Subota, 16.08.2014.

12:04

Tesla produžio garanciju nakon zamerki na velikom testu

Izvor: B92

Tesla produžio garanciju nakon zamerki na velikom testu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

T

pre 9 godina

@Preddy Baer Zaboravio si na inflaciju. Golf je nekada bio 22.000 maraka, sada je 22.000 evra. U medjuvremenu je proslo 30 godina, ali ekvivalent tog starog Golfa po velicini i opremi nije novi Golf nego neki Polo sa najminimalnijom opremom (cak i manje od toga jer svaki Polo sada ima air-bag, ABS, servo...) koji ne kosta vise od 11.000 evra. Sto je prilicno tacno 22.000 maraka. A proslo je 30 godina i inflacija je bila 2% godisnje i u Nemackoj. Tako da su sada automobili zapravo jeftiniji nego sto su bili pre.

Anonymous

pre 9 godina

Električni automobili su ćorsokak.
Gorivne ćelije (npr. na vodonik) su prava budućnost.
Tesla-sjajno ime kompanije, ali koncept neodrživ na duže staze.
Btw, besplatno ovo-ono, čim prestanu donacije vlade USA, i kad presuši Muskov novac, eto bankrota. Tako se tržišno ne posluje.
Uostalom, pokazaće vreme.

bogda

pre 9 godina

Iza Tesle stoji neverovatna američka marketing mašinerija koja po hype-u može da se meri samo sa Apple hype-om.
Bukvalno svakih nekoliko dana da na američkim slobodnim i objektivnim medinijima izađe neka afirmativna vest o tome kako je Tesla sjajan.
Ne zaboravite da je svaki električni automobil (čitaj Tesla), Amerika dotira sa više hiljada dolara kako bi mogao biti konkurentan. Svi ti besplatni servisi, nisu tu zato što Tela ovo radi iz ljubavi već zato da bi se zadržao oreol posebnosti.

Milos

pre 9 godina

Svaka cast za auto, ali objediniti sve funkcije na jednom ekranu i ne ostaviti klasicne dugmice/poluge bar za radio, klimu i jos po nesto je velika glupost! Kada je dugme/poluga fizicki opipljiva, ne moram da skrecem pogled sa puta, jednostavno znam gde se nalazi, rukom krenem u tom pravcu i osetim je pod prstima. Kada je ekran u pitanju, to nije izvodljivo.
Nadam se da proizvodjaci nece da krenu da trpaju ekrane zbog nekog hi-tech trenda a da pritom zaborave na funkcionalnost.

Preddy Baer

pre 9 godina

@Igor

Izvini a ko to od proizvodjaca smanjuje marzu?

Smanjuju troskove a cene rastu, kako bi menadzerima isplacivali vece bonuse i finansirali se hiper automobili za bogate (primer Vayron: izrada kosta 4 miliona, prodaju za 1 milion)

covece, Golf se nekada mogao kupiti za 10ak hiljada MARAKA, dakle 5k EUR. danas je klot varijanta (ona sa drvenom klupom pozadi umesto sedista) koliko? 17k EUR. a moras da ih menjas svakih par godina

mininova

pre 9 godina

Kvaka nece da radi i ostale sitnice? Ovaj VW,GM i ostali povuku milione vozila zbog kvarova koji su opasni po zivot i opet dobiju dobre ocene. Uvek bi pre kupio Teslu nego bilo koji drugi auto,a pogotovo ne bi nikada kupio VW.

Mihajlo

pre 9 godina

Neka izbace svu tu silnu struju, kome trebaju elektricne kvake, stavite mehanicke. Uprostite maksimalno sklopove vozila, ipak je tehnologija u zacetku, asto da budalastine negativno uticu na imidz...

Igor

pre 9 godina

@(obavesten, 16. avgust 2014 19:21)
Upravo tako. Ti troskovi bi i toyotu bacili na kolena a ne tamo nekog ko postoji tek nekoliko godina. Njihova (trenutna) sposobnost da servisiraju ovakve troskove moze da proistekne jedino iz ogromne zarade u prodaji. Dok ostali smanjuju marzu da bi prodali vise i donekle to nadoknadjuju kroz servise tesla radi obrnuto. Dere kozu sa ledja a posle daje sve gratis iako je to vec uracunato u cenu visestruko. Pretpostavljam da su morali tako jer bi mnogo lose zvucalo njih da za svaku sitnicu od elektronike traze po par hiljada dolara jer sve to mora da kosta poprilicno. Jer ovaj auto je ceo elektronika, a znamo koliko je ona pouzdana. Dokle ce to tako da ide videcemo.
BTW, bas me interesuje da li bi prosecan srbin ovoliko balavio i velicao ovaj auto brend da se zove bilo kako drugacije a da nije tesla?

stranac

pre 9 godina

Elon Musk je idealist pa ne cudi da je garancija produzena. Covek hoce da sve vise auta budu na elektricni pogon (majka zemlja i priroda iznad svega) pa je nedavno i potpuno otvorio sve patente Tesla motors - svi su potpuno slobodni za koristenje svakom ko zeli da ih upotrebi. Elon Musk je pravi naslednik mog zemljaka Nikole Tesle!

DinoNYC

pre 9 godina

Za vrlo kratko vrijeme Tesla je postao "igrac" u auto industriji, i svojim insistiranjem na cisto elektricnom vozilu/vozilima "natjerao" velike igrace da se ubrzanije i sami pozabave alternativnim pogonima tipa struja, vodonik itd.

Nova auta su postala izuzetno skupa, cak i ovdje u SAD-u gdje su dosta jeftinija od Evrope (zbog velicine trzista itd.). Zato se i ovde sve vise ljudi odlucuje kupovini polovnih auta. Auto staro 3 godine, ako je ocuvano a ovde uglavnom jesu, je novo auto a cjena mu padne dobrano.

Realno, da hoce, svjetski proizvodjaci mogu sniziti cjene auta (no to nece uciniti dok ih sile trzista na to ne privole). Elektricno auto sa radijusom, kao sto neko dolje rece, od oko 100 milja (160km) i mogucnostcu da preveze 4 osobe i malo prtljaga, te mogucnost punjenja za 15 minuta bi bilo hit vozilo za 90% porodicnih i potreba pojedinaca, uz cijenu od nekih 5000 evra. To je absolutno moguce napraviti, e sad, druga je stvar sto ce se tesko odvici prozivodjaci od profita.

Tesla bi tu mogao da napravi haos. Vec spremaju manji automobil od oko $30,000 dolara (znam nije jos to -to), ali ce mislim onda i vrlo brzo i neki jeftiniji model od ok $10,000. Ako im to uspije "sahranit" ce dobar dio konkurencije.

Brzina punjenja i trajanje baterija su dva kljucna polja gdje su potrebna poboljsanja tehnologije. Kad do toga dodje, (a da ne govorim o solar i drugim mogucnostima kako tehnologija napreduje) to ce biti dodatni korak naprijed.

Marko

pre 9 godina

8 godina pune garancije bez ogranicenja kilometraze i dozivotno besplatno punjenje na njihovim stanicama. Malo li je? Trebace im vremena da dodju do visoke pozicije, a grabe krupnim koracima napred.

obavesten

pre 9 godina

Ovolika garancija za kompaniju koja se tek razvija je u najmanju ruku cudna.Jos je cudnija politika sa svim ovim besplatnim i veoma korisnim stvarima,kao sto je slep,zamenski auto i sl.Nije da se bunim i da je to lose,kao i da ne bih voleo da se i drugi tako ponasaju,nego zato sto nije ekonomski isplativo za kompaniju i na duzi period moze da bude veliko finansijsko opterecenje koje ce na kraju da dovede kompaniju do bankrota.
Mozda i ja lupetam,ali znam da je ovakva usluga u svetu rezervisana samo za najskuplje modele koji kostaju po par stotina ,pa i vise stotina hiljada evra.
Sto se same Tesle tice,rado bih posedovao neki njihov model,ali osim cene u Srbiji je to nemoguce i zbog toga sto je nemoguce registrovati.

dzon travolta

pre 9 godina

kad nam od izduvnih gasova nasa prelepa planeta Zemljica postane nenastanjiva,onda ce te se svi pitati "gde mogu da uplatim pare da mogu da disem?" toliko,ako je samo zamerka novac..

Metropola

pre 9 godina

Kad vidim kako Tesla funkcionira, a tek je u zacetku svog postojanja, onda tek u pravom smislu vidis kako proizvodjaci kradu na automobilima, s preskupim servisima, s prekratkim garancijama.

audi 5cyl

pre 9 godina

Pa i ja moj tablet resetujem zbog bagova ponekad. To je uslovno receno normalno. Tako i kod Tesle izgleda. Najbolje bi bilo omogućiti samom vozaču restart sistema i mirna Bačka.

Sve u svemu, ovaj auto (ali i kompanija) je izuzetno napredan za konkurenciju. Donekle mu po inovativnosti parira Koenigsegg, mada na sasvim drugačiji način.

bindu4

pre 9 godina

Koliko li je oduzeto smart/mercedesu koji se prevrtao u krivinama ... kakve su to sitnice za ovako moderan auto buducnosti. Volim Teslu ...
Sadašnja (auto) industri ubrzano propada. Informacija da cifra od 70% pada prodaje za 2013 u odnosu na prošlu godinu 2012 sa najvećeg tržišta polovnih automobila u Evropi ali moguće i u svetu u Nemačkoj jasan je pokazatelj pravca daljeg kretanja a.industri. Kao tiha voda dolaze elektro, vodinični, solarni i slični...Uz konstataciju da su donekle poslednjim velikim naglim propadanjem svetske ekonomije ali i pomoći kvazi država uspeli pregrupisavanjem još samo neki najveći da se održe i spasu nepromenivši tehnologiju . Oni nam ustvari prodaju već 100 godina stare izume i uzimaju ogromne pare. Meni , verujem i drugima, bi sasvim dovoljno bilo da se kreće max brzinom od 60 km i sa radijusom do tih sadašnjih oko 150 km + brzo punjenje...bez suvišnpog glamura i sa cenom do 3-4000e na dve tri godine...snabdevan tim beskrajnim izvorom energije..

ostj

pre 9 godina

prava kompanija.. ne znam da li ste primetili rec "besplatno" u gotovo svakom odlasku u ovlasceni servis,slep,zamensko vozilo.. a kad odes u bilo koji servis "ovlasceni" kod nas,zamena ulja i filtera izadje 200€ pa pa na gore..kao da rade na raketi, a ne na najobicnijem automobilu... kad bih ima novac,tesla bi bio jedan od glavnih kandidata... svaka im cast na usluzi i brizi o imidzu kompanije,..

Preddy Baer

pre 9 godina

Ova kompanija je tek na pocetku karijere i normalno je da jos ima "decjih bolesti". Ovo je tek prva generacija modela S.

Kada bi se na papir stavile sve decje bolesti koje su Nemci prolazili tokom decenija, malko bi ste drugacije pisali o tome.

Naravno, nikome nije prijatno da da toliko novca i da ima ubrzo probleme. Ali to nije strano ni BMWu, ni Mercedesu ni VWu.

Tesla bar lepo doveze slep vozilo i besplatnu zamenu dok je vozilo u servisu.

neutralac!

pre 9 godina

Realno je da postoje određeni problemi pogotovo jer je upletena gomila elektronike ali ovakve gluposti za automobil koji poprilično košta su sramota.Svima se dešavaju greške,neki ih korektno i na vreme ispravljaju,neki su bezobrazni pa čekaju dok vam istekne garancija ali da mi auto stoji u servisu 2 dana posle samo 25000 km pa i nek košta kao Logan opet bih se iznervirao.Naravno gledajući domaće uvoznike sve ovo je ipak SF priča,jer kad sam jednom tražio zamensko vozilo bilo je kao da sam uputio najgoru uvredu.

:/

pre 9 godina

Au brale... ala to sve kosta. Meni pukla sajla za kvacilo na stojdzi posle 30 godina koriscenja i kostala me neverovatnih 150 dinara i pola sata posla. :/ A zastava je nekvalitetan i los auto (navodno).
Znam da je glupo poredjenje jer teslu kupuju ljudi koji imaju para da ih bacaju sa mosta, ali opet... Po meni je to potvrda da preteranoj kolicini softvera i racunara jednostavno nije mesto u automobilu.

Nije to avion da se vrsi inspekcija posle svakog leta.

zvezdarac

pre 9 godina

@dzoni
Tesla motors je od pre neki dan uveo 8 godina garancije za drive pogon a u tom periodu važenja garancije je neograničen broj kilometara. I ne samo to nego ta garancija važi kako za nove tako i za sve do sada proizvedene primerke bez obzira koliko vlasnika su promenili.

DZoni

pre 9 godina

TO je mali problem u odnosu na ono sto su imali vecina .npr edmunds.com je vec na 11 000 milja morao da promeni ceo drajv sistem ,motor ,inverter,menjac a onda na 19 000 opet moralo da se menja http://www.greencarreports.com/news/1093713_tesla-model-s-drive-unit-replacements-how-big-a-problem .do sad cak 32% model s je moralo da menja ceo drive unit a posto je garancija 50 000 milja posle toga ima da spreme 15 000$ koliko kosta van garancije.
I ja bih voleo elektricni auto ali to je za sad preskupa zezancija a tesli ipak treba malo godina da bi postigao kvalitet da smem i polovan da kupim.

marko

pre 9 godina

Par greskica od firme koja je tek na pocetku?E pa sta?!Duzno postovanje velikom trojcu iz Njemacke,ali ovaj ih Tesla vec sisa u mnogocemu.Toplo se nadam da ce konstruirati i nekakav kompakt koji bi meni ipak bio dostupniji.

marko

pre 9 godina

Par greskica od firme koja je tek na pocetku?E pa sta?!Duzno postovanje velikom trojcu iz Njemacke,ali ovaj ih Tesla vec sisa u mnogocemu.Toplo se nadam da ce konstruirati i nekakav kompakt koji bi meni ipak bio dostupniji.

ostj

pre 9 godina

prava kompanija.. ne znam da li ste primetili rec "besplatno" u gotovo svakom odlasku u ovlasceni servis,slep,zamensko vozilo.. a kad odes u bilo koji servis "ovlasceni" kod nas,zamena ulja i filtera izadje 200€ pa pa na gore..kao da rade na raketi, a ne na najobicnijem automobilu... kad bih ima novac,tesla bi bio jedan od glavnih kandidata... svaka im cast na usluzi i brizi o imidzu kompanije,..

Marko

pre 9 godina

8 godina pune garancije bez ogranicenja kilometraze i dozivotno besplatno punjenje na njihovim stanicama. Malo li je? Trebace im vremena da dodju do visoke pozicije, a grabe krupnim koracima napred.

Preddy Baer

pre 9 godina

Ova kompanija je tek na pocetku karijere i normalno je da jos ima "decjih bolesti". Ovo je tek prva generacija modela S.

Kada bi se na papir stavile sve decje bolesti koje su Nemci prolazili tokom decenija, malko bi ste drugacije pisali o tome.

Naravno, nikome nije prijatno da da toliko novca i da ima ubrzo probleme. Ali to nije strano ni BMWu, ni Mercedesu ni VWu.

Tesla bar lepo doveze slep vozilo i besplatnu zamenu dok je vozilo u servisu.

zvezdarac

pre 9 godina

@dzoni
Tesla motors je od pre neki dan uveo 8 godina garancije za drive pogon a u tom periodu važenja garancije je neograničen broj kilometara. I ne samo to nego ta garancija važi kako za nove tako i za sve do sada proizvedene primerke bez obzira koliko vlasnika su promenili.

Metropola

pre 9 godina

Kad vidim kako Tesla funkcionira, a tek je u zacetku svog postojanja, onda tek u pravom smislu vidis kako proizvodjaci kradu na automobilima, s preskupim servisima, s prekratkim garancijama.

bindu4

pre 9 godina

Koliko li je oduzeto smart/mercedesu koji se prevrtao u krivinama ... kakve su to sitnice za ovako moderan auto buducnosti. Volim Teslu ...
Sadašnja (auto) industri ubrzano propada. Informacija da cifra od 70% pada prodaje za 2013 u odnosu na prošlu godinu 2012 sa najvećeg tržišta polovnih automobila u Evropi ali moguće i u svetu u Nemačkoj jasan je pokazatelj pravca daljeg kretanja a.industri. Kao tiha voda dolaze elektro, vodinični, solarni i slični...Uz konstataciju da su donekle poslednjim velikim naglim propadanjem svetske ekonomije ali i pomoći kvazi država uspeli pregrupisavanjem još samo neki najveći da se održe i spasu nepromenivši tehnologiju . Oni nam ustvari prodaju već 100 godina stare izume i uzimaju ogromne pare. Meni , verujem i drugima, bi sasvim dovoljno bilo da se kreće max brzinom od 60 km i sa radijusom do tih sadašnjih oko 150 km + brzo punjenje...bez suvišnpog glamura i sa cenom do 3-4000e na dve tri godine...snabdevan tim beskrajnim izvorom energije..

stranac

pre 9 godina

Elon Musk je idealist pa ne cudi da je garancija produzena. Covek hoce da sve vise auta budu na elektricni pogon (majka zemlja i priroda iznad svega) pa je nedavno i potpuno otvorio sve patente Tesla motors - svi su potpuno slobodni za koristenje svakom ko zeli da ih upotrebi. Elon Musk je pravi naslednik mog zemljaka Nikole Tesle!

obavesten

pre 9 godina

Ovolika garancija za kompaniju koja se tek razvija je u najmanju ruku cudna.Jos je cudnija politika sa svim ovim besplatnim i veoma korisnim stvarima,kao sto je slep,zamenski auto i sl.Nije da se bunim i da je to lose,kao i da ne bih voleo da se i drugi tako ponasaju,nego zato sto nije ekonomski isplativo za kompaniju i na duzi period moze da bude veliko finansijsko opterecenje koje ce na kraju da dovede kompaniju do bankrota.
Mozda i ja lupetam,ali znam da je ovakva usluga u svetu rezervisana samo za najskuplje modele koji kostaju po par stotina ,pa i vise stotina hiljada evra.
Sto se same Tesle tice,rado bih posedovao neki njihov model,ali osim cene u Srbiji je to nemoguce i zbog toga sto je nemoguce registrovati.

audi 5cyl

pre 9 godina

Pa i ja moj tablet resetujem zbog bagova ponekad. To je uslovno receno normalno. Tako i kod Tesle izgleda. Najbolje bi bilo omogućiti samom vozaču restart sistema i mirna Bačka.

Sve u svemu, ovaj auto (ali i kompanija) je izuzetno napredan za konkurenciju. Donekle mu po inovativnosti parira Koenigsegg, mada na sasvim drugačiji način.

DZoni

pre 9 godina

TO je mali problem u odnosu na ono sto su imali vecina .npr edmunds.com je vec na 11 000 milja morao da promeni ceo drajv sistem ,motor ,inverter,menjac a onda na 19 000 opet moralo da se menja http://www.greencarreports.com/news/1093713_tesla-model-s-drive-unit-replacements-how-big-a-problem .do sad cak 32% model s je moralo da menja ceo drive unit a posto je garancija 50 000 milja posle toga ima da spreme 15 000$ koliko kosta van garancije.
I ja bih voleo elektricni auto ali to je za sad preskupa zezancija a tesli ipak treba malo godina da bi postigao kvalitet da smem i polovan da kupim.

dzon travolta

pre 9 godina

kad nam od izduvnih gasova nasa prelepa planeta Zemljica postane nenastanjiva,onda ce te se svi pitati "gde mogu da uplatim pare da mogu da disem?" toliko,ako je samo zamerka novac..

DinoNYC

pre 9 godina

Za vrlo kratko vrijeme Tesla je postao "igrac" u auto industriji, i svojim insistiranjem na cisto elektricnom vozilu/vozilima "natjerao" velike igrace da se ubrzanije i sami pozabave alternativnim pogonima tipa struja, vodonik itd.

Nova auta su postala izuzetno skupa, cak i ovdje u SAD-u gdje su dosta jeftinija od Evrope (zbog velicine trzista itd.). Zato se i ovde sve vise ljudi odlucuje kupovini polovnih auta. Auto staro 3 godine, ako je ocuvano a ovde uglavnom jesu, je novo auto a cjena mu padne dobrano.

Realno, da hoce, svjetski proizvodjaci mogu sniziti cjene auta (no to nece uciniti dok ih sile trzista na to ne privole). Elektricno auto sa radijusom, kao sto neko dolje rece, od oko 100 milja (160km) i mogucnostcu da preveze 4 osobe i malo prtljaga, te mogucnost punjenja za 15 minuta bi bilo hit vozilo za 90% porodicnih i potreba pojedinaca, uz cijenu od nekih 5000 evra. To je absolutno moguce napraviti, e sad, druga je stvar sto ce se tesko odvici prozivodjaci od profita.

Tesla bi tu mogao da napravi haos. Vec spremaju manji automobil od oko $30,000 dolara (znam nije jos to -to), ali ce mislim onda i vrlo brzo i neki jeftiniji model od ok $10,000. Ako im to uspije "sahranit" ce dobar dio konkurencije.

Brzina punjenja i trajanje baterija su dva kljucna polja gdje su potrebna poboljsanja tehnologije. Kad do toga dodje, (a da ne govorim o solar i drugim mogucnostima kako tehnologija napreduje) to ce biti dodatni korak naprijed.

neutralac!

pre 9 godina

Realno je da postoje određeni problemi pogotovo jer je upletena gomila elektronike ali ovakve gluposti za automobil koji poprilično košta su sramota.Svima se dešavaju greške,neki ih korektno i na vreme ispravljaju,neki su bezobrazni pa čekaju dok vam istekne garancija ali da mi auto stoji u servisu 2 dana posle samo 25000 km pa i nek košta kao Logan opet bih se iznervirao.Naravno gledajući domaće uvoznike sve ovo je ipak SF priča,jer kad sam jednom tražio zamensko vozilo bilo je kao da sam uputio najgoru uvredu.

:/

pre 9 godina

Au brale... ala to sve kosta. Meni pukla sajla za kvacilo na stojdzi posle 30 godina koriscenja i kostala me neverovatnih 150 dinara i pola sata posla. :/ A zastava je nekvalitetan i los auto (navodno).
Znam da je glupo poredjenje jer teslu kupuju ljudi koji imaju para da ih bacaju sa mosta, ali opet... Po meni je to potvrda da preteranoj kolicini softvera i racunara jednostavno nije mesto u automobilu.

Nije to avion da se vrsi inspekcija posle svakog leta.

Milos

pre 9 godina

Svaka cast za auto, ali objediniti sve funkcije na jednom ekranu i ne ostaviti klasicne dugmice/poluge bar za radio, klimu i jos po nesto je velika glupost! Kada je dugme/poluga fizicki opipljiva, ne moram da skrecem pogled sa puta, jednostavno znam gde se nalazi, rukom krenem u tom pravcu i osetim je pod prstima. Kada je ekran u pitanju, to nije izvodljivo.
Nadam se da proizvodjaci nece da krenu da trpaju ekrane zbog nekog hi-tech trenda a da pritom zaborave na funkcionalnost.

Igor

pre 9 godina

@(obavesten, 16. avgust 2014 19:21)
Upravo tako. Ti troskovi bi i toyotu bacili na kolena a ne tamo nekog ko postoji tek nekoliko godina. Njihova (trenutna) sposobnost da servisiraju ovakve troskove moze da proistekne jedino iz ogromne zarade u prodaji. Dok ostali smanjuju marzu da bi prodali vise i donekle to nadoknadjuju kroz servise tesla radi obrnuto. Dere kozu sa ledja a posle daje sve gratis iako je to vec uracunato u cenu visestruko. Pretpostavljam da su morali tako jer bi mnogo lose zvucalo njih da za svaku sitnicu od elektronike traze po par hiljada dolara jer sve to mora da kosta poprilicno. Jer ovaj auto je ceo elektronika, a znamo koliko je ona pouzdana. Dokle ce to tako da ide videcemo.
BTW, bas me interesuje da li bi prosecan srbin ovoliko balavio i velicao ovaj auto brend da se zove bilo kako drugacije a da nije tesla?

mininova

pre 9 godina

Kvaka nece da radi i ostale sitnice? Ovaj VW,GM i ostali povuku milione vozila zbog kvarova koji su opasni po zivot i opet dobiju dobre ocene. Uvek bi pre kupio Teslu nego bilo koji drugi auto,a pogotovo ne bi nikada kupio VW.

Preddy Baer

pre 9 godina

@Igor

Izvini a ko to od proizvodjaca smanjuje marzu?

Smanjuju troskove a cene rastu, kako bi menadzerima isplacivali vece bonuse i finansirali se hiper automobili za bogate (primer Vayron: izrada kosta 4 miliona, prodaju za 1 milion)

covece, Golf se nekada mogao kupiti za 10ak hiljada MARAKA, dakle 5k EUR. danas je klot varijanta (ona sa drvenom klupom pozadi umesto sedista) koliko? 17k EUR. a moras da ih menjas svakih par godina

Mihajlo

pre 9 godina

Neka izbace svu tu silnu struju, kome trebaju elektricne kvake, stavite mehanicke. Uprostite maksimalno sklopove vozila, ipak je tehnologija u zacetku, asto da budalastine negativno uticu na imidz...

bogda

pre 9 godina

Iza Tesle stoji neverovatna američka marketing mašinerija koja po hype-u može da se meri samo sa Apple hype-om.
Bukvalno svakih nekoliko dana da na američkim slobodnim i objektivnim medinijima izađe neka afirmativna vest o tome kako je Tesla sjajan.
Ne zaboravite da je svaki električni automobil (čitaj Tesla), Amerika dotira sa više hiljada dolara kako bi mogao biti konkurentan. Svi ti besplatni servisi, nisu tu zato što Tela ovo radi iz ljubavi već zato da bi se zadržao oreol posebnosti.

T

pre 9 godina

@Preddy Baer Zaboravio si na inflaciju. Golf je nekada bio 22.000 maraka, sada je 22.000 evra. U medjuvremenu je proslo 30 godina, ali ekvivalent tog starog Golfa po velicini i opremi nije novi Golf nego neki Polo sa najminimalnijom opremom (cak i manje od toga jer svaki Polo sada ima air-bag, ABS, servo...) koji ne kosta vise od 11.000 evra. Sto je prilicno tacno 22.000 maraka. A proslo je 30 godina i inflacija je bila 2% godisnje i u Nemackoj. Tako da su sada automobili zapravo jeftiniji nego sto su bili pre.

Anonymous

pre 9 godina

Električni automobili su ćorsokak.
Gorivne ćelije (npr. na vodonik) su prava budućnost.
Tesla-sjajno ime kompanije, ali koncept neodrživ na duže staze.
Btw, besplatno ovo-ono, čim prestanu donacije vlade USA, i kad presuši Muskov novac, eto bankrota. Tako se tržišno ne posluje.
Uostalom, pokazaće vreme.

:/

pre 9 godina

Au brale... ala to sve kosta. Meni pukla sajla za kvacilo na stojdzi posle 30 godina koriscenja i kostala me neverovatnih 150 dinara i pola sata posla. :/ A zastava je nekvalitetan i los auto (navodno).
Znam da je glupo poredjenje jer teslu kupuju ljudi koji imaju para da ih bacaju sa mosta, ali opet... Po meni je to potvrda da preteranoj kolicini softvera i racunara jednostavno nije mesto u automobilu.

Nije to avion da se vrsi inspekcija posle svakog leta.

neutralac!

pre 9 godina

Realno je da postoje određeni problemi pogotovo jer je upletena gomila elektronike ali ovakve gluposti za automobil koji poprilično košta su sramota.Svima se dešavaju greške,neki ih korektno i na vreme ispravljaju,neki su bezobrazni pa čekaju dok vam istekne garancija ali da mi auto stoji u servisu 2 dana posle samo 25000 km pa i nek košta kao Logan opet bih se iznervirao.Naravno gledajući domaće uvoznike sve ovo je ipak SF priča,jer kad sam jednom tražio zamensko vozilo bilo je kao da sam uputio najgoru uvredu.

Igor

pre 9 godina

@(obavesten, 16. avgust 2014 19:21)
Upravo tako. Ti troskovi bi i toyotu bacili na kolena a ne tamo nekog ko postoji tek nekoliko godina. Njihova (trenutna) sposobnost da servisiraju ovakve troskove moze da proistekne jedino iz ogromne zarade u prodaji. Dok ostali smanjuju marzu da bi prodali vise i donekle to nadoknadjuju kroz servise tesla radi obrnuto. Dere kozu sa ledja a posle daje sve gratis iako je to vec uracunato u cenu visestruko. Pretpostavljam da su morali tako jer bi mnogo lose zvucalo njih da za svaku sitnicu od elektronike traze po par hiljada dolara jer sve to mora da kosta poprilicno. Jer ovaj auto je ceo elektronika, a znamo koliko je ona pouzdana. Dokle ce to tako da ide videcemo.
BTW, bas me interesuje da li bi prosecan srbin ovoliko balavio i velicao ovaj auto brend da se zove bilo kako drugacije a da nije tesla?

DZoni

pre 9 godina

TO je mali problem u odnosu na ono sto su imali vecina .npr edmunds.com je vec na 11 000 milja morao da promeni ceo drajv sistem ,motor ,inverter,menjac a onda na 19 000 opet moralo da se menja http://www.greencarreports.com/news/1093713_tesla-model-s-drive-unit-replacements-how-big-a-problem .do sad cak 32% model s je moralo da menja ceo drive unit a posto je garancija 50 000 milja posle toga ima da spreme 15 000$ koliko kosta van garancije.
I ja bih voleo elektricni auto ali to je za sad preskupa zezancija a tesli ipak treba malo godina da bi postigao kvalitet da smem i polovan da kupim.

Anonymous

pre 9 godina

Električni automobili su ćorsokak.
Gorivne ćelije (npr. na vodonik) su prava budućnost.
Tesla-sjajno ime kompanije, ali koncept neodrživ na duže staze.
Btw, besplatno ovo-ono, čim prestanu donacije vlade USA, i kad presuši Muskov novac, eto bankrota. Tako se tržišno ne posluje.
Uostalom, pokazaće vreme.

marko

pre 9 godina

Par greskica od firme koja je tek na pocetku?E pa sta?!Duzno postovanje velikom trojcu iz Njemacke,ali ovaj ih Tesla vec sisa u mnogocemu.Toplo se nadam da ce konstruirati i nekakav kompakt koji bi meni ipak bio dostupniji.

bindu4

pre 9 godina

Koliko li je oduzeto smart/mercedesu koji se prevrtao u krivinama ... kakve su to sitnice za ovako moderan auto buducnosti. Volim Teslu ...
Sadašnja (auto) industri ubrzano propada. Informacija da cifra od 70% pada prodaje za 2013 u odnosu na prošlu godinu 2012 sa najvećeg tržišta polovnih automobila u Evropi ali moguće i u svetu u Nemačkoj jasan je pokazatelj pravca daljeg kretanja a.industri. Kao tiha voda dolaze elektro, vodinični, solarni i slični...Uz konstataciju da su donekle poslednjim velikim naglim propadanjem svetske ekonomije ali i pomoći kvazi država uspeli pregrupisavanjem još samo neki najveći da se održe i spasu nepromenivši tehnologiju . Oni nam ustvari prodaju već 100 godina stare izume i uzimaju ogromne pare. Meni , verujem i drugima, bi sasvim dovoljno bilo da se kreće max brzinom od 60 km i sa radijusom do tih sadašnjih oko 150 km + brzo punjenje...bez suvišnpog glamura i sa cenom do 3-4000e na dve tri godine...snabdevan tim beskrajnim izvorom energije..

obavesten

pre 9 godina

Ovolika garancija za kompaniju koja se tek razvija je u najmanju ruku cudna.Jos je cudnija politika sa svim ovim besplatnim i veoma korisnim stvarima,kao sto je slep,zamenski auto i sl.Nije da se bunim i da je to lose,kao i da ne bih voleo da se i drugi tako ponasaju,nego zato sto nije ekonomski isplativo za kompaniju i na duzi period moze da bude veliko finansijsko opterecenje koje ce na kraju da dovede kompaniju do bankrota.
Mozda i ja lupetam,ali znam da je ovakva usluga u svetu rezervisana samo za najskuplje modele koji kostaju po par stotina ,pa i vise stotina hiljada evra.
Sto se same Tesle tice,rado bih posedovao neki njihov model,ali osim cene u Srbiji je to nemoguce i zbog toga sto je nemoguce registrovati.

Preddy Baer

pre 9 godina

Ova kompanija je tek na pocetku karijere i normalno je da jos ima "decjih bolesti". Ovo je tek prva generacija modela S.

Kada bi se na papir stavile sve decje bolesti koje su Nemci prolazili tokom decenija, malko bi ste drugacije pisali o tome.

Naravno, nikome nije prijatno da da toliko novca i da ima ubrzo probleme. Ali to nije strano ni BMWu, ni Mercedesu ni VWu.

Tesla bar lepo doveze slep vozilo i besplatnu zamenu dok je vozilo u servisu.

Mihajlo

pre 9 godina

Neka izbace svu tu silnu struju, kome trebaju elektricne kvake, stavite mehanicke. Uprostite maksimalno sklopove vozila, ipak je tehnologija u zacetku, asto da budalastine negativno uticu na imidz...

zvezdarac

pre 9 godina

@dzoni
Tesla motors je od pre neki dan uveo 8 godina garancije za drive pogon a u tom periodu važenja garancije je neograničen broj kilometara. I ne samo to nego ta garancija važi kako za nove tako i za sve do sada proizvedene primerke bez obzira koliko vlasnika su promenili.

ostj

pre 9 godina

prava kompanija.. ne znam da li ste primetili rec "besplatno" u gotovo svakom odlasku u ovlasceni servis,slep,zamensko vozilo.. a kad odes u bilo koji servis "ovlasceni" kod nas,zamena ulja i filtera izadje 200€ pa pa na gore..kao da rade na raketi, a ne na najobicnijem automobilu... kad bih ima novac,tesla bi bio jedan od glavnih kandidata... svaka im cast na usluzi i brizi o imidzu kompanije,..

dzon travolta

pre 9 godina

kad nam od izduvnih gasova nasa prelepa planeta Zemljica postane nenastanjiva,onda ce te se svi pitati "gde mogu da uplatim pare da mogu da disem?" toliko,ako je samo zamerka novac..

bogda

pre 9 godina

Iza Tesle stoji neverovatna američka marketing mašinerija koja po hype-u može da se meri samo sa Apple hype-om.
Bukvalno svakih nekoliko dana da na američkim slobodnim i objektivnim medinijima izađe neka afirmativna vest o tome kako je Tesla sjajan.
Ne zaboravite da je svaki električni automobil (čitaj Tesla), Amerika dotira sa više hiljada dolara kako bi mogao biti konkurentan. Svi ti besplatni servisi, nisu tu zato što Tela ovo radi iz ljubavi već zato da bi se zadržao oreol posebnosti.

audi 5cyl

pre 9 godina

Pa i ja moj tablet resetujem zbog bagova ponekad. To je uslovno receno normalno. Tako i kod Tesle izgleda. Najbolje bi bilo omogućiti samom vozaču restart sistema i mirna Bačka.

Sve u svemu, ovaj auto (ali i kompanija) je izuzetno napredan za konkurenciju. Donekle mu po inovativnosti parira Koenigsegg, mada na sasvim drugačiji način.

stranac

pre 9 godina

Elon Musk je idealist pa ne cudi da je garancija produzena. Covek hoce da sve vise auta budu na elektricni pogon (majka zemlja i priroda iznad svega) pa je nedavno i potpuno otvorio sve patente Tesla motors - svi su potpuno slobodni za koristenje svakom ko zeli da ih upotrebi. Elon Musk je pravi naslednik mog zemljaka Nikole Tesle!

mininova

pre 9 godina

Kvaka nece da radi i ostale sitnice? Ovaj VW,GM i ostali povuku milione vozila zbog kvarova koji su opasni po zivot i opet dobiju dobre ocene. Uvek bi pre kupio Teslu nego bilo koji drugi auto,a pogotovo ne bi nikada kupio VW.

Preddy Baer

pre 9 godina

@Igor

Izvini a ko to od proizvodjaca smanjuje marzu?

Smanjuju troskove a cene rastu, kako bi menadzerima isplacivali vece bonuse i finansirali se hiper automobili za bogate (primer Vayron: izrada kosta 4 miliona, prodaju za 1 milion)

covece, Golf se nekada mogao kupiti za 10ak hiljada MARAKA, dakle 5k EUR. danas je klot varijanta (ona sa drvenom klupom pozadi umesto sedista) koliko? 17k EUR. a moras da ih menjas svakih par godina

Milos

pre 9 godina

Svaka cast za auto, ali objediniti sve funkcije na jednom ekranu i ne ostaviti klasicne dugmice/poluge bar za radio, klimu i jos po nesto je velika glupost! Kada je dugme/poluga fizicki opipljiva, ne moram da skrecem pogled sa puta, jednostavno znam gde se nalazi, rukom krenem u tom pravcu i osetim je pod prstima. Kada je ekran u pitanju, to nije izvodljivo.
Nadam se da proizvodjaci nece da krenu da trpaju ekrane zbog nekog hi-tech trenda a da pritom zaborave na funkcionalnost.

Marko

pre 9 godina

8 godina pune garancije bez ogranicenja kilometraze i dozivotno besplatno punjenje na njihovim stanicama. Malo li je? Trebace im vremena da dodju do visoke pozicije, a grabe krupnim koracima napred.

T

pre 9 godina

@Preddy Baer Zaboravio si na inflaciju. Golf je nekada bio 22.000 maraka, sada je 22.000 evra. U medjuvremenu je proslo 30 godina, ali ekvivalent tog starog Golfa po velicini i opremi nije novi Golf nego neki Polo sa najminimalnijom opremom (cak i manje od toga jer svaki Polo sada ima air-bag, ABS, servo...) koji ne kosta vise od 11.000 evra. Sto je prilicno tacno 22.000 maraka. A proslo je 30 godina i inflacija je bila 2% godisnje i u Nemackoj. Tako da su sada automobili zapravo jeftiniji nego sto su bili pre.

Metropola

pre 9 godina

Kad vidim kako Tesla funkcionira, a tek je u zacetku svog postojanja, onda tek u pravom smislu vidis kako proizvodjaci kradu na automobilima, s preskupim servisima, s prekratkim garancijama.

DinoNYC

pre 9 godina

Za vrlo kratko vrijeme Tesla je postao "igrac" u auto industriji, i svojim insistiranjem na cisto elektricnom vozilu/vozilima "natjerao" velike igrace da se ubrzanije i sami pozabave alternativnim pogonima tipa struja, vodonik itd.

Nova auta su postala izuzetno skupa, cak i ovdje u SAD-u gdje su dosta jeftinija od Evrope (zbog velicine trzista itd.). Zato se i ovde sve vise ljudi odlucuje kupovini polovnih auta. Auto staro 3 godine, ako je ocuvano a ovde uglavnom jesu, je novo auto a cjena mu padne dobrano.

Realno, da hoce, svjetski proizvodjaci mogu sniziti cjene auta (no to nece uciniti dok ih sile trzista na to ne privole). Elektricno auto sa radijusom, kao sto neko dolje rece, od oko 100 milja (160km) i mogucnostcu da preveze 4 osobe i malo prtljaga, te mogucnost punjenja za 15 minuta bi bilo hit vozilo za 90% porodicnih i potreba pojedinaca, uz cijenu od nekih 5000 evra. To je absolutno moguce napraviti, e sad, druga je stvar sto ce se tesko odvici prozivodjaci od profita.

Tesla bi tu mogao da napravi haos. Vec spremaju manji automobil od oko $30,000 dolara (znam nije jos to -to), ali ce mislim onda i vrlo brzo i neki jeftiniji model od ok $10,000. Ako im to uspije "sahranit" ce dobar dio konkurencije.

Brzina punjenja i trajanje baterija su dva kljucna polja gdje su potrebna poboljsanja tehnologije. Kad do toga dodje, (a da ne govorim o solar i drugim mogucnostima kako tehnologija napreduje) to ce biti dodatni korak naprijed.