Ponedeljak, 30.01.2012.

09:12

Kako smanjiti gužve u Topčideru?

Izvor: B92

Kako smanjiti gužve u Topèideru? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

QW

pre 12 godina

Ona Jugopetrolova pumpa u Košutnjaku mi je oduvek bila enigma, ubedljivo najgluplje mesto, kao magnet za sudare. Tamo sipati gorivo ujutru je prilično hrabar potez, samo gledaš kad će noko da te zvekne, pod hitno je treba ukloniti ili ukopati dublje ka pruzi...

s tim rolaj

pre 12 godina

Kako nikom nije palo na pamet da ovo sve pripremi pre puštanja mosta u saobraćaj? Zar nisu to mogli da predvide? Nemojte reći da nije bilo para, jer su ove adaptacije zanemarive u odnosu na cenu mosta.

GT40

pre 12 godina

@94
za stajališta si potpuno u pravu. Jedna stanica je kode buvljaka a onda sledeća na pola uzbrdice u Teodora Drajzera. Dakle, preko 2 kilometra izmedju stanica, a ima potrebe za vezom sa tramvajem, zatim tu je i železnička stanica Topčider, veza za Topčidersko groblje, Kovnica novca itd. Objašnjenje o "nesredjenoj stanici" javnog prevozas je čist bezobrazluk. Dok su radnici ekspresno završavali ovakav kapitalan objekat kakav je most sa stotinama hiljada kubika materijala, genijalci nisu uspeli da asfaltiraju 20m2 za po dve stanice prevoza.Mora da ih gradonačelnik nije posetio jer kad on negde odluči da ode, tamo se sve sija.

amateri

pre 12 godina

"saznali smo da su u gradskom sekretarijatu za saobraćaj uočili problem kod Miloševog konaka i da rade na njegovom otklanjanju. "

Ne daj bože da su ANTICIPIRALI problem i da su ga "otklonili" pre nego što je i nastao, a još tokom izgradnje mosta, kad je krak od Teodora Drajzera ka Carevoj ćupriji ionako bio zatvoren...

94

pre 12 godina

Kad vec pricamo o Topcideru i prevozu, moram da pomenem da autobus na liniji 94 ne staje na stanici autobusa 49 koja je veza sa tramvajem broj 3, uz obralozenje da stanica nije sredjena!!! Nemam komentar.

brainwash

pre 12 godina

auto sa slike je ovaj - Mercedes ML, a fotka kokpita ovde:

http://3.bp.blogspot.com/-OfFGhgE9Whk/TfUYojoxNBI/AAAAAAAAHyM/Ms4TGPejDjY/s800/2012%2BMercedes-Benz%2BML-Class%2BSUV%2BInterior%2BView.jpg

Znaci novinari su bili izgleda u drustvu nekog od novih vlasnika ili direktora b92, iliu su dobili od pomenutih fotke...

Igor

pre 12 godina

Zamisli genijalce! Uočili su problem! Pa zar nije bilo jedino normalno da se to rešava paralelno sa mostom! Za to uopšte ne treba toliko mnogo para! Najveću čep nastaje od pravca mosta ka semafaoru na Konaku i za to su mogli vrlo jednostavno da dodaju još jednu traku u tom smeru za tih nekoliko stotina metara... Ironija je da već postoji pojas zemljišta koje je slobodno pored ulice, koje je neuređena blatnjava staza... Dakle, sve što je trebalo je da se razmišlja unapred i malo dobre volje! Ali neee, naši genijalci na odgovornim pozicijama će sada još da prave veći haos zatvarajući i ovu saobraćajnicu koja postoji da bi se naknadno krpilo i sredjivalo ono što su deca iz osnovne škole mogla da zaključe da će biti problem!
Koju uvredljivu reč bih smeo da stavim ovde da opišem ove naše genijalce, a da ne obrišete ovaj komentar? Ne trebamo ni imenovati, sve je plastično jasno...

GT40

pre 12 godina

@Sedi jedan
Nije promašena tema našeg ranijeg učesnika u diskusiji, jer nažalost takav plan već postoji. Čak je i sada vidljivo slepo skretanje na semaforizovanoj T taskrsnici Most Ada-Careva čuprija-pravac prema Miloševom konaku. Pogledaj! Ali tačno je da taj tunel (koji već ima okvirni projekat)treba da izadje u ulicu pored Partizanovog stadiona. E sad, potpuna je glupost, ali nametnuta megalomanijom mosta, da se kvalitetno nerešivo pitanje silaznih ravni s mosta "rešava" uništavanjem zelenih površina, ulaskom u Topčudeski park ( kako neko pre mene napisa) ulice uz prugu tramvaja. to je trebalo ranije da se rešava ili most učini primerenijim potrebama. Jer ovakav kakav je preveliki je, to je jasno svakom dobronamernom gradjaninu. A to što je lep( o ukusima se ne raspravlja) to godi samo onima koji su hteli sebi za života da dignu spomenik, i to tudjim parama. O ostalim ekološkim katastrofalnim efektima na sredinu može se veoma detaljno i argunebtovano diskutovati.

vuk

pre 12 godina

Kao neko ko tim pravcem prolazi svakodnevno ( živim u Rakovici, a radim na Bež. Kosi), pomenutu gužvu prolazim glatko prolaskom iza parka, pored železničke stanice. Malo se čeka da se uključim u Vojvode Mišića, ali je podnošljivo. Moje viđenje rešenja ove gužve je da se parče puta od benzinske stanice do početka petlje Hipodrom pretvori u jednosmernu ulicu sa 2 trake ka petlji, a put iza parka produži do petlje i postane dve trake u smeru ka Rakovici. Kod benzinske pumpe bi mogao da se uradi kružni tok (uz uklanjanje pumpe naravno, ona je krivac za polovinu saobraćajnih nesreća tu). Kasnije bi se mogle uraditi još dve trake puta sa druge strane tramvajskih šina. Ceo taj potez koji je nekad zauzimala rakovička industrija bi mogao da postane privlačan stambeni blok,okružen zelenilom, ovako dobro povezan sa ostatkom grada. Pretvaranje rakovičkog druma u bulevar bi rešilo i velike gužve na semaforima ka kanarevom brdu i miljakovcu.

vanzemljak

pre 12 godina

Resenje je vrlo prosto, poboljsati gradski prevoz, investirati u jos mnostvo vozila tako da se izbegnu duga cekanja, i naplatom visokih taksi za parkiranje u periodu od 7-17 naterati ljude da koriste gsp ( samo pod uslovom da se isti maksimalno sredi )
Usto omoguciti smanjenje poreza ili ukidanje istog za hibridna i el. vozila, ovo bi mnoge bolelo naravno da se ne voze u svojim kolima ali je svakako zdravije malo i pesaciti ili voziti bicikal odnosno ici gsp-om.
Beograd je prenaseljen i treba mu restriktivna metoda ma koliko bolela, ako ne ugusicemo se u smogu a ko prezivi kukace kad zalihe nafte oslabe.
Ovo resenje ne znaci i da je najbolje, ne kazem da sam strucan, ali Bg treba da se ugleda na gradove kao sto je recimo Amsterdam, Oslo ... koji su dobro resili svoje probleme, i to zasad funkcionise.

Aleksandar Jevtić

pre 12 godina

Jedino rešenje za gužvu je da se napravi most tamo gde je prvo trebalo - da se spoje Lazarevački drum i Dr Ivana Ribara.

Ovo sa gužvom kod Miloševog konaka je bilo očigledno da će da se desi svakom ko je uopšte pogledao na kartu Beograda i pre nego što je napisan projektni zadatak za most. Pun protočni kapacitet mosta na Adi neće moći da se dostigne ni kada budu završene sve pristupne saobraćajnice, a mogu da regulišu saobraćaj okolo kako god hoće, gužvi se neće rešiti.

Jednostavno, most je preveliki, na pogrešnom mestu, a to koliko će biti plaćen (sa sve pristupnim saobraćajnicama, jer bez njih nije most), neću ni da komentarišem.

Protiv birokratske gluposti

pre 12 godina

Pozdravljam angažovani pristup vašeg novinara ali sva predložena rešenja su odraz birokratske nemoći i nezainteresovanosti za suštinsko rešavanje problema.

Gospodo novinari, ja ću kao totalni amater da vam dam 2 dobra predloga, a vas novinare molim da to pokušate da progurate kao ideju našim zakržljalim birokratama kojima ne padne na pamet da izađu i malo pogledaju situaciju na terenu.

Dakle postoje 2 rešenja:

1)Jeftino i delimično (ali prilično efikasno) rešenje je da se duž pruge provuče ulica od benzinske pumpe u Topčideru do semafora na kraju petlje kod hipodroma na mestu gde se tramvaj ukršta sa ulicom Vojvode Putnika. Ta ulica zapravo postoji (njome ide autobus 3 kada tramvaj ne saobraća) samo je treba malo proširiti i dodati 200m koji nedostaju da bi izašla na kraj pomenute petlje umesto u sred parka gde nema semafora. I naravno kod pumpe u Topčideru OBAVEZNO postaviti semafor jer je ta raskrsnica i ranije bila prilično haotična a tom ulicom bi se preusmerio kompletan saobraćaj koji iz pravca Rakovice ide na novi most. Tek bi se time otvorila mogućnost da se semafori kod Miloševog konaka mogu podesiti tako da pravac Vojvode Putnika-Drajzerova ima znatno duži zeleno svetlo i veću propusnu moć.

2)Potpuno i skupo rešenje je produžiti kraj petlje iznad hipodroma i kao nadvožnjak sa po 2 trake u svakom pravcu preći iznad semafora kod konaka i spustiti ga u Drajzerovu na isti način kao što će biti završetak petlje prema Banovom Brdu. Za razliku od ulice Vojvode Putnika kod konaka, Drajzerova ima prostora za proširenje(makar 2 trake uzbrdo). Tako bi mnogo više saobraćaja sa Banjice mogli bez većih zastoja da preusmerite na novi most.

Eto to vam je moje amatersko viđenje stvari, predlažem vašem novinaru da gura dalje makar plan "A" kako bi mi kao ljudi sa elementranim zdravim razumom pored "armije stručnjaka", doprineli makar malo ovom našem Beogradu. Hvala.

Sedi jedan

pre 12 godina

Samo tunel. Sve ostalo je krpačina.
(Kontraš, 30. januar 2012 10:58)

Bez ljutnje, ali malo si promašio temu. Pravac za koji je predviđen tunel (do autokomande) se ukršta pod pravim uglom sa ovim pravcem o kojem je reč u tekstu. S obzirom da tu oko konaka sve ravno tunel možeš da kopaš jedino u Drajzerovoj, a u tom slučaju verovatno nemaš pojma gde bi izašao sa njim na drugu stranu. I pri tom naravno naravno ne bi rešio problem pomenute raskrsnice što je takođe tema članka.

Ikarus

pre 12 godina

@trta
Jedino što je sigurno poboljšanje su baš ti prilazi od Banovog brda, koji sada zbog par tvrdoglavih vlasnika zemljišta malo kasne. Svi ostali korisnici mosta će u budućnosti prolaziti kao "bosi po trnju" ako sa Dedinja ili Rakovice pokušaju brzo da pridju mostu. O obećanom, a verovatno nikad izgradjenom tunelu sa starobeogradske strane, ne treba mnogo reći. Osim da je takodje zamišljen bez veze i ne bi vodio vozače logičnim putem prema gradu. Trebalo bi da tunel počinje kod Letnje pozornice (ima već izgradjeno skretanje pravo u brdo) a završava se u kosini ulice Milutina Ivkovića (Partizanov stadion). Prosto ne znaš da li je bolje da ga ima ili da ga uopšte ne grade, toliko je bezvezna ideja. Što se tiče same mostovne konstrukcije, ona je basnoslovno skupa, ne samo zbog veličine, nego i zbog blesavog projektnog zadatka , mosta na najširem mestu Save. Most nije ceo od betona što se sada ne vidi. Da je most ceo betonski, stub bi se iskrivio prema NBgd-u. Zašto? Zato što je stub negde na prvoj trećini konstrukcije, pa je od pilona prema NBgd,dve trećine dužine i zato olakšana konstrukcija metalnim segmentima. Dakle, svakom je jasno da osim lepote, nema mnogo argumenat za predimenzioniran gradski most. Gazela koja povezuje "London sa Istanbulom" dakle saobraćajnica kojom mora apsolutno svako da podje ako misli da stigne tako daleko ostaje gradski most sa autoputem, bar još 15 godina.

dragutin

pre 12 godina

Ajd da dam komentar kao neko ko taj pravac koristi vec 10 godina..
Guzve kod Milosevog konaka nemaju veze sa novim mostom, valjda je jasno da su ljudi sa Rakovice, Cukarice isli/radili na NBG i ranije. Dakle, koristili su isti pravac, samo sto su forsirali Topcidersku zvezdu..
Meni se cini da postoji plan da se Bulevar patrijarha Pavla prosiri, tj. da ima po 2 trake u oba smera. Dok se to ne uradi imacemo (mislim na nas sa Miljakovca, RAkovice, Vidikovca, Skojevskog..) jutarnje cepove.
Neka TV ekipa ode na raskrsnicu Pere Velimorovica i Patrijarha Pavla da snimi kako ljudi masovno preticu kolonu koja se od date raskrsnice proteze do IMRa.
Meni nije jasno kako se tamo ne desi nijedan sudar.

Ikarus

pre 12 godina

Eto, nije prošlo ni mesec dana i pokazuju se opravdanim višegodišnje kritike stručne javnosti oko veličine, silaznih ravni i same lokacije mosta preko Ade. Most se završava petljom sa "starobeogradske" strane bukvalno "nigde" i preusmerava čitav saobraćaj na usku, izuzetno uzbrdnu ulicu Vojvode Putnika, ili prema Dedinju, takodje veoma uskom ulicom Teodora Drajzera. Čep se pravi i gore na dedinjskom skveru kod KBC Dragiša Mišović za skretanje levo. I naravno mudrijaši iz sekretarijata za saobraćaj su sad prinudjenji da još više narušavaju kulturno-ekološku sredinu Topčiderskog parka oduzimanjem zelenila u pravljenjem još jedne trake. I opet se neće ništa dobiti, osim zagadjenja ove sredine jer ulica Teodora Drjzera i dalje ima samo DVE trake. Taklo je to kada se ne sluša glas struke već neko sebi diže spomenik tudjim parama. PS. svaki gradjevinac koji je prošao peške preko mosta mogao je da vidi veoma veliki broj mana koje su rezultat brzog završavanja objekta iz razloga promocije. Mane će se već posle prve oštrije zime pokazati kao materijalni izdatak za održavanje, koji je rezultat lošeg nadzora a ne tiče se same konstrukcije koja je savršeno projektovana i izvedena.

Marko

pre 12 godina

@Zoki
Zato sto i prosecan covek je MNOGO intaligentniji od ljudi koji sede na bitnim stolicama! Svugde u Evropi se grade kruzni tokovi upravo zbog poboljsanja protocnosti, smanjenje utrosene energije(semafori) i zbog manje verovatnoce sudara koji iako se dogode na kruznom toku su uvek sa manjim povredama ili bez povreda. Kada ste videli sudar na Slaviji poslednji put?

Modesty

pre 12 godina

Napomenula bih i raskrsnicu kod pumpe u Topčideru, jako je problematična i valjalo bi postaviti signalizaciju. Sudari su veoma česti na toj raskrsnici jer vozači uglavnom ne daju signalizaciju za skretanje (žmigavce) i ne poštuju pravila o prioritetu prolaska.

Zoki

pre 12 godina

Bravo za novinara B92 tako se to radi, hocemo takvo novinarstvo! Inace sve od predlozenih resenja ne verujem da ce resiti guzve na pomenutoj raskrsnici. Zasto nije postavljeno pitanje da se postavi kruzni tok, posto bi to bilo moguce, jeftino, i jedino efikasno resenje??

Ikarus

pre 12 godina

Eto, nije prošlo ni mesec dana i pokazuju se opravdanim višegodišnje kritike stručne javnosti oko veličine, silaznih ravni i same lokacije mosta preko Ade. Most se završava petljom sa "starobeogradske" strane bukvalno "nigde" i preusmerava čitav saobraćaj na usku, izuzetno uzbrdnu ulicu Vojvode Putnika, ili prema Dedinju, takodje veoma uskom ulicom Teodora Drajzera. Čep se pravi i gore na dedinjskom skveru kod KBC Dragiša Mišović za skretanje levo. I naravno mudrijaši iz sekretarijata za saobraćaj su sad prinudjenji da još više narušavaju kulturno-ekološku sredinu Topčiderskog parka oduzimanjem zelenila u pravljenjem još jedne trake. I opet se neće ništa dobiti, osim zagadjenja ove sredine jer ulica Teodora Drjzera i dalje ima samo DVE trake. Taklo je to kada se ne sluša glas struke već neko sebi diže spomenik tudjim parama. PS. svaki gradjevinac koji je prošao peške preko mosta mogao je da vidi veoma veliki broj mana koje su rezultat brzog završavanja objekta iz razloga promocije. Mane će se već posle prve oštrije zime pokazati kao materijalni izdatak za održavanje, koji je rezultat lošeg nadzora a ne tiče se same konstrukcije koja je savršeno projektovana i izvedena.

Zoki

pre 12 godina

Bravo za novinara B92 tako se to radi, hocemo takvo novinarstvo! Inace sve od predlozenih resenja ne verujem da ce resiti guzve na pomenutoj raskrsnici. Zasto nije postavljeno pitanje da se postavi kruzni tok, posto bi to bilo moguce, jeftino, i jedino efikasno resenje??

vuk

pre 12 godina

Kao neko ko tim pravcem prolazi svakodnevno ( živim u Rakovici, a radim na Bež. Kosi), pomenutu gužvu prolazim glatko prolaskom iza parka, pored železničke stanice. Malo se čeka da se uključim u Vojvode Mišića, ali je podnošljivo. Moje viđenje rešenja ove gužve je da se parče puta od benzinske stanice do početka petlje Hipodrom pretvori u jednosmernu ulicu sa 2 trake ka petlji, a put iza parka produži do petlje i postane dve trake u smeru ka Rakovici. Kod benzinske pumpe bi mogao da se uradi kružni tok (uz uklanjanje pumpe naravno, ona je krivac za polovinu saobraćajnih nesreća tu). Kasnije bi se mogle uraditi još dve trake puta sa druge strane tramvajskih šina. Ceo taj potez koji je nekad zauzimala rakovička industrija bi mogao da postane privlačan stambeni blok,okružen zelenilom, ovako dobro povezan sa ostatkom grada. Pretvaranje rakovičkog druma u bulevar bi rešilo i velike gužve na semaforima ka kanarevom brdu i miljakovcu.

Aleksandar Jevtić

pre 12 godina

Jedino rešenje za gužvu je da se napravi most tamo gde je prvo trebalo - da se spoje Lazarevački drum i Dr Ivana Ribara.

Ovo sa gužvom kod Miloševog konaka je bilo očigledno da će da se desi svakom ko je uopšte pogledao na kartu Beograda i pre nego što je napisan projektni zadatak za most. Pun protočni kapacitet mosta na Adi neće moći da se dostigne ni kada budu završene sve pristupne saobraćajnice, a mogu da regulišu saobraćaj okolo kako god hoće, gužvi se neće rešiti.

Jednostavno, most je preveliki, na pogrešnom mestu, a to koliko će biti plaćen (sa sve pristupnim saobraćajnicama, jer bez njih nije most), neću ni da komentarišem.

Marko

pre 12 godina

@Zoki
Zato sto i prosecan covek je MNOGO intaligentniji od ljudi koji sede na bitnim stolicama! Svugde u Evropi se grade kruzni tokovi upravo zbog poboljsanja protocnosti, smanjenje utrosene energije(semafori) i zbog manje verovatnoce sudara koji iako se dogode na kruznom toku su uvek sa manjim povredama ili bez povreda. Kada ste videli sudar na Slaviji poslednji put?

Modesty

pre 12 godina

Napomenula bih i raskrsnicu kod pumpe u Topčideru, jako je problematična i valjalo bi postaviti signalizaciju. Sudari su veoma česti na toj raskrsnici jer vozači uglavnom ne daju signalizaciju za skretanje (žmigavce) i ne poštuju pravila o prioritetu prolaska.

dragutin

pre 12 godina

Ajd da dam komentar kao neko ko taj pravac koristi vec 10 godina..
Guzve kod Milosevog konaka nemaju veze sa novim mostom, valjda je jasno da su ljudi sa Rakovice, Cukarice isli/radili na NBG i ranije. Dakle, koristili su isti pravac, samo sto su forsirali Topcidersku zvezdu..
Meni se cini da postoji plan da se Bulevar patrijarha Pavla prosiri, tj. da ima po 2 trake u oba smera. Dok se to ne uradi imacemo (mislim na nas sa Miljakovca, RAkovice, Vidikovca, Skojevskog..) jutarnje cepove.
Neka TV ekipa ode na raskrsnicu Pere Velimorovica i Patrijarha Pavla da snimi kako ljudi masovno preticu kolonu koja se od date raskrsnice proteze do IMRa.
Meni nije jasno kako se tamo ne desi nijedan sudar.

GT40

pre 12 godina

@Sedi jedan
Nije promašena tema našeg ranijeg učesnika u diskusiji, jer nažalost takav plan već postoji. Čak je i sada vidljivo slepo skretanje na semaforizovanoj T taskrsnici Most Ada-Careva čuprija-pravac prema Miloševom konaku. Pogledaj! Ali tačno je da taj tunel (koji već ima okvirni projekat)treba da izadje u ulicu pored Partizanovog stadiona. E sad, potpuna je glupost, ali nametnuta megalomanijom mosta, da se kvalitetno nerešivo pitanje silaznih ravni s mosta "rešava" uništavanjem zelenih površina, ulaskom u Topčudeski park ( kako neko pre mene napisa) ulice uz prugu tramvaja. to je trebalo ranije da se rešava ili most učini primerenijim potrebama. Jer ovakav kakav je preveliki je, to je jasno svakom dobronamernom gradjaninu. A to što je lep( o ukusima se ne raspravlja) to godi samo onima koji su hteli sebi za života da dignu spomenik, i to tudjim parama. O ostalim ekološkim katastrofalnim efektima na sredinu može se veoma detaljno i argunebtovano diskutovati.

Protiv birokratske gluposti

pre 12 godina

Pozdravljam angažovani pristup vašeg novinara ali sva predložena rešenja su odraz birokratske nemoći i nezainteresovanosti za suštinsko rešavanje problema.

Gospodo novinari, ja ću kao totalni amater da vam dam 2 dobra predloga, a vas novinare molim da to pokušate da progurate kao ideju našim zakržljalim birokratama kojima ne padne na pamet da izađu i malo pogledaju situaciju na terenu.

Dakle postoje 2 rešenja:

1)Jeftino i delimično (ali prilično efikasno) rešenje je da se duž pruge provuče ulica od benzinske pumpe u Topčideru do semafora na kraju petlje kod hipodroma na mestu gde se tramvaj ukršta sa ulicom Vojvode Putnika. Ta ulica zapravo postoji (njome ide autobus 3 kada tramvaj ne saobraća) samo je treba malo proširiti i dodati 200m koji nedostaju da bi izašla na kraj pomenute petlje umesto u sred parka gde nema semafora. I naravno kod pumpe u Topčideru OBAVEZNO postaviti semafor jer je ta raskrsnica i ranije bila prilično haotična a tom ulicom bi se preusmerio kompletan saobraćaj koji iz pravca Rakovice ide na novi most. Tek bi se time otvorila mogućnost da se semafori kod Miloševog konaka mogu podesiti tako da pravac Vojvode Putnika-Drajzerova ima znatno duži zeleno svetlo i veću propusnu moć.

2)Potpuno i skupo rešenje je produžiti kraj petlje iznad hipodroma i kao nadvožnjak sa po 2 trake u svakom pravcu preći iznad semafora kod konaka i spustiti ga u Drajzerovu na isti način kao što će biti završetak petlje prema Banovom Brdu. Za razliku od ulice Vojvode Putnika kod konaka, Drajzerova ima prostora za proširenje(makar 2 trake uzbrdo). Tako bi mnogo više saobraćaja sa Banjice mogli bez većih zastoja da preusmerite na novi most.

Eto to vam je moje amatersko viđenje stvari, predlažem vašem novinaru da gura dalje makar plan "A" kako bi mi kao ljudi sa elementranim zdravim razumom pored "armije stručnjaka", doprineli makar malo ovom našem Beogradu. Hvala.

Ikarus

pre 12 godina

@trta
Jedino što je sigurno poboljšanje su baš ti prilazi od Banovog brda, koji sada zbog par tvrdoglavih vlasnika zemljišta malo kasne. Svi ostali korisnici mosta će u budućnosti prolaziti kao "bosi po trnju" ako sa Dedinja ili Rakovice pokušaju brzo da pridju mostu. O obećanom, a verovatno nikad izgradjenom tunelu sa starobeogradske strane, ne treba mnogo reći. Osim da je takodje zamišljen bez veze i ne bi vodio vozače logičnim putem prema gradu. Trebalo bi da tunel počinje kod Letnje pozornice (ima već izgradjeno skretanje pravo u brdo) a završava se u kosini ulice Milutina Ivkovića (Partizanov stadion). Prosto ne znaš da li je bolje da ga ima ili da ga uopšte ne grade, toliko je bezvezna ideja. Što se tiče same mostovne konstrukcije, ona je basnoslovno skupa, ne samo zbog veličine, nego i zbog blesavog projektnog zadatka , mosta na najširem mestu Save. Most nije ceo od betona što se sada ne vidi. Da je most ceo betonski, stub bi se iskrivio prema NBgd-u. Zašto? Zato što je stub negde na prvoj trećini konstrukcije, pa je od pilona prema NBgd,dve trećine dužine i zato olakšana konstrukcija metalnim segmentima. Dakle, svakom je jasno da osim lepote, nema mnogo argumenat za predimenzioniran gradski most. Gazela koja povezuje "London sa Istanbulom" dakle saobraćajnica kojom mora apsolutno svako da podje ako misli da stigne tako daleko ostaje gradski most sa autoputem, bar još 15 godina.

vanzemljak

pre 12 godina

Resenje je vrlo prosto, poboljsati gradski prevoz, investirati u jos mnostvo vozila tako da se izbegnu duga cekanja, i naplatom visokih taksi za parkiranje u periodu od 7-17 naterati ljude da koriste gsp ( samo pod uslovom da se isti maksimalno sredi )
Usto omoguciti smanjenje poreza ili ukidanje istog za hibridna i el. vozila, ovo bi mnoge bolelo naravno da se ne voze u svojim kolima ali je svakako zdravije malo i pesaciti ili voziti bicikal odnosno ici gsp-om.
Beograd je prenaseljen i treba mu restriktivna metoda ma koliko bolela, ako ne ugusicemo se u smogu a ko prezivi kukace kad zalihe nafte oslabe.
Ovo resenje ne znaci i da je najbolje, ne kazem da sam strucan, ali Bg treba da se ugleda na gradove kao sto je recimo Amsterdam, Oslo ... koji su dobro resili svoje probleme, i to zasad funkcionise.

Igor

pre 12 godina

Zamisli genijalce! Uočili su problem! Pa zar nije bilo jedino normalno da se to rešava paralelno sa mostom! Za to uopšte ne treba toliko mnogo para! Najveću čep nastaje od pravca mosta ka semafaoru na Konaku i za to su mogli vrlo jednostavno da dodaju još jednu traku u tom smeru za tih nekoliko stotina metara... Ironija je da već postoji pojas zemljišta koje je slobodno pored ulice, koje je neuređena blatnjava staza... Dakle, sve što je trebalo je da se razmišlja unapred i malo dobre volje! Ali neee, naši genijalci na odgovornim pozicijama će sada još da prave veći haos zatvarajući i ovu saobraćajnicu koja postoji da bi se naknadno krpilo i sredjivalo ono što su deca iz osnovne škole mogla da zaključe da će biti problem!
Koju uvredljivu reč bih smeo da stavim ovde da opišem ove naše genijalce, a da ne obrišete ovaj komentar? Ne trebamo ni imenovati, sve je plastično jasno...

brainwash

pre 12 godina

auto sa slike je ovaj - Mercedes ML, a fotka kokpita ovde:

http://3.bp.blogspot.com/-OfFGhgE9Whk/TfUYojoxNBI/AAAAAAAAHyM/Ms4TGPejDjY/s800/2012%2BMercedes-Benz%2BML-Class%2BSUV%2BInterior%2BView.jpg

Znaci novinari su bili izgleda u drustvu nekog od novih vlasnika ili direktora b92, iliu su dobili od pomenutih fotke...

94

pre 12 godina

Kad vec pricamo o Topcideru i prevozu, moram da pomenem da autobus na liniji 94 ne staje na stanici autobusa 49 koja je veza sa tramvajem broj 3, uz obralozenje da stanica nije sredjena!!! Nemam komentar.

Sedi jedan

pre 12 godina

Samo tunel. Sve ostalo je krpačina.
(Kontraš, 30. januar 2012 10:58)

Bez ljutnje, ali malo si promašio temu. Pravac za koji je predviđen tunel (do autokomande) se ukršta pod pravim uglom sa ovim pravcem o kojem je reč u tekstu. S obzirom da tu oko konaka sve ravno tunel možeš da kopaš jedino u Drajzerovoj, a u tom slučaju verovatno nemaš pojma gde bi izašao sa njim na drugu stranu. I pri tom naravno naravno ne bi rešio problem pomenute raskrsnice što je takođe tema članka.

amateri

pre 12 godina

"saznali smo da su u gradskom sekretarijatu za saobraćaj uočili problem kod Miloševog konaka i da rade na njegovom otklanjanju. "

Ne daj bože da su ANTICIPIRALI problem i da su ga "otklonili" pre nego što je i nastao, a još tokom izgradnje mosta, kad je krak od Teodora Drajzera ka Carevoj ćupriji ionako bio zatvoren...

QW

pre 12 godina

Ona Jugopetrolova pumpa u Košutnjaku mi je oduvek bila enigma, ubedljivo najgluplje mesto, kao magnet za sudare. Tamo sipati gorivo ujutru je prilično hrabar potez, samo gledaš kad će noko da te zvekne, pod hitno je treba ukloniti ili ukopati dublje ka pruzi...

s tim rolaj

pre 12 godina

Kako nikom nije palo na pamet da ovo sve pripremi pre puštanja mosta u saobraćaj? Zar nisu to mogli da predvide? Nemojte reći da nije bilo para, jer su ove adaptacije zanemarive u odnosu na cenu mosta.

GT40

pre 12 godina

@94
za stajališta si potpuno u pravu. Jedna stanica je kode buvljaka a onda sledeća na pola uzbrdice u Teodora Drajzera. Dakle, preko 2 kilometra izmedju stanica, a ima potrebe za vezom sa tramvajem, zatim tu je i železnička stanica Topčider, veza za Topčidersko groblje, Kovnica novca itd. Objašnjenje o "nesredjenoj stanici" javnog prevozas je čist bezobrazluk. Dok su radnici ekspresno završavali ovakav kapitalan objekat kakav je most sa stotinama hiljada kubika materijala, genijalci nisu uspeli da asfaltiraju 20m2 za po dve stanice prevoza.Mora da ih gradonačelnik nije posetio jer kad on negde odluči da ode, tamo se sve sija.

vanzemljak

pre 12 godina

Resenje je vrlo prosto, poboljsati gradski prevoz, investirati u jos mnostvo vozila tako da se izbegnu duga cekanja, i naplatom visokih taksi za parkiranje u periodu od 7-17 naterati ljude da koriste gsp ( samo pod uslovom da se isti maksimalno sredi )
Usto omoguciti smanjenje poreza ili ukidanje istog za hibridna i el. vozila, ovo bi mnoge bolelo naravno da se ne voze u svojim kolima ali je svakako zdravije malo i pesaciti ili voziti bicikal odnosno ici gsp-om.
Beograd je prenaseljen i treba mu restriktivna metoda ma koliko bolela, ako ne ugusicemo se u smogu a ko prezivi kukace kad zalihe nafte oslabe.
Ovo resenje ne znaci i da je najbolje, ne kazem da sam strucan, ali Bg treba da se ugleda na gradove kao sto je recimo Amsterdam, Oslo ... koji su dobro resili svoje probleme, i to zasad funkcionise.

Aleksandar Jevtić

pre 12 godina

Jedino rešenje za gužvu je da se napravi most tamo gde je prvo trebalo - da se spoje Lazarevački drum i Dr Ivana Ribara.

Ovo sa gužvom kod Miloševog konaka je bilo očigledno da će da se desi svakom ko je uopšte pogledao na kartu Beograda i pre nego što je napisan projektni zadatak za most. Pun protočni kapacitet mosta na Adi neće moći da se dostigne ni kada budu završene sve pristupne saobraćajnice, a mogu da regulišu saobraćaj okolo kako god hoće, gužvi se neće rešiti.

Jednostavno, most je preveliki, na pogrešnom mestu, a to koliko će biti plaćen (sa sve pristupnim saobraćajnicama, jer bez njih nije most), neću ni da komentarišem.

Ikarus

pre 12 godina

Eto, nije prošlo ni mesec dana i pokazuju se opravdanim višegodišnje kritike stručne javnosti oko veličine, silaznih ravni i same lokacije mosta preko Ade. Most se završava petljom sa "starobeogradske" strane bukvalno "nigde" i preusmerava čitav saobraćaj na usku, izuzetno uzbrdnu ulicu Vojvode Putnika, ili prema Dedinju, takodje veoma uskom ulicom Teodora Drajzera. Čep se pravi i gore na dedinjskom skveru kod KBC Dragiša Mišović za skretanje levo. I naravno mudrijaši iz sekretarijata za saobraćaj su sad prinudjenji da još više narušavaju kulturno-ekološku sredinu Topčiderskog parka oduzimanjem zelenila u pravljenjem još jedne trake. I opet se neće ništa dobiti, osim zagadjenja ove sredine jer ulica Teodora Drjzera i dalje ima samo DVE trake. Taklo je to kada se ne sluša glas struke već neko sebi diže spomenik tudjim parama. PS. svaki gradjevinac koji je prošao peške preko mosta mogao je da vidi veoma veliki broj mana koje su rezultat brzog završavanja objekta iz razloga promocije. Mane će se već posle prve oštrije zime pokazati kao materijalni izdatak za održavanje, koji je rezultat lošeg nadzora a ne tiče se same konstrukcije koja je savršeno projektovana i izvedena.

Sedi jedan

pre 12 godina

Samo tunel. Sve ostalo je krpačina.
(Kontraš, 30. januar 2012 10:58)

Bez ljutnje, ali malo si promašio temu. Pravac za koji je predviđen tunel (do autokomande) se ukršta pod pravim uglom sa ovim pravcem o kojem je reč u tekstu. S obzirom da tu oko konaka sve ravno tunel možeš da kopaš jedino u Drajzerovoj, a u tom slučaju verovatno nemaš pojma gde bi izašao sa njim na drugu stranu. I pri tom naravno naravno ne bi rešio problem pomenute raskrsnice što je takođe tema članka.

Zoki

pre 12 godina

Bravo za novinara B92 tako se to radi, hocemo takvo novinarstvo! Inace sve od predlozenih resenja ne verujem da ce resiti guzve na pomenutoj raskrsnici. Zasto nije postavljeno pitanje da se postavi kruzni tok, posto bi to bilo moguce, jeftino, i jedino efikasno resenje??

Marko

pre 12 godina

@Zoki
Zato sto i prosecan covek je MNOGO intaligentniji od ljudi koji sede na bitnim stolicama! Svugde u Evropi se grade kruzni tokovi upravo zbog poboljsanja protocnosti, smanjenje utrosene energije(semafori) i zbog manje verovatnoce sudara koji iako se dogode na kruznom toku su uvek sa manjim povredama ili bez povreda. Kada ste videli sudar na Slaviji poslednji put?

Protiv birokratske gluposti

pre 12 godina

Pozdravljam angažovani pristup vašeg novinara ali sva predložena rešenja su odraz birokratske nemoći i nezainteresovanosti za suštinsko rešavanje problema.

Gospodo novinari, ja ću kao totalni amater da vam dam 2 dobra predloga, a vas novinare molim da to pokušate da progurate kao ideju našim zakržljalim birokratama kojima ne padne na pamet da izađu i malo pogledaju situaciju na terenu.

Dakle postoje 2 rešenja:

1)Jeftino i delimično (ali prilično efikasno) rešenje je da se duž pruge provuče ulica od benzinske pumpe u Topčideru do semafora na kraju petlje kod hipodroma na mestu gde se tramvaj ukršta sa ulicom Vojvode Putnika. Ta ulica zapravo postoji (njome ide autobus 3 kada tramvaj ne saobraća) samo je treba malo proširiti i dodati 200m koji nedostaju da bi izašla na kraj pomenute petlje umesto u sred parka gde nema semafora. I naravno kod pumpe u Topčideru OBAVEZNO postaviti semafor jer je ta raskrsnica i ranije bila prilično haotična a tom ulicom bi se preusmerio kompletan saobraćaj koji iz pravca Rakovice ide na novi most. Tek bi se time otvorila mogućnost da se semafori kod Miloševog konaka mogu podesiti tako da pravac Vojvode Putnika-Drajzerova ima znatno duži zeleno svetlo i veću propusnu moć.

2)Potpuno i skupo rešenje je produžiti kraj petlje iznad hipodroma i kao nadvožnjak sa po 2 trake u svakom pravcu preći iznad semafora kod konaka i spustiti ga u Drajzerovu na isti način kao što će biti završetak petlje prema Banovom Brdu. Za razliku od ulice Vojvode Putnika kod konaka, Drajzerova ima prostora za proširenje(makar 2 trake uzbrdo). Tako bi mnogo više saobraćaja sa Banjice mogli bez većih zastoja da preusmerite na novi most.

Eto to vam je moje amatersko viđenje stvari, predlažem vašem novinaru da gura dalje makar plan "A" kako bi mi kao ljudi sa elementranim zdravim razumom pored "armije stručnjaka", doprineli makar malo ovom našem Beogradu. Hvala.

vuk

pre 12 godina

Kao neko ko tim pravcem prolazi svakodnevno ( živim u Rakovici, a radim na Bež. Kosi), pomenutu gužvu prolazim glatko prolaskom iza parka, pored železničke stanice. Malo se čeka da se uključim u Vojvode Mišića, ali je podnošljivo. Moje viđenje rešenja ove gužve je da se parče puta od benzinske stanice do početka petlje Hipodrom pretvori u jednosmernu ulicu sa 2 trake ka petlji, a put iza parka produži do petlje i postane dve trake u smeru ka Rakovici. Kod benzinske pumpe bi mogao da se uradi kružni tok (uz uklanjanje pumpe naravno, ona je krivac za polovinu saobraćajnih nesreća tu). Kasnije bi se mogle uraditi još dve trake puta sa druge strane tramvajskih šina. Ceo taj potez koji je nekad zauzimala rakovička industrija bi mogao da postane privlačan stambeni blok,okružen zelenilom, ovako dobro povezan sa ostatkom grada. Pretvaranje rakovičkog druma u bulevar bi rešilo i velike gužve na semaforima ka kanarevom brdu i miljakovcu.

Ikarus

pre 12 godina

@trta
Jedino što je sigurno poboljšanje su baš ti prilazi od Banovog brda, koji sada zbog par tvrdoglavih vlasnika zemljišta malo kasne. Svi ostali korisnici mosta će u budućnosti prolaziti kao "bosi po trnju" ako sa Dedinja ili Rakovice pokušaju brzo da pridju mostu. O obećanom, a verovatno nikad izgradjenom tunelu sa starobeogradske strane, ne treba mnogo reći. Osim da je takodje zamišljen bez veze i ne bi vodio vozače logičnim putem prema gradu. Trebalo bi da tunel počinje kod Letnje pozornice (ima već izgradjeno skretanje pravo u brdo) a završava se u kosini ulice Milutina Ivkovića (Partizanov stadion). Prosto ne znaš da li je bolje da ga ima ili da ga uopšte ne grade, toliko je bezvezna ideja. Što se tiče same mostovne konstrukcije, ona je basnoslovno skupa, ne samo zbog veličine, nego i zbog blesavog projektnog zadatka , mosta na najširem mestu Save. Most nije ceo od betona što se sada ne vidi. Da je most ceo betonski, stub bi se iskrivio prema NBgd-u. Zašto? Zato što je stub negde na prvoj trećini konstrukcije, pa je od pilona prema NBgd,dve trećine dužine i zato olakšana konstrukcija metalnim segmentima. Dakle, svakom je jasno da osim lepote, nema mnogo argumenat za predimenzioniran gradski most. Gazela koja povezuje "London sa Istanbulom" dakle saobraćajnica kojom mora apsolutno svako da podje ako misli da stigne tako daleko ostaje gradski most sa autoputem, bar još 15 godina.

GT40

pre 12 godina

@Sedi jedan
Nije promašena tema našeg ranijeg učesnika u diskusiji, jer nažalost takav plan već postoji. Čak je i sada vidljivo slepo skretanje na semaforizovanoj T taskrsnici Most Ada-Careva čuprija-pravac prema Miloševom konaku. Pogledaj! Ali tačno je da taj tunel (koji već ima okvirni projekat)treba da izadje u ulicu pored Partizanovog stadiona. E sad, potpuna je glupost, ali nametnuta megalomanijom mosta, da se kvalitetno nerešivo pitanje silaznih ravni s mosta "rešava" uništavanjem zelenih površina, ulaskom u Topčudeski park ( kako neko pre mene napisa) ulice uz prugu tramvaja. to je trebalo ranije da se rešava ili most učini primerenijim potrebama. Jer ovakav kakav je preveliki je, to je jasno svakom dobronamernom gradjaninu. A to što je lep( o ukusima se ne raspravlja) to godi samo onima koji su hteli sebi za života da dignu spomenik, i to tudjim parama. O ostalim ekološkim katastrofalnim efektima na sredinu može se veoma detaljno i argunebtovano diskutovati.

dragutin

pre 12 godina

Ajd da dam komentar kao neko ko taj pravac koristi vec 10 godina..
Guzve kod Milosevog konaka nemaju veze sa novim mostom, valjda je jasno da su ljudi sa Rakovice, Cukarice isli/radili na NBG i ranije. Dakle, koristili su isti pravac, samo sto su forsirali Topcidersku zvezdu..
Meni se cini da postoji plan da se Bulevar patrijarha Pavla prosiri, tj. da ima po 2 trake u oba smera. Dok se to ne uradi imacemo (mislim na nas sa Miljakovca, RAkovice, Vidikovca, Skojevskog..) jutarnje cepove.
Neka TV ekipa ode na raskrsnicu Pere Velimorovica i Patrijarha Pavla da snimi kako ljudi masovno preticu kolonu koja se od date raskrsnice proteze do IMRa.
Meni nije jasno kako se tamo ne desi nijedan sudar.

brainwash

pre 12 godina

auto sa slike je ovaj - Mercedes ML, a fotka kokpita ovde:

http://3.bp.blogspot.com/-OfFGhgE9Whk/TfUYojoxNBI/AAAAAAAAHyM/Ms4TGPejDjY/s800/2012%2BMercedes-Benz%2BML-Class%2BSUV%2BInterior%2BView.jpg

Znaci novinari su bili izgleda u drustvu nekog od novih vlasnika ili direktora b92, iliu su dobili od pomenutih fotke...

GT40

pre 12 godina

@94
za stajališta si potpuno u pravu. Jedna stanica je kode buvljaka a onda sledeća na pola uzbrdice u Teodora Drajzera. Dakle, preko 2 kilometra izmedju stanica, a ima potrebe za vezom sa tramvajem, zatim tu je i železnička stanica Topčider, veza za Topčidersko groblje, Kovnica novca itd. Objašnjenje o "nesredjenoj stanici" javnog prevozas je čist bezobrazluk. Dok su radnici ekspresno završavali ovakav kapitalan objekat kakav je most sa stotinama hiljada kubika materijala, genijalci nisu uspeli da asfaltiraju 20m2 za po dve stanice prevoza.Mora da ih gradonačelnik nije posetio jer kad on negde odluči da ode, tamo se sve sija.

Modesty

pre 12 godina

Napomenula bih i raskrsnicu kod pumpe u Topčideru, jako je problematična i valjalo bi postaviti signalizaciju. Sudari su veoma česti na toj raskrsnici jer vozači uglavnom ne daju signalizaciju za skretanje (žmigavce) i ne poštuju pravila o prioritetu prolaska.

Igor

pre 12 godina

Zamisli genijalce! Uočili su problem! Pa zar nije bilo jedino normalno da se to rešava paralelno sa mostom! Za to uopšte ne treba toliko mnogo para! Najveću čep nastaje od pravca mosta ka semafaoru na Konaku i za to su mogli vrlo jednostavno da dodaju još jednu traku u tom smeru za tih nekoliko stotina metara... Ironija je da već postoji pojas zemljišta koje je slobodno pored ulice, koje je neuređena blatnjava staza... Dakle, sve što je trebalo je da se razmišlja unapred i malo dobre volje! Ali neee, naši genijalci na odgovornim pozicijama će sada još da prave veći haos zatvarajući i ovu saobraćajnicu koja postoji da bi se naknadno krpilo i sredjivalo ono što su deca iz osnovne škole mogla da zaključe da će biti problem!
Koju uvredljivu reč bih smeo da stavim ovde da opišem ove naše genijalce, a da ne obrišete ovaj komentar? Ne trebamo ni imenovati, sve je plastično jasno...

94

pre 12 godina

Kad vec pricamo o Topcideru i prevozu, moram da pomenem da autobus na liniji 94 ne staje na stanici autobusa 49 koja je veza sa tramvajem broj 3, uz obralozenje da stanica nije sredjena!!! Nemam komentar.

s tim rolaj

pre 12 godina

Kako nikom nije palo na pamet da ovo sve pripremi pre puštanja mosta u saobraćaj? Zar nisu to mogli da predvide? Nemojte reći da nije bilo para, jer su ove adaptacije zanemarive u odnosu na cenu mosta.

amateri

pre 12 godina

"saznali smo da su u gradskom sekretarijatu za saobraćaj uočili problem kod Miloševog konaka i da rade na njegovom otklanjanju. "

Ne daj bože da su ANTICIPIRALI problem i da su ga "otklonili" pre nego što je i nastao, a još tokom izgradnje mosta, kad je krak od Teodora Drajzera ka Carevoj ćupriji ionako bio zatvoren...

QW

pre 12 godina

Ona Jugopetrolova pumpa u Košutnjaku mi je oduvek bila enigma, ubedljivo najgluplje mesto, kao magnet za sudare. Tamo sipati gorivo ujutru je prilično hrabar potez, samo gledaš kad će noko da te zvekne, pod hitno je treba ukloniti ili ukopati dublje ka pruzi...