Ponedeljak, 10.12.2018.

09:00

Pola veka vozi istu "bubu", Volkswagen ju je nagradio za vernost FOTO

Izvor: B92

Pola veka vozi istu "bubu", Volkswagen ju je nagradio za vernost FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

lala

pre 3 godine

Nasledio sam Bubu od pokojnog oca, Bosanka 76. godište. Registrujem je bez problema, samo sada sam joj malo "utegao" limariju i prodajem je kupcu iz Nemačke. Ubiše me na parkingu. A duša me boli. 175.000 km, bez ozbiljnog problema, nikad više takvih kola.

ајде

pre 4 godine

Extra!!!
(marko, 10. decembar 2018 16:11)

Марко, молим те, појасни нам ближе написану енглеску реч?
-----------------------


У питању је латинска реч, а латинске речи итекако користимо у српском облику, без икаквог превода.

U pitanju je latinska

mile

pre 5 godina

Moj deda je kupio novu bubu u Sarajevu 1973. i vozio je do svoje smrti 1983. Nakon toga je moj otac vozio do 1996. kada mi je prepustio. Ja sam je vozio do 2006. znaci 33 godine u istom vlasnistvu. Jedini problem s kojim smo muku mucili je bio glavni kocioni cilindar koji nikako nismo mogli da remontujemo. Kao sto neke rece, kad joj stavis novi lonac, prede kao macka. I dan danas je vozi zena u Somboru. :) Inace, kilometar sat je stao 1986. na nekih 88000 km. Deda je pricao da je jednom pukla svecica i da je komad ostao u cilindru. Taj komad je nasao majstor 2006. kad je prvi put otvaran motor,posle vise od 20 godina od pucanja. Jedino je taj cilindar malo vise mastio svecicu, sve ostalo je radilo perfektno. Motor je neunistiv!

Siniša

pre 5 godina

Zivim u Francuskoj odavno. Moja sekretarica, prava francuskinja je kupila pre nekih otprilike 25 godina novi Fiat Uno dizel. Do sada je presla njime pola miliona km bez ijednog kvara na motoru, sve je jos uvek originalno, takodje i kvacilo nikad menjano. Ona se kune u Fiat. Ja sam je naterao da napise pismo kompaniji FCA Fiat France, sto je i ucinila. Kaze da ne bi dala svog Una cak ni za jedan novi model Fiata. Cekamo da vidimo odgovor na njeno pismo, bilo bi super da joj ponude da renoviraju auto kao ameri !
Javicu vam sta su odgovorili.

VW Srbija

pre 5 godina

Ništa od danas ja počinjem jos više da čuvam svoj passat b6 2006 god koji je prešao skoro 400 k km a da se sad vidi kao da je iz salona mogu misliti šta će biti za 38 god. ako mi budu dali da registrujem.

Nislija

pre 5 godina

Te Hitler idejni tvorac, te Ferdinand Porse, a niko da malo progugla i da vidi da se prvo pojavila češka Tatra t97, zatim Tatra v570, i da je buba samo ukraden i doradjen dizajn koji se pojavio par godina kasnije.
Inace, ja bubu obozavam, uprkos slabom motoru, krugu okretanja vecem nego kod kamiona, slabim kocnicama, i jos nizu mana koje ima. Dobri majstori za bubu su bili retki i skupi, i dan danas nema mnogo ljudi koji znaju da odrade motor kako valja. Zena me i dan danas gleda zbunjeno kad vidi da mi se razvuce osmeh kad prodje buba a ne reagujem na danasnje automobile koji mi svi lice jedan na drugi i nemaju nista cime bi iskocili iz mase .

mokisa

pre 5 godina

@banezi ne znam odakle si ali za vecinu vozaca je 10000km godisnje pristojna kilometraza. Vidi ja ljcno svaki dan na posao do samog centa Bgda tamo i vamo cirka 25km.+ zujanje kada treba, godisnji odmor i jedva se nakupi 10000km. godisnje. Jedino ako ti putujes do posla minimum 50km u jednom pravcu.

mokisa

pre 5 godina

Fenomenalan auto. Imao ga 4,5 godina i slatko se navozao.Doduse bio sam mlad a i buba je bila atraktivna. Nikad necu zaboraviti poglede drugih vozaca i zapitkivanje zainteresovanih. Za sve one koji kazu bucna, slabo greje, zaje.. po snegu. Kao prvo dobre zimske gume i to je tenk bez obzira na zadnju vucu. Lose greje i bucna, pa prijatelji nov izduv tj. lonac i da vidis kako prede a unutra kao u sauni. Lonac kod nje je veoma bitan za grejanje jer ima po 2 otvora za svaku stranu bube i kroz sajtne ide topao vazduh pozadi i napred. Kada sam svojoj svojevremeno zamenio lonac prela je kao macka a grejanje je bilo kao u kotlarnici. Jedina mana je bila nema obaranja sedista :) ako znate nasto mislim.

Velja

pre 5 godina

@Stegonoša
Da pojasnim oko idejnog tvorca. Pošto već znaš da koristiš internet onda potraži malo detaljnije. Ukratko, Hitler je od Poršea tražio robustan i jeftin auto koji bi svaka porodica u tadašnjoj Nemačkoj mogla da kupi i Ferdinand je napravio Bubu, pritom je ukrao većinu konstrukcionih rešenja od češke Tatre.

Саша С.

pre 5 godina

Extra!!!
(marko, 10. decembar 2018 16:11)

Марко, молим те, појасни нам ближе написану енглеску реч?! Шта је тиме писац хтео да каже? Оваквој, рогобатној, туђици, која ништа не значи, није место у српском језику!

hahahaha

pre 5 godina

@Barba
2016 godine, kupila firma u kojoj radim sluzbene automobile, i kupili Ladu. Verovao ti ili ne, NOVA Lada ima opcije, moras da izaberes da li zelis klimu (!?) ili radio i elektricne podizace prozora. Neverovatno ali istinito. U 21 veku!

kole

pre 5 godina

@hmm
Ja sam u pisanje komentara krenuo da bih se koliko-toliko opismenio, jer uvek dobijes koristan savet dezurnih dusebriznika sta se pise zajedno, a sta odvojeno, gde si pogresio u gramatickom smislu i sl. Usput, komentarisem samo ono sto poznajem i sa cime sam imao direktan dodir. Rekao sam da sam imao dve Bube i bio bih neposten da ne priznam da je tu bilo i lepih trenutaka, ali i zanimljivih putovanja. 1986 sam putovao preko Kranjske Gore do Austrije, a zatim u Minhen. Paznja koju je privukla tek ofarbana sarajevska 1200 J kod nemackih carinika, vozaca i prolaznika po gradu je bilo nesto sto je zaista prijalo. To da sam na nemackom auto banu bio najsporiji, ne moram ni da naglasim. Dali sam dobar vozac, pa verovatno tada i nisam bio neki majstor jer su mi to bili prvi automobili, ali cim sam kupio famoznog jugica, sve je bilo mnogo jednostavnije. Jaca ubrzanja i veca brzina ti zaista omogucavaju brze i sigurnije preticanje, ma koliko ti to zvucalo neverovatno. Prednja vuca me je prve godine bez lanaca dve puta popela na Kopaonik po utabanom snegu. Sa bubom sam to uspevao samo sa lancima. Sto se tice oldtajmera i sam sam ucestvovao u par restauracija sa mojim rodjakom koji se time bavi, jer dosta dobo varim CO2 i TIG aparatom.

Boki

pre 5 godina

Sve je to lepo, auto je predivan, samo mi nije jasno kako ova gospođa 50 godina ide na posao i još nije u penziji. Radi i vozi auto od 10 godina?

артиљерац

pre 5 godina

@ 1302l i 1200 j. A колико имаш година?Мени су 62,па се сећам да је 1980 био
"пар непар" а бензин скуп ко сода.Па да су 1983 и 1984 били бонови,а бензина
и с боновима нема,а био 1,2 ДЕМ у СФРЈ а у Немачкој 0,97 ДЕМ.А био је титин
социјализам,додуше није било Тите.А сежаш ли се 1992-1995 под Слобом,бензин
од 3-5 ДЕМ,из флаша.А Слоба је био комуниста,па после социјалиста.Ја се сећам
кад су дошле демократе,бензина колико хоћеш и није био најскупљи у окружењеу,
а камоли у Европи.

Kale

pre 5 godina

@Barbara
Kao terenac u firmi koja ima i nove i stare lade nive potpisujem svaku rec, i jos bi najiskrenuje dodao da je lada jedan krs, i to veoma ruzan krs.

hmm

pre 5 godina

@kole
Mogao si malo da se informises. Ima ona i drugo, moderno auto, ali ovo i dalje koristi. U SAD-u postoji kultura odrzavanja klasicnih starih automobila, nesto sto je u Evropi retkost. U SAD-u su ocuvani automobili iz sezdesetih, sedamdesetih, pedesetih itd. godina sasvim normalna pojava na ulicama i vrede vise od najmodernijih automobila. To prvenstveno vazi za americke automobile.
Sto se Bube tice, ti su jednostavno los vozac. Ako nisi znao da pretices, vozis po zimskim uslovima itd, nije ti tu kriva buba, nego tvoje neznanje. Evo ova zena presla pola miliona kilometara pa se ne zali, zato sto zna da vozi.

Stegonoša

pre 5 godina

Koliko lupetanja u komentarima. Uzgred, tvorac bube nije Hitler već Ferdinand Porše. U vreme interneta, kada su informacije dostupne posle dva klika mišem, glupost je stvar ličnog izbora.

Papageno

pre 5 godina

Kako se samo gospođa usuđuje da vozi tako nebezbednu kršinu od auta?!! I to čitavih 50 godina?!!!

Bez 10 erbegova i 20 zavesica, bez tone elektronike za asistenciju i kontrolu ovoga ili onoga, sa 0 NCAP zvezdica, volan nije podesiv, doboš kočnice pozadi, a ceo "infoteinment" se svodi na običan radio? Posle svega, čovek bi joj skoro oprostio što nije dizel!

Ali eto, vozi ga 50 godina i nije stradala ni ona, ni neko drugi. A da ipak bezbednost nije najviše u vozaču, a manje u elektronici?

Posle okrvavljenih kosulja bice i okrvavljenih gaca, kad tad !

pre 5 godina

@Mix
"Poznat ti je jos neki model koji se aktivno vozi 50 godina?"

Moj meca 71. godiste bi se vozio, da ga Seselj i banda nisu odjavili 1999. godine povecanjem poreza na upotrebu motornih vozila ! I eno ga jadnik cuci u garazi i ceka da udjemo u Evropu pa da nam ta Evropa udeli neke normalnije zakone. Ili da se ova dugoprsta klika iz devedesetih skloni sa vlasti.

1302L i 1200J

pre 5 godina

Da, trosila je mnogo ali nekada u socijalizmu kod nas je benzin bio dosta jeftiniji nego u Nemackoj. Onda su dosle demokrate i pobrinule se za tu nepravdu.

Barba

pre 5 godina

@zurio sam, Bajkovite su priče o ruskom terencu i u njih veruju samo oni koji nisu ladu nivu vozili ili su bili vozači onih koje nisu morali sami da održavaju, da ne kažem firmine.
Tačno je jedino da se zvog klirensa i malog međuosovinskog rastojanja provlači kroz teške terene, ali ne bolje od nekog drugog terenca i to samo uz odgovarajuće terenske gume sa kojima je mučno voziti po asfaltu. Tačno je da je mnogo jeftinija od drugih džipova, ali cena toga je u kvalitetu izrade.
Taj auto ni u kom pogledu nije kvalitetnije urađen od jednog juga, keca ili floride. Jesu lake i jeftine za popravljanje, ali se nive i svaki čas kvare. Nisu udobnije od traktora sa kabinom. Plastika je grozna, na momente komična. Pozadi jedva da ima mesta za sedenje. Od buke u tom autu ne može da se razgovara. Sve je sklepano...Nemam drugu reč. Vozio sam staru dve godine i ne pamtim da je prolazilo više od 15 dana izmedju dva odlaska kod majstora: od krupnih stvari kao što je bacanje ulja do sitnica sa elektrikom, prekidačima i sumnjivim zvucima. Uprkos mitovima, trap joj je jako osetljiv, kao i auspuh koji brzo istruli i raspada se.
Da skratim, laknulo mi je kada sam nakon dve godine "džipovanja" sa ladom prešao u običan auto. To nije vozilo za običan svet. To je radna mazga za firme koje nemaju para za prave skuplje terence.

blek stena

pre 5 godina

Estetika ovog automobila je fenomenalna. Ne vidim u čemu je problem da opet prave, barem izgledom, ovakve modele, a ne da izmišljaju toplu vodu sa nekim novim dizajnerskim, nebuloznim rešenjima.

Eto ! Bas hocu !!!

pre 5 godina

Poznat ti je jos neki model koji se aktivno vozi 50 godina? (Mix, 1

Mozda "mini morris",mada ima i austina 1300,ali su bas retki,uz bubu cini mi se da su ljudi bili najzadovoljniji tim automobilima. "Mini" se jos vozi,nema ih bas puno,ali ih i dalje ima,mada njihovo odravanje kosta mnogo,i naravno da pricam o sterim minijima.Buba je mozda bila izdrzljivija,radi slabasnog motora,mini je bio prestizan bas radi brzine i izgleda,ali se ipak radi o ukusima.Ta dva automobila su decenijama bili i najprodavaniji,ukupno oko 15 miliona,,mini oko 6m,buba 9,ako se ne varam,i pricam samo do 2000g.

valjda je tako

pre 5 godina

Koliko dugo radi ta gospodja kad i posle 50 g otkad je kupila, ide sa Bubom na posao?
Cak i da je dobila kao prvi auto sa 16 g, sad bi ipak bila u penziji.
Inace, Buba je auto ciji zvuk ko je jednom cuo, nikad ga nece zaboraviti. Roditelji prosli celu bivsu zemlju sa njom, nikad nije ostavila na cedilu.
@(jj, 10. decembar 2018 13:17)
Najverovatnije u nekoj svojoj firmi. Tamo može dokle hoće, svima lepo a njoj nije dosadno, svima lepo. Ne znam šta je čudno. Jedino ovde ne znaš jel gore otići u penziju ili ne otići...izuzev ako nisi devizni penzioner.

Boza

pre 5 godina

Cak i da je dobila kao prvi auto sa 16 g, sad bi ipak bila u penziji.
...
(jj, 10. decembar 2018 13:17)

Da si nekada mrdnuo iz zemlje Srbije, shvatio bi da u nekim normalnijim sredinama ljudima nije cilj da zapale u penziju prvom prilikom koja im se ukaze i prvim uslovom koji ispune. Osecaju se dobro, vitalno, zele da rade, znaju da rade, a pred sobom imaju jos 25-30 godina zivota.
Ali dobro... ovde si nenormalan ako ne zelis da se ustekas na penzijsku sisu i blejis 24h slobodno. Tuga.

only fools and horses

pre 5 godina

Lepo, ali mogli su da joj poklone neki od novijih modela.
Mada, mogla bi i da proda ovaj primerak za lepe pare nekom kolekcionaru. Jer da se ne lažemo, to je oldtajmer, više kolekcionarski primerak, nije baš da je za svakodnevnu vožnju

Maja

pre 5 godina

@kole Ja sam imala bubu i obozavala je, ukrali su mi je ispred zgrade jer ih kradu zbog delova. Lupila sam minus na ovaj komentar iako mi je bio isti osecaj kad sam kupila tojotu jaris posle toga, jer je buba divna iako je problem voziti uzbrdo i grejanje i svasta.

intimna prepiska sa moderatorom

pre 5 godina

Imali smo bubu 77'godište. Naravno, kada smo dobili stan, tata je prodao i kupio pola nameštaja za kuću, koliko god da je bio vezan za nju. Život s?m odredi pravila. Restauracija je sjajna, auto izgleda neverovatno, ali 11 meseci, 60 radnika? Za to vreme i sa toliko ljudi su, praktično, mogli da ponovo pokrenu proizvodnju i usreće hiljade...

max

pre 5 godina

Okino me lik od nazad sa jugom i unostio ceo prednji kraj a meni na bubi ni nikl sa branika nije bio ogreban...
Bio auto u svoje vreme. Za danas neupotrebljiv osim za neki 2, 3 auto u kuci ko voli oltajmere.
Ne ide, ne greje, troši, kad vozis brze ugluvis...

jj

pre 5 godina

Koliko dugo radi ta gospodja kad i posle 50 g otkad je kupila, ide sa Bubom na posao?
Cak i da je dobila kao prvi auto sa 16 g, sad bi ipak bila u penziji.
Inace, Buba je auto ciji zvuk ko je jednom cuo, nikad ga nece zaboraviti. Roditelji prosli celu bivsu zemlju sa njom, nikad nije ostavila na cedilu.

O.T.A.N.

pre 5 godina

Poznat ti je jos neki model koji se aktivno vozi 50 godina?Kod bube se menjaju cilindri,posle 3 specijale i sve vraca na standard bez problema.Mozes da je vozis 100 godina,uz neka sitna odrzavanja limarije.Ima vazdusno hladjenje,ako se redovno odrzava skoro da je neunistiva.
A sto se tice dizajna,nikada nista slicno se nije pojavilo,svi ostali automobili lice ko jaje jajetu.
(Mix, 10. decembar 2018 11:44)

Na ovoj Bubi, koju je Ketlin čuvala kao oko u glavi je zamenjeno 40% delova. Uzimajući u obzir kako se u SAD održavaju automobili, ali i putevi, "Beograđanin" i "dottore" bi na njihovih Bubama trebali da zamene barem 99% delova pa da imaju ovakvu Bubu. A što se tiče dizajna, prvi Porsche modeli liče na Bubu. Bez obzira što je Buba pre nastala, ne može se reći da je lepša od Poršea.

rade

pre 5 godina

uz neka sitna odrzavanja limarije.
(Mix, 10. decembar 2018 11:44)

Druze, ovu "bubu" su skroz sastrugali od rdje i jer je igubila boju na suncu. O kakvim ti "sitnim" odrzavanjima limarije govoris?

kole

pre 5 godina

Jadna zena, sad je osudjena da i dalje vozi ovu kotobanju. Ako je pametna, neka je proda i kupi neki pristojan auto. Ne govorim napamet, imao sam dve Bube; 1303 S i 1200 J i mnogo su me namucile. Majstori retki i nabedjeni kao priznati hirurzi, a korozija je bila brza od auta. Das mu gas, a on se samo dere dok razvija brzinu ranjenog puza. U retka preticanja krecemo tako sto svi vristimo, a putnici stezu ikonice bogorodice trojerucice koje su bile dodatna oprema. Na snegu je sa zimskim gumama bio neupotrebljiv i na ravnom putu. Gepeka nigde, potrosnja kao da vozim ruski terenac. Zimi grejanje krece posle 5 km. kad sam vec stigao na cilj. Kad sam posle tih vozila kupio Yugo 45, nisam mogao da verujem koliko zivot jednog vozaca moze da bude jednostavan i lak. Kasnije sam poucen tim iskustvom uvek kupovao nove generacije automobila i nisam pogresio. Oni koji me budu negativno ocenili, neka budu posteni i priznaju dali bi se sa svog pametnog telefona vratili na Nokiu 3310, ili nesto iz tog doba.

Mix

pre 5 godina

@O.T.A.N
Poznat ti je jos neki model koji se aktivno vozi 50 godina?Kod bube se menjaju cilindri,posle 3 specijale i sve vraca na standard bez problema.Mozes da je vozis 100 godina,uz neka sitna odrzavanja limarije.Ima vazdusno hladjenje,ako se redovno odrzava skoro da je neunistiva.
A sto se tice dizajna,nikada nista slicno se nije pojavilo,svi ostali automobili lice ko jaje jajetu.

zurio sam

pre 5 godina

@mix slazem se sa tobom da je najlepsi auto
ali nije najizdrzljiviji
najizdrzljiviji je Lada Niva
a vec par godina trazim bubu za projekat restauracije i jedva cekam kad je sredim u budem vozio preci cu sto vise

O.T.A.N.

pre 5 godina

Najlepsi i najizdrzljiviji auto ikada.Nova buba joj nije ni do kolena.
(mix, 10. decembar 2018 09:48)

E sad, "najlepši i najizdržljiviji"...pretera ga.

dottore

pre 5 godina

auuu, spucale me emocije....Odrastao sam u Bubi 1500,'68, za američko tržište....i naša je prešla više od pola miliona.....spavao sam iza zadnje klupe u onom gepekčiću i uživao...kada smo je prodali, svi smo plakali....

dottore

pre 5 godina

auuu, spucale me emocije....Odrastao sam u Bubi 1500,'68, za američko tržište....i naša je prešla više od pola miliona.....spavao sam iza zadnje klupe u onom gepekčiću i uživao...kada smo je prodali, svi smo plakali....

kole

pre 5 godina

Jadna zena, sad je osudjena da i dalje vozi ovu kotobanju. Ako je pametna, neka je proda i kupi neki pristojan auto. Ne govorim napamet, imao sam dve Bube; 1303 S i 1200 J i mnogo su me namucile. Majstori retki i nabedjeni kao priznati hirurzi, a korozija je bila brza od auta. Das mu gas, a on se samo dere dok razvija brzinu ranjenog puza. U retka preticanja krecemo tako sto svi vristimo, a putnici stezu ikonice bogorodice trojerucice koje su bile dodatna oprema. Na snegu je sa zimskim gumama bio neupotrebljiv i na ravnom putu. Gepeka nigde, potrosnja kao da vozim ruski terenac. Zimi grejanje krece posle 5 km. kad sam vec stigao na cilj. Kad sam posle tih vozila kupio Yugo 45, nisam mogao da verujem koliko zivot jednog vozaca moze da bude jednostavan i lak. Kasnije sam poucen tim iskustvom uvek kupovao nove generacije automobila i nisam pogresio. Oni koji me budu negativno ocenili, neka budu posteni i priznaju dali bi se sa svog pametnog telefona vratili na Nokiu 3310, ili nesto iz tog doba.

O.T.A.N.

pre 5 godina

Najlepsi i najizdrzljiviji auto ikada.Nova buba joj nije ni do kolena.
(mix, 10. decembar 2018 09:48)

E sad, "najlepši i najizdržljiviji"...pretera ga.

Mix

pre 5 godina

@O.T.A.N
Poznat ti je jos neki model koji se aktivno vozi 50 godina?Kod bube se menjaju cilindri,posle 3 specijale i sve vraca na standard bez problema.Mozes da je vozis 100 godina,uz neka sitna odrzavanja limarije.Ima vazdusno hladjenje,ako se redovno odrzava skoro da je neunistiva.
A sto se tice dizajna,nikada nista slicno se nije pojavilo,svi ostali automobili lice ko jaje jajetu.

max

pre 5 godina

Okino me lik od nazad sa jugom i unostio ceo prednji kraj a meni na bubi ni nikl sa branika nije bio ogreban...
Bio auto u svoje vreme. Za danas neupotrebljiv osim za neki 2, 3 auto u kuci ko voli oltajmere.
Ne ide, ne greje, troši, kad vozis brze ugluvis...

intimna prepiska sa moderatorom

pre 5 godina

Imali smo bubu 77'godište. Naravno, kada smo dobili stan, tata je prodao i kupio pola nameštaja za kuću, koliko god da je bio vezan za nju. Život s?m odredi pravila. Restauracija je sjajna, auto izgleda neverovatno, ali 11 meseci, 60 radnika? Za to vreme i sa toliko ljudi su, praktično, mogli da ponovo pokrenu proizvodnju i usreće hiljade...

Stegonoša

pre 5 godina

Koliko lupetanja u komentarima. Uzgred, tvorac bube nije Hitler već Ferdinand Porše. U vreme interneta, kada su informacije dostupne posle dva klika mišem, glupost je stvar ličnog izbora.

Boza

pre 5 godina

Cak i da je dobila kao prvi auto sa 16 g, sad bi ipak bila u penziji.
...
(jj, 10. decembar 2018 13:17)

Da si nekada mrdnuo iz zemlje Srbije, shvatio bi da u nekim normalnijim sredinama ljudima nije cilj da zapale u penziju prvom prilikom koja im se ukaze i prvim uslovom koji ispune. Osecaju se dobro, vitalno, zele da rade, znaju da rade, a pred sobom imaju jos 25-30 godina zivota.
Ali dobro... ovde si nenormalan ako ne zelis da se ustekas na penzijsku sisu i blejis 24h slobodno. Tuga.

Papageno

pre 5 godina

Kako se samo gospođa usuđuje da vozi tako nebezbednu kršinu od auta?!! I to čitavih 50 godina?!!!

Bez 10 erbegova i 20 zavesica, bez tone elektronike za asistenciju i kontrolu ovoga ili onoga, sa 0 NCAP zvezdica, volan nije podesiv, doboš kočnice pozadi, a ceo "infoteinment" se svodi na običan radio? Posle svega, čovek bi joj skoro oprostio što nije dizel!

Ali eto, vozi ga 50 godina i nije stradala ni ona, ni neko drugi. A da ipak bezbednost nije najviše u vozaču, a manje u elektronici?

valjda je tako

pre 5 godina

Koliko dugo radi ta gospodja kad i posle 50 g otkad je kupila, ide sa Bubom na posao?
Cak i da je dobila kao prvi auto sa 16 g, sad bi ipak bila u penziji.
Inace, Buba je auto ciji zvuk ko je jednom cuo, nikad ga nece zaboraviti. Roditelji prosli celu bivsu zemlju sa njom, nikad nije ostavila na cedilu.
@(jj, 10. decembar 2018 13:17)
Najverovatnije u nekoj svojoj firmi. Tamo može dokle hoće, svima lepo a njoj nije dosadno, svima lepo. Ne znam šta je čudno. Jedino ovde ne znaš jel gore otići u penziju ili ne otići...izuzev ako nisi devizni penzioner.

Barba

pre 5 godina

@zurio sam, Bajkovite su priče o ruskom terencu i u njih veruju samo oni koji nisu ladu nivu vozili ili su bili vozači onih koje nisu morali sami da održavaju, da ne kažem firmine.
Tačno je jedino da se zvog klirensa i malog međuosovinskog rastojanja provlači kroz teške terene, ali ne bolje od nekog drugog terenca i to samo uz odgovarajuće terenske gume sa kojima je mučno voziti po asfaltu. Tačno je da je mnogo jeftinija od drugih džipova, ali cena toga je u kvalitetu izrade.
Taj auto ni u kom pogledu nije kvalitetnije urađen od jednog juga, keca ili floride. Jesu lake i jeftine za popravljanje, ali se nive i svaki čas kvare. Nisu udobnije od traktora sa kabinom. Plastika je grozna, na momente komična. Pozadi jedva da ima mesta za sedenje. Od buke u tom autu ne može da se razgovara. Sve je sklepano...Nemam drugu reč. Vozio sam staru dve godine i ne pamtim da je prolazilo više od 15 dana izmedju dva odlaska kod majstora: od krupnih stvari kao što je bacanje ulja do sitnica sa elektrikom, prekidačima i sumnjivim zvucima. Uprkos mitovima, trap joj je jako osetljiv, kao i auspuh koji brzo istruli i raspada se.
Da skratim, laknulo mi je kada sam nakon dve godine "džipovanja" sa ladom prešao u običan auto. To nije vozilo za običan svet. To je radna mazga za firme koje nemaju para za prave skuplje terence.

blek stena

pre 5 godina

Estetika ovog automobila je fenomenalna. Ne vidim u čemu je problem da opet prave, barem izgledom, ovakve modele, a ne da izmišljaju toplu vodu sa nekim novim dizajnerskim, nebuloznim rešenjima.

rade

pre 5 godina

uz neka sitna odrzavanja limarije.
(Mix, 10. decembar 2018 11:44)

Druze, ovu "bubu" su skroz sastrugali od rdje i jer je igubila boju na suncu. O kakvim ti "sitnim" odrzavanjima limarije govoris?

hmm

pre 5 godina

@kole
Mogao si malo da se informises. Ima ona i drugo, moderno auto, ali ovo i dalje koristi. U SAD-u postoji kultura odrzavanja klasicnih starih automobila, nesto sto je u Evropi retkost. U SAD-u su ocuvani automobili iz sezdesetih, sedamdesetih, pedesetih itd. godina sasvim normalna pojava na ulicama i vrede vise od najmodernijih automobila. To prvenstveno vazi za americke automobile.
Sto se Bube tice, ti su jednostavno los vozac. Ako nisi znao da pretices, vozis po zimskim uslovima itd, nije ti tu kriva buba, nego tvoje neznanje. Evo ova zena presla pola miliona kilometara pa se ne zali, zato sto zna da vozi.

jj

pre 5 godina

Koliko dugo radi ta gospodja kad i posle 50 g otkad je kupila, ide sa Bubom na posao?
Cak i da je dobila kao prvi auto sa 16 g, sad bi ipak bila u penziji.
Inace, Buba je auto ciji zvuk ko je jednom cuo, nikad ga nece zaboraviti. Roditelji prosli celu bivsu zemlju sa njom, nikad nije ostavila na cedilu.

артиљерац

pre 5 godina

@ 1302l i 1200 j. A колико имаш година?Мени су 62,па се сећам да је 1980 био
"пар непар" а бензин скуп ко сода.Па да су 1983 и 1984 били бонови,а бензина
и с боновима нема,а био 1,2 ДЕМ у СФРЈ а у Немачкој 0,97 ДЕМ.А био је титин
социјализам,додуше није било Тите.А сежаш ли се 1992-1995 под Слобом,бензин
од 3-5 ДЕМ,из флаша.А Слоба је био комуниста,па после социјалиста.Ја се сећам
кад су дошле демократе,бензина колико хоћеш и није био најскупљи у окружењеу,
а камоли у Европи.

mokisa

pre 5 godina

Fenomenalan auto. Imao ga 4,5 godina i slatko se navozao.Doduse bio sam mlad a i buba je bila atraktivna. Nikad necu zaboraviti poglede drugih vozaca i zapitkivanje zainteresovanih. Za sve one koji kazu bucna, slabo greje, zaje.. po snegu. Kao prvo dobre zimske gume i to je tenk bez obzira na zadnju vucu. Lose greje i bucna, pa prijatelji nov izduv tj. lonac i da vidis kako prede a unutra kao u sauni. Lonac kod nje je veoma bitan za grejanje jer ima po 2 otvora za svaku stranu bube i kroz sajtne ide topao vazduh pozadi i napred. Kada sam svojoj svojevremeno zamenio lonac prela je kao macka a grejanje je bilo kao u kotlarnici. Jedina mana je bila nema obaranja sedista :) ako znate nasto mislim.

only fools and horses

pre 5 godina

Lepo, ali mogli su da joj poklone neki od novijih modela.
Mada, mogla bi i da proda ovaj primerak za lepe pare nekom kolekcionaru. Jer da se ne lažemo, to je oldtajmer, više kolekcionarski primerak, nije baš da je za svakodnevnu vožnju

O.T.A.N.

pre 5 godina

Poznat ti je jos neki model koji se aktivno vozi 50 godina?Kod bube se menjaju cilindri,posle 3 specijale i sve vraca na standard bez problema.Mozes da je vozis 100 godina,uz neka sitna odrzavanja limarije.Ima vazdusno hladjenje,ako se redovno odrzava skoro da je neunistiva.
A sto se tice dizajna,nikada nista slicno se nije pojavilo,svi ostali automobili lice ko jaje jajetu.
(Mix, 10. decembar 2018 11:44)

Na ovoj Bubi, koju je Ketlin čuvala kao oko u glavi je zamenjeno 40% delova. Uzimajući u obzir kako se u SAD održavaju automobili, ali i putevi, "Beograđanin" i "dottore" bi na njihovih Bubama trebali da zamene barem 99% delova pa da imaju ovakvu Bubu. A što se tiče dizajna, prvi Porsche modeli liče na Bubu. Bez obzira što je Buba pre nastala, ne može se reći da je lepša od Poršea.

Posle okrvavljenih kosulja bice i okrvavljenih gaca, kad tad !

pre 5 godina

@Mix
"Poznat ti je jos neki model koji se aktivno vozi 50 godina?"

Moj meca 71. godiste bi se vozio, da ga Seselj i banda nisu odjavili 1999. godine povecanjem poreza na upotrebu motornih vozila ! I eno ga jadnik cuci u garazi i ceka da udjemo u Evropu pa da nam ta Evropa udeli neke normalnije zakone. Ili da se ova dugoprsta klika iz devedesetih skloni sa vlasti.

zurio sam

pre 5 godina

@mix slazem se sa tobom da je najlepsi auto
ali nije najizdrzljiviji
najizdrzljiviji je Lada Niva
a vec par godina trazim bubu za projekat restauracije i jedva cekam kad je sredim u budem vozio preci cu sto vise

Maja

pre 5 godina

@kole Ja sam imala bubu i obozavala je, ukrali su mi je ispred zgrade jer ih kradu zbog delova. Lupila sam minus na ovaj komentar iako mi je bio isti osecaj kad sam kupila tojotu jaris posle toga, jer je buba divna iako je problem voziti uzbrdo i grejanje i svasta.

Nislija

pre 5 godina

Te Hitler idejni tvorac, te Ferdinand Porse, a niko da malo progugla i da vidi da se prvo pojavila češka Tatra t97, zatim Tatra v570, i da je buba samo ukraden i doradjen dizajn koji se pojavio par godina kasnije.
Inace, ja bubu obozavam, uprkos slabom motoru, krugu okretanja vecem nego kod kamiona, slabim kocnicama, i jos nizu mana koje ima. Dobri majstori za bubu su bili retki i skupi, i dan danas nema mnogo ljudi koji znaju da odrade motor kako valja. Zena me i dan danas gleda zbunjeno kad vidi da mi se razvuce osmeh kad prodje buba a ne reagujem na danasnje automobile koji mi svi lice jedan na drugi i nemaju nista cime bi iskocili iz mase .

Eto ! Bas hocu !!!

pre 5 godina

Poznat ti je jos neki model koji se aktivno vozi 50 godina? (Mix, 1

Mozda "mini morris",mada ima i austina 1300,ali su bas retki,uz bubu cini mi se da su ljudi bili najzadovoljniji tim automobilima. "Mini" se jos vozi,nema ih bas puno,ali ih i dalje ima,mada njihovo odravanje kosta mnogo,i naravno da pricam o sterim minijima.Buba je mozda bila izdrzljivija,radi slabasnog motora,mini je bio prestizan bas radi brzine i izgleda,ali se ipak radi o ukusima.Ta dva automobila su decenijama bili i najprodavaniji,ukupno oko 15 miliona,,mini oko 6m,buba 9,ako se ne varam,i pricam samo do 2000g.

1302L i 1200J

pre 5 godina

Da, trosila je mnogo ali nekada u socijalizmu kod nas je benzin bio dosta jeftiniji nego u Nemackoj. Onda su dosle demokrate i pobrinule se za tu nepravdu.

Siniša

pre 5 godina

Zivim u Francuskoj odavno. Moja sekretarica, prava francuskinja je kupila pre nekih otprilike 25 godina novi Fiat Uno dizel. Do sada je presla njime pola miliona km bez ijednog kvara na motoru, sve je jos uvek originalno, takodje i kvacilo nikad menjano. Ona se kune u Fiat. Ja sam je naterao da napise pismo kompaniji FCA Fiat France, sto je i ucinila. Kaze da ne bi dala svog Una cak ni za jedan novi model Fiata. Cekamo da vidimo odgovor na njeno pismo, bilo bi super da joj ponude da renoviraju auto kao ameri !
Javicu vam sta su odgovorili.

Velja

pre 5 godina

@Stegonoša
Da pojasnim oko idejnog tvorca. Pošto već znaš da koristiš internet onda potraži malo detaljnije. Ukratko, Hitler je od Poršea tražio robustan i jeftin auto koji bi svaka porodica u tadašnjoj Nemačkoj mogla da kupi i Ferdinand je napravio Bubu, pritom je ukrao većinu konstrukcionih rešenja od češke Tatre.

VW Srbija

pre 5 godina

Ništa od danas ja počinjem jos više da čuvam svoj passat b6 2006 god koji je prešao skoro 400 k km a da se sad vidi kao da je iz salona mogu misliti šta će biti za 38 god. ako mi budu dali da registrujem.

Kale

pre 5 godina

@Barbara
Kao terenac u firmi koja ima i nove i stare lade nive potpisujem svaku rec, i jos bi najiskrenuje dodao da je lada jedan krs, i to veoma ruzan krs.

kole

pre 5 godina

@hmm
Ja sam u pisanje komentara krenuo da bih se koliko-toliko opismenio, jer uvek dobijes koristan savet dezurnih dusebriznika sta se pise zajedno, a sta odvojeno, gde si pogresio u gramatickom smislu i sl. Usput, komentarisem samo ono sto poznajem i sa cime sam imao direktan dodir. Rekao sam da sam imao dve Bube i bio bih neposten da ne priznam da je tu bilo i lepih trenutaka, ali i zanimljivih putovanja. 1986 sam putovao preko Kranjske Gore do Austrije, a zatim u Minhen. Paznja koju je privukla tek ofarbana sarajevska 1200 J kod nemackih carinika, vozaca i prolaznika po gradu je bilo nesto sto je zaista prijalo. To da sam na nemackom auto banu bio najsporiji, ne moram ni da naglasim. Dali sam dobar vozac, pa verovatno tada i nisam bio neki majstor jer su mi to bili prvi automobili, ali cim sam kupio famoznog jugica, sve je bilo mnogo jednostavnije. Jaca ubrzanja i veca brzina ti zaista omogucavaju brze i sigurnije preticanje, ma koliko ti to zvucalo neverovatno. Prednja vuca me je prve godine bez lanaca dve puta popela na Kopaonik po utabanom snegu. Sa bubom sam to uspevao samo sa lancima. Sto se tice oldtajmera i sam sam ucestvovao u par restauracija sa mojim rodjakom koji se time bavi, jer dosta dobo varim CO2 i TIG aparatom.

hahahaha

pre 5 godina

@Barba
2016 godine, kupila firma u kojoj radim sluzbene automobile, i kupili Ladu. Verovao ti ili ne, NOVA Lada ima opcije, moras da izaberes da li zelis klimu (!?) ili radio i elektricne podizace prozora. Neverovatno ali istinito. U 21 veku!

Boki

pre 5 godina

Sve je to lepo, auto je predivan, samo mi nije jasno kako ova gospođa 50 godina ide na posao i još nije u penziji. Radi i vozi auto od 10 godina?

Саша С.

pre 5 godina

Extra!!!
(marko, 10. decembar 2018 16:11)

Марко, молим те, појасни нам ближе написану енглеску реч?! Шта је тиме писац хтео да каже? Оваквој, рогобатној, туђици, која ништа не значи, није место у српском језику!

mokisa

pre 5 godina

@banezi ne znam odakle si ali za vecinu vozaca je 10000km godisnje pristojna kilometraza. Vidi ja ljcno svaki dan na posao do samog centa Bgda tamo i vamo cirka 25km.+ zujanje kada treba, godisnji odmor i jedva se nakupi 10000km. godisnje. Jedino ako ti putujes do posla minimum 50km u jednom pravcu.

mile

pre 5 godina

Moj deda je kupio novu bubu u Sarajevu 1973. i vozio je do svoje smrti 1983. Nakon toga je moj otac vozio do 1996. kada mi je prepustio. Ja sam je vozio do 2006. znaci 33 godine u istom vlasnistvu. Jedini problem s kojim smo muku mucili je bio glavni kocioni cilindar koji nikako nismo mogli da remontujemo. Kao sto neke rece, kad joj stavis novi lonac, prede kao macka. I dan danas je vozi zena u Somboru. :) Inace, kilometar sat je stao 1986. na nekih 88000 km. Deda je pricao da je jednom pukla svecica i da je komad ostao u cilindru. Taj komad je nasao majstor 2006. kad je prvi put otvaran motor,posle vise od 20 godina od pucanja. Jedino je taj cilindar malo vise mastio svecicu, sve ostalo je radilo perfektno. Motor je neunistiv!

ајде

pre 4 godine

Extra!!!
(marko, 10. decembar 2018 16:11)

Марко, молим те, појасни нам ближе написану енглеску реч?
-----------------------


У питању је латинска реч, а латинске речи итекако користимо у српском облику, без икаквог превода.

U pitanju je latinska

lala

pre 3 godine

Nasledio sam Bubu od pokojnog oca, Bosanka 76. godište. Registrujem je bez problema, samo sada sam joj malo "utegao" limariju i prodajem je kupcu iz Nemačke. Ubiše me na parkingu. A duša me boli. 175.000 km, bez ozbiljnog problema, nikad više takvih kola.

kole

pre 5 godina

Jadna zena, sad je osudjena da i dalje vozi ovu kotobanju. Ako je pametna, neka je proda i kupi neki pristojan auto. Ne govorim napamet, imao sam dve Bube; 1303 S i 1200 J i mnogo su me namucile. Majstori retki i nabedjeni kao priznati hirurzi, a korozija je bila brza od auta. Das mu gas, a on se samo dere dok razvija brzinu ranjenog puza. U retka preticanja krecemo tako sto svi vristimo, a putnici stezu ikonice bogorodice trojerucice koje su bile dodatna oprema. Na snegu je sa zimskim gumama bio neupotrebljiv i na ravnom putu. Gepeka nigde, potrosnja kao da vozim ruski terenac. Zimi grejanje krece posle 5 km. kad sam vec stigao na cilj. Kad sam posle tih vozila kupio Yugo 45, nisam mogao da verujem koliko zivot jednog vozaca moze da bude jednostavan i lak. Kasnije sam poucen tim iskustvom uvek kupovao nove generacije automobila i nisam pogresio. Oni koji me budu negativno ocenili, neka budu posteni i priznaju dali bi se sa svog pametnog telefona vratili na Nokiu 3310, ili nesto iz tog doba.

zurio sam

pre 5 godina

@mix slazem se sa tobom da je najlepsi auto
ali nije najizdrzljiviji
najizdrzljiviji je Lada Niva
a vec par godina trazim bubu za projekat restauracije i jedva cekam kad je sredim u budem vozio preci cu sto vise

O.T.A.N.

pre 5 godina

Najlepsi i najizdrzljiviji auto ikada.Nova buba joj nije ni do kolena.
(mix, 10. decembar 2018 09:48)

E sad, "najlepši i najizdržljiviji"...pretera ga.

1302L i 1200J

pre 5 godina

Da, trosila je mnogo ali nekada u socijalizmu kod nas je benzin bio dosta jeftiniji nego u Nemackoj. Onda su dosle demokrate i pobrinule se za tu nepravdu.

Саша С.

pre 5 godina

Extra!!!
(marko, 10. decembar 2018 16:11)

Марко, молим те, појасни нам ближе написану енглеску реч?! Шта је тиме писац хтео да каже? Оваквој, рогобатној, туђици, која ништа не значи, није место у српском језику!

only fools and horses

pre 5 godina

Lepo, ali mogli su da joj poklone neki od novijih modela.
Mada, mogla bi i da proda ovaj primerak za lepe pare nekom kolekcionaru. Jer da se ne lažemo, to je oldtajmer, više kolekcionarski primerak, nije baš da je za svakodnevnu vožnju

jj

pre 5 godina

Koliko dugo radi ta gospodja kad i posle 50 g otkad je kupila, ide sa Bubom na posao?
Cak i da je dobila kao prvi auto sa 16 g, sad bi ipak bila u penziji.
Inace, Buba je auto ciji zvuk ko je jednom cuo, nikad ga nece zaboraviti. Roditelji prosli celu bivsu zemlju sa njom, nikad nije ostavila na cedilu.

Boza

pre 5 godina

Cak i da je dobila kao prvi auto sa 16 g, sad bi ipak bila u penziji.
...
(jj, 10. decembar 2018 13:17)

Da si nekada mrdnuo iz zemlje Srbije, shvatio bi da u nekim normalnijim sredinama ljudima nije cilj da zapale u penziju prvom prilikom koja im se ukaze i prvim uslovom koji ispune. Osecaju se dobro, vitalno, zele da rade, znaju da rade, a pred sobom imaju jos 25-30 godina zivota.
Ali dobro... ovde si nenormalan ako ne zelis da se ustekas na penzijsku sisu i blejis 24h slobodno. Tuga.

Boki

pre 5 godina

Sve je to lepo, auto je predivan, samo mi nije jasno kako ova gospođa 50 godina ide na posao i još nije u penziji. Radi i vozi auto od 10 godina?

O.T.A.N.

pre 5 godina

Poznat ti je jos neki model koji se aktivno vozi 50 godina?Kod bube se menjaju cilindri,posle 3 specijale i sve vraca na standard bez problema.Mozes da je vozis 100 godina,uz neka sitna odrzavanja limarije.Ima vazdusno hladjenje,ako se redovno odrzava skoro da je neunistiva.
A sto se tice dizajna,nikada nista slicno se nije pojavilo,svi ostali automobili lice ko jaje jajetu.
(Mix, 10. decembar 2018 11:44)

Na ovoj Bubi, koju je Ketlin čuvala kao oko u glavi je zamenjeno 40% delova. Uzimajući u obzir kako se u SAD održavaju automobili, ali i putevi, "Beograđanin" i "dottore" bi na njihovih Bubama trebali da zamene barem 99% delova pa da imaju ovakvu Bubu. A što se tiče dizajna, prvi Porsche modeli liče na Bubu. Bez obzira što je Buba pre nastala, ne može se reći da je lepša od Poršea.

hmm

pre 5 godina

@kole
Mogao si malo da se informises. Ima ona i drugo, moderno auto, ali ovo i dalje koristi. U SAD-u postoji kultura odrzavanja klasicnih starih automobila, nesto sto je u Evropi retkost. U SAD-u su ocuvani automobili iz sezdesetih, sedamdesetih, pedesetih itd. godina sasvim normalna pojava na ulicama i vrede vise od najmodernijih automobila. To prvenstveno vazi za americke automobile.
Sto se Bube tice, ti su jednostavno los vozac. Ako nisi znao da pretices, vozis po zimskim uslovima itd, nije ti tu kriva buba, nego tvoje neznanje. Evo ova zena presla pola miliona kilometara pa se ne zali, zato sto zna da vozi.

intimna prepiska sa moderatorom

pre 5 godina

Imali smo bubu 77'godište. Naravno, kada smo dobili stan, tata je prodao i kupio pola nameštaja za kuću, koliko god da je bio vezan za nju. Život s?m odredi pravila. Restauracija je sjajna, auto izgleda neverovatno, ali 11 meseci, 60 radnika? Za to vreme i sa toliko ljudi su, praktično, mogli da ponovo pokrenu proizvodnju i usreće hiljade...

Mix

pre 5 godina

@O.T.A.N
Poznat ti je jos neki model koji se aktivno vozi 50 godina?Kod bube se menjaju cilindri,posle 3 specijale i sve vraca na standard bez problema.Mozes da je vozis 100 godina,uz neka sitna odrzavanja limarije.Ima vazdusno hladjenje,ako se redovno odrzava skoro da je neunistiva.
A sto se tice dizajna,nikada nista slicno se nije pojavilo,svi ostali automobili lice ko jaje jajetu.

max

pre 5 godina

Okino me lik od nazad sa jugom i unostio ceo prednji kraj a meni na bubi ni nikl sa branika nije bio ogreban...
Bio auto u svoje vreme. Za danas neupotrebljiv osim za neki 2, 3 auto u kuci ko voli oltajmere.
Ne ide, ne greje, troši, kad vozis brze ugluvis...

rade

pre 5 godina

uz neka sitna odrzavanja limarije.
(Mix, 10. decembar 2018 11:44)

Druze, ovu "bubu" su skroz sastrugali od rdje i jer je igubila boju na suncu. O kakvim ti "sitnim" odrzavanjima limarije govoris?

hahahaha

pre 5 godina

@Barba
2016 godine, kupila firma u kojoj radim sluzbene automobile, i kupili Ladu. Verovao ti ili ne, NOVA Lada ima opcije, moras da izaberes da li zelis klimu (!?) ili radio i elektricne podizace prozora. Neverovatno ali istinito. U 21 veku!

blek stena

pre 5 godina

Estetika ovog automobila je fenomenalna. Ne vidim u čemu je problem da opet prave, barem izgledom, ovakve modele, a ne da izmišljaju toplu vodu sa nekim novim dizajnerskim, nebuloznim rešenjima.

Stegonoša

pre 5 godina

Koliko lupetanja u komentarima. Uzgred, tvorac bube nije Hitler već Ferdinand Porše. U vreme interneta, kada su informacije dostupne posle dva klika mišem, glupost je stvar ličnog izbora.

Papageno

pre 5 godina

Kako se samo gospođa usuđuje da vozi tako nebezbednu kršinu od auta?!! I to čitavih 50 godina?!!!

Bez 10 erbegova i 20 zavesica, bez tone elektronike za asistenciju i kontrolu ovoga ili onoga, sa 0 NCAP zvezdica, volan nije podesiv, doboš kočnice pozadi, a ceo "infoteinment" se svodi na običan radio? Posle svega, čovek bi joj skoro oprostio što nije dizel!

Ali eto, vozi ga 50 godina i nije stradala ni ona, ni neko drugi. A da ipak bezbednost nije najviše u vozaču, a manje u elektronici?

kole

pre 5 godina

@hmm
Ja sam u pisanje komentara krenuo da bih se koliko-toliko opismenio, jer uvek dobijes koristan savet dezurnih dusebriznika sta se pise zajedno, a sta odvojeno, gde si pogresio u gramatickom smislu i sl. Usput, komentarisem samo ono sto poznajem i sa cime sam imao direktan dodir. Rekao sam da sam imao dve Bube i bio bih neposten da ne priznam da je tu bilo i lepih trenutaka, ali i zanimljivih putovanja. 1986 sam putovao preko Kranjske Gore do Austrije, a zatim u Minhen. Paznja koju je privukla tek ofarbana sarajevska 1200 J kod nemackih carinika, vozaca i prolaznika po gradu je bilo nesto sto je zaista prijalo. To da sam na nemackom auto banu bio najsporiji, ne moram ni da naglasim. Dali sam dobar vozac, pa verovatno tada i nisam bio neki majstor jer su mi to bili prvi automobili, ali cim sam kupio famoznog jugica, sve je bilo mnogo jednostavnije. Jaca ubrzanja i veca brzina ti zaista omogucavaju brze i sigurnije preticanje, ma koliko ti to zvucalo neverovatno. Prednja vuca me je prve godine bez lanaca dve puta popela na Kopaonik po utabanom snegu. Sa bubom sam to uspevao samo sa lancima. Sto se tice oldtajmera i sam sam ucestvovao u par restauracija sa mojim rodjakom koji se time bavi, jer dosta dobo varim CO2 i TIG aparatom.

Nislija

pre 5 godina

Te Hitler idejni tvorac, te Ferdinand Porse, a niko da malo progugla i da vidi da se prvo pojavila češka Tatra t97, zatim Tatra v570, i da je buba samo ukraden i doradjen dizajn koji se pojavio par godina kasnije.
Inace, ja bubu obozavam, uprkos slabom motoru, krugu okretanja vecem nego kod kamiona, slabim kocnicama, i jos nizu mana koje ima. Dobri majstori za bubu su bili retki i skupi, i dan danas nema mnogo ljudi koji znaju da odrade motor kako valja. Zena me i dan danas gleda zbunjeno kad vidi da mi se razvuce osmeh kad prodje buba a ne reagujem na danasnje automobile koji mi svi lice jedan na drugi i nemaju nista cime bi iskocili iz mase .

Barba

pre 5 godina

@zurio sam, Bajkovite su priče o ruskom terencu i u njih veruju samo oni koji nisu ladu nivu vozili ili su bili vozači onih koje nisu morali sami da održavaju, da ne kažem firmine.
Tačno je jedino da se zvog klirensa i malog međuosovinskog rastojanja provlači kroz teške terene, ali ne bolje od nekog drugog terenca i to samo uz odgovarajuće terenske gume sa kojima je mučno voziti po asfaltu. Tačno je da je mnogo jeftinija od drugih džipova, ali cena toga je u kvalitetu izrade.
Taj auto ni u kom pogledu nije kvalitetnije urađen od jednog juga, keca ili floride. Jesu lake i jeftine za popravljanje, ali se nive i svaki čas kvare. Nisu udobnije od traktora sa kabinom. Plastika je grozna, na momente komična. Pozadi jedva da ima mesta za sedenje. Od buke u tom autu ne može da se razgovara. Sve je sklepano...Nemam drugu reč. Vozio sam staru dve godine i ne pamtim da je prolazilo više od 15 dana izmedju dva odlaska kod majstora: od krupnih stvari kao što je bacanje ulja do sitnica sa elektrikom, prekidačima i sumnjivim zvucima. Uprkos mitovima, trap joj je jako osetljiv, kao i auspuh koji brzo istruli i raspada se.
Da skratim, laknulo mi je kada sam nakon dve godine "džipovanja" sa ladom prešao u običan auto. To nije vozilo za običan svet. To je radna mazga za firme koje nemaju para za prave skuplje terence.

dottore

pre 5 godina

auuu, spucale me emocije....Odrastao sam u Bubi 1500,'68, za američko tržište....i naša je prešla više od pola miliona.....spavao sam iza zadnje klupe u onom gepekčiću i uživao...kada smo je prodali, svi smo plakali....

mokisa

pre 5 godina

@banezi ne znam odakle si ali za vecinu vozaca je 10000km godisnje pristojna kilometraza. Vidi ja ljcno svaki dan na posao do samog centa Bgda tamo i vamo cirka 25km.+ zujanje kada treba, godisnji odmor i jedva se nakupi 10000km. godisnje. Jedino ako ti putujes do posla minimum 50km u jednom pravcu.

mokisa

pre 5 godina

Fenomenalan auto. Imao ga 4,5 godina i slatko se navozao.Doduse bio sam mlad a i buba je bila atraktivna. Nikad necu zaboraviti poglede drugih vozaca i zapitkivanje zainteresovanih. Za sve one koji kazu bucna, slabo greje, zaje.. po snegu. Kao prvo dobre zimske gume i to je tenk bez obzira na zadnju vucu. Lose greje i bucna, pa prijatelji nov izduv tj. lonac i da vidis kako prede a unutra kao u sauni. Lonac kod nje je veoma bitan za grejanje jer ima po 2 otvora za svaku stranu bube i kroz sajtne ide topao vazduh pozadi i napred. Kada sam svojoj svojevremeno zamenio lonac prela je kao macka a grejanje je bilo kao u kotlarnici. Jedina mana je bila nema obaranja sedista :) ako znate nasto mislim.

Maja

pre 5 godina

@kole Ja sam imala bubu i obozavala je, ukrali su mi je ispred zgrade jer ih kradu zbog delova. Lupila sam minus na ovaj komentar iako mi je bio isti osecaj kad sam kupila tojotu jaris posle toga, jer je buba divna iako je problem voziti uzbrdo i grejanje i svasta.

Eto ! Bas hocu !!!

pre 5 godina

Poznat ti je jos neki model koji se aktivno vozi 50 godina? (Mix, 1

Mozda "mini morris",mada ima i austina 1300,ali su bas retki,uz bubu cini mi se da su ljudi bili najzadovoljniji tim automobilima. "Mini" se jos vozi,nema ih bas puno,ali ih i dalje ima,mada njihovo odravanje kosta mnogo,i naravno da pricam o sterim minijima.Buba je mozda bila izdrzljivija,radi slabasnog motora,mini je bio prestizan bas radi brzine i izgleda,ali se ipak radi o ukusima.Ta dva automobila su decenijama bili i najprodavaniji,ukupno oko 15 miliona,,mini oko 6m,buba 9,ako se ne varam,i pricam samo do 2000g.

VW Srbija

pre 5 godina

Ništa od danas ja počinjem jos više da čuvam svoj passat b6 2006 god koji je prešao skoro 400 k km a da se sad vidi kao da je iz salona mogu misliti šta će biti za 38 god. ako mi budu dali da registrujem.

valjda je tako

pre 5 godina

Koliko dugo radi ta gospodja kad i posle 50 g otkad je kupila, ide sa Bubom na posao?
Cak i da je dobila kao prvi auto sa 16 g, sad bi ipak bila u penziji.
Inace, Buba je auto ciji zvuk ko je jednom cuo, nikad ga nece zaboraviti. Roditelji prosli celu bivsu zemlju sa njom, nikad nije ostavila na cedilu.
@(jj, 10. decembar 2018 13:17)
Najverovatnije u nekoj svojoj firmi. Tamo može dokle hoće, svima lepo a njoj nije dosadno, svima lepo. Ne znam šta je čudno. Jedino ovde ne znaš jel gore otići u penziju ili ne otići...izuzev ako nisi devizni penzioner.

Posle okrvavljenih kosulja bice i okrvavljenih gaca, kad tad !

pre 5 godina

@Mix
"Poznat ti je jos neki model koji se aktivno vozi 50 godina?"

Moj meca 71. godiste bi se vozio, da ga Seselj i banda nisu odjavili 1999. godine povecanjem poreza na upotrebu motornih vozila ! I eno ga jadnik cuci u garazi i ceka da udjemo u Evropu pa da nam ta Evropa udeli neke normalnije zakone. Ili da se ova dugoprsta klika iz devedesetih skloni sa vlasti.

артиљерац

pre 5 godina

@ 1302l i 1200 j. A колико имаш година?Мени су 62,па се сећам да је 1980 био
"пар непар" а бензин скуп ко сода.Па да су 1983 и 1984 били бонови,а бензина
и с боновима нема,а био 1,2 ДЕМ у СФРЈ а у Немачкој 0,97 ДЕМ.А био је титин
социјализам,додуше није било Тите.А сежаш ли се 1992-1995 под Слобом,бензин
од 3-5 ДЕМ,из флаша.А Слоба је био комуниста,па после социјалиста.Ја се сећам
кад су дошле демократе,бензина колико хоћеш и није био најскупљи у окружењеу,
а камоли у Европи.

Kale

pre 5 godina

@Barbara
Kao terenac u firmi koja ima i nove i stare lade nive potpisujem svaku rec, i jos bi najiskrenuje dodao da je lada jedan krs, i to veoma ruzan krs.

Velja

pre 5 godina

@Stegonoša
Da pojasnim oko idejnog tvorca. Pošto već znaš da koristiš internet onda potraži malo detaljnije. Ukratko, Hitler je od Poršea tražio robustan i jeftin auto koji bi svaka porodica u tadašnjoj Nemačkoj mogla da kupi i Ferdinand je napravio Bubu, pritom je ukrao većinu konstrukcionih rešenja od češke Tatre.

Siniša

pre 5 godina

Zivim u Francuskoj odavno. Moja sekretarica, prava francuskinja je kupila pre nekih otprilike 25 godina novi Fiat Uno dizel. Do sada je presla njime pola miliona km bez ijednog kvara na motoru, sve je jos uvek originalno, takodje i kvacilo nikad menjano. Ona se kune u Fiat. Ja sam je naterao da napise pismo kompaniji FCA Fiat France, sto je i ucinila. Kaze da ne bi dala svog Una cak ni za jedan novi model Fiata. Cekamo da vidimo odgovor na njeno pismo, bilo bi super da joj ponude da renoviraju auto kao ameri !
Javicu vam sta su odgovorili.

mile

pre 5 godina

Moj deda je kupio novu bubu u Sarajevu 1973. i vozio je do svoje smrti 1983. Nakon toga je moj otac vozio do 1996. kada mi je prepustio. Ja sam je vozio do 2006. znaci 33 godine u istom vlasnistvu. Jedini problem s kojim smo muku mucili je bio glavni kocioni cilindar koji nikako nismo mogli da remontujemo. Kao sto neke rece, kad joj stavis novi lonac, prede kao macka. I dan danas je vozi zena u Somboru. :) Inace, kilometar sat je stao 1986. na nekih 88000 km. Deda je pricao da je jednom pukla svecica i da je komad ostao u cilindru. Taj komad je nasao majstor 2006. kad je prvi put otvaran motor,posle vise od 20 godina od pucanja. Jedino je taj cilindar malo vise mastio svecicu, sve ostalo je radilo perfektno. Motor je neunistiv!

ајде

pre 4 godine

Extra!!!
(marko, 10. decembar 2018 16:11)

Марко, молим те, појасни нам ближе написану енглеску реч?
-----------------------


У питању је латинска реч, а латинске речи итекако користимо у српском облику, без икаквог превода.

U pitanju je latinska

lala

pre 3 godine

Nasledio sam Bubu od pokojnog oca, Bosanka 76. godište. Registrujem je bez problema, samo sada sam joj malo "utegao" limariju i prodajem je kupcu iz Nemačke. Ubiše me na parkingu. A duša me boli. 175.000 km, bez ozbiljnog problema, nikad više takvih kola.