Sreda, 01.07.2015.

14:40

"Više nećemo ići 7 sati do Budimpešte"

Za tri ili tri i po godine moglo bi da se putuje prugom Beograd - Budimpešta za dvostruko manje vremena nego sada, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: Tanjug

"Više neæemo iæi 7 sati do Budimpešte" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

171 Komentari

Sortiraj po:

Lili

pre 8 godina

Mnogo infrastrukturnih projekata se razvija i svaki od njih će još više pomoći ekonomski razvoj zemlje i olakšati život svih nas u Srbiji!

Za tri ili tri i po

pre 8 godina

" MOGLO BI da se putuje " - hahahaha :)
Cak i on koristi iskljucivo samo potencijalni oblik.

" za tri ili tri i po " - hahaha :)
Do skoro je sve obecavao na pod 2 godine :) Ajmo malo na 3.

Mišo Ćuković

pre 8 godina

Dr-Agan, 1: Vi ste isti kao i ovi iz DS.Oni su zaboravili koje su zakone doneli pa počeli da sopstvene zakone kritikuju, a i vi ste zaboravili šta je Vučić obećao. Vučić nije rekao da neće poskupeti ni infostan i ni struja. Čak je rekao da će struja sigurno poskupeti , ali će se voditi da to ne bude neki procenat koji nije podnošljiv.

U - SAPCU - KRAJ - SAVE

pre 8 godina

Ovakve sednice su prosto bile nezamislive, ali dolaskom Aleksandra Vucic na celo vlade uveo je divnu novinu. Ovo je jedna u nizu odrzanih sastanaka izmedju vlada dvaje drzava, sto svedoci da odnosi dve drzave imaju uzlazan trend. Modernizacija pruge Beograd Budimpesta je od kapitalnog znaca za obe drzave, dodatno bi doprinela zblizavanju naroda dve drzave, kao i integrisanju Srbije sa savremenim zelzničkim sistemom Evrope.

Buca

pre 8 godina

Pored vlade Srbije i lokalna samouprava treba na lokalnom nivou da kroz mikto projekte gradi putnu i ostalu infrastrukturu i stvara bolje uslove za poslovanje privrede na lokalu.

Dr-Agan

pre 8 godina

Ko ti ista vise veruje, covece?
Obećao si da će cena infostana da bude niza, a meni je cena visa.
Zatim si obećao da struja neće poskupeti a ona je poskupela.
Zatim si rekao da ces ukinuti tv pretplatu,a ista se vraća u istom iznosu.
Sto milijardi investicija, kanal Dunav-Morava-Vardar-Egej.
Stalno kritikujes bivšu vlast a tvoja stranka je na vlasti skoro4 pune godine.
Ko ti veruje, stvarno je znam...?

GigaČa

pre 8 godina

Izgradnja pruge Beograd - Budimpešta od velikog značaja je za obe države, Srbija će na taj način biti povezana sa centralnom i zapadnom Evropom, a Mađarska sa kompletnim jugom i istokom Evrope.

Čava

pre 8 godina

Biće to dobar posao s'obzirom da se kod nas slabo ulagalo u pruge i Železnice generalno nisi u dobrom stanju. Samo neka se radi i neka se nešto dešava.

prekipeli Vozdovcanin

pre 8 godina

Za pocetak napravite ogradu u Vojvode Stepe kod beogradske 12 gimnazije kako treba. Ne moze ni jedna ulicna rekonstrukicja da se uradi kako treba.
Ta ograda je blam i sram ko je postavio. Pa onda i pruge... sredjujte, malo sutra kad ni ovo neznate.

mara

pre 8 godina

Nadam se da će se ozbiljnije krenuti u izgradnju pruge Beograd- Budimpešta, kako bi Srbija bila bolje povezana sa evropskom železničkom infrastrukturom.

Istina

pre 8 godina

Ovaj covek je jako puno obecao gradjanima Srbije Najvise od svih politicara u modernoj istoriji.
Ako ne ispuni bar deo onoga sto je obecao bice zapisan kao políticar koji je od apsolutne vlasti dosao na nivo lokalne NVO osobe, a ako ispuni nesto od onoga sto je obecao Moze biti Srpska muska Angela Merkel.

Lemi

pre 8 godina

Neobrazovani i nemusti Premijeru!
Ne kaze se 'dvostruko manje' vec 'upola manje'.
Ako je neceg manje, ne moze ga biti - dvostruko!

Vodis drzavu, a obrazovanje ti je na nivou osnovca.

Predrag Marjanovic

pre 8 godina

ne znam da li je ovo mesto ali moram premijeru da kazem da Bruto domaci PDV ne postoji kao indikator jer nista ne znaci.PDV ne moze biti inostrani a neto PDV ne znam kako izgleda. Valjda nesto mora da se umanji bruto PDV da bi ostao neto!?
(vlada,ekonomista, 1. jul 2015 20:42) # Link komentara

On to ne razume, njegovo znanje je u urusavanju pravnog, ekonomskog i politickog stanja, covek se razume jedino u sendvice i naprednu stranku.

vidan

pre 8 godina

Ova sednica je jedna u nizu održanih između vlada dvaju država, što svedoči da odnosi dve države imaju uzlazan trend. Modernizacija pruge Beograd- Budimpešta dodatno bi doprinela zbližavanju naroda dve države, kao i integrisanju Srbije sa savremenim žeelzničkim sistemom Evrope.

cane

pre 8 godina

Zaista bi bilo divno sesti u udoban, brz voz i za dva sata stici do Budimpeste, a za one koji mogu sebi da priuste dalje mogu i do Bratislave, Beca.. To ce biti nasa najbrza veza sa EU.

čitalac

pre 8 godina

Dokaz da nisu otisli tamo dzabe i da napredujemo na svim poljima.
(Strog, 1. jul 2015 17:52)

Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem(o)!

Sinobus

pre 8 godina

Vazno je da se gradi i da se zemlje povezuju! Izgradnja neophodne pruge koja ce jos vise povezati Srbiju i Madjarsku je u interesu gradjana obe zemlje!

aleks

pre 8 godina

ovo je najjači deo, citiram:

"Mi bismo možda i nešto brže mogli da završimo izgradnju pruge ne zato što smo brži ili bogatiji od Mađara već zbog ..."

ludilo :)

vlada,ekonomista

pre 8 godina

ne znam da li je ovo mesto ali moram premijeru da kazem da Bruto domaci PDV ne postoji kao indikator jer nista ne znaci.PDV ne moze biti inostrani a neto PDV ne znam kako izgleda. Valjda nesto mora da se umanji bruto PDV da bi ostao neto!?

Viktor

pre 8 godina

Ićićemo za "6 SATI I 55 MINUTA". Eureka. Ma kakav Elon Mask i "Hyperloop". Oni na zapadu žive maksimalno 100 godina, mi ovde u Evropi 1100 godina i zato možemo da priuštimo da uživamu u dugom putovanju. Zamislite ako bi stavili parnu lokomotivu ili još bolje zaprežna kola, fenomenalno.

Turista

pre 8 godina

Od Beograda do Budimpeste se automobilom putuje 4 i po sata sa sve stajanjem od pola sata na pumpi kod Backe Topole. Ne vidim u cemu je poenta u bilo kakvoj brzoj pruzi. Osim mozda jos jedne u nizu gluposti. Zavrsite vec jednom auto put Beograd Horgos pa ce se jos brze putovati

stefan24

pre 8 godina

Srbija i Mađarska imaju veoma dobru saradnju u brojnim oblastima,a nakon zajedničkog sastanka Vlada ove dve države dogovorene su i nove saradnje, a postojeće ojačane.

Penzioner

pre 8 godina

Sinoc na partijskoj TV u imenu Pink sama demagogija a onda se ukljuce naruceni gledaoci i gle cuda tri penzosa koji hvale Vucica sto im je uzeo penzije.Kazu da je to dobro za Srbiju. A onda vodja pohvalio penzionere koji su "shvatili" u kakvom je stanju Srbija. A onda cujes po prevozu, pijaci na ulici iste te penzionere koji psuju Vucica. I svaki dan nova obecanja

Ranko

pre 8 godina

Naši putevi, železnice, su takvi da su nas svi zaobilazili. Dolaze vremena kad neće biti tako. Značajno skraćenje putovanja do Evrope je na vidiku.

prokockana šansa

pre 8 godina

Ova "nova" vlada je imala istorijsku šansu da započne sa jednom divnom praksom: da se prekinu večite populističke najave i da se o konkretnom projektu priča kada on uđe u završnu fazu realizacije. Mnogi projekti traže javnu raspravu, ali što se tiče pruga Beograd - Bar i Beograd - Budimpešta, Koridora 10, obilaznice oko Beograda, Ibarske magistrale, metroa u Beogradu... sve je tu već ispričano milijardu puta tokom proteklih 25, 50, 100 ili 150 godina.

Sudeći po ponašanju Aleksandra Vučića, ova šansa je prokockana. Preuzeo je celokupni marketinški tim Borisa Tadića u skladu sa čim je i za očekivati da će završiti na isti način. Jedino što se za sada vidi jeste da je ekipa Tadić-Đilas-Pajtić bila, ma koliko neozbiljna, mnogostruko ozbiljnija od trenutne ekipe na vlasti sudeći po Mostu preko Ade, novom mostu preko Dunava i drugim projektima koje su pokrenuli ili završili.

Odluka da napustim Srbiju 2010. godine je bila najbolja odluka u mom životu. Žao mi je prijatelja i rodbine kojima se život i dalje odvija od najave do najave, od obećanja do obećanja, ne lipši magarče do zelene trave, sve tako od kolevke do groba.

ZivkoGocic

pre 8 godina

Godinama se nista nije radilo u slucaju zeleznice, zato ja iz Lapova do Nisa danas putujem 3,5 sata vozom. Desi se i da se istalacije zapale.

misterQ

pre 8 godina

Putujem često Bgd_Bud...voz trenutno ide po redu vožnje,ali traje 8h sa graničnom kontrolom,nisu potrebne brze pruge neka i ove rekonstruišu za pristojne brzine.Ne znam koliko su ljudi upoznati sa cenama voznih karata u vozovima te vrste.
I da se naravno srede i pruge do Niša ka Skoplju...ono je strašno.

srdjan

pre 8 godina

Hahaha pa i baba moja zna da je to lepo, ali mi nikad nista necemo napraviti, bar ne za dve, tri godine, kao sto pricaju.. Vec 10 godina ne mogu da zavrae koridore, obilaznice, most u novom sadu.. Gomilu penala, losih izvodjaca, provizija i sl.. Da ovaj stvarno hoce da radi bilo sta prvo bi se resio korupcije u svojoj okolini, a onda ostale, kao sto je obecavao od kako se rodio, posto je od tada politicar. Brze pruge se u srbiji spominju vec 30 god, samo niko da ih napravi. Sina, drvo i sljunak, bas treba pamet velika u...

Luka_Laban

pre 8 godina

Sve je to lepo, ali sustina je da se privatizuje zeleznica, u kompletu, pa da vidis kako ce sve da krene na bolje, naravno, onda nece biti po direktoru preko 200.000 platica svaki mesec, ali onda nece ni rezultat na izborima biti tako povoljan za vlast!
Samo kompletna privatizacija zeleznicu spasava, oni su rupa bez dna, pardon, oni su rupa u bukvalnom smislu!

jovan

pre 8 godina

Verujem da ce do kraja godine se pokrenuti ta tema a da ce poceti gradnja pruge.Svaka cast vladama sto se bore i misle na nas koji cesto putujemo do Madjarske.

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

Mađarske kompanije su zainteresovane za privatizaciju 35 preduzeća u Srbiji,sto bi nam veoma koristilo ako bi doslo do realizacije.
(latica, 01. jul 2015 16:47)

I ja sam zainteresovana za kućicu na Tahitiju....

Svakako da bi bilo dobro da se izgradi normalna pruga Bg - Bp ali čemu preuveličavanje stvari, kada se još ništa nije započelo? I nije parče pruge Bg - Bp nikakva kičma, to su svuda i uvek autoputevi!

Šta je sa Srbijom južno od Beograda?

rotkvarija

pre 8 godina

Ah, lepa priča. Još bolje bi bilo kad bi se rekonstruisala i elektrificirala peuga Zrenjanin-Kikinda-Senta i povezala sa ovom planiranom. Sadašnje stanje pruga u Banatu je zalosno, mislim da Zrenjanin, kao grad kojem gravitira oko 150k ljudi zaslužuje takvu prugu. Elem, znajući nas, sve je ovo još daleko, ali u svakom slučaju podržavam. Svako ulaganje, pa makar i priča o tome, je pomak sa mrtve tacke i gotovo beznadeznog stanja u zeleznicama.

Igor Markovic

pre 8 godina

Drago mi je sto se napokon u ovoj zemlji razmislja i planira dugorocno. Napokon se krenulo sa obnavljanjem zastarelih pruga koje niko nije ni pogledao pre ove vlade.

milos

pre 8 godina

A ko to majke ti ide u Budimpestu??? Hrvatska je Srbiji zapad. To sto vozovi preko Madjarske idu u Beč je apsurd. Za vreme juge se išlo preko Zagreba. Zato nas Madjari rasturaju na granici, koliko nas vole!!!!

Kosa

pre 8 godina

Kamo srece da mi imamo mrezu pruga kao sto je u Italiji, Francuskoj... Cudo jedno da sve sto je dobro mi odmah kritikujemo. Zato i jesmo tu gde smo.

debelo razočaran

pre 8 godina

beše 2 godine prvo...sad 3, 3 i po ... nosite se bre vise manipulatori i varalice .. prodavaci magle !! frljate se brojevima kao šibicari na pijaci !

Tom Hardy

pre 8 godina

Pruga ce osim turistickog znacaja imati i znacaja u ekonomskom smislu po pitanju izvoza i transporta robe, i u madjarsku a takodje i dalje u evropu, i bice jako lepo videti opet vozove kroz nasu vojvodinu i sredjenu sada zapustenu prugu, a jos je dobro sto cemo ja mislim prugu raditi u nasoj zelezari a samim tim cemo i malo i ustedeti...

teks

pre 8 godina

u vase price gospodine premijeru ne veruju ni mala deca.samo ovi botovi,pa ni oni,oni rade taj necastan posao da bi zadrzali radna mesta u drzavnoj sluzbi ili za sendvic i sok.

MILOS - KALINIC

pre 8 godina

Naravno da Aleksandar Vucic vodi strogo racuna o interesima Srbije. Tako da bez obzira na razlicite procene u studijama o izvodljivosti izmedju vlada Srbije i Madjarske i kineske vlade Srbija ostaje potpuno i dosledno spremni da u taj projekat udjemo, sto se tice Srbije, vec pre kraja godine. Srbija ce biti sposobna i spremna da krene u izgradnju te pruge. Jer nam je vise dojadilo da do Budimpeste se putuje sedam sati.

Dragan

pre 8 godina

Da li ima smisla pricati o ovome danima a ni jedan metar jos nije izgradjen. Pa ovi ne mogu da zavse par kilometara saobracajnice od zrenjaninskog do pancevackog puta, (tacnije od skretanja za Kovilovo do pancevackog puta) a potrebna je kao hleb.

dm

pre 8 godina

Za Srbiju je od ključnog značaja pruga Beograd-Budimpešta i trebamo ostati potpuno dosledni da u taj projekat uđemo već pre kraja godine.

Ahil

pre 8 godina

Neka se vlada ugleda na levu i desnu ruku premijera, gospodina Stefanovica i gospodina Gasica, svi ostali disciplina rad i red mora da se postuje.

Miloje

pre 8 godina

Ubedjen sam da će naš premijer učiniti sve da se pruga završi možda za manje od tri godine. A onda ćemo do Budimpešte stizati za dva i po sata i 360 minuta...

senka vetra

pre 8 godina

Sa brzom prugom BG-Budimpesta bi se za upola smanjilo putovanje sto se tice vremena i narod bi bio voljniji da putuje, naravno verovatno bi i troskovi prevoza bili pristupacniji.

Radomir

pre 8 godina

@ Srdjan: do Budimpeste postoje 2 avionske linije (Belavia, Air Serbia), vise autobusnih i minibusnih linija (fudeks, lasta, terra, gea...) i 3 dnevna voza. Malo se informisi pre nego sto komentarises.

Kad se obnovi pruga pretpostavljam da ce to ici na ustrb autobuskih linija posto ljudi vise vole vozom putovati.

Milan1919

pre 8 godina

Znamo svi da je u zapadnoj Evropi glavno prevozno sredstvo zeleznica,primetio sam da i veliki broj ljudi kod nas putuje vozovima jer kad god udjem u voz vagoni su puni,tako da se radujem ovome i vreme je da se zeleznica podigne na visi nivo.

svasta

pre 8 godina

I necemo! Bice ograda na kojoj se ceka bar 12 sati. Dakle 8 sati do granice, 12 sati cekanja i jos sat do Budimpeste - sve ukupno: skoro 1 dan (isto koliko i na konju).

liliana

pre 8 godina

Zeleznicki saobracaj je nesto na cemu mora da se ulaze, jer bi se tako drasticno smanjili troskovi posebno ljudi koje te dve zemlje vezu, da li poslovno ili turisticki, svakako bi doprinelo boljem funkcionisanju.

mile

pre 8 godina

Super je ovo! Može se otputovati i Budimpeštu i vratiti za jedan dan! Odlično za turizam i za one koji bi da vide nešto od Madjarske, a nemaju previše para da uplaćuju aranžmane. Isplatiće se i nama i njima !

Srdjan

pre 8 godina

Pruga bez ikakve ekonomske racunice. Do Budimpeste ne postoji ni avionska linija, ni redovna autobuska linija, jos manje vozna...zbog jednog veoma prostog razloga, ne postoji interesovanje putnika. Uzimati kredite, baciti milijarde evra u nesto sto u startu znamo da ce biti neprofitabilno je van pameti....

Uroš

pre 8 godina

Za početak moramo sa komšijama rešiti problem zida, pa tek onda graditi brzu prugu. Poverenje je osnov za velike investicione projekte. Zid je veliki korak unazad u međusobnom poverenju Srbije i Mađarske.

CoolG

pre 8 godina

Za 2-3 godine zivecemo u potpuno drugacijoj Srbiji... Grad na vodi, ce biti pri zavrsetku, vozovi ce juriti 150km/h ali to mora da je tek pocetak...

anticenzura

pre 8 godina

Ja racunam i do Ns da stignem za 20 min,al kao i to mogu samo da racunam.
Meni nije jasno ko veruje u ove bajke,pa.nasi politicari kad imaju i obezbedjena sredstva ne zavrse projekat,a ne nesto drugo...

anticenzura

pre 8 godina

Ja racunam i do Ns da stignem za 20 min,al kao i to mogu samo da racunam.
Meni nije jasno ko veruje u ove bajke,pa.nasi politicari kad imaju i obezbedjena sredstva ne zavrse projekat,a ne nesto drugo...

Lemi

pre 8 godina

Neobrazovani i nemusti Premijeru!
Ne kaze se 'dvostruko manje' vec 'upola manje'.
Ako je neceg manje, ne moze ga biti - dvostruko!

Vodis drzavu, a obrazovanje ti je na nivou osnovca.

prokockana šansa

pre 8 godina

Ova "nova" vlada je imala istorijsku šansu da započne sa jednom divnom praksom: da se prekinu večite populističke najave i da se o konkretnom projektu priča kada on uđe u završnu fazu realizacije. Mnogi projekti traže javnu raspravu, ali što se tiče pruga Beograd - Bar i Beograd - Budimpešta, Koridora 10, obilaznice oko Beograda, Ibarske magistrale, metroa u Beogradu... sve je tu već ispričano milijardu puta tokom proteklih 25, 50, 100 ili 150 godina.

Sudeći po ponašanju Aleksandra Vučića, ova šansa je prokockana. Preuzeo je celokupni marketinški tim Borisa Tadića u skladu sa čim je i za očekivati da će završiti na isti način. Jedino što se za sada vidi jeste da je ekipa Tadić-Đilas-Pajtić bila, ma koliko neozbiljna, mnogostruko ozbiljnija od trenutne ekipe na vlasti sudeći po Mostu preko Ade, novom mostu preko Dunava i drugim projektima koje su pokrenuli ili završili.

Odluka da napustim Srbiju 2010. godine je bila najbolja odluka u mom životu. Žao mi je prijatelja i rodbine kojima se život i dalje odvija od najave do najave, od obećanja do obećanja, ne lipši magarče do zelene trave, sve tako od kolevke do groba.

cane

pre 8 godina

Zaista bi bilo divno sesti u udoban, brz voz i za dva sata stici do Budimpeste, a za one koji mogu sebi da priuste dalje mogu i do Bratislave, Beca.. To ce biti nasa najbrza veza sa EU.

Čava

pre 8 godina

Biće to dobar posao s'obzirom da se kod nas slabo ulagalo u pruge i Železnice generalno nisi u dobrom stanju. Samo neka se radi i neka se nešto dešava.

vidan

pre 8 godina

Ova sednica je jedna u nizu održanih između vlada dvaju država, što svedoči da odnosi dve države imaju uzlazan trend. Modernizacija pruge Beograd- Budimpešta dodatno bi doprinela zbližavanju naroda dve države, kao i integrisanju Srbije sa savremenim žeelzničkim sistemom Evrope.

teks

pre 8 godina

u vase price gospodine premijeru ne veruju ni mala deca.samo ovi botovi,pa ni oni,oni rade taj necastan posao da bi zadrzali radna mesta u drzavnoj sluzbi ili za sendvic i sok.

mara

pre 8 godina

Nadam se da će se ozbiljnije krenuti u izgradnju pruge Beograd- Budimpešta, kako bi Srbija bila bolje povezana sa evropskom železničkom infrastrukturom.

Penzioner

pre 8 godina

Sinoc na partijskoj TV u imenu Pink sama demagogija a onda se ukljuce naruceni gledaoci i gle cuda tri penzosa koji hvale Vucica sto im je uzeo penzije.Kazu da je to dobro za Srbiju. A onda vodja pohvalio penzionere koji su "shvatili" u kakvom je stanju Srbija. A onda cujes po prevozu, pijaci na ulici iste te penzionere koji psuju Vucica. I svaki dan nova obecanja

Ranko

pre 8 godina

Naši putevi, železnice, su takvi da su nas svi zaobilazili. Dolaze vremena kad neće biti tako. Značajno skraćenje putovanja do Evrope je na vidiku.

debelo razočaran

pre 8 godina

beše 2 godine prvo...sad 3, 3 i po ... nosite se bre vise manipulatori i varalice .. prodavaci magle !! frljate se brojevima kao šibicari na pijaci !

Sinobus

pre 8 godina

Vazno je da se gradi i da se zemlje povezuju! Izgradnja neophodne pruge koja ce jos vise povezati Srbiju i Madjarsku je u interesu gradjana obe zemlje!

stefan24

pre 8 godina

Srbija i Mađarska imaju veoma dobru saradnju u brojnim oblastima,a nakon zajedničkog sastanka Vlada ove dve države dogovorene su i nove saradnje, a postojeće ojačane.

senka vetra

pre 8 godina

Sa brzom prugom BG-Budimpesta bi se za upola smanjilo putovanje sto se tice vremena i narod bi bio voljniji da putuje, naravno verovatno bi i troskovi prevoza bili pristupacniji.

GigaČa

pre 8 godina

Izgradnja pruge Beograd - Budimpešta od velikog značaja je za obe države, Srbija će na taj način biti povezana sa centralnom i zapadnom Evropom, a Mađarska sa kompletnim jugom i istokom Evrope.

Dr-Agan

pre 8 godina

Ko ti ista vise veruje, covece?
Obećao si da će cena infostana da bude niza, a meni je cena visa.
Zatim si obećao da struja neće poskupeti a ona je poskupela.
Zatim si rekao da ces ukinuti tv pretplatu,a ista se vraća u istom iznosu.
Sto milijardi investicija, kanal Dunav-Morava-Vardar-Egej.
Stalno kritikujes bivšu vlast a tvoja stranka je na vlasti skoro4 pune godine.
Ko ti veruje, stvarno je znam...?

Dragan

pre 8 godina

Da li ima smisla pricati o ovome danima a ni jedan metar jos nije izgradjen. Pa ovi ne mogu da zavse par kilometara saobracajnice od zrenjaninskog do pancevackog puta, (tacnije od skretanja za Kovilovo do pancevackog puta) a potrebna je kao hleb.

rotkvarija

pre 8 godina

Ah, lepa priča. Još bolje bi bilo kad bi se rekonstruisala i elektrificirala peuga Zrenjanin-Kikinda-Senta i povezala sa ovom planiranom. Sadašnje stanje pruga u Banatu je zalosno, mislim da Zrenjanin, kao grad kojem gravitira oko 150k ljudi zaslužuje takvu prugu. Elem, znajući nas, sve je ovo još daleko, ali u svakom slučaju podržavam. Svako ulaganje, pa makar i priča o tome, je pomak sa mrtve tacke i gotovo beznadeznog stanja u zeleznicama.

liliana

pre 8 godina

Zeleznicki saobracaj je nesto na cemu mora da se ulaze, jer bi se tako drasticno smanjili troskovi posebno ljudi koje te dve zemlje vezu, da li poslovno ili turisticki, svakako bi doprinelo boljem funkcionisanju.

jovan

pre 8 godina

Verujem da ce do kraja godine se pokrenuti ta tema a da ce poceti gradnja pruge.Svaka cast vladama sto se bore i misle na nas koji cesto putujemo do Madjarske.

Ahil

pre 8 godina

Neka se vlada ugleda na levu i desnu ruku premijera, gospodina Stefanovica i gospodina Gasica, svi ostali disciplina rad i red mora da se postuje.

svasta

pre 8 godina

I necemo! Bice ograda na kojoj se ceka bar 12 sati. Dakle 8 sati do granice, 12 sati cekanja i jos sat do Budimpeste - sve ukupno: skoro 1 dan (isto koliko i na konju).

MILOS - KALINIC

pre 8 godina

Naravno da Aleksandar Vucic vodi strogo racuna o interesima Srbije. Tako da bez obzira na razlicite procene u studijama o izvodljivosti izmedju vlada Srbije i Madjarske i kineske vlade Srbija ostaje potpuno i dosledno spremni da u taj projekat udjemo, sto se tice Srbije, vec pre kraja godine. Srbija ce biti sposobna i spremna da krene u izgradnju te pruge. Jer nam je vise dojadilo da do Budimpeste se putuje sedam sati.

Tom Hardy

pre 8 godina

Pruga ce osim turistickog znacaja imati i znacaja u ekonomskom smislu po pitanju izvoza i transporta robe, i u madjarsku a takodje i dalje u evropu, i bice jako lepo videti opet vozove kroz nasu vojvodinu i sredjenu sada zapustenu prugu, a jos je dobro sto cemo ja mislim prugu raditi u nasoj zelezari a samim tim cemo i malo i ustedeti...

Uroš

pre 8 godina

Za početak moramo sa komšijama rešiti problem zida, pa tek onda graditi brzu prugu. Poverenje je osnov za velike investicione projekte. Zid je veliki korak unazad u međusobnom poverenju Srbije i Mađarske.

Predrag Marjanovic

pre 8 godina

ne znam da li je ovo mesto ali moram premijeru da kazem da Bruto domaci PDV ne postoji kao indikator jer nista ne znaci.PDV ne moze biti inostrani a neto PDV ne znam kako izgleda. Valjda nesto mora da se umanji bruto PDV da bi ostao neto!?
(vlada,ekonomista, 1. jul 2015 20:42) # Link komentara

On to ne razume, njegovo znanje je u urusavanju pravnog, ekonomskog i politickog stanja, covek se razume jedino u sendvice i naprednu stranku.

prekipeli Vozdovcanin

pre 8 godina

Za pocetak napravite ogradu u Vojvode Stepe kod beogradske 12 gimnazije kako treba. Ne moze ni jedna ulicna rekonstrukicja da se uradi kako treba.
Ta ograda je blam i sram ko je postavio. Pa onda i pruge... sredjujte, malo sutra kad ni ovo neznate.

Igor Markovic

pre 8 godina

Drago mi je sto se napokon u ovoj zemlji razmislja i planira dugorocno. Napokon se krenulo sa obnavljanjem zastarelih pruga koje niko nije ni pogledao pre ove vlade.

Kosa

pre 8 godina

Kamo srece da mi imamo mrezu pruga kao sto je u Italiji, Francuskoj... Cudo jedno da sve sto je dobro mi odmah kritikujemo. Zato i jesmo tu gde smo.

dm

pre 8 godina

Za Srbiju je od ključnog značaja pruga Beograd-Budimpešta i trebamo ostati potpuno dosledni da u taj projekat uđemo već pre kraja godine.

Srdjan

pre 8 godina

Pruga bez ikakve ekonomske racunice. Do Budimpeste ne postoji ni avionska linija, ni redovna autobuska linija, jos manje vozna...zbog jednog veoma prostog razloga, ne postoji interesovanje putnika. Uzimati kredite, baciti milijarde evra u nesto sto u startu znamo da ce biti neprofitabilno je van pameti....

CoolG

pre 8 godina

Za 2-3 godine zivecemo u potpuno drugacijoj Srbiji... Grad na vodi, ce biti pri zavrsetku, vozovi ce juriti 150km/h ali to mora da je tek pocetak...

aleks

pre 8 godina

ovo je najjači deo, citiram:

"Mi bismo možda i nešto brže mogli da završimo izgradnju pruge ne zato što smo brži ili bogatiji od Mađara već zbog ..."

ludilo :)

Milan1919

pre 8 godina

Znamo svi da je u zapadnoj Evropi glavno prevozno sredstvo zeleznica,primetio sam da i veliki broj ljudi kod nas putuje vozovima jer kad god udjem u voz vagoni su puni,tako da se radujem ovome i vreme je da se zeleznica podigne na visi nivo.

srdjan

pre 8 godina

Hahaha pa i baba moja zna da je to lepo, ali mi nikad nista necemo napraviti, bar ne za dve, tri godine, kao sto pricaju.. Vec 10 godina ne mogu da zavrae koridore, obilaznice, most u novom sadu.. Gomilu penala, losih izvodjaca, provizija i sl.. Da ovaj stvarno hoce da radi bilo sta prvo bi se resio korupcije u svojoj okolini, a onda ostale, kao sto je obecavao od kako se rodio, posto je od tada politicar. Brze pruge se u srbiji spominju vec 30 god, samo niko da ih napravi. Sina, drvo i sljunak, bas treba pamet velika u...

mile

pre 8 godina

Super je ovo! Može se otputovati i Budimpeštu i vratiti za jedan dan! Odlično za turizam i za one koji bi da vide nešto od Madjarske, a nemaju previše para da uplaćuju aranžmane. Isplatiće se i nama i njima !

Miloje

pre 8 godina

Ubedjen sam da će naš premijer učiniti sve da se pruga završi možda za manje od tri godine. A onda ćemo do Budimpešte stizati za dva i po sata i 360 minuta...

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

Mađarske kompanije su zainteresovane za privatizaciju 35 preduzeća u Srbiji,sto bi nam veoma koristilo ako bi doslo do realizacije.
(latica, 01. jul 2015 16:47)

I ja sam zainteresovana za kućicu na Tahitiju....

Svakako da bi bilo dobro da se izgradi normalna pruga Bg - Bp ali čemu preuveličavanje stvari, kada se još ništa nije započelo? I nije parče pruge Bg - Bp nikakva kičma, to su svuda i uvek autoputevi!

Šta je sa Srbijom južno od Beograda?

čitalac

pre 8 godina

Dokaz da nisu otisli tamo dzabe i da napredujemo na svim poljima.
(Strog, 1. jul 2015 17:52)

Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem(o)!

Turista

pre 8 godina

Od Beograda do Budimpeste se automobilom putuje 4 i po sata sa sve stajanjem od pola sata na pumpi kod Backe Topole. Ne vidim u cemu je poenta u bilo kakvoj brzoj pruzi. Osim mozda jos jedne u nizu gluposti. Zavrsite vec jednom auto put Beograd Horgos pa ce se jos brze putovati

milos

pre 8 godina

A ko to majke ti ide u Budimpestu??? Hrvatska je Srbiji zapad. To sto vozovi preko Madjarske idu u Beč je apsurd. Za vreme juge se išlo preko Zagreba. Zato nas Madjari rasturaju na granici, koliko nas vole!!!!

misterQ

pre 8 godina

Putujem često Bgd_Bud...voz trenutno ide po redu vožnje,ali traje 8h sa graničnom kontrolom,nisu potrebne brze pruge neka i ove rekonstruišu za pristojne brzine.Ne znam koliko su ljudi upoznati sa cenama voznih karata u vozovima te vrste.
I da se naravno srede i pruge do Niša ka Skoplju...ono je strašno.

Viktor

pre 8 godina

Ićićemo za "6 SATI I 55 MINUTA". Eureka. Ma kakav Elon Mask i "Hyperloop". Oni na zapadu žive maksimalno 100 godina, mi ovde u Evropi 1100 godina i zato možemo da priuštimo da uživamu u dugom putovanju. Zamislite ako bi stavili parnu lokomotivu ili još bolje zaprežna kola, fenomenalno.

vlada,ekonomista

pre 8 godina

ne znam da li je ovo mesto ali moram premijeru da kazem da Bruto domaci PDV ne postoji kao indikator jer nista ne znaci.PDV ne moze biti inostrani a neto PDV ne znam kako izgleda. Valjda nesto mora da se umanji bruto PDV da bi ostao neto!?

Luka_Laban

pre 8 godina

Sve je to lepo, ali sustina je da se privatizuje zeleznica, u kompletu, pa da vidis kako ce sve da krene na bolje, naravno, onda nece biti po direktoru preko 200.000 platica svaki mesec, ali onda nece ni rezultat na izborima biti tako povoljan za vlast!
Samo kompletna privatizacija zeleznicu spasava, oni su rupa bez dna, pardon, oni su rupa u bukvalnom smislu!

Istina

pre 8 godina

Ovaj covek je jako puno obecao gradjanima Srbije Najvise od svih politicara u modernoj istoriji.
Ako ne ispuni bar deo onoga sto je obecao bice zapisan kao políticar koji je od apsolutne vlasti dosao na nivo lokalne NVO osobe, a ako ispuni nesto od onoga sto je obecao Moze biti Srpska muska Angela Merkel.

ZivkoGocic

pre 8 godina

Godinama se nista nije radilo u slucaju zeleznice, zato ja iz Lapova do Nisa danas putujem 3,5 sata vozom. Desi se i da se istalacije zapale.

Radomir

pre 8 godina

@ Srdjan: do Budimpeste postoje 2 avionske linije (Belavia, Air Serbia), vise autobusnih i minibusnih linija (fudeks, lasta, terra, gea...) i 3 dnevna voza. Malo se informisi pre nego sto komentarises.

Kad se obnovi pruga pretpostavljam da ce to ici na ustrb autobuskih linija posto ljudi vise vole vozom putovati.

Za tri ili tri i po

pre 8 godina

" MOGLO BI da se putuje " - hahahaha :)
Cak i on koristi iskljucivo samo potencijalni oblik.

" za tri ili tri i po " - hahaha :)
Do skoro je sve obecavao na pod 2 godine :) Ajmo malo na 3.

Mišo Ćuković

pre 8 godina

Dr-Agan, 1: Vi ste isti kao i ovi iz DS.Oni su zaboravili koje su zakone doneli pa počeli da sopstvene zakone kritikuju, a i vi ste zaboravili šta je Vučić obećao. Vučić nije rekao da neće poskupeti ni infostan i ni struja. Čak je rekao da će struja sigurno poskupeti , ali će se voditi da to ne bude neki procenat koji nije podnošljiv.

Buca

pre 8 godina

Pored vlade Srbije i lokalna samouprava treba na lokalnom nivou da kroz mikto projekte gradi putnu i ostalu infrastrukturu i stvara bolje uslove za poslovanje privrede na lokalu.

U - SAPCU - KRAJ - SAVE

pre 8 godina

Ovakve sednice su prosto bile nezamislive, ali dolaskom Aleksandra Vucic na celo vlade uveo je divnu novinu. Ovo je jedna u nizu odrzanih sastanaka izmedju vlada dvaje drzava, sto svedoci da odnosi dve drzave imaju uzlazan trend. Modernizacija pruge Beograd Budimpesta je od kapitalnog znaca za obe drzave, dodatno bi doprinela zblizavanju naroda dve drzave, kao i integrisanju Srbije sa savremenim zelzničkim sistemom Evrope.

Lili

pre 8 godina

Mnogo infrastrukturnih projekata se razvija i svaki od njih će još više pomoći ekonomski razvoj zemlje i olakšati život svih nas u Srbiji!

prokockana šansa

pre 8 godina

Ova "nova" vlada je imala istorijsku šansu da započne sa jednom divnom praksom: da se prekinu večite populističke najave i da se o konkretnom projektu priča kada on uđe u završnu fazu realizacije. Mnogi projekti traže javnu raspravu, ali što se tiče pruga Beograd - Bar i Beograd - Budimpešta, Koridora 10, obilaznice oko Beograda, Ibarske magistrale, metroa u Beogradu... sve je tu već ispričano milijardu puta tokom proteklih 25, 50, 100 ili 150 godina.

Sudeći po ponašanju Aleksandra Vučića, ova šansa je prokockana. Preuzeo je celokupni marketinški tim Borisa Tadića u skladu sa čim je i za očekivati da će završiti na isti način. Jedino što se za sada vidi jeste da je ekipa Tadić-Đilas-Pajtić bila, ma koliko neozbiljna, mnogostruko ozbiljnija od trenutne ekipe na vlasti sudeći po Mostu preko Ade, novom mostu preko Dunava i drugim projektima koje su pokrenuli ili završili.

Odluka da napustim Srbiju 2010. godine je bila najbolja odluka u mom životu. Žao mi je prijatelja i rodbine kojima se život i dalje odvija od najave do najave, od obećanja do obećanja, ne lipši magarče do zelene trave, sve tako od kolevke do groba.

Penzioner

pre 8 godina

Sinoc na partijskoj TV u imenu Pink sama demagogija a onda se ukljuce naruceni gledaoci i gle cuda tri penzosa koji hvale Vucica sto im je uzeo penzije.Kazu da je to dobro za Srbiju. A onda vodja pohvalio penzionere koji su "shvatili" u kakvom je stanju Srbija. A onda cujes po prevozu, pijaci na ulici iste te penzionere koji psuju Vucica. I svaki dan nova obecanja

Lemi

pre 8 godina

Neobrazovani i nemusti Premijeru!
Ne kaze se 'dvostruko manje' vec 'upola manje'.
Ako je neceg manje, ne moze ga biti - dvostruko!

Vodis drzavu, a obrazovanje ti je na nivou osnovca.

anticenzura

pre 8 godina

Ja racunam i do Ns da stignem za 20 min,al kao i to mogu samo da racunam.
Meni nije jasno ko veruje u ove bajke,pa.nasi politicari kad imaju i obezbedjena sredstva ne zavrse projekat,a ne nesto drugo...

čitalac

pre 8 godina

Dokaz da nisu otisli tamo dzabe i da napredujemo na svim poljima.
(Strog, 1. jul 2015 17:52)

Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem(o)!

aleks

pre 8 godina

ovo je najjači deo, citiram:

"Mi bismo možda i nešto brže mogli da završimo izgradnju pruge ne zato što smo brži ili bogatiji od Mađara već zbog ..."

ludilo :)

Dr-Agan

pre 8 godina

Ko ti ista vise veruje, covece?
Obećao si da će cena infostana da bude niza, a meni je cena visa.
Zatim si obećao da struja neće poskupeti a ona je poskupela.
Zatim si rekao da ces ukinuti tv pretplatu,a ista se vraća u istom iznosu.
Sto milijardi investicija, kanal Dunav-Morava-Vardar-Egej.
Stalno kritikujes bivšu vlast a tvoja stranka je na vlasti skoro4 pune godine.
Ko ti veruje, stvarno je znam...?

Predrag Marjanovic

pre 8 godina

ne znam da li je ovo mesto ali moram premijeru da kazem da Bruto domaci PDV ne postoji kao indikator jer nista ne znaci.PDV ne moze biti inostrani a neto PDV ne znam kako izgleda. Valjda nesto mora da se umanji bruto PDV da bi ostao neto!?
(vlada,ekonomista, 1. jul 2015 20:42) # Link komentara

On to ne razume, njegovo znanje je u urusavanju pravnog, ekonomskog i politickog stanja, covek se razume jedino u sendvice i naprednu stranku.

misterQ

pre 8 godina

Putujem često Bgd_Bud...voz trenutno ide po redu vožnje,ali traje 8h sa graničnom kontrolom,nisu potrebne brze pruge neka i ove rekonstruišu za pristojne brzine.Ne znam koliko su ljudi upoznati sa cenama voznih karata u vozovima te vrste.
I da se naravno srede i pruge do Niša ka Skoplju...ono je strašno.

Turista

pre 8 godina

Od Beograda do Budimpeste se automobilom putuje 4 i po sata sa sve stajanjem od pola sata na pumpi kod Backe Topole. Ne vidim u cemu je poenta u bilo kakvoj brzoj pruzi. Osim mozda jos jedne u nizu gluposti. Zavrsite vec jednom auto put Beograd Horgos pa ce se jos brze putovati

mile

pre 8 godina

Super je ovo! Može se otputovati i Budimpeštu i vratiti za jedan dan! Odlično za turizam i za one koji bi da vide nešto od Madjarske, a nemaju previše para da uplaćuju aranžmane. Isplatiće se i nama i njima !

vlada,ekonomista

pre 8 godina

ne znam da li je ovo mesto ali moram premijeru da kazem da Bruto domaci PDV ne postoji kao indikator jer nista ne znaci.PDV ne moze biti inostrani a neto PDV ne znam kako izgleda. Valjda nesto mora da se umanji bruto PDV da bi ostao neto!?

teks

pre 8 godina

u vase price gospodine premijeru ne veruju ni mala deca.samo ovi botovi,pa ni oni,oni rade taj necastan posao da bi zadrzali radna mesta u drzavnoj sluzbi ili za sendvic i sok.

Viktor

pre 8 godina

Ićićemo za "6 SATI I 55 MINUTA". Eureka. Ma kakav Elon Mask i "Hyperloop". Oni na zapadu žive maksimalno 100 godina, mi ovde u Evropi 1100 godina i zato možemo da priuštimo da uživamu u dugom putovanju. Zamislite ako bi stavili parnu lokomotivu ili još bolje zaprežna kola, fenomenalno.

prekipeli Vozdovcanin

pre 8 godina

Za pocetak napravite ogradu u Vojvode Stepe kod beogradske 12 gimnazije kako treba. Ne moze ni jedna ulicna rekonstrukicja da se uradi kako treba.
Ta ograda je blam i sram ko je postavio. Pa onda i pruge... sredjujte, malo sutra kad ni ovo neznate.

Dragan

pre 8 godina

Da li ima smisla pricati o ovome danima a ni jedan metar jos nije izgradjen. Pa ovi ne mogu da zavse par kilometara saobracajnice od zrenjaninskog do pancevackog puta, (tacnije od skretanja za Kovilovo do pancevackog puta) a potrebna je kao hleb.

senka vetra

pre 8 godina

Sa brzom prugom BG-Budimpesta bi se za upola smanjilo putovanje sto se tice vremena i narod bi bio voljniji da putuje, naravno verovatno bi i troskovi prevoza bili pristupacniji.

srdjan

pre 8 godina

Hahaha pa i baba moja zna da je to lepo, ali mi nikad nista necemo napraviti, bar ne za dve, tri godine, kao sto pricaju.. Vec 10 godina ne mogu da zavrae koridore, obilaznice, most u novom sadu.. Gomilu penala, losih izvodjaca, provizija i sl.. Da ovaj stvarno hoce da radi bilo sta prvo bi se resio korupcije u svojoj okolini, a onda ostale, kao sto je obecavao od kako se rodio, posto je od tada politicar. Brze pruge se u srbiji spominju vec 30 god, samo niko da ih napravi. Sina, drvo i sljunak, bas treba pamet velika u...

Luka_Laban

pre 8 godina

Sve je to lepo, ali sustina je da se privatizuje zeleznica, u kompletu, pa da vidis kako ce sve da krene na bolje, naravno, onda nece biti po direktoru preko 200.000 platica svaki mesec, ali onda nece ni rezultat na izborima biti tako povoljan za vlast!
Samo kompletna privatizacija zeleznicu spasava, oni su rupa bez dna, pardon, oni su rupa u bukvalnom smislu!

CoolG

pre 8 godina

Za 2-3 godine zivecemo u potpuno drugacijoj Srbiji... Grad na vodi, ce biti pri zavrsetku, vozovi ce juriti 150km/h ali to mora da je tek pocetak...

milos

pre 8 godina

A ko to majke ti ide u Budimpestu??? Hrvatska je Srbiji zapad. To sto vozovi preko Madjarske idu u Beč je apsurd. Za vreme juge se išlo preko Zagreba. Zato nas Madjari rasturaju na granici, koliko nas vole!!!!

svasta

pre 8 godina

I necemo! Bice ograda na kojoj se ceka bar 12 sati. Dakle 8 sati do granice, 12 sati cekanja i jos sat do Budimpeste - sve ukupno: skoro 1 dan (isto koliko i na konju).

Srdjan

pre 8 godina

Pruga bez ikakve ekonomske racunice. Do Budimpeste ne postoji ni avionska linija, ni redovna autobuska linija, jos manje vozna...zbog jednog veoma prostog razloga, ne postoji interesovanje putnika. Uzimati kredite, baciti milijarde evra u nesto sto u startu znamo da ce biti neprofitabilno je van pameti....

debelo razočaran

pre 8 godina

beše 2 godine prvo...sad 3, 3 i po ... nosite se bre vise manipulatori i varalice .. prodavaci magle !! frljate se brojevima kao šibicari na pijaci !

Miloje

pre 8 godina

Ubedjen sam da će naš premijer učiniti sve da se pruga završi možda za manje od tri godine. A onda ćemo do Budimpešte stizati za dva i po sata i 360 minuta...

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

Mađarske kompanije su zainteresovane za privatizaciju 35 preduzeća u Srbiji,sto bi nam veoma koristilo ako bi doslo do realizacije.
(latica, 01. jul 2015 16:47)

I ja sam zainteresovana za kućicu na Tahitiju....

Svakako da bi bilo dobro da se izgradi normalna pruga Bg - Bp ali čemu preuveličavanje stvari, kada se još ništa nije započelo? I nije parče pruge Bg - Bp nikakva kičma, to su svuda i uvek autoputevi!

Šta je sa Srbijom južno od Beograda?

Uroš

pre 8 godina

Za početak moramo sa komšijama rešiti problem zida, pa tek onda graditi brzu prugu. Poverenje je osnov za velike investicione projekte. Zid je veliki korak unazad u međusobnom poverenju Srbije i Mađarske.

Ahil

pre 8 godina

Neka se vlada ugleda na levu i desnu ruku premijera, gospodina Stefanovica i gospodina Gasica, svi ostali disciplina rad i red mora da se postuje.

Radomir

pre 8 godina

@ Srdjan: do Budimpeste postoje 2 avionske linije (Belavia, Air Serbia), vise autobusnih i minibusnih linija (fudeks, lasta, terra, gea...) i 3 dnevna voza. Malo se informisi pre nego sto komentarises.

Kad se obnovi pruga pretpostavljam da ce to ici na ustrb autobuskih linija posto ljudi vise vole vozom putovati.

cane

pre 8 godina

Zaista bi bilo divno sesti u udoban, brz voz i za dva sata stici do Budimpeste, a za one koji mogu sebi da priuste dalje mogu i do Bratislave, Beca.. To ce biti nasa najbrza veza sa EU.

Tom Hardy

pre 8 godina

Pruga ce osim turistickog znacaja imati i znacaja u ekonomskom smislu po pitanju izvoza i transporta robe, i u madjarsku a takodje i dalje u evropu, i bice jako lepo videti opet vozove kroz nasu vojvodinu i sredjenu sada zapustenu prugu, a jos je dobro sto cemo ja mislim prugu raditi u nasoj zelezari a samim tim cemo i malo i ustedeti...

vidan

pre 8 godina

Ova sednica je jedna u nizu održanih između vlada dvaju država, što svedoči da odnosi dve države imaju uzlazan trend. Modernizacija pruge Beograd- Budimpešta dodatno bi doprinela zbližavanju naroda dve države, kao i integrisanju Srbije sa savremenim žeelzničkim sistemom Evrope.

dm

pre 8 godina

Za Srbiju je od ključnog značaja pruga Beograd-Budimpešta i trebamo ostati potpuno dosledni da u taj projekat uđemo već pre kraja godine.

liliana

pre 8 godina

Zeleznicki saobracaj je nesto na cemu mora da se ulaze, jer bi se tako drasticno smanjili troskovi posebno ljudi koje te dve zemlje vezu, da li poslovno ili turisticki, svakako bi doprinelo boljem funkcionisanju.

MILOS - KALINIC

pre 8 godina

Naravno da Aleksandar Vucic vodi strogo racuna o interesima Srbije. Tako da bez obzira na razlicite procene u studijama o izvodljivosti izmedju vlada Srbije i Madjarske i kineske vlade Srbija ostaje potpuno i dosledno spremni da u taj projekat udjemo, sto se tice Srbije, vec pre kraja godine. Srbija ce biti sposobna i spremna da krene u izgradnju te pruge. Jer nam je vise dojadilo da do Budimpeste se putuje sedam sati.

jovan

pre 8 godina

Verujem da ce do kraja godine se pokrenuti ta tema a da ce poceti gradnja pruge.Svaka cast vladama sto se bore i misle na nas koji cesto putujemo do Madjarske.

Igor Markovic

pre 8 godina

Drago mi je sto se napokon u ovoj zemlji razmislja i planira dugorocno. Napokon se krenulo sa obnavljanjem zastarelih pruga koje niko nije ni pogledao pre ove vlade.

Milan1919

pre 8 godina

Znamo svi da je u zapadnoj Evropi glavno prevozno sredstvo zeleznica,primetio sam da i veliki broj ljudi kod nas putuje vozovima jer kad god udjem u voz vagoni su puni,tako da se radujem ovome i vreme je da se zeleznica podigne na visi nivo.

mara

pre 8 godina

Nadam se da će se ozbiljnije krenuti u izgradnju pruge Beograd- Budimpešta, kako bi Srbija bila bolje povezana sa evropskom železničkom infrastrukturom.

Kosa

pre 8 godina

Kamo srece da mi imamo mrezu pruga kao sto je u Italiji, Francuskoj... Cudo jedno da sve sto je dobro mi odmah kritikujemo. Zato i jesmo tu gde smo.

Čava

pre 8 godina

Biće to dobar posao s'obzirom da se kod nas slabo ulagalo u pruge i Železnice generalno nisi u dobrom stanju. Samo neka se radi i neka se nešto dešava.

Ranko

pre 8 godina

Naši putevi, železnice, su takvi da su nas svi zaobilazili. Dolaze vremena kad neće biti tako. Značajno skraćenje putovanja do Evrope je na vidiku.

GigaČa

pre 8 godina

Izgradnja pruge Beograd - Budimpešta od velikog značaja je za obe države, Srbija će na taj način biti povezana sa centralnom i zapadnom Evropom, a Mađarska sa kompletnim jugom i istokom Evrope.

Sinobus

pre 8 godina

Vazno je da se gradi i da se zemlje povezuju! Izgradnja neophodne pruge koja ce jos vise povezati Srbiju i Madjarsku je u interesu gradjana obe zemlje!

stefan24

pre 8 godina

Srbija i Mađarska imaju veoma dobru saradnju u brojnim oblastima,a nakon zajedničkog sastanka Vlada ove dve države dogovorene su i nove saradnje, a postojeće ojačane.

U - SAPCU - KRAJ - SAVE

pre 8 godina

Ovakve sednice su prosto bile nezamislive, ali dolaskom Aleksandra Vucic na celo vlade uveo je divnu novinu. Ovo je jedna u nizu odrzanih sastanaka izmedju vlada dvaje drzava, sto svedoci da odnosi dve drzave imaju uzlazan trend. Modernizacija pruge Beograd Budimpesta je od kapitalnog znaca za obe drzave, dodatno bi doprinela zblizavanju naroda dve drzave, kao i integrisanju Srbije sa savremenim zelzničkim sistemom Evrope.

rotkvarija

pre 8 godina

Ah, lepa priča. Još bolje bi bilo kad bi se rekonstruisala i elektrificirala peuga Zrenjanin-Kikinda-Senta i povezala sa ovom planiranom. Sadašnje stanje pruga u Banatu je zalosno, mislim da Zrenjanin, kao grad kojem gravitira oko 150k ljudi zaslužuje takvu prugu. Elem, znajući nas, sve je ovo još daleko, ali u svakom slučaju podržavam. Svako ulaganje, pa makar i priča o tome, je pomak sa mrtve tacke i gotovo beznadeznog stanja u zeleznicama.

Mišo Ćuković

pre 8 godina

Dr-Agan, 1: Vi ste isti kao i ovi iz DS.Oni su zaboravili koje su zakone doneli pa počeli da sopstvene zakone kritikuju, a i vi ste zaboravili šta je Vučić obećao. Vučić nije rekao da neće poskupeti ni infostan i ni struja. Čak je rekao da će struja sigurno poskupeti , ali će se voditi da to ne bude neki procenat koji nije podnošljiv.

Istina

pre 8 godina

Ovaj covek je jako puno obecao gradjanima Srbije Najvise od svih politicara u modernoj istoriji.
Ako ne ispuni bar deo onoga sto je obecao bice zapisan kao políticar koji je od apsolutne vlasti dosao na nivo lokalne NVO osobe, a ako ispuni nesto od onoga sto je obecao Moze biti Srpska muska Angela Merkel.

Buca

pre 8 godina

Pored vlade Srbije i lokalna samouprava treba na lokalnom nivou da kroz mikto projekte gradi putnu i ostalu infrastrukturu i stvara bolje uslove za poslovanje privrede na lokalu.

ZivkoGocic

pre 8 godina

Godinama se nista nije radilo u slucaju zeleznice, zato ja iz Lapova do Nisa danas putujem 3,5 sata vozom. Desi se i da se istalacije zapale.

Za tri ili tri i po

pre 8 godina

" MOGLO BI da se putuje " - hahahaha :)
Cak i on koristi iskljucivo samo potencijalni oblik.

" za tri ili tri i po " - hahaha :)
Do skoro je sve obecavao na pod 2 godine :) Ajmo malo na 3.

Lili

pre 8 godina

Mnogo infrastrukturnih projekata se razvija i svaki od njih će još više pomoći ekonomski razvoj zemlje i olakšati život svih nas u Srbiji!