Ponedeljak, 03.08.2015.

14:10

Povećao plate radnicima, oni se pobunili

Dan Price, osnivač i direktor kompanije iz Seattlea, objavio je javno kako u njegovoj kompaniji niko neće imati platu manju od 70.000 dolara godišnje.

Izvor: klix.ba

Poveæao plate radnicima, oni se pobunili IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

simon

pre 8 godina

Potpuno ispravan postupak. Oni koji su godinama zaposleni dobili su manlu povisicu. Sasvim na mnestu. Vremenom se postaje automat a to nikako nije dobro za stalni napredak neke kompanije. Uspeh se u svakom normalnom i inteligentnom sistemu postize "svezom krvlju" i onima koji samo traze motiv da zalegnu. Ti stari bar su jednom u pola godine pomislili "bez mene ce moci teze". I tu je koska. Inteligentan im je poslidavac. A koliko sam procitao svojim dugogodisnje zaposlenima subvencionise ako zele da samaostalno nastave. Podrzava konkurenciju a ne sputava je. ODLICAN program ima covek. A kom se nesvidja moze da ode. Ovi novi ce zaleci i 24 sata ako treba. Dolar je to. Za to se treba boriti.

Beogradjanin

pre 8 godina

@Just sayin Ja sam lupio minus i tebi i Aci iako imam 1200 evra sa dve godine radnog iskustva (a krenuo sam od 700), zato sto, iako sam ceo zivot vredno ucio i radio da bih sada bio u takvoj, relativno solidnoj poziciji za ovaj grad i ovu zemlju, svestan sam da je ogroman udeo u tome imalo moje okruzenje, neprekidan pozitivan feedback koji sam dobijao od tog okruzenja i koji me je podsticao da ucim i radim dalje, i na kraju sticaj okolnosti. Neko ne dolazi iz takvog okruzenja, sredina sa njim nije uspostavila pozitivan feedback, ili nije prosto imao srece, na genskoj lutriji ili kasnije u zivotu. To ne znaci da zasluzuje da radi za 200 evra jer se, eto, ne trudi dovoljno. Ta vrsta arogancije je cist bezobrazluk.

kakodane

pre 8 godina

@Mladen Mladenovic

Porez u SADu ovisi od države no u biti se kreće oko 18%. Dakle radniku od 70.000$ ostane cca 57.000$. Naravno, od te sume odvojite nekih 6.000-10.000$ za zdravstveno i nešto za mirovinski fond, no poanta je da oni sami odlučuju o tome a ne kao na ovim prostorima gdje su države čule da radnici trebaju imati neka prava pa im to služi kao izlika da uhljebe svoj stranački kadar.

Što se tiče članka - ovo je tipična biblijska priča o žeteocima. Gospodar nikom nije dao manje nego što su se dogovorili - za sve iznad on dijeli svoj novac, i nitko mu ne treba pametovati kako da to napravi.

Ozbiljan

pre 8 godina

whitekangaroo
Evo ja znam, imam i C kategoriju, celu Srbiju prevalio, Vojvodinu žmureći..
Kapiram da mi ne bi trebalo puno da skontam Evropu.
Gde da pustim CV?

Milos Ilic

pre 8 godina

@Iznogud
Ako si BIO na vise razgovora i testiranja nego sto moze da se prebroji, a i dalje nisi dobio posao, to vise govori o tebi i vodi jednom ruznom zakljucku.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (boro, 3. avgust 2015 19:07)

Radim sa ljudima iz javnog sektora. Od njih 15-ak s kojima sam "blizak" znam SAMO za jednog koji se zaposlio bez veze ili love. Inace, svi rade unazad 7 - 8 godina.

Aleksandar

pre 8 godina

Zapravo, ovi novi ce imati debelu motivaciju, jer nece naci na drugom mestu takvu platu. A ko je lenstina, uvek moze da mu se da otkaz. E tako se radi, a vi Srbi i dalje izmisljate toplu vodu, jer zivite u ogranicenom svetu nasih poslodavaca.

ros

pre 8 godina

@Iznogud

kao fakultetski obrazovanom coveku mora ti biti jasno da je drustvu u celini neophodna kriticna masa preduzimljivih ljudi, voljnih da prihvate rizike i gladnih uspeha , da bi , kao generatori radnih mesta omogucili ljudima poput tebe da imaju gde da se zaposle. Jadno je kukati na drustvo, a ne krenuti sam od sebe.

boro

pre 8 godina

@Iznogud
Ako si BIO na vise razgovora i testiranja nego sto moze da se prebroji, a i dalje nisi dobio posao, to vise govori o tebi i vodi jednom ruznom zakljucku.

aleks

pre 8 godina

@Mladen Mladenovic
Debelguzi Ameri.... pa oni su ili takvi ili ekstra fit, doterani i negovani koji jako paze na sebe i zdravlje. U boljem kraju debelog neces videti. Kod nas su vecina zarozani i opusteni, nemamo toliko morbidno gojaznih ali procenat zategnutih je isto kod nas daleko manji. Kod nas je najvise srednje zapustenih

Natalija

pre 8 godina

@Mladen Mladenovic

Molila bih vas da ne pisete o stvarima o kojima stvarno nista ne znate.Mrznja koju imate prema Americi nije razlog da se blamirate pisuci stvari koje nemaju veze sa mozgom.Bez ljutnje,ali tako je

deco ajte vi prvo u skolu

pre 8 godina

Slazem se. Kad kazes ljudima bez posla oni kazu - ma nemoj reci mi gde. Kada kazem, uvek je odgovor, uf to, to necu, ja da to radim?...
(mcxzy, 3. avgust 2015 14:49)
Ajde reci i nama, navedi bar 10 pozicija. Na milion nezaposlenih sigurno ce se naci neko ko ce prihvatiti.

Zoran

pre 8 godina

"Povišicu su dobili zaposleni koji imaju najmanje iskustva i veština za obavljanje posla, dok su oni koji obavljaju glavni deo posla dobili sasvim malu povišicu",

Tako propada jedna drzava.

resena stvar

pre 8 godina

taban svima koji se bune,a pogotvo onima koji su zabrinuti da ne zasluzuju povisicu..ljudski potencijal se temelji na energiji i univerzalnoj inteligenciji,sad kad im covek nudi bezbriznu egzistenciju oni se brinu ogranicenog uma,umesto da shvate poruku i rade na sebi za dobrobit sviju..zivot je dati i uzeti,ko toga nije svestan ili mu nesto drugo ne pase on jos uvek moze po pricipu slobodne volje sam da ode..

whitekangaroo

pre 8 godina

evo pošto se opet u komentarima svelo na srpsku privredu, ja ću navesti primer moje firme.

mi tražimo vozača koji govori engleski jer radimo pretežno sa strancima. od aprila do danas našli smo okruglo dvojicu koji govore engleski, imaju validnu vozačku dozvolu, znaju da voze kombi b kategorije i znaju da rade s ljudima!

zaključak koji sam napravio je da su svi koji znaju nešto u srbiji, već davno na platnim listama negde u belom svetu.

iznogud

pre 8 godina

Ovi sto kazu da u Srbiji svako ima posao samo ako hoce da radi, neka mi objasne kako fakultetski obrazovan covek koji zavrsava i master cami na birou vec skoro dve godine, a pri tom sam je poslao na bezbroj oglasa svoj cv i bio na previse razgovora i testiranja da bi se brojalo? Ajde posto sam glup recite mi fgde se to daje posao za svakog ko hoce da radi posto meni bas i ne ide.

neutralni felsh

pre 8 godina

Ne znam za Ameriku, ali u Srbiji ima posla i plate za svakoga ko hoce da radi.

Mozda plate nisu kao na zapadu ali moze lepo da se zivi i sto je bitnije posla ima.
(Aca, 03. avgust 2015 14:38)


bot razglednica iz biroa za zaposljavanje.

Mr. Potato Head

pre 8 godina

Ne mogu beli snobovi da prihvate da portorikanaci imaju istu platu kao i oni. Ali neka neka dolaze neka bolja vremena.
@(jovan, 3. avgust 2015 14:53)
A da prositas tekst, pa da komentarises? Gde se spominju iste plate? Rec je o povisicama. Ona Mejzijeva je sve lepo rekla, sto se na kraju teksta i potvrdjuje:
"...čak i novi zaposleni, koji su bili oduševljeni povišicom, sada su zabrinuti da imaju veću platu nego što zaslužuju svojim radom i veštinama." Eto kad se komentarise, a ne cita tekst, a neki(komentatori) se jos i bave 'stvarima kojima ni ekonomisti ne smeju da se bave'...

Yonas

pre 8 godina

koristite mozak dalje i razmislite šta bi to jedan debelguzi Amerikanac mogao da proizvede mesečno što vredi 3000 $?! To je najveća enigma, kojom ekonomisti ne smeju da se bave.
(Mladen Mladenovic, 3. avgust 2015 15:01)
Potpuno netačno. Ja živim u Americi već 20 godina. Ti govoriš jezikom mržnje koji nema veze sa faktima. $70K je OK plata za Ameriku. Ima i većih, ali $70K je sasvim OK. Neko ko ima decu i porodicu, platiće 25% poreza, otprilike, posle svih deductions. Sve ostalo mu ostane za stan, život, auto, odmor... Svaki od njih ima relativno novi auto a godišnje prosečno za benzin će potrošiti oko $2,000 (prosečan Amerikanac vozi 12,000 milja godišnje i ako ima bolje auto, SUV, platiće $2,000 godišnje za benzin). Hrana je jeftinija nego kod vas kao i tehnika. Izbor je veći. Meni svi iz Srbije naručuju laptop jer je jeftiniji ovde u USA. Auta su nam jeftinija. Ta priča o "debelguIm Amerikancima" više govori o tebi nego o njima. Ti si čitav komentar napisao samo da bi mogao tu frazu da napišeš. To nije zdravo. Slušaj prijatelju, evo ti jedna statistika koja će ti reći o tome kako Amerikanac radi. Svake godine, 40% Amerikanaca ne ode na godišnji odmor nego ostanu da rade. Svake godine je ta cifra konzistentna. Ljudi u ovoj firmi rade payment processing, znači procesovanje transakcija za male biznise uglavnom. Rade na procenat. Što više biznisi prodaju oni uzmu više para. E, ajde neka neki ekonomista objasni šta to ti i tvoji mršavi zemljaci proizvedete. ti posebno.

nb

pre 8 godina

@Mladen Mladenovic
Nije tacno da ostane manje od polovine plate. Otprilike 30% "ode" na poreze,zavisi u kom delu USA se radi.U ovom primeru,Seattle je u drzavi Washington i poreska izdvajanja su niza nego u vecem delu USA. Od ovih 70k ostace neto oko 50k, sto znaci, nesto vise od 4k mesecno.

Boris

pre 8 godina

gde ima posla u Srbiji?!? Hocu ja da radim!!! Nije mi bitno sta se radi samo da se radi... Imam petoclanu porodicu a posla ni za leka,a sigurno nisam od obih koji traze dlaku u poslu,pa nemogu da ga nadjem nigde...

raja babeja

pre 8 godina

Ne znam za Ameriku, ali u Srbiji ima posla i plate za svakoga ko hoce da radi.
Mozda plate nisu kao na zapadu ali moze lepo da se zivi i sto je bitnije posla ima.
(Aca, 3. avgust 2015 14:38)
Jel to u Vučićevoj virtuelnoj, a?

Just sayin

pre 8 godina

Tako je, lupite @Аса minus, a necete da zasucete rukave i radite. Ja sa srednjom skolom imam 900 evra, a poceo sam od 200. Al zato sam "crncio" 8 sati na poslu, drugim recima, nisam svakih pet minuta isao na pauzu.

П. В. П.

pre 8 godina

Па Ацо ако је теби 23.000 дин. плата, супер ради. Ја ужицкам више месечно на потезу Кнез Михајлова Зелени Венац.

Mladen Mladenovic

pre 8 godina

Znam da mnogima udari pena na usta na cifru od 70.000 $ ali, od toga radniku ostane ispod polovine sume ako ne i manje. E, sada, druga je stvar ako koristite mozak dalje i razmislite šta bi to jedan debelguzi Amerikanac mogao da proizvede mesečno što vredi 3000 $?! To je najveća enigma, kojom ekonomisti ne smeju da se bave.

Aca

pre 8 godina

Ne znam za Ameriku, ali u Srbiji ima posla i plate za svakoga ko hoce da radi.

Mozda plate nisu kao na zapadu ali moze lepo da se zivi i sto je bitnije posla ima.

raja babeja

pre 8 godina

Ne znam za Ameriku, ali u Srbiji ima posla i plate za svakoga ko hoce da radi.
Mozda plate nisu kao na zapadu ali moze lepo da se zivi i sto je bitnije posla ima.
(Aca, 3. avgust 2015 14:38)
Jel to u Vučićevoj virtuelnoj, a?

neutralni felsh

pre 8 godina

Ne znam za Ameriku, ali u Srbiji ima posla i plate za svakoga ko hoce da radi.

Mozda plate nisu kao na zapadu ali moze lepo da se zivi i sto je bitnije posla ima.
(Aca, 03. avgust 2015 14:38)


bot razglednica iz biroa za zaposljavanje.

Yonas

pre 8 godina

koristite mozak dalje i razmislite šta bi to jedan debelguzi Amerikanac mogao da proizvede mesečno što vredi 3000 $?! To je najveća enigma, kojom ekonomisti ne smeju da se bave.
(Mladen Mladenovic, 3. avgust 2015 15:01)
Potpuno netačno. Ja živim u Americi već 20 godina. Ti govoriš jezikom mržnje koji nema veze sa faktima. $70K je OK plata za Ameriku. Ima i većih, ali $70K je sasvim OK. Neko ko ima decu i porodicu, platiće 25% poreza, otprilike, posle svih deductions. Sve ostalo mu ostane za stan, život, auto, odmor... Svaki od njih ima relativno novi auto a godišnje prosečno za benzin će potrošiti oko $2,000 (prosečan Amerikanac vozi 12,000 milja godišnje i ako ima bolje auto, SUV, platiće $2,000 godišnje za benzin). Hrana je jeftinija nego kod vas kao i tehnika. Izbor je veći. Meni svi iz Srbije naručuju laptop jer je jeftiniji ovde u USA. Auta su nam jeftinija. Ta priča o "debelguIm Amerikancima" više govori o tebi nego o njima. Ti si čitav komentar napisao samo da bi mogao tu frazu da napišeš. To nije zdravo. Slušaj prijatelju, evo ti jedna statistika koja će ti reći o tome kako Amerikanac radi. Svake godine, 40% Amerikanaca ne ode na godišnji odmor nego ostanu da rade. Svake godine je ta cifra konzistentna. Ljudi u ovoj firmi rade payment processing, znači procesovanje transakcija za male biznise uglavnom. Rade na procenat. Što više biznisi prodaju oni uzmu više para. E, ajde neka neki ekonomista objasni šta to ti i tvoji mršavi zemljaci proizvedete. ti posebno.

whitekangaroo

pre 8 godina

evo pošto se opet u komentarima svelo na srpsku privredu, ja ću navesti primer moje firme.

mi tražimo vozača koji govori engleski jer radimo pretežno sa strancima. od aprila do danas našli smo okruglo dvojicu koji govore engleski, imaju validnu vozačku dozvolu, znaju da voze kombi b kategorije i znaju da rade s ljudima!

zaključak koji sam napravio je da su svi koji znaju nešto u srbiji, već davno na platnim listama negde u belom svetu.

П. В. П.

pre 8 godina

Па Ацо ако је теби 23.000 дин. плата, супер ради. Ја ужицкам више месечно на потезу Кнез Михајлова Зелени Венац.

iznogud

pre 8 godina

Ovi sto kazu da u Srbiji svako ima posao samo ako hoce da radi, neka mi objasne kako fakultetski obrazovan covek koji zavrsava i master cami na birou vec skoro dve godine, a pri tom sam je poslao na bezbroj oglasa svoj cv i bio na previse razgovora i testiranja da bi se brojalo? Ajde posto sam glup recite mi fgde se to daje posao za svakog ko hoce da radi posto meni bas i ne ide.

Boris

pre 8 godina

gde ima posla u Srbiji?!? Hocu ja da radim!!! Nije mi bitno sta se radi samo da se radi... Imam petoclanu porodicu a posla ni za leka,a sigurno nisam od obih koji traze dlaku u poslu,pa nemogu da ga nadjem nigde...

nb

pre 8 godina

@Mladen Mladenovic
Nije tacno da ostane manje od polovine plate. Otprilike 30% "ode" na poreze,zavisi u kom delu USA se radi.U ovom primeru,Seattle je u drzavi Washington i poreska izdvajanja su niza nego u vecem delu USA. Od ovih 70k ostace neto oko 50k, sto znaci, nesto vise od 4k mesecno.

Mladen Mladenovic

pre 8 godina

Znam da mnogima udari pena na usta na cifru od 70.000 $ ali, od toga radniku ostane ispod polovine sume ako ne i manje. E, sada, druga je stvar ako koristite mozak dalje i razmislite šta bi to jedan debelguzi Amerikanac mogao da proizvede mesečno što vredi 3000 $?! To je najveća enigma, kojom ekonomisti ne smeju da se bave.

Natalija

pre 8 godina

@Mladen Mladenovic

Molila bih vas da ne pisete o stvarima o kojima stvarno nista ne znate.Mrznja koju imate prema Americi nije razlog da se blamirate pisuci stvari koje nemaju veze sa mozgom.Bez ljutnje,ali tako je

aleks

pre 8 godina

@Mladen Mladenovic
Debelguzi Ameri.... pa oni su ili takvi ili ekstra fit, doterani i negovani koji jako paze na sebe i zdravlje. U boljem kraju debelog neces videti. Kod nas su vecina zarozani i opusteni, nemamo toliko morbidno gojaznih ali procenat zategnutih je isto kod nas daleko manji. Kod nas je najvise srednje zapustenih

Just sayin

pre 8 godina

Tako je, lupite @Аса minus, a necete da zasucete rukave i radite. Ja sa srednjom skolom imam 900 evra, a poceo sam od 200. Al zato sam "crncio" 8 sati na poslu, drugim recima, nisam svakih pet minuta isao na pauzu.

Mr. Potato Head

pre 8 godina

Ne mogu beli snobovi da prihvate da portorikanaci imaju istu platu kao i oni. Ali neka neka dolaze neka bolja vremena.
@(jovan, 3. avgust 2015 14:53)
A da prositas tekst, pa da komentarises? Gde se spominju iste plate? Rec je o povisicama. Ona Mejzijeva je sve lepo rekla, sto se na kraju teksta i potvrdjuje:
"...čak i novi zaposleni, koji su bili oduševljeni povišicom, sada su zabrinuti da imaju veću platu nego što zaslužuju svojim radom i veštinama." Eto kad se komentarise, a ne cita tekst, a neki(komentatori) se jos i bave 'stvarima kojima ni ekonomisti ne smeju da se bave'...

ros

pre 8 godina

@Iznogud

kao fakultetski obrazovanom coveku mora ti biti jasno da je drustvu u celini neophodna kriticna masa preduzimljivih ljudi, voljnih da prihvate rizike i gladnih uspeha , da bi , kao generatori radnih mesta omogucili ljudima poput tebe da imaju gde da se zaposle. Jadno je kukati na drustvo, a ne krenuti sam od sebe.

Milos Ilic

pre 8 godina

@Iznogud
Ako si BIO na vise razgovora i testiranja nego sto moze da se prebroji, a i dalje nisi dobio posao, to vise govori o tebi i vodi jednom ruznom zakljucku.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (boro, 3. avgust 2015 19:07)

Radim sa ljudima iz javnog sektora. Od njih 15-ak s kojima sam "blizak" znam SAMO za jednog koji se zaposlio bez veze ili love. Inace, svi rade unazad 7 - 8 godina.

deco ajte vi prvo u skolu

pre 8 godina

Slazem se. Kad kazes ljudima bez posla oni kazu - ma nemoj reci mi gde. Kada kazem, uvek je odgovor, uf to, to necu, ja da to radim?...
(mcxzy, 3. avgust 2015 14:49)
Ajde reci i nama, navedi bar 10 pozicija. Na milion nezaposlenih sigurno ce se naci neko ko ce prihvatiti.

Aleksandar

pre 8 godina

Zapravo, ovi novi ce imati debelu motivaciju, jer nece naci na drugom mestu takvu platu. A ko je lenstina, uvek moze da mu se da otkaz. E tako se radi, a vi Srbi i dalje izmisljate toplu vodu, jer zivite u ogranicenom svetu nasih poslodavaca.

boro

pre 8 godina

@Iznogud
Ako si BIO na vise razgovora i testiranja nego sto moze da se prebroji, a i dalje nisi dobio posao, to vise govori o tebi i vodi jednom ruznom zakljucku.

Aca

pre 8 godina

Ne znam za Ameriku, ali u Srbiji ima posla i plate za svakoga ko hoce da radi.

Mozda plate nisu kao na zapadu ali moze lepo da se zivi i sto je bitnije posla ima.

Ozbiljan

pre 8 godina

whitekangaroo
Evo ja znam, imam i C kategoriju, celu Srbiju prevalio, Vojvodinu žmureći..
Kapiram da mi ne bi trebalo puno da skontam Evropu.
Gde da pustim CV?

Zoran

pre 8 godina

"Povišicu su dobili zaposleni koji imaju najmanje iskustva i veština za obavljanje posla, dok su oni koji obavljaju glavni deo posla dobili sasvim malu povišicu",

Tako propada jedna drzava.

resena stvar

pre 8 godina

taban svima koji se bune,a pogotvo onima koji su zabrinuti da ne zasluzuju povisicu..ljudski potencijal se temelji na energiji i univerzalnoj inteligenciji,sad kad im covek nudi bezbriznu egzistenciju oni se brinu ogranicenog uma,umesto da shvate poruku i rade na sebi za dobrobit sviju..zivot je dati i uzeti,ko toga nije svestan ili mu nesto drugo ne pase on jos uvek moze po pricipu slobodne volje sam da ode..

Beogradjanin

pre 8 godina

@Just sayin Ja sam lupio minus i tebi i Aci iako imam 1200 evra sa dve godine radnog iskustva (a krenuo sam od 700), zato sto, iako sam ceo zivot vredno ucio i radio da bih sada bio u takvoj, relativno solidnoj poziciji za ovaj grad i ovu zemlju, svestan sam da je ogroman udeo u tome imalo moje okruzenje, neprekidan pozitivan feedback koji sam dobijao od tog okruzenja i koji me je podsticao da ucim i radim dalje, i na kraju sticaj okolnosti. Neko ne dolazi iz takvog okruzenja, sredina sa njim nije uspostavila pozitivan feedback, ili nije prosto imao srece, na genskoj lutriji ili kasnije u zivotu. To ne znaci da zasluzuje da radi za 200 evra jer se, eto, ne trudi dovoljno. Ta vrsta arogancije je cist bezobrazluk.

kakodane

pre 8 godina

@Mladen Mladenovic

Porez u SADu ovisi od države no u biti se kreće oko 18%. Dakle radniku od 70.000$ ostane cca 57.000$. Naravno, od te sume odvojite nekih 6.000-10.000$ za zdravstveno i nešto za mirovinski fond, no poanta je da oni sami odlučuju o tome a ne kao na ovim prostorima gdje su države čule da radnici trebaju imati neka prava pa im to služi kao izlika da uhljebe svoj stranački kadar.

Što se tiče članka - ovo je tipična biblijska priča o žeteocima. Gospodar nikom nije dao manje nego što su se dogovorili - za sve iznad on dijeli svoj novac, i nitko mu ne treba pametovati kako da to napravi.

simon

pre 8 godina

Potpuno ispravan postupak. Oni koji su godinama zaposleni dobili su manlu povisicu. Sasvim na mnestu. Vremenom se postaje automat a to nikako nije dobro za stalni napredak neke kompanije. Uspeh se u svakom normalnom i inteligentnom sistemu postize "svezom krvlju" i onima koji samo traze motiv da zalegnu. Ti stari bar su jednom u pola godine pomislili "bez mene ce moci teze". I tu je koska. Inteligentan im je poslidavac. A koliko sam procitao svojim dugogodisnje zaposlenima subvencionise ako zele da samaostalno nastave. Podrzava konkurenciju a ne sputava je. ODLICAN program ima covek. A kom se nesvidja moze da ode. Ovi novi ce zaleci i 24 sata ako treba. Dolar je to. Za to se treba boriti.

Aca

pre 8 godina

Ne znam za Ameriku, ali u Srbiji ima posla i plate za svakoga ko hoce da radi.

Mozda plate nisu kao na zapadu ali moze lepo da se zivi i sto je bitnije posla ima.

Just sayin

pre 8 godina

Tako je, lupite @Аса minus, a necete da zasucete rukave i radite. Ja sa srednjom skolom imam 900 evra, a poceo sam od 200. Al zato sam "crncio" 8 sati na poslu, drugim recima, nisam svakih pet minuta isao na pauzu.

Mladen Mladenovic

pre 8 godina

Znam da mnogima udari pena na usta na cifru od 70.000 $ ali, od toga radniku ostane ispod polovine sume ako ne i manje. E, sada, druga je stvar ako koristite mozak dalje i razmislite šta bi to jedan debelguzi Amerikanac mogao da proizvede mesečno što vredi 3000 $?! To je najveća enigma, kojom ekonomisti ne smeju da se bave.

boro

pre 8 godina

@Iznogud
Ako si BIO na vise razgovora i testiranja nego sto moze da se prebroji, a i dalje nisi dobio posao, to vise govori o tebi i vodi jednom ruznom zakljucku.

Yonas

pre 8 godina

koristite mozak dalje i razmislite šta bi to jedan debelguzi Amerikanac mogao da proizvede mesečno što vredi 3000 $?! To je najveća enigma, kojom ekonomisti ne smeju da se bave.
(Mladen Mladenovic, 3. avgust 2015 15:01)
Potpuno netačno. Ja živim u Americi već 20 godina. Ti govoriš jezikom mržnje koji nema veze sa faktima. $70K je OK plata za Ameriku. Ima i većih, ali $70K je sasvim OK. Neko ko ima decu i porodicu, platiće 25% poreza, otprilike, posle svih deductions. Sve ostalo mu ostane za stan, život, auto, odmor... Svaki od njih ima relativno novi auto a godišnje prosečno za benzin će potrošiti oko $2,000 (prosečan Amerikanac vozi 12,000 milja godišnje i ako ima bolje auto, SUV, platiće $2,000 godišnje za benzin). Hrana je jeftinija nego kod vas kao i tehnika. Izbor je veći. Meni svi iz Srbije naručuju laptop jer je jeftiniji ovde u USA. Auta su nam jeftinija. Ta priča o "debelguIm Amerikancima" više govori o tebi nego o njima. Ti si čitav komentar napisao samo da bi mogao tu frazu da napišeš. To nije zdravo. Slušaj prijatelju, evo ti jedna statistika koja će ti reći o tome kako Amerikanac radi. Svake godine, 40% Amerikanaca ne ode na godišnji odmor nego ostanu da rade. Svake godine je ta cifra konzistentna. Ljudi u ovoj firmi rade payment processing, znači procesovanje transakcija za male biznise uglavnom. Rade na procenat. Što više biznisi prodaju oni uzmu više para. E, ajde neka neki ekonomista objasni šta to ti i tvoji mršavi zemljaci proizvedete. ti posebno.

П. В. П.

pre 8 godina

Па Ацо ако је теби 23.000 дин. плата, супер ради. Ја ужицкам више месечно на потезу Кнез Михајлова Зелени Венац.

Zoran

pre 8 godina

"Povišicu su dobili zaposleni koji imaju najmanje iskustva i veština za obavljanje posla, dok su oni koji obavljaju glavni deo posla dobili sasvim malu povišicu",

Tako propada jedna drzava.

iznogud

pre 8 godina

Ovi sto kazu da u Srbiji svako ima posao samo ako hoce da radi, neka mi objasne kako fakultetski obrazovan covek koji zavrsava i master cami na birou vec skoro dve godine, a pri tom sam je poslao na bezbroj oglasa svoj cv i bio na previse razgovora i testiranja da bi se brojalo? Ajde posto sam glup recite mi fgde se to daje posao za svakog ko hoce da radi posto meni bas i ne ide.

raja babeja

pre 8 godina

Ne znam za Ameriku, ali u Srbiji ima posla i plate za svakoga ko hoce da radi.
Mozda plate nisu kao na zapadu ali moze lepo da se zivi i sto je bitnije posla ima.
(Aca, 3. avgust 2015 14:38)
Jel to u Vučićevoj virtuelnoj, a?

Mr. Potato Head

pre 8 godina

Ne mogu beli snobovi da prihvate da portorikanaci imaju istu platu kao i oni. Ali neka neka dolaze neka bolja vremena.
@(jovan, 3. avgust 2015 14:53)
A da prositas tekst, pa da komentarises? Gde se spominju iste plate? Rec je o povisicama. Ona Mejzijeva je sve lepo rekla, sto se na kraju teksta i potvrdjuje:
"...čak i novi zaposleni, koji su bili oduševljeni povišicom, sada su zabrinuti da imaju veću platu nego što zaslužuju svojim radom i veštinama." Eto kad se komentarise, a ne cita tekst, a neki(komentatori) se jos i bave 'stvarima kojima ni ekonomisti ne smeju da se bave'...

Natalija

pre 8 godina

@Mladen Mladenovic

Molila bih vas da ne pisete o stvarima o kojima stvarno nista ne znate.Mrznja koju imate prema Americi nije razlog da se blamirate pisuci stvari koje nemaju veze sa mozgom.Bez ljutnje,ali tako je

neutralni felsh

pre 8 godina

Ne znam za Ameriku, ali u Srbiji ima posla i plate za svakoga ko hoce da radi.

Mozda plate nisu kao na zapadu ali moze lepo da se zivi i sto je bitnije posla ima.
(Aca, 03. avgust 2015 14:38)


bot razglednica iz biroa za zaposljavanje.

resena stvar

pre 8 godina

taban svima koji se bune,a pogotvo onima koji su zabrinuti da ne zasluzuju povisicu..ljudski potencijal se temelji na energiji i univerzalnoj inteligenciji,sad kad im covek nudi bezbriznu egzistenciju oni se brinu ogranicenog uma,umesto da shvate poruku i rade na sebi za dobrobit sviju..zivot je dati i uzeti,ko toga nije svestan ili mu nesto drugo ne pase on jos uvek moze po pricipu slobodne volje sam da ode..

aleks

pre 8 godina

@Mladen Mladenovic
Debelguzi Ameri.... pa oni su ili takvi ili ekstra fit, doterani i negovani koji jako paze na sebe i zdravlje. U boljem kraju debelog neces videti. Kod nas su vecina zarozani i opusteni, nemamo toliko morbidno gojaznih ali procenat zategnutih je isto kod nas daleko manji. Kod nas je najvise srednje zapustenih

whitekangaroo

pre 8 godina

evo pošto se opet u komentarima svelo na srpsku privredu, ja ću navesti primer moje firme.

mi tražimo vozača koji govori engleski jer radimo pretežno sa strancima. od aprila do danas našli smo okruglo dvojicu koji govore engleski, imaju validnu vozačku dozvolu, znaju da voze kombi b kategorije i znaju da rade s ljudima!

zaključak koji sam napravio je da su svi koji znaju nešto u srbiji, već davno na platnim listama negde u belom svetu.

deco ajte vi prvo u skolu

pre 8 godina

Slazem se. Kad kazes ljudima bez posla oni kazu - ma nemoj reci mi gde. Kada kazem, uvek je odgovor, uf to, to necu, ja da to radim?...
(mcxzy, 3. avgust 2015 14:49)
Ajde reci i nama, navedi bar 10 pozicija. Na milion nezaposlenih sigurno ce se naci neko ko ce prihvatiti.

ros

pre 8 godina

@Iznogud

kao fakultetski obrazovanom coveku mora ti biti jasno da je drustvu u celini neophodna kriticna masa preduzimljivih ljudi, voljnih da prihvate rizike i gladnih uspeha , da bi , kao generatori radnih mesta omogucili ljudima poput tebe da imaju gde da se zaposle. Jadno je kukati na drustvo, a ne krenuti sam od sebe.

Boris

pre 8 godina

gde ima posla u Srbiji?!? Hocu ja da radim!!! Nije mi bitno sta se radi samo da se radi... Imam petoclanu porodicu a posla ni za leka,a sigurno nisam od obih koji traze dlaku u poslu,pa nemogu da ga nadjem nigde...

nb

pre 8 godina

@Mladen Mladenovic
Nije tacno da ostane manje od polovine plate. Otprilike 30% "ode" na poreze,zavisi u kom delu USA se radi.U ovom primeru,Seattle je u drzavi Washington i poreska izdvajanja su niza nego u vecem delu USA. Od ovih 70k ostace neto oko 50k, sto znaci, nesto vise od 4k mesecno.

Aleksandar

pre 8 godina

Zapravo, ovi novi ce imati debelu motivaciju, jer nece naci na drugom mestu takvu platu. A ko je lenstina, uvek moze da mu se da otkaz. E tako se radi, a vi Srbi i dalje izmisljate toplu vodu, jer zivite u ogranicenom svetu nasih poslodavaca.

Milos Ilic

pre 8 godina

@Iznogud
Ako si BIO na vise razgovora i testiranja nego sto moze da se prebroji, a i dalje nisi dobio posao, to vise govori o tebi i vodi jednom ruznom zakljucku.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (boro, 3. avgust 2015 19:07)

Radim sa ljudima iz javnog sektora. Od njih 15-ak s kojima sam "blizak" znam SAMO za jednog koji se zaposlio bez veze ili love. Inace, svi rade unazad 7 - 8 godina.

simon

pre 8 godina

Potpuno ispravan postupak. Oni koji su godinama zaposleni dobili su manlu povisicu. Sasvim na mnestu. Vremenom se postaje automat a to nikako nije dobro za stalni napredak neke kompanije. Uspeh se u svakom normalnom i inteligentnom sistemu postize "svezom krvlju" i onima koji samo traze motiv da zalegnu. Ti stari bar su jednom u pola godine pomislili "bez mene ce moci teze". I tu je koska. Inteligentan im je poslidavac. A koliko sam procitao svojim dugogodisnje zaposlenima subvencionise ako zele da samaostalno nastave. Podrzava konkurenciju a ne sputava je. ODLICAN program ima covek. A kom se nesvidja moze da ode. Ovi novi ce zaleci i 24 sata ako treba. Dolar je to. Za to se treba boriti.

Ozbiljan

pre 8 godina

whitekangaroo
Evo ja znam, imam i C kategoriju, celu Srbiju prevalio, Vojvodinu žmureći..
Kapiram da mi ne bi trebalo puno da skontam Evropu.
Gde da pustim CV?

kakodane

pre 8 godina

@Mladen Mladenovic

Porez u SADu ovisi od države no u biti se kreće oko 18%. Dakle radniku od 70.000$ ostane cca 57.000$. Naravno, od te sume odvojite nekih 6.000-10.000$ za zdravstveno i nešto za mirovinski fond, no poanta je da oni sami odlučuju o tome a ne kao na ovim prostorima gdje su države čule da radnici trebaju imati neka prava pa im to služi kao izlika da uhljebe svoj stranački kadar.

Što se tiče članka - ovo je tipična biblijska priča o žeteocima. Gospodar nikom nije dao manje nego što su se dogovorili - za sve iznad on dijeli svoj novac, i nitko mu ne treba pametovati kako da to napravi.

Beogradjanin

pre 8 godina

@Just sayin Ja sam lupio minus i tebi i Aci iako imam 1200 evra sa dve godine radnog iskustva (a krenuo sam od 700), zato sto, iako sam ceo zivot vredno ucio i radio da bih sada bio u takvoj, relativno solidnoj poziciji za ovaj grad i ovu zemlju, svestan sam da je ogroman udeo u tome imalo moje okruzenje, neprekidan pozitivan feedback koji sam dobijao od tog okruzenja i koji me je podsticao da ucim i radim dalje, i na kraju sticaj okolnosti. Neko ne dolazi iz takvog okruzenja, sredina sa njim nije uspostavila pozitivan feedback, ili nije prosto imao srece, na genskoj lutriji ili kasnije u zivotu. To ne znaci da zasluzuje da radi za 200 evra jer se, eto, ne trudi dovoljno. Ta vrsta arogancije je cist bezobrazluk.