Četvrtak, 28.05.2015.

08:50

Škoda Octavia 2.0 TDI Elegance

Izvor: B92

Škoda Octavia 2.0 TDI Elegance IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Darko

pre 8 godina

Novu Octaviu (1.6tdi 105, srednji paket) sam uzeo u Januaru ove godine, i za 6 mjeseci sam prešao oko 12000km. Dugo sam mjerkao koji novi auto da uzmem, i detaljno sam proučio konkurenciju - za 16,000eur teško da je mogao bolji nov auto da se uzme.
Utisci su jako povoljni, i nekih većih zamjerki nemam. Vozio sam i Golfa 7 sa identičnim motorom/opremom, i nisam uspio pronaći bilo kakve razlike.
Sam motor je dovoljno jak za 1300kg težak auto, 105ks nije za divljanje, ali solidnih 250Nm omogućava opuštenu, sigurnu i štedljivu vožnju.
Ako želite baš brzo da vozite - možete i to, naplaćao sam se dosta kazni za brzu vožnju, djelimično i zbog toga što je subjektivni osjećaj brzine zavaravajući. Auto je udoban, iako čvrst, sigurno prolazi kroz krivine, i osjećate se ušuškano u unutrašnjosti. Zadnja klupa je udobna, što je potvrdio i moj korpulentni drugar (193cm, 100kg) koji se udobno vozio 600km kroz Srbiju i Crnu Goru.
Auto je kvalitetno sklopljen, ne cvrči i ne lupka. Dimenzije su u početku nezgodne, ali privikavanje je brzo zbog velikih i preglednih retrovizora. Ja živim na primorju CG, i nemam problema sa gužvama i provlačenjima (pre)uskim uličicama. Potrošnja je sjajna, na dužim relacijama ispod 5 litara (4.7-4.9) i to bez truda da ekonomično vozim. Čisto gradska vožnja uzima nekih 6-6.5 litara, i to jako kratke relacije, nedostizanje radne temperature, itd...
Sve u svemu, vozilo za preporuku za nas što ne patimo od 'statusnih simbola' i sličnih ložačkih priča.
Pozdrav!

Aleksandar

pre 8 godina

Na komentarima uvek isto... Ja ne bih nikad, ovaj laze, lici mi na audija, lici mi na dvokolice, za te pare mogu, i td... Opet za vecinu komentatora je zajednicka stvar da komentarisu nesto sto nikad nisu probali i da im se vecina komentara odnosi na nesto sto je stvar ukusa. Ako zanemarite to, dolazite do zakljucka da je ovo fenomenalan auto. Vozio sam tri razlicite, svaka tdi, ni jedna nije imala nikakav znacajan problem, cena servisa je smesna, cak ni zamajac nije sto je nekad bio (cena u ovlascenom servisu od 50000 rsd za auto koji kosta 20000 eura, a zamena se radi jednom u 150k km je meni zaista prihvatljiva), potrosnja je tacno kako pise u tekstu (ne po bordu, vec cep-cep punjenjem)... Mazde, renoi i ostalo se kupuje srcem, skoda razumom i to je cela prica. A ne kudite konje koje niste jahali...

zorsula

pre 8 godina

Fazon kod skode je sto kad je kupujete ne kupujete skodu kao marku automobila nego VW tehnologiju.Zbog toga je malo skuplja od slicne konkurencije jer ipak ispod lima ima sto ima Golf VI i Golf VII.Sto se tice unutrasnjosti koliko para toliko muzike ali je sva plastika dobro napravljena,izdrzace mnogo kilometara.Meni se licno ne svidja mali turbo benzinci,probao sam 1.2 jedno stotinak km i nije to to.Ipak auto nije mali.Dizeli su ok,samo zao mi je sto 2.0 tdi nema sa recimo 120 konja,taj bi presao milion a turbina bi trajala isto toliko...

Dundo Maroje

pre 8 godina

Znam dvojicu koji su dva pežoa zamenili za dve nove oktavije.
Ljudi ni danas ne mogu da se naviknu na "raskoš" i "materijale" škode.
Toliko o tome na šta materijalima i dizajnom liči enterijer oktavije.

Sasha

pre 8 godina

@Opelovac
Čini ti se. Imam prethodnu Octaviu Elegance i vozio se u novoj. Materijali nikako nisu ti na koje misliš. Nisu baš kao u Bentley, da se ne razumemo pogrešno, ali ostavlja mnoge na kilometar, počev od Fiata, Koreanaca, Citroën itd. Sasvim je prijatno na dodir i ne odzvanja nigde, ne krcka i slično.

viliman

pre 8 godina

Preko 800000 sa dve oktvavije sam presao,1.8 tsi,160 ks.Na obe zamenjeni lanac i lancanici na 300000 i zamenjene dizne sa usisnim granama.Vi sto prelazite 10000-15000 godisnje,vasi komentari su suvisni ovde!!!!

Alex

pre 8 godina

@Alex
Kakva te serija 3, A4 i C klasa spopali kada je Octavia na platformi Golfa. :) Gore pomenuti su srednja premijum klasa, znaci neuporedivo. Octavia je osiromaseni Golf sa gepekom, decko.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Replay, 31. maj 2015 10:34)
Pazi dečko, kao prvo oni jesu viša klasa ali ja sam komentarisao u odnosu na ponudu prostora za jednu porodicu nemaju nikakve šanse pored Oktavije. Nisam verovao da su nemački inženjeri napravili automobile od po 4,7m a da su uspeli toliko da smanje kabinu da ne mogu da se prevezu 4 odrasle osobe duže od 200km a da ne dobiju upalu leđa ili kolena. U tom kontekstu, za ljude koji bi eventualno gledali ta vozila kao porodična , gore pomenuti ne dolaze u obzir već mora da se kupuje A6, BMW 5 i E klasa. To ko želi premijum npr.
Drugo, Oktavija je osiromašeni Golf koliko je i Golf osiromašeni Audi A3, tj svaki auto je priča za sebe. Iako je na platformi Golfa , Oktavija je veći auto sa većim međuosovinskim rastojanjem i gepekom od 590 l u limuzinskoj verziji. Prostraniji auto i porodična limuzina za razliku og tog Golfa, koji je kompakt klasa. Pozdrav!

Opelovac

pre 8 godina

Ova tvrda i siva plastika kao da je preneta iz nekog kineskog modela.
Nemogu da verujem da danas skoro svi proizvodjaci automobila koriste ovu jeftinu i smrdljivu plastiku
pa cak i neke prestizne marke.
Nekada su lade i zastave imale kvlitetniju unutrasnjost od ovih danasnjih.
Ovo smanjivanje mase i trka za sto vecom zaradom dovesce do toga da nece biti bitne razlike u kvalitetu vec samo u ceni.

ns_Teletabis

pre 8 godina

@ marko

Podešavanje torzije može biti i udobno i tvrđe ali nikada ili jako retko se može podesti i na udobnost i dobro ležanje što je kod multilinka lakše i češće ostvarivo. Evo i primera i to dobrog , Mondeo ... kod njega je nazad multilink koji je i udoban i dobro leži i to bez obzira na broj putnika i kofera .

Torzija kao rešenje u klasi automobila dužine 4,7 m je za mene odraz slabosti i uštede . Ako se automobil vozi umereno niko neće biti ugrožen i nebezbedan , ali svi koji voze znaju o tom osećaju da auto čvrsto stoji na drumu , pun ili prazan nema veze .

Torzija je svakako primerenija manjim , lakšim i gradskim automobilima.Jeftinija je za izradu i zato je ubačena kao rešenje kod "slabijih" motorizacija.Kod automobila sa torzijom češće otkazuju zadnji amortizeri pa se to dešava i kod octavie i o tome je pisao poznati Auto Motor und Sport, a takođe su na svom testu spominjali malu nervozu na upravljanju kod brzih krivina itd.

ns_Teletabis

pre 8 godina

Sad još malo o motorima ... već osam godina VW dobija nagrade "engine of the year" za tsi seriju motora u klasama ispod 1200 cm3 i 1400 cm3 . Ja se slažem da je to odličan koncept ali kad nešto dobija nagrade i pri tome se kvari a proizvođač stalno ponavlja kako je baš sad sve rešio , morate priznati da se pomalo gubi potrošačko poverenje ?
Ipak živimo u doba interneta kada su sve informacij elako proverljive i samo jedna pretraga sa ključnim rečima "tsi problems" će vas uveriti u ovo što pričam .
Da sramota bude veća Tiguan sa 1.4 tsi motorom se 3x zaustavio na testu već spomenutog časopisa Auto Motor und Sport ...
evo i linka:
http://www.auto-motor-und-sport.de/dauertest/vw-tiguan-im-dauertest-haertetest-ueber-100000-kilometer-3337745.html

@ viliman

nažalost ja znam dosta loših primera istina sa 1.2 i 1.4 tsi motorima ali i sa 1.8 mada što je zapremina veća , problema je sve manje . Moj majstor kaže da je 2.0 tfsi odličan ali i da on zahteva dosta održavanja .

Ja zaista vozim automobile

pre 8 godina

@ (MNE, 31. maj 2015 14:35)

Cim je nekome glavni argument u diskusiji konjska snaga motora iskusnijima je sve jasno. Pokusacu i da razjasnim tvrdnju po kratkom postupku:
- obrtni moment igra ogromnu ulogu, vrlo cesto i daleko bitniju
- pneumatici i njihove dimenzije
- tezina automobila
- transmisija

Na kraju ne znam zbog cega je coveku potreban auto preko 150 konja, bez da ispadne da branim oktaviju jer to nije slucaj, auto je radni konj svakako ali ja licno ga ne bih uzeo... samo mi nije jasno gde vi trkaci zurite i kuda bi se trkali to ili je bitno da imate vece stado od komsije pa zbog toga.

Marko

pre 8 godina

@ns Teletabis
Torziona osovina i multilink se ne razlikuju toliko po udobnosti (osim na bas izrazenoj udarnoj rupi), nego u drzanju prilikom duple nagle promene pravca. Prosecan putnik nema sanse da oseti razliku prilikom svakodnevne voznje. Ako se cesto vozi dosta tereta multilink je dugotrajniji, ali i skuplji za popravak.
Benzinci iz ove EA211 serije nemaju problema i odlicni su. Mali 1.2 se bukvalno ne cuje na niskim obrtajima i leru, a ima sasvim solidne performanse i pristojnu potrosnju. Za one koji prelaze do 15-20k godisnje, benzinac je bolji izbor.
P.S. Nije "cak sta vise", nego samo "cak" ili "stavise". ;)

viliman

pre 8 godina

1.8 tsi,160 ks, A5,vozio kao sluzbeni,za 6 godina 510000 km,redovni servisi,prosek 8 l,sada vozim A6 1.8 tsi,160 ks,iza mene ostaju mnogo jaci i skuplji modeli,1l ulja na 15000 predjenih km,kod obe,vrhunski auto

MNE

pre 8 godina

Varaš se prijatelju.Ja sam imao ovakvu sa 150 ks Tdi i mnogo skuplji automobili su gutali prašinu za ovom Octavijom. 
(Rehabilitacija, 30. maj 2015 19:04) 
Imao sam na umu osnovnu verziju oktavije koja za taj novac nudi smesnih 86ks...A za tu famoznu tdi sa 150 ks,koja kosta koliko kosta ima focus od samo 1500 kubika ali ecoboost sa 180ks...I opet dolazimo do oblaka prasine u kojem ostaje skoda...
(vlada, 30. maj 2015 23:10)
MISLIŠ?

Replay

pre 8 godina

@Alex
Kakva te serija 3, A4 i C klasa spopali kada je Octavia na platformi Golfa. :) Gore pomenuti su srednja premijum klasa, znaci neuporedivo. Octavia je osiromaseni Golf sa gepekom, decko.

ns_Teletabis

pre 8 godina

vidim da sam citiran i pitan pa da malo repliciram i odgovorim :-)

1. O veličini stvarno ne vredi raspravljati ...što je meni veliko nekome je malo i prihvatljivo tako da ta rasprava nikuda ne vodi . Svakome kome treba mesta jer imate decu onda treba gledati veći auto ...samo što tu octavia nije jedina koja ima šta da ponudi jer su i ceed i I30 i focus u karavan izvedbi jako prostrani i sa skoro istom cenom

2. O potrošnji ... znam da je VW 1.6 / 105KS diesel stvarno jako dobar sa potrošnjom jer mi ga ujak ima u Golfu Plus i često ide sa njim do nemačke ali ipak čak i on na 140 Km/h troši više od 5 litara , probao sam lično ...Na regionalnim putevima to ide i ispod 5 ali to zaista nije ništa revolucionarno , jer moja mazda 3 G120 sa svojih 2000cm3 u takvim regionalnim uslovima troši 5,2 l/100 Km . Motor 2.0 TDI ide kao mećava i čoveku je teško da ga ne potera i dok sam ga vozio često sam sebe hvatao kako jurcam bez razloga ...realno je po auto putu trošio oko 7 i malo više a u gradu oko 8 . Sad posle par godina usavršavanja i malo dijete možda to bude malo manje ...tu se treba presabrati i videti koliko se često ide napolje a koliko ste u gradu pa možda razmisliti o 1.6 motoru koji je malo penzionerski u odnosu na većeg brata ali manje troši i jeftinija je registracija..

ns_Teletabis

pre 8 godina

nasatavak

3. O osećanjima i udobnosti ...niko ovde nije rekao da octavia nije uvek ista što se tiče zadnjeg vešanja a to je marketinški trik ...svi modeli osim 2.0 tdi i 1.8 tfsi su sa TORZIJOM a samo ova dva najjača pomenuta imaju multilink pozadi, kako i dolikuje savremenom automobili . Torzija nije dobra glede stabilnosti i nosivosti ali nije ni loša ako se stegne na tvrđe , što je VW i uradio pa se zato mnogi žale na leđa i bubrege :-)
Emocija tu ne može biti jer auto i nije rađen sa tom namerom ali sve ukupno odrađuje posao i nije ne zabavan za vožnju , čak šta više !

4. Servis i cene ...svima koji su blizu Novog Sada preporučujem jedan ovlašćeni servis u Kisaču jer čovek radi dosta jeftinije i ima sve delove i majstore i limarsku radionicu po pravilima Škode ...imao sam 2 škode i obe sam radio kod njega i 100% sam bio zadovljan

Generalno ja bih izbegavao benzince koji iako dobro idu i razumno troše imaju još vreman da se pokažu koliko su dugotrajni . Za sada su imali 3 promene pogonskog mehanizma guma -lanac - guma i dosta problema sa turbinom i posle svakog je VW izjavljivao da je sad sve konačno rešeno ali nije bilo i ja im više ne verujem
Dizeli su provereno dobri i treba pametno izabrati model 1.6 ili 2.0 ...
Auto dobro drži cenu kao polovan .
Meni se ne sviđa jer je bezličan ali ga poštujem jer je dobar

Pozzzz

vlada

pre 8 godina

Varaš se prijatelju.Ja sam imao ovakvu sa 150 ks Tdi i mnogo skuplji automobili su gutali prašinu za ovom Octavijom.
(Rehabilitacija, 30. maj 2015 19:04)
Imao sam na umu osnovnu verziju oktavije koja za taj novac nudi smesnih 86ks...A za tu famoznu tdi sa 150 ks,koja kosta koliko kosta ima focus od samo 1500 kubika ali ecoboost sa 180ks...I opet dolazimo do oblaka prasine u kojem ostaje skoda...

Alex

pre 8 godina

Evo da i ja iznesem svoja iskustva sa Škodom možda nekom i pomognem. Već 2,5g. kako vozim Oktaviju 1.6 tdi 105ks i relativno sam zadovoljan. Gepek je stvarno groteskno veliki kao i prostor u kabini.Gepek je veći i od mnogih karavana i SUV-ova i to je ok kome treba. Više mesta ima u Oktaviji nego u novom BMW 3, Audi A4 a tek u MB C-klasi da ne govorim. Auto troši na auto putu oko 5 l/100km (brzine od 140-150km/h), lokalni putevi 4,5l/100km (80-100km/h) dok po gradu od 6-7l/100km(leto-zima). Ovaj od 2.0 i 150KS nema ni teoretske šanse da troši koliko je navedeno u tekstu.Ovo se odnosi na gorivo u Nemačkoj i njihove saobraćajnice. Koristim ga svakodnevno po gradu i lokalu i uopšte ne predstavlja problem veličina auta za parking i manevrisanje jer ima i većih auta koji se voze po gradu.Sve je stvar navike. Ono što mi se ne sviđa je udobnost na dužim putovanjima. Tu se osete ti tvrdo podešeni trapovi i sve preko 4h vožnje može da smeta vozačima i putnicima. Drugo, kad vozite Škodu nemate nikakvu emociju,ama ništa, kao da vozite neku kotaricu na točkovima.Nema dušu što bi rekao naš narod. Zbog toga, planiram da uzmem A6 koji je ipak neka druga priča. Ipak ko se odluči neće pogrešiti jer mehanički je dobar(VW mehanika) sa češkim podešavanjem, dovoljno mesta za porodicu i jeftiniji u startu od konkurenata i povoljan za održavanje. Kvarova još nisam imao jer je auto kupljen nov i tek mu je 2,5g tako da tih iskustava nemam. Pozdrav.

Rehabilitacija

pre 8 godina

Fokus za te pare (12850 evra) sa 100 konja,da je ostavi u oblaku prasine...
(vlada, 28. maj 2015 19:14)
Varaš se prijatelju.Ja sam imao ovakvu sa 150 ks Tdi i mnogo skuplji automobili su gutali prašinu za ovom Octavijom.

Milan

pre 8 godina

@ns teletabis

Sta bih ja trebao da kazem o parkiranju sa superbom? A navikao sam se i nemam problema. Zauzvrat jezdim autoputem kao zmaj. Zena ipak po gradu preferira punta.
Oktavija je odlican izbor za jedini auto u porodici, cak mozda i najbolji ako idete redovno van grada.

Aleksandar

pre 8 godina

Za ove sto prelaze 300000 bez kvarova na tdi. Obozavam da se gusim u oblacima crnog dima kada idem iza tih tdi svemogucih masina. To ne bi smelo proci registraciju u normalnoj zemlji. A TDI se po dimu posebno istice.

Bojan Jankovic

pre 8 godina

Odlican automobil sa par mana. Sedista su prervrda. Generalno je tvrd. Izdrljiv u surovoj eksplotaciji, ide kao car, trosi skromno. Zvucna izolacija nije savrsena. Odrzavanje poskupo. Za firme je vrh, za porodice je pitanje afiniteta, meni su francuski mpc bolji izbor.

Life

pre 8 godina

Kome ne smetaju ti kompromisi, nema promašaja sa Škodom, nikada ni sa jednim modelom. Od Citygo do Superb, sve je dobro osmišljeno, sa cenom upravo onakvom kakva treba da bude. Nije baš Logan, ali ne folira se da je premijum brend. Ima ko u grupaciji da se kiti tim perjem. Grafika zadnjih svetala na ovoj Oktaviji je jedna od lepših uopšte, VRS verzija sjajna, ima i manje napadan ali upotrebljiv Scout sa 4x4 pogonom. Ima sve sem šmeka i pedigrea.

@ nsteletabis, tačno, nije veliki auto za svakdnevnu gradsku vožnju po Evropi. Zato se tako dobro prodaju ti autići A i B segmenta, uistinu kao drugi u porodici. Mada ko ima obezbeđen parking na poslu, a ni ispred kuće nije frka, onda ni ovih 4,7m nije problem. A sto se tiče tačnosti potrošnje, na Audiju se razlika između boarda i stvarno izmerene potrošnje kretala do 0,1 litar (bukvalno!!), nekako su preračunavali i tu potrošnju u leru, ali kod Honde razlika ide skoro do 1 litar (sve benzinci). Uopšte mi nije jasno kako je Honda toliko neprecizna.

Nikola

pre 8 godina

Zamalo da ga kupim u januaru baš ovaj i nijedan drugi.Trebao mi auto koji će biti i za putovanja pošto žena vozi mazdu 3 a ja tada mondea starijeg pa aj da se zameni.Veliki gepek,odličan motor,dobra oprema,mala potrošnja.Onda već sam pisao naleti nova Kuga na promociji za 17999 evra sa novim 1.5 turbo benzincem od 150 konja.Ja stavim sve na papir godišnje 12-15.000km prelazim,uporedim cene servisa,registracije, potrošnju,garanciju i prelomim krajem januara pa naručim Kugu sa metalik bojom i brdo opreme za 19.800 evra.Danas kad vidim pored sebe ovu oktaviju,uh kako bi se zeznuo.Kad se kupuje dizel po meni treba jako voditi računa o predjenoj godišnjoj kilometraži i ceni servisa.Ova Kuga prešla je tek 900 km i merenjem do čepa na istoj pumpi i to kroz centar do Novog Beograda samo kratke relacije potrošnja je sa 10 spala već sada spala na 9,3 litara,ma neka se i vrati na deset super,servis je na 20.000km,košta 17.000 din,na 40,000 km 25.000 din,pa opet na 60.000km 17.000din.Kada uporedite potrošnju sa ovom Oktavijom ista vam u đžepu zbog potrošnje ostavi oko 400-500.000 din na predjenih 100.000km a onda oduzmete češće a skuplje servise,malo skuplju registraciju i naravno razliku od preko 2.000 evra koliko je skuplja Oktavija i dodjete na isto mislim u parama e sada ko Oktaviju smatra boljim i lepšim autom od Kuge koja je SUV koji i sa 1580kg i džipovskim 17 gumama zbog turbine ide ekstra a dimenzijama kao CX5,RAV4,CRV, to je već stvar ukusa.

vlada

pre 8 godina

Jeftiniji vw sa svim njegovim manama a opet skuplji nego konkurencija...Daleko su od toga da nude najvise za novac,Ford i Opel nude mnogo vise za ulozeno...Fokus za te pare (12850 evra) sa 100 konja,da je ostavi u oblaku prasine...

bojan

pre 8 godina

octavia I kupljena nova 2002 god presla 250 000 km bez ikakvih problema, octavia II kupljena 2006 godine presla 240 000 km sem redovnog servisa ni jedan kvar na autu, octavia II facelift kupljena 2010 godine 290 000 km savrseno se ponasala sipaj i vozi sve do sad navedene octavije su imale 1.9 TDI motore. E sad u januaru 2015 kupljena octavia III 2.0 TDI sa 150KS. za sad ide kao nevrijeme nemam primjedme malo vece potrosnja od 7l ali treba napojit 150KS ...

otac Makarije

pre 8 godina

Svima koji misle da je oktavija povoljna za održavanje iskreno savetujem da od dilera prethodno pribave (u pisanoj formi) plan i troškovnik redovnog održavanja - onako kako je to kod nas osmišljeno (a kao uslov garancije).
Zaprepastićete se kolike su to pare kada se obračuna sve što će servis da vam uradi po planu (i to samo za pozicije ulje,filteri,veliki servis, diskovi i pločice).
Ispadne u proseku oko 230 do 260 eura na svakih 10.000 km (zavisno koliko km godišnje prelazite),pri čemu skoro da nema razlike da li je TSI ili TDI.
Ima skupljih brendova i kola za održavanje od škode, ali, verujte, i jeftinijih.
Samo pribavite pisane troškovnike od svih koje poredite. I sve će vam se samo reći.

nesvrstani

pre 8 godina

moj prijatelj ima prvu oktaviju sa 1,9TDI motorom i 90ks i sa njome je presao 530.000 km bez generalne. kaze da je prezadovoljan i kad bi imao para kupio bi novu oktaviju.

drvobradi

pre 8 godina

Oktavija je auto kod koga su podnosljivi svi kompromisi koji su napravljeni, pa samim tim ima veliku bazu potencijalnih kupaca. Uvek ce se naci neko kome smeta dizajn, tvrdoca sedista ili oprema, ali kome je potreban prostor, pouzdanost, funkcionalnost, cena odrzavanja, pad vrednosti kod prodaje lako se zanemare negativne stvari.
@ns_Teletabis
Ne postoji stvar kao sto je preveliki auto, pogotovo za ljude sa porodicom.

misa

pre 8 godina

octaviju vozim sest godina i imam samo pohvale (osim buke na vecim brzinama).
Ali bih zamoli za vase misljenje a posebno (ns_Teletabis, 28. maj 2015 12:18) jer govori o velicini kola za koju se slazem treba nam jedino kod retkih duzih putovanja dok je ostalo grad.
Uzevsi to u obzir sta mislite da je pravi izbor, a ovo su mi opcije: Mazda 3, Mazda 6 ili BMW 3.
hvala!!!!!

Aleksandar

pre 8 godina

Gledao sam Oktaviu i kupio Fokusa (razmatrana cena oko 13-14 hiljada). Razlozi protiv oktavije su bili preskupa dizel varijanta, dok su benzinci u proslosti bili sumljivog kvaliteta (jako puno problema sa 1.2 tsi). Takodje je auto preveliki za svakodnevnu upotrebu. U test voznji mi se Fokus vise dopao (subjektivno). Ono sto je meni zapelo za oko je da su kod oktavije fabricke gume bile nekog nepoznatog proizvodjaca a ni unutrasnjost me nije odusevila (osetno losije od golfa - ustede???). Ipak presudno je bilo sto sam kod Fokusa za manje para dobio i automatsku klimu koja je meni jako bitna. Da sada ponovno kupujem ne znam sta bih odabrao.

Filip

pre 8 godina

Oktavija sa 1.4 tsi ide kao nevreme, ne troši puno goriva ako je umereno terate, ali pije ulje kao pijani Rus. Ima neki problem sa tim motorom i dalje i znam za trojicu koja su posle oko 20-30 kkm od kupovine menjali glave motora. Valjda je ovaj novi tsi od 150 ks bolji

ns_Teletabis

pre 8 godina

vozio sam A4 model 2009. sa 140KS pa je trošio malo mnogo više od ove faljene octavie ...

octavia nudi mnogo za te pare ali treba biti realan , auto je prevelik za svakodnevnu upotrebu kuća - zabavište/škola - posao - kuća.

svako ko misli da to nije problem , navići ću se , taj se vara ...auto će teško da mu stane na naše prosečne parkinge i uvek će da mu nos ili zadnjica da mu vire i vrata će biti izgrebana . Pričam iz iskustva posle A4 i Mazde 6 ...jednom godišnje se super spakuješ na more a posle svaki dan tiho patiš :-)

taj motor je dobar i poletan mada sam siguran da po gradu troši znatno više od autorovih 6 i nešto :-) Čak i na auto putu sa pristojnim brzinama oko 140Kmh trebalo da pije oko 7 l/100Km .... i ja sam se palio kako mi auto malo troši dok nisam počeo sam da računam pa sam izgubio entuzijazam jer je razlika išla i do 12% u odnosu na board comp

ono što je sigurno da treba paziti sa čestom gradskom vožnjom i posledica koje ona nosi sa sobom za sve dizel mašine ... pre svega zamajac koji oće da se pokvari između 80 i 100 hiljada Km a zamena je paprena !

otac Makarije

pre 8 godina

Ima jedna stvar ( dve stvari), koja je sticajem okolnosti pogrešno navedena u tekstu, a to je cena vozila ( ona je veća nego što piše) i naziv paketa ( ne postoji više "Elegance", već "Style" ).
Cene SVIH oktavija su, naime, nedavno povećane ( npr. 1,4 TSI i 1.6 TDI za 600 eura, slabiji 2.0 TDI za 500 eura i sl. ) i to ne možete da vidite sa sajta škode, već samo ako odete u auto salon. A pre toga, oko Nove godinu, cene su takodje povećane "par stotina".
I da li sada oktavija karavan 2.0 TDI Style sa "Neksen" gumama vredi oko 22.300 i to bez ikakvih opcija (pa i bez makar obične bele boje), veliko je pitanje.

Kol

pre 8 godina

Realno najbolja kupovina za prosecnu porodicu, iako mi je Mazda 3 lepsa, Oktavija je definitivno najbolja kupovina pocev od prostora za putnike i napred i pozadi koje nudi kao sto su u tekstu i rekli potrosnja je takodje odlicna, gomila novih i dobrih sistema medju kojima meni najzanimljiviji automatsko parkiranje, a i novi dizajn izgleda dobro moderno ali i u skladu sa prethodnim modelom i naravno prtljaznik u koji mogu 3 lesa da stanu sto bi rekao Robert De Niro u filmu Analyze This :D! I jos jedna bitna stvar dostupnost delova je velika kao i servisa tako da zaista u tom cenovnom rangu je najprakticnija kupovina, ako se auto kupuje razumom naravno!

Smuleco

pre 8 godina

Suviše je slab motor, u "baznom" modelu, od samo 1,2 litra i 86KS. S obzirom na to, da je ipak relativno veliki auto, a i zbog klase kojoj pripada, mislim da je takav izbor "pravljenja" kompromisa, radi pristupačnosti, tj. "obaranja" cene, potpuni promašaj!

japanac

pre 8 godina

Predstavljeni model mozda nece biti jedan od najpopularnijih medju prodavanim, ali niska cena osnovnog modela garantuje dobar prolaz na trzistu, uz, kako je navedeno "plus" u klasi...

otac Makarije

pre 8 godina

Ima jedna stvar ( dve stvari), koja je sticajem okolnosti pogrešno navedena u tekstu, a to je cena vozila ( ona je veća nego što piše) i naziv paketa ( ne postoji više "Elegance", već "Style" ).
Cene SVIH oktavija su, naime, nedavno povećane ( npr. 1,4 TSI i 1.6 TDI za 600 eura, slabiji 2.0 TDI za 500 eura i sl. ) i to ne možete da vidite sa sajta škode, već samo ako odete u auto salon. A pre toga, oko Nove godinu, cene su takodje povećane "par stotina".
I da li sada oktavija karavan 2.0 TDI Style sa "Neksen" gumama vredi oko 22.300 i to bez ikakvih opcija (pa i bez makar obične bele boje), veliko je pitanje.

ns_Teletabis

pre 8 godina

vozio sam A4 model 2009. sa 140KS pa je trošio malo mnogo više od ove faljene octavie ...

octavia nudi mnogo za te pare ali treba biti realan , auto je prevelik za svakodnevnu upotrebu kuća - zabavište/škola - posao - kuća.

svako ko misli da to nije problem , navići ću se , taj se vara ...auto će teško da mu stane na naše prosečne parkinge i uvek će da mu nos ili zadnjica da mu vire i vrata će biti izgrebana . Pričam iz iskustva posle A4 i Mazde 6 ...jednom godišnje se super spakuješ na more a posle svaki dan tiho patiš :-)

taj motor je dobar i poletan mada sam siguran da po gradu troši znatno više od autorovih 6 i nešto :-) Čak i na auto putu sa pristojnim brzinama oko 140Kmh trebalo da pije oko 7 l/100Km .... i ja sam se palio kako mi auto malo troši dok nisam počeo sam da računam pa sam izgubio entuzijazam jer je razlika išla i do 12% u odnosu na board comp

ono što je sigurno da treba paziti sa čestom gradskom vožnjom i posledica koje ona nosi sa sobom za sve dizel mašine ... pre svega zamajac koji oće da se pokvari između 80 i 100 hiljada Km a zamena je paprena !

bojan

pre 8 godina

octavia I kupljena nova 2002 god presla 250 000 km bez ikakvih problema, octavia II kupljena 2006 godine presla 240 000 km sem redovnog servisa ni jedan kvar na autu, octavia II facelift kupljena 2010 godine 290 000 km savrseno se ponasala sipaj i vozi sve do sad navedene octavije su imale 1.9 TDI motore. E sad u januaru 2015 kupljena octavia III 2.0 TDI sa 150KS. za sad ide kao nevrijeme nemam primjedme malo vece potrosnja od 7l ali treba napojit 150KS ...

otac Makarije

pre 8 godina

Svima koji misle da je oktavija povoljna za održavanje iskreno savetujem da od dilera prethodno pribave (u pisanoj formi) plan i troškovnik redovnog održavanja - onako kako je to kod nas osmišljeno (a kao uslov garancije).
Zaprepastićete se kolike su to pare kada se obračuna sve što će servis da vam uradi po planu (i to samo za pozicije ulje,filteri,veliki servis, diskovi i pločice).
Ispadne u proseku oko 230 do 260 eura na svakih 10.000 km (zavisno koliko km godišnje prelazite),pri čemu skoro da nema razlike da li je TSI ili TDI.
Ima skupljih brendova i kola za održavanje od škode, ali, verujte, i jeftinijih.
Samo pribavite pisane troškovnike od svih koje poredite. I sve će vam se samo reći.

Smuleco

pre 8 godina

Suviše je slab motor, u "baznom" modelu, od samo 1,2 litra i 86KS. S obzirom na to, da je ipak relativno veliki auto, a i zbog klase kojoj pripada, mislim da je takav izbor "pravljenja" kompromisa, radi pristupačnosti, tj. "obaranja" cene, potpuni promašaj!

Aleksandar

pre 8 godina

Gledao sam Oktaviu i kupio Fokusa (razmatrana cena oko 13-14 hiljada). Razlozi protiv oktavije su bili preskupa dizel varijanta, dok su benzinci u proslosti bili sumljivog kvaliteta (jako puno problema sa 1.2 tsi). Takodje je auto preveliki za svakodnevnu upotrebu. U test voznji mi se Fokus vise dopao (subjektivno). Ono sto je meni zapelo za oko je da su kod oktavije fabricke gume bile nekog nepoznatog proizvodjaca a ni unutrasnjost me nije odusevila (osetno losije od golfa - ustede???). Ipak presudno je bilo sto sam kod Fokusa za manje para dobio i automatsku klimu koja je meni jako bitna. Da sada ponovno kupujem ne znam sta bih odabrao.

Aleksandar

pre 8 godina

Na komentarima uvek isto... Ja ne bih nikad, ovaj laze, lici mi na audija, lici mi na dvokolice, za te pare mogu, i td... Opet za vecinu komentatora je zajednicka stvar da komentarisu nesto sto nikad nisu probali i da im se vecina komentara odnosi na nesto sto je stvar ukusa. Ako zanemarite to, dolazite do zakljucka da je ovo fenomenalan auto. Vozio sam tri razlicite, svaka tdi, ni jedna nije imala nikakav znacajan problem, cena servisa je smesna, cak ni zamajac nije sto je nekad bio (cena u ovlascenom servisu od 50000 rsd za auto koji kosta 20000 eura, a zamena se radi jednom u 150k km je meni zaista prihvatljiva), potrosnja je tacno kako pise u tekstu (ne po bordu, vec cep-cep punjenjem)... Mazde, renoi i ostalo se kupuje srcem, skoda razumom i to je cela prica. A ne kudite konje koje niste jahali...

Nikola

pre 8 godina

Zamalo da ga kupim u januaru baš ovaj i nijedan drugi.Trebao mi auto koji će biti i za putovanja pošto žena vozi mazdu 3 a ja tada mondea starijeg pa aj da se zameni.Veliki gepek,odličan motor,dobra oprema,mala potrošnja.Onda već sam pisao naleti nova Kuga na promociji za 17999 evra sa novim 1.5 turbo benzincem od 150 konja.Ja stavim sve na papir godišnje 12-15.000km prelazim,uporedim cene servisa,registracije, potrošnju,garanciju i prelomim krajem januara pa naručim Kugu sa metalik bojom i brdo opreme za 19.800 evra.Danas kad vidim pored sebe ovu oktaviju,uh kako bi se zeznuo.Kad se kupuje dizel po meni treba jako voditi računa o predjenoj godišnjoj kilometraži i ceni servisa.Ova Kuga prešla je tek 900 km i merenjem do čepa na istoj pumpi i to kroz centar do Novog Beograda samo kratke relacije potrošnja je sa 10 spala već sada spala na 9,3 litara,ma neka se i vrati na deset super,servis je na 20.000km,košta 17.000 din,na 40,000 km 25.000 din,pa opet na 60.000km 17.000din.Kada uporedite potrošnju sa ovom Oktavijom ista vam u đžepu zbog potrošnje ostavi oko 400-500.000 din na predjenih 100.000km a onda oduzmete češće a skuplje servise,malo skuplju registraciju i naravno razliku od preko 2.000 evra koliko je skuplja Oktavija i dodjete na isto mislim u parama e sada ko Oktaviju smatra boljim i lepšim autom od Kuge koja je SUV koji i sa 1580kg i džipovskim 17 gumama zbog turbine ide ekstra a dimenzijama kao CX5,RAV4,CRV, to je već stvar ukusa.

Kol

pre 8 godina

Realno najbolja kupovina za prosecnu porodicu, iako mi je Mazda 3 lepsa, Oktavija je definitivno najbolja kupovina pocev od prostora za putnike i napred i pozadi koje nudi kao sto su u tekstu i rekli potrosnja je takodje odlicna, gomila novih i dobrih sistema medju kojima meni najzanimljiviji automatsko parkiranje, a i novi dizajn izgleda dobro moderno ali i u skladu sa prethodnim modelom i naravno prtljaznik u koji mogu 3 lesa da stanu sto bi rekao Robert De Niro u filmu Analyze This :D! I jos jedna bitna stvar dostupnost delova je velika kao i servisa tako da zaista u tom cenovnom rangu je najprakticnija kupovina, ako se auto kupuje razumom naravno!

japanac

pre 8 godina

Predstavljeni model mozda nece biti jedan od najpopularnijih medju prodavanim, ali niska cena osnovnog modela garantuje dobar prolaz na trzistu, uz, kako je navedeno "plus" u klasi...

Aleksandar

pre 8 godina

Za ove sto prelaze 300000 bez kvarova na tdi. Obozavam da se gusim u oblacima crnog dima kada idem iza tih tdi svemogucih masina. To ne bi smelo proci registraciju u normalnoj zemlji. A TDI se po dimu posebno istice.

drvobradi

pre 8 godina

Oktavija je auto kod koga su podnosljivi svi kompromisi koji su napravljeni, pa samim tim ima veliku bazu potencijalnih kupaca. Uvek ce se naci neko kome smeta dizajn, tvrdoca sedista ili oprema, ali kome je potreban prostor, pouzdanost, funkcionalnost, cena odrzavanja, pad vrednosti kod prodaje lako se zanemare negativne stvari.
@ns_Teletabis
Ne postoji stvar kao sto je preveliki auto, pogotovo za ljude sa porodicom.

nesvrstani

pre 8 godina

moj prijatelj ima prvu oktaviju sa 1,9TDI motorom i 90ks i sa njome je presao 530.000 km bez generalne. kaze da je prezadovoljan i kad bi imao para kupio bi novu oktaviju.

Ja zaista vozim automobile

pre 8 godina

@ (MNE, 31. maj 2015 14:35)

Cim je nekome glavni argument u diskusiji konjska snaga motora iskusnijima je sve jasno. Pokusacu i da razjasnim tvrdnju po kratkom postupku:
- obrtni moment igra ogromnu ulogu, vrlo cesto i daleko bitniju
- pneumatici i njihove dimenzije
- tezina automobila
- transmisija

Na kraju ne znam zbog cega je coveku potreban auto preko 150 konja, bez da ispadne da branim oktaviju jer to nije slucaj, auto je radni konj svakako ali ja licno ga ne bih uzeo... samo mi nije jasno gde vi trkaci zurite i kuda bi se trkali to ili je bitno da imate vece stado od komsije pa zbog toga.

Filip

pre 8 godina

Oktavija sa 1.4 tsi ide kao nevreme, ne troši puno goriva ako je umereno terate, ali pije ulje kao pijani Rus. Ima neki problem sa tim motorom i dalje i znam za trojicu koja su posle oko 20-30 kkm od kupovine menjali glave motora. Valjda je ovaj novi tsi od 150 ks bolji

ns_Teletabis

pre 8 godina

nasatavak

3. O osećanjima i udobnosti ...niko ovde nije rekao da octavia nije uvek ista što se tiče zadnjeg vešanja a to je marketinški trik ...svi modeli osim 2.0 tdi i 1.8 tfsi su sa TORZIJOM a samo ova dva najjača pomenuta imaju multilink pozadi, kako i dolikuje savremenom automobili . Torzija nije dobra glede stabilnosti i nosivosti ali nije ni loša ako se stegne na tvrđe , što je VW i uradio pa se zato mnogi žale na leđa i bubrege :-)
Emocija tu ne može biti jer auto i nije rađen sa tom namerom ali sve ukupno odrađuje posao i nije ne zabavan za vožnju , čak šta više !

4. Servis i cene ...svima koji su blizu Novog Sada preporučujem jedan ovlašćeni servis u Kisaču jer čovek radi dosta jeftinije i ima sve delove i majstore i limarsku radionicu po pravilima Škode ...imao sam 2 škode i obe sam radio kod njega i 100% sam bio zadovljan

Generalno ja bih izbegavao benzince koji iako dobro idu i razumno troše imaju još vreman da se pokažu koliko su dugotrajni . Za sada su imali 3 promene pogonskog mehanizma guma -lanac - guma i dosta problema sa turbinom i posle svakog je VW izjavljivao da je sad sve konačno rešeno ali nije bilo i ja im više ne verujem
Dizeli su provereno dobri i treba pametno izabrati model 1.6 ili 2.0 ...
Auto dobro drži cenu kao polovan .
Meni se ne sviđa jer je bezličan ali ga poštujem jer je dobar

Pozzzz

Alex

pre 8 godina

@Alex
Kakva te serija 3, A4 i C klasa spopali kada je Octavia na platformi Golfa. :) Gore pomenuti su srednja premijum klasa, znaci neuporedivo. Octavia je osiromaseni Golf sa gepekom, decko.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Replay, 31. maj 2015 10:34)
Pazi dečko, kao prvo oni jesu viša klasa ali ja sam komentarisao u odnosu na ponudu prostora za jednu porodicu nemaju nikakve šanse pored Oktavije. Nisam verovao da su nemački inženjeri napravili automobile od po 4,7m a da su uspeli toliko da smanje kabinu da ne mogu da se prevezu 4 odrasle osobe duže od 200km a da ne dobiju upalu leđa ili kolena. U tom kontekstu, za ljude koji bi eventualno gledali ta vozila kao porodična , gore pomenuti ne dolaze u obzir već mora da se kupuje A6, BMW 5 i E klasa. To ko želi premijum npr.
Drugo, Oktavija je osiromašeni Golf koliko je i Golf osiromašeni Audi A3, tj svaki auto je priča za sebe. Iako je na platformi Golfa , Oktavija je veći auto sa većim međuosovinskim rastojanjem i gepekom od 590 l u limuzinskoj verziji. Prostraniji auto i porodična limuzina za razliku og tog Golfa, koji je kompakt klasa. Pozdrav!

ns_Teletabis

pre 8 godina

vidim da sam citiran i pitan pa da malo repliciram i odgovorim :-)

1. O veličini stvarno ne vredi raspravljati ...što je meni veliko nekome je malo i prihvatljivo tako da ta rasprava nikuda ne vodi . Svakome kome treba mesta jer imate decu onda treba gledati veći auto ...samo što tu octavia nije jedina koja ima šta da ponudi jer su i ceed i I30 i focus u karavan izvedbi jako prostrani i sa skoro istom cenom

2. O potrošnji ... znam da je VW 1.6 / 105KS diesel stvarno jako dobar sa potrošnjom jer mi ga ujak ima u Golfu Plus i često ide sa njim do nemačke ali ipak čak i on na 140 Km/h troši više od 5 litara , probao sam lično ...Na regionalnim putevima to ide i ispod 5 ali to zaista nije ništa revolucionarno , jer moja mazda 3 G120 sa svojih 2000cm3 u takvim regionalnim uslovima troši 5,2 l/100 Km . Motor 2.0 TDI ide kao mećava i čoveku je teško da ga ne potera i dok sam ga vozio često sam sebe hvatao kako jurcam bez razloga ...realno je po auto putu trošio oko 7 i malo više a u gradu oko 8 . Sad posle par godina usavršavanja i malo dijete možda to bude malo manje ...tu se treba presabrati i videti koliko se često ide napolje a koliko ste u gradu pa možda razmisliti o 1.6 motoru koji je malo penzionerski u odnosu na većeg brata ali manje troši i jeftinija je registracija..

Alex

pre 8 godina

Evo da i ja iznesem svoja iskustva sa Škodom možda nekom i pomognem. Već 2,5g. kako vozim Oktaviju 1.6 tdi 105ks i relativno sam zadovoljan. Gepek je stvarno groteskno veliki kao i prostor u kabini.Gepek je veći i od mnogih karavana i SUV-ova i to je ok kome treba. Više mesta ima u Oktaviji nego u novom BMW 3, Audi A4 a tek u MB C-klasi da ne govorim. Auto troši na auto putu oko 5 l/100km (brzine od 140-150km/h), lokalni putevi 4,5l/100km (80-100km/h) dok po gradu od 6-7l/100km(leto-zima). Ovaj od 2.0 i 150KS nema ni teoretske šanse da troši koliko je navedeno u tekstu.Ovo se odnosi na gorivo u Nemačkoj i njihove saobraćajnice. Koristim ga svakodnevno po gradu i lokalu i uopšte ne predstavlja problem veličina auta za parking i manevrisanje jer ima i većih auta koji se voze po gradu.Sve je stvar navike. Ono što mi se ne sviđa je udobnost na dužim putovanjima. Tu se osete ti tvrdo podešeni trapovi i sve preko 4h vožnje može da smeta vozačima i putnicima. Drugo, kad vozite Škodu nemate nikakvu emociju,ama ništa, kao da vozite neku kotaricu na točkovima.Nema dušu što bi rekao naš narod. Zbog toga, planiram da uzmem A6 koji je ipak neka druga priča. Ipak ko se odluči neće pogrešiti jer mehanički je dobar(VW mehanika) sa češkim podešavanjem, dovoljno mesta za porodicu i jeftiniji u startu od konkurenata i povoljan za održavanje. Kvarova još nisam imao jer je auto kupljen nov i tek mu je 2,5g tako da tih iskustava nemam. Pozdrav.

zorsula

pre 8 godina

Fazon kod skode je sto kad je kupujete ne kupujete skodu kao marku automobila nego VW tehnologiju.Zbog toga je malo skuplja od slicne konkurencije jer ipak ispod lima ima sto ima Golf VI i Golf VII.Sto se tice unutrasnjosti koliko para toliko muzike ali je sva plastika dobro napravljena,izdrzace mnogo kilometara.Meni se licno ne svidja mali turbo benzinci,probao sam 1.2 jedno stotinak km i nije to to.Ipak auto nije mali.Dizeli su ok,samo zao mi je sto 2.0 tdi nema sa recimo 120 konja,taj bi presao milion a turbina bi trajala isto toliko...

viliman

pre 8 godina

Preko 800000 sa dve oktvavije sam presao,1.8 tsi,160 ks.Na obe zamenjeni lanac i lancanici na 300000 i zamenjene dizne sa usisnim granama.Vi sto prelazite 10000-15000 godisnje,vasi komentari su suvisni ovde!!!!

vlada

pre 8 godina

Jeftiniji vw sa svim njegovim manama a opet skuplji nego konkurencija...Daleko su od toga da nude najvise za novac,Ford i Opel nude mnogo vise za ulozeno...Fokus za te pare (12850 evra) sa 100 konja,da je ostavi u oblaku prasine...

Bojan Jankovic

pre 8 godina

Odlican automobil sa par mana. Sedista su prervrda. Generalno je tvrd. Izdrljiv u surovoj eksplotaciji, ide kao car, trosi skromno. Zvucna izolacija nije savrsena. Odrzavanje poskupo. Za firme je vrh, za porodice je pitanje afiniteta, meni su francuski mpc bolji izbor.

Milan

pre 8 godina

@ns teletabis

Sta bih ja trebao da kazem o parkiranju sa superbom? A navikao sam se i nemam problema. Zauzvrat jezdim autoputem kao zmaj. Zena ipak po gradu preferira punta.
Oktavija je odlican izbor za jedini auto u porodici, cak mozda i najbolji ako idete redovno van grada.

ns_Teletabis

pre 8 godina

Sad još malo o motorima ... već osam godina VW dobija nagrade "engine of the year" za tsi seriju motora u klasama ispod 1200 cm3 i 1400 cm3 . Ja se slažem da je to odličan koncept ali kad nešto dobija nagrade i pri tome se kvari a proizvođač stalno ponavlja kako je baš sad sve rešio , morate priznati da se pomalo gubi potrošačko poverenje ?
Ipak živimo u doba interneta kada su sve informacij elako proverljive i samo jedna pretraga sa ključnim rečima "tsi problems" će vas uveriti u ovo što pričam .
Da sramota bude veća Tiguan sa 1.4 tsi motorom se 3x zaustavio na testu već spomenutog časopisa Auto Motor und Sport ...
evo i linka:
http://www.auto-motor-und-sport.de/dauertest/vw-tiguan-im-dauertest-haertetest-ueber-100000-kilometer-3337745.html

@ viliman

nažalost ja znam dosta loših primera istina sa 1.2 i 1.4 tsi motorima ali i sa 1.8 mada što je zapremina veća , problema je sve manje . Moj majstor kaže da je 2.0 tfsi odličan ali i da on zahteva dosta održavanja .

Opelovac

pre 8 godina

Ova tvrda i siva plastika kao da je preneta iz nekog kineskog modela.
Nemogu da verujem da danas skoro svi proizvodjaci automobila koriste ovu jeftinu i smrdljivu plastiku
pa cak i neke prestizne marke.
Nekada su lade i zastave imale kvlitetniju unutrasnjost od ovih danasnjih.
Ovo smanjivanje mase i trka za sto vecom zaradom dovesce do toga da nece biti bitne razlike u kvalitetu vec samo u ceni.

Sasha

pre 8 godina

@Opelovac
Čini ti se. Imam prethodnu Octaviu Elegance i vozio se u novoj. Materijali nikako nisu ti na koje misliš. Nisu baš kao u Bentley, da se ne razumemo pogrešno, ali ostavlja mnoge na kilometar, počev od Fiata, Koreanaca, Citroën itd. Sasvim je prijatno na dodir i ne odzvanja nigde, ne krcka i slično.

Rehabilitacija

pre 8 godina

Fokus za te pare (12850 evra) sa 100 konja,da je ostavi u oblaku prasine...
(vlada, 28. maj 2015 19:14)
Varaš se prijatelju.Ja sam imao ovakvu sa 150 ks Tdi i mnogo skuplji automobili su gutali prašinu za ovom Octavijom.

MNE

pre 8 godina

Varaš se prijatelju.Ja sam imao ovakvu sa 150 ks Tdi i mnogo skuplji automobili su gutali prašinu za ovom Octavijom. 
(Rehabilitacija, 30. maj 2015 19:04) 
Imao sam na umu osnovnu verziju oktavije koja za taj novac nudi smesnih 86ks...A za tu famoznu tdi sa 150 ks,koja kosta koliko kosta ima focus od samo 1500 kubika ali ecoboost sa 180ks...I opet dolazimo do oblaka prasine u kojem ostaje skoda...
(vlada, 30. maj 2015 23:10)
MISLIŠ?

Darko

pre 8 godina

Novu Octaviu (1.6tdi 105, srednji paket) sam uzeo u Januaru ove godine, i za 6 mjeseci sam prešao oko 12000km. Dugo sam mjerkao koji novi auto da uzmem, i detaljno sam proučio konkurenciju - za 16,000eur teško da je mogao bolji nov auto da se uzme.
Utisci su jako povoljni, i nekih većih zamjerki nemam. Vozio sam i Golfa 7 sa identičnim motorom/opremom, i nisam uspio pronaći bilo kakve razlike.
Sam motor je dovoljno jak za 1300kg težak auto, 105ks nije za divljanje, ali solidnih 250Nm omogućava opuštenu, sigurnu i štedljivu vožnju.
Ako želite baš brzo da vozite - možete i to, naplaćao sam se dosta kazni za brzu vožnju, djelimično i zbog toga što je subjektivni osjećaj brzine zavaravajući. Auto je udoban, iako čvrst, sigurno prolazi kroz krivine, i osjećate se ušuškano u unutrašnjosti. Zadnja klupa je udobna, što je potvrdio i moj korpulentni drugar (193cm, 100kg) koji se udobno vozio 600km kroz Srbiju i Crnu Goru.
Auto je kvalitetno sklopljen, ne cvrči i ne lupka. Dimenzije su u početku nezgodne, ali privikavanje je brzo zbog velikih i preglednih retrovizora. Ja živim na primorju CG, i nemam problema sa gužvama i provlačenjima (pre)uskim uličicama. Potrošnja je sjajna, na dužim relacijama ispod 5 litara (4.7-4.9) i to bez truda da ekonomično vozim. Čisto gradska vožnja uzima nekih 6-6.5 litara, i to jako kratke relacije, nedostizanje radne temperature, itd...
Sve u svemu, vozilo za preporuku za nas što ne patimo od 'statusnih simbola' i sličnih ložačkih priča.
Pozdrav!

misa

pre 8 godina

octaviju vozim sest godina i imam samo pohvale (osim buke na vecim brzinama).
Ali bih zamoli za vase misljenje a posebno (ns_Teletabis, 28. maj 2015 12:18) jer govori o velicini kola za koju se slazem treba nam jedino kod retkih duzih putovanja dok je ostalo grad.
Uzevsi to u obzir sta mislite da je pravi izbor, a ovo su mi opcije: Mazda 3, Mazda 6 ili BMW 3.
hvala!!!!!

ns_Teletabis

pre 8 godina

@ marko

Podešavanje torzije može biti i udobno i tvrđe ali nikada ili jako retko se može podesti i na udobnost i dobro ležanje što je kod multilinka lakše i češće ostvarivo. Evo i primera i to dobrog , Mondeo ... kod njega je nazad multilink koji je i udoban i dobro leži i to bez obzira na broj putnika i kofera .

Torzija kao rešenje u klasi automobila dužine 4,7 m je za mene odraz slabosti i uštede . Ako se automobil vozi umereno niko neće biti ugrožen i nebezbedan , ali svi koji voze znaju o tom osećaju da auto čvrsto stoji na drumu , pun ili prazan nema veze .

Torzija je svakako primerenija manjim , lakšim i gradskim automobilima.Jeftinija je za izradu i zato je ubačena kao rešenje kod "slabijih" motorizacija.Kod automobila sa torzijom češće otkazuju zadnji amortizeri pa se to dešava i kod octavie i o tome je pisao poznati Auto Motor und Sport, a takođe su na svom testu spominjali malu nervozu na upravljanju kod brzih krivina itd.

vlada

pre 8 godina

Varaš se prijatelju.Ja sam imao ovakvu sa 150 ks Tdi i mnogo skuplji automobili su gutali prašinu za ovom Octavijom.
(Rehabilitacija, 30. maj 2015 19:04)
Imao sam na umu osnovnu verziju oktavije koja za taj novac nudi smesnih 86ks...A za tu famoznu tdi sa 150 ks,koja kosta koliko kosta ima focus od samo 1500 kubika ali ecoboost sa 180ks...I opet dolazimo do oblaka prasine u kojem ostaje skoda...

viliman

pre 8 godina

1.8 tsi,160 ks, A5,vozio kao sluzbeni,za 6 godina 510000 km,redovni servisi,prosek 8 l,sada vozim A6 1.8 tsi,160 ks,iza mene ostaju mnogo jaci i skuplji modeli,1l ulja na 15000 predjenih km,kod obe,vrhunski auto

Dundo Maroje

pre 8 godina

Znam dvojicu koji su dva pežoa zamenili za dve nove oktavije.
Ljudi ni danas ne mogu da se naviknu na "raskoš" i "materijale" škode.
Toliko o tome na šta materijalima i dizajnom liči enterijer oktavije.

Marko

pre 8 godina

@ns Teletabis
Torziona osovina i multilink se ne razlikuju toliko po udobnosti (osim na bas izrazenoj udarnoj rupi), nego u drzanju prilikom duple nagle promene pravca. Prosecan putnik nema sanse da oseti razliku prilikom svakodnevne voznje. Ako se cesto vozi dosta tereta multilink je dugotrajniji, ali i skuplji za popravak.
Benzinci iz ove EA211 serije nemaju problema i odlicni su. Mali 1.2 se bukvalno ne cuje na niskim obrtajima i leru, a ima sasvim solidne performanse i pristojnu potrosnju. Za one koji prelaze do 15-20k godisnje, benzinac je bolji izbor.
P.S. Nije "cak sta vise", nego samo "cak" ili "stavise". ;)

Replay

pre 8 godina

@Alex
Kakva te serija 3, A4 i C klasa spopali kada je Octavia na platformi Golfa. :) Gore pomenuti su srednja premijum klasa, znaci neuporedivo. Octavia je osiromaseni Golf sa gepekom, decko.

Life

pre 8 godina

Kome ne smetaju ti kompromisi, nema promašaja sa Škodom, nikada ni sa jednim modelom. Od Citygo do Superb, sve je dobro osmišljeno, sa cenom upravo onakvom kakva treba da bude. Nije baš Logan, ali ne folira se da je premijum brend. Ima ko u grupaciji da se kiti tim perjem. Grafika zadnjih svetala na ovoj Oktaviji je jedna od lepših uopšte, VRS verzija sjajna, ima i manje napadan ali upotrebljiv Scout sa 4x4 pogonom. Ima sve sem šmeka i pedigrea.

@ nsteletabis, tačno, nije veliki auto za svakdnevnu gradsku vožnju po Evropi. Zato se tako dobro prodaju ti autići A i B segmenta, uistinu kao drugi u porodici. Mada ko ima obezbeđen parking na poslu, a ni ispred kuće nije frka, onda ni ovih 4,7m nije problem. A sto se tiče tačnosti potrošnje, na Audiju se razlika između boarda i stvarno izmerene potrošnje kretala do 0,1 litar (bukvalno!!), nekako su preračunavali i tu potrošnju u leru, ali kod Honde razlika ide skoro do 1 litar (sve benzinci). Uopšte mi nije jasno kako je Honda toliko neprecizna.

vlada

pre 8 godina

Jeftiniji vw sa svim njegovim manama a opet skuplji nego konkurencija...Daleko su od toga da nude najvise za novac,Ford i Opel nude mnogo vise za ulozeno...Fokus za te pare (12850 evra) sa 100 konja,da je ostavi u oblaku prasine...

Smuleco

pre 8 godina

Suviše je slab motor, u "baznom" modelu, od samo 1,2 litra i 86KS. S obzirom na to, da je ipak relativno veliki auto, a i zbog klase kojoj pripada, mislim da je takav izbor "pravljenja" kompromisa, radi pristupačnosti, tj. "obaranja" cene, potpuni promašaj!

viliman

pre 8 godina

Preko 800000 sa dve oktvavije sam presao,1.8 tsi,160 ks.Na obe zamenjeni lanac i lancanici na 300000 i zamenjene dizne sa usisnim granama.Vi sto prelazite 10000-15000 godisnje,vasi komentari su suvisni ovde!!!!

Nikola

pre 8 godina

Zamalo da ga kupim u januaru baš ovaj i nijedan drugi.Trebao mi auto koji će biti i za putovanja pošto žena vozi mazdu 3 a ja tada mondea starijeg pa aj da se zameni.Veliki gepek,odličan motor,dobra oprema,mala potrošnja.Onda već sam pisao naleti nova Kuga na promociji za 17999 evra sa novim 1.5 turbo benzincem od 150 konja.Ja stavim sve na papir godišnje 12-15.000km prelazim,uporedim cene servisa,registracije, potrošnju,garanciju i prelomim krajem januara pa naručim Kugu sa metalik bojom i brdo opreme za 19.800 evra.Danas kad vidim pored sebe ovu oktaviju,uh kako bi se zeznuo.Kad se kupuje dizel po meni treba jako voditi računa o predjenoj godišnjoj kilometraži i ceni servisa.Ova Kuga prešla je tek 900 km i merenjem do čepa na istoj pumpi i to kroz centar do Novog Beograda samo kratke relacije potrošnja je sa 10 spala već sada spala na 9,3 litara,ma neka se i vrati na deset super,servis je na 20.000km,košta 17.000 din,na 40,000 km 25.000 din,pa opet na 60.000km 17.000din.Kada uporedite potrošnju sa ovom Oktavijom ista vam u đžepu zbog potrošnje ostavi oko 400-500.000 din na predjenih 100.000km a onda oduzmete češće a skuplje servise,malo skuplju registraciju i naravno razliku od preko 2.000 evra koliko je skuplja Oktavija i dodjete na isto mislim u parama e sada ko Oktaviju smatra boljim i lepšim autom od Kuge koja je SUV koji i sa 1580kg i džipovskim 17 gumama zbog turbine ide ekstra a dimenzijama kao CX5,RAV4,CRV, to je već stvar ukusa.

Dundo Maroje

pre 8 godina

Znam dvojicu koji su dva pežoa zamenili za dve nove oktavije.
Ljudi ni danas ne mogu da se naviknu na "raskoš" i "materijale" škode.
Toliko o tome na šta materijalima i dizajnom liči enterijer oktavije.

Kol

pre 8 godina

Realno najbolja kupovina za prosecnu porodicu, iako mi je Mazda 3 lepsa, Oktavija je definitivno najbolja kupovina pocev od prostora za putnike i napred i pozadi koje nudi kao sto su u tekstu i rekli potrosnja je takodje odlicna, gomila novih i dobrih sistema medju kojima meni najzanimljiviji automatsko parkiranje, a i novi dizajn izgleda dobro moderno ali i u skladu sa prethodnim modelom i naravno prtljaznik u koji mogu 3 lesa da stanu sto bi rekao Robert De Niro u filmu Analyze This :D! I jos jedna bitna stvar dostupnost delova je velika kao i servisa tako da zaista u tom cenovnom rangu je najprakticnija kupovina, ako se auto kupuje razumom naravno!

Aleksandar

pre 8 godina

Za ove sto prelaze 300000 bez kvarova na tdi. Obozavam da se gusim u oblacima crnog dima kada idem iza tih tdi svemogucih masina. To ne bi smelo proci registraciju u normalnoj zemlji. A TDI se po dimu posebno istice.

ns_Teletabis

pre 8 godina

vozio sam A4 model 2009. sa 140KS pa je trošio malo mnogo više od ove faljene octavie ...

octavia nudi mnogo za te pare ali treba biti realan , auto je prevelik za svakodnevnu upotrebu kuća - zabavište/škola - posao - kuća.

svako ko misli da to nije problem , navići ću se , taj se vara ...auto će teško da mu stane na naše prosečne parkinge i uvek će da mu nos ili zadnjica da mu vire i vrata će biti izgrebana . Pričam iz iskustva posle A4 i Mazde 6 ...jednom godišnje se super spakuješ na more a posle svaki dan tiho patiš :-)

taj motor je dobar i poletan mada sam siguran da po gradu troši znatno više od autorovih 6 i nešto :-) Čak i na auto putu sa pristojnim brzinama oko 140Kmh trebalo da pije oko 7 l/100Km .... i ja sam se palio kako mi auto malo troši dok nisam počeo sam da računam pa sam izgubio entuzijazam jer je razlika išla i do 12% u odnosu na board comp

ono što je sigurno da treba paziti sa čestom gradskom vožnjom i posledica koje ona nosi sa sobom za sve dizel mašine ... pre svega zamajac koji oće da se pokvari između 80 i 100 hiljada Km a zamena je paprena !

Replay

pre 8 godina

@Alex
Kakva te serija 3, A4 i C klasa spopali kada je Octavia na platformi Golfa. :) Gore pomenuti su srednja premijum klasa, znaci neuporedivo. Octavia je osiromaseni Golf sa gepekom, decko.

otac Makarije

pre 8 godina

Svima koji misle da je oktavija povoljna za održavanje iskreno savetujem da od dilera prethodno pribave (u pisanoj formi) plan i troškovnik redovnog održavanja - onako kako je to kod nas osmišljeno (a kao uslov garancije).
Zaprepastićete se kolike su to pare kada se obračuna sve što će servis da vam uradi po planu (i to samo za pozicije ulje,filteri,veliki servis, diskovi i pločice).
Ispadne u proseku oko 230 do 260 eura na svakih 10.000 km (zavisno koliko km godišnje prelazite),pri čemu skoro da nema razlike da li je TSI ili TDI.
Ima skupljih brendova i kola za održavanje od škode, ali, verujte, i jeftinijih.
Samo pribavite pisane troškovnike od svih koje poredite. I sve će vam se samo reći.

Aleksandar

pre 8 godina

Gledao sam Oktaviu i kupio Fokusa (razmatrana cena oko 13-14 hiljada). Razlozi protiv oktavije su bili preskupa dizel varijanta, dok su benzinci u proslosti bili sumljivog kvaliteta (jako puno problema sa 1.2 tsi). Takodje je auto preveliki za svakodnevnu upotrebu. U test voznji mi se Fokus vise dopao (subjektivno). Ono sto je meni zapelo za oko je da su kod oktavije fabricke gume bile nekog nepoznatog proizvodjaca a ni unutrasnjost me nije odusevila (osetno losije od golfa - ustede???). Ipak presudno je bilo sto sam kod Fokusa za manje para dobio i automatsku klimu koja je meni jako bitna. Da sada ponovno kupujem ne znam sta bih odabrao.

Opelovac

pre 8 godina

Ova tvrda i siva plastika kao da je preneta iz nekog kineskog modela.
Nemogu da verujem da danas skoro svi proizvodjaci automobila koriste ovu jeftinu i smrdljivu plastiku
pa cak i neke prestizne marke.
Nekada su lade i zastave imale kvlitetniju unutrasnjost od ovih danasnjih.
Ovo smanjivanje mase i trka za sto vecom zaradom dovesce do toga da nece biti bitne razlike u kvalitetu vec samo u ceni.

viliman

pre 8 godina

1.8 tsi,160 ks, A5,vozio kao sluzbeni,za 6 godina 510000 km,redovni servisi,prosek 8 l,sada vozim A6 1.8 tsi,160 ks,iza mene ostaju mnogo jaci i skuplji modeli,1l ulja na 15000 predjenih km,kod obe,vrhunski auto

vlada

pre 8 godina

Varaš se prijatelju.Ja sam imao ovakvu sa 150 ks Tdi i mnogo skuplji automobili su gutali prašinu za ovom Octavijom.
(Rehabilitacija, 30. maj 2015 19:04)
Imao sam na umu osnovnu verziju oktavije koja za taj novac nudi smesnih 86ks...A za tu famoznu tdi sa 150 ks,koja kosta koliko kosta ima focus od samo 1500 kubika ali ecoboost sa 180ks...I opet dolazimo do oblaka prasine u kojem ostaje skoda...

Alex

pre 8 godina

@Alex
Kakva te serija 3, A4 i C klasa spopali kada je Octavia na platformi Golfa. :) Gore pomenuti su srednja premijum klasa, znaci neuporedivo. Octavia je osiromaseni Golf sa gepekom, decko.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Replay, 31. maj 2015 10:34)
Pazi dečko, kao prvo oni jesu viša klasa ali ja sam komentarisao u odnosu na ponudu prostora za jednu porodicu nemaju nikakve šanse pored Oktavije. Nisam verovao da su nemački inženjeri napravili automobile od po 4,7m a da su uspeli toliko da smanje kabinu da ne mogu da se prevezu 4 odrasle osobe duže od 200km a da ne dobiju upalu leđa ili kolena. U tom kontekstu, za ljude koji bi eventualno gledali ta vozila kao porodična , gore pomenuti ne dolaze u obzir već mora da se kupuje A6, BMW 5 i E klasa. To ko želi premijum npr.
Drugo, Oktavija je osiromašeni Golf koliko je i Golf osiromašeni Audi A3, tj svaki auto je priča za sebe. Iako je na platformi Golfa , Oktavija je veći auto sa većim međuosovinskim rastojanjem i gepekom od 590 l u limuzinskoj verziji. Prostraniji auto i porodična limuzina za razliku og tog Golfa, koji je kompakt klasa. Pozdrav!

drvobradi

pre 8 godina

Oktavija je auto kod koga su podnosljivi svi kompromisi koji su napravljeni, pa samim tim ima veliku bazu potencijalnih kupaca. Uvek ce se naci neko kome smeta dizajn, tvrdoca sedista ili oprema, ali kome je potreban prostor, pouzdanost, funkcionalnost, cena odrzavanja, pad vrednosti kod prodaje lako se zanemare negativne stvari.
@ns_Teletabis
Ne postoji stvar kao sto je preveliki auto, pogotovo za ljude sa porodicom.

Life

pre 8 godina

Kome ne smetaju ti kompromisi, nema promašaja sa Škodom, nikada ni sa jednim modelom. Od Citygo do Superb, sve je dobro osmišljeno, sa cenom upravo onakvom kakva treba da bude. Nije baš Logan, ali ne folira se da je premijum brend. Ima ko u grupaciji da se kiti tim perjem. Grafika zadnjih svetala na ovoj Oktaviji je jedna od lepših uopšte, VRS verzija sjajna, ima i manje napadan ali upotrebljiv Scout sa 4x4 pogonom. Ima sve sem šmeka i pedigrea.

@ nsteletabis, tačno, nije veliki auto za svakdnevnu gradsku vožnju po Evropi. Zato se tako dobro prodaju ti autići A i B segmenta, uistinu kao drugi u porodici. Mada ko ima obezbeđen parking na poslu, a ni ispred kuće nije frka, onda ni ovih 4,7m nije problem. A sto se tiče tačnosti potrošnje, na Audiju se razlika između boarda i stvarno izmerene potrošnje kretala do 0,1 litar (bukvalno!!), nekako su preračunavali i tu potrošnju u leru, ali kod Honde razlika ide skoro do 1 litar (sve benzinci). Uopšte mi nije jasno kako je Honda toliko neprecizna.

Rehabilitacija

pre 8 godina

Fokus za te pare (12850 evra) sa 100 konja,da je ostavi u oblaku prasine...
(vlada, 28. maj 2015 19:14)
Varaš se prijatelju.Ja sam imao ovakvu sa 150 ks Tdi i mnogo skuplji automobili su gutali prašinu za ovom Octavijom.

MNE

pre 8 godina

Varaš se prijatelju.Ja sam imao ovakvu sa 150 ks Tdi i mnogo skuplji automobili su gutali prašinu za ovom Octavijom. 
(Rehabilitacija, 30. maj 2015 19:04) 
Imao sam na umu osnovnu verziju oktavije koja za taj novac nudi smesnih 86ks...A za tu famoznu tdi sa 150 ks,koja kosta koliko kosta ima focus od samo 1500 kubika ali ecoboost sa 180ks...I opet dolazimo do oblaka prasine u kojem ostaje skoda...
(vlada, 30. maj 2015 23:10)
MISLIŠ?

Marko

pre 8 godina

@ns Teletabis
Torziona osovina i multilink se ne razlikuju toliko po udobnosti (osim na bas izrazenoj udarnoj rupi), nego u drzanju prilikom duple nagle promene pravca. Prosecan putnik nema sanse da oseti razliku prilikom svakodnevne voznje. Ako se cesto vozi dosta tereta multilink je dugotrajniji, ali i skuplji za popravak.
Benzinci iz ove EA211 serije nemaju problema i odlicni su. Mali 1.2 se bukvalno ne cuje na niskim obrtajima i leru, a ima sasvim solidne performanse i pristojnu potrosnju. Za one koji prelaze do 15-20k godisnje, benzinac je bolji izbor.
P.S. Nije "cak sta vise", nego samo "cak" ili "stavise". ;)

Aleksandar

pre 8 godina

Na komentarima uvek isto... Ja ne bih nikad, ovaj laze, lici mi na audija, lici mi na dvokolice, za te pare mogu, i td... Opet za vecinu komentatora je zajednicka stvar da komentarisu nesto sto nikad nisu probali i da im se vecina komentara odnosi na nesto sto je stvar ukusa. Ako zanemarite to, dolazite do zakljucka da je ovo fenomenalan auto. Vozio sam tri razlicite, svaka tdi, ni jedna nije imala nikakav znacajan problem, cena servisa je smesna, cak ni zamajac nije sto je nekad bio (cena u ovlascenom servisu od 50000 rsd za auto koji kosta 20000 eura, a zamena se radi jednom u 150k km je meni zaista prihvatljiva), potrosnja je tacno kako pise u tekstu (ne po bordu, vec cep-cep punjenjem)... Mazde, renoi i ostalo se kupuje srcem, skoda razumom i to je cela prica. A ne kudite konje koje niste jahali...

Alex

pre 8 godina

Evo da i ja iznesem svoja iskustva sa Škodom možda nekom i pomognem. Već 2,5g. kako vozim Oktaviju 1.6 tdi 105ks i relativno sam zadovoljan. Gepek je stvarno groteskno veliki kao i prostor u kabini.Gepek je veći i od mnogih karavana i SUV-ova i to je ok kome treba. Više mesta ima u Oktaviji nego u novom BMW 3, Audi A4 a tek u MB C-klasi da ne govorim. Auto troši na auto putu oko 5 l/100km (brzine od 140-150km/h), lokalni putevi 4,5l/100km (80-100km/h) dok po gradu od 6-7l/100km(leto-zima). Ovaj od 2.0 i 150KS nema ni teoretske šanse da troši koliko je navedeno u tekstu.Ovo se odnosi na gorivo u Nemačkoj i njihove saobraćajnice. Koristim ga svakodnevno po gradu i lokalu i uopšte ne predstavlja problem veličina auta za parking i manevrisanje jer ima i većih auta koji se voze po gradu.Sve je stvar navike. Ono što mi se ne sviđa je udobnost na dužim putovanjima. Tu se osete ti tvrdo podešeni trapovi i sve preko 4h vožnje može da smeta vozačima i putnicima. Drugo, kad vozite Škodu nemate nikakvu emociju,ama ništa, kao da vozite neku kotaricu na točkovima.Nema dušu što bi rekao naš narod. Zbog toga, planiram da uzmem A6 koji je ipak neka druga priča. Ipak ko se odluči neće pogrešiti jer mehanički je dobar(VW mehanika) sa češkim podešavanjem, dovoljno mesta za porodicu i jeftiniji u startu od konkurenata i povoljan za održavanje. Kvarova još nisam imao jer je auto kupljen nov i tek mu je 2,5g tako da tih iskustava nemam. Pozdrav.

japanac

pre 8 godina

Predstavljeni model mozda nece biti jedan od najpopularnijih medju prodavanim, ali niska cena osnovnog modela garantuje dobar prolaz na trzistu, uz, kako je navedeno "plus" u klasi...

nesvrstani

pre 8 godina

moj prijatelj ima prvu oktaviju sa 1,9TDI motorom i 90ks i sa njome je presao 530.000 km bez generalne. kaze da je prezadovoljan i kad bi imao para kupio bi novu oktaviju.

Milan

pre 8 godina

@ns teletabis

Sta bih ja trebao da kazem o parkiranju sa superbom? A navikao sam se i nemam problema. Zauzvrat jezdim autoputem kao zmaj. Zena ipak po gradu preferira punta.
Oktavija je odlican izbor za jedini auto u porodici, cak mozda i najbolji ako idete redovno van grada.

bojan

pre 8 godina

octavia I kupljena nova 2002 god presla 250 000 km bez ikakvih problema, octavia II kupljena 2006 godine presla 240 000 km sem redovnog servisa ni jedan kvar na autu, octavia II facelift kupljena 2010 godine 290 000 km savrseno se ponasala sipaj i vozi sve do sad navedene octavije su imale 1.9 TDI motore. E sad u januaru 2015 kupljena octavia III 2.0 TDI sa 150KS. za sad ide kao nevrijeme nemam primjedme malo vece potrosnja od 7l ali treba napojit 150KS ...

Sasha

pre 8 godina

@Opelovac
Čini ti se. Imam prethodnu Octaviu Elegance i vozio se u novoj. Materijali nikako nisu ti na koje misliš. Nisu baš kao u Bentley, da se ne razumemo pogrešno, ali ostavlja mnoge na kilometar, počev od Fiata, Koreanaca, Citroën itd. Sasvim je prijatno na dodir i ne odzvanja nigde, ne krcka i slično.

otac Makarije

pre 8 godina

Ima jedna stvar ( dve stvari), koja je sticajem okolnosti pogrešno navedena u tekstu, a to je cena vozila ( ona je veća nego što piše) i naziv paketa ( ne postoji više "Elegance", već "Style" ).
Cene SVIH oktavija su, naime, nedavno povećane ( npr. 1,4 TSI i 1.6 TDI za 600 eura, slabiji 2.0 TDI za 500 eura i sl. ) i to ne možete da vidite sa sajta škode, već samo ako odete u auto salon. A pre toga, oko Nove godinu, cene su takodje povećane "par stotina".
I da li sada oktavija karavan 2.0 TDI Style sa "Neksen" gumama vredi oko 22.300 i to bez ikakvih opcija (pa i bez makar obične bele boje), veliko je pitanje.

Filip

pre 8 godina

Oktavija sa 1.4 tsi ide kao nevreme, ne troši puno goriva ako je umereno terate, ali pije ulje kao pijani Rus. Ima neki problem sa tim motorom i dalje i znam za trojicu koja su posle oko 20-30 kkm od kupovine menjali glave motora. Valjda je ovaj novi tsi od 150 ks bolji

Bojan Jankovic

pre 8 godina

Odlican automobil sa par mana. Sedista su prervrda. Generalno je tvrd. Izdrljiv u surovoj eksplotaciji, ide kao car, trosi skromno. Zvucna izolacija nije savrsena. Odrzavanje poskupo. Za firme je vrh, za porodice je pitanje afiniteta, meni su francuski mpc bolji izbor.

zorsula

pre 8 godina

Fazon kod skode je sto kad je kupujete ne kupujete skodu kao marku automobila nego VW tehnologiju.Zbog toga je malo skuplja od slicne konkurencije jer ipak ispod lima ima sto ima Golf VI i Golf VII.Sto se tice unutrasnjosti koliko para toliko muzike ali je sva plastika dobro napravljena,izdrzace mnogo kilometara.Meni se licno ne svidja mali turbo benzinci,probao sam 1.2 jedno stotinak km i nije to to.Ipak auto nije mali.Dizeli su ok,samo zao mi je sto 2.0 tdi nema sa recimo 120 konja,taj bi presao milion a turbina bi trajala isto toliko...

misa

pre 8 godina

octaviju vozim sest godina i imam samo pohvale (osim buke na vecim brzinama).
Ali bih zamoli za vase misljenje a posebno (ns_Teletabis, 28. maj 2015 12:18) jer govori o velicini kola za koju se slazem treba nam jedino kod retkih duzih putovanja dok je ostalo grad.
Uzevsi to u obzir sta mislite da je pravi izbor, a ovo su mi opcije: Mazda 3, Mazda 6 ili BMW 3.
hvala!!!!!

Ja zaista vozim automobile

pre 8 godina

@ (MNE, 31. maj 2015 14:35)

Cim je nekome glavni argument u diskusiji konjska snaga motora iskusnijima je sve jasno. Pokusacu i da razjasnim tvrdnju po kratkom postupku:
- obrtni moment igra ogromnu ulogu, vrlo cesto i daleko bitniju
- pneumatici i njihove dimenzije
- tezina automobila
- transmisija

Na kraju ne znam zbog cega je coveku potreban auto preko 150 konja, bez da ispadne da branim oktaviju jer to nije slucaj, auto je radni konj svakako ali ja licno ga ne bih uzeo... samo mi nije jasno gde vi trkaci zurite i kuda bi se trkali to ili je bitno da imate vece stado od komsije pa zbog toga.

ns_Teletabis

pre 8 godina

nasatavak

3. O osećanjima i udobnosti ...niko ovde nije rekao da octavia nije uvek ista što se tiče zadnjeg vešanja a to je marketinški trik ...svi modeli osim 2.0 tdi i 1.8 tfsi su sa TORZIJOM a samo ova dva najjača pomenuta imaju multilink pozadi, kako i dolikuje savremenom automobili . Torzija nije dobra glede stabilnosti i nosivosti ali nije ni loša ako se stegne na tvrđe , što je VW i uradio pa se zato mnogi žale na leđa i bubrege :-)
Emocija tu ne može biti jer auto i nije rađen sa tom namerom ali sve ukupno odrađuje posao i nije ne zabavan za vožnju , čak šta više !

4. Servis i cene ...svima koji su blizu Novog Sada preporučujem jedan ovlašćeni servis u Kisaču jer čovek radi dosta jeftinije i ima sve delove i majstore i limarsku radionicu po pravilima Škode ...imao sam 2 škode i obe sam radio kod njega i 100% sam bio zadovljan

Generalno ja bih izbegavao benzince koji iako dobro idu i razumno troše imaju još vreman da se pokažu koliko su dugotrajni . Za sada su imali 3 promene pogonskog mehanizma guma -lanac - guma i dosta problema sa turbinom i posle svakog je VW izjavljivao da je sad sve konačno rešeno ali nije bilo i ja im više ne verujem
Dizeli su provereno dobri i treba pametno izabrati model 1.6 ili 2.0 ...
Auto dobro drži cenu kao polovan .
Meni se ne sviđa jer je bezličan ali ga poštujem jer je dobar

Pozzzz

ns_Teletabis

pre 8 godina

vidim da sam citiran i pitan pa da malo repliciram i odgovorim :-)

1. O veličini stvarno ne vredi raspravljati ...što je meni veliko nekome je malo i prihvatljivo tako da ta rasprava nikuda ne vodi . Svakome kome treba mesta jer imate decu onda treba gledati veći auto ...samo što tu octavia nije jedina koja ima šta da ponudi jer su i ceed i I30 i focus u karavan izvedbi jako prostrani i sa skoro istom cenom

2. O potrošnji ... znam da je VW 1.6 / 105KS diesel stvarno jako dobar sa potrošnjom jer mi ga ujak ima u Golfu Plus i često ide sa njim do nemačke ali ipak čak i on na 140 Km/h troši više od 5 litara , probao sam lično ...Na regionalnim putevima to ide i ispod 5 ali to zaista nije ništa revolucionarno , jer moja mazda 3 G120 sa svojih 2000cm3 u takvim regionalnim uslovima troši 5,2 l/100 Km . Motor 2.0 TDI ide kao mećava i čoveku je teško da ga ne potera i dok sam ga vozio često sam sebe hvatao kako jurcam bez razloga ...realno je po auto putu trošio oko 7 i malo više a u gradu oko 8 . Sad posle par godina usavršavanja i malo dijete možda to bude malo manje ...tu se treba presabrati i videti koliko se često ide napolje a koliko ste u gradu pa možda razmisliti o 1.6 motoru koji je malo penzionerski u odnosu na većeg brata ali manje troši i jeftinija je registracija..

Darko

pre 8 godina

Novu Octaviu (1.6tdi 105, srednji paket) sam uzeo u Januaru ove godine, i za 6 mjeseci sam prešao oko 12000km. Dugo sam mjerkao koji novi auto da uzmem, i detaljno sam proučio konkurenciju - za 16,000eur teško da je mogao bolji nov auto da se uzme.
Utisci su jako povoljni, i nekih većih zamjerki nemam. Vozio sam i Golfa 7 sa identičnim motorom/opremom, i nisam uspio pronaći bilo kakve razlike.
Sam motor je dovoljno jak za 1300kg težak auto, 105ks nije za divljanje, ali solidnih 250Nm omogućava opuštenu, sigurnu i štedljivu vožnju.
Ako želite baš brzo da vozite - možete i to, naplaćao sam se dosta kazni za brzu vožnju, djelimično i zbog toga što je subjektivni osjećaj brzine zavaravajući. Auto je udoban, iako čvrst, sigurno prolazi kroz krivine, i osjećate se ušuškano u unutrašnjosti. Zadnja klupa je udobna, što je potvrdio i moj korpulentni drugar (193cm, 100kg) koji se udobno vozio 600km kroz Srbiju i Crnu Goru.
Auto je kvalitetno sklopljen, ne cvrči i ne lupka. Dimenzije su u početku nezgodne, ali privikavanje je brzo zbog velikih i preglednih retrovizora. Ja živim na primorju CG, i nemam problema sa gužvama i provlačenjima (pre)uskim uličicama. Potrošnja je sjajna, na dužim relacijama ispod 5 litara (4.7-4.9) i to bez truda da ekonomično vozim. Čisto gradska vožnja uzima nekih 6-6.5 litara, i to jako kratke relacije, nedostizanje radne temperature, itd...
Sve u svemu, vozilo za preporuku za nas što ne patimo od 'statusnih simbola' i sličnih ložačkih priča.
Pozdrav!

ns_Teletabis

pre 8 godina

@ marko

Podešavanje torzije može biti i udobno i tvrđe ali nikada ili jako retko se može podesti i na udobnost i dobro ležanje što je kod multilinka lakše i češće ostvarivo. Evo i primera i to dobrog , Mondeo ... kod njega je nazad multilink koji je i udoban i dobro leži i to bez obzira na broj putnika i kofera .

Torzija kao rešenje u klasi automobila dužine 4,7 m je za mene odraz slabosti i uštede . Ako se automobil vozi umereno niko neće biti ugrožen i nebezbedan , ali svi koji voze znaju o tom osećaju da auto čvrsto stoji na drumu , pun ili prazan nema veze .

Torzija je svakako primerenija manjim , lakšim i gradskim automobilima.Jeftinija je za izradu i zato je ubačena kao rešenje kod "slabijih" motorizacija.Kod automobila sa torzijom češće otkazuju zadnji amortizeri pa se to dešava i kod octavie i o tome je pisao poznati Auto Motor und Sport, a takođe su na svom testu spominjali malu nervozu na upravljanju kod brzih krivina itd.

ns_Teletabis

pre 8 godina

Sad još malo o motorima ... već osam godina VW dobija nagrade "engine of the year" za tsi seriju motora u klasama ispod 1200 cm3 i 1400 cm3 . Ja se slažem da je to odličan koncept ali kad nešto dobija nagrade i pri tome se kvari a proizvođač stalno ponavlja kako je baš sad sve rešio , morate priznati da se pomalo gubi potrošačko poverenje ?
Ipak živimo u doba interneta kada su sve informacij elako proverljive i samo jedna pretraga sa ključnim rečima "tsi problems" će vas uveriti u ovo što pričam .
Da sramota bude veća Tiguan sa 1.4 tsi motorom se 3x zaustavio na testu već spomenutog časopisa Auto Motor und Sport ...
evo i linka:
http://www.auto-motor-und-sport.de/dauertest/vw-tiguan-im-dauertest-haertetest-ueber-100000-kilometer-3337745.html

@ viliman

nažalost ja znam dosta loših primera istina sa 1.2 i 1.4 tsi motorima ali i sa 1.8 mada što je zapremina veća , problema je sve manje . Moj majstor kaže da je 2.0 tfsi odličan ali i da on zahteva dosta održavanja .