Četvrtak, 29.03.2012.

08:50

Šta radite kada se upali žuto?

Izvor: B92

Šta radite kada se upali žuto? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

74 Komentari

Sortiraj po:

Bokius

pre 6 godina

Evo danas popodne idem kroz Sr.Mitrovicu,od Rumske malte prema mostu.Iz sporedne ulice,sdesna ulece izlece mladic s besnim autom.Kocim i trubim,ma jok on. A sleper sljunka u susret. I sta sad? "Namestio" se,taman tako da ga slepim otpozadi,i ja opet kriv!
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Moćni rendzer, 11. jun 2013 01:09)

Znam tu raskrsnicu, i tu stalno izleću vozači bez gledanja i onda voze 20km na sat. Za pošiziti!!!

vlada

pre 9 godina

Jedan savet kada vas zaustavi pandur ili već odete kod sudije za prekršaje zbog toga što ste prošli raskrsnicu na žuto svetlo - Nikad ali nikada nemojte da kažete "Jesam prošao sam ali nije bilo teoretske šanse da zaustavim vozilo, a kao što u zakonu kaže, ako ne mogu da stanem smem da prodjem", jer u tom slučaju vam ide kazna, poeni, dozvola itd itd. Uvek će naći način da zaključe da si mogao da staneš i samo pišu kaznu kao da si prošao kroz crveno. Nego kada vas pitaju koje je svetlo biulo na smeaforu samo kažete "Zeleno!" ako oni kažune bilo je žuto/crveno vi kažete "zeleno" i ne popuštajte jer to je jedini način da vam ne oduzmu dozvolu/napakuju kaznu i kaznene poene!

A to da pšrolaskom kroz žuto rizikujete nesreću je nebuloza jer su vsi semafori ovog sveta tako programiran da postoji period od nekliko sekundi (koji je dovoljan da prodjete kroz svaku raskrsnicu) za vreme koga je na svim semaforima crveno svetlo pre nego što se dozvoli prolaz vozilima iz drugog pravca. rizikujete samo ako se u trenutku kadase upali žuto nalazite dovoljno daleko od raskrsnice da možete da ukočite a rešite da uradite suprotno.

Nindža

pre 10 godina

@beograd
"edukovanju vozaca da polako pokrecu vozilo kad se na semaforu upali zeleno a ne kada vozac ispred njih krene (cesto se desava da deseto vozilo dugo ceka da uopste krene, i ako je na semaforu odavno zeleno) - tako se vozi po inostranstvu"
Razumem šta si hteo da kažeš, ali nije baš tako. Mora se držati odstojanje između vozila. Kada bi tako zaista svi vozili, tog odstojanja ne bi ni bilo.

Moćni rendzer

pre 10 godina

Evo danas popodne idem kroz Sr.Mitrovicu,od Rumske malte prema mostu.Iz sporedne ulice,sdesna ulece izlece mladic s besnim autom.Kocim i trubim,ma jok on. A sleper sljunka u susret. I sta sad? "Namestio" se,taman tako da ga slepim otpozadi,i ja opet kriv!

Slobo

pre 11 godina

Kakva je situacija ako vas slika kamera na zutom? Jel neko platio kaznu ako ga je uslikala kamera na zuto? Proletim juce a nije bilo trptanja zelenog

Dejan

pre 11 godina

Prilikom prelaska na raskrsnici gde ne postoji zeleno trepcuce svetlo proso sam na zuto stim da sam ga jedva primetio kad se ukljucilo. Kad se zeleno svetlo ugasilo bio sam na desetak metara od semafora pri brzini oko 40 km nisam mogo bezbedno da zaustavim m/v i odlucio sam da prodjem. Na oko 50 metara sa druge strane semafora zaustavila me policija i napisala kaznu.Moja primedba je bila da ne mogu bezbedno da stanem, sto je uslo u zapisnik, policijski sluzbenik je bio jako ljubazan reko mi je da mi veruje ali zuto svetlo za njega predstavlja prekrsaj bez obzira sto ne postoji zeleno treptajuce i da sam trebao da stanem ako sam mogao.JA ZAISTA NISAM MOGO BEZBEDNO DA ZAUSTAVIM M/V UKOLIKO BIH ODLUCIO DA ZAUSTAVIM M/V VEROVATNO BIH STAO NA SRED RASKRSNICE PRITOM BIH RIZIKOVAO DA ME UDARI M/V KOJE JE ISLO IZA MENE.NE DESAVAJU MI SE OVAKVE SITUACIJE CESTO, ALI AKO BIH PONOVO ODLUCIVAO ODLUCIO BIH ISTO.INACE ZA 17 GOD. VOZNJE NISAM NIKOG UDARIO A PLATIO SAM SAMO JEDNU KAZNU, GDE SAM BIO DELIMICNO KRIV IZMEDJU OSTALOG I STO NISAM TRAZIO SUOCENJE.TREBA MI PRAVNI SAVET KAKO DA POSTUPIM KOD SUDIJE, NARAVNO DA CU RECI ISTINU TO JEST SVE OVO STO SAM NAPISAO DA LI TREBA DA SE POZOVEM NA NEKI ZAKON ILI KAKO REAGOVATI NA IZJAVU POLICAJACA SVODI SE NA REC PROTIV RECI.

beogradjanin

pre 12 godina

Vise od polovine vozaca u Beogradu ne zna gde treba da ide kada se upali zuto svetlo.Na primer ,znaju jedan jedini put do mirjeva i nedao Bog da ih neko skrene sa tog puta, jer su gotovi izgubljeni su u svemiru.

Ivan

pre 12 godina

Beograd, Badnje vece, oko 19, led po putu, vozim ne preko 40, imam nove Michelin zimske gume i ABS. Nisam primetio trepcuce zeleno, nego zuto, i to na 10m od semafora, veeelika raskrsnica, ali u tom trenutku prazna (koliko u panici primecujem) osim jednog vozila, iza mene na par metara. Odlucujem da prodjem, otkud znam kakve su mu gume/kocnice, usredsredim se na levo i desno, stvarno nikog, sve OK. Odmah iza raskrsnice, rotaciono, vozilo iza mene bio policijski kec - kaznise me. Platio minimalnu kaznu, sudiji, par meseci kasnije. Mislim da je ispravnije bilo njih kazniti, sta ce na 3m iza mene po ledu? A da sam neiskusan, priznajem, trebalo je svadjati se i ne potpisati nista, pa na sudjenje...

beograd

pre 12 godina

Gospodin Okanovic bi, osim sto trosi energiju tumaceci odredbe zakona koji se ne primenjuje kako treba mogao da se pozabavi ispravljanjem nelogicnosti u zakonu i realnoj bezbednosti u saobracaju - ukazujuci na clanove koji se ne mogu primeniti u praksi ili koji bivaju zloupotrebljeni zbog prevelikog poverenja policijskim sluzbenicima koji to poverenje zloupotrebljavaju u praksi.

Takodje, komitet za bezbednost saobracaja bi mogao da se pozabavi kampanjom ukidanja nelogicnih ogranicenja, sinhronizacijom semafora (pogledajte npr raskrsnicu kod bivseg "verana" - Ugao Takovske, Cvijiceve i Carlija Caplina - kada se upali zeleno iz "Carlija Caplina", i dalje je zeleno ovima koji se spustaju niz takovsku i blokiraju raskrsnicu - a zeleno iz "Carlija Caplina" traje svega nekoliko sekundi.

Ili npr uao Cvijiceve i Zdravka Celara, (postoji i kamera), gde semafor nekada trepce zeleno, a nekada samo menja iz zelenog u zuto. Prolazim tuda svaki dan, i ovo mi je vrlo upadljivo.

Da ne pricam o organizovanju neke kampanje kaznjavanja upotrebe mobilnog tokom voznje (svakodnevna pojava), edukovanju vozaca da polako pokrecu vozilo kad se na semaforu upali zeleno a ne kada vozac ispred njih krene (cesto se desava da deseto vozilo dugo ceka da uopste krene, i ako je na semaforu odavno zeleno) - tako se vozi po inostranstvu.

Mnogo ima nelogicnosti i pogresnih stvari koje niko ne resava. Najlakse je sedeti u komitetu i primati platu iz budzeta, usput odgovarati na novinarske intervjue bez da su ista konstruktivno/pametno rekli. Ovo je i novinarska krivica, jer i oni zmure i izbegavaju da postave PRAVA pitanja.

Vidjam cesto

pre 12 godina

Shvatam zasto beogradjani trube kada se posle crvenog upali zuto,da bi brze krenuli, ali ne shvatam zasto trube dok je jos uvek crveno, a raskrsnica puna automobila iz drugog pravca.

€_€

pre 12 godina

o ovome mozemo da pricamo jedino ako se svi semafori ospospbe za trepcuce zeleno, realno, ljudi voze 60-70 km/h po gradu gde je dozvoljeno 50, i to radi 90% vozaca, i nije bezbedno kociti sa te brzine u nekih 30-50 metara, kad postoji trepcuce zeleno, mnogo je lakse proceniti situaciju

aaaaaaaaaaa

pre 12 godina

Ubacim u prvu i cekam zeleno isto tako usporim ukoliko ne znam da li ide na zeleno ili na crveno ako ide na zeleno rokam ga u drug neki put i u treci a ako ide na crveno stajem NE ZURIM KAO STO VECINA ZURU ZATO STO CU STICI NA TO MESTO BILO KOJOM BRZINOM DA IDEM JA STIZEM PA STIZEM sem ako ne otegnem papke mislim riknem ili ti da to moderno kazem budem u shatdown ili ako me lupi jedan infarkt za one malo modernije DA se resetujem

pele

pre 12 godina

u saobracaju samo strpljivo.Cesto vidim ''vozače'' koji prolaze raskrsnice rizično,jure,upadaju u ''makazice'',ne upale žmigavac,a skrenu,ili ne upale a skrenu,...uskoše sa parking mesta ili iz sporedne ulice rizikujući sudar,jer vozilo iz glavne ulice mora da koči,a onda kroz 50-100m skrene na novi parking ili ispred kuće???Pa kud žuri?Neko može da pogine zbog 2-3 sekunde koje budala neće da čeka?!I na semaforima je su u pitanju sekunde,a opet se rizikuju životi.Što je najgore igraju se sa tuđim životom,te bi ih trebalo najstrože kažnjavati,jer život je jedan,a izgubiti ga prelazeći ili prolazeći raskrsnicu na zeleno,jer nekome se žuri je više nego žalosno i tragično.

dragan

pre 12 godina

@Milan
Prilicno komplikovan nacin da se iskaze teza da se u mnogim zemljama prolazak na zuto ne kaznjava. U SAD je generalni princip da ne postoji iskljuciva krivica za saobracajni incident, nego podeljena (vrlo pragmaticno, naravno da je to saobracajno najstarija nacija), pa je tvrdnja sa kraja Milanovog teksta verovatno karikirano shvatanje nekog konkretnog dogadjaja. Sve ostalo je OK, ne znam samo zasto sam se, citajuci sve to, setio teze da nijedan sociopata o sebi ne misli da je sociopata.

Milan

pre 12 godina

Imam samo prekore za sve ove "savesne"...

Pravila ponašanja u saobraćaju su praktično ista u celoj Evroaziji - na crveno se ne sme proći, a žuto služi da se vozilo bezbedno zaustavi.

Bezbedno zaustavljanje znači obraćanje pažnje na druge učesnike u saobraćaju, što većina vozača ne čini, nego se ponašaju kao da su sami na drumu.

Zeleno je znak za prolaz, i kočenje na zeleno (pa sve i neka trepće do mile volje) bi trebalo da bude sankcionisano mnogo strože, jer sociopate koji to rade predstavljaju smetnju odvijanju saobraćaju i ugrožavaju drugima život i imovinu.

Isto tako sam primetio da je simptomatično za sve te pravednike koji staju na zeleno, voze 50 (ali će vrlo rado dodati gas kad neko pokuša da ih pretekne) i slično - da gotovo nikad neće stati da propuste autobus ili pešaka. Makar ovi po Beogradu.

Znači bitno je samo da JA prođem, JA sam u pravu, JA uterujem zakon iako me niko nije za to ovlastio, a ako ikoga ubijem ili oštetim, to je samo njihova greška.

Takvima je mesto u gorepomenutom autobusu, ne za volanom.

I još jedna sitnica - u SAD (naciji koja živi u automobilima) je kažnjivo zaustaviti se na žuto ukoliko vozilo iza ne može da se zaustavi: onaj ko na ovakav način izazove sudar, kriv je iako ga udare otpozadi. Mislim da je i nama potreban i ovaj aspekt zakona i njegovog sprovođenja.

dragan

pre 12 godina

Prolazak na crveno je vrlo drasticno tretiran kaznenim odredbama. Kada bi zakonodavcu i policiji stvarno bilo stalo do bezbednosti, onda bi se ova kazna primenjivala samo za prolazak u sred crvenog, npr dasa u skupim kolima koji obidje kolonu, baci pogled i "bezbedno" prodje raskrsnicu, a ne bi se toliko energije trosilo na raspravu o kocenju i nekocenju na zuto. Ne mislim samo na ovaj forum, nego na realne situacije, komunikaciju sa policajcima i sudijama za prekrsaje. Ja licno nemam losih iskustava sa policajcima, uglavnom je sa njima moguc razgovor, mislim stvarno razgovor a ne dogovor, mada ima i toga.
Od kolege koji zivi u Sloveniji sam cuo da je tamo trepcuce zeleno ukinuto pre par godina, jer vecina samo doda gas. Dovoljo dugo zuto i razumna policija, to je verovatno resenje u civilizovanim zemljama.

myname

pre 12 godina

prolazim na žuto kad god mogu.. :D
tačno je da u beogradu važi pravilo, ako stojiš na crvenom, kada se prebaci na žuto - ko poslednji svirne magarac.. mada retko kad vozim po bg, a u ostalim gradovima su vozaci mnogo strpljiviji i tolerantniji -

Spectator

pre 12 godina

Da bi mogli da se bavimo pitanjem da li sme ili ne sme da se prolazi na žuto, prvo moramo da standardizujemo način rada SVIH semafora, bilo gde! Dakle, ili svi imaju trepćuće zeleno, koje traje tačno propisano vreme, posle čega dolazi žuto, opet tačno propisanog trajanja, ili svi imaju SAMO žuto, koje sada mora duže da traje, da bi nam dalo šansu da stanemo, ali ne može malo ovako, malo onako! Bez toga, nemojmo se zamajavati nečim što je izgleda postalo pitanje umetničkog dojma, a ne jasnih tehničkih uslova rada, na kojima se onda temelji propis. Toliko.

Mare

pre 12 godina

U Beogradu vaze sledeca pravila

Kad nailazis na raskrsnicu a na semaforu je zeleno pomeni sve svece i tri puta se prekrsti pre nego sto udjes u raskrsnicu, ako stojis na crvenom duze od dvadeset sekundi i prvi si na semaforu izivruj pomalo i budi spreman svaki cas da krenes jer iza tebe ima uvek jos vozila a glavno pravilo glasi NA ZUTO KO POSLEDNJI SVIRNE MAGARAC, pa da vidis kad legnu na sirenu sto ne kreces a zuto na semaforu.

vlada

pre 12 godina

Žuto nije problem ako mu prethodi trepćuće zeleno. Problem su semafori koji nemaju trepćuće zeleno, i meni nikako nije jasno zašto je toliko teško reprogramirati te semafore da imaju trepćuće zeleno! Ima sve više ovih sa trepćućim zelenom i jako je lako voziti kad je takav semafor, ali onda kada naidjete na neki koji nema tu opciju nastaju problemi jer ste navikli na treptanje zelenog pre paljenja žutog! Nadležni treba prvo sve semafore u srbiji da reprogramiraju a onda tek da nas klepaju po usima!

I da sta radim?
ako vozim svoji auto sa dovoljno konja i procenim da mogu bezbedno da prodjem kroz raskrsnicu na Žuto, uvek vratim u drugu i potpim gas. Kada vozim juga ondakočim i molim boga da me neko ne odvali od pozadi...

Violeta

pre 12 godina

Vozac sam 17 godina, veoma savestan. Kad je trepcuce zeleno u pitanju, kocim cim krene, osim ako nisam u neposrednoj blizini raskrsnice. Ako sam malo dalje, ne dajem gas, vec usporavam, a to me cesto kostalo zivaca jer me vozaci iza psuju. Bila sam u prilici da je tip u dzipu iza glasno pretio da ce mi polomiti noge jer zbog mene nije mogao da prodje na zuto...Uvek obratim paznju na semafor za pesake na raskrsnicama, njihovo crveno se pali pre naseg zutog i to mi je znak da mi se raskrsnica zatvara. Problem je sto, pored bezbednosti, moram da razmisljam o kazni, pa vagam u tim sekundama. S druge strane, najveci problem su vozaci koji prolaze kroz crveno, a oni su najcesce pokriveni debelim vezama.

Растерати .овнавом мотком

pre 12 godina

Одлучио сам да полупам што више камера по граду и да пролазим и на црвено убудуће!!!

Могли би надлежни да раде свој посао и да ускладе семафоре у Београду. Они чекају неку донацију за то, коју ћемо ми после да враћамо.

MixajloN

pre 12 godina

Može se bar otprilike proceniti kada će se upaliti žuto:
Ja recimo bacim pogled na paralelni semafor za pešake i on se najčešće pali 3 sekunde pre nego što se meni upali žuto. To posebno na velikim raskrsnicama, jer se semafori za pešake projektuju tako da i najsporiji pešaci mogu bezbedno preći raskrsnicu. Ako se pešacima upalilo crveno, već tada procenjujem na kojoj ću udaljenosti od semafora biti kada se meni upali žuto. Opet je to stvar procene, ali bolje je sa procenom početi još dok je upaljeno zeleno, nego kada se već upali žuto.
Ipak postoji i jedan jako mali procenat semafora na kojima se ovo ne može primeniti. Ali mislim da je ova taktika i pored toga dobra i da može donekle zameniti trepćuće zeleno.

NS

pre 12 godina

Bezobrazluk je svakako, ali to "njima" i odgovara...
Npr.u NS je svuda trepcuce zeleno i vozac se prosto navikne...i ima vremena da stane..
Onda taj isti vozac odeu Beg gde nema toliko tepcuceg zelenog i nije navikao na tzv.brzu promenu na semaforu...i jednostavno nema vremena sa stane!
I nakon toga ode u inostranstvo gde je dozvoljeneo kroz zuto...I onda se desi taj isti vozac po navici "sedne kao konj" na kocnicu na trepcuce zeleno usred usred Slovenije ili Austrije gde mu svi po spisku....mater i ostale...i sad ti objasni zasto si stao i ugrozio SVE tamo u saobracaju!!!
Zasto Srbija mora UVEK da bude DRUGACIJA?!?!?

evoIX

pre 12 godina

Sta radim kad se upali zuto? Pedal to the metal! Salim se. Ako ima trepcuce zeleno, procenim da li stizem da prodjem pre zutog, pa mozda malo ubrzam. Ako nema trepcuceg, opet se svodi na slobodnu procenu koja zavisi od brzine kretanja i ostalih ucesnika u saobracaju, guzve itd.

Goran S.

pre 12 godina

Brate jedva skupih za nove gume plocice i paknove, ako napravite neki nagradni fond za savesne vozace i nagradite revnosne stajace na zutom, jer mozete samo ako hocete s obzirom na toliku pokrivenost kamerama, mozda i ljudi pocnu redovno se zaustavljati na zuto umesto po gasu.
Mozda treba uvesti belo umesto zutog svetla, mnogi u ovom gradu vole na belo...(da se malo nasalim) A verujem da bi bilo efekta, mnogi bi se zaustavili trenutno, jer bi pomislili da ce se od nekle pojaviti tramvaj ha ha ha...

dragan

pre 12 godina

Nesavrsenost zakona policajci su uvek ispravljali prostim pisanjem prijave za crveno, zutog nikada nije bilo u prijavama. Realno gledano, on stoji posle raskrsnice, i stvarno vidi vozilo kako prolazi na crveno, prevelika abstrakcija je mogucnost da je vozilo uslo na zuto, a ponekad jos i na zeleno... Po potrebi se poteze ono "ne smes u raskrsnicu ako nisi siguran da mozes da izadjes", npr pri skretanju levo ili iznenadnoj pojavi pesaka pri skretanju desno.

Prost

pre 12 godina

Danas sam na semaforu kod TC Ušće video lakši sudar dvojice taksista zbog žutog svetla. Prvi je baš oštro zakočio, drugi je bio blizu i nije stigao da na vreme stane. Na sreću jedina šteta je bio nosač zadnje tablice. Tablica je preživela.

nebitan

pre 12 godina

U USA recimo, nema zutog kad se menja sa crvenog na zeleno...a kad se menja iz zelenog u crveno- zuto traje izmedju 3-7 sekundi, zavisi od velicine raskrsnice. To daje poprilicno dosta vremena da ocenis da li ces proci ili da kocis.uglavnom - zuto ovde znaci prolaz.

Zoran

pre 12 godina

Citajuci sve ove komentare, ne mogu da ne zakljucim da je narod vise nego revoltiran, ne time da li treba ili ne proci na zuto svetko na semaforu, vec time da je sve jedno da li je ili nije prosao, jer to zavisi od "onog tamo" sto ga ceka, a on je Zakon!
Da je to tako, dokaz je to sto "normalne" ljude, "cimaju" za svasta pa i za, eto to zuto...A bahate vozace, u koje ubrajam i vozace GSP-a, vozace, autobusa, i tramvaja, niko ni da opomene za prolazak kroz "DEBELO CRVENO".Hajde da vidim koji ce se policajac usuditi da zaustavi Audi, dzip ili tako nesto sa zatamnjenim staklima???
I moram malo da "skrenem" pricu, a da ostanem u domenu iste.
Ima semafora cije se svetlo ne vidi sve dok ne dodjete do njega, stanete, izadjete iz kola i pridjete da vidite...sta "gori". I to nikome ne smeta.
Drugo, zasto niko nije pokrenuo pricu o tome kada policajac sme da vas zaustavi? Vreme dorucka, vreme rucka ili vecere, ne bi smelo da bude razlog da vas policija zaustavi s obrazlozenjem da rade "rutinsku kontrolu".Kakva rutinska kontrola i koga briga odakli i gde idem.
Morao se u Zakonu napisati clan koji bi dozvoljavao policiji da vas zaustavi SAMO, i naglasavam, SAMO ako ste napravili neki prekrsaj. A onda, policajac koji vas nabedi da ste prosli kroz crveno, a niste, dobije ...otkaz.
I jos jedan, po meni, propust u Zakonu o saobracaju. "Uslovna desna zelena strelica" bi morala da bude postavljena, bar na 80% raskrsnica u gradu. Ali, ko u ovoj zamlji racuna na potrosnju goriva? Vlast, ocigledno, jer joj je u interesu da narod potrosi sto vise ovog jadnog i preskupog goriva.

shomi05

pre 12 godina

Šta radim kada se upali žuto?
Ako procenim da mogu da stanem bezbedno pre raskrsnice, ili taj semafor ima aparat za slikanje (u modu u inostranstvo) onda stanem. Ako me ovaj pozadi udari, krivica je njegova. Nije prilagodio brzinu i rastojanje na saobroćaj.
U suprotno, dajem gas i prolazim.
Zakon dozvoljava da se predje na zuto.

dzigi

pre 12 godina

Kako ja da znam "metražu" iz kola u pokretu, da li iko zna dok se kreće brzinom od 50kmh koliko je to 30 ili 10m? Možda da obeleže tih 30m pre svakog semafora nekom crvenom linijom?

micko

pre 12 godina

i kako ja da znam gde je tih 35m pre semafora? obeležite linijom, pa da znam da li da kočim ili ne. isto tako, ako kamera snimi da sam pre te linije išao sporije nego pošto sam je prošao, a na semaforu je upaljeno žuto, onda sam kriv. sve ostalo - nisam. rešen problem.

Darko

pre 12 godina

@driver. Stvarno mi nije jasno da te za tri meseca zaustavljaju toliko puta, mozda nije problem u njima. Vozim 20 godina, kada su me zaustavljali, bilo je zbog prekrsaja koji sam ucinio. Novac mi nikada nisu trazili, uglavnom sam im sam nudio i kada bi prihvatili "nagodbu" odlazio bih veoma zadovoljan. Najbolje bi bilo da okacis te snimke negde i da das link, da mozemo svi da se uverimo u to i da skrenemo paznju ljudima iz policije. Nadam se da ti nisi prodavac tih uredjaja.

Aleksandar

pre 12 godina

Da bi se pricalo o svetlosnoj signalizaciji, potrebno je znati istoriju iste. U pocetku nije bilo zutog svetla (postojao je naravno vremenski interval kad je svima crveno) pa su se onda desavale stvari iz teksta: upali se crveno, vozac naglo na kocnicu i zavrsi ili na sredini raskrsnice, ili mu vozac automobila iza njega postane suvozac. Zbog toga je i uvedeno zuto svetlo - da upozori nailazece vozace da nailazi crveno svetlo na kome obavezno i bez izuzetka moraju da stanu, a ne da se tretira kao samo crveno svetlo (zato interval u kome svi imaju crveno svetlo jos uvek postoji). Korisni kolateral je u tome sto u obrnutom redosledu najavljuje zeleno svetlo te priprema vozace da krenu i time ubrzava saobracaj.

I sve je to lepo funkcionisalo (i tako i funkcionise u vecini normalnih drzava na svetu) dok nekome nije palo na pamet da eto, iju sramote, ima onih koji ce radije da nagaze gas kad vide zuto svetlo, nego da koce i cekaju svoj red - nije vazno to sto i dalje ti vozaci, pa makar bili i bahati, nikoga ne ugrozavaju (u normalnom smeru raskrsnice je crveno svetlo sve vreme), vazno je da su nekom smetali i da se javila mogucnost da se dodatno izbiju novci iz dzepa vozacima, i hop-la, eto zakona.

Ali, ne lezi vraze, time se opet stvorio problem koji je bio i na pocetku uvodjenja svetlosne signalizacije - to sto razliciti ljudi razlicito procenjuju situaciju, te ce neki bez obzira na brzinu, blizinu vozila iza njih, uslove na kolovozu itd. - da naglo zakoce videvsi zuto u strahu od kazne, i time ili da - ma nije moguce! - zavrse na sred raskrsnice ili dobiju novog suvozaca. Ili oba.

I eto, tako napravismo ceo krug i vratismo se odakle smo i krenuli, isti problem, isto odstojanje, samo sad imamo tri umesto dva svetla. I kako onda resiti problem? Pa naravno, ljubi ih mama u pametne glavice, novo svetlo! Dobro, nije bas skroz novo svetlo, vec rezim treptuceg zelenog, koje sluzi ama bas istoj svrsi kojoj je sluzilo i zuto svetlo pre toga, a pre nego sto smo poceli da se pravimo pametni. I za sad to kao resava problem, al' to svetlo jos nije ni pomenuto u zakonu, niti implementirano na svim semaforima, a kad ga ubace u zakon pre ili kasnije ce proci i kao zuto - crveno ce ostati crveno, zuto ce postati crveno (sem u situaciji ako ste dovoljno lepi po slobodnoj proceni saobracajnog policajca), treptuce zeleno ce biti ono sto je sad zuto (sto ce reci crveno, sem ako ne tutnete koju crvenu saobracajnom policajcu) i onda cemo da smisljamo jos jedno novo svetlo da resi problem koji smo sami napravili... I tako dok nam semafori ne budu ogromni displeji sa 16 miliona boja.

O tome da svaki zakon podlozan interpretaciji i subjektivnom utisku nekog sluzbenika nema veze ni sa pravom ni sa pravdom, kao i o tome da je skandalozno uopste reci "da se (crveno svetlo) uključuje najčešće tri sekunde posle žutog svetla" - Najcesce! Molim?! I ocekujete onda da vozaci mogu kredibilno da procene sta im je ciniti kad cak nije ni vremenski interval UVEK isti? - ili o tome sto i to `novo` treptuce zeleno svetlo negde trepce dva puta, negde tri puta, negde pet puta, kako se kome cini da je logicno - o tome nekom drugom prilikom. Dosta je i ovo napisanog. Kakvi ljudi nam uredjuju saobracaj, dobro je sto i ovoliko malo ginemo. To sto mnogi ljudi ne znaju da voze i sto nam je saobracajna (a i svaka druga) kultura tik iznad nultog podeoka, to je jos i mali problem u odnosu na to koliko su nam nekompetentni uredjivaci saobracajnog zivota.

spasic

pre 12 godina

samo da potvrdim za majorku, na zuto (treptuce cini mi se) se uveliko prolazi i to bez oklevanja, a kod nas je uvek stresna situacija, dal ce murkan da iskoci iz zbunja ili ce otpozadi neko da te pokupi...

fuck da police

pre 12 godina

Samo u Srbistanu moze da se desi da kad se pali zuto da treba da krenes, ovi iza tebe sviraju, jer si vec trebao da budes u brzini i da kreces. Nervozan neki narod...

Nezaposlen

pre 12 godina

Kao neko ko projektuje semafore da iznesem i svoje misljenje. Prolazak kroz zuto u Srbiji je bezbedan jer se zastita racuna od kraja zutog (u nekim drugim zemljama nije tako) zato kod nas nema potrebe za trepcucim zelenim, jer kada ljudi vide da trepce oni ubrzaju i ne mogu se normalno zaustaviti na zuto, a i rizikuje se da vas onaj otpozadi ne udari jer je drugacije procenio. Trepcuce zeleno potice iz zemalja gde se zastita racuna od kraja zelenog. Inace kod nas duzina zutog zavisi od maksimalne dozvoljene brzine i obuhvata vreme za reakciju vozaca i vreme potrebno da se zaustavi automobil.

Andrija

pre 12 godina

"U Upravi saobraćajne policije kažu da zakon ne poznaje razliku između dve vrste semafora"
Ne znam da li zakon treba da poznaje razlike izmedju ove dve vrste, ali ja ih jako dobro uocavam, a pretpostavljam i drugi vozaci. Sve je ok dok se krecem dobro poznatom trasom i gde znam tacno koji je semafor novi, a koji stari. Ali kada idem nepoznatom trasom i naletim na stari semafor (a svi smo se vec navikli na trepcuce zeleno) i najednom bez najave iskoci zute dozivim pravi psihicki stres. Nemojte molim Vas da mi govorite o proceni brzine i ostalim stvarima (kad covek u dve sekunde da proveri ima li nekog iza i sl.), jer sve je to moguce samo kada znate vrstu semafora na koji nailazite.
Zakljucicu sa konstatacijom da nikada nisam prosao na zuto kroz semafor sa trepcucim zelenim, jer je ono danas ima funkciju nekadasnjeg zutog svetla (da li da stanem ili produzim), i tu vec mozemo govoriti o proceni. Apsolutno se slazem da treba kaznjavati prolazak kroz zuto, ali dajte onda i sve semafore unificirajte i zamenite novim sistemom sa trepcucim zelenim. Ako to uradite slobodno zamenite zakon i izbacite paragraf zakona koji govori o odstupanjima od pravila da je prolazak kroz zuto zabranjen.
Molim gore navedene dve institucije da odrade studiju i naprave statisticku analizu broja udesa pre i nakon uvodjenja novih semafora. Jer garantujem da se broj udesa povecao, jer ponavljam: sami znate kakav je stres kada Vam iskoci zuto gde ga niste ocekivali.

toma

pre 12 godina

Gospodin Okanovic je zaboravio da ne mozemo u isto vreme da obratimo paznju na kratere na putevima i sematore.Izvinjavam se onima sa oftamoloskim problemima. Resenje je da cela Srbija bude razroka.

NS

pre 12 godina

Dobro sam zapamtio kada mi je ujak jednom pricao da je bio u Nemackoj i da mu je na kucnu adresu stigla kazna zato sto je izbacio cigaru kroz prozor automobila na autoputu. Na sve nacine je pokusavao da eskivira placanje kazne, dok mu nisu rekli: Zasto bi jedan Nemac lagao i trosio svoje vreme na nesto sto nije istina, tj. zasto bi lagao"? I naravno da je morao da plati kaznu, sto je i ucinio.

Driver

pre 12 godina

Investirajte kao i ja nekih 4.500 dinara u ovo:

http://www.blueberry-eu.com/main.php?action=filter&group=prod&producer=camera&subgroup=hdcam

Ima po svim vecim radnjama... U poslednja skoro 3 meseca koliko imam ovu kameru, 6 puta su saobracajci pokusali da mi pisu lazne prijave za prolazak na zuto. Svaki put sam rekao pisite i dajte mi da upisem u zapisnik da ste hteli mito, sto cu sa snimkom da dokazem na sudu. Svih 6 puta je bilo "dovidjenja, srecan put"...

A sto se tice prolaska kroz zuto, prolazim samo kada ne mogu na vreme i bezbedno da zakocim. Polako ali sigurno, bolje stici 5 minuta kasnije nego ugrozavati svoju i bezbednost drugih ucesnika u saobracaju, a o ovim lesinarima koji samo cekaju priliku da iskamce "crvenu" da i ne govorim.

ja

pre 12 godina

Da da, idem ja i prodjem kroz zuto, a na krivini pandur mase uzubudjen da me zaustavi. I kaze eee jel znate vi kolika je kazna za prolazak na crveno, eeee. I ja kazem ma prosao sam na zuto, a on ne ne na cverno i tako par puta i samo vice eeee, i kaze a sta bi ste vi? I ja mu dam crvenu i on kaze srecan put. Toliko o slobodnoj proceni... Njemu je samo crveno u glavi. xD

erazmo beogradski

pre 12 godina

A da ne spominjemo gomilu semafora kod kojih se u sekundi zeleno pretvori u crveno. A da ne spominjemo da se po danu (a narochito po jakom suncu) ni ne vidi da li je na semaforu upaljeno zeleno svetlo ili semafor ne radi...pa kad dodjesh na navedenih 30m od semafora - ti onda odluchuj shta je najpametnije...:(

grbavi

pre 12 godina

a kako se u zakonu tumachi trepcuce zeleno svetlo shta cemo sa tim ako se ne varam o tome nema ni spomena u zakonu. inache ovo shto je diskutan pisao o japanu isto sam video i u rimu i smatram to najnormalnijim

Benke

pre 12 godina

Ja sam student IV god Saobracajnog fakulteta. Vozac nije nacinio prekrsaj ako u poslednjoj sekundi zutog prodje zadnjom osovinom preko zaustavne linije. I neka mi neko objasni ovaj deo iz clanka kako to da ako se vozac zaustavi u raskrsnici ugrozava pesake?

Milica

pre 12 godina

Kako god da okrenes, kazne ce se pisati imali mi opravdani razlog ili ne.
S obzirom na to da semafori u gradu ne rade na isti nacin, da neki imaju zeleno koje trepce, a neki ne, najrazumnije bi bilo da prolazak na zuto bude nekaznjiv tj. dozvoljen. Sve ovo sto oni pricaju u tekstu je u teoriji jedno, a u praksi sasvim drugo.

lemmy

pre 12 godina

Suvise bespotrebnih tumacenja zakona.Te mozete ovo te ovo je kaznjivo,te zavisi od procene situacije vozaca ili s.policajca,te zavisi od situacije i vremenskih uslova na putu.Sve ovo je dokaz da je novi zakon pravljen da se izmuzu pare od vozaca.Donesite zakon koji je jasan svima i njega se pridrzavajte ali pre toga modernizujte signalizaciju na putevima.Ako je prolazak kroz zuto kaznjiv onda na svim semaforima uvedite trepcuce zeleno barem 5s. jer to je jedino adekvatno vreme za vozaca da se bezbedno zaustavi a ne ugrozi sebe i one vozace iza njega.Bitno je da ste stavili kamere bas na raskrsnicama gde su stari semafori jer vas cilj je ocigledno uzimanje para a ne sigurnost ucesnika u saobracaju.

nikola

pre 12 godina

Primer iz Zrenjanina:milicioner Beronja Vladimir me je lazno optuzio da sam prosao na semaforu kroz crveno svetlo i nije naveo da u kolima imam suvozace, naravno bez materijalnih dokaza.Epilog:to je bilo po starom zakonu kazna od 10000 dinara, koju je potvrdio visi sud.Milicioner je u medjuvremenu uhapsen zbog falsifikovanja zapisnika u vezi naplate stete od osiguranja, ja sam pod prinudom zatvora kznu morao da platim ,jer zivim u zemlji Srbiji u kojoj je laz ljudi u uniformi vazi kao dokaz na sudu.Put ka EU le lak, samo nam neki skeptici podmecu klipove u tockove.I u reformisanom sudstvu nema kome da se zalis.

Marko

pre 12 godina

Ako je vozac suvise blizu semafora i prilikom paljenja zutog ne stigne da normalno zakoci, onda je u redu da prodje na zuto. U slucaju da sa 30 metara vidi da se upalilo zuto, a on umesto da zakoci, doda gas - to naravno nije u redu.

zex

pre 12 godina

Sve je ovo lepo na papiru, da policajac dokaze krivicu....a onda mi sudija kaze Policajac nema razloga da laze!!!!! Sramota, a kroz trepcuce zeleno sam prosao a on napisao (i nije mi dao) zapisnik prosao kroz crveno!!! daleko je Srbija od pridrzavanja zakona i prava

Marko

pre 12 godina

Aha, shvatio sam...
Prilikom priblizavanja raskrsnici, treba da sracunam da li da prodjem ili ne, uzimajuci u obzir:
1. Razdaljinu do semafora
2. Vlaznost kolovoza
3. Svoju trenutnu brzinu
4. Da li semafor ima trepcuce zeleno ili ne
5. Da li ima nekoga iza mene
6. Da li taj iza mene ima nameru da ukoci, ako ja krenem da kocim
7. Da li onaj ispred mene freneticno zabode kocnicu na prvi treptaj zelenog
8. itd, itd...

Nema problema, uzimajuci u obzir broj raskrsnica koji predjem dnevno, sa ovom matematikom cu ubrzo duplirati svoj IQ...

Svasta...

Alex

pre 12 godina

Juče, nešto pre četiri popodne, na semaforu ispred vojno-geodetskog zavoda stanem na žuto. Pogledam u retrovizor i vidim nekog matorog lika u pežou kako me psuje, pominje mi celu porodicu uzduž i popreko, kako sam se samo usudio da poštujem propise i stanem na žuto, pa ni on ne može da prođe. A najbolje je to što bi on iza mene prošao na crveno. Pitam se samo šta li se nalazi u glavi takvih ljudi?

kod kineza

pre 12 godina

Mozda bi najbolje resenje za nase uslove bilo da skinemo te zute sijalice i da napravimo samo crveno i zeleno svetlo.

http://image.made-in-china.com/2f0j00SCstlzcqrvuF/Red-and-Green-Traffic-Signal-Light-JFF-MP-2002-.jpg

I da stedimo struju. :)

Jela

pre 12 godina

Evo jednog primera za gospodina Simića i gospodina Okanovića. Neka odu na raskrsnicu Bul. Nikole Tesle i Trešnjinog cveta.
1. Semafor nema trepčuće zeleno svetlo.
2. Semafor ima kameru.
3. Zaustavna linija je mnogo udaljena ispred semafora.
4. Put ima blagu krivinu u levo.
5. Pravac je iz Zemuna ka Ušću.

Testirajte vi zaustavljanje na žuto ako idete 50km na čas. Svaki put vas žuto iznenadi. Zbog starog semafora nije moguće predvideti kada će da se iključi žuto.

D N K

pre 12 godina

Nedavno sam se vratio iz Japana, najuredjenijoj zemlji koju sam do sada video. U Japanu je prolazak kroz zuto najnormalnija stvar. I oko toga niko ne pravi nikakv problem ni dramu.
Prosto:
Zeleno - Prolazis
Zuto - Prolazis
Crveno - Ne prolazis

Kad se priblizavas semaforu i vidis iz daleka zeleno, normalno vozis.
Ako se upali zuto dok si na 50, 60 metara od semafora ti polako zaustavis auto.
A kad se upali zuto na 30 metara od semafora najnormalnije prodjes kroz semafor (jer ima dovoljno vremena da bezbedno prodjes kroz raskrsnicu).

Na crveno nikom ne pada na pamet da prodje.

Na papiru je to isto kao i kod nas, ALI, sa jednom maleckom razliko.

Ta malecka razlika je u tome sto je kod nas prolazak na zuto KAZNJIV (ako policajac koji TE CEKA posle semafora to tako PROCENI). U normalnoj zemlji nema sacekuse posle semafora.

Oni imaju jednostava i jasan sistem (zakon), tj. zakon ne ostavlja mesta za "dogovaranje" sa policijom.

Nazalost, nas sistem je napravljen tako da se kroz pregovor sa policijom dolazi do toga na koliko metara si ti tacno bio od raskrsnice i kojom si se brzinom kretao kad se ukljucilo zuto. Pri tome naravno pojma nemas kad prilazis semaforu (posebno ako prvi put ili retko prolazis kroz isti) da li on ima ili nema trepcuce zeleno svetlo.

A u medjuvremenu se, na nasim raskrnicama, za razliku od Japana, najnormalnije i svakodnevno PROLAZI kroz crveno. :)

Klir ko suza

pre 12 godina

Prosto je jasno i jednostavno. Policija ima slobodni procenu da li ste napravili prekrsaj ili ne. Odlicno. Neki semafor trepce, neki ne trepce, dal trepne 3, 4, 5 puta, da bi vozac mogao da zna kada se pali zuto svetlo. Koju magiju vozaci da koriste da bi sve to znali. Ovo je neverovatna glupost. Vise puta mi se desilo da jednostavno ne znam sta da uradim, srecom nije bilo kazni, u skladu sa informacijama koje ste izneli u ovom tekstu. Ali, molim Vas, objedinite sistem signalizacije, unificirajte. Zeleno trepce 3 puta, zuto traje 3 sekunde. i CAO. Isti je problem i sa sijalicama. Zaustavio me je saobracajac, ne radi mi jedno poziciono svetlo (lada samara nema signalizaciju neispravne lampe na kontorlnoj tabli - naravno). Iako sam imao rezervne sijalice, saobracajac mi nije dozvolio zamenu i platio sam kaznu. Po zakonu, saobracajac moze da me pusti da zamenim sijalicu, ali NE MORA, opet je slobodna procena saobracajca. Za kog ____ onda nosimo rezervne sijalice. Izvinjavam se na skretanju sa teme, ali, MUKA MI JE OD SVEGA... :(

Bane

pre 12 godina

Kakav tekst, kakve izjave! Četiri puta čitam istu: ako ubrzaš na žuto ili ako si imao mogućnosti da se zaustaviš, a nisi, onda si u prekršaju. A ako nemaš mogućnosti da se zaustaviš bezbedno, onda prođi kroz žuto! Pa, ovo smo znali i pre teksta, ovo je budalaština. Kočenje na žuto je uvek rizično, i zato ga ja tretiram kao - prođi! Sa druge strane, kroz crveno nisam prošao nikada u životu. Tako i policija treba ovo da tretira. Dakle, prolazak kroz žuto treba da se toleriše, prolazak kroz crveno da se rigorozno kažnjava.

ji

pre 12 godina

"Saobraćajni policajac obrazlaže zbog čega vas je zaustavio i mora da dokaže da ste vi krivi, a ne suprotno – da vi dokazujete svoju nevinost."

To se u praksi ne dešava jer po mišljenju sudije za prekršaje "Policajac nema razloga da laže" kao da ne rade na normu.

Vozač

pre 12 godina

I onda odemo kod sudije koji nam ladno u lice kaže:"Policajac je službeno lice koje Vas ne poznaje te nema nikakvih razloga da izmišlja okolnosti u kojima ste načinili prekršaj" Niko ne spominje kvotu koju gospoda moraju mesečno da ispune, to ne spada u razloge?
Drugim rečima u ovoj zemlji svima se veruje više nego običnom građaninu, sistem je takav.

čečvrčak

pre 12 godina

meni se desilo u Palma de Mallorka-i da ukočim na žuto i da me otpozadi raspali žena koja nije uspela da ukoči. nije bilo nimalo naivno! od tada usporavam kad prilazim raskrsnici, a na žuto begam!

Vozač

pre 12 godina

I onda odemo kod sudije koji nam ladno u lice kaže:"Policajac je službeno lice koje Vas ne poznaje te nema nikakvih razloga da izmišlja okolnosti u kojima ste načinili prekršaj" Niko ne spominje kvotu koju gospoda moraju mesečno da ispune, to ne spada u razloge?
Drugim rečima u ovoj zemlji svima se veruje više nego običnom građaninu, sistem je takav.

Klir ko suza

pre 12 godina

Prosto je jasno i jednostavno. Policija ima slobodni procenu da li ste napravili prekrsaj ili ne. Odlicno. Neki semafor trepce, neki ne trepce, dal trepne 3, 4, 5 puta, da bi vozac mogao da zna kada se pali zuto svetlo. Koju magiju vozaci da koriste da bi sve to znali. Ovo je neverovatna glupost. Vise puta mi se desilo da jednostavno ne znam sta da uradim, srecom nije bilo kazni, u skladu sa informacijama koje ste izneli u ovom tekstu. Ali, molim Vas, objedinite sistem signalizacije, unificirajte. Zeleno trepce 3 puta, zuto traje 3 sekunde. i CAO. Isti je problem i sa sijalicama. Zaustavio me je saobracajac, ne radi mi jedno poziciono svetlo (lada samara nema signalizaciju neispravne lampe na kontorlnoj tabli - naravno). Iako sam imao rezervne sijalice, saobracajac mi nije dozvolio zamenu i platio sam kaznu. Po zakonu, saobracajac moze da me pusti da zamenim sijalicu, ali NE MORA, opet je slobodna procena saobracajca. Za kog ____ onda nosimo rezervne sijalice. Izvinjavam se na skretanju sa teme, ali, MUKA MI JE OD SVEGA... :(

D N K

pre 12 godina

Nedavno sam se vratio iz Japana, najuredjenijoj zemlji koju sam do sada video. U Japanu je prolazak kroz zuto najnormalnija stvar. I oko toga niko ne pravi nikakv problem ni dramu.
Prosto:
Zeleno - Prolazis
Zuto - Prolazis
Crveno - Ne prolazis

Kad se priblizavas semaforu i vidis iz daleka zeleno, normalno vozis.
Ako se upali zuto dok si na 50, 60 metara od semafora ti polako zaustavis auto.
A kad se upali zuto na 30 metara od semafora najnormalnije prodjes kroz semafor (jer ima dovoljno vremena da bezbedno prodjes kroz raskrsnicu).

Na crveno nikom ne pada na pamet da prodje.

Na papiru je to isto kao i kod nas, ALI, sa jednom maleckom razliko.

Ta malecka razlika je u tome sto je kod nas prolazak na zuto KAZNJIV (ako policajac koji TE CEKA posle semafora to tako PROCENI). U normalnoj zemlji nema sacekuse posle semafora.

Oni imaju jednostava i jasan sistem (zakon), tj. zakon ne ostavlja mesta za "dogovaranje" sa policijom.

Nazalost, nas sistem je napravljen tako da se kroz pregovor sa policijom dolazi do toga na koliko metara si ti tacno bio od raskrsnice i kojom si se brzinom kretao kad se ukljucilo zuto. Pri tome naravno pojma nemas kad prilazis semaforu (posebno ako prvi put ili retko prolazis kroz isti) da li on ima ili nema trepcuce zeleno svetlo.

A u medjuvremenu se, na nasim raskrnicama, za razliku od Japana, najnormalnije i svakodnevno PROLAZI kroz crveno. :)

Jela

pre 12 godina

Evo jednog primera za gospodina Simića i gospodina Okanovića. Neka odu na raskrsnicu Bul. Nikole Tesle i Trešnjinog cveta.
1. Semafor nema trepčuće zeleno svetlo.
2. Semafor ima kameru.
3. Zaustavna linija je mnogo udaljena ispred semafora.
4. Put ima blagu krivinu u levo.
5. Pravac je iz Zemuna ka Ušću.

Testirajte vi zaustavljanje na žuto ako idete 50km na čas. Svaki put vas žuto iznenadi. Zbog starog semafora nije moguće predvideti kada će da se iključi žuto.

ji

pre 12 godina

"Saobraćajni policajac obrazlaže zbog čega vas je zaustavio i mora da dokaže da ste vi krivi, a ne suprotno – da vi dokazujete svoju nevinost."

To se u praksi ne dešava jer po mišljenju sudije za prekršaje "Policajac nema razloga da laže" kao da ne rade na normu.

Bane

pre 12 godina

Kakav tekst, kakve izjave! Četiri puta čitam istu: ako ubrzaš na žuto ili ako si imao mogućnosti da se zaustaviš, a nisi, onda si u prekršaju. A ako nemaš mogućnosti da se zaustaviš bezbedno, onda prođi kroz žuto! Pa, ovo smo znali i pre teksta, ovo je budalaština. Kočenje na žuto je uvek rizično, i zato ga ja tretiram kao - prođi! Sa druge strane, kroz crveno nisam prošao nikada u životu. Tako i policija treba ovo da tretira. Dakle, prolazak kroz žuto treba da se toleriše, prolazak kroz crveno da se rigorozno kažnjava.

ja

pre 12 godina

Da da, idem ja i prodjem kroz zuto, a na krivini pandur mase uzubudjen da me zaustavi. I kaze eee jel znate vi kolika je kazna za prolazak na crveno, eeee. I ja kazem ma prosao sam na zuto, a on ne ne na cverno i tako par puta i samo vice eeee, i kaze a sta bi ste vi? I ja mu dam crvenu i on kaze srecan put. Toliko o slobodnoj proceni... Njemu je samo crveno u glavi. xD

Marko

pre 12 godina

Aha, shvatio sam...
Prilikom priblizavanja raskrsnici, treba da sracunam da li da prodjem ili ne, uzimajuci u obzir:
1. Razdaljinu do semafora
2. Vlaznost kolovoza
3. Svoju trenutnu brzinu
4. Da li semafor ima trepcuce zeleno ili ne
5. Da li ima nekoga iza mene
6. Da li taj iza mene ima nameru da ukoci, ako ja krenem da kocim
7. Da li onaj ispred mene freneticno zabode kocnicu na prvi treptaj zelenog
8. itd, itd...

Nema problema, uzimajuci u obzir broj raskrsnica koji predjem dnevno, sa ovom matematikom cu ubrzo duplirati svoj IQ...

Svasta...

nikola

pre 12 godina

Primer iz Zrenjanina:milicioner Beronja Vladimir me je lazno optuzio da sam prosao na semaforu kroz crveno svetlo i nije naveo da u kolima imam suvozace, naravno bez materijalnih dokaza.Epilog:to je bilo po starom zakonu kazna od 10000 dinara, koju je potvrdio visi sud.Milicioner je u medjuvremenu uhapsen zbog falsifikovanja zapisnika u vezi naplate stete od osiguranja, ja sam pod prinudom zatvora kznu morao da platim ,jer zivim u zemlji Srbiji u kojoj je laz ljudi u uniformi vazi kao dokaz na sudu.Put ka EU le lak, samo nam neki skeptici podmecu klipove u tockove.I u reformisanom sudstvu nema kome da se zalis.

čečvrčak

pre 12 godina

meni se desilo u Palma de Mallorka-i da ukočim na žuto i da me otpozadi raspali žena koja nije uspela da ukoči. nije bilo nimalo naivno! od tada usporavam kad prilazim raskrsnici, a na žuto begam!

Alex

pre 12 godina

Juče, nešto pre četiri popodne, na semaforu ispred vojno-geodetskog zavoda stanem na žuto. Pogledam u retrovizor i vidim nekog matorog lika u pežou kako me psuje, pominje mi celu porodicu uzduž i popreko, kako sam se samo usudio da poštujem propise i stanem na žuto, pa ni on ne može da prođe. A najbolje je to što bi on iza mene prošao na crveno. Pitam se samo šta li se nalazi u glavi takvih ljudi?

Aleksandar

pre 12 godina

Da bi se pricalo o svetlosnoj signalizaciji, potrebno je znati istoriju iste. U pocetku nije bilo zutog svetla (postojao je naravno vremenski interval kad je svima crveno) pa su se onda desavale stvari iz teksta: upali se crveno, vozac naglo na kocnicu i zavrsi ili na sredini raskrsnice, ili mu vozac automobila iza njega postane suvozac. Zbog toga je i uvedeno zuto svetlo - da upozori nailazece vozace da nailazi crveno svetlo na kome obavezno i bez izuzetka moraju da stanu, a ne da se tretira kao samo crveno svetlo (zato interval u kome svi imaju crveno svetlo jos uvek postoji). Korisni kolateral je u tome sto u obrnutom redosledu najavljuje zeleno svetlo te priprema vozace da krenu i time ubrzava saobracaj.

I sve je to lepo funkcionisalo (i tako i funkcionise u vecini normalnih drzava na svetu) dok nekome nije palo na pamet da eto, iju sramote, ima onih koji ce radije da nagaze gas kad vide zuto svetlo, nego da koce i cekaju svoj red - nije vazno to sto i dalje ti vozaci, pa makar bili i bahati, nikoga ne ugrozavaju (u normalnom smeru raskrsnice je crveno svetlo sve vreme), vazno je da su nekom smetali i da se javila mogucnost da se dodatno izbiju novci iz dzepa vozacima, i hop-la, eto zakona.

Ali, ne lezi vraze, time se opet stvorio problem koji je bio i na pocetku uvodjenja svetlosne signalizacije - to sto razliciti ljudi razlicito procenjuju situaciju, te ce neki bez obzira na brzinu, blizinu vozila iza njih, uslove na kolovozu itd. - da naglo zakoce videvsi zuto u strahu od kazne, i time ili da - ma nije moguce! - zavrse na sred raskrsnice ili dobiju novog suvozaca. Ili oba.

I eto, tako napravismo ceo krug i vratismo se odakle smo i krenuli, isti problem, isto odstojanje, samo sad imamo tri umesto dva svetla. I kako onda resiti problem? Pa naravno, ljubi ih mama u pametne glavice, novo svetlo! Dobro, nije bas skroz novo svetlo, vec rezim treptuceg zelenog, koje sluzi ama bas istoj svrsi kojoj je sluzilo i zuto svetlo pre toga, a pre nego sto smo poceli da se pravimo pametni. I za sad to kao resava problem, al' to svetlo jos nije ni pomenuto u zakonu, niti implementirano na svim semaforima, a kad ga ubace u zakon pre ili kasnije ce proci i kao zuto - crveno ce ostati crveno, zuto ce postati crveno (sem u situaciji ako ste dovoljno lepi po slobodnoj proceni saobracajnog policajca), treptuce zeleno ce biti ono sto je sad zuto (sto ce reci crveno, sem ako ne tutnete koju crvenu saobracajnom policajcu) i onda cemo da smisljamo jos jedno novo svetlo da resi problem koji smo sami napravili... I tako dok nam semafori ne budu ogromni displeji sa 16 miliona boja.

O tome da svaki zakon podlozan interpretaciji i subjektivnom utisku nekog sluzbenika nema veze ni sa pravom ni sa pravdom, kao i o tome da je skandalozno uopste reci "da se (crveno svetlo) uključuje najčešće tri sekunde posle žutog svetla" - Najcesce! Molim?! I ocekujete onda da vozaci mogu kredibilno da procene sta im je ciniti kad cak nije ni vremenski interval UVEK isti? - ili o tome sto i to `novo` treptuce zeleno svetlo negde trepce dva puta, negde tri puta, negde pet puta, kako se kome cini da je logicno - o tome nekom drugom prilikom. Dosta je i ovo napisanog. Kakvi ljudi nam uredjuju saobracaj, dobro je sto i ovoliko malo ginemo. To sto mnogi ljudi ne znaju da voze i sto nam je saobracajna (a i svaka druga) kultura tik iznad nultog podeoka, to je jos i mali problem u odnosu na to koliko su nam nekompetentni uredjivaci saobracajnog zivota.

Driver

pre 12 godina

Investirajte kao i ja nekih 4.500 dinara u ovo:

http://www.blueberry-eu.com/main.php?action=filter&group=prod&producer=camera&subgroup=hdcam

Ima po svim vecim radnjama... U poslednja skoro 3 meseca koliko imam ovu kameru, 6 puta su saobracajci pokusali da mi pisu lazne prijave za prolazak na zuto. Svaki put sam rekao pisite i dajte mi da upisem u zapisnik da ste hteli mito, sto cu sa snimkom da dokazem na sudu. Svih 6 puta je bilo "dovidjenja, srecan put"...

A sto se tice prolaska kroz zuto, prolazim samo kada ne mogu na vreme i bezbedno da zakocim. Polako ali sigurno, bolje stici 5 minuta kasnije nego ugrozavati svoju i bezbednost drugih ucesnika u saobracaju, a o ovim lesinarima koji samo cekaju priliku da iskamce "crvenu" da i ne govorim.

zex

pre 12 godina

Sve je ovo lepo na papiru, da policajac dokaze krivicu....a onda mi sudija kaze Policajac nema razloga da laze!!!!! Sramota, a kroz trepcuce zeleno sam prosao a on napisao (i nije mi dao) zapisnik prosao kroz crveno!!! daleko je Srbija od pridrzavanja zakona i prava

Zoran

pre 12 godina

Citajuci sve ove komentare, ne mogu da ne zakljucim da je narod vise nego revoltiran, ne time da li treba ili ne proci na zuto svetko na semaforu, vec time da je sve jedno da li je ili nije prosao, jer to zavisi od "onog tamo" sto ga ceka, a on je Zakon!
Da je to tako, dokaz je to sto "normalne" ljude, "cimaju" za svasta pa i za, eto to zuto...A bahate vozace, u koje ubrajam i vozace GSP-a, vozace, autobusa, i tramvaja, niko ni da opomene za prolazak kroz "DEBELO CRVENO".Hajde da vidim koji ce se policajac usuditi da zaustavi Audi, dzip ili tako nesto sa zatamnjenim staklima???
I moram malo da "skrenem" pricu, a da ostanem u domenu iste.
Ima semafora cije se svetlo ne vidi sve dok ne dodjete do njega, stanete, izadjete iz kola i pridjete da vidite...sta "gori". I to nikome ne smeta.
Drugo, zasto niko nije pokrenuo pricu o tome kada policajac sme da vas zaustavi? Vreme dorucka, vreme rucka ili vecere, ne bi smelo da bude razlog da vas policija zaustavi s obrazlozenjem da rade "rutinsku kontrolu".Kakva rutinska kontrola i koga briga odakli i gde idem.
Morao se u Zakonu napisati clan koji bi dozvoljavao policiji da vas zaustavi SAMO, i naglasavam, SAMO ako ste napravili neki prekrsaj. A onda, policajac koji vas nabedi da ste prosli kroz crveno, a niste, dobije ...otkaz.
I jos jedan, po meni, propust u Zakonu o saobracaju. "Uslovna desna zelena strelica" bi morala da bude postavljena, bar na 80% raskrsnica u gradu. Ali, ko u ovoj zamlji racuna na potrosnju goriva? Vlast, ocigledno, jer joj je u interesu da narod potrosi sto vise ovog jadnog i preskupog goriva.

erazmo beogradski

pre 12 godina

A da ne spominjemo gomilu semafora kod kojih se u sekundi zeleno pretvori u crveno. A da ne spominjemo da se po danu (a narochito po jakom suncu) ni ne vidi da li je na semaforu upaljeno zeleno svetlo ili semafor ne radi...pa kad dodjesh na navedenih 30m od semafora - ti onda odluchuj shta je najpametnije...:(

toma

pre 12 godina

Gospodin Okanovic je zaboravio da ne mozemo u isto vreme da obratimo paznju na kratere na putevima i sematore.Izvinjavam se onima sa oftamoloskim problemima. Resenje je da cela Srbija bude razroka.

lemmy

pre 12 godina

Suvise bespotrebnih tumacenja zakona.Te mozete ovo te ovo je kaznjivo,te zavisi od procene situacije vozaca ili s.policajca,te zavisi od situacije i vremenskih uslova na putu.Sve ovo je dokaz da je novi zakon pravljen da se izmuzu pare od vozaca.Donesite zakon koji je jasan svima i njega se pridrzavajte ali pre toga modernizujte signalizaciju na putevima.Ako je prolazak kroz zuto kaznjiv onda na svim semaforima uvedite trepcuce zeleno barem 5s. jer to je jedino adekvatno vreme za vozaca da se bezbedno zaustavi a ne ugrozi sebe i one vozace iza njega.Bitno je da ste stavili kamere bas na raskrsnicama gde su stari semafori jer vas cilj je ocigledno uzimanje para a ne sigurnost ucesnika u saobracaju.

fuck da police

pre 12 godina

Samo u Srbistanu moze da se desi da kad se pali zuto da treba da krenes, ovi iza tebe sviraju, jer si vec trebao da budes u brzini i da kreces. Nervozan neki narod...

Andrija

pre 12 godina

"U Upravi saobraćajne policije kažu da zakon ne poznaje razliku između dve vrste semafora"
Ne znam da li zakon treba da poznaje razlike izmedju ove dve vrste, ali ja ih jako dobro uocavam, a pretpostavljam i drugi vozaci. Sve je ok dok se krecem dobro poznatom trasom i gde znam tacno koji je semafor novi, a koji stari. Ali kada idem nepoznatom trasom i naletim na stari semafor (a svi smo se vec navikli na trepcuce zeleno) i najednom bez najave iskoci zute dozivim pravi psihicki stres. Nemojte molim Vas da mi govorite o proceni brzine i ostalim stvarima (kad covek u dve sekunde da proveri ima li nekog iza i sl.), jer sve je to moguce samo kada znate vrstu semafora na koji nailazite.
Zakljucicu sa konstatacijom da nikada nisam prosao na zuto kroz semafor sa trepcucim zelenim, jer je ono danas ima funkciju nekadasnjeg zutog svetla (da li da stanem ili produzim), i tu vec mozemo govoriti o proceni. Apsolutno se slazem da treba kaznjavati prolazak kroz zuto, ali dajte onda i sve semafore unificirajte i zamenite novim sistemom sa trepcucim zelenim. Ako to uradite slobodno zamenite zakon i izbacite paragraf zakona koji govori o odstupanjima od pravila da je prolazak kroz zuto zabranjen.
Molim gore navedene dve institucije da odrade studiju i naprave statisticku analizu broja udesa pre i nakon uvodjenja novih semafora. Jer garantujem da se broj udesa povecao, jer ponavljam: sami znate kakav je stres kada Vam iskoci zuto gde ga niste ocekivali.

NS

pre 12 godina

Bezobrazluk je svakako, ali to "njima" i odgovara...
Npr.u NS je svuda trepcuce zeleno i vozac se prosto navikne...i ima vremena da stane..
Onda taj isti vozac odeu Beg gde nema toliko tepcuceg zelenog i nije navikao na tzv.brzu promenu na semaforu...i jednostavno nema vremena sa stane!
I nakon toga ode u inostranstvo gde je dozvoljeneo kroz zuto...I onda se desi taj isti vozac po navici "sedne kao konj" na kocnicu na trepcuce zeleno usred usred Slovenije ili Austrije gde mu svi po spisku....mater i ostale...i sad ti objasni zasto si stao i ugrozio SVE tamo u saobracaju!!!
Zasto Srbija mora UVEK da bude DRUGACIJA?!?!?

NS

pre 12 godina

Dobro sam zapamtio kada mi je ujak jednom pricao da je bio u Nemackoj i da mu je na kucnu adresu stigla kazna zato sto je izbacio cigaru kroz prozor automobila na autoputu. Na sve nacine je pokusavao da eskivira placanje kazne, dok mu nisu rekli: Zasto bi jedan Nemac lagao i trosio svoje vreme na nesto sto nije istina, tj. zasto bi lagao"? I naravno da je morao da plati kaznu, sto je i ucinio.

Milica

pre 12 godina

Kako god da okrenes, kazne ce se pisati imali mi opravdani razlog ili ne.
S obzirom na to da semafori u gradu ne rade na isti nacin, da neki imaju zeleno koje trepce, a neki ne, najrazumnije bi bilo da prolazak na zuto bude nekaznjiv tj. dozvoljen. Sve ovo sto oni pricaju u tekstu je u teoriji jedno, a u praksi sasvim drugo.

dzigi

pre 12 godina

Kako ja da znam "metražu" iz kola u pokretu, da li iko zna dok se kreće brzinom od 50kmh koliko je to 30 ili 10m? Možda da obeleže tih 30m pre svakog semafora nekom crvenom linijom?

Benke

pre 12 godina

Ja sam student IV god Saobracajnog fakulteta. Vozac nije nacinio prekrsaj ako u poslednjoj sekundi zutog prodje zadnjom osovinom preko zaustavne linije. I neka mi neko objasni ovaj deo iz clanka kako to da ako se vozac zaustavi u raskrsnici ugrozava pesake?

micko

pre 12 godina

i kako ja da znam gde je tih 35m pre semafora? obeležite linijom, pa da znam da li da kočim ili ne. isto tako, ako kamera snimi da sam pre te linije išao sporije nego pošto sam je prošao, a na semaforu je upaljeno žuto, onda sam kriv. sve ostalo - nisam. rešen problem.

nebitan

pre 12 godina

U USA recimo, nema zutog kad se menja sa crvenog na zeleno...a kad se menja iz zelenog u crveno- zuto traje izmedju 3-7 sekundi, zavisi od velicine raskrsnice. To daje poprilicno dosta vremena da ocenis da li ces proci ili da kocis.uglavnom - zuto ovde znaci prolaz.

spasic

pre 12 godina

samo da potvrdim za majorku, na zuto (treptuce cini mi se) se uveliko prolazi i to bez oklevanja, a kod nas je uvek stresna situacija, dal ce murkan da iskoci iz zbunja ili ce otpozadi neko da te pokupi...

Prost

pre 12 godina

Danas sam na semaforu kod TC Ušće video lakši sudar dvojice taksista zbog žutog svetla. Prvi je baš oštro zakočio, drugi je bio blizu i nije stigao da na vreme stane. Na sreću jedina šteta je bio nosač zadnje tablice. Tablica je preživela.

dragan

pre 12 godina

Prolazak na crveno je vrlo drasticno tretiran kaznenim odredbama. Kada bi zakonodavcu i policiji stvarno bilo stalo do bezbednosti, onda bi se ova kazna primenjivala samo za prolazak u sred crvenog, npr dasa u skupim kolima koji obidje kolonu, baci pogled i "bezbedno" prodje raskrsnicu, a ne bi se toliko energije trosilo na raspravu o kocenju i nekocenju na zuto. Ne mislim samo na ovaj forum, nego na realne situacije, komunikaciju sa policajcima i sudijama za prekrsaje. Ja licno nemam losih iskustava sa policajcima, uglavnom je sa njima moguc razgovor, mislim stvarno razgovor a ne dogovor, mada ima i toga.
Od kolege koji zivi u Sloveniji sam cuo da je tamo trepcuce zeleno ukinuto pre par godina, jer vecina samo doda gas. Dovoljo dugo zuto i razumna policija, to je verovatno resenje u civilizovanim zemljama.

Nezaposlen

pre 12 godina

Kao neko ko projektuje semafore da iznesem i svoje misljenje. Prolazak kroz zuto u Srbiji je bezbedan jer se zastita racuna od kraja zutog (u nekim drugim zemljama nije tako) zato kod nas nema potrebe za trepcucim zelenim, jer kada ljudi vide da trepce oni ubrzaju i ne mogu se normalno zaustaviti na zuto, a i rizikuje se da vas onaj otpozadi ne udari jer je drugacije procenio. Trepcuce zeleno potice iz zemalja gde se zastita racuna od kraja zelenog. Inace kod nas duzina zutog zavisi od maksimalne dozvoljene brzine i obuhvata vreme za reakciju vozaca i vreme potrebno da se zaustavi automobil.

Spectator

pre 12 godina

Da bi mogli da se bavimo pitanjem da li sme ili ne sme da se prolazi na žuto, prvo moramo da standardizujemo način rada SVIH semafora, bilo gde! Dakle, ili svi imaju trepćuće zeleno, koje traje tačno propisano vreme, posle čega dolazi žuto, opet tačno propisanog trajanja, ili svi imaju SAMO žuto, koje sada mora duže da traje, da bi nam dalo šansu da stanemo, ali ne može malo ovako, malo onako! Bez toga, nemojmo se zamajavati nečim što je izgleda postalo pitanje umetničkog dojma, a ne jasnih tehničkih uslova rada, na kojima se onda temelji propis. Toliko.

dragan

pre 12 godina

Nesavrsenost zakona policajci su uvek ispravljali prostim pisanjem prijave za crveno, zutog nikada nije bilo u prijavama. Realno gledano, on stoji posle raskrsnice, i stvarno vidi vozilo kako prolazi na crveno, prevelika abstrakcija je mogucnost da je vozilo uslo na zuto, a ponekad jos i na zeleno... Po potrebi se poteze ono "ne smes u raskrsnicu ako nisi siguran da mozes da izadjes", npr pri skretanju levo ili iznenadnoj pojavi pesaka pri skretanju desno.

Marko

pre 12 godina

Ako je vozac suvise blizu semafora i prilikom paljenja zutog ne stigne da normalno zakoci, onda je u redu da prodje na zuto. U slucaju da sa 30 metara vidi da se upalilo zuto, a on umesto da zakoci, doda gas - to naravno nije u redu.

kod kineza

pre 12 godina

Mozda bi najbolje resenje za nase uslove bilo da skinemo te zute sijalice i da napravimo samo crveno i zeleno svetlo.

http://image.made-in-china.com/2f0j00SCstlzcqrvuF/Red-and-Green-Traffic-Signal-Light-JFF-MP-2002-.jpg

I da stedimo struju. :)

Mare

pre 12 godina

U Beogradu vaze sledeca pravila

Kad nailazis na raskrsnicu a na semaforu je zeleno pomeni sve svece i tri puta se prekrsti pre nego sto udjes u raskrsnicu, ako stojis na crvenom duze od dvadeset sekundi i prvi si na semaforu izivruj pomalo i budi spreman svaki cas da krenes jer iza tebe ima uvek jos vozila a glavno pravilo glasi NA ZUTO KO POSLEDNJI SVIRNE MAGARAC, pa da vidis kad legnu na sirenu sto ne kreces a zuto na semaforu.

Darko

pre 12 godina

@driver. Stvarno mi nije jasno da te za tri meseca zaustavljaju toliko puta, mozda nije problem u njima. Vozim 20 godina, kada su me zaustavljali, bilo je zbog prekrsaja koji sam ucinio. Novac mi nikada nisu trazili, uglavnom sam im sam nudio i kada bi prihvatili "nagodbu" odlazio bih veoma zadovoljan. Najbolje bi bilo da okacis te snimke negde i da das link, da mozemo svi da se uverimo u to i da skrenemo paznju ljudima iz policije. Nadam se da ti nisi prodavac tih uredjaja.

vlada

pre 12 godina

Žuto nije problem ako mu prethodi trepćuće zeleno. Problem su semafori koji nemaju trepćuće zeleno, i meni nikako nije jasno zašto je toliko teško reprogramirati te semafore da imaju trepćuće zeleno! Ima sve više ovih sa trepćućim zelenom i jako je lako voziti kad je takav semafor, ali onda kada naidjete na neki koji nema tu opciju nastaju problemi jer ste navikli na treptanje zelenog pre paljenja žutog! Nadležni treba prvo sve semafore u srbiji da reprogramiraju a onda tek da nas klepaju po usima!

I da sta radim?
ako vozim svoji auto sa dovoljno konja i procenim da mogu bezbedno da prodjem kroz raskrsnicu na Žuto, uvek vratim u drugu i potpim gas. Kada vozim juga ondakočim i molim boga da me neko ne odvali od pozadi...

myname

pre 12 godina

prolazim na žuto kad god mogu.. :D
tačno je da u beogradu važi pravilo, ako stojiš na crvenom, kada se prebaci na žuto - ko poslednji svirne magarac.. mada retko kad vozim po bg, a u ostalim gradovima su vozaci mnogo strpljiviji i tolerantniji -

grbavi

pre 12 godina

a kako se u zakonu tumachi trepcuce zeleno svetlo shta cemo sa tim ako se ne varam o tome nema ni spomena u zakonu. inache ovo shto je diskutan pisao o japanu isto sam video i u rimu i smatram to najnormalnijim

Растерати .овнавом мотком

pre 12 godina

Одлучио сам да полупам што више камера по граду и да пролазим и на црвено убудуће!!!

Могли би надлежни да раде свој посао и да ускладе семафоре у Београду. Они чекају неку донацију за то, коју ћемо ми после да враћамо.

shomi05

pre 12 godina

Šta radim kada se upali žuto?
Ako procenim da mogu da stanem bezbedno pre raskrsnice, ili taj semafor ima aparat za slikanje (u modu u inostranstvo) onda stanem. Ako me ovaj pozadi udari, krivica je njegova. Nije prilagodio brzinu i rastojanje na saobroćaj.
U suprotno, dajem gas i prolazim.
Zakon dozvoljava da se predje na zuto.

Violeta

pre 12 godina

Vozac sam 17 godina, veoma savestan. Kad je trepcuce zeleno u pitanju, kocim cim krene, osim ako nisam u neposrednoj blizini raskrsnice. Ako sam malo dalje, ne dajem gas, vec usporavam, a to me cesto kostalo zivaca jer me vozaci iza psuju. Bila sam u prilici da je tip u dzipu iza glasno pretio da ce mi polomiti noge jer zbog mene nije mogao da prodje na zuto...Uvek obratim paznju na semafor za pesake na raskrsnicama, njihovo crveno se pali pre naseg zutog i to mi je znak da mi se raskrsnica zatvara. Problem je sto, pored bezbednosti, moram da razmisljam o kazni, pa vagam u tim sekundama. S druge strane, najveci problem su vozaci koji prolaze kroz crveno, a oni su najcesce pokriveni debelim vezama.

MixajloN

pre 12 godina

Može se bar otprilike proceniti kada će se upaliti žuto:
Ja recimo bacim pogled na paralelni semafor za pešake i on se najčešće pali 3 sekunde pre nego što se meni upali žuto. To posebno na velikim raskrsnicama, jer se semafori za pešake projektuju tako da i najsporiji pešaci mogu bezbedno preći raskrsnicu. Ako se pešacima upalilo crveno, već tada procenjujem na kojoj ću udaljenosti od semafora biti kada se meni upali žuto. Opet je to stvar procene, ali bolje je sa procenom početi još dok je upaljeno zeleno, nego kada se već upali žuto.
Ipak postoji i jedan jako mali procenat semafora na kojima se ovo ne može primeniti. Ali mislim da je ova taktika i pored toga dobra i da može donekle zameniti trepćuće zeleno.

pele

pre 12 godina

u saobracaju samo strpljivo.Cesto vidim ''vozače'' koji prolaze raskrsnice rizično,jure,upadaju u ''makazice'',ne upale žmigavac,a skrenu,ili ne upale a skrenu,...uskoše sa parking mesta ili iz sporedne ulice rizikujući sudar,jer vozilo iz glavne ulice mora da koči,a onda kroz 50-100m skrene na novi parking ili ispred kuće???Pa kud žuri?Neko može da pogine zbog 2-3 sekunde koje budala neće da čeka?!I na semaforima je su u pitanju sekunde,a opet se rizikuju životi.Što je najgore igraju se sa tuđim životom,te bi ih trebalo najstrože kažnjavati,jer život je jedan,a izgubiti ga prelazeći ili prolazeći raskrsnicu na zeleno,jer nekome se žuri je više nego žalosno i tragično.

Dejan

pre 11 godina

Prilikom prelaska na raskrsnici gde ne postoji zeleno trepcuce svetlo proso sam na zuto stim da sam ga jedva primetio kad se ukljucilo. Kad se zeleno svetlo ugasilo bio sam na desetak metara od semafora pri brzini oko 40 km nisam mogo bezbedno da zaustavim m/v i odlucio sam da prodjem. Na oko 50 metara sa druge strane semafora zaustavila me policija i napisala kaznu.Moja primedba je bila da ne mogu bezbedno da stanem, sto je uslo u zapisnik, policijski sluzbenik je bio jako ljubazan reko mi je da mi veruje ali zuto svetlo za njega predstavlja prekrsaj bez obzira sto ne postoji zeleno treptajuce i da sam trebao da stanem ako sam mogao.JA ZAISTA NISAM MOGO BEZBEDNO DA ZAUSTAVIM M/V UKOLIKO BIH ODLUCIO DA ZAUSTAVIM M/V VEROVATNO BIH STAO NA SRED RASKRSNICE PRITOM BIH RIZIKOVAO DA ME UDARI M/V KOJE JE ISLO IZA MENE.NE DESAVAJU MI SE OVAKVE SITUACIJE CESTO, ALI AKO BIH PONOVO ODLUCIVAO ODLUCIO BIH ISTO.INACE ZA 17 GOD. VOZNJE NISAM NIKOG UDARIO A PLATIO SAM SAMO JEDNU KAZNU, GDE SAM BIO DELIMICNO KRIV IZMEDJU OSTALOG I STO NISAM TRAZIO SUOCENJE.TREBA MI PRAVNI SAVET KAKO DA POSTUPIM KOD SUDIJE, NARAVNO DA CU RECI ISTINU TO JEST SVE OVO STO SAM NAPISAO DA LI TREBA DA SE POZOVEM NA NEKI ZAKON ILI KAKO REAGOVATI NA IZJAVU POLICAJACA SVODI SE NA REC PROTIV RECI.

Slobo

pre 11 godina

Kakva je situacija ako vas slika kamera na zutom? Jel neko platio kaznu ako ga je uslikala kamera na zuto? Proletim juce a nije bilo trptanja zelenog

Milan

pre 12 godina

Imam samo prekore za sve ove "savesne"...

Pravila ponašanja u saobraćaju su praktično ista u celoj Evroaziji - na crveno se ne sme proći, a žuto služi da se vozilo bezbedno zaustavi.

Bezbedno zaustavljanje znači obraćanje pažnje na druge učesnike u saobraćaju, što većina vozača ne čini, nego se ponašaju kao da su sami na drumu.

Zeleno je znak za prolaz, i kočenje na zeleno (pa sve i neka trepće do mile volje) bi trebalo da bude sankcionisano mnogo strože, jer sociopate koji to rade predstavljaju smetnju odvijanju saobraćaju i ugrožavaju drugima život i imovinu.

Isto tako sam primetio da je simptomatično za sve te pravednike koji staju na zeleno, voze 50 (ali će vrlo rado dodati gas kad neko pokuša da ih pretekne) i slično - da gotovo nikad neće stati da propuste autobus ili pešaka. Makar ovi po Beogradu.

Znači bitno je samo da JA prođem, JA sam u pravu, JA uterujem zakon iako me niko nije za to ovlastio, a ako ikoga ubijem ili oštetim, to je samo njihova greška.

Takvima je mesto u gorepomenutom autobusu, ne za volanom.

I još jedna sitnica - u SAD (naciji koja živi u automobilima) je kažnjivo zaustaviti se na žuto ukoliko vozilo iza ne može da se zaustavi: onaj ko na ovakav način izazove sudar, kriv je iako ga udare otpozadi. Mislim da je i nama potreban i ovaj aspekt zakona i njegovog sprovođenja.

evoIX

pre 12 godina

Sta radim kad se upali zuto? Pedal to the metal! Salim se. Ako ima trepcuce zeleno, procenim da li stizem da prodjem pre zutog, pa mozda malo ubrzam. Ako nema trepcuceg, opet se svodi na slobodnu procenu koja zavisi od brzine kretanja i ostalih ucesnika u saobracaju, guzve itd.

vlada

pre 9 godina

Jedan savet kada vas zaustavi pandur ili već odete kod sudije za prekršaje zbog toga što ste prošli raskrsnicu na žuto svetlo - Nikad ali nikada nemojte da kažete "Jesam prošao sam ali nije bilo teoretske šanse da zaustavim vozilo, a kao što u zakonu kaže, ako ne mogu da stanem smem da prodjem", jer u tom slučaju vam ide kazna, poeni, dozvola itd itd. Uvek će naći način da zaključe da si mogao da staneš i samo pišu kaznu kao da si prošao kroz crveno. Nego kada vas pitaju koje je svetlo biulo na smeaforu samo kažete "Zeleno!" ako oni kažune bilo je žuto/crveno vi kažete "zeleno" i ne popuštajte jer to je jedini način da vam ne oduzmu dozvolu/napakuju kaznu i kaznene poene!

A to da pšrolaskom kroz žuto rizikujete nesreću je nebuloza jer su vsi semafori ovog sveta tako programiran da postoji period od nekliko sekundi (koji je dovoljan da prodjete kroz svaku raskrsnicu) za vreme koga je na svim semaforima crveno svetlo pre nego što se dozvoli prolaz vozilima iz drugog pravca. rizikujete samo ako se u trenutku kadase upali žuto nalazite dovoljno daleko od raskrsnice da možete da ukočite a rešite da uradite suprotno.

dragan

pre 12 godina

@Milan
Prilicno komplikovan nacin da se iskaze teza da se u mnogim zemljama prolazak na zuto ne kaznjava. U SAD je generalni princip da ne postoji iskljuciva krivica za saobracajni incident, nego podeljena (vrlo pragmaticno, naravno da je to saobracajno najstarija nacija), pa je tvrdnja sa kraja Milanovog teksta verovatno karikirano shvatanje nekog konkretnog dogadjaja. Sve ostalo je OK, ne znam samo zasto sam se, citajuci sve to, setio teze da nijedan sociopata o sebi ne misli da je sociopata.

beograd

pre 12 godina

Gospodin Okanovic bi, osim sto trosi energiju tumaceci odredbe zakona koji se ne primenjuje kako treba mogao da se pozabavi ispravljanjem nelogicnosti u zakonu i realnoj bezbednosti u saobracaju - ukazujuci na clanove koji se ne mogu primeniti u praksi ili koji bivaju zloupotrebljeni zbog prevelikog poverenja policijskim sluzbenicima koji to poverenje zloupotrebljavaju u praksi.

Takodje, komitet za bezbednost saobracaja bi mogao da se pozabavi kampanjom ukidanja nelogicnih ogranicenja, sinhronizacijom semafora (pogledajte npr raskrsnicu kod bivseg "verana" - Ugao Takovske, Cvijiceve i Carlija Caplina - kada se upali zeleno iz "Carlija Caplina", i dalje je zeleno ovima koji se spustaju niz takovsku i blokiraju raskrsnicu - a zeleno iz "Carlija Caplina" traje svega nekoliko sekundi.

Ili npr uao Cvijiceve i Zdravka Celara, (postoji i kamera), gde semafor nekada trepce zeleno, a nekada samo menja iz zelenog u zuto. Prolazim tuda svaki dan, i ovo mi je vrlo upadljivo.

Da ne pricam o organizovanju neke kampanje kaznjavanja upotrebe mobilnog tokom voznje (svakodnevna pojava), edukovanju vozaca da polako pokrecu vozilo kad se na semaforu upali zeleno a ne kada vozac ispred njih krene (cesto se desava da deseto vozilo dugo ceka da uopste krene, i ako je na semaforu odavno zeleno) - tako se vozi po inostranstvu.

Mnogo ima nelogicnosti i pogresnih stvari koje niko ne resava. Najlakse je sedeti u komitetu i primati platu iz budzeta, usput odgovarati na novinarske intervjue bez da su ista konstruktivno/pametno rekli. Ovo je i novinarska krivica, jer i oni zmure i izbegavaju da postave PRAVA pitanja.

Vidjam cesto

pre 12 godina

Shvatam zasto beogradjani trube kada se posle crvenog upali zuto,da bi brze krenuli, ali ne shvatam zasto trube dok je jos uvek crveno, a raskrsnica puna automobila iz drugog pravca.

Ivan

pre 12 godina

Beograd, Badnje vece, oko 19, led po putu, vozim ne preko 40, imam nove Michelin zimske gume i ABS. Nisam primetio trepcuce zeleno, nego zuto, i to na 10m od semafora, veeelika raskrsnica, ali u tom trenutku prazna (koliko u panici primecujem) osim jednog vozila, iza mene na par metara. Odlucujem da prodjem, otkud znam kakve su mu gume/kocnice, usredsredim se na levo i desno, stvarno nikog, sve OK. Odmah iza raskrsnice, rotaciono, vozilo iza mene bio policijski kec - kaznise me. Platio minimalnu kaznu, sudiji, par meseci kasnije. Mislim da je ispravnije bilo njih kazniti, sta ce na 3m iza mene po ledu? A da sam neiskusan, priznajem, trebalo je svadjati se i ne potpisati nista, pa na sudjenje...

€_€

pre 12 godina

o ovome mozemo da pricamo jedino ako se svi semafori ospospbe za trepcuce zeleno, realno, ljudi voze 60-70 km/h po gradu gde je dozvoljeno 50, i to radi 90% vozaca, i nije bezbedno kociti sa te brzine u nekih 30-50 metara, kad postoji trepcuce zeleno, mnogo je lakse proceniti situaciju

beogradjanin

pre 12 godina

Vise od polovine vozaca u Beogradu ne zna gde treba da ide kada se upali zuto svetlo.Na primer ,znaju jedan jedini put do mirjeva i nedao Bog da ih neko skrene sa tog puta, jer su gotovi izgubljeni su u svemiru.

Goran S.

pre 12 godina

Brate jedva skupih za nove gume plocice i paknove, ako napravite neki nagradni fond za savesne vozace i nagradite revnosne stajace na zutom, jer mozete samo ako hocete s obzirom na toliku pokrivenost kamerama, mozda i ljudi pocnu redovno se zaustavljati na zuto umesto po gasu.
Mozda treba uvesti belo umesto zutog svetla, mnogi u ovom gradu vole na belo...(da se malo nasalim) A verujem da bi bilo efekta, mnogi bi se zaustavili trenutno, jer bi pomislili da ce se od nekle pojaviti tramvaj ha ha ha...

Moćni rendzer

pre 10 godina

Evo danas popodne idem kroz Sr.Mitrovicu,od Rumske malte prema mostu.Iz sporedne ulice,sdesna ulece izlece mladic s besnim autom.Kocim i trubim,ma jok on. A sleper sljunka u susret. I sta sad? "Namestio" se,taman tako da ga slepim otpozadi,i ja opet kriv!

Nindža

pre 10 godina

@beograd
"edukovanju vozaca da polako pokrecu vozilo kad se na semaforu upali zeleno a ne kada vozac ispred njih krene (cesto se desava da deseto vozilo dugo ceka da uopste krene, i ako je na semaforu odavno zeleno) - tako se vozi po inostranstvu"
Razumem šta si hteo da kažeš, ali nije baš tako. Mora se držati odstojanje između vozila. Kada bi tako zaista svi vozili, tog odstojanja ne bi ni bilo.

aaaaaaaaaaa

pre 12 godina

Ubacim u prvu i cekam zeleno isto tako usporim ukoliko ne znam da li ide na zeleno ili na crveno ako ide na zeleno rokam ga u drug neki put i u treci a ako ide na crveno stajem NE ZURIM KAO STO VECINA ZURU ZATO STO CU STICI NA TO MESTO BILO KOJOM BRZINOM DA IDEM JA STIZEM PA STIZEM sem ako ne otegnem papke mislim riknem ili ti da to moderno kazem budem u shatdown ili ako me lupi jedan infarkt za one malo modernije DA se resetujem

Bokius

pre 6 godina

Evo danas popodne idem kroz Sr.Mitrovicu,od Rumske malte prema mostu.Iz sporedne ulice,sdesna ulece izlece mladic s besnim autom.Kocim i trubim,ma jok on. A sleper sljunka u susret. I sta sad? "Namestio" se,taman tako da ga slepim otpozadi,i ja opet kriv!
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Moćni rendzer, 11. jun 2013 01:09)

Znam tu raskrsnicu, i tu stalno izleću vozači bez gledanja i onda voze 20km na sat. Za pošiziti!!!

fuck da police

pre 12 godina

Samo u Srbistanu moze da se desi da kad se pali zuto da treba da krenes, ovi iza tebe sviraju, jer si vec trebao da budes u brzini i da kreces. Nervozan neki narod...

Milan

pre 12 godina

Imam samo prekore za sve ove "savesne"...

Pravila ponašanja u saobraćaju su praktično ista u celoj Evroaziji - na crveno se ne sme proći, a žuto služi da se vozilo bezbedno zaustavi.

Bezbedno zaustavljanje znači obraćanje pažnje na druge učesnike u saobraćaju, što većina vozača ne čini, nego se ponašaju kao da su sami na drumu.

Zeleno je znak za prolaz, i kočenje na zeleno (pa sve i neka trepće do mile volje) bi trebalo da bude sankcionisano mnogo strože, jer sociopate koji to rade predstavljaju smetnju odvijanju saobraćaju i ugrožavaju drugima život i imovinu.

Isto tako sam primetio da je simptomatično za sve te pravednike koji staju na zeleno, voze 50 (ali će vrlo rado dodati gas kad neko pokuša da ih pretekne) i slično - da gotovo nikad neće stati da propuste autobus ili pešaka. Makar ovi po Beogradu.

Znači bitno je samo da JA prođem, JA sam u pravu, JA uterujem zakon iako me niko nije za to ovlastio, a ako ikoga ubijem ili oštetim, to je samo njihova greška.

Takvima je mesto u gorepomenutom autobusu, ne za volanom.

I još jedna sitnica - u SAD (naciji koja živi u automobilima) je kažnjivo zaustaviti se na žuto ukoliko vozilo iza ne može da se zaustavi: onaj ko na ovakav način izazove sudar, kriv je iako ga udare otpozadi. Mislim da je i nama potreban i ovaj aspekt zakona i njegovog sprovođenja.

MixajloN

pre 12 godina

Može se bar otprilike proceniti kada će se upaliti žuto:
Ja recimo bacim pogled na paralelni semafor za pešake i on se najčešće pali 3 sekunde pre nego što se meni upali žuto. To posebno na velikim raskrsnicama, jer se semafori za pešake projektuju tako da i najsporiji pešaci mogu bezbedno preći raskrsnicu. Ako se pešacima upalilo crveno, već tada procenjujem na kojoj ću udaljenosti od semafora biti kada se meni upali žuto. Opet je to stvar procene, ali bolje je sa procenom početi još dok je upaljeno zeleno, nego kada se već upali žuto.
Ipak postoji i jedan jako mali procenat semafora na kojima se ovo ne može primeniti. Ali mislim da je ova taktika i pored toga dobra i da može donekle zameniti trepćuće zeleno.

aaaaaaaaaaa

pre 12 godina

Ubacim u prvu i cekam zeleno isto tako usporim ukoliko ne znam da li ide na zeleno ili na crveno ako ide na zeleno rokam ga u drug neki put i u treci a ako ide na crveno stajem NE ZURIM KAO STO VECINA ZURU ZATO STO CU STICI NA TO MESTO BILO KOJOM BRZINOM DA IDEM JA STIZEM PA STIZEM sem ako ne otegnem papke mislim riknem ili ti da to moderno kazem budem u shatdown ili ako me lupi jedan infarkt za one malo modernije DA se resetujem

Goran S.

pre 12 godina

Brate jedva skupih za nove gume plocice i paknove, ako napravite neki nagradni fond za savesne vozace i nagradite revnosne stajace na zutom, jer mozete samo ako hocete s obzirom na toliku pokrivenost kamerama, mozda i ljudi pocnu redovno se zaustavljati na zuto umesto po gasu.
Mozda treba uvesti belo umesto zutog svetla, mnogi u ovom gradu vole na belo...(da se malo nasalim) A verujem da bi bilo efekta, mnogi bi se zaustavili trenutno, jer bi pomislili da ce se od nekle pojaviti tramvaj ha ha ha...

Violeta

pre 12 godina

Vozac sam 17 godina, veoma savestan. Kad je trepcuce zeleno u pitanju, kocim cim krene, osim ako nisam u neposrednoj blizini raskrsnice. Ako sam malo dalje, ne dajem gas, vec usporavam, a to me cesto kostalo zivaca jer me vozaci iza psuju. Bila sam u prilici da je tip u dzipu iza glasno pretio da ce mi polomiti noge jer zbog mene nije mogao da prodje na zuto...Uvek obratim paznju na semafor za pesake na raskrsnicama, njihovo crveno se pali pre naseg zutog i to mi je znak da mi se raskrsnica zatvara. Problem je sto, pored bezbednosti, moram da razmisljam o kazni, pa vagam u tim sekundama. S druge strane, najveci problem su vozaci koji prolaze kroz crveno, a oni su najcesce pokriveni debelim vezama.

Nezaposlen

pre 12 godina

Kao neko ko projektuje semafore da iznesem i svoje misljenje. Prolazak kroz zuto u Srbiji je bezbedan jer se zastita racuna od kraja zutog (u nekim drugim zemljama nije tako) zato kod nas nema potrebe za trepcucim zelenim, jer kada ljudi vide da trepce oni ubrzaju i ne mogu se normalno zaustaviti na zuto, a i rizikuje se da vas onaj otpozadi ne udari jer je drugacije procenio. Trepcuce zeleno potice iz zemalja gde se zastita racuna od kraja zelenog. Inace kod nas duzina zutog zavisi od maksimalne dozvoljene brzine i obuhvata vreme za reakciju vozaca i vreme potrebno da se zaustavi automobil.

Darko

pre 12 godina

@driver. Stvarno mi nije jasno da te za tri meseca zaustavljaju toliko puta, mozda nije problem u njima. Vozim 20 godina, kada su me zaustavljali, bilo je zbog prekrsaja koji sam ucinio. Novac mi nikada nisu trazili, uglavnom sam im sam nudio i kada bi prihvatili "nagodbu" odlazio bih veoma zadovoljan. Najbolje bi bilo da okacis te snimke negde i da das link, da mozemo svi da se uverimo u to i da skrenemo paznju ljudima iz policije. Nadam se da ti nisi prodavac tih uredjaja.

Benke

pre 12 godina

Ja sam student IV god Saobracajnog fakulteta. Vozac nije nacinio prekrsaj ako u poslednjoj sekundi zutog prodje zadnjom osovinom preko zaustavne linije. I neka mi neko objasni ovaj deo iz clanka kako to da ako se vozac zaustavi u raskrsnici ugrozava pesake?

Alex

pre 12 godina

Juče, nešto pre četiri popodne, na semaforu ispred vojno-geodetskog zavoda stanem na žuto. Pogledam u retrovizor i vidim nekog matorog lika u pežou kako me psuje, pominje mi celu porodicu uzduž i popreko, kako sam se samo usudio da poštujem propise i stanem na žuto, pa ni on ne može da prođe. A najbolje je to što bi on iza mene prošao na crveno. Pitam se samo šta li se nalazi u glavi takvih ljudi?

shomi05

pre 12 godina

Šta radim kada se upali žuto?
Ako procenim da mogu da stanem bezbedno pre raskrsnice, ili taj semafor ima aparat za slikanje (u modu u inostranstvo) onda stanem. Ako me ovaj pozadi udari, krivica je njegova. Nije prilagodio brzinu i rastojanje na saobroćaj.
U suprotno, dajem gas i prolazim.
Zakon dozvoljava da se predje na zuto.

Bane

pre 12 godina

Kakav tekst, kakve izjave! Četiri puta čitam istu: ako ubrzaš na žuto ili ako si imao mogućnosti da se zaustaviš, a nisi, onda si u prekršaju. A ako nemaš mogućnosti da se zaustaviš bezbedno, onda prođi kroz žuto! Pa, ovo smo znali i pre teksta, ovo je budalaština. Kočenje na žuto je uvek rizično, i zato ga ja tretiram kao - prođi! Sa druge strane, kroz crveno nisam prošao nikada u životu. Tako i policija treba ovo da tretira. Dakle, prolazak kroz žuto treba da se toleriše, prolazak kroz crveno da se rigorozno kažnjava.

Marko

pre 12 godina

Ako je vozac suvise blizu semafora i prilikom paljenja zutog ne stigne da normalno zakoci, onda je u redu da prodje na zuto. U slucaju da sa 30 metara vidi da se upalilo zuto, a on umesto da zakoci, doda gas - to naravno nije u redu.

Marko

pre 12 godina

Aha, shvatio sam...
Prilikom priblizavanja raskrsnici, treba da sracunam da li da prodjem ili ne, uzimajuci u obzir:
1. Razdaljinu do semafora
2. Vlaznost kolovoza
3. Svoju trenutnu brzinu
4. Da li semafor ima trepcuce zeleno ili ne
5. Da li ima nekoga iza mene
6. Da li taj iza mene ima nameru da ukoci, ako ja krenem da kocim
7. Da li onaj ispred mene freneticno zabode kocnicu na prvi treptaj zelenog
8. itd, itd...

Nema problema, uzimajuci u obzir broj raskrsnica koji predjem dnevno, sa ovom matematikom cu ubrzo duplirati svoj IQ...

Svasta...

NS

pre 12 godina

Dobro sam zapamtio kada mi je ujak jednom pricao da je bio u Nemackoj i da mu je na kucnu adresu stigla kazna zato sto je izbacio cigaru kroz prozor automobila na autoputu. Na sve nacine je pokusavao da eskivira placanje kazne, dok mu nisu rekli: Zasto bi jedan Nemac lagao i trosio svoje vreme na nesto sto nije istina, tj. zasto bi lagao"? I naravno da je morao da plati kaznu, sto je i ucinio.

Andrija

pre 12 godina

"U Upravi saobraćajne policije kažu da zakon ne poznaje razliku između dve vrste semafora"
Ne znam da li zakon treba da poznaje razlike izmedju ove dve vrste, ali ja ih jako dobro uocavam, a pretpostavljam i drugi vozaci. Sve je ok dok se krecem dobro poznatom trasom i gde znam tacno koji je semafor novi, a koji stari. Ali kada idem nepoznatom trasom i naletim na stari semafor (a svi smo se vec navikli na trepcuce zeleno) i najednom bez najave iskoci zute dozivim pravi psihicki stres. Nemojte molim Vas da mi govorite o proceni brzine i ostalim stvarima (kad covek u dve sekunde da proveri ima li nekog iza i sl.), jer sve je to moguce samo kada znate vrstu semafora na koji nailazite.
Zakljucicu sa konstatacijom da nikada nisam prosao na zuto kroz semafor sa trepcucim zelenim, jer je ono danas ima funkciju nekadasnjeg zutog svetla (da li da stanem ili produzim), i tu vec mozemo govoriti o proceni. Apsolutno se slazem da treba kaznjavati prolazak kroz zuto, ali dajte onda i sve semafore unificirajte i zamenite novim sistemom sa trepcucim zelenim. Ako to uradite slobodno zamenite zakon i izbacite paragraf zakona koji govori o odstupanjima od pravila da je prolazak kroz zuto zabranjen.
Molim gore navedene dve institucije da odrade studiju i naprave statisticku analizu broja udesa pre i nakon uvodjenja novih semafora. Jer garantujem da se broj udesa povecao, jer ponavljam: sami znate kakav je stres kada Vam iskoci zuto gde ga niste ocekivali.

Растерати .овнавом мотком

pre 12 godina

Одлучио сам да полупам што више камера по граду и да пролазим и на црвено убудуће!!!

Могли би надлежни да раде свој посао и да ускладе семафоре у Београду. Они чекају неку донацију за то, коју ћемо ми после да враћамо.

€_€

pre 12 godina

o ovome mozemo da pricamo jedino ako se svi semafori ospospbe za trepcuce zeleno, realno, ljudi voze 60-70 km/h po gradu gde je dozvoljeno 50, i to radi 90% vozaca, i nije bezbedno kociti sa te brzine u nekih 30-50 metara, kad postoji trepcuce zeleno, mnogo je lakse proceniti situaciju

Klir ko suza

pre 12 godina

Prosto je jasno i jednostavno. Policija ima slobodni procenu da li ste napravili prekrsaj ili ne. Odlicno. Neki semafor trepce, neki ne trepce, dal trepne 3, 4, 5 puta, da bi vozac mogao da zna kada se pali zuto svetlo. Koju magiju vozaci da koriste da bi sve to znali. Ovo je neverovatna glupost. Vise puta mi se desilo da jednostavno ne znam sta da uradim, srecom nije bilo kazni, u skladu sa informacijama koje ste izneli u ovom tekstu. Ali, molim Vas, objedinite sistem signalizacije, unificirajte. Zeleno trepce 3 puta, zuto traje 3 sekunde. i CAO. Isti je problem i sa sijalicama. Zaustavio me je saobracajac, ne radi mi jedno poziciono svetlo (lada samara nema signalizaciju neispravne lampe na kontorlnoj tabli - naravno). Iako sam imao rezervne sijalice, saobracajac mi nije dozvolio zamenu i platio sam kaznu. Po zakonu, saobracajac moze da me pusti da zamenim sijalicu, ali NE MORA, opet je slobodna procena saobracajca. Za kog ____ onda nosimo rezervne sijalice. Izvinjavam se na skretanju sa teme, ali, MUKA MI JE OD SVEGA... :(

D N K

pre 12 godina

Nedavno sam se vratio iz Japana, najuredjenijoj zemlji koju sam do sada video. U Japanu je prolazak kroz zuto najnormalnija stvar. I oko toga niko ne pravi nikakv problem ni dramu.
Prosto:
Zeleno - Prolazis
Zuto - Prolazis
Crveno - Ne prolazis

Kad se priblizavas semaforu i vidis iz daleka zeleno, normalno vozis.
Ako se upali zuto dok si na 50, 60 metara od semafora ti polako zaustavis auto.
A kad se upali zuto na 30 metara od semafora najnormalnije prodjes kroz semafor (jer ima dovoljno vremena da bezbedno prodjes kroz raskrsnicu).

Na crveno nikom ne pada na pamet da prodje.

Na papiru je to isto kao i kod nas, ALI, sa jednom maleckom razliko.

Ta malecka razlika je u tome sto je kod nas prolazak na zuto KAZNJIV (ako policajac koji TE CEKA posle semafora to tako PROCENI). U normalnoj zemlji nema sacekuse posle semafora.

Oni imaju jednostava i jasan sistem (zakon), tj. zakon ne ostavlja mesta za "dogovaranje" sa policijom.

Nazalost, nas sistem je napravljen tako da se kroz pregovor sa policijom dolazi do toga na koliko metara si ti tacno bio od raskrsnice i kojom si se brzinom kretao kad se ukljucilo zuto. Pri tome naravno pojma nemas kad prilazis semaforu (posebno ako prvi put ili retko prolazis kroz isti) da li on ima ili nema trepcuce zeleno svetlo.

A u medjuvremenu se, na nasim raskrnicama, za razliku od Japana, najnormalnije i svakodnevno PROLAZI kroz crveno. :)

grbavi

pre 12 godina

a kako se u zakonu tumachi trepcuce zeleno svetlo shta cemo sa tim ako se ne varam o tome nema ni spomena u zakonu. inache ovo shto je diskutan pisao o japanu isto sam video i u rimu i smatram to najnormalnijim

evoIX

pre 12 godina

Sta radim kad se upali zuto? Pedal to the metal! Salim se. Ako ima trepcuce zeleno, procenim da li stizem da prodjem pre zutog, pa mozda malo ubrzam. Ako nema trepcuceg, opet se svodi na slobodnu procenu koja zavisi od brzine kretanja i ostalih ucesnika u saobracaju, guzve itd.

Mare

pre 12 godina

U Beogradu vaze sledeca pravila

Kad nailazis na raskrsnicu a na semaforu je zeleno pomeni sve svece i tri puta se prekrsti pre nego sto udjes u raskrsnicu, ako stojis na crvenom duze od dvadeset sekundi i prvi si na semaforu izivruj pomalo i budi spreman svaki cas da krenes jer iza tebe ima uvek jos vozila a glavno pravilo glasi NA ZUTO KO POSLEDNJI SVIRNE MAGARAC, pa da vidis kad legnu na sirenu sto ne kreces a zuto na semaforu.

čečvrčak

pre 12 godina

meni se desilo u Palma de Mallorka-i da ukočim na žuto i da me otpozadi raspali žena koja nije uspela da ukoči. nije bilo nimalo naivno! od tada usporavam kad prilazim raskrsnici, a na žuto begam!

NS

pre 12 godina

Bezobrazluk je svakako, ali to "njima" i odgovara...
Npr.u NS je svuda trepcuce zeleno i vozac se prosto navikne...i ima vremena da stane..
Onda taj isti vozac odeu Beg gde nema toliko tepcuceg zelenog i nije navikao na tzv.brzu promenu na semaforu...i jednostavno nema vremena sa stane!
I nakon toga ode u inostranstvo gde je dozvoljeneo kroz zuto...I onda se desi taj isti vozac po navici "sedne kao konj" na kocnicu na trepcuce zeleno usred usred Slovenije ili Austrije gde mu svi po spisku....mater i ostale...i sad ti objasni zasto si stao i ugrozio SVE tamo u saobracaju!!!
Zasto Srbija mora UVEK da bude DRUGACIJA?!?!?

kod kineza

pre 12 godina

Mozda bi najbolje resenje za nase uslove bilo da skinemo te zute sijalice i da napravimo samo crveno i zeleno svetlo.

http://image.made-in-china.com/2f0j00SCstlzcqrvuF/Red-and-Green-Traffic-Signal-Light-JFF-MP-2002-.jpg

I da stedimo struju. :)

ja

pre 12 godina

Da da, idem ja i prodjem kroz zuto, a na krivini pandur mase uzubudjen da me zaustavi. I kaze eee jel znate vi kolika je kazna za prolazak na crveno, eeee. I ja kazem ma prosao sam na zuto, a on ne ne na cverno i tako par puta i samo vice eeee, i kaze a sta bi ste vi? I ja mu dam crvenu i on kaze srecan put. Toliko o slobodnoj proceni... Njemu je samo crveno u glavi. xD

dzigi

pre 12 godina

Kako ja da znam "metražu" iz kola u pokretu, da li iko zna dok se kreće brzinom od 50kmh koliko je to 30 ili 10m? Možda da obeleže tih 30m pre svakog semafora nekom crvenom linijom?

Zoran

pre 12 godina

Citajuci sve ove komentare, ne mogu da ne zakljucim da je narod vise nego revoltiran, ne time da li treba ili ne proci na zuto svetko na semaforu, vec time da je sve jedno da li je ili nije prosao, jer to zavisi od "onog tamo" sto ga ceka, a on je Zakon!
Da je to tako, dokaz je to sto "normalne" ljude, "cimaju" za svasta pa i za, eto to zuto...A bahate vozace, u koje ubrajam i vozace GSP-a, vozace, autobusa, i tramvaja, niko ni da opomene za prolazak kroz "DEBELO CRVENO".Hajde da vidim koji ce se policajac usuditi da zaustavi Audi, dzip ili tako nesto sa zatamnjenim staklima???
I moram malo da "skrenem" pricu, a da ostanem u domenu iste.
Ima semafora cije se svetlo ne vidi sve dok ne dodjete do njega, stanete, izadjete iz kola i pridjete da vidite...sta "gori". I to nikome ne smeta.
Drugo, zasto niko nije pokrenuo pricu o tome kada policajac sme da vas zaustavi? Vreme dorucka, vreme rucka ili vecere, ne bi smelo da bude razlog da vas policija zaustavi s obrazlozenjem da rade "rutinsku kontrolu".Kakva rutinska kontrola i koga briga odakli i gde idem.
Morao se u Zakonu napisati clan koji bi dozvoljavao policiji da vas zaustavi SAMO, i naglasavam, SAMO ako ste napravili neki prekrsaj. A onda, policajac koji vas nabedi da ste prosli kroz crveno, a niste, dobije ...otkaz.
I jos jedan, po meni, propust u Zakonu o saobracaju. "Uslovna desna zelena strelica" bi morala da bude postavljena, bar na 80% raskrsnica u gradu. Ali, ko u ovoj zamlji racuna na potrosnju goriva? Vlast, ocigledno, jer joj je u interesu da narod potrosi sto vise ovog jadnog i preskupog goriva.

nebitan

pre 12 godina

U USA recimo, nema zutog kad se menja sa crvenog na zeleno...a kad se menja iz zelenog u crveno- zuto traje izmedju 3-7 sekundi, zavisi od velicine raskrsnice. To daje poprilicno dosta vremena da ocenis da li ces proci ili da kocis.uglavnom - zuto ovde znaci prolaz.

vlada

pre 12 godina

Žuto nije problem ako mu prethodi trepćuće zeleno. Problem su semafori koji nemaju trepćuće zeleno, i meni nikako nije jasno zašto je toliko teško reprogramirati te semafore da imaju trepćuće zeleno! Ima sve više ovih sa trepćućim zelenom i jako je lako voziti kad je takav semafor, ali onda kada naidjete na neki koji nema tu opciju nastaju problemi jer ste navikli na treptanje zelenog pre paljenja žutog! Nadležni treba prvo sve semafore u srbiji da reprogramiraju a onda tek da nas klepaju po usima!

I da sta radim?
ako vozim svoji auto sa dovoljno konja i procenim da mogu bezbedno da prodjem kroz raskrsnicu na Žuto, uvek vratim u drugu i potpim gas. Kada vozim juga ondakočim i molim boga da me neko ne odvali od pozadi...

myname

pre 12 godina

prolazim na žuto kad god mogu.. :D
tačno je da u beogradu važi pravilo, ako stojiš na crvenom, kada se prebaci na žuto - ko poslednji svirne magarac.. mada retko kad vozim po bg, a u ostalim gradovima su vozaci mnogo strpljiviji i tolerantniji -

Nindža

pre 10 godina

@beograd
"edukovanju vozaca da polako pokrecu vozilo kad se na semaforu upali zeleno a ne kada vozac ispred njih krene (cesto se desava da deseto vozilo dugo ceka da uopste krene, i ako je na semaforu odavno zeleno) - tako se vozi po inostranstvu"
Razumem šta si hteo da kažeš, ali nije baš tako. Mora se držati odstojanje između vozila. Kada bi tako zaista svi vozili, tog odstojanja ne bi ni bilo.

toma

pre 12 godina

Gospodin Okanovic je zaboravio da ne mozemo u isto vreme da obratimo paznju na kratere na putevima i sematore.Izvinjavam se onima sa oftamoloskim problemima. Resenje je da cela Srbija bude razroka.

Driver

pre 12 godina

Investirajte kao i ja nekih 4.500 dinara u ovo:

http://www.blueberry-eu.com/main.php?action=filter&group=prod&producer=camera&subgroup=hdcam

Ima po svim vecim radnjama... U poslednja skoro 3 meseca koliko imam ovu kameru, 6 puta su saobracajci pokusali da mi pisu lazne prijave za prolazak na zuto. Svaki put sam rekao pisite i dajte mi da upisem u zapisnik da ste hteli mito, sto cu sa snimkom da dokazem na sudu. Svih 6 puta je bilo "dovidjenja, srecan put"...

A sto se tice prolaska kroz zuto, prolazim samo kada ne mogu na vreme i bezbedno da zakocim. Polako ali sigurno, bolje stici 5 minuta kasnije nego ugrozavati svoju i bezbednost drugih ucesnika u saobracaju, a o ovim lesinarima koji samo cekaju priliku da iskamce "crvenu" da i ne govorim.

spasic

pre 12 godina

samo da potvrdim za majorku, na zuto (treptuce cini mi se) se uveliko prolazi i to bez oklevanja, a kod nas je uvek stresna situacija, dal ce murkan da iskoci iz zbunja ili ce otpozadi neko da te pokupi...

micko

pre 12 godina

i kako ja da znam gde je tih 35m pre semafora? obeležite linijom, pa da znam da li da kočim ili ne. isto tako, ako kamera snimi da sam pre te linije išao sporije nego pošto sam je prošao, a na semaforu je upaljeno žuto, onda sam kriv. sve ostalo - nisam. rešen problem.

pele

pre 12 godina

u saobracaju samo strpljivo.Cesto vidim ''vozače'' koji prolaze raskrsnice rizično,jure,upadaju u ''makazice'',ne upale žmigavac,a skrenu,ili ne upale a skrenu,...uskoše sa parking mesta ili iz sporedne ulice rizikujući sudar,jer vozilo iz glavne ulice mora da koči,a onda kroz 50-100m skrene na novi parking ili ispred kuće???Pa kud žuri?Neko može da pogine zbog 2-3 sekunde koje budala neće da čeka?!I na semaforima je su u pitanju sekunde,a opet se rizikuju životi.Što je najgore igraju se sa tuđim životom,te bi ih trebalo najstrože kažnjavati,jer život je jedan,a izgubiti ga prelazeći ili prolazeći raskrsnicu na zeleno,jer nekome se žuri je više nego žalosno i tragično.

beograd

pre 12 godina

Gospodin Okanovic bi, osim sto trosi energiju tumaceci odredbe zakona koji se ne primenjuje kako treba mogao da se pozabavi ispravljanjem nelogicnosti u zakonu i realnoj bezbednosti u saobracaju - ukazujuci na clanove koji se ne mogu primeniti u praksi ili koji bivaju zloupotrebljeni zbog prevelikog poverenja policijskim sluzbenicima koji to poverenje zloupotrebljavaju u praksi.

Takodje, komitet za bezbednost saobracaja bi mogao da se pozabavi kampanjom ukidanja nelogicnih ogranicenja, sinhronizacijom semafora (pogledajte npr raskrsnicu kod bivseg "verana" - Ugao Takovske, Cvijiceve i Carlija Caplina - kada se upali zeleno iz "Carlija Caplina", i dalje je zeleno ovima koji se spustaju niz takovsku i blokiraju raskrsnicu - a zeleno iz "Carlija Caplina" traje svega nekoliko sekundi.

Ili npr uao Cvijiceve i Zdravka Celara, (postoji i kamera), gde semafor nekada trepce zeleno, a nekada samo menja iz zelenog u zuto. Prolazim tuda svaki dan, i ovo mi je vrlo upadljivo.

Da ne pricam o organizovanju neke kampanje kaznjavanja upotrebe mobilnog tokom voznje (svakodnevna pojava), edukovanju vozaca da polako pokrecu vozilo kad se na semaforu upali zeleno a ne kada vozac ispred njih krene (cesto se desava da deseto vozilo dugo ceka da uopste krene, i ako je na semaforu odavno zeleno) - tako se vozi po inostranstvu.

Mnogo ima nelogicnosti i pogresnih stvari koje niko ne resava. Najlakse je sedeti u komitetu i primati platu iz budzeta, usput odgovarati na novinarske intervjue bez da su ista konstruktivno/pametno rekli. Ovo je i novinarska krivica, jer i oni zmure i izbegavaju da postave PRAVA pitanja.

vlada

pre 9 godina

Jedan savet kada vas zaustavi pandur ili već odete kod sudije za prekršaje zbog toga što ste prošli raskrsnicu na žuto svetlo - Nikad ali nikada nemojte da kažete "Jesam prošao sam ali nije bilo teoretske šanse da zaustavim vozilo, a kao što u zakonu kaže, ako ne mogu da stanem smem da prodjem", jer u tom slučaju vam ide kazna, poeni, dozvola itd itd. Uvek će naći način da zaključe da si mogao da staneš i samo pišu kaznu kao da si prošao kroz crveno. Nego kada vas pitaju koje je svetlo biulo na smeaforu samo kažete "Zeleno!" ako oni kažune bilo je žuto/crveno vi kažete "zeleno" i ne popuštajte jer to je jedini način da vam ne oduzmu dozvolu/napakuju kaznu i kaznene poene!

A to da pšrolaskom kroz žuto rizikujete nesreću je nebuloza jer su vsi semafori ovog sveta tako programiran da postoji period od nekliko sekundi (koji je dovoljan da prodjete kroz svaku raskrsnicu) za vreme koga je na svim semaforima crveno svetlo pre nego što se dozvoli prolaz vozilima iz drugog pravca. rizikujete samo ako se u trenutku kadase upali žuto nalazite dovoljno daleko od raskrsnice da možete da ukočite a rešite da uradite suprotno.

Vozač

pre 12 godina

I onda odemo kod sudije koji nam ladno u lice kaže:"Policajac je službeno lice koje Vas ne poznaje te nema nikakvih razloga da izmišlja okolnosti u kojima ste načinili prekršaj" Niko ne spominje kvotu koju gospoda moraju mesečno da ispune, to ne spada u razloge?
Drugim rečima u ovoj zemlji svima se veruje više nego običnom građaninu, sistem je takav.

ji

pre 12 godina

"Saobraćajni policajac obrazlaže zbog čega vas je zaustavio i mora da dokaže da ste vi krivi, a ne suprotno – da vi dokazujete svoju nevinost."

To se u praksi ne dešava jer po mišljenju sudije za prekršaje "Policajac nema razloga da laže" kao da ne rade na normu.

Jela

pre 12 godina

Evo jednog primera za gospodina Simića i gospodina Okanovića. Neka odu na raskrsnicu Bul. Nikole Tesle i Trešnjinog cveta.
1. Semafor nema trepčuće zeleno svetlo.
2. Semafor ima kameru.
3. Zaustavna linija je mnogo udaljena ispred semafora.
4. Put ima blagu krivinu u levo.
5. Pravac je iz Zemuna ka Ušću.

Testirajte vi zaustavljanje na žuto ako idete 50km na čas. Svaki put vas žuto iznenadi. Zbog starog semafora nije moguće predvideti kada će da se iključi žuto.

zex

pre 12 godina

Sve je ovo lepo na papiru, da policajac dokaze krivicu....a onda mi sudija kaze Policajac nema razloga da laze!!!!! Sramota, a kroz trepcuce zeleno sam prosao a on napisao (i nije mi dao) zapisnik prosao kroz crveno!!! daleko je Srbija od pridrzavanja zakona i prava

nikola

pre 12 godina

Primer iz Zrenjanina:milicioner Beronja Vladimir me je lazno optuzio da sam prosao na semaforu kroz crveno svetlo i nije naveo da u kolima imam suvozace, naravno bez materijalnih dokaza.Epilog:to je bilo po starom zakonu kazna od 10000 dinara, koju je potvrdio visi sud.Milicioner je u medjuvremenu uhapsen zbog falsifikovanja zapisnika u vezi naplate stete od osiguranja, ja sam pod prinudom zatvora kznu morao da platim ,jer zivim u zemlji Srbiji u kojoj je laz ljudi u uniformi vazi kao dokaz na sudu.Put ka EU le lak, samo nam neki skeptici podmecu klipove u tockove.I u reformisanom sudstvu nema kome da se zalis.

Milica

pre 12 godina

Kako god da okrenes, kazne ce se pisati imali mi opravdani razlog ili ne.
S obzirom na to da semafori u gradu ne rade na isti nacin, da neki imaju zeleno koje trepce, a neki ne, najrazumnije bi bilo da prolazak na zuto bude nekaznjiv tj. dozvoljen. Sve ovo sto oni pricaju u tekstu je u teoriji jedno, a u praksi sasvim drugo.

lemmy

pre 12 godina

Suvise bespotrebnih tumacenja zakona.Te mozete ovo te ovo je kaznjivo,te zavisi od procene situacije vozaca ili s.policajca,te zavisi od situacije i vremenskih uslova na putu.Sve ovo je dokaz da je novi zakon pravljen da se izmuzu pare od vozaca.Donesite zakon koji je jasan svima i njega se pridrzavajte ali pre toga modernizujte signalizaciju na putevima.Ako je prolazak kroz zuto kaznjiv onda na svim semaforima uvedite trepcuce zeleno barem 5s. jer to je jedino adekvatno vreme za vozaca da se bezbedno zaustavi a ne ugrozi sebe i one vozace iza njega.Bitno je da ste stavili kamere bas na raskrsnicama gde su stari semafori jer vas cilj je ocigledno uzimanje para a ne sigurnost ucesnika u saobracaju.

erazmo beogradski

pre 12 godina

A da ne spominjemo gomilu semafora kod kojih se u sekundi zeleno pretvori u crveno. A da ne spominjemo da se po danu (a narochito po jakom suncu) ni ne vidi da li je na semaforu upaljeno zeleno svetlo ili semafor ne radi...pa kad dodjesh na navedenih 30m od semafora - ti onda odluchuj shta je najpametnije...:(

Aleksandar

pre 12 godina

Da bi se pricalo o svetlosnoj signalizaciji, potrebno je znati istoriju iste. U pocetku nije bilo zutog svetla (postojao je naravno vremenski interval kad je svima crveno) pa su se onda desavale stvari iz teksta: upali se crveno, vozac naglo na kocnicu i zavrsi ili na sredini raskrsnice, ili mu vozac automobila iza njega postane suvozac. Zbog toga je i uvedeno zuto svetlo - da upozori nailazece vozace da nailazi crveno svetlo na kome obavezno i bez izuzetka moraju da stanu, a ne da se tretira kao samo crveno svetlo (zato interval u kome svi imaju crveno svetlo jos uvek postoji). Korisni kolateral je u tome sto u obrnutom redosledu najavljuje zeleno svetlo te priprema vozace da krenu i time ubrzava saobracaj.

I sve je to lepo funkcionisalo (i tako i funkcionise u vecini normalnih drzava na svetu) dok nekome nije palo na pamet da eto, iju sramote, ima onih koji ce radije da nagaze gas kad vide zuto svetlo, nego da koce i cekaju svoj red - nije vazno to sto i dalje ti vozaci, pa makar bili i bahati, nikoga ne ugrozavaju (u normalnom smeru raskrsnice je crveno svetlo sve vreme), vazno je da su nekom smetali i da se javila mogucnost da se dodatno izbiju novci iz dzepa vozacima, i hop-la, eto zakona.

Ali, ne lezi vraze, time se opet stvorio problem koji je bio i na pocetku uvodjenja svetlosne signalizacije - to sto razliciti ljudi razlicito procenjuju situaciju, te ce neki bez obzira na brzinu, blizinu vozila iza njih, uslove na kolovozu itd. - da naglo zakoce videvsi zuto u strahu od kazne, i time ili da - ma nije moguce! - zavrse na sred raskrsnice ili dobiju novog suvozaca. Ili oba.

I eto, tako napravismo ceo krug i vratismo se odakle smo i krenuli, isti problem, isto odstojanje, samo sad imamo tri umesto dva svetla. I kako onda resiti problem? Pa naravno, ljubi ih mama u pametne glavice, novo svetlo! Dobro, nije bas skroz novo svetlo, vec rezim treptuceg zelenog, koje sluzi ama bas istoj svrsi kojoj je sluzilo i zuto svetlo pre toga, a pre nego sto smo poceli da se pravimo pametni. I za sad to kao resava problem, al' to svetlo jos nije ni pomenuto u zakonu, niti implementirano na svim semaforima, a kad ga ubace u zakon pre ili kasnije ce proci i kao zuto - crveno ce ostati crveno, zuto ce postati crveno (sem u situaciji ako ste dovoljno lepi po slobodnoj proceni saobracajnog policajca), treptuce zeleno ce biti ono sto je sad zuto (sto ce reci crveno, sem ako ne tutnete koju crvenu saobracajnom policajcu) i onda cemo da smisljamo jos jedno novo svetlo da resi problem koji smo sami napravili... I tako dok nam semafori ne budu ogromni displeji sa 16 miliona boja.

O tome da svaki zakon podlozan interpretaciji i subjektivnom utisku nekog sluzbenika nema veze ni sa pravom ni sa pravdom, kao i o tome da je skandalozno uopste reci "da se (crveno svetlo) uključuje najčešće tri sekunde posle žutog svetla" - Najcesce! Molim?! I ocekujete onda da vozaci mogu kredibilno da procene sta im je ciniti kad cak nije ni vremenski interval UVEK isti? - ili o tome sto i to `novo` treptuce zeleno svetlo negde trepce dva puta, negde tri puta, negde pet puta, kako se kome cini da je logicno - o tome nekom drugom prilikom. Dosta je i ovo napisanog. Kakvi ljudi nam uredjuju saobracaj, dobro je sto i ovoliko malo ginemo. To sto mnogi ljudi ne znaju da voze i sto nam je saobracajna (a i svaka druga) kultura tik iznad nultog podeoka, to je jos i mali problem u odnosu na to koliko su nam nekompetentni uredjivaci saobracajnog zivota.

dragan

pre 12 godina

Nesavrsenost zakona policajci su uvek ispravljali prostim pisanjem prijave za crveno, zutog nikada nije bilo u prijavama. Realno gledano, on stoji posle raskrsnice, i stvarno vidi vozilo kako prolazi na crveno, prevelika abstrakcija je mogucnost da je vozilo uslo na zuto, a ponekad jos i na zeleno... Po potrebi se poteze ono "ne smes u raskrsnicu ako nisi siguran da mozes da izadjes", npr pri skretanju levo ili iznenadnoj pojavi pesaka pri skretanju desno.

Prost

pre 12 godina

Danas sam na semaforu kod TC Ušće video lakši sudar dvojice taksista zbog žutog svetla. Prvi je baš oštro zakočio, drugi je bio blizu i nije stigao da na vreme stane. Na sreću jedina šteta je bio nosač zadnje tablice. Tablica je preživela.

Spectator

pre 12 godina

Da bi mogli da se bavimo pitanjem da li sme ili ne sme da se prolazi na žuto, prvo moramo da standardizujemo način rada SVIH semafora, bilo gde! Dakle, ili svi imaju trepćuće zeleno, koje traje tačno propisano vreme, posle čega dolazi žuto, opet tačno propisanog trajanja, ili svi imaju SAMO žuto, koje sada mora duže da traje, da bi nam dalo šansu da stanemo, ali ne može malo ovako, malo onako! Bez toga, nemojmo se zamajavati nečim što je izgleda postalo pitanje umetničkog dojma, a ne jasnih tehničkih uslova rada, na kojima se onda temelji propis. Toliko.

dragan

pre 12 godina

Prolazak na crveno je vrlo drasticno tretiran kaznenim odredbama. Kada bi zakonodavcu i policiji stvarno bilo stalo do bezbednosti, onda bi se ova kazna primenjivala samo za prolazak u sred crvenog, npr dasa u skupim kolima koji obidje kolonu, baci pogled i "bezbedno" prodje raskrsnicu, a ne bi se toliko energije trosilo na raspravu o kocenju i nekocenju na zuto. Ne mislim samo na ovaj forum, nego na realne situacije, komunikaciju sa policajcima i sudijama za prekrsaje. Ja licno nemam losih iskustava sa policajcima, uglavnom je sa njima moguc razgovor, mislim stvarno razgovor a ne dogovor, mada ima i toga.
Od kolege koji zivi u Sloveniji sam cuo da je tamo trepcuce zeleno ukinuto pre par godina, jer vecina samo doda gas. Dovoljo dugo zuto i razumna policija, to je verovatno resenje u civilizovanim zemljama.

dragan

pre 12 godina

@Milan
Prilicno komplikovan nacin da se iskaze teza da se u mnogim zemljama prolazak na zuto ne kaznjava. U SAD je generalni princip da ne postoji iskljuciva krivica za saobracajni incident, nego podeljena (vrlo pragmaticno, naravno da je to saobracajno najstarija nacija), pa je tvrdnja sa kraja Milanovog teksta verovatno karikirano shvatanje nekog konkretnog dogadjaja. Sve ostalo je OK, ne znam samo zasto sam se, citajuci sve to, setio teze da nijedan sociopata o sebi ne misli da je sociopata.

Vidjam cesto

pre 12 godina

Shvatam zasto beogradjani trube kada se posle crvenog upali zuto,da bi brze krenuli, ali ne shvatam zasto trube dok je jos uvek crveno, a raskrsnica puna automobila iz drugog pravca.

Ivan

pre 12 godina

Beograd, Badnje vece, oko 19, led po putu, vozim ne preko 40, imam nove Michelin zimske gume i ABS. Nisam primetio trepcuce zeleno, nego zuto, i to na 10m od semafora, veeelika raskrsnica, ali u tom trenutku prazna (koliko u panici primecujem) osim jednog vozila, iza mene na par metara. Odlucujem da prodjem, otkud znam kakve su mu gume/kocnice, usredsredim se na levo i desno, stvarno nikog, sve OK. Odmah iza raskrsnice, rotaciono, vozilo iza mene bio policijski kec - kaznise me. Platio minimalnu kaznu, sudiji, par meseci kasnije. Mislim da je ispravnije bilo njih kazniti, sta ce na 3m iza mene po ledu? A da sam neiskusan, priznajem, trebalo je svadjati se i ne potpisati nista, pa na sudjenje...

beogradjanin

pre 12 godina

Vise od polovine vozaca u Beogradu ne zna gde treba da ide kada se upali zuto svetlo.Na primer ,znaju jedan jedini put do mirjeva i nedao Bog da ih neko skrene sa tog puta, jer su gotovi izgubljeni su u svemiru.

Dejan

pre 11 godina

Prilikom prelaska na raskrsnici gde ne postoji zeleno trepcuce svetlo proso sam na zuto stim da sam ga jedva primetio kad se ukljucilo. Kad se zeleno svetlo ugasilo bio sam na desetak metara od semafora pri brzini oko 40 km nisam mogo bezbedno da zaustavim m/v i odlucio sam da prodjem. Na oko 50 metara sa druge strane semafora zaustavila me policija i napisala kaznu.Moja primedba je bila da ne mogu bezbedno da stanem, sto je uslo u zapisnik, policijski sluzbenik je bio jako ljubazan reko mi je da mi veruje ali zuto svetlo za njega predstavlja prekrsaj bez obzira sto ne postoji zeleno treptajuce i da sam trebao da stanem ako sam mogao.JA ZAISTA NISAM MOGO BEZBEDNO DA ZAUSTAVIM M/V UKOLIKO BIH ODLUCIO DA ZAUSTAVIM M/V VEROVATNO BIH STAO NA SRED RASKRSNICE PRITOM BIH RIZIKOVAO DA ME UDARI M/V KOJE JE ISLO IZA MENE.NE DESAVAJU MI SE OVAKVE SITUACIJE CESTO, ALI AKO BIH PONOVO ODLUCIVAO ODLUCIO BIH ISTO.INACE ZA 17 GOD. VOZNJE NISAM NIKOG UDARIO A PLATIO SAM SAMO JEDNU KAZNU, GDE SAM BIO DELIMICNO KRIV IZMEDJU OSTALOG I STO NISAM TRAZIO SUOCENJE.TREBA MI PRAVNI SAVET KAKO DA POSTUPIM KOD SUDIJE, NARAVNO DA CU RECI ISTINU TO JEST SVE OVO STO SAM NAPISAO DA LI TREBA DA SE POZOVEM NA NEKI ZAKON ILI KAKO REAGOVATI NA IZJAVU POLICAJACA SVODI SE NA REC PROTIV RECI.

Slobo

pre 11 godina

Kakva je situacija ako vas slika kamera na zutom? Jel neko platio kaznu ako ga je uslikala kamera na zuto? Proletim juce a nije bilo trptanja zelenog

Moćni rendzer

pre 10 godina

Evo danas popodne idem kroz Sr.Mitrovicu,od Rumske malte prema mostu.Iz sporedne ulice,sdesna ulece izlece mladic s besnim autom.Kocim i trubim,ma jok on. A sleper sljunka u susret. I sta sad? "Namestio" se,taman tako da ga slepim otpozadi,i ja opet kriv!

Bokius

pre 6 godina

Evo danas popodne idem kroz Sr.Mitrovicu,od Rumske malte prema mostu.Iz sporedne ulice,sdesna ulece izlece mladic s besnim autom.Kocim i trubim,ma jok on. A sleper sljunka u susret. I sta sad? "Namestio" se,taman tako da ga slepim otpozadi,i ja opet kriv!
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Moćni rendzer, 11. jun 2013 01:09)

Znam tu raskrsnicu, i tu stalno izleću vozači bez gledanja i onda voze 20km na sat. Za pošiziti!!!