Sreda, 29.07.2015.

09:43

Grejanje na struju najbolje zaboraviti

Oni koji struju koriste za grejanje moraće da razmisle o tome kada i koliko troše taj izvor energije da bi mogli i da plaćaju te račune.

Izvor: Dnevnik

Grejanje na struju najbolje zaboraviti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

Dr.mator

pre 8 godina

Na struju se ne moze grejati, i to je najskuplji vid "grejanja". To je samo sprecavanje potpunog smrzavanja. Najkonfornije i najjeftinije grejanje je daljinsko grejanje i grejes se na kredit, ono sto potrosis tokom zime razvlacis placanje tokom cele godine i jos ostvaris i subvencije koje kroz budzet placaju siroke narodne mase. Za prosecan stan od 50m2 potrebno je minimum 3 TA peci, pri tome ne ide ti se u WC da se smznes, a o kupanju u ledenom kupatilu da ne pominjem. Boravak u kuhinji ili sobi moguc je samo ako se dobro obuces i umotas u cebe. Kada temperatura padne na 0 (nula) stepeni nista ne pomaze. Ne poznajem nikog da je sa daljinskog grejanja presao na grejanje strujom, ali bi svako sa struje vrlo rado presao na daljinsko grejanje, kad bi za to postojali tehnicki uslovi.

Citam, ne verujem

pre 8 godina

Pocetak teksta: Struja ce poskupiti 12% ali to nece imati uticaj na cene ostalih proizvoda i usluga. Ne, nece. Proizvodjaci koji koriste masine ili peci na struju (svi) ce tih 12% da zanemare eto da se solidarisu sa ostalima. Ili uvek mogu smanjiti plate radnicima. Pa naravno da ce odredjeni broj proizvoda poskupiti, energija potrebna za proizvodnju i usluge se uracunava u finalnu cenu! Osnove ekonomije. A to da je struja u Srbiji najjeftinija u Evropi okacite macku o rep. Ako hocete da naplacujete struju kao Nemci, onda i platite montera, tehnicara i cistacicu u EPSu kao i Nemci ( direktori su vec placeni dobro) Struja se proizvodi i trosi u Srbiji, tako ako se poredi finalna cena, mora se porediti i proizvodna cena.

nisam ni ja elektroinženjer, pa znam

pre 8 godina

Novinari koji pišu tekstove o energetici bi zaista morali da nauče šta je kilovat, a šta kilovat-čas.

AfrickitigaR

pre 8 godina

Kakva je to logika da ukoliko trosis vise placas vise? Ne stvarno jel moze neko meni neupucenom da pojasni? Zahvaljujem.
(qwerty, 29. jul 2015 10:16)

Bez namere da branim poskupljenje struje (daleko od toga), evo ti objašnjenja. Struja je specifična roba i kod nas jeste među najjeftinijima u Evropi (mada su i plate među najmanjim). Uvođenjem zona se štiti standard stanovništva, ali i stimuliše štednja i sprečava bahato trošenje. Kada bismo stavili da obračun struje bude prost, recimo br.potrošenih kW x cena, pa na to stavite popust na veći br.potrošenih kW, dobili bismo dve moguće situacije: ili da cena bude veoma visoka ili da se sistem potpuno uruši. Kada bi sa se sadašnjom cenom struje primenio ovakav sistem obračuna, više nijedan drugi vid energije ne bi bio isplativ, apsolutno bi se svi grejali na struju i ne bi niko štedeo. Na našu sreću, mi proizvodimo više nego dovoljno struje za nas i možemo da priuštimo sebi da štitimo standard stanovništva niskom cenom (kao što je u naftaškim zemljana jeftina nafta).
A sve što se uštedi kod nas, znači mogućnost za izvoz po višestruko većoj ceni i priliv svežih deviza.
Inače, ovo poskupljenje je samo prvo u nizu poskupljenja koja treba da vode ka približavanju evropskim cenama, a sve u svrhu pripreme za privatizaciju EPS-a.

Slobodan 032

pre 8 godina

Ne lupajte, grejanje na struju (ta peći) je još uvek ubedljivo najjevtiniji način grejanja, normalno ako se pazi. Ja imam ugrađenu sklopku koja automatski pali peć kada dođe jevtina struja i ujutro je gasi tako da me grejanje košta max do 4000 din mesečno i to samo zimi, podelite iznos za grejanje za 6 meseci na godinu, ispada da bi računi za centralno grejanje trebalo biti oko 2000, za grejanje na drva i ugalj neću da pričam. Ovo je samo priča da bi se destimulisalo grejanje na struju jer zimi nemamo dovoljno struje i ponekad moramo da je uvozimo što zbog cene nije baš rentabilno.

mrmlj

pre 8 godina

u jednom periodu sam ziveo u stanu gde je grejanje bilo na struju (t.a. peci) i grejanje nije bilo lose, nije bilo ni nesto posebno skupo ni posebno jeftino, i imalo je prednost da mozes sam da ukljucis grejanje kad procenis da treba umesto da zavisis od toplane, ali je imalo i nedostatke - hladne prostorije u kojima nema t.a. peci, ulazak u hladno kupatilo ujutru dok se ne zagreje od grejalice u kupatilu...

iskreno, navikao sam na daljinsko grejanje i ne bih ga menjao dok god imam izbora jer je ubedljivo najkomfornije.
sto se tice cene, verovali ili ne, sada mi je grejanje jaftinije nego sto je bilo na struju.
kako? nova zgrada, dobra izolacija, grejanje po potrosnji. infostan, sa sve grejanjem, za januar ove godine, kada je grejanje uglavnom radilo 24 sata dnevno zbog niskih temperatura, je iznosio oko 7500din, za stan od 70-ak kvadrata. u toplom delu godine, racun za infostan iznosi oko 2500 dinara.
pritom, temperatura u stanu je bila takva da sam nejveci deo zime bio u kratkim rukavima.

nema

pre 8 godina

Ma ljudi sramota je da je u ovoj zemlji , za 90% stanovništva problem račun od 20-50 evra! Problem nije u ceni struje, već u tome koliko kw struje za moju platu mogu da kupim ja ,a koliko Nemac ? Koliko procenata plate treba da izdvojim za grejanje, alooo za grjanje, ne za sedmi par cipela ili letovanje ? Savet je da se manje grejemo,da li ste vi normalni?

ytrewq

pre 8 godina

@qwerty

Vrlo prosto, veci utrosak struje je onaj u vrsnom periodu, kad je potrebno angazovati skuplje elektrane da bi se pokrio konzum. Iz istog razloga je nocu jeftinija struja. Ili ako ti je lakse, zakon ponude i potraznje. Kad vise trosis, cena je skuplja. Nemoj pokusavati da primenis logiku sa kvantasa.

sremac

pre 8 godina

Ni na drva nista jeftinije. 45000 za 10kubika. Za kucu od 80m2. Plus secenje, pa onda cepanje unosenje i slaganje(min tri dana da se to sve uradi) Pa lozis svakih sat sat ipo. Pa ciscenje i bacanje pepela. Moras da krecis kucu svake godine, jer zidovi pocrne od dima i garezi. Tako da verujte to sa strujom nije tako lose. Upalis ugasis. Hvala dovidjenja. Krecenje jednom u pet godina.

Dragce

pre 8 godina

@qwerty
Kako ja kapiram, veca potrosnja znaci manji izvoz ili ne daj Boze uvoz struje.
Zato vecim cenama destimulisu vecu potrosnju jer bi se u suprotnom svi grejali na struju.
Mada mozda u gresim...

idc

pre 8 godina

Baš naprotiv,mi sa dve tea peći u stanu od 110m2,grejemo se celu zimu.
Peći se pale samo po jeftinoj tarifi tako da smo u zadnjih 15godina zabeležili dva računa od 6 hiljada i nešto,skoro 7h,i to su bili maksimalni računi.
Sad je moguće još više uštedeti,
kupujući uređaje koji manje troše struju:šporet,frižider,TV,sijalice,itd,maksimalno koristite jeftinu struju i nikad nećete preći 800kw.
Mi smo sve ovo prošle godine zamenili i već se pokazuju rezultati,koji su itekako primetni.
Prošli mesec smo imali račun od 1500din,uz 290kw potrošenih,dok prošle godine minimalan račun je bio 2700din,još je sad skuplja struja u odnosu na prošlu godinu.

prodavacica

pre 8 godina

Pijacna logika je da za 1 kg paradajza platite 100 din. Za 100 kg pradajza odjednom placate manje jer kupujete na veliko. Samo za struju vazi pravili sto vise trosis skuplje te kosta.

Aleksandar

pre 8 godina

@qwerty

Zato sto drzavne jaslice zele sto vise para. Dok kod privatnika, kada uzimas vise smanjuju cenu.
Glavinje koje rade u drzavnim sluzbama zele hleba preko pogace za nerad. Ovi drugi, majstori, njima se plata nece promeniti na vise.

Donglai Pei

pre 8 godina

"Kakva je to logika da ukoliko trosis vise placas vise? Ne stvarno jel moze neko meni neupucenom da pojasni? Zahvaljujem. (qwerty, 29. jul 2015 10:16) "

Logika je ta da struje u zimskom periodu nikad nema dovoljno i da je cena struje koju placaju gradjani niza od uvozne cene struje tako da se visim cenama za vecu potrosnju stimulise stednja kako bi struje bilo za sve. Imala sam prilike da zivim u jednoj drzavi gde su cak za potrosnju struje nize od nekog limita oprastali racune tj. niste morali uopste da placate struju.

garavi

pre 8 godina

i pazi sad, kao u pitanju je grejanje na struju????????? ne, ne, ne, VEC POSKUPLJENJE STRUJE!!!! a narod, mi kao volovi cutimo. srbijo pitacu te kada dodje zima. cutimo jel??? svima je lepo??? ok. opet glasajte za SNS-OVCE i neka nas satare. super.

U materiji.

pre 8 godina

Pisac teksta nema najosnovnija predznanja o temi koju je prezentovao bombastičnim naslovom.
Grejanje na struju za više od 50% stanovnika koji nemaju uslova za grejanje na čvrsto gorivo, ili gas JEDINI je način grejanja pa je naslov o "zaboravljanju" na taj način grejanja u najmanju ruku smešan. Grejanje na daljinski sistem je duplo skuplje samim tim što se plaća CELE godine, nije jeftino, a i loše je, za razliku od etaznog na primer nemate ga noću, a i osudjeni ste na njihovu dobru volju da pojačaju kad je minus.
Kada zivite na šestom spratu stambene zgrade u nekom gradu, nemate tehničkih mogućnosti da uvedete bilo koje drugo grejanje niti da na terasi držite ugalj, a novinar vam kaže da zaboravite grejanje na struju, pomislite."bože, ima li ovaj-ova grama mozga".
Ajmo botovi, navalite.

iznogud

pre 8 godina

Pa i da bude racunn za struju 10000, opet se vise isplati nego da se preko infostana u Beogradu placa skoro 7000 mesecno tokom cele godine za to famozno grejanje.

iznogud

pre 8 godina

Pa i da bude racunn za struju 10000, opet se vise isplati nego da se preko infostana u Beogradu placa skoro 7000 mesecno tokom cele godine za to famozno grejanje.

U materiji.

pre 8 godina

Pisac teksta nema najosnovnija predznanja o temi koju je prezentovao bombastičnim naslovom.
Grejanje na struju za više od 50% stanovnika koji nemaju uslova za grejanje na čvrsto gorivo, ili gas JEDINI je način grejanja pa je naslov o "zaboravljanju" na taj način grejanja u najmanju ruku smešan. Grejanje na daljinski sistem je duplo skuplje samim tim što se plaća CELE godine, nije jeftino, a i loše je, za razliku od etaznog na primer nemate ga noću, a i osudjeni ste na njihovu dobru volju da pojačaju kad je minus.
Kada zivite na šestom spratu stambene zgrade u nekom gradu, nemate tehničkih mogućnosti da uvedete bilo koje drugo grejanje niti da na terasi držite ugalj, a novinar vam kaže da zaboravite grejanje na struju, pomislite."bože, ima li ovaj-ova grama mozga".
Ajmo botovi, navalite.

garavi

pre 8 godina

i pazi sad, kao u pitanju je grejanje na struju????????? ne, ne, ne, VEC POSKUPLJENJE STRUJE!!!! a narod, mi kao volovi cutimo. srbijo pitacu te kada dodje zima. cutimo jel??? svima je lepo??? ok. opet glasajte za SNS-OVCE i neka nas satare. super.

prodavacica

pre 8 godina

Pijacna logika je da za 1 kg paradajza platite 100 din. Za 100 kg pradajza odjednom placate manje jer kupujete na veliko. Samo za struju vazi pravili sto vise trosis skuplje te kosta.

nema

pre 8 godina

Ma ljudi sramota je da je u ovoj zemlji , za 90% stanovništva problem račun od 20-50 evra! Problem nije u ceni struje, već u tome koliko kw struje za moju platu mogu da kupim ja ,a koliko Nemac ? Koliko procenata plate treba da izdvojim za grejanje, alooo za grjanje, ne za sedmi par cipela ili letovanje ? Savet je da se manje grejemo,da li ste vi normalni?

Aleksandar

pre 8 godina

@qwerty

Zato sto drzavne jaslice zele sto vise para. Dok kod privatnika, kada uzimas vise smanjuju cenu.
Glavinje koje rade u drzavnim sluzbama zele hleba preko pogace za nerad. Ovi drugi, majstori, njima se plata nece promeniti na vise.

idc

pre 8 godina

Baš naprotiv,mi sa dve tea peći u stanu od 110m2,grejemo se celu zimu.
Peći se pale samo po jeftinoj tarifi tako da smo u zadnjih 15godina zabeležili dva računa od 6 hiljada i nešto,skoro 7h,i to su bili maksimalni računi.
Sad je moguće još više uštedeti,
kupujući uređaje koji manje troše struju:šporet,frižider,TV,sijalice,itd,maksimalno koristite jeftinu struju i nikad nećete preći 800kw.
Mi smo sve ovo prošle godine zamenili i već se pokazuju rezultati,koji su itekako primetni.
Prošli mesec smo imali račun od 1500din,uz 290kw potrošenih,dok prošle godine minimalan račun je bio 2700din,još je sad skuplja struja u odnosu na prošlu godinu.

Slobodan 032

pre 8 godina

Ne lupajte, grejanje na struju (ta peći) je još uvek ubedljivo najjevtiniji način grejanja, normalno ako se pazi. Ja imam ugrađenu sklopku koja automatski pali peć kada dođe jevtina struja i ujutro je gasi tako da me grejanje košta max do 4000 din mesečno i to samo zimi, podelite iznos za grejanje za 6 meseci na godinu, ispada da bi računi za centralno grejanje trebalo biti oko 2000, za grejanje na drva i ugalj neću da pričam. Ovo je samo priča da bi se destimulisalo grejanje na struju jer zimi nemamo dovoljno struje i ponekad moramo da je uvozimo što zbog cene nije baš rentabilno.

Dragce

pre 8 godina

@qwerty
Kako ja kapiram, veca potrosnja znaci manji izvoz ili ne daj Boze uvoz struje.
Zato vecim cenama destimulisu vecu potrosnju jer bi se u suprotnom svi grejali na struju.
Mada mozda u gresim...

Donglai Pei

pre 8 godina

"Kakva je to logika da ukoliko trosis vise placas vise? Ne stvarno jel moze neko meni neupucenom da pojasni? Zahvaljujem. (qwerty, 29. jul 2015 10:16) "

Logika je ta da struje u zimskom periodu nikad nema dovoljno i da je cena struje koju placaju gradjani niza od uvozne cene struje tako da se visim cenama za vecu potrosnju stimulise stednja kako bi struje bilo za sve. Imala sam prilike da zivim u jednoj drzavi gde su cak za potrosnju struje nize od nekog limita oprastali racune tj. niste morali uopste da placate struju.

sremac

pre 8 godina

Ni na drva nista jeftinije. 45000 za 10kubika. Za kucu od 80m2. Plus secenje, pa onda cepanje unosenje i slaganje(min tri dana da se to sve uradi) Pa lozis svakih sat sat ipo. Pa ciscenje i bacanje pepela. Moras da krecis kucu svake godine, jer zidovi pocrne od dima i garezi. Tako da verujte to sa strujom nije tako lose. Upalis ugasis. Hvala dovidjenja. Krecenje jednom u pet godina.

ytrewq

pre 8 godina

@qwerty

Vrlo prosto, veci utrosak struje je onaj u vrsnom periodu, kad je potrebno angazovati skuplje elektrane da bi se pokrio konzum. Iz istog razloga je nocu jeftinija struja. Ili ako ti je lakse, zakon ponude i potraznje. Kad vise trosis, cena je skuplja. Nemoj pokusavati da primenis logiku sa kvantasa.

nisam ni ja elektroinženjer, pa znam

pre 8 godina

Novinari koji pišu tekstove o energetici bi zaista morali da nauče šta je kilovat, a šta kilovat-čas.

mrmlj

pre 8 godina

u jednom periodu sam ziveo u stanu gde je grejanje bilo na struju (t.a. peci) i grejanje nije bilo lose, nije bilo ni nesto posebno skupo ni posebno jeftino, i imalo je prednost da mozes sam da ukljucis grejanje kad procenis da treba umesto da zavisis od toplane, ali je imalo i nedostatke - hladne prostorije u kojima nema t.a. peci, ulazak u hladno kupatilo ujutru dok se ne zagreje od grejalice u kupatilu...

iskreno, navikao sam na daljinsko grejanje i ne bih ga menjao dok god imam izbora jer je ubedljivo najkomfornije.
sto se tice cene, verovali ili ne, sada mi je grejanje jaftinije nego sto je bilo na struju.
kako? nova zgrada, dobra izolacija, grejanje po potrosnji. infostan, sa sve grejanjem, za januar ove godine, kada je grejanje uglavnom radilo 24 sata dnevno zbog niskih temperatura, je iznosio oko 7500din, za stan od 70-ak kvadrata. u toplom delu godine, racun za infostan iznosi oko 2500 dinara.
pritom, temperatura u stanu je bila takva da sam nejveci deo zime bio u kratkim rukavima.

AfrickitigaR

pre 8 godina

Kakva je to logika da ukoliko trosis vise placas vise? Ne stvarno jel moze neko meni neupucenom da pojasni? Zahvaljujem.
(qwerty, 29. jul 2015 10:16)

Bez namere da branim poskupljenje struje (daleko od toga), evo ti objašnjenja. Struja je specifična roba i kod nas jeste među najjeftinijima u Evropi (mada su i plate među najmanjim). Uvođenjem zona se štiti standard stanovništva, ali i stimuliše štednja i sprečava bahato trošenje. Kada bismo stavili da obračun struje bude prost, recimo br.potrošenih kW x cena, pa na to stavite popust na veći br.potrošenih kW, dobili bismo dve moguće situacije: ili da cena bude veoma visoka ili da se sistem potpuno uruši. Kada bi sa se sadašnjom cenom struje primenio ovakav sistem obračuna, više nijedan drugi vid energije ne bi bio isplativ, apsolutno bi se svi grejali na struju i ne bi niko štedeo. Na našu sreću, mi proizvodimo više nego dovoljno struje za nas i možemo da priuštimo sebi da štitimo standard stanovništva niskom cenom (kao što je u naftaškim zemljana jeftina nafta).
A sve što se uštedi kod nas, znači mogućnost za izvoz po višestruko većoj ceni i priliv svežih deviza.
Inače, ovo poskupljenje je samo prvo u nizu poskupljenja koja treba da vode ka približavanju evropskim cenama, a sve u svrhu pripreme za privatizaciju EPS-a.

Dr.mator

pre 8 godina

Na struju se ne moze grejati, i to je najskuplji vid "grejanja". To je samo sprecavanje potpunog smrzavanja. Najkonfornije i najjeftinije grejanje je daljinsko grejanje i grejes se na kredit, ono sto potrosis tokom zime razvlacis placanje tokom cele godine i jos ostvaris i subvencije koje kroz budzet placaju siroke narodne mase. Za prosecan stan od 50m2 potrebno je minimum 3 TA peci, pri tome ne ide ti se u WC da se smznes, a o kupanju u ledenom kupatilu da ne pominjem. Boravak u kuhinji ili sobi moguc je samo ako se dobro obuces i umotas u cebe. Kada temperatura padne na 0 (nula) stepeni nista ne pomaze. Ne poznajem nikog da je sa daljinskog grejanja presao na grejanje strujom, ali bi svako sa struje vrlo rado presao na daljinsko grejanje, kad bi za to postojali tehnicki uslovi.

Citam, ne verujem

pre 8 godina

Pocetak teksta: Struja ce poskupiti 12% ali to nece imati uticaj na cene ostalih proizvoda i usluga. Ne, nece. Proizvodjaci koji koriste masine ili peci na struju (svi) ce tih 12% da zanemare eto da se solidarisu sa ostalima. Ili uvek mogu smanjiti plate radnicima. Pa naravno da ce odredjeni broj proizvoda poskupiti, energija potrebna za proizvodnju i usluge se uracunava u finalnu cenu! Osnove ekonomije. A to da je struja u Srbiji najjeftinija u Evropi okacite macku o rep. Ako hocete da naplacujete struju kao Nemci, onda i platite montera, tehnicara i cistacicu u EPSu kao i Nemci ( direktori su vec placeni dobro) Struja se proizvodi i trosi u Srbiji, tako ako se poredi finalna cena, mora se porediti i proizvodna cena.

mrmlj

pre 8 godina

u jednom periodu sam ziveo u stanu gde je grejanje bilo na struju (t.a. peci) i grejanje nije bilo lose, nije bilo ni nesto posebno skupo ni posebno jeftino, i imalo je prednost da mozes sam da ukljucis grejanje kad procenis da treba umesto da zavisis od toplane, ali je imalo i nedostatke - hladne prostorije u kojima nema t.a. peci, ulazak u hladno kupatilo ujutru dok se ne zagreje od grejalice u kupatilu...

iskreno, navikao sam na daljinsko grejanje i ne bih ga menjao dok god imam izbora jer je ubedljivo najkomfornije.
sto se tice cene, verovali ili ne, sada mi je grejanje jaftinije nego sto je bilo na struju.
kako? nova zgrada, dobra izolacija, grejanje po potrosnji. infostan, sa sve grejanjem, za januar ove godine, kada je grejanje uglavnom radilo 24 sata dnevno zbog niskih temperatura, je iznosio oko 7500din, za stan od 70-ak kvadrata. u toplom delu godine, racun za infostan iznosi oko 2500 dinara.
pritom, temperatura u stanu je bila takva da sam nejveci deo zime bio u kratkim rukavima.

prodavacica

pre 8 godina

Pijacna logika je da za 1 kg paradajza platite 100 din. Za 100 kg pradajza odjednom placate manje jer kupujete na veliko. Samo za struju vazi pravili sto vise trosis skuplje te kosta.

idc

pre 8 godina

Baš naprotiv,mi sa dve tea peći u stanu od 110m2,grejemo se celu zimu.
Peći se pale samo po jeftinoj tarifi tako da smo u zadnjih 15godina zabeležili dva računa od 6 hiljada i nešto,skoro 7h,i to su bili maksimalni računi.
Sad je moguće još više uštedeti,
kupujući uređaje koji manje troše struju:šporet,frižider,TV,sijalice,itd,maksimalno koristite jeftinu struju i nikad nećete preći 800kw.
Mi smo sve ovo prošle godine zamenili i već se pokazuju rezultati,koji su itekako primetni.
Prošli mesec smo imali račun od 1500din,uz 290kw potrošenih,dok prošle godine minimalan račun je bio 2700din,još je sad skuplja struja u odnosu na prošlu godinu.

ytrewq

pre 8 godina

@qwerty

Vrlo prosto, veci utrosak struje je onaj u vrsnom periodu, kad je potrebno angazovati skuplje elektrane da bi se pokrio konzum. Iz istog razloga je nocu jeftinija struja. Ili ako ti je lakse, zakon ponude i potraznje. Kad vise trosis, cena je skuplja. Nemoj pokusavati da primenis logiku sa kvantasa.

Donglai Pei

pre 8 godina

"Kakva je to logika da ukoliko trosis vise placas vise? Ne stvarno jel moze neko meni neupucenom da pojasni? Zahvaljujem. (qwerty, 29. jul 2015 10:16) "

Logika je ta da struje u zimskom periodu nikad nema dovoljno i da je cena struje koju placaju gradjani niza od uvozne cene struje tako da se visim cenama za vecu potrosnju stimulise stednja kako bi struje bilo za sve. Imala sam prilike da zivim u jednoj drzavi gde su cak za potrosnju struje nize od nekog limita oprastali racune tj. niste morali uopste da placate struju.

Dragce

pre 8 godina

@qwerty
Kako ja kapiram, veca potrosnja znaci manji izvoz ili ne daj Boze uvoz struje.
Zato vecim cenama destimulisu vecu potrosnju jer bi se u suprotnom svi grejali na struju.
Mada mozda u gresim...

iznogud

pre 8 godina

Pa i da bude racunn za struju 10000, opet se vise isplati nego da se preko infostana u Beogradu placa skoro 7000 mesecno tokom cele godine za to famozno grejanje.

Aleksandar

pre 8 godina

@qwerty

Zato sto drzavne jaslice zele sto vise para. Dok kod privatnika, kada uzimas vise smanjuju cenu.
Glavinje koje rade u drzavnim sluzbama zele hleba preko pogace za nerad. Ovi drugi, majstori, njima se plata nece promeniti na vise.

AfrickitigaR

pre 8 godina

Kakva je to logika da ukoliko trosis vise placas vise? Ne stvarno jel moze neko meni neupucenom da pojasni? Zahvaljujem.
(qwerty, 29. jul 2015 10:16)

Bez namere da branim poskupljenje struje (daleko od toga), evo ti objašnjenja. Struja je specifična roba i kod nas jeste među najjeftinijima u Evropi (mada su i plate među najmanjim). Uvođenjem zona se štiti standard stanovništva, ali i stimuliše štednja i sprečava bahato trošenje. Kada bismo stavili da obračun struje bude prost, recimo br.potrošenih kW x cena, pa na to stavite popust na veći br.potrošenih kW, dobili bismo dve moguće situacije: ili da cena bude veoma visoka ili da se sistem potpuno uruši. Kada bi sa se sadašnjom cenom struje primenio ovakav sistem obračuna, više nijedan drugi vid energije ne bi bio isplativ, apsolutno bi se svi grejali na struju i ne bi niko štedeo. Na našu sreću, mi proizvodimo više nego dovoljno struje za nas i možemo da priuštimo sebi da štitimo standard stanovništva niskom cenom (kao što je u naftaškim zemljana jeftina nafta).
A sve što se uštedi kod nas, znači mogućnost za izvoz po višestruko većoj ceni i priliv svežih deviza.
Inače, ovo poskupljenje je samo prvo u nizu poskupljenja koja treba da vode ka približavanju evropskim cenama, a sve u svrhu pripreme za privatizaciju EPS-a.

sremac

pre 8 godina

Ni na drva nista jeftinije. 45000 za 10kubika. Za kucu od 80m2. Plus secenje, pa onda cepanje unosenje i slaganje(min tri dana da se to sve uradi) Pa lozis svakih sat sat ipo. Pa ciscenje i bacanje pepela. Moras da krecis kucu svake godine, jer zidovi pocrne od dima i garezi. Tako da verujte to sa strujom nije tako lose. Upalis ugasis. Hvala dovidjenja. Krecenje jednom u pet godina.

Dr.mator

pre 8 godina

Na struju se ne moze grejati, i to je najskuplji vid "grejanja". To je samo sprecavanje potpunog smrzavanja. Najkonfornije i najjeftinije grejanje je daljinsko grejanje i grejes se na kredit, ono sto potrosis tokom zime razvlacis placanje tokom cele godine i jos ostvaris i subvencije koje kroz budzet placaju siroke narodne mase. Za prosecan stan od 50m2 potrebno je minimum 3 TA peci, pri tome ne ide ti se u WC da se smznes, a o kupanju u ledenom kupatilu da ne pominjem. Boravak u kuhinji ili sobi moguc je samo ako se dobro obuces i umotas u cebe. Kada temperatura padne na 0 (nula) stepeni nista ne pomaze. Ne poznajem nikog da je sa daljinskog grejanja presao na grejanje strujom, ali bi svako sa struje vrlo rado presao na daljinsko grejanje, kad bi za to postojali tehnicki uslovi.

garavi

pre 8 godina

i pazi sad, kao u pitanju je grejanje na struju????????? ne, ne, ne, VEC POSKUPLJENJE STRUJE!!!! a narod, mi kao volovi cutimo. srbijo pitacu te kada dodje zima. cutimo jel??? svima je lepo??? ok. opet glasajte za SNS-OVCE i neka nas satare. super.

nema

pre 8 godina

Ma ljudi sramota je da je u ovoj zemlji , za 90% stanovništva problem račun od 20-50 evra! Problem nije u ceni struje, već u tome koliko kw struje za moju platu mogu da kupim ja ,a koliko Nemac ? Koliko procenata plate treba da izdvojim za grejanje, alooo za grjanje, ne za sedmi par cipela ili letovanje ? Savet je da se manje grejemo,da li ste vi normalni?

U materiji.

pre 8 godina

Pisac teksta nema najosnovnija predznanja o temi koju je prezentovao bombastičnim naslovom.
Grejanje na struju za više od 50% stanovnika koji nemaju uslova za grejanje na čvrsto gorivo, ili gas JEDINI je način grejanja pa je naslov o "zaboravljanju" na taj način grejanja u najmanju ruku smešan. Grejanje na daljinski sistem je duplo skuplje samim tim što se plaća CELE godine, nije jeftino, a i loše je, za razliku od etaznog na primer nemate ga noću, a i osudjeni ste na njihovu dobru volju da pojačaju kad je minus.
Kada zivite na šestom spratu stambene zgrade u nekom gradu, nemate tehničkih mogućnosti da uvedete bilo koje drugo grejanje niti da na terasi držite ugalj, a novinar vam kaže da zaboravite grejanje na struju, pomislite."bože, ima li ovaj-ova grama mozga".
Ajmo botovi, navalite.

Slobodan 032

pre 8 godina

Ne lupajte, grejanje na struju (ta peći) je još uvek ubedljivo najjevtiniji način grejanja, normalno ako se pazi. Ja imam ugrađenu sklopku koja automatski pali peć kada dođe jevtina struja i ujutro je gasi tako da me grejanje košta max do 4000 din mesečno i to samo zimi, podelite iznos za grejanje za 6 meseci na godinu, ispada da bi računi za centralno grejanje trebalo biti oko 2000, za grejanje na drva i ugalj neću da pričam. Ovo je samo priča da bi se destimulisalo grejanje na struju jer zimi nemamo dovoljno struje i ponekad moramo da je uvozimo što zbog cene nije baš rentabilno.

nisam ni ja elektroinženjer, pa znam

pre 8 godina

Novinari koji pišu tekstove o energetici bi zaista morali da nauče šta je kilovat, a šta kilovat-čas.

Citam, ne verujem

pre 8 godina

Pocetak teksta: Struja ce poskupiti 12% ali to nece imati uticaj na cene ostalih proizvoda i usluga. Ne, nece. Proizvodjaci koji koriste masine ili peci na struju (svi) ce tih 12% da zanemare eto da se solidarisu sa ostalima. Ili uvek mogu smanjiti plate radnicima. Pa naravno da ce odredjeni broj proizvoda poskupiti, energija potrebna za proizvodnju i usluge se uracunava u finalnu cenu! Osnove ekonomije. A to da je struja u Srbiji najjeftinija u Evropi okacite macku o rep. Ako hocete da naplacujete struju kao Nemci, onda i platite montera, tehnicara i cistacicu u EPSu kao i Nemci ( direktori su vec placeni dobro) Struja se proizvodi i trosi u Srbiji, tako ako se poredi finalna cena, mora se porediti i proizvodna cena.