Sreda, 01.07.2015.

16:43

"Pretnje su blef, idemo na referendum"

Premijer Grčke Aleksis Cipras je u obraćanju naciji poručio da će se referendum održati i da su pretnje da grčko "ne" znači izlazak iz Evrozone - blef.

Izvor: B92

"Pretnje su blef, idemo na referendum" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

Grada

pre 8 godina

Kako god da formulisu pitanje I sta god da se narod odluci, obaveza otplate kredita je drzavna obaveza bilo ko da je potpisao. Znaci moraju se ispuniti obaveze I vratiti pare. Probaju da dobiju u vremenu, ali im zatezne kamate prema MMF-u teku od 1.7.2015. godine. Verovatno je u tim ugovorima precizirani modaliteti prinudne naplate. Niko nije lud da da pare a da nema nacina da obavi prinudnu naplatu.

Pera

pre 8 godina

@Carlo
Nije ni Slobodan Milosevic pisao Ustav iz 1974, ali kada je poceo da resava pitanja koja su za to vezana sve je otislo dodjavola!

sasa

pre 8 godina

...ovima sto komentarisu zbog cega nase vlade uzimaju kredite(sadasnja,prethodna)i gde su pare,pa krediti su uzimani da bi se isplacivale penzije i plate ovim parazitima na drzavnom budzetu,mi privredu,industriju nemamo i nema cime da se puni drzavna kasa,dokle ce igranka da traje neznam,ali voleo bih da ova zemlja bankrotira da vidim sta ce ovi jadni paraziti da rade stto tokom radnog vremena vise na fejsu i otvaraju pasijans,i kukaju naravno,dodjite u privatni sektor da vidite kako se zaradjuje novac za zivot...

Igor

pre 8 godina

@carlo

Ti lihvari hrane i tebe i sve tvoje pokucane u Srbiji financijskim pomoćima koje daju vise decenija kako bi održavali socijalni mir. Ah da, ti si verovatno za revoluciju, ali po tudjim leđima. Sramno - to se zove kod mene, hrani psa da te bolje ujede.

laki78

pre 8 godina

Sto Siriza lepo ne pohapsi i osudi one koji su se zaduzivali i time unistili Grcku i objavi bankrot.Bolje je i tako,pa krenuti polako sa drahmom napred, nego jos 20 godina se muciti i stagnkrati bez nade da ce ikad dugove vratiti.Taj narod je zapravo opljackan od strane vlasti u prethodnih 30 godina.Grci bar imaju kicmu da se pobune a ovi nasi ljube ruke MMF-u,nastavljaju po njihovom diktatu da se zaduzuju a zivot sve tezi i teskobniji.

Carlo

pre 8 godina

Vidim da su mnogi zbunjeni. Prvo, nije Cipras uzimao kredit, nije narod Grcke vec igraci ovih zelenasa iz MMF koji su najureni a potom izglasan Cipras. Drugo, lihvari i zelenasi su smece i molio bih gradjane Srbije da se smire u komentarima jer su slepi pored ociju i ne vide da Cipras radi ono sto treba da njegov narod ne bi ziveo kao srpski. Bedno i jadno, ispod svakog dostojanstva.

Nikola

pre 8 godina

Ovako ja tebi pozajmim pare sa nekom ok kamatom a ti meni nemaš da vratiš ni glavnicu pravdajući se propao mi posao tebalo mi za ovo za ono, zavlačim te godinama,i još jadan ti a ja surov.Pa evo ti ponuda vrati ti meni samo glavnicu odnosno ono što sam ti dao i da te više nikad u životu nevidim.

ma

pre 8 godina

nisam u toku, oni raspisuju referendum da l ice vracati dug ili ne? men hvata paniak sta cemo mi. grci bar imaj uturizam a mi nemmao nista krediti se uzimaj ukao da na m poklanjaju pare sta ce biti kada budu rekl idosta kao grcima. nema novih kredita dok ne vratite prethodno. zaduzil ism ose za 100 godina unapred, skor osam procitao da su za godin udana ovi nasi uzeli 5 milijardi? a pre toga ova ista vlada uzela je dupl ovise nego sve prethodne zajedno, bil obi lepo kad se zaduzju u nase ime da kazu bar gde sy te pare od kredita

HRastovina

pre 8 godina

Prvo su cijeli mjesec pregovarali mogu li rate za lipanj platiti koncem mjeseca. To im je odobreno. Došao je kraj mjeseca i odlučili su da neće platiti. Žao mi je simpatičnih Grka, ali - da je grčka vlada firma, bi ste li imali posla s njima?

mali radojica

pre 8 godina

Kakvi pokerasi a onamo milioni strepe. Sve je ovo velika predstava i cirkus jer Grcka ni na koji nacin ne moze da napusti Evrozonu. Dakle kvota da ce Grcka bankrotirati i preci na drahmu je tu negde oko 0.98. A mi svi naivni sedimo i gledamo ovaj cirkus i brinemo....

Maki

pre 8 godina

Cipras kad ne bi bio tuzan bio bi smesan...Sa cim on blefira, prosjak, bankrot, a Merkelova i Shojble mu se smeju, jer odlicno znaju, a to se vidi ovih dana, da je dovoljno da malo zavrnu slavine i da gladni grcki penzioneri mole, placu, stoje u redovima...Zivi bili pa videli, preklinjace Grci da im pomognu i da ih ne izbace iz eurozone i EU ali mislim da im spasa nema, oni su vec bankrotirali...Nemci sada samo smisljaju kako da to prodje sto bezbolnije po EU i naravno, kako da naplate svoja potrazivanja a Grci su odsvirali svoj sirtaki odavno...

Punisher

pre 8 godina

Ti i tvoj referendum ste blef. Cipras prvo gubi na referendumu, onda ubrzo gubi na prevremenim izborima. I tako ode Harry Potter u Hogwarts odakle je i dosao.

Albanac

pre 8 godina

To će da se vidi posle nedelju dana onda ćemo da video ko šta će.
To je radio i Enver Hoxha "Ne" imperiliazmu videlo kako je živeo jadan narod, Milošević i SSSR tokom '90, itd. Ovi nisu uzeli 130 miliard evra ali znamo kako su prošli

xaen

pre 8 godina

lagarije koje su nam svima nazalost dobro poznate.

kak'a izjava sunce ti - idemo na referendum (al se pravimo da nemacka prethodno nije izricito naglasila da nema nista pre referenduma).


maestralno, nema sta, ovom ni vucko nije ravan - samo, ima da prodje jos gore od njega.

nesha

pre 8 godina

vidim po ovim komentarima da srbe bas boli sto su nam grci uzeli ove pare. mada bi mogla i tu da se nadje neka logika. mi smo prihvatili sve uslove mmf-a: smanjivanje penzija, poskupljenje struje, akcize, povecavanje nameta obicnom stanovnistu i manja prava a veca prava i manji nameti poslodavcima (kapitalistima). ali braco srbi: da ne znaju sta ce sa parama opet nam ne bi dozvolili da povecamo penzije, vratimo prava radnicima.... samo bi mogli da smanje namete poslodavcima (kapitalistima). ali svako ima vladu koju zasluzuje. mi imamo ove likove koji su nas vodili kroz ratove, predstavljali se da su u ratovima pobedili a danas igraju kako gubitnici kazu. a grcka ni u najvecoj krizi nece dozvoliti svojim gradjanima da budu u bedi u kakvoj smo mi sada kada smo top (mmf, eu i ecb rekli da smo mi super, sve radimo kako treba). da li ima pritisaka na medije, da li ima slobode u zemlji, da li zivimo lepo, sve nam to govore iz evrope, nije nase da tumacimo, evropa ce dati ocenu i to je to.

Adrian

pre 8 godina

Ekonomski problem Grcke je Europska odgovornost.
Slusao sam juce porazavajuci govor J.C.Juncker-a. Evidentan manjak leader-stva i sposobnosti za obavljanje tako vazne funkcije kao sto je predsednik Evropske komisije.
U slucaju Grckog NE, mnogi mi trebalo da podnesu ostavke.

sultan

pre 8 godina

Samo vi trosite vise nego sto zaradite pa posle kukajte na EU i na svijet,svi treba da uzmu primer Turske koja ne zavisi od tog MMF-a vise,znaci jaka privreda rad red i disciplina,racionalna potrosnja suzbijanje korupcije na efikasan nacin,znaci od samog vrha do dna.Nadam se da ce se sve zavrsiti dobro zbog obicnog naroda mada... kapitalizam je mnogo zaeban.

Marko BG

pre 8 godina

Kako god i šta god da odluči narod Grčke, apsolutno ih podržavam !!! Dva su glavna razloga za to :
1. Mere štednje koje su njihovom narodu nametnute su potpuno nehumane
i ne doprinose nikakvom razvoju zemlje.
2. Kada smo mi imali ratno stanje, sankcije, bombardovanje i kada su
nam svi zatvarali vrata, jedan narod je bio na našoj strani - Grci.
Zato, još jednom, podrška prijateljskom i bratskom narodu Grčke !!!

autogol za autogolom

pre 8 godina

Ala ovaj brat dribla Evropu,hahahahahaha. Svaka cast.
(Milos, 1. jul 2015 17:08)
Brat "dribla" samo svoj narod, ali vi ste mnogo naivni (da ne kazem nesto drugo) pa ce vam trebati (kao i obicno) bar 10-15 godina da to shvatite

George

pre 8 godina

Nažalost po Grke izbor je lak. To je svakako NE. DA bi samo odložilo ovo što se sada dešava, a vrijeme nije neograničen resurs u ljudskom životu.

Sintagma

pre 8 godina

"Referendum, referendum... referendumom se izjašnavamo da i smo za da, ili smo za ne" - Nadrealisti

Ne znam zašto ni traga ni glasa o onima koji su za "DA". Sinoć je bio miting u Atini. I podržalo ga je dosta ljudi, a neki od mojih prijatelja Grka sa fejsa, šerovali su taj događaj.
Jasno je da Cipras ovdje debelo blefira, al bojim se da Angelu i Šojblea to ne tangira nešto previše... jer Njemačka sigurno ima plan B, ukoliko dođe do osipanja evrozone.

antickagrcka

pre 8 godina

Sta jel treba narod celog zivota da ispasta zbog toga sto su se neki pre njega zaduzivali do mile volje. Zaokruzite NE i otrgnite se od duznickog ropstva!

Mikeli

pre 8 godina

Ovu priču može da protura polupismenim glasačima. Nemacka, MMF , EU nebi bili ono što jesu kada bi ih svaki diletant vukao za nos. Za njega ne brinem, ali mi je žao naroda. Oni će da plate kao i mi.

Re.Milos

pre 8 godina

Dribla on samo svoj narod , svoje penzionere , sirotinju a naravno kao i ovi nasi cuva tajkune koji su neverovatno profitirali i od dosadasnje pomoci EU-a.

Evro Bankis

pre 8 godina

Već danas smo videli koliko su Grci jedinstveni kad su dizali deo ograničenih penzija. A to je tek početak. I na kraju pitanje za ekonomske stručnjake. Može li zemlja u bankrotu biti deo evrozone?

dusanmal

pre 8 godina

Ima lazova svih vrsta al' ovaj ga prekardasi.
Grcka stednja je egzistencijalni problem EU. Nema ni mrvice sanse da ce "jos pregovarati" i bilo kako znacajno menjati sustinu traznje: Grcka MORA imati suficit ili je EU MORA izbaciti, za svoje sopstveno dugorocno prezivljavanje.
Grci mogu oditi stednju, u tome ih niko ne moze spreciti. No to bi neminovno izazvalo i izbacivanje iz Evra/EU i odbijanje medjunarodnog bankarskog sistema da ucestvuje u Grckom trzistu. To znaci drahma i to drahma sa ex-Yu inflacijom. Pozivanje na slicno ponasanje Rusije u '90tim je pogresno - Rusija je imala trazene sirovine gas/nafta za koje su mogli direktno dobijati velike infuzije novca te pumpati sve vise i vise. Grcka usluzna ekonomija to ne moze, infuzija tim putem nije dovoljna.

mare

pre 8 godina

A koje su to evropske vrednosti prema Ciprasovom misljenju? Da uzmes kredite koje ne zelis da vratis? Da drugi rade za tebe?! Ljudi, mozemo da pricamo sta god hocemo o MMF-u, da su Grci vredni kao Nemci ovo se ne bi desilo i sad se ne bi ovako ponizavali.

neke cinjenice

pre 8 godina

Ako su pretnje blef, zasto si ponudio novi kompromis posle objeve referenduma?
Kako pretnje mogu biti blef kad oni koji odlucuju (Nemci) insistiraju da se prvo odrzi referendum?

Ovome je dogorelo do nokata pa ulazi u kontradikcije.

Mikeli

pre 8 godina

Ovu priču može da protura polupismenim glasačima. Nemacka, MMF , EU nebi bili ono što jesu kada bi ih svaki diletant vukao za nos. Za njega ne brinem, ali mi je žao naroda. Oni će da plate kao i mi.

autogol za autogolom

pre 8 godina

Ala ovaj brat dribla Evropu,hahahahahaha. Svaka cast.
(Milos, 1. jul 2015 17:08)
Brat "dribla" samo svoj narod, ali vi ste mnogo naivni (da ne kazem nesto drugo) pa ce vam trebati (kao i obicno) bar 10-15 godina da to shvatite

mare

pre 8 godina

A koje su to evropske vrednosti prema Ciprasovom misljenju? Da uzmes kredite koje ne zelis da vratis? Da drugi rade za tebe?! Ljudi, mozemo da pricamo sta god hocemo o MMF-u, da su Grci vredni kao Nemci ovo se ne bi desilo i sad se ne bi ovako ponizavali.

sultan

pre 8 godina

Samo vi trosite vise nego sto zaradite pa posle kukajte na EU i na svijet,svi treba da uzmu primer Turske koja ne zavisi od tog MMF-a vise,znaci jaka privreda rad red i disciplina,racionalna potrosnja suzbijanje korupcije na efikasan nacin,znaci od samog vrha do dna.Nadam se da ce se sve zavrsiti dobro zbog obicnog naroda mada... kapitalizam je mnogo zaeban.

nesha

pre 8 godina

vidim po ovim komentarima da srbe bas boli sto su nam grci uzeli ove pare. mada bi mogla i tu da se nadje neka logika. mi smo prihvatili sve uslove mmf-a: smanjivanje penzija, poskupljenje struje, akcize, povecavanje nameta obicnom stanovnistu i manja prava a veca prava i manji nameti poslodavcima (kapitalistima). ali braco srbi: da ne znaju sta ce sa parama opet nam ne bi dozvolili da povecamo penzije, vratimo prava radnicima.... samo bi mogli da smanje namete poslodavcima (kapitalistima). ali svako ima vladu koju zasluzuje. mi imamo ove likove koji su nas vodili kroz ratove, predstavljali se da su u ratovima pobedili a danas igraju kako gubitnici kazu. a grcka ni u najvecoj krizi nece dozvoliti svojim gradjanima da budu u bedi u kakvoj smo mi sada kada smo top (mmf, eu i ecb rekli da smo mi super, sve radimo kako treba). da li ima pritisaka na medije, da li ima slobode u zemlji, da li zivimo lepo, sve nam to govore iz evrope, nije nase da tumacimo, evropa ce dati ocenu i to je to.

Marko BG

pre 8 godina

Kako god i šta god da odluči narod Grčke, apsolutno ih podržavam !!! Dva su glavna razloga za to :
1. Mere štednje koje su njihovom narodu nametnute su potpuno nehumane
i ne doprinose nikakvom razvoju zemlje.
2. Kada smo mi imali ratno stanje, sankcije, bombardovanje i kada su
nam svi zatvarali vrata, jedan narod je bio na našoj strani - Grci.
Zato, još jednom, podrška prijateljskom i bratskom narodu Grčke !!!

neke cinjenice

pre 8 godina

Ako su pretnje blef, zasto si ponudio novi kompromis posle objeve referenduma?
Kako pretnje mogu biti blef kad oni koji odlucuju (Nemci) insistiraju da se prvo odrzi referendum?

Ovome je dogorelo do nokata pa ulazi u kontradikcije.

xaen

pre 8 godina

lagarije koje su nam svima nazalost dobro poznate.

kak'a izjava sunce ti - idemo na referendum (al se pravimo da nemacka prethodno nije izricito naglasila da nema nista pre referenduma).


maestralno, nema sta, ovom ni vucko nije ravan - samo, ima da prodje jos gore od njega.

Re.Milos

pre 8 godina

Dribla on samo svoj narod , svoje penzionere , sirotinju a naravno kao i ovi nasi cuva tajkune koji su neverovatno profitirali i od dosadasnje pomoci EU-a.

antickagrcka

pre 8 godina

Sta jel treba narod celog zivota da ispasta zbog toga sto su se neki pre njega zaduzivali do mile volje. Zaokruzite NE i otrgnite se od duznickog ropstva!

HRastovina

pre 8 godina

Prvo su cijeli mjesec pregovarali mogu li rate za lipanj platiti koncem mjeseca. To im je odobreno. Došao je kraj mjeseca i odlučili su da neće platiti. Žao mi je simpatičnih Grka, ali - da je grčka vlada firma, bi ste li imali posla s njima?

Maki

pre 8 godina

Cipras kad ne bi bio tuzan bio bi smesan...Sa cim on blefira, prosjak, bankrot, a Merkelova i Shojble mu se smeju, jer odlicno znaju, a to se vidi ovih dana, da je dovoljno da malo zavrnu slavine i da gladni grcki penzioneri mole, placu, stoje u redovima...Zivi bili pa videli, preklinjace Grci da im pomognu i da ih ne izbace iz eurozone i EU ali mislim da im spasa nema, oni su vec bankrotirali...Nemci sada samo smisljaju kako da to prodje sto bezbolnije po EU i naravno, kako da naplate svoja potrazivanja a Grci su odsvirali svoj sirtaki odavno...

Carlo

pre 8 godina

Vidim da su mnogi zbunjeni. Prvo, nije Cipras uzimao kredit, nije narod Grcke vec igraci ovih zelenasa iz MMF koji su najureni a potom izglasan Cipras. Drugo, lihvari i zelenasi su smece i molio bih gradjane Srbije da se smire u komentarima jer su slepi pored ociju i ne vide da Cipras radi ono sto treba da njegov narod ne bi ziveo kao srpski. Bedno i jadno, ispod svakog dostojanstva.

Sintagma

pre 8 godina

"Referendum, referendum... referendumom se izjašnavamo da i smo za da, ili smo za ne" - Nadrealisti

Ne znam zašto ni traga ni glasa o onima koji su za "DA". Sinoć je bio miting u Atini. I podržalo ga je dosta ljudi, a neki od mojih prijatelja Grka sa fejsa, šerovali su taj događaj.
Jasno je da Cipras ovdje debelo blefira, al bojim se da Angelu i Šojblea to ne tangira nešto previše... jer Njemačka sigurno ima plan B, ukoliko dođe do osipanja evrozone.

dusanmal

pre 8 godina

Ima lazova svih vrsta al' ovaj ga prekardasi.
Grcka stednja je egzistencijalni problem EU. Nema ni mrvice sanse da ce "jos pregovarati" i bilo kako znacajno menjati sustinu traznje: Grcka MORA imati suficit ili je EU MORA izbaciti, za svoje sopstveno dugorocno prezivljavanje.
Grci mogu oditi stednju, u tome ih niko ne moze spreciti. No to bi neminovno izazvalo i izbacivanje iz Evra/EU i odbijanje medjunarodnog bankarskog sistema da ucestvuje u Grckom trzistu. To znaci drahma i to drahma sa ex-Yu inflacijom. Pozivanje na slicno ponasanje Rusije u '90tim je pogresno - Rusija je imala trazene sirovine gas/nafta za koje su mogli direktno dobijati velike infuzije novca te pumpati sve vise i vise. Grcka usluzna ekonomija to ne moze, infuzija tim putem nije dovoljna.

Albanac

pre 8 godina

To će da se vidi posle nedelju dana onda ćemo da video ko šta će.
To je radio i Enver Hoxha "Ne" imperiliazmu videlo kako je živeo jadan narod, Milošević i SSSR tokom '90, itd. Ovi nisu uzeli 130 miliard evra ali znamo kako su prošli

Nikola

pre 8 godina

Ovako ja tebi pozajmim pare sa nekom ok kamatom a ti meni nemaš da vratiš ni glavnicu pravdajući se propao mi posao tebalo mi za ovo za ono, zavlačim te godinama,i još jadan ti a ja surov.Pa evo ti ponuda vrati ti meni samo glavnicu odnosno ono što sam ti dao i da te više nikad u životu nevidim.

Punisher

pre 8 godina

Ti i tvoj referendum ste blef. Cipras prvo gubi na referendumu, onda ubrzo gubi na prevremenim izborima. I tako ode Harry Potter u Hogwarts odakle je i dosao.

Evro Bankis

pre 8 godina

Već danas smo videli koliko su Grci jedinstveni kad su dizali deo ograničenih penzija. A to je tek početak. I na kraju pitanje za ekonomske stručnjake. Može li zemlja u bankrotu biti deo evrozone?

ma

pre 8 godina

nisam u toku, oni raspisuju referendum da l ice vracati dug ili ne? men hvata paniak sta cemo mi. grci bar imaj uturizam a mi nemmao nista krediti se uzimaj ukao da na m poklanjaju pare sta ce biti kada budu rekl idosta kao grcima. nema novih kredita dok ne vratite prethodno. zaduzil ism ose za 100 godina unapred, skor osam procitao da su za godin udana ovi nasi uzeli 5 milijardi? a pre toga ova ista vlada uzela je dupl ovise nego sve prethodne zajedno, bil obi lepo kad se zaduzju u nase ime da kazu bar gde sy te pare od kredita

Adrian

pre 8 godina

Ekonomski problem Grcke je Europska odgovornost.
Slusao sam juce porazavajuci govor J.C.Juncker-a. Evidentan manjak leader-stva i sposobnosti za obavljanje tako vazne funkcije kao sto je predsednik Evropske komisije.
U slucaju Grckog NE, mnogi mi trebalo da podnesu ostavke.

George

pre 8 godina

Nažalost po Grke izbor je lak. To je svakako NE. DA bi samo odložilo ovo što se sada dešava, a vrijeme nije neograničen resurs u ljudskom životu.

mali radojica

pre 8 godina

Kakvi pokerasi a onamo milioni strepe. Sve je ovo velika predstava i cirkus jer Grcka ni na koji nacin ne moze da napusti Evrozonu. Dakle kvota da ce Grcka bankrotirati i preci na drahmu je tu negde oko 0.98. A mi svi naivni sedimo i gledamo ovaj cirkus i brinemo....

sasa

pre 8 godina

...ovima sto komentarisu zbog cega nase vlade uzimaju kredite(sadasnja,prethodna)i gde su pare,pa krediti su uzimani da bi se isplacivale penzije i plate ovim parazitima na drzavnom budzetu,mi privredu,industriju nemamo i nema cime da se puni drzavna kasa,dokle ce igranka da traje neznam,ali voleo bih da ova zemlja bankrotira da vidim sta ce ovi jadni paraziti da rade stto tokom radnog vremena vise na fejsu i otvaraju pasijans,i kukaju naravno,dodjite u privatni sektor da vidite kako se zaradjuje novac za zivot...

Pera

pre 8 godina

@Carlo
Nije ni Slobodan Milosevic pisao Ustav iz 1974, ali kada je poceo da resava pitanja koja su za to vezana sve je otislo dodjavola!

laki78

pre 8 godina

Sto Siriza lepo ne pohapsi i osudi one koji su se zaduzivali i time unistili Grcku i objavi bankrot.Bolje je i tako,pa krenuti polako sa drahmom napred, nego jos 20 godina se muciti i stagnkrati bez nade da ce ikad dugove vratiti.Taj narod je zapravo opljackan od strane vlasti u prethodnih 30 godina.Grci bar imaju kicmu da se pobune a ovi nasi ljube ruke MMF-u,nastavljaju po njihovom diktatu da se zaduzuju a zivot sve tezi i teskobniji.

Igor

pre 8 godina

@carlo

Ti lihvari hrane i tebe i sve tvoje pokucane u Srbiji financijskim pomoćima koje daju vise decenija kako bi održavali socijalni mir. Ah da, ti si verovatno za revoluciju, ali po tudjim leđima. Sramno - to se zove kod mene, hrani psa da te bolje ujede.

Grada

pre 8 godina

Kako god da formulisu pitanje I sta god da se narod odluci, obaveza otplate kredita je drzavna obaveza bilo ko da je potpisao. Znaci moraju se ispuniti obaveze I vratiti pare. Probaju da dobiju u vremenu, ali im zatezne kamate prema MMF-u teku od 1.7.2015. godine. Verovatno je u tim ugovorima precizirani modaliteti prinudne naplate. Niko nije lud da da pare a da nema nacina da obavi prinudnu naplatu.

mare

pre 8 godina

A koje su to evropske vrednosti prema Ciprasovom misljenju? Da uzmes kredite koje ne zelis da vratis? Da drugi rade za tebe?! Ljudi, mozemo da pricamo sta god hocemo o MMF-u, da su Grci vredni kao Nemci ovo se ne bi desilo i sad se ne bi ovako ponizavali.

Mikeli

pre 8 godina

Ovu priču može da protura polupismenim glasačima. Nemacka, MMF , EU nebi bili ono što jesu kada bi ih svaki diletant vukao za nos. Za njega ne brinem, ali mi je žao naroda. Oni će da plate kao i mi.

sultan

pre 8 godina

Samo vi trosite vise nego sto zaradite pa posle kukajte na EU i na svijet,svi treba da uzmu primer Turske koja ne zavisi od tog MMF-a vise,znaci jaka privreda rad red i disciplina,racionalna potrosnja suzbijanje korupcije na efikasan nacin,znaci od samog vrha do dna.Nadam se da ce se sve zavrsiti dobro zbog obicnog naroda mada... kapitalizam je mnogo zaeban.

antickagrcka

pre 8 godina

Sta jel treba narod celog zivota da ispasta zbog toga sto su se neki pre njega zaduzivali do mile volje. Zaokruzite NE i otrgnite se od duznickog ropstva!

Marko BG

pre 8 godina

Kako god i šta god da odluči narod Grčke, apsolutno ih podržavam !!! Dva su glavna razloga za to :
1. Mere štednje koje su njihovom narodu nametnute su potpuno nehumane
i ne doprinose nikakvom razvoju zemlje.
2. Kada smo mi imali ratno stanje, sankcije, bombardovanje i kada su
nam svi zatvarali vrata, jedan narod je bio na našoj strani - Grci.
Zato, još jednom, podrška prijateljskom i bratskom narodu Grčke !!!

autogol za autogolom

pre 8 godina

Ala ovaj brat dribla Evropu,hahahahahaha. Svaka cast.
(Milos, 1. jul 2015 17:08)
Brat "dribla" samo svoj narod, ali vi ste mnogo naivni (da ne kazem nesto drugo) pa ce vam trebati (kao i obicno) bar 10-15 godina da to shvatite

Adrian

pre 8 godina

Ekonomski problem Grcke je Europska odgovornost.
Slusao sam juce porazavajuci govor J.C.Juncker-a. Evidentan manjak leader-stva i sposobnosti za obavljanje tako vazne funkcije kao sto je predsednik Evropske komisije.
U slucaju Grckog NE, mnogi mi trebalo da podnesu ostavke.

Punisher

pre 8 godina

Ti i tvoj referendum ste blef. Cipras prvo gubi na referendumu, onda ubrzo gubi na prevremenim izborima. I tako ode Harry Potter u Hogwarts odakle je i dosao.

Maki

pre 8 godina

Cipras kad ne bi bio tuzan bio bi smesan...Sa cim on blefira, prosjak, bankrot, a Merkelova i Shojble mu se smeju, jer odlicno znaju, a to se vidi ovih dana, da je dovoljno da malo zavrnu slavine i da gladni grcki penzioneri mole, placu, stoje u redovima...Zivi bili pa videli, preklinjace Grci da im pomognu i da ih ne izbace iz eurozone i EU ali mislim da im spasa nema, oni su vec bankrotirali...Nemci sada samo smisljaju kako da to prodje sto bezbolnije po EU i naravno, kako da naplate svoja potrazivanja a Grci su odsvirali svoj sirtaki odavno...

Carlo

pre 8 godina

Vidim da su mnogi zbunjeni. Prvo, nije Cipras uzimao kredit, nije narod Grcke vec igraci ovih zelenasa iz MMF koji su najureni a potom izglasan Cipras. Drugo, lihvari i zelenasi su smece i molio bih gradjane Srbije da se smire u komentarima jer su slepi pored ociju i ne vide da Cipras radi ono sto treba da njegov narod ne bi ziveo kao srpski. Bedno i jadno, ispod svakog dostojanstva.

neke cinjenice

pre 8 godina

Ako su pretnje blef, zasto si ponudio novi kompromis posle objeve referenduma?
Kako pretnje mogu biti blef kad oni koji odlucuju (Nemci) insistiraju da se prvo odrzi referendum?

Ovome je dogorelo do nokata pa ulazi u kontradikcije.

George

pre 8 godina

Nažalost po Grke izbor je lak. To je svakako NE. DA bi samo odložilo ovo što se sada dešava, a vrijeme nije neograničen resurs u ljudskom životu.

HRastovina

pre 8 godina

Prvo su cijeli mjesec pregovarali mogu li rate za lipanj platiti koncem mjeseca. To im je odobreno. Došao je kraj mjeseca i odlučili su da neće platiti. Žao mi je simpatičnih Grka, ali - da je grčka vlada firma, bi ste li imali posla s njima?

Albanac

pre 8 godina

To će da se vidi posle nedelju dana onda ćemo da video ko šta će.
To je radio i Enver Hoxha "Ne" imperiliazmu videlo kako je živeo jadan narod, Milošević i SSSR tokom '90, itd. Ovi nisu uzeli 130 miliard evra ali znamo kako su prošli

xaen

pre 8 godina

lagarije koje su nam svima nazalost dobro poznate.

kak'a izjava sunce ti - idemo na referendum (al se pravimo da nemacka prethodno nije izricito naglasila da nema nista pre referenduma).


maestralno, nema sta, ovom ni vucko nije ravan - samo, ima da prodje jos gore od njega.

Nikola

pre 8 godina

Ovako ja tebi pozajmim pare sa nekom ok kamatom a ti meni nemaš da vratiš ni glavnicu pravdajući se propao mi posao tebalo mi za ovo za ono, zavlačim te godinama,i još jadan ti a ja surov.Pa evo ti ponuda vrati ti meni samo glavnicu odnosno ono što sam ti dao i da te više nikad u životu nevidim.

Re.Milos

pre 8 godina

Dribla on samo svoj narod , svoje penzionere , sirotinju a naravno kao i ovi nasi cuva tajkune koji su neverovatno profitirali i od dosadasnje pomoci EU-a.

Sintagma

pre 8 godina

"Referendum, referendum... referendumom se izjašnavamo da i smo za da, ili smo za ne" - Nadrealisti

Ne znam zašto ni traga ni glasa o onima koji su za "DA". Sinoć je bio miting u Atini. I podržalo ga je dosta ljudi, a neki od mojih prijatelja Grka sa fejsa, šerovali su taj događaj.
Jasno je da Cipras ovdje debelo blefira, al bojim se da Angelu i Šojblea to ne tangira nešto previše... jer Njemačka sigurno ima plan B, ukoliko dođe do osipanja evrozone.

nesha

pre 8 godina

vidim po ovim komentarima da srbe bas boli sto su nam grci uzeli ove pare. mada bi mogla i tu da se nadje neka logika. mi smo prihvatili sve uslove mmf-a: smanjivanje penzija, poskupljenje struje, akcize, povecavanje nameta obicnom stanovnistu i manja prava a veca prava i manji nameti poslodavcima (kapitalistima). ali braco srbi: da ne znaju sta ce sa parama opet nam ne bi dozvolili da povecamo penzije, vratimo prava radnicima.... samo bi mogli da smanje namete poslodavcima (kapitalistima). ali svako ima vladu koju zasluzuje. mi imamo ove likove koji su nas vodili kroz ratove, predstavljali se da su u ratovima pobedili a danas igraju kako gubitnici kazu. a grcka ni u najvecoj krizi nece dozvoliti svojim gradjanima da budu u bedi u kakvoj smo mi sada kada smo top (mmf, eu i ecb rekli da smo mi super, sve radimo kako treba). da li ima pritisaka na medije, da li ima slobode u zemlji, da li zivimo lepo, sve nam to govore iz evrope, nije nase da tumacimo, evropa ce dati ocenu i to je to.

dusanmal

pre 8 godina

Ima lazova svih vrsta al' ovaj ga prekardasi.
Grcka stednja je egzistencijalni problem EU. Nema ni mrvice sanse da ce "jos pregovarati" i bilo kako znacajno menjati sustinu traznje: Grcka MORA imati suficit ili je EU MORA izbaciti, za svoje sopstveno dugorocno prezivljavanje.
Grci mogu oditi stednju, u tome ih niko ne moze spreciti. No to bi neminovno izazvalo i izbacivanje iz Evra/EU i odbijanje medjunarodnog bankarskog sistema da ucestvuje u Grckom trzistu. To znaci drahma i to drahma sa ex-Yu inflacijom. Pozivanje na slicno ponasanje Rusije u '90tim je pogresno - Rusija je imala trazene sirovine gas/nafta za koje su mogli direktno dobijati velike infuzije novca te pumpati sve vise i vise. Grcka usluzna ekonomija to ne moze, infuzija tim putem nije dovoljna.

mali radojica

pre 8 godina

Kakvi pokerasi a onamo milioni strepe. Sve je ovo velika predstava i cirkus jer Grcka ni na koji nacin ne moze da napusti Evrozonu. Dakle kvota da ce Grcka bankrotirati i preci na drahmu je tu negde oko 0.98. A mi svi naivni sedimo i gledamo ovaj cirkus i brinemo....

Evro Bankis

pre 8 godina

Već danas smo videli koliko su Grci jedinstveni kad su dizali deo ograničenih penzija. A to je tek početak. I na kraju pitanje za ekonomske stručnjake. Može li zemlja u bankrotu biti deo evrozone?

ma

pre 8 godina

nisam u toku, oni raspisuju referendum da l ice vracati dug ili ne? men hvata paniak sta cemo mi. grci bar imaj uturizam a mi nemmao nista krediti se uzimaj ukao da na m poklanjaju pare sta ce biti kada budu rekl idosta kao grcima. nema novih kredita dok ne vratite prethodno. zaduzil ism ose za 100 godina unapred, skor osam procitao da su za godin udana ovi nasi uzeli 5 milijardi? a pre toga ova ista vlada uzela je dupl ovise nego sve prethodne zajedno, bil obi lepo kad se zaduzju u nase ime da kazu bar gde sy te pare od kredita

Igor

pre 8 godina

@carlo

Ti lihvari hrane i tebe i sve tvoje pokucane u Srbiji financijskim pomoćima koje daju vise decenija kako bi održavali socijalni mir. Ah da, ti si verovatno za revoluciju, ali po tudjim leđima. Sramno - to se zove kod mene, hrani psa da te bolje ujede.

sasa

pre 8 godina

...ovima sto komentarisu zbog cega nase vlade uzimaju kredite(sadasnja,prethodna)i gde su pare,pa krediti su uzimani da bi se isplacivale penzije i plate ovim parazitima na drzavnom budzetu,mi privredu,industriju nemamo i nema cime da se puni drzavna kasa,dokle ce igranka da traje neznam,ali voleo bih da ova zemlja bankrotira da vidim sta ce ovi jadni paraziti da rade stto tokom radnog vremena vise na fejsu i otvaraju pasijans,i kukaju naravno,dodjite u privatni sektor da vidite kako se zaradjuje novac za zivot...

Pera

pre 8 godina

@Carlo
Nije ni Slobodan Milosevic pisao Ustav iz 1974, ali kada je poceo da resava pitanja koja su za to vezana sve je otislo dodjavola!

Grada

pre 8 godina

Kako god da formulisu pitanje I sta god da se narod odluci, obaveza otplate kredita je drzavna obaveza bilo ko da je potpisao. Znaci moraju se ispuniti obaveze I vratiti pare. Probaju da dobiju u vremenu, ali im zatezne kamate prema MMF-u teku od 1.7.2015. godine. Verovatno je u tim ugovorima precizirani modaliteti prinudne naplate. Niko nije lud da da pare a da nema nacina da obavi prinudnu naplatu.

laki78

pre 8 godina

Sto Siriza lepo ne pohapsi i osudi one koji su se zaduzivali i time unistili Grcku i objavi bankrot.Bolje je i tako,pa krenuti polako sa drahmom napred, nego jos 20 godina se muciti i stagnkrati bez nade da ce ikad dugove vratiti.Taj narod je zapravo opljackan od strane vlasti u prethodnih 30 godina.Grci bar imaju kicmu da se pobune a ovi nasi ljube ruke MMF-u,nastavljaju po njihovom diktatu da se zaduzuju a zivot sve tezi i teskobniji.