego u državama EU, zbog silnih monopola i visokih marži. Dakle, B92 nek ispita ko pravi statistiku i na osnovu čega. Ako je provincija ovako siromašna, onda se u Beogradu živi kao u Parizu, da bi mogao takav BDP i prosek plate da nam bude.

milan

pre 16 godina

pitam se da li ovi podacei vaze za srbiju sa ili bez kosova? u kojoj meri su statistike losije/bolje ako se racunaju za srbiju bez kosova?

mali buda

pre 16 godina

Cini mi se da drug radikal nije putovao i video kako se nekada zivelo u Istocnoj Evropi i kako se zivi sada!
To se ne mo ze porediti, druga planeta, a Rumunija i Bugarska su napredovale svetlosnim godinama napred u odnosu sta su bile.
Koriscenje izdvojenih statistickih podataka i donosenje ozbiljnih politickih zakljucaka na osnovu nekoliko redova je, malo je reci, neozbiljno i iskljucivo.
Srecom, zivot je nesto drugo i nikakav samoizolacionizam i eurofobija ga ne mogu zaustaviti.

Sokrat

pre 16 godina

Ova statistika je radjena kao vrednost BDP prema kupovnoj moci, i kao takva ne predstavlja standardni BDP, mada nije bez znacaja.I ona nesto pokazuje. Sve u svemu, kad covek malo bolje razmisli i seto se sta smo sve preziveli i nije tako lose. Ali, Evropa nam je jos tako daleko...

MM

pre 16 godina

Koliko se ja secam, nisam siguran, ali misilim da EU ipak ne racuna sivu ekonomiju... Valjda to radi samo Grcka ili mozda Spanija. A Italija je valjda razmisljala da li to da uvede, ili ne zato sto su imali preveliki deficit pa su morali na neki nacin da ga ''prekriju''. Sto se tice BG i RU, ja i dalje ne razumem kao su usli u EU, imajuci u vidu da HR iva veci BDP po stanovnikiu nego oni.
A mi ako hocemo da napredujemo moramo pod hitno da promenimo nacin razmisljanja, a naj vaznije da promenimo i adaptiramo pravosudje i politiku kako bi privukli nove investicije.
@ Radical : no comment... sve je rekao sto je imao.

Ispravak netocnog navoda

pre 16 godina

Hrvati jos nisu sracunali sivu ekonomiju u ukupan BDP, vec ce to morati sracunati kada udju u EU. Niti jedne godine oni nisu imali rast od 15% od sive ekonomije + klasican rast od oko 4-5%. Poanta je da u taj obracun idu i usluge - turizam, zato je HR toliko 'visoko' cak i s 5godisnjim ratom. Da se uzme obracun po starome bila bi oko 40%, ako ne i manje.

ns

pre 16 godina

EU racuna "sivu ekonomiju". To je metodoloski standard, Jer i siva ekonoija je ekonomija jedne zemlje koja odredjenim stanovnicima donosi dohodak koji se kasnije kroz potrosnju negde prikaze i utice na ukupna ekonomska kretanja. Titova Jugoslavija nikada nije imala BDP preko proseka EU. Najblize smo bili krajem 60-tih i pocetkom 70-tih. Kasnije su recesija iz 1973. a i nas "pametan" Zakon o udruzenom radu presekli razvoj jugoslovenske ekonomije. Naravno da je i Ustav iz 1974. unistio jedinstveno trziste i monetarni tj. fiskalni sistem. BDP SFRJ je u preiodu 1980-1989 nominalno opao za 33% sto znaci da je realno opao za jos vise. Grcka i Spanija su uvek imale veci BDP od SFRJ, ali je distribucija bila losija pa je mozda prosecni gradjanin te zemlje ziveo losije.

mali marinko

pre 16 godina

Par činjenica:

HR nije uračunala sivu ekonomiju u BDP.

BDP PP je jedini ispravan način komparacije BDPova zbog ozostanka manipulacije nacionalnim tečajevima.

Usluge se uvijek uračunavaju u BDP jer i one tvore vrijednost.

ns.

pre 16 godina

Hrvatska računa "sivu ekonomiju" u BDP još od potpisivanja Sporazuma od stabilizaciji i pridruživanju (ako ne i od ranije). Ko želi da proveri neka zove Statistički ured RH (ili kako se već zove) ili neka pregleda arhivu Dnevnika HRT-a.Za usluge je potpuno prirodno da ulaze u BDP. Za ilustraciju Kanada 72% svog BDP-a ostvaruje iz sektora usluga. U razvijenim društvima usluge imaju veći udeo u BDP-u od proizvodnje. Pogledajte koliko npr. Holandija prihoduje od poljoprivrede (koja je tehnički gledano najrazvijenija u Evropi) a koliko recimo samo od tranzita preko aerodroma Sipol ili roterdamske luke.

Dejan

pre 16 godina

Hrvatska ne racuna sivu ekonomiju - tek kada udje u EU to ce morati da uradi. Dovoljno je otici pogledati kako je rastao BDP i pokazati ce se da niti jedne godine nije bio skok od gotovo 20%, sto bi bilo kada bi se uracunala siva ekonomija + razvoj od oko 4-5%. Mada su pretpostavke da je siva ekonomija u HR dosta visa od 15%...

Svasta

pre 16 godina

Hrvatska uracunava sivu ekonomiju. Usluge se oduvijek obracunavaju u BDP. Dajte, ako ste zavrsili ekonomiju brzim kursom ne morate da to demonstrirate ovdje.

Mirko

pre 16 godina

@Pedja

Po BDP, SFR Jugoslavija bila je bolja samo od Bugarske, Rumunije i Albanije. Vece vrednosti ostvarivale su sve ostale evropske zemlje, ukljucujuci i Madjarsku, Cehoslovacku, Poljsku, naravno, SSSR i DDR... Oni jesu imali manje robe u prodavnicama, ali su zato svi dobili stanove i sl.

Kraljevina Jugoslavija bila je jedna od najzaostalijih zemalja, ali joj je BDP bio veci od albanskog, bugarskog, rumunskog, ali i od grckog, norveskog i portugalskog.

To je statistika: ostalo je - nostalgija.

murinho

pre 16 godina

meni kao ekonomistu neki ovdje vrijeđaju inteligenciju stavljanjem znakova jednakosti između sive ekonomije i usluga. za tu vezu još nisam čuo :D
hrvatska ne obračunava još uvijek sivu ekonomiju u BDP. to se tek treba dogoditi. onaj neki radikal kaže kako su bugarska i rumunjska nazadne zemlje. možda i jesu, ali njihov rast je značajan zadnjih godina. ova statistika je nepotpuna jer ne pokazuje promjene zadnjih godina. da ih možete imati ispred sebe, uočili bi da većina zapadne europe stagnira ili ima čak blagi i opada prosjek u odnosu na EU, dok cijela istočna europa snažno raste.

Hmmm

pre 16 godina

Tja, Bugarska i Rumunjska imaju visu stopu rasta od Zapadne europe ali i znatno visu inflaciju, koja djelom obezvrijedjuje taj rast i ne cini mnogo u smislu PP-a. Sorry.

Max

pre 16 godina

Rumuni i Bugari su primer kako se može ući u EU metodom "zadovoljavanja forme". I iluzorno je porediti njihov BDP sa našim i to uzimati kao osnovu. I nas i CRO i Bosnu muče neki drugi problemi koji naše DBŠ-ove čine jako NESTABILNIM i podložnim totalnom propadanju. Eto zato nismo tamo ...
To što se kod nas BDP slabo reflektuhe na džepove kao što neki tvrde "ne poznajem nikoga ko ima prosečnu platu", to je zbog velikog debalansa radne snage. Ima poslova gde kandidate možeš na prste nabrojati i naravno da ćeš da ih platiš, a ima i onih gde na svakog u pogonu dođe 10 na ulici (npr. metalna industrija), pa i taj srećnik koji radi ne može da očekuje više od 200E ili kako to jedan moj klijent kaže svom radniku "Imaš devedeset na sat!" (1.1E do 1.2E neto po satu je neki prosek)