Subota, 15.12.2018.

08:43

Ako vam neko dolazi u goste - moraćete da platite porez za to

Prema poslednjim podacima, trećina turista koji su na odmoru u Srbiji, neprijavljena je jer borave u neregistrovanom smeštaju, za koji vlasnici ne plaćaju porez

Izvor: Politika

Ako vam neko dolazi u goste - moraæete da platite porez za to IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

77 Komentari

Sortiraj po:

Moreplovac

pre 5 godina

Ja u Americi ne prijavljujem nikoga ko mi je došao.
Doduše plaćam porez na kucu, koji mi se skoro ceo vrati na kraju god... a tu je postalo ozbiljno skupo. Ja se vama divim kako izdrzavate.

Insajd3r

pre 5 godina

Kako se drzava uvek seti da sve lepo organizuje: kontrolu, naplatu pa cak i e~prijavu kada treba da uzme pare. A kada treba da da.. ništa !

J.

pre 5 godina

Nemoj Veljo da se troši, a nemoj ni roditelje "na par dana" da dovodiš. Uštedećeš lepo. E, kakvog sveta ima! Da izdajem (jer o tome se radi), plaćala bih porez, kao i svuda u svetu. Kad dođem da obiđem majku, naravno da ništa niko neće plaćati. A kad majka dođe da obiđe mene ..e pa, onda sedi kod mene "par" meseci, najmanje.

Odeljenje za visokotehnoloski kriminal tj. blejanje po Fejsbuku

pre 5 godina

Da li je moguce da jos uvek postoji pravilo da gosti iz inostranstva moraj da se prijave u policiji ? Ne mogu to da verujem, srusili su im drzavu jer su nesposobni, oteli su im deo teritorije, a oni se jos uvek boje tetke iz inostranstva !!! Da mozda jos uvek pored mostova ne postoji onaj saobracajni znek da je zabranjeno slikanje fotoaparatom ?

Vlada

pre 5 godina

Drzava je poslodavac svakom drugom zaposlenom.Treba to plaćati.Zato akcize ,porez na porez i ovakvi zakoni.Porez na imovinu?! Na nesto sto si zaradio,oporezovali te ,pa je zatim placen porez i za gradjevinski materijal i na zaradu peojektanata,gradjevinaca,svih prikljucaka ,ogrebali se za dozvole i naplaćuju.
I sada ni to nije dosta ,nego i na goste.
Otpustiti onoliko zaposlenih iz drzavne sluzbe koliko.je potrebno da se sve svede na onaj broj koji gradjani mogu da placaju.Drzavna uprava nije drzava - ona je samo servis gradjana.Ona ne vlada nego peuza uslugu.Mi za ovako skupu i neadekvatnu uslugu nemamo novca.Otkaz polovini pa neka prvi put u zivotu nesto rade.

Na budžetu siguran kao u majčinom krilu

pre 5 godina

Ma vidi ti utajivace poreza što se bune. Vreme je da shvatite da smo mi na budžetu na vrhu lanca ishrane.

nikos

pre 5 godina

Leti sam dve nedelje gost mog prijatelja Grka, na obali Jonskog mora. On godisnje jednom dodje kod mene i bude otprilike isto toliko sa zenom i detetom u mojoj kuci u Peruccu. I sada bi drzava da me oporezuje za to?! E neces majci ni u ludilu. Ratovacemo do nebesa ali mi neces naplatiti ni dinar za to.

cokan

pre 5 godina

Svi zakoni se donose u skladu sa mentalitetom naroda.Ako je narod pošten,i skroman onda je i porez za taj narod pošten i skroman. Ako je narod lopovski (časni izuzeci) i ne skroman onda je i porez lopovski j ne skroman.

HM

pre 5 godina

Kao i uvek, većina ili ne čita tekst, ili ga ne razume, a novinari naravno stave naslov za što više komentara. Porez će plaćati oni koji naplaćuju svoju uslugu.

Ja

pre 5 godina

nasmejem se kada procita. tako je svugde u svet ili regionu.Svaki turista koji predje granicu prilikom pokazivanja putnih isprava biva registrovan.Ko moze da zabrani da moj prijatelj iz Francuske sa porodicom dodje kod mene u goste i da stanuje u garsonjeri od moje cerke koja je na studijama u imostranstvu.Za strance koji zive u Srbiji postoji beli karton koji se produzava jednom godisnje.Hoteli imaju evidenciju svojih gostiju. Stan na dan zasto bi se placao pausal za jednog gosta od dva dana u.mesec dana.Ko ce da odredi pausal i po kom osnovu

Zuki

pre 5 godina

U Crnoj Gori sam imao kucu i osim dece, svu ostalu rodbinu i prijatelje sam morao prijavljivati, jer mi je inspekcija ulazila u kucu i svako je morao pokazivati licnu kartu. 
U Hrvatskoj su za neprijavljivanje gosta drakonske kazne, zbog kojih izgubite sve sto ste radili te sezone, naravno, ako vas uhvate. 
U Sloveniji je isto kao i u Hrvatskoj i da ne nabrajam dalje.
(stefan prvovencani, 15. decemb

U Cg ako imas nekretninu i neko dodje kod tebe odes u policiju i prijavis ih bez placanja boravisne takse.Ja vec tamo placam porez na imovinu, komunalije.Turistima se naplacuje biravisna taksa jer i oni iznose smece, na neki nacin prljaju grad.Ovde se mesaju babe i zabe.Ako izdavanjem nekretnine sticem neki dohodak drzava hoce da uzme svoj deo kolaca.Sta ako ja nekom dam svoj auto na nedelju dana da vrsi posao i dam mu jeftinije nego Rent a car.Meni je to dodatni prihod.Da li drzava treba da me oporezujr

veljko

pre 5 godina

Ako dođem iz Austrije (državljanin sam Srbije) moram li da platim porez što su deca i žena došli sa mnom. Uvek sam ih prijavljivao. Ako je tako onda neću više da dolazim u Srbiju, radije ću da dovedem roditelje na par dana u Austriju. A onih hiljadu do dve € što ostavim u Srbiji, nisu ništa.

Ћезо рца

pre 5 godina

Нешто размишљам... Случајно сретнем ортака са клинцем на улици... Извадим 200 динара да мали купи сладолед, чоколаду, лимунаду... А државни орган искочи из жбуна ,,Еееееееее...''... Ови су погубили све конце са здравом памети.

Mira

pre 5 godina

Ja sam primetila da se stalno donose samo zakoni koji se tiču oporezivanja gradjana, a zakoni koji idu u prilog tim istim gradjanima kao da ne postoje.

Samo kažem

pre 5 godina

Naravno da je na prvom mestu protiv ilegalnih smeštaja preko neta koji se izdaju i slično, ali ja vam garantujem da će udariti u po običnom gradjaninu jer nema šanse da propuste naplatu rodbini koja je došla u goste. Garantovano će uvesti neku kontrolu na granici i slično. Nije dovoljno sto dijaspora dolazi i ostavlja velike sume novca nego da se uzme i domacinu nešto, verovatno rodbina ostavi koju stotku pa sto da se ne zagrebe i odatle. Na kraju će se zakon i sprovoditi tako sto ilegalci će ostati ilegalci, a moj komšija će plaćati za tetku iz Nemacke...

33 33

pre 5 godina

Mnogo manje su nam Turci uzimali poreze nego ovi kobajagi naši...
(Tek onako usput..., 15. decembar 2018 09:21)

Turci su imali "Desetak" 10% poreza na sve što rodi te godine od žita do novorođene stoke.

Danas ne možete kupiti flašu vode a da vam na nju ne naplate 18-20 % PDV.
Sve što kupite u toku godine platite 18-20 % PDV-a, zatim su tu Porezi,Akcize i izmišljeni Nameti a onda kao šlag na tortu zamislite i na Akcize još 18 % PDV-a.

Recimo u Albaniji je svaki Privatnik,zanatlija ili svako ko živi od svog ličnog biznisa a ima manji promet od 35 000 eura godišnje OSLOBOĐEN svake vrste poreza !!!
Tako nešto u Srbiji nikada nećemo doživeti.

DC

pre 5 godina

Jel treba da prijavljujemo goste i za slavu, rođendane, porodična okupljanja i sl? Ako ne još, kako ide biće za 2-3 godine, bolje da se već sad pripremamo.

A.

pre 5 godina

Molim redakciju da pokuša, što je više moguće, da naslov odgovara tekstu.

Jer, u našem jeziku izraz "DOĆI u goste" se odnosi na gosta koji je rođak ili prijatelj ili poznanik, a za koje se podrazumeva (nadam se i sprovodi) da NE plaćaju smeštaj.

Kada nam neko "dođe u goste", možemo samo da imamo materijalni trošak, a ne materijalni prihod. Za domaćine prihod je nematerijalni (druženje), a to još nijedna vlast nije oporezivala, a (nadam se, mada nije sigurno) da neće ni ova.

Aleksandar

pre 5 godina

Ja izdajem stan preko airbnb-a i placam takse i porez preko agencije a goste sam prijavljujem u supu (mora da se ode licno i odnese prijava). To je sve dosta komplikovano i oduzima puno vremena tako da podrzavam ovaj zakon. Plus sto ovi koji rade na crno su automatski konkurentniji jer su bar 20% jeftiniji. Tako da sto se mene tice ovo je ok (tako je vec odavno u Hrvatskoj)

Slovenija, EU

pre 5 godina

Vidis li ti pokvarene drzave... hoce jos narodu da uzme... zbog toga sto narod ima prijatelje i rodbinu u inostranstvu.

Umesto da bi tim ljudima dali neka sredstva iz budzeta jer samo zbog njih dolazimo u Srbiju i tamo trosimo pare. Oni pridonose ekonomiji drzave.

kraja

pre 5 godina

...e-turizam postoji vec nekoliko godina u hrvatskoj i velika je prednost sto gost ne mora da ide u policiju da se prijavi, vec to radi domacin putem aplikacije...
...ono sto ne valja je placanje turisticke takse cak i za rodbinu, pa je bolje ici u policiju i prijaviti se jer njih taxa ne interesuje...

zveri

pre 5 godina

A onda će bg birokratija zahtevati hiljadu pravila od dva ulaza,put širine 5m šlemovi i kecelje, pa tri jezika, pa zaposli protivpožarca i donesi tonu dokumenata.
Dakle imamo dva problema sa preduzetništvom u srbiji. Prvo sistem hoće da otme svaki dinar kroz takse da bi se nakupilo za lepe plate partokratiji, i priglupa i pokvarena birokratija guši propisima čak i kad hoćeš da platiš taj danak.

Jezivo.

Adam Radosavljevic

pre 5 godina

A gde idu te pare? Jel za penziono onima koji izdaju? Ko hoće cele godine da izdaje i bez države sam će organizovati svoj posao. Ako ženina familija nam dođe u posetu jednom godišnje NE PADA MI NA PAMET išta da popunjavam osim belog kartončića za prijavu stranaca. Što pojedu i popiju od toga imate PDV, ale jedne nezasite. Ova mera uopšte nije osmišljena za unapređenje turizma već za unazađivanje naroda. I još ovakvih 10 mesmislica, svaka porodica će postati deđurni krivac, i inspektori će uvek naći nešto zašto će nam ulaziti u privatnost i maltretirati narod sa kaznama. Veći prozor na juđnoj nego na severnoj strani - plati porez. Lep pogled na grad - plati porez. U ulici nemate puno saobraćaja - plati poreze. Snaja strankinja - plati porez. Ideš u inostranstvo na more - plati dodatni porez na porez...

Hostapleraj

pre 5 godina

To je vec postao aksiom drzava gubi, a obavezno se koristi u slucajevima kada treba da se otkine od pojedinca to jest obicnog gradjanina. Drzava je nastala kao zajednica ljudi kako bi stitila njihove interese, a danas u ovom liberalnom kapitalizmu ona sluzi kao akumlator koji pljacka obicne ljude da bi sakupila sto vise novca za krupne kapitaliste. Novac se sakuplja u budzet, a onda velikom brzinom izvlaci kroz razne nabavke, dobavke, radove, subvencije monstruoznih kompanija koje drzi sacica ljudi. I to nije samo slucaj u Srbiji nego u celom svetu.

mokisa

pre 5 godina

Obicna novinarska patka! Cisto malo da se razvije diskusija posto su danas vesti nezanimljive. Jedno je kada vam dolaze gosti i familija u stan (kucu) u kojoj zivite a drugo je kada 2,3 stan iznajmljujete turistima kao hostel i za to ubirate lep prihod. To se vec svuda u Svetu oporezuje. Sada sto mi kao narod gledamo da zaj.. drzavu (koja je maceha) na svakom mestu je druga stvar. Normalno vidi narod da Mitrovic i mnogi drugi "privrednici" tj. "biznismeni" ne placaju porez srazmerno prihodima pa zasto bi i narod za neku sicu. Nikako da shvati da je ova zemlja prilagodjena Superhik ekonomiji. Moraju i ovde uskoro da se vade zuti prsluci iz auta. Nema druge.

acomurija

pre 5 godina

Neko pomenu Turke: porez je bio 1/12 i nista vise. Bez akciza, PDVa, RTV pretplate, dnevne i nocne tarife, jednostavno - JEDNA DVANAESTINA i - nista drugo.
Najprostije - 11 snopova sebi a 1 drzavi.
Ovo sada je nepodnosljivo, svi dobili zadatak da otimaju od naroda kako znaju i umeju, da bi monstruozni politicki aparat mogao da se baskari i senluci... Da, i da se finansiraju "investitori"...

Јабучило

pre 5 godina

Чекај бре, дође ми пријатељ из иностранства (не туриста) и треба да ме опорезују?

kaokakao

pre 5 godina

Sve bi ovo bilo dobro kad bi smo zivjeli normalno i imali neki normalan standard a novac od raznih poreza se slivao u drzavni budzet a ne u dzepove raznih lopova.

Deyan X

pre 5 godina

Zamislite u vasu vikendicu dodju komsije iz vase zgrade/ulice ili rodbina, i sta drzava oce... da platimo porez????!!!!
Za sta??? Na sta????
Ne mesajte privredne subjekte i obicne ljude...

E svasta...

pre 5 godina

I sta vlasnici objekata imaju od toga? Umanjenje poreza prilikom renoviranja objekta, povlastice i olaksice gostima kod parkiranja, gradskog prevoza...? Drzava Srbija nije partner svoje nacije, nego njen parazit.
(Bog silu ne voli, 15. decembar 2018 09:35)

Ja vidim da je tvoj nacin razmisljanja jako popularan kod Srba ali porez je nacin finansiranja drzave i to je obaveza a to kako si ti zamislio da drzava treba da te animira posebnim uslovima ne bi li ti platio porez na izdavanje stana je neverovatna mentalna gimnastika. Naravno, puna vam usta zapada - pa idi tamo druze pa prospi ovu pricu, gledace te kao ludaka u najmanju ruku...

Miloš

pre 5 godina

Moji roditelji otac 85 majka 78 godine žive u selu koje je gotovo pusto prošle godine dobili rešenje da sruše 2 nelegalne kuće usput jedno nije kuća nego štala ali šta zna opštinski službenik šta je kuća a šta štala ja sam rekao roditeljima da napišu opštini da se strpe 10 godina srušiće se samo da se ne izlažu trošku.Sela nam umiru male varošice ali iz tople kancelarije se to ne vidi nego uvodi poreze tako i treba

komentator sa vizijom

pre 5 godina

Ne samo to, treba uvesti i jos jednu taksu, kada rodbina pozeli da ode kod svojih u goste, da ode u policijsku stanicu, podnese zahtev za posetu rodjacima i za svaki slucaj plati taksu na zahtev.
Time se postize dvostruki efekat, zna se unapred ko kakve namere ima, pa se vlast pripremi uoci nekih buducih protesta na koje dolazi rodbina iz unutrasnjosti a kaplju i pare.
Ako budem dobre volje, smislicu jos nesto ovako genijalno.

stefan prvovencani

pre 5 godina

U Crnoj Gori sam imao kucu i osim dece, svu ostalu rodbinu i prijatelje sam morao prijavljivati, jer mi je inspekcija ulazila u kucu i svako je morao pokazivati licnu kartu.
U Hrvatskoj su za neprijavljivanje gosta drakonske kazne, zbog kojih izgubite sve sto ste radili te sezone, naravno, ako vas uhvate.
U Sloveniji je isto kao i u Hrvatskoj i da ne nabrajam dalje.

žena-zmaj

pre 5 godina

Ništa, moji prijatelji iz Srbije će u goste kod mene u Banju Luku. Ako ja ne mogu bez problema da spavam na njihovom kauču, oni, hvala Bogu, još mogu na mom. Družićemo se samo ovdje, a ne i tamo kao do sada.

В.

pre 5 godina

ni ovo nece zaživeti kao ni ono oko upravnika za zgrade..vlast nije zainteresovana da donosi zakone koji su sprovodivi jer je zanima samo kriminal i pljacka dok su na vlasti.

vlad

pre 5 godina

Nadam se da je naslov sklepan onako, bez veze. Inače je čist idiotizam ako rođake koji mi dođu u goste moram da prijavim kao turiste.
To bukvalno nigde ne postoji.

tonto

pre 5 godina

Najefikasnije i najlakše bi bilo da država otvori agenciju u Bugarskoj i tamo da se registruje ona nekolicina koja ne ide turistički za Srbiju.

Dragan

pre 5 godina

Mora se priznati da ova vlast ima ipak jednu ekipu koja danonoćno radi punom parom.Toj ekipi je posao smišljanje načina da se od građana iscedi i otme i poslednji dinar.A ko nema novac uzeće mu se i inovina. Sleduje još samo prinudni rad.

Glavni arhivator

pre 5 godina

Znači porez ako mi neko dođe u goste?? Ili pare ili da mi niko ne dolazi u goste... Jel vaš cilj da nam oderete kožu i da nam u isto vreme uskraćujete da se družimo sa ljudima i tako utičete da postanemo otuđene individue koje rade za 200€ i kupuju u Lidlu. Lepo ste smislili.

Pitanje

pre 5 godina

Ako treba porez može al onda i državni vaučer da se preda familiji za trošak gošćenja.
(Marko Zarić, 15. decembar 2018 09:01)

Bravo. E sad familija kad dolazi prvo ih uputite da uzmu vaučer od 5000 za turistički boravak kod Vas i to je to. Vama 5-25 somića za ishranu rodbine a vi drzavi platite prijavu boravka i to je to.

Logično....

pre 5 godina

Naravno, državni aparat je skup i ne može baš sve da se pokriva iz stranih kredita- treba malo (čuj, malo!!!), oglobiti i sopstveni narod, zar ne?!?

zomby

pre 5 godina

Ne gubi drzava sredstva, posto svi oni koji dodju ovde potrose neki novac, od kojeg drzava ubira PDV. Problem ovde je sto je drzava 'alava i sto hoće preko 'leba pogače. Na kraju se to uvek loše završi.

darkness

pre 5 godina

Kad mi mama bude dolazila ...lepo mama izvini ali 20e je dan...i bez fiskalnog nikako...bolesno...toga se ni prepredeni zapad nije dosetio...oni bas ne gule kožu narodu...

Krstarica

pre 5 godina

Ako se potrudite možete naći još para kod građana za koje vi aždaje niste zaslužni. Potrudite se malo da još više hranite birokratski aparat koji je sve veći i sve odvratniji.

Nikola

pre 5 godina

A kako to država gubi novac kada nekome dođe rodbina ili prijatelji u goste?
Ta ista rodbina, ti isti prijatelji valjda troše neki novac tokom svog boravka?
Elektronska prijava gostiju postoji već dugi niz godina i svi hoteli/hosteli je koriste tako da ovo nije nikakva inovacija već nova priča da se uzme novac za prodavanje magle.

sova

pre 5 godina

Neverovatno je kako država brine o tome koliko sredstava gubi zbog neprijavljenih goatiju, trgovine na buvljacima, trgovine na ulici i slično. S druge strane ni jednog momenta ne spominju koliko sredstava gubi zbog mizernih cena u skupštinskom restoranu ( kada bi bile bar upola kao ekonimske to bi bio već dobar profit), bacanja novca na kičerajsku novogodišnju rasvetu i raspevane fontane, loše odrađene građevinske radove na nameštenim tenderima, na kupovini flote automobila sa suviše precizno utvrđenim tenderskim uslovima ( da ne kažem ciljanim na određenu vrstu automobila), silnom gorivu potrošenom na službene automobile države upotreblje im na putovanja u isključivo za promociju stanačkih interesa, finansiranjem zaposlenih na izmišljenim mestima u drzavnoj administraciji, vođenjem i celih porodica na sluzbena putovanja po svetu, plaćanjem policijskog obezbeđenja i kome treba i kome ne treba i mnogim drugim stvarima gde se realno odliva barem 5 puta vise novca nego sto se izgubi na neprijavljenim turistima i prodajom rukavica i carapa na bulevaru

Miljan emigrant

pre 5 godina

Ahahaha, znas kad cu da im platim kad dodjem u Srbiju u goste prijateljima. Nikad. A ni tada. Uzas sta sve parazitima pada na pamet.

Bog silu ne voli

pre 5 godina

I sta vlasnici objekata imaju od toga? Umanjenje poreza prilikom renoviranja objekta, povlastice i olaksice gostima kod parkiranja, gradskog prevoza...? Drzava Srbija nije partner svoje nacije, nego njen parazit.

Bog silu ne voli

pre 5 godina

I sta vlasnici objekata imaju od toga? Umanjenje poreza prilikom renoviranja objekta, povlastice i olaksice gostima kod parkiranja, gradskog prevoza...? Drzava Srbija nije partner svoje nacije, nego njen parazit.

Krstarica

pre 5 godina

Ako se potrudite možete naći još para kod građana za koje vi aždaje niste zaslužni. Potrudite se malo da još više hranite birokratski aparat koji je sve veći i sve odvratniji.

zomby

pre 5 godina

Ne gubi drzava sredstva, posto svi oni koji dodju ovde potrose neki novac, od kojeg drzava ubira PDV. Problem ovde je sto je drzava 'alava i sto hoće preko 'leba pogače. Na kraju se to uvek loše završi.

Miljan emigrant

pre 5 godina

Ahahaha, znas kad cu da im platim kad dodjem u Srbiju u goste prijateljima. Nikad. A ni tada. Uzas sta sve parazitima pada na pamet.

Logično....

pre 5 godina

Naravno, državni aparat je skup i ne može baš sve da se pokriva iz stranih kredita- treba malo (čuj, malo!!!), oglobiti i sopstveni narod, zar ne?!?

Nikola

pre 5 godina

A kako to država gubi novac kada nekome dođe rodbina ili prijatelji u goste?
Ta ista rodbina, ti isti prijatelji valjda troše neki novac tokom svog boravka?
Elektronska prijava gostiju postoji već dugi niz godina i svi hoteli/hosteli je koriste tako da ovo nije nikakva inovacija već nova priča da se uzme novac za prodavanje magle.

Glavni arhivator

pre 5 godina

Znači porez ako mi neko dođe u goste?? Ili pare ili da mi niko ne dolazi u goste... Jel vaš cilj da nam oderete kožu i da nam u isto vreme uskraćujete da se družimo sa ljudima i tako utičete da postanemo otuđene individue koje rade za 200€ i kupuju u Lidlu. Lepo ste smislili.

A.

pre 5 godina

Molim redakciju da pokuša, što je više moguće, da naslov odgovara tekstu.

Jer, u našem jeziku izraz "DOĆI u goste" se odnosi na gosta koji je rođak ili prijatelj ili poznanik, a za koje se podrazumeva (nadam se i sprovodi) da NE plaćaju smeštaj.

Kada nam neko "dođe u goste", možemo samo da imamo materijalni trošak, a ne materijalni prihod. Za domaćine prihod je nematerijalni (druženje), a to još nijedna vlast nije oporezivala, a (nadam se, mada nije sigurno) da neće ni ova.

Mira

pre 5 godina

Ja sam primetila da se stalno donose samo zakoni koji se tiču oporezivanja gradjana, a zakoni koji idu u prilog tim istim gradjanima kao da ne postoje.

Ћезо рца

pre 5 godina

Нешто размишљам... Случајно сретнем ортака са клинцем на улици... Извадим 200 динара да мали купи сладолед, чоколаду, лимунаду... А државни орган искочи из жбуна ,,Еееееееее...''... Ови су погубили све конце са здравом памети.

33 33

pre 5 godina

Mnogo manje su nam Turci uzimali poreze nego ovi kobajagi naši...
(Tek onako usput..., 15. decembar 2018 09:21)

Turci su imali "Desetak" 10% poreza na sve što rodi te godine od žita do novorođene stoke.

Danas ne možete kupiti flašu vode a da vam na nju ne naplate 18-20 % PDV.
Sve što kupite u toku godine platite 18-20 % PDV-a, zatim su tu Porezi,Akcize i izmišljeni Nameti a onda kao šlag na tortu zamislite i na Akcize još 18 % PDV-a.

Recimo u Albaniji je svaki Privatnik,zanatlija ili svako ko živi od svog ličnog biznisa a ima manji promet od 35 000 eura godišnje OSLOBOĐEN svake vrste poreza !!!
Tako nešto u Srbiji nikada nećemo doživeti.

mokisa

pre 5 godina

Obicna novinarska patka! Cisto malo da se razvije diskusija posto su danas vesti nezanimljive. Jedno je kada vam dolaze gosti i familija u stan (kucu) u kojoj zivite a drugo je kada 2,3 stan iznajmljujete turistima kao hostel i za to ubirate lep prihod. To se vec svuda u Svetu oporezuje. Sada sto mi kao narod gledamo da zaj.. drzavu (koja je maceha) na svakom mestu je druga stvar. Normalno vidi narod da Mitrovic i mnogi drugi "privrednici" tj. "biznismeni" ne placaju porez srazmerno prihodima pa zasto bi i narod za neku sicu. Nikako da shvati da je ova zemlja prilagodjena Superhik ekonomiji. Moraju i ovde uskoro da se vade zuti prsluci iz auta. Nema druge.

Miloš

pre 5 godina

Moji roditelji otac 85 majka 78 godine žive u selu koje je gotovo pusto prošle godine dobili rešenje da sruše 2 nelegalne kuće usput jedno nije kuća nego štala ali šta zna opštinski službenik šta je kuća a šta štala ja sam rekao roditeljima da napišu opštini da se strpe 10 godina srušiće se samo da se ne izlažu trošku.Sela nam umiru male varošice ali iz tople kancelarije se to ne vidi nego uvodi poreze tako i treba

sova

pre 5 godina

Neverovatno je kako država brine o tome koliko sredstava gubi zbog neprijavljenih goatiju, trgovine na buvljacima, trgovine na ulici i slično. S druge strane ni jednog momenta ne spominju koliko sredstava gubi zbog mizernih cena u skupštinskom restoranu ( kada bi bile bar upola kao ekonimske to bi bio već dobar profit), bacanja novca na kičerajsku novogodišnju rasvetu i raspevane fontane, loše odrađene građevinske radove na nameštenim tenderima, na kupovini flote automobila sa suviše precizno utvrđenim tenderskim uslovima ( da ne kažem ciljanim na određenu vrstu automobila), silnom gorivu potrošenom na službene automobile države upotreblje im na putovanja u isključivo za promociju stanačkih interesa, finansiranjem zaposlenih na izmišljenim mestima u drzavnoj administraciji, vođenjem i celih porodica na sluzbena putovanja po svetu, plaćanjem policijskog obezbeđenja i kome treba i kome ne treba i mnogim drugim stvarima gde se realno odliva barem 5 puta vise novca nego sto se izgubi na neprijavljenim turistima i prodajom rukavica i carapa na bulevaru

komentator sa vizijom

pre 5 godina

Ne samo to, treba uvesti i jos jednu taksu, kada rodbina pozeli da ode kod svojih u goste, da ode u policijsku stanicu, podnese zahtev za posetu rodjacima i za svaki slucaj plati taksu na zahtev.
Time se postize dvostruki efekat, zna se unapred ko kakve namere ima, pa se vlast pripremi uoci nekih buducih protesta na koje dolazi rodbina iz unutrasnjosti a kaplju i pare.
Ako budem dobre volje, smislicu jos nesto ovako genijalno.

zveri

pre 5 godina

A onda će bg birokratija zahtevati hiljadu pravila od dva ulaza,put širine 5m šlemovi i kecelje, pa tri jezika, pa zaposli protivpožarca i donesi tonu dokumenata.
Dakle imamo dva problema sa preduzetništvom u srbiji. Prvo sistem hoće da otme svaki dinar kroz takse da bi se nakupilo za lepe plate partokratiji, i priglupa i pokvarena birokratija guši propisima čak i kad hoćeš da platiš taj danak.

Jezivo.

acomurija

pre 5 godina

Neko pomenu Turke: porez je bio 1/12 i nista vise. Bez akciza, PDVa, RTV pretplate, dnevne i nocne tarife, jednostavno - JEDNA DVANAESTINA i - nista drugo.
Najprostije - 11 snopova sebi a 1 drzavi.
Ovo sada je nepodnosljivo, svi dobili zadatak da otimaju od naroda kako znaju i umeju, da bi monstruozni politicki aparat mogao da se baskari i senluci... Da, i da se finansiraju "investitori"...

DC

pre 5 godina

Jel treba da prijavljujemo goste i za slavu, rođendane, porodična okupljanja i sl? Ako ne još, kako ide biće za 2-3 godine, bolje da se već sad pripremamo.

Adam Radosavljevic

pre 5 godina

A gde idu te pare? Jel za penziono onima koji izdaju? Ko hoće cele godine da izdaje i bez države sam će organizovati svoj posao. Ako ženina familija nam dođe u posetu jednom godišnje NE PADA MI NA PAMET išta da popunjavam osim belog kartončića za prijavu stranaca. Što pojedu i popiju od toga imate PDV, ale jedne nezasite. Ova mera uopšte nije osmišljena za unapređenje turizma već za unazađivanje naroda. I još ovakvih 10 mesmislica, svaka porodica će postati deđurni krivac, i inspektori će uvek naći nešto zašto će nam ulaziti u privatnost i maltretirati narod sa kaznama. Veći prozor na juđnoj nego na severnoj strani - plati porez. Lep pogled na grad - plati porez. U ulici nemate puno saobraćaja - plati poreze. Snaja strankinja - plati porez. Ideš u inostranstvo na more - plati dodatni porez na porez...

Hostapleraj

pre 5 godina

To je vec postao aksiom drzava gubi, a obavezno se koristi u slucajevima kada treba da se otkine od pojedinca to jest obicnog gradjanina. Drzava je nastala kao zajednica ljudi kako bi stitila njihove interese, a danas u ovom liberalnom kapitalizmu ona sluzi kao akumlator koji pljacka obicne ljude da bi sakupila sto vise novca za krupne kapitaliste. Novac se sakuplja u budzet, a onda velikom brzinom izvlaci kroz razne nabavke, dobavke, radove, subvencije monstruoznih kompanija koje drzi sacica ljudi. I to nije samo slucaj u Srbiji nego u celom svetu.

veljko

pre 5 godina

Ako dođem iz Austrije (državljanin sam Srbije) moram li da platim porez što su deca i žena došli sa mnom. Uvek sam ih prijavljivao. Ako je tako onda neću više da dolazim u Srbiju, radije ću da dovedem roditelje na par dana u Austriju. A onih hiljadu do dve € što ostavim u Srbiji, nisu ništa.

nikos

pre 5 godina

Leti sam dve nedelje gost mog prijatelja Grka, na obali Jonskog mora. On godisnje jednom dodje kod mene i bude otprilike isto toliko sa zenom i detetom u mojoj kuci u Peruccu. I sada bi drzava da me oporezuje za to?! E neces majci ni u ludilu. Ratovacemo do nebesa ali mi neces naplatiti ni dinar za to.

Slovenija, EU

pre 5 godina

Vidis li ti pokvarene drzave... hoce jos narodu da uzme... zbog toga sto narod ima prijatelje i rodbinu u inostranstvu.

Umesto da bi tim ljudima dali neka sredstva iz budzeta jer samo zbog njih dolazimo u Srbiju i tamo trosimo pare. Oni pridonose ekonomiji drzave.

Dragan

pre 5 godina

Mora se priznati da ova vlast ima ipak jednu ekipu koja danonoćno radi punom parom.Toj ekipi je posao smišljanje načina da se od građana iscedi i otme i poslednji dinar.A ko nema novac uzeće mu se i inovina. Sleduje još samo prinudni rad.

Deyan X

pre 5 godina

Zamislite u vasu vikendicu dodju komsije iz vase zgrade/ulice ili rodbina, i sta drzava oce... da platimo porez????!!!!
Za sta??? Na sta????
Ne mesajte privredne subjekte i obicne ljude...

darkness

pre 5 godina

Kad mi mama bude dolazila ...lepo mama izvini ali 20e je dan...i bez fiskalnog nikako...bolesno...toga se ni prepredeni zapad nije dosetio...oni bas ne gule kožu narodu...

Јабучило

pre 5 godina

Чекај бре, дође ми пријатељ из иностранства (не туриста) и треба да ме опорезују?

Samo kažem

pre 5 godina

Naravno da je na prvom mestu protiv ilegalnih smeštaja preko neta koji se izdaju i slično, ali ja vam garantujem da će udariti u po običnom gradjaninu jer nema šanse da propuste naplatu rodbini koja je došla u goste. Garantovano će uvesti neku kontrolu na granici i slično. Nije dovoljno sto dijaspora dolazi i ostavlja velike sume novca nego da se uzme i domacinu nešto, verovatno rodbina ostavi koju stotku pa sto da se ne zagrebe i odatle. Na kraju će se zakon i sprovoditi tako sto ilegalci će ostati ilegalci, a moj komšija će plaćati za tetku iz Nemacke...

kaokakao

pre 5 godina

Sve bi ovo bilo dobro kad bi smo zivjeli normalno i imali neki normalan standard a novac od raznih poreza se slivao u drzavni budzet a ne u dzepove raznih lopova.

vlad

pre 5 godina

Nadam se da je naslov sklepan onako, bez veze. Inače je čist idiotizam ako rođake koji mi dođu u goste moram da prijavim kao turiste.
To bukvalno nigde ne postoji.

Pitanje

pre 5 godina

Ako treba porez može al onda i državni vaučer da se preda familiji za trošak gošćenja.
(Marko Zarić, 15. decembar 2018 09:01)

Bravo. E sad familija kad dolazi prvo ih uputite da uzmu vaučer od 5000 za turistički boravak kod Vas i to je to. Vama 5-25 somića za ishranu rodbine a vi drzavi platite prijavu boravka i to je to.

žena-zmaj

pre 5 godina

Ništa, moji prijatelji iz Srbije će u goste kod mene u Banju Luku. Ako ja ne mogu bez problema da spavam na njihovom kauču, oni, hvala Bogu, još mogu na mom. Družićemo se samo ovdje, a ne i tamo kao do sada.

В.

pre 5 godina

ni ovo nece zaživeti kao ni ono oko upravnika za zgrade..vlast nije zainteresovana da donosi zakone koji su sprovodivi jer je zanima samo kriminal i pljacka dok su na vlasti.

Ja

pre 5 godina

nasmejem se kada procita. tako je svugde u svet ili regionu.Svaki turista koji predje granicu prilikom pokazivanja putnih isprava biva registrovan.Ko moze da zabrani da moj prijatelj iz Francuske sa porodicom dodje kod mene u goste i da stanuje u garsonjeri od moje cerke koja je na studijama u imostranstvu.Za strance koji zive u Srbiji postoji beli karton koji se produzava jednom godisnje.Hoteli imaju evidenciju svojih gostiju. Stan na dan zasto bi se placao pausal za jednog gosta od dva dana u.mesec dana.Ko ce da odredi pausal i po kom osnovu

Odeljenje za visokotehnoloski kriminal tj. blejanje po Fejsbuku

pre 5 godina

Da li je moguce da jos uvek postoji pravilo da gosti iz inostranstva moraj da se prijave u policiji ? Ne mogu to da verujem, srusili su im drzavu jer su nesposobni, oteli su im deo teritorije, a oni se jos uvek boje tetke iz inostranstva !!! Da mozda jos uvek pored mostova ne postoji onaj saobracajni znek da je zabranjeno slikanje fotoaparatom ?

Vlada

pre 5 godina

Drzava je poslodavac svakom drugom zaposlenom.Treba to plaćati.Zato akcize ,porez na porez i ovakvi zakoni.Porez na imovinu?! Na nesto sto si zaradio,oporezovali te ,pa je zatim placen porez i za gradjevinski materijal i na zaradu peojektanata,gradjevinaca,svih prikljucaka ,ogrebali se za dozvole i naplaćuju.
I sada ni to nije dosta ,nego i na goste.
Otpustiti onoliko zaposlenih iz drzavne sluzbe koliko.je potrebno da se sve svede na onaj broj koji gradjani mogu da placaju.Drzavna uprava nije drzava - ona je samo servis gradjana.Ona ne vlada nego peuza uslugu.Mi za ovako skupu i neadekvatnu uslugu nemamo novca.Otkaz polovini pa neka prvi put u zivotu nesto rade.

tonto

pre 5 godina

Najefikasnije i najlakše bi bilo da država otvori agenciju u Bugarskoj i tamo da se registruje ona nekolicina koja ne ide turistički za Srbiju.

kraja

pre 5 godina

...e-turizam postoji vec nekoliko godina u hrvatskoj i velika je prednost sto gost ne mora da ide u policiju da se prijavi, vec to radi domacin putem aplikacije...
...ono sto ne valja je placanje turisticke takse cak i za rodbinu, pa je bolje ici u policiju i prijaviti se jer njih taxa ne interesuje...

Na budžetu siguran kao u majčinom krilu

pre 5 godina

Ma vidi ti utajivace poreza što se bune. Vreme je da shvatite da smo mi na budžetu na vrhu lanca ishrane.

HM

pre 5 godina

Kao i uvek, većina ili ne čita tekst, ili ga ne razume, a novinari naravno stave naslov za što više komentara. Porez će plaćati oni koji naplaćuju svoju uslugu.

Aleksandar

pre 5 godina

Ja izdajem stan preko airbnb-a i placam takse i porez preko agencije a goste sam prijavljujem u supu (mora da se ode licno i odnese prijava). To je sve dosta komplikovano i oduzima puno vremena tako da podrzavam ovaj zakon. Plus sto ovi koji rade na crno su automatski konkurentniji jer su bar 20% jeftiniji. Tako da sto se mene tice ovo je ok (tako je vec odavno u Hrvatskoj)

Zuki

pre 5 godina

U Crnoj Gori sam imao kucu i osim dece, svu ostalu rodbinu i prijatelje sam morao prijavljivati, jer mi je inspekcija ulazila u kucu i svako je morao pokazivati licnu kartu. 
U Hrvatskoj su za neprijavljivanje gosta drakonske kazne, zbog kojih izgubite sve sto ste radili te sezone, naravno, ako vas uhvate. 
U Sloveniji je isto kao i u Hrvatskoj i da ne nabrajam dalje.
(stefan prvovencani, 15. decemb

U Cg ako imas nekretninu i neko dodje kod tebe odes u policiju i prijavis ih bez placanja boravisne takse.Ja vec tamo placam porez na imovinu, komunalije.Turistima se naplacuje biravisna taksa jer i oni iznose smece, na neki nacin prljaju grad.Ovde se mesaju babe i zabe.Ako izdavanjem nekretnine sticem neki dohodak drzava hoce da uzme svoj deo kolaca.Sta ako ja nekom dam svoj auto na nedelju dana da vrsi posao i dam mu jeftinije nego Rent a car.Meni je to dodatni prihod.Da li drzava treba da me oporezujr

cokan

pre 5 godina

Svi zakoni se donose u skladu sa mentalitetom naroda.Ako je narod pošten,i skroman onda je i porez za taj narod pošten i skroman. Ako je narod lopovski (časni izuzeci) i ne skroman onda je i porez lopovski j ne skroman.

E svasta...

pre 5 godina

I sta vlasnici objekata imaju od toga? Umanjenje poreza prilikom renoviranja objekta, povlastice i olaksice gostima kod parkiranja, gradskog prevoza...? Drzava Srbija nije partner svoje nacije, nego njen parazit.
(Bog silu ne voli, 15. decembar 2018 09:35)

Ja vidim da je tvoj nacin razmisljanja jako popularan kod Srba ali porez je nacin finansiranja drzave i to je obaveza a to kako si ti zamislio da drzava treba da te animira posebnim uslovima ne bi li ti platio porez na izdavanje stana je neverovatna mentalna gimnastika. Naravno, puna vam usta zapada - pa idi tamo druze pa prospi ovu pricu, gledace te kao ludaka u najmanju ruku...

stefan prvovencani

pre 5 godina

U Crnoj Gori sam imao kucu i osim dece, svu ostalu rodbinu i prijatelje sam morao prijavljivati, jer mi je inspekcija ulazila u kucu i svako je morao pokazivati licnu kartu.
U Hrvatskoj su za neprijavljivanje gosta drakonske kazne, zbog kojih izgubite sve sto ste radili te sezone, naravno, ako vas uhvate.
U Sloveniji je isto kao i u Hrvatskoj i da ne nabrajam dalje.

J.

pre 5 godina

Nemoj Veljo da se troši, a nemoj ni roditelje "na par dana" da dovodiš. Uštedećeš lepo. E, kakvog sveta ima! Da izdajem (jer o tome se radi), plaćala bih porez, kao i svuda u svetu. Kad dođem da obiđem majku, naravno da ništa niko neće plaćati. A kad majka dođe da obiđe mene ..e pa, onda sedi kod mene "par" meseci, najmanje.

Insajd3r

pre 5 godina

Kako se drzava uvek seti da sve lepo organizuje: kontrolu, naplatu pa cak i e~prijavu kada treba da uzme pare. A kada treba da da.. ništa !

Moreplovac

pre 5 godina

Ja u Americi ne prijavljujem nikoga ko mi je došao.
Doduše plaćam porez na kucu, koji mi se skoro ceo vrati na kraju god... a tu je postalo ozbiljno skupo. Ja se vama divim kako izdrzavate.

E svasta...

pre 5 godina

I sta vlasnici objekata imaju od toga? Umanjenje poreza prilikom renoviranja objekta, povlastice i olaksice gostima kod parkiranja, gradskog prevoza...? Drzava Srbija nije partner svoje nacije, nego njen parazit.
(Bog silu ne voli, 15. decembar 2018 09:35)

Ja vidim da je tvoj nacin razmisljanja jako popularan kod Srba ali porez je nacin finansiranja drzave i to je obaveza a to kako si ti zamislio da drzava treba da te animira posebnim uslovima ne bi li ti platio porez na izdavanje stana je neverovatna mentalna gimnastika. Naravno, puna vam usta zapada - pa idi tamo druze pa prospi ovu pricu, gledace te kao ludaka u najmanju ruku...

Aleksandar

pre 5 godina

Ja izdajem stan preko airbnb-a i placam takse i porez preko agencije a goste sam prijavljujem u supu (mora da se ode licno i odnese prijava). To je sve dosta komplikovano i oduzima puno vremena tako da podrzavam ovaj zakon. Plus sto ovi koji rade na crno su automatski konkurentniji jer su bar 20% jeftiniji. Tako da sto se mene tice ovo je ok (tako je vec odavno u Hrvatskoj)

stefan prvovencani

pre 5 godina

U Crnoj Gori sam imao kucu i osim dece, svu ostalu rodbinu i prijatelje sam morao prijavljivati, jer mi je inspekcija ulazila u kucu i svako je morao pokazivati licnu kartu.
U Hrvatskoj su za neprijavljivanje gosta drakonske kazne, zbog kojih izgubite sve sto ste radili te sezone, naravno, ako vas uhvate.
U Sloveniji je isto kao i u Hrvatskoj i da ne nabrajam dalje.

cokan

pre 5 godina

Svi zakoni se donose u skladu sa mentalitetom naroda.Ako je narod pošten,i skroman onda je i porez za taj narod pošten i skroman. Ako je narod lopovski (časni izuzeci) i ne skroman onda je i porez lopovski j ne skroman.

Na budžetu siguran kao u majčinom krilu

pre 5 godina

Ma vidi ti utajivace poreza što se bune. Vreme je da shvatite da smo mi na budžetu na vrhu lanca ishrane.

HM

pre 5 godina

Kao i uvek, većina ili ne čita tekst, ili ga ne razume, a novinari naravno stave naslov za što više komentara. Porez će plaćati oni koji naplaćuju svoju uslugu.

Logično....

pre 5 godina

Naravno, državni aparat je skup i ne može baš sve da se pokriva iz stranih kredita- treba malo (čuj, malo!!!), oglobiti i sopstveni narod, zar ne?!?

Miljan emigrant

pre 5 godina

Ahahaha, znas kad cu da im platim kad dodjem u Srbiju u goste prijateljima. Nikad. A ni tada. Uzas sta sve parazitima pada na pamet.

Krstarica

pre 5 godina

Ako se potrudite možete naći još para kod građana za koje vi aždaje niste zaslužni. Potrudite se malo da još više hranite birokratski aparat koji je sve veći i sve odvratniji.

Bog silu ne voli

pre 5 godina

I sta vlasnici objekata imaju od toga? Umanjenje poreza prilikom renoviranja objekta, povlastice i olaksice gostima kod parkiranja, gradskog prevoza...? Drzava Srbija nije partner svoje nacije, nego njen parazit.

zomby

pre 5 godina

Ne gubi drzava sredstva, posto svi oni koji dodju ovde potrose neki novac, od kojeg drzava ubira PDV. Problem ovde je sto je drzava 'alava i sto hoće preko 'leba pogače. Na kraju se to uvek loše završi.

Deyan X

pre 5 godina

Zamislite u vasu vikendicu dodju komsije iz vase zgrade/ulice ili rodbina, i sta drzava oce... da platimo porez????!!!!
Za sta??? Na sta????
Ne mesajte privredne subjekte i obicne ljude...

Zuki

pre 5 godina

U Crnoj Gori sam imao kucu i osim dece, svu ostalu rodbinu i prijatelje sam morao prijavljivati, jer mi je inspekcija ulazila u kucu i svako je morao pokazivati licnu kartu. 
U Hrvatskoj su za neprijavljivanje gosta drakonske kazne, zbog kojih izgubite sve sto ste radili te sezone, naravno, ako vas uhvate. 
U Sloveniji je isto kao i u Hrvatskoj i da ne nabrajam dalje.
(stefan prvovencani, 15. decemb

U Cg ako imas nekretninu i neko dodje kod tebe odes u policiju i prijavis ih bez placanja boravisne takse.Ja vec tamo placam porez na imovinu, komunalije.Turistima se naplacuje biravisna taksa jer i oni iznose smece, na neki nacin prljaju grad.Ovde se mesaju babe i zabe.Ako izdavanjem nekretnine sticem neki dohodak drzava hoce da uzme svoj deo kolaca.Sta ako ja nekom dam svoj auto na nedelju dana da vrsi posao i dam mu jeftinije nego Rent a car.Meni je to dodatni prihod.Da li drzava treba da me oporezujr

Glavni arhivator

pre 5 godina

Znači porez ako mi neko dođe u goste?? Ili pare ili da mi niko ne dolazi u goste... Jel vaš cilj da nam oderete kožu i da nam u isto vreme uskraćujete da se družimo sa ljudima i tako utičete da postanemo otuđene individue koje rade za 200€ i kupuju u Lidlu. Lepo ste smislili.

Nikola

pre 5 godina

A kako to država gubi novac kada nekome dođe rodbina ili prijatelji u goste?
Ta ista rodbina, ti isti prijatelji valjda troše neki novac tokom svog boravka?
Elektronska prijava gostiju postoji već dugi niz godina i svi hoteli/hosteli je koriste tako da ovo nije nikakva inovacija već nova priča da se uzme novac za prodavanje magle.

Јабучило

pre 5 godina

Чекај бре, дође ми пријатељ из иностранства (не туриста) и треба да ме опорезују?

Ja

pre 5 godina

nasmejem se kada procita. tako je svugde u svet ili regionu.Svaki turista koji predje granicu prilikom pokazivanja putnih isprava biva registrovan.Ko moze da zabrani da moj prijatelj iz Francuske sa porodicom dodje kod mene u goste i da stanuje u garsonjeri od moje cerke koja je na studijama u imostranstvu.Za strance koji zive u Srbiji postoji beli karton koji se produzava jednom godisnje.Hoteli imaju evidenciju svojih gostiju. Stan na dan zasto bi se placao pausal za jednog gosta od dva dana u.mesec dana.Ko ce da odredi pausal i po kom osnovu

Vlada

pre 5 godina

Drzava je poslodavac svakom drugom zaposlenom.Treba to plaćati.Zato akcize ,porez na porez i ovakvi zakoni.Porez na imovinu?! Na nesto sto si zaradio,oporezovali te ,pa je zatim placen porez i za gradjevinski materijal i na zaradu peojektanata,gradjevinaca,svih prikljucaka ,ogrebali se za dozvole i naplaćuju.
I sada ni to nije dosta ,nego i na goste.
Otpustiti onoliko zaposlenih iz drzavne sluzbe koliko.je potrebno da se sve svede na onaj broj koji gradjani mogu da placaju.Drzavna uprava nije drzava - ona je samo servis gradjana.Ona ne vlada nego peuza uslugu.Mi za ovako skupu i neadekvatnu uslugu nemamo novca.Otkaz polovini pa neka prvi put u zivotu nesto rade.

žena-zmaj

pre 5 godina

Ništa, moji prijatelji iz Srbije će u goste kod mene u Banju Luku. Ako ja ne mogu bez problema da spavam na njihovom kauču, oni, hvala Bogu, još mogu na mom. Družićemo se samo ovdje, a ne i tamo kao do sada.

acomurija

pre 5 godina

Neko pomenu Turke: porez je bio 1/12 i nista vise. Bez akciza, PDVa, RTV pretplate, dnevne i nocne tarife, jednostavno - JEDNA DVANAESTINA i - nista drugo.
Najprostije - 11 snopova sebi a 1 drzavi.
Ovo sada je nepodnosljivo, svi dobili zadatak da otimaju od naroda kako znaju i umeju, da bi monstruozni politicki aparat mogao da se baskari i senluci... Da, i da se finansiraju "investitori"...

mokisa

pre 5 godina

Obicna novinarska patka! Cisto malo da se razvije diskusija posto su danas vesti nezanimljive. Jedno je kada vam dolaze gosti i familija u stan (kucu) u kojoj zivite a drugo je kada 2,3 stan iznajmljujete turistima kao hostel i za to ubirate lep prihod. To se vec svuda u Svetu oporezuje. Sada sto mi kao narod gledamo da zaj.. drzavu (koja je maceha) na svakom mestu je druga stvar. Normalno vidi narod da Mitrovic i mnogi drugi "privrednici" tj. "biznismeni" ne placaju porez srazmerno prihodima pa zasto bi i narod za neku sicu. Nikako da shvati da je ova zemlja prilagodjena Superhik ekonomiji. Moraju i ovde uskoro da se vade zuti prsluci iz auta. Nema druge.

A.

pre 5 godina

Molim redakciju da pokuša, što je više moguće, da naslov odgovara tekstu.

Jer, u našem jeziku izraz "DOĆI u goste" se odnosi na gosta koji je rođak ili prijatelj ili poznanik, a za koje se podrazumeva (nadam se i sprovodi) da NE plaćaju smeštaj.

Kada nam neko "dođe u goste", možemo samo da imamo materijalni trošak, a ne materijalni prihod. Za domaćine prihod je nematerijalni (druženje), a to još nijedna vlast nije oporezivala, a (nadam se, mada nije sigurno) da neće ni ova.

Samo kažem

pre 5 godina

Naravno da je na prvom mestu protiv ilegalnih smeštaja preko neta koji se izdaju i slično, ali ja vam garantujem da će udariti u po običnom gradjaninu jer nema šanse da propuste naplatu rodbini koja je došla u goste. Garantovano će uvesti neku kontrolu na granici i slično. Nije dovoljno sto dijaspora dolazi i ostavlja velike sume novca nego da se uzme i domacinu nešto, verovatno rodbina ostavi koju stotku pa sto da se ne zagrebe i odatle. Na kraju će se zakon i sprovoditi tako sto ilegalci će ostati ilegalci, a moj komšija će plaćati za tetku iz Nemacke...

33 33

pre 5 godina

Mnogo manje su nam Turci uzimali poreze nego ovi kobajagi naši...
(Tek onako usput..., 15. decembar 2018 09:21)

Turci su imali "Desetak" 10% poreza na sve što rodi te godine od žita do novorođene stoke.

Danas ne možete kupiti flašu vode a da vam na nju ne naplate 18-20 % PDV.
Sve što kupite u toku godine platite 18-20 % PDV-a, zatim su tu Porezi,Akcize i izmišljeni Nameti a onda kao šlag na tortu zamislite i na Akcize još 18 % PDV-a.

Recimo u Albaniji je svaki Privatnik,zanatlija ili svako ko živi od svog ličnog biznisa a ima manji promet od 35 000 eura godišnje OSLOBOĐEN svake vrste poreza !!!
Tako nešto u Srbiji nikada nećemo doživeti.

veljko

pre 5 godina

Ako dođem iz Austrije (državljanin sam Srbije) moram li da platim porez što su deca i žena došli sa mnom. Uvek sam ih prijavljivao. Ako je tako onda neću više da dolazim u Srbiju, radije ću da dovedem roditelje na par dana u Austriju. A onih hiljadu do dve € što ostavim u Srbiji, nisu ništa.

darkness

pre 5 godina

Kad mi mama bude dolazila ...lepo mama izvini ali 20e je dan...i bez fiskalnog nikako...bolesno...toga se ni prepredeni zapad nije dosetio...oni bas ne gule kožu narodu...

komentator sa vizijom

pre 5 godina

Ne samo to, treba uvesti i jos jednu taksu, kada rodbina pozeli da ode kod svojih u goste, da ode u policijsku stanicu, podnese zahtev za posetu rodjacima i za svaki slucaj plati taksu na zahtev.
Time se postize dvostruki efekat, zna se unapred ko kakve namere ima, pa se vlast pripremi uoci nekih buducih protesta na koje dolazi rodbina iz unutrasnjosti a kaplju i pare.
Ako budem dobre volje, smislicu jos nesto ovako genijalno.

Adam Radosavljevic

pre 5 godina

A gde idu te pare? Jel za penziono onima koji izdaju? Ko hoće cele godine da izdaje i bez države sam će organizovati svoj posao. Ako ženina familija nam dođe u posetu jednom godišnje NE PADA MI NA PAMET išta da popunjavam osim belog kartončića za prijavu stranaca. Što pojedu i popiju od toga imate PDV, ale jedne nezasite. Ova mera uopšte nije osmišljena za unapređenje turizma već za unazađivanje naroda. I još ovakvih 10 mesmislica, svaka porodica će postati deđurni krivac, i inspektori će uvek naći nešto zašto će nam ulaziti u privatnost i maltretirati narod sa kaznama. Veći prozor na juđnoj nego na severnoj strani - plati porez. Lep pogled na grad - plati porez. U ulici nemate puno saobraćaja - plati poreze. Snaja strankinja - plati porez. Ideš u inostranstvo na more - plati dodatni porez na porez...

Slovenija, EU

pre 5 godina

Vidis li ti pokvarene drzave... hoce jos narodu da uzme... zbog toga sto narod ima prijatelje i rodbinu u inostranstvu.

Umesto da bi tim ljudima dali neka sredstva iz budzeta jer samo zbog njih dolazimo u Srbiju i tamo trosimo pare. Oni pridonose ekonomiji drzave.

Ћезо рца

pre 5 godina

Нешто размишљам... Случајно сретнем ортака са клинцем на улици... Извадим 200 динара да мали купи сладолед, чоколаду, лимунаду... А државни орган искочи из жбуна ,,Еееееееее...''... Ови су погубили све конце са здравом памети.

nikos

pre 5 godina

Leti sam dve nedelje gost mog prijatelja Grka, na obali Jonskog mora. On godisnje jednom dodje kod mene i bude otprilike isto toliko sa zenom i detetom u mojoj kuci u Peruccu. I sada bi drzava da me oporezuje za to?! E neces majci ni u ludilu. Ratovacemo do nebesa ali mi neces naplatiti ni dinar za to.

J.

pre 5 godina

Nemoj Veljo da se troši, a nemoj ni roditelje "na par dana" da dovodiš. Uštedećeš lepo. E, kakvog sveta ima! Da izdajem (jer o tome se radi), plaćala bih porez, kao i svuda u svetu. Kad dođem da obiđem majku, naravno da ništa niko neće plaćati. A kad majka dođe da obiđe mene ..e pa, onda sedi kod mene "par" meseci, najmanje.

Miloš

pre 5 godina

Moji roditelji otac 85 majka 78 godine žive u selu koje je gotovo pusto prošle godine dobili rešenje da sruše 2 nelegalne kuće usput jedno nije kuća nego štala ali šta zna opštinski službenik šta je kuća a šta štala ja sam rekao roditeljima da napišu opštini da se strpe 10 godina srušiće se samo da se ne izlažu trošku.Sela nam umiru male varošice ali iz tople kancelarije se to ne vidi nego uvodi poreze tako i treba

Dragan

pre 5 godina

Mora se priznati da ova vlast ima ipak jednu ekipu koja danonoćno radi punom parom.Toj ekipi je posao smišljanje načina da se od građana iscedi i otme i poslednji dinar.A ko nema novac uzeće mu se i inovina. Sleduje još samo prinudni rad.

vlad

pre 5 godina

Nadam se da je naslov sklepan onako, bez veze. Inače je čist idiotizam ako rođake koji mi dođu u goste moram da prijavim kao turiste.
To bukvalno nigde ne postoji.

tonto

pre 5 godina

Najefikasnije i najlakše bi bilo da država otvori agenciju u Bugarskoj i tamo da se registruje ona nekolicina koja ne ide turistički za Srbiju.

zveri

pre 5 godina

A onda će bg birokratija zahtevati hiljadu pravila od dva ulaza,put širine 5m šlemovi i kecelje, pa tri jezika, pa zaposli protivpožarca i donesi tonu dokumenata.
Dakle imamo dva problema sa preduzetništvom u srbiji. Prvo sistem hoće da otme svaki dinar kroz takse da bi se nakupilo za lepe plate partokratiji, i priglupa i pokvarena birokratija guši propisima čak i kad hoćeš da platiš taj danak.

Jezivo.

DC

pre 5 godina

Jel treba da prijavljujemo goste i za slavu, rođendane, porodična okupljanja i sl? Ako ne još, kako ide biće za 2-3 godine, bolje da se već sad pripremamo.

sova

pre 5 godina

Neverovatno je kako država brine o tome koliko sredstava gubi zbog neprijavljenih goatiju, trgovine na buvljacima, trgovine na ulici i slično. S druge strane ni jednog momenta ne spominju koliko sredstava gubi zbog mizernih cena u skupštinskom restoranu ( kada bi bile bar upola kao ekonimske to bi bio već dobar profit), bacanja novca na kičerajsku novogodišnju rasvetu i raspevane fontane, loše odrađene građevinske radove na nameštenim tenderima, na kupovini flote automobila sa suviše precizno utvrđenim tenderskim uslovima ( da ne kažem ciljanim na određenu vrstu automobila), silnom gorivu potrošenom na službene automobile države upotreblje im na putovanja u isključivo za promociju stanačkih interesa, finansiranjem zaposlenih na izmišljenim mestima u drzavnoj administraciji, vođenjem i celih porodica na sluzbena putovanja po svetu, plaćanjem policijskog obezbeđenja i kome treba i kome ne treba i mnogim drugim stvarima gde se realno odliva barem 5 puta vise novca nego sto se izgubi na neprijavljenim turistima i prodajom rukavica i carapa na bulevaru

В.

pre 5 godina

ni ovo nece zaživeti kao ni ono oko upravnika za zgrade..vlast nije zainteresovana da donosi zakone koji su sprovodivi jer je zanima samo kriminal i pljacka dok su na vlasti.

kraja

pre 5 godina

...e-turizam postoji vec nekoliko godina u hrvatskoj i velika je prednost sto gost ne mora da ide u policiju da se prijavi, vec to radi domacin putem aplikacije...
...ono sto ne valja je placanje turisticke takse cak i za rodbinu, pa je bolje ici u policiju i prijaviti se jer njih taxa ne interesuje...

Mira

pre 5 godina

Ja sam primetila da se stalno donose samo zakoni koji se tiču oporezivanja gradjana, a zakoni koji idu u prilog tim istim gradjanima kao da ne postoje.

Odeljenje za visokotehnoloski kriminal tj. blejanje po Fejsbuku

pre 5 godina

Da li je moguce da jos uvek postoji pravilo da gosti iz inostranstva moraj da se prijave u policiji ? Ne mogu to da verujem, srusili su im drzavu jer su nesposobni, oteli su im deo teritorije, a oni se jos uvek boje tetke iz inostranstva !!! Da mozda jos uvek pored mostova ne postoji onaj saobracajni znek da je zabranjeno slikanje fotoaparatom ?

Pitanje

pre 5 godina

Ako treba porez može al onda i državni vaučer da se preda familiji za trošak gošćenja.
(Marko Zarić, 15. decembar 2018 09:01)

Bravo. E sad familija kad dolazi prvo ih uputite da uzmu vaučer od 5000 za turistički boravak kod Vas i to je to. Vama 5-25 somića za ishranu rodbine a vi drzavi platite prijavu boravka i to je to.

kaokakao

pre 5 godina

Sve bi ovo bilo dobro kad bi smo zivjeli normalno i imali neki normalan standard a novac od raznih poreza se slivao u drzavni budzet a ne u dzepove raznih lopova.

Hostapleraj

pre 5 godina

To je vec postao aksiom drzava gubi, a obavezno se koristi u slucajevima kada treba da se otkine od pojedinca to jest obicnog gradjanina. Drzava je nastala kao zajednica ljudi kako bi stitila njihove interese, a danas u ovom liberalnom kapitalizmu ona sluzi kao akumlator koji pljacka obicne ljude da bi sakupila sto vise novca za krupne kapitaliste. Novac se sakuplja u budzet, a onda velikom brzinom izvlaci kroz razne nabavke, dobavke, radove, subvencije monstruoznih kompanija koje drzi sacica ljudi. I to nije samo slucaj u Srbiji nego u celom svetu.

Moreplovac

pre 5 godina

Ja u Americi ne prijavljujem nikoga ko mi je došao.
Doduše plaćam porez na kucu, koji mi se skoro ceo vrati na kraju god... a tu je postalo ozbiljno skupo. Ja se vama divim kako izdrzavate.

Insajd3r

pre 5 godina

Kako se drzava uvek seti da sve lepo organizuje: kontrolu, naplatu pa cak i e~prijavu kada treba da uzme pare. A kada treba da da.. ništa !