Četvrtak, 22.01.2015.

14:56

BG: Prijavite napuštena vozila

Izvor: B92

BG: Prijavite napuštena vozila IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Savovac

pre 9 godina

msm stvarno@ ako nije osigurano,ne moze da stoji na javnom parkingu,bilo sa ili bez ogranicenja vremena parkiranja. Moze,na privatnom oarkingu,privatnoj garazi,tj.na privatnom posedu. Izvini,ali msm,tj.siguran sam da je takco pravilo,ne mozda svuda,ali u normalnim,uredjenim drzavama jeste,msm sigurno. Poz...

Goran

pre 9 godina

Mozda bih i prijavio, kada ovo ne bi bila korumpirana zemlja. Ukoliko taj ima bilo kakvu vezu u nekoj drzavnoj sluzbi, saznace ko je prijavio pa ce meni da preti ili moj auto da osteti na ulici. Tako me je jedan lik koji je hteo sa mnom da se nesto ubedjuje zvao na mobilni i kad sam ga pitao odakle mu moj broj, lepo je priznao da mu rodjak radi u mobilnoj kompaniji i da mu je izvukao broj na osnovu mog imena i mesta stanovanja. Dok je ova zemlja leglo korupcije, neka sama policija radi svoj posao.

Miodrrrag

pre 9 godina

U Nišu važi suprotno pravilo. Dva puta sam prijavljivao komunalnim policajcima i jednom parking servisu takva vozila i komunalni kažu da to nije njihov posao a parking servis se pravio lud. Sramota

Aca

pre 9 godina

@Predrag
Nemoj cekati da te sud pozove na ostavinsku raspravu jer to neces docekati. Idi u sud i podnesi sam predlog sa pokretanje ostavinskog postupka.

Znalac

pre 9 godina

Ugao Gospodar Jevremove i Kapetan Misine ulice, narandzasta buba parkirana preko 2 godine na istom mestu. Obzirom da je ovde zelena zona, neko uredno placa parking i verovatno na neki nacin registruje.
Nemali broj puta sam cak i po sat vremena trazio parking po kraju, ma gde bilo, sto zbog lokacije, sto zbog ovakvih automobila koji zarad necije emotivne vrednosti prave problem stanarima.

Miloš

pre 9 godina

Ispred naše zgrade imamo drugu vrstu problema. Naime, radi se o Novom Beogradu, u blizini autoputa i opštine, mesto koje je svima blizu i lako dostupno... Velika zgrada, relativno mali parking, kako to već ide.

I naravno, zbog veoma zgodnog prilaza autoputu, neko se dosetio da napravi improvizovani plac polovnih automobila. Lik je okupirao dvadesetak parking mesta, sa uredno registrovanim vozilima, koja kupuje od prethodnih vlasnika, dovodi na ovaj parking i ona su tu dok se ne prodaju - nekoliko dana, nedelja, ponekada i meseci. Ali, čim jedno vozilo ode, dolazi novo na njegovo mesto.

Ništa nelegalno, ali situacija je veoma neprijatna za stanare - nema osnova da se ta vozila uklone, jer su registrovana i u voznom stanju. Nema osnova da se čoveku zabrani da preprodaje vozila, jer su njegova. A sa druge strane, imate plac polovnjaka na parkingu usred najgušće naseljene zone Novog Beograda gde već nedostaje parking mesta...

Realna

pre 9 godina

Ova vest je još jedna smejurija Grada i Komunalne policije.
Nekoliko puta sam na navedene brojeve telefona, u prethodnih godina, prijavljivala napuštena vozila, koja se raspadaju, trule, iz kojih rastu biljke (životinje još nisam videla) u bloku 63 i niko se nije pojavio...
Besmislica...Kao baš će da se potresu i odnesu vozilo...
Isto kao što komunalni policajci dolaze i za prijavu, buke, komunalnog nereda (smeća pored kontejnera), smrada iz pečenjare koju su otvorili ispred naše zgrade...Mogla bih da nabrajam još dugo ali nemam vremena i volje za to...

Građani ne treba ništa da prijavljuju

pre 9 godina

Grad Beograd ima 317 komunalnih policajaca, a tendencija je da ih u dogledno vreme bude oko 1.500. Od svakog napuštenog, neregistrovanog automobila Grad prihoduje između 100 i 200 evra (u zavisnosti od težine vozila) kada ga proda na otpadu. Zašto bi građani, kao poreski obveznici, pomagali gradskim službama da zarade novac, kada su te gradske službe već plaćene iz gradskog budžeta da obavljaju svoj posao? Konkretno, posao komunalne policije, između ostalog, jeste upravo da se brine o propisnom zauzeću javnih površina, uključujući i parkinge, a neregistrovano motorno vozilo, u skladu sa propisima, ne može da bude parkirano na javnoj površini namenjenoj za parkiranje vozila. Ovoj propis nije nov, već važi u Beogradu već decenijama. Pogledajte, na primer, u Kosovskoj ulici, ispred knjižare Zavoda za udžbenike. Nekoliko rashodovanih kombija i karavana, punih knjiga koje se prodaju na ulici, zauzima parking mesta u crvenoj zoni 365 dana u godini. Ali su sva ta vozila uredno registrovana (pitate se kako?!) i njihovi vlasnici su uredno pribavili prijavu stana u tom kvartu, te redovno plaćaju mesečni parking Parking servisu. Ako mislite da je sve po zakonu, i tu se varate. Saobraćajna policija može vlasniku takvog vozila (vizuelno neispravnog) da naloži vanredni tehnički pregled, ali to ne rade, jer ti ljudi na taj način prehranjuju sebe i svoje porodice, što je, priznaćete, sasvim prihvatljivo u današnje vreme, koje, eto, traje već dve i po decenije.

ZNBg

pre 9 godina

Pre 2 godine sam radio na Dorćolu u Beogradu.
Pošto je u tom kraju gužva i sami lokalni stanari muku muče gde se parkirati, mi koji smo kolima dolazili na posao smo se borili za mesto na platou kod zadnje stanice 26-ce u Dunavskoj ulici. Neki koji bi došli malo kasnije, ostavljali su kola na trotoaru u Dunavskoj i rizikovali nošenje paukom.
Video sam da na tom placu gde ima mesta za 45-50 kola , stoji 10-ak napuštenih vozila: gume ispuštene, prašina od 5 cm, rđa, registracija istekla (ili sa starim tablicama ili bez njih). To su bili npr. stara Buba, Golf 1, Yugo i sl.
Pozvao sam tel. komunalnu insp. opštine i oni su mi dali uputstvo kako da to prijavim. Poslao sam e-mailom prijavu o napuštenim kolima sa adresom (ulica i broj), spiskom (marka, model, boja, reg. br. -ako ima tablice). Za 7 dana na kolima su osvanula upozorenja da imaju 1 mesec da ga sami odnesu, ili će po isteku roka biti preneti u blok 45 na poseban plac. Ako vlasnik ne dođe, za 6 meseci se takav auto odnosi na otpad. Kao po komandi u roku od 2-3 dana oko svih tih krševa stvoriše se neki likovi (ugl. penzioneri) i počeše da zabrinuto gledaju svoje ljubimce. Većinu su sami vlasnici sklonili, a neke su doveli u kakav-takav red i registrovali! Svaka od tih olupina nije vredela ni 100 EUR, a siguran sam da su svi vlasnici bili u stanju da odvoje bar po 1000 EUR za noviji i mnogo bolji.

Poenta ove moje priče: Prijavite sve takve automobile bez ikakve griže savesti. Ključno je da je registracija istekla.

Trole

pre 9 godina

Kad god sam pokusao da prijavim nesto komunalcima ili parking servisu, naisao sam na zid lenjosti, neodgovornosti, neznanja i nerada. Pocev od parkiranja po pesackim prelazima, mestima za invalide, unistavanja javne imovine, itd.
Nikada, ali bukvalno nikada, nisu dosli da urade svoj posao. Vise nista ne prijavljujem, pomirio sam se sa tim da zivim u zemlji u kojoj zakoni vaze samo kad treba da se popuni budzet, ili ako nekom politicaru nesto smeta u njegovom komsiluku.

blabojzna

pre 9 godina

Ispred zgrade već preko dve godine stoji jedan zapušten auto. Izduvane gume, korozija na sve strane, otpadaju plastični delovi ali zato uredno svake godine se stavlja nova nalepnica. Aj sad, kako je to moguće?

Milan

pre 9 godina

Svakavih ludaka sa krševima ima unaokolo. Kod mene komšija uredno registruje raspalu i trulu ladu sa izbušenim gumama. Promenio tablice, uredno lepi nalepnice svake godine a da sve vreme nije pomerio auto s mesta. Baš me zanima gde to ima tehnički pregled na majke mi bez da dovezeš auto. Takve treba odmah hapsiti za svaki auto koji je kod njih "registrovan" a učestvovao je u nekoj saobraćajki.

Milan

pre 9 godina

@msm stvarno

Ovde gde živim, u jednoj zemlji na Zapadu, ako je auto istekla registracija i on se nalazi na parkingu, onda mu svaki dan ostavljaju kazne. Ako je autu istekla registracija, mora biti u garaži, jer se i gradski parking smatra putnom infrastrukturom. Zašto bi neko zauzimao tu putnu infrastrukturu ako nije platio registraciju od koje bi inače trebalo da se ta putna infrastruktura održava?

Možda će Vas ovo još više iznenaditi, ali ovde čak ni uredno registrovan auto ne sme da bude na istom parking mestu duže vreme, tj. duže od par nedelja. Ako hoćemo da živimo u uređenoj zemlji treba da prihvatimo pravila. Ako nećemo, e pa onda neka uživamo u haosu punim plućima.

Sava

pre 9 godina

Ja ne vidim u cemu je problem, kada je situacija jasna: po zakonu, neregistrovana vozila NEMAJU pravo da kosriste javna parking mesta (a najlakse je po nalepnici proveriti da li je istekla registracija). Ako se neregistrovan auto zatekne na javnom parkingu, kaci se obavestenje o uklanjanju u roku od sedam dana, posle toga pauk odnosi auto i vlasnik da bi ga vratio mora da plati troskove odnosenja i lezarine. Posto su u pitanju krsevi i niko to nece da plati, automobili se odvoze na otpad. Kraj price. Znaci niko ti neotudjuje vozilo, uvek mozes da ga otkupis nazad, ponovo parkiras i tako u krug (ako si lud, a ima i takvih). Problem je u komunalnoj policiji koja ne radi svoj posao, nego takvi automobili godinama leze na parkingu.

Nikola

pre 9 godina

Pre par godina sam prijavio prijavio komsijine raspale polovne automobile koje je preprodavao, a drzao na javnom parkingu tik ispred zgrade, na prometnom mestu.
Imao ih je 8-9 kom, ni jedan nije bio regestrovan i ni jedan se nije pomerao naravno.
Na sajtu Beograda sam nasao "Gradjanin Inspektor", to je bila akcija grada Beograda koji su pozivali nas obicne gradjane da prijavljujemo razne stvari, izmedju ostalog navedeno tada na sajtu i vozila koja nisu bila registrovana, zapustena itd...
Uslikao svaki auto, napisao ulicu, napisao prezime i ime komsije, sve sto treba i poslao.
Mislite li da se nesto desilo posle toga ?
Naravno da sam i dalje parkirao po 100m dalje od svog ulaza jer nigde blize nije bilo mesta.
Jos dobijem potvrdu na email, da je inspektor pod imenom tim i tim, preuzeo da se bavim prijavljenim slucajem, i NISTA !
Toliko o drzavi.
I ovo je samo zamazivanje ociju gradjanja, mozda budu pokupili 5% prijavljenih vozila.

milos

pre 9 godina

@janko: ako je uredno registrovan, ne mozes ga prijaviti kao da je napusteno jer ga neko "odrzava". ali ako je zaista truo iznutra i raspadaju mu se gume, to znaci da nije mogao proci tehnicki, samim tim nije mogao biti registrovan. a 2 meseca nakon isteka registracije, tablica prestajr da vazi, sto bi znacilo da mogu da ga nose.

marko I.

pre 9 godina

kod mene iza zgrade stajao noviji ford fokus oko 2 godine i jedan dan ga komsija otvori,uzme saobracajnu koja je bila u autu,nesto smutio u supu,registrovao i evo vozi ga. ko zna cije je vlasnistvo tih "zaboravljenih" auta...

wacom

pre 9 godina

@msm stvarno, ako nije registrovano vozilo - sta ce na ulici? neka ga drzi onda svako u svom dvoristu, garazi, podrumu, nije nikakav problem. ako je na javnom mestu, nek se registruje prvo.

Dr. House

pre 9 godina

Naravno da su necije vlasnistvo ali......?

1.Oni i kad se sete da odnesu vozilo po prijavi prvo pokusaju da saznaju ime vlasnika pa ga obaveste, i daju mu rok od mesec dana da ga sam ukloni

2. Imas automobile koji se po 20 godina nisu upalili niti registrovali, i sluze kao skladista za svakakvo djubre raznoraznih likova

3. Vecina i da je vozno ispravna nema nikakvu trzisnu vrednost vec samo trosak transporta za vlasnika do otpada, pa mu cine uslugu

4. U naseljima gde ima jedno parking mesto po spratu zgrade, i jedan takav krs predstavlja ugrozavanje drugih stanara a zamisli da ih ima kao parking mesta,

5. Kod mene na nekih 25 parking mesta do skoro bilo 7 krseva sto na klocnama sto na ispustenim gumama, koji se nisu vozili godinama i jos 3 neregistrovanih vise od jedne godine !!??? I sta zato sto su necije "vlasnistvo" treba tu da stoje doveka

6. Desavalo se da neki od "napustenih automobila", tacnije koji se iznenada pojave i jako dugo niko ih ne vozi, su u stvari ukradeni, i zahvaljujuci prijavi budu nadjeni

7. Svi "vlasnici" krseva treba da budu srecni i zahvalni sto jos uvek prolaze bez kazni, komunalnih taksi i troskova odvozenja

Nikola Petrović

pre 9 godina

(msm stvarno, 22. januar 2015 16:30)
Ne nego parkinge treba pretvoriti u otpade. Sva neregistrovana vozila mogu biti uklonjena na parking mesta. Auto pripada vlasniku ali ne i parking mesto koje je javna površina. Lepo otvorite otpad pa skupljate šta god želite.

pajo

pre 9 godina

Za ove što ne znaju nakon šest meseci stajanja smatra se da je automobil napuštena imovine i možete je zakonski otuđiti, naravno uz rešenje nadležnog organa pa ga onda prodate u staro gvožđe... 200 evra za krš malo li je...

Dragan

pre 9 godina

Takva auta stvaraju veliki problem jer zauzimaju svima nama ogroman prostor.Parking se pretvara u auto-otpad ! Da se ja pitam najvise bih 15 dana dozvolio da tako stoji auto,nakon toga komunalci pisu prijavu na autu cekaju jos 15 dana,ako se niko ne javi odvozi se takvo auto paukom.Ovako ima slucajeva da godinama krsevi od auta uzurpiraju javnu povrsinu !

Bee-Zon

pre 9 godina

(msm stvarno, 22. januar 2015 16:30) - Napusteno vozilo nije nicije vlasnistvo nego je obicno smece koje, poput ostalog smeca po ulicama, treba ukloniti.

Predrag

pre 9 godina

A jel bi mogao Beokom da mi odgovori na sledece pitanje: Otac mi je preminuo pre vise od godinu dana i ostao je njegov automobil. Jos uvek nismo dobili poziv od suda za ostavinsku raspravu te stoga auto ne mozemo da prevedemo na bilo koga od nas niti da ga registrujemo. Naravno na njegovo ime i dalje stize resenje za porez na stan i porez na oruzje koje moramo uredno da izmirujemo. Kome ja da se zalim i obratim za pomoc? Auto stoji ne zbog moje bahatosti nego sto ne mogu da ga registrujem.

janko

pre 9 godina

Evo imam ispred zgrade stari pasat, vec tri godine stoji. Policija kaze ne mogu da ga uklone jer ima tablice, znaci ima vlasnika. Mogu da mu posalju kaznu za neproduzenje registracije, ali to je sve. Ako bih mu uklonio tablice, neko od komsija me ocinkari i ja imam problem. Inace stoji ravno ispred ulaza na najekskluzivnijem mestu.. Unutra se raspada, gume istrulele... jadno.

zoki

pre 9 godina

Izgleda da vi i ja nismo citali isti tekst. Ja sam procitao "prijavite", a vi ste procitali "otudjite". Pravite razliku izmedju ta dva. Drugo, "staro" i "napusteno" nikako ne moze da se poistoveti. Nadjite negde na netu Bugati Rojal, od pre 100 godina, pa recite da li je napusten. Pritom ste digli toliku dzevu, kao da vam je neko brknuo u oko. Izgleda da jedino vi ovde radite stvari "ofrlje". Pozdrav od Zokija. PS. Shvatite ovo kao dobronamernu kritiku, nisam covek vlasti, naprotiv, pre pomalo anarhista.

Henry Ford BGD

pre 9 godina

@msm stvarno Da se ne lazemo, svi dobro znamo kakva se vozila i na koliko dugo ostavljaju po parkinzima. To sto Vi tumacite slobodu upotrebe parking mesta onako kako Vam odgovara, upravo je razlog sto je pun grad takvih krseva koji su srasli za beton i zauzimaju mesto. Evo, kod mene na Karaburmi samo sto se jedni drugima na glave ne parkiramo, ali zato neki "gradjani" ne vide nikakav problem sto njihova rezervna vozila stoje po nekoliko godina na istom mestu i sluze za delove ili da stoji po starom srpskom sistemu "neka ga, leba ne jede". Taj isti nacin razmisljanja je doveo do toga da se i u zgradama ostavlja stara i neispravna bela tehnika i sl. Jednom za svagda Srbi ce morati da nauce da hodnici ispred stanova nisu deponije, kao sto ni javni parkinzi nisu auto-otpadi.

MunzeLjux

pre 9 godina

Kod mene u okolini ima jedno desetak napustenih vozila koja stoje neregistrovana, dok polako iz delova karoserije pocinju da rastu razne botanicke vrste. Za to vreme mi se u potrazi za slobodnim parking mestima bukvalno penjemo na drvece, pa ovu akciju od srca pozdravljam. Ukupna vrednost svih tih auta nije ni 100 evra, pa je besmislena tvrdnja nekih komentatora da se nesme dirati necija svojina. Neka parkiraju te krseve u svoje dvoriste do mile volje, ili neka ih oteraju u svoje selo, a javni prostor se mora iskoristiti na najefikasniji nacin. Ko nema para da registruje i vozi auto, bolje da ga odmah proda dok jos nesto vredi, nego da ga vremenski uticaj potpuno obezvredi.

B70

pre 9 godina

Ovde u bloku 70 nema gde igla da padne na parkingu, ali zato ima ne baš mali broj vozila koja se mesecima, pa i godinama ne pomeraju sa obeleženih parking mesta. Zbog toga smo mi koji svakodnevno koristimo svoj automobil prinuđeni da se dovijamo na razne načine i parkiramo čak i na zelene (čitaj blatnjave) površine, a često nema mesta ni 500m u okolini zgrade. Uopšte mi nije jasno zbog čega neko ima auto koji nije u voznom stanju i ne vredi ni 50€, a zauzima regularno parking mesto i nikad ga neće voziti. Kada bi neko stvarno sklonio te krntije mi bi smo prodisali, ali to se neće desiti jer mi kao narod imamo naviku da gomilamo stare stvari i teško će se to promeniti.

Dj

pre 9 godina

Vama nista ne prijavljuje. Ponosni sto pune gradski budzet, legalnim otimanjem od gradjana. Vise su mi na ulici smetali pauci nego vozila koje su odnosili

Aca

pre 9 godina

Ta neregistrovana i napustena vozila nisu problem. Problem su registrovana vozila koja su zauzela parking mesta i ne pomeraju se. Prvi primer je blok 70 kinski trzni centar. Od belih kombi vozila se ne moze proci a kamoli parkirati. Drugi primer pijaca blok 44 i parking oko trznog centra kula. Na parkingu oko pijace stoje napustena vozila koje vlasnici koriste za prodaju iz gepeka, a na susednom parkingu kod trznog centra kula stoje gomila ne registrovanih kamiona koji sluze za snabdevanje trgovaca na pijaci paradaizom, paprikama itd. Ti kamioni se ne pomeraju vec dve godine. Osim sto se u njima cuva roba, unutra se spava, kuva, pere ves... a oko kamiona se vrsi nuzda.

zivcan_neki_lik

pre 9 godina

Neka kola koja su napustena imaju motore od preko 2000 kubika pa je registracija preskupa vlasnicima i zato stoje. Gde ce zavrsiti ti automobili na kraju? To je privatna svojina sto znaci da ne moze da se proda drugom/trecem licu ili da se unisti.

msm stvarno

pre 9 godina

Ta napuštena vozila su nečije VLASNIŠTVO. Ne možete otudjiti nečije vlasništvo bez znanja i pristanka vlasnika. Ako se nalazi na prostoru koje i jeste predvidjeno za ostavljanje vozila (parking) onda nemate ni zakonsku osnovu da ih pomerate odatle. Ko će da definiše vremensku granicu ostavljenog vozila na parkingu a koja predstavlja granicu izmedju ostavljenog/zaboravljenog vozila i vozila koje je privremeno parkirano? Da li je registrovano? Pa više vam je neregistrovanih vozila u saobraćaju nego na parkinzima. Da li izgleda staro/napušteno? Ko definiše parametre za to?? Pa pola autobusa GSPa treba da se onda baci na deponiju?! Ama sve živo radite ofrlje...

Miloš

pre 9 godina

A mogu li ja da prijavim da sam prijavio napušteno vozilo pre... pa ima tri godine, i šta mislite, da li je pomereno sa parkinga ispred zgrade? Inače, ima SRJ tablice, nije baš teško za prepoznati, a i okruženo je korovom.

Miloš

pre 9 godina

A mogu li ja da prijavim da sam prijavio napušteno vozilo pre... pa ima tri godine, i šta mislite, da li je pomereno sa parkinga ispred zgrade? Inače, ima SRJ tablice, nije baš teško za prepoznati, a i okruženo je korovom.

msm stvarno

pre 9 godina

Ta napuštena vozila su nečije VLASNIŠTVO. Ne možete otudjiti nečije vlasništvo bez znanja i pristanka vlasnika. Ako se nalazi na prostoru koje i jeste predvidjeno za ostavljanje vozila (parking) onda nemate ni zakonsku osnovu da ih pomerate odatle. Ko će da definiše vremensku granicu ostavljenog vozila na parkingu a koja predstavlja granicu izmedju ostavljenog/zaboravljenog vozila i vozila koje je privremeno parkirano? Da li je registrovano? Pa više vam je neregistrovanih vozila u saobraćaju nego na parkinzima. Da li izgleda staro/napušteno? Ko definiše parametre za to?? Pa pola autobusa GSPa treba da se onda baci na deponiju?! Ama sve živo radite ofrlje...

Predrag

pre 9 godina

A jel bi mogao Beokom da mi odgovori na sledece pitanje: Otac mi je preminuo pre vise od godinu dana i ostao je njegov automobil. Jos uvek nismo dobili poziv od suda za ostavinsku raspravu te stoga auto ne mozemo da prevedemo na bilo koga od nas niti da ga registrujemo. Naravno na njegovo ime i dalje stize resenje za porez na stan i porez na oruzje koje moramo uredno da izmirujemo. Kome ja da se zalim i obratim za pomoc? Auto stoji ne zbog moje bahatosti nego sto ne mogu da ga registrujem.

Dr. House

pre 9 godina

Naravno da su necije vlasnistvo ali......?

1.Oni i kad se sete da odnesu vozilo po prijavi prvo pokusaju da saznaju ime vlasnika pa ga obaveste, i daju mu rok od mesec dana da ga sam ukloni

2. Imas automobile koji se po 20 godina nisu upalili niti registrovali, i sluze kao skladista za svakakvo djubre raznoraznih likova

3. Vecina i da je vozno ispravna nema nikakvu trzisnu vrednost vec samo trosak transporta za vlasnika do otpada, pa mu cine uslugu

4. U naseljima gde ima jedno parking mesto po spratu zgrade, i jedan takav krs predstavlja ugrozavanje drugih stanara a zamisli da ih ima kao parking mesta,

5. Kod mene na nekih 25 parking mesta do skoro bilo 7 krseva sto na klocnama sto na ispustenim gumama, koji se nisu vozili godinama i jos 3 neregistrovanih vise od jedne godine !!??? I sta zato sto su necije "vlasnistvo" treba tu da stoje doveka

6. Desavalo se da neki od "napustenih automobila", tacnije koji se iznenada pojave i jako dugo niko ih ne vozi, su u stvari ukradeni, i zahvaljujuci prijavi budu nadjeni

7. Svi "vlasnici" krseva treba da budu srecni i zahvalni sto jos uvek prolaze bez kazni, komunalnih taksi i troskova odvozenja

Henry Ford BGD

pre 9 godina

@msm stvarno Da se ne lazemo, svi dobro znamo kakva se vozila i na koliko dugo ostavljaju po parkinzima. To sto Vi tumacite slobodu upotrebe parking mesta onako kako Vam odgovara, upravo je razlog sto je pun grad takvih krseva koji su srasli za beton i zauzimaju mesto. Evo, kod mene na Karaburmi samo sto se jedni drugima na glave ne parkiramo, ali zato neki "gradjani" ne vide nikakav problem sto njihova rezervna vozila stoje po nekoliko godina na istom mestu i sluze za delove ili da stoji po starom srpskom sistemu "neka ga, leba ne jede". Taj isti nacin razmisljanja je doveo do toga da se i u zgradama ostavlja stara i neispravna bela tehnika i sl. Jednom za svagda Srbi ce morati da nauce da hodnici ispred stanova nisu deponije, kao sto ni javni parkinzi nisu auto-otpadi.

Nikola

pre 9 godina

Pre par godina sam prijavio prijavio komsijine raspale polovne automobile koje je preprodavao, a drzao na javnom parkingu tik ispred zgrade, na prometnom mestu.
Imao ih je 8-9 kom, ni jedan nije bio regestrovan i ni jedan se nije pomerao naravno.
Na sajtu Beograda sam nasao "Gradjanin Inspektor", to je bila akcija grada Beograda koji su pozivali nas obicne gradjane da prijavljujemo razne stvari, izmedju ostalog navedeno tada na sajtu i vozila koja nisu bila registrovana, zapustena itd...
Uslikao svaki auto, napisao ulicu, napisao prezime i ime komsije, sve sto treba i poslao.
Mislite li da se nesto desilo posle toga ?
Naravno da sam i dalje parkirao po 100m dalje od svog ulaza jer nigde blize nije bilo mesta.
Jos dobijem potvrdu na email, da je inspektor pod imenom tim i tim, preuzeo da se bavim prijavljenim slucajem, i NISTA !
Toliko o drzavi.
I ovo je samo zamazivanje ociju gradjanja, mozda budu pokupili 5% prijavljenih vozila.

Nikola Petrović

pre 9 godina

(msm stvarno, 22. januar 2015 16:30)
Ne nego parkinge treba pretvoriti u otpade. Sva neregistrovana vozila mogu biti uklonjena na parking mesta. Auto pripada vlasniku ali ne i parking mesto koje je javna površina. Lepo otvorite otpad pa skupljate šta god želite.

Aca

pre 9 godina

Ta neregistrovana i napustena vozila nisu problem. Problem su registrovana vozila koja su zauzela parking mesta i ne pomeraju se. Prvi primer je blok 70 kinski trzni centar. Od belih kombi vozila se ne moze proci a kamoli parkirati. Drugi primer pijaca blok 44 i parking oko trznog centra kula. Na parkingu oko pijace stoje napustena vozila koje vlasnici koriste za prodaju iz gepeka, a na susednom parkingu kod trznog centra kula stoje gomila ne registrovanih kamiona koji sluze za snabdevanje trgovaca na pijaci paradaizom, paprikama itd. Ti kamioni se ne pomeraju vec dve godine. Osim sto se u njima cuva roba, unutra se spava, kuva, pere ves... a oko kamiona se vrsi nuzda.

MunzeLjux

pre 9 godina

Kod mene u okolini ima jedno desetak napustenih vozila koja stoje neregistrovana, dok polako iz delova karoserije pocinju da rastu razne botanicke vrste. Za to vreme mi se u potrazi za slobodnim parking mestima bukvalno penjemo na drvece, pa ovu akciju od srca pozdravljam. Ukupna vrednost svih tih auta nije ni 100 evra, pa je besmislena tvrdnja nekih komentatora da se nesme dirati necija svojina. Neka parkiraju te krseve u svoje dvoriste do mile volje, ili neka ih oteraju u svoje selo, a javni prostor se mora iskoristiti na najefikasniji nacin. Ko nema para da registruje i vozi auto, bolje da ga odmah proda dok jos nesto vredi, nego da ga vremenski uticaj potpuno obezvredi.

janko

pre 9 godina

Evo imam ispred zgrade stari pasat, vec tri godine stoji. Policija kaze ne mogu da ga uklone jer ima tablice, znaci ima vlasnika. Mogu da mu posalju kaznu za neproduzenje registracije, ali to je sve. Ako bih mu uklonio tablice, neko od komsija me ocinkari i ja imam problem. Inace stoji ravno ispred ulaza na najekskluzivnijem mestu.. Unutra se raspada, gume istrulele... jadno.

B70

pre 9 godina

Ovde u bloku 70 nema gde igla da padne na parkingu, ali zato ima ne baš mali broj vozila koja se mesecima, pa i godinama ne pomeraju sa obeleženih parking mesta. Zbog toga smo mi koji svakodnevno koristimo svoj automobil prinuđeni da se dovijamo na razne načine i parkiramo čak i na zelene (čitaj blatnjave) površine, a često nema mesta ni 500m u okolini zgrade. Uopšte mi nije jasno zbog čega neko ima auto koji nije u voznom stanju i ne vredi ni 50€, a zauzima regularno parking mesto i nikad ga neće voziti. Kada bi neko stvarno sklonio te krntije mi bi smo prodisali, ali to se neće desiti jer mi kao narod imamo naviku da gomilamo stare stvari i teško će se to promeniti.

Milan

pre 9 godina

@msm stvarno

Ovde gde živim, u jednoj zemlji na Zapadu, ako je auto istekla registracija i on se nalazi na parkingu, onda mu svaki dan ostavljaju kazne. Ako je autu istekla registracija, mora biti u garaži, jer se i gradski parking smatra putnom infrastrukturom. Zašto bi neko zauzimao tu putnu infrastrukturu ako nije platio registraciju od koje bi inače trebalo da se ta putna infrastruktura održava?

Možda će Vas ovo još više iznenaditi, ali ovde čak ni uredno registrovan auto ne sme da bude na istom parking mestu duže vreme, tj. duže od par nedelja. Ako hoćemo da živimo u uređenoj zemlji treba da prihvatimo pravila. Ako nećemo, e pa onda neka uživamo u haosu punim plućima.

Bee-Zon

pre 9 godina

(msm stvarno, 22. januar 2015 16:30) - Napusteno vozilo nije nicije vlasnistvo nego je obicno smece koje, poput ostalog smeca po ulicama, treba ukloniti.

Sava

pre 9 godina

Ja ne vidim u cemu je problem, kada je situacija jasna: po zakonu, neregistrovana vozila NEMAJU pravo da kosriste javna parking mesta (a najlakse je po nalepnici proveriti da li je istekla registracija). Ako se neregistrovan auto zatekne na javnom parkingu, kaci se obavestenje o uklanjanju u roku od sedam dana, posle toga pauk odnosi auto i vlasnik da bi ga vratio mora da plati troskove odnosenja i lezarine. Posto su u pitanju krsevi i niko to nece da plati, automobili se odvoze na otpad. Kraj price. Znaci niko ti neotudjuje vozilo, uvek mozes da ga otkupis nazad, ponovo parkiras i tako u krug (ako si lud, a ima i takvih). Problem je u komunalnoj policiji koja ne radi svoj posao, nego takvi automobili godinama leze na parkingu.

ZNBg

pre 9 godina

Pre 2 godine sam radio na Dorćolu u Beogradu.
Pošto je u tom kraju gužva i sami lokalni stanari muku muče gde se parkirati, mi koji smo kolima dolazili na posao smo se borili za mesto na platou kod zadnje stanice 26-ce u Dunavskoj ulici. Neki koji bi došli malo kasnije, ostavljali su kola na trotoaru u Dunavskoj i rizikovali nošenje paukom.
Video sam da na tom placu gde ima mesta za 45-50 kola , stoji 10-ak napuštenih vozila: gume ispuštene, prašina od 5 cm, rđa, registracija istekla (ili sa starim tablicama ili bez njih). To su bili npr. stara Buba, Golf 1, Yugo i sl.
Pozvao sam tel. komunalnu insp. opštine i oni su mi dali uputstvo kako da to prijavim. Poslao sam e-mailom prijavu o napuštenim kolima sa adresom (ulica i broj), spiskom (marka, model, boja, reg. br. -ako ima tablice). Za 7 dana na kolima su osvanula upozorenja da imaju 1 mesec da ga sami odnesu, ili će po isteku roka biti preneti u blok 45 na poseban plac. Ako vlasnik ne dođe, za 6 meseci se takav auto odnosi na otpad. Kao po komandi u roku od 2-3 dana oko svih tih krševa stvoriše se neki likovi (ugl. penzioneri) i počeše da zabrinuto gledaju svoje ljubimce. Većinu su sami vlasnici sklonili, a neke su doveli u kakav-takav red i registrovali! Svaka od tih olupina nije vredela ni 100 EUR, a siguran sam da su svi vlasnici bili u stanju da odvoje bar po 1000 EUR za noviji i mnogo bolji.

Poenta ove moje priče: Prijavite sve takve automobile bez ikakve griže savesti. Ključno je da je registracija istekla.

pajo

pre 9 godina

Za ove što ne znaju nakon šest meseci stajanja smatra se da je automobil napuštena imovine i možete je zakonski otuđiti, naravno uz rešenje nadležnog organa pa ga onda prodate u staro gvožđe... 200 evra za krš malo li je...

marko I.

pre 9 godina

kod mene iza zgrade stajao noviji ford fokus oko 2 godine i jedan dan ga komsija otvori,uzme saobracajnu koja je bila u autu,nesto smutio u supu,registrovao i evo vozi ga. ko zna cije je vlasnistvo tih "zaboravljenih" auta...

wacom

pre 9 godina

@msm stvarno, ako nije registrovano vozilo - sta ce na ulici? neka ga drzi onda svako u svom dvoristu, garazi, podrumu, nije nikakav problem. ako je na javnom mestu, nek se registruje prvo.

zoki

pre 9 godina

Izgleda da vi i ja nismo citali isti tekst. Ja sam procitao "prijavite", a vi ste procitali "otudjite". Pravite razliku izmedju ta dva. Drugo, "staro" i "napusteno" nikako ne moze da se poistoveti. Nadjite negde na netu Bugati Rojal, od pre 100 godina, pa recite da li je napusten. Pritom ste digli toliku dzevu, kao da vam je neko brknuo u oko. Izgleda da jedino vi ovde radite stvari "ofrlje". Pozdrav od Zokija. PS. Shvatite ovo kao dobronamernu kritiku, nisam covek vlasti, naprotiv, pre pomalo anarhista.

milos

pre 9 godina

@janko: ako je uredno registrovan, ne mozes ga prijaviti kao da je napusteno jer ga neko "odrzava". ali ako je zaista truo iznutra i raspadaju mu se gume, to znaci da nije mogao proci tehnicki, samim tim nije mogao biti registrovan. a 2 meseca nakon isteka registracije, tablica prestajr da vazi, sto bi znacilo da mogu da ga nose.

Građani ne treba ništa da prijavljuju

pre 9 godina

Grad Beograd ima 317 komunalnih policajaca, a tendencija je da ih u dogledno vreme bude oko 1.500. Od svakog napuštenog, neregistrovanog automobila Grad prihoduje između 100 i 200 evra (u zavisnosti od težine vozila) kada ga proda na otpadu. Zašto bi građani, kao poreski obveznici, pomagali gradskim službama da zarade novac, kada su te gradske službe već plaćene iz gradskog budžeta da obavljaju svoj posao? Konkretno, posao komunalne policije, između ostalog, jeste upravo da se brine o propisnom zauzeću javnih površina, uključujući i parkinge, a neregistrovano motorno vozilo, u skladu sa propisima, ne može da bude parkirano na javnoj površini namenjenoj za parkiranje vozila. Ovoj propis nije nov, već važi u Beogradu već decenijama. Pogledajte, na primer, u Kosovskoj ulici, ispred knjižare Zavoda za udžbenike. Nekoliko rashodovanih kombija i karavana, punih knjiga koje se prodaju na ulici, zauzima parking mesta u crvenoj zoni 365 dana u godini. Ali su sva ta vozila uredno registrovana (pitate se kako?!) i njihovi vlasnici su uredno pribavili prijavu stana u tom kvartu, te redovno plaćaju mesečni parking Parking servisu. Ako mislite da je sve po zakonu, i tu se varate. Saobraćajna policija može vlasniku takvog vozila (vizuelno neispravnog) da naloži vanredni tehnički pregled, ali to ne rade, jer ti ljudi na taj način prehranjuju sebe i svoje porodice, što je, priznaćete, sasvim prihvatljivo u današnje vreme, koje, eto, traje već dve i po decenije.

Dragan

pre 9 godina

Takva auta stvaraju veliki problem jer zauzimaju svima nama ogroman prostor.Parking se pretvara u auto-otpad ! Da se ja pitam najvise bih 15 dana dozvolio da tako stoji auto,nakon toga komunalci pisu prijavu na autu cekaju jos 15 dana,ako se niko ne javi odvozi se takvo auto paukom.Ovako ima slucajeva da godinama krsevi od auta uzurpiraju javnu povrsinu !

Miloš

pre 9 godina

Ispred naše zgrade imamo drugu vrstu problema. Naime, radi se o Novom Beogradu, u blizini autoputa i opštine, mesto koje je svima blizu i lako dostupno... Velika zgrada, relativno mali parking, kako to već ide.

I naravno, zbog veoma zgodnog prilaza autoputu, neko se dosetio da napravi improvizovani plac polovnih automobila. Lik je okupirao dvadesetak parking mesta, sa uredno registrovanim vozilima, koja kupuje od prethodnih vlasnika, dovodi na ovaj parking i ona su tu dok se ne prodaju - nekoliko dana, nedelja, ponekada i meseci. Ali, čim jedno vozilo ode, dolazi novo na njegovo mesto.

Ništa nelegalno, ali situacija je veoma neprijatna za stanare - nema osnova da se ta vozila uklone, jer su registrovana i u voznom stanju. Nema osnova da se čoveku zabrani da preprodaje vozila, jer su njegova. A sa druge strane, imate plac polovnjaka na parkingu usred najgušće naseljene zone Novog Beograda gde već nedostaje parking mesta...

blabojzna

pre 9 godina

Ispred zgrade već preko dve godine stoji jedan zapušten auto. Izduvane gume, korozija na sve strane, otpadaju plastični delovi ali zato uredno svake godine se stavlja nova nalepnica. Aj sad, kako je to moguće?

Milan

pre 9 godina

Svakavih ludaka sa krševima ima unaokolo. Kod mene komšija uredno registruje raspalu i trulu ladu sa izbušenim gumama. Promenio tablice, uredno lepi nalepnice svake godine a da sve vreme nije pomerio auto s mesta. Baš me zanima gde to ima tehnički pregled na majke mi bez da dovezeš auto. Takve treba odmah hapsiti za svaki auto koji je kod njih "registrovan" a učestvovao je u nekoj saobraćajki.

Trole

pre 9 godina

Kad god sam pokusao da prijavim nesto komunalcima ili parking servisu, naisao sam na zid lenjosti, neodgovornosti, neznanja i nerada. Pocev od parkiranja po pesackim prelazima, mestima za invalide, unistavanja javne imovine, itd.
Nikada, ali bukvalno nikada, nisu dosli da urade svoj posao. Vise nista ne prijavljujem, pomirio sam se sa tim da zivim u zemlji u kojoj zakoni vaze samo kad treba da se popuni budzet, ili ako nekom politicaru nesto smeta u njegovom komsiluku.

Realna

pre 9 godina

Ova vest je još jedna smejurija Grada i Komunalne policije.
Nekoliko puta sam na navedene brojeve telefona, u prethodnih godina, prijavljivala napuštena vozila, koja se raspadaju, trule, iz kojih rastu biljke (životinje još nisam videla) u bloku 63 i niko se nije pojavio...
Besmislica...Kao baš će da se potresu i odnesu vozilo...
Isto kao što komunalni policajci dolaze i za prijavu, buke, komunalnog nereda (smeća pored kontejnera), smrada iz pečenjare koju su otvorili ispred naše zgrade...Mogla bih da nabrajam još dugo ali nemam vremena i volje za to...

zivcan_neki_lik

pre 9 godina

Neka kola koja su napustena imaju motore od preko 2000 kubika pa je registracija preskupa vlasnicima i zato stoje. Gde ce zavrsiti ti automobili na kraju? To je privatna svojina sto znaci da ne moze da se proda drugom/trecem licu ili da se unisti.

Znalac

pre 9 godina

Ugao Gospodar Jevremove i Kapetan Misine ulice, narandzasta buba parkirana preko 2 godine na istom mestu. Obzirom da je ovde zelena zona, neko uredno placa parking i verovatno na neki nacin registruje.
Nemali broj puta sam cak i po sat vremena trazio parking po kraju, ma gde bilo, sto zbog lokacije, sto zbog ovakvih automobila koji zarad necije emotivne vrednosti prave problem stanarima.

Goran

pre 9 godina

Mozda bih i prijavio, kada ovo ne bi bila korumpirana zemlja. Ukoliko taj ima bilo kakvu vezu u nekoj drzavnoj sluzbi, saznace ko je prijavio pa ce meni da preti ili moj auto da osteti na ulici. Tako me je jedan lik koji je hteo sa mnom da se nesto ubedjuje zvao na mobilni i kad sam ga pitao odakle mu moj broj, lepo je priznao da mu rodjak radi u mobilnoj kompaniji i da mu je izvukao broj na osnovu mog imena i mesta stanovanja. Dok je ova zemlja leglo korupcije, neka sama policija radi svoj posao.

Dj

pre 9 godina

Vama nista ne prijavljuje. Ponosni sto pune gradski budzet, legalnim otimanjem od gradjana. Vise su mi na ulici smetali pauci nego vozila koje su odnosili

Savovac

pre 9 godina

msm stvarno@ ako nije osigurano,ne moze da stoji na javnom parkingu,bilo sa ili bez ogranicenja vremena parkiranja. Moze,na privatnom oarkingu,privatnoj garazi,tj.na privatnom posedu. Izvini,ali msm,tj.siguran sam da je takco pravilo,ne mozda svuda,ali u normalnim,uredjenim drzavama jeste,msm sigurno. Poz...

Aca

pre 9 godina

@Predrag
Nemoj cekati da te sud pozove na ostavinsku raspravu jer to neces docekati. Idi u sud i podnesi sam predlog sa pokretanje ostavinskog postupka.

Miodrrrag

pre 9 godina

U Nišu važi suprotno pravilo. Dva puta sam prijavljivao komunalnim policajcima i jednom parking servisu takva vozila i komunalni kažu da to nije njihov posao a parking servis se pravio lud. Sramota

msm stvarno

pre 9 godina

Ta napuštena vozila su nečije VLASNIŠTVO. Ne možete otudjiti nečije vlasništvo bez znanja i pristanka vlasnika. Ako se nalazi na prostoru koje i jeste predvidjeno za ostavljanje vozila (parking) onda nemate ni zakonsku osnovu da ih pomerate odatle. Ko će da definiše vremensku granicu ostavljenog vozila na parkingu a koja predstavlja granicu izmedju ostavljenog/zaboravljenog vozila i vozila koje je privremeno parkirano? Da li je registrovano? Pa više vam je neregistrovanih vozila u saobraćaju nego na parkinzima. Da li izgleda staro/napušteno? Ko definiše parametre za to?? Pa pola autobusa GSPa treba da se onda baci na deponiju?! Ama sve živo radite ofrlje...

zivcan_neki_lik

pre 9 godina

Neka kola koja su napustena imaju motore od preko 2000 kubika pa je registracija preskupa vlasnicima i zato stoje. Gde ce zavrsiti ti automobili na kraju? To je privatna svojina sto znaci da ne moze da se proda drugom/trecem licu ili da se unisti.

Dj

pre 9 godina

Vama nista ne prijavljuje. Ponosni sto pune gradski budzet, legalnim otimanjem od gradjana. Vise su mi na ulici smetali pauci nego vozila koje su odnosili

marko I.

pre 9 godina

kod mene iza zgrade stajao noviji ford fokus oko 2 godine i jedan dan ga komsija otvori,uzme saobracajnu koja je bila u autu,nesto smutio u supu,registrovao i evo vozi ga. ko zna cije je vlasnistvo tih "zaboravljenih" auta...

Znalac

pre 9 godina

Ugao Gospodar Jevremove i Kapetan Misine ulice, narandzasta buba parkirana preko 2 godine na istom mestu. Obzirom da je ovde zelena zona, neko uredno placa parking i verovatno na neki nacin registruje.
Nemali broj puta sam cak i po sat vremena trazio parking po kraju, ma gde bilo, sto zbog lokacije, sto zbog ovakvih automobila koji zarad necije emotivne vrednosti prave problem stanarima.

Miloš

pre 9 godina

A mogu li ja da prijavim da sam prijavio napušteno vozilo pre... pa ima tri godine, i šta mislite, da li je pomereno sa parkinga ispred zgrade? Inače, ima SRJ tablice, nije baš teško za prepoznati, a i okruženo je korovom.

Bee-Zon

pre 9 godina

(msm stvarno, 22. januar 2015 16:30) - Napusteno vozilo nije nicije vlasnistvo nego je obicno smece koje, poput ostalog smeca po ulicama, treba ukloniti.

ZNBg

pre 9 godina

Pre 2 godine sam radio na Dorćolu u Beogradu.
Pošto je u tom kraju gužva i sami lokalni stanari muku muče gde se parkirati, mi koji smo kolima dolazili na posao smo se borili za mesto na platou kod zadnje stanice 26-ce u Dunavskoj ulici. Neki koji bi došli malo kasnije, ostavljali su kola na trotoaru u Dunavskoj i rizikovali nošenje paukom.
Video sam da na tom placu gde ima mesta za 45-50 kola , stoji 10-ak napuštenih vozila: gume ispuštene, prašina od 5 cm, rđa, registracija istekla (ili sa starim tablicama ili bez njih). To su bili npr. stara Buba, Golf 1, Yugo i sl.
Pozvao sam tel. komunalnu insp. opštine i oni su mi dali uputstvo kako da to prijavim. Poslao sam e-mailom prijavu o napuštenim kolima sa adresom (ulica i broj), spiskom (marka, model, boja, reg. br. -ako ima tablice). Za 7 dana na kolima su osvanula upozorenja da imaju 1 mesec da ga sami odnesu, ili će po isteku roka biti preneti u blok 45 na poseban plac. Ako vlasnik ne dođe, za 6 meseci se takav auto odnosi na otpad. Kao po komandi u roku od 2-3 dana oko svih tih krševa stvoriše se neki likovi (ugl. penzioneri) i počeše da zabrinuto gledaju svoje ljubimce. Većinu su sami vlasnici sklonili, a neke su doveli u kakav-takav red i registrovali! Svaka od tih olupina nije vredela ni 100 EUR, a siguran sam da su svi vlasnici bili u stanju da odvoje bar po 1000 EUR za noviji i mnogo bolji.

Poenta ove moje priče: Prijavite sve takve automobile bez ikakve griže savesti. Ključno je da je registracija istekla.

Henry Ford BGD

pre 9 godina

@msm stvarno Da se ne lazemo, svi dobro znamo kakva se vozila i na koliko dugo ostavljaju po parkinzima. To sto Vi tumacite slobodu upotrebe parking mesta onako kako Vam odgovara, upravo je razlog sto je pun grad takvih krseva koji su srasli za beton i zauzimaju mesto. Evo, kod mene na Karaburmi samo sto se jedni drugima na glave ne parkiramo, ali zato neki "gradjani" ne vide nikakav problem sto njihova rezervna vozila stoje po nekoliko godina na istom mestu i sluze za delove ili da stoji po starom srpskom sistemu "neka ga, leba ne jede". Taj isti nacin razmisljanja je doveo do toga da se i u zgradama ostavlja stara i neispravna bela tehnika i sl. Jednom za svagda Srbi ce morati da nauce da hodnici ispred stanova nisu deponije, kao sto ni javni parkinzi nisu auto-otpadi.

wacom

pre 9 godina

@msm stvarno, ako nije registrovano vozilo - sta ce na ulici? neka ga drzi onda svako u svom dvoristu, garazi, podrumu, nije nikakav problem. ako je na javnom mestu, nek se registruje prvo.

Dragan

pre 9 godina

Takva auta stvaraju veliki problem jer zauzimaju svima nama ogroman prostor.Parking se pretvara u auto-otpad ! Da se ja pitam najvise bih 15 dana dozvolio da tako stoji auto,nakon toga komunalci pisu prijavu na autu cekaju jos 15 dana,ako se niko ne javi odvozi se takvo auto paukom.Ovako ima slucajeva da godinama krsevi od auta uzurpiraju javnu povrsinu !

Dr. House

pre 9 godina

Naravno da su necije vlasnistvo ali......?

1.Oni i kad se sete da odnesu vozilo po prijavi prvo pokusaju da saznaju ime vlasnika pa ga obaveste, i daju mu rok od mesec dana da ga sam ukloni

2. Imas automobile koji se po 20 godina nisu upalili niti registrovali, i sluze kao skladista za svakakvo djubre raznoraznih likova

3. Vecina i da je vozno ispravna nema nikakvu trzisnu vrednost vec samo trosak transporta za vlasnika do otpada, pa mu cine uslugu

4. U naseljima gde ima jedno parking mesto po spratu zgrade, i jedan takav krs predstavlja ugrozavanje drugih stanara a zamisli da ih ima kao parking mesta,

5. Kod mene na nekih 25 parking mesta do skoro bilo 7 krseva sto na klocnama sto na ispustenim gumama, koji se nisu vozili godinama i jos 3 neregistrovanih vise od jedne godine !!??? I sta zato sto su necije "vlasnistvo" treba tu da stoje doveka

6. Desavalo se da neki od "napustenih automobila", tacnije koji se iznenada pojave i jako dugo niko ih ne vozi, su u stvari ukradeni, i zahvaljujuci prijavi budu nadjeni

7. Svi "vlasnici" krseva treba da budu srecni i zahvalni sto jos uvek prolaze bez kazni, komunalnih taksi i troskova odvozenja

MunzeLjux

pre 9 godina

Kod mene u okolini ima jedno desetak napustenih vozila koja stoje neregistrovana, dok polako iz delova karoserije pocinju da rastu razne botanicke vrste. Za to vreme mi se u potrazi za slobodnim parking mestima bukvalno penjemo na drvece, pa ovu akciju od srca pozdravljam. Ukupna vrednost svih tih auta nije ni 100 evra, pa je besmislena tvrdnja nekih komentatora da se nesme dirati necija svojina. Neka parkiraju te krseve u svoje dvoriste do mile volje, ili neka ih oteraju u svoje selo, a javni prostor se mora iskoristiti na najefikasniji nacin. Ko nema para da registruje i vozi auto, bolje da ga odmah proda dok jos nesto vredi, nego da ga vremenski uticaj potpuno obezvredi.

Nikola Petrović

pre 9 godina

(msm stvarno, 22. januar 2015 16:30)
Ne nego parkinge treba pretvoriti u otpade. Sva neregistrovana vozila mogu biti uklonjena na parking mesta. Auto pripada vlasniku ali ne i parking mesto koje je javna površina. Lepo otvorite otpad pa skupljate šta god želite.

Milan

pre 9 godina

@msm stvarno

Ovde gde živim, u jednoj zemlji na Zapadu, ako je auto istekla registracija i on se nalazi na parkingu, onda mu svaki dan ostavljaju kazne. Ako je autu istekla registracija, mora biti u garaži, jer se i gradski parking smatra putnom infrastrukturom. Zašto bi neko zauzimao tu putnu infrastrukturu ako nije platio registraciju od koje bi inače trebalo da se ta putna infrastruktura održava?

Možda će Vas ovo još više iznenaditi, ali ovde čak ni uredno registrovan auto ne sme da bude na istom parking mestu duže vreme, tj. duže od par nedelja. Ako hoćemo da živimo u uređenoj zemlji treba da prihvatimo pravila. Ako nećemo, e pa onda neka uživamo u haosu punim plućima.

Milan

pre 9 godina

Svakavih ludaka sa krševima ima unaokolo. Kod mene komšija uredno registruje raspalu i trulu ladu sa izbušenim gumama. Promenio tablice, uredno lepi nalepnice svake godine a da sve vreme nije pomerio auto s mesta. Baš me zanima gde to ima tehnički pregled na majke mi bez da dovezeš auto. Takve treba odmah hapsiti za svaki auto koji je kod njih "registrovan" a učestvovao je u nekoj saobraćajki.

Nikola

pre 9 godina

Pre par godina sam prijavio prijavio komsijine raspale polovne automobile koje je preprodavao, a drzao na javnom parkingu tik ispred zgrade, na prometnom mestu.
Imao ih je 8-9 kom, ni jedan nije bio regestrovan i ni jedan se nije pomerao naravno.
Na sajtu Beograda sam nasao "Gradjanin Inspektor", to je bila akcija grada Beograda koji su pozivali nas obicne gradjane da prijavljujemo razne stvari, izmedju ostalog navedeno tada na sajtu i vozila koja nisu bila registrovana, zapustena itd...
Uslikao svaki auto, napisao ulicu, napisao prezime i ime komsije, sve sto treba i poslao.
Mislite li da se nesto desilo posle toga ?
Naravno da sam i dalje parkirao po 100m dalje od svog ulaza jer nigde blize nije bilo mesta.
Jos dobijem potvrdu na email, da je inspektor pod imenom tim i tim, preuzeo da se bavim prijavljenim slucajem, i NISTA !
Toliko o drzavi.
I ovo je samo zamazivanje ociju gradjanja, mozda budu pokupili 5% prijavljenih vozila.

blabojzna

pre 9 godina

Ispred zgrade već preko dve godine stoji jedan zapušten auto. Izduvane gume, korozija na sve strane, otpadaju plastični delovi ali zato uredno svake godine se stavlja nova nalepnica. Aj sad, kako je to moguće?

pajo

pre 9 godina

Za ove što ne znaju nakon šest meseci stajanja smatra se da je automobil napuštena imovine i možete je zakonski otuđiti, naravno uz rešenje nadležnog organa pa ga onda prodate u staro gvožđe... 200 evra za krš malo li je...

Realna

pre 9 godina

Ova vest je još jedna smejurija Grada i Komunalne policije.
Nekoliko puta sam na navedene brojeve telefona, u prethodnih godina, prijavljivala napuštena vozila, koja se raspadaju, trule, iz kojih rastu biljke (životinje još nisam videla) u bloku 63 i niko se nije pojavio...
Besmislica...Kao baš će da se potresu i odnesu vozilo...
Isto kao što komunalni policajci dolaze i za prijavu, buke, komunalnog nereda (smeća pored kontejnera), smrada iz pečenjare koju su otvorili ispred naše zgrade...Mogla bih da nabrajam još dugo ali nemam vremena i volje za to...

Aca

pre 9 godina

Ta neregistrovana i napustena vozila nisu problem. Problem su registrovana vozila koja su zauzela parking mesta i ne pomeraju se. Prvi primer je blok 70 kinski trzni centar. Od belih kombi vozila se ne moze proci a kamoli parkirati. Drugi primer pijaca blok 44 i parking oko trznog centra kula. Na parkingu oko pijace stoje napustena vozila koje vlasnici koriste za prodaju iz gepeka, a na susednom parkingu kod trznog centra kula stoje gomila ne registrovanih kamiona koji sluze za snabdevanje trgovaca na pijaci paradaizom, paprikama itd. Ti kamioni se ne pomeraju vec dve godine. Osim sto se u njima cuva roba, unutra se spava, kuva, pere ves... a oko kamiona se vrsi nuzda.

B70

pre 9 godina

Ovde u bloku 70 nema gde igla da padne na parkingu, ali zato ima ne baš mali broj vozila koja se mesecima, pa i godinama ne pomeraju sa obeleženih parking mesta. Zbog toga smo mi koji svakodnevno koristimo svoj automobil prinuđeni da se dovijamo na razne načine i parkiramo čak i na zelene (čitaj blatnjave) površine, a često nema mesta ni 500m u okolini zgrade. Uopšte mi nije jasno zbog čega neko ima auto koji nije u voznom stanju i ne vredi ni 50€, a zauzima regularno parking mesto i nikad ga neće voziti. Kada bi neko stvarno sklonio te krntije mi bi smo prodisali, ali to se neće desiti jer mi kao narod imamo naviku da gomilamo stare stvari i teško će se to promeniti.

zoki

pre 9 godina

Izgleda da vi i ja nismo citali isti tekst. Ja sam procitao "prijavite", a vi ste procitali "otudjite". Pravite razliku izmedju ta dva. Drugo, "staro" i "napusteno" nikako ne moze da se poistoveti. Nadjite negde na netu Bugati Rojal, od pre 100 godina, pa recite da li je napusten. Pritom ste digli toliku dzevu, kao da vam je neko brknuo u oko. Izgleda da jedino vi ovde radite stvari "ofrlje". Pozdrav od Zokija. PS. Shvatite ovo kao dobronamernu kritiku, nisam covek vlasti, naprotiv, pre pomalo anarhista.

janko

pre 9 godina

Evo imam ispred zgrade stari pasat, vec tri godine stoji. Policija kaze ne mogu da ga uklone jer ima tablice, znaci ima vlasnika. Mogu da mu posalju kaznu za neproduzenje registracije, ali to je sve. Ako bih mu uklonio tablice, neko od komsija me ocinkari i ja imam problem. Inace stoji ravno ispred ulaza na najekskluzivnijem mestu.. Unutra se raspada, gume istrulele... jadno.

Trole

pre 9 godina

Kad god sam pokusao da prijavim nesto komunalcima ili parking servisu, naisao sam na zid lenjosti, neodgovornosti, neznanja i nerada. Pocev od parkiranja po pesackim prelazima, mestima za invalide, unistavanja javne imovine, itd.
Nikada, ali bukvalno nikada, nisu dosli da urade svoj posao. Vise nista ne prijavljujem, pomirio sam se sa tim da zivim u zemlji u kojoj zakoni vaze samo kad treba da se popuni budzet, ili ako nekom politicaru nesto smeta u njegovom komsiluku.

Građani ne treba ništa da prijavljuju

pre 9 godina

Grad Beograd ima 317 komunalnih policajaca, a tendencija je da ih u dogledno vreme bude oko 1.500. Od svakog napuštenog, neregistrovanog automobila Grad prihoduje između 100 i 200 evra (u zavisnosti od težine vozila) kada ga proda na otpadu. Zašto bi građani, kao poreski obveznici, pomagali gradskim službama da zarade novac, kada su te gradske službe već plaćene iz gradskog budžeta da obavljaju svoj posao? Konkretno, posao komunalne policije, između ostalog, jeste upravo da se brine o propisnom zauzeću javnih površina, uključujući i parkinge, a neregistrovano motorno vozilo, u skladu sa propisima, ne može da bude parkirano na javnoj površini namenjenoj za parkiranje vozila. Ovoj propis nije nov, već važi u Beogradu već decenijama. Pogledajte, na primer, u Kosovskoj ulici, ispred knjižare Zavoda za udžbenike. Nekoliko rashodovanih kombija i karavana, punih knjiga koje se prodaju na ulici, zauzima parking mesta u crvenoj zoni 365 dana u godini. Ali su sva ta vozila uredno registrovana (pitate se kako?!) i njihovi vlasnici su uredno pribavili prijavu stana u tom kvartu, te redovno plaćaju mesečni parking Parking servisu. Ako mislite da je sve po zakonu, i tu se varate. Saobraćajna policija može vlasniku takvog vozila (vizuelno neispravnog) da naloži vanredni tehnički pregled, ali to ne rade, jer ti ljudi na taj način prehranjuju sebe i svoje porodice, što je, priznaćete, sasvim prihvatljivo u današnje vreme, koje, eto, traje već dve i po decenije.

Goran

pre 9 godina

Mozda bih i prijavio, kada ovo ne bi bila korumpirana zemlja. Ukoliko taj ima bilo kakvu vezu u nekoj drzavnoj sluzbi, saznace ko je prijavio pa ce meni da preti ili moj auto da osteti na ulici. Tako me je jedan lik koji je hteo sa mnom da se nesto ubedjuje zvao na mobilni i kad sam ga pitao odakle mu moj broj, lepo je priznao da mu rodjak radi u mobilnoj kompaniji i da mu je izvukao broj na osnovu mog imena i mesta stanovanja. Dok je ova zemlja leglo korupcije, neka sama policija radi svoj posao.

Predrag

pre 9 godina

A jel bi mogao Beokom da mi odgovori na sledece pitanje: Otac mi je preminuo pre vise od godinu dana i ostao je njegov automobil. Jos uvek nismo dobili poziv od suda za ostavinsku raspravu te stoga auto ne mozemo da prevedemo na bilo koga od nas niti da ga registrujemo. Naravno na njegovo ime i dalje stize resenje za porez na stan i porez na oruzje koje moramo uredno da izmirujemo. Kome ja da se zalim i obratim za pomoc? Auto stoji ne zbog moje bahatosti nego sto ne mogu da ga registrujem.

milos

pre 9 godina

@janko: ako je uredno registrovan, ne mozes ga prijaviti kao da je napusteno jer ga neko "odrzava". ali ako je zaista truo iznutra i raspadaju mu se gume, to znaci da nije mogao proci tehnicki, samim tim nije mogao biti registrovan. a 2 meseca nakon isteka registracije, tablica prestajr da vazi, sto bi znacilo da mogu da ga nose.

Sava

pre 9 godina

Ja ne vidim u cemu je problem, kada je situacija jasna: po zakonu, neregistrovana vozila NEMAJU pravo da kosriste javna parking mesta (a najlakse je po nalepnici proveriti da li je istekla registracija). Ako se neregistrovan auto zatekne na javnom parkingu, kaci se obavestenje o uklanjanju u roku od sedam dana, posle toga pauk odnosi auto i vlasnik da bi ga vratio mora da plati troskove odnosenja i lezarine. Posto su u pitanju krsevi i niko to nece da plati, automobili se odvoze na otpad. Kraj price. Znaci niko ti neotudjuje vozilo, uvek mozes da ga otkupis nazad, ponovo parkiras i tako u krug (ako si lud, a ima i takvih). Problem je u komunalnoj policiji koja ne radi svoj posao, nego takvi automobili godinama leze na parkingu.

Aca

pre 9 godina

@Predrag
Nemoj cekati da te sud pozove na ostavinsku raspravu jer to neces docekati. Idi u sud i podnesi sam predlog sa pokretanje ostavinskog postupka.

Miodrrrag

pre 9 godina

U Nišu važi suprotno pravilo. Dva puta sam prijavljivao komunalnim policajcima i jednom parking servisu takva vozila i komunalni kažu da to nije njihov posao a parking servis se pravio lud. Sramota

Miloš

pre 9 godina

Ispred naše zgrade imamo drugu vrstu problema. Naime, radi se o Novom Beogradu, u blizini autoputa i opštine, mesto koje je svima blizu i lako dostupno... Velika zgrada, relativno mali parking, kako to već ide.

I naravno, zbog veoma zgodnog prilaza autoputu, neko se dosetio da napravi improvizovani plac polovnih automobila. Lik je okupirao dvadesetak parking mesta, sa uredno registrovanim vozilima, koja kupuje od prethodnih vlasnika, dovodi na ovaj parking i ona su tu dok se ne prodaju - nekoliko dana, nedelja, ponekada i meseci. Ali, čim jedno vozilo ode, dolazi novo na njegovo mesto.

Ništa nelegalno, ali situacija je veoma neprijatna za stanare - nema osnova da se ta vozila uklone, jer su registrovana i u voznom stanju. Nema osnova da se čoveku zabrani da preprodaje vozila, jer su njegova. A sa druge strane, imate plac polovnjaka na parkingu usred najgušće naseljene zone Novog Beograda gde već nedostaje parking mesta...

Savovac

pre 9 godina

msm stvarno@ ako nije osigurano,ne moze da stoji na javnom parkingu,bilo sa ili bez ogranicenja vremena parkiranja. Moze,na privatnom oarkingu,privatnoj garazi,tj.na privatnom posedu. Izvini,ali msm,tj.siguran sam da je takco pravilo,ne mozda svuda,ali u normalnim,uredjenim drzavama jeste,msm sigurno. Poz...