Utorak, 22.05.2018.

10:15

Zemljotres drma Evropu - nova zemlja želi napolje?

Evro je kao zgrada bez izlaza, rekao je lider konzervativne stranke Vilijam Hag, a iskustvo Italije u prethodnih 20 godina to i pokazuje.

Izvor: B92

Zemljotres drma Evropu - nova zemlja želi napolje? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Tresla se gora

pre 5 godina

Isto kao i Grci, grmi dok se ne dokopas vlasti, a onda brinu da tu i ostanu. Umesto da spasavaju drzavu kao sto i obecaju na izborima i ostanu drzavnici, oni se samo uvuku u vlast i postaju politicari...

j.

pre 5 godina

Ovo prestaje da ima smisla, Dare: u Italiji živi najmanje 500.000 ilegalnih iseljenika i nisu u zatvorima, jer ilegalno useljavanje je prekršaj, ali ne i krivično delo. Mnogo našeg sveta ide u Italiju turistički, kolima, i niko od njim nema dozvolu boravka. Kontrolišu dokumenta samo kad nekog traže ili napraviš prekršaj; ja u 25 godina nisam pokazala ličnu kartu, osim na aerodromu kad putujem. Ali, ti si ubeđen da znaš bolje. Valjda ću i ja jednog dana naučiti.

gagi

pre 5 godina

@bgd

Apsolutno najpametniji i najobjektivniji komentar. Odavno nisam pročitao na ovim stranama toliko pametnog u tako malo reči. Svaka čast. Potisujem 100%

Mikula

pre 5 godina

Pre malo manje od 30 godina (sad imam 36), sedeo sam kod brice sa dedom i čitao aforizme u Večernjim Novostima. Tada je pisalo nešto ovako: 2025 godina, konačno u EU ulaze Srbija, Albanija... a izlaze Engleska, Francuska i Nemačka.

Marx

pre 5 godina

e sad pitanje za eurofile: a sto mi jurimo tamo?
(darko, 22. maj 2018 11:44)

'Ajde za početak, ljudi bi, kao, da izađu iz monetarne unije ne evropske.

Dare

pre 5 godina

@Dare, ako nisi razumeo, ima nas koji živimo ceo život u Italiji i malo smo bolje upućeni od tebe koji prođeš dva puta godišnje. Karabinjeri ne provode "ilegalce", a kamoli da ih hapse i šalju u zatvor, ili prate do granice.

Opet ponavljam: nisam ni rekao da oni provode "ilegalce" do granice već da ih mogu pronaći (recimo slučajno) a onda ih sprovedu tamo gde treba, sigurno ih neće pustiti. Mene su dva puta zaustavljali, jednom u "rutinskoj kontroli" na granici sa Francuskom, posle Frejus-a a drugi put jer sam napravio saobraćajni prekršaj i oba puta su mi tražili Carte de Sejour (francusku dozvolu boravka) kada su videli da nisam državljanin EU. I kao što rekoh, da je nisam imao, sigurno bi rekli, ok furaj dalje, nije naše to što si ilegalno u EU i Italiji. E sad, možda se ne zovu baš Karabinjeri, ali mislim da im je to pisalo na vratima automobila.

b.sce.

pre 5 godina

@EU 4 ever
Tekst govori eventualnom istupanju Italije iz Evrozone kao o posljedici kršenja budžetske,poreske i svake druge politike koju najavljuje nova Vlada.
A,vi,govorite o istupanju Italije iz EU iako to niko nije pomenuo.

j.

pre 5 godina

Dare, ako nisi razumeo, ima nas koji živimo ceo život u Italiji i malo smo bolje upućeni od tebe koji prođeš dva puta godišnje. Karabinjeri ne provode "ilegalce", a kamoli da ih hapse i šalju u zatvor, ili prate do granice. Pa zar zaista misliš da bi ih Švajcarci, Francuzi ili Austrijanci primili?!

Dare

pre 5 godina

@Kad vec tako izmisljas trebao si da se potpises kao 'Pinokio'!
- Karabinjeri ne hvataju 'ilegalce'.
- ne postoji 'drzavna stipendija'.
- Stipendija nema nikakve veze za dozvolom boravka; jedno su PARE drugo je PRAVO BORAVKA

Ajd sad ti ponovo pročitaj moj komentar i podvuci mi gde sam napisao da stipendija ima veze s dozvolom boravka. Ako znaš da čitaš. I kažeš ne postoje državne stipendije? Ukucaj u google "stipendije vlade italije srbija" pa prvi lik koji dobiješ biće Konkurs Vlade Italije za državljane Srbije.
Karabinjeri te mogu zaustaviti na ulici i tražiti papire, ako ih nemaš sigurno će te pustiti i reći, ok to nije naš posao, izvinjavamo se što smo ti smetali.
Ako u bilo kojoj EU zemlji boraviš bez dozvole, naravno da će ispratiti do granice i još ćeš dobiti jedan lepi pečat u pasošu koji ti zabranu ulazak na par godina.
I imam još puno priča o Italiji jer već 4 godine živim u Francuskoj i najmanje dva puta godišnje prođem kroz italiju i najmanje 2 noći i prespavam tamo. Ali, sve je džaba kad Srbi sve znaju najbolje, pa čak i ovaj link na sajtu italijanske ambasade o stipendiji Vlade Italije je laž, sve je to zavera protiv Srba.

Sasa

pre 5 godina

(dr gonzo, 22. maj 2018 13:00)

EU je Americki projekat, zato je do sada i funkcionisao. EU je Americki ekonomski partner i uopste nema logike da jedna agencija unutar te zemlje samostalno, mimo interesa SAD, radi na raspadu glavnog Americkog saveznika.

bobo

pre 5 godina

@123: Činjenica je da Bugari i Rumuni ne žive nešto bolje i nisu u EU od juče, to oni sami kažu i ja živim u EU zemlji dugo. Običan narod samo malo oseča razliku na bolje ali to je puno do političara ako mogu da iskoriste EU za nešto dobro a za firme je super.
Ovo za Italiju ali i Grčku da su pretnja Euro zoni su znali već 93 godine kad se zvalo Evropska zajednica to su novinari otkrili na zapadu.
A sad se Nemci i drugi prave kao da ništa nisu znali.

Srdjanbg

pre 5 godina

Koliko vekova su bili perjanica Evrope, izmislili su Evropu ovakva kakva je danas, zato su zaslužili da možda i odmore neko vreme! Sve ostale Evropske zemlje teško da su crno ispod nokta Italiji!

123

pre 5 godina

e sad pitanje za eurofile: a sto mi jurimo tamo?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (darko, 22. maj 2018 11:44)

Evo zašto.
U EU je mogućnost izbijanja sukoba sveden na minimum. Ovako smo samo i služimo za potkusurivanje između sila, nemamo nikakve poluge za pregovore. Kao primer dajem "pregovore" oko Kosova. Sukob i dalje lebdi nad Balkanom.

Uređenje države. Nama trebaju "mama i tata", jer samo jedva da funkcionišemo kao država. Treba nam i dobra praksa koje imaju uređene države. Jedini način da se to dogodi je da nas neko natera. Put ka EU je, za sada, jedini način.

Novac. EU donira podosta novca, održava pojedine institucije u životu, šalje novac u naše šklostvo i zdravstvo. Taj novac je na prvi pogled nevidljiv, ali ima efekta. Ovo rade isključivo iz intesesa, ali samo dok smo im naklonjeni.

Ekonomija. Polovina radnih mesta zavisi od EU. Više od polovine investicija dolazi odande. Veći do kredita bez kojih naša država ne može da izmiruje obveze dolazi iz EU. Dok smo na putu ka EU, to će ostati, u suprotnom mogu povući investicije i oboriti ekonomiju gore nego 1991-1993 sankcijama.

Sam ulazak u evrozonu smatram suludom idejom, pre svega jer godi samo bogatim državama. Ne moramo mi ući u EU, sam put ka EU je solidna solucija za Srbiju trenutno, samo bilo kakvo vijuganje nas može dovesti do problema.


Nisam eurofil, samo treba sagledati dublje trenutno stanje, baratati činjenicama, ne propagandom.

smuki

pre 5 godina

@darko

Da ti cica (neurofil) objasni. Idi do Italije, Engleske i ostale razvijene zemlje EU-a pa onda uporedi sa Srbijom i mozda ce ti biti jasnije zasto Srbija zeli u EU a zasto Engleska hoce van.
Nama treba ko zna koliko decenija da stignemo standard jedne Slovenije a kamo li Italije ili Engleske. Ono sto je za italijane, engleze, djubre za nas je hrana. Get it?

Sale

pre 5 godina

Ne vidim zasto bi neko morao da spasava banke. To su privatne kompanje i ako su lose ulagali i pozajmljivali bez provere da li neko ima novca da vrati tj. bez pokrica onda treba da odu u stecaj jer je to njihova greska i njihova lakomost na novac.

Drzava nije duzna da pokriva greske privatnog bankarskog sektora.

Treba postupiti ko na Islandu. Zatvaranje banaka, nista im se ne daje, ukoliko je bilo elemenata krivicnih prekrsaja sudjenja i zatvori za predsednike banaka.

Dosta je bilo pokrivanja bankarskog lopovskog sektora na stetu drzave i gradjana.

dr gonzo

pre 5 godina

neka neko potrazi clanak koji je izbacen na netu pre 6 godina ..kartografija Cia-e..iz eu..izlaze..italija..spanija..portugal..i skandinavske zemlje..plan je da se se eu rasparca ekonomski

Djuzepe

pre 5 godina

@Dare - Nista cudno. Italija je daleko od organozivane drzave. Samo kad zagrebes malo, vidis koliko su neorganizovani, prevaranti, netolerantni.
(CCC, 22. maj 2018 12:30) # Link komentara

Kao da su, da prostis, Srbi a ne Italijani!

EU 4ever

pre 5 godina

Bilo bi lepo kad bi se novinari malo raspitali pre nego sto napisu ovako senzacionalisticki tekst:
1. Predsednik republike Matarela jos nije potvrdio vladu i premijera Kontea.
2. Po ustavu Italije nije moguce menjati medjunarodne dogovore referendumom a za istupanje iz EU bi trebalo imati 2/3 grasova u parlamentu

O cemu je prethodni tekst onda?

S.P.Q.R.

pre 5 godina

Jedan primer italijanske nenormalnosti, moj prijatelj je završio master u Rimu, ali zbog spore administracije nije na vreme dobio boravišnu dozvolu, pa je 6 meseci ilegalno boravio u Italiji a legalno studirao i primao državnu stipendiju! I jednoga dana su ga uhvatili karabinjeri i zatvorili na par dana jer je ilegalac, pa je posle na sudu jedva izbegao deportaciju. Ja i danas ne mogu to da shvatim, ta priča je nenormalna čak i za Srbiju.
(Dare, 22. maj 2018 11:23)

Kad vec tako izmisljas trebao si da se potpises kao 'Pinokio'!
- Karabinjeri ne hvataju 'ilegalce'.
- ne postoji 'drzavna stipendija'.
- Stipendija nema nikakve veze za dozvolom boravka; jedno su PARE drugo je PRAVO BORAVKA
- po italijanskom zakonu NE MOZES BITI DEPORTOVAN! Najvise sto mozes dobiti je 'foglio di via' sto znaci sud ti nalozi da napustis zemlju - sam! Ako to ne ucinis kad te ponovo uhvate - nikom nista. U medjuvremenu ako se tvoje stanje promeni, zahtev za napustanje zemlje postaje nevazeci.

Muka mi je vise od tih 'neverovatnih' prica koje kruze po Srbiji - valda nam je lakse kad pricamo kako su i ostale zemlje nenormalne?

j.

pre 5 godina

Dare, kao neko ko živi 25 godina u Italiji, mogu da ti kažem da to nije istina. U očekivanju produženja boravka NISI ilegalan, a čak i da jesi, zbog toga se ne hapsi i ne ide u zatvor, u najgorem slučaju dobiješ nalog da u određenom roku napustiš zemlju. Nikakva deportacija. Naravno, onome ko je u procesu produženja, to se jednostavno ne može desiti. Italija je, osim toga, jedan od najvećih neto kontribuenata EU.

Don Corleone

pre 5 godina

Zato što jedna Hrvatska dobije godišnje oko 12 milijardi evra od EU,gotovo isto koliko zaradi u sezoni,Italija možda i može bez EU,ali mi ne.I nije stvar biti eurofil ili ne,već čist pragmatizam.Ako misliš da nam je bolje u uniji sa Kazahstanom i Rusijom grdno se varaš.

Serbinho

pre 5 godina

Mateo Salvini, nasi nece verovati sta čuju a tek Bepe Grilo.
Prvi je ubedljivo na našoj strani, usput i kraj ovakvog stava Zapada ili razlaz.
Pocetak nečeg novog ili kraj nečeg starog.

.орг

pre 5 godina

Međutim, nikada nije došlo do realnog sagledavanja činjenica, da li bi zemlja poput Srbije, zapravo mogla da se nosi sa rigoroznošću članstva u jednoj (monetarnoj) uniji.

Kada su shvatili da Srbija ne može da ispuni određene kriterijume, pravila su "savijena", ali rezultat nije bio slavan - izgubile su se dve ekonomske decenije u kojima životni standard stagnira.

Srdjan

pre 5 godina

Jeftini populizam, ne mogu da kradu stampanjem para! To je sustina, nije to zbog nekog patriotizma, njima trebaju pare a sa evrom ne mogu da manipulisu. Jasno ko dan!

Bager

pre 5 godina

Smešni su ovi što likuju, kao EU se raspada. EU može da se smanji ali da se raspadne nikako. Tih nekoliko zemalja koje nose evrozonu su toliko jake da je pitanje zapravo da li njima uopšte i odgovara ovolika EU.
Tu je presudan faktor betbednosti pre svega a ne ekonomija kako mnogi misle.

CCC

pre 5 godina

@Dare - Nista cudno. Italija je daleko od organozivane drzave. Samo kad zagrebes malo, vidis koliko su neorganizovani, prevaranti, netolerantni.

bgd

pre 5 godina

Nista se nece desiti.Samo pisu da bi pisali.Nema nista od izlaska iz EU.Nije pitanje da li mi hocemo u EU,nego da li nas ostale evropske zemlje zele.Njihovo javno mnjenje je malo uplaseno da u svoje dvoriste pusti jos jedan prilicno primitivan narod koji uz sve to i nema svoju volju,vec slepo sledi ono sto mu Rusi kazu.Sta ce EU mali Rusi u centru Balkana,kao neka ruska enklava.Mi cemo nastaviti da zivimo tako sto cemo slusati bajke o raspadu EU i USA,a mladi ce se iseljavati bas u te drzave.A najludje od svega je sto ce ti ljudi, koji nam pricaju te bajke,lepo slagati evre na svoje bankovne racune i vozice nemacka kola,dok ce narod slepo da im veruje u njihove price.Ova zemlja ce prestati da postoji,a ne EU.

dingoslav

pre 5 godina

Kako bih volio da se raspadne EU zbog ovih država koje misle da sve znaju. Pa da lepo Nemačka, Francuska i Švedska nastave svojim putem a ostali neka se snađu. Italija je uvek bila simbol korumpirane i nefunkcionalne vlasti i sad oni našli da diktiraju nekome pravila.
Jedan primer italijanske nenormalnosti, moj prijatelj je završio master u Rimu, ali zbog spore administracije nije na vreme dobio boravišnu dozvolu, pa je 6 meseci ilegalno boravio u Italiji a legalno studirao i primao državnu stipendiju! I jednoga dana su ga uhvatili karabinjeri i zatvorili na par dana jer je ilegalac, pa je posle na sudu jedva izbegao deportaciju. Ja i danas ne mogu to da shvatim, ta priča je nenormalna čak i za Srbiju.
(Dare, 22. maj 2018 11:23)

A ja po povratku iz Maroka u Italiju svojim očima video marokanca koji je bio ispred mene u redu za pregled pasoša kako čučne i prođe ispod šaltera. Pošto mi je situacija delovala nerealno ispratio sam pogledom tog momka koliko sam bio u mogućnosti. Niko mi nije prišao tako da kapiram da je bez problema ušao u zemlju bez ikakvih dokumenata.

dodji juce

pre 5 godina

Ma daj ...,..

Odakle vadite ovakve vesti? Naravno da ovog nema nista, a ako se i desi Srbija ce biti deo EU.
Znaci 2035/36 godina.
Cuj najnovija vest ;)

Dare

pre 5 godina

Kako bih volio da se raspadne EU zbog ovih država koje misle da sve znaju. Pa da lepo Nemačka, Francuska i Švedska nastave svojim putem a ostali neka se snađu. Italija je uvek bila simbol korumpirane i nefunkcionalne vlasti i sad oni našli da diktiraju nekome pravila.
Jedan primer italijanske nenormalnosti, moj prijatelj je završio master u Rimu, ali zbog spore administracije nije na vreme dobio boravišnu dozvolu, pa je 6 meseci ilegalno boravio u Italiji a legalno studirao i primao državnu stipendiju! I jednoga dana su ga uhvatili karabinjeri i zatvorili na par dana jer je ilegalac, pa je posle na sudu jedva izbegao deportaciju. Ja i danas ne mogu to da shvatim, ta priča je nenormalna čak i za Srbiju.

Dare

pre 5 godina

Kako bih volio da se raspadne EU zbog ovih država koje misle da sve znaju. Pa da lepo Nemačka, Francuska i Švedska nastave svojim putem a ostali neka se snađu. Italija je uvek bila simbol korumpirane i nefunkcionalne vlasti i sad oni našli da diktiraju nekome pravila.
Jedan primer italijanske nenormalnosti, moj prijatelj je završio master u Rimu, ali zbog spore administracije nije na vreme dobio boravišnu dozvolu, pa je 6 meseci ilegalno boravio u Italiji a legalno studirao i primao državnu stipendiju! I jednoga dana su ga uhvatili karabinjeri i zatvorili na par dana jer je ilegalac, pa je posle na sudu jedva izbegao deportaciju. Ja i danas ne mogu to da shvatim, ta priča je nenormalna čak i za Srbiju.

bgd

pre 5 godina

Nista se nece desiti.Samo pisu da bi pisali.Nema nista od izlaska iz EU.Nije pitanje da li mi hocemo u EU,nego da li nas ostale evropske zemlje zele.Njihovo javno mnjenje je malo uplaseno da u svoje dvoriste pusti jos jedan prilicno primitivan narod koji uz sve to i nema svoju volju,vec slepo sledi ono sto mu Rusi kazu.Sta ce EU mali Rusi u centru Balkana,kao neka ruska enklava.Mi cemo nastaviti da zivimo tako sto cemo slusati bajke o raspadu EU i USA,a mladi ce se iseljavati bas u te drzave.A najludje od svega je sto ce ti ljudi, koji nam pricaju te bajke,lepo slagati evre na svoje bankovne racune i vozice nemacka kola,dok ce narod slepo da im veruje u njihove price.Ova zemlja ce prestati da postoji,a ne EU.

smuki

pre 5 godina

@darko

Da ti cica (neurofil) objasni. Idi do Italije, Engleske i ostale razvijene zemlje EU-a pa onda uporedi sa Srbijom i mozda ce ti biti jasnije zasto Srbija zeli u EU a zasto Engleska hoce van.
Nama treba ko zna koliko decenija da stignemo standard jedne Slovenije a kamo li Italije ili Engleske. Ono sto je za italijane, engleze, djubre za nas je hrana. Get it?

Don Corleone

pre 5 godina

Zato što jedna Hrvatska dobije godišnje oko 12 milijardi evra od EU,gotovo isto koliko zaradi u sezoni,Italija možda i može bez EU,ali mi ne.I nije stvar biti eurofil ili ne,već čist pragmatizam.Ako misliš da nam je bolje u uniji sa Kazahstanom i Rusijom grdno se varaš.

Sale

pre 5 godina

Ne vidim zasto bi neko morao da spasava banke. To su privatne kompanje i ako su lose ulagali i pozajmljivali bez provere da li neko ima novca da vrati tj. bez pokrica onda treba da odu u stecaj jer je to njihova greska i njihova lakomost na novac.

Drzava nije duzna da pokriva greske privatnog bankarskog sektora.

Treba postupiti ko na Islandu. Zatvaranje banaka, nista im se ne daje, ukoliko je bilo elemenata krivicnih prekrsaja sudjenja i zatvori za predsednike banaka.

Dosta je bilo pokrivanja bankarskog lopovskog sektora na stetu drzave i gradjana.

dodji juce

pre 5 godina

Ma daj ...,..

Odakle vadite ovakve vesti? Naravno da ovog nema nista, a ako se i desi Srbija ce biti deo EU.
Znaci 2035/36 godina.
Cuj najnovija vest ;)

S.P.Q.R.

pre 5 godina

Jedan primer italijanske nenormalnosti, moj prijatelj je završio master u Rimu, ali zbog spore administracije nije na vreme dobio boravišnu dozvolu, pa je 6 meseci ilegalno boravio u Italiji a legalno studirao i primao državnu stipendiju! I jednoga dana su ga uhvatili karabinjeri i zatvorili na par dana jer je ilegalac, pa je posle na sudu jedva izbegao deportaciju. Ja i danas ne mogu to da shvatim, ta priča je nenormalna čak i za Srbiju.
(Dare, 22. maj 2018 11:23)

Kad vec tako izmisljas trebao si da se potpises kao 'Pinokio'!
- Karabinjeri ne hvataju 'ilegalce'.
- ne postoji 'drzavna stipendija'.
- Stipendija nema nikakve veze za dozvolom boravka; jedno su PARE drugo je PRAVO BORAVKA
- po italijanskom zakonu NE MOZES BITI DEPORTOVAN! Najvise sto mozes dobiti je 'foglio di via' sto znaci sud ti nalozi da napustis zemlju - sam! Ako to ne ucinis kad te ponovo uhvate - nikom nista. U medjuvremenu ako se tvoje stanje promeni, zahtev za napustanje zemlje postaje nevazeci.

Muka mi je vise od tih 'neverovatnih' prica koje kruze po Srbiji - valda nam je lakse kad pricamo kako su i ostale zemlje nenormalne?

Srdjan

pre 5 godina

Jeftini populizam, ne mogu da kradu stampanjem para! To je sustina, nije to zbog nekog patriotizma, njima trebaju pare a sa evrom ne mogu da manipulisu. Jasno ko dan!

EU 4ever

pre 5 godina

Bilo bi lepo kad bi se novinari malo raspitali pre nego sto napisu ovako senzacionalisticki tekst:
1. Predsednik republike Matarela jos nije potvrdio vladu i premijera Kontea.
2. Po ustavu Italije nije moguce menjati medjunarodne dogovore referendumom a za istupanje iz EU bi trebalo imati 2/3 grasova u parlamentu

O cemu je prethodni tekst onda?

123

pre 5 godina

e sad pitanje za eurofile: a sto mi jurimo tamo?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (darko, 22. maj 2018 11:44)

Evo zašto.
U EU je mogućnost izbijanja sukoba sveden na minimum. Ovako smo samo i služimo za potkusurivanje između sila, nemamo nikakve poluge za pregovore. Kao primer dajem "pregovore" oko Kosova. Sukob i dalje lebdi nad Balkanom.

Uređenje države. Nama trebaju "mama i tata", jer samo jedva da funkcionišemo kao država. Treba nam i dobra praksa koje imaju uređene države. Jedini način da se to dogodi je da nas neko natera. Put ka EU je, za sada, jedini način.

Novac. EU donira podosta novca, održava pojedine institucije u životu, šalje novac u naše šklostvo i zdravstvo. Taj novac je na prvi pogled nevidljiv, ali ima efekta. Ovo rade isključivo iz intesesa, ali samo dok smo im naklonjeni.

Ekonomija. Polovina radnih mesta zavisi od EU. Više od polovine investicija dolazi odande. Veći do kredita bez kojih naša država ne može da izmiruje obveze dolazi iz EU. Dok smo na putu ka EU, to će ostati, u suprotnom mogu povući investicije i oboriti ekonomiju gore nego 1991-1993 sankcijama.

Sam ulazak u evrozonu smatram suludom idejom, pre svega jer godi samo bogatim državama. Ne moramo mi ući u EU, sam put ka EU je solidna solucija za Srbiju trenutno, samo bilo kakvo vijuganje nas može dovesti do problema.


Nisam eurofil, samo treba sagledati dublje trenutno stanje, baratati činjenicama, ne propagandom.

j.

pre 5 godina

Dare, kao neko ko živi 25 godina u Italiji, mogu da ti kažem da to nije istina. U očekivanju produženja boravka NISI ilegalan, a čak i da jesi, zbog toga se ne hapsi i ne ide u zatvor, u najgorem slučaju dobiješ nalog da u određenom roku napustiš zemlju. Nikakva deportacija. Naravno, onome ko je u procesu produženja, to se jednostavno ne može desiti. Italija je, osim toga, jedan od najvećih neto kontribuenata EU.

Djuzepe

pre 5 godina

@Dare - Nista cudno. Italija je daleko od organozivane drzave. Samo kad zagrebes malo, vidis koliko su neorganizovani, prevaranti, netolerantni.
(CCC, 22. maj 2018 12:30) # Link komentara

Kao da su, da prostis, Srbi a ne Italijani!

Bager

pre 5 godina

Smešni su ovi što likuju, kao EU se raspada. EU može da se smanji ali da se raspadne nikako. Tih nekoliko zemalja koje nose evrozonu su toliko jake da je pitanje zapravo da li njima uopšte i odgovara ovolika EU.
Tu je presudan faktor betbednosti pre svega a ne ekonomija kako mnogi misle.

.орг

pre 5 godina

Međutim, nikada nije došlo do realnog sagledavanja činjenica, da li bi zemlja poput Srbije, zapravo mogla da se nosi sa rigoroznošću članstva u jednoj (monetarnoj) uniji.

Kada su shvatili da Srbija ne može da ispuni određene kriterijume, pravila su "savijena", ali rezultat nije bio slavan - izgubile su se dve ekonomske decenije u kojima životni standard stagnira.

dingoslav

pre 5 godina

Kako bih volio da se raspadne EU zbog ovih država koje misle da sve znaju. Pa da lepo Nemačka, Francuska i Švedska nastave svojim putem a ostali neka se snađu. Italija je uvek bila simbol korumpirane i nefunkcionalne vlasti i sad oni našli da diktiraju nekome pravila.
Jedan primer italijanske nenormalnosti, moj prijatelj je završio master u Rimu, ali zbog spore administracije nije na vreme dobio boravišnu dozvolu, pa je 6 meseci ilegalno boravio u Italiji a legalno studirao i primao državnu stipendiju! I jednoga dana su ga uhvatili karabinjeri i zatvorili na par dana jer je ilegalac, pa je posle na sudu jedva izbegao deportaciju. Ja i danas ne mogu to da shvatim, ta priča je nenormalna čak i za Srbiju.
(Dare, 22. maj 2018 11:23)

A ja po povratku iz Maroka u Italiju svojim očima video marokanca koji je bio ispred mene u redu za pregled pasoša kako čučne i prođe ispod šaltera. Pošto mi je situacija delovala nerealno ispratio sam pogledom tog momka koliko sam bio u mogućnosti. Niko mi nije prišao tako da kapiram da je bez problema ušao u zemlju bez ikakvih dokumenata.

CCC

pre 5 godina

@Dare - Nista cudno. Italija je daleko od organozivane drzave. Samo kad zagrebes malo, vidis koliko su neorganizovani, prevaranti, netolerantni.

b.sce.

pre 5 godina

@EU 4 ever
Tekst govori eventualnom istupanju Italije iz Evrozone kao o posljedici kršenja budžetske,poreske i svake druge politike koju najavljuje nova Vlada.
A,vi,govorite o istupanju Italije iz EU iako to niko nije pomenuo.

dr gonzo

pre 5 godina

neka neko potrazi clanak koji je izbacen na netu pre 6 godina ..kartografija Cia-e..iz eu..izlaze..italija..spanija..portugal..i skandinavske zemlje..plan je da se se eu rasparca ekonomski

Srdjanbg

pre 5 godina

Koliko vekova su bili perjanica Evrope, izmislili su Evropu ovakva kakva je danas, zato su zaslužili da možda i odmore neko vreme! Sve ostale Evropske zemlje teško da su crno ispod nokta Italiji!

Mikula

pre 5 godina

Pre malo manje od 30 godina (sad imam 36), sedeo sam kod brice sa dedom i čitao aforizme u Večernjim Novostima. Tada je pisalo nešto ovako: 2025 godina, konačno u EU ulaze Srbija, Albanija... a izlaze Engleska, Francuska i Nemačka.

Marx

pre 5 godina

e sad pitanje za eurofile: a sto mi jurimo tamo?
(darko, 22. maj 2018 11:44)

'Ajde za početak, ljudi bi, kao, da izađu iz monetarne unije ne evropske.

j.

pre 5 godina

Dare, ako nisi razumeo, ima nas koji živimo ceo život u Italiji i malo smo bolje upućeni od tebe koji prođeš dva puta godišnje. Karabinjeri ne provode "ilegalce", a kamoli da ih hapse i šalju u zatvor, ili prate do granice. Pa zar zaista misliš da bi ih Švajcarci, Francuzi ili Austrijanci primili?!

Serbinho

pre 5 godina

Mateo Salvini, nasi nece verovati sta čuju a tek Bepe Grilo.
Prvi je ubedljivo na našoj strani, usput i kraj ovakvog stava Zapada ili razlaz.
Pocetak nečeg novog ili kraj nečeg starog.

Dare

pre 5 godina

@Kad vec tako izmisljas trebao si da se potpises kao 'Pinokio'!
- Karabinjeri ne hvataju 'ilegalce'.
- ne postoji 'drzavna stipendija'.
- Stipendija nema nikakve veze za dozvolom boravka; jedno su PARE drugo je PRAVO BORAVKA

Ajd sad ti ponovo pročitaj moj komentar i podvuci mi gde sam napisao da stipendija ima veze s dozvolom boravka. Ako znaš da čitaš. I kažeš ne postoje državne stipendije? Ukucaj u google "stipendije vlade italije srbija" pa prvi lik koji dobiješ biće Konkurs Vlade Italije za državljane Srbije.
Karabinjeri te mogu zaustaviti na ulici i tražiti papire, ako ih nemaš sigurno će te pustiti i reći, ok to nije naš posao, izvinjavamo se što smo ti smetali.
Ako u bilo kojoj EU zemlji boraviš bez dozvole, naravno da će ispratiti do granice i još ćeš dobiti jedan lepi pečat u pasošu koji ti zabranu ulazak na par godina.
I imam još puno priča o Italiji jer već 4 godine živim u Francuskoj i najmanje dva puta godišnje prođem kroz italiju i najmanje 2 noći i prespavam tamo. Ali, sve je džaba kad Srbi sve znaju najbolje, pa čak i ovaj link na sajtu italijanske ambasade o stipendiji Vlade Italije je laž, sve je to zavera protiv Srba.

bobo

pre 5 godina

@123: Činjenica je da Bugari i Rumuni ne žive nešto bolje i nisu u EU od juče, to oni sami kažu i ja živim u EU zemlji dugo. Običan narod samo malo oseča razliku na bolje ali to je puno do političara ako mogu da iskoriste EU za nešto dobro a za firme je super.
Ovo za Italiju ali i Grčku da su pretnja Euro zoni su znali već 93 godine kad se zvalo Evropska zajednica to su novinari otkrili na zapadu.
A sad se Nemci i drugi prave kao da ništa nisu znali.

Sasa

pre 5 godina

(dr gonzo, 22. maj 2018 13:00)

EU je Americki projekat, zato je do sada i funkcionisao. EU je Americki ekonomski partner i uopste nema logike da jedna agencija unutar te zemlje samostalno, mimo interesa SAD, radi na raspadu glavnog Americkog saveznika.

gagi

pre 5 godina

@bgd

Apsolutno najpametniji i najobjektivniji komentar. Odavno nisam pročitao na ovim stranama toliko pametnog u tako malo reči. Svaka čast. Potisujem 100%

Dare

pre 5 godina

@Dare, ako nisi razumeo, ima nas koji živimo ceo život u Italiji i malo smo bolje upućeni od tebe koji prođeš dva puta godišnje. Karabinjeri ne provode "ilegalce", a kamoli da ih hapse i šalju u zatvor, ili prate do granice.

Opet ponavljam: nisam ni rekao da oni provode "ilegalce" do granice već da ih mogu pronaći (recimo slučajno) a onda ih sprovedu tamo gde treba, sigurno ih neće pustiti. Mene su dva puta zaustavljali, jednom u "rutinskoj kontroli" na granici sa Francuskom, posle Frejus-a a drugi put jer sam napravio saobraćajni prekršaj i oba puta su mi tražili Carte de Sejour (francusku dozvolu boravka) kada su videli da nisam državljanin EU. I kao što rekoh, da je nisam imao, sigurno bi rekli, ok furaj dalje, nije naše to što si ilegalno u EU i Italiji. E sad, možda se ne zovu baš Karabinjeri, ali mislim da im je to pisalo na vratima automobila.

j.

pre 5 godina

Ovo prestaje da ima smisla, Dare: u Italiji živi najmanje 500.000 ilegalnih iseljenika i nisu u zatvorima, jer ilegalno useljavanje je prekršaj, ali ne i krivično delo. Mnogo našeg sveta ide u Italiju turistički, kolima, i niko od njim nema dozvolu boravka. Kontrolišu dokumenta samo kad nekog traže ili napraviš prekršaj; ja u 25 godina nisam pokazala ličnu kartu, osim na aerodromu kad putujem. Ali, ti si ubeđen da znaš bolje. Valjda ću i ja jednog dana naučiti.

Tresla se gora

pre 5 godina

Isto kao i Grci, grmi dok se ne dokopas vlasti, a onda brinu da tu i ostanu. Umesto da spasavaju drzavu kao sto i obecaju na izborima i ostanu drzavnici, oni se samo uvuku u vlast i postaju politicari...

Dare

pre 5 godina

Kako bih volio da se raspadne EU zbog ovih država koje misle da sve znaju. Pa da lepo Nemačka, Francuska i Švedska nastave svojim putem a ostali neka se snađu. Italija je uvek bila simbol korumpirane i nefunkcionalne vlasti i sad oni našli da diktiraju nekome pravila.
Jedan primer italijanske nenormalnosti, moj prijatelj je završio master u Rimu, ali zbog spore administracije nije na vreme dobio boravišnu dozvolu, pa je 6 meseci ilegalno boravio u Italiji a legalno studirao i primao državnu stipendiju! I jednoga dana su ga uhvatili karabinjeri i zatvorili na par dana jer je ilegalac, pa je posle na sudu jedva izbegao deportaciju. Ja i danas ne mogu to da shvatim, ta priča je nenormalna čak i za Srbiju.

bgd

pre 5 godina

Nista se nece desiti.Samo pisu da bi pisali.Nema nista od izlaska iz EU.Nije pitanje da li mi hocemo u EU,nego da li nas ostale evropske zemlje zele.Njihovo javno mnjenje je malo uplaseno da u svoje dvoriste pusti jos jedan prilicno primitivan narod koji uz sve to i nema svoju volju,vec slepo sledi ono sto mu Rusi kazu.Sta ce EU mali Rusi u centru Balkana,kao neka ruska enklava.Mi cemo nastaviti da zivimo tako sto cemo slusati bajke o raspadu EU i USA,a mladi ce se iseljavati bas u te drzave.A najludje od svega je sto ce ti ljudi, koji nam pricaju te bajke,lepo slagati evre na svoje bankovne racune i vozice nemacka kola,dok ce narod slepo da im veruje u njihove price.Ova zemlja ce prestati da postoji,a ne EU.

Don Corleone

pre 5 godina

Zato što jedna Hrvatska dobije godišnje oko 12 milijardi evra od EU,gotovo isto koliko zaradi u sezoni,Italija možda i može bez EU,ali mi ne.I nije stvar biti eurofil ili ne,već čist pragmatizam.Ako misliš da nam je bolje u uniji sa Kazahstanom i Rusijom grdno se varaš.

smuki

pre 5 godina

@darko

Da ti cica (neurofil) objasni. Idi do Italije, Engleske i ostale razvijene zemlje EU-a pa onda uporedi sa Srbijom i mozda ce ti biti jasnije zasto Srbija zeli u EU a zasto Engleska hoce van.
Nama treba ko zna koliko decenija da stignemo standard jedne Slovenije a kamo li Italije ili Engleske. Ono sto je za italijane, engleze, djubre za nas je hrana. Get it?

Srdjanbg

pre 5 godina

Koliko vekova su bili perjanica Evrope, izmislili su Evropu ovakva kakva je danas, zato su zaslužili da možda i odmore neko vreme! Sve ostale Evropske zemlje teško da su crno ispod nokta Italiji!

S.P.Q.R.

pre 5 godina

Jedan primer italijanske nenormalnosti, moj prijatelj je završio master u Rimu, ali zbog spore administracije nije na vreme dobio boravišnu dozvolu, pa je 6 meseci ilegalno boravio u Italiji a legalno studirao i primao državnu stipendiju! I jednoga dana su ga uhvatili karabinjeri i zatvorili na par dana jer je ilegalac, pa je posle na sudu jedva izbegao deportaciju. Ja i danas ne mogu to da shvatim, ta priča je nenormalna čak i za Srbiju.
(Dare, 22. maj 2018 11:23)

Kad vec tako izmisljas trebao si da se potpises kao 'Pinokio'!
- Karabinjeri ne hvataju 'ilegalce'.
- ne postoji 'drzavna stipendija'.
- Stipendija nema nikakve veze za dozvolom boravka; jedno su PARE drugo je PRAVO BORAVKA
- po italijanskom zakonu NE MOZES BITI DEPORTOVAN! Najvise sto mozes dobiti je 'foglio di via' sto znaci sud ti nalozi da napustis zemlju - sam! Ako to ne ucinis kad te ponovo uhvate - nikom nista. U medjuvremenu ako se tvoje stanje promeni, zahtev za napustanje zemlje postaje nevazeci.

Muka mi je vise od tih 'neverovatnih' prica koje kruze po Srbiji - valda nam je lakse kad pricamo kako su i ostale zemlje nenormalne?

123

pre 5 godina

e sad pitanje za eurofile: a sto mi jurimo tamo?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (darko, 22. maj 2018 11:44)

Evo zašto.
U EU je mogućnost izbijanja sukoba sveden na minimum. Ovako smo samo i služimo za potkusurivanje između sila, nemamo nikakve poluge za pregovore. Kao primer dajem "pregovore" oko Kosova. Sukob i dalje lebdi nad Balkanom.

Uređenje države. Nama trebaju "mama i tata", jer samo jedva da funkcionišemo kao država. Treba nam i dobra praksa koje imaju uređene države. Jedini način da se to dogodi je da nas neko natera. Put ka EU je, za sada, jedini način.

Novac. EU donira podosta novca, održava pojedine institucije u životu, šalje novac u naše šklostvo i zdravstvo. Taj novac je na prvi pogled nevidljiv, ali ima efekta. Ovo rade isključivo iz intesesa, ali samo dok smo im naklonjeni.

Ekonomija. Polovina radnih mesta zavisi od EU. Više od polovine investicija dolazi odande. Veći do kredita bez kojih naša država ne može da izmiruje obveze dolazi iz EU. Dok smo na putu ka EU, to će ostati, u suprotnom mogu povući investicije i oboriti ekonomiju gore nego 1991-1993 sankcijama.

Sam ulazak u evrozonu smatram suludom idejom, pre svega jer godi samo bogatim državama. Ne moramo mi ući u EU, sam put ka EU je solidna solucija za Srbiju trenutno, samo bilo kakvo vijuganje nas može dovesti do problema.


Nisam eurofil, samo treba sagledati dublje trenutno stanje, baratati činjenicama, ne propagandom.

CCC

pre 5 godina

@Dare - Nista cudno. Italija je daleko od organozivane drzave. Samo kad zagrebes malo, vidis koliko su neorganizovani, prevaranti, netolerantni.

dr gonzo

pre 5 godina

neka neko potrazi clanak koji je izbacen na netu pre 6 godina ..kartografija Cia-e..iz eu..izlaze..italija..spanija..portugal..i skandinavske zemlje..plan je da se se eu rasparca ekonomski

Srdjan

pre 5 godina

Jeftini populizam, ne mogu da kradu stampanjem para! To je sustina, nije to zbog nekog patriotizma, njima trebaju pare a sa evrom ne mogu da manipulisu. Jasno ko dan!

dodji juce

pre 5 godina

Ma daj ...,..

Odakle vadite ovakve vesti? Naravno da ovog nema nista, a ako se i desi Srbija ce biti deo EU.
Znaci 2035/36 godina.
Cuj najnovija vest ;)

EU 4ever

pre 5 godina

Bilo bi lepo kad bi se novinari malo raspitali pre nego sto napisu ovako senzacionalisticki tekst:
1. Predsednik republike Matarela jos nije potvrdio vladu i premijera Kontea.
2. Po ustavu Italije nije moguce menjati medjunarodne dogovore referendumom a za istupanje iz EU bi trebalo imati 2/3 grasova u parlamentu

O cemu je prethodni tekst onda?

Bager

pre 5 godina

Smešni su ovi što likuju, kao EU se raspada. EU može da se smanji ali da se raspadne nikako. Tih nekoliko zemalja koje nose evrozonu su toliko jake da je pitanje zapravo da li njima uopšte i odgovara ovolika EU.
Tu je presudan faktor betbednosti pre svega a ne ekonomija kako mnogi misle.

Sasa

pre 5 godina

(dr gonzo, 22. maj 2018 13:00)

EU je Americki projekat, zato je do sada i funkcionisao. EU je Americki ekonomski partner i uopste nema logike da jedna agencija unutar te zemlje samostalno, mimo interesa SAD, radi na raspadu glavnog Americkog saveznika.

Dare

pre 5 godina

@Kad vec tako izmisljas trebao si da se potpises kao 'Pinokio'!
- Karabinjeri ne hvataju 'ilegalce'.
- ne postoji 'drzavna stipendija'.
- Stipendija nema nikakve veze za dozvolom boravka; jedno su PARE drugo je PRAVO BORAVKA

Ajd sad ti ponovo pročitaj moj komentar i podvuci mi gde sam napisao da stipendija ima veze s dozvolom boravka. Ako znaš da čitaš. I kažeš ne postoje državne stipendije? Ukucaj u google "stipendije vlade italije srbija" pa prvi lik koji dobiješ biće Konkurs Vlade Italije za državljane Srbije.
Karabinjeri te mogu zaustaviti na ulici i tražiti papire, ako ih nemaš sigurno će te pustiti i reći, ok to nije naš posao, izvinjavamo se što smo ti smetali.
Ako u bilo kojoj EU zemlji boraviš bez dozvole, naravno da će ispratiti do granice i još ćeš dobiti jedan lepi pečat u pasošu koji ti zabranu ulazak na par godina.
I imam još puno priča o Italiji jer već 4 godine živim u Francuskoj i najmanje dva puta godišnje prođem kroz italiju i najmanje 2 noći i prespavam tamo. Ali, sve je džaba kad Srbi sve znaju najbolje, pa čak i ovaj link na sajtu italijanske ambasade o stipendiji Vlade Italije je laž, sve je to zavera protiv Srba.

Serbinho

pre 5 godina

Mateo Salvini, nasi nece verovati sta čuju a tek Bepe Grilo.
Prvi je ubedljivo na našoj strani, usput i kraj ovakvog stava Zapada ili razlaz.
Pocetak nečeg novog ili kraj nečeg starog.

bobo

pre 5 godina

@123: Činjenica je da Bugari i Rumuni ne žive nešto bolje i nisu u EU od juče, to oni sami kažu i ja živim u EU zemlji dugo. Običan narod samo malo oseča razliku na bolje ali to je puno do političara ako mogu da iskoriste EU za nešto dobro a za firme je super.
Ovo za Italiju ali i Grčku da su pretnja Euro zoni su znali već 93 godine kad se zvalo Evropska zajednica to su novinari otkrili na zapadu.
A sad se Nemci i drugi prave kao da ništa nisu znali.

Djuzepe

pre 5 godina

@Dare - Nista cudno. Italija je daleko od organozivane drzave. Samo kad zagrebes malo, vidis koliko su neorganizovani, prevaranti, netolerantni.
(CCC, 22. maj 2018 12:30) # Link komentara

Kao da su, da prostis, Srbi a ne Italijani!

Sale

pre 5 godina

Ne vidim zasto bi neko morao da spasava banke. To su privatne kompanje i ako su lose ulagali i pozajmljivali bez provere da li neko ima novca da vrati tj. bez pokrica onda treba da odu u stecaj jer je to njihova greska i njihova lakomost na novac.

Drzava nije duzna da pokriva greske privatnog bankarskog sektora.

Treba postupiti ko na Islandu. Zatvaranje banaka, nista im se ne daje, ukoliko je bilo elemenata krivicnih prekrsaja sudjenja i zatvori za predsednike banaka.

Dosta je bilo pokrivanja bankarskog lopovskog sektora na stetu drzave i gradjana.

dingoslav

pre 5 godina

Kako bih volio da se raspadne EU zbog ovih država koje misle da sve znaju. Pa da lepo Nemačka, Francuska i Švedska nastave svojim putem a ostali neka se snađu. Italija je uvek bila simbol korumpirane i nefunkcionalne vlasti i sad oni našli da diktiraju nekome pravila.
Jedan primer italijanske nenormalnosti, moj prijatelj je završio master u Rimu, ali zbog spore administracije nije na vreme dobio boravišnu dozvolu, pa je 6 meseci ilegalno boravio u Italiji a legalno studirao i primao državnu stipendiju! I jednoga dana su ga uhvatili karabinjeri i zatvorili na par dana jer je ilegalac, pa je posle na sudu jedva izbegao deportaciju. Ja i danas ne mogu to da shvatim, ta priča je nenormalna čak i za Srbiju.
(Dare, 22. maj 2018 11:23)

A ja po povratku iz Maroka u Italiju svojim očima video marokanca koji je bio ispred mene u redu za pregled pasoša kako čučne i prođe ispod šaltera. Pošto mi je situacija delovala nerealno ispratio sam pogledom tog momka koliko sam bio u mogućnosti. Niko mi nije prišao tako da kapiram da je bez problema ušao u zemlju bez ikakvih dokumenata.

j.

pre 5 godina

Dare, kao neko ko živi 25 godina u Italiji, mogu da ti kažem da to nije istina. U očekivanju produženja boravka NISI ilegalan, a čak i da jesi, zbog toga se ne hapsi i ne ide u zatvor, u najgorem slučaju dobiješ nalog da u određenom roku napustiš zemlju. Nikakva deportacija. Naravno, onome ko je u procesu produženja, to se jednostavno ne može desiti. Italija je, osim toga, jedan od najvećih neto kontribuenata EU.

Marx

pre 5 godina

e sad pitanje za eurofile: a sto mi jurimo tamo?
(darko, 22. maj 2018 11:44)

'Ajde za početak, ljudi bi, kao, da izađu iz monetarne unije ne evropske.

.орг

pre 5 godina

Međutim, nikada nije došlo do realnog sagledavanja činjenica, da li bi zemlja poput Srbije, zapravo mogla da se nosi sa rigoroznošću članstva u jednoj (monetarnoj) uniji.

Kada su shvatili da Srbija ne može da ispuni određene kriterijume, pravila su "savijena", ali rezultat nije bio slavan - izgubile su se dve ekonomske decenije u kojima životni standard stagnira.

j.

pre 5 godina

Dare, ako nisi razumeo, ima nas koji živimo ceo život u Italiji i malo smo bolje upućeni od tebe koji prođeš dva puta godišnje. Karabinjeri ne provode "ilegalce", a kamoli da ih hapse i šalju u zatvor, ili prate do granice. Pa zar zaista misliš da bi ih Švajcarci, Francuzi ili Austrijanci primili?!

Dare

pre 5 godina

@Dare, ako nisi razumeo, ima nas koji živimo ceo život u Italiji i malo smo bolje upućeni od tebe koji prođeš dva puta godišnje. Karabinjeri ne provode "ilegalce", a kamoli da ih hapse i šalju u zatvor, ili prate do granice.

Opet ponavljam: nisam ni rekao da oni provode "ilegalce" do granice već da ih mogu pronaći (recimo slučajno) a onda ih sprovedu tamo gde treba, sigurno ih neće pustiti. Mene su dva puta zaustavljali, jednom u "rutinskoj kontroli" na granici sa Francuskom, posle Frejus-a a drugi put jer sam napravio saobraćajni prekršaj i oba puta su mi tražili Carte de Sejour (francusku dozvolu boravka) kada su videli da nisam državljanin EU. I kao što rekoh, da je nisam imao, sigurno bi rekli, ok furaj dalje, nije naše to što si ilegalno u EU i Italiji. E sad, možda se ne zovu baš Karabinjeri, ali mislim da im je to pisalo na vratima automobila.

Mikula

pre 5 godina

Pre malo manje od 30 godina (sad imam 36), sedeo sam kod brice sa dedom i čitao aforizme u Večernjim Novostima. Tada je pisalo nešto ovako: 2025 godina, konačno u EU ulaze Srbija, Albanija... a izlaze Engleska, Francuska i Nemačka.

gagi

pre 5 godina

@bgd

Apsolutno najpametniji i najobjektivniji komentar. Odavno nisam pročitao na ovim stranama toliko pametnog u tako malo reči. Svaka čast. Potisujem 100%

b.sce.

pre 5 godina

@EU 4 ever
Tekst govori eventualnom istupanju Italije iz Evrozone kao o posljedici kršenja budžetske,poreske i svake druge politike koju najavljuje nova Vlada.
A,vi,govorite o istupanju Italije iz EU iako to niko nije pomenuo.

Tresla se gora

pre 5 godina

Isto kao i Grci, grmi dok se ne dokopas vlasti, a onda brinu da tu i ostanu. Umesto da spasavaju drzavu kao sto i obecaju na izborima i ostanu drzavnici, oni se samo uvuku u vlast i postaju politicari...

j.

pre 5 godina

Ovo prestaje da ima smisla, Dare: u Italiji živi najmanje 500.000 ilegalnih iseljenika i nisu u zatvorima, jer ilegalno useljavanje je prekršaj, ali ne i krivično delo. Mnogo našeg sveta ide u Italiju turistički, kolima, i niko od njim nema dozvolu boravka. Kontrolišu dokumenta samo kad nekog traže ili napraviš prekršaj; ja u 25 godina nisam pokazala ličnu kartu, osim na aerodromu kad putujem. Ali, ti si ubeđen da znaš bolje. Valjda ću i ja jednog dana naučiti.