Sreda, 26.10.2016.

17:40

Svi hrle kod njih, a sada im minimalac 8,84 EUR

Najniža zarada u Nemačkoj biće povećana za četiri odsto od januara, pa će iznositi 8,84 evra po satu.

Izvor: Capital.ba

Svi hrle kod njih, a sada im minimalac 8,84 EUR IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 7 godina

@(K.G., 26. oktobar 2016 19:10)

MMF ne traži ništa nego da budemo dovoljno solventni da možemo da vraćamo dugove njima. Na nama je da odlučimo kako ćemo. Ili da ne uzimamo tuđe pare. Ali lepše zvuči kad naši kažu da su morali da uzmu pare i da nas sa MMF tera da smanjujemo plate i penzije, podižemo namete itd.

Aleksandar

pre 7 godina

@(дуг ствара стандард, 27. oktobar 2016 08:02)

Nemački dug je trenutno $35.881 po glavi stanovnika. Srpski dug je trenutno $4.085 po glavi stanovnika. Nemački prosečni bruto prihodi su $48.359 godišnje, srpski prosečni prihodi su $5.136. Nemac treba da radi 8 meseci i 27 dana da pokrije svoje parče javnog duga, Srbin treba da radi 9 meseci i 16 dana da pokrije svoj. Pošto smo po svakom parametru zaduženi više od Nemačke objasni nam što kod nas nije bolji standard...

Brziiii

pre 7 godina

Roki balboa nemoj da farbas ovaj napacen narod za Svedsku !!!! Prosti poslovi u Svedskoj posle poreza su izmedju 8-10 e ( 10 e dobra satnica ) . Prijatelj radi na gradjevini 8,4 e posle poreza. Srednja strucna sprema ( vaspitacice,medicinske sestre ... , imaju oko 11-12e) Stan od 60 kvm dalje od Stockholma ne mozes da nadjes ispod 900 e! Prevoz 80 e,telefoni,internet .... hrana ( koliko kosta povrce,voce i hleb u Svedskoj ) ? Sa jednom platom nemas nista ,sa dve imas normalan zivot,pod uslovom da te ne zabode zubar ili popravka automobila ,onda moras da se stegnes 2 meseca . U svakom slucaju je bolje preko ali nista preterano , i imas sigurnost ako izgubis posao da nadjes brzo drugi . Kad i gde je radnicka klasa dobro zivela ???? (NIKAD)

srb

pre 7 godina

auuu svi kukaju kako preko nemozes da prezivis s minimalcem, a da vas pitam kako u srbiji da prezivi cetvoroclana porodica ? plati stan 200 eur,nahrani porodicu 200 eur, sipaj gorivo 50 eur... a plata 250 eur.....pa jel bolje u srbiji biti na minimalcu ili preko?????!!

Pedu

pre 7 godina

@banjalučanin @pričajte drugima irske bajke

Vidim, svi hrle nazad iz Irske u svoje lijepe domovine i majke države.

Jeste, zabaviste je 1000€.
Ali zato država plaća 2/3 stanarine, plus daje nedeljno skoro 200€ roditelju koji ne radi.

Koliko sam ja video za dve godine, odavde su se vratili samo oni koji su sve pare trošili na alkohol i sprdnju, i oni koji su mislili da ih posao čeka čim izađu iz aviona.
Ne vidim da ostalih 30ak hiljada državljana CRO planira da se vrati.
A i još ih stiže.

Mirko

pre 7 godina

Radi se o bruto satnici. Zasvisno od poreske klase na ruke se dobije izmedju 6-7 evra. Ako zivis u nekom maaalo vecem gradu, nema sanse da prezivis sa ovim parama. Na selu se moze. Zivotni troskovi su u sledecem odnosu: stan (30-60%)- ostali troskovi (20-30%)- hrana (20%). U sustini, zbog visokih troskova za stan i ostale dadzbine nema vise zaradjivanja u Nemackoj a trosenja u Srbiji kao sto su rani gastarbajteri mogli.

kiki

pre 7 godina

to su bruto cifre i to je cena rade za najjednostavnije poslove preko lizing firme ,koje iznajmljuju radnike na odredjdeno vreme.sa satnicom od 11 evra imate oko 1800 brutto.Ako niste ozenjeni,odnosno udati i spadate u najgoru poresku klasu ostane jedva 1250 neto,sto je dovoljno za prezivljavanje u zavisnosti koliko stan placate.cena stanova neprestano raste i u vecim gradovima tesko mozete naci stan koji mozete finansirati sa gore navedenom platom.
Kao sto su neki vec naveli ni blizu da tece mled i mleko i daleko je to od nemacke pre 15-20 i vise godina.

дуг ствара стандард

pre 7 godina

Напишите колики је спољни дуг Немачке и колико један Немац мора да ради година да не потроши ни динар да би тај дуг вратио. А колико са друге стране дугује Србија. Ако вам је до тога да схатите зашто неко има бољи стандард, узмите у обзир напумпавање новца из кредита, па тај новац пуштају у промет. Кад је новац у промету има напретка. Србија није презадужена држава. Немачка јесте. Италија још горе. Белгија да не причамо. САД на врхунцу. Они на тим лажима отимају радну снагу и довлаче најпаметније.

Goblin

pre 7 godina

Nemacka minimalac - 8.84 eur x 124 din = 1096 din
Srbija minimalac - 1.04 eur x 124 din = 130 din
Razlika - 8.43 puta vise u Nemackoj.
Pametnome dosta!
(Jovo, 26. oktobar 2016 23:41)

1.Tokom 90-ih Nemacka se razvijala a mi smo unistavani. Gotovo sva preduzeca su unistena sankcijama (gubitak stanog strzista) + pad kupovne moci (gubitak domaceg trzista) + drustvena svojina (kad se upravlja svacije a kad se krade nicije).

2.Henkel, Siemens.. (prvo mi je palo na pamet) nemacke firme koje posluju u srbiji. Koja domaca kompanija posluje globalno i usisava pare iz celog sveta?

Someone

pre 7 godina

@Bvb
Nije netto plata manja za 19% već oko 40%. Minimalna plata je oko 800 evra, tako da ni čovek u De koji radi za minimalac ne može sam da prehrani ni sebe kako treba, a kamoli porodicu . Ali onda imaš razne pomoći od strane države, poput dodatka za stan ili mogućnost iznajmljivanja jeftinijih stanova...mada i to frustrirana ljude koji rade stvarno teške poslove, a moraju ovisiti o pomoći da prežive. Znam da su u odnosu na srpske plate to silne sume, ali recimo da u jeftinijem gradu za četveročlanu porodicu osnovni troškovi (stan,komunalije, struja, vrtić, osiguranje. ..) moraš da keširas u startu .A za Düsseldorf, Köln, Frankfurt, Stuttgart, München- da ni ne pitaš koliko ti treba. Moja prijateljica koja je Nemica, nije mogla da se odvoji od roditelja, jer su joj primanja bila toliko niska da nije mogla sebi da priušti stan.Ja lično bih svima preporučila da probaju da se snađu i da dođu na reality check. Nigde nije lako, ali niko ni ne veruje dok ne vidi. Živim tek par godina u Nemačkoj, verujte da ništa ne pada sa drveta . Samo što ovde i dalje postoji srednja klasa koja se lagano uništava. U Srbiji si srednja klasa čim platiš račune na vreme, a ostane ti i za hranu.

Tiberije

pre 7 godina

U USA je minimalac 8$ po satu i sa tim može da se slikas. Stan na Floridi minimum 700$ mesečno. Nemaš zdravstveno, osiguranje za auto i benzin minimum 120$, telefon i internet 100$ , hrana bar 400$ ako ne želiš da jedeš Junk Food. E sad 8$ po satu je bruto. Sto znaci da od 320$ nedeljno vidiš 280$ puta 4 $1120. Dakle ne možeš da se pokrijes vec moraš da živiš sa cimerom koji vrlo lako loze da bude neki ološ.

Ovi sto misle da je lako živeti od minimalca vani bolje im je da ostani dole kod nas. Sigurnije je i bolje.

Pasju život

pre 7 godina

Masa plaća u EU i u Njemačkoj su 1300 € neto, to posebno važi za novopridošle strance. U Munchenu soba veličine 8m2 sa drvenim krevetom za jednu osobu, drvenim stolom i jednom drvenom stolicom (to je kompletan "namjestaj", a soba više sliči na zatvorsku ćeliju nego udoban dom) košta 400-450 €. Kupaona i kuhinja se dijele sa ostalim stanarima. Sve je asketski i minimalno. Na poslu udri radit najgore i najslabije plaćene poslove, naradi se ko crnac, živi kao pas i na kraju krepaj. Zar je to život? Tko može izdržati te uvjete na duže? Nema tu ni drugova, ni druženja, ni zabave, ni rodbine, ni ičeg normalnog.

Nyx

pre 7 godina

@Roki Balboa

Satnice su od 8.8 do 12€ za obicne poslove, ali i za sve poslove preko agencije. Satnice u fabrici za radnike sa stalnim radnim odnosom od 20 do 25€.
Iznosi su bruto, tako da je neto zavisno od poreske grupe za 20 do 35% manje. Granica siromastva je za porodicu sa dvoje dece 2000€, za samca 900€. Nazalost u Srbiji vlada misljenje da je 1500€ neto super plata u Nemackoj.

Nyx

pre 7 godina

@karcinom je cena

Tebi od 1900 ne moze nikako ostati vise od 1500 neto, a ako sam shvatila imas grupu 3, sto znaci da ti supruga ne radi i verovatno imas decu. Vas troje-cetvero sa 1500 ovde mozete samo da mrete i nije vam nimalo bolje nego onima sa 300€ u Srbiji. Ne kapiram zasto je tesko reci istinu.

Generalno tih 8 i kusur po satu su max 10x8.8x22, sto je malo manje od 2000 mesecno bruto, a ne 4000 kako neko gore rece. Samcu je to oko 1350 neto, a s tim moze da se besi, jer su troskovi zivota mnogo visi nego u Srbiji.

Pozdrav iz Bavarske

Jovo

pre 7 godina

Nemacka minimalac - 8.84 eur x 124 din = 1096 din
Srbija minimalac - 1.04 eur x 124 din = 130 din
Razlika - 8.43 puta vise u Nemackoj.
Pametnome dosta!

marers

pre 7 godina

Porezi porezi. Sve je ovo bruto zarada. E sad ako zaradis malo para kao npr gospodin u kometarima 1900e posle poreza mu ostane 1700e. Pa mi bi u srbiji propevali. Ovde zaradis bruto 400e dobijes 250e. Posle od tih para oduzmi odmah 18% koje ide drzavi za PDV. Onda ubroj akcize na sve sto trosis svaki dan . Gorivo, struju mnogi puse. Tako da ti ova haracka drzava uzme godisnje 65% tvoje zarade. Kako da napredujes i ulazes u posao ili u sebe kad ti otmu vise od polovine tvoje zarade. P.S. Sta ce se desiti, a morace da se desi ako zelimo da budemo normalna drzava da mozes da biras gde ces i dali ces da placas penziono i zdravstveno da na zarade koja ne prelazi minimalnu potrosacku korpu placas minimalni ili nikakv porez. Odakle ce tada da zive ovi radnici na dravnim jaslama koji potrose godisnje xputa vise nego sto prihoduju.

Pedu

pre 7 godina

9.15€ u Irskoj, neto.
Cene potpuno iste kao u Srbiji.
Skuplji su stanovi, alkohol i osiguranje za auto, sve ostalo je isto.
Da teče med i mleko, ne teče.
Ali, posla ima, zaraditi se može fino, i za parove koji rade je idealno.
Za minimalac od 1300€ neto, po osobi, od jedne plate može se živi opušteno, druga plata je čista zarada.

Bvb

pre 7 godina

8,84 će biti minimalac od koga ti odbiju 19% porez, ti prijatelju što si izračunao4000€ mesečno od tiga ti ostane 2770€, od 500... stan plus otali troškovi .... i ima toga još, nije baš tako sjajno ko što se priča, lakše je nego kod nas Al nije ko što se misli

Marko

pre 7 godina

(Bvb, 26. oktobar 2016 19:17)
E moj prijatelju....radim u magacinu sokova za 30000 din,tj. 150 din sat danju,189 din sat noću i koliko radim tolika mi je plata.Vučem palete od po 800 kg-a,živim kao podstanar sa devojkom(radi u prodavnici),plaćamo stan 120 evra plus računi oko 40 evra i ti gledaj od čega mi živimo.Ako je za nijansu bolje to u Nemačkoj od upravo ovoga što ti opisah,ne znam šta da kažem onda.

karcinom je cena

pre 7 godina

Evo recimo do sam ja u Nemačkoj, unazad malo više od dve godine. I da, ovo su tačne cifre i radi se naravno o bruto iznosu. I sam sam prvih godinu radio kako kažeš obične poslove za tu ili malo višu cifru. Od prošle godine radim malo uljudniji posao u dnevnom boravku za decu osnovnoškolskog uzrasta (pedagoška struka), od 7 sati dnevno (nepuno radno vreme) i za to primam 1900e bruto, što će reći između 1600 i 1700e na ruke (pri tom u najpovoljnijoj poreskoj klasi). Pri tome o troškovima života ne treba trošiti reči, to je već druga tema. Eto toliko od mene za info. Neću da se žalim kao neki ali da teče med i mleko baš i ne stoji.

Mile

pre 7 godina

(Roki Balboa, 26. oktobar 2016 18:22)
Druze, zato je zivot u Nemackoj jeftiniji, nema skupljih zemalja od Skandinavskih, Norveska, Danska, Svedska. Norveska i Danska posebno, ali imaju i vece plate i bolji standard.

Roki Balboa

pre 7 godina

Ja ljudi pojma nemam kako ovo ide ali ovde u Svedskoj stvarno nikad nisam cuo da neko zaradjuje ispod 15 evri. Mozda je ova cifra recena kao neto cifra, cisto sumnjam da je bruto satnica. Ovde se uvek za primer uzme rad u McDonalds kao najjeftiniji rad i ni tamo prosek satnica nije sigurno ispod 13-14 evra. Ima li neko iz Nemacke, bas bih voleo da cujem kakve su satnice za obicne poslove... jer ova cifra ne govori bas puno.

Marko

pre 7 godina

(Bvb, 26. oktobar 2016 19:17)
E moj prijatelju....radim u magacinu sokova za 30000 din,tj. 150 din sat danju,189 din sat noću i koliko radim tolika mi je plata.Vučem palete od po 800 kg-a,živim kao podstanar sa devojkom(radi u prodavnici),plaćamo stan 120 evra plus računi oko 40 evra i ti gledaj od čega mi živimo.Ako je za nijansu bolje to u Nemačkoj od upravo ovoga što ti opisah,ne znam šta da kažem onda.

Pedu

pre 7 godina

9.15€ u Irskoj, neto.
Cene potpuno iste kao u Srbiji.
Skuplji su stanovi, alkohol i osiguranje za auto, sve ostalo je isto.
Da teče med i mleko, ne teče.
Ali, posla ima, zaraditi se može fino, i za parove koji rade je idealno.
Za minimalac od 1300€ neto, po osobi, od jedne plate može se živi opušteno, druga plata je čista zarada.

Mile

pre 7 godina

(Roki Balboa, 26. oktobar 2016 18:22)
Druze, zato je zivot u Nemackoj jeftiniji, nema skupljih zemalja od Skandinavskih, Norveska, Danska, Svedska. Norveska i Danska posebno, ali imaju i vece plate i bolji standard.

marers

pre 7 godina

Porezi porezi. Sve je ovo bruto zarada. E sad ako zaradis malo para kao npr gospodin u kometarima 1900e posle poreza mu ostane 1700e. Pa mi bi u srbiji propevali. Ovde zaradis bruto 400e dobijes 250e. Posle od tih para oduzmi odmah 18% koje ide drzavi za PDV. Onda ubroj akcize na sve sto trosis svaki dan . Gorivo, struju mnogi puse. Tako da ti ova haracka drzava uzme godisnje 65% tvoje zarade. Kako da napredujes i ulazes u posao ili u sebe kad ti otmu vise od polovine tvoje zarade. P.S. Sta ce se desiti, a morace da se desi ako zelimo da budemo normalna drzava da mozes da biras gde ces i dali ces da placas penziono i zdravstveno da na zarade koja ne prelazi minimalnu potrosacku korpu placas minimalni ili nikakv porez. Odakle ce tada da zive ovi radnici na dravnim jaslama koji potrose godisnje xputa vise nego sto prihoduju.

Roki Balboa

pre 7 godina

Ja ljudi pojma nemam kako ovo ide ali ovde u Svedskoj stvarno nikad nisam cuo da neko zaradjuje ispod 15 evri. Mozda je ova cifra recena kao neto cifra, cisto sumnjam da je bruto satnica. Ovde se uvek za primer uzme rad u McDonalds kao najjeftiniji rad i ni tamo prosek satnica nije sigurno ispod 13-14 evra. Ima li neko iz Nemacke, bas bih voleo da cujem kakve su satnice za obicne poslove... jer ova cifra ne govori bas puno.

karcinom je cena

pre 7 godina

Evo recimo do sam ja u Nemačkoj, unazad malo više od dve godine. I da, ovo su tačne cifre i radi se naravno o bruto iznosu. I sam sam prvih godinu radio kako kažeš obične poslove za tu ili malo višu cifru. Od prošle godine radim malo uljudniji posao u dnevnom boravku za decu osnovnoškolskog uzrasta (pedagoška struka), od 7 sati dnevno (nepuno radno vreme) i za to primam 1900e bruto, što će reći između 1600 i 1700e na ruke (pri tom u najpovoljnijoj poreskoj klasi). Pri tome o troškovima života ne treba trošiti reči, to je već druga tema. Eto toliko od mene za info. Neću da se žalim kao neki ali da teče med i mleko baš i ne stoji.

Jovo

pre 7 godina

Nemacka minimalac - 8.84 eur x 124 din = 1096 din
Srbija minimalac - 1.04 eur x 124 din = 130 din
Razlika - 8.43 puta vise u Nemackoj.
Pametnome dosta!

Bvb

pre 7 godina

8,84 će biti minimalac od koga ti odbiju 19% porez, ti prijatelju što si izračunao4000€ mesečno od tiga ti ostane 2770€, od 500... stan plus otali troškovi .... i ima toga još, nije baš tako sjajno ko što se priča, lakše je nego kod nas Al nije ko što se misli

Pasju život

pre 7 godina

Masa plaća u EU i u Njemačkoj su 1300 € neto, to posebno važi za novopridošle strance. U Munchenu soba veličine 8m2 sa drvenim krevetom za jednu osobu, drvenim stolom i jednom drvenom stolicom (to je kompletan "namjestaj", a soba više sliči na zatvorsku ćeliju nego udoban dom) košta 400-450 €. Kupaona i kuhinja se dijele sa ostalim stanarima. Sve je asketski i minimalno. Na poslu udri radit najgore i najslabije plaćene poslove, naradi se ko crnac, živi kao pas i na kraju krepaj. Zar je to život? Tko može izdržati te uvjete na duže? Nema tu ni drugova, ni druženja, ni zabave, ni rodbine, ni ičeg normalnog.

Someone

pre 7 godina

@Bvb
Nije netto plata manja za 19% već oko 40%. Minimalna plata je oko 800 evra, tako da ni čovek u De koji radi za minimalac ne može sam da prehrani ni sebe kako treba, a kamoli porodicu . Ali onda imaš razne pomoći od strane države, poput dodatka za stan ili mogućnost iznajmljivanja jeftinijih stanova...mada i to frustrirana ljude koji rade stvarno teške poslove, a moraju ovisiti o pomoći da prežive. Znam da su u odnosu na srpske plate to silne sume, ali recimo da u jeftinijem gradu za četveročlanu porodicu osnovni troškovi (stan,komunalije, struja, vrtić, osiguranje. ..) moraš da keširas u startu .A za Düsseldorf, Köln, Frankfurt, Stuttgart, München- da ni ne pitaš koliko ti treba. Moja prijateljica koja je Nemica, nije mogla da se odvoji od roditelja, jer su joj primanja bila toliko niska da nije mogla sebi da priušti stan.Ja lično bih svima preporučila da probaju da se snađu i da dođu na reality check. Nigde nije lako, ali niko ni ne veruje dok ne vidi. Živim tek par godina u Nemačkoj, verujte da ništa ne pada sa drveta . Samo što ovde i dalje postoji srednja klasa koja se lagano uništava. U Srbiji si srednja klasa čim platiš račune na vreme, a ostane ti i za hranu.

Goblin

pre 7 godina

Nemacka minimalac - 8.84 eur x 124 din = 1096 din
Srbija minimalac - 1.04 eur x 124 din = 130 din
Razlika - 8.43 puta vise u Nemackoj.
Pametnome dosta!
(Jovo, 26. oktobar 2016 23:41)

1.Tokom 90-ih Nemacka se razvijala a mi smo unistavani. Gotovo sva preduzeca su unistena sankcijama (gubitak stanog strzista) + pad kupovne moci (gubitak domaceg trzista) + drustvena svojina (kad se upravlja svacije a kad se krade nicije).

2.Henkel, Siemens.. (prvo mi je palo na pamet) nemacke firme koje posluju u srbiji. Koja domaca kompanija posluje globalno i usisava pare iz celog sveta?

Nyx

pre 7 godina

@Roki Balboa

Satnice su od 8.8 do 12€ za obicne poslove, ali i za sve poslove preko agencije. Satnice u fabrici za radnike sa stalnim radnim odnosom od 20 do 25€.
Iznosi su bruto, tako da je neto zavisno od poreske grupe za 20 do 35% manje. Granica siromastva je za porodicu sa dvoje dece 2000€, za samca 900€. Nazalost u Srbiji vlada misljenje da je 1500€ neto super plata u Nemackoj.

Mirko

pre 7 godina

Radi se o bruto satnici. Zasvisno od poreske klase na ruke se dobije izmedju 6-7 evra. Ako zivis u nekom maaalo vecem gradu, nema sanse da prezivis sa ovim parama. Na selu se moze. Zivotni troskovi su u sledecem odnosu: stan (30-60%)- ostali troskovi (20-30%)- hrana (20%). U sustini, zbog visokih troskova za stan i ostale dadzbine nema vise zaradjivanja u Nemackoj a trosenja u Srbiji kao sto su rani gastarbajteri mogli.

Tiberije

pre 7 godina

U USA je minimalac 8$ po satu i sa tim može da se slikas. Stan na Floridi minimum 700$ mesečno. Nemaš zdravstveno, osiguranje za auto i benzin minimum 120$, telefon i internet 100$ , hrana bar 400$ ako ne želiš da jedeš Junk Food. E sad 8$ po satu je bruto. Sto znaci da od 320$ nedeljno vidiš 280$ puta 4 $1120. Dakle ne možeš da se pokrijes vec moraš da živiš sa cimerom koji vrlo lako loze da bude neki ološ.

Ovi sto misle da je lako živeti od minimalca vani bolje im je da ostani dole kod nas. Sigurnije je i bolje.

kiki

pre 7 godina

to su bruto cifre i to je cena rade za najjednostavnije poslove preko lizing firme ,koje iznajmljuju radnike na odredjdeno vreme.sa satnicom od 11 evra imate oko 1800 brutto.Ako niste ozenjeni,odnosno udati i spadate u najgoru poresku klasu ostane jedva 1250 neto,sto je dovoljno za prezivljavanje u zavisnosti koliko stan placate.cena stanova neprestano raste i u vecim gradovima tesko mozete naci stan koji mozete finansirati sa gore navedenom platom.
Kao sto su neki vec naveli ni blizu da tece mled i mleko i daleko je to od nemacke pre 15-20 i vise godina.

srb

pre 7 godina

auuu svi kukaju kako preko nemozes da prezivis s minimalcem, a da vas pitam kako u srbiji da prezivi cetvoroclana porodica ? plati stan 200 eur,nahrani porodicu 200 eur, sipaj gorivo 50 eur... a plata 250 eur.....pa jel bolje u srbiji biti na minimalcu ili preko?????!!

Pedu

pre 7 godina

@banjalučanin @pričajte drugima irske bajke

Vidim, svi hrle nazad iz Irske u svoje lijepe domovine i majke države.

Jeste, zabaviste je 1000€.
Ali zato država plaća 2/3 stanarine, plus daje nedeljno skoro 200€ roditelju koji ne radi.

Koliko sam ja video za dve godine, odavde su se vratili samo oni koji su sve pare trošili na alkohol i sprdnju, i oni koji su mislili da ih posao čeka čim izađu iz aviona.
Ne vidim da ostalih 30ak hiljada državljana CRO planira da se vrati.
A i još ih stiže.

Brziiii

pre 7 godina

Roki balboa nemoj da farbas ovaj napacen narod za Svedsku !!!! Prosti poslovi u Svedskoj posle poreza su izmedju 8-10 e ( 10 e dobra satnica ) . Prijatelj radi na gradjevini 8,4 e posle poreza. Srednja strucna sprema ( vaspitacice,medicinske sestre ... , imaju oko 11-12e) Stan od 60 kvm dalje od Stockholma ne mozes da nadjes ispod 900 e! Prevoz 80 e,telefoni,internet .... hrana ( koliko kosta povrce,voce i hleb u Svedskoj ) ? Sa jednom platom nemas nista ,sa dve imas normalan zivot,pod uslovom da te ne zabode zubar ili popravka automobila ,onda moras da se stegnes 2 meseca . U svakom slucaju je bolje preko ali nista preterano , i imas sigurnost ako izgubis posao da nadjes brzo drugi . Kad i gde je radnicka klasa dobro zivela ???? (NIKAD)

дуг ствара стандард

pre 7 godina

Напишите колики је спољни дуг Немачке и колико један Немац мора да ради година да не потроши ни динар да би тај дуг вратио. А колико са друге стране дугује Србија. Ако вам је до тога да схатите зашто неко има бољи стандард, узмите у обзир напумпавање новца из кредита, па тај новац пуштају у промет. Кад је новац у промету има напретка. Србија није презадужена држава. Немачка јесте. Италија још горе. Белгија да не причамо. САД на врхунцу. Они на тим лажима отимају радну снагу и довлаче најпаметније.

Nyx

pre 7 godina

@karcinom je cena

Tebi od 1900 ne moze nikako ostati vise od 1500 neto, a ako sam shvatila imas grupu 3, sto znaci da ti supruga ne radi i verovatno imas decu. Vas troje-cetvero sa 1500 ovde mozete samo da mrete i nije vam nimalo bolje nego onima sa 300€ u Srbiji. Ne kapiram zasto je tesko reci istinu.

Generalno tih 8 i kusur po satu su max 10x8.8x22, sto je malo manje od 2000 mesecno bruto, a ne 4000 kako neko gore rece. Samcu je to oko 1350 neto, a s tim moze da se besi, jer su troskovi zivota mnogo visi nego u Srbiji.

Pozdrav iz Bavarske

Aleksandar

pre 7 godina

@(K.G., 26. oktobar 2016 19:10)

MMF ne traži ništa nego da budemo dovoljno solventni da možemo da vraćamo dugove njima. Na nama je da odlučimo kako ćemo. Ili da ne uzimamo tuđe pare. Ali lepše zvuči kad naši kažu da su morali da uzmu pare i da nas sa MMF tera da smanjujemo plate i penzije, podižemo namete itd.

Aleksandar

pre 7 godina

@(дуг ствара стандард, 27. oktobar 2016 08:02)

Nemački dug je trenutno $35.881 po glavi stanovnika. Srpski dug je trenutno $4.085 po glavi stanovnika. Nemački prosečni bruto prihodi su $48.359 godišnje, srpski prosečni prihodi su $5.136. Nemac treba da radi 8 meseci i 27 dana da pokrije svoje parče javnog duga, Srbin treba da radi 9 meseci i 16 dana da pokrije svoj. Pošto smo po svakom parametru zaduženi više od Nemačke objasni nam što kod nas nije bolji standard...

Bvb

pre 7 godina

8,84 će biti minimalac od koga ti odbiju 19% porez, ti prijatelju što si izračunao4000€ mesečno od tiga ti ostane 2770€, od 500... stan plus otali troškovi .... i ima toga još, nije baš tako sjajno ko što se priča, lakše je nego kod nas Al nije ko što se misli

Roki Balboa

pre 7 godina

Ja ljudi pojma nemam kako ovo ide ali ovde u Svedskoj stvarno nikad nisam cuo da neko zaradjuje ispod 15 evri. Mozda je ova cifra recena kao neto cifra, cisto sumnjam da je bruto satnica. Ovde se uvek za primer uzme rad u McDonalds kao najjeftiniji rad i ni tamo prosek satnica nije sigurno ispod 13-14 evra. Ima li neko iz Nemacke, bas bih voleo da cujem kakve su satnice za obicne poslove... jer ova cifra ne govori bas puno.

karcinom je cena

pre 7 godina

Evo recimo do sam ja u Nemačkoj, unazad malo više od dve godine. I da, ovo su tačne cifre i radi se naravno o bruto iznosu. I sam sam prvih godinu radio kako kažeš obične poslove za tu ili malo višu cifru. Od prošle godine radim malo uljudniji posao u dnevnom boravku za decu osnovnoškolskog uzrasta (pedagoška struka), od 7 sati dnevno (nepuno radno vreme) i za to primam 1900e bruto, što će reći između 1600 i 1700e na ruke (pri tom u najpovoljnijoj poreskoj klasi). Pri tome o troškovima života ne treba trošiti reči, to je već druga tema. Eto toliko od mene za info. Neću da se žalim kao neki ali da teče med i mleko baš i ne stoji.

marers

pre 7 godina

Porezi porezi. Sve je ovo bruto zarada. E sad ako zaradis malo para kao npr gospodin u kometarima 1900e posle poreza mu ostane 1700e. Pa mi bi u srbiji propevali. Ovde zaradis bruto 400e dobijes 250e. Posle od tih para oduzmi odmah 18% koje ide drzavi za PDV. Onda ubroj akcize na sve sto trosis svaki dan . Gorivo, struju mnogi puse. Tako da ti ova haracka drzava uzme godisnje 65% tvoje zarade. Kako da napredujes i ulazes u posao ili u sebe kad ti otmu vise od polovine tvoje zarade. P.S. Sta ce se desiti, a morace da se desi ako zelimo da budemo normalna drzava da mozes da biras gde ces i dali ces da placas penziono i zdravstveno da na zarade koja ne prelazi minimalnu potrosacku korpu placas minimalni ili nikakv porez. Odakle ce tada da zive ovi radnici na dravnim jaslama koji potrose godisnje xputa vise nego sto prihoduju.

Jovo

pre 7 godina

Nemacka minimalac - 8.84 eur x 124 din = 1096 din
Srbija minimalac - 1.04 eur x 124 din = 130 din
Razlika - 8.43 puta vise u Nemackoj.
Pametnome dosta!

дуг ствара стандард

pre 7 godina

Напишите колики је спољни дуг Немачке и колико један Немац мора да ради година да не потроши ни динар да би тај дуг вратио. А колико са друге стране дугује Србија. Ако вам је до тога да схатите зашто неко има бољи стандард, узмите у обзир напумпавање новца из кредита, па тај новац пуштају у промет. Кад је новац у промету има напретка. Србија није презадужена држава. Немачка јесте. Италија још горе. Белгија да не причамо. САД на врхунцу. Они на тим лажима отимају радну снагу и довлаче најпаметније.

Pedu

pre 7 godina

9.15€ u Irskoj, neto.
Cene potpuno iste kao u Srbiji.
Skuplji su stanovi, alkohol i osiguranje za auto, sve ostalo je isto.
Da teče med i mleko, ne teče.
Ali, posla ima, zaraditi se može fino, i za parove koji rade je idealno.
Za minimalac od 1300€ neto, po osobi, od jedne plate može se živi opušteno, druga plata je čista zarada.

Mile

pre 7 godina

(Roki Balboa, 26. oktobar 2016 18:22)
Druze, zato je zivot u Nemackoj jeftiniji, nema skupljih zemalja od Skandinavskih, Norveska, Danska, Svedska. Norveska i Danska posebno, ali imaju i vece plate i bolji standard.

Marko

pre 7 godina

(Bvb, 26. oktobar 2016 19:17)
E moj prijatelju....radim u magacinu sokova za 30000 din,tj. 150 din sat danju,189 din sat noću i koliko radim tolika mi je plata.Vučem palete od po 800 kg-a,živim kao podstanar sa devojkom(radi u prodavnici),plaćamo stan 120 evra plus računi oko 40 evra i ti gledaj od čega mi živimo.Ako je za nijansu bolje to u Nemačkoj od upravo ovoga što ti opisah,ne znam šta da kažem onda.

Nyx

pre 7 godina

@karcinom je cena

Tebi od 1900 ne moze nikako ostati vise od 1500 neto, a ako sam shvatila imas grupu 3, sto znaci da ti supruga ne radi i verovatno imas decu. Vas troje-cetvero sa 1500 ovde mozete samo da mrete i nije vam nimalo bolje nego onima sa 300€ u Srbiji. Ne kapiram zasto je tesko reci istinu.

Generalno tih 8 i kusur po satu su max 10x8.8x22, sto je malo manje od 2000 mesecno bruto, a ne 4000 kako neko gore rece. Samcu je to oko 1350 neto, a s tim moze da se besi, jer su troskovi zivota mnogo visi nego u Srbiji.

Pozdrav iz Bavarske

Pedu

pre 7 godina

@banjalučanin @pričajte drugima irske bajke

Vidim, svi hrle nazad iz Irske u svoje lijepe domovine i majke države.

Jeste, zabaviste je 1000€.
Ali zato država plaća 2/3 stanarine, plus daje nedeljno skoro 200€ roditelju koji ne radi.

Koliko sam ja video za dve godine, odavde su se vratili samo oni koji su sve pare trošili na alkohol i sprdnju, i oni koji su mislili da ih posao čeka čim izađu iz aviona.
Ne vidim da ostalih 30ak hiljada državljana CRO planira da se vrati.
A i još ih stiže.

Tiberije

pre 7 godina

U USA je minimalac 8$ po satu i sa tim može da se slikas. Stan na Floridi minimum 700$ mesečno. Nemaš zdravstveno, osiguranje za auto i benzin minimum 120$, telefon i internet 100$ , hrana bar 400$ ako ne želiš da jedeš Junk Food. E sad 8$ po satu je bruto. Sto znaci da od 320$ nedeljno vidiš 280$ puta 4 $1120. Dakle ne možeš da se pokrijes vec moraš da živiš sa cimerom koji vrlo lako loze da bude neki ološ.

Ovi sto misle da je lako živeti od minimalca vani bolje im je da ostani dole kod nas. Sigurnije je i bolje.

kiki

pre 7 godina

to su bruto cifre i to je cena rade za najjednostavnije poslove preko lizing firme ,koje iznajmljuju radnike na odredjdeno vreme.sa satnicom od 11 evra imate oko 1800 brutto.Ako niste ozenjeni,odnosno udati i spadate u najgoru poresku klasu ostane jedva 1250 neto,sto je dovoljno za prezivljavanje u zavisnosti koliko stan placate.cena stanova neprestano raste i u vecim gradovima tesko mozete naci stan koji mozete finansirati sa gore navedenom platom.
Kao sto su neki vec naveli ni blizu da tece mled i mleko i daleko je to od nemacke pre 15-20 i vise godina.

Mirko

pre 7 godina

Radi se o bruto satnici. Zasvisno od poreske klase na ruke se dobije izmedju 6-7 evra. Ako zivis u nekom maaalo vecem gradu, nema sanse da prezivis sa ovim parama. Na selu se moze. Zivotni troskovi su u sledecem odnosu: stan (30-60%)- ostali troskovi (20-30%)- hrana (20%). U sustini, zbog visokih troskova za stan i ostale dadzbine nema vise zaradjivanja u Nemackoj a trosenja u Srbiji kao sto su rani gastarbajteri mogli.

srb

pre 7 godina

auuu svi kukaju kako preko nemozes da prezivis s minimalcem, a da vas pitam kako u srbiji da prezivi cetvoroclana porodica ? plati stan 200 eur,nahrani porodicu 200 eur, sipaj gorivo 50 eur... a plata 250 eur.....pa jel bolje u srbiji biti na minimalcu ili preko?????!!

Brziiii

pre 7 godina

Roki balboa nemoj da farbas ovaj napacen narod za Svedsku !!!! Prosti poslovi u Svedskoj posle poreza su izmedju 8-10 e ( 10 e dobra satnica ) . Prijatelj radi na gradjevini 8,4 e posle poreza. Srednja strucna sprema ( vaspitacice,medicinske sestre ... , imaju oko 11-12e) Stan od 60 kvm dalje od Stockholma ne mozes da nadjes ispod 900 e! Prevoz 80 e,telefoni,internet .... hrana ( koliko kosta povrce,voce i hleb u Svedskoj ) ? Sa jednom platom nemas nista ,sa dve imas normalan zivot,pod uslovom da te ne zabode zubar ili popravka automobila ,onda moras da se stegnes 2 meseca . U svakom slucaju je bolje preko ali nista preterano , i imas sigurnost ako izgubis posao da nadjes brzo drugi . Kad i gde je radnicka klasa dobro zivela ???? (NIKAD)

Pasju život

pre 7 godina

Masa plaća u EU i u Njemačkoj su 1300 € neto, to posebno važi za novopridošle strance. U Munchenu soba veličine 8m2 sa drvenim krevetom za jednu osobu, drvenim stolom i jednom drvenom stolicom (to je kompletan "namjestaj", a soba više sliči na zatvorsku ćeliju nego udoban dom) košta 400-450 €. Kupaona i kuhinja se dijele sa ostalim stanarima. Sve je asketski i minimalno. Na poslu udri radit najgore i najslabije plaćene poslove, naradi se ko crnac, živi kao pas i na kraju krepaj. Zar je to život? Tko može izdržati te uvjete na duže? Nema tu ni drugova, ni druženja, ni zabave, ni rodbine, ni ičeg normalnog.

Goblin

pre 7 godina

Nemacka minimalac - 8.84 eur x 124 din = 1096 din
Srbija minimalac - 1.04 eur x 124 din = 130 din
Razlika - 8.43 puta vise u Nemackoj.
Pametnome dosta!
(Jovo, 26. oktobar 2016 23:41)

1.Tokom 90-ih Nemacka se razvijala a mi smo unistavani. Gotovo sva preduzeca su unistena sankcijama (gubitak stanog strzista) + pad kupovne moci (gubitak domaceg trzista) + drustvena svojina (kad se upravlja svacije a kad se krade nicije).

2.Henkel, Siemens.. (prvo mi je palo na pamet) nemacke firme koje posluju u srbiji. Koja domaca kompanija posluje globalno i usisava pare iz celog sveta?

Nyx

pre 7 godina

@Roki Balboa

Satnice su od 8.8 do 12€ za obicne poslove, ali i za sve poslove preko agencije. Satnice u fabrici za radnike sa stalnim radnim odnosom od 20 do 25€.
Iznosi su bruto, tako da je neto zavisno od poreske grupe za 20 do 35% manje. Granica siromastva je za porodicu sa dvoje dece 2000€, za samca 900€. Nazalost u Srbiji vlada misljenje da je 1500€ neto super plata u Nemackoj.

Someone

pre 7 godina

@Bvb
Nije netto plata manja za 19% već oko 40%. Minimalna plata je oko 800 evra, tako da ni čovek u De koji radi za minimalac ne može sam da prehrani ni sebe kako treba, a kamoli porodicu . Ali onda imaš razne pomoći od strane države, poput dodatka za stan ili mogućnost iznajmljivanja jeftinijih stanova...mada i to frustrirana ljude koji rade stvarno teške poslove, a moraju ovisiti o pomoći da prežive. Znam da su u odnosu na srpske plate to silne sume, ali recimo da u jeftinijem gradu za četveročlanu porodicu osnovni troškovi (stan,komunalije, struja, vrtić, osiguranje. ..) moraš da keširas u startu .A za Düsseldorf, Köln, Frankfurt, Stuttgart, München- da ni ne pitaš koliko ti treba. Moja prijateljica koja je Nemica, nije mogla da se odvoji od roditelja, jer su joj primanja bila toliko niska da nije mogla sebi da priušti stan.Ja lično bih svima preporučila da probaju da se snađu i da dođu na reality check. Nigde nije lako, ali niko ni ne veruje dok ne vidi. Živim tek par godina u Nemačkoj, verujte da ništa ne pada sa drveta . Samo što ovde i dalje postoji srednja klasa koja se lagano uništava. U Srbiji si srednja klasa čim platiš račune na vreme, a ostane ti i za hranu.

Aleksandar

pre 7 godina

@(K.G., 26. oktobar 2016 19:10)

MMF ne traži ništa nego da budemo dovoljno solventni da možemo da vraćamo dugove njima. Na nama je da odlučimo kako ćemo. Ili da ne uzimamo tuđe pare. Ali lepše zvuči kad naši kažu da su morali da uzmu pare i da nas sa MMF tera da smanjujemo plate i penzije, podižemo namete itd.

Aleksandar

pre 7 godina

@(дуг ствара стандард, 27. oktobar 2016 08:02)

Nemački dug je trenutno $35.881 po glavi stanovnika. Srpski dug je trenutno $4.085 po glavi stanovnika. Nemački prosečni bruto prihodi su $48.359 godišnje, srpski prosečni prihodi su $5.136. Nemac treba da radi 8 meseci i 27 dana da pokrije svoje parče javnog duga, Srbin treba da radi 9 meseci i 16 dana da pokrije svoj. Pošto smo po svakom parametru zaduženi više od Nemačke objasni nam što kod nas nije bolji standard...