Ponedeljak, 24.11.2014.

14:52

Kakva su ograničenja za mlade vozače u ex-YU zemljama?

Izvor: B92

Kakva su ogranièenja za mlade vozaèe u ex-YU zemljama? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

DuleGURU

pre 9 godina

Citao sam danas da je ministar policije predlozio oduzimanje automobila.
TOTALNO POGRESNO!
Vozila su privatna svojina.
Treba oduzimati vozacke dozvole za teze prekrsaje, iskoreniti korumpirane saobracajce i uvesti pod "obavezno" snimanje iz vozila. Jednostavno, da niko ne moze proci tehnicki pregled bez toga.

neki tamo

pre 9 godina

Evo ja godinu i mesec dana vozim, to P nisam 3 puta stavio. Nisu me do sada ni zaustavljali, a i šta će mi P kad vozim bolje i pazim više od većine koju sam viđao po Beogradu.

Andrej

pre 9 godina

Uopste nije istina da ne postoje ogranicenja za mlade vozace u Sloveniji!
Bilo bi lepo da autor proveri informacije pre nego sto pise...
Vozac pocetnik u sloveniji ne sme da ima alkohola u krvi, i posle samo 7 kaznenih bodova se mu oduzima vozacka. Po najnovijem zakonu takodje mora da obavi dodatni kurs bezbedne voznje (sto nekad nije bilo)..koji inace nije nista drugo nego uzimanje novca ljudima!

Djole

pre 9 godina

U BiH nije obavezno imati pratnju do 21 godine..U prve dvije godine nakon polozenog vozackog,ta osoba moze da vozi "kao i ostali" od 6-23h..A pratnja je obavezna samo u ostalom dijelu dana!

savo

pre 9 godina

u BiH stane patrola policije i izvade mobilni radar Stvar je u tome sto policija sjedi u autu i niko te nezaustavlja kasnije dolazi posta kuci i da platis kaznu a prema krivicnom zakonu u BIH ako se neodazoves 3 puta na poziv tada dolaze i ulaze u kucu naravno sa papirima za ulazak.

fuse

pre 9 godina

U teoriji, ako ova izmena zakona prodje, ja sa svojih 19 i kusur, sa 2 godine vozackog staza necu moci da vozim porodicni auto (2.0 tdi 110kw) ali cu TEORETSKI moci da budem poslanik ili cak i nesto vise u vlasti i da tako na neki nacin odlucujem o necemu sto ce morati svaki gradjanin ove zemlje da ispostuje...

homosapiens

pre 9 godina

Za početak, najveći uticaj na smanjenje nesreća će biti kada asfaltiraju i zakrpe puteve, očiste žbunje pored puta, označe put linijama i katadiopterima.
Naši putevi su odgovorni za polovinu nesreća, za drugu polovinu smo krivi mi, jer smo ubeđeni da smo profesionalci, a pritom vozimo matore taljige koje opravljuju kvazi majstori. Problem je u nama !

dr Manhattan

pre 9 godina

A naša ministarka misli da je snaga u kubikaži. E jadna nam majka, trebalo bi neko da joj kaže da danas formula 1 ima 1600ccm.

CLS

pre 9 godina

ta ogranicenja ce se praviti samo da bi nam uzeli pare. po gradu i ti sporiji automobili mogu ciniti cuda. ako neko ne ume da vozi, nece ni sa tim autom. ok, ne treba kupovati ni sa 400 konja. jedino ogranicenje koje smatram da je jako dobro je pratnja starijeg vozaca. tih godinu dana mislim da se najvise da nauciti.

Instruktor

pre 9 godina

Kakva glupost. Pa zakon treba da je za sve isti i da se isto primenjuje na sve učesnike u saobraćaju, a za one koji ga krše treba da postoje i adekvatne mere sankcionisanja u zavisnosti od vozačkog staža i ukupnog broja prekršaja.
Britanija je to sjajno rešila astronomskim cenama osiguranja za one koji tek polože vozački ispit i nagrađivanjem, tj. smanjivanjem te cene svake godine ukoliko ne napravite prekršaje ili udese. Ako ste tek položili, daju vam i mogućnost dodatnog praktičnog obučavanja (vožnje na autoputu, pravilnog preticanja na autoputu, vožnje magli, po gadnoj kiši, vožnje po snegu i ledu, držanje pravilnog odstojanja itd.). Nakon što završite Pass Plus imate olakšice po pitanju obaveznog osiguranja vozila, ali zato ako u prve 2 godine nakon polaganja nakupite 6 prekršajnih tačkica, dozvola vam se poništava i morate ponovo na polaganje.

Galaxy

pre 9 godina

Cak i onaj zakon iz 80-tih je dobar kada bi se strogo postovao. Dzaba ces uvesti zakon da ne sme da vozi ovako ili onako sa dozvolom - kada on vec u startu ni nema dozvolu a vozi. Treba krenuti od policije pa tek onda dalje. Npr iz mog drustva niko nije vozio pijan, a sada (par god kasnije) kada su skontali da ih nikad niko za to nece kazniti skoro svi voze pod dejstvom alkohola. Dzaba ih kritikujes dok ne plate kaznu ili ne odleze zatvor NISTA.

mica2

pre 9 godina

Sva ta ogranicenja su glupost! Da vas pitam da li je dozvoljeno voziti bez vozacke i sa 0,85 promila alkohola 110km/h? Naravno da nije! Isti ti bahati klinci ce da voze isto tako i kada se promeni zakon! Poenta je uvek bila u maminim i tatinim sinovima kojima roditelji sve sredjuju preko veze! Kada bi strpali u zatvor i oca i sina i odrapili ih 20 godina i novcano brzo bi se resilo divljanje! Za decu javnih licnosti i sluzbena lica treba uvesti posebna ogranicenja i kazne - duplo - oni su ti koji daju primer i tako bi trebalo da bude! Ostalo sve samo pogadja normalne i postene!

The Spatula

pre 9 godina

Kao prvo, policija da je radila svoj posao kako treba, a ocigledno da nije do ovoga ne bi doslo! Da li je moguce da ga nikad nisu zaustavili a on ni polozeno nema! Drugo, deca se uce od malena sta i kako treba da se ponasaju, na ulici, u skoli, u kuci itd. Kad takve stvari utuvite detetu u glavu, to isto dete, kad postane roditelj ce uciti svoje dete. Trece, zbog sve vece nemastine, nasoj deci nisu uzor roditelji koji rade posteno i ne mogu da zarade ni za dazbine, vec kriminalci koji zarade za jedan dan, koliko normalan covek radi par godina! Sve zakone koje ste dineli, doneli ste da bi napunili budzet, a ne da bi smanjili broj udesa. Sve to nije ni toliko cudno kad se pogleda kakvi nam ministri vode zemlju i upravljaju nasim zivotima. Isti ti, najvise krse zakone a najmanje odgovaraju! Da li ce se ikad nesto promeniti? Cisto sumnjam...

veki

pre 9 godina

Nije stvar u ogranicenjima,kod nas u HR bas i nisu postigli neke rezultate dok u SLO gdje su ogranicenja najmanja ima najmanje stradalih.Stvar je u odgoju od vrtica preko skole pa do auto-skole,nije fer da zbog par idiota koji pijani i bez dozvole voze svoje drugove u smrt svi normalni vozaci ispastaju.One koji skrive ovakve nesrece kazniti za primer svima pa kad se bude vidjelo da je drzava ozbiljna i da nema protekcije onda ce se i stvari promjeniti nabolje.

Mladen

pre 9 godina

Stojim ispred sportskog centra u Mladenovcu , cekam brata sa treninga i glwdam kako brizni otac stavlja sina u krilo i odlazi . Imam 19 i brat mi upravo seda pozadi i vezuje pojas .

p kao papak

pre 9 godina

Slovo P za pocetnike je najveca glupost. Morao sam staviti na auto kad je gospodja polozila. P bi trebalo da skrene paznju ostalim vozacima da budu oprezniji a valjda i tolerantniji. Naprotiv! Kad vide P svi bi da te odmah prestignu iako vozis po ogranicenju, sviraju ko blesavi. Ne daj boze da ti se ugasi auto na semaforu, tada naszaje opste ludilo. Stvar je opste i vozacke kulture i nista vise.

Resenje

pre 9 godina

Sto se tice ALKOHOLA, uzrast je nebitan -0.00 promila za sve. E to je onda mera, a ovo sto se najavaljuje je improvizacija. Cilj je eliminisati (ne)kulturu alkoholizma uopste. (Da ne stitimo alko industriju, a uz jos neke mere vezano za prodaju alkohola, rad kafica i odgovornost roditelja kroz socijalni rad npr. porodicne terapije, dodatno da se alkoholizam iskorenjuje, pogotovo kod mladje populacije). Sto se tice snage i zapremine, to je isto pogresno. Bitan je odnos snaga/masa, pod uslovom da nezgode sa takvim vozilima su masovnija pojava, da postoji visoka statisticka korelacija, ovako represija onda ide prema svima, sto vise steti nego sto koristi.

vlada nbg1

pre 9 godina

u tekstu stoji da je u Hrvatskoj zabranjeno da pocetnici voze auta jaca od 80 kw! A kod nas pricaju iskljucivo o kubikazi ! kakve veze ima kubikaza jer, recimo ako vozim auto koje razvija snagu od 150 konja , a kubikaza istog je recimo 1,4 litra, a neko vozi auto od 70 konja sa zapreminom 1,7 lit., prvi sa max brzinom od 220 km/h, a drugi jedva 160 km/h! ovi nasi sto predlazu zabrane na kubikazi treba prvo da pitaju strucnjake da im objasne neke stvari!

ing

pre 9 godina

Jedina prava mera je, pored ovih ograničenja brzine kao u hr, vožnja u prisustvu vozača sa dužim stažom vožnje od recimo 10 ili 15 god u periodu od 1 godine, a posle toga još godinu ili dve da ostane ograničenje brzine. Ali se bilo šta rigoroznije uvede proći će tri godine a iskustvo se steći neće. Inače pošto već imamo saobraćajne inženjere deumskog saobraćaja onda oni treba i da drže teorijski deo obuke u autoškolama pa i u školama jer su za to osposobljeni. Njima nije potrebna licenca i gluposti razne. Pa i lekari predaju u medicinskim školama i svako u svojoj struci samo inženjerima saobraćaja to nije direktno omogućeno, nego to mogu da radi svi koji su završili fakultet pa makar i dramsku umetnost.

NBGD

pre 9 godina

Eto vidite da nije sve u ogranicenjima, Slovenija ima manja ogranicenja od Srbije, a ima najmanji procenat stradalih u saobracajnim nesrecama.

Besan i ogorcen

pre 9 godina

Slovenija: NAJMANJA ogranicenja i NAJMANJI broj poginulih... To znaci da ove "gluposti", kubikaza, vremensko ogranicenje i ostalo nemaju nikakav plod, samo mogu da nanesu stetu.. Ko hoce da divlja, divljace i sa autom od 1200 kubika, kao i voznja bez dozvole i u alkoholisan stanju. Sve je do mentaliteta i do kucnog vaspi
tanja, sto se moze zakljuciti po Slovencima. Tako da nasa pametna ministarko mani se ogranicenja, nego se pozabavite sa slizbenim licima (da ne sede po kafanama, ne prodaju se za Vajferta i sl), edukacijom u skolama pa i roditelja o odgajanju.. Osoba koja napuni 18 godina, sama je kriva za svoje postupke, a kakvi su oni zavisi od roditelja. A da ne pricam to sto osobe koje poloze sa 18, a ciji roditelji nemaju para da mu kupe automobil a imaju neki star 30 godina, tipa 1600 kubika. To se niste zapitali? Sta ce oni? Poloze sa 18 pa onda ne voze 3 godine i sa 21. godinom sednu za volan i naprave haos.. Strasno nakaradna zemlja..

Vasa

pre 9 godina

Iz ovih statističkih podataka, ukoliko su tačni, proizilazi da je najveća smrtnost u saobraćaju u BiH, sa među najstrožijim uslovima za vozače početnike; a najmanja u Sloveniji sa najmanje ograničenja.
Naša država, prema ovome, ne bi trebala da pooštrava uslove za vozače početnike (što je najavljeno u medijima) već da kvalitetnije vrši kontrolu prema postojećim uslovima i na drugi način utiče na opštu saobraćajnu kulturu i svest učesnika u saobraćaju.

dzoni

pre 9 godina

u bih za mlade vozace jedino je obavezno postaviti oznaku P sa ispisanim brojem vozacke dozvole..i ogranicenje do 120 km/h....cisto da se zna
drugih ogranicenja nema

Čudna statistika

pre 9 godina

Jesmo li među bezbednijima u regionu zato što nemamo puteva, a smrt na makadamu, ledini i drugim nesaobraćajnim površinama ne ulazi u statistiku? Pa mi se poubijasmo u saobraćaju! Neuobičajeno je da prođe dan bez žrtava!

Besan i ogorcen

pre 9 godina

Slovenija: NAJMANJA ogranicenja i NAJMANJI broj poginulih... To znaci da ove "gluposti", kubikaza, vremensko ogranicenje i ostalo nemaju nikakav plod, samo mogu da nanesu stetu.. Ko hoce da divlja, divljace i sa autom od 1200 kubika, kao i voznja bez dozvole i u alkoholisan stanju. Sve je do mentaliteta i do kucnog vaspi
tanja, sto se moze zakljuciti po Slovencima. Tako da nasa pametna ministarko mani se ogranicenja, nego se pozabavite sa slizbenim licima (da ne sede po kafanama, ne prodaju se za Vajferta i sl), edukacijom u skolama pa i roditelja o odgajanju.. Osoba koja napuni 18 godina, sama je kriva za svoje postupke, a kakvi su oni zavisi od roditelja. A da ne pricam to sto osobe koje poloze sa 18, a ciji roditelji nemaju para da mu kupe automobil a imaju neki star 30 godina, tipa 1600 kubika. To se niste zapitali? Sta ce oni? Poloze sa 18 pa onda ne voze 3 godine i sa 21. godinom sednu za volan i naprave haos.. Strasno nakaradna zemlja..

vlada nbg1

pre 9 godina

u tekstu stoji da je u Hrvatskoj zabranjeno da pocetnici voze auta jaca od 80 kw! A kod nas pricaju iskljucivo o kubikazi ! kakve veze ima kubikaza jer, recimo ako vozim auto koje razvija snagu od 150 konja , a kubikaza istog je recimo 1,4 litra, a neko vozi auto od 70 konja sa zapreminom 1,7 lit., prvi sa max brzinom od 220 km/h, a drugi jedva 160 km/h! ovi nasi sto predlazu zabrane na kubikazi treba prvo da pitaju strucnjake da im objasne neke stvari!

Mladen

pre 9 godina

Stojim ispred sportskog centra u Mladenovcu , cekam brata sa treninga i glwdam kako brizni otac stavlja sina u krilo i odlazi . Imam 19 i brat mi upravo seda pozadi i vezuje pojas .

NBGD

pre 9 godina

Eto vidite da nije sve u ogranicenjima, Slovenija ima manja ogranicenja od Srbije, a ima najmanji procenat stradalih u saobracajnim nesrecama.

Vasa

pre 9 godina

Iz ovih statističkih podataka, ukoliko su tačni, proizilazi da je najveća smrtnost u saobraćaju u BiH, sa među najstrožijim uslovima za vozače početnike; a najmanja u Sloveniji sa najmanje ograničenja.
Naša država, prema ovome, ne bi trebala da pooštrava uslove za vozače početnike (što je najavljeno u medijima) već da kvalitetnije vrši kontrolu prema postojećim uslovima i na drugi način utiče na opštu saobraćajnu kulturu i svest učesnika u saobraćaju.

dzoni

pre 9 godina

u bih za mlade vozace jedino je obavezno postaviti oznaku P sa ispisanim brojem vozacke dozvole..i ogranicenje do 120 km/h....cisto da se zna
drugih ogranicenja nema

Resenje

pre 9 godina

Sto se tice ALKOHOLA, uzrast je nebitan -0.00 promila za sve. E to je onda mera, a ovo sto se najavaljuje je improvizacija. Cilj je eliminisati (ne)kulturu alkoholizma uopste. (Da ne stitimo alko industriju, a uz jos neke mere vezano za prodaju alkohola, rad kafica i odgovornost roditelja kroz socijalni rad npr. porodicne terapije, dodatno da se alkoholizam iskorenjuje, pogotovo kod mladje populacije). Sto se tice snage i zapremine, to je isto pogresno. Bitan je odnos snaga/masa, pod uslovom da nezgode sa takvim vozilima su masovnija pojava, da postoji visoka statisticka korelacija, ovako represija onda ide prema svima, sto vise steti nego sto koristi.

dr Manhattan

pre 9 godina

A naša ministarka misli da je snaga u kubikaži. E jadna nam majka, trebalo bi neko da joj kaže da danas formula 1 ima 1600ccm.

Čudna statistika

pre 9 godina

Jesmo li među bezbednijima u regionu zato što nemamo puteva, a smrt na makadamu, ledini i drugim nesaobraćajnim površinama ne ulazi u statistiku? Pa mi se poubijasmo u saobraćaju! Neuobičajeno je da prođe dan bez žrtava!

p kao papak

pre 9 godina

Slovo P za pocetnike je najveca glupost. Morao sam staviti na auto kad je gospodja polozila. P bi trebalo da skrene paznju ostalim vozacima da budu oprezniji a valjda i tolerantniji. Naprotiv! Kad vide P svi bi da te odmah prestignu iako vozis po ogranicenju, sviraju ko blesavi. Ne daj boze da ti se ugasi auto na semaforu, tada naszaje opste ludilo. Stvar je opste i vozacke kulture i nista vise.

ing

pre 9 godina

Jedina prava mera je, pored ovih ograničenja brzine kao u hr, vožnja u prisustvu vozača sa dužim stažom vožnje od recimo 10 ili 15 god u periodu od 1 godine, a posle toga još godinu ili dve da ostane ograničenje brzine. Ali se bilo šta rigoroznije uvede proći će tri godine a iskustvo se steći neće. Inače pošto već imamo saobraćajne inženjere deumskog saobraćaja onda oni treba i da drže teorijski deo obuke u autoškolama pa i u školama jer su za to osposobljeni. Njima nije potrebna licenca i gluposti razne. Pa i lekari predaju u medicinskim školama i svako u svojoj struci samo inženjerima saobraćaja to nije direktno omogućeno, nego to mogu da radi svi koji su završili fakultet pa makar i dramsku umetnost.

mica2

pre 9 godina

Sva ta ogranicenja su glupost! Da vas pitam da li je dozvoljeno voziti bez vozacke i sa 0,85 promila alkohola 110km/h? Naravno da nije! Isti ti bahati klinci ce da voze isto tako i kada se promeni zakon! Poenta je uvek bila u maminim i tatinim sinovima kojima roditelji sve sredjuju preko veze! Kada bi strpali u zatvor i oca i sina i odrapili ih 20 godina i novcano brzo bi se resilo divljanje! Za decu javnih licnosti i sluzbena lica treba uvesti posebna ogranicenja i kazne - duplo - oni su ti koji daju primer i tako bi trebalo da bude! Ostalo sve samo pogadja normalne i postene!

homosapiens

pre 9 godina

Za početak, najveći uticaj na smanjenje nesreća će biti kada asfaltiraju i zakrpe puteve, očiste žbunje pored puta, označe put linijama i katadiopterima.
Naši putevi su odgovorni za polovinu nesreća, za drugu polovinu smo krivi mi, jer smo ubeđeni da smo profesionalci, a pritom vozimo matore taljige koje opravljuju kvazi majstori. Problem je u nama !

veki

pre 9 godina

Nije stvar u ogranicenjima,kod nas u HR bas i nisu postigli neke rezultate dok u SLO gdje su ogranicenja najmanja ima najmanje stradalih.Stvar je u odgoju od vrtica preko skole pa do auto-skole,nije fer da zbog par idiota koji pijani i bez dozvole voze svoje drugove u smrt svi normalni vozaci ispastaju.One koji skrive ovakve nesrece kazniti za primer svima pa kad se bude vidjelo da je drzava ozbiljna i da nema protekcije onda ce se i stvari promjeniti nabolje.

fuse

pre 9 godina

U teoriji, ako ova izmena zakona prodje, ja sa svojih 19 i kusur, sa 2 godine vozackog staza necu moci da vozim porodicni auto (2.0 tdi 110kw) ali cu TEORETSKI moci da budem poslanik ili cak i nesto vise u vlasti i da tako na neki nacin odlucujem o necemu sto ce morati svaki gradjanin ove zemlje da ispostuje...

Galaxy

pre 9 godina

Cak i onaj zakon iz 80-tih je dobar kada bi se strogo postovao. Dzaba ces uvesti zakon da ne sme da vozi ovako ili onako sa dozvolom - kada on vec u startu ni nema dozvolu a vozi. Treba krenuti od policije pa tek onda dalje. Npr iz mog drustva niko nije vozio pijan, a sada (par god kasnije) kada su skontali da ih nikad niko za to nece kazniti skoro svi voze pod dejstvom alkohola. Dzaba ih kritikujes dok ne plate kaznu ili ne odleze zatvor NISTA.

The Spatula

pre 9 godina

Kao prvo, policija da je radila svoj posao kako treba, a ocigledno da nije do ovoga ne bi doslo! Da li je moguce da ga nikad nisu zaustavili a on ni polozeno nema! Drugo, deca se uce od malena sta i kako treba da se ponasaju, na ulici, u skoli, u kuci itd. Kad takve stvari utuvite detetu u glavu, to isto dete, kad postane roditelj ce uciti svoje dete. Trece, zbog sve vece nemastine, nasoj deci nisu uzor roditelji koji rade posteno i ne mogu da zarade ni za dazbine, vec kriminalci koji zarade za jedan dan, koliko normalan covek radi par godina! Sve zakone koje ste dineli, doneli ste da bi napunili budzet, a ne da bi smanjili broj udesa. Sve to nije ni toliko cudno kad se pogleda kakvi nam ministri vode zemlju i upravljaju nasim zivotima. Isti ti, najvise krse zakone a najmanje odgovaraju! Da li ce se ikad nesto promeniti? Cisto sumnjam...

Instruktor

pre 9 godina

Kakva glupost. Pa zakon treba da je za sve isti i da se isto primenjuje na sve učesnike u saobraćaju, a za one koji ga krše treba da postoje i adekvatne mere sankcionisanja u zavisnosti od vozačkog staža i ukupnog broja prekršaja.
Britanija je to sjajno rešila astronomskim cenama osiguranja za one koji tek polože vozački ispit i nagrađivanjem, tj. smanjivanjem te cene svake godine ukoliko ne napravite prekršaje ili udese. Ako ste tek položili, daju vam i mogućnost dodatnog praktičnog obučavanja (vožnje na autoputu, pravilnog preticanja na autoputu, vožnje magli, po gadnoj kiši, vožnje po snegu i ledu, držanje pravilnog odstojanja itd.). Nakon što završite Pass Plus imate olakšice po pitanju obaveznog osiguranja vozila, ali zato ako u prve 2 godine nakon polaganja nakupite 6 prekršajnih tačkica, dozvola vam se poništava i morate ponovo na polaganje.

CLS

pre 9 godina

ta ogranicenja ce se praviti samo da bi nam uzeli pare. po gradu i ti sporiji automobili mogu ciniti cuda. ako neko ne ume da vozi, nece ni sa tim autom. ok, ne treba kupovati ni sa 400 konja. jedino ogranicenje koje smatram da je jako dobro je pratnja starijeg vozaca. tih godinu dana mislim da se najvise da nauciti.

Djole

pre 9 godina

U BiH nije obavezno imati pratnju do 21 godine..U prve dvije godine nakon polozenog vozackog,ta osoba moze da vozi "kao i ostali" od 6-23h..A pratnja je obavezna samo u ostalom dijelu dana!

savo

pre 9 godina

u BiH stane patrola policije i izvade mobilni radar Stvar je u tome sto policija sjedi u autu i niko te nezaustavlja kasnije dolazi posta kuci i da platis kaznu a prema krivicnom zakonu u BIH ako se neodazoves 3 puta na poziv tada dolaze i ulaze u kucu naravno sa papirima za ulazak.

DuleGURU

pre 9 godina

Citao sam danas da je ministar policije predlozio oduzimanje automobila.
TOTALNO POGRESNO!
Vozila su privatna svojina.
Treba oduzimati vozacke dozvole za teze prekrsaje, iskoreniti korumpirane saobracajce i uvesti pod "obavezno" snimanje iz vozila. Jednostavno, da niko ne moze proci tehnicki pregled bez toga.

neki tamo

pre 9 godina

Evo ja godinu i mesec dana vozim, to P nisam 3 puta stavio. Nisu me do sada ni zaustavljali, a i šta će mi P kad vozim bolje i pazim više od većine koju sam viđao po Beogradu.

Andrej

pre 9 godina

Uopste nije istina da ne postoje ogranicenja za mlade vozace u Sloveniji!
Bilo bi lepo da autor proveri informacije pre nego sto pise...
Vozac pocetnik u sloveniji ne sme da ima alkohola u krvi, i posle samo 7 kaznenih bodova se mu oduzima vozacka. Po najnovijem zakonu takodje mora da obavi dodatni kurs bezbedne voznje (sto nekad nije bilo)..koji inace nije nista drugo nego uzimanje novca ljudima!

neki tamo

pre 9 godina

Evo ja godinu i mesec dana vozim, to P nisam 3 puta stavio. Nisu me do sada ni zaustavljali, a i šta će mi P kad vozim bolje i pazim više od većine koju sam viđao po Beogradu.

Resenje

pre 9 godina

Sto se tice ALKOHOLA, uzrast je nebitan -0.00 promila za sve. E to je onda mera, a ovo sto se najavaljuje je improvizacija. Cilj je eliminisati (ne)kulturu alkoholizma uopste. (Da ne stitimo alko industriju, a uz jos neke mere vezano za prodaju alkohola, rad kafica i odgovornost roditelja kroz socijalni rad npr. porodicne terapije, dodatno da se alkoholizam iskorenjuje, pogotovo kod mladje populacije). Sto se tice snage i zapremine, to je isto pogresno. Bitan je odnos snaga/masa, pod uslovom da nezgode sa takvim vozilima su masovnija pojava, da postoji visoka statisticka korelacija, ovako represija onda ide prema svima, sto vise steti nego sto koristi.

fuse

pre 9 godina

U teoriji, ako ova izmena zakona prodje, ja sa svojih 19 i kusur, sa 2 godine vozackog staza necu moci da vozim porodicni auto (2.0 tdi 110kw) ali cu TEORETSKI moci da budem poslanik ili cak i nesto vise u vlasti i da tako na neki nacin odlucujem o necemu sto ce morati svaki gradjanin ove zemlje da ispostuje...

Andrej

pre 9 godina

Uopste nije istina da ne postoje ogranicenja za mlade vozace u Sloveniji!
Bilo bi lepo da autor proveri informacije pre nego sto pise...
Vozac pocetnik u sloveniji ne sme da ima alkohola u krvi, i posle samo 7 kaznenih bodova se mu oduzima vozacka. Po najnovijem zakonu takodje mora da obavi dodatni kurs bezbedne voznje (sto nekad nije bilo)..koji inace nije nista drugo nego uzimanje novca ljudima!

Besan i ogorcen

pre 9 godina

Slovenija: NAJMANJA ogranicenja i NAJMANJI broj poginulih... To znaci da ove "gluposti", kubikaza, vremensko ogranicenje i ostalo nemaju nikakav plod, samo mogu da nanesu stetu.. Ko hoce da divlja, divljace i sa autom od 1200 kubika, kao i voznja bez dozvole i u alkoholisan stanju. Sve je do mentaliteta i do kucnog vaspi
tanja, sto se moze zakljuciti po Slovencima. Tako da nasa pametna ministarko mani se ogranicenja, nego se pozabavite sa slizbenim licima (da ne sede po kafanama, ne prodaju se za Vajferta i sl), edukacijom u skolama pa i roditelja o odgajanju.. Osoba koja napuni 18 godina, sama je kriva za svoje postupke, a kakvi su oni zavisi od roditelja. A da ne pricam to sto osobe koje poloze sa 18, a ciji roditelji nemaju para da mu kupe automobil a imaju neki star 30 godina, tipa 1600 kubika. To se niste zapitali? Sta ce oni? Poloze sa 18 pa onda ne voze 3 godine i sa 21. godinom sednu za volan i naprave haos.. Strasno nakaradna zemlja..

Čudna statistika

pre 9 godina

Jesmo li među bezbednijima u regionu zato što nemamo puteva, a smrt na makadamu, ledini i drugim nesaobraćajnim površinama ne ulazi u statistiku? Pa mi se poubijasmo u saobraćaju! Neuobičajeno je da prođe dan bez žrtava!

ing

pre 9 godina

Jedina prava mera je, pored ovih ograničenja brzine kao u hr, vožnja u prisustvu vozača sa dužim stažom vožnje od recimo 10 ili 15 god u periodu od 1 godine, a posle toga još godinu ili dve da ostane ograničenje brzine. Ali se bilo šta rigoroznije uvede proći će tri godine a iskustvo se steći neće. Inače pošto već imamo saobraćajne inženjere deumskog saobraćaja onda oni treba i da drže teorijski deo obuke u autoškolama pa i u školama jer su za to osposobljeni. Njima nije potrebna licenca i gluposti razne. Pa i lekari predaju u medicinskim školama i svako u svojoj struci samo inženjerima saobraćaja to nije direktno omogućeno, nego to mogu da radi svi koji su završili fakultet pa makar i dramsku umetnost.

NBGD

pre 9 godina

Eto vidite da nije sve u ogranicenjima, Slovenija ima manja ogranicenja od Srbije, a ima najmanji procenat stradalih u saobracajnim nesrecama.

Vasa

pre 9 godina

Iz ovih statističkih podataka, ukoliko su tačni, proizilazi da je najveća smrtnost u saobraćaju u BiH, sa među najstrožijim uslovima za vozače početnike; a najmanja u Sloveniji sa najmanje ograničenja.
Naša država, prema ovome, ne bi trebala da pooštrava uslove za vozače početnike (što je najavljeno u medijima) već da kvalitetnije vrši kontrolu prema postojećim uslovima i na drugi način utiče na opštu saobraćajnu kulturu i svest učesnika u saobraćaju.

vlada nbg1

pre 9 godina

u tekstu stoji da je u Hrvatskoj zabranjeno da pocetnici voze auta jaca od 80 kw! A kod nas pricaju iskljucivo o kubikazi ! kakve veze ima kubikaza jer, recimo ako vozim auto koje razvija snagu od 150 konja , a kubikaza istog je recimo 1,4 litra, a neko vozi auto od 70 konja sa zapreminom 1,7 lit., prvi sa max brzinom od 220 km/h, a drugi jedva 160 km/h! ovi nasi sto predlazu zabrane na kubikazi treba prvo da pitaju strucnjake da im objasne neke stvari!

Djole

pre 9 godina

U BiH nije obavezno imati pratnju do 21 godine..U prve dvije godine nakon polozenog vozackog,ta osoba moze da vozi "kao i ostali" od 6-23h..A pratnja je obavezna samo u ostalom dijelu dana!

Mladen

pre 9 godina

Stojim ispred sportskog centra u Mladenovcu , cekam brata sa treninga i glwdam kako brizni otac stavlja sina u krilo i odlazi . Imam 19 i brat mi upravo seda pozadi i vezuje pojas .

Galaxy

pre 9 godina

Cak i onaj zakon iz 80-tih je dobar kada bi se strogo postovao. Dzaba ces uvesti zakon da ne sme da vozi ovako ili onako sa dozvolom - kada on vec u startu ni nema dozvolu a vozi. Treba krenuti od policije pa tek onda dalje. Npr iz mog drustva niko nije vozio pijan, a sada (par god kasnije) kada su skontali da ih nikad niko za to nece kazniti skoro svi voze pod dejstvom alkohola. Dzaba ih kritikujes dok ne plate kaznu ili ne odleze zatvor NISTA.

homosapiens

pre 9 godina

Za početak, najveći uticaj na smanjenje nesreća će biti kada asfaltiraju i zakrpe puteve, očiste žbunje pored puta, označe put linijama i katadiopterima.
Naši putevi su odgovorni za polovinu nesreća, za drugu polovinu smo krivi mi, jer smo ubeđeni da smo profesionalci, a pritom vozimo matore taljige koje opravljuju kvazi majstori. Problem je u nama !

dzoni

pre 9 godina

u bih za mlade vozace jedino je obavezno postaviti oznaku P sa ispisanim brojem vozacke dozvole..i ogranicenje do 120 km/h....cisto da se zna
drugih ogranicenja nema

p kao papak

pre 9 godina

Slovo P za pocetnike je najveca glupost. Morao sam staviti na auto kad je gospodja polozila. P bi trebalo da skrene paznju ostalim vozacima da budu oprezniji a valjda i tolerantniji. Naprotiv! Kad vide P svi bi da te odmah prestignu iako vozis po ogranicenju, sviraju ko blesavi. Ne daj boze da ti se ugasi auto na semaforu, tada naszaje opste ludilo. Stvar je opste i vozacke kulture i nista vise.

mica2

pre 9 godina

Sva ta ogranicenja su glupost! Da vas pitam da li je dozvoljeno voziti bez vozacke i sa 0,85 promila alkohola 110km/h? Naravno da nije! Isti ti bahati klinci ce da voze isto tako i kada se promeni zakon! Poenta je uvek bila u maminim i tatinim sinovima kojima roditelji sve sredjuju preko veze! Kada bi strpali u zatvor i oca i sina i odrapili ih 20 godina i novcano brzo bi se resilo divljanje! Za decu javnih licnosti i sluzbena lica treba uvesti posebna ogranicenja i kazne - duplo - oni su ti koji daju primer i tako bi trebalo da bude! Ostalo sve samo pogadja normalne i postene!

Instruktor

pre 9 godina

Kakva glupost. Pa zakon treba da je za sve isti i da se isto primenjuje na sve učesnike u saobraćaju, a za one koji ga krše treba da postoje i adekvatne mere sankcionisanja u zavisnosti od vozačkog staža i ukupnog broja prekršaja.
Britanija je to sjajno rešila astronomskim cenama osiguranja za one koji tek polože vozački ispit i nagrađivanjem, tj. smanjivanjem te cene svake godine ukoliko ne napravite prekršaje ili udese. Ako ste tek položili, daju vam i mogućnost dodatnog praktičnog obučavanja (vožnje na autoputu, pravilnog preticanja na autoputu, vožnje magli, po gadnoj kiši, vožnje po snegu i ledu, držanje pravilnog odstojanja itd.). Nakon što završite Pass Plus imate olakšice po pitanju obaveznog osiguranja vozila, ali zato ako u prve 2 godine nakon polaganja nakupite 6 prekršajnih tačkica, dozvola vam se poništava i morate ponovo na polaganje.

CLS

pre 9 godina

ta ogranicenja ce se praviti samo da bi nam uzeli pare. po gradu i ti sporiji automobili mogu ciniti cuda. ako neko ne ume da vozi, nece ni sa tim autom. ok, ne treba kupovati ni sa 400 konja. jedino ogranicenje koje smatram da je jako dobro je pratnja starijeg vozaca. tih godinu dana mislim da se najvise da nauciti.

dr Manhattan

pre 9 godina

A naša ministarka misli da je snaga u kubikaži. E jadna nam majka, trebalo bi neko da joj kaže da danas formula 1 ima 1600ccm.

DuleGURU

pre 9 godina

Citao sam danas da je ministar policije predlozio oduzimanje automobila.
TOTALNO POGRESNO!
Vozila su privatna svojina.
Treba oduzimati vozacke dozvole za teze prekrsaje, iskoreniti korumpirane saobracajce i uvesti pod "obavezno" snimanje iz vozila. Jednostavno, da niko ne moze proci tehnicki pregled bez toga.

veki

pre 9 godina

Nije stvar u ogranicenjima,kod nas u HR bas i nisu postigli neke rezultate dok u SLO gdje su ogranicenja najmanja ima najmanje stradalih.Stvar je u odgoju od vrtica preko skole pa do auto-skole,nije fer da zbog par idiota koji pijani i bez dozvole voze svoje drugove u smrt svi normalni vozaci ispastaju.One koji skrive ovakve nesrece kazniti za primer svima pa kad se bude vidjelo da je drzava ozbiljna i da nema protekcije onda ce se i stvari promjeniti nabolje.

The Spatula

pre 9 godina

Kao prvo, policija da je radila svoj posao kako treba, a ocigledno da nije do ovoga ne bi doslo! Da li je moguce da ga nikad nisu zaustavili a on ni polozeno nema! Drugo, deca se uce od malena sta i kako treba da se ponasaju, na ulici, u skoli, u kuci itd. Kad takve stvari utuvite detetu u glavu, to isto dete, kad postane roditelj ce uciti svoje dete. Trece, zbog sve vece nemastine, nasoj deci nisu uzor roditelji koji rade posteno i ne mogu da zarade ni za dazbine, vec kriminalci koji zarade za jedan dan, koliko normalan covek radi par godina! Sve zakone koje ste dineli, doneli ste da bi napunili budzet, a ne da bi smanjili broj udesa. Sve to nije ni toliko cudno kad se pogleda kakvi nam ministri vode zemlju i upravljaju nasim zivotima. Isti ti, najvise krse zakone a najmanje odgovaraju! Da li ce se ikad nesto promeniti? Cisto sumnjam...

savo

pre 9 godina

u BiH stane patrola policije i izvade mobilni radar Stvar je u tome sto policija sjedi u autu i niko te nezaustavlja kasnije dolazi posta kuci i da platis kaznu a prema krivicnom zakonu u BIH ako se neodazoves 3 puta na poziv tada dolaze i ulaze u kucu naravno sa papirima za ulazak.