Nedelja, 03.08.2014.

19:30

Vozači dizelaša, grize li vas savest?

Izvor: B92

Vozaèi dizelaša, grize li vas savest? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Skeptik

pre 9 godina

Savremena ekologija se pretvorila u beskrupuloznu manipulaciju zarad uvođenja bezbrojnih novih taksi i povećanja postojećih, pritom zloupotrebljavajući dobronamernu zabrinutost građanstva za životnu sredinu, odnosno zapušujući im usta na taj način. 90% ekoloških "činjenica" kojima operišu državni činovnici je notorna laž, tako da se može reći da je danas ekologija najveća prevara koja nam se servira. Pitanje je koliko če trebati truda i energije da bude raskrinkana, jer su velike pare u igri (neki, poput Dejvida Belamija, već su ostali bez posla jer su pokušali da raskrinkaju "ekološke" prevare).

zmau

pre 9 godina

@Zilijen, ne znam kolko čade te kineske elektrane, ali sam prilično siguran da nisu smeštene nigde u gradu, među ljudima. Takođe Kinezi jesu poznati po tome što udišu otrov, i nema nikakvog razloga da se ozbiljan evropski narod kao što su Britanci, bilo kako ravna sa njima. U Zapadnoj Evropi je teška industrija uveliko izbačena iz gradova, i ostali su automobili kao sada ubedljivo najveći zagađivači gradskog vazduha, i šteta koju oni prave je povelika (makar po evropskim standardima), tako da je savršeno logično da se Boris Džonson pozabavi tim problemom.

Zoran

pre 9 godina

Gri
Normalno je da ulje pocrni, informiši se. A ne da me ne grize ništa nego uživam, ispod 4l na 100km, na autoputu, novi Golf 7
(VW, 5. avgust 2014 09:02)

6 litara na 100 km, na autoputu, 2800 kubika, 200 konja, benzinac. Radi se o Audiju A6 FSI. U zemljama gde se naplacuje taksa za dizelase nema nikakve prednosti voziti dizel, samo steta, jer te gorivo kosta isto a auto drma i bucniji.

PAL

pre 9 godina

Mene grize savest što su nas ovi naši krpelji navadili na "prijateljski" plin iz Rusije, pa su nabili cene! Najskuplje grejanje uz dignut kredit i ne više toliko jeftina vožnja.Hej, bre, sa 70 na 90 dinara! Ali, bitno da je ekološki...
Dzaba cena gasa kad je tu porez i akciza

Zoran

pre 9 godina

" CH je jedina drzava na svetu gde dizel gorivo je skuplje nego benzin!!"

U Americi to vazi decenijama. Holandija isto naplacuje taksu 3 puta vecu za dizelase nego za benzince jer zagadjuju okolinu.

zagor te nej

pre 9 godina

gde je najbolji dizel za moj auto koji ima euro 5 motor(megan 1.9 dci)mislim na kojim pumpama kod nas i od kojeg proizvodjacha-prodavca?unapred hvala na odgovoru!!!

Milan

pre 9 godina

Neko je niže prokomentarisao da je Švajcarska jedina zemlja na svetu gde je dizel skuplji od benzina. Prijatelju gde ti živiš i da li imaš auto, pa kod nas je ED skuplji od benzina već par godina.

Stancos de Pancos

pre 9 godina

S obzirom da se Ne trazi da se Onima sto voze na Benzin SMANjE porezi vec da se Onima sto voze na Dizel Povecaju porezi, ne treba biti puno pametan da se ovo pravilno rastumaci !

Darko

pre 9 godina

Vozite na TNG i resen problem.
(Vozac, 4. avgust 2014 11:12)

Vozim od 2004, ali od kako su kremuli da mu udaraju porez na liksuz, prvi put u životu planiram da kupim dizela. Na žalost kao i uvek ispaštaju građani.

Milos

pre 9 godina

Ko najviše pravi dizelaše? Nemci, i to od jeftinih do skupih automobila. Ako smanje uvoz iz Nemačke više će prodavati svoja vozila jer će biti konkurentniji širem krugu kupaca. Čist račun, briga njih za ekologiju.

error404

pre 9 godina

Engleska stavlja takse tako sto za dizelase povecava taksu za ulaz u grad, sto znaci da ko ne ulazi u centar ne placa. Ima ce uticaj tako sto ce se smanjiti automobili sa ovim agregatom u centru.
Svajcarci naplacuju taksu svim dizelasima, tako sto je taksa stavljena direkno na cenu goriva. CH je jedina drzava na svetu gde dizel gorivo je skuplje nego benzin!!

TNG

pre 9 godina

Mene grize savest što su nas ovi naši krpelji navadili na "prijateljski" plin iz Rusije, pa su nabili cene! Najskuplje grejanje uz dignut kredit i ne više toliko jeftina vožnja.Hej, bre, sa 70 na 90 dinara! Ali, bitno da je ekološki...

Zilijen

pre 9 godina

Negde sam citao, a nije proverena informacija, da svi automobili na svetu zajedno zagadjuju atmosferu koliko jedna ili dve giga termoelektrane u Kini i da je prica o zagadjenju atmosfere na taj nacin jedna velika farsa. Mislim da je pisalo da je procenat zagadjenja od sagorevanja benzina/dizela/TNG-a svega 4% od ukupnog zagadjenja.

analiticar amater

pre 9 godina

Ne grize me savest. Vozim dizelasa koj ije ispunjavao potrebne norme tada kad je proizveden, redovno prolazi tehnicki pregled, ispravan je, i sto bi me grizla savest?
Sto se tice dodatnih poreza, to najmanje veze ima sa ekologijom. U UK postoji toliko ekoloskih taksi, a stlno bi povecavali jos. Tu taksu naplacuju opstine, firme koje prodaju energiju, putna taksa, akciza na gorivo. I sta je rezultat toga? Da je nekome zaista stalo do ekologije, prvo bi zabranio svaki saobracaj u centru Londona osim javnog, ali sta bi onda bogati biznismeni - da elektricnim autobusom dolaze na posao, a ne u svojim ferarijima i porseima ili 8 i 12 cilindricnim limuzinama?

Ne ovo je samo nacin da se uvede jos jedna taksa, koja ce se vremnom povecavati i tako centar Londona pretvoriti u oazu kojoj ce kolima moci da pristupe samo bogati.

Mikajlo

pre 9 godina

Rade li nesto korisno DPF filteri ili je to marketinski trik ?
Kada stojim iza mog dizelasa sa DPF filterom skoro da se i ne osecaju nikakvi izduvni gasovi.Mirise na nekakva alkoholna isparenja i to jedva.

Radovan

pre 9 godina

Najveći zagovornici i realizatori uvođenja dizel motora su oni kojima su dizel izduvni gasovi uništile više vekovne najkvalitetnije šume u Nemačkoj.
Zašto su oni gurali dizel motore?
Jer nemaju ništa drugo da ponude u svetskoj razmeni materijalnih dobara.
Drugi (Ameri) su im razvili mašinstvo, elektrotehniku i hemiju, industrijske grane koje su pokretač ekonomskog,proizvodnog i finasijskog života savremenog društva.
Ovi naši "političari" pričaju pričice o građevinarstvu kao zamajcu privrednih aktivnosti, jer blage veze sa privredom i ekonomijom nemaju veze. Građevinarstvo je posledica uspeha napred navedene tri elementarne ljudske industrijske delatnosti.
A mazut je ruska reč. Nešto fali u "zvaničnoj istoriji" sa kraja 19. veka.

pablo

pre 9 godina

I kod nas su svi zabrinuti... toliko da po kupovini novijeg dizelaša prvo urade skidanje DPF/FAP filtra, pa onda zatvore EGR, pa još skinu i katalizator. Blago prirodi i nama posle toga.

Boro

pre 9 godina

E moj diplomac više me podsećaš na Megatrendovca inače bi iz zdrave logike zaključio da u dizel gorivu ima više teških ugljovodonika (aromati i dr)od benzina gde većinu ugljovodonika čine para fini.Zašto je tng čistiji i od benzina a pogotovo od dizela zato što ima samo mešavinu propana i butana koji su laki ugljovodonici.Inače što su ugljovodonici teži to su kancerogeniji.

lignjoslav

pre 9 godina

Mom dizelu je posle tri godine auspuh i dalje beo i sjajan. To kod benzinaca nema. Savest me ne grize, pogotovo kad vozim iza krševa koji ostavljaju trag kao lignja kad hoće da ubrzaju (to su valjda dizeli kojima duša na auspuh izlazi). A ako u ovoj vesti ima istine onda bi proizvođač morao da ugradi/zameni katalizatore jer je doveo kupce i ostale u zabludu.

Miki

pre 9 godina

Dizelasi emituju 10 puta vise stetnih cestica u atmosferu nego benzinci sto znaci da neuporedivo vise i zagadjuju. CO2 sam po sebi nije stetan jer u atmosferu imamo milijarde i milijarde CO2 . Koliko je dizel prljavije gorivo od benzina ili TNG-a najbolje se vidi kada se menja ulje. Najprljavije je ulje koje se ispusta iz dizelasa, crno je kao mrak, onda zatim iz benzinca, a kad ispustis ulje iz auta koje ide na TNG, ono je cisto kao da si ga pre neki dan sipao.

I umesto da se u Srbiji oporezuju ili vozila koja su luksuzna tj kostaju preko 20.000 eura, ili vozila koja vise zagadjuju tj dizelasi, kod nas se i dalje oporezuju vozila sa vecim kubikazama motora sto nije nikakvo merilo luksuza . Vecina danasnjih luksuznih vozila nosi dizel turbo motore od 2000 kubika , na primer mozete kupiti i Audi A6 i A8 sa motorom od 2000 kubika vredan 60-100.000 eura.

zmau

pre 9 godina

Dilema između dizela i benzina je deplasirana. Vožnja automobila generalno je ubedljivo najštetnij način kretanja (i sa ekološkog i sa još nekoliko aspekata) i pravo pitanje za svakog ko ima svest o ovim problemima je - kako redukovati vožnju automobila. A razlike između ovog i onog pogonskog goriva su u tom širem kontekstu - zanemarive.

All along the Watchtower

pre 9 godina

Sve je to politika, tj preko politike izražen interes naftnih korporacija.
Kao prvo, razvoj dizel motora oko 80ih i 90ih je išao u pravcu da se vrlo lako moglo preći na biodizel, gde je zagađenje minimalno. A prelazilo se upravo najviše u Britaniji. I danas na pumpama u Nemačkoj je u dizelu 10% biodizela. A moglo biti 50% i 100%.
A onda intervencije EU i država preko novih propisa o emisijama teraju proizvođače automobila da naprave dizel motore koji više ne mogu na biodizel, cr, egr, dpf itd. Da ne pričam o pouzdanosti i kilometražama u odnosu na dizele od ranije.

lupus

pre 9 godina

Sustina je da se sirotinji ne da ni vazduha. Ako vas interesuje zagadjenje, zasto ne stimulisete voznju na TNG ili promovisete elektricna vozila. Za sirotinju rikse i GMO, a vi furajte privatne helikoptere, avione, jahte, ferarije (koji ne zagadjuju vazduh i more) i organsku hranu

djole

pre 9 godina

Odredjene cestice izbacuju i veoma popularni benzinci sa direktnim ubrizgavanjem goriva, tako da su cak najavljeni filteri cestica i za njih.
Prema tome, vozite na TNG:)

123

pre 9 godina

Vise zagadjuju benzinci! Raspitajte se. Udji u garazu i upali benzinca ne bi izdrzao 5 minuta,sa dizel motorom upaljenim izdrzao bi duplo vise.

mf

pre 9 godina

e kad sam ovde pisao da te fine cestice razaraju celije poput osiromasenog uranijuma i da ne postoje filteri za njih niko mi nije verovao...nestace dizelasi za 20 godina, bolje reci bice zabranjena njihova proizvodnja

lupus

pre 9 godina

Sustina je da se sirotinji ne da ni vazduha. Ako vas interesuje zagadjenje, zasto ne stimulisete voznju na TNG ili promovisete elektricna vozila. Za sirotinju rikse i GMO, a vi furajte privatne helikoptere, avione, jahte, ferarije (koji ne zagadjuju vazduh i more) i organsku hranu

pablo

pre 9 godina

I kod nas su svi zabrinuti... toliko da po kupovini novijeg dizelaša prvo urade skidanje DPF/FAP filtra, pa onda zatvore EGR, pa još skinu i katalizator. Blago prirodi i nama posle toga.

Boro

pre 9 godina

E moj diplomac više me podsećaš na Megatrendovca inače bi iz zdrave logike zaključio da u dizel gorivu ima više teških ugljovodonika (aromati i dr)od benzina gde većinu ugljovodonika čine para fini.Zašto je tng čistiji i od benzina a pogotovo od dizela zato što ima samo mešavinu propana i butana koji su laki ugljovodonici.Inače što su ugljovodonici teži to su kancerogeniji.

analiticar amater

pre 9 godina

Ne grize me savest. Vozim dizelasa koj ije ispunjavao potrebne norme tada kad je proizveden, redovno prolazi tehnicki pregled, ispravan je, i sto bi me grizla savest?
Sto se tice dodatnih poreza, to najmanje veze ima sa ekologijom. U UK postoji toliko ekoloskih taksi, a stlno bi povecavali jos. Tu taksu naplacuju opstine, firme koje prodaju energiju, putna taksa, akciza na gorivo. I sta je rezultat toga? Da je nekome zaista stalo do ekologije, prvo bi zabranio svaki saobracaj u centru Londona osim javnog, ali sta bi onda bogati biznismeni - da elektricnim autobusom dolaze na posao, a ne u svojim ferarijima i porseima ili 8 i 12 cilindricnim limuzinama?

Ne ovo je samo nacin da se uvede jos jedna taksa, koja ce se vremnom povecavati i tako centar Londona pretvoriti u oazu kojoj ce kolima moci da pristupe samo bogati.

Miki

pre 9 godina

Dizelasi emituju 10 puta vise stetnih cestica u atmosferu nego benzinci sto znaci da neuporedivo vise i zagadjuju. CO2 sam po sebi nije stetan jer u atmosferu imamo milijarde i milijarde CO2 . Koliko je dizel prljavije gorivo od benzina ili TNG-a najbolje se vidi kada se menja ulje. Najprljavije je ulje koje se ispusta iz dizelasa, crno je kao mrak, onda zatim iz benzinca, a kad ispustis ulje iz auta koje ide na TNG, ono je cisto kao da si ga pre neki dan sipao.

I umesto da se u Srbiji oporezuju ili vozila koja su luksuzna tj kostaju preko 20.000 eura, ili vozila koja vise zagadjuju tj dizelasi, kod nas se i dalje oporezuju vozila sa vecim kubikazama motora sto nije nikakvo merilo luksuza . Vecina danasnjih luksuznih vozila nosi dizel turbo motore od 2000 kubika , na primer mozete kupiti i Audi A6 i A8 sa motorom od 2000 kubika vredan 60-100.000 eura.

mf

pre 9 godina

e kad sam ovde pisao da te fine cestice razaraju celije poput osiromasenog uranijuma i da ne postoje filteri za njih niko mi nije verovao...nestace dizelasi za 20 godina, bolje reci bice zabranjena njihova proizvodnja

Mikajlo

pre 9 godina

Rade li nesto korisno DPF filteri ili je to marketinski trik ?
Kada stojim iza mog dizelasa sa DPF filterom skoro da se i ne osecaju nikakvi izduvni gasovi.Mirise na nekakva alkoholna isparenja i to jedva.

djole

pre 9 godina

Odredjene cestice izbacuju i veoma popularni benzinci sa direktnim ubrizgavanjem goriva, tako da su cak najavljeni filteri cestica i za njih.
Prema tome, vozite na TNG:)

Zilijen

pre 9 godina

Negde sam citao, a nije proverena informacija, da svi automobili na svetu zajedno zagadjuju atmosferu koliko jedna ili dve giga termoelektrane u Kini i da je prica o zagadjenju atmosfere na taj nacin jedna velika farsa. Mislim da je pisalo da je procenat zagadjenja od sagorevanja benzina/dizela/TNG-a svega 4% od ukupnog zagadjenja.

zmau

pre 9 godina

Dilema između dizela i benzina je deplasirana. Vožnja automobila generalno je ubedljivo najštetnij način kretanja (i sa ekološkog i sa još nekoliko aspekata) i pravo pitanje za svakog ko ima svest o ovim problemima je - kako redukovati vožnju automobila. A razlike između ovog i onog pogonskog goriva su u tom širem kontekstu - zanemarive.

All along the Watchtower

pre 9 godina

Sve je to politika, tj preko politike izražen interes naftnih korporacija.
Kao prvo, razvoj dizel motora oko 80ih i 90ih je išao u pravcu da se vrlo lako moglo preći na biodizel, gde je zagađenje minimalno. A prelazilo se upravo najviše u Britaniji. I danas na pumpama u Nemačkoj je u dizelu 10% biodizela. A moglo biti 50% i 100%.
A onda intervencije EU i država preko novih propisa o emisijama teraju proizvođače automobila da naprave dizel motore koji više ne mogu na biodizel, cr, egr, dpf itd. Da ne pričam o pouzdanosti i kilometražama u odnosu na dizele od ranije.

123

pre 9 godina

Vise zagadjuju benzinci! Raspitajte se. Udji u garazu i upali benzinca ne bi izdrzao 5 minuta,sa dizel motorom upaljenim izdrzao bi duplo vise.

Radovan

pre 9 godina

Najveći zagovornici i realizatori uvođenja dizel motora su oni kojima su dizel izduvni gasovi uništile više vekovne najkvalitetnije šume u Nemačkoj.
Zašto su oni gurali dizel motore?
Jer nemaju ništa drugo da ponude u svetskoj razmeni materijalnih dobara.
Drugi (Ameri) su im razvili mašinstvo, elektrotehniku i hemiju, industrijske grane koje su pokretač ekonomskog,proizvodnog i finasijskog života savremenog društva.
Ovi naši "političari" pričaju pričice o građevinarstvu kao zamajcu privrednih aktivnosti, jer blage veze sa privredom i ekonomijom nemaju veze. Građevinarstvo je posledica uspeha napred navedene tri elementarne ljudske industrijske delatnosti.
A mazut je ruska reč. Nešto fali u "zvaničnoj istoriji" sa kraja 19. veka.

lignjoslav

pre 9 godina

Mom dizelu je posle tri godine auspuh i dalje beo i sjajan. To kod benzinaca nema. Savest me ne grize, pogotovo kad vozim iza krševa koji ostavljaju trag kao lignja kad hoće da ubrzaju (to su valjda dizeli kojima duša na auspuh izlazi). A ako u ovoj vesti ima istine onda bi proizvođač morao da ugradi/zameni katalizatore jer je doveo kupce i ostale u zabludu.

TNG

pre 9 godina

Mene grize savest što su nas ovi naši krpelji navadili na "prijateljski" plin iz Rusije, pa su nabili cene! Najskuplje grejanje uz dignut kredit i ne više toliko jeftina vožnja.Hej, bre, sa 70 na 90 dinara! Ali, bitno da je ekološki...

Milos

pre 9 godina

Ko najviše pravi dizelaše? Nemci, i to od jeftinih do skupih automobila. Ako smanje uvoz iz Nemačke više će prodavati svoja vozila jer će biti konkurentniji širem krugu kupaca. Čist račun, briga njih za ekologiju.

Milan

pre 9 godina

Neko je niže prokomentarisao da je Švajcarska jedina zemlja na svetu gde je dizel skuplji od benzina. Prijatelju gde ti živiš i da li imaš auto, pa kod nas je ED skuplji od benzina već par godina.

PAL

pre 9 godina

Mene grize savest što su nas ovi naši krpelji navadili na "prijateljski" plin iz Rusije, pa su nabili cene! Najskuplje grejanje uz dignut kredit i ne više toliko jeftina vožnja.Hej, bre, sa 70 na 90 dinara! Ali, bitno da je ekološki...
Dzaba cena gasa kad je tu porez i akciza

Stancos de Pancos

pre 9 godina

S obzirom da se Ne trazi da se Onima sto voze na Benzin SMANjE porezi vec da se Onima sto voze na Dizel Povecaju porezi, ne treba biti puno pametan da se ovo pravilno rastumaci !

Zoran

pre 9 godina

Gri
Normalno je da ulje pocrni, informiši se. A ne da me ne grize ništa nego uživam, ispod 4l na 100km, na autoputu, novi Golf 7
(VW, 5. avgust 2014 09:02)

6 litara na 100 km, na autoputu, 2800 kubika, 200 konja, benzinac. Radi se o Audiju A6 FSI. U zemljama gde se naplacuje taksa za dizelase nema nikakve prednosti voziti dizel, samo steta, jer te gorivo kosta isto a auto drma i bucniji.

Darko

pre 9 godina

Vozite na TNG i resen problem.
(Vozac, 4. avgust 2014 11:12)

Vozim od 2004, ali od kako su kremuli da mu udaraju porez na liksuz, prvi put u životu planiram da kupim dizela. Na žalost kao i uvek ispaštaju građani.

error404

pre 9 godina

Engleska stavlja takse tako sto za dizelase povecava taksu za ulaz u grad, sto znaci da ko ne ulazi u centar ne placa. Ima ce uticaj tako sto ce se smanjiti automobili sa ovim agregatom u centru.
Svajcarci naplacuju taksu svim dizelasima, tako sto je taksa stavljena direkno na cenu goriva. CH je jedina drzava na svetu gde dizel gorivo je skuplje nego benzin!!

Zoran

pre 9 godina

" CH je jedina drzava na svetu gde dizel gorivo je skuplje nego benzin!!"

U Americi to vazi decenijama. Holandija isto naplacuje taksu 3 puta vecu za dizelase nego za benzince jer zagadjuju okolinu.

zmau

pre 9 godina

@Zilijen, ne znam kolko čade te kineske elektrane, ali sam prilično siguran da nisu smeštene nigde u gradu, među ljudima. Takođe Kinezi jesu poznati po tome što udišu otrov, i nema nikakvog razloga da se ozbiljan evropski narod kao što su Britanci, bilo kako ravna sa njima. U Zapadnoj Evropi je teška industrija uveliko izbačena iz gradova, i ostali su automobili kao sada ubedljivo najveći zagađivači gradskog vazduha, i šteta koju oni prave je povelika (makar po evropskim standardima), tako da je savršeno logično da se Boris Džonson pozabavi tim problemom.

zagor te nej

pre 9 godina

gde je najbolji dizel za moj auto koji ima euro 5 motor(megan 1.9 dci)mislim na kojim pumpama kod nas i od kojeg proizvodjacha-prodavca?unapred hvala na odgovoru!!!

Skeptik

pre 9 godina

Savremena ekologija se pretvorila u beskrupuloznu manipulaciju zarad uvođenja bezbrojnih novih taksi i povećanja postojećih, pritom zloupotrebljavajući dobronamernu zabrinutost građanstva za životnu sredinu, odnosno zapušujući im usta na taj način. 90% ekoloških "činjenica" kojima operišu državni činovnici je notorna laž, tako da se može reći da je danas ekologija najveća prevara koja nam se servira. Pitanje je koliko če trebati truda i energije da bude raskrinkana, jer su velike pare u igri (neki, poput Dejvida Belamija, već su ostali bez posla jer su pokušali da raskrinkaju "ekološke" prevare).

123

pre 9 godina

Vise zagadjuju benzinci! Raspitajte se. Udji u garazu i upali benzinca ne bi izdrzao 5 minuta,sa dizel motorom upaljenim izdrzao bi duplo vise.

Radovan

pre 9 godina

Najveći zagovornici i realizatori uvođenja dizel motora su oni kojima su dizel izduvni gasovi uništile više vekovne najkvalitetnije šume u Nemačkoj.
Zašto su oni gurali dizel motore?
Jer nemaju ništa drugo da ponude u svetskoj razmeni materijalnih dobara.
Drugi (Ameri) su im razvili mašinstvo, elektrotehniku i hemiju, industrijske grane koje su pokretač ekonomskog,proizvodnog i finasijskog života savremenog društva.
Ovi naši "političari" pričaju pričice o građevinarstvu kao zamajcu privrednih aktivnosti, jer blage veze sa privredom i ekonomijom nemaju veze. Građevinarstvo je posledica uspeha napred navedene tri elementarne ljudske industrijske delatnosti.
A mazut je ruska reč. Nešto fali u "zvaničnoj istoriji" sa kraja 19. veka.

mf

pre 9 godina

e kad sam ovde pisao da te fine cestice razaraju celije poput osiromasenog uranijuma i da ne postoje filteri za njih niko mi nije verovao...nestace dizelasi za 20 godina, bolje reci bice zabranjena njihova proizvodnja

zmau

pre 9 godina

Dilema između dizela i benzina je deplasirana. Vožnja automobila generalno je ubedljivo najštetnij način kretanja (i sa ekološkog i sa još nekoliko aspekata) i pravo pitanje za svakog ko ima svest o ovim problemima je - kako redukovati vožnju automobila. A razlike između ovog i onog pogonskog goriva su u tom širem kontekstu - zanemarive.

lignjoslav

pre 9 godina

Mom dizelu je posle tri godine auspuh i dalje beo i sjajan. To kod benzinaca nema. Savest me ne grize, pogotovo kad vozim iza krševa koji ostavljaju trag kao lignja kad hoće da ubrzaju (to su valjda dizeli kojima duša na auspuh izlazi). A ako u ovoj vesti ima istine onda bi proizvođač morao da ugradi/zameni katalizatore jer je doveo kupce i ostale u zabludu.

Miki

pre 9 godina

Dizelasi emituju 10 puta vise stetnih cestica u atmosferu nego benzinci sto znaci da neuporedivo vise i zagadjuju. CO2 sam po sebi nije stetan jer u atmosferu imamo milijarde i milijarde CO2 . Koliko je dizel prljavije gorivo od benzina ili TNG-a najbolje se vidi kada se menja ulje. Najprljavije je ulje koje se ispusta iz dizelasa, crno je kao mrak, onda zatim iz benzinca, a kad ispustis ulje iz auta koje ide na TNG, ono je cisto kao da si ga pre neki dan sipao.

I umesto da se u Srbiji oporezuju ili vozila koja su luksuzna tj kostaju preko 20.000 eura, ili vozila koja vise zagadjuju tj dizelasi, kod nas se i dalje oporezuju vozila sa vecim kubikazama motora sto nije nikakvo merilo luksuza . Vecina danasnjih luksuznih vozila nosi dizel turbo motore od 2000 kubika , na primer mozete kupiti i Audi A6 i A8 sa motorom od 2000 kubika vredan 60-100.000 eura.

error404

pre 9 godina

Engleska stavlja takse tako sto za dizelase povecava taksu za ulaz u grad, sto znaci da ko ne ulazi u centar ne placa. Ima ce uticaj tako sto ce se smanjiti automobili sa ovim agregatom u centru.
Svajcarci naplacuju taksu svim dizelasima, tako sto je taksa stavljena direkno na cenu goriva. CH je jedina drzava na svetu gde dizel gorivo je skuplje nego benzin!!

analiticar amater

pre 9 godina

Ne grize me savest. Vozim dizelasa koj ije ispunjavao potrebne norme tada kad je proizveden, redovno prolazi tehnicki pregled, ispravan je, i sto bi me grizla savest?
Sto se tice dodatnih poreza, to najmanje veze ima sa ekologijom. U UK postoji toliko ekoloskih taksi, a stlno bi povecavali jos. Tu taksu naplacuju opstine, firme koje prodaju energiju, putna taksa, akciza na gorivo. I sta je rezultat toga? Da je nekome zaista stalo do ekologije, prvo bi zabranio svaki saobracaj u centru Londona osim javnog, ali sta bi onda bogati biznismeni - da elektricnim autobusom dolaze na posao, a ne u svojim ferarijima i porseima ili 8 i 12 cilindricnim limuzinama?

Ne ovo je samo nacin da se uvede jos jedna taksa, koja ce se vremnom povecavati i tako centar Londona pretvoriti u oazu kojoj ce kolima moci da pristupe samo bogati.

djole

pre 9 godina

Odredjene cestice izbacuju i veoma popularni benzinci sa direktnim ubrizgavanjem goriva, tako da su cak najavljeni filteri cestica i za njih.
Prema tome, vozite na TNG:)

All along the Watchtower

pre 9 godina

Sve je to politika, tj preko politike izražen interes naftnih korporacija.
Kao prvo, razvoj dizel motora oko 80ih i 90ih je išao u pravcu da se vrlo lako moglo preći na biodizel, gde je zagađenje minimalno. A prelazilo se upravo najviše u Britaniji. I danas na pumpama u Nemačkoj je u dizelu 10% biodizela. A moglo biti 50% i 100%.
A onda intervencije EU i država preko novih propisa o emisijama teraju proizvođače automobila da naprave dizel motore koji više ne mogu na biodizel, cr, egr, dpf itd. Da ne pričam o pouzdanosti i kilometražama u odnosu na dizele od ranije.

Zilijen

pre 9 godina

Negde sam citao, a nije proverena informacija, da svi automobili na svetu zajedno zagadjuju atmosferu koliko jedna ili dve giga termoelektrane u Kini i da je prica o zagadjenju atmosfere na taj nacin jedna velika farsa. Mislim da je pisalo da je procenat zagadjenja od sagorevanja benzina/dizela/TNG-a svega 4% od ukupnog zagadjenja.

Boro

pre 9 godina

E moj diplomac više me podsećaš na Megatrendovca inače bi iz zdrave logike zaključio da u dizel gorivu ima više teških ugljovodonika (aromati i dr)od benzina gde većinu ugljovodonika čine para fini.Zašto je tng čistiji i od benzina a pogotovo od dizela zato što ima samo mešavinu propana i butana koji su laki ugljovodonici.Inače što su ugljovodonici teži to su kancerogeniji.

lupus

pre 9 godina

Sustina je da se sirotinji ne da ni vazduha. Ako vas interesuje zagadjenje, zasto ne stimulisete voznju na TNG ili promovisete elektricna vozila. Za sirotinju rikse i GMO, a vi furajte privatne helikoptere, avione, jahte, ferarije (koji ne zagadjuju vazduh i more) i organsku hranu

pablo

pre 9 godina

I kod nas su svi zabrinuti... toliko da po kupovini novijeg dizelaša prvo urade skidanje DPF/FAP filtra, pa onda zatvore EGR, pa još skinu i katalizator. Blago prirodi i nama posle toga.

TNG

pre 9 godina

Mene grize savest što su nas ovi naši krpelji navadili na "prijateljski" plin iz Rusije, pa su nabili cene! Najskuplje grejanje uz dignut kredit i ne više toliko jeftina vožnja.Hej, bre, sa 70 na 90 dinara! Ali, bitno da je ekološki...

Mikajlo

pre 9 godina

Rade li nesto korisno DPF filteri ili je to marketinski trik ?
Kada stojim iza mog dizelasa sa DPF filterom skoro da se i ne osecaju nikakvi izduvni gasovi.Mirise na nekakva alkoholna isparenja i to jedva.

Zoran

pre 9 godina

Gri
Normalno je da ulje pocrni, informiši se. A ne da me ne grize ništa nego uživam, ispod 4l na 100km, na autoputu, novi Golf 7
(VW, 5. avgust 2014 09:02)

6 litara na 100 km, na autoputu, 2800 kubika, 200 konja, benzinac. Radi se o Audiju A6 FSI. U zemljama gde se naplacuje taksa za dizelase nema nikakve prednosti voziti dizel, samo steta, jer te gorivo kosta isto a auto drma i bucniji.

zagor te nej

pre 9 godina

gde je najbolji dizel za moj auto koji ima euro 5 motor(megan 1.9 dci)mislim na kojim pumpama kod nas i od kojeg proizvodjacha-prodavca?unapred hvala na odgovoru!!!

Milos

pre 9 godina

Ko najviše pravi dizelaše? Nemci, i to od jeftinih do skupih automobila. Ako smanje uvoz iz Nemačke više će prodavati svoja vozila jer će biti konkurentniji širem krugu kupaca. Čist račun, briga njih za ekologiju.

Milan

pre 9 godina

Neko je niže prokomentarisao da je Švajcarska jedina zemlja na svetu gde je dizel skuplji od benzina. Prijatelju gde ti živiš i da li imaš auto, pa kod nas je ED skuplji od benzina već par godina.

PAL

pre 9 godina

Mene grize savest što su nas ovi naši krpelji navadili na "prijateljski" plin iz Rusije, pa su nabili cene! Najskuplje grejanje uz dignut kredit i ne više toliko jeftina vožnja.Hej, bre, sa 70 na 90 dinara! Ali, bitno da je ekološki...
Dzaba cena gasa kad je tu porez i akciza

zmau

pre 9 godina

@Zilijen, ne znam kolko čade te kineske elektrane, ali sam prilično siguran da nisu smeštene nigde u gradu, među ljudima. Takođe Kinezi jesu poznati po tome što udišu otrov, i nema nikakvog razloga da se ozbiljan evropski narod kao što su Britanci, bilo kako ravna sa njima. U Zapadnoj Evropi je teška industrija uveliko izbačena iz gradova, i ostali su automobili kao sada ubedljivo najveći zagađivači gradskog vazduha, i šteta koju oni prave je povelika (makar po evropskim standardima), tako da je savršeno logično da se Boris Džonson pozabavi tim problemom.

Stancos de Pancos

pre 9 godina

S obzirom da se Ne trazi da se Onima sto voze na Benzin SMANjE porezi vec da se Onima sto voze na Dizel Povecaju porezi, ne treba biti puno pametan da se ovo pravilno rastumaci !

Darko

pre 9 godina

Vozite na TNG i resen problem.
(Vozac, 4. avgust 2014 11:12)

Vozim od 2004, ali od kako su kremuli da mu udaraju porez na liksuz, prvi put u životu planiram da kupim dizela. Na žalost kao i uvek ispaštaju građani.

Zoran

pre 9 godina

" CH je jedina drzava na svetu gde dizel gorivo je skuplje nego benzin!!"

U Americi to vazi decenijama. Holandija isto naplacuje taksu 3 puta vecu za dizelase nego za benzince jer zagadjuju okolinu.

Skeptik

pre 9 godina

Savremena ekologija se pretvorila u beskrupuloznu manipulaciju zarad uvođenja bezbrojnih novih taksi i povećanja postojećih, pritom zloupotrebljavajući dobronamernu zabrinutost građanstva za životnu sredinu, odnosno zapušujući im usta na taj način. 90% ekoloških "činjenica" kojima operišu državni činovnici je notorna laž, tako da se može reći da je danas ekologija najveća prevara koja nam se servira. Pitanje je koliko če trebati truda i energije da bude raskrinkana, jer su velike pare u igri (neki, poput Dejvida Belamija, već su ostali bez posla jer su pokušali da raskrinkaju "ekološke" prevare).