Fiat Stilo 1,9 JTD

Italijanska fabrika automobila iz Torina je proizvođač vozila koja su u Srba stekla popularnost još pre tridesetak godina. "Topolino" (da ne spominjemo "Fiću"), "tristać", pa onda Uno i dosadni 132 ("Brzine idu u 'H'!") su samo neki od Fiatovih predstavnika, koji su vladali ovim prostorima. Onda su stigle devedesete sa krizom kod nas, ali i u Fiat-u. Ipak, Italomania je ovde i tada bila na zavidnom nivou. Predstavnici 90-ih, Punto, Bravo i Brava su i danas "rado viđeni gosti" na našim ulicama. Novi vek je doneo novu mladost torinske fabrike, čemu su prvenstveno doprineli i novi modeli, među kojima se posebno izdvaja i junak naše priče – model Stilo.

Piše: Marko Tanasković

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.07.2007.

09:47

Default images

Testirani automobil nam je ustupio auto - plac BeoAfrica

Sa troja vrata, molim!

Fiat Stilo se proizvodi od 2001.godine u tri verzije – hečbek sa troja i petoro vrata, kao MultiWagon, tj. karavan i predstavljaju naslednike para Bravo i Brava. Nama je iz BeoAfrike, uvoznika polovnih vozila, na trodnevni test stigao "sportista" – Fiat Stilo sa troja vrata i JTD dizel motorom snage 125 KS, koji je našem mišljenju najbolja verzija Stila.

Kao prvo, model sa troja vrata se odlikuje odličnim dizajnom koga karakteriše upotreba oštrih linija, bez mnogo zaobljenja, čime se Stilo bitno razlikuje od konkurencije. Naročito je uočljiva bočna linija vozila, koja se spušta od zadnjih svetala ka prednjim i koja Stilu daje posebnu notu agresivnosti.

Kod ostala dva modela, bočna linija je paralelna sa pragom vozila što daje modelu klasičan, da ne kažemo dosadan izgled.

Ovom subjektivnom utisku dodajemo i podatak da je "sportista" kraći, ali i širi i niži od ostala dva modela, što mu daje svakako i "brži" izgled.
U automobilu se sedi nisko, što će se svideti svim sportski nastrojenim vozačima, kojima je ovaj model i namenjen.

Vozačko sedište je moguće podešavati u više pravaca, a tu je i točkić kojim se podešava naslon u lumbalnom predelu. Prostora za zadnjoj klupi je moglo biti i više, ali kako je reč o kupeu, možemo reći da smo zadovoljni raspoloživim.

Trokraki volan, podesiv po visini i po dubini, opremljen je i progresivnim servom sa City modom.

Ovde ćemo pomenuti i jedan retko pominjani deo standardne opreme, a reč je i automobilskoj trubi. Italijani su u Stila stavili komad koji stvarno upozorava na najbolji mogući način svojim prodornim zvukom.
Instrumentacija je standardno dizajnirana i ne odlikuje se nekim specijalnim detaljem, osim što se između analognih pokazivača brzine, obrtaja motora, našlo mesta i za dovoljno veliki ekran.

Osim podataka sa trip kompjutera, na njemu možete videti i podatke sa fabričkog audio uređaja, kao i nivo ulja u motoru.

Centralnom konzolom dominira radio CD uređaj, koji "u saradnji" sa šest ugrađenih zvučnika daje odličan zvuk. Doduše, samo preko CD-a, jer FM tjuner iz nekog razloga nije mogao da "uhvati" nijednu stanicu.

Ispod audio komponente smešten je manuelni klima uređaj, koji je sasvim dobro služio i hladio kabinski prostor. Ovde moramo reći da nismo preterano zadovoljni upotrebljenom plastikom. Doduše, ona je izgledala kao sa fabričkih slika, što znači je reč o pre svega izdržljivoj, ali ne preterano lepoj smesi. Za sigurnost je zadužen čitav niz "sitnica".

U kabini se nalaze četiri vazdušna jastuka, od kojih su oni smešteni ispred vozača i suvozača izvedeni u MultiStage tehnici. Reč je o posebno tipu "pametnog" airbag-a, koji se u zavisnosti od jačine udara naduvava određenom količinom vazduha.

Za sigurnost u toku vožnju zaduženi su ABS sa EBD (elektroska preraspodela kočenja), a tu je i ASR – sistem protiv proklizavanja.

JTD

Najbolji deo ovog Stila je ujedno i ponos inženjera iz Torina, a u pitanju je JTD dizel agregat radne zapremine 1910 ccm, koji razvija 115 KS (85 kW) pri 4000 obrtaja u minutu.

Motor je opremljen Unijet common rail sistemom ugrizgavanja nafte, a tu je i turbo kompresor sa varijabilnom geometrijom i interkulerom.

Iz fabričkih podataka pročitali smo da je maksimalni orbtni moment od 225 Nm dostupan već na 2000 obrtaja, pa smo jedva čekali da pritisnemo popučicu gasa. Ali pre gasa potrebno je i ubaciti ručicu petostepenog menjača u prvu brzinu.

Ovde smo se sreli sa prvim većim neprijatnim iznenađenjem, a to je papučica kvačila.

Naime, njen hod je i isuviše dugučak plus što smo pri "upoznavanju" oseliti i nekakav čudni međuhod. Ipak, utisci iz vožnje su ovaj utisak popravili.

Kada smo kod kvačila recimo da se petostepeni menjač pokazao sasvim dobrim, iako je hod između brzina možda malo duži, pogotovo ako želite da agresivnije vozite.

Go!

Napokon smo stigli i do utisaka iz vožnje. Iako je naš polovnjak prešao preko 180 hiljada kilometara, on prosto leti! Gas prima bez pogovora, a problem sa kvačilom u tomu vožnje jednostavno nismo primećivali.

Maksimalna brzina "sa papira" od 192 km/h verujemo da je i pored značajne kilometraže dostižna, ali ne i neophodna.

Stilo lako stiže do 150-160, a da ne govorimo o nekim nižim vrednostima, pa ako želite da sačuvate dozvolu potrebno je češće gledati u brzinomer.
Preglednost?

Hm... Problem sa širokim zadnjim stubovima, karakterističnim za sve nove automobile i ovde je prisutna i na njih se čovek mora navići. Ali kao se navići da najmanje "ikad viđene" retrovizore?

Iako se u njima vidi sve kao u većim modelima, vozila su manja, a samim tim i slabije uočljiva.
Prosečna potrošnja dizela nakon trodnevnog testa iznosila je 9 litara na pređenih 100 kilometara.

S obzirom da smo vreme provodili isključivo u gradu, uključujući i petak popodne, kao i da nismo štedeli motor, možemo reći da potrošnja je bila u granicima prihvatljivog, odnosno da bi se lako mogla spustiti na 8-8,5 litara na 100 km u gradu.

Da!

Suvozaèeva vrata su se jedino ovako mogla otvoriti
I na kraju, da li je Fiat Stilo dobra kupovina? Ako želite da uživate u brzoj vožnji i odličnom osećaju u toku iste, onda je naš odgovor – da!

Ako ipak preferirate veći auto, koji će pružiti više mesta na zadnjoj klupi, ali i u prtljažnom prostoru, koji kod kupe Stila 305 litara, onda biste mogli da razmislite o modelu sa petoro vrata ili čak MultiWagon-u.

Cena voženog modela je 7700 evra. Iako se čini možda malo većom, podsetićemo vas na fantastični JTD motor i bogat paket opreme.

Ovakav novi Stilo u Delta Autu košta preko 20 hiljada evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

253 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: