Nedelja, 17.06.2018.

10:12

Konačno: Ko neće da plaća grejanje cele godine - ne mora

Tek kada se svi stanari saglase da komšija može da skine ovo grejno telo u svom stanu, toplane će to obaviti ali pod uslovom da to ne ugrožava grejanje ostalih.

Izvor: Politika

Konaèno: Ko neæe da plaæa grejanje cele godine - ne mora IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

krstivoje

pre 4 godine

Stare zgrade su radjene na taj nacin da razvodne vertikalne cevi proleze kroz stanove od prizemlja do potkrovlja. Dok novija gradnja ima razvodne vertikale kroz hodnik. Kod tog starog nacina grejanja i kod iskljucenja radijatora vertikale ostaju i one jednim delom greju. I nemoguce je sada te vertikale izmestati. Malo je njih koji pametuje o tim stvarima... moj savet je da prodaju stan u zgradi gde su nezadovoljni statusom i kupe stan novije gradnje ili kucu. Uzalud ovde trose energiju kad nista ne mogu da promene.Ja radim sve vidove grejanja ali ne bih ovde da komentarisem sta je najisplativije jer su misljenja podeljena.

Ja

pre 4 godine

A kad komšija dogradi sobu, i dodaju nove radijatore, i dodaju po još par rebara na svaki radijator...tad je meni grejanje lošije, tad me niko ne pita da li sam saglasna da dodaju još rebara, a pri tome ne plaćaju grejanje za novu sobu, dogradjenu. I imaju više kvadrata za grejanje od mene..ali nisu prijavili. Strašno.tad se toplana ne oglašava i ja plaćam više nego komšija.užassss

koliko je ovo samo protivustavno...

pre 5 godina

Kada se uvodilo centralno grejanje sa toplane po centru Beograda, nije bio neophodno da se svi stanovi u zgradi prikljuce. Tako da mi se cini nelogicno da sada svi moraju da se sloze da se neko iskljuci.

S druge strane, neko moze da zavrne radijatore i otvori prozore i da na taj nacin hladi komsije. I ne mogu mu nista. Tako da nema razloga da mogu da mu brane da raskine ugovor sa toplanom za centralno grejanje.

A polako nam svima od grejanja zimi veci problem postaje hladjenje leti. Pa sad vi kaznite nekog sto nema klima uredjaj, nego vi morate da hladite zidove i za njega.

Da i ne pominjemo zgrade u kojima se svi stanovi greju individualno, na struju npr. Jel mogu medjusobno da sankcionisu ako neko ne greje svoj stan dovoljno pa onda drugi moraju vise?

srrrrrrrrrdjan

pre 5 godina

Dobar posao za dobrog i snalazljivog advokata.
Oboris ovo pravilo koje legalizuje pljacku gradjana i u isto vreme postanes poznat i dobijes mnogo klijenata.
Tako se to radi na zapadu.
Jer nema logike da mi neko naplacuje bilo koju uslugu koju ne zelim.
Jer ako ne koristim usluge toplane, zasto bih onda morao da placam usluge odrzavanja sistema za koji me, jednostavno, bas briga?
Po toj logici, ja cu sutra uvece da uperim jedan reflektor u zgradu gradske toplane, pa cu na kraju meseca da im fakturisem novac za osvetljenje. A usput cu i da im zatrazim novac za odrzavanje i servisiranje reflektora.
Dosta pljacke gradjana! Vec smo dovoljno siromasni. Gradska toplana ne spada u obavezne usluge gradjanstva kao sto su struja i voda. Svako ima pravo da se opredeli da li ce se i na koji nacin grejati.

obrad

pre 5 godina

Da je skupo , skupo je.Da su zgrade stare jesu.Ako neko od komšija ( pored, gore ili dole od vas) ne geje ili se isključi onda vi plaćate više jer su vam hladni zidovi do komšije tj vi grejete njega.Zgrad jqe tako propjektovana (stare zgrade ai novo gradnja) da se toplotno gleda co objekat.ne možete vi biti sebični , mada i toplane su.
Plaća se 12 meseci jer je toplota isporučena za godinu dana podeljena na 12 meseci.Ko želi nek podeli sa 6 i imaće duplo veći račun.Da se toplane odrenknu 100 din po m2 neće.
Na kalorimetre u stanu nemojte ako ne morate, jer toplane su tu da zarade, zato su i uveli lopovsko velik fiksni deo.Najbolje je kalorimetar na ulazu u zgradu i da se račun deli na boj kvadrata koliko ko ima.Ako neko ne želi da plaća nek proda stan nema druge.Komšija će da plaća više zbog vas ako stalno živi u stanu.

Dejan

pre 5 godina

A šta će saglasnost svih stanara? Prakitčno, negrejan stan može samo da predstavlja problem okolnim stanovima. A i to se lako reši, demontiraju se rebra iz isključenog stana i prebace kod komšije. Opet, s obzirom da je većina stanova, barem iz starogradnje predimenzionisana što se tiče grejnih tela, gotovo sigurno susedni stanovi ne bi osetili nikakvu promenu, čak i da stan ostane apsolutno negrejan tokom cele sezone.

kako da ne

pre 5 godina

Zamislite zemlju...Cak ni grejanje nije standard u 21.veku. U Svajcarskoj moras da placas troskove uz stan. Ide od 150 do 300, zavisi. Ja placam 200 te troskove svakog meseca u koje vam je uracunato grejanje, topla voda, djubre, čistač i jos po nesto. Na kraju godine mi uvek vrate od 80-100fr. Grejanje i u junu mogu da pustim, tj da pustim radijator da greje ako zelim. Ali to vam je ovde standard, grejanje i topla voda su standard svakome i to svako mora da ima jer je sada 2018-ta godina. Ali realno i standard je takav da to moze svako da plati sebi, ali ko ne moze znaci da je na socijali, a ko je na socijali njemu to drzava placa. Neverovatno mi je da covek u Bg-u placa infostan 11-12.000 za stan velicine mog u CH, a ja u dinarima kad preracunas placam 20.000 i sve to mogu da koristim i u junu i u decembru i kad hocu. Pritom vise toga imam uracunato u tu cenu. A, plate da ne poredimo. Ovde bojlere nigde necete ni videti, to je izbaceno vec pre mnogo godina kako u toaletu, tako i u kuhinjama. Koliko vas deru tamo i sta sve trpite to je neverovatno...

QQ-LELE

pre 5 godina

Cene grejanja su iz perioda kada je barel nafte bio 160 $, .Grejanje treba da bude servis građana, da kupi energente, plati radnike, i odvoji pare za amortizaciju. I da na kraju godine bude na 0. Pancevacka toplana je svake godine u plusu, ove je 150 M dinara. I te pare uplaćuje u budžet grada. Ispada da mi koji se grejemo , na toplanu finansira o grad.

eto

pre 5 godina

zivim u novogradnji u centru, placamo grejanje po potrosnji, dakle van sezone samo 1200 din. a zimi koliko potrosimo. to govorim zbog dezurnih pljuvaca po novogradnji. izolacija fenomenalna, ni ne treba mi grejanje na maksimumu, novo, cisto, sve blizu, ne bih one starudije pa dzabe da mi daju.

Laloš

pre 5 godina

Grejanje se plaća cele godine samo iz razloga da potrošaču bude lakše. Ja plaćam grejanje 6000 cele godine za 70m2. Kada bi bilo plaćanje u sezoni plaćao bi 12000. Mi i danas plaćamo po utrošku grejanje jer svaka podstanica ima kalorimetar pa se utrošena energija deli po kvadratima. Da bi se manje očitalo svaka stambena zajednica bi trebalo da se pobrine za dobru izolaciju celokupne zgrade jer kroz ne izolovane fasade i trule i iskezečene prozore vam iscuri i 40% toplotne energije koju očita kalorimetar na ulazu u podstanicu. Ove zime mi je bio u poseti drug Englez iz Londona koji je prvi put bio u Srbiji. Nije mogao da veruje da mi imamo toplane koje greju ceo grad i da u svakom stanu može da bude u kratkim rukavima na 23-24 stepena. Kaže da oni drže grejanje na nivou 18-19 kada a kada spavaju na 16 stepeni a i za to plate gasa toliko da kada bi izneo cifru verovatno mi niko ne bi poverovao.

Milan Nis

pre 5 godina

U obligacionom odnosu,toplana je pruzalac usluge,a vlasnik stana korisnik.Kako vlasnik da placa bilo sta,sto mu druga strana ne izvrsava?Molim pravnike toplana da objasne.

Drzava

pre 5 godina

ahahah ja ne mogu da verujem da se neko u komentarima napravio toliko pametan i lupio da bi drzava trebala njemu da placa jer cevi prolaze kroz njegove zidove. E tu se vidi kakvi smo i zasto je sve ovako kakvo je.
Auuuu pa mi za bolje i nismo,. Cast izuzecima.

zeljko

pre 5 godina

Lopovsko drustvo, narod, mentalitet i ova kvazi drzava, radimo za hranu i da platimo grejanje(suvo prezivljavanje) zivimo u juznoj evropi i placamo grejanje cele godine a severnoj samo u grejnoj sezoni samo 6 meseci. Msm ovo je tolko providna i nepravedna pljacka.

XY

pre 5 godina

'jer postoji pravilnik i cela procedura ...'

A po kom pravilniku je držanje cene grejanja od 2013, godine kada je cena energenata bila najviša?

Kako smo agilni kad treba da se strpaju parice u džepić, a državice?

LOPOVI!!!

Nikola

pre 5 godina

Neverovatno, smatraju da smo svi debili. ''Da ostane u hladnom stanu?!!!'' Pa grejace se na struju, mnogo jeftinije. A tek tuzna prica o tehnickim (ne)mogucnostima i ugrozavanju sistema grejanja u zgradama!! Radijator ima jedan ulaz i jedan izlaz, kada se oni spoje po iskljucenju radijatora, sta se desava? Nista. Ostane ti isklucen radijator naslonjem na zid. Gde ja ostadoh da zivim! Dokle bre vise, ovom ludilu i izivljabanu nad nama nema kraja.

ja

pre 5 godina

Prodao stan od 75 kvm na lionu i napravio kucu u banovcima na, dunavu od 200 kvadrata na 6 ari placa za maje para od stana, cak dvorište sredio pejzažni arhitekta, kućerina kao iz snova. Izolacija stiropor u zidovima stirodur i kamena vuna u krovu. Mesečni račun za gas u mesecima kada je konstantan minus preko 10 stepeni je 110 eur za dnevne temperature 23, noćne 20. Najveći motivi su mi bili baš visoki računi infostana, nedostatak parkinga i manjak kvadrata. Razlika u infostanu je preko 800 eur godišnje, a deca umesto da dele sobu sad imaju po jednu radnu, po jednu spavaću i posebnu sobu za igru (ps4, videobim, strunjače, džak za udaranje...) jesu se bunili dok se nismo uselili, sada i oni kažu da je to najbolja stvar koju smo kao porodica uradili. Zvuk tramvaja nikom ne nedostaje, naprotiv bude nas ptičice. Nije grejanje jedini problem.

Blob

pre 5 godina

Ovo nije nikakva novina, vec podsecanje na toliko puta vec ispricanu pricu koju zna svako ko koristi centralno grejanja. Pravila su od uvek ista, potreban je pristanak ostalih stanara ne iz zgrade vec sa podstanice (sto moze biti 2 ili vise zgrada) i onda se podnosi zahtev toplani i, kao u mom gradu gde za pet godina ni jedan od nekoliko hiljada zahteva jos uvek nije procesuiran, ceka se na resenje po zahtevu verovatno do kraja zivota! Poenta je sto se meni toplana namece cak i kad ne zelim da koristim njihove usluge. Ja sam odgovoran za cevi koje prolaze kroz moj stan osim u slucaju kad ne zelim da koristim grejanje jer onda su te cevi krucijalne za ostatak zgrade i ne smem nista da im radim.... Te cevi je lako izolovati, radijatore je lako iskljuciti sa mreze, a ako se jedan stan iskljuci lako je utvrditi za koliko procenata treba smanjiti dotok vrele vode, jer sve zgrade u Srbiji imaju kalorimetre u podstanicama i znaju koliko se trosi.... Problem je sto sve lokalne samouprave stite regulativom svoje toplane kao dobar izvor prihoda, i ne dozvoljavaju iskljucenje cak i kada skupite svu potrebnu dolkumentaciju i potpise... Ja bih se prvi iskljucio sa sistema daljinskog grejanja, ne zato sto je grejanje lose, cak ni zbog sveukupne cene, vec zato sto rad toplana niko ne kontrolise, a nepravilnosti koje su neverovatne niko ne proverava... Kada 2-3 meseca godisnje radite samo za grejanje i onda shvatite da se neko tim novcem bahati, uvuce vam se strah u kosti gore od hladnoce!

Pogresna procena

pre 5 godina

Kada će se uvesti da grejanje plaćamo po utrošku (kao u naselju stepa) a ne da nas pljačkaju da plaćamo cele godine!?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Zorica, 17. jun 2018 11:41)

Ta mogucnost vec postoji. Samo metodologija izracunavanja "utroska" je siva zona. Moj drugar je majci koja zivi na Bezanijskoj kosi uveo kalorimetre i placanje po potrosni i gle cuda: zena je sa "odvrnutim" jednim radijatorom placala vise od komsija koji placaju djuture. Naravno, placa se i leti "za odrzavanje". Prica je trajala jednu sezonu pa je i ona opet presla na djuture. Toloko o nasem "po potrosnji".

Sremac

pre 5 godina

@Kraja i ostali koji se čude kakve veze sused ima sa vama, kao i fiksni deo grejanja

Zamisli da živiš u višespratnoj, dakle kolektivnoj zgradi sa centr.grejanjem u kojoj su susedi pored, ispod i iznad tebe otkazali grejanje.
Šta misliš, hoće li u u tvom stanu biti jednako toplo kao i pre njihovog otkazivanja, ili će biti za koji stepen hladnije, pa ćeš možda, hteo-ne hteo morati i da se dogrevaš?
Drugo, da li bi bio voljan da za njihov račun plaćaš toplotnu energiju iz vertikalnih cevi koje im ostaju u stanu jer se ne mogu ukloniti?

Zaključak: jedino ispravno je ugradnja kalorimetra (ali na pošten način očitavanje) – pa neka se greje koliko ko želi.

Dak

pre 5 godina

Grejanje za stan od 65kvm placamo cele godine po 7000din mesecno. Da li je to normalno? I onda dodje prelazni period kada stede maksimalno, hladni radijator u martu, a napolju 13C, ujutro manje. I stigne ti racun 7000?! U sred zime ako je +1 gase skroz grejanje nocu i naravno da ujutro bude hladno dok se ne zagreje. Nocu i ne treba jako grejanje,ali neki minimum mora. Otprilike, u prolece i jesen molis boga da bude stalno 20C jer te toplane ogrejati nece!A pokriva ih pravilnih skrojen po njihovoj meri. tj.preko 12C nema grejanja. Pa ti duvaj da zagrejes stan bar do 20C.

otkucava sat

pre 5 godina

ajde ovako da postavimo
stvari,posto vidim mnogo strucnjaka
ima..ako se stanar odjavi sa grejanje znaci po vama ispada da grejanje bice lose za ostale a ne bolje,koliko se ja razumem protok zavisi od pritiska iz podstanice i same toplane pa da li se grejao jedan ili dvdeset jedan to nije bitno..drugo da li znaju gradjani da sve toplane po zakonu su jos prosle godine morale da potpisu pojedinacno sa svima ugovor o koriscenju uluge,nisu automatski nema razloga ni da placamo uslugu a pogotovo ni taj izmisljeni fiksni deo,toga se toplane plase..na sudu gube glatko ako sudjenje bude posteno i po zakonu..zato nemojte da slusate kojekakve direktore toplane ili politicare..nije daleko ni strazbur za tako nesto..a cevi i radijatori u samom stanu nisu njihovi nego stanara..razmislite dobro svojom glavom

Misa

pre 5 godina

Posto ja zivim u inostranstvu i stan mi je prazan, pitao sam sta je potrebno da iskljucim grejanje. Dobio sam objasnjenje od sluzbenice u Energetici Kragujevac da je trecina cene obavezna kao i da ostali stanari zgrade mora da se izjasne da ce da preuzmu ostale troskove. Naravno da to niko nece da potpise, ni ja sam ne bih to nikome potpisao, samo mi nije jasno sta ostali placaju ako su radijatori plombirani. Malo je bezobrazno da placam punu cenu grejanja kada je stan ocigledno prazan.

cvarci i kavurma

pre 5 godina

@A ja bih sve dala da imam centralno grejanje. I da ga placam cele godine, i da se ne mrznem cele zime u kupatilu i drugim "prostorijama koje se ne koriste stalno "
(Smrznica, 17. jun 2018 14:40)
Manji mermoterm stavis u kupatilo, postavis termostat na nekih 23°C i nema smrzavanja, manji mermoterm je 600W a pritom kada postigne 'radnu temperaturu' ukljucivanje-iskljucivanje ide na nekih 20-tak minuta otprilike i greje par minuta pa opet ide u rezim 'mirovanja'. Inace kroz istoriju kamen ili ti meremer greje najduze i najkonstantnije jer 'drzi' temperaturu dugo i greje bez 'negative'-mirisa, dizanja prasine i slicno. Sve ovo vazi isto i za vece prostorije samo sto to trebaju jaci mermotermi ekvivalentno velicini prostorije, mada za vece prostorije je 'isplatljivije' staviti TA pec i puniti je nocu na jeftinijoj struji, preko tajmera je najlakse jer tajmer regulise ukljucivanje i iskljucivanje kada je jeftina struja. Pozdrav i svako dobro...

Ivan

pre 5 godina

Zorane ja zivim u DK.i placam oko 50eu.mesecno grejanje. Naravno da ne greju citave godine,i na kraju god.ocitaju moju potrosnju i ako meraci pokazu manju potrosnju,vracaju mi novac. Tesko je porediti sredjene drzave ,sa Srbijom,jer je Srbija moramo priznati "unazadjena" sopstvenim neodgovornim mentalitetom

pljaaaaaččkaaa

pre 5 godina

A kako bi bilo da po skidanju radijatora iz mog stana,oni (pod tim mislim pljačkaška država),meni plaćaju,jer njihove cevi prolaze kroz moj stan i baš na tom mestu sam želeo da stavim plakar...ili neka ih izmeste iz stana a kuda će da idu baš me briga....

Liga Šampiona

pre 5 godina

Nekad se pitam jesmo li mi stvarno najgluplji narod u Evropi. Sve mi se cini da jesmo. 
Zivim u U.K i imam radijatore u kuci, ali placam samo koliko potrosim, odnosno imam sat u kuci koji mi tacno , U NOVCU, pokaze koliko sam potrosio. Placam samo kada trosim. Odrzavanje mesecno, placa se cele godine, je nekih 8 evra. Zar je toliko tesko to napraviti u Srbiji...? Pa nije to raketa Sojuz, vec gasometar.
(Zoran, 17. jun 2018 11:17)
Nismo mi glupi kao narod, mi smo lopovi. Tako i funkcionišemo, domišljati smo, inteligentni i lenji za pošten rad. Ceo sistem iz U.K je napravljen bez ideje da se krade i kod nas je nemoguće da takav sistem funkcioniše.

leila

pre 5 godina

od 75 vlasnika stanova, njih 73 se izjasnilo PROTIV zahteva komsije da se iskljuci sa sistema centralnog grejanja. jer bi, na osnovu dopisa iz beogradskih toplana, za bilo kakvu stetu nastalu iskljucenjem jednog od 75 stanova, bas ti stanari bili krivi za nastalu stetu (!?!). Ne toplana koja isporucuje uslugu i odgovorna je za njen kvalitet, nego svi ostali stanari. Naravno da niko nije hteo da potpise tako srocenu ucenu toplana, dzabe svaki pokusaj mog zdravorazumskog objasnjenja da to ne ide tako.
A o cinjenici da toplane naplacuju svoju uslugu bez potpisanih ugovora sa stanarima bi morao da se izjasni sud. Makar osnovni, ako Ustavni ima neka preca posla od krsenja prava gradjana ove zemlje.

Zoran Glisovic

pre 5 godina

Zasto lazete, ovde nije pitanje dali hocemo da placamo cele godine ili samo u grejnoj sezoni,vec dali hocemo da se grejemo na daljinsko grejanje ili ne !?;; Dali je to greska vaseg novinara ili ne u krajnjoj liniji je manje bitno. Bitno je da sve vise licite kao da vas je Goran Vesic pravio,!!!!

Smrznica

pre 5 godina

A ja bih sve dala da imam centralno grejanje. I da ga placam cele godine, i da se ne mrznem cele zime u kupatilu i drugim "prostorijama koje se ne koriste stalno "

NoName

pre 5 godina

Znaci ovako:
Iskljucim se sa mreze.
Uradim termoizolaciju.
Ugradim drugi tip grejanja (norveski radijatori, podno grejanje....i sl).
I posle se pitate otkud demonstracije, ali na perfidan nacin koje prosipaju rezimske televizije i novine.
I onda moram da placam sto se grejem od okolnih stanova i mozda neke cevi koja prolazi kroz stan, a koja moze biti isto izolovana?

E pa nece moci. Ja grejem svoj stan na drugi nacin i nema sta da toplana naplacuje meni ili bilo kome, ko se prebacio na drugi tip grejanja.
E pa nece

kitka

pre 5 godina

Mogu da mrče šta hoće, pitanje svojine i neosnovano bogaćenje- naplata bez pružene usluge, jer se pogodnost ne koristi- uglavnom je daljinsko grejanje definisano kao pogodnost, jesu jedina osnova da se ovo pitanje reši. Toplane nemaju konkuretnost i umiru. Toliko. Inovirajte, zašto bi samo pružali uslugu grejanja a imate toliki sistem, mućnite glavom.

Nada

pre 5 godina

Znaci neprijatnosti sa komsilukom i kradja toplane.To ispadne "sam protiv svih".I jos plus sve ovo nema se para.Ko ne poludi taj nije normalan!

Ivan

pre 5 godina

Cela priča je velika magla... kao i usluga. U Zaječaru kada se isključiš plaćaš do 35% od cene, jel vertikala prolazi kroz tvoj stan. Primera radi, ja imam dva stana i oba su isključena sa centralnog grejanja više od 10 godina, plaćam maglu 5000 din mesečno. Ne mogu da tužim jer je Opština Zaječar je donela odluku da se mora platiti, a ne postoji republički zakon koji to reguliše!

dovla

pre 5 godina

Pa mora da se plaća i struja koja se ne potroši, ako je cajger na brojilu NULA, ta NULA košta osamsto i kusur dinara!!?!... Mora da se plate impulsi iako niste podigli slušalicu fiksnog telefona, sedamsto i kusur dinara!... Mora da se plati nekakav "fiksni deo" grejanjs, iako ste odjavili i dislocirali radijatote... Mora da se plati "ODVODNJAVANJE" iako ste stanar zgrade u centru grada, na vrh nekog gradskog brda, desetinama km daleko od njiva i livada... Kad lopovi uzmu vlast i državu, SVE ŠTO JE NELOGOČNO, STUPIDNO, NEUSTAVNO I NELJUDSKO-MORA DA SE PLATI!!!... takav "institut" plaćanja, u tursko doba zvao se jednostavno - HARAĆ!!!

Ja

pre 5 godina

Sve je nekako krenulo uzbrdo,ljudi mnogo siromastva ima,ali ponositog, nije nam grejanje skupo Ali greje,stvarno mi nije problem da platim za komsiju,Ali da platim za nadobudnog politicara koji mi se pravi pametan I obozava kada negde postoji nesto objedinjeno (grejanje,uplata....) povilenim,sve bi razdelili samo da bi vladali,ajte ljudi malo sloge.

Slovenac

pre 5 godina

Skidanje radijatora?? Privatno vlasnistvo ce vam skidaju u SRB da bi te iskjlucili sa mreze lopovske? A hoce li i stanari placati onome koji se iskljucio sa mreze i postavio individualno grejanje u svoj stan?
I njegovo grejanje ce grejati susednje stanove, nece samo oni grejati onog iskljucenogm ne moze samo u jednom pravcu da se naplacuje...

Земљак

pre 5 godina

Па чији је то стан, чији су то радијатори? Па да ли њихове цеви пролазе кроз мој стан или је мој стан натакнут на њихове цеви? Ко је старији, моје приватно власништво или њихова је..на инсталација? Ово су питања која се само у Србији постављају. Ја, иначе, нећу да се раскачим, али ме увек изнервирају ова бахата објашњења...

Bane

pre 5 godina

Ovo vazi od 2014 godine. Niste nikakvu toplu vodu otkrili. Svi ljudi koji su podnosili zahtev toplanama za iskljucenje sa mreze su sa tom procedurom bili upoznati i naravno nezadovoljni. Jer, da bi se iskljucio sa mreze trebaju ti potpisi svih stanara zgrade od 1 sprata pa koliko zgrada ima spratova i stanara. Zatim, ono sto u tekstu nije navedeno a takodje je sastavni deo procedure je posebna saglasnost od "vlasnika susednih stambenih celina" odnosno komsija levo, komsija desno, komsija po vertikali iznad i komsija po vertikali ispod treba da daju izjavu da se odricu prava na zalbu toplani i nadoknadu stete ukoliko u njihovim stanovima zbog gubitka toplote na vasu iskljucenu stambenu celinu ne budu u stanu imali propisanu temperaturu. A to vam niko nece potpisati. I na sve to i dalje placas tzv. indirektno grejanje (a ne fiksni deo cene kako se u tekstu navodi) na ime dobijanja toplote od "susednih stambenih celina i cevi sekundarne instalacije" koja prolazi kroz vas stan a koja je propisana u visini od 20% od cene koju bi ste placali da se grejete i to cele godine. Znaci narod odavno zna da postoji mogucnost da se iskljuci sa mreze ali je nezadovoljan procedurom koju je ili jako tesko ili gotovo nemoguce sprovesti a na sve to i dalje ima trosak. Odnosno ako zivi u stanu od 60 kvm placa 7.200 grejanje, ako se iskljuci mora da nastavi da placa 1.440 dinara svakog meseca odnosmo i dalje ima 17.280 dinara godisnjeg troska na toplanu a nije na mrezi i vec placa neki drugi vid grejanja. Znaci sa toplanom i dalje ne mogu jednostavno i trajno raskinuti.

kraja

pre 5 godina

" svako ko hoće da promeni način grejanja mora da zna jeste da fiksni deo za grejanje mora da se plaća i ako se potrošač ne greje"

...znaci ako zelim da odjavim grejanje, struju, vodu, "fizni deo" moram da placam i dalje...???
...ako odjavim automobil, moram li i dalje da placam putarinu, to je "fixni deo"...???
...drzava je, ocigledno, najveci pljackas u drzavi...
...svi ti "fixni delovi" su napravljeni od novca gradjana, a gradjanin bi trebalo da placa samo ono sto potrosi, jer kroz potrosnju on vec placa opet porez i "fixni deo"...
...zasto se ne uvede da i politicari placaju koriscenje sluzbenih automobila, punu cenu obroka i pica u skupstinama, zasto im se ne ukine reprezentacija, da li bi i oni p[o prestanku tih pogodnosti mogli da nastave sa placanjem "fixnog dela"...???
...nevidjen kriminal i zloupotreba vlasti...
...ocekujem da po umiranju, porodica bude u obavezi da nastavi sa placanjem "fixnog dela" za disanje...

Zoran

pre 5 godina

Cist kriminal. Opstine stite toplane... Oni bahati i ne rade svoj posao jer gradjani placaju iako su se odjavili, plate im redovne... Jednostavno ne dozvoljavaju gradjanima da biraju nacin grejanja... Jednom kada si potpisao ugovor sa toplanom - vencao si se bez mogucnosti razvoda...
Kalorimetri laz i prevara... Ipak se drze brojcanika sa glavnog u podstanici koji retko ko moze da ocita osim njih...
Razliku sa glavnog i ocitanih iz stanova opet placaju stanari, diferentna razlika...
Lopovluk, nadam se ne vecno...

Glas razuma

pre 5 godina

Jao, jao. ..."Komsije ostanu u hladnom stanu". Opet zastrasivanje i ucenjivanje naroda. Pa taj koji se skine sa daljinsko grejanja samo prelazi na drugi tip grejanja . Neće ni on sedeti u hladnom stanu. A kao inženjer koji se bavi toplotnim proračunima i energetskom efikasnošću mogu samo da utešim ostale stanare da će kada se neko u zgradi skine sa grejanja oni imati još bolje i tplije radijatore jer će im dolaziti toplija voda u njih, tj nema toplotnih gubitaka kod komšije.

Toplana lopovi

pre 5 godina

Ono što, međutim, svako ko hoće da promeni način grejanja mora da zna jeste da fiksni deo za grejanje mora da se plaća i ako se potrošač ne greje! Zato sto je to HARAC ZULUM ito mora da se plati!!! LOPOVI!!! Necu da ti platim a ima da mi skines radijatore posle cu ako treba da idem u zatvor! Dosta ste me krali !!! MRS!

BrOT

pre 5 godina

Znaci brdo papirologije, natezanja sa komšijama, troškovi uklanjanja radijatora i na kraju i dalje plaćaš neki fiksni deo za uslugu koju si teškom mukom otkazao?!

Jegulja

pre 5 godina

a komsija je inace pingvin, pa kada skine radijatore sedece u hladnom stanu. jasno je da je, u sustni, realna mogucnost odjave minimalna jer tako mogu da nastave sa otimanjem para.

voleo bih zakon i clan po kojem sam obavezan da koristim uslugu grejanja. sa toplanom nemam nikakav ugovor niti sam pristao dobrovoljno da koristim centralno grejanje.

Zabrinuti

pre 5 godina

Svi stanari da potpisu i da se ne ugrozavaju komsije plus drugi uslovi iz pravilnika. Ovo su nemoguci uslovi u startu, pored drugih izmisljanih u pravilnicima. Inace pravilnikom JKP se ne mogu ni propisisivati uslovi. Ustavni sud to ponistava.Tema je goruca, a vi dajete ovakav mlak bezobalan tekst. Dajte budite novinari, istrazite temu.

Milan Nis

pre 5 godina

Haha,znaci nikad.U zgradama sa 5 stanova,nacice se jedan protiv,koja je verovatnoca za zgrade od 20,30 stanova i vise,da svi budu za.

Major

pre 5 godina

Konačno šta? Pa sve je po starom, i dalje nemate opciju isključenja bez dozvole toplane. I dalje ćete plaćati čak iako ste raskačili radijatore.

Sale

pre 5 godina

Jos malo neka izmisljaju razloge, njihovo vreme prolazi. Za neku godinu ce ostati bez korisnika jer pljackaju narod decenijama uz blagoslov drzave.

Zorica

pre 5 godina

"Konačno",šta?
I da se nekim vanzemaljskim čudom sve komšije slože i daju svoj blagoslov,preostaje gomila papirologije i čekanje da "revnosni" radnici toplana dođu i odrade svoj deo.
Kada će se uvesti da grejanje plaćamo po utrošku (kao u naselju stepa) a ne da nas pljačkaju da plaćamo cele godine!?

laki

pre 5 godina

to znaci da ce odgovor uvek biti da nije moguce.A drugo ,kako da uklone radijatore.pa nisu ih oni ni postavili,niti platili.Oni mogu samo da iskljuce sa tiplovoda ine koji ne zele da se greju sa toplane.

Zoran

pre 5 godina

Nekad se pitam jesmo li mi stvarno najgluplji narod u Evropi. Sve mi se cini da jesmo.
Zivim u U.K i imam radijatore u kuci, ali placam samo koliko potrosim, odnosno imam sat u kuci koji mi tacno , U NOVCU, pokaze koliko sam potrosio. Placam samo kada trosim. Odrzavanje mesecno, placa se cele godine, je nekih 8 evra. Zar je toliko tesko to napraviti u Srbiji...? Pa nije to raketa Sojuz, vec gasometar.

potrosac

pre 5 godina

Da li se u Beogradu zna ko je odgovoran za ovaj cirkus sa naplatom po potrosnji. Evo leto ce da prodje a niko nije poceo remonte na dotrajaloj mrezi, katasrofa je bila prosle i ranijih zima na grejnom podrucju Konjarnik, zatim na grejnom podrucju Banovo brdo, Mirijevo, Zemun, ... a radova nema. Novi prikljucak dobiti od lokalnog Toplanskog preduzeca u Beogradu je ravno nuli. Ranijih godina se znalo na divlje se prikljucucje kao dodjdes nekom ciki Mare i brtu njegovom i dobije se kakav takav prikljucak ili nesto sto zovu Eko prikljucak a sada nista. U ENERGETICI grada Beograda je ocigledno nesto cudno a nekada se dobro kralao....

Лука Лабан

pre 5 godina

Искуствено, пре ћу добити седмицу на намештеном Лото-у него испунити њихове прописе!

zabica

pre 5 godina

Da li neko zna:

Kakve veze komsija ima sa grejnim telima u tudjem stanu?

Zasto bi neko placao grejanje i ako se ne greje, pa makar i po nizoj ceni? Zato sto cevi i dalje prolaze kroz stan? Pa zasto bi to bio problem vlasnika stana koji ne zeli to u svom stanu, a ipak mora da zadrzi cevi koje toplana koristi, a koje mu zauzimaju prostor?

Mozda da toplana plati nesto vlasniku stana, jer koristi njegov privatni prostor za svoj biznis?

Циник

pre 5 godina

Не желим да користим услугу али морам да је плаћам јер то комшија жели? Јел неко питао Уставни суд и овоме?

Zabrinuti

pre 5 godina

Svi stanari da potpisu i da se ne ugrozavaju komsije plus drugi uslovi iz pravilnika. Ovo su nemoguci uslovi u startu, pored drugih izmisljanih u pravilnicima. Inace pravilnikom JKP se ne mogu ni propisisivati uslovi. Ustavni sud to ponistava.Tema je goruca, a vi dajete ovakav mlak bezobalan tekst. Dajte budite novinari, istrazite temu.

kraja

pre 5 godina

" svako ko hoće da promeni način grejanja mora da zna jeste da fiksni deo za grejanje mora da se plaća i ako se potrošač ne greje"

...znaci ako zelim da odjavim grejanje, struju, vodu, "fizni deo" moram da placam i dalje...???
...ako odjavim automobil, moram li i dalje da placam putarinu, to je "fixni deo"...???
...drzava je, ocigledno, najveci pljackas u drzavi...
...svi ti "fixni delovi" su napravljeni od novca gradjana, a gradjanin bi trebalo da placa samo ono sto potrosi, jer kroz potrosnju on vec placa opet porez i "fixni deo"...
...zasto se ne uvede da i politicari placaju koriscenje sluzbenih automobila, punu cenu obroka i pica u skupstinama, zasto im se ne ukine reprezentacija, da li bi i oni p[o prestanku tih pogodnosti mogli da nastave sa placanjem "fixnog dela"...???
...nevidjen kriminal i zloupotreba vlasti...
...ocekujem da po umiranju, porodica bude u obavezi da nastavi sa placanjem "fixnog dela" za disanje...

zabica

pre 5 godina

Da li neko zna:

Kakve veze komsija ima sa grejnim telima u tudjem stanu?

Zasto bi neko placao grejanje i ako se ne greje, pa makar i po nizoj ceni? Zato sto cevi i dalje prolaze kroz stan? Pa zasto bi to bio problem vlasnika stana koji ne zeli to u svom stanu, a ipak mora da zadrzi cevi koje toplana koristi, a koje mu zauzimaju prostor?

Mozda da toplana plati nesto vlasniku stana, jer koristi njegov privatni prostor za svoj biznis?

BrOT

pre 5 godina

Znaci brdo papirologije, natezanja sa komšijama, troškovi uklanjanja radijatora i na kraju i dalje plaćaš neki fiksni deo za uslugu koju si teškom mukom otkazao?!

Bane

pre 5 godina

Ovo vazi od 2014 godine. Niste nikakvu toplu vodu otkrili. Svi ljudi koji su podnosili zahtev toplanama za iskljucenje sa mreze su sa tom procedurom bili upoznati i naravno nezadovoljni. Jer, da bi se iskljucio sa mreze trebaju ti potpisi svih stanara zgrade od 1 sprata pa koliko zgrada ima spratova i stanara. Zatim, ono sto u tekstu nije navedeno a takodje je sastavni deo procedure je posebna saglasnost od "vlasnika susednih stambenih celina" odnosno komsija levo, komsija desno, komsija po vertikali iznad i komsija po vertikali ispod treba da daju izjavu da se odricu prava na zalbu toplani i nadoknadu stete ukoliko u njihovim stanovima zbog gubitka toplote na vasu iskljucenu stambenu celinu ne budu u stanu imali propisanu temperaturu. A to vam niko nece potpisati. I na sve to i dalje placas tzv. indirektno grejanje (a ne fiksni deo cene kako se u tekstu navodi) na ime dobijanja toplote od "susednih stambenih celina i cevi sekundarne instalacije" koja prolazi kroz vas stan a koja je propisana u visini od 20% od cene koju bi ste placali da se grejete i to cele godine. Znaci narod odavno zna da postoji mogucnost da se iskljuci sa mreze ali je nezadovoljan procedurom koju je ili jako tesko ili gotovo nemoguce sprovesti a na sve to i dalje ima trosak. Odnosno ako zivi u stanu od 60 kvm placa 7.200 grejanje, ako se iskljuci mora da nastavi da placa 1.440 dinara svakog meseca odnosmo i dalje ima 17.280 dinara godisnjeg troska na toplanu a nije na mrezi i vec placa neki drugi vid grejanja. Znaci sa toplanom i dalje ne mogu jednostavno i trajno raskinuti.

Zoran

pre 5 godina

Nekad se pitam jesmo li mi stvarno najgluplji narod u Evropi. Sve mi se cini da jesmo.
Zivim u U.K i imam radijatore u kuci, ali placam samo koliko potrosim, odnosno imam sat u kuci koji mi tacno , U NOVCU, pokaze koliko sam potrosio. Placam samo kada trosim. Odrzavanje mesecno, placa se cele godine, je nekih 8 evra. Zar je toliko tesko to napraviti u Srbiji...? Pa nije to raketa Sojuz, vec gasometar.

Glas razuma

pre 5 godina

Jao, jao. ..."Komsije ostanu u hladnom stanu". Opet zastrasivanje i ucenjivanje naroda. Pa taj koji se skine sa daljinsko grejanja samo prelazi na drugi tip grejanja . Neće ni on sedeti u hladnom stanu. A kao inženjer koji se bavi toplotnim proračunima i energetskom efikasnošću mogu samo da utešim ostale stanare da će kada se neko u zgradi skine sa grejanja oni imati još bolje i tplije radijatore jer će im dolaziti toplija voda u njih, tj nema toplotnih gubitaka kod komšije.

Циник

pre 5 godina

Не желим да користим услугу али морам да је плаћам јер то комшија жели? Јел неко питао Уставни суд и овоме?

Zoran

pre 5 godina

Cist kriminal. Opstine stite toplane... Oni bahati i ne rade svoj posao jer gradjani placaju iako su se odjavili, plate im redovne... Jednostavno ne dozvoljavaju gradjanima da biraju nacin grejanja... Jednom kada si potpisao ugovor sa toplanom - vencao si se bez mogucnosti razvoda...
Kalorimetri laz i prevara... Ipak se drze brojcanika sa glavnog u podstanici koji retko ko moze da ocita osim njih...
Razliku sa glavnog i ocitanih iz stanova opet placaju stanari, diferentna razlika...
Lopovluk, nadam se ne vecno...

dovla

pre 5 godina

Pa mora da se plaća i struja koja se ne potroši, ako je cajger na brojilu NULA, ta NULA košta osamsto i kusur dinara!!?!... Mora da se plate impulsi iako niste podigli slušalicu fiksnog telefona, sedamsto i kusur dinara!... Mora da se plati nekakav "fiksni deo" grejanjs, iako ste odjavili i dislocirali radijatote... Mora da se plati "ODVODNJAVANJE" iako ste stanar zgrade u centru grada, na vrh nekog gradskog brda, desetinama km daleko od njiva i livada... Kad lopovi uzmu vlast i državu, SVE ŠTO JE NELOGOČNO, STUPIDNO, NEUSTAVNO I NELJUDSKO-MORA DA SE PLATI!!!... takav "institut" plaćanja, u tursko doba zvao se jednostavno - HARAĆ!!!

Liga Šampiona

pre 5 godina

Nekad se pitam jesmo li mi stvarno najgluplji narod u Evropi. Sve mi se cini da jesmo. 
Zivim u U.K i imam radijatore u kuci, ali placam samo koliko potrosim, odnosno imam sat u kuci koji mi tacno , U NOVCU, pokaze koliko sam potrosio. Placam samo kada trosim. Odrzavanje mesecno, placa se cele godine, je nekih 8 evra. Zar je toliko tesko to napraviti u Srbiji...? Pa nije to raketa Sojuz, vec gasometar.
(Zoran, 17. jun 2018 11:17)
Nismo mi glupi kao narod, mi smo lopovi. Tako i funkcionišemo, domišljati smo, inteligentni i lenji za pošten rad. Ceo sistem iz U.K je napravljen bez ideje da se krade i kod nas je nemoguće da takav sistem funkcioniše.

Ivan

pre 5 godina

Zorane ja zivim u DK.i placam oko 50eu.mesecno grejanje. Naravno da ne greju citave godine,i na kraju god.ocitaju moju potrosnju i ako meraci pokazu manju potrosnju,vracaju mi novac. Tesko je porediti sredjene drzave ,sa Srbijom,jer je Srbija moramo priznati "unazadjena" sopstvenim neodgovornim mentalitetom

ja

pre 5 godina

Prodao stan od 75 kvm na lionu i napravio kucu u banovcima na, dunavu od 200 kvadrata na 6 ari placa za maje para od stana, cak dvorište sredio pejzažni arhitekta, kućerina kao iz snova. Izolacija stiropor u zidovima stirodur i kamena vuna u krovu. Mesečni račun za gas u mesecima kada je konstantan minus preko 10 stepeni je 110 eur za dnevne temperature 23, noćne 20. Najveći motivi su mi bili baš visoki računi infostana, nedostatak parkinga i manjak kvadrata. Razlika u infostanu je preko 800 eur godišnje, a deca umesto da dele sobu sad imaju po jednu radnu, po jednu spavaću i posebnu sobu za igru (ps4, videobim, strunjače, džak za udaranje...) jesu se bunili dok se nismo uselili, sada i oni kažu da je to najbolja stvar koju smo kao porodica uradili. Zvuk tramvaja nikom ne nedostaje, naprotiv bude nas ptičice. Nije grejanje jedini problem.

Jegulja

pre 5 godina

a komsija je inace pingvin, pa kada skine radijatore sedece u hladnom stanu. jasno je da je, u sustni, realna mogucnost odjave minimalna jer tako mogu da nastave sa otimanjem para.

voleo bih zakon i clan po kojem sam obavezan da koristim uslugu grejanja. sa toplanom nemam nikakav ugovor niti sam pristao dobrovoljno da koristim centralno grejanje.

Milan Nis

pre 5 godina

Haha,znaci nikad.U zgradama sa 5 stanova,nacice se jedan protiv,koja je verovatnoca za zgrade od 20,30 stanova i vise,da svi budu za.

Лука Лабан

pre 5 godina

Искуствено, пре ћу добити седмицу на намештеном Лото-у него испунити њихове прописе!

Zoran Glisovic

pre 5 godina

Zasto lazete, ovde nije pitanje dali hocemo da placamo cele godine ili samo u grejnoj sezoni,vec dali hocemo da se grejemo na daljinsko grejanje ili ne !?;; Dali je to greska vaseg novinara ili ne u krajnjoj liniji je manje bitno. Bitno je da sve vise licite kao da vas je Goran Vesic pravio,!!!!

leila

pre 5 godina

od 75 vlasnika stanova, njih 73 se izjasnilo PROTIV zahteva komsije da se iskljuci sa sistema centralnog grejanja. jer bi, na osnovu dopisa iz beogradskih toplana, za bilo kakvu stetu nastalu iskljucenjem jednog od 75 stanova, bas ti stanari bili krivi za nastalu stetu (!?!). Ne toplana koja isporucuje uslugu i odgovorna je za njen kvalitet, nego svi ostali stanari. Naravno da niko nije hteo da potpise tako srocenu ucenu toplana, dzabe svaki pokusaj mog zdravorazumskog objasnjenja da to ne ide tako.
A o cinjenici da toplane naplacuju svoju uslugu bez potpisanih ugovora sa stanarima bi morao da se izjasni sud. Makar osnovni, ako Ustavni ima neka preca posla od krsenja prava gradjana ove zemlje.

Sale

pre 5 godina

Jos malo neka izmisljaju razloge, njihovo vreme prolazi. Za neku godinu ce ostati bez korisnika jer pljackaju narod decenijama uz blagoslov drzave.

pljaaaaaččkaaa

pre 5 godina

A kako bi bilo da po skidanju radijatora iz mog stana,oni (pod tim mislim pljačkaška država),meni plaćaju,jer njihove cevi prolaze kroz moj stan i baš na tom mestu sam želeo da stavim plakar...ili neka ih izmeste iz stana a kuda će da idu baš me briga....

Major

pre 5 godina

Konačno šta? Pa sve je po starom, i dalje nemate opciju isključenja bez dozvole toplane. I dalje ćete plaćati čak iako ste raskačili radijatore.

Земљак

pre 5 godina

Па чији је то стан, чији су то радијатори? Па да ли њихове цеви пролазе кроз мој стан или је мој стан натакнут на њихове цеви? Ко је старији, моје приватно власништво или њихова је..на инсталација? Ово су питања која се само у Србији постављају. Ја, иначе, нећу да се раскачим, али ме увек изнервирају ова бахата објашњења...

Dak

pre 5 godina

Grejanje za stan od 65kvm placamo cele godine po 7000din mesecno. Da li je to normalno? I onda dodje prelazni period kada stede maksimalno, hladni radijator u martu, a napolju 13C, ujutro manje. I stigne ti racun 7000?! U sred zime ako je +1 gase skroz grejanje nocu i naravno da ujutro bude hladno dok se ne zagreje. Nocu i ne treba jako grejanje,ali neki minimum mora. Otprilike, u prolece i jesen molis boga da bude stalno 20C jer te toplane ogrejati nece!A pokriva ih pravilnih skrojen po njihovoj meri. tj.preko 12C nema grejanja. Pa ti duvaj da zagrejes stan bar do 20C.

NoName

pre 5 godina

Znaci ovako:
Iskljucim se sa mreze.
Uradim termoizolaciju.
Ugradim drugi tip grejanja (norveski radijatori, podno grejanje....i sl).
I posle se pitate otkud demonstracije, ali na perfidan nacin koje prosipaju rezimske televizije i novine.
I onda moram da placam sto se grejem od okolnih stanova i mozda neke cevi koja prolazi kroz stan, a koja moze biti isto izolovana?

E pa nece moci. Ja grejem svoj stan na drugi nacin i nema sta da toplana naplacuje meni ili bilo kome, ko se prebacio na drugi tip grejanja.
E pa nece

Pogresna procena

pre 5 godina

Kada će se uvesti da grejanje plaćamo po utrošku (kao u naselju stepa) a ne da nas pljačkaju da plaćamo cele godine!?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Zorica, 17. jun 2018 11:41)

Ta mogucnost vec postoji. Samo metodologija izracunavanja "utroska" je siva zona. Moj drugar je majci koja zivi na Bezanijskoj kosi uveo kalorimetre i placanje po potrosni i gle cuda: zena je sa "odvrnutim" jednim radijatorom placala vise od komsija koji placaju djuture. Naravno, placa se i leti "za odrzavanje". Prica je trajala jednu sezonu pa je i ona opet presla na djuture. Toloko o nasem "po potrosnji".

Zorica

pre 5 godina

"Konačno",šta?
I da se nekim vanzemaljskim čudom sve komšije slože i daju svoj blagoslov,preostaje gomila papirologije i čekanje da "revnosni" radnici toplana dođu i odrade svoj deo.
Kada će se uvesti da grejanje plaćamo po utrošku (kao u naselju stepa) a ne da nas pljačkaju da plaćamo cele godine!?

Milan Nis

pre 5 godina

U obligacionom odnosu,toplana je pruzalac usluge,a vlasnik stana korisnik.Kako vlasnik da placa bilo sta,sto mu druga strana ne izvrsava?Molim pravnike toplana da objasne.

zeljko

pre 5 godina

Lopovsko drustvo, narod, mentalitet i ova kvazi drzava, radimo za hranu i da platimo grejanje(suvo prezivljavanje) zivimo u juznoj evropi i placamo grejanje cele godine a severnoj samo u grejnoj sezoni samo 6 meseci. Msm ovo je tolko providna i nepravedna pljacka.

Misa

pre 5 godina

Posto ja zivim u inostranstvu i stan mi je prazan, pitao sam sta je potrebno da iskljucim grejanje. Dobio sam objasnjenje od sluzbenice u Energetici Kragujevac da je trecina cene obavezna kao i da ostali stanari zgrade mora da se izjasne da ce da preuzmu ostale troskove. Naravno da to niko nece da potpise, ni ja sam ne bih to nikome potpisao, samo mi nije jasno sta ostali placaju ako su radijatori plombirani. Malo je bezobrazno da placam punu cenu grejanja kada je stan ocigledno prazan.

XY

pre 5 godina

'jer postoji pravilnik i cela procedura ...'

A po kom pravilniku je držanje cene grejanja od 2013, godine kada je cena energenata bila najviša?

Kako smo agilni kad treba da se strpaju parice u džepić, a državice?

LOPOVI!!!

Blob

pre 5 godina

Ovo nije nikakva novina, vec podsecanje na toliko puta vec ispricanu pricu koju zna svako ko koristi centralno grejanja. Pravila su od uvek ista, potreban je pristanak ostalih stanara ne iz zgrade vec sa podstanice (sto moze biti 2 ili vise zgrada) i onda se podnosi zahtev toplani i, kao u mom gradu gde za pet godina ni jedan od nekoliko hiljada zahteva jos uvek nije procesuiran, ceka se na resenje po zahtevu verovatno do kraja zivota! Poenta je sto se meni toplana namece cak i kad ne zelim da koristim njihove usluge. Ja sam odgovoran za cevi koje prolaze kroz moj stan osim u slucaju kad ne zelim da koristim grejanje jer onda su te cevi krucijalne za ostatak zgrade i ne smem nista da im radim.... Te cevi je lako izolovati, radijatore je lako iskljuciti sa mreze, a ako se jedan stan iskljuci lako je utvrditi za koliko procenata treba smanjiti dotok vrele vode, jer sve zgrade u Srbiji imaju kalorimetre u podstanicama i znaju koliko se trosi.... Problem je sto sve lokalne samouprave stite regulativom svoje toplane kao dobar izvor prihoda, i ne dozvoljavaju iskljucenje cak i kada skupite svu potrebnu dolkumentaciju i potpise... Ja bih se prvi iskljucio sa sistema daljinskog grejanja, ne zato sto je grejanje lose, cak ni zbog sveukupne cene, vec zato sto rad toplana niko ne kontrolise, a nepravilnosti koje su neverovatne niko ne proverava... Kada 2-3 meseca godisnje radite samo za grejanje i onda shvatite da se neko tim novcem bahati, uvuce vam se strah u kosti gore od hladnoce!

laki

pre 5 godina

to znaci da ce odgovor uvek biti da nije moguce.A drugo ,kako da uklone radijatore.pa nisu ih oni ni postavili,niti platili.Oni mogu samo da iskljuce sa tiplovoda ine koji ne zele da se greju sa toplane.

Ivan

pre 5 godina

Cela priča je velika magla... kao i usluga. U Zaječaru kada se isključiš plaćaš do 35% od cene, jel vertikala prolazi kroz tvoj stan. Primera radi, ja imam dva stana i oba su isključena sa centralnog grejanja više od 10 godina, plaćam maglu 5000 din mesečno. Ne mogu da tužim jer je Opština Zaječar je donela odluku da se mora platiti, a ne postoji republički zakon koji to reguliše!

Nikola

pre 5 godina

Neverovatno, smatraju da smo svi debili. ''Da ostane u hladnom stanu?!!!'' Pa grejace se na struju, mnogo jeftinije. A tek tuzna prica o tehnickim (ne)mogucnostima i ugrozavanju sistema grejanja u zgradama!! Radijator ima jedan ulaz i jedan izlaz, kada se oni spoje po iskljucenju radijatora, sta se desava? Nista. Ostane ti isklucen radijator naslonjem na zid. Gde ja ostadoh da zivim! Dokle bre vise, ovom ludilu i izivljabanu nad nama nema kraja.

potrosac

pre 5 godina

Da li se u Beogradu zna ko je odgovoran za ovaj cirkus sa naplatom po potrosnji. Evo leto ce da prodje a niko nije poceo remonte na dotrajaloj mrezi, katasrofa je bila prosle i ranijih zima na grejnom podrucju Konjarnik, zatim na grejnom podrucju Banovo brdo, Mirijevo, Zemun, ... a radova nema. Novi prikljucak dobiti od lokalnog Toplanskog preduzeca u Beogradu je ravno nuli. Ranijih godina se znalo na divlje se prikljucucje kao dodjdes nekom ciki Mare i brtu njegovom i dobije se kakav takav prikljucak ili nesto sto zovu Eko prikljucak a sada nista. U ENERGETICI grada Beograda je ocigledno nesto cudno a nekada se dobro kralao....

Slovenac

pre 5 godina

Skidanje radijatora?? Privatno vlasnistvo ce vam skidaju u SRB da bi te iskjlucili sa mreze lopovske? A hoce li i stanari placati onome koji se iskljucio sa mreze i postavio individualno grejanje u svoj stan?
I njegovo grejanje ce grejati susednje stanove, nece samo oni grejati onog iskljucenogm ne moze samo u jednom pravcu da se naplacuje...

Toplana lopovi

pre 5 godina

Ono što, međutim, svako ko hoće da promeni način grejanja mora da zna jeste da fiksni deo za grejanje mora da se plaća i ako se potrošač ne greje! Zato sto je to HARAC ZULUM ito mora da se plati!!! LOPOVI!!! Necu da ti platim a ima da mi skines radijatore posle cu ako treba da idem u zatvor! Dosta ste me krali !!! MRS!

Nada

pre 5 godina

Znaci neprijatnosti sa komsilukom i kradja toplane.To ispadne "sam protiv svih".I jos plus sve ovo nema se para.Ko ne poludi taj nije normalan!

otkucava sat

pre 5 godina

ajde ovako da postavimo
stvari,posto vidim mnogo strucnjaka
ima..ako se stanar odjavi sa grejanje znaci po vama ispada da grejanje bice lose za ostale a ne bolje,koliko se ja razumem protok zavisi od pritiska iz podstanice i same toplane pa da li se grejao jedan ili dvdeset jedan to nije bitno..drugo da li znaju gradjani da sve toplane po zakonu su jos prosle godine morale da potpisu pojedinacno sa svima ugovor o koriscenju uluge,nisu automatski nema razloga ni da placamo uslugu a pogotovo ni taj izmisljeni fiksni deo,toga se toplane plase..na sudu gube glatko ako sudjenje bude posteno i po zakonu..zato nemojte da slusate kojekakve direktore toplane ili politicare..nije daleko ni strazbur za tako nesto..a cevi i radijatori u samom stanu nisu njihovi nego stanara..razmislite dobro svojom glavom

srrrrrrrrrdjan

pre 5 godina

Dobar posao za dobrog i snalazljivog advokata.
Oboris ovo pravilo koje legalizuje pljacku gradjana i u isto vreme postanes poznat i dobijes mnogo klijenata.
Tako se to radi na zapadu.
Jer nema logike da mi neko naplacuje bilo koju uslugu koju ne zelim.
Jer ako ne koristim usluge toplane, zasto bih onda morao da placam usluge odrzavanja sistema za koji me, jednostavno, bas briga?
Po toj logici, ja cu sutra uvece da uperim jedan reflektor u zgradu gradske toplane, pa cu na kraju meseca da im fakturisem novac za osvetljenje. A usput cu i da im zatrazim novac za odrzavanje i servisiranje reflektora.
Dosta pljacke gradjana! Vec smo dovoljno siromasni. Gradska toplana ne spada u obavezne usluge gradjanstva kao sto su struja i voda. Svako ima pravo da se opredeli da li ce se i na koji nacin grejati.

Ja

pre 5 godina

Sve je nekako krenulo uzbrdo,ljudi mnogo siromastva ima,ali ponositog, nije nam grejanje skupo Ali greje,stvarno mi nije problem da platim za komsiju,Ali da platim za nadobudnog politicara koji mi se pravi pametan I obozava kada negde postoji nesto objedinjeno (grejanje,uplata....) povilenim,sve bi razdelili samo da bi vladali,ajte ljudi malo sloge.

kako da ne

pre 5 godina

Zamislite zemlju...Cak ni grejanje nije standard u 21.veku. U Svajcarskoj moras da placas troskove uz stan. Ide od 150 do 300, zavisi. Ja placam 200 te troskove svakog meseca u koje vam je uracunato grejanje, topla voda, djubre, čistač i jos po nesto. Na kraju godine mi uvek vrate od 80-100fr. Grejanje i u junu mogu da pustim, tj da pustim radijator da greje ako zelim. Ali to vam je ovde standard, grejanje i topla voda su standard svakome i to svako mora da ima jer je sada 2018-ta godina. Ali realno i standard je takav da to moze svako da plati sebi, ali ko ne moze znaci da je na socijali, a ko je na socijali njemu to drzava placa. Neverovatno mi je da covek u Bg-u placa infostan 11-12.000 za stan velicine mog u CH, a ja u dinarima kad preracunas placam 20.000 i sve to mogu da koristim i u junu i u decembru i kad hocu. Pritom vise toga imam uracunato u tu cenu. A, plate da ne poredimo. Ovde bojlere nigde necete ni videti, to je izbaceno vec pre mnogo godina kako u toaletu, tako i u kuhinjama. Koliko vas deru tamo i sta sve trpite to je neverovatno...

kitka

pre 5 godina

Mogu da mrče šta hoće, pitanje svojine i neosnovano bogaćenje- naplata bez pružene usluge, jer se pogodnost ne koristi- uglavnom je daljinsko grejanje definisano kao pogodnost, jesu jedina osnova da se ovo pitanje reši. Toplane nemaju konkuretnost i umiru. Toliko. Inovirajte, zašto bi samo pružali uslugu grejanja a imate toliki sistem, mućnite glavom.

cvarci i kavurma

pre 5 godina

@A ja bih sve dala da imam centralno grejanje. I da ga placam cele godine, i da se ne mrznem cele zime u kupatilu i drugim "prostorijama koje se ne koriste stalno "
(Smrznica, 17. jun 2018 14:40)
Manji mermoterm stavis u kupatilo, postavis termostat na nekih 23°C i nema smrzavanja, manji mermoterm je 600W a pritom kada postigne 'radnu temperaturu' ukljucivanje-iskljucivanje ide na nekih 20-tak minuta otprilike i greje par minuta pa opet ide u rezim 'mirovanja'. Inace kroz istoriju kamen ili ti meremer greje najduze i najkonstantnije jer 'drzi' temperaturu dugo i greje bez 'negative'-mirisa, dizanja prasine i slicno. Sve ovo vazi isto i za vece prostorije samo sto to trebaju jaci mermotermi ekvivalentno velicini prostorije, mada za vece prostorije je 'isplatljivije' staviti TA pec i puniti je nocu na jeftinijoj struji, preko tajmera je najlakse jer tajmer regulise ukljucivanje i iskljucivanje kada je jeftina struja. Pozdrav i svako dobro...

QQ-LELE

pre 5 godina

Cene grejanja su iz perioda kada je barel nafte bio 160 $, .Grejanje treba da bude servis građana, da kupi energente, plati radnike, i odvoji pare za amortizaciju. I da na kraju godine bude na 0. Pancevacka toplana je svake godine u plusu, ove je 150 M dinara. I te pare uplaćuje u budžet grada. Ispada da mi koji se grejemo , na toplanu finansira o grad.

Smrznica

pre 5 godina

A ja bih sve dala da imam centralno grejanje. I da ga placam cele godine, i da se ne mrznem cele zime u kupatilu i drugim "prostorijama koje se ne koriste stalno "

Sremac

pre 5 godina

@Kraja i ostali koji se čude kakve veze sused ima sa vama, kao i fiksni deo grejanja

Zamisli da živiš u višespratnoj, dakle kolektivnoj zgradi sa centr.grejanjem u kojoj su susedi pored, ispod i iznad tebe otkazali grejanje.
Šta misliš, hoće li u u tvom stanu biti jednako toplo kao i pre njihovog otkazivanja, ili će biti za koji stepen hladnije, pa ćeš možda, hteo-ne hteo morati i da se dogrevaš?
Drugo, da li bi bio voljan da za njihov račun plaćaš toplotnu energiju iz vertikalnih cevi koje im ostaju u stanu jer se ne mogu ukloniti?

Zaključak: jedino ispravno je ugradnja kalorimetra (ali na pošten način očitavanje) – pa neka se greje koliko ko želi.

koliko je ovo samo protivustavno...

pre 5 godina

Kada se uvodilo centralno grejanje sa toplane po centru Beograda, nije bio neophodno da se svi stanovi u zgradi prikljuce. Tako da mi se cini nelogicno da sada svi moraju da se sloze da se neko iskljuci.

S druge strane, neko moze da zavrne radijatore i otvori prozore i da na taj nacin hladi komsije. I ne mogu mu nista. Tako da nema razloga da mogu da mu brane da raskine ugovor sa toplanom za centralno grejanje.

A polako nam svima od grejanja zimi veci problem postaje hladjenje leti. Pa sad vi kaznite nekog sto nema klima uredjaj, nego vi morate da hladite zidove i za njega.

Da i ne pominjemo zgrade u kojima se svi stanovi greju individualno, na struju npr. Jel mogu medjusobno da sankcionisu ako neko ne greje svoj stan dovoljno pa onda drugi moraju vise?

Drzava

pre 5 godina

ahahah ja ne mogu da verujem da se neko u komentarima napravio toliko pametan i lupio da bi drzava trebala njemu da placa jer cevi prolaze kroz njegove zidove. E tu se vidi kakvi smo i zasto je sve ovako kakvo je.
Auuuu pa mi za bolje i nismo,. Cast izuzecima.

eto

pre 5 godina

zivim u novogradnji u centru, placamo grejanje po potrosnji, dakle van sezone samo 1200 din. a zimi koliko potrosimo. to govorim zbog dezurnih pljuvaca po novogradnji. izolacija fenomenalna, ni ne treba mi grejanje na maksimumu, novo, cisto, sve blizu, ne bih one starudije pa dzabe da mi daju.

Dejan

pre 5 godina

A šta će saglasnost svih stanara? Prakitčno, negrejan stan može samo da predstavlja problem okolnim stanovima. A i to se lako reši, demontiraju se rebra iz isključenog stana i prebace kod komšije. Opet, s obzirom da je većina stanova, barem iz starogradnje predimenzionisana što se tiče grejnih tela, gotovo sigurno susedni stanovi ne bi osetili nikakvu promenu, čak i da stan ostane apsolutno negrejan tokom cele sezone.

Laloš

pre 5 godina

Grejanje se plaća cele godine samo iz razloga da potrošaču bude lakše. Ja plaćam grejanje 6000 cele godine za 70m2. Kada bi bilo plaćanje u sezoni plaćao bi 12000. Mi i danas plaćamo po utrošku grejanje jer svaka podstanica ima kalorimetar pa se utrošena energija deli po kvadratima. Da bi se manje očitalo svaka stambena zajednica bi trebalo da se pobrine za dobru izolaciju celokupne zgrade jer kroz ne izolovane fasade i trule i iskezečene prozore vam iscuri i 40% toplotne energije koju očita kalorimetar na ulazu u podstanicu. Ove zime mi je bio u poseti drug Englez iz Londona koji je prvi put bio u Srbiji. Nije mogao da veruje da mi imamo toplane koje greju ceo grad i da u svakom stanu može da bude u kratkim rukavima na 23-24 stepena. Kaže da oni drže grejanje na nivou 18-19 kada a kada spavaju na 16 stepeni a i za to plate gasa toliko da kada bi izneo cifru verovatno mi niko ne bi poverovao.

Ja

pre 4 godine

A kad komšija dogradi sobu, i dodaju nove radijatore, i dodaju po još par rebara na svaki radijator...tad je meni grejanje lošije, tad me niko ne pita da li sam saglasna da dodaju još rebara, a pri tome ne plaćaju grejanje za novu sobu, dogradjenu. I imaju više kvadrata za grejanje od mene..ali nisu prijavili. Strašno.tad se toplana ne oglašava i ja plaćam više nego komšija.užassss

obrad

pre 5 godina

Da je skupo , skupo je.Da su zgrade stare jesu.Ako neko od komšija ( pored, gore ili dole od vas) ne geje ili se isključi onda vi plaćate više jer su vam hladni zidovi do komšije tj vi grejete njega.Zgrad jqe tako propjektovana (stare zgrade ai novo gradnja) da se toplotno gleda co objekat.ne možete vi biti sebični , mada i toplane su.
Plaća se 12 meseci jer je toplota isporučena za godinu dana podeljena na 12 meseci.Ko želi nek podeli sa 6 i imaće duplo veći račun.Da se toplane odrenknu 100 din po m2 neće.
Na kalorimetre u stanu nemojte ako ne morate, jer toplane su tu da zarade, zato su i uveli lopovsko velik fiksni deo.Najbolje je kalorimetar na ulazu u zgradu i da se račun deli na boj kvadrata koliko ko ima.Ako neko ne želi da plaća nek proda stan nema druge.Komšija će da plaća više zbog vas ako stalno živi u stanu.

krstivoje

pre 4 godine

Stare zgrade su radjene na taj nacin da razvodne vertikalne cevi proleze kroz stanove od prizemlja do potkrovlja. Dok novija gradnja ima razvodne vertikale kroz hodnik. Kod tog starog nacina grejanja i kod iskljucenja radijatora vertikale ostaju i one jednim delom greju. I nemoguce je sada te vertikale izmestati. Malo je njih koji pametuje o tim stvarima... moj savet je da prodaju stan u zgradi gde su nezadovoljni statusom i kupe stan novije gradnje ili kucu. Uzalud ovde trose energiju kad nista ne mogu da promene.Ja radim sve vidove grejanja ali ne bih ovde da komentarisem sta je najisplativije jer su misljenja podeljena.

Smrznica

pre 5 godina

A ja bih sve dala da imam centralno grejanje. I da ga placam cele godine, i da se ne mrznem cele zime u kupatilu i drugim "prostorijama koje se ne koriste stalno "

Drzava

pre 5 godina

ahahah ja ne mogu da verujem da se neko u komentarima napravio toliko pametan i lupio da bi drzava trebala njemu da placa jer cevi prolaze kroz njegove zidove. E tu se vidi kakvi smo i zasto je sve ovako kakvo je.
Auuuu pa mi za bolje i nismo,. Cast izuzecima.

eto

pre 5 godina

zivim u novogradnji u centru, placamo grejanje po potrosnji, dakle van sezone samo 1200 din. a zimi koliko potrosimo. to govorim zbog dezurnih pljuvaca po novogradnji. izolacija fenomenalna, ni ne treba mi grejanje na maksimumu, novo, cisto, sve blizu, ne bih one starudije pa dzabe da mi daju.

obrad

pre 5 godina

Da je skupo , skupo je.Da su zgrade stare jesu.Ako neko od komšija ( pored, gore ili dole od vas) ne geje ili se isključi onda vi plaćate više jer su vam hladni zidovi do komšije tj vi grejete njega.Zgrad jqe tako propjektovana (stare zgrade ai novo gradnja) da se toplotno gleda co objekat.ne možete vi biti sebični , mada i toplane su.
Plaća se 12 meseci jer je toplota isporučena za godinu dana podeljena na 12 meseci.Ko želi nek podeli sa 6 i imaće duplo veći račun.Da se toplane odrenknu 100 din po m2 neće.
Na kalorimetre u stanu nemojte ako ne morate, jer toplane su tu da zarade, zato su i uveli lopovsko velik fiksni deo.Najbolje je kalorimetar na ulazu u zgradu i da se račun deli na boj kvadrata koliko ko ima.Ako neko ne želi da plaća nek proda stan nema druge.Komšija će da plaća više zbog vas ako stalno živi u stanu.

Laloš

pre 5 godina

Grejanje se plaća cele godine samo iz razloga da potrošaču bude lakše. Ja plaćam grejanje 6000 cele godine za 70m2. Kada bi bilo plaćanje u sezoni plaćao bi 12000. Mi i danas plaćamo po utrošku grejanje jer svaka podstanica ima kalorimetar pa se utrošena energija deli po kvadratima. Da bi se manje očitalo svaka stambena zajednica bi trebalo da se pobrine za dobru izolaciju celokupne zgrade jer kroz ne izolovane fasade i trule i iskezečene prozore vam iscuri i 40% toplotne energije koju očita kalorimetar na ulazu u podstanicu. Ove zime mi je bio u poseti drug Englez iz Londona koji je prvi put bio u Srbiji. Nije mogao da veruje da mi imamo toplane koje greju ceo grad i da u svakom stanu može da bude u kratkim rukavima na 23-24 stepena. Kaže da oni drže grejanje na nivou 18-19 kada a kada spavaju na 16 stepeni a i za to plate gasa toliko da kada bi izneo cifru verovatno mi niko ne bi poverovao.

pljaaaaaččkaaa

pre 5 godina

A kako bi bilo da po skidanju radijatora iz mog stana,oni (pod tim mislim pljačkaška država),meni plaćaju,jer njihove cevi prolaze kroz moj stan i baš na tom mestu sam želeo da stavim plakar...ili neka ih izmeste iz stana a kuda će da idu baš me briga....

Sremac

pre 5 godina

@Kraja i ostali koji se čude kakve veze sused ima sa vama, kao i fiksni deo grejanja

Zamisli da živiš u višespratnoj, dakle kolektivnoj zgradi sa centr.grejanjem u kojoj su susedi pored, ispod i iznad tebe otkazali grejanje.
Šta misliš, hoće li u u tvom stanu biti jednako toplo kao i pre njihovog otkazivanja, ili će biti za koji stepen hladnije, pa ćeš možda, hteo-ne hteo morati i da se dogrevaš?
Drugo, da li bi bio voljan da za njihov račun plaćaš toplotnu energiju iz vertikalnih cevi koje im ostaju u stanu jer se ne mogu ukloniti?

Zaključak: jedino ispravno je ugradnja kalorimetra (ali na pošten način očitavanje) – pa neka se greje koliko ko želi.

zabica

pre 5 godina

Da li neko zna:

Kakve veze komsija ima sa grejnim telima u tudjem stanu?

Zasto bi neko placao grejanje i ako se ne greje, pa makar i po nizoj ceni? Zato sto cevi i dalje prolaze kroz stan? Pa zasto bi to bio problem vlasnika stana koji ne zeli to u svom stanu, a ipak mora da zadrzi cevi koje toplana koristi, a koje mu zauzimaju prostor?

Mozda da toplana plati nesto vlasniku stana, jer koristi njegov privatni prostor za svoj biznis?

ja

pre 5 godina

Prodao stan od 75 kvm na lionu i napravio kucu u banovcima na, dunavu od 200 kvadrata na 6 ari placa za maje para od stana, cak dvorište sredio pejzažni arhitekta, kućerina kao iz snova. Izolacija stiropor u zidovima stirodur i kamena vuna u krovu. Mesečni račun za gas u mesecima kada je konstantan minus preko 10 stepeni je 110 eur za dnevne temperature 23, noćne 20. Najveći motivi su mi bili baš visoki računi infostana, nedostatak parkinga i manjak kvadrata. Razlika u infostanu je preko 800 eur godišnje, a deca umesto da dele sobu sad imaju po jednu radnu, po jednu spavaću i posebnu sobu za igru (ps4, videobim, strunjače, džak za udaranje...) jesu se bunili dok se nismo uselili, sada i oni kažu da je to najbolja stvar koju smo kao porodica uradili. Zvuk tramvaja nikom ne nedostaje, naprotiv bude nas ptičice. Nije grejanje jedini problem.

Циник

pre 5 godina

Не желим да користим услугу али морам да је плаћам јер то комшија жели? Јел неко питао Уставни суд и овоме?

Glas razuma

pre 5 godina

Jao, jao. ..."Komsije ostanu u hladnom stanu". Opet zastrasivanje i ucenjivanje naroda. Pa taj koji se skine sa daljinsko grejanja samo prelazi na drugi tip grejanja . Neće ni on sedeti u hladnom stanu. A kao inženjer koji se bavi toplotnim proračunima i energetskom efikasnošću mogu samo da utešim ostale stanare da će kada se neko u zgradi skine sa grejanja oni imati još bolje i tplije radijatore jer će im dolaziti toplija voda u njih, tj nema toplotnih gubitaka kod komšije.

kraja

pre 5 godina

" svako ko hoće da promeni način grejanja mora da zna jeste da fiksni deo za grejanje mora da se plaća i ako se potrošač ne greje"

...znaci ako zelim da odjavim grejanje, struju, vodu, "fizni deo" moram da placam i dalje...???
...ako odjavim automobil, moram li i dalje da placam putarinu, to je "fixni deo"...???
...drzava je, ocigledno, najveci pljackas u drzavi...
...svi ti "fixni delovi" su napravljeni od novca gradjana, a gradjanin bi trebalo da placa samo ono sto potrosi, jer kroz potrosnju on vec placa opet porez i "fixni deo"...
...zasto se ne uvede da i politicari placaju koriscenje sluzbenih automobila, punu cenu obroka i pica u skupstinama, zasto im se ne ukine reprezentacija, da li bi i oni p[o prestanku tih pogodnosti mogli da nastave sa placanjem "fixnog dela"...???
...nevidjen kriminal i zloupotreba vlasti...
...ocekujem da po umiranju, porodica bude u obavezi da nastavi sa placanjem "fixnog dela" za disanje...

cvarci i kavurma

pre 5 godina

@A ja bih sve dala da imam centralno grejanje. I da ga placam cele godine, i da se ne mrznem cele zime u kupatilu i drugim "prostorijama koje se ne koriste stalno "
(Smrznica, 17. jun 2018 14:40)
Manji mermoterm stavis u kupatilo, postavis termostat na nekih 23°C i nema smrzavanja, manji mermoterm je 600W a pritom kada postigne 'radnu temperaturu' ukljucivanje-iskljucivanje ide na nekih 20-tak minuta otprilike i greje par minuta pa opet ide u rezim 'mirovanja'. Inace kroz istoriju kamen ili ti meremer greje najduze i najkonstantnije jer 'drzi' temperaturu dugo i greje bez 'negative'-mirisa, dizanja prasine i slicno. Sve ovo vazi isto i za vece prostorije samo sto to trebaju jaci mermotermi ekvivalentno velicini prostorije, mada za vece prostorije je 'isplatljivije' staviti TA pec i puniti je nocu na jeftinijoj struji, preko tajmera je najlakse jer tajmer regulise ukljucivanje i iskljucivanje kada je jeftina struja. Pozdrav i svako dobro...

Zoran

pre 5 godina

Nekad se pitam jesmo li mi stvarno najgluplji narod u Evropi. Sve mi se cini da jesmo.
Zivim u U.K i imam radijatore u kuci, ali placam samo koliko potrosim, odnosno imam sat u kuci koji mi tacno , U NOVCU, pokaze koliko sam potrosio. Placam samo kada trosim. Odrzavanje mesecno, placa se cele godine, je nekih 8 evra. Zar je toliko tesko to napraviti u Srbiji...? Pa nije to raketa Sojuz, vec gasometar.

Zabrinuti

pre 5 godina

Svi stanari da potpisu i da se ne ugrozavaju komsije plus drugi uslovi iz pravilnika. Ovo su nemoguci uslovi u startu, pored drugih izmisljanih u pravilnicima. Inace pravilnikom JKP se ne mogu ni propisisivati uslovi. Ustavni sud to ponistava.Tema je goruca, a vi dajete ovakav mlak bezobalan tekst. Dajte budite novinari, istrazite temu.

Zoran

pre 5 godina

Cist kriminal. Opstine stite toplane... Oni bahati i ne rade svoj posao jer gradjani placaju iako su se odjavili, plate im redovne... Jednostavno ne dozvoljavaju gradjanima da biraju nacin grejanja... Jednom kada si potpisao ugovor sa toplanom - vencao si se bez mogucnosti razvoda...
Kalorimetri laz i prevara... Ipak se drze brojcanika sa glavnog u podstanici koji retko ko moze da ocita osim njih...
Razliku sa glavnog i ocitanih iz stanova opet placaju stanari, diferentna razlika...
Lopovluk, nadam se ne vecno...

NoName

pre 5 godina

Znaci ovako:
Iskljucim se sa mreze.
Uradim termoizolaciju.
Ugradim drugi tip grejanja (norveski radijatori, podno grejanje....i sl).
I posle se pitate otkud demonstracije, ali na perfidan nacin koje prosipaju rezimske televizije i novine.
I onda moram da placam sto se grejem od okolnih stanova i mozda neke cevi koja prolazi kroz stan, a koja moze biti isto izolovana?

E pa nece moci. Ja grejem svoj stan na drugi nacin i nema sta da toplana naplacuje meni ili bilo kome, ko se prebacio na drugi tip grejanja.
E pa nece

otkucava sat

pre 5 godina

ajde ovako da postavimo
stvari,posto vidim mnogo strucnjaka
ima..ako se stanar odjavi sa grejanje znaci po vama ispada da grejanje bice lose za ostale a ne bolje,koliko se ja razumem protok zavisi od pritiska iz podstanice i same toplane pa da li se grejao jedan ili dvdeset jedan to nije bitno..drugo da li znaju gradjani da sve toplane po zakonu su jos prosle godine morale da potpisu pojedinacno sa svima ugovor o koriscenju uluge,nisu automatski nema razloga ni da placamo uslugu a pogotovo ni taj izmisljeni fiksni deo,toga se toplane plase..na sudu gube glatko ako sudjenje bude posteno i po zakonu..zato nemojte da slusate kojekakve direktore toplane ili politicare..nije daleko ni strazbur za tako nesto..a cevi i radijatori u samom stanu nisu njihovi nego stanara..razmislite dobro svojom glavom

BrOT

pre 5 godina

Znaci brdo papirologije, natezanja sa komšijama, troškovi uklanjanja radijatora i na kraju i dalje plaćaš neki fiksni deo za uslugu koju si teškom mukom otkazao?!

Dejan

pre 5 godina

A šta će saglasnost svih stanara? Prakitčno, negrejan stan može samo da predstavlja problem okolnim stanovima. A i to se lako reši, demontiraju se rebra iz isključenog stana i prebace kod komšije. Opet, s obzirom da je većina stanova, barem iz starogradnje predimenzionisana što se tiče grejnih tela, gotovo sigurno susedni stanovi ne bi osetili nikakvu promenu, čak i da stan ostane apsolutno negrejan tokom cele sezone.

Slovenac

pre 5 godina

Skidanje radijatora?? Privatno vlasnistvo ce vam skidaju u SRB da bi te iskjlucili sa mreze lopovske? A hoce li i stanari placati onome koji se iskljucio sa mreze i postavio individualno grejanje u svoj stan?
I njegovo grejanje ce grejati susednje stanove, nece samo oni grejati onog iskljucenogm ne moze samo u jednom pravcu da se naplacuje...

Liga Šampiona

pre 5 godina

Nekad se pitam jesmo li mi stvarno najgluplji narod u Evropi. Sve mi se cini da jesmo. 
Zivim u U.K i imam radijatore u kuci, ali placam samo koliko potrosim, odnosno imam sat u kuci koji mi tacno , U NOVCU, pokaze koliko sam potrosio. Placam samo kada trosim. Odrzavanje mesecno, placa se cele godine, je nekih 8 evra. Zar je toliko tesko to napraviti u Srbiji...? Pa nije to raketa Sojuz, vec gasometar.
(Zoran, 17. jun 2018 11:17)
Nismo mi glupi kao narod, mi smo lopovi. Tako i funkcionišemo, domišljati smo, inteligentni i lenji za pošten rad. Ceo sistem iz U.K je napravljen bez ideje da se krade i kod nas je nemoguće da takav sistem funkcioniše.

Nikola

pre 5 godina

Neverovatno, smatraju da smo svi debili. ''Da ostane u hladnom stanu?!!!'' Pa grejace se na struju, mnogo jeftinije. A tek tuzna prica o tehnickim (ne)mogucnostima i ugrozavanju sistema grejanja u zgradama!! Radijator ima jedan ulaz i jedan izlaz, kada se oni spoje po iskljucenju radijatora, sta se desava? Nista. Ostane ti isklucen radijator naslonjem na zid. Gde ja ostadoh da zivim! Dokle bre vise, ovom ludilu i izivljabanu nad nama nema kraja.

Sale

pre 5 godina

Jos malo neka izmisljaju razloge, njihovo vreme prolazi. Za neku godinu ce ostati bez korisnika jer pljackaju narod decenijama uz blagoslov drzave.

Jegulja

pre 5 godina

a komsija je inace pingvin, pa kada skine radijatore sedece u hladnom stanu. jasno je da je, u sustni, realna mogucnost odjave minimalna jer tako mogu da nastave sa otimanjem para.

voleo bih zakon i clan po kojem sam obavezan da koristim uslugu grejanja. sa toplanom nemam nikakav ugovor niti sam pristao dobrovoljno da koristim centralno grejanje.

Bane

pre 5 godina

Ovo vazi od 2014 godine. Niste nikakvu toplu vodu otkrili. Svi ljudi koji su podnosili zahtev toplanama za iskljucenje sa mreze su sa tom procedurom bili upoznati i naravno nezadovoljni. Jer, da bi se iskljucio sa mreze trebaju ti potpisi svih stanara zgrade od 1 sprata pa koliko zgrada ima spratova i stanara. Zatim, ono sto u tekstu nije navedeno a takodje je sastavni deo procedure je posebna saglasnost od "vlasnika susednih stambenih celina" odnosno komsija levo, komsija desno, komsija po vertikali iznad i komsija po vertikali ispod treba da daju izjavu da se odricu prava na zalbu toplani i nadoknadu stete ukoliko u njihovim stanovima zbog gubitka toplote na vasu iskljucenu stambenu celinu ne budu u stanu imali propisanu temperaturu. A to vam niko nece potpisati. I na sve to i dalje placas tzv. indirektno grejanje (a ne fiksni deo cene kako se u tekstu navodi) na ime dobijanja toplote od "susednih stambenih celina i cevi sekundarne instalacije" koja prolazi kroz vas stan a koja je propisana u visini od 20% od cene koju bi ste placali da se grejete i to cele godine. Znaci narod odavno zna da postoji mogucnost da se iskljuci sa mreze ali je nezadovoljan procedurom koju je ili jako tesko ili gotovo nemoguce sprovesti a na sve to i dalje ima trosak. Odnosno ako zivi u stanu od 60 kvm placa 7.200 grejanje, ako se iskljuci mora da nastavi da placa 1.440 dinara svakog meseca odnosmo i dalje ima 17.280 dinara godisnjeg troska na toplanu a nije na mrezi i vec placa neki drugi vid grejanja. Znaci sa toplanom i dalje ne mogu jednostavno i trajno raskinuti.

Toplana lopovi

pre 5 godina

Ono što, međutim, svako ko hoće da promeni način grejanja mora da zna jeste da fiksni deo za grejanje mora da se plaća i ako se potrošač ne greje! Zato sto je to HARAC ZULUM ito mora da se plati!!! LOPOVI!!! Necu da ti platim a ima da mi skines radijatore posle cu ako treba da idem u zatvor! Dosta ste me krali !!! MRS!

Земљак

pre 5 godina

Па чији је то стан, чији су то радијатори? Па да ли њихове цеви пролазе кроз мој стан или је мој стан натакнут на њихове цеви? Ко је старији, моје приватно власништво или њихова је..на инсталација? Ово су питања која се само у Србији постављају. Ја, иначе, нећу да се раскачим, али ме увек изнервирају ова бахата објашњења...

kako da ne

pre 5 godina

Zamislite zemlju...Cak ni grejanje nije standard u 21.veku. U Svajcarskoj moras da placas troskove uz stan. Ide od 150 do 300, zavisi. Ja placam 200 te troskove svakog meseca u koje vam je uracunato grejanje, topla voda, djubre, čistač i jos po nesto. Na kraju godine mi uvek vrate od 80-100fr. Grejanje i u junu mogu da pustim, tj da pustim radijator da greje ako zelim. Ali to vam je ovde standard, grejanje i topla voda su standard svakome i to svako mora da ima jer je sada 2018-ta godina. Ali realno i standard je takav da to moze svako da plati sebi, ali ko ne moze znaci da je na socijali, a ko je na socijali njemu to drzava placa. Neverovatno mi je da covek u Bg-u placa infostan 11-12.000 za stan velicine mog u CH, a ja u dinarima kad preracunas placam 20.000 i sve to mogu da koristim i u junu i u decembru i kad hocu. Pritom vise toga imam uracunato u tu cenu. A, plate da ne poredimo. Ovde bojlere nigde necete ni videti, to je izbaceno vec pre mnogo godina kako u toaletu, tako i u kuhinjama. Koliko vas deru tamo i sta sve trpite to je neverovatno...

srrrrrrrrrdjan

pre 5 godina

Dobar posao za dobrog i snalazljivog advokata.
Oboris ovo pravilo koje legalizuje pljacku gradjana i u isto vreme postanes poznat i dobijes mnogo klijenata.
Tako se to radi na zapadu.
Jer nema logike da mi neko naplacuje bilo koju uslugu koju ne zelim.
Jer ako ne koristim usluge toplane, zasto bih onda morao da placam usluge odrzavanja sistema za koji me, jednostavno, bas briga?
Po toj logici, ja cu sutra uvece da uperim jedan reflektor u zgradu gradske toplane, pa cu na kraju meseca da im fakturisem novac za osvetljenje. A usput cu i da im zatrazim novac za odrzavanje i servisiranje reflektora.
Dosta pljacke gradjana! Vec smo dovoljno siromasni. Gradska toplana ne spada u obavezne usluge gradjanstva kao sto su struja i voda. Svako ima pravo da se opredeli da li ce se i na koji nacin grejati.

Zorica

pre 5 godina

"Konačno",šta?
I da se nekim vanzemaljskim čudom sve komšije slože i daju svoj blagoslov,preostaje gomila papirologije i čekanje da "revnosni" radnici toplana dođu i odrade svoj deo.
Kada će se uvesti da grejanje plaćamo po utrošku (kao u naselju stepa) a ne da nas pljačkaju da plaćamo cele godine!?

Ivan

pre 5 godina

Zorane ja zivim u DK.i placam oko 50eu.mesecno grejanje. Naravno da ne greju citave godine,i na kraju god.ocitaju moju potrosnju i ako meraci pokazu manju potrosnju,vracaju mi novac. Tesko je porediti sredjene drzave ,sa Srbijom,jer je Srbija moramo priznati "unazadjena" sopstvenim neodgovornim mentalitetom

Misa

pre 5 godina

Posto ja zivim u inostranstvu i stan mi je prazan, pitao sam sta je potrebno da iskljucim grejanje. Dobio sam objasnjenje od sluzbenice u Energetici Kragujevac da je trecina cene obavezna kao i da ostali stanari zgrade mora da se izjasne da ce da preuzmu ostale troskove. Naravno da to niko nece da potpise, ni ja sam ne bih to nikome potpisao, samo mi nije jasno sta ostali placaju ako su radijatori plombirani. Malo je bezobrazno da placam punu cenu grejanja kada je stan ocigledno prazan.

potrosac

pre 5 godina

Da li se u Beogradu zna ko je odgovoran za ovaj cirkus sa naplatom po potrosnji. Evo leto ce da prodje a niko nije poceo remonte na dotrajaloj mrezi, katasrofa je bila prosle i ranijih zima na grejnom podrucju Konjarnik, zatim na grejnom podrucju Banovo brdo, Mirijevo, Zemun, ... a radova nema. Novi prikljucak dobiti od lokalnog Toplanskog preduzeca u Beogradu je ravno nuli. Ranijih godina se znalo na divlje se prikljucucje kao dodjdes nekom ciki Mare i brtu njegovom i dobije se kakav takav prikljucak ili nesto sto zovu Eko prikljucak a sada nista. U ENERGETICI grada Beograda je ocigledno nesto cudno a nekada se dobro kralao....

leila

pre 5 godina

od 75 vlasnika stanova, njih 73 se izjasnilo PROTIV zahteva komsije da se iskljuci sa sistema centralnog grejanja. jer bi, na osnovu dopisa iz beogradskih toplana, za bilo kakvu stetu nastalu iskljucenjem jednog od 75 stanova, bas ti stanari bili krivi za nastalu stetu (!?!). Ne toplana koja isporucuje uslugu i odgovorna je za njen kvalitet, nego svi ostali stanari. Naravno da niko nije hteo da potpise tako srocenu ucenu toplana, dzabe svaki pokusaj mog zdravorazumskog objasnjenja da to ne ide tako.
A o cinjenici da toplane naplacuju svoju uslugu bez potpisanih ugovora sa stanarima bi morao da se izjasni sud. Makar osnovni, ako Ustavni ima neka preca posla od krsenja prava gradjana ove zemlje.

Milan Nis

pre 5 godina

U obligacionom odnosu,toplana je pruzalac usluge,a vlasnik stana korisnik.Kako vlasnik da placa bilo sta,sto mu druga strana ne izvrsava?Molim pravnike toplana da objasne.

Major

pre 5 godina

Konačno šta? Pa sve je po starom, i dalje nemate opciju isključenja bez dozvole toplane. I dalje ćete plaćati čak iako ste raskačili radijatore.

Ivan

pre 5 godina

Cela priča je velika magla... kao i usluga. U Zaječaru kada se isključiš plaćaš do 35% od cene, jel vertikala prolazi kroz tvoj stan. Primera radi, ja imam dva stana i oba su isključena sa centralnog grejanja više od 10 godina, plaćam maglu 5000 din mesečno. Ne mogu da tužim jer je Opština Zaječar je donela odluku da se mora platiti, a ne postoji republički zakon koji to reguliše!

Dak

pre 5 godina

Grejanje za stan od 65kvm placamo cele godine po 7000din mesecno. Da li je to normalno? I onda dodje prelazni period kada stede maksimalno, hladni radijator u martu, a napolju 13C, ujutro manje. I stigne ti racun 7000?! U sred zime ako je +1 gase skroz grejanje nocu i naravno da ujutro bude hladno dok se ne zagreje. Nocu i ne treba jako grejanje,ali neki minimum mora. Otprilike, u prolece i jesen molis boga da bude stalno 20C jer te toplane ogrejati nece!A pokriva ih pravilnih skrojen po njihovoj meri. tj.preko 12C nema grejanja. Pa ti duvaj da zagrejes stan bar do 20C.

zeljko

pre 5 godina

Lopovsko drustvo, narod, mentalitet i ova kvazi drzava, radimo za hranu i da platimo grejanje(suvo prezivljavanje) zivimo u juznoj evropi i placamo grejanje cele godine a severnoj samo u grejnoj sezoni samo 6 meseci. Msm ovo je tolko providna i nepravedna pljacka.

kitka

pre 5 godina

Mogu da mrče šta hoće, pitanje svojine i neosnovano bogaćenje- naplata bez pružene usluge, jer se pogodnost ne koristi- uglavnom je daljinsko grejanje definisano kao pogodnost, jesu jedina osnova da se ovo pitanje reši. Toplane nemaju konkuretnost i umiru. Toliko. Inovirajte, zašto bi samo pružali uslugu grejanja a imate toliki sistem, mućnite glavom.

Blob

pre 5 godina

Ovo nije nikakva novina, vec podsecanje na toliko puta vec ispricanu pricu koju zna svako ko koristi centralno grejanja. Pravila su od uvek ista, potreban je pristanak ostalih stanara ne iz zgrade vec sa podstanice (sto moze biti 2 ili vise zgrada) i onda se podnosi zahtev toplani i, kao u mom gradu gde za pet godina ni jedan od nekoliko hiljada zahteva jos uvek nije procesuiran, ceka se na resenje po zahtevu verovatno do kraja zivota! Poenta je sto se meni toplana namece cak i kad ne zelim da koristim njihove usluge. Ja sam odgovoran za cevi koje prolaze kroz moj stan osim u slucaju kad ne zelim da koristim grejanje jer onda su te cevi krucijalne za ostatak zgrade i ne smem nista da im radim.... Te cevi je lako izolovati, radijatore je lako iskljuciti sa mreze, a ako se jedan stan iskljuci lako je utvrditi za koliko procenata treba smanjiti dotok vrele vode, jer sve zgrade u Srbiji imaju kalorimetre u podstanicama i znaju koliko se trosi.... Problem je sto sve lokalne samouprave stite regulativom svoje toplane kao dobar izvor prihoda, i ne dozvoljavaju iskljucenje cak i kada skupite svu potrebnu dolkumentaciju i potpise... Ja bih se prvi iskljucio sa sistema daljinskog grejanja, ne zato sto je grejanje lose, cak ni zbog sveukupne cene, vec zato sto rad toplana niko ne kontrolise, a nepravilnosti koje su neverovatne niko ne proverava... Kada 2-3 meseca godisnje radite samo za grejanje i onda shvatite da se neko tim novcem bahati, uvuce vam se strah u kosti gore od hladnoce!

koliko je ovo samo protivustavno...

pre 5 godina

Kada se uvodilo centralno grejanje sa toplane po centru Beograda, nije bio neophodno da se svi stanovi u zgradi prikljuce. Tako da mi se cini nelogicno da sada svi moraju da se sloze da se neko iskljuci.

S druge strane, neko moze da zavrne radijatore i otvori prozore i da na taj nacin hladi komsije. I ne mogu mu nista. Tako da nema razloga da mogu da mu brane da raskine ugovor sa toplanom za centralno grejanje.

A polako nam svima od grejanja zimi veci problem postaje hladjenje leti. Pa sad vi kaznite nekog sto nema klima uredjaj, nego vi morate da hladite zidove i za njega.

Da i ne pominjemo zgrade u kojima se svi stanovi greju individualno, na struju npr. Jel mogu medjusobno da sankcionisu ako neko ne greje svoj stan dovoljno pa onda drugi moraju vise?

Ja

pre 5 godina

Sve je nekako krenulo uzbrdo,ljudi mnogo siromastva ima,ali ponositog, nije nam grejanje skupo Ali greje,stvarno mi nije problem da platim za komsiju,Ali da platim za nadobudnog politicara koji mi se pravi pametan I obozava kada negde postoji nesto objedinjeno (grejanje,uplata....) povilenim,sve bi razdelili samo da bi vladali,ajte ljudi malo sloge.

dovla

pre 5 godina

Pa mora da se plaća i struja koja se ne potroši, ako je cajger na brojilu NULA, ta NULA košta osamsto i kusur dinara!!?!... Mora da se plate impulsi iako niste podigli slušalicu fiksnog telefona, sedamsto i kusur dinara!... Mora da se plati nekakav "fiksni deo" grejanjs, iako ste odjavili i dislocirali radijatote... Mora da se plati "ODVODNJAVANJE" iako ste stanar zgrade u centru grada, na vrh nekog gradskog brda, desetinama km daleko od njiva i livada... Kad lopovi uzmu vlast i državu, SVE ŠTO JE NELOGOČNO, STUPIDNO, NEUSTAVNO I NELJUDSKO-MORA DA SE PLATI!!!... takav "institut" plaćanja, u tursko doba zvao se jednostavno - HARAĆ!!!

Nada

pre 5 godina

Znaci neprijatnosti sa komsilukom i kradja toplane.To ispadne "sam protiv svih".I jos plus sve ovo nema se para.Ko ne poludi taj nije normalan!

Pogresna procena

pre 5 godina

Kada će se uvesti da grejanje plaćamo po utrošku (kao u naselju stepa) a ne da nas pljačkaju da plaćamo cele godine!?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Zorica, 17. jun 2018 11:41)

Ta mogucnost vec postoji. Samo metodologija izracunavanja "utroska" je siva zona. Moj drugar je majci koja zivi na Bezanijskoj kosi uveo kalorimetre i placanje po potrosni i gle cuda: zena je sa "odvrnutim" jednim radijatorom placala vise od komsija koji placaju djuture. Naravno, placa se i leti "za odrzavanje". Prica je trajala jednu sezonu pa je i ona opet presla na djuture. Toloko o nasem "po potrosnji".

XY

pre 5 godina

'jer postoji pravilnik i cela procedura ...'

A po kom pravilniku je držanje cene grejanja od 2013, godine kada je cena energenata bila najviša?

Kako smo agilni kad treba da se strpaju parice u džepić, a državice?

LOPOVI!!!

krstivoje

pre 4 godine

Stare zgrade su radjene na taj nacin da razvodne vertikalne cevi proleze kroz stanove od prizemlja do potkrovlja. Dok novija gradnja ima razvodne vertikale kroz hodnik. Kod tog starog nacina grejanja i kod iskljucenja radijatora vertikale ostaju i one jednim delom greju. I nemoguce je sada te vertikale izmestati. Malo je njih koji pametuje o tim stvarima... moj savet je da prodaju stan u zgradi gde su nezadovoljni statusom i kupe stan novije gradnje ili kucu. Uzalud ovde trose energiju kad nista ne mogu da promene.Ja radim sve vidove grejanja ali ne bih ovde da komentarisem sta je najisplativije jer su misljenja podeljena.

Лука Лабан

pre 5 godina

Искуствено, пре ћу добити седмицу на намештеном Лото-у него испунити њихове прописе!

Milan Nis

pre 5 godina

Haha,znaci nikad.U zgradama sa 5 stanova,nacice se jedan protiv,koja je verovatnoca za zgrade od 20,30 stanova i vise,da svi budu za.

Zoran Glisovic

pre 5 godina

Zasto lazete, ovde nije pitanje dali hocemo da placamo cele godine ili samo u grejnoj sezoni,vec dali hocemo da se grejemo na daljinsko grejanje ili ne !?;; Dali je to greska vaseg novinara ili ne u krajnjoj liniji je manje bitno. Bitno je da sve vise licite kao da vas je Goran Vesic pravio,!!!!

laki

pre 5 godina

to znaci da ce odgovor uvek biti da nije moguce.A drugo ,kako da uklone radijatore.pa nisu ih oni ni postavili,niti platili.Oni mogu samo da iskljuce sa tiplovoda ine koji ne zele da se greju sa toplane.

QQ-LELE

pre 5 godina

Cene grejanja su iz perioda kada je barel nafte bio 160 $, .Grejanje treba da bude servis građana, da kupi energente, plati radnike, i odvoji pare za amortizaciju. I da na kraju godine bude na 0. Pancevacka toplana je svake godine u plusu, ove je 150 M dinara. I te pare uplaćuje u budžet grada. Ispada da mi koji se grejemo , na toplanu finansira o grad.

Ja

pre 4 godine

A kad komšija dogradi sobu, i dodaju nove radijatore, i dodaju po još par rebara na svaki radijator...tad je meni grejanje lošije, tad me niko ne pita da li sam saglasna da dodaju još rebara, a pri tome ne plaćaju grejanje za novu sobu, dogradjenu. I imaju više kvadrata za grejanje od mene..ali nisu prijavili. Strašno.tad se toplana ne oglašava i ja plaćam više nego komšija.užassss