Automobili

Petak, 22.09.2006.

20:11

Kineski diskovi ugrožavaju bezbednost

Nijedan zapadni političar prilikom posete Kini ne propušta da naglasi značaj zaštite autorskih prava. Međutim, problem nije samo u plagijatima. Prema izjavi Andrea Taschinija, predstavnika Brembo-a, pojedini veliki proizvođači kočnih komponenata imaju svoje pogone u Kini.

Priredio: Boris Stojić

Izvor: B92

Default images

Gospodin Taschini pri tome vidi problem u činjenici da, prema njegovim rečima, ovi proizvodi ne odgovaraju evropskim normama i zahtevima. „Više od jedne trećine kočnih diskova na tržištu rezervnih delova ispoljava značajne nedostatke. Rezultati analize većeg broja saobraćajnih nezgoda bacili su svetlo na ovaj problem“, objašnjava Taschini. Dalje se navodi da komponente nezadovoljavajućeg kvaliteta vrlo često potiču sa Dalekog istoka.
Učešće u razjašnjavanju uzroka pojedinih teških saobraćajnih nesreća prouzrokovanih problemima ili otkazima kočnih sistema vozila podstaklo je Brembo na sprovođenje sopstvenih istraživanja. U tom okviru po sistemu slučajnog izbora kupljeno je 200 raznih kočnih diskova, poreklom od nezavisnih proizvođača rezervnih delova ali i od zvaničnih snabdevača vodećih proizvođača automobila.

Diskovi su zatim detaljno provereni i ispitani u Brembovim laboratorijama. Rezultati istraživanja bili su, prema Taschiniju, delom prilično obeshrabrujući. Primera radi, u velikom broju slučajeva otkriven je problem odstupanja dimenzija diskova od propisanih. Posledice toga su problemi u montaži, vibracije u eksploataciji, pa i pregrevanje diskova što može biti posebno opasno. Manjkavosti u procesu proizvodnje i nedovoljan kvalitet korišćenih materijala takođe su ustanovljeni u značajnom broju slučajeva, a kod 10% ispitanih diskova ustanovljene su greške koje mogu dovesti i do loma.
Taschini smatra da je uzrok problema činjenica da na evropskom nivou ne postoje propisi koji bi propisivali kvalitet kočnih diskova na tržištu rezervnih delova, za razliku od, na primer, kočnih pločica ili točkova. Pored svega, ovakvi delovi na tržištu se isporučuju po istoj ceni kao i oni koji ispunjavaju norme kvaliteta i sigurnosti. Na taj način pojedini proizvođači povećavaju svoju dobit, i to na račun bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Pri svemu ovome, Taschini naglašava da je važno reći da nije svaki deo proizveden u Kini automatski lošeg kvaliteta, već da to zavisi pre svega od toga da li se odgovorni za proizvodnju pridržavaju propisa i standarda iz ove oblasti. Rešenje problema on vidi pre svega u uvođenju odgovarajuće pravne regulative koja bi na ove korake primorala sve proizvođače diskova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: