Automobili

Ponedeljak, 08.07.2013.

08:58

Opel predstavlja novu Monzu u Frankfurtu

Nakon gotovo tri decenije od poslednje verzije Opelovog liksuznog kupea, nemački proizvođač priprema novi automobil pod starim imenom - Monza.

Izvor: B92

Default images

Koncept Opel Monza doživeće svetsku premijeru na Sajmu automobila u Frankfurtu koji se održava 12-22. septembra, a uoči premijere ovog automobila, izvršni direktor Opela, dr Karl-Tomas Nojman (Karl-Thomas Neumann) pružio je prvi kratak uvid u ovu studiju.

"DRIVE!2022 je strategija za budućnost Opela kao kompanije i kao brenda“, kaže dr. Nojman.

"Ona pokriva čitav spektar tema i elemenata, a u pogledu budućnosti naših modela, skupili smo sve naše ciljeve u koncept Opel Monza, koji predstavlja našu viziju Opelove budućnosti i naše osnovne vrednosti - nemački inženjering i preciznost u kombinaciji sa dizajnom i inovacijama pogodnim za svakodnevnu upotrebu. Nova Monza je studija koja će imati dugoročan uticaj na sledeću generaciju Opelovih modela", objašnjava Karl-Tomas Nojman.

Koncept Monza fokusira se na dve glavne teme koje će biti prioritet za više od 6000 inženjera, tehničara i dizajnera u Riselshajmu koji će razvijati sledeću generaciju Opelovih modela - efikasnost i povezanost. On treba da demonstira efikasnost kroz svoju arhitekturu i upotrebu savremenih materijala, kao i u pogledu njegove aerodinamičnosti i revolucionarnih pogonskih rešenja.

Radi izražavanja Opelove potrage za većom efikasnošću, studija predstavlja evoluciju Opelove dizajnerske filozofije, sa konturama karoserije koje stvaraju osećaj okretne sportske prirode, pre nego čiste snage mišića. Ova crta dizajna je odmah primetna u oblikovanju prednjeg dela vozila.
Nizak stav sa glatkim linijama, jasno definisana hauba i upečatljiv tretman prednjih svetala zajedno automobilu ističu sportski karakter.

Dodatno razvijene prepoznatljive Opelove teme su utisnute u celokupan izgled - tipičan nabor na haubi deluje više trodimenzionalno te je stoga upečatljiviji, dok se hromirana šipka na rešetki koja nosi Opelov logo sada penje ka gore sa krilcima na vrhovima.

U Opelu kažu da koncept Monza donosi sportski izgled dizajniran da odslikava efikasnost, uzbuđenje i zabavu tokom vožnje. Sportska privlačnost Opelovih modela je oduvek bila neraskidivo povezana sa funkcionalnošću, te u tom pogledu novi koncept odaje počast prvobitnom Opel Monza kupeu, koji je pravljen između 1978. i 1986. godine.

Inače, originalna Monza bila je prvi automobil na tržištu sa digitalnim displejom na instrument tabli, a novi koncept Monza nastavlja sa ovom temom. On će prema rečima ljudima iz Opela uvesti revolucionarne tehnologije za buduće mogućnosti multimedijalnih sadržaja i povezivosti, pokazujući na koji način će Opelovi automobili sledeće generacije odgovarati na potrebe blisko povezanog i društva koje voli da deli informacije.

Time će biti obezbeđena buduća individualna mobilnost koja je više od prostog iskustva vožnje.

Nova Monza imaće premijeru na auto-salonu u Frankfurtu. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa konceptnom verzijom, a pretpostavlja se da će Opel želeti da vidi kakve su reakcije publike i stručne javnosti, pre nego što se odluči da tržištu ponudi serijski model.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: