Petak, 28.10.2016.

11:42

Skače cena malim polovnjacima, ovo je razlog

Novi propisi zabranjuju mladim vozačima upravljanje vozilima iznad 107,28 konjskih snaga. Skočiće cena malih polovnjaka.

Izvor: Veèernje novosti

Skaèe cena malim polovnjacima, ovo je razlog IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

124 Komentari

Sortiraj po:

Vlado

pre 7 godina

Ja cisto ne mogu da verujem zakonu o oduzimanju automobila bez obzira na koliko imas promila alkohola u krvi. Pa nisi mi taj auto ti kupio da ga mozes oduzeti.Kazni ucesnika u saobracaju sa 2. i vise promila alkohola u krvi sa drasticnom kaznom zatvora a ne oduzimanje automobila. GLUPOST

Igor

pre 7 godina

@Moja supruga će da polaže, ali pošto neću moći da je pratim gde god vozi, prosto neće voziti dok ne istekne taj period i onda će voziti sama - po vama iskusnija, jer je prošlo par godina iako nije sela za volan?
(Nn, 30. oktobar 2016 11:27)

Morate bar nekada da ste zajedno u kolima. Subota, nedelja, nedeljna kupovina, odlazak na selo, odlazak na odmor... Tad joj das da ona vozi i resen problem, posle 2 godine ce biti iskusnija.

Nn

pre 7 godina

Moja supruga će da polaže, ali pošto neću moći da je pratim gde god vozi, prosto neće voziti dok ne istekne taj period i onda će voziti sama - po vama iskusnija, jer je prošlo par godina iako nije sela za volan?

Supersmo

pre 7 godina

Drzava uvek gleda kako ce vise novca da ubere neradeci nista. U pripremi je novi obracun cene registracija. Ovim ce dodatno da navuku ljude na manju kubikazu i snagu automobila. Zato se to uveliko plasira putem medija. Onda ce najbrojniji razred da poskupi, a manjini koja vozi automobile vece kubikaze ce pojeftiniti registracija. U globalu, eto vise nasih para u budzetu!

Pavle

pre 7 godina

Pre 2 godine kada sam polagao ovaj predlog zakona se pojavio, pobesneo sam jer sam imao lagunu od 120ks po njima f 16 koji moze mnogo brzo da ide,srecom nije me pogodio zakon, a ovo za iskusnog vozaca , kada sam polozio uz mene je sedela majka koja ima 16 godina dozvolu a posle auto skole jednom nije sela da vozi , a ja imam mnogo vise iskustva od nje i sta moze ona tu da pomogne da mi se dere sto sviram nekome ili tako nesto , vrlo pametan zakon. Vozim minivan od 74kw dizel 2.0 od lezeceg do lezeceg pred skolom 70kmh i vremena da ukocim cak i sa sporim autom po gradu lako moze vise 80 100 u bilo kojoj ulici koja ima vise od 100 metara, pa asmaticni stilo 1.6 koji jedva ide moze da potegne otprilike isto kao moj auto oba su oko 12 i nesto do 100kmh, zanimljivo ds niko nece moci da vozi hdi motore sa njihovih 109 ks nego samo vw grupaciju , vrlo interesantno....

Čipikau

pre 7 godina

"Ti sto imas novi tuson od 1.6 i 132ks imas da kupis i manji noviji auto. Svi vi sto vozite automobile preko 120ks imate i za manji. Ustalom prodaj cale tusona pa kupi i sebi i sinu nesto jeftiniji auto."
Jesi ti svestan da za 2000e možeš da kupiš auto koji ima i 200 konja? Kako glup komentar.

Maslav

pre 7 godina

Sto se tice oduzimanja vozila onima koji imaju vise od 2 promila alkohola u krvi, nije to toliko losa ideja. Prvo, oduzece vozilo onome ko to napravi, a drugo, niko nije lud da da kola nekome za koga misli da ce da se ponasa tako neodgovorno. U Australiji je popularan drifting (to je ono kada se vrte u krug i pale gume na automobilima), naravno da to rade klinci zeljni paznje i dokazivanja. Kad je dara prevrsila meru, lepo su doneli zakon da cim te uhvate da radis to, kola se odmah oduzimaju i idu pod presu, pa makar bila i Ferari.

Aleks

pre 7 godina

Za pojedine krupne greske, trebalo je uvesti oduzimanje dozvole na godinu, tri, pet i dozivotna zabrana..
Pa da vidimo da li bi bilo bahatih,pijanih i onih koji gaze pesake?
Oduzimanje auta, kazneni poeni i glupi zakonski propisi za pojedine stvari su samo izivljavanje drzave.

mjns

pre 7 godina

@ZNbg
Tačno tako
@Veliki brat
Mehanička KS ili HP je anglosaksonska mera, a mi, ako nismo prestali, koristimo metričke jedinice kao i ostatak Evrope pa samim tim i KS (u Nemačkoj PS) koja iznosi približno 735 W pa je 1 KW približno 1,36 KS odnosno 80 KW iznosi 108,8 KS. To se uči u školi (pravoj), a ti i "stručnjaci" iz Komiteta za bla-bla-truć i MUP i dalje koristite američke konvertore po internetu pa nam ovde prosipajte znanje i pamet!

licemerje

pre 7 godina

Važno je da tatin sin bude bezbedan u hjundai tusonu, za ostale me baš briga.A odakle ljudima pare da kupe drugi auto jer su se istrošili za prvi od 1600 kubika i 132KS.

марко

pre 7 godina

Ја сам полагао тек са 29. Једноставно нисам стигао нити имао кола и жељу за тим раније. Сад схватам да сам много зрелији и одговорнији него да сам постао возач са 18.

car

pre 7 godina

Ti sto imas novi tuson od 1.6 i 132ks imas da kupis i manji noviji auto. Svi vi sto vozite automobile preko 120ks imate i za manji. Ustalom prodaj cale tusona pa kupi i sebi i sinu nesto jeftiniji auto.

Radapciger

pre 7 godina

@Drzava ubija
Kako skup? Pa pogledaj bg u spicu. Rekao bih da nije dovoljno skup. Ovo mozda govori da bi u bg-u trebao biti mnooogo skuplji nego u ostatku Srbije.
Meni svejedno, vozim se autobusom.

Salerno

pre 7 godina

klinci sa 18 God su jos zeleni u glavi za vozacku dozvolu, posebno u srbiju, jedino resenje je vozacku sa 21 god. da malo vise sazru za te tri god. pa onda bi bilo manje saobracajke.

el gladiator

pre 7 godina

@drzava ubija
da,da za sve je ona kriva. Jeste jeste i za to sto si ti neposoban za zivot. Svi su odgovorni za tvoje postupke. A gde je gorivo jeftino? U bosni, Makedoniji? samo je povoljnije od nas a nikako jeftino.
Promasena i ti je teorija.

rast73

pre 7 godina

Šta u slučaju kad neko položi vožnju u 50toj? I to je mlad vozač?
Šta ako neko položi vožnju sa 18, nema vozilo,kupi auto posle 10godina i prvi put počne da vozi sa 28? Onda je iskusan?

Milica

pre 7 godina

Ja bih postavila jedno pitanje, ako neko zna da mi odgovori. Mislila sam da polažem vozački sledeće godine, a imam 34 godine. Da li ovaj zakon znači da ću i ja kad položim morati da vozim auto do 107 konja i da će sa mnom morati da bude iskusniji vozač? Ukoliko tako stoje stvari, neću ni polagati, bolje da me muž vozi kao i do sada.

El Commandante

pre 7 godina

U nekim, zemljama postoji ograničenje snage automobila za mlade vozače, to je Ok, podrzavam. Ali to su zemlje sa visokim životnim standardom gde se u porodici voze minimum 2 auta, ako ne i više, i takav zakon ne predstavlja problem. U Srbiji je standard takav, da malo ko može da priušti 2 automobila, i taj jedan je na mišiće. Možda gospodin Okanovic živi u nekoj drugoj Srbiji od ove u kojoj sam ja, i većina drugih građana, ali to je njegov problem.
Onda, automobil je PRIVATNA SVOJINA, i nema prava NIKO, ALI NIKO PRIVATNU SVOJINU DA ODUZIMA!!!! OK, ako neko ima 2 promila alkohola i više, da se privede na treznjenje, da za to vreme auto bude na parkingu policije, parking servisa itd., ali onog trenutka kada se neko pojavi da preuzme auto, oni ga moraju vratiti, bez pogovora!
Šta to znači, hoće sutra da smisle nešto po čemu će i stanove da oduzimaju?????
Mnogo rupa ima taj novi zakon, jer su na pozicijama sve sami stručnjaci u ovoj zemlji, kojima ne bih dao ni tri nacrtane ovce da čuvaju A kamo li nešto drugo. Treba bežati iz ove zemlje što pre, jer je život jedan, i treba ga dostojanstveno proživeti, jer je u Srbiji svakim danom sve veće i veće ludilo mozga.

Drzava ubija

pre 7 godina

Lose vozimo i ginemo jer malo vozimo, voznja je samo praksa.
Malo vozimo jer nam je benzin skup.
Benzin je u Srbiji skup jer se suvise parazita iz JS okacilo na budzet.
I tako, deca nam ginu jer nam je drzava zavukla ruku u dzep a poreskom politikom nas tera da kupujemo male mrtvacke sanduke a ne normalne automobile bar srednje klase.

mup

pre 7 godina

Ozbiljno razmisljam da podnesem privatnu tuzbu protiv ovog tandema Vujanić-Okanović zbog višegodišnjeg zaluđivanja javnosti, da će uz njihove idiotske predloge koji se nžalost usvajaju, biti smanjen broj saobraćajnih nesreća sa tragičnim posledicama. Uz njihova resenja gubimo vreme i živote, a broj zrtava se neprekidno uvećava. Ova resenja su znak da se drzava predala i da ovakvim propisima zeli da abolira policiju koja katasrofalno obavlja svoj posao. Ako je neko dobio dozvllu, to znaci da je sposoban da upravlja svakim vozilom, a ako pretera sa brzinom tu je policija koja će ga kazniti. Zatim će osiguravajuća kuća da vidi da je kažnjavan, pa će za njega osiguranje biti 1000 € a ne 150. I tako tri godine. Posle će da pazi i dal su mu tablice čiste.

Bre

pre 7 godina

Budalaština. Tako je dok je bio dozvoljen uvoz kola starih 6 godina postojao sajt carine Srbije i Crne Gore na kome su postavljana pitanja o tome šta može a šta ne može da se uveze. Sećam se da je neko pitao kako da uveze oldtajmer. Odgovor je bio "Samo do 6. godina, važi i za oldtajmere". Nijedan zakon, ali nijedan, nikada nije obuhvatao sve moguće opcije, sve je uvek ako ne spadaš u sečenje ruke ideš na giljotinu, ako slučajno već nemaš ruke, zna se.

Trta

pre 7 godina

OK je ova uredba, ali mislim da bi bolje rešenje bilo da se to prepusti osiguravajućim kućama. Trenutno je ista cena za sve, a kada bi osiguravajuće kuće radile procenu za kombinaciju vozač-auto, taze vozači sa 200 konja bi plaćali osiguranje 2-3000e umesto 100e, pa roditelji ne bi trčali da im kupe besna kola.

Veliki brat

pre 7 godina

@(ZNBg, 28. oktobar 2016 18:55)

Svaka čast, kako dođe do 109 konja?

Ovakvima, koji pišu neproverene informacije, treba zabraniti komentarisanje.

1 mehanička konjska snaga je 745.69997..., električna konjska snaga je 746W, dok je metrička735W, što daje u kilovatima redom: 107.28, 107.23 i 18.77.

Problem je što se kod automobila koristi mehanička konjska snaga, a ne metrička, tako da je 80 kW jednako 107.28 KS.



A što se tiče samog zakona, imaju i u Italiji ograničenje kubikaže za mlade vozače (mislim da je 1.4 L, a ne znam da li ima ograničenja i za snagu motora).

Generalno, važno je početnicima ograničiti vožnju besnih automobila koji predstavljaju statusni simbol i služe za iživljavanje na ulicama.
Naravno da imate Ford 1.0 eco boost sa 140 konja, ali neki klinac od 18 godina sigurno neće besneti po gradskim ulicama sa tim autom, jer mu i nije neki fazon da skreće pažnju na sebe kad je u takvom autu.
Ali, kad bi seo u Audi Q5, onda bi se "malo" teže iskontrolisao da ne nagazi po gasu.

Sa druge strane, nećete naći BMW 3 ili 4, Audi A4-A8 ili Q5 i sl. sa snagom motora manjom od 80kW.
A i da ima BMW 1 ili Audi A1 sa motorom slabijim od 80kW, daleko je manja verovatnoća da će besneti u gradu u takvom autu, jer su i sami bar malo svesniji brzine kojom se kreću (za razliku od luksuznih automobila, npr. u Audiju A6 pri 150km/h imate osećaj kao da idete 80).

Matori

pre 7 godina

Zakon je inicirao dogadjaj u kojem je jedan napaljeni klinac sa jakim autom uleteo u Dunav.Poenta je u tome što taj klinac nije ni imao vozačku dozvolu.Sada zbog lika koji,ponavljam,NIJE IMAO VOZAČKU DOZVOLU, ispaštaju i trpe posledice drugi klinci koji su položili i imaju dozvolu i ušli su legalno u saobraćaj.
E pa Okanoviću a pogotovo Profesore Vujaniću sada ste preterali.

jk

pre 7 godina

Ja vozim automobil sa motorom od 90kS. Pošto se radi o turbo motoru, ubrzanje je sasvim solidnih 11s do 100km/h. Max brzina je 170km/h. Zašto je ovo manje opasan auto od nekog od npr. 1600ccm i 130kS. Nije poenta u snazi i u brzini već u SVESTI I SAVESTI onoga koji vozi!

да да

pre 7 godina

Имам поприлично дугачак возачки стаж али возило са више од тих 78 kw у животу нисам возио ! Требало би им прописати до, плафон 50-ак kw и то је то !!!

Kole

pre 7 godina

Dosta stvari koje dolaze od njih su besmislene, ali ovo podrzavam a i pozdravljam u potpunosti. Govorim iz iskustva, kao mladi vozac sam pre 16 godina (tada imao 19) dobio auto od 220 ks sa kojim sam kasnije napravio udes u kome zamalo nisam ostao nepokretan. Moja krivica 100%. E sad, pitam se da je bio ovaj zakon, ne bih ga ni vozio pre njega imali auto od 70ks, nisam sa njim ni jurcao, i nisam ni imao problema. Dakle, podrzati ovo maksimalno, spasce neke zivote sigurno. "Zeleni" su mladi vozaci, verujte.

Freedom

pre 7 godina

Prepisivanje EU zakona na jednu zemlju siromašnog stanovnistva , koja je po svemu daleko iza jedne npr. Holandije je najveća nebuloza vlasti.

ZNBg

pre 7 godina

Okanović je saobraćajni inženjer i direktor "Komiteta za bezbednost saobraćaja". U tom komitetu su i profesori saobraćajnog fakulteta. To je NEVLADINA organizacija i oni, na žalost, NE DONOSE ZAKONE. Ne treba njih mešati sa državnom "Agencijom za bezbednost saobračaja", koja zajedno sa MUP-om donosi zakone. Kakvi su ti njihovi zakoni - znamo. Koliko se ti zakoni poštuju - i to znamo. Komitet samo može da predlaže i da se nada da če bar malo popraviti neki zakon.

Snaga od 80 KW je 109 KS, a ne 107.

bot92

pre 7 godina

gluplji razlog za poskupljenje nisam skoro cuo..smanjite marzu, ne morate po vozilu da zaradite 400+ evra..zaradjuj 150 po vozilu, imaces veci obrt...

Pera

pre 7 godina

Okanović i onaj njegov pajtos Prof. sa Saobraćajnog fakulteta svake dve godine počnu sa pljuvanjem zakona koji su sami inicirali i gurali do usvajanja i onda krenu sa novim nebulozama. Stanje sve gore i gore a njima "kaplje" od svakog predloga i još kao nešto rade...

Bolje sutra malo sutra

pre 7 godina

Koliko nama nedostaje inteligencije. Pa i sa bicikle se gine, znam za slučajeve da su ljudi padali sa terase ili se ozbiljno povredjivali dok su kačili zavese. Cak i jugo moze da razvije 150 - 160. Stvar je u tome da ce naloženi klinac pre da stisne tatinog bmw-a od 200ks nego maminu korsu od 80ks. Ako ovaj propis spase jedan jedini mladi zivot, po vama to nije dovoljno , jel?

nevena rosic

pre 7 godina

Problem je u sprovođenju zakona!!!!
Nemojte donositi imbecilne zakone!!!!
dokazujete samo da ni ovaj a verovatno i taj, ako se donese, (Daj Bože da se ne donese) nije isti za sve!!!

samo dizajn, samo izgled, ostalo je nebitno, samo da sija u mraku!!

pre 7 godina

kako citam komentare, vidim da svi gledaju samo svoje dupe i sta njima odgovara, niko ne gleda realno stanje stvari!!

aleksandar

pre 7 godina

hehe pa vi ste smesni.... i automobil od 105 ks moze da razvije brzinu dovoljnu da neko nastrada.... nece to spreciti onog ko je planirao da mazne tatino vozilo i vozi pun gas.... pa i ja sam krao sa 19 god.... moze da mi oduzmu auto ali advokat moje supruge tuzi drzavu i naplacuje zato sto je to ZAJEDNICKA imovina...

grom

pre 7 godina

Nije mi jasno kako niko ne shvata da nije problem u zakonu nego u sprovođenju istog. Svakih godinu-dve imamo novi a nigde rezultata.
A razlog je jednostavan, zakon se ne primenjuje, ne važi za sve itd.
Nekako mi je uvek dobar primer koji gledam svako jutro kad idem na posao. Potez Žarkovo- Čukarička padina. Policija redovno stoji u ulici kojom se spuštate ka Padini gde niti ima pešaka, lokala, kuća itd. i naravno kažnjavaju ako pređete 50km/h. Trista metara pre njihove pozicije je Trgovačka ulica u Žarkovu u kojoj vlada blago rečeno haos. Parkiraju se na sred ulice, pešaci pretrčavaju, vozi se brzo a policije nigde naravno. Redovno se nalaze i ispod novog mosta u pravcu ka Sajmu gde imaJU tri trake, u Jurija Gagarina gde imaju tri trake itd. Služe jedino da pišu kazne i usporavaju saobraćaj a ne da reguliši isti. Džaba novi zakon!

Zabrinuti

pre 7 godina

Okanovic je direktor ez iskustva
Prvo njega ograniciti istim stvarima a onda ga jos poslati na dopunsko skolovanje da zaboravi nebuloze koje prica
Uz njega poslati i sadasnjeg vd direktora policije koji je isto tako bahat da pomaze i opravdava selektivno kaznjavanje policije i nekaznjava je iste te policije za one prekrsaje koji vaze sa sve gradjane
Samo punite dzepove, sa nenormalnim i kretenskim kaznama dok nam putevi i auti propadaju, narod nema sa cime hranu da kulune a vi samo dizete namete
Uzmacete kola, dajte prvo svoj auto drugome a za moj cu se horiti do strazbura

Kvazimodo Sorabius

pre 7 godina

Kao i do sada, u sta se uplete samozvani strucnjak Okanovic, sve mirise na trulez!
Ove bajke o suvozacima sa 5 godina; do 110 km/h; do 21 godine; pa ono o sedistima za momke do 135 cm; o pojasevima; i sijaset nebuloza - da od punta i Yuga napravi kabinu F-1, su buncanje: nama treba zastita od nasilja drugih vozaca, vezanih ili ne, koji preticu preko pune, ili preko dve pune, koji iskacu iz kolone, preticu u tunelima...
Izmislja se idiotija a ne analizira makar DESET prosecnih nesreca, videlo bi se da nema uticaja vezani pojas, sediste za decu, neupaljeno svetlo i sl, sta su nam Okanovici izmislili!
Policiju na ulice i puteve, PATROLE!
Gde se dedose silni Dacicevi motocikli?
Vreme je da Okanovici shvate, da nam omoguce da se sami stitimo: da se uvaze snimci sa kamera u vozilima dok drugi krse propise, vozeci nasilno i pogibeljno!
Garantujem zivotom da bi se obuzdali nasilnici za neki mesec, ako bi se priznali kao dokaz snimci s nasih kamera...

Gile

pre 7 godina

Mene najvise zainteresovalo ovo oko poskupljenja malih polovnjaka jer uskoro prodajem mog malisana, utopicu ga za vise, ali realno i vredi

Vitez koja

pre 7 godina

Nek ovaj gospodin kupi sinu tenkić do sto konja da bi se dete osećalo bezbedno, neće imati probleme sa parkiranjem a ostali učesnici u saobraćaju će se razbežali , naravno ako stignu.

mita

pre 7 godina

Kakve gluposti sve izmisljaju, moj sin kad je polozio sa18 godina odmah je vozio auto od 180ks, pa je posle dve godine presao na snazniji, i nije napravio do sada nijedan prekrsaj. Ima nesto i u vaspitanju a ne u ogranicenju snage motora.

Hm

pre 7 godina

A ja mislio narod masovno crkava od gladi.
A ono najveci problem da li ce deca moci da voze dzipove ili ce morati ipak da voze puntace.
A tek ce da bude tesko ako ne pojeftine ajfoni 6s.

Mita

pre 7 godina

Moram da priznam da sam pustio suzu,kada sam procitao zalopojke nekih gradjana,koji voze dzipove,pa sada ta sirotinja mora svojoj decici da kupi slabiji auto,koji je pritom i nebezbedniji po njima,pa im je sada i zivot maltene ugrozen...Nece jadna decica vise moci da voze dzipove od roditelja da gaze pesake i ubijaju jadnike u jugicima...smrc,strahota,zaista...

Davor

pre 7 godina

Ma daj bre oduzmeš nekom vozilo,to je pljačka i ovako bednog naroda.Zna se kazna oduzimanje vozačke pa i zatvor ako treba a ne pljačkati bedu.A što se tiče mladića koji su upali u Dunav,da nije bilo njih našli bi neki drugi primer.

M

pre 7 godina

Kako god okrenes, pred zakonom smo svi jednaki, ali su neki vise jednaki od drugih (neko ce da vozi auto od 40 kW ako bude imao srece da natoci goriva za 1000 din., uz konstantno sikaniranje saobracajaca, a neko ce da gazi ljude dzipovima po pesackim prelazima pa ce ih uticajni roditelji vaditi iz ******). Inace sam za to da se klincadiji ogranici snaga motora na 40 kW, i da se po mogucnosti ogranici maksimalna brzina na 80 km/h.

Haha

pre 7 godina

Neki napisase da je predlog zakona glup.Slazem se. Od ove drzave samo se glupost moze i ocekivati. Kakve veze ima sta klinja vozi on ce i u Puntu da se przi i da vozi 140....Nego lepo treba policija da se sredi i da radi svoj posao i da se ocisti od korupcije. Pa onda srediti zakone pa ako uhvatis klinca ili bilo koga drugog da se izivljava...prvo lepo oduzme mu se dozvola na godinu dana...posalje se malo na neki drustveno korisni rad bar mesec dana....ako posle toga opet uradi isto uzme mu se vozacka dozivotno sa pretnjom da ako bude vozio dobije par godina robije. I sredjen problem. Takodje deca su punoletna sa 18 ali mozda bi do 21-e godine i roditelji trebali da snose posledice za njihovo ponasalje i dela.
(Atreides, 28. oktobar 2016 15:48)

Pa taj predlog su predlagale hijade komentatora poslednjih godina - i konacno je usvojen.
Znaci glup moze da bide samo narod koji je dobio ono sto je trazio :D

Pimbe

pre 7 godina

Sećam se kada sam polozio vozački otac mi je kupio golf 2 benzin 1,3 masina. Ne znam koliko je to konja bilo ali znam da se nije imalo para za gorivo pa sam non stop vozio da vrh gasa. :) za 15 godina vozackog staza mozda da sam 1000€ kazni platio. Najvise zbog onog skrivanja u grmlju u zoni 40 a ja vozio 53 km/h.

Ivan S

pre 7 godina

Ja mom detetu kada stasa za volan sigurno neću kupiti ono što bih mogao da mu priuštim. Dobiće kompakt klasu benzinca do 105 konja i da peva. Ako mu je slab auto neka sačeka, pa sebi kupi veći i jači kada ga zaradi. Ako ga lupi, to je to. Opet će morati da sačeka za novi dok ga ne zaradi. Najveća je greška roditelja koji dete smeste u auto kome je branik viši od deteta iz okolne osnovne škole...

Floyd

pre 7 godina

“Sin mi upravo završava obuku, a kada položi neće smeti da vozi porodični "hjundai tuson".. “Sad treba da kupi neki krš za..
Pa sin ti već vozi krš!
..cela priča i pokrenuta posle nesreće u kojoj je mlad vozač sa drugarima uleteo u BMV-u u Dunav..
Pijana budala bi sletela u Dunav i sa puntom ili smartom..
Jedino pametno je:
Neće smeti da vozi u periodu od 23.00 do 6.00 časova i neće smeti da ima ni trunke alkohola u krvi!!!

s

pre 7 godina

Nije samo problem u vozačkoj sposobnosti mladog čoveka, već je osnovni problem u njegovoj psihi tj. u njegovoj glavi. Jednostavno osobe od 19-20 godina, uglavnom retko razmišljaju kao ozbiljne osobe i nisu ni svesni bilo kakvih opasnosti, pa predstavljaju prave tempirane bombe. To što ima i matorih budala koje se ponašaju kao deca, ne menja ovu činjenicu koje smo svi svesni. Ako takvom još tata da neki jak automobil, taj počinje da se osećaj još superiornijim i misli da je ceo svet njegov, a da je samo nebo granica. U tim godinama oni teško razlikuju šta je dobro, a šta loše, pogotovo u državama kao što je Srbija. Uostalom, većini tih mladih ljudi su idoli kriminalci, pa tek kada odrastu i sazru shvate neke stvari u životu, tj. šta je dobro, šta je loše (bar većina od njih). Oni misle da su neki njihovi postupci neki podvizi za divljenje, iako većina ljudi kaže: ko li je ovaj ludak (debil)?

Atreides

pre 7 godina

Neki napisase da je predlog zakona glup.Slazem se. Od ove drzave samo se glupost moze i ocekivati. Kakve veze ima sta klinja vozi on ce i u Puntu da se przi i da vozi 140....Nego lepo treba policija da se sredi i da radi svoj posao i da se ocisti od korupcije. Pa onda srediti zakone pa ako uhvatis klinca ili bilo koga drugog da se izivljava...prvo lepo oduzme mu se dozvola na godinu dana...posalje se malo na neki drustveno korisni rad bar mesec dana....ako posle toga opet uradi isto uzme mu se vozacka dozivotno sa pretnjom da ako bude vozio dobije par godina robije. I sredjen problem. Takodje deca su punoletna sa 18 ali mozda bi do 21-e godine i roditelji trebali da snose posledice za njihovo ponasalje i dela.

Miki

pre 7 godina

Ne treba dati ljudima volan u ruke pre 30 god, minimum 25-e. Jednostavno, tada se razvija potpuna svest o posledicama. Pre toga su one price tipa Vozim bolje kad sam pijan i divljenje svima koji voze jake automobile.

Koby

pre 7 godina

Da se razumemo od 2011 pa do danas svaki doneti zakon o saobracaju je farsa da bi se napunio budzet, a ne poboljsala bezbednost u saobracaju, a kamoli radilo na prevenciji sto dokazuju i statistike! Druga stvar- Da li je neko izracunao od svih teskih saobracajki za koliko njih su bili krivi ''mamini i tatini'' sinovi sa vise prijava i gledanja kroz prste koji su se uvek provlacili dok i sami nisu nastradali ili nekog ubili?! Verujem da su bili u velikoj vecini kod izazivaca nesreca i bice zato sto au nedodirljivi. A sve ostalo je kradja novca od strane drzave od obicnih vozaca.

KORN

pre 7 godina

E da su problem vozaci koji su tek polozili,ovo je neka vrsta diskriminacije novopecenih vozaca.A mozda je problem mentalitet,bahatost,primitivizam u nas Srba,mozete da punite budzet raznim zakonima ali to ne mozete da promenite.Ficu svi da voze opet bi ljudi ginuli,kakvi zakoni kakvi bakraci.

krokodil

pre 7 godina

Nebuloza. Mnogo je bolje bilo resenje 57 KV po toni vozila nego ovo striktno ogranicenje konjaze. Davno sam imao kratak period BMW 5 (e34) i bio je 1800ccm benzinac jos automatik. Taj auto sem sto je trosio kao Djerdap druge performanse nije imao. Sa 2 tone i tim motorom bukvalno je isao kao yugo samo udobnije.

Zoran

pre 7 godina

U nemackoj mozete da iznajmite kola. To ste verovatno znali. Ali ne verujem da ste znali da sa manje od 25 godina ne mozete da zinajmite M3.

Pera Kojot, suvi genije

pre 7 godina

Vau, pa ovo je genijalno, ovo menja sve.

Da biste uspesno poginuli dovoljno je sa 50khm bez pojasa udariti u zid. Proverili neki klinci iz mog grada Yugom, 3 mrtva jedan invalid.

Ili, mozete da se slupate sa 100 i vrlo lepo poginete.
U dobrom auto to možete postici za 10s.
U uzasno slabom auto potrebno vam je 15s.
Sva je razlika hoce li mali glupan pritisnuti i drzati do poda 5s duze.

Razlika je ta da ce mali glupan brze zakociti u dobrom autu, kao i to da dobar auto ima i pomoc elektronike, a i bezbedniji je prilikom udesa.

Preglup predlog zakona.

Zoran

pre 7 godina

"Beograd -- Novi propisi zabranjuju mladim vozačima upravljanje vozilima iznad 107,28 konjskih snaga. Skočiće cena malih polovnjaka. "

Tacno 100 konja, ni malo vise, sam nudio detetu u Srbiji ako hoce kola, posto tamo studira. Ono kaze po onom haosu mu se nesto ne vozi, ne sme jos. Hoce da proba Audi A6, 2007. godiste sto imamo u Srbiji, 170 konja, ali ja ne dam. Biraj kola do 100 konja, nasao sam mu odlicnog golfa(ako ga ne ukradu), ali ono nece. Nista, idi autobusom. meni da neko nudio kada sma studirao bilo kakva kola, ja bih 100km ubio pesice da ih dobijem.

Neće

pre 7 godina

Ne lupajte gluposti. Da bi cene skočile, mora da skoči i potražnja. Jel znate vi koliko košta polaganje vozačkog ispita?! Odakle roditeljima pare?! Imati vozačku dozvolu u dvadesetim godinama je sada luksuz.

Petar

pre 7 godina

“Sin mi upravo završava obuku, a kada položi neće smeti da vozi porodični "hjundai tuson", koji ima 1.600 kubika i 132 KS i koji je, po mom mišljenju, mnogo bezbedniji od automobila koji su mu dozvoljeni”.
Mozda gresim, ali u vecini slucajeva, upravo tako bezbedni automobili daju mladima pravo da se bahate, jer su oni bezbedni, a pri tome ne vode racuna o ostalim ucesnicima u saobracaju.
Potpuno podrzavam Zakon, e sada druga stvar su polovnjaci za kupovinu, ako ne moze drugacije da se resi problem, neka drzava resi kojekakvim odredbama i smanjenjem poreza na automobile koji ce voziti vozaci pocetnici. Uvek postoji nacin da se taj deo regulise.
Mladi izvinite, ali vozac postajes tek kada prevalis nekoliko hiljada kilometara, a ne nakon obuke i dobijanja vozacke u ruke.

boris

pre 7 godina

Nema tu pomoći sa ograničenjima, kad neko ima problem u glavi, komplekse, psihičke probleme isto je da li vozi jugo ili bmv. Svakako pozdravljam odluku, gore nece biti

Šta je bilo ? Nemamo pojma !

pre 7 godina

Logika je, Milane Stanimiroviću iz Beograda, da će taj Vaš isti sin (ako ne Vaš, onda nečiji drugi sinovi) sesti za volan tog besnog auta (kao što obično i sedaju) i survati se u neku Moravu ili Savu. E, onda se njegov roditelj prvi pojavi da javno kritikuje. I još nešto. Pošte ste tako revnosan tata, Vi lepo kupite sinu auto od 7-8 hiljada (manje ccm) koji neće biti krš.

Deo koji mi nije jasan je, zašto nadležnim institucijama MUP određuje ovakvu vrstu pravila. Vozilo od 57 kw (i to im je mnogo)je mnogo prihvatljivija opcija za mlade ljude, nego vozilo od 80 kw. Moj automobil (vozač sam od 1998.) ima 66kw i mogu da kažem da 'leti' od momenta otvaranja turbine i nije za svakoga.

skeptik

pre 7 godina

Prvo sto mladi vozaci treba da utuve u glavu je da kad dobiju dozvolu oni i dalje ne znaju da voze nego im ta dozvola samo daje pravo da učestvuju u saobraćaju.Dok znanje dolazi sa praksom.Prvo sto su trebali je da poboljšaju kvalitet obuke pa tek onda ograničenja i gluposti.

Igor

pre 7 godina

Podrzavam, jednom pametno nesto da se usvoji i u nasim zakonima.

Moze i Yugo da ide 80 pored skole ali ako polazi sa semafora ispred te skole tu ce da razvije samo 50 jer ne moze vise jednostavno. Yugo moze i 120 kroz naseljeno mesto ali do 120 mu treba 2km puta za ubrzavanje. Nekom drugom automobilu sa 120ks za istu brzinu treba 500m, sa semafora ispred skole do same skole moze da razvije 80 bez problema...

Zverka

pre 7 godina

"Mlad vozač, početnik, moraće da pored sebe, kada vozi u automobilu ima i pratioca koji je najmanje pet godina vozač."
Ovo nije smislio jedan čovek. Na ovome je radio čitav tim! Genijalno.
Sve mislim da se neko šali sa nama.

zalojin

pre 7 godina

Sin prvo treba da zaradi sam za auto pa onda da sedne da vozi. Tada bi znao da respektuje kako auto koji je sam zaradio, tako i svoj zivot. Za cenjenje drugih zivota, ucesnika u saobracaju, to je vec pitanje kucnog vaspitanja.

Sale

pre 7 godina

Ovo je sve zamajavanje. Umesto da se uvede da svaki put kada te zaustave moras da se testiras na alkohol i da tolerancija na alkohol bude 0.00, jer onaj ko sedne pijan za volanom isto je kao da ima pistolj.

Bojan

pre 7 godina

Moje misljenje je da ogranicenje nema svrhu, jer svakako je lakse pocetniku voziti snazniji motor nego slabiji. A bezbednosti sto se tice , brzina voznje moze se regulisati postavljanjem kamera za merenje brzine.

trn u oku

pre 7 godina

Koji li je mozak sastavio ovaj propis? U prevodu, klinci će moći da voze Fiat Pandu 100hp kockastu, malu a startniju od mnogih BMW-a koji su mnogo bezbednije konstruisani. Gubitak kontrole u Pandi 100hp daje manje šanse da ga preživite nego rak pluća.

srbija

pre 7 godina

slozicu se sa osobom koja je postavila komentar da je ogranicenjs glupo, i nadovezati se na drugi komentar koji napomeno komsiju i hjundai kupe.. takvoj osobi mozete dato i juga, on ce poginuti, nije tu bitna snaga motora nego snaga uma pocetnika vozaca.. a sa drugs strane i taj hjundai je daleko bezbedniji od juga prilikom manjih sudara..

IgyBgd

pre 7 godina

VASPITANJE. Osnovni uslov za sve drugo. Dzabe zakoni, ogranicenja, represija...ako nema vaspitanja. A sto se tice voznje, zbog posla koji radim dosta putujem i od svih zemalja u okruzenju mozda se samo u BIH vozi gore. A procentualno gledano vise gluposti za volanom prave zene nego mladi. Ipak, da se vratimo na prvu tezu, vaspitavanje omladine ce poboljsati stanje u svim segmentima drustva a ne samo u saobracaju, ali je pitanje da li smo mi kao roditelji u stanju to da uradimo posto i nama fali bas dosta vaspitanja...ali bahatosti imamo na pretek. E pa takvi su nam i mladi, imaju na koga da se ugledaju.

Smuleco

pre 7 godina

Predlog novog zakona, je budalaština! Novopečeni vozači, ITEKAKO mogu da izazovu nesreću, zbog prebrze vožnje, i nekim kršem od Punta, koji ima samo 60 "konja"! Čak i pre sa njim, nego sa "Bembarom", od 200 KS!

Svetski Mega Car

pre 7 godina

Hahahaha, kakva nam je idiotska ova vlast, i ovaj novi zakon. Ako su već hteli da ograniče konjažu, onda su trebali da ograniče do 70 ks maksimum. Ispada da je 107 ks malo? Pa naravno da nije, to su jake mašine. Moj Fiat je 1.9 jtd ima 101 ks, i odlično ubrzava, 10-11 sekundi do 100km/h, a maksimalna brzina je preko 180 km/h. I ako ćemo realno, ako klinac hoće da divlja, on će da divlja i sa autom od 60-70 ks. Tako da je besmisleno ograničavati konjažu, nego treba poboljšati obuku i edukaciju vozača, i policija bi mogla da počne da radi svoj posao, i da kažnjava pijane i bahate vozače. Nema ih nigde petkom i subotom uveče. I takodje bi morali da kontrolišete svoju decu od 19-20 godina ako žive sa vama. Ja da imam sina od 20 godina, i da saznam da je vozio pijan ili vozio prebrzo, zalepio bi mu šamarčinu, i uzeo bi mu ključeve od kola, ne može više da vozi. Tako da su dosta i roditelji krivi ako im je dete bahato za volanom, trebali ste na vreme da ga vaspitavate.

boze sacuvaj

pre 7 godina

umesto da mlade ljude uci principima uma,svesti i misli,drustvo kao i uvek bira princip pritiska koji nikad nije doneo dobre rezultate

napredni amateri

pre 7 godina

Ja vozim punto 1.9 JTD 59KW 80KS.
Znači uklapa se u ograničenje.
Bez problema može da ide 160 na sat. Prema tome ovaj predlog ograničenja je teška glupost.

Neko iz Banata

pre 7 godina

Problem je obuka i zakoni koji sluze iskljucivo za punjenje budzeta auto skola i drzave, a ne kubikaza i snaga automobila.Svaki donesen zakon je posledica nemilog dogadjaja,a stanje na terenu se ne popravlja,vec se samo maskira i traze novi nameti za vozace.Kad zakoni budu donoseni preventivno i tacno se definisu odgovornosti policije(sasece legalizovan mito),putara i vozaca,a poznavanje saobracaja i obuka bude uvedena u srednje skole mozda i bude rezultata.Licno smatram da su od pocetnika gori ovi sto imaju 10+ godina za volanom,a blage veze sa voznjom nemaju

Djoka

pre 7 godina

Ja ne razumem stv ko pise ove zakone :)
I najgora krsina moze da dogura do 80-100 na sat,a to ubija nebitno da l je jugo ili porse.
Poenta je dici svest vozacima,u manjim ulivama na 100 metara lezeci policajac,pogotovo u ulicama gde je neka skola.

HanSolo

pre 7 godina

U skandinaviji se dobija privremena dozvola dve godine.. Ako te uhvate na neki ozbiljan prekršaj odma uzimaju.. Ne ako se napravi normalan sudar ili tako nešto pošto se dešava i "iskusnim" vozačima, nego na primer ako te uhvate na brzu vožnju ili da ne upotrebljavaš pojas.. I to ako sediš u zadnjem sedištu a drugi vozi.. U skandinaviji je kazna za pojas 150E na svako mesto. A ako kao vozač imaš maloletnika(do 15g)u autu bez pojasa onda vozač dobije kaznu od 250 Evra samo za to Vozač je odgovoran za decu u autu.. A kod nas niko po nekad ni nema pojas.. Beba od 3500g ima težinu od 3000kg kad bude udarac u 50km/h! To mnogi kod nas neznaju! Kad odrasli nemaju pojas u sudaru stradaju obično i ta lica ispred njih i ako oni imaju pojas na sebi.. Pojasi su pravljeni za JEDNU osobu a ne dve! Zato u Švedskoj poginu 350 osoba godišnje a kod nas i nebrojno! To što se ovde priča kako su njihovi putevi bolji nije cela tajna.. Tamo SVI voze sa pojasama.. Ovo je u stvari dobro, ali da bude kao u skandinaviji, bez ograničenja konjskih snaga.. Dosta oduzimanje dozvole u većim prekršajima..

T

pre 7 godina

Bio sam klinac, drugar imao ficu, sela nas sestorica u njega (nije mi jasno kako) i onda se vozili po gradu po poptunoj poledici, bukvalno sve je bilo okovano ledom. Srecom, nije nam se desilo nista iako nam se auto klizao na sve strane - nismo mogli uzbrdicu od metar da popnemo a da nam auto ne slizne unazad. Naravoucenije: ako ces da budes budala, ne trebaju ti konjske snage nego konjski mozak.

Car

pre 7 godina

Ali vidi ovog što se žali "zar treba da kupim krša od 2000 evra", a vozi Hjundai. :-D Pa za 2000 može da se kupi mnogo očuvanih, kvalitetnih automobila, koji nisu iz uvoza i koje nije vozila samo žena vikendom na sajam.

Milan

pre 7 godina

A taze vozači zna se da su kupovali samo sa motorima preko 5L... Srbija, zemlja u kojoj od svih nebuloza čovek ne može da ostane pri zdravoj pameti i čistoj svesti.

dragan

pre 7 godina

Ja iskreno mislim da resenje nije u glupim restrikcijama vec u kvalitetnoj obuci.
Dakle, dajte pocetnicima po par casova na navaku, da osete proklizavanje po mokrom kolovozu, da osete kocenje sa max brzine, da isprobaju neke situacije da bi umeli pravilno da odreaguju kada im se iste dese, njihovom ili tudjom krivicom.
Mozete vi njima ograniciti upotrebu i na 50 konja i 30 na sat ali to ne znaci da ce preko noci nauciti da kontrolisu auto od 100+ konja niti da ce umeti da ukoce sa 80+ km/h.

Pobogu uvedite kvalitetniju obuku.

Vladan R

pre 7 godina

Cini mi se da zakone pisu dokone osobe, cisto da ubiju vreme i da se kaze da nesto rade, a koje usput budi receno i nemaju pojma o poslu koji treba da rade. Kubikaza automobila nikoga nece spreciti da pijan sedne za volan i da divlja, pa da tako ubije sebe, i(ili) nekog drugog. Istovremeno onima ciji roditelji imaju malo bolje vozilo, a nemaju sredstava da kupe jos jedno, bice onemoguceno da voze isto. Sto se tice one obaveze da mora da uz sebe ima iskusnog vozaca, sta da radi onaj kome zbog obaveza, roditelji ne mogu da nadju vreme da budu sa njim u vozilu. Ili sta da radi onaj kome ni roditellji, ni blizi prijatelji nemaju vozacku dozvolu, svez je vozac i uspeo je da kupi auto. Kako ce pomenuti, nakon dve godine, u toku kojih nijednom iz gore navedenih razloga, nije seo za volan, postati iskusniji vozac nego sto je bio neposredno nakon polaganja vozackog ispita. U mnogim drazavama nemaju obaveznu teorijsku obuku, prakticnu mogu da vrse npr rodilji, na sopstvenom vozilu. Nemaju ni to glupavo ogranicenje, pa i dalje funkcionisu. Usput budi receno nisam osoba koju ovo pogadje, pa da se zato bunim, jer imam dvadeset i kusur godina vozackog iskustva.

ID

pre 7 godina

Ovaj Okanović je stvarno lik. Pa i Jugo 45 može da ide 120 kraj škole i da upadne u Dunav ili prođe kroz crveno svetlo.
Da li iko pominje masovna testiranja vozača na alkohol i posebno na narkotike.
Masa njih koji prave ludosti su od uduvanih, pa preko ekstazija i kokaine pa dalje. To je problem. Znaju se mesta gde se skupljaju pa čim krenu test na alkohol i drogu. To se odnosi i na starije, naravno.

Nikola

pre 7 godina

ovo je mozda retko sa cime se slazem..u mojoj ulici decko 19 godina pre 8 godina kad polozio kupili u hundai kupe..poginuo posle nedelju dana..100 metra se auto prevrtao kad sleteo sa puta...dati neiskusnom i neizivljenom takav auto je ludost a imamo i drugacih primera kao Mitrovicev sin koji pregazio i ubio na pesackom tinejdzerku sa dzipom,pobegao a naravno nije ni odgovarao..ovaj zakon za takve nece ni da vazi

T

pre 7 godina

Bio sam klinac, drugar imao ficu, sela nas sestorica u njega (nije mi jasno kako) i onda se vozili po gradu po poptunoj poledici, bukvalno sve je bilo okovano ledom. Srecom, nije nam se desilo nista iako nam se auto klizao na sve strane - nismo mogli uzbrdicu od metar da popnemo a da nam auto ne slizne unazad. Naravoucenije: ako ces da budes budala, ne trebaju ti konjske snage nego konjski mozak.

Nikola

pre 7 godina

ovo je mozda retko sa cime se slazem..u mojoj ulici decko 19 godina pre 8 godina kad polozio kupili u hundai kupe..poginuo posle nedelju dana..100 metra se auto prevrtao kad sleteo sa puta...dati neiskusnom i neizivljenom takav auto je ludost a imamo i drugacih primera kao Mitrovicev sin koji pregazio i ubio na pesackom tinejdzerku sa dzipom,pobegao a naravno nije ni odgovarao..ovaj zakon za takve nece ni da vazi

ID

pre 7 godina

Ovaj Okanović je stvarno lik. Pa i Jugo 45 može da ide 120 kraj škole i da upadne u Dunav ili prođe kroz crveno svetlo.
Da li iko pominje masovna testiranja vozača na alkohol i posebno na narkotike.
Masa njih koji prave ludosti su od uduvanih, pa preko ekstazija i kokaine pa dalje. To je problem. Znaju se mesta gde se skupljaju pa čim krenu test na alkohol i drogu. To se odnosi i na starije, naravno.

Milan

pre 7 godina

A taze vozači zna se da su kupovali samo sa motorima preko 5L... Srbija, zemlja u kojoj od svih nebuloza čovek ne može da ostane pri zdravoj pameti i čistoj svesti.

dragan

pre 7 godina

Ja iskreno mislim da resenje nije u glupim restrikcijama vec u kvalitetnoj obuci.
Dakle, dajte pocetnicima po par casova na navaku, da osete proklizavanje po mokrom kolovozu, da osete kocenje sa max brzine, da isprobaju neke situacije da bi umeli pravilno da odreaguju kada im se iste dese, njihovom ili tudjom krivicom.
Mozete vi njima ograniciti upotrebu i na 50 konja i 30 na sat ali to ne znaci da ce preko noci nauciti da kontrolisu auto od 100+ konja niti da ce umeti da ukoce sa 80+ km/h.

Pobogu uvedite kvalitetniju obuku.

napredni amateri

pre 7 godina

Ja vozim punto 1.9 JTD 59KW 80KS.
Znači uklapa se u ograničenje.
Bez problema može da ide 160 na sat. Prema tome ovaj predlog ograničenja je teška glupost.

Vladan R

pre 7 godina

Cini mi se da zakone pisu dokone osobe, cisto da ubiju vreme i da se kaze da nesto rade, a koje usput budi receno i nemaju pojma o poslu koji treba da rade. Kubikaza automobila nikoga nece spreciti da pijan sedne za volan i da divlja, pa da tako ubije sebe, i(ili) nekog drugog. Istovremeno onima ciji roditelji imaju malo bolje vozilo, a nemaju sredstava da kupe jos jedno, bice onemoguceno da voze isto. Sto se tice one obaveze da mora da uz sebe ima iskusnog vozaca, sta da radi onaj kome zbog obaveza, roditelji ne mogu da nadju vreme da budu sa njim u vozilu. Ili sta da radi onaj kome ni roditellji, ni blizi prijatelji nemaju vozacku dozvolu, svez je vozac i uspeo je da kupi auto. Kako ce pomenuti, nakon dve godine, u toku kojih nijednom iz gore navedenih razloga, nije seo za volan, postati iskusniji vozac nego sto je bio neposredno nakon polaganja vozackog ispita. U mnogim drazavama nemaju obaveznu teorijsku obuku, prakticnu mogu da vrse npr rodilji, na sopstvenom vozilu. Nemaju ni to glupavo ogranicenje, pa i dalje funkcionisu. Usput budi receno nisam osoba koju ovo pogadje, pa da se zato bunim, jer imam dvadeset i kusur godina vozackog iskustva.

Matori

pre 7 godina

Zakon je inicirao dogadjaj u kojem je jedan napaljeni klinac sa jakim autom uleteo u Dunav.Poenta je u tome što taj klinac nije ni imao vozačku dozvolu.Sada zbog lika koji,ponavljam,NIJE IMAO VOZAČKU DOZVOLU, ispaštaju i trpe posledice drugi klinci koji su položili i imaju dozvolu i ušli su legalno u saobraćaj.
E pa Okanoviću a pogotovo Profesore Vujaniću sada ste preterali.

Svetski Mega Car

pre 7 godina

Hahahaha, kakva nam je idiotska ova vlast, i ovaj novi zakon. Ako su već hteli da ograniče konjažu, onda su trebali da ograniče do 70 ks maksimum. Ispada da je 107 ks malo? Pa naravno da nije, to su jake mašine. Moj Fiat je 1.9 jtd ima 101 ks, i odlično ubrzava, 10-11 sekundi do 100km/h, a maksimalna brzina je preko 180 km/h. I ako ćemo realno, ako klinac hoće da divlja, on će da divlja i sa autom od 60-70 ks. Tako da je besmisleno ograničavati konjažu, nego treba poboljšati obuku i edukaciju vozača, i policija bi mogla da počne da radi svoj posao, i da kažnjava pijane i bahate vozače. Nema ih nigde petkom i subotom uveče. I takodje bi morali da kontrolišete svoju decu od 19-20 godina ako žive sa vama. Ja da imam sina od 20 godina, i da saznam da je vozio pijan ili vozio prebrzo, zalepio bi mu šamarčinu, i uzeo bi mu ključeve od kola, ne može više da vozi. Tako da su dosta i roditelji krivi ako im je dete bahato za volanom, trebali ste na vreme da ga vaspitavate.

IgyBgd

pre 7 godina

VASPITANJE. Osnovni uslov za sve drugo. Dzabe zakoni, ogranicenja, represija...ako nema vaspitanja. A sto se tice voznje, zbog posla koji radim dosta putujem i od svih zemalja u okruzenju mozda se samo u BIH vozi gore. A procentualno gledano vise gluposti za volanom prave zene nego mladi. Ipak, da se vratimo na prvu tezu, vaspitavanje omladine ce poboljsati stanje u svim segmentima drustva a ne samo u saobracaju, ali je pitanje da li smo mi kao roditelji u stanju to da uradimo posto i nama fali bas dosta vaspitanja...ali bahatosti imamo na pretek. E pa takvi su nam i mladi, imaju na koga da se ugledaju.

Pera Kojot, suvi genije

pre 7 godina

Vau, pa ovo je genijalno, ovo menja sve.

Da biste uspesno poginuli dovoljno je sa 50khm bez pojasa udariti u zid. Proverili neki klinci iz mog grada Yugom, 3 mrtva jedan invalid.

Ili, mozete da se slupate sa 100 i vrlo lepo poginete.
U dobrom auto to možete postici za 10s.
U uzasno slabom auto potrebno vam je 15s.
Sva je razlika hoce li mali glupan pritisnuti i drzati do poda 5s duze.

Razlika je ta da ce mali glupan brze zakociti u dobrom autu, kao i to da dobar auto ima i pomoc elektronike, a i bezbedniji je prilikom udesa.

Preglup predlog zakona.

Djoka

pre 7 godina

Ja ne razumem stv ko pise ove zakone :)
I najgora krsina moze da dogura do 80-100 na sat,a to ubija nebitno da l je jugo ili porse.
Poenta je dici svest vozacima,u manjim ulivama na 100 metara lezeci policajac,pogotovo u ulicama gde je neka skola.

trn u oku

pre 7 godina

Koji li je mozak sastavio ovaj propis? U prevodu, klinci će moći da voze Fiat Pandu 100hp kockastu, malu a startniju od mnogih BMW-a koji su mnogo bezbednije konstruisani. Gubitak kontrole u Pandi 100hp daje manje šanse da ga preživite nego rak pluća.

Kvazimodo Sorabius

pre 7 godina

Kao i do sada, u sta se uplete samozvani strucnjak Okanovic, sve mirise na trulez!
Ove bajke o suvozacima sa 5 godina; do 110 km/h; do 21 godine; pa ono o sedistima za momke do 135 cm; o pojasevima; i sijaset nebuloza - da od punta i Yuga napravi kabinu F-1, su buncanje: nama treba zastita od nasilja drugih vozaca, vezanih ili ne, koji preticu preko pune, ili preko dve pune, koji iskacu iz kolone, preticu u tunelima...
Izmislja se idiotija a ne analizira makar DESET prosecnih nesreca, videlo bi se da nema uticaja vezani pojas, sediste za decu, neupaljeno svetlo i sl, sta su nam Okanovici izmislili!
Policiju na ulice i puteve, PATROLE!
Gde se dedose silni Dacicevi motocikli?
Vreme je da Okanovici shvate, da nam omoguce da se sami stitimo: da se uvaze snimci sa kamera u vozilima dok drugi krse propise, vozeci nasilno i pogibeljno!
Garantujem zivotom da bi se obuzdali nasilnici za neki mesec, ako bi se priznali kao dokaz snimci s nasih kamera...

jk

pre 7 godina

Ja vozim automobil sa motorom od 90kS. Pošto se radi o turbo motoru, ubrzanje je sasvim solidnih 11s do 100km/h. Max brzina je 170km/h. Zašto je ovo manje opasan auto od nekog od npr. 1600ccm i 130kS. Nije poenta u snazi i u brzini već u SVESTI I SAVESTI onoga koji vozi!

Drzava ubija

pre 7 godina

Lose vozimo i ginemo jer malo vozimo, voznja je samo praksa.
Malo vozimo jer nam je benzin skup.
Benzin je u Srbiji skup jer se suvise parazita iz JS okacilo na budzet.
I tako, deca nam ginu jer nam je drzava zavukla ruku u dzep a poreskom politikom nas tera da kupujemo male mrtvacke sanduke a ne normalne automobile bar srednje klase.

Pera

pre 7 godina

Okanović i onaj njegov pajtos Prof. sa Saobraćajnog fakulteta svake dve godine počnu sa pljuvanjem zakona koji su sami inicirali i gurali do usvajanja i onda krenu sa novim nebulozama. Stanje sve gore i gore a njima "kaplje" od svakog predloga i još kao nešto rade...

mup

pre 7 godina

Ozbiljno razmisljam da podnesem privatnu tuzbu protiv ovog tandema Vujanić-Okanović zbog višegodišnjeg zaluđivanja javnosti, da će uz njihove idiotske predloge koji se nžalost usvajaju, biti smanjen broj saobraćajnih nesreća sa tragičnim posledicama. Uz njihova resenja gubimo vreme i živote, a broj zrtava se neprekidno uvećava. Ova resenja su znak da se drzava predala i da ovakvim propisima zeli da abolira policiju koja katasrofalno obavlja svoj posao. Ako je neko dobio dozvllu, to znaci da je sposoban da upravlja svakim vozilom, a ako pretera sa brzinom tu je policija koja će ga kazniti. Zatim će osiguravajuća kuća da vidi da je kažnjavan, pa će za njega osiguranje biti 1000 € a ne 150. I tako tri godine. Posle će da pazi i dal su mu tablice čiste.

El Commandante

pre 7 godina

U nekim, zemljama postoji ograničenje snage automobila za mlade vozače, to je Ok, podrzavam. Ali to su zemlje sa visokim životnim standardom gde se u porodici voze minimum 2 auta, ako ne i više, i takav zakon ne predstavlja problem. U Srbiji je standard takav, da malo ko može da priušti 2 automobila, i taj jedan je na mišiće. Možda gospodin Okanovic živi u nekoj drugoj Srbiji od ove u kojoj sam ja, i većina drugih građana, ali to je njegov problem.
Onda, automobil je PRIVATNA SVOJINA, i nema prava NIKO, ALI NIKO PRIVATNU SVOJINU DA ODUZIMA!!!! OK, ako neko ima 2 promila alkohola i više, da se privede na treznjenje, da za to vreme auto bude na parkingu policije, parking servisa itd., ali onog trenutka kada se neko pojavi da preuzme auto, oni ga moraju vratiti, bez pogovora!
Šta to znači, hoće sutra da smisle nešto po čemu će i stanove da oduzimaju?????
Mnogo rupa ima taj novi zakon, jer su na pozicijama sve sami stručnjaci u ovoj zemlji, kojima ne bih dao ni tri nacrtane ovce da čuvaju A kamo li nešto drugo. Treba bežati iz ove zemlje što pre, jer je život jedan, i treba ga dostojanstveno proživeti, jer je u Srbiji svakim danom sve veće i veće ludilo mozga.

Mita

pre 7 godina

Moram da priznam da sam pustio suzu,kada sam procitao zalopojke nekih gradjana,koji voze dzipove,pa sada ta sirotinja mora svojoj decici da kupi slabiji auto,koji je pritom i nebezbedniji po njima,pa im je sada i zivot maltene ugrozen...Nece jadna decica vise moci da voze dzipove od roditelja da gaze pesake i ubijaju jadnike u jugicima...smrc,strahota,zaista...

Neće

pre 7 godina

Ne lupajte gluposti. Da bi cene skočile, mora da skoči i potražnja. Jel znate vi koliko košta polaganje vozačkog ispita?! Odakle roditeljima pare?! Imati vozačku dozvolu u dvadesetim godinama je sada luksuz.

Smuleco

pre 7 godina

Predlog novog zakona, je budalaština! Novopečeni vozači, ITEKAKO mogu da izazovu nesreću, zbog prebrze vožnje, i nekim kršem od Punta, koji ima samo 60 "konja"! Čak i pre sa njim, nego sa "Bembarom", od 200 KS!

Koby

pre 7 godina

Da se razumemo od 2011 pa do danas svaki doneti zakon o saobracaju je farsa da bi se napunio budzet, a ne poboljsala bezbednost u saobracaju, a kamoli radilo na prevenciji sto dokazuju i statistike! Druga stvar- Da li je neko izracunao od svih teskih saobracajki za koliko njih su bili krivi ''mamini i tatini'' sinovi sa vise prijava i gledanja kroz prste koji su se uvek provlacili dok i sami nisu nastradali ili nekog ubili?! Verujem da su bili u velikoj vecini kod izazivaca nesreca i bice zato sto au nedodirljivi. A sve ostalo je kradja novca od strane drzave od obicnih vozaca.

grom

pre 7 godina

Nije mi jasno kako niko ne shvata da nije problem u zakonu nego u sprovođenju istog. Svakih godinu-dve imamo novi a nigde rezultata.
A razlog je jednostavan, zakon se ne primenjuje, ne važi za sve itd.
Nekako mi je uvek dobar primer koji gledam svako jutro kad idem na posao. Potez Žarkovo- Čukarička padina. Policija redovno stoji u ulici kojom se spuštate ka Padini gde niti ima pešaka, lokala, kuća itd. i naravno kažnjavaju ako pređete 50km/h. Trista metara pre njihove pozicije je Trgovačka ulica u Žarkovu u kojoj vlada blago rečeno haos. Parkiraju se na sred ulice, pešaci pretrčavaju, vozi se brzo a policije nigde naravno. Redovno se nalaze i ispod novog mosta u pravcu ka Sajmu gde imaJU tri trake, u Jurija Gagarina gde imaju tri trake itd. Služe jedino da pišu kazne i usporavaju saobraćaj a ne da reguliši isti. Džaba novi zakon!

skeptik

pre 7 godina

Prvo sto mladi vozaci treba da utuve u glavu je da kad dobiju dozvolu oni i dalje ne znaju da voze nego im ta dozvola samo daje pravo da učestvuju u saobraćaju.Dok znanje dolazi sa praksom.Prvo sto su trebali je da poboljšaju kvalitet obuke pa tek onda ograničenja i gluposti.

zalojin

pre 7 godina

Sin prvo treba da zaradi sam za auto pa onda da sedne da vozi. Tada bi znao da respektuje kako auto koji je sam zaradio, tako i svoj zivot. Za cenjenje drugih zivota, ucesnika u saobracaju, to je vec pitanje kucnog vaspitanja.

Car

pre 7 godina

Ali vidi ovog što se žali "zar treba da kupim krša od 2000 evra", a vozi Hjundai. :-D Pa za 2000 može da se kupi mnogo očuvanih, kvalitetnih automobila, koji nisu iz uvoza i koje nije vozila samo žena vikendom na sajam.

Zverka

pre 7 godina

"Mlad vozač, početnik, moraće da pored sebe, kada vozi u automobilu ima i pratioca koji je najmanje pet godina vozač."
Ovo nije smislio jedan čovek. Na ovome je radio čitav tim! Genijalno.
Sve mislim da se neko šali sa nama.

Trta

pre 7 godina

OK je ova uredba, ali mislim da bi bolje rešenje bilo da se to prepusti osiguravajućim kućama. Trenutno je ista cena za sve, a kada bi osiguravajuće kuće radile procenu za kombinaciju vozač-auto, taze vozači sa 200 konja bi plaćali osiguranje 2-3000e umesto 100e, pa roditelji ne bi trčali da im kupe besna kola.

Hm

pre 7 godina

A ja mislio narod masovno crkava od gladi.
A ono najveci problem da li ce deca moci da voze dzipove ili ce morati ipak da voze puntace.
A tek ce da bude tesko ako ne pojeftine ajfoni 6s.

srbija

pre 7 godina

slozicu se sa osobom koja je postavila komentar da je ogranicenjs glupo, i nadovezati se na drugi komentar koji napomeno komsiju i hjundai kupe.. takvoj osobi mozete dato i juga, on ce poginuti, nije tu bitna snaga motora nego snaga uma pocetnika vozaca.. a sa drugs strane i taj hjundai je daleko bezbedniji od juga prilikom manjih sudara..

boze sacuvaj

pre 7 godina

umesto da mlade ljude uci principima uma,svesti i misli,drustvo kao i uvek bira princip pritiska koji nikad nije doneo dobre rezultate

Zoran

pre 7 godina

"Beograd -- Novi propisi zabranjuju mladim vozačima upravljanje vozilima iznad 107,28 konjskih snaga. Skočiće cena malih polovnjaka. "

Tacno 100 konja, ni malo vise, sam nudio detetu u Srbiji ako hoce kola, posto tamo studira. Ono kaze po onom haosu mu se nesto ne vozi, ne sme jos. Hoce da proba Audi A6, 2007. godiste sto imamo u Srbiji, 170 konja, ali ja ne dam. Biraj kola do 100 konja, nasao sam mu odlicnog golfa(ako ga ne ukradu), ali ono nece. Nista, idi autobusom. meni da neko nudio kada sma studirao bilo kakva kola, ja bih 100km ubio pesice da ih dobijem.

Floyd

pre 7 godina

“Sin mi upravo završava obuku, a kada položi neće smeti da vozi porodični "hjundai tuson".. “Sad treba da kupi neki krš za..
Pa sin ti već vozi krš!
..cela priča i pokrenuta posle nesreće u kojoj je mlad vozač sa drugarima uleteo u BMV-u u Dunav..
Pijana budala bi sletela u Dunav i sa puntom ili smartom..
Jedino pametno je:
Neće smeti da vozi u periodu od 23.00 do 6.00 časova i neće smeti da ima ni trunke alkohola u krvi!!!

Kole

pre 7 godina

Dosta stvari koje dolaze od njih su besmislene, ali ovo podrzavam a i pozdravljam u potpunosti. Govorim iz iskustva, kao mladi vozac sam pre 16 godina (tada imao 19) dobio auto od 220 ks sa kojim sam kasnije napravio udes u kome zamalo nisam ostao nepokretan. Moja krivica 100%. E sad, pitam se da je bio ovaj zakon, ne bih ga ni vozio pre njega imali auto od 70ks, nisam sa njim ni jurcao, i nisam ni imao problema. Dakle, podrzati ovo maksimalno, spasce neke zivote sigurno. "Zeleni" su mladi vozaci, verujte.

Veliki brat

pre 7 godina

@(ZNBg, 28. oktobar 2016 18:55)

Svaka čast, kako dođe do 109 konja?

Ovakvima, koji pišu neproverene informacije, treba zabraniti komentarisanje.

1 mehanička konjska snaga je 745.69997..., električna konjska snaga je 746W, dok je metrička735W, što daje u kilovatima redom: 107.28, 107.23 i 18.77.

Problem je što se kod automobila koristi mehanička konjska snaga, a ne metrička, tako da je 80 kW jednako 107.28 KS.



A što se tiče samog zakona, imaju i u Italiji ograničenje kubikaže za mlade vozače (mislim da je 1.4 L, a ne znam da li ima ograničenja i za snagu motora).

Generalno, važno je početnicima ograničiti vožnju besnih automobila koji predstavljaju statusni simbol i služe za iživljavanje na ulicama.
Naravno da imate Ford 1.0 eco boost sa 140 konja, ali neki klinac od 18 godina sigurno neće besneti po gradskim ulicama sa tim autom, jer mu i nije neki fazon da skreće pažnju na sebe kad je u takvom autu.
Ali, kad bi seo u Audi Q5, onda bi se "malo" teže iskontrolisao da ne nagazi po gasu.

Sa druge strane, nećete naći BMW 3 ili 4, Audi A4-A8 ili Q5 i sl. sa snagom motora manjom od 80kW.
A i da ima BMW 1 ili Audi A1 sa motorom slabijim od 80kW, daleko je manja verovatnoća da će besneti u gradu u takvom autu, jer su i sami bar malo svesniji brzine kojom se kreću (za razliku od luksuznih automobila, npr. u Audiju A6 pri 150km/h imate osećaj kao da idete 80).

boris

pre 7 godina

Nema tu pomoći sa ograničenjima, kad neko ima problem u glavi, komplekse, psihičke probleme isto je da li vozi jugo ili bmv. Svakako pozdravljam odluku, gore nece biti

s

pre 7 godina

Nije samo problem u vozačkoj sposobnosti mladog čoveka, već je osnovni problem u njegovoj psihi tj. u njegovoj glavi. Jednostavno osobe od 19-20 godina, uglavnom retko razmišljaju kao ozbiljne osobe i nisu ni svesni bilo kakvih opasnosti, pa predstavljaju prave tempirane bombe. To što ima i matorih budala koje se ponašaju kao deca, ne menja ovu činjenicu koje smo svi svesni. Ako takvom još tata da neki jak automobil, taj počinje da se osećaj još superiornijim i misli da je ceo svet njegov, a da je samo nebo granica. U tim godinama oni teško razlikuju šta je dobro, a šta loše, pogotovo u državama kao što je Srbija. Uostalom, većini tih mladih ljudi su idoli kriminalci, pa tek kada odrastu i sazru shvate neke stvari u životu, tj. šta je dobro, šta je loše (bar većina od njih). Oni misle da su neki njihovi postupci neki podvizi za divljenje, iako većina ljudi kaže: ko li je ovaj ludak (debil)?

Ivan S

pre 7 godina

Ja mom detetu kada stasa za volan sigurno neću kupiti ono što bih mogao da mu priuštim. Dobiće kompakt klasu benzinca do 105 konja i da peva. Ako mu je slab auto neka sačeka, pa sebi kupi veći i jači kada ga zaradi. Ako ga lupi, to je to. Opet će morati da sačeka za novi dok ga ne zaradi. Najveća je greška roditelja koji dete smeste u auto kome je branik viši od deteta iz okolne osnovne škole...

Bre

pre 7 godina

Budalaština. Tako je dok je bio dozvoljen uvoz kola starih 6 godina postojao sajt carine Srbije i Crne Gore na kome su postavljana pitanja o tome šta može a šta ne može da se uveze. Sećam se da je neko pitao kako da uveze oldtajmer. Odgovor je bio "Samo do 6. godina, važi i za oldtajmere". Nijedan zakon, ali nijedan, nikada nije obuhvatao sve moguće opcije, sve je uvek ako ne spadaš u sečenje ruke ideš na giljotinu, ako slučajno već nemaš ruke, zna se.

Davor

pre 7 godina

Ma daj bre oduzmeš nekom vozilo,to je pljačka i ovako bednog naroda.Zna se kazna oduzimanje vozačke pa i zatvor ako treba a ne pljačkati bedu.A što se tiče mladića koji su upali u Dunav,da nije bilo njih našli bi neki drugi primer.

Zabrinuti

pre 7 godina

Okanovic je direktor ez iskustva
Prvo njega ograniciti istim stvarima a onda ga jos poslati na dopunsko skolovanje da zaboravi nebuloze koje prica
Uz njega poslati i sadasnjeg vd direktora policije koji je isto tako bahat da pomaze i opravdava selektivno kaznjavanje policije i nekaznjava je iste te policije za one prekrsaje koji vaze sa sve gradjane
Samo punite dzepove, sa nenormalnim i kretenskim kaznama dok nam putevi i auti propadaju, narod nema sa cime hranu da kulune a vi samo dizete namete
Uzmacete kola, dajte prvo svoj auto drugome a za moj cu se horiti do strazbura

aleksandar

pre 7 godina

hehe pa vi ste smesni.... i automobil od 105 ks moze da razvije brzinu dovoljnu da neko nastrada.... nece to spreciti onog ko je planirao da mazne tatino vozilo i vozi pun gas.... pa i ja sam krao sa 19 god.... moze da mi oduzmu auto ali advokat moje supruge tuzi drzavu i naplacuje zato sto je to ZAJEDNICKA imovina...

HanSolo

pre 7 godina

U skandinaviji se dobija privremena dozvola dve godine.. Ako te uhvate na neki ozbiljan prekršaj odma uzimaju.. Ne ako se napravi normalan sudar ili tako nešto pošto se dešava i "iskusnim" vozačima, nego na primer ako te uhvate na brzu vožnju ili da ne upotrebljavaš pojas.. I to ako sediš u zadnjem sedištu a drugi vozi.. U skandinaviji je kazna za pojas 150E na svako mesto. A ako kao vozač imaš maloletnika(do 15g)u autu bez pojasa onda vozač dobije kaznu od 250 Evra samo za to Vozač je odgovoran za decu u autu.. A kod nas niko po nekad ni nema pojas.. Beba od 3500g ima težinu od 3000kg kad bude udarac u 50km/h! To mnogi kod nas neznaju! Kad odrasli nemaju pojas u sudaru stradaju obično i ta lica ispred njih i ako oni imaju pojas na sebi.. Pojasi su pravljeni za JEDNU osobu a ne dve! Zato u Švedskoj poginu 350 osoba godišnje a kod nas i nebrojno! To što se ovde priča kako su njihovi putevi bolji nije cela tajna.. Tamo SVI voze sa pojasama.. Ovo je u stvari dobro, ali da bude kao u skandinaviji, bez ograničenja konjskih snaga.. Dosta oduzimanje dozvole u većim prekršajima..

да да

pre 7 godina

Имам поприлично дугачак возачки стаж али возило са више од тих 78 kw у животу нисам возио ! Требало би им прописати до, плафон 50-ак kw и то је то !!!

mita

pre 7 godina

Kakve gluposti sve izmisljaju, moj sin kad je polozio sa18 godina odmah je vozio auto od 180ks, pa je posle dve godine presao na snazniji, i nije napravio do sada nijedan prekrsaj. Ima nesto i u vaspitanju a ne u ogranicenju snage motora.

Bolje sutra malo sutra

pre 7 godina

Koliko nama nedostaje inteligencije. Pa i sa bicikle se gine, znam za slučajeve da su ljudi padali sa terase ili se ozbiljno povredjivali dok su kačili zavese. Cak i jugo moze da razvije 150 - 160. Stvar je u tome da ce naloženi klinac pre da stisne tatinog bmw-a od 200ks nego maminu korsu od 80ks. Ako ovaj propis spase jedan jedini mladi zivot, po vama to nije dovoljno , jel?

Freedom

pre 7 godina

Prepisivanje EU zakona na jednu zemlju siromašnog stanovnistva , koja je po svemu daleko iza jedne npr. Holandije je najveća nebuloza vlasti.

Atreides

pre 7 godina

Neki napisase da je predlog zakona glup.Slazem se. Od ove drzave samo se glupost moze i ocekivati. Kakve veze ima sta klinja vozi on ce i u Puntu da se przi i da vozi 140....Nego lepo treba policija da se sredi i da radi svoj posao i da se ocisti od korupcije. Pa onda srediti zakone pa ako uhvatis klinca ili bilo koga drugog da se izivljava...prvo lepo oduzme mu se dozvola na godinu dana...posalje se malo na neki drustveno korisni rad bar mesec dana....ako posle toga opet uradi isto uzme mu se vozacka dozivotno sa pretnjom da ako bude vozio dobije par godina robije. I sredjen problem. Takodje deca su punoletna sa 18 ali mozda bi do 21-e godine i roditelji trebali da snose posledice za njihovo ponasalje i dela.

krokodil

pre 7 godina

Nebuloza. Mnogo je bolje bilo resenje 57 KV po toni vozila nego ovo striktno ogranicenje konjaze. Davno sam imao kratak period BMW 5 (e34) i bio je 1800ccm benzinac jos automatik. Taj auto sem sto je trosio kao Djerdap druge performanse nije imao. Sa 2 tone i tim motorom bukvalno je isao kao yugo samo udobnije.

M

pre 7 godina

Kako god okrenes, pred zakonom smo svi jednaki, ali su neki vise jednaki od drugih (neko ce da vozi auto od 40 kW ako bude imao srece da natoci goriva za 1000 din., uz konstantno sikaniranje saobracajaca, a neko ce da gazi ljude dzipovima po pesackim prelazima pa ce ih uticajni roditelji vaditi iz ******). Inace sam za to da se klincadiji ogranici snaga motora na 40 kW, i da se po mogucnosti ogranici maksimalna brzina na 80 km/h.

rast73

pre 7 godina

Šta u slučaju kad neko položi vožnju u 50toj? I to je mlad vozač?
Šta ako neko položi vožnju sa 18, nema vozilo,kupi auto posle 10godina i prvi put počne da vozi sa 28? Onda je iskusan?

Neko iz Banata

pre 7 godina

Problem je obuka i zakoni koji sluze iskljucivo za punjenje budzeta auto skola i drzave, a ne kubikaza i snaga automobila.Svaki donesen zakon je posledica nemilog dogadjaja,a stanje na terenu se ne popravlja,vec se samo maskira i traze novi nameti za vozace.Kad zakoni budu donoseni preventivno i tacno se definisu odgovornosti policije(sasece legalizovan mito),putara i vozaca,a poznavanje saobracaja i obuka bude uvedena u srednje skole mozda i bude rezultata.Licno smatram da su od pocetnika gori ovi sto imaju 10+ godina za volanom,a blage veze sa voznjom nemaju

Šta je bilo ? Nemamo pojma !

pre 7 godina

Logika je, Milane Stanimiroviću iz Beograda, da će taj Vaš isti sin (ako ne Vaš, onda nečiji drugi sinovi) sesti za volan tog besnog auta (kao što obično i sedaju) i survati se u neku Moravu ili Savu. E, onda se njegov roditelj prvi pojavi da javno kritikuje. I još nešto. Pošte ste tako revnosan tata, Vi lepo kupite sinu auto od 7-8 hiljada (manje ccm) koji neće biti krš.

Deo koji mi nije jasan je, zašto nadležnim institucijama MUP određuje ovakvu vrstu pravila. Vozilo od 57 kw (i to im je mnogo)je mnogo prihvatljivija opcija za mlade ljude, nego vozilo od 80 kw. Moj automobil (vozač sam od 1998.) ima 66kw i mogu da kažem da 'leti' od momenta otvaranja turbine i nije za svakoga.

Zoran

pre 7 godina

U nemackoj mozete da iznajmite kola. To ste verovatno znali. Ali ne verujem da ste znali da sa manje od 25 godina ne mozete da zinajmite M3.

Petar

pre 7 godina

“Sin mi upravo završava obuku, a kada položi neće smeti da vozi porodični "hjundai tuson", koji ima 1.600 kubika i 132 KS i koji je, po mom mišljenju, mnogo bezbedniji od automobila koji su mu dozvoljeni”.
Mozda gresim, ali u vecini slucajeva, upravo tako bezbedni automobili daju mladima pravo da se bahate, jer su oni bezbedni, a pri tome ne vode racuna o ostalim ucesnicima u saobracaju.
Potpuno podrzavam Zakon, e sada druga stvar su polovnjaci za kupovinu, ako ne moze drugacije da se resi problem, neka drzava resi kojekakvim odredbama i smanjenjem poreza na automobile koji ce voziti vozaci pocetnici. Uvek postoji nacin da se taj deo regulise.
Mladi izvinite, ali vozac postajes tek kada prevalis nekoliko hiljada kilometara, a ne nakon obuke i dobijanja vozacke u ruke.

samo dizajn, samo izgled, ostalo je nebitno, samo da sija u mraku!!

pre 7 godina

kako citam komentare, vidim da svi gledaju samo svoje dupe i sta njima odgovara, niko ne gleda realno stanje stvari!!

nevena rosic

pre 7 godina

Problem je u sprovođenju zakona!!!!
Nemojte donositi imbecilne zakone!!!!
dokazujete samo da ni ovaj a verovatno i taj, ako se donese, (Daj Bože da se ne donese) nije isti za sve!!!

KORN

pre 7 godina

E da su problem vozaci koji su tek polozili,ovo je neka vrsta diskriminacije novopecenih vozaca.A mozda je problem mentalitet,bahatost,primitivizam u nas Srba,mozete da punite budzet raznim zakonima ali to ne mozete da promenite.Ficu svi da voze opet bi ljudi ginuli,kakvi zakoni kakvi bakraci.

bot92

pre 7 godina

gluplji razlog za poskupljenje nisam skoro cuo..smanjite marzu, ne morate po vozilu da zaradite 400+ evra..zaradjuj 150 po vozilu, imaces veci obrt...

Sale

pre 7 godina

Ovo je sve zamajavanje. Umesto da se uvede da svaki put kada te zaustave moras da se testiras na alkohol i da tolerancija na alkohol bude 0.00, jer onaj ko sedne pijan za volanom isto je kao da ima pistolj.

Miki

pre 7 godina

Ne treba dati ljudima volan u ruke pre 30 god, minimum 25-e. Jednostavno, tada se razvija potpuna svest o posledicama. Pre toga su one price tipa Vozim bolje kad sam pijan i divljenje svima koji voze jake automobile.

Pimbe

pre 7 godina

Sećam se kada sam polozio vozački otac mi je kupio golf 2 benzin 1,3 masina. Ne znam koliko je to konja bilo ali znam da se nije imalo para za gorivo pa sam non stop vozio da vrh gasa. :) za 15 godina vozackog staza mozda da sam 1000€ kazni platio. Najvise zbog onog skrivanja u grmlju u zoni 40 a ja vozio 53 km/h.

Vitez koja

pre 7 godina

Nek ovaj gospodin kupi sinu tenkić do sto konja da bi se dete osećalo bezbedno, neće imati probleme sa parkiranjem a ostali učesnici u saobraćaju će se razbežali , naravno ako stignu.

ZNBg

pre 7 godina

Okanović je saobraćajni inženjer i direktor "Komiteta za bezbednost saobraćaja". U tom komitetu su i profesori saobraćajnog fakulteta. To je NEVLADINA organizacija i oni, na žalost, NE DONOSE ZAKONE. Ne treba njih mešati sa državnom "Agencijom za bezbednost saobračaja", koja zajedno sa MUP-om donosi zakone. Kakvi su ti njihovi zakoni - znamo. Koliko se ti zakoni poštuju - i to znamo. Komitet samo može da predlaže i da se nada da če bar malo popraviti neki zakon.

Snaga od 80 KW je 109 KS, a ne 107.

Milica

pre 7 godina

Ja bih postavila jedno pitanje, ako neko zna da mi odgovori. Mislila sam da polažem vozački sledeće godine, a imam 34 godine. Da li ovaj zakon znači da ću i ja kad položim morati da vozim auto do 107 konja i da će sa mnom morati da bude iskusniji vozač? Ukoliko tako stoje stvari, neću ni polagati, bolje da me muž vozi kao i do sada.

Haha

pre 7 godina

Neki napisase da je predlog zakona glup.Slazem se. Od ove drzave samo se glupost moze i ocekivati. Kakve veze ima sta klinja vozi on ce i u Puntu da se przi i da vozi 140....Nego lepo treba policija da se sredi i da radi svoj posao i da se ocisti od korupcije. Pa onda srediti zakone pa ako uhvatis klinca ili bilo koga drugog da se izivljava...prvo lepo oduzme mu se dozvola na godinu dana...posalje se malo na neki drustveno korisni rad bar mesec dana....ako posle toga opet uradi isto uzme mu se vozacka dozivotno sa pretnjom da ako bude vozio dobije par godina robije. I sredjen problem. Takodje deca su punoletna sa 18 ali mozda bi do 21-e godine i roditelji trebali da snose posledice za njihovo ponasalje i dela.
(Atreides, 28. oktobar 2016 15:48)

Pa taj predlog su predlagale hijade komentatora poslednjih godina - i konacno je usvojen.
Znaci glup moze da bide samo narod koji je dobio ono sto je trazio :D

Gile

pre 7 godina

Mene najvise zainteresovalo ovo oko poskupljenja malih polovnjaka jer uskoro prodajem mog malisana, utopicu ga za vise, ali realno i vredi

Igor

pre 7 godina

Podrzavam, jednom pametno nesto da se usvoji i u nasim zakonima.

Moze i Yugo da ide 80 pored skole ali ako polazi sa semafora ispred te skole tu ce da razvije samo 50 jer ne moze vise jednostavno. Yugo moze i 120 kroz naseljeno mesto ali do 120 mu treba 2km puta za ubrzavanje. Nekom drugom automobilu sa 120ks za istu brzinu treba 500m, sa semafora ispred skole do same skole moze da razvije 80 bez problema...

Salerno

pre 7 godina

klinci sa 18 God su jos zeleni u glavi za vozacku dozvolu, posebno u srbiju, jedino resenje je vozacku sa 21 god. da malo vise sazru za te tri god. pa onda bi bilo manje saobracajke.

car

pre 7 godina

Ti sto imas novi tuson od 1.6 i 132ks imas da kupis i manji noviji auto. Svi vi sto vozite automobile preko 120ks imate i za manji. Ustalom prodaj cale tusona pa kupi i sebi i sinu nesto jeftiniji auto.

Bojan

pre 7 godina

Moje misljenje je da ogranicenje nema svrhu, jer svakako je lakse pocetniku voziti snazniji motor nego slabiji. A bezbednosti sto se tice , brzina voznje moze se regulisati postavljanjem kamera za merenje brzine.

марко

pre 7 godina

Ја сам полагао тек са 29. Једноставно нисам стигао нити имао кола и жељу за тим раније. Сад схватам да сам много зрелији и одговорнији него да сам постао возач са 18.

el gladiator

pre 7 godina

@drzava ubija
da,da za sve je ona kriva. Jeste jeste i za to sto si ti neposoban za zivot. Svi su odgovorni za tvoje postupke. A gde je gorivo jeftino? U bosni, Makedoniji? samo je povoljnije od nas a nikako jeftino.
Promasena i ti je teorija.

licemerje

pre 7 godina

Važno je da tatin sin bude bezbedan u hjundai tusonu, za ostale me baš briga.A odakle ljudima pare da kupe drugi auto jer su se istrošili za prvi od 1600 kubika i 132KS.

Nn

pre 7 godina

Moja supruga će da polaže, ali pošto neću moći da je pratim gde god vozi, prosto neće voziti dok ne istekne taj period i onda će voziti sama - po vama iskusnija, jer je prošlo par godina iako nije sela za volan?

Radapciger

pre 7 godina

@Drzava ubija
Kako skup? Pa pogledaj bg u spicu. Rekao bih da nije dovoljno skup. Ovo mozda govori da bi u bg-u trebao biti mnooogo skuplji nego u ostatku Srbije.
Meni svejedno, vozim se autobusom.

Čipikau

pre 7 godina

"Ti sto imas novi tuson od 1.6 i 132ks imas da kupis i manji noviji auto. Svi vi sto vozite automobile preko 120ks imate i za manji. Ustalom prodaj cale tusona pa kupi i sebi i sinu nesto jeftiniji auto."
Jesi ti svestan da za 2000e možeš da kupiš auto koji ima i 200 konja? Kako glup komentar.

mjns

pre 7 godina

@ZNbg
Tačno tako
@Veliki brat
Mehanička KS ili HP je anglosaksonska mera, a mi, ako nismo prestali, koristimo metričke jedinice kao i ostatak Evrope pa samim tim i KS (u Nemačkoj PS) koja iznosi približno 735 W pa je 1 KW približno 1,36 KS odnosno 80 KW iznosi 108,8 KS. To se uči u školi (pravoj), a ti i "stručnjaci" iz Komiteta za bla-bla-truć i MUP i dalje koristite američke konvertore po internetu pa nam ovde prosipajte znanje i pamet!

Supersmo

pre 7 godina

Drzava uvek gleda kako ce vise novca da ubere neradeci nista. U pripremi je novi obracun cene registracija. Ovim ce dodatno da navuku ljude na manju kubikazu i snagu automobila. Zato se to uveliko plasira putem medija. Onda ce najbrojniji razred da poskupi, a manjini koja vozi automobile vece kubikaze ce pojeftiniti registracija. U globalu, eto vise nasih para u budzetu!

Maslav

pre 7 godina

Sto se tice oduzimanja vozila onima koji imaju vise od 2 promila alkohola u krvi, nije to toliko losa ideja. Prvo, oduzece vozilo onome ko to napravi, a drugo, niko nije lud da da kola nekome za koga misli da ce da se ponasa tako neodgovorno. U Australiji je popularan drifting (to je ono kada se vrte u krug i pale gume na automobilima), naravno da to rade klinci zeljni paznje i dokazivanja. Kad je dara prevrsila meru, lepo su doneli zakon da cim te uhvate da radis to, kola se odmah oduzimaju i idu pod presu, pa makar bila i Ferari.

Pavle

pre 7 godina

Pre 2 godine kada sam polagao ovaj predlog zakona se pojavio, pobesneo sam jer sam imao lagunu od 120ks po njima f 16 koji moze mnogo brzo da ide,srecom nije me pogodio zakon, a ovo za iskusnog vozaca , kada sam polozio uz mene je sedela majka koja ima 16 godina dozvolu a posle auto skole jednom nije sela da vozi , a ja imam mnogo vise iskustva od nje i sta moze ona tu da pomogne da mi se dere sto sviram nekome ili tako nesto , vrlo pametan zakon. Vozim minivan od 74kw dizel 2.0 od lezeceg do lezeceg pred skolom 70kmh i vremena da ukocim cak i sa sporim autom po gradu lako moze vise 80 100 u bilo kojoj ulici koja ima vise od 100 metara, pa asmaticni stilo 1.6 koji jedva ide moze da potegne otprilike isto kao moj auto oba su oko 12 i nesto do 100kmh, zanimljivo ds niko nece moci da vozi hdi motore sa njihovih 109 ks nego samo vw grupaciju , vrlo interesantno....

Aleks

pre 7 godina

Za pojedine krupne greske, trebalo je uvesti oduzimanje dozvole na godinu, tri, pet i dozivotna zabrana..
Pa da vidimo da li bi bilo bahatih,pijanih i onih koji gaze pesake?
Oduzimanje auta, kazneni poeni i glupi zakonski propisi za pojedine stvari su samo izivljavanje drzave.

Igor

pre 7 godina

@Moja supruga će da polaže, ali pošto neću moći da je pratim gde god vozi, prosto neće voziti dok ne istekne taj period i onda će voziti sama - po vama iskusnija, jer je prošlo par godina iako nije sela za volan?
(Nn, 30. oktobar 2016 11:27)

Morate bar nekada da ste zajedno u kolima. Subota, nedelja, nedeljna kupovina, odlazak na selo, odlazak na odmor... Tad joj das da ona vozi i resen problem, posle 2 godine ce biti iskusnija.

Vlado

pre 7 godina

Ja cisto ne mogu da verujem zakonu o oduzimanju automobila bez obzira na koliko imas promila alkohola u krvi. Pa nisi mi taj auto ti kupio da ga mozes oduzeti.Kazni ucesnika u saobracaju sa 2. i vise promila alkohola u krvi sa drasticnom kaznom zatvora a ne oduzimanje automobila. GLUPOST

Car

pre 7 godina

Ali vidi ovog što se žali "zar treba da kupim krša od 2000 evra", a vozi Hjundai. :-D Pa za 2000 može da se kupi mnogo očuvanih, kvalitetnih automobila, koji nisu iz uvoza i koje nije vozila samo žena vikendom na sajam.

Nikola

pre 7 godina

ovo je mozda retko sa cime se slazem..u mojoj ulici decko 19 godina pre 8 godina kad polozio kupili u hundai kupe..poginuo posle nedelju dana..100 metra se auto prevrtao kad sleteo sa puta...dati neiskusnom i neizivljenom takav auto je ludost a imamo i drugacih primera kao Mitrovicev sin koji pregazio i ubio na pesackom tinejdzerku sa dzipom,pobegao a naravno nije ni odgovarao..ovaj zakon za takve nece ni da vazi

Bojan

pre 7 godina

Moje misljenje je da ogranicenje nema svrhu, jer svakako je lakse pocetniku voziti snazniji motor nego slabiji. A bezbednosti sto se tice , brzina voznje moze se regulisati postavljanjem kamera za merenje brzine.

mita

pre 7 godina

Kakve gluposti sve izmisljaju, moj sin kad je polozio sa18 godina odmah je vozio auto od 180ks, pa je posle dve godine presao na snazniji, i nije napravio do sada nijedan prekrsaj. Ima nesto i u vaspitanju a ne u ogranicenju snage motora.

car

pre 7 godina

Ti sto imas novi tuson od 1.6 i 132ks imas da kupis i manji noviji auto. Svi vi sto vozite automobile preko 120ks imate i za manji. Ustalom prodaj cale tusona pa kupi i sebi i sinu nesto jeftiniji auto.

Igor

pre 7 godina

Podrzavam, jednom pametno nesto da se usvoji i u nasim zakonima.

Moze i Yugo da ide 80 pored skole ali ako polazi sa semafora ispred te skole tu ce da razvije samo 50 jer ne moze vise jednostavno. Yugo moze i 120 kroz naseljeno mesto ali do 120 mu treba 2km puta za ubrzavanje. Nekom drugom automobilu sa 120ks za istu brzinu treba 500m, sa semafora ispred skole do same skole moze da razvije 80 bez problema...

ID

pre 7 godina

Ovaj Okanović je stvarno lik. Pa i Jugo 45 može da ide 120 kraj škole i da upadne u Dunav ili prođe kroz crveno svetlo.
Da li iko pominje masovna testiranja vozača na alkohol i posebno na narkotike.
Masa njih koji prave ludosti su od uduvanih, pa preko ekstazija i kokaine pa dalje. To je problem. Znaju se mesta gde se skupljaju pa čim krenu test na alkohol i drogu. To se odnosi i na starije, naravno.

Miki

pre 7 godina

Ne treba dati ljudima volan u ruke pre 30 god, minimum 25-e. Jednostavno, tada se razvija potpuna svest o posledicama. Pre toga su one price tipa Vozim bolje kad sam pijan i divljenje svima koji voze jake automobile.

Petar

pre 7 godina

“Sin mi upravo završava obuku, a kada položi neće smeti da vozi porodični "hjundai tuson", koji ima 1.600 kubika i 132 KS i koji je, po mom mišljenju, mnogo bezbedniji od automobila koji su mu dozvoljeni”.
Mozda gresim, ali u vecini slucajeva, upravo tako bezbedni automobili daju mladima pravo da se bahate, jer su oni bezbedni, a pri tome ne vode racuna o ostalim ucesnicima u saobracaju.
Potpuno podrzavam Zakon, e sada druga stvar su polovnjaci za kupovinu, ako ne moze drugacije da se resi problem, neka drzava resi kojekakvim odredbama i smanjenjem poreza na automobile koji ce voziti vozaci pocetnici. Uvek postoji nacin da se taj deo regulise.
Mladi izvinite, ali vozac postajes tek kada prevalis nekoliko hiljada kilometara, a ne nakon obuke i dobijanja vozacke u ruke.

Mita

pre 7 godina

Moram da priznam da sam pustio suzu,kada sam procitao zalopojke nekih gradjana,koji voze dzipove,pa sada ta sirotinja mora svojoj decici da kupi slabiji auto,koji je pritom i nebezbedniji po njima,pa im je sada i zivot maltene ugrozen...Nece jadna decica vise moci da voze dzipove od roditelja da gaze pesake i ubijaju jadnike u jugicima...smrc,strahota,zaista...

да да

pre 7 godina

Имам поприлично дугачак возачки стаж али возило са више од тих 78 kw у животу нисам возио ! Требало би им прописати до, плафон 50-ак kw и то је то !!!

Šta je bilo ? Nemamo pojma !

pre 7 godina

Logika je, Milane Stanimiroviću iz Beograda, da će taj Vaš isti sin (ako ne Vaš, onda nečiji drugi sinovi) sesti za volan tog besnog auta (kao što obično i sedaju) i survati se u neku Moravu ili Savu. E, onda se njegov roditelj prvi pojavi da javno kritikuje. I još nešto. Pošte ste tako revnosan tata, Vi lepo kupite sinu auto od 7-8 hiljada (manje ccm) koji neće biti krš.

Deo koji mi nije jasan je, zašto nadležnim institucijama MUP određuje ovakvu vrstu pravila. Vozilo od 57 kw (i to im je mnogo)je mnogo prihvatljivija opcija za mlade ljude, nego vozilo od 80 kw. Moj automobil (vozač sam od 1998.) ima 66kw i mogu da kažem da 'leti' od momenta otvaranja turbine i nije za svakoga.

ZNBg

pre 7 godina

Okanović je saobraćajni inženjer i direktor "Komiteta za bezbednost saobraćaja". U tom komitetu su i profesori saobraćajnog fakulteta. To je NEVLADINA organizacija i oni, na žalost, NE DONOSE ZAKONE. Ne treba njih mešati sa državnom "Agencijom za bezbednost saobračaja", koja zajedno sa MUP-om donosi zakone. Kakvi su ti njihovi zakoni - znamo. Koliko se ti zakoni poštuju - i to znamo. Komitet samo može da predlaže i da se nada da če bar malo popraviti neki zakon.

Snaga od 80 KW je 109 KS, a ne 107.

Smuleco

pre 7 godina

Predlog novog zakona, je budalaština! Novopečeni vozači, ITEKAKO mogu da izazovu nesreću, zbog prebrze vožnje, i nekim kršem od Punta, koji ima samo 60 "konja"! Čak i pre sa njim, nego sa "Bembarom", od 200 KS!

Bolje sutra malo sutra

pre 7 godina

Koliko nama nedostaje inteligencije. Pa i sa bicikle se gine, znam za slučajeve da su ljudi padali sa terase ili se ozbiljno povredjivali dok su kačili zavese. Cak i jugo moze da razvije 150 - 160. Stvar je u tome da ce naloženi klinac pre da stisne tatinog bmw-a od 200ks nego maminu korsu od 80ks. Ako ovaj propis spase jedan jedini mladi zivot, po vama to nije dovoljno , jel?

Kole

pre 7 godina

Dosta stvari koje dolaze od njih su besmislene, ali ovo podrzavam a i pozdravljam u potpunosti. Govorim iz iskustva, kao mladi vozac sam pre 16 godina (tada imao 19) dobio auto od 220 ks sa kojim sam kasnije napravio udes u kome zamalo nisam ostao nepokretan. Moja krivica 100%. E sad, pitam se da je bio ovaj zakon, ne bih ga ni vozio pre njega imali auto od 70ks, nisam sa njim ni jurcao, i nisam ni imao problema. Dakle, podrzati ovo maksimalno, spasce neke zivote sigurno. "Zeleni" su mladi vozaci, verujte.

Milan

pre 7 godina

A taze vozači zna se da su kupovali samo sa motorima preko 5L... Srbija, zemlja u kojoj od svih nebuloza čovek ne može da ostane pri zdravoj pameti i čistoj svesti.

dragan

pre 7 godina

Ja iskreno mislim da resenje nije u glupim restrikcijama vec u kvalitetnoj obuci.
Dakle, dajte pocetnicima po par casova na navaku, da osete proklizavanje po mokrom kolovozu, da osete kocenje sa max brzine, da isprobaju neke situacije da bi umeli pravilno da odreaguju kada im se iste dese, njihovom ili tudjom krivicom.
Mozete vi njima ograniciti upotrebu i na 50 konja i 30 na sat ali to ne znaci da ce preko noci nauciti da kontrolisu auto od 100+ konja niti da ce umeti da ukoce sa 80+ km/h.

Pobogu uvedite kvalitetniju obuku.

El Commandante

pre 7 godina

U nekim, zemljama postoji ograničenje snage automobila za mlade vozače, to je Ok, podrzavam. Ali to su zemlje sa visokim životnim standardom gde se u porodici voze minimum 2 auta, ako ne i više, i takav zakon ne predstavlja problem. U Srbiji je standard takav, da malo ko može da priušti 2 automobila, i taj jedan je na mišiće. Možda gospodin Okanovic živi u nekoj drugoj Srbiji od ove u kojoj sam ja, i većina drugih građana, ali to je njegov problem.
Onda, automobil je PRIVATNA SVOJINA, i nema prava NIKO, ALI NIKO PRIVATNU SVOJINU DA ODUZIMA!!!! OK, ako neko ima 2 promila alkohola i više, da se privede na treznjenje, da za to vreme auto bude na parkingu policije, parking servisa itd., ali onog trenutka kada se neko pojavi da preuzme auto, oni ga moraju vratiti, bez pogovora!
Šta to znači, hoće sutra da smisle nešto po čemu će i stanove da oduzimaju?????
Mnogo rupa ima taj novi zakon, jer su na pozicijama sve sami stručnjaci u ovoj zemlji, kojima ne bih dao ni tri nacrtane ovce da čuvaju A kamo li nešto drugo. Treba bežati iz ove zemlje što pre, jer je život jedan, i treba ga dostojanstveno proživeti, jer je u Srbiji svakim danom sve veće i veće ludilo mozga.

bot92

pre 7 godina

gluplji razlog za poskupljenje nisam skoro cuo..smanjite marzu, ne morate po vozilu da zaradite 400+ evra..zaradjuj 150 po vozilu, imaces veci obrt...

el gladiator

pre 7 godina

@drzava ubija
da,da za sve je ona kriva. Jeste jeste i za to sto si ti neposoban za zivot. Svi su odgovorni za tvoje postupke. A gde je gorivo jeftino? U bosni, Makedoniji? samo je povoljnije od nas a nikako jeftino.
Promasena i ti je teorija.

Matori

pre 7 godina

Zakon je inicirao dogadjaj u kojem je jedan napaljeni klinac sa jakim autom uleteo u Dunav.Poenta je u tome što taj klinac nije ni imao vozačku dozvolu.Sada zbog lika koji,ponavljam,NIJE IMAO VOZAČKU DOZVOLU, ispaštaju i trpe posledice drugi klinci koji su položili i imaju dozvolu i ušli su legalno u saobraćaj.
E pa Okanoviću a pogotovo Profesore Vujaniću sada ste preterali.

Drzava ubija

pre 7 godina

Lose vozimo i ginemo jer malo vozimo, voznja je samo praksa.
Malo vozimo jer nam je benzin skup.
Benzin je u Srbiji skup jer se suvise parazita iz JS okacilo na budzet.
I tako, deca nam ginu jer nam je drzava zavukla ruku u dzep a poreskom politikom nas tera da kupujemo male mrtvacke sanduke a ne normalne automobile bar srednje klase.

licemerje

pre 7 godina

Važno je da tatin sin bude bezbedan u hjundai tusonu, za ostale me baš briga.A odakle ljudima pare da kupe drugi auto jer su se istrošili za prvi od 1600 kubika i 132KS.

HanSolo

pre 7 godina

U skandinaviji se dobija privremena dozvola dve godine.. Ako te uhvate na neki ozbiljan prekršaj odma uzimaju.. Ne ako se napravi normalan sudar ili tako nešto pošto se dešava i "iskusnim" vozačima, nego na primer ako te uhvate na brzu vožnju ili da ne upotrebljavaš pojas.. I to ako sediš u zadnjem sedištu a drugi vozi.. U skandinaviji je kazna za pojas 150E na svako mesto. A ako kao vozač imaš maloletnika(do 15g)u autu bez pojasa onda vozač dobije kaznu od 250 Evra samo za to Vozač je odgovoran za decu u autu.. A kod nas niko po nekad ni nema pojas.. Beba od 3500g ima težinu od 3000kg kad bude udarac u 50km/h! To mnogi kod nas neznaju! Kad odrasli nemaju pojas u sudaru stradaju obično i ta lica ispred njih i ako oni imaju pojas na sebi.. Pojasi su pravljeni za JEDNU osobu a ne dve! Zato u Švedskoj poginu 350 osoba godišnje a kod nas i nebrojno! To što se ovde priča kako su njihovi putevi bolji nije cela tajna.. Tamo SVI voze sa pojasama.. Ovo je u stvari dobro, ali da bude kao u skandinaviji, bez ograničenja konjskih snaga.. Dosta oduzimanje dozvole u većim prekršajima..

Trta

pre 7 godina

OK je ova uredba, ali mislim da bi bolje rešenje bilo da se to prepusti osiguravajućim kućama. Trenutno je ista cena za sve, a kada bi osiguravajuće kuće radile procenu za kombinaciju vozač-auto, taze vozači sa 200 konja bi plaćali osiguranje 2-3000e umesto 100e, pa roditelji ne bi trčali da im kupe besna kola.

napredni amateri

pre 7 godina

Ja vozim punto 1.9 JTD 59KW 80KS.
Znači uklapa se u ograničenje.
Bez problema može da ide 160 na sat. Prema tome ovaj predlog ograničenja je teška glupost.

Sale

pre 7 godina

Ovo je sve zamajavanje. Umesto da se uvede da svaki put kada te zaustave moras da se testiras na alkohol i da tolerancija na alkohol bude 0.00, jer onaj ko sedne pijan za volanom isto je kao da ima pistolj.

Zverka

pre 7 godina

"Mlad vozač, početnik, moraće da pored sebe, kada vozi u automobilu ima i pratioca koji je najmanje pet godina vozač."
Ovo nije smislio jedan čovek. Na ovome je radio čitav tim! Genijalno.
Sve mislim da se neko šali sa nama.

Floyd

pre 7 godina

“Sin mi upravo završava obuku, a kada položi neće smeti da vozi porodični "hjundai tuson".. “Sad treba da kupi neki krš za..
Pa sin ti već vozi krš!
..cela priča i pokrenuta posle nesreće u kojoj je mlad vozač sa drugarima uleteo u BMV-u u Dunav..
Pijana budala bi sletela u Dunav i sa puntom ili smartom..
Jedino pametno je:
Neće smeti da vozi u periodu od 23.00 do 6.00 časova i neće smeti da ima ni trunke alkohola u krvi!!!

Salerno

pre 7 godina

klinci sa 18 God su jos zeleni u glavi za vozacku dozvolu, posebno u srbiju, jedino resenje je vozacku sa 21 god. da malo vise sazru za te tri god. pa onda bi bilo manje saobracajke.

Čipikau

pre 7 godina

"Ti sto imas novi tuson od 1.6 i 132ks imas da kupis i manji noviji auto. Svi vi sto vozite automobile preko 120ks imate i za manji. Ustalom prodaj cale tusona pa kupi i sebi i sinu nesto jeftiniji auto."
Jesi ti svestan da za 2000e možeš da kupiš auto koji ima i 200 konja? Kako glup komentar.

Vladan R

pre 7 godina

Cini mi se da zakone pisu dokone osobe, cisto da ubiju vreme i da se kaze da nesto rade, a koje usput budi receno i nemaju pojma o poslu koji treba da rade. Kubikaza automobila nikoga nece spreciti da pijan sedne za volan i da divlja, pa da tako ubije sebe, i(ili) nekog drugog. Istovremeno onima ciji roditelji imaju malo bolje vozilo, a nemaju sredstava da kupe jos jedno, bice onemoguceno da voze isto. Sto se tice one obaveze da mora da uz sebe ima iskusnog vozaca, sta da radi onaj kome zbog obaveza, roditelji ne mogu da nadju vreme da budu sa njim u vozilu. Ili sta da radi onaj kome ni roditellji, ni blizi prijatelji nemaju vozacku dozvolu, svez je vozac i uspeo je da kupi auto. Kako ce pomenuti, nakon dve godine, u toku kojih nijednom iz gore navedenih razloga, nije seo za volan, postati iskusniji vozac nego sto je bio neposredno nakon polaganja vozackog ispita. U mnogim drazavama nemaju obaveznu teorijsku obuku, prakticnu mogu da vrse npr rodilji, na sopstvenom vozilu. Nemaju ni to glupavo ogranicenje, pa i dalje funkcionisu. Usput budi receno nisam osoba koju ovo pogadje, pa da se zato bunim, jer imam dvadeset i kusur godina vozackog iskustva.

IgyBgd

pre 7 godina

VASPITANJE. Osnovni uslov za sve drugo. Dzabe zakoni, ogranicenja, represija...ako nema vaspitanja. A sto se tice voznje, zbog posla koji radim dosta putujem i od svih zemalja u okruzenju mozda se samo u BIH vozi gore. A procentualno gledano vise gluposti za volanom prave zene nego mladi. Ipak, da se vratimo na prvu tezu, vaspitavanje omladine ce poboljsati stanje u svim segmentima drustva a ne samo u saobracaju, ali je pitanje da li smo mi kao roditelji u stanju to da uradimo posto i nama fali bas dosta vaspitanja...ali bahatosti imamo na pretek. E pa takvi su nam i mladi, imaju na koga da se ugledaju.

Zoran

pre 7 godina

"Beograd -- Novi propisi zabranjuju mladim vozačima upravljanje vozilima iznad 107,28 konjskih snaga. Skočiće cena malih polovnjaka. "

Tacno 100 konja, ni malo vise, sam nudio detetu u Srbiji ako hoce kola, posto tamo studira. Ono kaze po onom haosu mu se nesto ne vozi, ne sme jos. Hoce da proba Audi A6, 2007. godiste sto imamo u Srbiji, 170 konja, ali ja ne dam. Biraj kola do 100 konja, nasao sam mu odlicnog golfa(ako ga ne ukradu), ali ono nece. Nista, idi autobusom. meni da neko nudio kada sma studirao bilo kakva kola, ja bih 100km ubio pesice da ih dobijem.

марко

pre 7 godina

Ја сам полагао тек са 29. Једноставно нисам стигао нити имао кола и жељу за тим раније. Сад схватам да сам много зрелији и одговорнији него да сам постао возач са 18.

Svetski Mega Car

pre 7 godina

Hahahaha, kakva nam je idiotska ova vlast, i ovaj novi zakon. Ako su već hteli da ograniče konjažu, onda su trebali da ograniče do 70 ks maksimum. Ispada da je 107 ks malo? Pa naravno da nije, to su jake mašine. Moj Fiat je 1.9 jtd ima 101 ks, i odlično ubrzava, 10-11 sekundi do 100km/h, a maksimalna brzina je preko 180 km/h. I ako ćemo realno, ako klinac hoće da divlja, on će da divlja i sa autom od 60-70 ks. Tako da je besmisleno ograničavati konjažu, nego treba poboljšati obuku i edukaciju vozača, i policija bi mogla da počne da radi svoj posao, i da kažnjava pijane i bahate vozače. Nema ih nigde petkom i subotom uveče. I takodje bi morali da kontrolišete svoju decu od 19-20 godina ako žive sa vama. Ja da imam sina od 20 godina, i da saznam da je vozio pijan ili vozio prebrzo, zalepio bi mu šamarčinu, i uzeo bi mu ključeve od kola, ne može više da vozi. Tako da su dosta i roditelji krivi ako im je dete bahato za volanom, trebali ste na vreme da ga vaspitavate.

boris

pre 7 godina

Nema tu pomoći sa ograničenjima, kad neko ima problem u glavi, komplekse, psihičke probleme isto je da li vozi jugo ili bmv. Svakako pozdravljam odluku, gore nece biti

Davor

pre 7 godina

Ma daj bre oduzmeš nekom vozilo,to je pljačka i ovako bednog naroda.Zna se kazna oduzimanje vozačke pa i zatvor ako treba a ne pljačkati bedu.A što se tiče mladića koji su upali u Dunav,da nije bilo njih našli bi neki drugi primer.

Gile

pre 7 godina

Mene najvise zainteresovalo ovo oko poskupljenja malih polovnjaka jer uskoro prodajem mog malisana, utopicu ga za vise, ali realno i vredi

aleksandar

pre 7 godina

hehe pa vi ste smesni.... i automobil od 105 ks moze da razvije brzinu dovoljnu da neko nastrada.... nece to spreciti onog ko je planirao da mazne tatino vozilo i vozi pun gas.... pa i ja sam krao sa 19 god.... moze da mi oduzmu auto ali advokat moje supruge tuzi drzavu i naplacuje zato sto je to ZAJEDNICKA imovina...

Freedom

pre 7 godina

Prepisivanje EU zakona na jednu zemlju siromašnog stanovnistva , koja je po svemu daleko iza jedne npr. Holandije je najveća nebuloza vlasti.

trn u oku

pre 7 godina

Koji li je mozak sastavio ovaj propis? U prevodu, klinci će moći da voze Fiat Pandu 100hp kockastu, malu a startniju od mnogih BMW-a koji su mnogo bezbednije konstruisani. Gubitak kontrole u Pandi 100hp daje manje šanse da ga preživite nego rak pluća.

Pera Kojot, suvi genije

pre 7 godina

Vau, pa ovo je genijalno, ovo menja sve.

Da biste uspesno poginuli dovoljno je sa 50khm bez pojasa udariti u zid. Proverili neki klinci iz mog grada Yugom, 3 mrtva jedan invalid.

Ili, mozete da se slupate sa 100 i vrlo lepo poginete.
U dobrom auto to možete postici za 10s.
U uzasno slabom auto potrebno vam je 15s.
Sva je razlika hoce li mali glupan pritisnuti i drzati do poda 5s duze.

Razlika je ta da ce mali glupan brze zakociti u dobrom autu, kao i to da dobar auto ima i pomoc elektronike, a i bezbedniji je prilikom udesa.

Preglup predlog zakona.

krokodil

pre 7 godina

Nebuloza. Mnogo je bolje bilo resenje 57 KV po toni vozila nego ovo striktno ogranicenje konjaze. Davno sam imao kratak period BMW 5 (e34) i bio je 1800ccm benzinac jos automatik. Taj auto sem sto je trosio kao Djerdap druge performanse nije imao. Sa 2 tone i tim motorom bukvalno je isao kao yugo samo udobnije.

jk

pre 7 godina

Ja vozim automobil sa motorom od 90kS. Pošto se radi o turbo motoru, ubrzanje je sasvim solidnih 11s do 100km/h. Max brzina je 170km/h. Zašto je ovo manje opasan auto od nekog od npr. 1600ccm i 130kS. Nije poenta u snazi i u brzini već u SVESTI I SAVESTI onoga koji vozi!

srbija

pre 7 godina

slozicu se sa osobom koja je postavila komentar da je ogranicenjs glupo, i nadovezati se na drugi komentar koji napomeno komsiju i hjundai kupe.. takvoj osobi mozete dato i juga, on ce poginuti, nije tu bitna snaga motora nego snaga uma pocetnika vozaca.. a sa drugs strane i taj hjundai je daleko bezbedniji od juga prilikom manjih sudara..

Neće

pre 7 godina

Ne lupajte gluposti. Da bi cene skočile, mora da skoči i potražnja. Jel znate vi koliko košta polaganje vozačkog ispita?! Odakle roditeljima pare?! Imati vozačku dozvolu u dvadesetim godinama je sada luksuz.

zalojin

pre 7 godina

Sin prvo treba da zaradi sam za auto pa onda da sedne da vozi. Tada bi znao da respektuje kako auto koji je sam zaradio, tako i svoj zivot. Za cenjenje drugih zivota, ucesnika u saobracaju, to je vec pitanje kucnog vaspitanja.

Pimbe

pre 7 godina

Sećam se kada sam polozio vozački otac mi je kupio golf 2 benzin 1,3 masina. Ne znam koliko je to konja bilo ali znam da se nije imalo para za gorivo pa sam non stop vozio da vrh gasa. :) za 15 godina vozackog staza mozda da sam 1000€ kazni platio. Najvise zbog onog skrivanja u grmlju u zoni 40 a ja vozio 53 km/h.

Ivan S

pre 7 godina

Ja mom detetu kada stasa za volan sigurno neću kupiti ono što bih mogao da mu priuštim. Dobiće kompakt klasu benzinca do 105 konja i da peva. Ako mu je slab auto neka sačeka, pa sebi kupi veći i jači kada ga zaradi. Ako ga lupi, to je to. Opet će morati da sačeka za novi dok ga ne zaradi. Najveća je greška roditelja koji dete smeste u auto kome je branik viši od deteta iz okolne osnovne škole...

Milica

pre 7 godina

Ja bih postavila jedno pitanje, ako neko zna da mi odgovori. Mislila sam da polažem vozački sledeće godine, a imam 34 godine. Da li ovaj zakon znači da ću i ja kad položim morati da vozim auto do 107 konja i da će sa mnom morati da bude iskusniji vozač? Ukoliko tako stoje stvari, neću ni polagati, bolje da me muž vozi kao i do sada.

T

pre 7 godina

Bio sam klinac, drugar imao ficu, sela nas sestorica u njega (nije mi jasno kako) i onda se vozili po gradu po poptunoj poledici, bukvalno sve je bilo okovano ledom. Srecom, nije nam se desilo nista iako nam se auto klizao na sve strane - nismo mogli uzbrdicu od metar da popnemo a da nam auto ne slizne unazad. Naravoucenije: ako ces da budes budala, ne trebaju ti konjske snage nego konjski mozak.

Zoran

pre 7 godina

U nemackoj mozete da iznajmite kola. To ste verovatno znali. Ali ne verujem da ste znali da sa manje od 25 godina ne mozete da zinajmite M3.

M

pre 7 godina

Kako god okrenes, pred zakonom smo svi jednaki, ali su neki vise jednaki od drugih (neko ce da vozi auto od 40 kW ako bude imao srece da natoci goriva za 1000 din., uz konstantno sikaniranje saobracajaca, a neko ce da gazi ljude dzipovima po pesackim prelazima pa ce ih uticajni roditelji vaditi iz ******). Inace sam za to da se klincadiji ogranici snaga motora na 40 kW, i da se po mogucnosti ogranici maksimalna brzina na 80 km/h.

Vitez koja

pre 7 godina

Nek ovaj gospodin kupi sinu tenkić do sto konja da bi se dete osećalo bezbedno, neće imati probleme sa parkiranjem a ostali učesnici u saobraćaju će se razbežali , naravno ako stignu.

Djoka

pre 7 godina

Ja ne razumem stv ko pise ove zakone :)
I najgora krsina moze da dogura do 80-100 na sat,a to ubija nebitno da l je jugo ili porse.
Poenta je dici svest vozacima,u manjim ulivama na 100 metara lezeci policajac,pogotovo u ulicama gde je neka skola.

Kvazimodo Sorabius

pre 7 godina

Kao i do sada, u sta se uplete samozvani strucnjak Okanovic, sve mirise na trulez!
Ove bajke o suvozacima sa 5 godina; do 110 km/h; do 21 godine; pa ono o sedistima za momke do 135 cm; o pojasevima; i sijaset nebuloza - da od punta i Yuga napravi kabinu F-1, su buncanje: nama treba zastita od nasilja drugih vozaca, vezanih ili ne, koji preticu preko pune, ili preko dve pune, koji iskacu iz kolone, preticu u tunelima...
Izmislja se idiotija a ne analizira makar DESET prosecnih nesreca, videlo bi se da nema uticaja vezani pojas, sediste za decu, neupaljeno svetlo i sl, sta su nam Okanovici izmislili!
Policiju na ulice i puteve, PATROLE!
Gde se dedose silni Dacicevi motocikli?
Vreme je da Okanovici shvate, da nam omoguce da se sami stitimo: da se uvaze snimci sa kamera u vozilima dok drugi krse propise, vozeci nasilno i pogibeljno!
Garantujem zivotom da bi se obuzdali nasilnici za neki mesec, ako bi se priznali kao dokaz snimci s nasih kamera...

samo dizajn, samo izgled, ostalo je nebitno, samo da sija u mraku!!

pre 7 godina

kako citam komentare, vidim da svi gledaju samo svoje dupe i sta njima odgovara, niko ne gleda realno stanje stvari!!

Pera

pre 7 godina

Okanović i onaj njegov pajtos Prof. sa Saobraćajnog fakulteta svake dve godine počnu sa pljuvanjem zakona koji su sami inicirali i gurali do usvajanja i onda krenu sa novim nebulozama. Stanje sve gore i gore a njima "kaplje" od svakog predloga i još kao nešto rade...

Veliki brat

pre 7 godina

@(ZNBg, 28. oktobar 2016 18:55)

Svaka čast, kako dođe do 109 konja?

Ovakvima, koji pišu neproverene informacije, treba zabraniti komentarisanje.

1 mehanička konjska snaga je 745.69997..., električna konjska snaga je 746W, dok je metrička735W, što daje u kilovatima redom: 107.28, 107.23 i 18.77.

Problem je što se kod automobila koristi mehanička konjska snaga, a ne metrička, tako da je 80 kW jednako 107.28 KS.



A što se tiče samog zakona, imaju i u Italiji ograničenje kubikaže za mlade vozače (mislim da je 1.4 L, a ne znam da li ima ograničenja i za snagu motora).

Generalno, važno je početnicima ograničiti vožnju besnih automobila koji predstavljaju statusni simbol i služe za iživljavanje na ulicama.
Naravno da imate Ford 1.0 eco boost sa 140 konja, ali neki klinac od 18 godina sigurno neće besneti po gradskim ulicama sa tim autom, jer mu i nije neki fazon da skreće pažnju na sebe kad je u takvom autu.
Ali, kad bi seo u Audi Q5, onda bi se "malo" teže iskontrolisao da ne nagazi po gasu.

Sa druge strane, nećete naći BMW 3 ili 4, Audi A4-A8 ili Q5 i sl. sa snagom motora manjom od 80kW.
A i da ima BMW 1 ili Audi A1 sa motorom slabijim od 80kW, daleko je manja verovatnoća da će besneti u gradu u takvom autu, jer su i sami bar malo svesniji brzine kojom se kreću (za razliku od luksuznih automobila, npr. u Audiju A6 pri 150km/h imate osećaj kao da idete 80).

mup

pre 7 godina

Ozbiljno razmisljam da podnesem privatnu tuzbu protiv ovog tandema Vujanić-Okanović zbog višegodišnjeg zaluđivanja javnosti, da će uz njihove idiotske predloge koji se nžalost usvajaju, biti smanjen broj saobraćajnih nesreća sa tragičnim posledicama. Uz njihova resenja gubimo vreme i živote, a broj zrtava se neprekidno uvećava. Ova resenja su znak da se drzava predala i da ovakvim propisima zeli da abolira policiju koja katasrofalno obavlja svoj posao. Ako je neko dobio dozvllu, to znaci da je sposoban da upravlja svakim vozilom, a ako pretera sa brzinom tu je policija koja će ga kazniti. Zatim će osiguravajuća kuća da vidi da je kažnjavan, pa će za njega osiguranje biti 1000 € a ne 150. I tako tri godine. Posle će da pazi i dal su mu tablice čiste.

s

pre 7 godina

Nije samo problem u vozačkoj sposobnosti mladog čoveka, već je osnovni problem u njegovoj psihi tj. u njegovoj glavi. Jednostavno osobe od 19-20 godina, uglavnom retko razmišljaju kao ozbiljne osobe i nisu ni svesni bilo kakvih opasnosti, pa predstavljaju prave tempirane bombe. To što ima i matorih budala koje se ponašaju kao deca, ne menja ovu činjenicu koje smo svi svesni. Ako takvom još tata da neki jak automobil, taj počinje da se osećaj još superiornijim i misli da je ceo svet njegov, a da je samo nebo granica. U tim godinama oni teško razlikuju šta je dobro, a šta loše, pogotovo u državama kao što je Srbija. Uostalom, većini tih mladih ljudi su idoli kriminalci, pa tek kada odrastu i sazru shvate neke stvari u životu, tj. šta je dobro, šta je loše (bar većina od njih). Oni misle da su neki njihovi postupci neki podvizi za divljenje, iako većina ljudi kaže: ko li je ovaj ludak (debil)?

Haha

pre 7 godina

Neki napisase da je predlog zakona glup.Slazem se. Od ove drzave samo se glupost moze i ocekivati. Kakve veze ima sta klinja vozi on ce i u Puntu da se przi i da vozi 140....Nego lepo treba policija da se sredi i da radi svoj posao i da se ocisti od korupcije. Pa onda srediti zakone pa ako uhvatis klinca ili bilo koga drugog da se izivljava...prvo lepo oduzme mu se dozvola na godinu dana...posalje se malo na neki drustveno korisni rad bar mesec dana....ako posle toga opet uradi isto uzme mu se vozacka dozivotno sa pretnjom da ako bude vozio dobije par godina robije. I sredjen problem. Takodje deca su punoletna sa 18 ali mozda bi do 21-e godine i roditelji trebali da snose posledice za njihovo ponasalje i dela.
(Atreides, 28. oktobar 2016 15:48)

Pa taj predlog su predlagale hijade komentatora poslednjih godina - i konacno je usvojen.
Znaci glup moze da bide samo narod koji je dobio ono sto je trazio :D

nevena rosic

pre 7 godina

Problem je u sprovođenju zakona!!!!
Nemojte donositi imbecilne zakone!!!!
dokazujete samo da ni ovaj a verovatno i taj, ako se donese, (Daj Bože da se ne donese) nije isti za sve!!!

rast73

pre 7 godina

Šta u slučaju kad neko položi vožnju u 50toj? I to je mlad vozač?
Šta ako neko položi vožnju sa 18, nema vozilo,kupi auto posle 10godina i prvi put počne da vozi sa 28? Onda je iskusan?

Radapciger

pre 7 godina

@Drzava ubija
Kako skup? Pa pogledaj bg u spicu. Rekao bih da nije dovoljno skup. Ovo mozda govori da bi u bg-u trebao biti mnooogo skuplji nego u ostatku Srbije.
Meni svejedno, vozim se autobusom.

boze sacuvaj

pre 7 godina

umesto da mlade ljude uci principima uma,svesti i misli,drustvo kao i uvek bira princip pritiska koji nikad nije doneo dobre rezultate

KORN

pre 7 godina

E da su problem vozaci koji su tek polozili,ovo je neka vrsta diskriminacije novopecenih vozaca.A mozda je problem mentalitet,bahatost,primitivizam u nas Srba,mozete da punite budzet raznim zakonima ali to ne mozete da promenite.Ficu svi da voze opet bi ljudi ginuli,kakvi zakoni kakvi bakraci.

Hm

pre 7 godina

A ja mislio narod masovno crkava od gladi.
A ono najveci problem da li ce deca moci da voze dzipove ili ce morati ipak da voze puntace.
A tek ce da bude tesko ako ne pojeftine ajfoni 6s.

Maslav

pre 7 godina

Sto se tice oduzimanja vozila onima koji imaju vise od 2 promila alkohola u krvi, nije to toliko losa ideja. Prvo, oduzece vozilo onome ko to napravi, a drugo, niko nije lud da da kola nekome za koga misli da ce da se ponasa tako neodgovorno. U Australiji je popularan drifting (to je ono kada se vrte u krug i pale gume na automobilima), naravno da to rade klinci zeljni paznje i dokazivanja. Kad je dara prevrsila meru, lepo su doneli zakon da cim te uhvate da radis to, kola se odmah oduzimaju i idu pod presu, pa makar bila i Ferari.

Atreides

pre 7 godina

Neki napisase da je predlog zakona glup.Slazem se. Od ove drzave samo se glupost moze i ocekivati. Kakve veze ima sta klinja vozi on ce i u Puntu da se przi i da vozi 140....Nego lepo treba policija da se sredi i da radi svoj posao i da se ocisti od korupcije. Pa onda srediti zakone pa ako uhvatis klinca ili bilo koga drugog da se izivljava...prvo lepo oduzme mu se dozvola na godinu dana...posalje se malo na neki drustveno korisni rad bar mesec dana....ako posle toga opet uradi isto uzme mu se vozacka dozivotno sa pretnjom da ako bude vozio dobije par godina robije. I sredjen problem. Takodje deca su punoletna sa 18 ali mozda bi do 21-e godine i roditelji trebali da snose posledice za njihovo ponasalje i dela.

Zabrinuti

pre 7 godina

Okanovic je direktor ez iskustva
Prvo njega ograniciti istim stvarima a onda ga jos poslati na dopunsko skolovanje da zaboravi nebuloze koje prica
Uz njega poslati i sadasnjeg vd direktora policije koji je isto tako bahat da pomaze i opravdava selektivno kaznjavanje policije i nekaznjava je iste te policije za one prekrsaje koji vaze sa sve gradjane
Samo punite dzepove, sa nenormalnim i kretenskim kaznama dok nam putevi i auti propadaju, narod nema sa cime hranu da kulune a vi samo dizete namete
Uzmacete kola, dajte prvo svoj auto drugome a za moj cu se horiti do strazbura

Aleks

pre 7 godina

Za pojedine krupne greske, trebalo je uvesti oduzimanje dozvole na godinu, tri, pet i dozivotna zabrana..
Pa da vidimo da li bi bilo bahatih,pijanih i onih koji gaze pesake?
Oduzimanje auta, kazneni poeni i glupi zakonski propisi za pojedine stvari su samo izivljavanje drzave.

Pavle

pre 7 godina

Pre 2 godine kada sam polagao ovaj predlog zakona se pojavio, pobesneo sam jer sam imao lagunu od 120ks po njima f 16 koji moze mnogo brzo da ide,srecom nije me pogodio zakon, a ovo za iskusnog vozaca , kada sam polozio uz mene je sedela majka koja ima 16 godina dozvolu a posle auto skole jednom nije sela da vozi , a ja imam mnogo vise iskustva od nje i sta moze ona tu da pomogne da mi se dere sto sviram nekome ili tako nesto , vrlo pametan zakon. Vozim minivan od 74kw dizel 2.0 od lezeceg do lezeceg pred skolom 70kmh i vremena da ukocim cak i sa sporim autom po gradu lako moze vise 80 100 u bilo kojoj ulici koja ima vise od 100 metara, pa asmaticni stilo 1.6 koji jedva ide moze da potegne otprilike isto kao moj auto oba su oko 12 i nesto do 100kmh, zanimljivo ds niko nece moci da vozi hdi motore sa njihovih 109 ks nego samo vw grupaciju , vrlo interesantno....

Neko iz Banata

pre 7 godina

Problem je obuka i zakoni koji sluze iskljucivo za punjenje budzeta auto skola i drzave, a ne kubikaza i snaga automobila.Svaki donesen zakon je posledica nemilog dogadjaja,a stanje na terenu se ne popravlja,vec se samo maskira i traze novi nameti za vozace.Kad zakoni budu donoseni preventivno i tacno se definisu odgovornosti policije(sasece legalizovan mito),putara i vozaca,a poznavanje saobracaja i obuka bude uvedena u srednje skole mozda i bude rezultata.Licno smatram da su od pocetnika gori ovi sto imaju 10+ godina za volanom,a blage veze sa voznjom nemaju

skeptik

pre 7 godina

Prvo sto mladi vozaci treba da utuve u glavu je da kad dobiju dozvolu oni i dalje ne znaju da voze nego im ta dozvola samo daje pravo da učestvuju u saobraćaju.Dok znanje dolazi sa praksom.Prvo sto su trebali je da poboljšaju kvalitet obuke pa tek onda ograničenja i gluposti.

grom

pre 7 godina

Nije mi jasno kako niko ne shvata da nije problem u zakonu nego u sprovođenju istog. Svakih godinu-dve imamo novi a nigde rezultata.
A razlog je jednostavan, zakon se ne primenjuje, ne važi za sve itd.
Nekako mi je uvek dobar primer koji gledam svako jutro kad idem na posao. Potez Žarkovo- Čukarička padina. Policija redovno stoji u ulici kojom se spuštate ka Padini gde niti ima pešaka, lokala, kuća itd. i naravno kažnjavaju ako pređete 50km/h. Trista metara pre njihove pozicije je Trgovačka ulica u Žarkovu u kojoj vlada blago rečeno haos. Parkiraju se na sred ulice, pešaci pretrčavaju, vozi se brzo a policije nigde naravno. Redovno se nalaze i ispod novog mosta u pravcu ka Sajmu gde imaJU tri trake, u Jurija Gagarina gde imaju tri trake itd. Služe jedino da pišu kazne i usporavaju saobraćaj a ne da reguliši isti. Džaba novi zakon!

Bre

pre 7 godina

Budalaština. Tako je dok je bio dozvoljen uvoz kola starih 6 godina postojao sajt carine Srbije i Crne Gore na kome su postavljana pitanja o tome šta može a šta ne može da se uveze. Sećam se da je neko pitao kako da uveze oldtajmer. Odgovor je bio "Samo do 6. godina, važi i za oldtajmere". Nijedan zakon, ali nijedan, nikada nije obuhvatao sve moguće opcije, sve je uvek ako ne spadaš u sečenje ruke ideš na giljotinu, ako slučajno već nemaš ruke, zna se.

Koby

pre 7 godina

Da se razumemo od 2011 pa do danas svaki doneti zakon o saobracaju je farsa da bi se napunio budzet, a ne poboljsala bezbednost u saobracaju, a kamoli radilo na prevenciji sto dokazuju i statistike! Druga stvar- Da li je neko izracunao od svih teskih saobracajki za koliko njih su bili krivi ''mamini i tatini'' sinovi sa vise prijava i gledanja kroz prste koji su se uvek provlacili dok i sami nisu nastradali ili nekog ubili?! Verujem da su bili u velikoj vecini kod izazivaca nesreca i bice zato sto au nedodirljivi. A sve ostalo je kradja novca od strane drzave od obicnih vozaca.

mjns

pre 7 godina

@ZNbg
Tačno tako
@Veliki brat
Mehanička KS ili HP je anglosaksonska mera, a mi, ako nismo prestali, koristimo metričke jedinice kao i ostatak Evrope pa samim tim i KS (u Nemačkoj PS) koja iznosi približno 735 W pa je 1 KW približno 1,36 KS odnosno 80 KW iznosi 108,8 KS. To se uči u školi (pravoj), a ti i "stručnjaci" iz Komiteta za bla-bla-truć i MUP i dalje koristite američke konvertore po internetu pa nam ovde prosipajte znanje i pamet!

Supersmo

pre 7 godina

Drzava uvek gleda kako ce vise novca da ubere neradeci nista. U pripremi je novi obracun cene registracija. Ovim ce dodatno da navuku ljude na manju kubikazu i snagu automobila. Zato se to uveliko plasira putem medija. Onda ce najbrojniji razred da poskupi, a manjini koja vozi automobile vece kubikaze ce pojeftiniti registracija. U globalu, eto vise nasih para u budzetu!

Nn

pre 7 godina

Moja supruga će da polaže, ali pošto neću moći da je pratim gde god vozi, prosto neće voziti dok ne istekne taj period i onda će voziti sama - po vama iskusnija, jer je prošlo par godina iako nije sela za volan?

Igor

pre 7 godina

@Moja supruga će da polaže, ali pošto neću moći da je pratim gde god vozi, prosto neće voziti dok ne istekne taj period i onda će voziti sama - po vama iskusnija, jer je prošlo par godina iako nije sela za volan?
(Nn, 30. oktobar 2016 11:27)

Morate bar nekada da ste zajedno u kolima. Subota, nedelja, nedeljna kupovina, odlazak na selo, odlazak na odmor... Tad joj das da ona vozi i resen problem, posle 2 godine ce biti iskusnija.

Vlado

pre 7 godina

Ja cisto ne mogu da verujem zakonu o oduzimanju automobila bez obzira na koliko imas promila alkohola u krvi. Pa nisi mi taj auto ti kupio da ga mozes oduzeti.Kazni ucesnika u saobracaju sa 2. i vise promila alkohola u krvi sa drasticnom kaznom zatvora a ne oduzimanje automobila. GLUPOST