Sreda, 05.11.2014.

08:56

Da li se zahvaljujete kad vas propuste na pešačkom?

Izvor: B92

Da li se zahvaljujete kad vas propuste na pešaèkom? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

92 Komentari

Sortiraj po:

Vlada

pre 9 godina

Potpuno te razumem!
Udaraju ti minuse ovi iz manjih mesta,gde takvih problema kao u Bgd, nema!
U Bgd kolima,samo kad se mora!
Pesaci ne shvataju da pesacki prelaz treba preci sto brze,a ne nogu pred nogu...kao da to rade namerno.
Inace,od bahatih pesaka jos gori su biciklisti koji voze kolovozom,iako postoji biciklisticka staza.
Gde je tu policija?
(drug Ostoja, 5. novembar 2014 14:31)
Al si ti Beograđanin kad bi se šalili, gde si ti u Bg video biciklističku stazu, ima od 25. Maja do Ade i na NBG, gde još? Po tebi bi pešaci trebali da pretrčavaju preko pešačkog? Da li možeš da zamisliš da se neko kreće normalnom brzinom, a ne što brže ili nogu pred nogu? To za tebe ne postoji?

Vlada

pre 9 godina

50-60 km/h. Nikad brze! Ali ne vidim poentu pesaka da izledje a ne pogleda i ne oceni! Opet ja moram da kocim kao lud kada on iskoci iz nekog zbuna i baci se na pesacki prelaz.
(NN, 5. novembar 2014 19:31)
Hahaha,kad sad nisam umro od smeha...pešaci koji iskaču iz žbunja i bacaju se na pešački prelaz, ma da...samo tebe čekaju da naiđeš. Kad bi se lepo svuda postavile kamere ne bi bilo problema, kad se nešto desi pogledaš snimak...i vidiš ko su te psihopate koje vrebaju iz žbunova pored pešaćkih prelaza, čekajući da iskoče ispred nečijeg vozila. Odavno se nisam ovako nasmejao. Inače vozim auto, pešačim, vozim i biciklu ponekad i GSP, i nema smisla ta priča ovi ili oni, onaj ko je bahat za volanom bahat je i kao pešak i kao biciklista, a takvih ima dosta nažalost.

Branislav

pre 9 godina

Pre nedelju-dve, stanem pešaku i biciklisti, iz treće trake u gradu da pređu sa ostrva. Dok mi oni klimaju glavom vidim u retrvizoru taxi Novus vozi srednjom bar 80km/h i sigurno rastura biciklistu i pešaka predamnom! Instinktivno legnem na sirenu, oni se ukopaju i gledaju me zbunjeno, a taxi samo cimnuo volan desno i produži prvom autobuskim trakom bez kočenja, a kamoli zaustavljanja. Ceo dan sam razvijao film, šta da nisam legao na sirenu.

vlada

pre 9 godina

Iako zaista nemam nikakvu potrebu niti obavezu da se zahvalim kad meneko propusti na pešačkom, ja to ipak uvek uradim, jer je jako mali broj onih koji staju na pesackom, pačisto da bih ih motivisao da to i dalje rade, zahvalim im se.

Vladimir

pre 9 godina

Susedna država, Hrvatska, ima tako velike kazne da se ljudi boje i da sednu za volan. Kako se to vidi kad si pešak? Primer zadnjih 14 godina (svake godine sam tamo po nekoliko puta) ako vozač samo primeti da se neki pešak nalazi u blizini pešačkog prelaza, momentalno staje pa taman da ovaj nije ni počeo da prelazi. Druga fora je u tome što se pešaci i tada veoma kulturno zahvaljuju. I onda kad se vratiš ovamo ... ovaj nivo bahaćenja i nekulture se u normalnom svetu ne toleriše. Ja ne znam kako ćemo mi bilo gde dalje ovako?

Vladimir

pre 9 godina

Tamo gde neko još nije otkinuo znak za pešake, se ne zahvaljujem, jer da i sam nisam stao na taj znak kad sam polagao, pao bih na ispitu vožnje. Međutim kada su dve trake u jednom smeru u pitanju, i ovaj do mene stane a onaj drugi vidim da se zaleće, samo se zahvalim tom što je stao i pokažem mu da produži. Ove godine je na taj način poginulo ili povređeno na stotine ljudi.

Ap0calypto

pre 9 godina

Fascinima me jedna raskrsnica u Novom Sadu. Vozaci iz Novosadskog sajma imaju uslovno desno. Nisam siguran da znaju sta to znaci, jer se zalecu i ne propustaju vozace koji kroz zeleno rade polukruzno. Neretko se desavaju i sudari. Mislim da je normalno i po pravilima u saobracaju da se pesaci propuste na mestima gde je to oznaceno. Takodje ako je udaljen vise od 100m od pesackog takodje ima pravo da predje ako time direktno ne ugrozava sebe i ostale. A da znamo da se svadjamo, znamo. Pravila ne znamo svi

asdf

pre 9 godina

Jednom sam krenuo da prelazim pesacki i lik koji je skenuo u ulicu koju sam prelazio samo ubrzao i prosao tik ispred mene. Iz protesta sam lupio rukom u njegov zadnji kraj vozila i covek je stao i izasao iz auta da se potuce iako je svestan sta je uradio. Eto gde nam je svest.

Majka

pre 9 godina

Vozac sam i zaista se trudim da obratim paznju kada prelazim pesacki prelaz, ne izlecem na ulicu, ne prekidam kolonu automobila, vec prelazim samo kada me vozac propusti ili je na dovoljnoj razdaljini da moze lagano da zakoci. Ali situacija kada pokusam da predjem ulicu sa bebom u kolicima i cekam po dva tri minuta da me neko primeti i nadje za shodno da stane je za mene porazavajuca i dovede me do besa. Pretpostavljam da razmisljaju kako sigurno necu tek tako izleteti, pa i zakoraciti na ulicu sa bebom pa zasto bi onda stali kada je tako lako samo nastaviti.

pufta

pre 9 godina

@sofer
Koliko ja vide na snimku nijedan pesački nije bio vezan za semafor, stoga ništa loše u podizanju ruke nema, i ja koji sam retko pesak pri prelasku pešačkog malo potrčim i podignem ruku, ne vidim nista loše u tome.

Dr House

pre 9 godina

Vidim da je odnos 1:2 pluseva i minusa.Vise nego sto sam ocekivao.To je i neki odnos onih koji voze i onih drugih, koji ne voze ili to retko cine. To je i neki odnos mislece manjine prema prostoj vecini u ovom drustvu. Politicari, razni samozvani "eksperti",donosioci zakona, saobracajni "strucnjaci" i podilaze svojim postupcima ovoj vecini. Shvatite vec jednom sta je saobracaj, o cemu sve moraju da vode racuna oni koji voze a o cemu pesak.I koliko je tesko voziti u neuredjenom gradu kao sto je BG. Postoje ulice sa prvenstvom prolaza i one druge. Postoje biciklisticke staze i kad naidju na ukrstanje sa ulicom biciklisti imaju znak stop. Postoje saobracajnice koje presecaju pesacku stazu i imaju znak stop. TAKO DA KAD NAIDJU NA PESACKI PRELAZ i pesaci de fakto IMAJU ZNAK STOP (KAO CRVENO) I MORAJU DA STANU. Da pogledaju levo , desno i tek da kad ih vozac propusti sto brze predju ulicu. Tako je bilo oduvek, tako je bilo kad sam polagao i to je normalno. Novi zakon koji kaze da AKO PESAK STOJI BLIZU I IMA NAMERU DA PREDJE!? mora se stati, je velika glupost. Stoje tako na cosku i pricaju mobilnim, krenu pa se vrate i ne gledaju. A ti stoj i cekaj kad ce on da ostvari svoju odluku da predje ulicu. Ma vazi. Kad se prekine trotoar u Bulevaru bez ikakvog gledanja nastavljaju ko na korzou, pricajuci, kucajuci poruke, cesto i stanu na sred pesackog. I psuju te kad im svirnes kao u fazonu jel vidis da sam na pesackom.PESAK MORA DA KAD SE UVERI DA JE BEZBEDNO BRZO PREDJE ULICU to je sve.

marko

pre 9 godina

najruznija i najcesca situacija je kada pesak i ne pogleda levo tj desno nego samouvereno, bezobrazno kao metak krece da prelazi pesacki...o zahvalnoati njihovoj na nasa propustanja da i ne pominjemo...

Bojana

pre 9 godina

Prelazila sam pešački prelaz u malom mestu, na semaforu, jedinom u istom mestu, vozač sa moje desne strane je stao, jer je meni i njemu bilo zeleno, a mujmun iza njega se napravio pametan, pa ga pretekao, pošto nikog nije bilo sa kontra strane, ako kontate situaciju, opet napominjem - jedini semafor u 50 km prečniku, sva sreća, pa je prošao iza mene, u kontra traci, inače da sam kasnije prelazila zeleno, ne bih vam ovo pisala. Vozač sam već 20 godina, svega se nagledah, uh....ali da me neki bilmez pokupi u selu, E PA JEB.....

Pera tastatura

pre 9 godina

I vozač sam i pešak.
Na pešačkom uvek požurim iako brzo hodam inače, klimnem glavom ili blago dignem ruku u znak zahvalnosti.
U automobilu kad me neko propusti upalim sva 4 u znak zahvalnosti ili ako je leto mahnem rukom kroz prozor da se zahvalim.

A kad nekog pustim da se prestroji a ne zahvali mi se lupio bih ga :D

Владимир

pre 9 godina

Не возим аутобус, чак сам чешће пешак у саобраћају него возач (Б категорије), ал ми је безобразлук када пешак заустави пун аутобус да би прешао улицу! А лично ме срамота кад ме бус пропусти.

Иначе, да, културно отпоздравим кад ме пропусти возило. А највише волим када са учесник у саобраћају и пропустим некога, а он ми исто тако махне. Данас је и пријатељски гест довољан да се човек осети боље.

shtef

pre 9 godina

ja samo klimnem glavom nekad kad mi bas zbog mene stane onda i rukom mu pokazem da sam zahvalan i brzo pozurim nebi li sto pre pustio da nastavi da vozi...ovde mali gradic ali retko ko stane vozaci misle da imaju prvenstva zato sto su na putu za kola...nekad i ja tako uradim kad zurim ne propustim ali uglavom stanem upravo zato sto vise pesacim nego sto vozim kola..a nekad se desi da stvarno pesacki cekas po 30sek da predjes i niko ne staje svi gledaju ispred nosa, onda ja namerno zakracim i on stane i psuje unutra srbija brate...

c.o.a.

pre 9 godina

Jos u osnovnoj skoli nas uce kako se prelazi ulica. Dakle: Stanes! Pogledas levo, desno, pa opet levo i ukoliko je vozilo (ako ga ima) dovoljno udaljeno pocnes da prelazis. Potom na pola ulice ponovo pogledas desno (da se uveris da nema vozila iz drugog smera) i tek onda predjes na drugu stranu!

Vise sam u kolima nego na nogama, tako da nalecem na previse istrcavanja na pesacki, bez gledanja, sa telefonom u rukama, slusalicama u usima (sto je inace zakonom zabranjeno!)
Kada sam pesak uvek se pridrzavam onoga sto su me ucili u skoli. Bolje da sacekam i 5 minuta, nego da me neka budala baci u kolica ili jos gore, 2 metra pod zemlju.

P.S. Objavite komentar.

Zoki

pre 9 godina

Nije potrebno, ali ne vidim ništa loše u tome da se pešak zahvali vozaču, bez obzira što je vozač bio dužan da stane. U našoj kulturi se svakako premalo zahvaljujemo jedni drugima.

Nenad

pre 9 godina

Meni juce kod zgrade Politike na pesackom stade covek a ja mu se normalno zahvalim a on otvori prozor i rece bas bih ti stao i pustio te da me policajac ne gleda.Eto nase kulture.Zato smo i ovakvi kakvi jesmo.

Dogmas

pre 9 godina

Inace,od bahatih pesaka jos gori su biciklisti koji voze kolovozom,iako postoji biciklisticka staza.
Gde je tu policija?
(drug Ostoja, 5. novembar 2014 14:31)
Druze ostoja da li si koristio te bicilkisticke staze? evo da ti kaze vozim drumski bicikli i nisam u mogucnosti koristiti bic.staze zato sto su delovi staze koji je spajaju za ulicom preseceni slivnicima koji mi posle mesec dana uniste tockove koji u najmanju ruku kostaju ko pola tvojih kola.Jos jedared cu ponoviti moju situaciju kad sam prosle godine vozio u Svajcarskim alpima kad je lik sa tuning X6 vozio strpljivo jedno 200m iza mene na usponu brzinom od max 20km dok nije imao priliku da me obidje ovdasnji djiper bi me u najmanju ruku oduvao sireno i slaatko nahranio go...

ZORO

pre 9 godina

Da, ja se zahvalim. Mislim da u tome nema ništa što bi trebalo tumačiti lošim ili nepotrebnim. Kao vozaču, meni prija to što mi neko uputi pozdrav ili zahvali na pešačkom, jer to za mene znači da me taj pešak poštuje kao nekog ko se pridržava propisa i kao nekog ko je ravnopravni učesnik u saobraćaju.
S' druge strane kao pešak svaki put kada prelazim pešački a neki vozač me strpljivo sačeka i propusti, ja se zahvalim. Stvarno želim da mu ukažem poštovanje i mislim da je to pre svega ljudski, ništa ne može da šteti a korist je višestruka.
BITI NORMALAN NIJE SRAMOTA!

ggg

pre 9 godina

Vozimo kao da smo jedni drugima neprijatelji i da treba da se međusobno nadmećemo i dokazujemo, umesto da se fokusiramo kako da bezbedno stignemo tamo gde smo krenuli. VRH!

Biciklista

pre 9 godina

@ drug Ostoja Biciklisti su ravnopravni ucesnici u saobracaju. Procitajte ZOBS i sami se uverite. To sto nas mentalitet nije naucio na bicikliste to je drugo pitanje.

NN

pre 9 godina

50-60 km/h. Nikad brze! Ali ne vidim poentu pesaka da izledje a ne pogleda i ne oceni! Opet ja moram da kocim kao lud kada on iskoci iz nekog zbuna i baci se na pesacki prelaz.

Dex Dejvid dexdavid2@gmail.com

pre 9 godina

Iz porodičnih razloga trenutni živim u Podgorici.Kada sam se nakon decenijskog boravka u Londonu vratio u Podgoricu, doživio sam pravi šok kakva je tada vladala saobračajna nekultura u tom gradu.Milim da je saobračajna kultura važan dio sveopšte ljudske kulture.Dobro se sječam priće jednog momka iz Podgorice na semaforu.Bio je u Novom Sadu i kada je vidio da svako poštuje saobračajne propise njega je bila sramota da ih i on ne poštuje.Saobračajna nekultura uzela je mnoge živote u CG.Policija je počela da radi težak posao i sada je stanje u Podgorici mnogo bolje.Da bih lično doprinjeo saobračajnoj kulturi u Podgorici svakom vozaču koji mi se zaustavi na pješačkom uljdno zahvalim govorom tjela.Smatram to svojom građanskom dužnosti.U Londonu to nisam nikada radio, to se tamo smatra normalnim da na žuto trepčuće svijetlo svi staju, a u vrijeme šabata i velikih jevrejskih praznika šoferi staju i kada se ne pritisne svijetlo za žutu boju.Jedinu neprijetnost u mojim višegodišnjim posjetama Londonu imao sam sa jednim bahatim bogatim Arapinom u RR, na Angelu nije htjeo da mi stane na žuto treptajuče svijetlo, a ja sam mu pokazao na svijetlo i on je tek tada stao.Iz svoga RR mi je psovao stisnutih zuba sve po spisku, a ja sam mu samo hladnokrvno odgovrio šukran, što na arapskom znači hvala.Nisam želio da se spuštam na njegov nivo pa da mu odgovaram cinično jala, jala.

Lemi

pre 9 godina

Zivim u Novom Sadu i ne vozim auto aktivno jer mi je sve na dohvat ruke,posao,centar..sve. Kad god mi na pesackom stanu vozaci (u gradu se to postuje veoma) uvek se zahvalim,podignem ruku,klimnem jer je to znak ahvalnosti sto ti je neko stao. Cesto i ukazem vozacima da nisu upalili dnevna svetla da ih ne bi kaznila policija,ljudski je. Brzo zivimo i na neke stvari ne stignemo da obratimo paznju a cesto ni na druge ljude oko nas. Bolje se osecam i smatram da je ispravno. Pozdrav

dovla

pre 9 godina

Ne zahvaljujem se. Obrnuli ste stvari naopacke: Na pesackom pesaci imaju prednost, dakle ne propustaju vozaci pesake nego pesaci propustaju vozila i vozac treba da se zahvali ako ga pesak propusti.

Pešak

pre 9 godina

LJudi naucite se kulturi ne brukajte se,proso sam celu Evropu mnogo puta.Pesaci se nigde ne zahvaljuju.To je kao kad bih prolazio na zeleno i zahvaljivao se ovima sto stoje na crvenom.Zahvaljujes se samo kad te neko pusti da se prestrojis,jer to nije negova duznost.
(Sofer, 5. novembar 2014 14:56)

Ja ne znam koju ''Evropu'' ste Vi prošli, ali u 90% situacija se pešači, makar klimanjem glave, zahvale vozaču. Ne zato što moraju, jer naprotiv, vozačeva dužnost je da na pešačkom stane pešaku, već više kao zahvalnost što je pešak primećen. Pogotovu u malim ulicama, a opet gde realno vozačima u Srbiji ne bi ni palo na pamet da stanu pešaku. Naravno, ovo važi samo na neobeleženim pešačkim prelazima, na onima sa semaforima je drugačija stvar. Inače, ja imam naviku da se na pešačkom zahvalim, ništa ne košta, a odraz je kulture.

Marko

pre 9 godina

Ne zahvaljujem se kao pesak ni kao vozac. Kao pesak sacekam da sva kola prodju pa prodjem. Tako mi najsigurnije. Kao vozac uvek prikocim ako neko vec ceka da predje, ako su udaljeni par metara od zebre projurim i cao.

SlavkoSerbia

pre 9 godina

Sve postujem,ali bih cupao ushi onima konima koji su mladi i tegle se ko prebijeni na pesackom dok ja cekam.
Kada sam pesak gledam da sto pre predjem.

crno.crveno

pre 9 godina

zašto bih zahvalio netkome tko mi stane kada sam na pješačkom? ne zahvaljujem niti onome tko stoji na znaku stop ili ima trokut kada vozim po glavnoj. Koja je razlika? nikakva.

aleksandar

pre 9 godina

Prvo sam vozio skodu oktaviju i pesaci su nekako od mene ocekivali da stanem, kao sto u 99% slucajeva i uradim. Nisam ocekivao da mi zahvaljuju, to mi je obaveza. Poneko mahne, mada retko ko. Onda sam kupio audi a3 i ljudi su me gledali u neverici kad im stanem na pesackom i propustim ih i svi redom bi me pogledali, u cudu klimnuli glavom i zahvalili. Sad opet imam oktaviju i opet ista prica-niko se ne cudi kad stanem...
Kad sam pesak, u principu se ponasam po tom arsinu, prepunom predrasuda... Odmerim kola i vozaca pa se u skladu sa nekim unutrasnjim osecajem.zahvalim ili ne...

T

pre 9 godina

"Zahvaljujes se samo kad te neko pusti da se prestrojis,jer to nije negova duznost."

Samo se u Srbiji smatra da nije duznost da omogucis nekom da se prestroji.

Joca BGD

pre 9 godina

Iako sam vozac i skoro da ne izlazim iz kola, kad idem peske uvek se zahvalim nekome ko me propusti na pesackom. Mozda se podrazumeva da pesak ima prednost, ali mislim da je zahvalnost samo dodatna motivacija, i da se vozac sigurno lepse oseca ako mu neko zahvali, i da ce i u buduce propustati pesake. Zaboravili smo lepe manire u ovo odvratno brzo vreme. Jedan osmeh ili podignuta ruka nas nista ne kosta, a mozda ce nekome ulepsati dan!

Beograđanin

pre 9 godina

Skoro uvek stanem na pesackom i uvek se zahvalim kada sam ja pesak i neko me pusti da predjem.
To je valjda normalno?
Sto se tice onih koji to ne rade...Ima mnogo, mnogo normalnih i kulturnih ljudi ali njih ne primecujete, bas zato sto su normalni. Uvek primetimo one divljake pa nam se zbog to ga cini da ih je mnogo.

Tam

pre 9 godina

Uvek se zahvalim. To je tako po srpskom bontonu, a i lepo mi je da saljem pozitivnu energiju i na taj nacin "nagradim" lepo ponasanje. Kad mi ne stanu tad ih psujem a kada mi sviraju tad vozacim pokazem nesto rukom.

Milan

pre 9 godina

(Dr House, 5. novembar 2014 10:54)

Očigledno da ne voziš po evropi inače ne bi gubio vreme sa ovakvim komentarom. Jedino sam na tvojoj liniji razmišljanja u vezi toga da bi trebalo promeniti propis tako da vozila koja su već ušla u raskrsnicu imaju prednost u odnosu na pešake. Znači si u raskrsnici imaš prednost ako još nije ušao u raskrsnicu moraš da čekaš pešake na pešačkom. Da pojasnim, čekanje u raskrsnici prvo blokira saobraćaj a drugo veoma je opasno. Dok ti čekaš pešaka iz suprotnog smera može naići auto. Ako te udari nije on kriv nego ti što ga nisi propustio jer on ima prvenstvo. To što njega nije nigde bilo kad si ti počeo da skrećeš to policiju uopšte ne dotiče.

Super

pre 9 godina

e, to sam odavno primetio i smatram to poražavajućim. Stanem nekom na pešačkom i on mi zahvali. Iako bi propuštanje pešaka trebalo da se podrazumeva očito je da u praksi nije tako. Neviđeni smo džiberi za volanom.

civilizacija

pre 9 godina

Goreg mesta od Montreala nema sto se ove teme tice. U Montrealu je opasno stati pesaku na pesackom iz 2 razloga. Jedan, sto vozac iza tebe ne ocekuje da ces stati pesaku, pa ce te tresnuti od pozadi. Dva, sto ces pesaku dati pogresnu impresiju, pa ce krenuti da koraca, a onaj auto iz druge trake nece mu stati. U Montrealu, ni vatrogascima ne staju. A i ako stanu sledi utrka bez obzira ko je bio prvi na celu kolone.

Toronto je vec drugaciji. Tamo podignes ruku svi staju. Cik ne stani pesaku u Torontu, ima perje da leti i bakica sa kisobranom da te lupi po sofersajbni.

dragan durcevski

pre 9 godina

Nema šanse da pređem pešački prelaz, a da nisam pozdravio tj zahvalio vozaču koji me je propustio.Kao vozač, ja svakog propustim, ali ni jednom nisam primetio da je neko meni zahvalio. Ali nema veze, promeniće se svest i jednih i drugih, kad tad.

бт

pre 9 godina

А да ли се возачи захваљују пешацима који на семафору стоје на свом црвеном како би их пропустили док пролазе на зелено? Наравно да не, а зашто би кад је то закон? Трагедија је међутим што се у Србији заустављање возила пред пешачким сматра лепим маниром а не законом. Зашто? Па зато што невладине организације не брину о правима пешака, правима инвалида (који ретко где могу да се крећу улицама), правима деце (да ли се полиција икада зауставила на семафору на коме дете од 6 година проси да га пита за кога ради и ухапси тог човека?)... Не, наше невладине организације брину се само за права ЛГБТ и само се за њих организују параде. Све док је тако у Србији ће се пешаци осећати обавезни да захвале возачима који стану пред пешачким да их пропусте.

JL

pre 9 godina

@ Dr House
Ne znam sto si dobio ovoliko minusa kad si za vecinu stvari u pravu. Toliko smo kao narod nekulturni, da kad smo pesaci ponasamo se kao da nikad u auto nismo seli. Slazem se da su pesaci svugde u prednosti (i ja ih uvek propustam), ali ne mogu da shvatim da zgaze na pesacki ne gledajuci ni levo ni desno, da se vuku kao puzevi, a vide da su napravili kolonu svojim hodom, da gledaju u mobilni... To samo govori koliko ne postoji svest za druge ljude. Ista situacija je i u soliteru gde zivim sto se tice liftova. Prevezu se 'gospoda' i ne zatvore vrata za sobom, a ti cekaj lift u prizemlju. Vazno je da su oni stigli gde treba i ne mora niko drugi. Sve dok se tako ponasamo nema nama napretka, tako da ovo sa saobracajem je samo pokazatelj nase opste (ne)kulture.

drug Ostoja

pre 9 godina

(Dr House, 5. novembar 2014 10:54)

Potpuno te razumem!
Udaraju ti minuse ovi iz manjih mesta,gde takvih problema kao u Bgd, nema!
U Bgd kolima,samo kad se mora!
Pesaci ne shvataju da pesacki prelaz treba preci sto brze,a ne nogu pred nogu...kao da to rade namerno.
Inace,od bahatih pesaka jos gori su biciklisti koji voze kolovozom,iako postoji biciklisticka staza.
Gde je tu policija?

Sofer

pre 9 godina

LJudi naucite se kulturi ne brukajte se,proso sam celu Evropu mnogo puta.Pesaci se nigde ne zahvaljuju.To je kao kad bih prolazio na zeleno i zahvaljivao se ovima sto stoje na crvenom.Zahvaljujes se samo kad te neko pusti da se prestrojis,jer to nije negova duznost.

Ogishic

pre 9 godina

Veliki problem u gradskom saobracaju predstavljaju ulice koje imaju dve i vise saobracajnih traka. Pesacki prelaz propisno obelezen i onda svejedno da li sam u ulozi vozaca, pesaka na pesackom prelazu ili samo prolaznika prezivljavam traume sta ce uraditi vozac u susednoj traci, pored vozila koje se propisno zaustavilo da propusti pesake na pesackom prelazu.

Milos

pre 9 godina

Pored svega navedenog trebalo bi i pesaci da odlucnije reaguju kad dodju do pesackog prelaza. 100x mi se desilo da moram sirenom da opomenem pesaka koji stoji na pesackom i nikako da krene da prelazi (zvera negde, gleda u mobilni...). A ima i onih koji su u stanju da stoje do prekosutra nadajuci se da ce vozac auta da stane da ih propusti, umesto da odlucnije naprave prvi korak i da pokazu nameru (uz ogroman oprez i spremnost da se na..bu keve istom ako ne stane, posto nema sluzbe koja bi to sankcionisala moraju ljudi da se izbore za to pravo).

U svakom slucaju ne treba zahvaljivati ako vozac stane na pesackom prelazu, ne treba im stvarati osecaj da je to njihova dobra volja.

brm

pre 9 godina

Uvek. Takođe kada vozim, uvek stanem da propustim pešaka (onog koji gleda u mom pravcu), ali me najviše nerviraju biciklisti koji smatraju da mogu da voze i po pešačkom prelazu i po putu.
(gosha, 5. novembar 2014 10:17)

Biciklisti smeju (tj. imaju obavezu) da voze po putu ako nema biciklističke staze i pripada im jedan metar puta od ivice. Vožnja po pešačkoj stazi gde nema biciklističke je prekršaj bicikliste. Što se tiče pešačkog prelaza, mogu da ga koriste i imaju prednost na njemu kao i pešaci ako u toj zoni postoji i biciklistička staza uz pešačku (tj. ako biciklistička staza ide uz pešački prelaz). Sve ostalo su prekrišaji bicikliste.

Kira

pre 9 godina

Klimnem glavom ili podignem ruku i brzim korakom predjem ulicu. Neverovatno je koliko ljudi mogu biti samozivi i bahati, bilo da su u pitanju vozaci kojima je "tesko" da stanu, jer "zure", ili pesaci koji se vuku po pesackom kao da je modna pista i ni ne gledaju pre nego sto zakorace na prelaz. A uglavnom su razumni pesaci istovremeno i jako dobri vozaci (sve u svemu, jako mali procenat ljudi).

VladaNBGD

pre 9 godina

@Dr House
Necu da komentarisem tvoje izjave, ali hocu da kazem da kad sam bio u Bazelu, da su mi ljudi stajali kad sam bio 3-4 metra od pesackog (ali sam imao nameru da predjem). I tamo to nikome ne smeta. I niko se ne nervira zbog toga. I ljudi ne razmisljaju da li ce deca da im poginu kad krenu u skolu, itd.

Tanja

pre 9 godina

Da.Uvek se zahvalim kada me propuste na pesackom prelazu.Cak i kada sam u inostranstvu to radim, trudim se na lokalnom jeziku.Kada vozim isto tako mi je drago kada pesak uspostavi takvu vrstu komunikacije samnom, tj.odreaguje na moj znak rukom da prodje.Nije tesko biti fin.

sloba

pre 9 godina

Kao vozač poštujem obeležja na putu i znakove iznad puta ZATO što je to "STARIJE" od mene.Isto se ponašam i kada sam pešak.Samo kultura ponašanja (ništa strašno) kao i u svemu ostalom.

Covek 2

pre 9 godina

Moram da spomenem jako opasnu pojavu na putevima. Sigurnost pesaka nije osigurana ukoliko im stanete da predju na pesackom jer se desava da vozac iza vas krece da vas pretice. Takvim bahatlijama treba oduzeti vozacku istog momenta ali nazalost nema ko to da uradi.

joca

pre 9 godina

ne zahvaljujem se na pesackom prelazu, zahvaljujem se i potrcim ako me puste mimo pesackog, zivim u nisu i moram da priznam da je 50% vozaca ok, pogotovu od kad su nam napravili gomilu kruznih tokova, ona druga polovina sa sve taksistima i vozacima autobusa se ponasa kao da su serijske ubice, mada moram da priznam da na ulicama gde se brzo vozi i nema semafora oko 10% staju na pesackom, probajte da predjete pesacki kod vojne bolnice, cikam vas :)

194

pre 9 godina

Imao sam priliku da prošle godine vozim u Kijevu...iiii, istina je da je stanje katastrofalno, da su se ljudi čudili kad sam stao na pešačkom, jer pešaci tamo treba da se bacaju pod kola da bi prešli ulicu. Inače, zahvaljujem se samo nekim vozačima i kamo sreće da je više takvih, a ne ljudi koji kreću na mene dok sam još na pešačkom jer im se žuri. Inače, i sam sam vozač i znam kako je i žuriti i čekati pešake, ali ako ja želim da mene neko propusti na pešačkom sutra, moram ja danas da propustim nekoga.

Marko

pre 9 godina

Meni je ovo čudno, pošto imam rođaku koja radi u Rusiji i jedan od prvih utisaka je da kada god treba da pređe prometnu ulicu sa 4 trake bez semafora (ima pešački, ali to nije raskrsnica) ama baš svaki put joj stanu. Kaže da nije ni primećivala koliko su vozači ovde nekulturni (u smislu da ne propuštaju pešake) dok se nije prvi put vratila na odmor ovde.

ludilo...

pre 9 godina

Vidim i po komentarima koliko ima vozača koji su nekulturni i bahati i kojima je samo svoje du*e važno! A i pešaci nisu ništa bolji! NEOPISIVO mi je žao, što nema ko da vas kažnjava!

Švajcarci (izmedju ostalih) su sve saobraćajne zavrzlame, rešili elegantno bez uzbudjenja ili nervoze... šta god da napraviš u saobraćaju, nikad nemaš pojma kada i ko te je snimio i gde.. bilo kamera bilo policija u "civilu" koja krstari ulicama i autoputevima... Samo te snime (ili fotografišu) tj naprave dokaz, tebi stigne kazna sa sve video snimkom pa možeš samo bogu da se žališ i DOVIDJENJA!

Koki

pre 9 godina

Zahvaljujem se jedino kada ja želim da propustim auto a vozač i pored toga stane...

Ponašam se kulturno tj ne izlećem na pešački i ne glumim ludilo već uvek procenim situaciju da stanem na pešački kad su kola na pristojnoj razdaljini... i tada se nikad ne zahvaljujem, jer je vozač po zakonu i po dužnosti obavezan da (uvek) uspori a i stane ako vidi pešaka... pričam iz ugla i pešaka i vozača...

Nema šta meni pešak da se zahvaljuje jer sam se ponašao kako mora i stao na "stop" ili pešački... to je moja dužnost kao vozača kako po zakonu tako i po zdravom razumu...

Lucidni decko

pre 9 godina

Trudim se da ih uvek propustim.
Najvise me nervira kad im stanem a on mi pokaze rukom u fazonu teraj dalje precu posle.
I druga stvar ne znam da li ste primetilj kad se skrece desno uslovno nikad ne znam u kom momentu ce se pesacima upaliti zeleno jer bukvalno izlecu odma na pesacki ni ne pogledaju !!

Mikajlo

pre 9 godina

Kao vozac uvek stajem pesacima pa i van prelaza ako procenim da je bezbedno.I ponekad se neko i zahvali.Odmah se osecam bolje.Kao pesak uvek gledam da bezbedno predjem i da ne dovodim i sebe u opasnost i vozaca u nezgodne situacije jer znam kako to izgleda.Potrebno je malo vise obostrane tolerancije i uvazavanja,sto je kod nas utopija.Ako nismo u stanju da budemo takvi, onda nam je potrebna dobra dresura sto su ovi na zapadu odavno prosli.Ovaj video pokazuje koliko Rusi kao narod imaju veliki problem u mentalitetu, jer onakvo preterano zahvaljivanje to i pokazuje.

Ana

pre 9 godina

Ovi snimci (pretpostavljam da su iz Rusije) samo dokazuju koliko se tamo bahato vozi. Dajte snimak iz neke zemlje zapadne pa da vidimo da li postoji vozac koji nece stati ako vidi da je pesak licem okrenut ka kolovozu i da ima nameru da predje ulicu.
Meni je prosto bilo neprijatno u CH ili Svedskoj i slicnim zemljama kad se sleper zaustavlja ako me vidi na pesackom, pa onda ja masem njemu da nastavi da vozi.
A posto inace zivim u malom gradu u centralnoj Srbiji, kad me neko propusti na pesackom, (sto se desi dva puta godisnje), onda se zaista prenerazim pa od silnog iznenadjenja ne uspem da se zahvalim :) U vecim gradovima uvek sacekam da prodje vozilo, pogotovo zimi, lakse je meni da sacekam nego njemu da koci po ledu! Problem su pesaci koji nisu vozaci i njih treba edukovati!

rolo

pre 9 godina

@Dr House
U urbanoj sredini pesak jeste zakon jer je pesak = ljudski zivot. I verovali ili ne, pesaci i ulice u gradovima su nastali pre automobila, znam da deluje nestvarno ali eto. Cak postoje i pisani dokumenti koji potvrdjuju tu neverovatnu cinjenicu. Gradske ulice su gradske ulice, a autoput i magistrale su to sto vama treba....

vladimir

pre 9 godina

@NR
Pa "miki", po zakonu MORAŠ da usporiš a po zdravom razumu takodje treba da usporiš pred pešačkim! Isti si kao većina ovde!

Dr House

pre 9 godina

Najvecu glupost je napravio Djilas sa onom propagandom "pesaki je zakon". Pa su to mnogi bukvalno shvatili. Ja kad sam pesak ne stajem na pesacki kad ide kolona nego je propustim, ne bacam se ispred auta da mora naglo da koci, kad sam na pesackom pretrcim sto btrze da oslobodim prolaz....itd. JER TAKO TREBA. Ulice su za automobile a ne za pesake. Ionako su zakrcene pa je saobracaj sve sporiji, katastrofalno resene raskrsnice, bahato zaustavljeni automobili, kombiji koji istovaruju robu,RUPE, SAHTOVI,USKE ULICICE,parkirani automobili, i jos trebaju da mi iskacu tvrdoglavi, neodgovorni i isfrustrirani pesaci. Vise ni ne gledaju da li idu kola, kucaju poruke, pricaju na mobilnom, vuku se na pesackom, izlecu iz ulaza pravo na ulicu,nastavljaju hod trotoarom preko pesackog kao da su na korzou i kao treba ih propustiti. NE NEGO ONI TREBAJU DA POGLEDAJU, SACEKAJU DA JE NEKI AUTO UDALJEN ILI STANE PA DA STO BRZE PREDJU ULICU INACE DOLAZIMO DO APSURDA !!!!!!! IMA NA DESETINE RASKRSNICA U GRADU da kad bi pesaci stalno imali prednost SAOBRACAJ BI POTPUNO STAJAO. Na Slaviju nikad ne bi mogli da se ukljucimo a jos gore da iz nje izadjemo, ni u jednu ulicu desno iz Bulevara ne bi nikad skrenuli a iza bi se stvarale koloncine. PREVISE PESACKIH NA SVAKOM COSKU.Npr. prolazite prometnu raskrsnicu sa stopom. Propustite reku pesaka, automobile sa leve strane, sa desne, i kad konacno prodjete raskrsnicu izleti vam bahati pesak. Ko tu ima prednost ON ili vi koji ste na sred raskrsnice itd.....

zoks

pre 9 godina

provalio sam da se samo muskarci zahvaljuju u bilo kom slucaju pustanja ili propustanja...zene vas cak i mrko gledaju...a tek kad guraju kolica pored trotoara ili u vasem smeru voznje ijaoj

gosha

pre 9 godina

Uvek. Takođe kada vozim, uvek stanem da propustim pešaka (onog koji gleda u mom pravcu), ali me najviše nerviraju biciklisti koji smatraju da mogu da voze i po pešačkom prelazu i po putu.

Aldebaran

pre 9 godina

Zahvaljujem se kad vidim da se vozač baš trudi da me propusti, a obavezno kad mi mahne da prođem jer mi time izričito pokazuje da vodi računa o meni, što je dovoljno retko na ovim prostorima da zaslužuje zahvaljivanje. Ja se u tim slučajevima uvek trudim da što brže pređem da ne zadržavam bez potrebe vozača koji me čeka jer sam i ja vozač i strašno mi idu na nerve idioti koje čekam da pređu a oni kuckaju SMS pa su malo usporeni. Nisu ni svi pešaci disciplinovani niti poštuju vozače.

Ali u principu, nema razloga za zahvaljivanje jer na pešačkom prelazu pešak ima prednost i vozač je dužan da ga propusti, zar ne? Kod nas izgleda da nije...

boban,nis

pre 9 godina

Meni se vise puta desilo da stanem na pesackom da uredno propustim pesake,a baja iza mene trubi li,trubi u stilu sta usporavas saobracaj.Neverovatno.

zoran1965

pre 9 godina

Da li se zahvaljujete kad vas propuste na pešačkom?
zavisi, pojedinci ako ne ugroziš njihova voljena kola da se oštete o pešaka ako ne stanu na pešačkom prelazu...
u zemlji di saobraćajni znaci služe uglavnom za ukras. di onaj koji ima bolja kola ima preče prvenstvo prolaza, od okretanja glave saobraćajaca, pa do uvlakačkog ponašanja onih sa lošijim kolima...
stvarno zna da lepo iznenadi kada neko primeti da imaš nameru da predješ ulicu i blagovremeno stane i omogući ti da lagano predješ ulicu.
koliko su mi samo puta svirali ovi iza mene kada stanem da pustim pešaka...

Aiii

pre 9 godina

Uvijek se zahvalim kao pjesak a i kao vozac, sto manje nervoze u saobracaju. Problem su pjesaci koji uopste ne voze, jer ne razumiju saobracaj, niti postuju semafor i pjesacke prelaze, prelaze dijagonalno preko raskrsnice itd. Crveno znaci stop pa iako je ulica prazna.

Junior

pre 9 godina

Ja ponekad. Najvise mrzim kada me pesak isece sa prelazom. Nece da pogleda ni gde sam ni kojom brzinom vozim. To je njegov prelaz i on se baca pa makar ga udario!
(NR, 05. novembar 2014 09:43)

Rodjeni, pa kojom brzinom ti vozis u blizini pesackog prelaza? S obzirom da znas koje je ogranicenje brzine u naselju, uvek si u mogucnosti da zakocis na vreme.

udri milicijo

pre 9 godina

sta vrede i najbolji zakoni,ako se ne postuju i ne sprovode kako bi trebalo,nista,ponekad pomislim da drustvu uopste i nije previse stalo do sigurnosti saobracaja,jer da nije tako mnogi vise nikad nebi seli za volan..kad samo vidim kako bagra vozi,pa to je stvarno cisto ludilo,nikako mi nije jasno sta se desava u glavama tih ljudi..evo,jucer mi stoka oduze pravo prvenstva na potpuno preglednom putu,ma za dlaku,kao da me nesto odozgo upozorilo pa sam na vreme zakocio..kad sam bio mladji nekako mi uvek bilo zao ljudi kad stradaju,danas,verujte,takvih mi nije bas nimalo zao,zao mi svih onih nevinih koji se iz bog zna kojeg razloga uvek nadju u pogresno vreme na pogresnom mestu..

Boki

pre 9 godina

U Srbijji su pesacki prelazi najobicnije sare na asfaltu.Hiljadu puta sam se nasao na polovini pesackog prelaza i tu sam morao da sacekam da prodje i poslednji automobil,da bih mogao da predjem ulicu.
Uvek me zapanji neverovatna doza bahatosti i bezosecajnosti vozaca u ovakvim slucajevima.
A policije neigde,naravno....

Ivan

pre 9 godina

Uvek se zahvalim, jer sam više za volanom pa znam koliko me puta mrzi stati ali stanem...

A i verujem da time taj vozač dobija satisfakciju da opet stane nekom...

Time postajemo bolji ljudi, vozači?! Nadam se...

hiavata

pre 9 godina

Meni se desava da se ljudi zahvaljuju sto sam ih pustio da se prestroje ili ukljuce u Beogradu, a po nekad i pesaci. Nismo bas ko sa ovog snimka iz Rusije ali naginjemo ka tome.

Covek

pre 9 godina

Koliko sam puta video sok na licu pesaka kada im stanem da predju ulicu da mi je prosto neprijatno zbog drugih bahatih vozaca koji to ne rade.
Jedino sto ne stajem pesacima koji hoce da predju van pesackog i ako to rade isprepadam ih sirenom. I vozaci i pesaci treba da se kultivisu.

Petar

pre 9 godina

Uvek,ali uvek kada prelazim ubrzam korak ili klimnem glavom. Zasto? Zato sto sam vise vozac nego pesak,i znam koliko je teze vozacu da ukoci,da pazi da ga onaj od pozadi ne udari u gradskom ljudilu,da ubacim u briznu i krenem. Osim pesaka,imamo druga vozila, semafore, neplanirane prepreke.Pogotovo ako je u pitanju autobus ili neko vece vozilo.

NR

pre 9 godina

Ja ponekad. Najvise mrzim kada me pesak isece sa prelazom. Nece da pogleda ni gde sam ni kojom brzinom vozim. To je njegov prelaz i on se baca pa makar ga udario!

Petar

pre 9 godina

Uvek,ali uvek kada prelazim ubrzam korak ili klimnem glavom. Zasto? Zato sto sam vise vozac nego pesak,i znam koliko je teze vozacu da ukoci,da pazi da ga onaj od pozadi ne udari u gradskom ljudilu,da ubacim u briznu i krenem. Osim pesaka,imamo druga vozila, semafore, neplanirane prepreke.Pogotovo ako je u pitanju autobus ili neko vece vozilo.

Covek

pre 9 godina

Koliko sam puta video sok na licu pesaka kada im stanem da predju ulicu da mi je prosto neprijatno zbog drugih bahatih vozaca koji to ne rade.
Jedino sto ne stajem pesacima koji hoce da predju van pesackog i ako to rade isprepadam ih sirenom. I vozaci i pesaci treba da se kultivisu.

Boki

pre 9 godina

U Srbijji su pesacki prelazi najobicnije sare na asfaltu.Hiljadu puta sam se nasao na polovini pesackog prelaza i tu sam morao da sacekam da prodje i poslednji automobil,da bih mogao da predjem ulicu.
Uvek me zapanji neverovatna doza bahatosti i bezosecajnosti vozaca u ovakvim slucajevima.
A policije neigde,naravno....

hiavata

pre 9 godina

Meni se desava da se ljudi zahvaljuju sto sam ih pustio da se prestroje ili ukljuce u Beogradu, a po nekad i pesaci. Nismo bas ko sa ovog snimka iz Rusije ali naginjemo ka tome.

Ivan

pre 9 godina

Uvek se zahvalim, jer sam više za volanom pa znam koliko me puta mrzi stati ali stanem...

A i verujem da time taj vozač dobija satisfakciju da opet stane nekom...

Time postajemo bolji ljudi, vozači?! Nadam se...

Junior

pre 9 godina

Ja ponekad. Najvise mrzim kada me pesak isece sa prelazom. Nece da pogleda ni gde sam ni kojom brzinom vozim. To je njegov prelaz i on se baca pa makar ga udario!
(NR, 05. novembar 2014 09:43)

Rodjeni, pa kojom brzinom ti vozis u blizini pesackog prelaza? S obzirom da znas koje je ogranicenje brzine u naselju, uvek si u mogucnosti da zakocis na vreme.

boban,nis

pre 9 godina

Meni se vise puta desilo da stanem na pesackom da uredno propustim pesake,a baja iza mene trubi li,trubi u stilu sta usporavas saobracaj.Neverovatno.

Aldebaran

pre 9 godina

Zahvaljujem se kad vidim da se vozač baš trudi da me propusti, a obavezno kad mi mahne da prođem jer mi time izričito pokazuje da vodi računa o meni, što je dovoljno retko na ovim prostorima da zaslužuje zahvaljivanje. Ja se u tim slučajevima uvek trudim da što brže pređem da ne zadržavam bez potrebe vozača koji me čeka jer sam i ja vozač i strašno mi idu na nerve idioti koje čekam da pređu a oni kuckaju SMS pa su malo usporeni. Nisu ni svi pešaci disciplinovani niti poštuju vozače.

Ali u principu, nema razloga za zahvaljivanje jer na pešačkom prelazu pešak ima prednost i vozač je dužan da ga propusti, zar ne? Kod nas izgleda da nije...

Super

pre 9 godina

e, to sam odavno primetio i smatram to poražavajućim. Stanem nekom na pešačkom i on mi zahvali. Iako bi propuštanje pešaka trebalo da se podrazumeva očito je da u praksi nije tako. Neviđeni smo džiberi za volanom.

rolo

pre 9 godina

@Dr House
U urbanoj sredini pesak jeste zakon jer je pesak = ljudski zivot. I verovali ili ne, pesaci i ulice u gradovima su nastali pre automobila, znam da deluje nestvarno ali eto. Cak postoje i pisani dokumenti koji potvrdjuju tu neverovatnu cinjenicu. Gradske ulice su gradske ulice, a autoput i magistrale su to sto vama treba....

Covek 2

pre 9 godina

Moram da spomenem jako opasnu pojavu na putevima. Sigurnost pesaka nije osigurana ukoliko im stanete da predju na pesackom jer se desava da vozac iza vas krece da vas pretice. Takvim bahatlijama treba oduzeti vozacku istog momenta ali nazalost nema ko to da uradi.

Aiii

pre 9 godina

Uvijek se zahvalim kao pjesak a i kao vozac, sto manje nervoze u saobracaju. Problem su pjesaci koji uopste ne voze, jer ne razumiju saobracaj, niti postuju semafor i pjesacke prelaze, prelaze dijagonalno preko raskrsnice itd. Crveno znaci stop pa iako je ulica prazna.

ludilo...

pre 9 godina

Vidim i po komentarima koliko ima vozača koji su nekulturni i bahati i kojima je samo svoje du*e važno! A i pešaci nisu ništa bolji! NEOPISIVO mi je žao, što nema ko da vas kažnjava!

Švajcarci (izmedju ostalih) su sve saobraćajne zavrzlame, rešili elegantno bez uzbudjenja ili nervoze... šta god da napraviš u saobraćaju, nikad nemaš pojma kada i ko te je snimio i gde.. bilo kamera bilo policija u "civilu" koja krstari ulicama i autoputevima... Samo te snime (ili fotografišu) tj naprave dokaz, tebi stigne kazna sa sve video snimkom pa možeš samo bogu da se žališ i DOVIDJENJA!

VladaNBGD

pre 9 godina

@Dr House
Necu da komentarisem tvoje izjave, ali hocu da kazem da kad sam bio u Bazelu, da su mi ljudi stajali kad sam bio 3-4 metra od pesackog (ali sam imao nameru da predjem). I tamo to nikome ne smeta. I niko se ne nervira zbog toga. I ljudi ne razmisljaju da li ce deca da im poginu kad krenu u skolu, itd.

NR

pre 9 godina

Ja ponekad. Najvise mrzim kada me pesak isece sa prelazom. Nece da pogleda ni gde sam ni kojom brzinom vozim. To je njegov prelaz i on se baca pa makar ga udario!

Dr House

pre 9 godina

Najvecu glupost je napravio Djilas sa onom propagandom "pesaki je zakon". Pa su to mnogi bukvalno shvatili. Ja kad sam pesak ne stajem na pesacki kad ide kolona nego je propustim, ne bacam se ispred auta da mora naglo da koci, kad sam na pesackom pretrcim sto btrze da oslobodim prolaz....itd. JER TAKO TREBA. Ulice su za automobile a ne za pesake. Ionako su zakrcene pa je saobracaj sve sporiji, katastrofalno resene raskrsnice, bahato zaustavljeni automobili, kombiji koji istovaruju robu,RUPE, SAHTOVI,USKE ULICICE,parkirani automobili, i jos trebaju da mi iskacu tvrdoglavi, neodgovorni i isfrustrirani pesaci. Vise ni ne gledaju da li idu kola, kucaju poruke, pricaju na mobilnom, vuku se na pesackom, izlecu iz ulaza pravo na ulicu,nastavljaju hod trotoarom preko pesackog kao da su na korzou i kao treba ih propustiti. NE NEGO ONI TREBAJU DA POGLEDAJU, SACEKAJU DA JE NEKI AUTO UDALJEN ILI STANE PA DA STO BRZE PREDJU ULICU INACE DOLAZIMO DO APSURDA !!!!!!! IMA NA DESETINE RASKRSNICA U GRADU da kad bi pesaci stalno imali prednost SAOBRACAJ BI POTPUNO STAJAO. Na Slaviju nikad ne bi mogli da se ukljucimo a jos gore da iz nje izadjemo, ni u jednu ulicu desno iz Bulevara ne bi nikad skrenuli a iza bi se stvarale koloncine. PREVISE PESACKIH NA SVAKOM COSKU.Npr. prolazite prometnu raskrsnicu sa stopom. Propustite reku pesaka, automobile sa leve strane, sa desne, i kad konacno prodjete raskrsnicu izleti vam bahati pesak. Ko tu ima prednost ON ili vi koji ste na sred raskrsnice itd.....

Kira

pre 9 godina

Klimnem glavom ili podignem ruku i brzim korakom predjem ulicu. Neverovatno je koliko ljudi mogu biti samozivi i bahati, bilo da su u pitanju vozaci kojima je "tesko" da stanu, jer "zure", ili pesaci koji se vuku po pesackom kao da je modna pista i ni ne gledaju pre nego sto zakorace na prelaz. A uglavnom su razumni pesaci istovremeno i jako dobri vozaci (sve u svemu, jako mali procenat ljudi).

Ana

pre 9 godina

Ovi snimci (pretpostavljam da su iz Rusije) samo dokazuju koliko se tamo bahato vozi. Dajte snimak iz neke zemlje zapadne pa da vidimo da li postoji vozac koji nece stati ako vidi da je pesak licem okrenut ka kolovozu i da ima nameru da predje ulicu.
Meni je prosto bilo neprijatno u CH ili Svedskoj i slicnim zemljama kad se sleper zaustavlja ako me vidi na pesackom, pa onda ja masem njemu da nastavi da vozi.
A posto inace zivim u malom gradu u centralnoj Srbiji, kad me neko propusti na pesackom, (sto se desi dva puta godisnje), onda se zaista prenerazim pa od silnog iznenadjenja ne uspem da se zahvalim :) U vecim gradovima uvek sacekam da prodje vozilo, pogotovo zimi, lakse je meni da sacekam nego njemu da koci po ledu! Problem su pesaci koji nisu vozaci i njih treba edukovati!

gosha

pre 9 godina

Uvek. Takođe kada vozim, uvek stanem da propustim pešaka (onog koji gleda u mom pravcu), ali me najviše nerviraju biciklisti koji smatraju da mogu da voze i po pešačkom prelazu i po putu.

vladimir

pre 9 godina

@NR
Pa "miki", po zakonu MORAŠ da usporiš a po zdravom razumu takodje treba da usporiš pred pešačkim! Isti si kao većina ovde!

civilizacija

pre 9 godina

Goreg mesta od Montreala nema sto se ove teme tice. U Montrealu je opasno stati pesaku na pesackom iz 2 razloga. Jedan, sto vozac iza tebe ne ocekuje da ces stati pesaku, pa ce te tresnuti od pozadi. Dva, sto ces pesaku dati pogresnu impresiju, pa ce krenuti da koraca, a onaj auto iz druge trake nece mu stati. U Montrealu, ni vatrogascima ne staju. A i ako stanu sledi utrka bez obzira ko je bio prvi na celu kolone.

Toronto je vec drugaciji. Tamo podignes ruku svi staju. Cik ne stani pesaku u Torontu, ima perje da leti i bakica sa kisobranom da te lupi po sofersajbni.

zoks

pre 9 godina

provalio sam da se samo muskarci zahvaljuju u bilo kom slucaju pustanja ili propustanja...zene vas cak i mrko gledaju...a tek kad guraju kolica pored trotoara ili u vasem smeru voznje ijaoj

Tanja

pre 9 godina

Da.Uvek se zahvalim kada me propuste na pesackom prelazu.Cak i kada sam u inostranstvu to radim, trudim se na lokalnom jeziku.Kada vozim isto tako mi je drago kada pesak uspostavi takvu vrstu komunikacije samnom, tj.odreaguje na moj znak rukom da prodje.Nije tesko biti fin.

JL

pre 9 godina

@ Dr House
Ne znam sto si dobio ovoliko minusa kad si za vecinu stvari u pravu. Toliko smo kao narod nekulturni, da kad smo pesaci ponasamo se kao da nikad u auto nismo seli. Slazem se da su pesaci svugde u prednosti (i ja ih uvek propustam), ali ne mogu da shvatim da zgaze na pesacki ne gledajuci ni levo ni desno, da se vuku kao puzevi, a vide da su napravili kolonu svojim hodom, da gledaju u mobilni... To samo govori koliko ne postoji svest za druge ljude. Ista situacija je i u soliteru gde zivim sto se tice liftova. Prevezu se 'gospoda' i ne zatvore vrata za sobom, a ti cekaj lift u prizemlju. Vazno je da su oni stigli gde treba i ne mora niko drugi. Sve dok se tako ponasamo nema nama napretka, tako da ovo sa saobracajem je samo pokazatelj nase opste (ne)kulture.

sloba

pre 9 godina

Kao vozač poštujem obeležja na putu i znakove iznad puta ZATO što je to "STARIJE" od mene.Isto se ponašam i kada sam pešak.Samo kultura ponašanja (ništa strašno) kao i u svemu ostalom.

Lucidni decko

pre 9 godina

Trudim se da ih uvek propustim.
Najvise me nervira kad im stanem a on mi pokaze rukom u fazonu teraj dalje precu posle.
I druga stvar ne znam da li ste primetilj kad se skrece desno uslovno nikad ne znam u kom momentu ce se pesacima upaliti zeleno jer bukvalno izlecu odma na pesacki ni ne pogledaju !!

Koki

pre 9 godina

Zahvaljujem se jedino kada ja želim da propustim auto a vozač i pored toga stane...

Ponašam se kulturno tj ne izlećem na pešački i ne glumim ludilo već uvek procenim situaciju da stanem na pešački kad su kola na pristojnoj razdaljini... i tada se nikad ne zahvaljujem, jer je vozač po zakonu i po dužnosti obavezan da (uvek) uspori a i stane ako vidi pešaka... pričam iz ugla i pešaka i vozača...

Nema šta meni pešak da se zahvaljuje jer sam se ponašao kako mora i stao na "stop" ili pešački... to je moja dužnost kao vozača kako po zakonu tako i po zdravom razumu...

zoran1965

pre 9 godina

Da li se zahvaljujete kad vas propuste na pešačkom?
zavisi, pojedinci ako ne ugroziš njihova voljena kola da se oštete o pešaka ako ne stanu na pešačkom prelazu...
u zemlji di saobraćajni znaci služe uglavnom za ukras. di onaj koji ima bolja kola ima preče prvenstvo prolaza, od okretanja glave saobraćajaca, pa do uvlakačkog ponašanja onih sa lošijim kolima...
stvarno zna da lepo iznenadi kada neko primeti da imaš nameru da predješ ulicu i blagovremeno stane i omogući ti da lagano predješ ulicu.
koliko su mi samo puta svirali ovi iza mene kada stanem da pustim pešaka...

Mikajlo

pre 9 godina

Kao vozac uvek stajem pesacima pa i van prelaza ako procenim da je bezbedno.I ponekad se neko i zahvali.Odmah se osecam bolje.Kao pesak uvek gledam da bezbedno predjem i da ne dovodim i sebe u opasnost i vozaca u nezgodne situacije jer znam kako to izgleda.Potrebno je malo vise obostrane tolerancije i uvazavanja,sto je kod nas utopija.Ako nismo u stanju da budemo takvi, onda nam je potrebna dobra dresura sto su ovi na zapadu odavno prosli.Ovaj video pokazuje koliko Rusi kao narod imaju veliki problem u mentalitetu, jer onakvo preterano zahvaljivanje to i pokazuje.

dragan durcevski

pre 9 godina

Nema šanse da pređem pešački prelaz, a da nisam pozdravio tj zahvalio vozaču koji me je propustio.Kao vozač, ja svakog propustim, ali ni jednom nisam primetio da je neko meni zahvalio. Ali nema veze, promeniće se svest i jednih i drugih, kad tad.

udri milicijo

pre 9 godina

sta vrede i najbolji zakoni,ako se ne postuju i ne sprovode kako bi trebalo,nista,ponekad pomislim da drustvu uopste i nije previse stalo do sigurnosti saobracaja,jer da nije tako mnogi vise nikad nebi seli za volan..kad samo vidim kako bagra vozi,pa to je stvarno cisto ludilo,nikako mi nije jasno sta se desava u glavama tih ljudi..evo,jucer mi stoka oduze pravo prvenstva na potpuno preglednom putu,ma za dlaku,kao da me nesto odozgo upozorilo pa sam na vreme zakocio..kad sam bio mladji nekako mi uvek bilo zao ljudi kad stradaju,danas,verujte,takvih mi nije bas nimalo zao,zao mi svih onih nevinih koji se iz bog zna kojeg razloga uvek nadju u pogresno vreme na pogresnom mestu..

brm

pre 9 godina

Uvek. Takođe kada vozim, uvek stanem da propustim pešaka (onog koji gleda u mom pravcu), ali me najviše nerviraju biciklisti koji smatraju da mogu da voze i po pešačkom prelazu i po putu.
(gosha, 5. novembar 2014 10:17)

Biciklisti smeju (tj. imaju obavezu) da voze po putu ako nema biciklističke staze i pripada im jedan metar puta od ivice. Vožnja po pešačkoj stazi gde nema biciklističke je prekršaj bicikliste. Što se tiče pešačkog prelaza, mogu da ga koriste i imaju prednost na njemu kao i pešaci ako u toj zoni postoji i biciklistička staza uz pešačku (tj. ako biciklistička staza ide uz pešački prelaz). Sve ostalo su prekrišaji bicikliste.

Sofer

pre 9 godina

LJudi naucite se kulturi ne brukajte se,proso sam celu Evropu mnogo puta.Pesaci se nigde ne zahvaljuju.To je kao kad bih prolazio na zeleno i zahvaljivao se ovima sto stoje na crvenom.Zahvaljujes se samo kad te neko pusti da se prestrojis,jer to nije negova duznost.

Marko

pre 9 godina

Meni je ovo čudno, pošto imam rođaku koja radi u Rusiji i jedan od prvih utisaka je da kada god treba da pređe prometnu ulicu sa 4 trake bez semafora (ima pešački, ali to nije raskrsnica) ama baš svaki put joj stanu. Kaže da nije ni primećivala koliko su vozači ovde nekulturni (u smislu da ne propuštaju pešake) dok se nije prvi put vratila na odmor ovde.

бт

pre 9 godina

А да ли се возачи захваљују пешацима који на семафору стоје на свом црвеном како би их пропустили док пролазе на зелено? Наравно да не, а зашто би кад је то закон? Трагедија је међутим што се у Србији заустављање возила пред пешачким сматра лепим маниром а не законом. Зашто? Па зато што невладине организације не брину о правима пешака, правима инвалида (који ретко где могу да се крећу улицама), правима деце (да ли се полиција икада зауставила на семафору на коме дете од 6 година проси да га пита за кога ради и ухапси тог човека?)... Не, наше невладине организације брину се само за права ЛГБТ и само се за њих организују параде. Све док је тако у Србији ће се пешаци осећати обавезни да захвале возачима који стану пред пешачким да их пропусте.

Vladimir

pre 9 godina

Susedna država, Hrvatska, ima tako velike kazne da se ljudi boje i da sednu za volan. Kako se to vidi kad si pešak? Primer zadnjih 14 godina (svake godine sam tamo po nekoliko puta) ako vozač samo primeti da se neki pešak nalazi u blizini pešačkog prelaza, momentalno staje pa taman da ovaj nije ni počeo da prelazi. Druga fora je u tome što se pešaci i tada veoma kulturno zahvaljuju. I onda kad se vratiš ovamo ... ovaj nivo bahaćenja i nekulture se u normalnom svetu ne toleriše. Ja ne znam kako ćemo mi bilo gde dalje ovako?

Nenad

pre 9 godina

Meni juce kod zgrade Politike na pesackom stade covek a ja mu se normalno zahvalim a on otvori prozor i rece bas bih ti stao i pustio te da me policajac ne gleda.Eto nase kulture.Zato smo i ovakvi kakvi jesmo.

194

pre 9 godina

Imao sam priliku da prošle godine vozim u Kijevu...iiii, istina je da je stanje katastrofalno, da su se ljudi čudili kad sam stao na pešačkom, jer pešaci tamo treba da se bacaju pod kola da bi prešli ulicu. Inače, zahvaljujem se samo nekim vozačima i kamo sreće da je više takvih, a ne ljudi koji kreću na mene dok sam još na pešačkom jer im se žuri. Inače, i sam sam vozač i znam kako je i žuriti i čekati pešake, ali ako ja želim da mene neko propusti na pešačkom sutra, moram ja danas da propustim nekoga.

drug Ostoja

pre 9 godina

(Dr House, 5. novembar 2014 10:54)

Potpuno te razumem!
Udaraju ti minuse ovi iz manjih mesta,gde takvih problema kao u Bgd, nema!
U Bgd kolima,samo kad se mora!
Pesaci ne shvataju da pesacki prelaz treba preci sto brze,a ne nogu pred nogu...kao da to rade namerno.
Inace,od bahatih pesaka jos gori su biciklisti koji voze kolovozom,iako postoji biciklisticka staza.
Gde je tu policija?

Ogishic

pre 9 godina

Veliki problem u gradskom saobracaju predstavljaju ulice koje imaju dve i vise saobracajnih traka. Pesacki prelaz propisno obelezen i onda svejedno da li sam u ulozi vozaca, pesaka na pesackom prelazu ili samo prolaznika prezivljavam traume sta ce uraditi vozac u susednoj traci, pored vozila koje se propisno zaustavilo da propusti pesake na pesackom prelazu.

Majka

pre 9 godina

Vozac sam i zaista se trudim da obratim paznju kada prelazim pesacki prelaz, ne izlecem na ulicu, ne prekidam kolonu automobila, vec prelazim samo kada me vozac propusti ili je na dovoljnoj razdaljini da moze lagano da zakoci. Ali situacija kada pokusam da predjem ulicu sa bebom u kolicima i cekam po dva tri minuta da me neko primeti i nadje za shodno da stane je za mene porazavajuca i dovede me do besa. Pretpostavljam da razmisljaju kako sigurno necu tek tako izleteti, pa i zakoraciti na ulicu sa bebom pa zasto bi onda stali kada je tako lako samo nastaviti.

asdf

pre 9 godina

Jednom sam krenuo da prelazim pesacki i lik koji je skenuo u ulicu koju sam prelazio samo ubrzao i prosao tik ispred mene. Iz protesta sam lupio rukom u njegov zadnji kraj vozila i covek je stao i izasao iz auta da se potuce iako je svestan sta je uradio. Eto gde nam je svest.

joca

pre 9 godina

ne zahvaljujem se na pesackom prelazu, zahvaljujem se i potrcim ako me puste mimo pesackog, zivim u nisu i moram da priznam da je 50% vozaca ok, pogotovu od kad su nam napravili gomilu kruznih tokova, ona druga polovina sa sve taksistima i vozacima autobusa se ponasa kao da su serijske ubice, mada moram da priznam da na ulicama gde se brzo vozi i nema semafora oko 10% staju na pesackom, probajte da predjete pesacki kod vojne bolnice, cikam vas :)

vlada

pre 9 godina

Iako zaista nemam nikakvu potrebu niti obavezu da se zahvalim kad meneko propusti na pešačkom, ja to ipak uvek uradim, jer je jako mali broj onih koji staju na pesackom, pačisto da bih ih motivisao da to i dalje rade, zahvalim im se.

Pera tastatura

pre 9 godina

I vozač sam i pešak.
Na pešačkom uvek požurim iako brzo hodam inače, klimnem glavom ili blago dignem ruku u znak zahvalnosti.
U automobilu kad me neko propusti upalim sva 4 u znak zahvalnosti ili ako je leto mahnem rukom kroz prozor da se zahvalim.

A kad nekog pustim da se prestroji a ne zahvali mi se lupio bih ga :D

Milan

pre 9 godina

(Dr House, 5. novembar 2014 10:54)

Očigledno da ne voziš po evropi inače ne bi gubio vreme sa ovakvim komentarom. Jedino sam na tvojoj liniji razmišljanja u vezi toga da bi trebalo promeniti propis tako da vozila koja su već ušla u raskrsnicu imaju prednost u odnosu na pešake. Znači si u raskrsnici imaš prednost ako još nije ušao u raskrsnicu moraš da čekaš pešake na pešačkom. Da pojasnim, čekanje u raskrsnici prvo blokira saobraćaj a drugo veoma je opasno. Dok ti čekaš pešaka iz suprotnog smera može naići auto. Ako te udari nije on kriv nego ti što ga nisi propustio jer on ima prvenstvo. To što njega nije nigde bilo kad si ti počeo da skrećeš to policiju uopšte ne dotiče.

Milos

pre 9 godina

Pored svega navedenog trebalo bi i pesaci da odlucnije reaguju kad dodju do pesackog prelaza. 100x mi se desilo da moram sirenom da opomenem pesaka koji stoji na pesackom i nikako da krene da prelazi (zvera negde, gleda u mobilni...). A ima i onih koji su u stanju da stoje do prekosutra nadajuci se da ce vozac auta da stane da ih propusti, umesto da odlucnije naprave prvi korak i da pokazu nameru (uz ogroman oprez i spremnost da se na..bu keve istom ako ne stane, posto nema sluzbe koja bi to sankcionisala moraju ljudi da se izbore za to pravo).

U svakom slucaju ne treba zahvaljivati ako vozac stane na pesackom prelazu, ne treba im stvarati osecaj da je to njihova dobra volja.

Dr House

pre 9 godina

Vidim da je odnos 1:2 pluseva i minusa.Vise nego sto sam ocekivao.To je i neki odnos onih koji voze i onih drugih, koji ne voze ili to retko cine. To je i neki odnos mislece manjine prema prostoj vecini u ovom drustvu. Politicari, razni samozvani "eksperti",donosioci zakona, saobracajni "strucnjaci" i podilaze svojim postupcima ovoj vecini. Shvatite vec jednom sta je saobracaj, o cemu sve moraju da vode racuna oni koji voze a o cemu pesak.I koliko je tesko voziti u neuredjenom gradu kao sto je BG. Postoje ulice sa prvenstvom prolaza i one druge. Postoje biciklisticke staze i kad naidju na ukrstanje sa ulicom biciklisti imaju znak stop. Postoje saobracajnice koje presecaju pesacku stazu i imaju znak stop. TAKO DA KAD NAIDJU NA PESACKI PRELAZ i pesaci de fakto IMAJU ZNAK STOP (KAO CRVENO) I MORAJU DA STANU. Da pogledaju levo , desno i tek da kad ih vozac propusti sto brze predju ulicu. Tako je bilo oduvek, tako je bilo kad sam polagao i to je normalno. Novi zakon koji kaze da AKO PESAK STOJI BLIZU I IMA NAMERU DA PREDJE!? mora se stati, je velika glupost. Stoje tako na cosku i pricaju mobilnim, krenu pa se vrate i ne gledaju. A ti stoj i cekaj kad ce on da ostvari svoju odluku da predje ulicu. Ma vazi. Kad se prekine trotoar u Bulevaru bez ikakvog gledanja nastavljaju ko na korzou, pricajuci, kucajuci poruke, cesto i stanu na sred pesackog. I psuju te kad im svirnes kao u fazonu jel vidis da sam na pesackom.PESAK MORA DA KAD SE UVERI DA JE BEZBEDNO BRZO PREDJE ULICU to je sve.

Branislav

pre 9 godina

Pre nedelju-dve, stanem pešaku i biciklisti, iz treće trake u gradu da pređu sa ostrva. Dok mi oni klimaju glavom vidim u retrvizoru taxi Novus vozi srednjom bar 80km/h i sigurno rastura biciklistu i pešaka predamnom! Instinktivno legnem na sirenu, oni se ukopaju i gledaju me zbunjeno, a taxi samo cimnuo volan desno i produži prvom autobuskim trakom bez kočenja, a kamoli zaustavljanja. Ceo dan sam razvijao film, šta da nisam legao na sirenu.

ZORO

pre 9 godina

Da, ja se zahvalim. Mislim da u tome nema ništa što bi trebalo tumačiti lošim ili nepotrebnim. Kao vozaču, meni prija to što mi neko uputi pozdrav ili zahvali na pešačkom, jer to za mene znači da me taj pešak poštuje kao nekog ko se pridržava propisa i kao nekog ko je ravnopravni učesnik u saobraćaju.
S' druge strane kao pešak svaki put kada prelazim pešački a neki vozač me strpljivo sačeka i propusti, ja se zahvalim. Stvarno želim da mu ukažem poštovanje i mislim da je to pre svega ljudski, ništa ne može da šteti a korist je višestruka.
BITI NORMALAN NIJE SRAMOTA!

Владимир

pre 9 godina

Не возим аутобус, чак сам чешће пешак у саобраћају него возач (Б категорије), ал ми је безобразлук када пешак заустави пун аутобус да би прешао улицу! А лично ме срамота кад ме бус пропусти.

Иначе, да, културно отпоздравим кад ме пропусти возило. А највише волим када са учесник у саобраћају и пропустим некога, а он ми исто тако махне. Данас је и пријатељски гест довољан да се човек осети боље.

Vladimir

pre 9 godina

Tamo gde neko još nije otkinuo znak za pešake, se ne zahvaljujem, jer da i sam nisam stao na taj znak kad sam polagao, pao bih na ispitu vožnje. Međutim kada su dve trake u jednom smeru u pitanju, i ovaj do mene stane a onaj drugi vidim da se zaleće, samo se zahvalim tom što je stao i pokažem mu da produži. Ove godine je na taj način poginulo ili povređeno na stotine ljudi.

Dogmas

pre 9 godina

Inace,od bahatih pesaka jos gori su biciklisti koji voze kolovozom,iako postoji biciklisticka staza.
Gde je tu policija?
(drug Ostoja, 5. novembar 2014 14:31)
Druze ostoja da li si koristio te bicilkisticke staze? evo da ti kaze vozim drumski bicikli i nisam u mogucnosti koristiti bic.staze zato sto su delovi staze koji je spajaju za ulicom preseceni slivnicima koji mi posle mesec dana uniste tockove koji u najmanju ruku kostaju ko pola tvojih kola.Jos jedared cu ponoviti moju situaciju kad sam prosle godine vozio u Svajcarskim alpima kad je lik sa tuning X6 vozio strpljivo jedno 200m iza mene na usponu brzinom od max 20km dok nije imao priliku da me obidje ovdasnji djiper bi me u najmanju ruku oduvao sireno i slaatko nahranio go...

Zoki

pre 9 godina

Nije potrebno, ali ne vidim ništa loše u tome da se pešak zahvali vozaču, bez obzira što je vozač bio dužan da stane. U našoj kulturi se svakako premalo zahvaljujemo jedni drugima.

c.o.a.

pre 9 godina

Jos u osnovnoj skoli nas uce kako se prelazi ulica. Dakle: Stanes! Pogledas levo, desno, pa opet levo i ukoliko je vozilo (ako ga ima) dovoljno udaljeno pocnes da prelazis. Potom na pola ulice ponovo pogledas desno (da se uveris da nema vozila iz drugog smera) i tek onda predjes na drugu stranu!

Vise sam u kolima nego na nogama, tako da nalecem na previse istrcavanja na pesacki, bez gledanja, sa telefonom u rukama, slusalicama u usima (sto je inace zakonom zabranjeno!)
Kada sam pesak uvek se pridrzavam onoga sto su me ucili u skoli. Bolje da sacekam i 5 minuta, nego da me neka budala baci u kolica ili jos gore, 2 metra pod zemlju.

P.S. Objavite komentar.

marko

pre 9 godina

najruznija i najcesca situacija je kada pesak i ne pogleda levo tj desno nego samouvereno, bezobrazno kao metak krece da prelazi pesacki...o zahvalnoati njihovoj na nasa propustanja da i ne pominjemo...

T

pre 9 godina

"Zahvaljujes se samo kad te neko pusti da se prestrojis,jer to nije negova duznost."

Samo se u Srbiji smatra da nije duznost da omogucis nekom da se prestroji.

Ap0calypto

pre 9 godina

Fascinima me jedna raskrsnica u Novom Sadu. Vozaci iz Novosadskog sajma imaju uslovno desno. Nisam siguran da znaju sta to znaci, jer se zalecu i ne propustaju vozace koji kroz zeleno rade polukruzno. Neretko se desavaju i sudari. Mislim da je normalno i po pravilima u saobracaju da se pesaci propuste na mestima gde je to oznaceno. Takodje ako je udaljen vise od 100m od pesackog takodje ima pravo da predje ako time direktno ne ugrozava sebe i ostale. A da znamo da se svadjamo, znamo. Pravila ne znamo svi

Bojana

pre 9 godina

Prelazila sam pešački prelaz u malom mestu, na semaforu, jedinom u istom mestu, vozač sa moje desne strane je stao, jer je meni i njemu bilo zeleno, a mujmun iza njega se napravio pametan, pa ga pretekao, pošto nikog nije bilo sa kontra strane, ako kontate situaciju, opet napominjem - jedini semafor u 50 km prečniku, sva sreća, pa je prošao iza mene, u kontra traci, inače da sam kasnije prelazila zeleno, ne bih vam ovo pisala. Vozač sam već 20 godina, svega se nagledah, uh....ali da me neki bilmez pokupi u selu, E PA JEB.....

pufta

pre 9 godina

@sofer
Koliko ja vide na snimku nijedan pesački nije bio vezan za semafor, stoga ništa loše u podizanju ruke nema, i ja koji sam retko pesak pri prelasku pešačkog malo potrčim i podignem ruku, ne vidim nista loše u tome.

SlavkoSerbia

pre 9 godina

Sve postujem,ali bih cupao ushi onima konima koji su mladi i tegle se ko prebijeni na pesackom dok ja cekam.
Kada sam pesak gledam da sto pre predjem.

Tam

pre 9 godina

Uvek se zahvalim. To je tako po srpskom bontonu, a i lepo mi je da saljem pozitivnu energiju i na taj nacin "nagradim" lepo ponasanje. Kad mi ne stanu tad ih psujem a kada mi sviraju tad vozacim pokazem nesto rukom.

Joca BGD

pre 9 godina

Iako sam vozac i skoro da ne izlazim iz kola, kad idem peske uvek se zahvalim nekome ko me propusti na pesackom. Mozda se podrazumeva da pesak ima prednost, ali mislim da je zahvalnost samo dodatna motivacija, i da se vozac sigurno lepse oseca ako mu neko zahvali, i da ce i u buduce propustati pesake. Zaboravili smo lepe manire u ovo odvratno brzo vreme. Jedan osmeh ili podignuta ruka nas nista ne kosta, a mozda ce nekome ulepsati dan!

Pešak

pre 9 godina

LJudi naucite se kulturi ne brukajte se,proso sam celu Evropu mnogo puta.Pesaci se nigde ne zahvaljuju.To je kao kad bih prolazio na zeleno i zahvaljivao se ovima sto stoje na crvenom.Zahvaljujes se samo kad te neko pusti da se prestrojis,jer to nije negova duznost.
(Sofer, 5. novembar 2014 14:56)

Ja ne znam koju ''Evropu'' ste Vi prošli, ali u 90% situacija se pešači, makar klimanjem glave, zahvale vozaču. Ne zato što moraju, jer naprotiv, vozačeva dužnost je da na pešačkom stane pešaku, već više kao zahvalnost što je pešak primećen. Pogotovu u malim ulicama, a opet gde realno vozačima u Srbiji ne bi ni palo na pamet da stanu pešaku. Naravno, ovo važi samo na neobeleženim pešačkim prelazima, na onima sa semaforima je drugačija stvar. Inače, ja imam naviku da se na pešačkom zahvalim, ništa ne košta, a odraz je kulture.

Biciklista

pre 9 godina

@ drug Ostoja Biciklisti su ravnopravni ucesnici u saobracaju. Procitajte ZOBS i sami se uverite. To sto nas mentalitet nije naucio na bicikliste to je drugo pitanje.

Lemi

pre 9 godina

Zivim u Novom Sadu i ne vozim auto aktivno jer mi je sve na dohvat ruke,posao,centar..sve. Kad god mi na pesackom stanu vozaci (u gradu se to postuje veoma) uvek se zahvalim,podignem ruku,klimnem jer je to znak ahvalnosti sto ti je neko stao. Cesto i ukazem vozacima da nisu upalili dnevna svetla da ih ne bi kaznila policija,ljudski je. Brzo zivimo i na neke stvari ne stignemo da obratimo paznju a cesto ni na druge ljude oko nas. Bolje se osecam i smatram da je ispravno. Pozdrav

Dex Dejvid dexdavid2@gmail.com

pre 9 godina

Iz porodičnih razloga trenutni živim u Podgorici.Kada sam se nakon decenijskog boravka u Londonu vratio u Podgoricu, doživio sam pravi šok kakva je tada vladala saobračajna nekultura u tom gradu.Milim da je saobračajna kultura važan dio sveopšte ljudske kulture.Dobro se sječam priće jednog momka iz Podgorice na semaforu.Bio je u Novom Sadu i kada je vidio da svako poštuje saobračajne propise njega je bila sramota da ih i on ne poštuje.Saobračajna nekultura uzela je mnoge živote u CG.Policija je počela da radi težak posao i sada je stanje u Podgorici mnogo bolje.Da bih lično doprinjeo saobračajnoj kulturi u Podgorici svakom vozaču koji mi se zaustavi na pješačkom uljdno zahvalim govorom tjela.Smatram to svojom građanskom dužnosti.U Londonu to nisam nikada radio, to se tamo smatra normalnim da na žuto trepčuće svijetlo svi staju, a u vrijeme šabata i velikih jevrejskih praznika šoferi staju i kada se ne pritisne svijetlo za žutu boju.Jedinu neprijetnost u mojim višegodišnjim posjetama Londonu imao sam sa jednim bahatim bogatim Arapinom u RR, na Angelu nije htjeo da mi stane na žuto treptajuče svijetlo, a ja sam mu pokazao na svijetlo i on je tek tada stao.Iz svoga RR mi je psovao stisnutih zuba sve po spisku, a ja sam mu samo hladnokrvno odgovrio šukran, što na arapskom znači hvala.Nisam želio da se spuštam na njegov nivo pa da mu odgovaram cinično jala, jala.

Vlada

pre 9 godina

50-60 km/h. Nikad brze! Ali ne vidim poentu pesaka da izledje a ne pogleda i ne oceni! Opet ja moram da kocim kao lud kada on iskoci iz nekog zbuna i baci se na pesacki prelaz.
(NN, 5. novembar 2014 19:31)
Hahaha,kad sad nisam umro od smeha...pešaci koji iskaču iz žbunja i bacaju se na pešački prelaz, ma da...samo tebe čekaju da naiđeš. Kad bi se lepo svuda postavile kamere ne bi bilo problema, kad se nešto desi pogledaš snimak...i vidiš ko su te psihopate koje vrebaju iz žbunova pored pešaćkih prelaza, čekajući da iskoče ispred nečijeg vozila. Odavno se nisam ovako nasmejao. Inače vozim auto, pešačim, vozim i biciklu ponekad i GSP, i nema smisla ta priča ovi ili oni, onaj ko je bahat za volanom bahat je i kao pešak i kao biciklista, a takvih ima dosta nažalost.

aleksandar

pre 9 godina

Prvo sam vozio skodu oktaviju i pesaci su nekako od mene ocekivali da stanem, kao sto u 99% slucajeva i uradim. Nisam ocekivao da mi zahvaljuju, to mi je obaveza. Poneko mahne, mada retko ko. Onda sam kupio audi a3 i ljudi su me gledali u neverici kad im stanem na pesackom i propustim ih i svi redom bi me pogledali, u cudu klimnuli glavom i zahvalili. Sad opet imam oktaviju i opet ista prica-niko se ne cudi kad stanem...
Kad sam pesak, u principu se ponasam po tom arsinu, prepunom predrasuda... Odmerim kola i vozaca pa se u skladu sa nekim unutrasnjim osecajem.zahvalim ili ne...

Vlada

pre 9 godina

Potpuno te razumem!
Udaraju ti minuse ovi iz manjih mesta,gde takvih problema kao u Bgd, nema!
U Bgd kolima,samo kad se mora!
Pesaci ne shvataju da pesacki prelaz treba preci sto brze,a ne nogu pred nogu...kao da to rade namerno.
Inace,od bahatih pesaka jos gori su biciklisti koji voze kolovozom,iako postoji biciklisticka staza.
Gde je tu policija?
(drug Ostoja, 5. novembar 2014 14:31)
Al si ti Beograđanin kad bi se šalili, gde si ti u Bg video biciklističku stazu, ima od 25. Maja do Ade i na NBG, gde još? Po tebi bi pešaci trebali da pretrčavaju preko pešačkog? Da li možeš da zamisliš da se neko kreće normalnom brzinom, a ne što brže ili nogu pred nogu? To za tebe ne postoji?

dovla

pre 9 godina

Ne zahvaljujem se. Obrnuli ste stvari naopacke: Na pesackom pesaci imaju prednost, dakle ne propustaju vozaci pesake nego pesaci propustaju vozila i vozac treba da se zahvali ako ga pesak propusti.

NN

pre 9 godina

50-60 km/h. Nikad brze! Ali ne vidim poentu pesaka da izledje a ne pogleda i ne oceni! Opet ja moram da kocim kao lud kada on iskoci iz nekog zbuna i baci se na pesacki prelaz.

shtef

pre 9 godina

ja samo klimnem glavom nekad kad mi bas zbog mene stane onda i rukom mu pokazem da sam zahvalan i brzo pozurim nebi li sto pre pustio da nastavi da vozi...ovde mali gradic ali retko ko stane vozaci misle da imaju prvenstva zato sto su na putu za kola...nekad i ja tako uradim kad zurim ne propustim ali uglavom stanem upravo zato sto vise pesacim nego sto vozim kola..a nekad se desi da stvarno pesacki cekas po 30sek da predjes i niko ne staje svi gledaju ispred nosa, onda ja namerno zakracim i on stane i psuje unutra srbija brate...

Beograđanin

pre 9 godina

Skoro uvek stanem na pesackom i uvek se zahvalim kada sam ja pesak i neko me pusti da predjem.
To je valjda normalno?
Sto se tice onih koji to ne rade...Ima mnogo, mnogo normalnih i kulturnih ljudi ali njih ne primecujete, bas zato sto su normalni. Uvek primetimo one divljake pa nam se zbog to ga cini da ih je mnogo.

crno.crveno

pre 9 godina

zašto bih zahvalio netkome tko mi stane kada sam na pješačkom? ne zahvaljujem niti onome tko stoji na znaku stop ili ima trokut kada vozim po glavnoj. Koja je razlika? nikakva.

ggg

pre 9 godina

Vozimo kao da smo jedni drugima neprijatelji i da treba da se međusobno nadmećemo i dokazujemo, umesto da se fokusiramo kako da bezbedno stignemo tamo gde smo krenuli. VRH!

Marko

pre 9 godina

Ne zahvaljujem se kao pesak ni kao vozac. Kao pesak sacekam da sva kola prodju pa prodjem. Tako mi najsigurnije. Kao vozac uvek prikocim ako neko vec ceka da predje, ako su udaljeni par metara od zebre projurim i cao.

NR

pre 9 godina

Ja ponekad. Najvise mrzim kada me pesak isece sa prelazom. Nece da pogleda ni gde sam ni kojom brzinom vozim. To je njegov prelaz i on se baca pa makar ga udario!

Dr House

pre 9 godina

Najvecu glupost je napravio Djilas sa onom propagandom "pesaki je zakon". Pa su to mnogi bukvalno shvatili. Ja kad sam pesak ne stajem na pesacki kad ide kolona nego je propustim, ne bacam se ispred auta da mora naglo da koci, kad sam na pesackom pretrcim sto btrze da oslobodim prolaz....itd. JER TAKO TREBA. Ulice su za automobile a ne za pesake. Ionako su zakrcene pa je saobracaj sve sporiji, katastrofalno resene raskrsnice, bahato zaustavljeni automobili, kombiji koji istovaruju robu,RUPE, SAHTOVI,USKE ULICICE,parkirani automobili, i jos trebaju da mi iskacu tvrdoglavi, neodgovorni i isfrustrirani pesaci. Vise ni ne gledaju da li idu kola, kucaju poruke, pricaju na mobilnom, vuku se na pesackom, izlecu iz ulaza pravo na ulicu,nastavljaju hod trotoarom preko pesackog kao da su na korzou i kao treba ih propustiti. NE NEGO ONI TREBAJU DA POGLEDAJU, SACEKAJU DA JE NEKI AUTO UDALJEN ILI STANE PA DA STO BRZE PREDJU ULICU INACE DOLAZIMO DO APSURDA !!!!!!! IMA NA DESETINE RASKRSNICA U GRADU da kad bi pesaci stalno imali prednost SAOBRACAJ BI POTPUNO STAJAO. Na Slaviju nikad ne bi mogli da se ukljucimo a jos gore da iz nje izadjemo, ni u jednu ulicu desno iz Bulevara ne bi nikad skrenuli a iza bi se stvarale koloncine. PREVISE PESACKIH NA SVAKOM COSKU.Npr. prolazite prometnu raskrsnicu sa stopom. Propustite reku pesaka, automobile sa leve strane, sa desne, i kad konacno prodjete raskrsnicu izleti vam bahati pesak. Ko tu ima prednost ON ili vi koji ste na sred raskrsnice itd.....

drug Ostoja

pre 9 godina

(Dr House, 5. novembar 2014 10:54)

Potpuno te razumem!
Udaraju ti minuse ovi iz manjih mesta,gde takvih problema kao u Bgd, nema!
U Bgd kolima,samo kad se mora!
Pesaci ne shvataju da pesacki prelaz treba preci sto brze,a ne nogu pred nogu...kao da to rade namerno.
Inace,od bahatih pesaka jos gori su biciklisti koji voze kolovozom,iako postoji biciklisticka staza.
Gde je tu policija?

Junior

pre 9 godina

Ja ponekad. Najvise mrzim kada me pesak isece sa prelazom. Nece da pogleda ni gde sam ni kojom brzinom vozim. To je njegov prelaz i on se baca pa makar ga udario!
(NR, 05. novembar 2014 09:43)

Rodjeni, pa kojom brzinom ti vozis u blizini pesackog prelaza? S obzirom da znas koje je ogranicenje brzine u naselju, uvek si u mogucnosti da zakocis na vreme.

Sofer

pre 9 godina

LJudi naucite se kulturi ne brukajte se,proso sam celu Evropu mnogo puta.Pesaci se nigde ne zahvaljuju.To je kao kad bih prolazio na zeleno i zahvaljivao se ovima sto stoje na crvenom.Zahvaljujes se samo kad te neko pusti da se prestrojis,jer to nije negova duznost.

Boki

pre 9 godina

U Srbijji su pesacki prelazi najobicnije sare na asfaltu.Hiljadu puta sam se nasao na polovini pesackog prelaza i tu sam morao da sacekam da prodje i poslednji automobil,da bih mogao da predjem ulicu.
Uvek me zapanji neverovatna doza bahatosti i bezosecajnosti vozaca u ovakvim slucajevima.
A policije neigde,naravno....

Petar

pre 9 godina

Uvek,ali uvek kada prelazim ubrzam korak ili klimnem glavom. Zasto? Zato sto sam vise vozac nego pesak,i znam koliko je teze vozacu da ukoci,da pazi da ga onaj od pozadi ne udari u gradskom ljudilu,da ubacim u briznu i krenem. Osim pesaka,imamo druga vozila, semafore, neplanirane prepreke.Pogotovo ako je u pitanju autobus ili neko vece vozilo.

бт

pre 9 godina

А да ли се возачи захваљују пешацима који на семафору стоје на свом црвеном како би их пропустили док пролазе на зелено? Наравно да не, а зашто би кад је то закон? Трагедија је међутим што се у Србији заустављање возила пред пешачким сматра лепим маниром а не законом. Зашто? Па зато што невладине организације не брину о правима пешака, правима инвалида (који ретко где могу да се крећу улицама), правима деце (да ли се полиција икада зауставила на семафору на коме дете од 6 година проси да га пита за кога ради и ухапси тог човека?)... Не, наше невладине организације брину се само за права ЛГБТ и само се за њих организују параде. Све док је тако у Србији ће се пешаци осећати обавезни да захвале возачима који стану пред пешачким да их пропусте.

zoks

pre 9 godina

provalio sam da se samo muskarci zahvaljuju u bilo kom slucaju pustanja ili propustanja...zene vas cak i mrko gledaju...a tek kad guraju kolica pored trotoara ili u vasem smeru voznje ijaoj

rolo

pre 9 godina

@Dr House
U urbanoj sredini pesak jeste zakon jer je pesak = ljudski zivot. I verovali ili ne, pesaci i ulice u gradovima su nastali pre automobila, znam da deluje nestvarno ali eto. Cak postoje i pisani dokumenti koji potvrdjuju tu neverovatnu cinjenicu. Gradske ulice su gradske ulice, a autoput i magistrale su to sto vama treba....

Milan

pre 9 godina

(Dr House, 5. novembar 2014 10:54)

Očigledno da ne voziš po evropi inače ne bi gubio vreme sa ovakvim komentarom. Jedino sam na tvojoj liniji razmišljanja u vezi toga da bi trebalo promeniti propis tako da vozila koja su već ušla u raskrsnicu imaju prednost u odnosu na pešake. Znači si u raskrsnici imaš prednost ako još nije ušao u raskrsnicu moraš da čekaš pešake na pešačkom. Da pojasnim, čekanje u raskrsnici prvo blokira saobraćaj a drugo veoma je opasno. Dok ti čekaš pešaka iz suprotnog smera može naići auto. Ako te udari nije on kriv nego ti što ga nisi propustio jer on ima prvenstvo. To što njega nije nigde bilo kad si ti počeo da skrećeš to policiju uopšte ne dotiče.

JL

pre 9 godina

@ Dr House
Ne znam sto si dobio ovoliko minusa kad si za vecinu stvari u pravu. Toliko smo kao narod nekulturni, da kad smo pesaci ponasamo se kao da nikad u auto nismo seli. Slazem se da su pesaci svugde u prednosti (i ja ih uvek propustam), ali ne mogu da shvatim da zgaze na pesacki ne gledajuci ni levo ni desno, da se vuku kao puzevi, a vide da su napravili kolonu svojim hodom, da gledaju u mobilni... To samo govori koliko ne postoji svest za druge ljude. Ista situacija je i u soliteru gde zivim sto se tice liftova. Prevezu se 'gospoda' i ne zatvore vrata za sobom, a ti cekaj lift u prizemlju. Vazno je da su oni stigli gde treba i ne mora niko drugi. Sve dok se tako ponasamo nema nama napretka, tako da ovo sa saobracajem je samo pokazatelj nase opste (ne)kulture.

gosha

pre 9 godina

Uvek. Takođe kada vozim, uvek stanem da propustim pešaka (onog koji gleda u mom pravcu), ali me najviše nerviraju biciklisti koji smatraju da mogu da voze i po pešačkom prelazu i po putu.

Lucidni decko

pre 9 godina

Trudim se da ih uvek propustim.
Najvise me nervira kad im stanem a on mi pokaze rukom u fazonu teraj dalje precu posle.
I druga stvar ne znam da li ste primetilj kad se skrece desno uslovno nikad ne znam u kom momentu ce se pesacima upaliti zeleno jer bukvalno izlecu odma na pesacki ni ne pogledaju !!

marko

pre 9 godina

najruznija i najcesca situacija je kada pesak i ne pogleda levo tj desno nego samouvereno, bezobrazno kao metak krece da prelazi pesacki...o zahvalnoati njihovoj na nasa propustanja da i ne pominjemo...

dragan durcevski

pre 9 godina

Nema šanse da pređem pešački prelaz, a da nisam pozdravio tj zahvalio vozaču koji me je propustio.Kao vozač, ja svakog propustim, ali ni jednom nisam primetio da je neko meni zahvalio. Ali nema veze, promeniće se svest i jednih i drugih, kad tad.

VladaNBGD

pre 9 godina

@Dr House
Necu da komentarisem tvoje izjave, ali hocu da kazem da kad sam bio u Bazelu, da su mi ljudi stajali kad sam bio 3-4 metra od pesackog (ali sam imao nameru da predjem). I tamo to nikome ne smeta. I niko se ne nervira zbog toga. I ljudi ne razmisljaju da li ce deca da im poginu kad krenu u skolu, itd.

civilizacija

pre 9 godina

Goreg mesta od Montreala nema sto se ove teme tice. U Montrealu je opasno stati pesaku na pesackom iz 2 razloga. Jedan, sto vozac iza tebe ne ocekuje da ces stati pesaku, pa ce te tresnuti od pozadi. Dva, sto ces pesaku dati pogresnu impresiju, pa ce krenuti da koraca, a onaj auto iz druge trake nece mu stati. U Montrealu, ni vatrogascima ne staju. A i ako stanu sledi utrka bez obzira ko je bio prvi na celu kolone.

Toronto je vec drugaciji. Tamo podignes ruku svi staju. Cik ne stani pesaku u Torontu, ima perje da leti i bakica sa kisobranom da te lupi po sofersajbni.

Ivan

pre 9 godina

Uvek se zahvalim, jer sam više za volanom pa znam koliko me puta mrzi stati ali stanem...

A i verujem da time taj vozač dobija satisfakciju da opet stane nekom...

Time postajemo bolji ljudi, vozači?! Nadam se...

Dr House

pre 9 godina

Vidim da je odnos 1:2 pluseva i minusa.Vise nego sto sam ocekivao.To je i neki odnos onih koji voze i onih drugih, koji ne voze ili to retko cine. To je i neki odnos mislece manjine prema prostoj vecini u ovom drustvu. Politicari, razni samozvani "eksperti",donosioci zakona, saobracajni "strucnjaci" i podilaze svojim postupcima ovoj vecini. Shvatite vec jednom sta je saobracaj, o cemu sve moraju da vode racuna oni koji voze a o cemu pesak.I koliko je tesko voziti u neuredjenom gradu kao sto je BG. Postoje ulice sa prvenstvom prolaza i one druge. Postoje biciklisticke staze i kad naidju na ukrstanje sa ulicom biciklisti imaju znak stop. Postoje saobracajnice koje presecaju pesacku stazu i imaju znak stop. TAKO DA KAD NAIDJU NA PESACKI PRELAZ i pesaci de fakto IMAJU ZNAK STOP (KAO CRVENO) I MORAJU DA STANU. Da pogledaju levo , desno i tek da kad ih vozac propusti sto brze predju ulicu. Tako je bilo oduvek, tako je bilo kad sam polagao i to je normalno. Novi zakon koji kaze da AKO PESAK STOJI BLIZU I IMA NAMERU DA PREDJE!? mora se stati, je velika glupost. Stoje tako na cosku i pricaju mobilnim, krenu pa se vrate i ne gledaju. A ti stoj i cekaj kad ce on da ostvari svoju odluku da predje ulicu. Ma vazi. Kad se prekine trotoar u Bulevaru bez ikakvog gledanja nastavljaju ko na korzou, pricajuci, kucajuci poruke, cesto i stanu na sred pesackog. I psuju te kad im svirnes kao u fazonu jel vidis da sam na pesackom.PESAK MORA DA KAD SE UVERI DA JE BEZBEDNO BRZO PREDJE ULICU to je sve.

Ana

pre 9 godina

Ovi snimci (pretpostavljam da su iz Rusije) samo dokazuju koliko se tamo bahato vozi. Dajte snimak iz neke zemlje zapadne pa da vidimo da li postoji vozac koji nece stati ako vidi da je pesak licem okrenut ka kolovozu i da ima nameru da predje ulicu.
Meni je prosto bilo neprijatno u CH ili Svedskoj i slicnim zemljama kad se sleper zaustavlja ako me vidi na pesackom, pa onda ja masem njemu da nastavi da vozi.
A posto inace zivim u malom gradu u centralnoj Srbiji, kad me neko propusti na pesackom, (sto se desi dva puta godisnje), onda se zaista prenerazim pa od silnog iznenadjenja ne uspem da se zahvalim :) U vecim gradovima uvek sacekam da prodje vozilo, pogotovo zimi, lakse je meni da sacekam nego njemu da koci po ledu! Problem su pesaci koji nisu vozaci i njih treba edukovati!

Marko

pre 9 godina

Meni je ovo čudno, pošto imam rođaku koja radi u Rusiji i jedan od prvih utisaka je da kada god treba da pređe prometnu ulicu sa 4 trake bez semafora (ima pešački, ali to nije raskrsnica) ama baš svaki put joj stanu. Kaže da nije ni primećivala koliko su vozači ovde nekulturni (u smislu da ne propuštaju pešake) dok se nije prvi put vratila na odmor ovde.

Super

pre 9 godina

e, to sam odavno primetio i smatram to poražavajućim. Stanem nekom na pešačkom i on mi zahvali. Iako bi propuštanje pešaka trebalo da se podrazumeva očito je da u praksi nije tako. Neviđeni smo džiberi za volanom.

Marko

pre 9 godina

Ne zahvaljujem se kao pesak ni kao vozac. Kao pesak sacekam da sva kola prodju pa prodjem. Tako mi najsigurnije. Kao vozac uvek prikocim ako neko vec ceka da predje, ako su udaljeni par metara od zebre projurim i cao.

Tanja

pre 9 godina

Da.Uvek se zahvalim kada me propuste na pesackom prelazu.Cak i kada sam u inostranstvu to radim, trudim se na lokalnom jeziku.Kada vozim isto tako mi je drago kada pesak uspostavi takvu vrstu komunikacije samnom, tj.odreaguje na moj znak rukom da prodje.Nije tesko biti fin.

crno.crveno

pre 9 godina

zašto bih zahvalio netkome tko mi stane kada sam na pješačkom? ne zahvaljujem niti onome tko stoji na znaku stop ili ima trokut kada vozim po glavnoj. Koja je razlika? nikakva.

dovla

pre 9 godina

Ne zahvaljujem se. Obrnuli ste stvari naopacke: Na pesackom pesaci imaju prednost, dakle ne propustaju vozaci pesake nego pesaci propustaju vozila i vozac treba da se zahvali ako ga pesak propusti.

Владимир

pre 9 godina

Не возим аутобус, чак сам чешће пешак у саобраћају него возач (Б категорије), ал ми је безобразлук када пешак заустави пун аутобус да би прешао улицу! А лично ме срамота кад ме бус пропусти.

Иначе, да, културно отпоздравим кад ме пропусти возило. А највише волим када са учесник у саобраћају и пропустим некога, а он ми исто тако махне. Данас је и пријатељски гест довољан да се човек осети боље.

Covek

pre 9 godina

Koliko sam puta video sok na licu pesaka kada im stanem da predju ulicu da mi je prosto neprijatno zbog drugih bahatih vozaca koji to ne rade.
Jedino sto ne stajem pesacima koji hoce da predju van pesackog i ako to rade isprepadam ih sirenom. I vozaci i pesaci treba da se kultivisu.

zoran1965

pre 9 godina

Da li se zahvaljujete kad vas propuste na pešačkom?
zavisi, pojedinci ako ne ugroziš njihova voljena kola da se oštete o pešaka ako ne stanu na pešačkom prelazu...
u zemlji di saobraćajni znaci služe uglavnom za ukras. di onaj koji ima bolja kola ima preče prvenstvo prolaza, od okretanja glave saobraćajaca, pa do uvlakačkog ponašanja onih sa lošijim kolima...
stvarno zna da lepo iznenadi kada neko primeti da imaš nameru da predješ ulicu i blagovremeno stane i omogući ti da lagano predješ ulicu.
koliko su mi samo puta svirali ovi iza mene kada stanem da pustim pešaka...

Aiii

pre 9 godina

Uvijek se zahvalim kao pjesak a i kao vozac, sto manje nervoze u saobracaju. Problem su pjesaci koji uopste ne voze, jer ne razumiju saobracaj, niti postuju semafor i pjesacke prelaze, prelaze dijagonalno preko raskrsnice itd. Crveno znaci stop pa iako je ulica prazna.

ludilo...

pre 9 godina

Vidim i po komentarima koliko ima vozača koji su nekulturni i bahati i kojima je samo svoje du*e važno! A i pešaci nisu ništa bolji! NEOPISIVO mi je žao, što nema ko da vas kažnjava!

Švajcarci (izmedju ostalih) su sve saobraćajne zavrzlame, rešili elegantno bez uzbudjenja ili nervoze... šta god da napraviš u saobraćaju, nikad nemaš pojma kada i ko te je snimio i gde.. bilo kamera bilo policija u "civilu" koja krstari ulicama i autoputevima... Samo te snime (ili fotografišu) tj naprave dokaz, tebi stigne kazna sa sve video snimkom pa možeš samo bogu da se žališ i DOVIDJENJA!

pufta

pre 9 godina

@sofer
Koliko ja vide na snimku nijedan pesački nije bio vezan za semafor, stoga ništa loše u podizanju ruke nema, i ja koji sam retko pesak pri prelasku pešačkog malo potrčim i podignem ruku, ne vidim nista loše u tome.

Vladimir

pre 9 godina

Susedna država, Hrvatska, ima tako velike kazne da se ljudi boje i da sednu za volan. Kako se to vidi kad si pešak? Primer zadnjih 14 godina (svake godine sam tamo po nekoliko puta) ako vozač samo primeti da se neki pešak nalazi u blizini pešačkog prelaza, momentalno staje pa taman da ovaj nije ni počeo da prelazi. Druga fora je u tome što se pešaci i tada veoma kulturno zahvaljuju. I onda kad se vratiš ovamo ... ovaj nivo bahaćenja i nekulture se u normalnom svetu ne toleriše. Ja ne znam kako ćemo mi bilo gde dalje ovako?

hiavata

pre 9 godina

Meni se desava da se ljudi zahvaljuju sto sam ih pustio da se prestroje ili ukljuce u Beogradu, a po nekad i pesaci. Nismo bas ko sa ovog snimka iz Rusije ali naginjemo ka tome.

Kira

pre 9 godina

Klimnem glavom ili podignem ruku i brzim korakom predjem ulicu. Neverovatno je koliko ljudi mogu biti samozivi i bahati, bilo da su u pitanju vozaci kojima je "tesko" da stanu, jer "zure", ili pesaci koji se vuku po pesackom kao da je modna pista i ni ne gledaju pre nego sto zakorace na prelaz. A uglavnom su razumni pesaci istovremeno i jako dobri vozaci (sve u svemu, jako mali procenat ljudi).

c.o.a.

pre 9 godina

Jos u osnovnoj skoli nas uce kako se prelazi ulica. Dakle: Stanes! Pogledas levo, desno, pa opet levo i ukoliko je vozilo (ako ga ima) dovoljno udaljeno pocnes da prelazis. Potom na pola ulice ponovo pogledas desno (da se uveris da nema vozila iz drugog smera) i tek onda predjes na drugu stranu!

Vise sam u kolima nego na nogama, tako da nalecem na previse istrcavanja na pesacki, bez gledanja, sa telefonom u rukama, slusalicama u usima (sto je inace zakonom zabranjeno!)
Kada sam pesak uvek se pridrzavam onoga sto su me ucili u skoli. Bolje da sacekam i 5 minuta, nego da me neka budala baci u kolica ili jos gore, 2 metra pod zemlju.

P.S. Objavite komentar.

Nenad

pre 9 godina

Meni juce kod zgrade Politike na pesackom stade covek a ja mu se normalno zahvalim a on otvori prozor i rece bas bih ti stao i pustio te da me policajac ne gleda.Eto nase kulture.Zato smo i ovakvi kakvi jesmo.

asdf

pre 9 godina

Jednom sam krenuo da prelazim pesacki i lik koji je skenuo u ulicu koju sam prelazio samo ubrzao i prosao tik ispred mene. Iz protesta sam lupio rukom u njegov zadnji kraj vozila i covek je stao i izasao iz auta da se potuce iako je svestan sta je uradio. Eto gde nam je svest.

udri milicijo

pre 9 godina

sta vrede i najbolji zakoni,ako se ne postuju i ne sprovode kako bi trebalo,nista,ponekad pomislim da drustvu uopste i nije previse stalo do sigurnosti saobracaja,jer da nije tako mnogi vise nikad nebi seli za volan..kad samo vidim kako bagra vozi,pa to je stvarno cisto ludilo,nikako mi nije jasno sta se desava u glavama tih ljudi..evo,jucer mi stoka oduze pravo prvenstva na potpuno preglednom putu,ma za dlaku,kao da me nesto odozgo upozorilo pa sam na vreme zakocio..kad sam bio mladji nekako mi uvek bilo zao ljudi kad stradaju,danas,verujte,takvih mi nije bas nimalo zao,zao mi svih onih nevinih koji se iz bog zna kojeg razloga uvek nadju u pogresno vreme na pogresnom mestu..

Aldebaran

pre 9 godina

Zahvaljujem se kad vidim da se vozač baš trudi da me propusti, a obavezno kad mi mahne da prođem jer mi time izričito pokazuje da vodi računa o meni, što je dovoljno retko na ovim prostorima da zaslužuje zahvaljivanje. Ja se u tim slučajevima uvek trudim da što brže pređem da ne zadržavam bez potrebe vozača koji me čeka jer sam i ja vozač i strašno mi idu na nerve idioti koje čekam da pređu a oni kuckaju SMS pa su malo usporeni. Nisu ni svi pešaci disciplinovani niti poštuju vozače.

Ali u principu, nema razloga za zahvaljivanje jer na pešačkom prelazu pešak ima prednost i vozač je dužan da ga propusti, zar ne? Kod nas izgleda da nije...

boban,nis

pre 9 godina

Meni se vise puta desilo da stanem na pesackom da uredno propustim pesake,a baja iza mene trubi li,trubi u stilu sta usporavas saobracaj.Neverovatno.

Koki

pre 9 godina

Zahvaljujem se jedino kada ja želim da propustim auto a vozač i pored toga stane...

Ponašam se kulturno tj ne izlećem na pešački i ne glumim ludilo već uvek procenim situaciju da stanem na pešački kad su kola na pristojnoj razdaljini... i tada se nikad ne zahvaljujem, jer je vozač po zakonu i po dužnosti obavezan da (uvek) uspori a i stane ako vidi pešaka... pričam iz ugla i pešaka i vozača...

Nema šta meni pešak da se zahvaljuje jer sam se ponašao kako mora i stao na "stop" ili pešački... to je moja dužnost kao vozača kako po zakonu tako i po zdravom razumu...

vladimir

pre 9 godina

@NR
Pa "miki", po zakonu MORAŠ da usporiš a po zdravom razumu takodje treba da usporiš pred pešačkim! Isti si kao većina ovde!

194

pre 9 godina

Imao sam priliku da prošle godine vozim u Kijevu...iiii, istina je da je stanje katastrofalno, da su se ljudi čudili kad sam stao na pešačkom, jer pešaci tamo treba da se bacaju pod kola da bi prešli ulicu. Inače, zahvaljujem se samo nekim vozačima i kamo sreće da je više takvih, a ne ljudi koji kreću na mene dok sam još na pešačkom jer im se žuri. Inače, i sam sam vozač i znam kako je i žuriti i čekati pešake, ali ako ja želim da mene neko propusti na pešačkom sutra, moram ja danas da propustim nekoga.

sloba

pre 9 godina

Kao vozač poštujem obeležja na putu i znakove iznad puta ZATO što je to "STARIJE" od mene.Isto se ponašam i kada sam pešak.Samo kultura ponašanja (ništa strašno) kao i u svemu ostalom.

brm

pre 9 godina

Uvek. Takođe kada vozim, uvek stanem da propustim pešaka (onog koji gleda u mom pravcu), ali me najviše nerviraju biciklisti koji smatraju da mogu da voze i po pešačkom prelazu i po putu.
(gosha, 5. novembar 2014 10:17)

Biciklisti smeju (tj. imaju obavezu) da voze po putu ako nema biciklističke staze i pripada im jedan metar puta od ivice. Vožnja po pešačkoj stazi gde nema biciklističke je prekršaj bicikliste. Što se tiče pešačkog prelaza, mogu da ga koriste i imaju prednost na njemu kao i pešaci ako u toj zoni postoji i biciklistička staza uz pešačku (tj. ako biciklistička staza ide uz pešački prelaz). Sve ostalo su prekrišaji bicikliste.

SlavkoSerbia

pre 9 godina

Sve postujem,ali bih cupao ushi onima konima koji su mladi i tegle se ko prebijeni na pesackom dok ja cekam.
Kada sam pesak gledam da sto pre predjem.

NN

pre 9 godina

50-60 km/h. Nikad brze! Ali ne vidim poentu pesaka da izledje a ne pogleda i ne oceni! Opet ja moram da kocim kao lud kada on iskoci iz nekog zbuna i baci se na pesacki prelaz.

Ogishic

pre 9 godina

Veliki problem u gradskom saobracaju predstavljaju ulice koje imaju dve i vise saobracajnih traka. Pesacki prelaz propisno obelezen i onda svejedno da li sam u ulozi vozaca, pesaka na pesackom prelazu ili samo prolaznika prezivljavam traume sta ce uraditi vozac u susednoj traci, pored vozila koje se propisno zaustavilo da propusti pesake na pesackom prelazu.

Pešak

pre 9 godina

LJudi naucite se kulturi ne brukajte se,proso sam celu Evropu mnogo puta.Pesaci se nigde ne zahvaljuju.To je kao kad bih prolazio na zeleno i zahvaljivao se ovima sto stoje na crvenom.Zahvaljujes se samo kad te neko pusti da se prestrojis,jer to nije negova duznost.
(Sofer, 5. novembar 2014 14:56)

Ja ne znam koju ''Evropu'' ste Vi prošli, ali u 90% situacija se pešači, makar klimanjem glave, zahvale vozaču. Ne zato što moraju, jer naprotiv, vozačeva dužnost je da na pešačkom stane pešaku, već više kao zahvalnost što je pešak primećen. Pogotovu u malim ulicama, a opet gde realno vozačima u Srbiji ne bi ni palo na pamet da stanu pešaku. Naravno, ovo važi samo na neobeleženim pešačkim prelazima, na onima sa semaforima je drugačija stvar. Inače, ja imam naviku da se na pešačkom zahvalim, ništa ne košta, a odraz je kulture.

Mikajlo

pre 9 godina

Kao vozac uvek stajem pesacima pa i van prelaza ako procenim da je bezbedno.I ponekad se neko i zahvali.Odmah se osecam bolje.Kao pesak uvek gledam da bezbedno predjem i da ne dovodim i sebe u opasnost i vozaca u nezgodne situacije jer znam kako to izgleda.Potrebno je malo vise obostrane tolerancije i uvazavanja,sto je kod nas utopija.Ako nismo u stanju da budemo takvi, onda nam je potrebna dobra dresura sto su ovi na zapadu odavno prosli.Ovaj video pokazuje koliko Rusi kao narod imaju veliki problem u mentalitetu, jer onakvo preterano zahvaljivanje to i pokazuje.

Covek 2

pre 9 godina

Moram da spomenem jako opasnu pojavu na putevima. Sigurnost pesaka nije osigurana ukoliko im stanete da predju na pesackom jer se desava da vozac iza vas krece da vas pretice. Takvim bahatlijama treba oduzeti vozacku istog momenta ali nazalost nema ko to da uradi.

joca

pre 9 godina

ne zahvaljujem se na pesackom prelazu, zahvaljujem se i potrcim ako me puste mimo pesackog, zivim u nisu i moram da priznam da je 50% vozaca ok, pogotovu od kad su nam napravili gomilu kruznih tokova, ona druga polovina sa sve taksistima i vozacima autobusa se ponasa kao da su serijske ubice, mada moram da priznam da na ulicama gde se brzo vozi i nema semafora oko 10% staju na pesackom, probajte da predjete pesacki kod vojne bolnice, cikam vas :)

Milos

pre 9 godina

Pored svega navedenog trebalo bi i pesaci da odlucnije reaguju kad dodju do pesackog prelaza. 100x mi se desilo da moram sirenom da opomenem pesaka koji stoji na pesackom i nikako da krene da prelazi (zvera negde, gleda u mobilni...). A ima i onih koji su u stanju da stoje do prekosutra nadajuci se da ce vozac auta da stane da ih propusti, umesto da odlucnije naprave prvi korak i da pokazu nameru (uz ogroman oprez i spremnost da se na..bu keve istom ako ne stane, posto nema sluzbe koja bi to sankcionisala moraju ljudi da se izbore za to pravo).

U svakom slucaju ne treba zahvaljivati ako vozac stane na pesackom prelazu, ne treba im stvarati osecaj da je to njihova dobra volja.

Tam

pre 9 godina

Uvek se zahvalim. To je tako po srpskom bontonu, a i lepo mi je da saljem pozitivnu energiju i na taj nacin "nagradim" lepo ponasanje. Kad mi ne stanu tad ih psujem a kada mi sviraju tad vozacim pokazem nesto rukom.

Joca BGD

pre 9 godina

Iako sam vozac i skoro da ne izlazim iz kola, kad idem peske uvek se zahvalim nekome ko me propusti na pesackom. Mozda se podrazumeva da pesak ima prednost, ali mislim da je zahvalnost samo dodatna motivacija, i da se vozac sigurno lepse oseca ako mu neko zahvali, i da ce i u buduce propustati pesake. Zaboravili smo lepe manire u ovo odvratno brzo vreme. Jedan osmeh ili podignuta ruka nas nista ne kosta, a mozda ce nekome ulepsati dan!

aleksandar

pre 9 godina

Prvo sam vozio skodu oktaviju i pesaci su nekako od mene ocekivali da stanem, kao sto u 99% slucajeva i uradim. Nisam ocekivao da mi zahvaljuju, to mi je obaveza. Poneko mahne, mada retko ko. Onda sam kupio audi a3 i ljudi su me gledali u neverici kad im stanem na pesackom i propustim ih i svi redom bi me pogledali, u cudu klimnuli glavom i zahvalili. Sad opet imam oktaviju i opet ista prica-niko se ne cudi kad stanem...
Kad sam pesak, u principu se ponasam po tom arsinu, prepunom predrasuda... Odmerim kola i vozaca pa se u skladu sa nekim unutrasnjim osecajem.zahvalim ili ne...

Dex Dejvid dexdavid2@gmail.com

pre 9 godina

Iz porodičnih razloga trenutni živim u Podgorici.Kada sam se nakon decenijskog boravka u Londonu vratio u Podgoricu, doživio sam pravi šok kakva je tada vladala saobračajna nekultura u tom gradu.Milim da je saobračajna kultura važan dio sveopšte ljudske kulture.Dobro se sječam priće jednog momka iz Podgorice na semaforu.Bio je u Novom Sadu i kada je vidio da svako poštuje saobračajne propise njega je bila sramota da ih i on ne poštuje.Saobračajna nekultura uzela je mnoge živote u CG.Policija je počela da radi težak posao i sada je stanje u Podgorici mnogo bolje.Da bih lično doprinjeo saobračajnoj kulturi u Podgorici svakom vozaču koji mi se zaustavi na pješačkom uljdno zahvalim govorom tjela.Smatram to svojom građanskom dužnosti.U Londonu to nisam nikada radio, to se tamo smatra normalnim da na žuto trepčuće svijetlo svi staju, a u vrijeme šabata i velikih jevrejskih praznika šoferi staju i kada se ne pritisne svijetlo za žutu boju.Jedinu neprijetnost u mojim višegodišnjim posjetama Londonu imao sam sa jednim bahatim bogatim Arapinom u RR, na Angelu nije htjeo da mi stane na žuto treptajuče svijetlo, a ja sam mu pokazao na svijetlo i on je tek tada stao.Iz svoga RR mi je psovao stisnutih zuba sve po spisku, a ja sam mu samo hladnokrvno odgovrio šukran, što na arapskom znači hvala.Nisam želio da se spuštam na njegov nivo pa da mu odgovaram cinično jala, jala.

Dogmas

pre 9 godina

Inace,od bahatih pesaka jos gori su biciklisti koji voze kolovozom,iako postoji biciklisticka staza.
Gde je tu policija?
(drug Ostoja, 5. novembar 2014 14:31)
Druze ostoja da li si koristio te bicilkisticke staze? evo da ti kaze vozim drumski bicikli i nisam u mogucnosti koristiti bic.staze zato sto su delovi staze koji je spajaju za ulicom preseceni slivnicima koji mi posle mesec dana uniste tockove koji u najmanju ruku kostaju ko pola tvojih kola.Jos jedared cu ponoviti moju situaciju kad sam prosle godine vozio u Svajcarskim alpima kad je lik sa tuning X6 vozio strpljivo jedno 200m iza mene na usponu brzinom od max 20km dok nije imao priliku da me obidje ovdasnji djiper bi me u najmanju ruku oduvao sireno i slaatko nahranio go...

Bojana

pre 9 godina

Prelazila sam pešački prelaz u malom mestu, na semaforu, jedinom u istom mestu, vozač sa moje desne strane je stao, jer je meni i njemu bilo zeleno, a mujmun iza njega se napravio pametan, pa ga pretekao, pošto nikog nije bilo sa kontra strane, ako kontate situaciju, opet napominjem - jedini semafor u 50 km prečniku, sva sreća, pa je prošao iza mene, u kontra traci, inače da sam kasnije prelazila zeleno, ne bih vam ovo pisala. Vozač sam već 20 godina, svega se nagledah, uh....ali da me neki bilmez pokupi u selu, E PA JEB.....

Pera tastatura

pre 9 godina

I vozač sam i pešak.
Na pešačkom uvek požurim iako brzo hodam inače, klimnem glavom ili blago dignem ruku u znak zahvalnosti.
U automobilu kad me neko propusti upalim sva 4 u znak zahvalnosti ili ako je leto mahnem rukom kroz prozor da se zahvalim.

A kad nekog pustim da se prestroji a ne zahvali mi se lupio bih ga :D

Ap0calypto

pre 9 godina

Fascinima me jedna raskrsnica u Novom Sadu. Vozaci iz Novosadskog sajma imaju uslovno desno. Nisam siguran da znaju sta to znaci, jer se zalecu i ne propustaju vozace koji kroz zeleno rade polukruzno. Neretko se desavaju i sudari. Mislim da je normalno i po pravilima u saobracaju da se pesaci propuste na mestima gde je to oznaceno. Takodje ako je udaljen vise od 100m od pesackog takodje ima pravo da predje ako time direktno ne ugrozava sebe i ostale. A da znamo da se svadjamo, znamo. Pravila ne znamo svi

vlada

pre 9 godina

Iako zaista nemam nikakvu potrebu niti obavezu da se zahvalim kad meneko propusti na pešačkom, ja to ipak uvek uradim, jer je jako mali broj onih koji staju na pesackom, pačisto da bih ih motivisao da to i dalje rade, zahvalim im se.

Vlada

pre 9 godina

Potpuno te razumem!
Udaraju ti minuse ovi iz manjih mesta,gde takvih problema kao u Bgd, nema!
U Bgd kolima,samo kad se mora!
Pesaci ne shvataju da pesacki prelaz treba preci sto brze,a ne nogu pred nogu...kao da to rade namerno.
Inace,od bahatih pesaka jos gori su biciklisti koji voze kolovozom,iako postoji biciklisticka staza.
Gde je tu policija?
(drug Ostoja, 5. novembar 2014 14:31)
Al si ti Beograđanin kad bi se šalili, gde si ti u Bg video biciklističku stazu, ima od 25. Maja do Ade i na NBG, gde još? Po tebi bi pešaci trebali da pretrčavaju preko pešačkog? Da li možeš da zamisliš da se neko kreće normalnom brzinom, a ne što brže ili nogu pred nogu? To za tebe ne postoji?

Beograđanin

pre 9 godina

Skoro uvek stanem na pesackom i uvek se zahvalim kada sam ja pesak i neko me pusti da predjem.
To je valjda normalno?
Sto se tice onih koji to ne rade...Ima mnogo, mnogo normalnih i kulturnih ljudi ali njih ne primecujete, bas zato sto su normalni. Uvek primetimo one divljake pa nam se zbog to ga cini da ih je mnogo.

T

pre 9 godina

"Zahvaljujes se samo kad te neko pusti da se prestrojis,jer to nije negova duznost."

Samo se u Srbiji smatra da nije duznost da omogucis nekom da se prestroji.

Biciklista

pre 9 godina

@ drug Ostoja Biciklisti su ravnopravni ucesnici u saobracaju. Procitajte ZOBS i sami se uverite. To sto nas mentalitet nije naucio na bicikliste to je drugo pitanje.

ggg

pre 9 godina

Vozimo kao da smo jedni drugima neprijatelji i da treba da se međusobno nadmećemo i dokazujemo, umesto da se fokusiramo kako da bezbedno stignemo tamo gde smo krenuli. VRH!

Lemi

pre 9 godina

Zivim u Novom Sadu i ne vozim auto aktivno jer mi je sve na dohvat ruke,posao,centar..sve. Kad god mi na pesackom stanu vozaci (u gradu se to postuje veoma) uvek se zahvalim,podignem ruku,klimnem jer je to znak ahvalnosti sto ti je neko stao. Cesto i ukazem vozacima da nisu upalili dnevna svetla da ih ne bi kaznila policija,ljudski je. Brzo zivimo i na neke stvari ne stignemo da obratimo paznju a cesto ni na druge ljude oko nas. Bolje se osecam i smatram da je ispravno. Pozdrav

ZORO

pre 9 godina

Da, ja se zahvalim. Mislim da u tome nema ništa što bi trebalo tumačiti lošim ili nepotrebnim. Kao vozaču, meni prija to što mi neko uputi pozdrav ili zahvali na pešačkom, jer to za mene znači da me taj pešak poštuje kao nekog ko se pridržava propisa i kao nekog ko je ravnopravni učesnik u saobraćaju.
S' druge strane kao pešak svaki put kada prelazim pešački a neki vozač me strpljivo sačeka i propusti, ja se zahvalim. Stvarno želim da mu ukažem poštovanje i mislim da je to pre svega ljudski, ništa ne može da šteti a korist je višestruka.
BITI NORMALAN NIJE SRAMOTA!

Zoki

pre 9 godina

Nije potrebno, ali ne vidim ništa loše u tome da se pešak zahvali vozaču, bez obzira što je vozač bio dužan da stane. U našoj kulturi se svakako premalo zahvaljujemo jedni drugima.

shtef

pre 9 godina

ja samo klimnem glavom nekad kad mi bas zbog mene stane onda i rukom mu pokazem da sam zahvalan i brzo pozurim nebi li sto pre pustio da nastavi da vozi...ovde mali gradic ali retko ko stane vozaci misle da imaju prvenstva zato sto su na putu za kola...nekad i ja tako uradim kad zurim ne propustim ali uglavom stanem upravo zato sto vise pesacim nego sto vozim kola..a nekad se desi da stvarno pesacki cekas po 30sek da predjes i niko ne staje svi gledaju ispred nosa, onda ja namerno zakracim i on stane i psuje unutra srbija brate...

Majka

pre 9 godina

Vozac sam i zaista se trudim da obratim paznju kada prelazim pesacki prelaz, ne izlecem na ulicu, ne prekidam kolonu automobila, vec prelazim samo kada me vozac propusti ili je na dovoljnoj razdaljini da moze lagano da zakoci. Ali situacija kada pokusam da predjem ulicu sa bebom u kolicima i cekam po dva tri minuta da me neko primeti i nadje za shodno da stane je za mene porazavajuca i dovede me do besa. Pretpostavljam da razmisljaju kako sigurno necu tek tako izleteti, pa i zakoraciti na ulicu sa bebom pa zasto bi onda stali kada je tako lako samo nastaviti.

Vladimir

pre 9 godina

Tamo gde neko još nije otkinuo znak za pešake, se ne zahvaljujem, jer da i sam nisam stao na taj znak kad sam polagao, pao bih na ispitu vožnje. Međutim kada su dve trake u jednom smeru u pitanju, i ovaj do mene stane a onaj drugi vidim da se zaleće, samo se zahvalim tom što je stao i pokažem mu da produži. Ove godine je na taj način poginulo ili povređeno na stotine ljudi.

Branislav

pre 9 godina

Pre nedelju-dve, stanem pešaku i biciklisti, iz treće trake u gradu da pređu sa ostrva. Dok mi oni klimaju glavom vidim u retrvizoru taxi Novus vozi srednjom bar 80km/h i sigurno rastura biciklistu i pešaka predamnom! Instinktivno legnem na sirenu, oni se ukopaju i gledaju me zbunjeno, a taxi samo cimnuo volan desno i produži prvom autobuskim trakom bez kočenja, a kamoli zaustavljanja. Ceo dan sam razvijao film, šta da nisam legao na sirenu.

Vlada

pre 9 godina

50-60 km/h. Nikad brze! Ali ne vidim poentu pesaka da izledje a ne pogleda i ne oceni! Opet ja moram da kocim kao lud kada on iskoci iz nekog zbuna i baci se na pesacki prelaz.
(NN, 5. novembar 2014 19:31)
Hahaha,kad sad nisam umro od smeha...pešaci koji iskaču iz žbunja i bacaju se na pešački prelaz, ma da...samo tebe čekaju da naiđeš. Kad bi se lepo svuda postavile kamere ne bi bilo problema, kad se nešto desi pogledaš snimak...i vidiš ko su te psihopate koje vrebaju iz žbunova pored pešaćkih prelaza, čekajući da iskoče ispred nečijeg vozila. Odavno se nisam ovako nasmejao. Inače vozim auto, pešačim, vozim i biciklu ponekad i GSP, i nema smisla ta priča ovi ili oni, onaj ko je bahat za volanom bahat je i kao pešak i kao biciklista, a takvih ima dosta nažalost.