Nedelja, 05.07.2015.

01:00

Grci rekli veliko "NE" kreditorima

Na istorijskom referendumu na kome se odlučivalo o sudbini Grčke i njenog naroda, građani su ubedljivo glasali za opciju "ne" (oxi), sa čak 61 odsto glasova.

Izvor: B92

Grci rekli veliko "NE" kreditorima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

karadoz

pre 8 godina

Velioko NE al Plata nema , more bit bidne al sada nema ... mogu cekat 5 dana, mogu cekat 10 dana, mogu cekat 10 godina, al plata nema, a oni nek cekaju ...

Natasa

pre 8 godina

Evropa je na dugi rok jedina opcija. U sprovođenju reformi i mera štednje u Grčkoj nailazi se na klasičnu balkansku prepreku: korumpiranost i iskvarenost sistema. Znaci EU plaća, grčki narod krvari, a elita i dalje uživa. Ako se koristi pomoć Evrope, onda moraju i "kontrolori" EU da se postave čak i u lokalne uprave i kontrolišu gde i kako ide novac. Mi Balkanci bismo evropski standard, ali balkanski nerad i bahacenje. To na žalost ne ide. Pa se onda neukom narodu kao opravdanje prodaju priče o zlom Zapadu i kreditorima. Jasno, uvek su drugi krivi. A posebno Nemci, kojima eto sve pada sa neba. Wake up and grow up, Balkan!

Kurije Oko

pre 8 godina

Ovo je veliko ne investicijama i svim budućim kreditima. Znači, prosječan Grk misli da dugove njegove zemlje treba da vraća penzioni fond nekog Njemca ili Francuza.... O_o

Djordje

pre 8 godina

Mi nismo imali referendum prosle godine kad je vlada smanjila plate u javnom sektoru za 10%. Mislim da bi Grci za tako nesto glasali "ne" sa 90% glasova.

Kurije Oko

pre 8 godina

@maraa - griješiš, od MMF kredita su se bas tim običnim Grcima isplaćivale plate! Nije moguće da jedan Grk ne zna kako je moguće da jedno veliko javno preduzeće u kome vise skoro niko ne radi dijeli plate već 20 godina! Od kojih para dijelo plate, od MMF kredita!

Stuttgart calling

pre 8 godina

Eto ti šta neki smatraju demokratijom. Zamišljam kako ja odem kod poznanika i molim ga za pozajmicu jer želim da si kupim televizor. Posle odem opet kod njega i pitam za još para jer želim da kupim deci Computer, onda ženi Auto, pa za odmor, pa da kupim kuću, pa da izgradim bazen u dvorištu itd. Posle svih tih pozajmica dođe vreme da nemogu da vraćam pare. I kada mi posle poznanik traži pare nazad i kaže da bi trebao malo da štedim jer ipak treba i dug da se vrati ja mu kažem "e neću da štedim, i nećeš mi ti reči kako ću ti vraćati pare". To je demokratija na balkanski način.

pametnjakovic

pre 8 godina

Ako nisu spremni na tesni kajis onda nisu spremni na sve, on im ne gine samo je u pitanju odlucivanje pravca izlaska iz krize zarad im buducih pokoljenja, svi mi treba da smanjimo potrosacke ambicije i zelje i da se okrenemo sami sebi.

288kanala

pre 8 godina

Varufakis: Ne želimo ni pare, ni štednju

Cipras: Više se ne plašimo

Mislim da je ovaj referendum bio i nesto vise od pitanja stednje...

Voleo bih da se u Srbiji organizuje referendum po pitanju EU, a i bilo bi pravedno.

Realan

pre 8 godina

Ko je imao puno Evra u steku, a predvideo je ovo, mogao je super da zaradi ako ih je na vreme prosle nedelje prebacio u Dolare, pa ovih dana kada dovoljno padne Evro, tim Dolarima opet kupi Evre i ceka da ponovo poraste vrednost.

App

pre 8 godina

Grčko NE udaljava i Srbiju od EU. Lekcija koju su dobile zemlje nosioci ekonomije EU je da se ne igraju sa rizičnim kandidatima.
A Grci, verovatno će sada da ih nauče pameti, zbog drugih, njima sličnih. Pravila, i uslovi, koji su važili za ulazak u monetarnu uniju, ne mogu da važe samo za ulazak, vec i za opstanak. Biće zanimljivo!

MiljanPravnik

pre 8 godina

Ne znam zašto svi mešaju stvari i barataju pogrešnim činjenicama.Grcka nije rekla da neće da vrati dug , već jednostavno neće da trpi ucene i zelenašenje, odnosno traži da im se dug restrukturira a ne da se zaglibljuju u nove dugove (da dovedu sebe u pat poziciju, tj. da se nađu u priči o magarcu i blatu).
Sad ću u par rečenica pokušati da objasnim o čemu se radi. Prvo Grci nisu neki veliki radnici, i to iz prostog razloga, jer to i ne moraju da budu.Svaka mediteranska zemlja ima bogom danu klimu i oni mogu da prežive i bez nekog velikog rada.Ne mogu mnogo da imaju ali neće sigurno umreti od gladi i hladnoće, jednostavno im to dozvoljava geografski položaj.Nemci nasuprot tome moraju da rmbaju da bi preživeli , tako su vaspitani i to im je u krvi, vredan i radan narod , koji voli da ima ali i da se pita i da upravlja drugima narodima takođe voli (pre samo 70tak godina su bili ubeđeni da su superiorna rasa).Nemci hoće da Grci budu kao oni i da rmbaju , plaćaju poreze itd. a Grcima to nepada na pamet, tačka.To je osnova svega, evropljani imaju hiljadugodišnju kulturu koja se međusobno veoma razlikuje, mnogo različitog naroda koji su vekovima civilizovani sa autohtonim kulturama.Ne može se napraviti "melting pot" u Evropi kao u Americi, Amerika nema korene, i lako je počupati travčice i strpati ih u lonac, ovde se trebaju čupati hiljadugodišnji hrastovi.....to neće ići lako, grudva je krenula niz brdo a u šta će se pretvoriti (i da li će) to će vreme pokazati.

Sandzak

pre 8 godina

Cemu slavlje? u redu uzeli su tih 61 procenat,krenuce se putem koji zeli vecina,ali cemu to?glasali ste i kuci..Doveli su vas svi oni u beznadezno stanje,treba malo da ste ljuti valjda...a jok baklje ovo ono,reko bi covek sutra izadjose iz krize.Eh ovaca majko mila....

marko

pre 8 godina

ako brak, porodica, tradicija, moral, etika se razvaljuju i više nisu svetinje...zašto bi dug bio svetinja? hajde onda i dugove i kamate da proglasimo "orjentacijama" pa ko hoće vraća, ko neće ne vraća...

murajsam

pre 8 godina

Cipras je samo sa ovim malo dobio na vremenu, što mu je i bio cilj. On čeka dobru vilu. Da li će i doći videćemo.... Ako ne dođe u problemu su. Ali ovde ni Nemci ne smeju mnogo da čekaju, jer mogu da se i kod drugih jave slične opasne ideje. Zato moraju da delaju što pre. U stvari ovo je jedna velika igra nerava, kao u pokeru. Videćemo ko će imati više živaca.

Nefgen

pre 8 godina

Bravo, ocekivano je bilo... I sad ce neko da me ubedi da mi treba da udjemo u ovaj raspad koji se zove EU ?? Samo je pitanje ko je sledeci , ja mislim ili Spanija sledeca.

Pera kojot super genius

pre 8 godina

Ukratko: otisao sam u banku da podignem kredit i oni su ga odobrili ali pod uslovom da: za doručak samo kupujem mleko a za ručak hleb, za večeru da pritegnem kaiš jer oni moraju da budu sigurni da cu dug da vratim zajedno sa kamatom od 17, 5%. Kad sam ih pitao kolika je kamata ako bih uložio neka sredstva na štednju rekli su mi kamata vam je 1-2% na godšnjem nivou. Toliko o tome imam da kazem.

prokomentar21

pre 8 godina

Pa bolje da ih izbace iz Evropske unije nego da plate dvesta i kusur milijarde evra. Samo što nije u redu-dužni su tih dvesta i kusur milijarde evra.

Zvezda

pre 8 godina

Meni nije jasno sto se i dalje preterano pise ovoliko o Grckoj? Kakve mi veze imamo sa ovim i kako ovo utice na nas? Nema sanse da je njima gore nego nama

Antiekonomista

pre 8 godina

Ovo je zaista najstrasniji potez jednog politicara, koji sam ja video u zivotu, a zivim u Srbiji.. Grcke banke su veceras javile da one imaju jos 500 miliona evra kesa u Grckoj - to je oko 45 evra po stanovniku. Cipras je namerno doveo svoju zemlju i narod na ivicu kolapsa, i sad igra na kartu toga da Evropa nece dopustiti da Grcka sklizne niz tu ivicu jer bi to znacilo pocetak kraja projekta EU kakvog do sada poznajemo. Dakle, ako sutra ECB ne posalje pomoc Grckoj, pocinje period takvog naglog sunovrata da ce se Grci sa setom secati perioda Trojke. Ja ne mogu da verujem sa cim je jedan covek u stanju da se kocka - samo da bi zadrzao svoju poziciju. Evropa moze i da se napravi luda 7 dana, da kaze da razmislja o novom potezu i da nista ne radi - sedmog dana bi Grci motkama najurili Ciprasa, ali on se oslanja na to da je Angeli i Olandu vise stalo do Grka nego njemu. Inace neki ministri EU predlazu formiranje humanitarnog fonda, kako deca, penzioneri i bolesni u Grckoj ne bi ispastali. Neverovatan potez.

ADVOKAT

pre 8 godina

Uzmeš tudje pare, potrošiš što nemaš, pritom si nesposoban da od najlepše morske obale i klime zaradiš novac, i onda kažeš ne! I igraš kolo, mašeš zastavama i slaviš! Jako veliki uspeh!

Dusan

pre 8 godina

Grci, neka vam je Bog u pomoci. Juce ste rekli OXI zbog ponosa, a sutra cete na isti zaboraviti i doci sa prosjackim cinijama ispred Berlina. Niko vam banke nije zatvorio, zatvorile su se same jer nemaju novca. Niko vam nije rekao da vas ne zeli, nego vam je rekao da stedite. Pre nego sto ste izabrali Sirizu stabilizovali ste ekonomiju teskim merama, a onda ste odlucili da ste vi bogom dani i da vi zapravo ne treba da stedite nego da zivite kao proteklih 30 godina. Pre Sirize, za neupucene, Grcka je bila nadomak stabilizacije finansija, a do 2020. godine bi po predvidjenom dogovoru sveli dug na 120% BDP otplacivanjem i menjanjem katastrofalnih kredita sa 7-9% kamatama za 3-4% jer bi EU garantovala za njih.

Sada, zaista treba da vas puste niz vodu. 30 godina ste birali politicare koji su obecavali "lako cemo" i ponovo ste izabrali liniju manjeg otpora.

P.S. Za sve eurofobe. Ne brinite EU nece pasti zbog ovoga. Euro je pao samo 1.5% zbog ovakve odluke. Pasce jos maksimum 3-4% a onda ce se stabilizovati. A Grcka ce i dalje da bude u cabru.

Magus

pre 8 godina

Kako to da jedna centralna (privatna) banka kao ECB moze da pozajmi i do 10 puta vise para nego sto zaista ima?! Pare ne postoje fizicki niti imaju ikakvo pokrice u zlatu, prakticno samo cifra na bankarskom racunaru...kad neko uzme kredit, banka ne stampa pare, ne prebacuje dragocene metale s tacke a na tacku b, nego samo upise na vas racun odredjenu cifru...i na nepostojeci novac vam udari zelenasku kamatu koje vas pre ili kasnije vodi u duznicko ropstvo...
Na stranu sto globalisticka bankarska mafija drzi sve Evropske kao i Americku vladu u saci vec vekovima...i sto pravi tj finansira ratove i strane koje zele da u tim ratovima "pobede"...citali ste makijavelija nadam se, znacete o cemu pricam...elem, drago mi je da se menja svet iako ovo glasanje nece promeniti bog zna sta...

Lee

pre 8 godina

Dajselblum: "rezultati referenduma su za žaljenje". Nevezano od opcije za ili protiv, ovakvu rečenicu može reći samo onaj koji nema pojma šta je referendum i demokratija. Prijatelju narod je rekao svoje, a to što se tebi to ne sviđa i nije od naročitog značaja.

Vlada

pre 8 godina

Bravo za Grke!

Mislim da će im biti teško bez tih zapadnjačkih para u početku, ali mislim da će posle dve tri uspešne letnje sezone fino da se iskobeljaju iz ovoga što oni zovu krizom (jer ako je kod njih kriza šta je kod nas već dve ipo decenije???). A posle mislim da će imati kud i kamo bolje šanse za kakav takav prosperitet jer je EU počela gadno da guši sve redom!
Ja bih samo voleo da ovi naši lovatori i lopovi organizuju referendum da se narod izjasni da li želimo da se povuče zahtev Srbije za pristupanje EU i pre svega da li je narod za raskidanje prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU koji je stupio na stangu mnoooogo pre nego što smo uopšte i postali kandidati za EU ane čak ni članica (što je ja mislim jedinstven primer i notorna glupost naših političara). Mada će nama i sa i bez unije trebati dobrih 2-3 decenije da se popnemo na nivo na kome smo bili 70tih i 80tih, pa posle da nsatavimo i dalje nadam se (a da ne zaratimo opet sa nekim)

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

I šta će Grci da jedu ako sutra kreditori njima kažu jedno veliko NE, jer Grčka je bankrotirala?

robby

pre 8 godina

I šta sad? Misle da neće vratiti kredite? Grčki narod izgleda ne zna da su dve stvari sigurne u životu :
smrt i vraćanje dugova.

Politikolog

pre 8 godina

Cestitam! Za primer!! Kao i Island sto se izvukao bez pomoci mmf-a, nadam se da ce te i vi braco! Najlepse more na svetu, predivan narod, sada je veliki posao pred vama, nemojte samo da stajete!! Srecno!

neko1289

pre 8 godina

Glasali jesu za NE ali 60% nije ubedljiva većina. Ubedljivo je 85% i više.

U svakom slučaju nek im je sa srećom i nek im je Bog u pomoći.

Pudu Vopaj

pre 8 godina

Pa super, ako im uspe lepo i mi ovde u Srbiji napravimo velike racune za struju,komunalije, kredite i onda na referendumu kazemo NE i sve nam se otpise! Ko ce da plati Epsu komunalnim preduzecima to nije nasa stvar mi smo izglasali, opicimo jedno Uzicko kolo na Uscu i svi srecni svi zadovoljni...Naravno ja sam inace duboko ubedjen da je ova ekipa koja Ciprasu i njegovoj komunistickoj partiji pise hvalospeve na b92 su upravo oni koji misle da se struja i grejanje ne moraju placati da je sve to bogom dano! A sto se tice referenduma, i mi smo u Rambujeu izglasali da je Kosovo neotudjivi deo Srbije i da strana cizma nikad nece krociti na Kosovu , pa se sad tamo setaju razne cizme ali ni jedna nije Srpska, a novac koji smo imali i koji smo trebali da trosimo na auto puteve i sve ostalo mi smo obnavljali porusene fabrike i mostove sve zbog naseg inata Ameici i Evropskoj Uniji.Zato smo sada u 19. veku a u 20. cemo uci za 200 godina

maraa

pre 8 godina

Da li ste vi koji trubite o lenjim i raskalasnim Grcima stvarno toliko naivni ili jednostavno neobrazovani? Kakav luksuz, o cemu pricate, jedini Grci koji uzivaju u tom luksuzu su isti soj ljudi kao i u Srbiji - lopovski politicari i njihovi tajkuni. Kod MMFa se ne zaduzuju Grci ili Srbi, nego VLADE. A vladu u najboljem slucaju izabere 25% gradjana (kao kod nas u Srbiji, u Grckoj jos i manje)

Ne shvatam nebulozna poredjenja sa zaduzivanjem fizickih lica i nevracanjem. Covek kad ode u banku, lepo procita uslove kredita i odluci. To nema veze sa MMFom. Pravo poredjenje bi bilo da trece lice, inace bivsi radnik banke, ode u istu tu banku i podigne kredit za mene pod uslovima koje ne znam, a pri tom on odredjuje sta cu za te pare da kupim. Da li ste toliko naivni da ne shvatate da MMF radi na ovom principu?

Ali ima jos gore!MMF daje SVIMA kredite,iako je ocigledno i laicima da neke zemlje ne mogu da vrate tolike kredite. Sta se vise isplati banci: da klijent vrati kredit ili da ga ne vrati? Ako klijent ima imovinu, banci se najvise isplati da klijent vrati vecinu novca i da mu banka konfiskuje imovinu kao razliku. Za razliku od fizickih lica, SVAKA DRZAVA POSEDUJE IMOVINU, odnosno ZEMLJU! A pod zemljom se podrazumevaju i prirodna bogatsva i infrastruktura. I to je cela poenta MMFa:podmiti politicare koji ce da potpisu kredit, daj im 5-10ak godina pare koliko god da traze. Kada posle 10 godina ne budu mogli da vracaju, uzecemo im drzavu. A zemlja vredi vise nego sareni papir

KG

pre 8 godina

Cipras koristi narod kao Milosevic, a na kraju ce pristati na sve sto mora.
Ko god da je uzeo kredit, zna da mora da ga vrati.
Ceo refererendum je ujdurma da se pokrije nesposobna vlast, da se krije iza "volje naroda" i da ne odgovara za katastrofalne odluke po drzavu i sirotinju.

Djordje

pre 8 godina

Ako ste zaista objektivni objavite moj komentar.Ovo ne znaci nista ako ne izadju iz EU. Mastrihstskim ugovorom je zabranjeno stampanje para tako da ce i dalje biti zavisni od stranih kreditora. Druga opcija je otpisivanje duga kao nelegitimnog ( ceo dug se moze otpisati jer je nelegitiman ). Nadam se da ce Grcka posle ovoga biti prva zamlja koja ce implementirati nekreditni novac i tako bi se san gospodina Stojana Nenadovica ostvario. Naravno da bi izasli iz krize i ovog robovlasnickog sistema moraju preci sa restiktivne na ekspanviznu monetarnu poitiku. Vi sto osudjujete ovu znacajnu istorijsku odluku raspitajte se malo po netu o nekreditnom novcu i cemu to vodi ovaj sistem koji propagira EU, takodje komsija Ivan Pernar je napisao 2 veoma dobre knjige o tome, mogu se besplatno procitati na internetu. Zivela sloboda !

Swedenonline

pre 8 godina

Euro je vec pao na 1.12$, prema još par zapadnih valuta, nažalost porastao prema dinaru. Veze naše sa grčkom ekonomijom donose nevolje.

maraa

pre 8 godina

Da li ste vi koji trubite o lenjim i raskalasnim Grcima stvarno toliko naivni ili jednostavno neobrazovani? Kakav luksuz, o cemu pricate, jedini Grci koji uzivaju u tom luksuzu su isti soj ljudi kao i u Srbiji - lopovski politicari i njihovi tajkuni. Kod MMFa se ne zaduzuju Grci ili Srbi, nego VLADE. A vladu u najboljem slucaju izabere 25% gradjana (kao kod nas u Srbiji, u Grckoj jos i manje)

Ne shvatam nebulozna poredjenja sa zaduzivanjem fizickih lica i nevracanjem. Covek kad ode u banku, lepo procita uslove kredita i odluci. To nema veze sa MMFom. Pravo poredjenje bi bilo da trece lice, inace bivsi radnik banke, ode u istu tu banku i podigne kredit za mene pod uslovima koje ne znam, a pri tom on odredjuje sta cu za te pare da kupim. Da li ste toliko naivni da ne shvatate da MMF radi na ovom principu?

Ali ima jos gore!MMF daje SVIMA kredite,iako je ocigledno i laicima da neke zemlje ne mogu da vrate tolike kredite. Sta se vise isplati banci: da klijent vrati kredit ili da ga ne vrati? Ako klijent ima imovinu, banci se najvise isplati da klijent vrati vecinu novca i da mu banka konfiskuje imovinu kao razliku. Za razliku od fizickih lica, SVAKA DRZAVA POSEDUJE IMOVINU, odnosno ZEMLJU! A pod zemljom se podrazumevaju i prirodna bogatsva i infrastruktura. I to je cela poenta MMFa:podmiti politicare koji ce da potpisu kredit, daj im 5-10ak godina pare koliko god da traze. Kada posle 10 godina ne budu mogli da vracaju, uzecemo im drzavu. A zemlja vredi vise nego sareni papir

MiljanPravnik

pre 8 godina

Ne znam zašto svi mešaju stvari i barataju pogrešnim činjenicama.Grcka nije rekla da neće da vrati dug , već jednostavno neće da trpi ucene i zelenašenje, odnosno traži da im se dug restrukturira a ne da se zaglibljuju u nove dugove (da dovedu sebe u pat poziciju, tj. da se nađu u priči o magarcu i blatu).
Sad ću u par rečenica pokušati da objasnim o čemu se radi. Prvo Grci nisu neki veliki radnici, i to iz prostog razloga, jer to i ne moraju da budu.Svaka mediteranska zemlja ima bogom danu klimu i oni mogu da prežive i bez nekog velikog rada.Ne mogu mnogo da imaju ali neće sigurno umreti od gladi i hladnoće, jednostavno im to dozvoljava geografski položaj.Nemci nasuprot tome moraju da rmbaju da bi preživeli , tako su vaspitani i to im je u krvi, vredan i radan narod , koji voli da ima ali i da se pita i da upravlja drugima narodima takođe voli (pre samo 70tak godina su bili ubeđeni da su superiorna rasa).Nemci hoće da Grci budu kao oni i da rmbaju , plaćaju poreze itd. a Grcima to nepada na pamet, tačka.To je osnova svega, evropljani imaju hiljadugodišnju kulturu koja se međusobno veoma razlikuje, mnogo različitog naroda koji su vekovima civilizovani sa autohtonim kulturama.Ne može se napraviti "melting pot" u Evropi kao u Americi, Amerika nema korene, i lako je počupati travčice i strpati ih u lonac, ovde se trebaju čupati hiljadugodišnji hrastovi.....to neće ići lako, grudva je krenula niz brdo a u šta će se pretvoriti (i da li će) to će vreme pokazati.

Stuttgart calling

pre 8 godina

Eto ti šta neki smatraju demokratijom. Zamišljam kako ja odem kod poznanika i molim ga za pozajmicu jer želim da si kupim televizor. Posle odem opet kod njega i pitam za još para jer želim da kupim deci Computer, onda ženi Auto, pa za odmor, pa da kupim kuću, pa da izgradim bazen u dvorištu itd. Posle svih tih pozajmica dođe vreme da nemogu da vraćam pare. I kada mi posle poznanik traži pare nazad i kaže da bi trebao malo da štedim jer ipak treba i dug da se vrati ja mu kažem "e neću da štedim, i nećeš mi ti reči kako ću ti vraćati pare". To je demokratija na balkanski način.

Pera kojot super genius

pre 8 godina

Ukratko: otisao sam u banku da podignem kredit i oni su ga odobrili ali pod uslovom da: za doručak samo kupujem mleko a za ručak hleb, za večeru da pritegnem kaiš jer oni moraju da budu sigurni da cu dug da vratim zajedno sa kamatom od 17, 5%. Kad sam ih pitao kolika je kamata ako bih uložio neka sredstva na štednju rekli su mi kamata vam je 1-2% na godšnjem nivou. Toliko o tome imam da kazem.

Magus

pre 8 godina

Kako to da jedna centralna (privatna) banka kao ECB moze da pozajmi i do 10 puta vise para nego sto zaista ima?! Pare ne postoje fizicki niti imaju ikakvo pokrice u zlatu, prakticno samo cifra na bankarskom racunaru...kad neko uzme kredit, banka ne stampa pare, ne prebacuje dragocene metale s tacke a na tacku b, nego samo upise na vas racun odredjenu cifru...i na nepostojeci novac vam udari zelenasku kamatu koje vas pre ili kasnije vodi u duznicko ropstvo...
Na stranu sto globalisticka bankarska mafija drzi sve Evropske kao i Americku vladu u saci vec vekovima...i sto pravi tj finansira ratove i strane koje zele da u tim ratovima "pobede"...citali ste makijavelija nadam se, znacete o cemu pricam...elem, drago mi je da se menja svet iako ovo glasanje nece promeniti bog zna sta...

ADVOKAT

pre 8 godina

Uzmeš tudje pare, potrošiš što nemaš, pritom si nesposoban da od najlepše morske obale i klime zaradiš novac, i onda kažeš ne! I igraš kolo, mašeš zastavama i slaviš! Jako veliki uspeh!

Pudu Vopaj

pre 8 godina

Pa super, ako im uspe lepo i mi ovde u Srbiji napravimo velike racune za struju,komunalije, kredite i onda na referendumu kazemo NE i sve nam se otpise! Ko ce da plati Epsu komunalnim preduzecima to nije nasa stvar mi smo izglasali, opicimo jedno Uzicko kolo na Uscu i svi srecni svi zadovoljni...Naravno ja sam inace duboko ubedjen da je ova ekipa koja Ciprasu i njegovoj komunistickoj partiji pise hvalospeve na b92 su upravo oni koji misle da se struja i grejanje ne moraju placati da je sve to bogom dano! A sto se tice referenduma, i mi smo u Rambujeu izglasali da je Kosovo neotudjivi deo Srbije i da strana cizma nikad nece krociti na Kosovu , pa se sad tamo setaju razne cizme ali ni jedna nije Srpska, a novac koji smo imali i koji smo trebali da trosimo na auto puteve i sve ostalo mi smo obnavljali porusene fabrike i mostove sve zbog naseg inata Ameici i Evropskoj Uniji.Zato smo sada u 19. veku a u 20. cemo uci za 200 godina

Politikolog

pre 8 godina

Cestitam! Za primer!! Kao i Island sto se izvukao bez pomoci mmf-a, nadam se da ce te i vi braco! Najlepse more na svetu, predivan narod, sada je veliki posao pred vama, nemojte samo da stajete!! Srecno!

Natasa

pre 8 godina

Evropa je na dugi rok jedina opcija. U sprovođenju reformi i mera štednje u Grčkoj nailazi se na klasičnu balkansku prepreku: korumpiranost i iskvarenost sistema. Znaci EU plaća, grčki narod krvari, a elita i dalje uživa. Ako se koristi pomoć Evrope, onda moraju i "kontrolori" EU da se postave čak i u lokalne uprave i kontrolišu gde i kako ide novac. Mi Balkanci bismo evropski standard, ali balkanski nerad i bahacenje. To na žalost ne ide. Pa se onda neukom narodu kao opravdanje prodaju priče o zlom Zapadu i kreditorima. Jasno, uvek su drugi krivi. A posebno Nemci, kojima eto sve pada sa neba. Wake up and grow up, Balkan!

Djordje

pre 8 godina

Mi nismo imali referendum prosle godine kad je vlada smanjila plate u javnom sektoru za 10%. Mislim da bi Grci za tako nesto glasali "ne" sa 90% glasova.

Kurije Oko

pre 8 godina

@maraa - griješiš, od MMF kredita su se bas tim običnim Grcima isplaćivale plate! Nije moguće da jedan Grk ne zna kako je moguće da jedno veliko javno preduzeće u kome vise skoro niko ne radi dijeli plate već 20 godina! Od kojih para dijelo plate, od MMF kredita!

Dusan

pre 8 godina

Grci, neka vam je Bog u pomoci. Juce ste rekli OXI zbog ponosa, a sutra cete na isti zaboraviti i doci sa prosjackim cinijama ispred Berlina. Niko vam banke nije zatvorio, zatvorile su se same jer nemaju novca. Niko vam nije rekao da vas ne zeli, nego vam je rekao da stedite. Pre nego sto ste izabrali Sirizu stabilizovali ste ekonomiju teskim merama, a onda ste odlucili da ste vi bogom dani i da vi zapravo ne treba da stedite nego da zivite kao proteklih 30 godina. Pre Sirize, za neupucene, Grcka je bila nadomak stabilizacije finansija, a do 2020. godine bi po predvidjenom dogovoru sveli dug na 120% BDP otplacivanjem i menjanjem katastrofalnih kredita sa 7-9% kamatama za 3-4% jer bi EU garantovala za njih.

Sada, zaista treba da vas puste niz vodu. 30 godina ste birali politicare koji su obecavali "lako cemo" i ponovo ste izabrali liniju manjeg otpora.

P.S. Za sve eurofobe. Ne brinite EU nece pasti zbog ovoga. Euro je pao samo 1.5% zbog ovakve odluke. Pasce jos maksimum 3-4% a onda ce se stabilizovati. A Grcka ce i dalje da bude u cabru.

Lee

pre 8 godina

Dajselblum: "rezultati referenduma su za žaljenje". Nevezano od opcije za ili protiv, ovakvu rečenicu može reći samo onaj koji nema pojma šta je referendum i demokratija. Prijatelju narod je rekao svoje, a to što se tebi to ne sviđa i nije od naročitog značaja.

Antiekonomista

pre 8 godina

Ovo je zaista najstrasniji potez jednog politicara, koji sam ja video u zivotu, a zivim u Srbiji.. Grcke banke su veceras javile da one imaju jos 500 miliona evra kesa u Grckoj - to je oko 45 evra po stanovniku. Cipras je namerno doveo svoju zemlju i narod na ivicu kolapsa, i sad igra na kartu toga da Evropa nece dopustiti da Grcka sklizne niz tu ivicu jer bi to znacilo pocetak kraja projekta EU kakvog do sada poznajemo. Dakle, ako sutra ECB ne posalje pomoc Grckoj, pocinje period takvog naglog sunovrata da ce se Grci sa setom secati perioda Trojke. Ja ne mogu da verujem sa cim je jedan covek u stanju da se kocka - samo da bi zadrzao svoju poziciju. Evropa moze i da se napravi luda 7 dana, da kaze da razmislja o novom potezu i da nista ne radi - sedmog dana bi Grci motkama najurili Ciprasa, ali on se oslanja na to da je Angeli i Olandu vise stalo do Grka nego njemu. Inace neki ministri EU predlazu formiranje humanitarnog fonda, kako deca, penzioneri i bolesni u Grckoj ne bi ispastali. Neverovatan potez.

App

pre 8 godina

Grčko NE udaljava i Srbiju od EU. Lekcija koju su dobile zemlje nosioci ekonomije EU je da se ne igraju sa rizičnim kandidatima.
A Grci, verovatno će sada da ih nauče pameti, zbog drugih, njima sličnih. Pravila, i uslovi, koji su važili za ulazak u monetarnu uniju, ne mogu da važe samo za ulazak, vec i za opstanak. Biće zanimljivo!

Kurije Oko

pre 8 godina

Ovo je veliko ne investicijama i svim budućim kreditima. Znači, prosječan Grk misli da dugove njegove zemlje treba da vraća penzioni fond nekog Njemca ili Francuza.... O_o

karadoz

pre 8 godina

Velioko NE al Plata nema , more bit bidne al sada nema ... mogu cekat 5 dana, mogu cekat 10 dana, mogu cekat 10 godina, al plata nema, a oni nek cekaju ...

Swedenonline

pre 8 godina

Euro je vec pao na 1.12$, prema još par zapadnih valuta, nažalost porastao prema dinaru. Veze naše sa grčkom ekonomijom donose nevolje.

murajsam

pre 8 godina

Cipras je samo sa ovim malo dobio na vremenu, što mu je i bio cilj. On čeka dobru vilu. Da li će i doći videćemo.... Ako ne dođe u problemu su. Ali ovde ni Nemci ne smeju mnogo da čekaju, jer mogu da se i kod drugih jave slične opasne ideje. Zato moraju da delaju što pre. U stvari ovo je jedna velika igra nerava, kao u pokeru. Videćemo ko će imati više živaca.

Djordje

pre 8 godina

Ako ste zaista objektivni objavite moj komentar.Ovo ne znaci nista ako ne izadju iz EU. Mastrihstskim ugovorom je zabranjeno stampanje para tako da ce i dalje biti zavisni od stranih kreditora. Druga opcija je otpisivanje duga kao nelegitimnog ( ceo dug se moze otpisati jer je nelegitiman ). Nadam se da ce Grcka posle ovoga biti prva zamlja koja ce implementirati nekreditni novac i tako bi se san gospodina Stojana Nenadovica ostvario. Naravno da bi izasli iz krize i ovog robovlasnickog sistema moraju preci sa restiktivne na ekspanviznu monetarnu poitiku. Vi sto osudjujete ovu znacajnu istorijsku odluku raspitajte se malo po netu o nekreditnom novcu i cemu to vodi ovaj sistem koji propagira EU, takodje komsija Ivan Pernar je napisao 2 veoma dobre knjige o tome, mogu se besplatno procitati na internetu. Zivela sloboda !

KG

pre 8 godina

Cipras koristi narod kao Milosevic, a na kraju ce pristati na sve sto mora.
Ko god da je uzeo kredit, zna da mora da ga vrati.
Ceo refererendum je ujdurma da se pokrije nesposobna vlast, da se krije iza "volje naroda" i da ne odgovara za katastrofalne odluke po drzavu i sirotinju.

marko

pre 8 godina

ako brak, porodica, tradicija, moral, etika se razvaljuju i više nisu svetinje...zašto bi dug bio svetinja? hajde onda i dugove i kamate da proglasimo "orjentacijama" pa ko hoće vraća, ko neće ne vraća...

Sandzak

pre 8 godina

Cemu slavlje? u redu uzeli su tih 61 procenat,krenuce se putem koji zeli vecina,ali cemu to?glasali ste i kuci..Doveli su vas svi oni u beznadezno stanje,treba malo da ste ljuti valjda...a jok baklje ovo ono,reko bi covek sutra izadjose iz krize.Eh ovaca majko mila....

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

I šta će Grci da jedu ako sutra kreditori njima kažu jedno veliko NE, jer Grčka je bankrotirala?

neko1289

pre 8 godina

Glasali jesu za NE ali 60% nije ubedljiva većina. Ubedljivo je 85% i više.

U svakom slučaju nek im je sa srećom i nek im je Bog u pomoći.

Vlada

pre 8 godina

Bravo za Grke!

Mislim da će im biti teško bez tih zapadnjačkih para u početku, ali mislim da će posle dve tri uspešne letnje sezone fino da se iskobeljaju iz ovoga što oni zovu krizom (jer ako je kod njih kriza šta je kod nas već dve ipo decenije???). A posle mislim da će imati kud i kamo bolje šanse za kakav takav prosperitet jer je EU počela gadno da guši sve redom!
Ja bih samo voleo da ovi naši lovatori i lopovi organizuju referendum da se narod izjasni da li želimo da se povuče zahtev Srbije za pristupanje EU i pre svega da li je narod za raskidanje prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU koji je stupio na stangu mnoooogo pre nego što smo uopšte i postali kandidati za EU ane čak ni članica (što je ja mislim jedinstven primer i notorna glupost naših političara). Mada će nama i sa i bez unije trebati dobrih 2-3 decenije da se popnemo na nivo na kome smo bili 70tih i 80tih, pa posle da nsatavimo i dalje nadam se (a da ne zaratimo opet sa nekim)

288kanala

pre 8 godina

Varufakis: Ne želimo ni pare, ni štednju

Cipras: Više se ne plašimo

Mislim da je ovaj referendum bio i nesto vise od pitanja stednje...

Voleo bih da se u Srbiji organizuje referendum po pitanju EU, a i bilo bi pravedno.

Zvezda

pre 8 godina

Meni nije jasno sto se i dalje preterano pise ovoliko o Grckoj? Kakve mi veze imamo sa ovim i kako ovo utice na nas? Nema sanse da je njima gore nego nama

Nefgen

pre 8 godina

Bravo, ocekivano je bilo... I sad ce neko da me ubedi da mi treba da udjemo u ovaj raspad koji se zove EU ?? Samo je pitanje ko je sledeci , ja mislim ili Spanija sledeca.

pametnjakovic

pre 8 godina

Ako nisu spremni na tesni kajis onda nisu spremni na sve, on im ne gine samo je u pitanju odlucivanje pravca izlaska iz krize zarad im buducih pokoljenja, svi mi treba da smanjimo potrosacke ambicije i zelje i da se okrenemo sami sebi.

robby

pre 8 godina

I šta sad? Misle da neće vratiti kredite? Grčki narod izgleda ne zna da su dve stvari sigurne u životu :
smrt i vraćanje dugova.

prokomentar21

pre 8 godina

Pa bolje da ih izbace iz Evropske unije nego da plate dvesta i kusur milijarde evra. Samo što nije u redu-dužni su tih dvesta i kusur milijarde evra.

Realan

pre 8 godina

Ko je imao puno Evra u steku, a predvideo je ovo, mogao je super da zaradi ako ih je na vreme prosle nedelje prebacio u Dolare, pa ovih dana kada dovoljno padne Evro, tim Dolarima opet kupi Evre i ceka da ponovo poraste vrednost.

Stuttgart calling

pre 8 godina

Eto ti šta neki smatraju demokratijom. Zamišljam kako ja odem kod poznanika i molim ga za pozajmicu jer želim da si kupim televizor. Posle odem opet kod njega i pitam za još para jer želim da kupim deci Computer, onda ženi Auto, pa za odmor, pa da kupim kuću, pa da izgradim bazen u dvorištu itd. Posle svih tih pozajmica dođe vreme da nemogu da vraćam pare. I kada mi posle poznanik traži pare nazad i kaže da bi trebao malo da štedim jer ipak treba i dug da se vrati ja mu kažem "e neću da štedim, i nećeš mi ti reči kako ću ti vraćati pare". To je demokratija na balkanski način.

ADVOKAT

pre 8 godina

Uzmeš tudje pare, potrošiš što nemaš, pritom si nesposoban da od najlepše morske obale i klime zaradiš novac, i onda kažeš ne! I igraš kolo, mašeš zastavama i slaviš! Jako veliki uspeh!

Pudu Vopaj

pre 8 godina

Pa super, ako im uspe lepo i mi ovde u Srbiji napravimo velike racune za struju,komunalije, kredite i onda na referendumu kazemo NE i sve nam se otpise! Ko ce da plati Epsu komunalnim preduzecima to nije nasa stvar mi smo izglasali, opicimo jedno Uzicko kolo na Uscu i svi srecni svi zadovoljni...Naravno ja sam inace duboko ubedjen da je ova ekipa koja Ciprasu i njegovoj komunistickoj partiji pise hvalospeve na b92 su upravo oni koji misle da se struja i grejanje ne moraju placati da je sve to bogom dano! A sto se tice referenduma, i mi smo u Rambujeu izglasali da je Kosovo neotudjivi deo Srbije i da strana cizma nikad nece krociti na Kosovu , pa se sad tamo setaju razne cizme ali ni jedna nije Srpska, a novac koji smo imali i koji smo trebali da trosimo na auto puteve i sve ostalo mi smo obnavljali porusene fabrike i mostove sve zbog naseg inata Ameici i Evropskoj Uniji.Zato smo sada u 19. veku a u 20. cemo uci za 200 godina

Antiekonomista

pre 8 godina

Ovo je zaista najstrasniji potez jednog politicara, koji sam ja video u zivotu, a zivim u Srbiji.. Grcke banke su veceras javile da one imaju jos 500 miliona evra kesa u Grckoj - to je oko 45 evra po stanovniku. Cipras je namerno doveo svoju zemlju i narod na ivicu kolapsa, i sad igra na kartu toga da Evropa nece dopustiti da Grcka sklizne niz tu ivicu jer bi to znacilo pocetak kraja projekta EU kakvog do sada poznajemo. Dakle, ako sutra ECB ne posalje pomoc Grckoj, pocinje period takvog naglog sunovrata da ce se Grci sa setom secati perioda Trojke. Ja ne mogu da verujem sa cim je jedan covek u stanju da se kocka - samo da bi zadrzao svoju poziciju. Evropa moze i da se napravi luda 7 dana, da kaze da razmislja o novom potezu i da nista ne radi - sedmog dana bi Grci motkama najurili Ciprasa, ali on se oslanja na to da je Angeli i Olandu vise stalo do Grka nego njemu. Inace neki ministri EU predlazu formiranje humanitarnog fonda, kako deca, penzioneri i bolesni u Grckoj ne bi ispastali. Neverovatan potez.

Natasa

pre 8 godina

Evropa je na dugi rok jedina opcija. U sprovođenju reformi i mera štednje u Grčkoj nailazi se na klasičnu balkansku prepreku: korumpiranost i iskvarenost sistema. Znaci EU plaća, grčki narod krvari, a elita i dalje uživa. Ako se koristi pomoć Evrope, onda moraju i "kontrolori" EU da se postave čak i u lokalne uprave i kontrolišu gde i kako ide novac. Mi Balkanci bismo evropski standard, ali balkanski nerad i bahacenje. To na žalost ne ide. Pa se onda neukom narodu kao opravdanje prodaju priče o zlom Zapadu i kreditorima. Jasno, uvek su drugi krivi. A posebno Nemci, kojima eto sve pada sa neba. Wake up and grow up, Balkan!

Dusan

pre 8 godina

Grci, neka vam je Bog u pomoci. Juce ste rekli OXI zbog ponosa, a sutra cete na isti zaboraviti i doci sa prosjackim cinijama ispred Berlina. Niko vam banke nije zatvorio, zatvorile su se same jer nemaju novca. Niko vam nije rekao da vas ne zeli, nego vam je rekao da stedite. Pre nego sto ste izabrali Sirizu stabilizovali ste ekonomiju teskim merama, a onda ste odlucili da ste vi bogom dani i da vi zapravo ne treba da stedite nego da zivite kao proteklih 30 godina. Pre Sirize, za neupucene, Grcka je bila nadomak stabilizacije finansija, a do 2020. godine bi po predvidjenom dogovoru sveli dug na 120% BDP otplacivanjem i menjanjem katastrofalnih kredita sa 7-9% kamatama za 3-4% jer bi EU garantovala za njih.

Sada, zaista treba da vas puste niz vodu. 30 godina ste birali politicare koji su obecavali "lako cemo" i ponovo ste izabrali liniju manjeg otpora.

P.S. Za sve eurofobe. Ne brinite EU nece pasti zbog ovoga. Euro je pao samo 1.5% zbog ovakve odluke. Pasce jos maksimum 3-4% a onda ce se stabilizovati. A Grcka ce i dalje da bude u cabru.

maraa

pre 8 godina

Da li ste vi koji trubite o lenjim i raskalasnim Grcima stvarno toliko naivni ili jednostavno neobrazovani? Kakav luksuz, o cemu pricate, jedini Grci koji uzivaju u tom luksuzu su isti soj ljudi kao i u Srbiji - lopovski politicari i njihovi tajkuni. Kod MMFa se ne zaduzuju Grci ili Srbi, nego VLADE. A vladu u najboljem slucaju izabere 25% gradjana (kao kod nas u Srbiji, u Grckoj jos i manje)

Ne shvatam nebulozna poredjenja sa zaduzivanjem fizickih lica i nevracanjem. Covek kad ode u banku, lepo procita uslove kredita i odluci. To nema veze sa MMFom. Pravo poredjenje bi bilo da trece lice, inace bivsi radnik banke, ode u istu tu banku i podigne kredit za mene pod uslovima koje ne znam, a pri tom on odredjuje sta cu za te pare da kupim. Da li ste toliko naivni da ne shvatate da MMF radi na ovom principu?

Ali ima jos gore!MMF daje SVIMA kredite,iako je ocigledno i laicima da neke zemlje ne mogu da vrate tolike kredite. Sta se vise isplati banci: da klijent vrati kredit ili da ga ne vrati? Ako klijent ima imovinu, banci se najvise isplati da klijent vrati vecinu novca i da mu banka konfiskuje imovinu kao razliku. Za razliku od fizickih lica, SVAKA DRZAVA POSEDUJE IMOVINU, odnosno ZEMLJU! A pod zemljom se podrazumevaju i prirodna bogatsva i infrastruktura. I to je cela poenta MMFa:podmiti politicare koji ce da potpisu kredit, daj im 5-10ak godina pare koliko god da traze. Kada posle 10 godina ne budu mogli da vracaju, uzecemo im drzavu. A zemlja vredi vise nego sareni papir

Vlada

pre 8 godina

Bravo za Grke!

Mislim da će im biti teško bez tih zapadnjačkih para u početku, ali mislim da će posle dve tri uspešne letnje sezone fino da se iskobeljaju iz ovoga što oni zovu krizom (jer ako je kod njih kriza šta je kod nas već dve ipo decenije???). A posle mislim da će imati kud i kamo bolje šanse za kakav takav prosperitet jer je EU počela gadno da guši sve redom!
Ja bih samo voleo da ovi naši lovatori i lopovi organizuju referendum da se narod izjasni da li želimo da se povuče zahtev Srbije za pristupanje EU i pre svega da li je narod za raskidanje prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU koji je stupio na stangu mnoooogo pre nego što smo uopšte i postali kandidati za EU ane čak ni članica (što je ja mislim jedinstven primer i notorna glupost naših političara). Mada će nama i sa i bez unije trebati dobrih 2-3 decenije da se popnemo na nivo na kome smo bili 70tih i 80tih, pa posle da nsatavimo i dalje nadam se (a da ne zaratimo opet sa nekim)

Kurije Oko

pre 8 godina

Ovo je veliko ne investicijama i svim budućim kreditima. Znači, prosječan Grk misli da dugove njegove zemlje treba da vraća penzioni fond nekog Njemca ili Francuza.... O_o

neko1289

pre 8 godina

Glasali jesu za NE ali 60% nije ubedljiva većina. Ubedljivo je 85% i više.

U svakom slučaju nek im je sa srećom i nek im je Bog u pomoći.

Nefgen

pre 8 godina

Bravo, ocekivano je bilo... I sad ce neko da me ubedi da mi treba da udjemo u ovaj raspad koji se zove EU ?? Samo je pitanje ko je sledeci , ja mislim ili Spanija sledeca.

288kanala

pre 8 godina

Varufakis: Ne želimo ni pare, ni štednju

Cipras: Više se ne plašimo

Mislim da je ovaj referendum bio i nesto vise od pitanja stednje...

Voleo bih da se u Srbiji organizuje referendum po pitanju EU, a i bilo bi pravedno.

MiljanPravnik

pre 8 godina

Ne znam zašto svi mešaju stvari i barataju pogrešnim činjenicama.Grcka nije rekla da neće da vrati dug , već jednostavno neće da trpi ucene i zelenašenje, odnosno traži da im se dug restrukturira a ne da se zaglibljuju u nove dugove (da dovedu sebe u pat poziciju, tj. da se nađu u priči o magarcu i blatu).
Sad ću u par rečenica pokušati da objasnim o čemu se radi. Prvo Grci nisu neki veliki radnici, i to iz prostog razloga, jer to i ne moraju da budu.Svaka mediteranska zemlja ima bogom danu klimu i oni mogu da prežive i bez nekog velikog rada.Ne mogu mnogo da imaju ali neće sigurno umreti od gladi i hladnoće, jednostavno im to dozvoljava geografski položaj.Nemci nasuprot tome moraju da rmbaju da bi preživeli , tako su vaspitani i to im je u krvi, vredan i radan narod , koji voli da ima ali i da se pita i da upravlja drugima narodima takođe voli (pre samo 70tak godina su bili ubeđeni da su superiorna rasa).Nemci hoće da Grci budu kao oni i da rmbaju , plaćaju poreze itd. a Grcima to nepada na pamet, tačka.To je osnova svega, evropljani imaju hiljadugodišnju kulturu koja se međusobno veoma razlikuje, mnogo različitog naroda koji su vekovima civilizovani sa autohtonim kulturama.Ne može se napraviti "melting pot" u Evropi kao u Americi, Amerika nema korene, i lako je počupati travčice i strpati ih u lonac, ovde se trebaju čupati hiljadugodišnji hrastovi.....to neće ići lako, grudva je krenula niz brdo a u šta će se pretvoriti (i da li će) to će vreme pokazati.

karadoz

pre 8 godina

Velioko NE al Plata nema , more bit bidne al sada nema ... mogu cekat 5 dana, mogu cekat 10 dana, mogu cekat 10 godina, al plata nema, a oni nek cekaju ...

KG

pre 8 godina

Cipras koristi narod kao Milosevic, a na kraju ce pristati na sve sto mora.
Ko god da je uzeo kredit, zna da mora da ga vrati.
Ceo refererendum je ujdurma da se pokrije nesposobna vlast, da se krije iza "volje naroda" i da ne odgovara za katastrofalne odluke po drzavu i sirotinju.

Pera kojot super genius

pre 8 godina

Ukratko: otisao sam u banku da podignem kredit i oni su ga odobrili ali pod uslovom da: za doručak samo kupujem mleko a za ručak hleb, za večeru da pritegnem kaiš jer oni moraju da budu sigurni da cu dug da vratim zajedno sa kamatom od 17, 5%. Kad sam ih pitao kolika je kamata ako bih uložio neka sredstva na štednju rekli su mi kamata vam je 1-2% na godšnjem nivou. Toliko o tome imam da kazem.

Politikolog

pre 8 godina

Cestitam! Za primer!! Kao i Island sto se izvukao bez pomoci mmf-a, nadam se da ce te i vi braco! Najlepse more na svetu, predivan narod, sada je veliki posao pred vama, nemojte samo da stajete!! Srecno!

robby

pre 8 godina

I šta sad? Misle da neće vratiti kredite? Grčki narod izgleda ne zna da su dve stvari sigurne u životu :
smrt i vraćanje dugova.

Zvezda

pre 8 godina

Meni nije jasno sto se i dalje preterano pise ovoliko o Grckoj? Kakve mi veze imamo sa ovim i kako ovo utice na nas? Nema sanse da je njima gore nego nama

Kurije Oko

pre 8 godina

@maraa - griješiš, od MMF kredita su se bas tim običnim Grcima isplaćivale plate! Nije moguće da jedan Grk ne zna kako je moguće da jedno veliko javno preduzeće u kome vise skoro niko ne radi dijeli plate već 20 godina! Od kojih para dijelo plate, od MMF kredita!

Lee

pre 8 godina

Dajselblum: "rezultati referenduma su za žaljenje". Nevezano od opcije za ili protiv, ovakvu rečenicu može reći samo onaj koji nema pojma šta je referendum i demokratija. Prijatelju narod je rekao svoje, a to što se tebi to ne sviđa i nije od naročitog značaja.

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

I šta će Grci da jedu ako sutra kreditori njima kažu jedno veliko NE, jer Grčka je bankrotirala?

marko

pre 8 godina

ako brak, porodica, tradicija, moral, etika se razvaljuju i više nisu svetinje...zašto bi dug bio svetinja? hajde onda i dugove i kamate da proglasimo "orjentacijama" pa ko hoće vraća, ko neće ne vraća...

Djordje

pre 8 godina

Ako ste zaista objektivni objavite moj komentar.Ovo ne znaci nista ako ne izadju iz EU. Mastrihstskim ugovorom je zabranjeno stampanje para tako da ce i dalje biti zavisni od stranih kreditora. Druga opcija je otpisivanje duga kao nelegitimnog ( ceo dug se moze otpisati jer je nelegitiman ). Nadam se da ce Grcka posle ovoga biti prva zamlja koja ce implementirati nekreditni novac i tako bi se san gospodina Stojana Nenadovica ostvario. Naravno da bi izasli iz krize i ovog robovlasnickog sistema moraju preci sa restiktivne na ekspanviznu monetarnu poitiku. Vi sto osudjujete ovu znacajnu istorijsku odluku raspitajte se malo po netu o nekreditnom novcu i cemu to vodi ovaj sistem koji propagira EU, takodje komsija Ivan Pernar je napisao 2 veoma dobre knjige o tome, mogu se besplatno procitati na internetu. Zivela sloboda !

Realan

pre 8 godina

Ko je imao puno Evra u steku, a predvideo je ovo, mogao je super da zaradi ako ih je na vreme prosle nedelje prebacio u Dolare, pa ovih dana kada dovoljno padne Evro, tim Dolarima opet kupi Evre i ceka da ponovo poraste vrednost.

App

pre 8 godina

Grčko NE udaljava i Srbiju od EU. Lekcija koju su dobile zemlje nosioci ekonomije EU je da se ne igraju sa rizičnim kandidatima.
A Grci, verovatno će sada da ih nauče pameti, zbog drugih, njima sličnih. Pravila, i uslovi, koji su važili za ulazak u monetarnu uniju, ne mogu da važe samo za ulazak, vec i za opstanak. Biće zanimljivo!

Magus

pre 8 godina

Kako to da jedna centralna (privatna) banka kao ECB moze da pozajmi i do 10 puta vise para nego sto zaista ima?! Pare ne postoje fizicki niti imaju ikakvo pokrice u zlatu, prakticno samo cifra na bankarskom racunaru...kad neko uzme kredit, banka ne stampa pare, ne prebacuje dragocene metale s tacke a na tacku b, nego samo upise na vas racun odredjenu cifru...i na nepostojeci novac vam udari zelenasku kamatu koje vas pre ili kasnije vodi u duznicko ropstvo...
Na stranu sto globalisticka bankarska mafija drzi sve Evropske kao i Americku vladu u saci vec vekovima...i sto pravi tj finansira ratove i strane koje zele da u tim ratovima "pobede"...citali ste makijavelija nadam se, znacete o cemu pricam...elem, drago mi je da se menja svet iako ovo glasanje nece promeniti bog zna sta...

prokomentar21

pre 8 godina

Pa bolje da ih izbace iz Evropske unije nego da plate dvesta i kusur milijarde evra. Samo što nije u redu-dužni su tih dvesta i kusur milijarde evra.

Sandzak

pre 8 godina

Cemu slavlje? u redu uzeli su tih 61 procenat,krenuce se putem koji zeli vecina,ali cemu to?glasali ste i kuci..Doveli su vas svi oni u beznadezno stanje,treba malo da ste ljuti valjda...a jok baklje ovo ono,reko bi covek sutra izadjose iz krize.Eh ovaca majko mila....

Swedenonline

pre 8 godina

Euro je vec pao na 1.12$, prema još par zapadnih valuta, nažalost porastao prema dinaru. Veze naše sa grčkom ekonomijom donose nevolje.

murajsam

pre 8 godina

Cipras je samo sa ovim malo dobio na vremenu, što mu je i bio cilj. On čeka dobru vilu. Da li će i doći videćemo.... Ako ne dođe u problemu su. Ali ovde ni Nemci ne smeju mnogo da čekaju, jer mogu da se i kod drugih jave slične opasne ideje. Zato moraju da delaju što pre. U stvari ovo je jedna velika igra nerava, kao u pokeru. Videćemo ko će imati više živaca.

pametnjakovic

pre 8 godina

Ako nisu spremni na tesni kajis onda nisu spremni na sve, on im ne gine samo je u pitanju odlucivanje pravca izlaska iz krize zarad im buducih pokoljenja, svi mi treba da smanjimo potrosacke ambicije i zelje i da se okrenemo sami sebi.

Djordje

pre 8 godina

Mi nismo imali referendum prosle godine kad je vlada smanjila plate u javnom sektoru za 10%. Mislim da bi Grci za tako nesto glasali "ne" sa 90% glasova.