Automobili

Utorak, 25.10.2011.

09:45

Tesla izgubio od Top Geara

Američki proizvođač električnih automobila Tesla Motors izgubio je prvu parnicu koju je pokrenuo protiv kuće BBC i autora emisije Top Gear.

Izvor: B92

Default images

Kompanija Tesla Motors podnela je u aprilu 2011. tužbu sudu u Londonu zbog "laži i dezinformacija" koje su iznete u jednoj epizodi Top Gear-a iz 2008. U tužbi je rečeno da su voditelji tada izneli "pogrešne informacije o ponašanju i pouzdanosti Tesla Roadstera".

Da podsetimo, Tesla je povodom pokretanja parnice naveo nekoliko spornih detalja prikazanih u emisiji: Prvo, Roadster je ostao bez električne energije pa je njih četvoro moralo da ga gura nazad u hangar. Zatim, kočnice ovog automobila nisu bile ispravne zbog čega ga nije bilo moguće testirati.

Rečeno je i da autonomija ovog modela iznosi 90 km, a zapravo je 340 km. Na kraju, motor jednog Roadstera se pregrejao pa nije bilo moguće pokrenuti ga i nijedan od dva Roadstera nije bio upotrebljiv.

U međuvremenu, sud u Londonu odbacio je navode iz optužnice i presudio u korist tužene strane. Na taj način Tesla je izgubio jednu pravnu bitku, ali ne i rat. Saslušanje će se nastaviti i po drugim osnovama koje su navedene u tužbi, a nisu razmatrane na prvom suđenju.

Tesla Motors tuži Top Gear

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: