Nedelja, 30.01.2011.

08:02

Alfa Romeo Giulietta 2,0 JTD 170

Izvor: B92

Alfa Romeo Giulietta 2,0 JTD 170 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

maja

pre 12 godina

moj muz i ja smo se dugo mucili koji auto da kupimo jer imamo financijske mogucnosti za kupovinu auta do 30000 evra i na kraju smo kupili toyotu corollu altis jer me je moj muz pitao jednom dok smo razgovarali na tu temu koji auto da kupimo:da li se tebi ide cesto kod mehanicara ili hoces godinama da samo tocis gorivo i da se vozimo od tacke a do tacke b (bez obzira na razdaljinu)bez razmisljanja jesmo li zamenili zupcasti ili ulje ili bilo sta. ja mu odgovorim da mi je najvaznija pouzdanost posto ne idemo na trke,a na vecini puteva je ogranicenje brzine u proseku 60-80 km te mi uzesmo toyotu. i pokazao mi je tuv-ov test zadnjih 30 godina i uvek je ista prica u tim testovima-skoro svi modeli toyote su konstantno medju prvih 20 na toj listi koja meri pouzdanost vozila i najmanji broj kvarova. u tih prvih 20 osim 5 modela toyote ima po jedan bmw,mercedes,porsche,ford mondeo i fiesta,dve mazde,dve honde,suzuki swift jos po neki model se ugura sa vremena na vreme u tih top 20 na tuv-ovoj listi.muz mi je zaljubljen u alfu vise nego u mene,ali je samo vozi s vremena na vreme i to tako sto je iznajmi u rent-a caru,nema zivaca za nelojalne ljude,a bogami ni za nelojalne produkte :)

taze alfista

pre 12 godina

kvalitet?
na satu je 170000km(ako je uopste tacna km),motor ne dimi pri naglim ubrzanjima,pali na -20C iz prve,na 3000obrtaja-160km/h(jtd 16v) i veca brzina mi i ne treba,potrosnja zimus je bila oko 8l gradske voznje, sad je ispod ali nisam merio,vel servis 200-300evra(sasvim prihvatljivo) i birati majstora koji zna sta radi.

unutrasnjost-prelepa(pogotovo nocu zbog crvene boje i svih satova),sedista kao nova,ne skripi nista,displej borda se treba zameniti ali i sta ce mi...

vozne osobine-uhhh,tvdrim da nema boljeg lezanja(sa prednjom vucom) plus jako direktan upravljac(mada je jako mali radijus). posle 10ak hiljada km na nasim putevima,pocelo je lupanje u desnom tocku,otisla donja viljuska(reparirana 50evra-garancija 20t km)

za te pare nisam mogao bolje da nadjem(a vozio nemce) tj. birao izmedju golf/bora 1.4-1.6(2-3god stariji),astre,vectre i ostale plastikanere...

SLEDECI KORAK JE 159 i dace Bog da nekad i kupim neku novu jer ovakav osmeh sa lica odavno nisam imao...

P.S. jeste da je ljubimica ali i moja cura je obozava ;)

Pedja

pre 13 godina

Giulietta bi trebalo da bude takmac BMW-u 118d, ili audi-u A3 TDI, ali su je dizajneri strpali u klasu sa FIATOM BRAVO, Pežoom 308 i Golfom 6. Ciljan je kako kaže autor teksta Premium segment ali dostignut je samo dobar kvalitet i dobre vozne osobine, za premium segment u unutrašnjosti mora biti više aluminijuma (ne imitacija kao kod opela i pežoa) više osećaja da ste skupo platili nešto što i treba da košta toliko. Unutrašnjost ovog automovila bi možda odgovarala FIATU ili Renou ali ovo nije za Alfu od preko 20.000 evra. Lično unutrašnjost je promašaj. Za te novce kupac hoće da se oseća kao car , a ne kao da vozi neki "new age drastic plastic", gde je tradicija u unutrašnjosti, gde je sportski osećaj ?

Mirko_NS

pre 13 godina

@Milan

Milane, pipao ja tu plastiku - i jednu i drugu, pa onda pipao plastiku na Golfu VI, ja tu neke preterane razlike ne osetim...
Sa druge strane, nije mi bas jasno - zasto biu uopste pipkao plastiku istrument table, a posebnu onu koja nije okrenuta ka putnicima? Ako je tako i neprijatna na dodir kao sto ti kazes, onda se radi o jednom prakticnom pristupu - ono sto putnici cesto dodiruju stavi kvalitetno, a ono sto ne dodiruju stavi manje kvalitetno i to je OK.

Miloš

pre 13 godina

Plastika ovamo, plastika onamo
Milane, na tvoju žalost Bravo je i danas najlepši auto svog segmenta, sa najlepšim enterijerom i najboljim motorom.
Zašto se ne prodaje ?
Da nije možda tržište kontrolisano raciom ili je kao i vreme podložno mnogim nepoznatim faktorima, sa jedne strane, i poverenju sa druge.
Pa da li ti imaš poverenja u dugoročnu vremensku prognozu ili FIAT grupaciju ? Prognozi veruješ.
E, zato se i Bravo slabo prodaje a tebe iznenadi kiša koja nije prognozirana.

LazniSjaj

pre 13 godina

(Alfanatic, 31. januar 2011 21:24)
Komentar gospodina sa imenom ,,Svejedno" ili kako vec, iz razloga sto bas govori ne o proslavljanju sarenolikost ukusa, nego bas o mrznji pojedinih u odnosu na neke marke automobila, apsolutno ima racionalno uporiste. Ustvari se radi o opstem nezadovoljstvu svojim zivotom, pa onda dozivljajem da izbor bilo kog drugog auta osim onog koji imaju, kao direktan napad na njihovu licnost. Uostalom kako bi se drugacije objasnila toliko mrznje recimo prema golfu... Indikativno izmedju ostalog, da ljubitelji Alfe, jako agresivno brane svoj auto, mozda je to bas zato sto stvarno nije nista posebno. Reci za neki auto da je lep, a izreci to kao argument koje ide na konto tog auta, nije pametno, lepota je sve samo nije argument. Kvalitet, Alfisti znate i sami, Alfa nije kvalitetna. Surovo trziste polovnih automobila ce ovu Alfu kao i svaku do sada, staviti na svoje mesto, a to je na samo dno. Pa ko ce to bolje reci od Dzeremi Klarksona : ,,Alfi pada cena isto koliko brzo ubrzava do sto"...

Milan

pre 13 godina

@Mirko_NS
Pa, sad kako bih ti opisao? Plastika okrenuta prema putnicima je ok, plastika na gornjoj strani..recimo ako se sećaš kasetofona marke "first" sa najlon pijace pre 15 godina, pa još malo tvrđa i neprijatnija na dodir. Onda pogledaj kvalitet plastike bilo kog konkurenta ili čak niže, recimo fabie i sve je jasno.
Kako bi ti objasnio da model sa odličnim spoljnim dizajnom, odličnim JTD motorima drži začelje prodaje i prisiljava kompaniju da razmišlja o napuštanju segmenta?
Ne želim da se čelnici FIAT istu ideju dobiju za alfu samo zbog sopstvenih propusta. Očigledno je da već duže vremena ne znaju šta bi sa Lančom, srljaju iz lošeg u gore a posle 156 i 147 ni za Alfu nemaju baš plan, promene dizajna iz krajnosti u krajnost, čak promene karaktera(159) mnogo podsećaju na lutanje bravo-stilo-bravo!

Mirko_NS

pre 13 godina

@Milan

Iako je Alfa tema, ali s'obzirom da se radi o Fiat grupaciji - zanima me sta je to nekvalitetno u unutrasnjosti novog Brava? Kombinacija dva tipa plastike, kao i ceo kopkit odlicno i kvalitetno izgleda...

Komentator

pre 13 godina

Ne znam kakva je to prica da dizel ne moze biti sportski...vec godinu dana vozim Alfu 156 2.4 dizel od 175 KS...i dan danas se odusevljavam kako ide i kako zvuci petocilindricni dizel, sve uz prosecnu potrosnju od 7 litara...itekako sportski auto!

Ivan vRS

pre 13 godina

@ Alfista

Video sam komentar za 1,4TB od 170KS i lajkovao ga odmah ;). Ali da budem iskren, nije moglo ni da mi promakne onakvo poredjenje koje ukljucuje "rezanje", cak je naislo kao odlican slagvort. Ljudi (pogotovo ovde u Srbiji) cesto vole da dizele neopravdano karakterisu kao nesto sto ima "sportski" prizvuk i performanse.
Cinjenica je da, iskljucivo zbog raznoraznih ekonomskih razloga - izlazak iz sablona ovde nema nista sa tim, dizel motori imaju veliku prisutnost u danasnjim automobilima. I sasvim je normalno da ce vozac, koji godisnje prelazi kilometrazu koja se blizi 6-cifrenoj najverovatnije izbrati bas dizel motor, bez obzira da li je to Porsche, Alfa Romeo, BMW, Ford ili Dacija. Zato dizel motori skoro suvereno vladaju flotnim prodajama i naravno da bi svaki proizvodjac hteo deo tog ogromnog kolaca.

Ono sto je ovde bitno, je da ja nisam flotni kupac, vec petrolhead amater (koji jos ceka svoju prvu Alfu - otud i ono amater) i kao takav pisem svoje komentare :).
Zato sam u svom komentaru izricitio napomenuo da je svaki auto koji ima bilo kakve SPORTSKE pretenzije (a Alfa mi tu nekako odmah pada na pamet) prosto nespojiv sa dizel motorom. Proizvodjaci automobila to dobro znaju, pa zato petrolhead-i imaju srece da postoje automobili kao sto su Alfa QV modeli, Civic Type R, Golf GTI/Leon Cupra/Octavia RS, Twingo/Clio/Megan RS, Focus ST i RS, BMW M modeli, Mercedes AMG modeli, Audi S i RS modeli... Skoro svi od navedenih automobila u sebi imaju samo benzinske motore, a neku "egzotiku" ne moram ni da spominjem, jer za nju je benzin uvek bio jedini izbor.

I da ponovim svoje misljenje jos jednom - Cuore Sportivo (ovaj put u sirem smislu, jer sada ne mislim samo na Alfe) i dizel motor jednostavno ne idu jedno sa drugim, sto se mene tice ne mogu zajedno cak ni u istoj recenici. Jer da mogu, onda bi nazalost i svaki vozac dostavnog vozila mogao da se hvali "rezanjem" svog dizela... na sta me je Vase prvobitno poredjenje najvise i asociralo :/

A sto se tice kvaliteta i pouzdanosti, ja sam misljenja da svaki automobil, ne samo Alfa, mora da se redovno odrzava da bi se izbegli moguci problemi. Takodje imam par poznanika koji su veliki ljubitelji Alfe i pored sve paznje i redovnog odrzavanja nisu imali srece sa prevelikom pouzdanoscu doticne marke. Ako cak zanemarimo njihova iskustva, jer oni mozda samo nisu imali dovoljno srece, vecina ustanova tipa JD Power, Warranty Direct, ADAC u svojim analizama pokazuju da Alfa Romeo (a pogotovo maticna kuca Fiat) imaju jako nisko mesto na tabelama pouzdanosti i kvaliteta vozila. I to vec jako dugi niz godina.

Zato mene raduje da je situacija po pitanju pouzdanosti u poslednjih 5 godina (pogotovo za Alfu) nesto bolja nego sto je bila ranije, a ja se iskreno nadam da ce MiTo i Giulietta pre svega i ponajvise svojom pouzdanoscu privuci mnogo siri krug kupaca nego ranije.
Jer lepote i voznih karakteristika Alfama nikada nije ni nedostajalo ;)

Nenad-EU

pre 13 godina

U C segmentu (147 i Giulietta) su ubedljivo ispred konkurencije po svemu. BMW serije 1 koji se ovde pominje je ubedljivo najruzniji BMW ikad napravljen. B klasu od Mercedesa takodje nebi da komentarisem jer na sve lici samo ne na Merc. Vec u D segmentu bi pre uzeo BMW 3 ili Mercedes C klase nego Alfu 159.

Milan

pre 13 godina

S obzirom ko ga je dizjnirao (Bangle)auto je sjajno ispao. Jedina mana spoljneg dizajna je prednji deo auta. Nisam Alfista ali smatram da Alfa ne sme da žrtvuje dizajn prednjeg dela nekoj zvezdici za zaštitu pešaka, jednostavno nije im to u imidžu.
Što se tiče dizajna unutrašnjosti moram reći da je potpuno razošarenje, pa da je KIA tako nešto stavila svi bi h ispljuvali. Druga stvar, po meni mnogo važna za prodaju je ako su koristili nekvalitetnu plastiku ili još gore dva kvaliteta plastike. Sećam se pre par godina kada sam krenuo na sajam u NS sa namerom da odaberem auto iz C segmenta kako su mi dva najlepša automobila ispala iz konkurencije: Bravo i Leon. Razlog unutrašnjost.
Znam da postoje zaljubljenici u Alfe i želim da alfa preživi kao brend ali to neće biti moguće ako ne budu privukli i deo kupaca koji ih obično ne kupuje. Da bi privukli takve kupce moraju biti kvalitetniji i više pažnje obratiti na detalje u unutrašnjosti.

Aleks37

pre 13 godina

Sve je to super, auto je bombona... Ali bas u ovoj Alfi, sa ovim registarskim oznakama, vec mesecima po BG-u divlja neki ruralni tip... Kratka kosa, ogromna glava, vriste narodnjaci... Verovatno je u pitanju neki dokazani kadar Zastave / FAS-a / Delte... Pogledajte kako je strokav enterijer, gepek... Gledao sam lika i nisam mogao da verujem kako se penje po onim ivicnjacima od 10ak cm po centru... Jadna Alfa...

Sasha

pre 13 godina

Nikada ne mogu da razumem taj odnos alfista prema svojim automobilima kao prema zenama, i komentarisanje istog uz reci:strast, vodjenje ljubavi itd. Mozda se u tome i razlikuju od "ostalih". Mislim da recimo vlasnik BMW-a u njemu pre svega vidi masinu, i to je ono zbog cega ga kupuje. Ja u vozilima vidim masinu. Za njih me vezuju neke uspomene pa ih zato i volim, ili ih jednostavno volim zbog toga koliko su dobre masine bile ili jesu. Tesko da cu ga zavoleti zbog necega sto ne vidim ili necega sto mora da mi se objasni metafizikom :).

safy

pre 13 godina

@NikolaEu :
Kako ja zivim u inostranstvu vise od 30 godina i imam takav status da sebi mogu da priustim bilo koji auto, pa sam i svojoj supruzi kupio novu Alfa Giulietta 2.o JTD (do sada presla 18.000km) od 170Ks sa kompletn0m opremom. S druge strane moj sin je sebi kupio novi BMW 120D full (do sada presao vise od 25.000km), sa kojima nije ni on a ni ja nimalo zadovoljan. Zato sam ti i rekao kolika je cena ovd kod nas u Rimu tih automobila.
S druge strane imajuci ih oba mogu da ih uporedjujem jer mogu svakodnevno da ih vozim.
Inace ja sam u proslosti vozio skoro sve Alfe pocevsi od 75, preko 156, 159, Brera, a sa druge strane kao sluzbeni auto imam BMW 530xd, pa tako mogu i tu da ti kazem svoje. Ah da da ne zaboravim, ja godisnje prelazim oko 75-80.000Km pa tako mogu veoma dobro da analiziram kola.
Inace ne bih da se ponavljam, lezanje na drumu i sveukupna u voznji koju pruza Alfa, ostali nemaju, ili ne na tom nivou. Druga je stvar dali se design nekome svidja ili ne, ali osecanje koje imas kada vozis Alfu je drugacije od ostalih. Vozeci Alfu ne mozes da se opustis kao u Mercedes-u, Audi-u jer prosto Alfa od tebe trazi da si stalno prisutan, da je vodis a ne da ona tebe vodi. To ti je kao kad pored sebe imas lepu i sa druge strane veoma inteligentnu i zahtevnu zenu...

Alfanatic

pre 13 godina

@ Ivan VRS
Vaša opaska povodom "režanja" dizelaša verovatno se odnosi na mene, ali da ste pogledali moj prvi komentar videli bi da sam napisao kako za mene (kao ljubitelja brenda) postoje samo benzinci.
Ali ako danas neki brend želi da živi itekako mora praviti kompromise i izlaziti iz ustaljenih šablona. Ako jedan Porsche ugrađuje dizele i pravi "Džipove" (od čije prodaje ima gro profita), ako jedan BMW u ponudi ima dizele i pravi gomile raznih X-ova (SUV-ova, SAV-ova i slično), ne vidim zašto bi u Alfi bili gadljivi na toliko neophodno širenje kruga kupaca. Pravi ljubitelj vožnje i adrenalina svakako će posegnuti za benzincem, ali uvek ima i ljudi koji razmišljaju drugačije i traže uštedu i praktičnost. Meni lično to ne smeta dokle god u ponudi Alfa čuva nešto po mom ukusu.
A za onaj komentar o pouzdanosti ("ma šta Alfisti rekli"), samo da dodam da govorim iz ličnog decenijskig iskustva i da ja problema sa pouzdanošću i nekakvim imaginarnim silnim kvarovima NEMAM!! Trik je u redovnom i kvalitetnom servisiranju Alfe, kao i razumnoj eksploataciji, što je imperativ za očuvanje njenog zdravlja i dugovečnosti.

Ivan vRS

pre 13 godina

Mislim da je Alfa posle dosta dugo vremena uspela da napravi model koji bi mogao da bude pun pogodak. Auto izgleda izuzetno dobro sa svih strana, mada prednji kraj moze biti predmet diskusije zbog gomile razlicitih ukusa. Vozne karakteristike su takodje verovatno jako dobre (za auto sa prednjom vucom), a benzinski MultiAir motori su definitivno vise nego dobri, pogotovo 1,4TBi sa 170KS i 1750TBi sa 240KS. Jedino sto me unutrasnjost malo ostavlja ravnodusnim, pogotovo centralna konzola... ali ne moze se bas sve pogoditi :)
Samo da jos pouzdanost i kvalitet (rak rana svih Alfi, sta god da Alfisti pricaju) pokazu kako su uznapredovali i ovaj auto moze biti stvarno interesantna kupovina za mnoge ljude... koji mogu sebi da je priuste ;)

Jedino sto definitivno ne mogu, je da zamislim ovakvu Alfu sa dizel motorom. Jos kada je neko ovde spomenuo da dizel moze da "zarezi" kao benzinac... ufffff, digao mi se zeludac...
Spominjanje dizela i Alfe (mada vazi i za druge marke i modele sa sportskim tendecijama) u istoj recenici mi pomalo dodje kao svetogrdje - cuj, Cuore Sportivo, pa jos na dizel... fuj, fuj, bljak, bljak... odoh da sa malo benzina isperem ovaj otuzan ukus u ustima :)))

Nikola EU

pre 13 godina

@safy

Hvala na komentaru, poredio sam Giuliettu 2.0D sa bmw 118d, ne 120d. Kataloska cena "moje" Alfe je 28,400e, ima svasta od opreme, xenone itd, dok je BMW 118d imao katalosku 27,900, comfort paket opreme. Mesecni oporezivi benefit na alfu mi je veci nego sto je bio na bmw-a, znaci i cena koju je lizing kompanija platila dileru alfe je veca nego za bmw. Znaci cenovno apsolutno mogu da se porede.

Alfa koju vozim je definitivno 170ks distinctive pack kao sto sam napisao, smesna mi je tvoja pretpostavka da neznam koji auto vozim ali dobro :) Buduci da je golf imao oko 110, bmw oko 140 a alfa 170 veruj da tacno znam i osecam snagu. Paket opreme je totalno "standardan" kao sto se nudi u auto salonima, distinctive pa pogledaj listu opreme. Nije oprema skroz kao iz teksta to sam i rekao (nema kozu, ima felne 16" itd), i da, sluzbeni je auto ali to ne znaci da je u pitanju dostavno vozilo (tacno zamisljam belog reno klia sa 2 sedista napred i bez sedista nazad, sa troja vrata, kakav se moze cesto videti i u srbiji). Sa odredjenim seniority-jem u kompaniji idu i benefiti a jedan od njih je (na moju radsost) mogucnost da sam biras kola, u odredjenim granicama cene. Distinctive paket opreme se doduse razlikuje u nijansama od drzave do drzave ali to su samo male nijanse, tipa maglenke itd.

Oko DNA, ja ne sporim da Normal mod i sluzi za stednju benzina. Samo kazem da ako hocu da stedim na benzinu, kupicu manji motor. Ne vidim potrebu za motorom od 170ks ako je stednja cilj. Sa 170ks hocu da bude zurka i kad idem u prodavnicu. Kritika na racun Dynamic moda je, iako pruza ubrzanje i osecaj snage kakav i treba da bude od motora sa 170ks, za gradsku kreni-stani upotrebu je neupotrebljiv jer auto previse "skakuce" tako da sam sebe obesmisljava. Ja srecom pravim manje vise pola kilometraze po gradu a pola po otvorenom putu, tako da stizem da uzivam u dovoljnoj meri.

Zemlja u kojoj zivim ima trecinu godine kisnu, tako da posle 40,000km u bmw i 5,000 u alfi mislim da mogu da uporedim kako se ponasaju u raznim uslovima. Tvoj komentar da je poznato da su Alfe ovakve ili onakve u putu, na to nemam sta kazem jel neznam kakve su alfe generalno, ali znam kakva je Giulietta, sto sam i napisao. U komentaru sam i napisao da je ova alfa stabilnija u krivini tj da ju je teze izbaciti iz balansa nego bmw. Ali sam isto tako rekao i da mi je feeling u voznji mnogo bolji u bmw-u, voznja je zabavnija. Direktniji upravljac, niza pozicija, pa i veci osecaj luksuza. Bmw je drivers car, OVA alfa to nije, bar ne tu tolkoj meri kao bmw. To su moji utisci. Daleko od toga da Alfa nema svoje prednosti, lepsa je spolja, prostranija i udobnija na zadnjoj klupi, veci gepek itd, ali MOJ ukupan utisak je valjda jasan.

Nadam se da ti svoje utiske o Giulietti iznosis na osnovu licnog iskustva od par hiljada km voznje, a ne na osnovu tekstova iz novina, gledanja auta u salonu i mozda par test voznji. Ili neke druge alfe koju imas/vozis. Emocija napumpana dizajnom i novinskim tekstovima je jedno a realno vozacko iskustvo konkretnog automobila je nesto drugo.

Jos samo jedan kratki demant za kraj, cena koze u BMW-u seriji1 je oko 1,500e, idi na bmw.de ili bilo koji drugi, startuj konfigurator i proveri i sam. Meni je to totalno irelevantno, napisao sam da moja alfa nema kozu, kao sto je nije imao ni bmw, ono sto je meni jedino vazno na kraju krajeva je osecaj za volanom. Da se ne ponavljam, sve je receno.

Djape 6. oktobar

pre 13 godina

@ Nikola EU

Nikola, sa par stvari se moram sloziti sa tobom, a to su:
- prednja maska, a ponarocito onaj "uramljeni" Scudetto su mi tako odvratni da nemam reci kojima bih to opisao a da moderator ne obrishe komentar
- unutrashnjost je tipican dizajnerski potpis najveceg promashaja u head-cpunting-u: Chris Bangle!
- covek je uspeo da napravi neshto sto je neergonomicno, neprakticno i krajnje ruzno i dosadno u unutrashnjosti ovog vozila
- zao mi je sto su napustili stil 159ke, posto su mogli da ga koriste i doradjuju jos dovoljno dugo

Ima i par stvari koje se ne slazem sa tobom. Ja imao priliku par puta da vozim 1cu sto sluzbeno, sto kao rent-a-car. Prvo auto mi je jako ruzan. Drugo, potrebno je jedno 15ak minuta kada se prvi put sedne u njega da se sve namesti kako bi se uopste i krenulo. Volan u standardnim, ne sportskim verzijama je veliki kao u kamionu. Celokupan utisak: auto za ljude koje zanima bedzh na haubi i kojima je vozhnja auta prevoz od tacke A do tacke B.

Prosle nedelje sam si priustio 3.2JTS Sportwagon Ti sa Q4 diferencijalom i pogonom na sve tockove. Od opreme sve sto se moze zamisliti. Imao sam srece da sve ovo dobijem sa samo 340 predjenih km za 36000 EUR na kredu od 8 godina. E to je uzitak u svakom pogledu!

Alfa 156-sportwagon

pre 13 godina

Za sve ljubitelje alfa:Tek cete da se odusevite kad u "google" ukucate "slike alfa romeo GUILIA" koja ce tek izaci kraj 11.pocetak 2012god! CIAO RAGAZZI

dex

pre 13 godina

Sedite u Kiu Ceed, pa onda u Alfu i razmislite da li je Alfa duplo bolja, koliko je skuplja. Ako je za fenseraj, onda pozdravljam. Takvih kupaca, kojima je samo izgled vazan, barem u Srbiji ima za izvoz.

Alfanatic

pre 13 godina

@ Nikola EU

Kao potencijalnom kupcu ovog modela Vaš komentar mi je privukao pažnju i pročitao sam ga u celosti. Neki opšti utisak koji sam stekao jeste taj da Vi niste tradicionalni kupac i ljubitelj brenda, a činjenica da komentarišete službeno, a ne svoje vozilo potvrđuje moj utisak. Takođe, utisak je i da spadate u kategoriju "razmaženih" kupaca, kojima je bitna svaka sitnica i "premium" osećaj prilikom vožnje, a to Vas svakako dodatno kandiduje za neke druge brendove.
Što se tiče nekog prosečnog i privrženog Alfiste, takav dobro zna da je svaki Alfin model imao i poneku mušicu, specifičnost, manjak praktičnosti i upotrebljivosti u poređenju sa konkurencijom. To nije nikakva tajna, baš kao ni činjenica da ne postoji savršeno vozilo. Pravi ljubitelj međutim u prvi plan ističe neke druge stvari, a spreman je da oprosti neku nedorečenost kakve ste i Vi primetili. O sveopštem individualnom utisku, dizajnu enterijera i eksterijera, kao i nekim ergonomskim karakteristikama uopšte ne treba polemisati jer ih svako od nas doživljava na svoj način, pa je rasprava ili nametanje mišljenja kontraproduktivno. Ali ću se dotaći teme utičnice za struju, položaja i oblika dugmeta za radio, držača mreže za prtljag i sličnih trivijalnosti koje prosečnog Alfistu interesuju koliko i lanjski sneg. Daleko važnija i interesantnija opaska tiče se "manjka" izolacije, odnosno režanja motora kada se potera u visoke obrtaje. To što Vi apostrofirate kao problem za prosečnog Alfistu je imperativ i jedna od najdražih vrlina, čak i kada je dizelaš u pitanju koji ume da zareži kao benzinac! Dakle, samo ste mi odagnali i tračak sumnji da je Giulietta skrojena po mojoj meri, a ako Vama prija mir i tišina dok vozite, to je još jedan dokaz da ste odabrali pogrešan (službeni) automobil.
U tom smislu tekst novinara je daleko konkretniji i baziran na stvarnom osećaju za volanom. Od novinara se i očekuje da budu realni, objektivni, ali i da svakom vozilu iskopaju kakav nedostatak i manu. Njih svakako nije lišena ni Giulietta, ali kad bi se toliko sitničarilo ja ne znam gde bi dospeo sam automobilizam, barem sa nekog mog aspekta shvatanja vožnje kao potrebe, ali i užitka.
Ne znam koliki "premium" osećaj nudi nova Giulietta, ali znam da je ovim modelom napavljen jedan kompleksan i nezahvalan posao koji je podrazumevao da se sa jedne strane u automobil unese dovoljno Alfinog tradicionalnog duha i dizajnerske magije, ali da se sa druge strane privuče i neka druga klijentela koja ranije nije bila privržena brendu. Mislim da interesovanje i dosadašnja prodaja ispunjavaju očekivanja, ali to i dalje nije automobil koji se preporučuje baš svakom. Ja sam spreman da progutam par mušica i tradicionalnih nedorečenosti, dizajn mi se (za razliku od mnogih) veoma dopada, dok je o svemu ostalom već izrečeno toliko superlativa (motori, ponašanje, bezbednost, opremljenost), da jedva čekam da pre ili kasnije sednem u moju, van svake sumnje sjajnu, potentnu, bezbednu i kvalitetnu Giuliettu!

safy

pre 13 godina

@Nikola EU: Iz teksta koji si ti tako opsirno napisao se mogu zakljuciti tri osnovne stvari:
1. Alfa koju ti vozis (kazes sluzbeni auto) je verovatno iz serije namenjena za sluzbena vozila tj. sa veoma oskudnom opremom a ne sa onom koja je navedena u tekstu redakcije za testirani auto. Pored toga kazes da u Normal modu je "lenja", pa taj modul je i namenjen za stednju goriva i da se u normalnoj eksploataciji vozis u istim kolima ali sa 25% manje potrosnje! (sto nije slucaj sa BMW_u 120D!!!)
2. Alfa sa ponudjenom opremom kod nas (RIM) kosta €27.450,00 a BMW 120D sa istom (bez DNA) opremom kosta €42.130,00 (Samo kozna sedista kostaju €3.600,00) i to bez Alu felni od 18" vec sa Alu felnama od 17"...
3. Govoris o ostrijoj voznji, a zaboravio si da je BMW sa pogonom na zadnje tockove (sistem kupljen 1989 od Alfe), pa samim tim i po malo klizavijem putu, recimo na avalskom putu, ces se u prvoj ostrijoj krivini naci van puta sto nije slucaj sa Alfom.
Lezanje na putu koje ima Alfa NEMA ni jedan drugi auto na svetu (mislim na normalne a ne super sportske automobile: Porsche, Ferrari, Lamborghini, Aston Martin...)
Sve ono sto si napisao o tvom iskustvu sa Alfom me dovodi na zakljucak da je "tvoja" Alfa onaj osnovni model 1.6jtd sa 105KS koji kosta oko €18.000, a ne ovaj testirani od preko €27.000...
# Po ceni ova dva automobila se ne mogu uporedjivati, sve ostalo je stvar ukusa.
# Alfini prednji farovi sa dnevnim led svetlima izgledaju kao devojacke oci, za razliku od mnogih drugih koji koriste istu tehnologiju: vidi Mercedes Class E koji ima led svetla prilepljena na prednji branik, idealna za mala cukanja...

nino

pre 13 godina

Sto se tice dizajna Alfe, ja vozim 147 (2001.), model koji se pojavio godinu dana ranije. Zaista uzivam dok je vozim, kao i mnogi koji su probali, a sto se tice ocena laika kojima nisam hteo da kazem koje je godiste - isle su sve do 2007!
Novi dizajn se nekima svidja, nekima ne. Iskreno, sve je ispalo mnogo bolje nego sto sam ocekivao zahvaljujuci prvim spijunskim snimcima. Letos sam na proslavi stogodisnjice brenda video dosta primeraka, sedeo u njima i mogu vam reci samo jedno: fotografije sa ovog testa su totalno amaterske. I ne samo to, vec ih je mrzelo i da pociste auto. Pogledajte na netcarshow ako vas zanima kako stvarno izgleda.
Vezano za "buljav" izgled prednjeg dela, u pocetku ni ja nisam bio odusevljen njime, ali zatupljen prednji deo i bolja amortizacija udarca su uslov za dobijanje vise zvezdica za bezbednost pesaka. Od 2010. se NCAP zvezdice dodeljuju po mnogo strozem kriterijumu, tako da poredjenje sa modelima testiranim ranije ne moze biti relevantno.
DNA ili nesto tog tipa mislim da postoji i kod drugih marki ali pod drugim nazivom. Cini mi se da je ovde receno da je prvi put upotrebljen kod dizela.
Sto se tice cene, ona ide kod nas od 19500 pa nagore (23500 za 2.0 jtdm)
A kada je u pitanju 159, e nju necu kupiti nikada. Ima prelep enterijer, pogotovu u bezz varijanti, agresivan prednji deo i to je sve. Bez toga bila bi kao Vektra, klasican porodicni auto. Od one dinamicne bocne linije kojom je 156-ica obarala s nogu nije ostalo ni traga. Jednostavno, ja 159 ne dozivljavam kao Alfu.

Uroš

pre 13 godina

Nisu mi jasni komentari za enterijer. Sedeo sam u jednoj dok je bila u FIATovom salonu, stvarno me je oduševila. Onako kvalitetne materijale i završnu obradu nisam često sretao i u nekoliko puta skupljim automobilima.

Preporučujem svima da je pogledate uživo, mnogo dobro izgleda.

Nikola EU

pre 13 godina

Vozim ovakvu Alfu (identican motor, Distinctive paket bez kozhe, felne 16", ostalo manje vise isto) vec 4 meseca, i mislim da ce vredeti buducim kupcima ako podelim svoje utiske. Citajuci tekst u nekim trenutcima sam se osecao kao da novinar pise o nekom drugom automobilu a ne ovoj Alfi, tolko ga je nahvalio da mislim da je red da se cuje i druga, real-life strana.

Ono sto mi je najvise zapalo za oko citajuci tekst je stav novinara da auto pripada premijum segmentu, da se ne vidi stednja i jeftinoca prilikom izrade itd, i odlicna izolacija. Mislim da ovo moze predpostaviti visoka ocekivanja kod kupaca, kakva sam priznajem i sam imao. Prethodni auto mi je bio BMW118d u srednjoj opremi, pravi clan Premijum segmenta, te sam ocekivanja uglavnom bazirao na 2 godine druzenja sa BMW-om. Takodje prethodna iskustva sam imao i sa C3 i sa GOlf5 pa cu i to koristiti za poredjenje.

Posle 4 meseca i 5000km sa Alfom moja zapazanja su dijametralno suprotna od ocekivanja. Pokusacu da sistematski iznesem svoje utiske, bez namere da ikoga uvredim ili sl, uglavnom iznoseci svoja neispunjena ocekivanja od auta iz premijum segmenta i poredeci ga sa BMW1 i A3. Pa da krenemo:

Sto se dizajna tice sve je vec receno, neki ga vole neki ga mrze. Licno mi se prednji deo 159-ke MNOGO vise dopadao, ali svidja mi se i ova "sova" varijanta. Jedino sto mi malo smeta su poziciona svetla koja izledaju kao neke "obrve", ali ne smekerske kao npr kod stare BMW5 nego nekako… vise kao zenske… trepavice ili tako nesto. Not cool. Uzgred budi receno Mito vazi apsolutno za zenski auto, i vecina komentara za Giuliettu koje cujem je da izgleda kao zenski auto. Sto je percepcija totalno suprotna od one koju su nosile 159-ka, Brera itd. Sve ukupno, u ovoj varijanti sa dva auspuha izgleda agresivno, meni licno se dopada, a i zadnja svetla svetla su super napravljena. Nazad mnogo bolje odradjen nego napred.

Auto je veci i prostranjij nego BMW1, sa osetno vise prostora na zadnjoj klupi i u gepeku. Pozadi moze relativno komotno sesti visoka osoba. Sa druge strane, 5-ti naslon za glavu ne postoji, tako da za razliku od BMW gde je ipak moglo da se nagura 5 osoba, ovde taj 5-ti putnik rizikuje prelom vrata u slucaju sudara.

Upravljac je direktan i dosta precizan, dobija prolaznu ocenu, Ali ipak losiji i nego BMW i Audi. U BMW-u sam se osecao sigurnije u voznji, kao da sam vise pod kontrolom nad automobilom. Takodje, subjektivno zadnja vuca mi je bila zabavnija. Kocnice na Alfi odlicne, nenormalno dobre, zaista svaka cast, spasavaju glavu. U krivini lezi dosta dobro i elektronika radi posao dobro, tako da ga je teze izbaciti iz balansa nego bmw1, sto je i logicno zbog prednje vuce. Ali i pored toga osecaj u krivini je u bmw-u bio bolji.

Ergonomija je dosta losa, bar za mene visokog i krakatog. Prvi put kad sam seo u kola trebalo mi je bukvalno 10min da se namontiram onako kako mi je kolko tolko prijatno. Imam utisak da nema dovoljno mesta za kolena posto stalno negde chukam, a odmaknem sediste onda moram previse da ispravim naslon da bih dohvatio volan… tako da ergonomija za moj ukus Fail.

Polozaj sedista - moj utisak kad sam seo u Giuliettu posle BMW 1-series je bio kao da sam seo u dzipa. Guram rucicu da spustim sediste, nece dalje, mislio sam nesto se blokiralo kolko visoko je polozaj. Ali to je to, ne moze nize. Polozaj u voznji je realno dosta visok u odnosu na BMW1 i Audi A3, gde se vozac oseca kao da je bacio "sidro" u asfalt. Visoko je, pa skoro kao u C3. Da smeta u voznji - ne smeta, ali da je nisko kao sto u tekstu pise - nije. Suvozacevo sediste nema podesavanja po visini, tako da je to veliki minus. Generalno, podesavanje sedista odaje utisak neke jeftinoce, npr. mehanizam za naslon je "tocak" koji se vrti rukom, kao na dosta jeftinijim automobilima. Podesavanje "napred-nazad" je nekako dosta kruto i tvrdo, totalno suprotno od prethodnog iskustva. Mada su sedista bolje ogibljena nego standardna kod bmw-a.

DNA - da, jeste super. Teoretski. Prakticno je besmislen, jer se u "normal" modu auto od 170ks vuce kao BABA, u odnosu na prethodni 118d i 143ks neprihvatljivo kilavije. Zato je super opcija prebacivanja na Dynamic, jer se realno oseti da auto moze dooosta jace da povuce i pruzi uzivanje koje se ocekuje od 170ks motora. ALI - po gradu na kreni stani totalno neupotrebljivo - samo DODIR na papucicu gasa i auto SKACE napred. Toliko da su mi se vozaci ispred sklanjali jer su mislili da im ablendujem, dok nisam provalio o cemu se radi. Sad drzim oborena srednja svetla stalno… Dakle, po gradu dynamic tesko, a normal previse kilavo. Fail. A da 170+ konja auto moze da povuce snazno ali bez trzaja, pokazuje izkustvo iz koleginog bmw120D. Tu motor vuce isto tako dobro a cak i bolje sa svojih 177ks, 7.5s do 100, bez trzaja, bez tolko buke it'd.

Za auto put Dynamic je super, voznja 100-140 je prava milina, ubrzava stvarno svaka cast. ALI, opet ono ali, izolacija motora je katastrofa tako da je sve preko 140 razgovor sa suvozacem mucan, jer motor se dernja (podseca me na Golf5 dizel) a vazduh samo shishti sa svih strana vrata. Da bi auto stvarno povukao i dao osecaj koji treba da pruzi motor od 170ks mora da se vozi na 3000+ obrtaja, a to generise buku. Izolacija vetra kod zadnjih vrata je posebno problematicna, jer preko 140 vazduh tuda negde prolazi unutra, tako da ako je napolju hladno (a ove zime je bilo do -15), pozadi grejanje ne pomaze, suvise je hladno. Tako da je jedina prihvatljiva voznja kad je sam vozac u kolima (ne duva tolko napred a i klima bolje radi) i odvrnuta muzika tolko da bude glasnija od motora i vetra. Verovatno zato je muzika vec u osnovnom paketu opreme odlicna :) glasna, precizna, dobar zvuk… Ali da se vratim, na temu, izolacija, totalni Fail.

Cak i bez buke motora i vetra, suvozacev pojas (kad se ne koristi) zveci vrlo konstantno i smarajuce o T stub. Verovatno zato Alfa savetuje da su SVI pojasevi zatvoreni cak i kad se niko ne vozi, navodno sigurnije je. Not my cup of tea

Menjac tj mehanika menjaca me vise podseca na citroen C3 nego na BMW, kome bi alfa svakako trebala biti bliza. Svako malo to je neki KLING ili KLANG prilkom pokusaja malo agresivnije voznje i promene brzina, mene to licno jako nervira. Ni jednom to nisam osetio za 2 godine u BMW-u. Iako i menjac i motor dosta dobro podnose agresivniju voznju, to dranje motora i zvuci iz menjaca mi licno ne odaju neki utisak dugovecnosti. Barem ne ako se auto tako vozi. A ako se ne vozi agresivno, koja je poenta DNA i 170ks? Takodje, ubacivanje u 1. brzinu prilikom kretanja sa semafora zna da pravi problem, menjac nece da "udje" u brzinu, pa mora da se pusti i stisne kvacilo - od prvog dana je tako. Mozda je samo do ove alfe, mozda je generalno to kvalitet menjaca koji se ugradjuje, neznam ali ono sto znam je da sa 2 godine bmw-a to iskustvo nisam imao, kao ni pre toga sa Golf5.

Start and stop je deo standardne opreme, neophodan za ova auto. Licno gasim start and stop svaki put jer ne volim da mi se auto sam pali i gasi, ali upaljen auto na semaforu tj u mirovanju ima vibracija toliko da osecam kako se auto trese levo-desno. Meni to nije prijatno, a iako je tipicno za dizele, nista slicno u toj meri nisam imao sa bmw dizelom kome sam isto redovno gasio start/stop.

Neshvatljivo nepregledna komandna tabla… Na primer, u Dynamic modu centralna informacija je grafik pokazatelja pritiska turbine - zasto mi je to relevantno u zivotu?!? Imam obrtomer a i cujem motor, pri ubrzanju 0-100 za 8 sekundi zadnje sto mi treba je da gledam dal je turbina na maksimumu ili ne. Digitalni pokazatelj brzine, jedna od retkih korisnih informacija, pojavljuje se samo u all weather modu. Nepregledni datum, gomila beskorisnih informacija… slicica koja mi govori u kom mi je DNA modu auto (kao da se ne oseca vec tokom voznje)… pesma koja ide na MP3 se ne projektuje na komandnu tablu… ukupno, FAIL

Sve ukupno unutra meni je auto ostavio utisak velike jeftinoce i stednje. "Mekana" plastika na komandnoj tabli je samo na prednjem delu, koji gleda putnike direktno, a "odozgo" je neka tvrda ruzna plastika.

On/Off dugme za radio/CD - toliko je malo i nepregledno, odvojeno od samog radija, stavljeno na totalno nelogicno mesto, da kolega kome sam pozajmio auto na pola dana nije uspeo da upali radio… nije video dugme. Nije ni cudno kad je on/off velicine 4x8mm i to izmesteno od samog radia.

12V uticnica koja je direktno ispod rucne kocnice, tako da kad kacim GPS moram da "sprovedem" kabl kroz pola kola… kao da inzinjer koji je projektovao kola nije seo i provozao se. Ili je poenta bila u ustedi 20cm zice.

Pozicija rucne kocnice je posebna prica. Naslon za ruku za vozaca je "zakacen" za vozacevo sediste, tako da kad se vozi sa sedistem "blize" volanu, podizanje rucne kocnice zahteva prethodno podizanje naslona za ruku. Pitajte moju zenu kolko je to ergonomski reseno.

Dugmici na volanu, nemaju blage veze sa zivotom… Tesko je objasniti ali pritisniti ih kako treba, da bi radio odreagovao, postaje prava nauka…

Cruise control - moj auto ga nema, OK to je oprema, ali nije valjda u cenu uracunata i RUPA na volanu odakle bi trebala da izlazi rucica, sa sve ZICICAMA koje se vide unutra (doduse izolovane)… u PREMIUM klasi?!? Bar to su mogli da zatvore drugari iz Fijat-a…

I za kraj razne druge sitnice koje su mi zasmetale.
Pokazivac stanja ulja u motoru, nema ga! Morate otvoriti haubu i izvlaciti "zicu" da bi videli stanje ulja. Malo bezveze, ocekivao bih da auto od 30k eura ima automatske indikatore za to.

Kljuc nije "kartica", nego tradicionalni plasticni kljuc sa metalnim vrhom koji se prasavija u osnovu kljuca, kao kod Golf5. Kolko znam 159-ka je imala card-key, novi reno megan ima card-key, a ja se ovde zezam za dugmetom na plastici kljuca iz koga "iskace" metalni kljuc kao iz katapulta… not cool. Rezervni kljuc cak nema ni centralnu bravu, ni "presavijanje", nista, izlgeda kao kljuc za vrata od kuce manje vise. Sto je nivo opreme kao na C3-ju starom 6 godina.

Gluposti idu dotle i da su na primer "kukice" na koje se kace "kanapcici" od poklopca gepeka u stvari naj obicniji SRAFOVI nasrafljeni u 5-ta vrata… Mozda je glupo i irelevantno izneti takvo zapazanje ali auto bi trebao da bude PREMIJUM klasa.

Za one kojima je to bitno, prosecna potrosnja je 8.3-8.6l euro-dizela, pri prosecnoj brzini voznje od 50 na sat bar prema bord kompjuteru. Cisto radi poredjeja, BMW je sa istim stilom voznje trosio 6.5-6.7, doduse sa nesto manje konja (143).

Ukupni ugodjaj u voznji - ono zasta bi Alfa trebala da bude napravljena - DALEKO iza BMW1 i A3, i jedini razlog zasto se osecam kao srecan vozac ove Alfe je to sto je u pitanju sluzbeni auto, i sto ugovor za operativni lizing istice za 20 meseci :)

Zavrsne napomene, posle prvih par nedelja razmisljao sam dali sam lud, dali je do mene ili do kola, jer imao sam previse razocarenja u odnosu na ocekivanja. Ispostavilo se da kolege koje voze ista kola dele vecinu mojih zapazanja, koja se mogu sumirati uglavnom stavom da cena ne opravdava dobijeno, i da auto nije konkurencija BMW1-u i A3-jci.

Da sumiram sve receno, ova Alfa je zabavan auto, dobar za zezanje, takodje moze i porodica da se smesti unutra sa stvarima, lepo je dizajniran spolja, sve ukupno DOBAR auto. Ali NE tolko dobar da bi opravdao cenu, i NE tolko dobar da bi opravdao Premium segment. Kao drivers car bolji su za te pare i BMW i Audi, kao porodicni auto bolji je npr.Accord. A da je Giulietta trenutno jedan od trazenijih kod novih kupaca - jeste. Marketing je cudo, u svim su novinama i hvaljeni na sve strane… Sto delom pokazuje i ovaj clanak :)

Ja sam podelio moja iskustva i nadam se da ce nekome koristiti, a isto tako ne sumnjam da ima vozaca kojima je Giuiietta ostavila pozitivan utisak. Jos da pomenem da nisam napaljen na BMW i zaslepljen brendom. Isti je pomenut tolko puta u komentaru samo kao moja licna referentna tacka zbog prethodnog iskustva, da sam imao drugi auto u rukama poredio bih sa njim. Na kraju dana, sve zavisi sta ko ocekuje od auta. Ja sam svakako ocekivao vise od lepog izgleda od ove Alfe.

Ako vas interesuju jos neke konkretne informacije ili utisci pitajte.

pozdrav

ilijapaun

pre 13 godina

Da dodam
Giulietta ima DNA, prednja i zadnja svetla u LED tehnologiji, najbezbednija u klasi, najsportskiji auto u klasi, nije najprakticniji auto.
Benzinci multiair , 1.750cc motor ima najvecu specificnu snagu po jedinici zapremine (ispod 2000 kubika)
Za enterijermogu da prihvatim svakakvu kritiku, ali da je neukusan to moze samo da izjavi neko ko se ne razume u dizajn.
Ima puno toga sto je izdvaja iz konkurencije. Da su hteli napravili bi je jeftinijom, za siri krug kupaca. Alfa ipak nije za svakoga

bakicar.

pre 13 godina

Mene ne impresionira ova Alfa na prvi pogled ali mi je drago što su Italijani toliko napredovali. Recenzija je lepo urađena ali ipak treba napomenuti da je motor 2.0 JTD konstruisan sa dosta alu elemenata jedan od najsavremenijih motora danas, najmanje rame uz rame sa bmw ako ne i bolji. Đulijeta nije samo dobila 5 zvezdica već je ostvarila rezultat od 97/100 za odrasle i sveukupno 87/100 što znači da je najbezbedniji kompakt proizveden do sada. DNA selektor imaju i drugi proizvođači ali u sportskim i super-sportskim automobilima, kada se nudi u nižim klasama masno se naplaćuje dok je kod Alfe besplatno.

nemanja

pre 13 godina

@safy:
Megane nije ni mogao da dobije 5 zvezdica na testu prosle godine,iz jednog prostog razloga:
testiran je 2009...

i naravno dobio je 5 zvezdica...
kao i megane 2 jos 2003 godine...

Radomie

pre 13 godina

Imao sam priliku da je isprobam. Slika ne moze da docara osecaj tokom voznje i stvarni izgled.

Ako bih sada kupovao auto ne bih se uopste dvoumio, ovo je najbolji auto srednje klase trenutno.

Istina, nije najjevtiniji.

Alfanatic

pre 13 godina

@ jeste svejedno

Vaš komentar ima neko racionalno uporište, ali je krajnje banalan i pogrešno interpretiran. Šta je loše u tome ako neko kaže da voli plavuše, a drugi da voli crnke? Ili da postoje navijači Barcelone i navijači Reala? Ceo život čine sitnice i svrstavanje u određene društvene grupe, a to samo po sebi nije uopšte loše ukoliko se ne pretvori u mržnju prema drugom. Svako zdravo svrstavanje i iskazivanje privrženosti je poželjno i oplemenjuje život za razliku od ambivalentnih kojima je sve svejedno. Da ne zalazim psihologiju, veliki sam ljubitelj Alfe i to je moj izbor, ali to ne znači da mrzim druge. Šarolikost je uvek poželjna, cenimo naše različitosti.
A svi koji tvrde da Alfista slavi kad se odrekne svoje Alfe - grdno greše jer i dalje žive u svetu mitova i iskrivljenih legendi. U mom slučaju staru zamenjuje novija i tako će biti i sa Giuliettom uskoro...

Marko

pre 13 godina

@Jeste svejedno

Odlican komentar. Ljudi, nazalost, imaju potrebu da se dele, klasifikuju (od nacionalnosti, do automobilizma) i pronalaze u bilo cemu, boje se da budu "slobodni", ljubav nam se svodi na imanje (formu), odnosno na bivanje...
Racionalnoj osobi nije bitno da kakvu znacku na haubi ima automobil...

@tema
Tesko da ce ovaj automobil imati uspeha, cena je zaista previsoka za tu klasu.
Bar da bude kvalitetnija i dugotrajnija od prethodnika. Performanse su na zavidnom nivou...
Sto se tice dizajna, spolja gladac (ne racunam buljave farove), iznutra jadac! Ogroman volan koji nikako nije sportski dizajniran, a kompletna tabla je nekako hladna i neukusna. Cak i dosadni Golf iznutra deluje skladnije, da kazem "toplije", ugodnije.

DJape 6. oktobar

pre 13 godina

Na zalost moram priznati da pripadam onoj grupi Alfista kojima se ova Gulietta (Mankioneovo i Bangleovo cedo) uopste ne svidha!

Ovo je sve samo ne nesto sto ima veze sa ukusom i onim sto cini jednu Alfu stilski!

Takodje, cena je neopravdano visoka! Ja upravo kupio 159ku 3.2JTS Sportwagin Ti Q4 4x4 sa svim sto se moze zamisliti za 36 hiljada!

A 159ka i Gulietta su nebo i zemlja!

stojan

pre 13 godina

Ne razumem toliku mržnju ljudi koji nikad nisu vozili alfu prema toj marki. Ja vozim alfu pa znam o čemu govorim. Pogledajte 147icu iz 2001. Ovo je vrhunski automobil za kojim se svi okreću a pravo uživanje je voziti ga. Susreo sam se već sa njim i auto je za klasu iznad konkurencije. Proverite pa pričajte.

safy

pre 13 godina

@vladimir: prosle 2010 godine samo je 5 (pet) automobila dobilo 5 zvezdica na NCAP testu i to su: BMW Serie 5, Honda CR-Z, Toyota Verso i Kia Verso... Megan-a nema nigde!!!
@AS - naravno da ces ostati ravnodusan kada ih uopste i nemas prilike da vidis. Raspitaj se malo zasto Nemci, Francuzi i Holandjani nisu ravnodusni posto je (po zvanicnim podacima) Alfa Romeo Giulietta najtrazeniji evropski auto u svom segmentu...
DNA (Dynamic-Normal-Al Whether) sistem je jedina Alfa ubacila u svoje automobile. Ko je imao priliku da vozi kola sa tim sistemom zna o cemu pricam, ostali mogu samo da sanjaju, pa sam zato i trazio od redakcije da to opise nebi li i ostalima bilo jasno o cemu se radi...

Miloš

pre 13 godina

Milan ... Ne znam, ali meni je ovakvo vozilo rezervisano za vozace sa zlatnim zubom, metalnim kaisem i kacketom okrenutim naopacke, pa leva ruka kroz prozor i ako je moguce da vozac izbaci sediste, pa da sedi na podu i onda da se jedva vidi dok vozi ovaj auto

Sasha

pre 13 godina

DNA sistem postoji i kod drugih proizvodjaca ali se, normalno, ne zove DNA. Drugo, nije jedini koji ima 5 NCAP zvezdica, ni blizu nije jedini.

opet ja

pre 13 godina

Toliko su me neprijatno iznenadili sa ovim izgledom prednjeg dela da bi model mogao da se nazove Grande Mito...vraćajte mrki pogled i agresivnost, apelujem!

Ja

pre 13 godina

Nije losa ova Alfa ...Ali sta je teralu Alfu(citaj Fiat) da opet zaposli Bangela kojeg su konacno oterali od BMW?? A sto se tice opreme alfe: ljudi moji ne znam za vas ali secam se kad je od frenda otac kupio novu Alfu 33 (1985!!) a ta alfa je imala kompjutor, centralnu bravu, eletricne prozore a motor 1,3 i 88KM!! u to vreme svetinja Golf II 1,3 55KM (haha) a centralna brava i elektricni prozori su bili znanstvena fantastika.

zoky

pre 13 godina

Ovako nesto su Bmw sa 1series i Audi sa A3 izbacili pre 5-6 godina. Tek sad su Alfa i Opel uveli guliettu i astru. Inace zadnji deo im je gotovo identican.

Jeste svejedno

pre 13 godina

Koliko sam do sada shvatio, ovde se konstantno sučeljavaju golfisti, alfisti, pežoisti, renoisti, bmwisti...a kad se crta podvuče ispade da su svi -isti. Pobogu, koliko čovek mora da zavarava sebe da je izuzetno smisleno da se svrstava u ovu ili onu grupu ili tabor? Pa zamislite banalnu situaciju da vam nekome iz porodice hitno treba lekarska intervencija, on ima Golfa, a vaša Alfa je, npr, u kvaru, pa vama kao zakletom alfisti ne padne na pamet da sednete u tu nemačku, bezličnu, bezdušnu kantu ni za živu glavu, i vaš član porodice ne uspe da dobije lekarsku pomoć na vreme, ali ste zato vi ispoštovali svoj brend. Malo trivijalizujem, ali pobogu, auto je auto, neki malo lepši, neki malo kvalitetniji, i u ovoj klasi rigidno svrstavanje na jednu ili drugu stranu samo na osnovu robovanja brendu je, izvinite, ali čist anahronizam. Ne kažem da to nema smisla kod poređenja npr. M3 ili C63AMG, i t.sl., ali u ovom segmentu... lišeno smisla. Daj mi, bre, 5 NCAP zvezdica, jer brinem o svojoj i bezbednosti moje porodice, daj mi relativno malu potrošnju, daj mi dopadljivi izgled, daj mi solidnu prostranost i solidnu opremu i daj mi pristupačnu cenu, i kraj. Alfa, VW, Opel, Kia, Hyundai, Ford... koga bre briga..
Inače, možda je do slike, ali armaturna tabla ovog modela izgleda... vrlo diskutabilno. Kao i kvalitet materijala od kojih je napravljena. Ali opet, možda je samo do slike...

Buda

pre 13 godina

Pa i nisam ravnodusan, ja volim Alfu,ali ova kao da kaze bolje kupi 159-ku...pogotovo za 30 hiljada evra...Dizaj prednjeg kraja mi se nije dopao jos ni prosle godine kad je zvanicno predstavljena, a nisam se navikao ni sad,na taj "sova" dizajn. Enterijer ove Alfe takodje ne budi neke velike emocije, mislim da to Italijani znaju mnogo bolje da naprave.Sto se tice mehanike i sportskih motora,ok!

opet ja

pre 13 godina

@safy

Ono što čini jednu Alfu Alfom su: izgled, vozne karakteristike, uživanje u vožnji, pa opet izgled, vozne karakteristike, uživanje u vožnji...

AS

pre 13 godina

Nema ravnodusnih? Procitao sam samo pocetak ovog teksta. Dalje me nije interesovalo. Potpuno sam ravnodusan prema ovom autu. Na ulici ih nikada ne vidim (Alfe), sto znaci valjda da na mene ne ostavljaju utisak (ni dobar, nis los).

Milan

pre 13 godina

Ne znam, ali meni je ovakvo vozilo rezervisano za vozace sa zlatnim zubom, metalnim kaisem i kacketom okrenutim naopacke, pa leva ruka kroz prozor i ako je moguce da vozac izbaci sediste, pa da sedi na podu i onda da se jedva vidi dok vozi ovaj auto. Unutra se dizajner toliko poigrao da sve deluje uzasno od nekakvih krugova, kvrga, ma cela instrument tabla je ocaj.

Romeo

pre 13 godina

Nova Giulietta je model koji će čak i najveće "neverne Tome" uspeti da ubedi da razmisle o kupovini "alfe".

Ne slažem se sa ovim. Možda će privući one koji nisu nikad imali Alfu. Koliko sam primetio, bar 2/3 zaljubljenika u Alfu se ne pali na ovu generaciju modela.

safy

pre 13 godina

@redakcija: niste opisali DNA sistem koji jedina na svetu ima Alfa. Pored toga treba napomenuti da je Giulietta JEDINA u klasi osvojila 5 zvezdica na NCAP crash testu...
Cuore sportivo...jedna je i jedina Alfa!!!

Marko

pre 13 godina

Lancia Delta i ova Alfica su savrsenstvo!!!
Iskreno mislim da je Delta jos lepsa i ekskluzivnija!
http://img.netcarshow.com/Lancia-Delta_2009_1600x1200_wallpaper_04.jpg

Milanche

pre 13 godina

Ma sve je to u redu ali zbog cene se nece prodavati. Nema sanse da ce neko da odvoji 30000 eura za nju. Pa ni ja nebi, iako vozim 147icu vec drugu za redom. Video sam je uzivo. Iznutra -ravnodusan, pozadi - prelepa, sa strane prelepa, od napred - ruzna da ruznija ne moze.. Sad vec ozbiljno razmisljam da predjem na A3

Alfanatic

pre 13 godina

SAN SNOVA!!!
Jedino, ako se ja pitam, Multiair 1.4 170 KS je (će biti) moj izbor. Ipak racionalnost na jednu stranu, a zvuk benzinskog motora je ono što najviše ide uz jednu Alfu.

opet ja

pre 13 godina

Ne sumnjam u vozne karakteristike jer i moja 155ca leži i ide fenomenalno, dakle to su apsolvirali još odavno. Ono što nikako ne mogu da prihvatim je prednji deo sa buljavim izgledom, iskreno lepši mi je Bravo, a tek Lancia Delta...
Ne razumem zašto nisu doradili prednji deo 159ke.
Takođe, cena je sumanuto visoka i za te pare bih pre uzeo Hondu Akord ili možda nekog Subarua koji takođe imaju vrhunske karekterisitike.
Što je najgore do sada sam u Beogradu video celu JEDNU Đulijetu još prošle godine, beše crvena metalik 1.6 čini mi se i vozila je jedna sredovečna dama...
A da, a što se tiče cene čini mi se da je u Evropi na snazi pljačka kupaca jer su sva vozila svih marki u Americi i Kanadi bar 30% jeftinija pa ih evo pitam kako vas nije sramota?!

nick

pre 13 godina

Na jutarnjih -10, ovaj tekst tako greje srce da je to neverovatno. Sve pohvale za Alfu koja je zaista Premijum brend i nije cudo sto bi neki zeleli da je kupe, isto tako i za autora teksta. Jedva ocekujem test i sa nekim benzincem.

Nikola EU

pre 13 godina

Vozim ovakvu Alfu (identican motor, Distinctive paket bez kozhe, felne 16", ostalo manje vise isto) vec 4 meseca, i mislim da ce vredeti buducim kupcima ako podelim svoje utiske. Citajuci tekst u nekim trenutcima sam se osecao kao da novinar pise o nekom drugom automobilu a ne ovoj Alfi, tolko ga je nahvalio da mislim da je red da se cuje i druga, real-life strana.

Ono sto mi je najvise zapalo za oko citajuci tekst je stav novinara da auto pripada premijum segmentu, da se ne vidi stednja i jeftinoca prilikom izrade itd, i odlicna izolacija. Mislim da ovo moze predpostaviti visoka ocekivanja kod kupaca, kakva sam priznajem i sam imao. Prethodni auto mi je bio BMW118d u srednjoj opremi, pravi clan Premijum segmenta, te sam ocekivanja uglavnom bazirao na 2 godine druzenja sa BMW-om. Takodje prethodna iskustva sam imao i sa C3 i sa GOlf5 pa cu i to koristiti za poredjenje.

Posle 4 meseca i 5000km sa Alfom moja zapazanja su dijametralno suprotna od ocekivanja. Pokusacu da sistematski iznesem svoje utiske, bez namere da ikoga uvredim ili sl, uglavnom iznoseci svoja neispunjena ocekivanja od auta iz premijum segmenta i poredeci ga sa BMW1 i A3. Pa da krenemo:

Sto se dizajna tice sve je vec receno, neki ga vole neki ga mrze. Licno mi se prednji deo 159-ke MNOGO vise dopadao, ali svidja mi se i ova "sova" varijanta. Jedino sto mi malo smeta su poziciona svetla koja izledaju kao neke "obrve", ali ne smekerske kao npr kod stare BMW5 nego nekako… vise kao zenske… trepavice ili tako nesto. Not cool. Uzgred budi receno Mito vazi apsolutno za zenski auto, i vecina komentara za Giuliettu koje cujem je da izgleda kao zenski auto. Sto je percepcija totalno suprotna od one koju su nosile 159-ka, Brera itd. Sve ukupno, u ovoj varijanti sa dva auspuha izgleda agresivno, meni licno se dopada, a i zadnja svetla svetla su super napravljena. Nazad mnogo bolje odradjen nego napred.

Auto je veci i prostranjij nego BMW1, sa osetno vise prostora na zadnjoj klupi i u gepeku. Pozadi moze relativno komotno sesti visoka osoba. Sa druge strane, 5-ti naslon za glavu ne postoji, tako da za razliku od BMW gde je ipak moglo da se nagura 5 osoba, ovde taj 5-ti putnik rizikuje prelom vrata u slucaju sudara.

Upravljac je direktan i dosta precizan, dobija prolaznu ocenu, Ali ipak losiji i nego BMW i Audi. U BMW-u sam se osecao sigurnije u voznji, kao da sam vise pod kontrolom nad automobilom. Takodje, subjektivno zadnja vuca mi je bila zabavnija. Kocnice na Alfi odlicne, nenormalno dobre, zaista svaka cast, spasavaju glavu. U krivini lezi dosta dobro i elektronika radi posao dobro, tako da ga je teze izbaciti iz balansa nego bmw1, sto je i logicno zbog prednje vuce. Ali i pored toga osecaj u krivini je u bmw-u bio bolji.

Ergonomija je dosta losa, bar za mene visokog i krakatog. Prvi put kad sam seo u kola trebalo mi je bukvalno 10min da se namontiram onako kako mi je kolko tolko prijatno. Imam utisak da nema dovoljno mesta za kolena posto stalno negde chukam, a odmaknem sediste onda moram previse da ispravim naslon da bih dohvatio volan… tako da ergonomija za moj ukus Fail.

Polozaj sedista - moj utisak kad sam seo u Giuliettu posle BMW 1-series je bio kao da sam seo u dzipa. Guram rucicu da spustim sediste, nece dalje, mislio sam nesto se blokiralo kolko visoko je polozaj. Ali to je to, ne moze nize. Polozaj u voznji je realno dosta visok u odnosu na BMW1 i Audi A3, gde se vozac oseca kao da je bacio "sidro" u asfalt. Visoko je, pa skoro kao u C3. Da smeta u voznji - ne smeta, ali da je nisko kao sto u tekstu pise - nije. Suvozacevo sediste nema podesavanja po visini, tako da je to veliki minus. Generalno, podesavanje sedista odaje utisak neke jeftinoce, npr. mehanizam za naslon je "tocak" koji se vrti rukom, kao na dosta jeftinijim automobilima. Podesavanje "napred-nazad" je nekako dosta kruto i tvrdo, totalno suprotno od prethodnog iskustva. Mada su sedista bolje ogibljena nego standardna kod bmw-a.

DNA - da, jeste super. Teoretski. Prakticno je besmislen, jer se u "normal" modu auto od 170ks vuce kao BABA, u odnosu na prethodni 118d i 143ks neprihvatljivo kilavije. Zato je super opcija prebacivanja na Dynamic, jer se realno oseti da auto moze dooosta jace da povuce i pruzi uzivanje koje se ocekuje od 170ks motora. ALI - po gradu na kreni stani totalno neupotrebljivo - samo DODIR na papucicu gasa i auto SKACE napred. Toliko da su mi se vozaci ispred sklanjali jer su mislili da im ablendujem, dok nisam provalio o cemu se radi. Sad drzim oborena srednja svetla stalno… Dakle, po gradu dynamic tesko, a normal previse kilavo. Fail. A da 170+ konja auto moze da povuce snazno ali bez trzaja, pokazuje izkustvo iz koleginog bmw120D. Tu motor vuce isto tako dobro a cak i bolje sa svojih 177ks, 7.5s do 100, bez trzaja, bez tolko buke it'd.

Za auto put Dynamic je super, voznja 100-140 je prava milina, ubrzava stvarno svaka cast. ALI, opet ono ali, izolacija motora je katastrofa tako da je sve preko 140 razgovor sa suvozacem mucan, jer motor se dernja (podseca me na Golf5 dizel) a vazduh samo shishti sa svih strana vrata. Da bi auto stvarno povukao i dao osecaj koji treba da pruzi motor od 170ks mora da se vozi na 3000+ obrtaja, a to generise buku. Izolacija vetra kod zadnjih vrata je posebno problematicna, jer preko 140 vazduh tuda negde prolazi unutra, tako da ako je napolju hladno (a ove zime je bilo do -15), pozadi grejanje ne pomaze, suvise je hladno. Tako da je jedina prihvatljiva voznja kad je sam vozac u kolima (ne duva tolko napred a i klima bolje radi) i odvrnuta muzika tolko da bude glasnija od motora i vetra. Verovatno zato je muzika vec u osnovnom paketu opreme odlicna :) glasna, precizna, dobar zvuk… Ali da se vratim, na temu, izolacija, totalni Fail.

Cak i bez buke motora i vetra, suvozacev pojas (kad se ne koristi) zveci vrlo konstantno i smarajuce o T stub. Verovatno zato Alfa savetuje da su SVI pojasevi zatvoreni cak i kad se niko ne vozi, navodno sigurnije je. Not my cup of tea

Menjac tj mehanika menjaca me vise podseca na citroen C3 nego na BMW, kome bi alfa svakako trebala biti bliza. Svako malo to je neki KLING ili KLANG prilkom pokusaja malo agresivnije voznje i promene brzina, mene to licno jako nervira. Ni jednom to nisam osetio za 2 godine u BMW-u. Iako i menjac i motor dosta dobro podnose agresivniju voznju, to dranje motora i zvuci iz menjaca mi licno ne odaju neki utisak dugovecnosti. Barem ne ako se auto tako vozi. A ako se ne vozi agresivno, koja je poenta DNA i 170ks? Takodje, ubacivanje u 1. brzinu prilikom kretanja sa semafora zna da pravi problem, menjac nece da "udje" u brzinu, pa mora da se pusti i stisne kvacilo - od prvog dana je tako. Mozda je samo do ove alfe, mozda je generalno to kvalitet menjaca koji se ugradjuje, neznam ali ono sto znam je da sa 2 godine bmw-a to iskustvo nisam imao, kao ni pre toga sa Golf5.

Start and stop je deo standardne opreme, neophodan za ova auto. Licno gasim start and stop svaki put jer ne volim da mi se auto sam pali i gasi, ali upaljen auto na semaforu tj u mirovanju ima vibracija toliko da osecam kako se auto trese levo-desno. Meni to nije prijatno, a iako je tipicno za dizele, nista slicno u toj meri nisam imao sa bmw dizelom kome sam isto redovno gasio start/stop.

Neshvatljivo nepregledna komandna tabla… Na primer, u Dynamic modu centralna informacija je grafik pokazatelja pritiska turbine - zasto mi je to relevantno u zivotu?!? Imam obrtomer a i cujem motor, pri ubrzanju 0-100 za 8 sekundi zadnje sto mi treba je da gledam dal je turbina na maksimumu ili ne. Digitalni pokazatelj brzine, jedna od retkih korisnih informacija, pojavljuje se samo u all weather modu. Nepregledni datum, gomila beskorisnih informacija… slicica koja mi govori u kom mi je DNA modu auto (kao da se ne oseca vec tokom voznje)… pesma koja ide na MP3 se ne projektuje na komandnu tablu… ukupno, FAIL

Sve ukupno unutra meni je auto ostavio utisak velike jeftinoce i stednje. "Mekana" plastika na komandnoj tabli je samo na prednjem delu, koji gleda putnike direktno, a "odozgo" je neka tvrda ruzna plastika.

On/Off dugme za radio/CD - toliko je malo i nepregledno, odvojeno od samog radija, stavljeno na totalno nelogicno mesto, da kolega kome sam pozajmio auto na pola dana nije uspeo da upali radio… nije video dugme. Nije ni cudno kad je on/off velicine 4x8mm i to izmesteno od samog radia.

12V uticnica koja je direktno ispod rucne kocnice, tako da kad kacim GPS moram da "sprovedem" kabl kroz pola kola… kao da inzinjer koji je projektovao kola nije seo i provozao se. Ili je poenta bila u ustedi 20cm zice.

Pozicija rucne kocnice je posebna prica. Naslon za ruku za vozaca je "zakacen" za vozacevo sediste, tako da kad se vozi sa sedistem "blize" volanu, podizanje rucne kocnice zahteva prethodno podizanje naslona za ruku. Pitajte moju zenu kolko je to ergonomski reseno.

Dugmici na volanu, nemaju blage veze sa zivotom… Tesko je objasniti ali pritisniti ih kako treba, da bi radio odreagovao, postaje prava nauka…

Cruise control - moj auto ga nema, OK to je oprema, ali nije valjda u cenu uracunata i RUPA na volanu odakle bi trebala da izlazi rucica, sa sve ZICICAMA koje se vide unutra (doduse izolovane)… u PREMIUM klasi?!? Bar to su mogli da zatvore drugari iz Fijat-a…

I za kraj razne druge sitnice koje su mi zasmetale.
Pokazivac stanja ulja u motoru, nema ga! Morate otvoriti haubu i izvlaciti "zicu" da bi videli stanje ulja. Malo bezveze, ocekivao bih da auto od 30k eura ima automatske indikatore za to.

Kljuc nije "kartica", nego tradicionalni plasticni kljuc sa metalnim vrhom koji se prasavija u osnovu kljuca, kao kod Golf5. Kolko znam 159-ka je imala card-key, novi reno megan ima card-key, a ja se ovde zezam za dugmetom na plastici kljuca iz koga "iskace" metalni kljuc kao iz katapulta… not cool. Rezervni kljuc cak nema ni centralnu bravu, ni "presavijanje", nista, izlgeda kao kljuc za vrata od kuce manje vise. Sto je nivo opreme kao na C3-ju starom 6 godina.

Gluposti idu dotle i da su na primer "kukice" na koje se kace "kanapcici" od poklopca gepeka u stvari naj obicniji SRAFOVI nasrafljeni u 5-ta vrata… Mozda je glupo i irelevantno izneti takvo zapazanje ali auto bi trebao da bude PREMIJUM klasa.

Za one kojima je to bitno, prosecna potrosnja je 8.3-8.6l euro-dizela, pri prosecnoj brzini voznje od 50 na sat bar prema bord kompjuteru. Cisto radi poredjeja, BMW je sa istim stilom voznje trosio 6.5-6.7, doduse sa nesto manje konja (143).

Ukupni ugodjaj u voznji - ono zasta bi Alfa trebala da bude napravljena - DALEKO iza BMW1 i A3, i jedini razlog zasto se osecam kao srecan vozac ove Alfe je to sto je u pitanju sluzbeni auto, i sto ugovor za operativni lizing istice za 20 meseci :)

Zavrsne napomene, posle prvih par nedelja razmisljao sam dali sam lud, dali je do mene ili do kola, jer imao sam previse razocarenja u odnosu na ocekivanja. Ispostavilo se da kolege koje voze ista kola dele vecinu mojih zapazanja, koja se mogu sumirati uglavnom stavom da cena ne opravdava dobijeno, i da auto nije konkurencija BMW1-u i A3-jci.

Da sumiram sve receno, ova Alfa je zabavan auto, dobar za zezanje, takodje moze i porodica da se smesti unutra sa stvarima, lepo je dizajniran spolja, sve ukupno DOBAR auto. Ali NE tolko dobar da bi opravdao cenu, i NE tolko dobar da bi opravdao Premium segment. Kao drivers car bolji su za te pare i BMW i Audi, kao porodicni auto bolji je npr.Accord. A da je Giulietta trenutno jedan od trazenijih kod novih kupaca - jeste. Marketing je cudo, u svim su novinama i hvaljeni na sve strane… Sto delom pokazuje i ovaj clanak :)

Ja sam podelio moja iskustva i nadam se da ce nekome koristiti, a isto tako ne sumnjam da ima vozaca kojima je Giuiietta ostavila pozitivan utisak. Jos da pomenem da nisam napaljen na BMW i zaslepljen brendom. Isti je pomenut tolko puta u komentaru samo kao moja licna referentna tacka zbog prethodnog iskustva, da sam imao drugi auto u rukama poredio bih sa njim. Na kraju dana, sve zavisi sta ko ocekuje od auta. Ja sam svakako ocekivao vise od lepog izgleda od ove Alfe.

Ako vas interesuju jos neke konkretne informacije ili utisci pitajte.

pozdrav

nick

pre 13 godina

Na jutarnjih -10, ovaj tekst tako greje srce da je to neverovatno. Sve pohvale za Alfu koja je zaista Premijum brend i nije cudo sto bi neki zeleli da je kupe, isto tako i za autora teksta. Jedva ocekujem test i sa nekim benzincem.

Alfanatic

pre 13 godina

SAN SNOVA!!!
Jedino, ako se ja pitam, Multiair 1.4 170 KS je (će biti) moj izbor. Ipak racionalnost na jednu stranu, a zvuk benzinskog motora je ono što najviše ide uz jednu Alfu.

opet ja

pre 13 godina

Ne sumnjam u vozne karakteristike jer i moja 155ca leži i ide fenomenalno, dakle to su apsolvirali još odavno. Ono što nikako ne mogu da prihvatim je prednji deo sa buljavim izgledom, iskreno lepši mi je Bravo, a tek Lancia Delta...
Ne razumem zašto nisu doradili prednji deo 159ke.
Takođe, cena je sumanuto visoka i za te pare bih pre uzeo Hondu Akord ili možda nekog Subarua koji takođe imaju vrhunske karekterisitike.
Što je najgore do sada sam u Beogradu video celu JEDNU Đulijetu još prošle godine, beše crvena metalik 1.6 čini mi se i vozila je jedna sredovečna dama...
A da, a što se tiče cene čini mi se da je u Evropi na snazi pljačka kupaca jer su sva vozila svih marki u Americi i Kanadi bar 30% jeftinija pa ih evo pitam kako vas nije sramota?!

Nikola EU

pre 13 godina

@safy

Hvala na komentaru, poredio sam Giuliettu 2.0D sa bmw 118d, ne 120d. Kataloska cena "moje" Alfe je 28,400e, ima svasta od opreme, xenone itd, dok je BMW 118d imao katalosku 27,900, comfort paket opreme. Mesecni oporezivi benefit na alfu mi je veci nego sto je bio na bmw-a, znaci i cena koju je lizing kompanija platila dileru alfe je veca nego za bmw. Znaci cenovno apsolutno mogu da se porede.

Alfa koju vozim je definitivno 170ks distinctive pack kao sto sam napisao, smesna mi je tvoja pretpostavka da neznam koji auto vozim ali dobro :) Buduci da je golf imao oko 110, bmw oko 140 a alfa 170 veruj da tacno znam i osecam snagu. Paket opreme je totalno "standardan" kao sto se nudi u auto salonima, distinctive pa pogledaj listu opreme. Nije oprema skroz kao iz teksta to sam i rekao (nema kozu, ima felne 16" itd), i da, sluzbeni je auto ali to ne znaci da je u pitanju dostavno vozilo (tacno zamisljam belog reno klia sa 2 sedista napred i bez sedista nazad, sa troja vrata, kakav se moze cesto videti i u srbiji). Sa odredjenim seniority-jem u kompaniji idu i benefiti a jedan od njih je (na moju radsost) mogucnost da sam biras kola, u odredjenim granicama cene. Distinctive paket opreme se doduse razlikuje u nijansama od drzave do drzave ali to su samo male nijanse, tipa maglenke itd.

Oko DNA, ja ne sporim da Normal mod i sluzi za stednju benzina. Samo kazem da ako hocu da stedim na benzinu, kupicu manji motor. Ne vidim potrebu za motorom od 170ks ako je stednja cilj. Sa 170ks hocu da bude zurka i kad idem u prodavnicu. Kritika na racun Dynamic moda je, iako pruza ubrzanje i osecaj snage kakav i treba da bude od motora sa 170ks, za gradsku kreni-stani upotrebu je neupotrebljiv jer auto previse "skakuce" tako da sam sebe obesmisljava. Ja srecom pravim manje vise pola kilometraze po gradu a pola po otvorenom putu, tako da stizem da uzivam u dovoljnoj meri.

Zemlja u kojoj zivim ima trecinu godine kisnu, tako da posle 40,000km u bmw i 5,000 u alfi mislim da mogu da uporedim kako se ponasaju u raznim uslovima. Tvoj komentar da je poznato da su Alfe ovakve ili onakve u putu, na to nemam sta kazem jel neznam kakve su alfe generalno, ali znam kakva je Giulietta, sto sam i napisao. U komentaru sam i napisao da je ova alfa stabilnija u krivini tj da ju je teze izbaciti iz balansa nego bmw. Ali sam isto tako rekao i da mi je feeling u voznji mnogo bolji u bmw-u, voznja je zabavnija. Direktniji upravljac, niza pozicija, pa i veci osecaj luksuza. Bmw je drivers car, OVA alfa to nije, bar ne tu tolkoj meri kao bmw. To su moji utisci. Daleko od toga da Alfa nema svoje prednosti, lepsa je spolja, prostranija i udobnija na zadnjoj klupi, veci gepek itd, ali MOJ ukupan utisak je valjda jasan.

Nadam se da ti svoje utiske o Giulietti iznosis na osnovu licnog iskustva od par hiljada km voznje, a ne na osnovu tekstova iz novina, gledanja auta u salonu i mozda par test voznji. Ili neke druge alfe koju imas/vozis. Emocija napumpana dizajnom i novinskim tekstovima je jedno a realno vozacko iskustvo konkretnog automobila je nesto drugo.

Jos samo jedan kratki demant za kraj, cena koze u BMW-u seriji1 je oko 1,500e, idi na bmw.de ili bilo koji drugi, startuj konfigurator i proveri i sam. Meni je to totalno irelevantno, napisao sam da moja alfa nema kozu, kao sto je nije imao ni bmw, ono sto je meni jedino vazno na kraju krajeva je osecaj za volanom. Da se ne ponavljam, sve je receno.

Ja

pre 13 godina

Nije losa ova Alfa ...Ali sta je teralu Alfu(citaj Fiat) da opet zaposli Bangela kojeg su konacno oterali od BMW?? A sto se tice opreme alfe: ljudi moji ne znam za vas ali secam se kad je od frenda otac kupio novu Alfu 33 (1985!!) a ta alfa je imala kompjutor, centralnu bravu, eletricne prozore a motor 1,3 i 88KM!! u to vreme svetinja Golf II 1,3 55KM (haha) a centralna brava i elektricni prozori su bili znanstvena fantastika.

Aleks37

pre 13 godina

Sve je to super, auto je bombona... Ali bas u ovoj Alfi, sa ovim registarskim oznakama, vec mesecima po BG-u divlja neki ruralni tip... Kratka kosa, ogromna glava, vriste narodnjaci... Verovatno je u pitanju neki dokazani kadar Zastave / FAS-a / Delte... Pogledajte kako je strokav enterijer, gepek... Gledao sam lika i nisam mogao da verujem kako se penje po onim ivicnjacima od 10ak cm po centru... Jadna Alfa...

safy

pre 13 godina

@NikolaEu :
Kako ja zivim u inostranstvu vise od 30 godina i imam takav status da sebi mogu da priustim bilo koji auto, pa sam i svojoj supruzi kupio novu Alfa Giulietta 2.o JTD (do sada presla 18.000km) od 170Ks sa kompletn0m opremom. S druge strane moj sin je sebi kupio novi BMW 120D full (do sada presao vise od 25.000km), sa kojima nije ni on a ni ja nimalo zadovoljan. Zato sam ti i rekao kolika je cena ovd kod nas u Rimu tih automobila.
S druge strane imajuci ih oba mogu da ih uporedjujem jer mogu svakodnevno da ih vozim.
Inace ja sam u proslosti vozio skoro sve Alfe pocevsi od 75, preko 156, 159, Brera, a sa druge strane kao sluzbeni auto imam BMW 530xd, pa tako mogu i tu da ti kazem svoje. Ah da da ne zaboravim, ja godisnje prelazim oko 75-80.000Km pa tako mogu veoma dobro da analiziram kola.
Inace ne bih da se ponavljam, lezanje na drumu i sveukupna u voznji koju pruza Alfa, ostali nemaju, ili ne na tom nivou. Druga je stvar dali se design nekome svidja ili ne, ali osecanje koje imas kada vozis Alfu je drugacije od ostalih. Vozeci Alfu ne mozes da se opustis kao u Mercedes-u, Audi-u jer prosto Alfa od tebe trazi da si stalno prisutan, da je vodis a ne da ona tebe vodi. To ti je kao kad pored sebe imas lepu i sa druge strane veoma inteligentnu i zahtevnu zenu...

taze alfista

pre 12 godina

kvalitet?
na satu je 170000km(ako je uopste tacna km),motor ne dimi pri naglim ubrzanjima,pali na -20C iz prve,na 3000obrtaja-160km/h(jtd 16v) i veca brzina mi i ne treba,potrosnja zimus je bila oko 8l gradske voznje, sad je ispod ali nisam merio,vel servis 200-300evra(sasvim prihvatljivo) i birati majstora koji zna sta radi.

unutrasnjost-prelepa(pogotovo nocu zbog crvene boje i svih satova),sedista kao nova,ne skripi nista,displej borda se treba zameniti ali i sta ce mi...

vozne osobine-uhhh,tvdrim da nema boljeg lezanja(sa prednjom vucom) plus jako direktan upravljac(mada je jako mali radijus). posle 10ak hiljada km na nasim putevima,pocelo je lupanje u desnom tocku,otisla donja viljuska(reparirana 50evra-garancija 20t km)

za te pare nisam mogao bolje da nadjem(a vozio nemce) tj. birao izmedju golf/bora 1.4-1.6(2-3god stariji),astre,vectre i ostale plastikanere...

SLEDECI KORAK JE 159 i dace Bog da nekad i kupim neku novu jer ovakav osmeh sa lica odavno nisam imao...

P.S. jeste da je ljubimica ali i moja cura je obozava ;)

Jeste svejedno

pre 13 godina

Koliko sam do sada shvatio, ovde se konstantno sučeljavaju golfisti, alfisti, pežoisti, renoisti, bmwisti...a kad se crta podvuče ispade da su svi -isti. Pobogu, koliko čovek mora da zavarava sebe da je izuzetno smisleno da se svrstava u ovu ili onu grupu ili tabor? Pa zamislite banalnu situaciju da vam nekome iz porodice hitno treba lekarska intervencija, on ima Golfa, a vaša Alfa je, npr, u kvaru, pa vama kao zakletom alfisti ne padne na pamet da sednete u tu nemačku, bezličnu, bezdušnu kantu ni za živu glavu, i vaš član porodice ne uspe da dobije lekarsku pomoć na vreme, ali ste zato vi ispoštovali svoj brend. Malo trivijalizujem, ali pobogu, auto je auto, neki malo lepši, neki malo kvalitetniji, i u ovoj klasi rigidno svrstavanje na jednu ili drugu stranu samo na osnovu robovanja brendu je, izvinite, ali čist anahronizam. Ne kažem da to nema smisla kod poređenja npr. M3 ili C63AMG, i t.sl., ali u ovom segmentu... lišeno smisla. Daj mi, bre, 5 NCAP zvezdica, jer brinem o svojoj i bezbednosti moje porodice, daj mi relativno malu potrošnju, daj mi dopadljivi izgled, daj mi solidnu prostranost i solidnu opremu i daj mi pristupačnu cenu, i kraj. Alfa, VW, Opel, Kia, Hyundai, Ford... koga bre briga..
Inače, možda je do slike, ali armaturna tabla ovog modela izgleda... vrlo diskutabilno. Kao i kvalitet materijala od kojih je napravljena. Ali opet, možda je samo do slike...

Milanche

pre 13 godina

Ma sve je to u redu ali zbog cene se nece prodavati. Nema sanse da ce neko da odvoji 30000 eura za nju. Pa ni ja nebi, iako vozim 147icu vec drugu za redom. Video sam je uzivo. Iznutra -ravnodusan, pozadi - prelepa, sa strane prelepa, od napred - ruzna da ruznija ne moze.. Sad vec ozbiljno razmisljam da predjem na A3

safy

pre 13 godina

@redakcija: niste opisali DNA sistem koji jedina na svetu ima Alfa. Pored toga treba napomenuti da je Giulietta JEDINA u klasi osvojila 5 zvezdica na NCAP crash testu...
Cuore sportivo...jedna je i jedina Alfa!!!

opet ja

pre 13 godina

@safy

Ono što čini jednu Alfu Alfom su: izgled, vozne karakteristike, uživanje u vožnji, pa opet izgled, vozne karakteristike, uživanje u vožnji...

Romeo

pre 13 godina

Nova Giulietta je model koji će čak i najveće "neverne Tome" uspeti da ubedi da razmisle o kupovini "alfe".

Ne slažem se sa ovim. Možda će privući one koji nisu nikad imali Alfu. Koliko sam primetio, bar 2/3 zaljubljenika u Alfu se ne pali na ovu generaciju modela.

opet ja

pre 13 godina

Toliko su me neprijatno iznenadili sa ovim izgledom prednjeg dela da bi model mogao da se nazove Grande Mito...vraćajte mrki pogled i agresivnost, apelujem!

Mirko_NS

pre 13 godina

@Milan

Milane, pipao ja tu plastiku - i jednu i drugu, pa onda pipao plastiku na Golfu VI, ja tu neke preterane razlike ne osetim...
Sa druge strane, nije mi bas jasno - zasto biu uopste pipkao plastiku istrument table, a posebnu onu koja nije okrenuta ka putnicima? Ako je tako i neprijatna na dodir kao sto ti kazes, onda se radi o jednom prakticnom pristupu - ono sto putnici cesto dodiruju stavi kvalitetno, a ono sto ne dodiruju stavi manje kvalitetno i to je OK.

Buda

pre 13 godina

Pa i nisam ravnodusan, ja volim Alfu,ali ova kao da kaze bolje kupi 159-ku...pogotovo za 30 hiljada evra...Dizaj prednjeg kraja mi se nije dopao jos ni prosle godine kad je zvanicno predstavljena, a nisam se navikao ni sad,na taj "sova" dizajn. Enterijer ove Alfe takodje ne budi neke velike emocije, mislim da to Italijani znaju mnogo bolje da naprave.Sto se tice mehanike i sportskih motora,ok!

dex

pre 13 godina

Sedite u Kiu Ceed, pa onda u Alfu i razmislite da li je Alfa duplo bolja, koliko je skuplja. Ako je za fenseraj, onda pozdravljam. Takvih kupaca, kojima je samo izgled vazan, barem u Srbiji ima za izvoz.

Marko

pre 13 godina

Lancia Delta i ova Alfica su savrsenstvo!!!
Iskreno mislim da je Delta jos lepsa i ekskluzivnija!
http://img.netcarshow.com/Lancia-Delta_2009_1600x1200_wallpaper_04.jpg

bakicar.

pre 13 godina

Mene ne impresionira ova Alfa na prvi pogled ali mi je drago što su Italijani toliko napredovali. Recenzija je lepo urađena ali ipak treba napomenuti da je motor 2.0 JTD konstruisan sa dosta alu elemenata jedan od najsavremenijih motora danas, najmanje rame uz rame sa bmw ako ne i bolji. Đulijeta nije samo dobila 5 zvezdica već je ostvarila rezultat od 97/100 za odrasle i sveukupno 87/100 što znači da je najbezbedniji kompakt proizveden do sada. DNA selektor imaju i drugi proizvođači ali u sportskim i super-sportskim automobilima, kada se nudi u nižim klasama masno se naplaćuje dok je kod Alfe besplatno.

ilijapaun

pre 13 godina

Da dodam
Giulietta ima DNA, prednja i zadnja svetla u LED tehnologiji, najbezbednija u klasi, najsportskiji auto u klasi, nije najprakticniji auto.
Benzinci multiair , 1.750cc motor ima najvecu specificnu snagu po jedinici zapremine (ispod 2000 kubika)
Za enterijermogu da prihvatim svakakvu kritiku, ali da je neukusan to moze samo da izjavi neko ko se ne razume u dizajn.
Ima puno toga sto je izdvaja iz konkurencije. Da su hteli napravili bi je jeftinijom, za siri krug kupaca. Alfa ipak nije za svakoga

Radomie

pre 13 godina

Imao sam priliku da je isprobam. Slika ne moze da docara osecaj tokom voznje i stvarni izgled.

Ako bih sada kupovao auto ne bih se uopste dvoumio, ovo je najbolji auto srednje klase trenutno.

Istina, nije najjevtiniji.

Mirko_NS

pre 13 godina

@Milan

Iako je Alfa tema, ali s'obzirom da se radi o Fiat grupaciji - zanima me sta je to nekvalitetno u unutrasnjosti novog Brava? Kombinacija dva tipa plastike, kao i ceo kopkit odlicno i kvalitetno izgleda...

Alfanatic

pre 13 godina

@ jeste svejedno

Vaš komentar ima neko racionalno uporište, ali je krajnje banalan i pogrešno interpretiran. Šta je loše u tome ako neko kaže da voli plavuše, a drugi da voli crnke? Ili da postoje navijači Barcelone i navijači Reala? Ceo život čine sitnice i svrstavanje u određene društvene grupe, a to samo po sebi nije uopšte loše ukoliko se ne pretvori u mržnju prema drugom. Svako zdravo svrstavanje i iskazivanje privrženosti je poželjno i oplemenjuje život za razliku od ambivalentnih kojima je sve svejedno. Da ne zalazim psihologiju, veliki sam ljubitelj Alfe i to je moj izbor, ali to ne znači da mrzim druge. Šarolikost je uvek poželjna, cenimo naše različitosti.
A svi koji tvrde da Alfista slavi kad se odrekne svoje Alfe - grdno greše jer i dalje žive u svetu mitova i iskrivljenih legendi. U mom slučaju staru zamenjuje novija i tako će biti i sa Giuliettom uskoro...

stojan

pre 13 godina

Ne razumem toliku mržnju ljudi koji nikad nisu vozili alfu prema toj marki. Ja vozim alfu pa znam o čemu govorim. Pogledajte 147icu iz 2001. Ovo je vrhunski automobil za kojim se svi okreću a pravo uživanje je voziti ga. Susreo sam se već sa njim i auto je za klasu iznad konkurencije. Proverite pa pričajte.

Uroš

pre 13 godina

Nisu mi jasni komentari za enterijer. Sedeo sam u jednoj dok je bila u FIATovom salonu, stvarno me je oduševila. Onako kvalitetne materijale i završnu obradu nisam često sretao i u nekoliko puta skupljim automobilima.

Preporučujem svima da je pogledate uživo, mnogo dobro izgleda.

safy

pre 13 godina

@Nikola EU: Iz teksta koji si ti tako opsirno napisao se mogu zakljuciti tri osnovne stvari:
1. Alfa koju ti vozis (kazes sluzbeni auto) je verovatno iz serije namenjena za sluzbena vozila tj. sa veoma oskudnom opremom a ne sa onom koja je navedena u tekstu redakcije za testirani auto. Pored toga kazes da u Normal modu je "lenja", pa taj modul je i namenjen za stednju goriva i da se u normalnoj eksploataciji vozis u istim kolima ali sa 25% manje potrosnje! (sto nije slucaj sa BMW_u 120D!!!)
2. Alfa sa ponudjenom opremom kod nas (RIM) kosta €27.450,00 a BMW 120D sa istom (bez DNA) opremom kosta €42.130,00 (Samo kozna sedista kostaju €3.600,00) i to bez Alu felni od 18" vec sa Alu felnama od 17"...
3. Govoris o ostrijoj voznji, a zaboravio si da je BMW sa pogonom na zadnje tockove (sistem kupljen 1989 od Alfe), pa samim tim i po malo klizavijem putu, recimo na avalskom putu, ces se u prvoj ostrijoj krivini naci van puta sto nije slucaj sa Alfom.
Lezanje na putu koje ima Alfa NEMA ni jedan drugi auto na svetu (mislim na normalne a ne super sportske automobile: Porsche, Ferrari, Lamborghini, Aston Martin...)
Sve ono sto si napisao o tvom iskustvu sa Alfom me dovodi na zakljucak da je "tvoja" Alfa onaj osnovni model 1.6jtd sa 105KS koji kosta oko €18.000, a ne ovaj testirani od preko €27.000...
# Po ceni ova dva automobila se ne mogu uporedjivati, sve ostalo je stvar ukusa.
# Alfini prednji farovi sa dnevnim led svetlima izgledaju kao devojacke oci, za razliku od mnogih drugih koji koriste istu tehnologiju: vidi Mercedes Class E koji ima led svetla prilepljena na prednji branik, idealna za mala cukanja...

Nenad-EU

pre 13 godina

U C segmentu (147 i Giulietta) su ubedljivo ispred konkurencije po svemu. BMW serije 1 koji se ovde pominje je ubedljivo najruzniji BMW ikad napravljen. B klasu od Mercedesa takodje nebi da komentarisem jer na sve lici samo ne na Merc. Vec u D segmentu bi pre uzeo BMW 3 ili Mercedes C klase nego Alfu 159.

nemanja

pre 13 godina

@safy:
Megane nije ni mogao da dobije 5 zvezdica na testu prosle godine,iz jednog prostog razloga:
testiran je 2009...

i naravno dobio je 5 zvezdica...
kao i megane 2 jos 2003 godine...

Ivan vRS

pre 13 godina

@ Alfista

Video sam komentar za 1,4TB od 170KS i lajkovao ga odmah ;). Ali da budem iskren, nije moglo ni da mi promakne onakvo poredjenje koje ukljucuje "rezanje", cak je naislo kao odlican slagvort. Ljudi (pogotovo ovde u Srbiji) cesto vole da dizele neopravdano karakterisu kao nesto sto ima "sportski" prizvuk i performanse.
Cinjenica je da, iskljucivo zbog raznoraznih ekonomskih razloga - izlazak iz sablona ovde nema nista sa tim, dizel motori imaju veliku prisutnost u danasnjim automobilima. I sasvim je normalno da ce vozac, koji godisnje prelazi kilometrazu koja se blizi 6-cifrenoj najverovatnije izbrati bas dizel motor, bez obzira da li je to Porsche, Alfa Romeo, BMW, Ford ili Dacija. Zato dizel motori skoro suvereno vladaju flotnim prodajama i naravno da bi svaki proizvodjac hteo deo tog ogromnog kolaca.

Ono sto je ovde bitno, je da ja nisam flotni kupac, vec petrolhead amater (koji jos ceka svoju prvu Alfu - otud i ono amater) i kao takav pisem svoje komentare :).
Zato sam u svom komentaru izricitio napomenuo da je svaki auto koji ima bilo kakve SPORTSKE pretenzije (a Alfa mi tu nekako odmah pada na pamet) prosto nespojiv sa dizel motorom. Proizvodjaci automobila to dobro znaju, pa zato petrolhead-i imaju srece da postoje automobili kao sto su Alfa QV modeli, Civic Type R, Golf GTI/Leon Cupra/Octavia RS, Twingo/Clio/Megan RS, Focus ST i RS, BMW M modeli, Mercedes AMG modeli, Audi S i RS modeli... Skoro svi od navedenih automobila u sebi imaju samo benzinske motore, a neku "egzotiku" ne moram ni da spominjem, jer za nju je benzin uvek bio jedini izbor.

I da ponovim svoje misljenje jos jednom - Cuore Sportivo (ovaj put u sirem smislu, jer sada ne mislim samo na Alfe) i dizel motor jednostavno ne idu jedno sa drugim, sto se mene tice ne mogu zajedno cak ni u istoj recenici. Jer da mogu, onda bi nazalost i svaki vozac dostavnog vozila mogao da se hvali "rezanjem" svog dizela... na sta me je Vase prvobitno poredjenje najvise i asociralo :/

A sto se tice kvaliteta i pouzdanosti, ja sam misljenja da svaki automobil, ne samo Alfa, mora da se redovno odrzava da bi se izbegli moguci problemi. Takodje imam par poznanika koji su veliki ljubitelji Alfe i pored sve paznje i redovnog odrzavanja nisu imali srece sa prevelikom pouzdanoscu doticne marke. Ako cak zanemarimo njihova iskustva, jer oni mozda samo nisu imali dovoljno srece, vecina ustanova tipa JD Power, Warranty Direct, ADAC u svojim analizama pokazuju da Alfa Romeo (a pogotovo maticna kuca Fiat) imaju jako nisko mesto na tabelama pouzdanosti i kvaliteta vozila. I to vec jako dugi niz godina.

Zato mene raduje da je situacija po pitanju pouzdanosti u poslednjih 5 godina (pogotovo za Alfu) nesto bolja nego sto je bila ranije, a ja se iskreno nadam da ce MiTo i Giulietta pre svega i ponajvise svojom pouzdanoscu privuci mnogo siri krug kupaca nego ranije.
Jer lepote i voznih karakteristika Alfama nikada nije ni nedostajalo ;)

Sasha

pre 13 godina

DNA sistem postoji i kod drugih proizvodjaca ali se, normalno, ne zove DNA. Drugo, nije jedini koji ima 5 NCAP zvezdica, ni blizu nije jedini.

Komentator

pre 13 godina

Ne znam kakva je to prica da dizel ne moze biti sportski...vec godinu dana vozim Alfu 156 2.4 dizel od 175 KS...i dan danas se odusevljavam kako ide i kako zvuci petocilindricni dizel, sve uz prosecnu potrosnju od 7 litara...itekako sportski auto!

AS

pre 13 godina

Nema ravnodusnih? Procitao sam samo pocetak ovog teksta. Dalje me nije interesovalo. Potpuno sam ravnodusan prema ovom autu. Na ulici ih nikada ne vidim (Alfe), sto znaci valjda da na mene ne ostavljaju utisak (ni dobar, nis los).

DJape 6. oktobar

pre 13 godina

Na zalost moram priznati da pripadam onoj grupi Alfista kojima se ova Gulietta (Mankioneovo i Bangleovo cedo) uopste ne svidha!

Ovo je sve samo ne nesto sto ima veze sa ukusom i onim sto cini jednu Alfu stilski!

Takodje, cena je neopravdano visoka! Ja upravo kupio 159ku 3.2JTS Sportwagin Ti Q4 4x4 sa svim sto se moze zamisliti za 36 hiljada!

A 159ka i Gulietta su nebo i zemlja!

Alfanatic

pre 13 godina

@ Nikola EU

Kao potencijalnom kupcu ovog modela Vaš komentar mi je privukao pažnju i pročitao sam ga u celosti. Neki opšti utisak koji sam stekao jeste taj da Vi niste tradicionalni kupac i ljubitelj brenda, a činjenica da komentarišete službeno, a ne svoje vozilo potvrđuje moj utisak. Takođe, utisak je i da spadate u kategoriju "razmaženih" kupaca, kojima je bitna svaka sitnica i "premium" osećaj prilikom vožnje, a to Vas svakako dodatno kandiduje za neke druge brendove.
Što se tiče nekog prosečnog i privrženog Alfiste, takav dobro zna da je svaki Alfin model imao i poneku mušicu, specifičnost, manjak praktičnosti i upotrebljivosti u poređenju sa konkurencijom. To nije nikakva tajna, baš kao ni činjenica da ne postoji savršeno vozilo. Pravi ljubitelj međutim u prvi plan ističe neke druge stvari, a spreman je da oprosti neku nedorečenost kakve ste i Vi primetili. O sveopštem individualnom utisku, dizajnu enterijera i eksterijera, kao i nekim ergonomskim karakteristikama uopšte ne treba polemisati jer ih svako od nas doživljava na svoj način, pa je rasprava ili nametanje mišljenja kontraproduktivno. Ali ću se dotaći teme utičnice za struju, položaja i oblika dugmeta za radio, držača mreže za prtljag i sličnih trivijalnosti koje prosečnog Alfistu interesuju koliko i lanjski sneg. Daleko važnija i interesantnija opaska tiče se "manjka" izolacije, odnosno režanja motora kada se potera u visoke obrtaje. To što Vi apostrofirate kao problem za prosečnog Alfistu je imperativ i jedna od najdražih vrlina, čak i kada je dizelaš u pitanju koji ume da zareži kao benzinac! Dakle, samo ste mi odagnali i tračak sumnji da je Giulietta skrojena po mojoj meri, a ako Vama prija mir i tišina dok vozite, to je još jedan dokaz da ste odabrali pogrešan (službeni) automobil.
U tom smislu tekst novinara je daleko konkretniji i baziran na stvarnom osećaju za volanom. Od novinara se i očekuje da budu realni, objektivni, ali i da svakom vozilu iskopaju kakav nedostatak i manu. Njih svakako nije lišena ni Giulietta, ali kad bi se toliko sitničarilo ja ne znam gde bi dospeo sam automobilizam, barem sa nekog mog aspekta shvatanja vožnje kao potrebe, ali i užitka.
Ne znam koliki "premium" osećaj nudi nova Giulietta, ali znam da je ovim modelom napavljen jedan kompleksan i nezahvalan posao koji je podrazumevao da se sa jedne strane u automobil unese dovoljno Alfinog tradicionalnog duha i dizajnerske magije, ali da se sa druge strane privuče i neka druga klijentela koja ranije nije bila privržena brendu. Mislim da interesovanje i dosadašnja prodaja ispunjavaju očekivanja, ali to i dalje nije automobil koji se preporučuje baš svakom. Ja sam spreman da progutam par mušica i tradicionalnih nedorečenosti, dizajn mi se (za razliku od mnogih) veoma dopada, dok je o svemu ostalom već izrečeno toliko superlativa (motori, ponašanje, bezbednost, opremljenost), da jedva čekam da pre ili kasnije sednem u moju, van svake sumnje sjajnu, potentnu, bezbednu i kvalitetnu Giuliettu!

Sasha

pre 13 godina

Nikada ne mogu da razumem taj odnos alfista prema svojim automobilima kao prema zenama, i komentarisanje istog uz reci:strast, vodjenje ljubavi itd. Mozda se u tome i razlikuju od "ostalih". Mislim da recimo vlasnik BMW-a u njemu pre svega vidi masinu, i to je ono zbog cega ga kupuje. Ja u vozilima vidim masinu. Za njih me vezuju neke uspomene pa ih zato i volim, ili ih jednostavno volim zbog toga koliko su dobre masine bile ili jesu. Tesko da cu ga zavoleti zbog necega sto ne vidim ili necega sto mora da mi se objasni metafizikom :).

Milan

pre 13 godina

Ne znam, ali meni je ovakvo vozilo rezervisano za vozace sa zlatnim zubom, metalnim kaisem i kacketom okrenutim naopacke, pa leva ruka kroz prozor i ako je moguce da vozac izbaci sediste, pa da sedi na podu i onda da se jedva vidi dok vozi ovaj auto. Unutra se dizajner toliko poigrao da sve deluje uzasno od nekakvih krugova, kvrga, ma cela instrument tabla je ocaj.

Alfa 156-sportwagon

pre 13 godina

Za sve ljubitelje alfa:Tek cete da se odusevite kad u "google" ukucate "slike alfa romeo GUILIA" koja ce tek izaci kraj 11.pocetak 2012god! CIAO RAGAZZI

Miloš

pre 13 godina

Plastika ovamo, plastika onamo
Milane, na tvoju žalost Bravo je i danas najlepši auto svog segmenta, sa najlepšim enterijerom i najboljim motorom.
Zašto se ne prodaje ?
Da nije možda tržište kontrolisano raciom ili je kao i vreme podložno mnogim nepoznatim faktorima, sa jedne strane, i poverenju sa druge.
Pa da li ti imaš poverenja u dugoročnu vremensku prognozu ili FIAT grupaciju ? Prognozi veruješ.
E, zato se i Bravo slabo prodaje a tebe iznenadi kiša koja nije prognozirana.

Alfanatic

pre 13 godina

@ Ivan VRS
Vaša opaska povodom "režanja" dizelaša verovatno se odnosi na mene, ali da ste pogledali moj prvi komentar videli bi da sam napisao kako za mene (kao ljubitelja brenda) postoje samo benzinci.
Ali ako danas neki brend želi da živi itekako mora praviti kompromise i izlaziti iz ustaljenih šablona. Ako jedan Porsche ugrađuje dizele i pravi "Džipove" (od čije prodaje ima gro profita), ako jedan BMW u ponudi ima dizele i pravi gomile raznih X-ova (SUV-ova, SAV-ova i slično), ne vidim zašto bi u Alfi bili gadljivi na toliko neophodno širenje kruga kupaca. Pravi ljubitelj vožnje i adrenalina svakako će posegnuti za benzincem, ali uvek ima i ljudi koji razmišljaju drugačije i traže uštedu i praktičnost. Meni lično to ne smeta dokle god u ponudi Alfa čuva nešto po mom ukusu.
A za onaj komentar o pouzdanosti ("ma šta Alfisti rekli"), samo da dodam da govorim iz ličnog decenijskig iskustva i da ja problema sa pouzdanošću i nekakvim imaginarnim silnim kvarovima NEMAM!! Trik je u redovnom i kvalitetnom servisiranju Alfe, kao i razumnoj eksploataciji, što je imperativ za očuvanje njenog zdravlja i dugovečnosti.

nino

pre 13 godina

Sto se tice dizajna Alfe, ja vozim 147 (2001.), model koji se pojavio godinu dana ranije. Zaista uzivam dok je vozim, kao i mnogi koji su probali, a sto se tice ocena laika kojima nisam hteo da kazem koje je godiste - isle su sve do 2007!
Novi dizajn se nekima svidja, nekima ne. Iskreno, sve je ispalo mnogo bolje nego sto sam ocekivao zahvaljujuci prvim spijunskim snimcima. Letos sam na proslavi stogodisnjice brenda video dosta primeraka, sedeo u njima i mogu vam reci samo jedno: fotografije sa ovog testa su totalno amaterske. I ne samo to, vec ih je mrzelo i da pociste auto. Pogledajte na netcarshow ako vas zanima kako stvarno izgleda.
Vezano za "buljav" izgled prednjeg dela, u pocetku ni ja nisam bio odusevljen njime, ali zatupljen prednji deo i bolja amortizacija udarca su uslov za dobijanje vise zvezdica za bezbednost pesaka. Od 2010. se NCAP zvezdice dodeljuju po mnogo strozem kriterijumu, tako da poredjenje sa modelima testiranim ranije ne moze biti relevantno.
DNA ili nesto tog tipa mislim da postoji i kod drugih marki ali pod drugim nazivom. Cini mi se da je ovde receno da je prvi put upotrebljen kod dizela.
Sto se tice cene, ona ide kod nas od 19500 pa nagore (23500 za 2.0 jtdm)
A kada je u pitanju 159, e nju necu kupiti nikada. Ima prelep enterijer, pogotovu u bezz varijanti, agresivan prednji deo i to je sve. Bez toga bila bi kao Vektra, klasican porodicni auto. Od one dinamicne bocne linije kojom je 156-ica obarala s nogu nije ostalo ni traga. Jednostavno, ja 159 ne dozivljavam kao Alfu.

Marko

pre 13 godina

@Jeste svejedno

Odlican komentar. Ljudi, nazalost, imaju potrebu da se dele, klasifikuju (od nacionalnosti, do automobilizma) i pronalaze u bilo cemu, boje se da budu "slobodni", ljubav nam se svodi na imanje (formu), odnosno na bivanje...
Racionalnoj osobi nije bitno da kakvu znacku na haubi ima automobil...

@tema
Tesko da ce ovaj automobil imati uspeha, cena je zaista previsoka za tu klasu.
Bar da bude kvalitetnija i dugotrajnija od prethodnika. Performanse su na zavidnom nivou...
Sto se tice dizajna, spolja gladac (ne racunam buljave farove), iznutra jadac! Ogroman volan koji nikako nije sportski dizajniran, a kompletna tabla je nekako hladna i neukusna. Cak i dosadni Golf iznutra deluje skladnije, da kazem "toplije", ugodnije.

Milan

pre 13 godina

S obzirom ko ga je dizjnirao (Bangle)auto je sjajno ispao. Jedina mana spoljneg dizajna je prednji deo auta. Nisam Alfista ali smatram da Alfa ne sme da žrtvuje dizajn prednjeg dela nekoj zvezdici za zaštitu pešaka, jednostavno nije im to u imidžu.
Što se tiče dizajna unutrašnjosti moram reći da je potpuno razošarenje, pa da je KIA tako nešto stavila svi bi h ispljuvali. Druga stvar, po meni mnogo važna za prodaju je ako su koristili nekvalitetnu plastiku ili još gore dva kvaliteta plastike. Sećam se pre par godina kada sam krenuo na sajam u NS sa namerom da odaberem auto iz C segmenta kako su mi dva najlepša automobila ispala iz konkurencije: Bravo i Leon. Razlog unutrašnjost.
Znam da postoje zaljubljenici u Alfe i želim da alfa preživi kao brend ali to neće biti moguće ako ne budu privukli i deo kupaca koji ih obično ne kupuje. Da bi privukli takve kupce moraju biti kvalitetniji i više pažnje obratiti na detalje u unutrašnjosti.

zoky

pre 13 godina

Ovako nesto su Bmw sa 1series i Audi sa A3 izbacili pre 5-6 godina. Tek sad su Alfa i Opel uveli guliettu i astru. Inace zadnji deo im je gotovo identican.

Miloš

pre 13 godina

Milan ... Ne znam, ali meni je ovakvo vozilo rezervisano za vozace sa zlatnim zubom, metalnim kaisem i kacketom okrenutim naopacke, pa leva ruka kroz prozor i ako je moguce da vozac izbaci sediste, pa da sedi na podu i onda da se jedva vidi dok vozi ovaj auto

safy

pre 13 godina

@vladimir: prosle 2010 godine samo je 5 (pet) automobila dobilo 5 zvezdica na NCAP testu i to su: BMW Serie 5, Honda CR-Z, Toyota Verso i Kia Verso... Megan-a nema nigde!!!
@AS - naravno da ces ostati ravnodusan kada ih uopste i nemas prilike da vidis. Raspitaj se malo zasto Nemci, Francuzi i Holandjani nisu ravnodusni posto je (po zvanicnim podacima) Alfa Romeo Giulietta najtrazeniji evropski auto u svom segmentu...
DNA (Dynamic-Normal-Al Whether) sistem je jedina Alfa ubacila u svoje automobile. Ko je imao priliku da vozi kola sa tim sistemom zna o cemu pricam, ostali mogu samo da sanjaju, pa sam zato i trazio od redakcije da to opise nebi li i ostalima bilo jasno o cemu se radi...

Djape 6. oktobar

pre 13 godina

@ Nikola EU

Nikola, sa par stvari se moram sloziti sa tobom, a to su:
- prednja maska, a ponarocito onaj "uramljeni" Scudetto su mi tako odvratni da nemam reci kojima bih to opisao a da moderator ne obrishe komentar
- unutrashnjost je tipican dizajnerski potpis najveceg promashaja u head-cpunting-u: Chris Bangle!
- covek je uspeo da napravi neshto sto je neergonomicno, neprakticno i krajnje ruzno i dosadno u unutrashnjosti ovog vozila
- zao mi je sto su napustili stil 159ke, posto su mogli da ga koriste i doradjuju jos dovoljno dugo

Ima i par stvari koje se ne slazem sa tobom. Ja imao priliku par puta da vozim 1cu sto sluzbeno, sto kao rent-a-car. Prvo auto mi je jako ruzan. Drugo, potrebno je jedno 15ak minuta kada se prvi put sedne u njega da se sve namesti kako bi se uopste i krenulo. Volan u standardnim, ne sportskim verzijama je veliki kao u kamionu. Celokupan utisak: auto za ljude koje zanima bedzh na haubi i kojima je vozhnja auta prevoz od tacke A do tacke B.

Prosle nedelje sam si priustio 3.2JTS Sportwagon Ti sa Q4 diferencijalom i pogonom na sve tockove. Od opreme sve sto se moze zamisliti. Imao sam srece da sve ovo dobijem sa samo 340 predjenih km za 36000 EUR na kredu od 8 godina. E to je uzitak u svakom pogledu!

Milan

pre 13 godina

@Mirko_NS
Pa, sad kako bih ti opisao? Plastika okrenuta prema putnicima je ok, plastika na gornjoj strani..recimo ako se sećaš kasetofona marke "first" sa najlon pijace pre 15 godina, pa još malo tvrđa i neprijatnija na dodir. Onda pogledaj kvalitet plastike bilo kog konkurenta ili čak niže, recimo fabie i sve je jasno.
Kako bi ti objasnio da model sa odličnim spoljnim dizajnom, odličnim JTD motorima drži začelje prodaje i prisiljava kompaniju da razmišlja o napuštanju segmenta?
Ne želim da se čelnici FIAT istu ideju dobiju za alfu samo zbog sopstvenih propusta. Očigledno je da već duže vremena ne znaju šta bi sa Lančom, srljaju iz lošeg u gore a posle 156 i 147 ni za Alfu nemaju baš plan, promene dizajna iz krajnosti u krajnost, čak promene karaktera(159) mnogo podsećaju na lutanje bravo-stilo-bravo!

Pedja

pre 13 godina

Giulietta bi trebalo da bude takmac BMW-u 118d, ili audi-u A3 TDI, ali su je dizajneri strpali u klasu sa FIATOM BRAVO, Pežoom 308 i Golfom 6. Ciljan je kako kaže autor teksta Premium segment ali dostignut je samo dobar kvalitet i dobre vozne osobine, za premium segment u unutrašnjosti mora biti više aluminijuma (ne imitacija kao kod opela i pežoa) više osećaja da ste skupo platili nešto što i treba da košta toliko. Unutrašnjost ovog automovila bi možda odgovarala FIATU ili Renou ali ovo nije za Alfu od preko 20.000 evra. Lično unutrašnjost je promašaj. Za te novce kupac hoće da se oseća kao car , a ne kao da vozi neki "new age drastic plastic", gde je tradicija u unutrašnjosti, gde je sportski osećaj ?

LazniSjaj

pre 13 godina

(Alfanatic, 31. januar 2011 21:24)
Komentar gospodina sa imenom ,,Svejedno" ili kako vec, iz razloga sto bas govori ne o proslavljanju sarenolikost ukusa, nego bas o mrznji pojedinih u odnosu na neke marke automobila, apsolutno ima racionalno uporiste. Ustvari se radi o opstem nezadovoljstvu svojim zivotom, pa onda dozivljajem da izbor bilo kog drugog auta osim onog koji imaju, kao direktan napad na njihovu licnost. Uostalom kako bi se drugacije objasnila toliko mrznje recimo prema golfu... Indikativno izmedju ostalog, da ljubitelji Alfe, jako agresivno brane svoj auto, mozda je to bas zato sto stvarno nije nista posebno. Reci za neki auto da je lep, a izreci to kao argument koje ide na konto tog auta, nije pametno, lepota je sve samo nije argument. Kvalitet, Alfisti znate i sami, Alfa nije kvalitetna. Surovo trziste polovnih automobila ce ovu Alfu kao i svaku do sada, staviti na svoje mesto, a to je na samo dno. Pa ko ce to bolje reci od Dzeremi Klarksona : ,,Alfi pada cena isto koliko brzo ubrzava do sto"...

maja

pre 12 godina

moj muz i ja smo se dugo mucili koji auto da kupimo jer imamo financijske mogucnosti za kupovinu auta do 30000 evra i na kraju smo kupili toyotu corollu altis jer me je moj muz pitao jednom dok smo razgovarali na tu temu koji auto da kupimo:da li se tebi ide cesto kod mehanicara ili hoces godinama da samo tocis gorivo i da se vozimo od tacke a do tacke b (bez obzira na razdaljinu)bez razmisljanja jesmo li zamenili zupcasti ili ulje ili bilo sta. ja mu odgovorim da mi je najvaznija pouzdanost posto ne idemo na trke,a na vecini puteva je ogranicenje brzine u proseku 60-80 km te mi uzesmo toyotu. i pokazao mi je tuv-ov test zadnjih 30 godina i uvek je ista prica u tim testovima-skoro svi modeli toyote su konstantno medju prvih 20 na toj listi koja meri pouzdanost vozila i najmanji broj kvarova. u tih prvih 20 osim 5 modela toyote ima po jedan bmw,mercedes,porsche,ford mondeo i fiesta,dve mazde,dve honde,suzuki swift jos po neki model se ugura sa vremena na vreme u tih top 20 na tuv-ovoj listi.muz mi je zaljubljen u alfu vise nego u mene,ali je samo vozi s vremena na vreme i to tako sto je iznajmi u rent-a caru,nema zivaca za nelojalne ljude,a bogami ni za nelojalne produkte :)

Ivan vRS

pre 13 godina

Mislim da je Alfa posle dosta dugo vremena uspela da napravi model koji bi mogao da bude pun pogodak. Auto izgleda izuzetno dobro sa svih strana, mada prednji kraj moze biti predmet diskusije zbog gomile razlicitih ukusa. Vozne karakteristike su takodje verovatno jako dobre (za auto sa prednjom vucom), a benzinski MultiAir motori su definitivno vise nego dobri, pogotovo 1,4TBi sa 170KS i 1750TBi sa 240KS. Jedino sto me unutrasnjost malo ostavlja ravnodusnim, pogotovo centralna konzola... ali ne moze se bas sve pogoditi :)
Samo da jos pouzdanost i kvalitet (rak rana svih Alfi, sta god da Alfisti pricaju) pokazu kako su uznapredovali i ovaj auto moze biti stvarno interesantna kupovina za mnoge ljude... koji mogu sebi da je priuste ;)

Jedino sto definitivno ne mogu, je da zamislim ovakvu Alfu sa dizel motorom. Jos kada je neko ovde spomenuo da dizel moze da "zarezi" kao benzinac... ufffff, digao mi se zeludac...
Spominjanje dizela i Alfe (mada vazi i za druge marke i modele sa sportskim tendecijama) u istoj recenici mi pomalo dodje kao svetogrdje - cuj, Cuore Sportivo, pa jos na dizel... fuj, fuj, bljak, bljak... odoh da sa malo benzina isperem ovaj otuzan ukus u ustima :)))

Milan

pre 13 godina

Ne znam, ali meni je ovakvo vozilo rezervisano za vozace sa zlatnim zubom, metalnim kaisem i kacketom okrenutim naopacke, pa leva ruka kroz prozor i ako je moguce da vozac izbaci sediste, pa da sedi na podu i onda da se jedva vidi dok vozi ovaj auto. Unutra se dizajner toliko poigrao da sve deluje uzasno od nekakvih krugova, kvrga, ma cela instrument tabla je ocaj.

LazniSjaj

pre 13 godina

(Alfanatic, 31. januar 2011 21:24)
Komentar gospodina sa imenom ,,Svejedno" ili kako vec, iz razloga sto bas govori ne o proslavljanju sarenolikost ukusa, nego bas o mrznji pojedinih u odnosu na neke marke automobila, apsolutno ima racionalno uporiste. Ustvari se radi o opstem nezadovoljstvu svojim zivotom, pa onda dozivljajem da izbor bilo kog drugog auta osim onog koji imaju, kao direktan napad na njihovu licnost. Uostalom kako bi se drugacije objasnila toliko mrznje recimo prema golfu... Indikativno izmedju ostalog, da ljubitelji Alfe, jako agresivno brane svoj auto, mozda je to bas zato sto stvarno nije nista posebno. Reci za neki auto da je lep, a izreci to kao argument koje ide na konto tog auta, nije pametno, lepota je sve samo nije argument. Kvalitet, Alfisti znate i sami, Alfa nije kvalitetna. Surovo trziste polovnih automobila ce ovu Alfu kao i svaku do sada, staviti na svoje mesto, a to je na samo dno. Pa ko ce to bolje reci od Dzeremi Klarksona : ,,Alfi pada cena isto koliko brzo ubrzava do sto"...

zoky

pre 13 godina

Ovako nesto su Bmw sa 1series i Audi sa A3 izbacili pre 5-6 godina. Tek sad su Alfa i Opel uveli guliettu i astru. Inace zadnji deo im je gotovo identican.

Miloš

pre 13 godina

Milan ... Ne znam, ali meni je ovakvo vozilo rezervisano za vozace sa zlatnim zubom, metalnim kaisem i kacketom okrenutim naopacke, pa leva ruka kroz prozor i ako je moguce da vozac izbaci sediste, pa da sedi na podu i onda da se jedva vidi dok vozi ovaj auto

AS

pre 13 godina

Nema ravnodusnih? Procitao sam samo pocetak ovog teksta. Dalje me nije interesovalo. Potpuno sam ravnodusan prema ovom autu. Na ulici ih nikada ne vidim (Alfe), sto znaci valjda da na mene ne ostavljaju utisak (ni dobar, nis los).

safy

pre 13 godina

@Nikola EU: Iz teksta koji si ti tako opsirno napisao se mogu zakljuciti tri osnovne stvari:
1. Alfa koju ti vozis (kazes sluzbeni auto) je verovatno iz serije namenjena za sluzbena vozila tj. sa veoma oskudnom opremom a ne sa onom koja je navedena u tekstu redakcije za testirani auto. Pored toga kazes da u Normal modu je "lenja", pa taj modul je i namenjen za stednju goriva i da se u normalnoj eksploataciji vozis u istim kolima ali sa 25% manje potrosnje! (sto nije slucaj sa BMW_u 120D!!!)
2. Alfa sa ponudjenom opremom kod nas (RIM) kosta €27.450,00 a BMW 120D sa istom (bez DNA) opremom kosta €42.130,00 (Samo kozna sedista kostaju €3.600,00) i to bez Alu felni od 18" vec sa Alu felnama od 17"...
3. Govoris o ostrijoj voznji, a zaboravio si da je BMW sa pogonom na zadnje tockove (sistem kupljen 1989 od Alfe), pa samim tim i po malo klizavijem putu, recimo na avalskom putu, ces se u prvoj ostrijoj krivini naci van puta sto nije slucaj sa Alfom.
Lezanje na putu koje ima Alfa NEMA ni jedan drugi auto na svetu (mislim na normalne a ne super sportske automobile: Porsche, Ferrari, Lamborghini, Aston Martin...)
Sve ono sto si napisao o tvom iskustvu sa Alfom me dovodi na zakljucak da je "tvoja" Alfa onaj osnovni model 1.6jtd sa 105KS koji kosta oko €18.000, a ne ovaj testirani od preko €27.000...
# Po ceni ova dva automobila se ne mogu uporedjivati, sve ostalo je stvar ukusa.
# Alfini prednji farovi sa dnevnim led svetlima izgledaju kao devojacke oci, za razliku od mnogih drugih koji koriste istu tehnologiju: vidi Mercedes Class E koji ima led svetla prilepljena na prednji branik, idealna za mala cukanja...

maja

pre 12 godina

moj muz i ja smo se dugo mucili koji auto da kupimo jer imamo financijske mogucnosti za kupovinu auta do 30000 evra i na kraju smo kupili toyotu corollu altis jer me je moj muz pitao jednom dok smo razgovarali na tu temu koji auto da kupimo:da li se tebi ide cesto kod mehanicara ili hoces godinama da samo tocis gorivo i da se vozimo od tacke a do tacke b (bez obzira na razdaljinu)bez razmisljanja jesmo li zamenili zupcasti ili ulje ili bilo sta. ja mu odgovorim da mi je najvaznija pouzdanost posto ne idemo na trke,a na vecini puteva je ogranicenje brzine u proseku 60-80 km te mi uzesmo toyotu. i pokazao mi je tuv-ov test zadnjih 30 godina i uvek je ista prica u tim testovima-skoro svi modeli toyote su konstantno medju prvih 20 na toj listi koja meri pouzdanost vozila i najmanji broj kvarova. u tih prvih 20 osim 5 modela toyote ima po jedan bmw,mercedes,porsche,ford mondeo i fiesta,dve mazde,dve honde,suzuki swift jos po neki model se ugura sa vremena na vreme u tih top 20 na tuv-ovoj listi.muz mi je zaljubljen u alfu vise nego u mene,ali je samo vozi s vremena na vreme i to tako sto je iznajmi u rent-a caru,nema zivaca za nelojalne ljude,a bogami ni za nelojalne produkte :)

safy

pre 13 godina

@NikolaEu :
Kako ja zivim u inostranstvu vise od 30 godina i imam takav status da sebi mogu da priustim bilo koji auto, pa sam i svojoj supruzi kupio novu Alfa Giulietta 2.o JTD (do sada presla 18.000km) od 170Ks sa kompletn0m opremom. S druge strane moj sin je sebi kupio novi BMW 120D full (do sada presao vise od 25.000km), sa kojima nije ni on a ni ja nimalo zadovoljan. Zato sam ti i rekao kolika je cena ovd kod nas u Rimu tih automobila.
S druge strane imajuci ih oba mogu da ih uporedjujem jer mogu svakodnevno da ih vozim.
Inace ja sam u proslosti vozio skoro sve Alfe pocevsi od 75, preko 156, 159, Brera, a sa druge strane kao sluzbeni auto imam BMW 530xd, pa tako mogu i tu da ti kazem svoje. Ah da da ne zaboravim, ja godisnje prelazim oko 75-80.000Km pa tako mogu veoma dobro da analiziram kola.
Inace ne bih da se ponavljam, lezanje na drumu i sveukupna u voznji koju pruza Alfa, ostali nemaju, ili ne na tom nivou. Druga je stvar dali se design nekome svidja ili ne, ali osecanje koje imas kada vozis Alfu je drugacije od ostalih. Vozeci Alfu ne mozes da se opustis kao u Mercedes-u, Audi-u jer prosto Alfa od tebe trazi da si stalno prisutan, da je vodis a ne da ona tebe vodi. To ti je kao kad pored sebe imas lepu i sa druge strane veoma inteligentnu i zahtevnu zenu...

Pedja

pre 13 godina

Giulietta bi trebalo da bude takmac BMW-u 118d, ili audi-u A3 TDI, ali su je dizajneri strpali u klasu sa FIATOM BRAVO, Pežoom 308 i Golfom 6. Ciljan je kako kaže autor teksta Premium segment ali dostignut je samo dobar kvalitet i dobre vozne osobine, za premium segment u unutrašnjosti mora biti više aluminijuma (ne imitacija kao kod opela i pežoa) više osećaja da ste skupo platili nešto što i treba da košta toliko. Unutrašnjost ovog automovila bi možda odgovarala FIATU ili Renou ali ovo nije za Alfu od preko 20.000 evra. Lično unutrašnjost je promašaj. Za te novce kupac hoće da se oseća kao car , a ne kao da vozi neki "new age drastic plastic", gde je tradicija u unutrašnjosti, gde je sportski osećaj ?

Milanche

pre 13 godina

Ma sve je to u redu ali zbog cene se nece prodavati. Nema sanse da ce neko da odvoji 30000 eura za nju. Pa ni ja nebi, iako vozim 147icu vec drugu za redom. Video sam je uzivo. Iznutra -ravnodusan, pozadi - prelepa, sa strane prelepa, od napred - ruzna da ruznija ne moze.. Sad vec ozbiljno razmisljam da predjem na A3

safy

pre 13 godina

@redakcija: niste opisali DNA sistem koji jedina na svetu ima Alfa. Pored toga treba napomenuti da je Giulietta JEDINA u klasi osvojila 5 zvezdica na NCAP crash testu...
Cuore sportivo...jedna je i jedina Alfa!!!

Nikola EU

pre 13 godina

Vozim ovakvu Alfu (identican motor, Distinctive paket bez kozhe, felne 16", ostalo manje vise isto) vec 4 meseca, i mislim da ce vredeti buducim kupcima ako podelim svoje utiske. Citajuci tekst u nekim trenutcima sam se osecao kao da novinar pise o nekom drugom automobilu a ne ovoj Alfi, tolko ga je nahvalio da mislim da je red da se cuje i druga, real-life strana.

Ono sto mi je najvise zapalo za oko citajuci tekst je stav novinara da auto pripada premijum segmentu, da se ne vidi stednja i jeftinoca prilikom izrade itd, i odlicna izolacija. Mislim da ovo moze predpostaviti visoka ocekivanja kod kupaca, kakva sam priznajem i sam imao. Prethodni auto mi je bio BMW118d u srednjoj opremi, pravi clan Premijum segmenta, te sam ocekivanja uglavnom bazirao na 2 godine druzenja sa BMW-om. Takodje prethodna iskustva sam imao i sa C3 i sa GOlf5 pa cu i to koristiti za poredjenje.

Posle 4 meseca i 5000km sa Alfom moja zapazanja su dijametralno suprotna od ocekivanja. Pokusacu da sistematski iznesem svoje utiske, bez namere da ikoga uvredim ili sl, uglavnom iznoseci svoja neispunjena ocekivanja od auta iz premijum segmenta i poredeci ga sa BMW1 i A3. Pa da krenemo:

Sto se dizajna tice sve je vec receno, neki ga vole neki ga mrze. Licno mi se prednji deo 159-ke MNOGO vise dopadao, ali svidja mi se i ova "sova" varijanta. Jedino sto mi malo smeta su poziciona svetla koja izledaju kao neke "obrve", ali ne smekerske kao npr kod stare BMW5 nego nekako… vise kao zenske… trepavice ili tako nesto. Not cool. Uzgred budi receno Mito vazi apsolutno za zenski auto, i vecina komentara za Giuliettu koje cujem je da izgleda kao zenski auto. Sto je percepcija totalno suprotna od one koju su nosile 159-ka, Brera itd. Sve ukupno, u ovoj varijanti sa dva auspuha izgleda agresivno, meni licno se dopada, a i zadnja svetla svetla su super napravljena. Nazad mnogo bolje odradjen nego napred.

Auto je veci i prostranjij nego BMW1, sa osetno vise prostora na zadnjoj klupi i u gepeku. Pozadi moze relativno komotno sesti visoka osoba. Sa druge strane, 5-ti naslon za glavu ne postoji, tako da za razliku od BMW gde je ipak moglo da se nagura 5 osoba, ovde taj 5-ti putnik rizikuje prelom vrata u slucaju sudara.

Upravljac je direktan i dosta precizan, dobija prolaznu ocenu, Ali ipak losiji i nego BMW i Audi. U BMW-u sam se osecao sigurnije u voznji, kao da sam vise pod kontrolom nad automobilom. Takodje, subjektivno zadnja vuca mi je bila zabavnija. Kocnice na Alfi odlicne, nenormalno dobre, zaista svaka cast, spasavaju glavu. U krivini lezi dosta dobro i elektronika radi posao dobro, tako da ga je teze izbaciti iz balansa nego bmw1, sto je i logicno zbog prednje vuce. Ali i pored toga osecaj u krivini je u bmw-u bio bolji.

Ergonomija je dosta losa, bar za mene visokog i krakatog. Prvi put kad sam seo u kola trebalo mi je bukvalno 10min da se namontiram onako kako mi je kolko tolko prijatno. Imam utisak da nema dovoljno mesta za kolena posto stalno negde chukam, a odmaknem sediste onda moram previse da ispravim naslon da bih dohvatio volan… tako da ergonomija za moj ukus Fail.

Polozaj sedista - moj utisak kad sam seo u Giuliettu posle BMW 1-series je bio kao da sam seo u dzipa. Guram rucicu da spustim sediste, nece dalje, mislio sam nesto se blokiralo kolko visoko je polozaj. Ali to je to, ne moze nize. Polozaj u voznji je realno dosta visok u odnosu na BMW1 i Audi A3, gde se vozac oseca kao da je bacio "sidro" u asfalt. Visoko je, pa skoro kao u C3. Da smeta u voznji - ne smeta, ali da je nisko kao sto u tekstu pise - nije. Suvozacevo sediste nema podesavanja po visini, tako da je to veliki minus. Generalno, podesavanje sedista odaje utisak neke jeftinoce, npr. mehanizam za naslon je "tocak" koji se vrti rukom, kao na dosta jeftinijim automobilima. Podesavanje "napred-nazad" je nekako dosta kruto i tvrdo, totalno suprotno od prethodnog iskustva. Mada su sedista bolje ogibljena nego standardna kod bmw-a.

DNA - da, jeste super. Teoretski. Prakticno je besmislen, jer se u "normal" modu auto od 170ks vuce kao BABA, u odnosu na prethodni 118d i 143ks neprihvatljivo kilavije. Zato je super opcija prebacivanja na Dynamic, jer se realno oseti da auto moze dooosta jace da povuce i pruzi uzivanje koje se ocekuje od 170ks motora. ALI - po gradu na kreni stani totalno neupotrebljivo - samo DODIR na papucicu gasa i auto SKACE napred. Toliko da su mi se vozaci ispred sklanjali jer su mislili da im ablendujem, dok nisam provalio o cemu se radi. Sad drzim oborena srednja svetla stalno… Dakle, po gradu dynamic tesko, a normal previse kilavo. Fail. A da 170+ konja auto moze da povuce snazno ali bez trzaja, pokazuje izkustvo iz koleginog bmw120D. Tu motor vuce isto tako dobro a cak i bolje sa svojih 177ks, 7.5s do 100, bez trzaja, bez tolko buke it'd.

Za auto put Dynamic je super, voznja 100-140 je prava milina, ubrzava stvarno svaka cast. ALI, opet ono ali, izolacija motora je katastrofa tako da je sve preko 140 razgovor sa suvozacem mucan, jer motor se dernja (podseca me na Golf5 dizel) a vazduh samo shishti sa svih strana vrata. Da bi auto stvarno povukao i dao osecaj koji treba da pruzi motor od 170ks mora da se vozi na 3000+ obrtaja, a to generise buku. Izolacija vetra kod zadnjih vrata je posebno problematicna, jer preko 140 vazduh tuda negde prolazi unutra, tako da ako je napolju hladno (a ove zime je bilo do -15), pozadi grejanje ne pomaze, suvise je hladno. Tako da je jedina prihvatljiva voznja kad je sam vozac u kolima (ne duva tolko napred a i klima bolje radi) i odvrnuta muzika tolko da bude glasnija od motora i vetra. Verovatno zato je muzika vec u osnovnom paketu opreme odlicna :) glasna, precizna, dobar zvuk… Ali da se vratim, na temu, izolacija, totalni Fail.

Cak i bez buke motora i vetra, suvozacev pojas (kad se ne koristi) zveci vrlo konstantno i smarajuce o T stub. Verovatno zato Alfa savetuje da su SVI pojasevi zatvoreni cak i kad se niko ne vozi, navodno sigurnije je. Not my cup of tea

Menjac tj mehanika menjaca me vise podseca na citroen C3 nego na BMW, kome bi alfa svakako trebala biti bliza. Svako malo to je neki KLING ili KLANG prilkom pokusaja malo agresivnije voznje i promene brzina, mene to licno jako nervira. Ni jednom to nisam osetio za 2 godine u BMW-u. Iako i menjac i motor dosta dobro podnose agresivniju voznju, to dranje motora i zvuci iz menjaca mi licno ne odaju neki utisak dugovecnosti. Barem ne ako se auto tako vozi. A ako se ne vozi agresivno, koja je poenta DNA i 170ks? Takodje, ubacivanje u 1. brzinu prilikom kretanja sa semafora zna da pravi problem, menjac nece da "udje" u brzinu, pa mora da se pusti i stisne kvacilo - od prvog dana je tako. Mozda je samo do ove alfe, mozda je generalno to kvalitet menjaca koji se ugradjuje, neznam ali ono sto znam je da sa 2 godine bmw-a to iskustvo nisam imao, kao ni pre toga sa Golf5.

Start and stop je deo standardne opreme, neophodan za ova auto. Licno gasim start and stop svaki put jer ne volim da mi se auto sam pali i gasi, ali upaljen auto na semaforu tj u mirovanju ima vibracija toliko da osecam kako se auto trese levo-desno. Meni to nije prijatno, a iako je tipicno za dizele, nista slicno u toj meri nisam imao sa bmw dizelom kome sam isto redovno gasio start/stop.

Neshvatljivo nepregledna komandna tabla… Na primer, u Dynamic modu centralna informacija je grafik pokazatelja pritiska turbine - zasto mi je to relevantno u zivotu?!? Imam obrtomer a i cujem motor, pri ubrzanju 0-100 za 8 sekundi zadnje sto mi treba je da gledam dal je turbina na maksimumu ili ne. Digitalni pokazatelj brzine, jedna od retkih korisnih informacija, pojavljuje se samo u all weather modu. Nepregledni datum, gomila beskorisnih informacija… slicica koja mi govori u kom mi je DNA modu auto (kao da se ne oseca vec tokom voznje)… pesma koja ide na MP3 se ne projektuje na komandnu tablu… ukupno, FAIL

Sve ukupno unutra meni je auto ostavio utisak velike jeftinoce i stednje. "Mekana" plastika na komandnoj tabli je samo na prednjem delu, koji gleda putnike direktno, a "odozgo" je neka tvrda ruzna plastika.

On/Off dugme za radio/CD - toliko je malo i nepregledno, odvojeno od samog radija, stavljeno na totalno nelogicno mesto, da kolega kome sam pozajmio auto na pola dana nije uspeo da upali radio… nije video dugme. Nije ni cudno kad je on/off velicine 4x8mm i to izmesteno od samog radia.

12V uticnica koja je direktno ispod rucne kocnice, tako da kad kacim GPS moram da "sprovedem" kabl kroz pola kola… kao da inzinjer koji je projektovao kola nije seo i provozao se. Ili je poenta bila u ustedi 20cm zice.

Pozicija rucne kocnice je posebna prica. Naslon za ruku za vozaca je "zakacen" za vozacevo sediste, tako da kad se vozi sa sedistem "blize" volanu, podizanje rucne kocnice zahteva prethodno podizanje naslona za ruku. Pitajte moju zenu kolko je to ergonomski reseno.

Dugmici na volanu, nemaju blage veze sa zivotom… Tesko je objasniti ali pritisniti ih kako treba, da bi radio odreagovao, postaje prava nauka…

Cruise control - moj auto ga nema, OK to je oprema, ali nije valjda u cenu uracunata i RUPA na volanu odakle bi trebala da izlazi rucica, sa sve ZICICAMA koje se vide unutra (doduse izolovane)… u PREMIUM klasi?!? Bar to su mogli da zatvore drugari iz Fijat-a…

I za kraj razne druge sitnice koje su mi zasmetale.
Pokazivac stanja ulja u motoru, nema ga! Morate otvoriti haubu i izvlaciti "zicu" da bi videli stanje ulja. Malo bezveze, ocekivao bih da auto od 30k eura ima automatske indikatore za to.

Kljuc nije "kartica", nego tradicionalni plasticni kljuc sa metalnim vrhom koji se prasavija u osnovu kljuca, kao kod Golf5. Kolko znam 159-ka je imala card-key, novi reno megan ima card-key, a ja se ovde zezam za dugmetom na plastici kljuca iz koga "iskace" metalni kljuc kao iz katapulta… not cool. Rezervni kljuc cak nema ni centralnu bravu, ni "presavijanje", nista, izlgeda kao kljuc za vrata od kuce manje vise. Sto je nivo opreme kao na C3-ju starom 6 godina.

Gluposti idu dotle i da su na primer "kukice" na koje se kace "kanapcici" od poklopca gepeka u stvari naj obicniji SRAFOVI nasrafljeni u 5-ta vrata… Mozda je glupo i irelevantno izneti takvo zapazanje ali auto bi trebao da bude PREMIJUM klasa.

Za one kojima je to bitno, prosecna potrosnja je 8.3-8.6l euro-dizela, pri prosecnoj brzini voznje od 50 na sat bar prema bord kompjuteru. Cisto radi poredjeja, BMW je sa istim stilom voznje trosio 6.5-6.7, doduse sa nesto manje konja (143).

Ukupni ugodjaj u voznji - ono zasta bi Alfa trebala da bude napravljena - DALEKO iza BMW1 i A3, i jedini razlog zasto se osecam kao srecan vozac ove Alfe je to sto je u pitanju sluzbeni auto, i sto ugovor za operativni lizing istice za 20 meseci :)

Zavrsne napomene, posle prvih par nedelja razmisljao sam dali sam lud, dali je do mene ili do kola, jer imao sam previse razocarenja u odnosu na ocekivanja. Ispostavilo se da kolege koje voze ista kola dele vecinu mojih zapazanja, koja se mogu sumirati uglavnom stavom da cena ne opravdava dobijeno, i da auto nije konkurencija BMW1-u i A3-jci.

Da sumiram sve receno, ova Alfa je zabavan auto, dobar za zezanje, takodje moze i porodica da se smesti unutra sa stvarima, lepo je dizajniran spolja, sve ukupno DOBAR auto. Ali NE tolko dobar da bi opravdao cenu, i NE tolko dobar da bi opravdao Premium segment. Kao drivers car bolji su za te pare i BMW i Audi, kao porodicni auto bolji je npr.Accord. A da je Giulietta trenutno jedan od trazenijih kod novih kupaca - jeste. Marketing je cudo, u svim su novinama i hvaljeni na sve strane… Sto delom pokazuje i ovaj clanak :)

Ja sam podelio moja iskustva i nadam se da ce nekome koristiti, a isto tako ne sumnjam da ima vozaca kojima je Giuiietta ostavila pozitivan utisak. Jos da pomenem da nisam napaljen na BMW i zaslepljen brendom. Isti je pomenut tolko puta u komentaru samo kao moja licna referentna tacka zbog prethodnog iskustva, da sam imao drugi auto u rukama poredio bih sa njim. Na kraju dana, sve zavisi sta ko ocekuje od auta. Ja sam svakako ocekivao vise od lepog izgleda od ove Alfe.

Ako vas interesuju jos neke konkretne informacije ili utisci pitajte.

pozdrav

dex

pre 13 godina

Sedite u Kiu Ceed, pa onda u Alfu i razmislite da li je Alfa duplo bolja, koliko je skuplja. Ako je za fenseraj, onda pozdravljam. Takvih kupaca, kojima je samo izgled vazan, barem u Srbiji ima za izvoz.

nick

pre 13 godina

Na jutarnjih -10, ovaj tekst tako greje srce da je to neverovatno. Sve pohvale za Alfu koja je zaista Premijum brend i nije cudo sto bi neki zeleli da je kupe, isto tako i za autora teksta. Jedva ocekujem test i sa nekim benzincem.

nino

pre 13 godina

Sto se tice dizajna Alfe, ja vozim 147 (2001.), model koji se pojavio godinu dana ranije. Zaista uzivam dok je vozim, kao i mnogi koji su probali, a sto se tice ocena laika kojima nisam hteo da kazem koje je godiste - isle su sve do 2007!
Novi dizajn se nekima svidja, nekima ne. Iskreno, sve je ispalo mnogo bolje nego sto sam ocekivao zahvaljujuci prvim spijunskim snimcima. Letos sam na proslavi stogodisnjice brenda video dosta primeraka, sedeo u njima i mogu vam reci samo jedno: fotografije sa ovog testa su totalno amaterske. I ne samo to, vec ih je mrzelo i da pociste auto. Pogledajte na netcarshow ako vas zanima kako stvarno izgleda.
Vezano za "buljav" izgled prednjeg dela, u pocetku ni ja nisam bio odusevljen njime, ali zatupljen prednji deo i bolja amortizacija udarca su uslov za dobijanje vise zvezdica za bezbednost pesaka. Od 2010. se NCAP zvezdice dodeljuju po mnogo strozem kriterijumu, tako da poredjenje sa modelima testiranim ranije ne moze biti relevantno.
DNA ili nesto tog tipa mislim da postoji i kod drugih marki ali pod drugim nazivom. Cini mi se da je ovde receno da je prvi put upotrebljen kod dizela.
Sto se tice cene, ona ide kod nas od 19500 pa nagore (23500 za 2.0 jtdm)
A kada je u pitanju 159, e nju necu kupiti nikada. Ima prelep enterijer, pogotovu u bezz varijanti, agresivan prednji deo i to je sve. Bez toga bila bi kao Vektra, klasican porodicni auto. Od one dinamicne bocne linije kojom je 156-ica obarala s nogu nije ostalo ni traga. Jednostavno, ja 159 ne dozivljavam kao Alfu.

Romeo

pre 13 godina

Nova Giulietta je model koji će čak i najveće "neverne Tome" uspeti da ubedi da razmisle o kupovini "alfe".

Ne slažem se sa ovim. Možda će privući one koji nisu nikad imali Alfu. Koliko sam primetio, bar 2/3 zaljubljenika u Alfu se ne pali na ovu generaciju modela.

safy

pre 13 godina

@vladimir: prosle 2010 godine samo je 5 (pet) automobila dobilo 5 zvezdica na NCAP testu i to su: BMW Serie 5, Honda CR-Z, Toyota Verso i Kia Verso... Megan-a nema nigde!!!
@AS - naravno da ces ostati ravnodusan kada ih uopste i nemas prilike da vidis. Raspitaj se malo zasto Nemci, Francuzi i Holandjani nisu ravnodusni posto je (po zvanicnim podacima) Alfa Romeo Giulietta najtrazeniji evropski auto u svom segmentu...
DNA (Dynamic-Normal-Al Whether) sistem je jedina Alfa ubacila u svoje automobile. Ko je imao priliku da vozi kola sa tim sistemom zna o cemu pricam, ostali mogu samo da sanjaju, pa sam zato i trazio od redakcije da to opise nebi li i ostalima bilo jasno o cemu se radi...

Sasha

pre 13 godina

Nikada ne mogu da razumem taj odnos alfista prema svojim automobilima kao prema zenama, i komentarisanje istog uz reci:strast, vodjenje ljubavi itd. Mozda se u tome i razlikuju od "ostalih". Mislim da recimo vlasnik BMW-a u njemu pre svega vidi masinu, i to je ono zbog cega ga kupuje. Ja u vozilima vidim masinu. Za njih me vezuju neke uspomene pa ih zato i volim, ili ih jednostavno volim zbog toga koliko su dobre masine bile ili jesu. Tesko da cu ga zavoleti zbog necega sto ne vidim ili necega sto mora da mi se objasni metafizikom :).

Marko

pre 13 godina

@Jeste svejedno

Odlican komentar. Ljudi, nazalost, imaju potrebu da se dele, klasifikuju (od nacionalnosti, do automobilizma) i pronalaze u bilo cemu, boje se da budu "slobodni", ljubav nam se svodi na imanje (formu), odnosno na bivanje...
Racionalnoj osobi nije bitno da kakvu znacku na haubi ima automobil...

@tema
Tesko da ce ovaj automobil imati uspeha, cena je zaista previsoka za tu klasu.
Bar da bude kvalitetnija i dugotrajnija od prethodnika. Performanse su na zavidnom nivou...
Sto se tice dizajna, spolja gladac (ne racunam buljave farove), iznutra jadac! Ogroman volan koji nikako nije sportski dizajniran, a kompletna tabla je nekako hladna i neukusna. Cak i dosadni Golf iznutra deluje skladnije, da kazem "toplije", ugodnije.

opet ja

pre 13 godina

Ne sumnjam u vozne karakteristike jer i moja 155ca leži i ide fenomenalno, dakle to su apsolvirali još odavno. Ono što nikako ne mogu da prihvatim je prednji deo sa buljavim izgledom, iskreno lepši mi je Bravo, a tek Lancia Delta...
Ne razumem zašto nisu doradili prednji deo 159ke.
Takođe, cena je sumanuto visoka i za te pare bih pre uzeo Hondu Akord ili možda nekog Subarua koji takođe imaju vrhunske karekterisitike.
Što je najgore do sada sam u Beogradu video celu JEDNU Đulijetu još prošle godine, beše crvena metalik 1.6 čini mi se i vozila je jedna sredovečna dama...
A da, a što se tiče cene čini mi se da je u Evropi na snazi pljačka kupaca jer su sva vozila svih marki u Americi i Kanadi bar 30% jeftinija pa ih evo pitam kako vas nije sramota?!

Marko

pre 13 godina

Lancia Delta i ova Alfica su savrsenstvo!!!
Iskreno mislim da je Delta jos lepsa i ekskluzivnija!
http://img.netcarshow.com/Lancia-Delta_2009_1600x1200_wallpaper_04.jpg

Jeste svejedno

pre 13 godina

Koliko sam do sada shvatio, ovde se konstantno sučeljavaju golfisti, alfisti, pežoisti, renoisti, bmwisti...a kad se crta podvuče ispade da su svi -isti. Pobogu, koliko čovek mora da zavarava sebe da je izuzetno smisleno da se svrstava u ovu ili onu grupu ili tabor? Pa zamislite banalnu situaciju da vam nekome iz porodice hitno treba lekarska intervencija, on ima Golfa, a vaša Alfa je, npr, u kvaru, pa vama kao zakletom alfisti ne padne na pamet da sednete u tu nemačku, bezličnu, bezdušnu kantu ni za živu glavu, i vaš član porodice ne uspe da dobije lekarsku pomoć na vreme, ali ste zato vi ispoštovali svoj brend. Malo trivijalizujem, ali pobogu, auto je auto, neki malo lepši, neki malo kvalitetniji, i u ovoj klasi rigidno svrstavanje na jednu ili drugu stranu samo na osnovu robovanja brendu je, izvinite, ali čist anahronizam. Ne kažem da to nema smisla kod poređenja npr. M3 ili C63AMG, i t.sl., ali u ovom segmentu... lišeno smisla. Daj mi, bre, 5 NCAP zvezdica, jer brinem o svojoj i bezbednosti moje porodice, daj mi relativno malu potrošnju, daj mi dopadljivi izgled, daj mi solidnu prostranost i solidnu opremu i daj mi pristupačnu cenu, i kraj. Alfa, VW, Opel, Kia, Hyundai, Ford... koga bre briga..
Inače, možda je do slike, ali armaturna tabla ovog modela izgleda... vrlo diskutabilno. Kao i kvalitet materijala od kojih je napravljena. Ali opet, možda je samo do slike...

opet ja

pre 13 godina

Toliko su me neprijatno iznenadili sa ovim izgledom prednjeg dela da bi model mogao da se nazove Grande Mito...vraćajte mrki pogled i agresivnost, apelujem!

Miloš

pre 13 godina

Plastika ovamo, plastika onamo
Milane, na tvoju žalost Bravo je i danas najlepši auto svog segmenta, sa najlepšim enterijerom i najboljim motorom.
Zašto se ne prodaje ?
Da nije možda tržište kontrolisano raciom ili je kao i vreme podložno mnogim nepoznatim faktorima, sa jedne strane, i poverenju sa druge.
Pa da li ti imaš poverenja u dugoročnu vremensku prognozu ili FIAT grupaciju ? Prognozi veruješ.
E, zato se i Bravo slabo prodaje a tebe iznenadi kiša koja nije prognozirana.

Sasha

pre 13 godina

DNA sistem postoji i kod drugih proizvodjaca ali se, normalno, ne zove DNA. Drugo, nije jedini koji ima 5 NCAP zvezdica, ni blizu nije jedini.

Uroš

pre 13 godina

Nisu mi jasni komentari za enterijer. Sedeo sam u jednoj dok je bila u FIATovom salonu, stvarno me je oduševila. Onako kvalitetne materijale i završnu obradu nisam često sretao i u nekoliko puta skupljim automobilima.

Preporučujem svima da je pogledate uživo, mnogo dobro izgleda.

Ivan vRS

pre 13 godina

Mislim da je Alfa posle dosta dugo vremena uspela da napravi model koji bi mogao da bude pun pogodak. Auto izgleda izuzetno dobro sa svih strana, mada prednji kraj moze biti predmet diskusije zbog gomile razlicitih ukusa. Vozne karakteristike su takodje verovatno jako dobre (za auto sa prednjom vucom), a benzinski MultiAir motori su definitivno vise nego dobri, pogotovo 1,4TBi sa 170KS i 1750TBi sa 240KS. Jedino sto me unutrasnjost malo ostavlja ravnodusnim, pogotovo centralna konzola... ali ne moze se bas sve pogoditi :)
Samo da jos pouzdanost i kvalitet (rak rana svih Alfi, sta god da Alfisti pricaju) pokazu kako su uznapredovali i ovaj auto moze biti stvarno interesantna kupovina za mnoge ljude... koji mogu sebi da je priuste ;)

Jedino sto definitivno ne mogu, je da zamislim ovakvu Alfu sa dizel motorom. Jos kada je neko ovde spomenuo da dizel moze da "zarezi" kao benzinac... ufffff, digao mi se zeludac...
Spominjanje dizela i Alfe (mada vazi i za druge marke i modele sa sportskim tendecijama) u istoj recenici mi pomalo dodje kao svetogrdje - cuj, Cuore Sportivo, pa jos na dizel... fuj, fuj, bljak, bljak... odoh da sa malo benzina isperem ovaj otuzan ukus u ustima :)))

Djape 6. oktobar

pre 13 godina

@ Nikola EU

Nikola, sa par stvari se moram sloziti sa tobom, a to su:
- prednja maska, a ponarocito onaj "uramljeni" Scudetto su mi tako odvratni da nemam reci kojima bih to opisao a da moderator ne obrishe komentar
- unutrashnjost je tipican dizajnerski potpis najveceg promashaja u head-cpunting-u: Chris Bangle!
- covek je uspeo da napravi neshto sto je neergonomicno, neprakticno i krajnje ruzno i dosadno u unutrashnjosti ovog vozila
- zao mi je sto su napustili stil 159ke, posto su mogli da ga koriste i doradjuju jos dovoljno dugo

Ima i par stvari koje se ne slazem sa tobom. Ja imao priliku par puta da vozim 1cu sto sluzbeno, sto kao rent-a-car. Prvo auto mi je jako ruzan. Drugo, potrebno je jedno 15ak minuta kada se prvi put sedne u njega da se sve namesti kako bi se uopste i krenulo. Volan u standardnim, ne sportskim verzijama je veliki kao u kamionu. Celokupan utisak: auto za ljude koje zanima bedzh na haubi i kojima je vozhnja auta prevoz od tacke A do tacke B.

Prosle nedelje sam si priustio 3.2JTS Sportwagon Ti sa Q4 diferencijalom i pogonom na sve tockove. Od opreme sve sto se moze zamisliti. Imao sam srece da sve ovo dobijem sa samo 340 predjenih km za 36000 EUR na kredu od 8 godina. E to je uzitak u svakom pogledu!

Milan

pre 13 godina

@Mirko_NS
Pa, sad kako bih ti opisao? Plastika okrenuta prema putnicima je ok, plastika na gornjoj strani..recimo ako se sećaš kasetofona marke "first" sa najlon pijace pre 15 godina, pa još malo tvrđa i neprijatnija na dodir. Onda pogledaj kvalitet plastike bilo kog konkurenta ili čak niže, recimo fabie i sve je jasno.
Kako bi ti objasnio da model sa odličnim spoljnim dizajnom, odličnim JTD motorima drži začelje prodaje i prisiljava kompaniju da razmišlja o napuštanju segmenta?
Ne želim da se čelnici FIAT istu ideju dobiju za alfu samo zbog sopstvenih propusta. Očigledno je da već duže vremena ne znaju šta bi sa Lančom, srljaju iz lošeg u gore a posle 156 i 147 ni za Alfu nemaju baš plan, promene dizajna iz krajnosti u krajnost, čak promene karaktera(159) mnogo podsećaju na lutanje bravo-stilo-bravo!

Nenad-EU

pre 13 godina

U C segmentu (147 i Giulietta) su ubedljivo ispred konkurencije po svemu. BMW serije 1 koji se ovde pominje je ubedljivo najruzniji BMW ikad napravljen. B klasu od Mercedesa takodje nebi da komentarisem jer na sve lici samo ne na Merc. Vec u D segmentu bi pre uzeo BMW 3 ili Mercedes C klase nego Alfu 159.

Alfanatic

pre 13 godina

SAN SNOVA!!!
Jedino, ako se ja pitam, Multiair 1.4 170 KS je (će biti) moj izbor. Ipak racionalnost na jednu stranu, a zvuk benzinskog motora je ono što najviše ide uz jednu Alfu.

Radomie

pre 13 godina

Imao sam priliku da je isprobam. Slika ne moze da docara osecaj tokom voznje i stvarni izgled.

Ako bih sada kupovao auto ne bih se uopste dvoumio, ovo je najbolji auto srednje klase trenutno.

Istina, nije najjevtiniji.

Alfanatic

pre 13 godina

@ Nikola EU

Kao potencijalnom kupcu ovog modela Vaš komentar mi je privukao pažnju i pročitao sam ga u celosti. Neki opšti utisak koji sam stekao jeste taj da Vi niste tradicionalni kupac i ljubitelj brenda, a činjenica da komentarišete službeno, a ne svoje vozilo potvrđuje moj utisak. Takođe, utisak je i da spadate u kategoriju "razmaženih" kupaca, kojima je bitna svaka sitnica i "premium" osećaj prilikom vožnje, a to Vas svakako dodatno kandiduje za neke druge brendove.
Što se tiče nekog prosečnog i privrženog Alfiste, takav dobro zna da je svaki Alfin model imao i poneku mušicu, specifičnost, manjak praktičnosti i upotrebljivosti u poređenju sa konkurencijom. To nije nikakva tajna, baš kao ni činjenica da ne postoji savršeno vozilo. Pravi ljubitelj međutim u prvi plan ističe neke druge stvari, a spreman je da oprosti neku nedorečenost kakve ste i Vi primetili. O sveopštem individualnom utisku, dizajnu enterijera i eksterijera, kao i nekim ergonomskim karakteristikama uopšte ne treba polemisati jer ih svako od nas doživljava na svoj način, pa je rasprava ili nametanje mišljenja kontraproduktivno. Ali ću se dotaći teme utičnice za struju, položaja i oblika dugmeta za radio, držača mreže za prtljag i sličnih trivijalnosti koje prosečnog Alfistu interesuju koliko i lanjski sneg. Daleko važnija i interesantnija opaska tiče se "manjka" izolacije, odnosno režanja motora kada se potera u visoke obrtaje. To što Vi apostrofirate kao problem za prosečnog Alfistu je imperativ i jedna od najdražih vrlina, čak i kada je dizelaš u pitanju koji ume da zareži kao benzinac! Dakle, samo ste mi odagnali i tračak sumnji da je Giulietta skrojena po mojoj meri, a ako Vama prija mir i tišina dok vozite, to je još jedan dokaz da ste odabrali pogrešan (službeni) automobil.
U tom smislu tekst novinara je daleko konkretniji i baziran na stvarnom osećaju za volanom. Od novinara se i očekuje da budu realni, objektivni, ali i da svakom vozilu iskopaju kakav nedostatak i manu. Njih svakako nije lišena ni Giulietta, ali kad bi se toliko sitničarilo ja ne znam gde bi dospeo sam automobilizam, barem sa nekog mog aspekta shvatanja vožnje kao potrebe, ali i užitka.
Ne znam koliki "premium" osećaj nudi nova Giulietta, ali znam da je ovim modelom napavljen jedan kompleksan i nezahvalan posao koji je podrazumevao da se sa jedne strane u automobil unese dovoljno Alfinog tradicionalnog duha i dizajnerske magije, ali da se sa druge strane privuče i neka druga klijentela koja ranije nije bila privržena brendu. Mislim da interesovanje i dosadašnja prodaja ispunjavaju očekivanja, ali to i dalje nije automobil koji se preporučuje baš svakom. Ja sam spreman da progutam par mušica i tradicionalnih nedorečenosti, dizajn mi se (za razliku od mnogih) veoma dopada, dok je o svemu ostalom već izrečeno toliko superlativa (motori, ponašanje, bezbednost, opremljenost), da jedva čekam da pre ili kasnije sednem u moju, van svake sumnje sjajnu, potentnu, bezbednu i kvalitetnu Giuliettu!

Komentator

pre 13 godina

Ne znam kakva je to prica da dizel ne moze biti sportski...vec godinu dana vozim Alfu 156 2.4 dizel od 175 KS...i dan danas se odusevljavam kako ide i kako zvuci petocilindricni dizel, sve uz prosecnu potrosnju od 7 litara...itekako sportski auto!

Ja

pre 13 godina

Nije losa ova Alfa ...Ali sta je teralu Alfu(citaj Fiat) da opet zaposli Bangela kojeg su konacno oterali od BMW?? A sto se tice opreme alfe: ljudi moji ne znam za vas ali secam se kad je od frenda otac kupio novu Alfu 33 (1985!!) a ta alfa je imala kompjutor, centralnu bravu, eletricne prozore a motor 1,3 i 88KM!! u to vreme svetinja Golf II 1,3 55KM (haha) a centralna brava i elektricni prozori su bili znanstvena fantastika.

DJape 6. oktobar

pre 13 godina

Na zalost moram priznati da pripadam onoj grupi Alfista kojima se ova Gulietta (Mankioneovo i Bangleovo cedo) uopste ne svidha!

Ovo je sve samo ne nesto sto ima veze sa ukusom i onim sto cini jednu Alfu stilski!

Takodje, cena je neopravdano visoka! Ja upravo kupio 159ku 3.2JTS Sportwagin Ti Q4 4x4 sa svim sto se moze zamisliti za 36 hiljada!

A 159ka i Gulietta su nebo i zemlja!

Alfanatic

pre 13 godina

@ Ivan VRS
Vaša opaska povodom "režanja" dizelaša verovatno se odnosi na mene, ali da ste pogledali moj prvi komentar videli bi da sam napisao kako za mene (kao ljubitelja brenda) postoje samo benzinci.
Ali ako danas neki brend želi da živi itekako mora praviti kompromise i izlaziti iz ustaljenih šablona. Ako jedan Porsche ugrađuje dizele i pravi "Džipove" (od čije prodaje ima gro profita), ako jedan BMW u ponudi ima dizele i pravi gomile raznih X-ova (SUV-ova, SAV-ova i slično), ne vidim zašto bi u Alfi bili gadljivi na toliko neophodno širenje kruga kupaca. Pravi ljubitelj vožnje i adrenalina svakako će posegnuti za benzincem, ali uvek ima i ljudi koji razmišljaju drugačije i traže uštedu i praktičnost. Meni lično to ne smeta dokle god u ponudi Alfa čuva nešto po mom ukusu.
A za onaj komentar o pouzdanosti ("ma šta Alfisti rekli"), samo da dodam da govorim iz ličnog decenijskig iskustva i da ja problema sa pouzdanošću i nekakvim imaginarnim silnim kvarovima NEMAM!! Trik je u redovnom i kvalitetnom servisiranju Alfe, kao i razumnoj eksploataciji, što je imperativ za očuvanje njenog zdravlja i dugovečnosti.

ilijapaun

pre 13 godina

Da dodam
Giulietta ima DNA, prednja i zadnja svetla u LED tehnologiji, najbezbednija u klasi, najsportskiji auto u klasi, nije najprakticniji auto.
Benzinci multiair , 1.750cc motor ima najvecu specificnu snagu po jedinici zapremine (ispod 2000 kubika)
Za enterijermogu da prihvatim svakakvu kritiku, ali da je neukusan to moze samo da izjavi neko ko se ne razume u dizajn.
Ima puno toga sto je izdvaja iz konkurencije. Da su hteli napravili bi je jeftinijom, za siri krug kupaca. Alfa ipak nije za svakoga

opet ja

pre 13 godina

@safy

Ono što čini jednu Alfu Alfom su: izgled, vozne karakteristike, uživanje u vožnji, pa opet izgled, vozne karakteristike, uživanje u vožnji...

nemanja

pre 13 godina

@safy:
Megane nije ni mogao da dobije 5 zvezdica na testu prosle godine,iz jednog prostog razloga:
testiran je 2009...

i naravno dobio je 5 zvezdica...
kao i megane 2 jos 2003 godine...

Milan

pre 13 godina

S obzirom ko ga je dizjnirao (Bangle)auto je sjajno ispao. Jedina mana spoljneg dizajna je prednji deo auta. Nisam Alfista ali smatram da Alfa ne sme da žrtvuje dizajn prednjeg dela nekoj zvezdici za zaštitu pešaka, jednostavno nije im to u imidžu.
Što se tiče dizajna unutrašnjosti moram reći da je potpuno razošarenje, pa da je KIA tako nešto stavila svi bi h ispljuvali. Druga stvar, po meni mnogo važna za prodaju je ako su koristili nekvalitetnu plastiku ili još gore dva kvaliteta plastike. Sećam se pre par godina kada sam krenuo na sajam u NS sa namerom da odaberem auto iz C segmenta kako su mi dva najlepša automobila ispala iz konkurencije: Bravo i Leon. Razlog unutrašnjost.
Znam da postoje zaljubljenici u Alfe i želim da alfa preživi kao brend ali to neće biti moguće ako ne budu privukli i deo kupaca koji ih obično ne kupuje. Da bi privukli takve kupce moraju biti kvalitetniji i više pažnje obratiti na detalje u unutrašnjosti.

stojan

pre 13 godina

Ne razumem toliku mržnju ljudi koji nikad nisu vozili alfu prema toj marki. Ja vozim alfu pa znam o čemu govorim. Pogledajte 147icu iz 2001. Ovo je vrhunski automobil za kojim se svi okreću a pravo uživanje je voziti ga. Susreo sam se već sa njim i auto je za klasu iznad konkurencije. Proverite pa pričajte.

Nikola EU

pre 13 godina

@safy

Hvala na komentaru, poredio sam Giuliettu 2.0D sa bmw 118d, ne 120d. Kataloska cena "moje" Alfe je 28,400e, ima svasta od opreme, xenone itd, dok je BMW 118d imao katalosku 27,900, comfort paket opreme. Mesecni oporezivi benefit na alfu mi je veci nego sto je bio na bmw-a, znaci i cena koju je lizing kompanija platila dileru alfe je veca nego za bmw. Znaci cenovno apsolutno mogu da se porede.

Alfa koju vozim je definitivno 170ks distinctive pack kao sto sam napisao, smesna mi je tvoja pretpostavka da neznam koji auto vozim ali dobro :) Buduci da je golf imao oko 110, bmw oko 140 a alfa 170 veruj da tacno znam i osecam snagu. Paket opreme je totalno "standardan" kao sto se nudi u auto salonima, distinctive pa pogledaj listu opreme. Nije oprema skroz kao iz teksta to sam i rekao (nema kozu, ima felne 16" itd), i da, sluzbeni je auto ali to ne znaci da je u pitanju dostavno vozilo (tacno zamisljam belog reno klia sa 2 sedista napred i bez sedista nazad, sa troja vrata, kakav se moze cesto videti i u srbiji). Sa odredjenim seniority-jem u kompaniji idu i benefiti a jedan od njih je (na moju radsost) mogucnost da sam biras kola, u odredjenim granicama cene. Distinctive paket opreme se doduse razlikuje u nijansama od drzave do drzave ali to su samo male nijanse, tipa maglenke itd.

Oko DNA, ja ne sporim da Normal mod i sluzi za stednju benzina. Samo kazem da ako hocu da stedim na benzinu, kupicu manji motor. Ne vidim potrebu za motorom od 170ks ako je stednja cilj. Sa 170ks hocu da bude zurka i kad idem u prodavnicu. Kritika na racun Dynamic moda je, iako pruza ubrzanje i osecaj snage kakav i treba da bude od motora sa 170ks, za gradsku kreni-stani upotrebu je neupotrebljiv jer auto previse "skakuce" tako da sam sebe obesmisljava. Ja srecom pravim manje vise pola kilometraze po gradu a pola po otvorenom putu, tako da stizem da uzivam u dovoljnoj meri.

Zemlja u kojoj zivim ima trecinu godine kisnu, tako da posle 40,000km u bmw i 5,000 u alfi mislim da mogu da uporedim kako se ponasaju u raznim uslovima. Tvoj komentar da je poznato da su Alfe ovakve ili onakve u putu, na to nemam sta kazem jel neznam kakve su alfe generalno, ali znam kakva je Giulietta, sto sam i napisao. U komentaru sam i napisao da je ova alfa stabilnija u krivini tj da ju je teze izbaciti iz balansa nego bmw. Ali sam isto tako rekao i da mi je feeling u voznji mnogo bolji u bmw-u, voznja je zabavnija. Direktniji upravljac, niza pozicija, pa i veci osecaj luksuza. Bmw je drivers car, OVA alfa to nije, bar ne tu tolkoj meri kao bmw. To su moji utisci. Daleko od toga da Alfa nema svoje prednosti, lepsa je spolja, prostranija i udobnija na zadnjoj klupi, veci gepek itd, ali MOJ ukupan utisak je valjda jasan.

Nadam se da ti svoje utiske o Giulietti iznosis na osnovu licnog iskustva od par hiljada km voznje, a ne na osnovu tekstova iz novina, gledanja auta u salonu i mozda par test voznji. Ili neke druge alfe koju imas/vozis. Emocija napumpana dizajnom i novinskim tekstovima je jedno a realno vozacko iskustvo konkretnog automobila je nesto drugo.

Jos samo jedan kratki demant za kraj, cena koze u BMW-u seriji1 je oko 1,500e, idi na bmw.de ili bilo koji drugi, startuj konfigurator i proveri i sam. Meni je to totalno irelevantno, napisao sam da moja alfa nema kozu, kao sto je nije imao ni bmw, ono sto je meni jedino vazno na kraju krajeva je osecaj za volanom. Da se ne ponavljam, sve je receno.

bakicar.

pre 13 godina

Mene ne impresionira ova Alfa na prvi pogled ali mi je drago što su Italijani toliko napredovali. Recenzija je lepo urađena ali ipak treba napomenuti da je motor 2.0 JTD konstruisan sa dosta alu elemenata jedan od najsavremenijih motora danas, najmanje rame uz rame sa bmw ako ne i bolji. Đulijeta nije samo dobila 5 zvezdica već je ostvarila rezultat od 97/100 za odrasle i sveukupno 87/100 što znači da je najbezbedniji kompakt proizveden do sada. DNA selektor imaju i drugi proizvođači ali u sportskim i super-sportskim automobilima, kada se nudi u nižim klasama masno se naplaćuje dok je kod Alfe besplatno.

Alfa 156-sportwagon

pre 13 godina

Za sve ljubitelje alfa:Tek cete da se odusevite kad u "google" ukucate "slike alfa romeo GUILIA" koja ce tek izaci kraj 11.pocetak 2012god! CIAO RAGAZZI

Ivan vRS

pre 13 godina

@ Alfista

Video sam komentar za 1,4TB od 170KS i lajkovao ga odmah ;). Ali da budem iskren, nije moglo ni da mi promakne onakvo poredjenje koje ukljucuje "rezanje", cak je naislo kao odlican slagvort. Ljudi (pogotovo ovde u Srbiji) cesto vole da dizele neopravdano karakterisu kao nesto sto ima "sportski" prizvuk i performanse.
Cinjenica je da, iskljucivo zbog raznoraznih ekonomskih razloga - izlazak iz sablona ovde nema nista sa tim, dizel motori imaju veliku prisutnost u danasnjim automobilima. I sasvim je normalno da ce vozac, koji godisnje prelazi kilometrazu koja se blizi 6-cifrenoj najverovatnije izbrati bas dizel motor, bez obzira da li je to Porsche, Alfa Romeo, BMW, Ford ili Dacija. Zato dizel motori skoro suvereno vladaju flotnim prodajama i naravno da bi svaki proizvodjac hteo deo tog ogromnog kolaca.

Ono sto je ovde bitno, je da ja nisam flotni kupac, vec petrolhead amater (koji jos ceka svoju prvu Alfu - otud i ono amater) i kao takav pisem svoje komentare :).
Zato sam u svom komentaru izricitio napomenuo da je svaki auto koji ima bilo kakve SPORTSKE pretenzije (a Alfa mi tu nekako odmah pada na pamet) prosto nespojiv sa dizel motorom. Proizvodjaci automobila to dobro znaju, pa zato petrolhead-i imaju srece da postoje automobili kao sto su Alfa QV modeli, Civic Type R, Golf GTI/Leon Cupra/Octavia RS, Twingo/Clio/Megan RS, Focus ST i RS, BMW M modeli, Mercedes AMG modeli, Audi S i RS modeli... Skoro svi od navedenih automobila u sebi imaju samo benzinske motore, a neku "egzotiku" ne moram ni da spominjem, jer za nju je benzin uvek bio jedini izbor.

I da ponovim svoje misljenje jos jednom - Cuore Sportivo (ovaj put u sirem smislu, jer sada ne mislim samo na Alfe) i dizel motor jednostavno ne idu jedno sa drugim, sto se mene tice ne mogu zajedno cak ni u istoj recenici. Jer da mogu, onda bi nazalost i svaki vozac dostavnog vozila mogao da se hvali "rezanjem" svog dizela... na sta me je Vase prvobitno poredjenje najvise i asociralo :/

A sto se tice kvaliteta i pouzdanosti, ja sam misljenja da svaki automobil, ne samo Alfa, mora da se redovno odrzava da bi se izbegli moguci problemi. Takodje imam par poznanika koji su veliki ljubitelji Alfe i pored sve paznje i redovnog odrzavanja nisu imali srece sa prevelikom pouzdanoscu doticne marke. Ako cak zanemarimo njihova iskustva, jer oni mozda samo nisu imali dovoljno srece, vecina ustanova tipa JD Power, Warranty Direct, ADAC u svojim analizama pokazuju da Alfa Romeo (a pogotovo maticna kuca Fiat) imaju jako nisko mesto na tabelama pouzdanosti i kvaliteta vozila. I to vec jako dugi niz godina.

Zato mene raduje da je situacija po pitanju pouzdanosti u poslednjih 5 godina (pogotovo za Alfu) nesto bolja nego sto je bila ranije, a ja se iskreno nadam da ce MiTo i Giulietta pre svega i ponajvise svojom pouzdanoscu privuci mnogo siri krug kupaca nego ranije.
Jer lepote i voznih karakteristika Alfama nikada nije ni nedostajalo ;)

Mirko_NS

pre 13 godina

@Milan

Iako je Alfa tema, ali s'obzirom da se radi o Fiat grupaciji - zanima me sta je to nekvalitetno u unutrasnjosti novog Brava? Kombinacija dva tipa plastike, kao i ceo kopkit odlicno i kvalitetno izgleda...

Buda

pre 13 godina

Pa i nisam ravnodusan, ja volim Alfu,ali ova kao da kaze bolje kupi 159-ku...pogotovo za 30 hiljada evra...Dizaj prednjeg kraja mi se nije dopao jos ni prosle godine kad je zvanicno predstavljena, a nisam se navikao ni sad,na taj "sova" dizajn. Enterijer ove Alfe takodje ne budi neke velike emocije, mislim da to Italijani znaju mnogo bolje da naprave.Sto se tice mehanike i sportskih motora,ok!

Aleks37

pre 13 godina

Sve je to super, auto je bombona... Ali bas u ovoj Alfi, sa ovim registarskim oznakama, vec mesecima po BG-u divlja neki ruralni tip... Kratka kosa, ogromna glava, vriste narodnjaci... Verovatno je u pitanju neki dokazani kadar Zastave / FAS-a / Delte... Pogledajte kako je strokav enterijer, gepek... Gledao sam lika i nisam mogao da verujem kako se penje po onim ivicnjacima od 10ak cm po centru... Jadna Alfa...

Alfanatic

pre 13 godina

@ jeste svejedno

Vaš komentar ima neko racionalno uporište, ali je krajnje banalan i pogrešno interpretiran. Šta je loše u tome ako neko kaže da voli plavuše, a drugi da voli crnke? Ili da postoje navijači Barcelone i navijači Reala? Ceo život čine sitnice i svrstavanje u određene društvene grupe, a to samo po sebi nije uopšte loše ukoliko se ne pretvori u mržnju prema drugom. Svako zdravo svrstavanje i iskazivanje privrženosti je poželjno i oplemenjuje život za razliku od ambivalentnih kojima je sve svejedno. Da ne zalazim psihologiju, veliki sam ljubitelj Alfe i to je moj izbor, ali to ne znači da mrzim druge. Šarolikost je uvek poželjna, cenimo naše različitosti.
A svi koji tvrde da Alfista slavi kad se odrekne svoje Alfe - grdno greše jer i dalje žive u svetu mitova i iskrivljenih legendi. U mom slučaju staru zamenjuje novija i tako će biti i sa Giuliettom uskoro...

taze alfista

pre 12 godina

kvalitet?
na satu je 170000km(ako je uopste tacna km),motor ne dimi pri naglim ubrzanjima,pali na -20C iz prve,na 3000obrtaja-160km/h(jtd 16v) i veca brzina mi i ne treba,potrosnja zimus je bila oko 8l gradske voznje, sad je ispod ali nisam merio,vel servis 200-300evra(sasvim prihvatljivo) i birati majstora koji zna sta radi.

unutrasnjost-prelepa(pogotovo nocu zbog crvene boje i svih satova),sedista kao nova,ne skripi nista,displej borda se treba zameniti ali i sta ce mi...

vozne osobine-uhhh,tvdrim da nema boljeg lezanja(sa prednjom vucom) plus jako direktan upravljac(mada je jako mali radijus). posle 10ak hiljada km na nasim putevima,pocelo je lupanje u desnom tocku,otisla donja viljuska(reparirana 50evra-garancija 20t km)

za te pare nisam mogao bolje da nadjem(a vozio nemce) tj. birao izmedju golf/bora 1.4-1.6(2-3god stariji),astre,vectre i ostale plastikanere...

SLEDECI KORAK JE 159 i dace Bog da nekad i kupim neku novu jer ovakav osmeh sa lica odavno nisam imao...

P.S. jeste da je ljubimica ali i moja cura je obozava ;)

Mirko_NS

pre 13 godina

@Milan

Milane, pipao ja tu plastiku - i jednu i drugu, pa onda pipao plastiku na Golfu VI, ja tu neke preterane razlike ne osetim...
Sa druge strane, nije mi bas jasno - zasto biu uopste pipkao plastiku istrument table, a posebnu onu koja nije okrenuta ka putnicima? Ako je tako i neprijatna na dodir kao sto ti kazes, onda se radi o jednom prakticnom pristupu - ono sto putnici cesto dodiruju stavi kvalitetno, a ono sto ne dodiruju stavi manje kvalitetno i to je OK.