Petak, 16.11.2018.

10:26

Bez milosti za bahate vozače: Kamere za merenje brzine na svakih 15 km

Izvor: B92

Bez milosti za bahate vozaèe: Kamere za merenje brzine na svakih 15 km IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

167 Komentari

Sortiraj po:

Nemanja Karadzic

pre 5 godina

Pa ti onda češće gledaj u retrovizor,zato što automobil ne može samo da ti se "stvori" iza tebe pa makar išao i kao svemirska raketa.
(Legend, 16. novembar 2018 12:53)

Letos, idemo na more, dva auta. Ispred ja sa zenom i bebom, iza baba i deda sa drugim detetom. Navigacija kod mene. Ceo put, bez izuzetka, svake 5-6 sekunde pogledam u retrovizor da vidim gde je deda. Pri tom vozim ispod ogranicenja, ne zbog kazne, vec zbog bebe.

Preticem auto koji se vuce ispod 100 na autoputu u Makedoniji, naravno da sam pogledao u oba retrovizora pre toga. Iza mene deda, iza njega dokle god pogled doseze niko. Tri sekunde kasnije, pola metra iza mene crni Audi koji trubi. Mislis da mi je bilo svejedno?

Sasa

pre 5 godina

Merenje brzine na odredjenoj deonici je moguće i primenjuje se u mnogo država. Pre nego sto krene merenje budete upozoreni znakom da za naprimer 1 km pocinje merenje na deonici od 10 kilometra i jasno su označene kamere koje vas snime na “ulasku” u deonicu i i “izlasku” iz iste. Kazna stiže na kucnu adresu onoga na koga je registrovan auto. Jedan malecni problem je taj sto nas zakon o saobraćaju ne poznaje merenje prosečne brzine na deonici pa očekujem da će i to zakonski uskladiti ili će prosto kazne da im padaju na sudu.
(hmhm, 17. novembar 2018 10:01)

Pročitaj član 42. ZOBS
Drugi put razmisli pre nego što napišeš ono što nije tačno.

Đorđe Marušić

pre 5 godina

Kad već stavljaju ove kamere, onda bismo mogli da pređemo na vinjete. Tako bismo smanjili nepotrebne gužve na naplatnim rampama i uštedeli bismo na održavanju kućica za plaćanje, a "Putevi Srbije" bi dobili dodatne radnike da ubrzaju svoje druge delatnosti- sređivanje i izgradnju puteva.

Milutin

pre 5 godina

Stvarno debilno. Pored paprenih cena putarina, loših autoputeva, sada još i kamere, ne koliko zbog brzine, već mi je krivo što neko pokušava da pravi zamorčiće od naroda. Ma idem starim putem BG-NS kada god to budem mogao. Manje ću nafte da potrošim, uživaću u pejzažima, opuštenija vožnja, nema radova na putevima, nema gužve ulaz-izlaz NS-BG... Stignem kad stignem. Opuštena vožnja i uštedim na putarini. u oba pravca je ušteda 1000 din. na 400km ukupno. Malo li je? Da li ću potrošiti na duži put? NE. Potrošnja je srazmerna broju pređenih kilometara a utoliko manja ukoliko je ekonomičnija vožnja ( 80-100 km/h ). Uzdravlje

Milan

pre 5 godina

@GuA
Nisam saobraćajni inženjer da bih se profesionalno bavio takvim temama, ali kao vozač sa 25 godina iskustva i 30-50K preveženih km/ god imam pravo na svoje vidjenje, isto koliko i vi. S obzirom na broj država u kojima sam vozio video sam i dobre i loše primere rešenja za saobraćajne probleme. Nigde nisam video da preterana represija daje rezultate, naprotiv, osmišljavanje sistema za najbrže moguće odvijanje saobraćaja uz represiju usmerenu na mali broj počinilaca, ali onih najopasnijih po bezbednost daje rezultate.

ПЧ

pre 5 godina

Није возач бахат кад прекорачи брзину. Бахат је кад не поштује основна правила. Возач мора да користи светлосне сигнале како треба, мора да гледа у ретробизоре, да гледа унапред, да пази на друге као што пази на себе и тако даље. Брзина је ту најмањи проблем.

GuA

pre 5 godina

@  (Milan, 17. novembar 2018 22:35)

Za celu ovu temu manje je bitno gde ja zivim.

Mene intrtigira razlog zbog cega vi kostantno tvrdite da spora voznja i sporo preticanje ugrozavaju zaobracaj vise nego voznja preko dozvoljenog ogranicenja. Ja ne znam niti za jednu zvanicnu (ne narucenu) studiju bilo gde u svetu koja potkrepljuje vase misljenje a ako vi znate slobodno je iznesite pa da prodiskutujemo. Bez tih nekih dokaza vasi komentari mi vise lice na naivan pokusaj zamene teza.

Sto se autoputa u Srbiji tice, samo jedna voznja letos od Bgd do Grcke i nazad je bila dovoljna da shvatim da je broj onih koji voze preko 150, lepe se za zadnji branik, blicaju ili drze dugo svetlo frapantno veliki. Pritom, ja uopste nisam vozio sporo ali u granicama dozvoljenog (Rent-a-Car). Bez da vredjam ali dokle god se ne odreknemo “hajducije”, i te neke kvazi agresivnosti na putevima, koja eto vise od 100 godina posle Turaka jos uvek postoji niti jedna promena vlast nece pomoci. Kad sam pomenuo vlast, za mene je kompletna misterija kako ste ovi dvojicu vratili nazad ali to je vase.

Војкан

pre 5 godina

Све да се узму паре од возача. За безбедност саобраћаја, камере би биле много корисније у насељеним местима где се појединци истина понашају бахато и угрожавају и друге возаче и пешаке. На аутопуту је у питању само пара, не безбедност. Али не можемо рећи да је то зато што смо Срби јер су Французи пре десетак година урадили потпуно исто да би узели новац од аутомобилиста. Без камера на местима где се дешавају удеси али зато камере на свим праволинијским и равним деоницама. Код Немаца ништа од тога, па опет упоредимо где се више гине на путевима.

N

pre 5 godina

Skoro sam se preselio u Kanadu i nisi kazne problem, mi smo........ 100km/h je ogranicenje i NIKO ne vozi preko 120, jednostavno je to kultura i zdrav razum. Naravno policije skoro pa nema. Da kod nas policije skoro pa nema vecina bi vozila bar 200 - mislite o tome

Milan

pre 5 godina

@GuA
ne znam gde živite ali u svakoj normalnoj državi je kažnjivo voziti paralelno autoputem. U nemačkoj može da se zove policija i prijavi prekrsitelj
Kad pređete u levu traku, pretičite, onda se vratite u sporu traku i niko nema problem. Nailazili su i na mene tokom preticanja vozači sa 200km/h ali kada dam žmigavac da ću po završetku preticanja se skloniti, niko me nikada nije provocirao. Ovi sporiji često to rade iz čistog besa što imaš bolji auto.

Sasa

pre 5 godina

Jedva cekam da se stane na rep tim spodobama. Kako njima, tako i bahatim policajcima odnosno saobracajnim policajcima koji su ujedno korumpirani. U selu Varna kod Sapca kroz naseljeno podrucije voze preko 90 na sat. Policija sedi u obliznjem kaficu lokalne porodice djilkosa.

jedan od mnogih

pre 5 godina

@sklek
@abrakadabra......

ne bi mi moderator objavio ono sto bih vam u lice rekao

ili ste preplaseni ko zecevi ili ste nesigurni vozaci, narocito ovaj sto mu se auto odjednom stvori u retrovizoru - zskljucak je da u isti ne gledas

Goci

pre 5 godina

Lako je njima da kupuju i da izmišljaju kad drugi plaća sve to.
Kad bi vadili pare iz svog džepa dal bi se rasipali na gluposti, prvo popravite i okrpite puteve pa onda nešto zahtevajte..

Gross

pre 5 godina

@Grorgije_ubiva_azdahu dozvoli da ti ja odgovorim, posto cesto putujem. U Hrvatskoj do 160, Madjarska i Slovenija do 180, Italija 200, Austrija 170kmh. Čak su i kazne daleko nize nego kod nas. Gora od Srbije je jedino Švajcarska, tu se vozi po ogranicenju. U Skandinavske zemlje nisam putovao.

boris

pre 5 godina

@tishma loša ti je postabka zadatka. Ako onaj iza ide 200km/h a ovaj što pretiče 130, njihova relativna brzina je 70. tako da će mu trebati 10sec da se približi 200m.
U svakom slučaju ako si ti na redu da pretičeš, a ovaj će tek za 10 sec da ti se približi imaš svo pravo da kreneš. Onaj koji vozi 200 nema privilegiju niti prvenrsvo jer ima sasvim dovoljno vremena da bezbedno uspori dok ti ne završiš preticanje.
Ako krene da blica, tek onda pokazuje koliki je seljak, a na takve se ne obazirem previše.

EU Citizen

pre 5 godina

@Georgije
Vozim prema uslovima na putu i gužvi, nekad 100, većonom 140- 150 kad nema gužve, ne pada kiša ili sneg, itd, kada je baš prazno i neki lep deo, odem i na 200, ali generalno retko vozim tako brzo :) Tamo gde je ograničenje, obično vozim desetak kilometara iznad, ako uslovi dozvoljavaju, to vam u većini zemalja tolerišu, a i cajger na većini automobila je izbaždaren tako da pokazuje za per kilometara veću brzinu od stvarne. Poneki put sam i platio kaznu, ali u Nemačkoj nikad, no i to je za ljude, platim i idem dalje, prilično sam bezbedan vozač, imao sam par sudara u životu, ali uvek samo po gradu i nijednom nisam ja bio kriv.

GuA

pre 5 godina

Pre nekoliko nedelja jedan spori manijak koji vozi 80km/h paralelno sa kamionom me jedrzao 15 minuta iza, uspeo sam da ga prodjem na naplatnoj kod pazove jer imam ENP. Naravno policija je stajala kod naplatne, mislis li da im je palo na pamet da kazne manijaka koji je napravio ogromnu kolonu i guzvu na naplati ili da su cekali nekog ko vozi 131km/h? Sta mislis ko je opasniji po bezbednost?
(Milan, 17. novembar 2018 13:52)

U uslovima saobracaja gde ima ucesnika koji voze 80/90 svako ko vozi preko 140/150 km/h je opasan po bezbednost. I to nije samo pitanje fizike nego i mentalnih i neuroloskih sposobnosti vozaca.

To sto si se ti "unervozio" za 15 min spore voznje je nesto drugo. Ako ti je za utehu policija u Engleskoj nikada ali nikada nije kaznila nekog ko vozi sporo ilii vozi srednjom trakom na autoputu. Iz nekoliko razloga - to su uglavnom losiji ili neiskusni vozaci i ako se nateraju za voze brze bice (jos) vise nezgoda; usporavaju saobracaj pa retko ko u spicevima vozi vise od 140km/h; kultura da se dzentlmenski ispostuju slabiji.

Milan

pre 5 godina

Doduše znaju čemu služi "blicanje" ali pojma nemaju čemu služi leva a čemu desna traka i osećaju se jako moćno i dobro kada naprave kolonu nervoznih vozača iza sebe. Zato i ginu, a u nemačkoj voze slobodno opušteno i bezbedno.
Nije to razlog zašto se ljudi sele u nemačku ali jeste princip da se tamo nešto radi zbog suštine a ovde zbog forme.
Jedini razlog ove gluposti je pljačka državnog novca, i to bezočna.
(Milan, 16. novembar 2018 18:09)

Kada si poslednji put na autoputu usporio da bi pustio nekog ko /iz bilo kog razloga/ sporije vozi pretekne npr. kamion ?
(no comment, 16. novembar 2018 21:44)

juce kada sam se vracao iz beograda. Zadovoljan? Propustim svaki put kada taj isti na vreme da zmigavac i signalizira sta zeli. Posle svakog preticanja se vratim desno i propustim brzeg od sebe.
Ljudi koji voze malo brze nisu u vecem procentu ni manijaci ni ludaci u odnosu na one koji voze sporije. Pre nekoliko nedelja jedan spori manijak koji vozi 80km/h paralelno sa kamionom me jedrzao 15 minuta iza, uspeo sam da ga prodjem na naplatnoj kod pazove jer imam ENP. Naravno policija je stajala kod naplatne, mislis li da im je palo na pamet da kazne manijaka koji je napravio ogromnu kolonu i guzvu na naplati ili da su cekali nekog ko vozi 131km/h? Sta mislis ko je opasniji po bezbednost?

tishma

pre 5 godina

@Abrakadabraietoekonomskogzmaja™ 
Ako obilazis nekog sa 20km/h razlike u brzini i ides 130km/h (a ovaj sto ga obilazis 110km/h) i ako ti treba 10s da ga obidjes za to vreme neko ko vozi 200km/h smanji rastojanje izmedju njega i tebe za 200m. 
A tebi bi prijatelju ako nisi u stanju da vidis nekog 200m iza sebe u retrovizoru pod hitno trebalo oduzeti dozvolu jer imas problem sa vidom.
(Milojko, 17. novembar 2018 01:14)
Matematika kaže da ko ide oko 200km/h pređe u sekundi skoro 60m. Znači pomenutih 200m pređe za 3-4sec. Taman na pola preticanja ili dok počneš preticanje.
Ako je ograničenje 130 jednostavno ne može da dođe do incidenta jer je za tu brzinu daleko i 100m rastojanja, a 200m je predaleko.
Onaj koji krši pravila treba da se prilagođava.

Milan

pre 5 godina

Vozio sam mnogo kilometara po Nemackoj, Austriji, Danskoj, Madjarskoj, Italiji,Rumuniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Grckoj,Belgiji Holandiji. Ni u jednoj drzavi nikad nisam platio kaznu.
U Srbiji sam za 25 godina staza platio 4-5 puta kaznu, i jos 4-5 puta odbio da platim ili dobio sud zbog debilnih pokusaja da se naplati nesto sto nije prekrsaj.
U Bosni sam placao i po tri puta na dan. kad god krecem tamo spremim sitnih evra za gospodu saobracajce. U svim zemljama vozim jednako, samo uslovi i interpretacija pravila nisu isti. Srbija umesto prema EU ubrzano krece prema BiH sto se tice saobracaja.

GuA

pre 5 godina

Кад кажем да је мрежа брзих, равних и безбедних путева одраз јаке и развијене економије и да би било дивно кад би и Србија то имала (као што има Немачка итд) онда сам само изрекао једну обичну и једноставну истину, отприлике као да сам рекао 1+1=2.
(тражили сте уживајте, 16. novembar 2018 22:16)

A jesu li ti rekli i da se kuca ne gradi od krova ? Da je Sbija ekonoski jaka imala bi para za bolje puteve, mada bi opet bilo ogranicenja na tim istim putevima. Opet Srbija nikada nece biti Nemacka ako nista drugo ono zbog populacije, bolje uzmi za primer neku manju drzavu EU.

Do tada treba smanjiti veoma visok procenat bahatih, nekulturnih i neobrazovanih a bilo kojoj drzavi je najlakse da to odradi kroz kazne. Mozda bi bio dobar i engleski sistem obaveznih kurseva za one koje prekorace brzinu do 20%.

Za jedno si u pravu, mnogo je vise nezgoda u gradskim sredinama. Ali su i brzine manje pa ako u nezgodi nema pesaka steta je uglavnom samo materijana.

Georgije ubiva azdahu

pre 5 godina

@ (EU Citizen, 17. novembar 2018 11:55)

Zanima me kako vozite autoputevima EU van Nemacke ? Ili na Nemackim gde je ogranicenje 120 ?

EU Citizen

pre 5 godina

@Vlada
Pa ja svakih par nedelja vozim po Nemačkoj, pa mi stvarno treba neki balkanski provincijski lumen da me prosvetili o nemačkim autoputevima. A što se ne bi vozilo i dvesta, ako uslovi dozovoljavaju to nije nikakav problem? Zato što se sivim miševima to ne sviđa? :))
@vozac
A koji su to još učesnici saobraćaja na autoputevima, genije? :)) I kakve veze ima učestvovanje u saobraćaju s činjenicom da se najviše maltretiraja upravo kategorija stanovništva koja izdržava ceo taj populistički cirkus? I ako se vama ne vozi preko 130, s kojim pravom biste drugima da to zabranite, u tome je lepota autoputa, vi i slični samo treba da se držite desne trake, i da dobro prekontrolišete retrovizor kad hoćete da pretičete. Ali ne, zavidni glodar bi rađe da zabrani, jer zašto da neko vozi brže od njega, da možete zabranili biste i svaki bolji auto od "Moskviča" :))

каурин

pre 5 godina

Немам ништа против. Треба кажњавати.
Објасните ми само КАКО кажњавате стране возаче (који су практично стално у прекршају), али ме заобиђите причом да их на наплатној чека полицајац...

Tartaruga

pre 5 godina

Drugo, da li ce kamere snimati idiote koji po autoputu nocu voze sa upaljenim dugim svetlima iako je to zakonom zabranjeno i cak je jedno od najcescih pitanja na testovima? I da li ce to biti kaznjavano?
(Bata Sale, 16. novembar 2018 12:26)

Prvo pitanje i mene kopka. I meni se hiljadu puta desilo da krenu da ubrzavaju dok ih prestižem konstantnom brzinom. Ali ne samo ovde, i u okolnim zemljama je potpuno isto.

Što se tiče drugog pitanja, zaista je diskutabilno koje si ti testove polagao. Iz ZOBS-a (clan 77, stav 2):

"Noću, na motornom vozilu za vreme vožnje u saobraćaju na putu, moraju da budu uključena duga svetla."

To ne menja činjenicu da svetla moraju da se gase prilikom mimoilaženja, ali ni drugu da postoji gomila samo-izmišljenih pravila kod (uglavnom) obrazovanih ljudi kod nas.

Inače, kao što je neko rekao, bankina između pravaca na auto-putu treba da bude postavljena tako da ne onemogući zaslepljivanje, a to važi na 0.01% dužine auto-puteva u Srbiji.

marko

pre 5 godina

Ne lupaj, molim te. Cesto sam u Nemackoj. Gde ima ogranicenja voze po ogranicenju, gde nema, pun gas...po A3, teraju kao ludi...jak je tempo voznje, i ako neces da vozis 150-200, sklanjaj se, ima ko hoce...
(Mile Utrecht, 17. novembar 2018 07:51)

Управо тако. Возих тамо 180 кад прилеће ауто иза мене, па мало па други, па трећи, ко зна колико њих ме пређе на мојих 180. При томе посебно волим ово идеализовање како Немац ово оно, а на путу свих могућих нација осим Немаца, који су оно баш баш велики поштоваоци свих могућих забрана. При томе једва и да сретнеш у Немачкој неку патролу полиције, тако да не знам и ко би те зауставио. Зна се где су камере и где су ограничењаи и где су строги. Казне јесу папрене, а има о горих од њихових казни. А да се вратим на нашу тужну причу, нигде на свету нема покривених аутопутева камерама, а ови наши користе сваку прилику за намештен тендерчић, а после тога следи страначко и рођачко запошљавање јер ваља неко и да седи поред тих монитора. Наравно глуп је онај ко верује да се неће возити по 200 на сат, возиће и даље привилеговани, а ове камере ће имати функцију утеривања страха плебсу, што је и намера, јер треба да се склонимо са пута да не ометамо велике баје у њиховим великим путовањима између Београда и зова родног краја.

no comment

pre 5 godina

Znaci svi mi trba da placamo popravke auto puteva da bi bahati mogli da sibaju 200 posto poseduju auto koji toliko moze da ide ?
(no comment, 16. novembar 2018 11:26) # Link

Ne mi. PUTEVI SRBIJE treba da placaju popravke autoputeva da bi bahati mogli da sibaju 200...
To je sustina, srbine. Kada to shvatimo, mozda i ne budemo prelazili 130. a mozda nam i svane.
Ne verujem da kapiras, ali eto, morao sam da ti kazem :)
(Mickey, 16. novembar 2018 23:47)

Super, sve si mi objasnio. Samo mi jos kazi gde je to magicno drvo gde Putevi Srbije naberu para za odrzavanje puteva ?

hmhm

pre 5 godina

Merenje brzine na odredjenoj deonici je moguće i primenjuje se u mnogo država. Pre nego sto krene merenje budete upozoreni znakom da za naprimer 1 km pocinje merenje na deonici od 10 kilometra i jasno su označene kamere koje vas snime na “ulasku” u deonicu i i “izlasku” iz iste. Kazna stiže na kucnu adresu onoga na koga je registrovan auto. Jedan malecni problem je taj sto nas zakon o saobraćaju ne poznaje merenje prosečne brzine na deonici pa očekujem da će i to zakonski uskladiti ili će prosto kazne da im padaju na sudu.

Halo Bing...

pre 5 godina

@Abrakadabraietoekonomskogzmaja™
Ako obilazis nekog sa 20km/h razlike u brzini i ides 130km/h (a ovaj sto ga obilazis 110km/h) i ako ti treba 10s da ga obidjes za to vreme neko ko vozi 200km/h smanji rastojanje izmedju njega i tebe za 200m.
A tebi bi prijatelju ako nisi u stanju da vidis nekog 200m iza sebe u retrovizoru pod hitno trebalo oduzeti dozvolu jer imas problem sa vidom.
(Milojko, 17. novembar 2018 01:14
Dobra ti je matematika, ali ovaj input 200km/h !? O čemu ti pričaš,kakvo crno 200 na sat,samo nam još fale ganovi pa kroz prozor prangijanje. Poštujem to što ponegde u Nemačkoj može bez ograničenja,ali SVUDA u ostatku Evrope možda i sveta postoji ograničenje pa i kod nas.
O načinu kontrole možemo polemisati,meni lično ovo miriše da će se pojedinci dobro omastiti.

sturmmann

pre 5 godina

1)Na par stotina metara od stožera tzv. saobraćajne policije u Nišu imate SKORO SVAKODNEVNO divljanje na asfaltu, bilo motociklom, bilo automobilom.
2)Ovo svi znaju.
3)Ovo može da potvrdi i čimbeništvo tog stožera.
4)Kakve su reakcije na to DIVLJAŠTVO? NEMA IH? IMA IH ALI SU NEVIDLJIVE?

neko ko zna

pre 5 godina

@j

Šta da se ukapira??? Po tebi bahato ponašanje je u redu. Pa dokle god ima onih koji ne poštuju pravila i treba po džepu. Svuda se kaznama puni budžet. Pljunes na ulici, kazna. Bacis pikavac, kazna.Predjes ulicu gde ne treba, kazna. Zvrljas fasade, kazna....

Reziel

pre 5 godina

Dve stvari mi ne idu u lobanju. Dizel je 170, benzin 155, realno skupo. Svi voze i to bi da šibaju preko 130 ako je moguće. Osim toga, kaže istraživanje prosečna starost vozila u SRB oko 12 godina... I svi, ali svi misle da je 130 malo. A kuknjava kako para nema i kako je sve skupo. Aman ljudi, evo priznaću, kako koji mesec, al ono kad zagusti, pa ja spustim na 100 da smanjim potrošnju (idem autoputem na posao i nazad, ukupno 70km). 130-150 cepam kad znam da stiže bonus neki ili nešto... Pritom kao imam OK parice, idemo na more,planinu nabodem i neki vikend van grada... Dajte ljudi da i ja radim to što vi radite...

Uvek biraš glupe i korumpirane

pre 5 godina

A čime je Drobnjak zadužio Vučića da ga i pored svih njegovih afera i brljotina i dalje drži na visokom položaju, valjda ćemo jednog (dalekog) dana saznati...
(Don Giovanni, 16. novembar 2018 17:27)


Pa upravo zbog toga ga ne dira. Ima ih sve u fioci. Ne postoji niko u vlasti ni pri vlasti da nije u fioci. Zato su poslušni i dobri za oblikovanje kao testo.

prosjecni_seljak

pre 5 godina

Sto bi uopste neko sa normalnim autom vozio brze od 130. Vecina automobila sa 5 brzina vristi na 130kmh pri 3500 i vise obrtaja. I u austriji je dobar zivot dobra kola ali je ogranicenje 140. Kod nas vlada opsta ne kultura u saobracaju a pored toga autoputevi su nam skrnavi i sa samo dve trake sto znaci da desnom neki kamioni idu 80 a neki 90 i levom trakom se obilaze i dosta cesto blokiraju prolaz automobilima. Po meni autoputevi u srb bi morali da imaju 3 trake. Desna samo za kamione koji voze svi 90 i nema preticanja, srednja za autobuse i sporije automobile sa ogranicenjem 120 i levu brzu traku sa ogranicenjem 150. Pojdrav.

g3

pre 5 godina

Gdje vi vidite te što voze 200kmh na autoputu po SRB? Ili ja ne vozim istim autoputem kao vi? Vozim uglavnom 130 tempomat, obiđe me neko tu i tamo, ali možda ide do 150 u tom momentu.

autošovinista

pre 5 godina

Koliko ja vidim, ovde je uglavnom okršaj izmedju bahatih (ala sns) koji se kriju iza pljačke naroda i normalnih koji ponekad budu naguženi od strane bahatih. Šta ćete, takav smo narod.

Savo

pre 5 godina

Ma dajte samo cifru za sve te nabavke kamera i da li idu preko win wina i emmi firmi? (Bata Andrej)
Posrednik i prvi reket Srbije
( Novače izvini, tvoj tenis je pošten)

j

pre 5 godina

Kad će ovaj narod više ukapirati da je ovima jedino stalo do para i ostanka na vlasti što duže. Boli njih uvo i za ovu državu i za nas i za bezbednost i za bilo šta. Prodali bi i rođenu majku. To je sloj ljudi koji nema obraza, morala, časti..
kakav smo narod, bolje ni ne zaslužujemo

Mile Utrecht

pre 5 godina

Još u utorak sam se vozio po Nemačkoj, pređoh koju stotinu km.Ograničenje 70 - nemci voze 7O.Ograničenje 130 - nemci voze 130.Na deonicama gde nema ograničenja opet voze 130.Svi problemi rešeni.A ovde meri u metar i udri debelo po ušima kad ne znamo da čitamo brojeve na saobraćajnim tablama. Neka nam, i treba!
(B, 16. novembar 2018 11:59)
Ne lupaj, molim te. Cesto sam u Nemackoj. Gde ima ogranicenja voze po ogranicenju, gde nema, pun gas...po A3, teraju kao ludi...jak je tempo voznje, i ako neces da vozis 150-200, sklanjaj se, ima ko hoce...

Milojko

pre 5 godina

@Abrakadabraietoekonomskogzmaja™
Ako obilazis nekog sa 20km/h razlike u brzini i ides 130km/h (a ovaj sto ga obilazis 110km/h) i ako ti treba 10s da ga obidjes za to vreme neko ko vozi 200km/h smanji rastojanje izmedju njega i tebe za 200m.
A tebi bi prijatelju ako nisi u stanju da vidis nekog 200m iza sebe u retrovizoru pod hitno trebalo oduzeti dozvolu jer imas problem sa vidom.

Vlada

pre 5 godina

@EU Citzen

Da je ogranicenje 150 ti bi pitao sta fali sa 180, i dokle tako do 200, 300? Da si pametan kao sto se predstavljas znao bi da u nemackoj samo na jednom malom delu autoputeva nema ogranicenja.

maksimilijan

pre 5 godina

Evo iskreno, dodjem iz Eu u srbiju i vozim oko 130km/h na auto putu. Auto mi je 11 godina star i nije mozda za brzu voznju. Nacepim ga i 150 kada treba ali uglavnom do 130 i tempomat.
Skoro sam prolazio kroz Srbiju sluzbenim autom. Dve godine star pasat, stabilan,... ma zmaj. Da se ne lazemo, noc je bila, od BG-a do Nisa sam vozio 150-180. Ide i ne oseca, nigde zive duse. Svracao sam na pumpu da popijem kafu i zapalim cigaru zbog prosecne brzine. E sada, kao iskusan vozac, ne mogu da kazem da treba voziti 180-200 tokom dana kada je vise ljudi u saobracaju. Isto tako, ne mogu da kazem da je voznja od 130km na sat normalno ogranicenje. Najmanje ljudi strada na auto putu zbog brzine. Ok kada je magla, treba usporiti. Problem su ljudi koji se uspavaju, mnogo je takva situacija opasna...
Na kraju, mnogo se vise gine na obicnim, magistralnim, putevima. Preticanja, pune linije, bahacenje...
Mislim da auto put ne treba toliko ogranicavati ali je razlog sto tuda prolaze stranci i gastarbajteri, tu moze da se drpaju pare a to je jedini razlog, da se ne lazemo ;)

vozac

pre 5 godina

@EU Citizen

Nemacka je jedina zemlja na svetu gde ne postoji okvirno ogranicenje brzine na autoputevima, ali na vise od polovine deonica ogranicenje postoji putem znakova. Radi se o specificnom slucaju, apsolutno sve ostale zemlje na planeti imaju ogranicenje brzine i ti si dosao do zakljucka da je citava planeta luda ??? Da ne pricamo da je smesno i uporedjivati puteve i prosecnu svest vozaca u Nemackoj i Srbiji. Sto tice pomenutog poreza, ucesnici saobracaja nisu samo vozaci, a jos manje vozaci koji bi da voze takvim brzinama. Ako si jos uvek ubedjen, nije nikakav problem ukloniti ogranicenje brzine, dovoljno je da osnujes partiju i pobedis na izborima :)

jova

pre 5 godina

@Bata Sale

Sa tvoje tacke gledista ti si duzan da postujes pravila nezavisno od toga da li ih drugi ucesnik u saobracaju postuje ili ne, osim ako se ne radi o neposrednoj opasnosti. Zamisli sta bi bilo kada bi svako izigravao policajca.

Legend

pre 5 godina

@Pa ti onda češće gledaj u retrovizor,zato što automobil ne može samo da ti se "stvori" iza tebe pa makar išao i kao svemirska raketa.
Legend

Molim te, nauči me!
Koliko traje preticanje jednog automobila kojima je razlika u brzini do 20km/h?- i do deset sekundi. Za tih deset sekundi neko ko ide 200km/h vrlo brzo smanji rastojanje između sebe i automobila ispred sebe. Da ide sporije SIGURNO se ne bi stvarala takva situacija, nego, ti si verovatno jedan od "savesnijih"vozača čim braniš nasilničku vožnju?
PS Brini ti za svoje retrovizore, nemoj za moje...
(Abrakadabraietoekonomskogzmaja™, 16. novembar 2018 17:18)

Druže ne pametuj molim te,imao sam udes jer me je stigao auto od pozadi koji je išao 210kmph i video sam ga u roku od 30 sec do 1 min pre nego što me je udario,nemojte glumiti ludilo ovde,znači auto se vidi daleko u napred pre nego što te stigne,to što vi tražite opravdanja u svemu jer niste u stanju da odradite svoj deo posla u vožnji to je druga priča.Znači da se raspravljam sa ljudima na forumu nemam nameru,imam iskustva više od dečice ovde koja vozi auto 5 meseci.

Dex

pre 5 godina

Bice u aprilu? A kad ce konkurs, tender, eventualno ponavljanje tendera u slucaju neuspeha?? Dakle, korupcija. Niko nece ni pisnuti, kao ni za sve ostale "projekte" u ovoj raspaloj drzavi.

Mickey

pre 5 godina

ljudi koji voze 200...ne voze se jugom vec kolima koja su napravljena za te brzine....ali ista nisu napravljena za rupe i puteve kakvi su kod nas.
(sklek, 16. novembar 2018 10:59)

Znaci svi mi trba da placamo popravke auto puteva da bi bahati mogli da sibaju 200 posto poseduju auto koji toliko moze da ide ?
(no comment, 16. novembar 2018 11:26) # Link

Ne mi. PUTEVI SRBIJE treba da placaju popravke autoputeva da bi bahati mogli da sibaju 200...
To je sustina, srbine. Kada to shvatimo, mozda i ne budemo prelazili 130. a mozda nam i svane.
Ne verujem da kapiras, ali eto, morao sam da ti kazem :)

тражили сте уживајте

pre 5 godina

Ne tupi ga. Svuda u svetu postoje ograničenja pa svuda ljudi stignu gde su krenuli...(.|., 16. novembar 2018 18:51)

хмм...не знам што бих рекао, мало сам затечен, нисам очекивао одговор на нешто што је очигледно. Кад сам био мали па кад би ми неко од старијих објашњавао нешто што је јасно и једноставно, а ја на то одговорио неким глупим коментаром, онда би од тог старијег обавезно уследило оно чувено "ја те крстим, а ти прдиш?!". Е, сад, не могу ја то теби исто тако рећи јер нема смисла, одрасли смо људи, али ме ипак цела ова мала расправа подсећа управо на те веселе доскочице из детињства. Кад кажем да је мрежа брзих, равних и безбедних путева одраз јаке и развијене економије и да би било дивно кад би и Србија то имала (као што има Немачка итд) онда сам само изрекао једну обичну и једноставну истину, отприлике као да сам рекао 1+1=2. Међутим, с обзиром да тебе то секира и буни, ја не знам шта да ти кажем... Можда да пробаш да се одселиш негде? У неку авганистанску или пакистанску пустош где нема путева, само брда и козе? Можда би тамо нашао своју срећу и мир? Талибани би били проблем у почетку, али с обзиром на твоје ставове сигуран сам да бисте брзо нашли заједнички језик. Ето , не знам...Размисли. Поздрав и срећно!

B

pre 5 godina

@milojko

Kako god ti kažeš. Celle - Hannover ima ograničenje 100 i 130 (ili 120), tako da jesam vozio. Poenta svakako nije u tome koja je brzina (lako je moguće da sam pogrešio u cifi) već da je se ljudi pridržavaju. Samo je jedan Porše 911 prešao neku veću brzinu, ostali nisu jurcali.

veteran

pre 5 godina

Niko nije napisao koliko ce ovo izivljavanje da NAS kosta i koliko ce gospoda iz vlade i u ovo da se ugrade? Mi Srbi smo zivotinje i pustamo da nas ovi iz vlasfi ponizavaju gurajuci nam obe ruke u dzepove konstantno ! Cutimo i trpimo! Dokle vise?

B

pre 5 godina

@Gross

Ma kako ti kažeš. Ti si drugi koji to pominje i ja zaista nemam potrebu da se dokazujem. Put je lep iako sam i lično očekivao bržu vožnju nije je bilo. Takva tura.

EU Citizen

pre 5 godina

Šta je "bahato" kada čovek na prsznom auto putu vozi sa normalnim autom 150? To e samo razumno korišćenje mogućnosti automobila i kvaliteta pćta, a bahat je samo zakomodavac i lažni "eksperti" koji ga savetuju. Šta je problem Nemačkoj da nema ogrsničenja brzine na autoputevima? Opet neki teror vozača za njihove rođene psre, jer baš vozači plaćaju većinu poreza u ovoj državi. Dosta više.

igi

pre 5 godina

Ovakva kontrola se i uvodi zbog sizoferenih ljudi koji ne postuju propise, zakonom bi uveo blokadu na 130 za sva vozila registrovana u Srbiji., a za ne postovanje propisa zatvorsku kaznu. Ovo sto u saobracaju rade pojedini neizivljeni ljudi je na granici sa zdravim razumom prvo ugrozavaju druge ucesnike u saobracaju pa onda saputniike i sebe, zasto? da bi stigli negde 10 minuta ranije, da bi pricali da stignu od BG do NS za 15 minuta...... prvo dobre batine pa onda zatvor i oduzimanje dozvile za sva vremena.

no comment

pre 5 godina

Doduše znaju čemu služi "blicanje" ali pojma nemaju čemu služi leva a čemu desna traka i osećaju se jako moćno i dobro kada naprave kolonu nervoznih vozača iza sebe. Zato i ginu, a u nemačkoj voze slobodno opušteno i bezbedno.
Nije to razlog zašto se ljudi sele u nemačku ali jeste princip da se tamo nešto radi zbog suštine a ovde zbog forme.
Jedini razlog ove gluposti je pljačka državnog novca, i to bezočna.
(Milan, 16. novembar 2018 18:09)

Kada si poslednji put na autoputu usporio da bi pustio nekog ko /iz bilo kog razloga/ sporije vozi pretekne npr. kamion ?

Ahtung

pre 5 godina

Nema šanse da se napravi sistem, koji će da očitava tablice pri većoj brzini i računa brzinu kretanja na svakih 15 km. Na ulasku, sa TAG-om, moraš ići manje od 30 km/h, a to nije bez razloga. Vinjeta se može čitati i do 60 km/h. Sve preko toga nije celishodno, jer bi sistem bio preskup, ali šta je to za fontanu na Slaviji.

Pobrkani lončići

pre 5 godina

Da li će onda saobraćajna policija da naplaćuje putarinu i održava autoput?

PS: A šta će biti sa vozačima koji voze preko 250? Da li je Drobnjaka neko terao da navede tehničke karatkteristike kamera koje snimaju brzinu? Stari radari (na tronošcu) snimali su brzinu do 180, ali se niko iz MUP-a nije javno "hvalio" njihovim tehničkim karatkeristikama.

.|.

pre 5 godina

(тражили сте уживајте, 16. novembar 2018 )

Ne tupi ga.

Svuda u svetu postoje ograničenja pa svuda ljudi stignu gde su krenuli.

Zašto srbende u Grčkoj kad idu na more voze po ograničenju i ne divljaju?

Zato što su kazne astronomske i nema da daš policajcu 20€ pa da te pusti nego ostaješ bez dozvole pa se češi onda.

Samo vi srbi hoćete da vozite mimo zakona i bez ograničenja.

Treba kazne da budu minimum 1000€ za nevezivanje pojasa samo a za sve ostalo po par hiljada € i više pa da vidiš kako može da postoji saobraćajna kultura

lol

pre 5 godina

Da li to znaci ako vozim preko 250km/h i pravim pauzu na pumpi da necu dobiti kaznu?
(srbenda, 16. novembar 2018 10:57)
Ne smes samo da usporis ispod 250 prilikom prilaska pumpi ukoliko su kamere ispred pumpe, znaci mora da se gadjaju pumpe koje su udaljene od kamere barem 300 400 meteara

da da

pre 5 godina

@stole haringa
Znaci ako nas ubije bmw, porse ili audi nema veze, ljudi imali para za takav auto i nema smisla da ne idu 200kv?
Ljudi, pridrzavajte se propisa i ovi nece da vam otimaju pare a ni taj budzet nece da se punu.

Milan

pre 5 godina

@no comment
Doduše znaju čemu služi "blicanje" ali pojma nemaju čemu služi leva a čemu desna traka i osećaju se jako moćno i dobro kada naprave kolonu nervoznih vozača iza sebe. Zato i ginu, a u nemačkoj voze slobodno opušteno i bezbedno.
Nije to razlog zašto se ljudi sele u nemačku ali jeste princip da se tamo nešto radi zbog suštine a ovde zbog forme.
Jedini razlog ove gluposti je pljačka državnog novca, i to bezočna.

Nikola

pre 5 godina

Omalilo nabavki, pa nema gde da se marne dovoljno love.
Ko ne zna za merenje (iz inostranstva ili neinformisan), svejedno je gde ce da ga snime, na pola ap ili izmrdju dve rampe. Platice jednu kaznu, a ne 56.
Ko negde zuri, svakako mu treba 2 sata iz BG do Nisa i ne moze brze bez kazne koliko god da zuri.
Ko zeli da isproba auto i malo divlja, a da ga ne kazne, ti i dalje moze da uradi na 5-10 km posle kamere i da uspori na prosek.
Onih koji voze brze pa sede na pumpi ima procentualno najmanje i zbog njih uvoditi takav sistem je apsolutno neisplativo. Bolje bi bilo da se ulozi u signalizaciju za vremenske uslove i upozorenja, da se spasi neki zivot. Ah, da, to pravi firma sa kojom ne mogu da se podele pare od nabavke.

mozaks

pre 5 godina

sve je to.u redu.licno.kao.vozac podrzavam,ali je.mozda hos veci problem sama policija koja max krsi propise gde god moze.od pojasa,preko.cigarete u sluzbenom.autu,prelaska.kroz crveno,ne postovanja prvenstva prolaza cak i pod rotacijom,pa do ugrozavanja pesaka..
resite problem u svojim redovima..bice i vozaci reseni..

rani

pre 5 godina

Čitam ove komentare i ne verujem! Pa gde na svetu postoji saobraćaj, a da nema pravila? Svuda, u svakoj zemlji postoji ograničenje brzine, pa i u Nemačkoj, osim na nekim delovima auto bana, ali mi takav put nemamo! Kako vam ograničenja i kamere ne smetaju u Švajcarskoj, Francuskoj, Belgiji i drugim zemljama na koje se većina loži? To je tamo uredu, a kad se ovde uradi isto, onda je to Srbistan, lov na sirotinju itd.! Pa sirotinja ne vozi brže od 130km, jer nema čime, a i ako ide, onda je taj i sirot i lud, ako sa nekom kantom ide brže od toga! Ja imam nov automobil i može da ide 200 i brže, ali vozim koliko moram, i raduje me sve što će da uspori one gastarbajtere preko leta!

Don Giovanni

pre 5 godina

Jel to onaj gospodin koji je posle pogibije zene na neosvetljenoj naplatnoj rampi u izgradnji rekao da bi i slepac video rampu?
(Vozac, 16. novembar 2018 12:39)

Da, to je tačno taj gospodin, kao što je istovremeno i gospodin protiv koga je zajedno s bivšim DS ministrom Dulićem u toku sudski proces zbog korupcije i zloupotrebe službenog položaja.

I gle čuda neviđenog, proces se razvlači, ako ne grešim, već nekih 5-6 godina i ni Đekna mu ne vidi kraj. Biće da je zato što imaju zanimljiv ali izgleda nerešiv problem kvadrature kruga: kako osuditi samo žutog Dulića za pljačku i zloupotrebu, a da njegovom saučesniku SNS Drobnjaku ne fali dlaka s glave?

Biće da je ili toliko zaglibljen, da je prosto nemoguće sve svaliti na Dulića, ili Dulić (zasad) nije dobio toliko dobru ponudu da bi postao "kooperativan" i sve primio na sebe. Verovatno zato ceo proces godinama tapka u mestu i nema napretka.

A čime je Drobnjak zadužio Vučića da ga i pored svih njegovih afera i brljotina i dalje drži na visokom položaju, valjda ćemo jednog (dalekog) dana saznati...

no comment

pre 5 godina

To sto neko poseduje auto koji moze da ide 200 nikako ne garantuje da je bahat. Nemojte leciti sopstvene neuspehe i frustracije zabranama svega i svacega i to za svakoga... Po tome ispada da u Nemackoj zive samo bahati?
(Aleksandar, 16. novembar 2018 12:08)

Ako neko poseduje auto koji moze da ide 200 i ide 200 JESTE BAHAT.

Sto se Nemacke tice ako je maksimalna brzina jedina razlika izmedju Srbije i Nemacke ja sam - za. Ali bojim se da nije, Srbi jos nisu naucili cemu sluzi pokazivac pravca. Doduse znaju cemu sluzi "blicanje".

Gross

pre 5 godina

@B alo, ne lazi. Nisi ti u zivotu izasao iz svog dvorišta. Kakava crna Nemacka i 130kmh. Voze ljudi kako voze, neko 110 neko 270 i sve funkcionise. Pismen narod, a ne kao mi.

stiropor

pre 5 godina

Zašto se ne postavlja od Subotice do Beograda? Zato što je na ovoj deonici montirana tzv. pasivna kontrola saobraćaja. Put je tako loš da ne možeš brate ni 120km/h na voziš normalno.

Abrakadabraietoekonomskogzmaja™

pre 5 godina

@Pa ti onda češće gledaj u retrovizor,zato što automobil ne može samo da ti se "stvori" iza tebe pa makar išao i kao svemirska raketa.
Legend

Molim te, nauči me!
Koliko traje preticanje jednog automobila kojima je razlika u brzini do 20km/h?- i do deset sekundi. Za tih deset sekundi neko ko ide 200km/h vrlo brzo smanji rastojanje između sebe i automobila ispred sebe. Da ide sporije SIGURNO se ne bi stvarala takva situacija, nego, ti si verovatno jedan od "savesnijih"vozača čim braniš nasilničku vožnju?
PS Brini ti za svoje retrovizore, nemoj za moje...

dale

pre 5 godina

Podržavam sve što ima za cilj bezbednost i očuvanje naših života (i života naših najbližih i uopšte svih) od nas samih. Ako smo mi vec toliko bahati i ne znamo sami da treba da se pridržavamo svih saobracajnih propisa, onda neka nadležni postave apsulutno sve što smisle i neka udare po dzepu sve više..

Stanoje

pre 5 godina

Meni svejedno ima li ili nema kamera, uvek vozim oko 128 na sat. Ja bih iskreno uveo rigorozno kažnjavanje kamiona, kombija i ostalih dostavnih vozila, koji bi trebalo da imaju max brzinu 80/100kmph a često dok ja vozim svojih 128 pored mene protutnji neki kombi 140-150 na sat. A tek ono kad kamion sa prikolicom obilazi drugi kamion sa prikolicom brzinom od 1 do 5kmph većom, pa svi moramo da naglo kocimo sa 128 na 80, e to je već za zatvor (ili ludnicu).

Stole Haringa

pre 5 godina

Cemu onda BMW,Porse,Audi...?
Da je 130km/h normalna brzina putovanja pravili bi motore od po 35kw koji ne mogu nikako da razviju 300km/h.Ne kažem da treba voziti toliko ali mi smo majstori da izkomplikujemo sve!
Kod nas je muka proći tehnički,polagati vozački,voziti brže od 130...mi sami štelujemo zakone EU kako
nama odgovara i kada nam odgovara.

dzox

pre 5 godina

Bahatost je 140 izmedju naseljenih mesta, preticanje u nepreglednim krivinama, nepostovanje stop znaka i prvenstva prolaza uopste. 140 ili 150 na auto putu nije bahatost. Bahata je jedino vlast sto ovakve mere odredjuje. Pa ovce u oboru imaju vecu slobodu kretanja i nisu toliko kaznjavane koliko glupi stanovnici ove jadne zemlje.

Mile jr

pre 5 godina

Čisto iživljavanje
Voziš na autoputu 20km/h preko ograničenja i odmah si državni neprijtelj
Naravno sembu situacijama kada se radi o državnim vozilima. Oni mogu i starim putem kriz Grdelucu 150 kmh i šta sve ne
Ajd stručnjaci prebacite te kamere na put Užice-Zlatibor, možda i spasite neke živote
Ovako je kao što rekoh čisto iživljavanje

Neznam puno ali dovoljno

pre 5 godina

Merenje mora postojati uakon mora ali bas da se drze striktno to ne ide recimo
Veliki auti na spram yugo su bolji sigurnji sa150 nego ovaj sa 130 km na cas e sad zato mislim da autoput 150 pustite to pa nije u normalnim uvjetima greh 150 ili 130 po meni je isti k
A camere ce da kazne i 131 sto narvno nije normalno
U Hrvatskoj recimo 150 km te ulove smanji za 10% ispade 135 je na granici jer postaji plus minus i ako platis minimalno ili nista jer si mane od 10 % nakon tolerancije

тражили сте уживајте

pre 5 godina

пардон, има више до Дивчибара од 90км (око 115), али то не мења моју поенту.

TNT

pre 5 godina

@cobo - ti i tebi slični ste najveća opasnost u saobraćaju. I dok se ti tako "nadmudruješ" sa sličnima koji idu brže od tebe, sporije od tebe ili istom brzinom kao i ti, šta ako se sudarite? Baš me briga što ćete vi da poginete, povredite se ili imate veliku materijalnu štetu, ali treba ja da naletim na vas, sa svojom decom u kolima, koji nizašta nismo krivi jer ja vozim normalno, a zbog vas treba i mi da se sudarimo i šta onda?!? LEVOM TRAKOM SE VOZI NA AUTO-PUTU - nemaš šta da tražiš u istoj ni sa 50, 100, 130 ili 200 na sat UKOLIKO NE PRETIČEŠ! PROČITAJ ZAKON I SLUŠAJ ZDRAV RAZUM!!! Tebi i takvima OBAVEZNO doživotno oduzimanje dozvole! Ako ti treba poligon za odmeravanje snage sa nekim upiši se na boks, karate i slično - to se NE RADI u saobraćaju, posebno NE NA AUTO PUTU!

Брко

pre 5 godina

Ко још овде верује да је држави стало до сигурности на ауто-путу?! Заправо аутопутеви су далеко безбеднији у поређењу са оним што зовемо магистрала. А пошто аутопутеви "гутају" највише возила одатле и идеја да се баш ту љуште паре. Многи не знају да је деоница новог ауто-пута Прељина - Љиг ограничена на 100 и 80 км/ч, бар 2/3 је под тим ограничењем. А сасвим безбедно може да се вози брже. Смишљена је то игра другари, маните се дискусије о безбедности.

тражили сте уживајте

pre 5 godina

Nego treba da se juri 100 na sat? Šta?
Jesi li ti nekad čitao zakon o saobraćaju i koje su brzine propisane?
(.|., 16. novembar)

човече...па омашио си поенту тотално. Какве везе има шта закон каже кад тај закон пишу ови који су овакву земљу и направили. Проблем је у неразвијености и сиромаштву ове земље, у општој корупцији и непотизму, у лењости, немару и алавости јер да то није тако имао би фантастичне путеве по Србији и од тачке А до тачке Б би стизао за 4Х краће време, овако се клацкаш по Ибарској и милиш као да идеш запрегом, а ако хоћеш да претекнеш ризикујеш живот. Бољи путеви значе већу брзину, јачу и ефикаснију економију, већу зараду, бољи животни стандард итд. Узми овај пример: од Бгда до Дивчибара има 90км. Колико ти треба то да пређеш? Замисли да имаш такав пут којим би стизао до Дивчибара за пола сата, такав пут да нема ограничења. Можеш ли да замислиш како би експлодирао туризам, колико би се породица запослило, шта би се све саградило на тој планини? Сваки викенд тамо би било далеко више света него што га има сад, више би се трошило, више и производило итд. Брзи путеви = јака економија.

Sheriff

pre 5 godina

Sve puteve, a ne samo auto put treba pokriti kamerama. Ako neko divlja po gradu, to nije ništa manje opasno nego ako divlja na autoputu. Kamare su višestruko korisne, u smislu da ne samo što pomažu u sankcionisanju bahatih vozača, ne možete ih potplatiti, a mogu dosta pomoći kod rasvetljavanja krivičnih dela iz svih oblasti, a korisne su i kod komunalnog monitoringa npr. ako neko istovari šut na javnu površinu. Ja uvek kažem ko normalno živi i ko se normalno ponaša nema od čeka da stahuje i kamere mogu da budu na svakom ćošku, a ovima ostalim bi bolje bilo da se malo preispitaju pre nego što počnu da kritikuju. Sve ovo naravno ne umanjuje odgovornost nadležnih što je infrastrukuta u očajnom stanju, a o ekologiji da i ne govorim, jer je Srbija sigurno najprljavija zemlja u Evropi (barem ja prljaviju nisam video).

scorpio

pre 5 godina

aman, kradite , izimajte koliko hocete, samo ne izmisljajte kojekakve gluposti da opravdate... pa prvo ste pricali kako je to savrsen sistem gde ce patrolirati vozila i kontrolistai neposredno brzinu, na upozorenje o stajanju pred rampu ili pumpu... kao sa tablicama, upozoreni ste da ce sporna slova biti sporna, ali ubedjivali ste kako je to netacno, da su to nasa slova, kako niko od nas nema pojma ni o cemu ... sad menjaj djoko tablice, imamo sporna slova ,stari zakon ovo ono...

Burazer

pre 5 godina

(.|., 16. novembar 2018 12:36)
Izvini ti sto stavljas etikete, ali u cemu je problem sto covek govori o nekim generalnim problemima i navodi da nije zadovoljan uslugom/usluzenim(da putarina je placanje usluge koriscenja autoputa) a da su i on i drugi pritom u poslednje vreme meta sve vecih represivnih mera koje nisu opravdane a koje se uvede zarad "bezbednosti" istog a da pritom neke osnovne stvari vezane za bezbednost vec godinama predstavljaju neresivu enigmu sadasnjih i njihovih prethodnika (opste stanje puta, signalizacije, ograde). A druga stvar on skrece paznju na mogucnost (mada nerealno malu) da korisnici autoputa iskale svoj bes na aparaturi.
Sa druge strane, zar vam malo ne upada u oko da ovaj dugogodisnji V.D. vedri i oblaci ovim javnim preduzecem i nasim drumovima da se nista osnovno i bitno nije promenilo. I s'obzirom da je V.D. kad ce se dovesti "direktor"?

aka

pre 5 godina

.ljudi koji voze 200...ne voze se jugom vec kolima koja su napravljena za te brzine....ali ista nisu napravljena za rupe i puteve kakvi su kod nas.


@ Dok je ovakvih , nema krize za nas.

NR

pre 5 godina

Ovi sa blinkerima i ovima kao sto cu Drobnjak i ostali voze na tim deonicama preko 160 km/h. Gde li samo zure. Ili mora da se vidi da ljuti politicari lete zemljom da nam bude svima bolje jer oni samo rade. Debilna drzava i debilni zakoni. Dok god cutimo tako ce nam biti. Nase pare bacaju na gluposti i zavrsavaju svoje kombinacije..

Milojko

pre 5 godina

@B
Nisi ti Nemacku ni video, a kamoli vozio u istoj.
A Nemackoj apsolutno ne postoji ogranicenje od 130km/h. Na autobanu je 70% bez ogranicenja, na nekim delovima najcesce kod isključenja i uključenja je 120km/h, 100km/h je u tunelima, a 80 ili 60km/h je kad su radovi.

van teme

pre 5 godina

vozim autoputem skoro svaki dan, do posla, doduse za sabac. vozim 115km/h jer mi je to optimum potrosnja/cimanje/brzina stizanja. i pored toga ne obilaze me cesto. normalni ljudi voze vecinom tako, brzo voze iskljucivo : sluzbena kola, bila firmina ili drzavna, naravno turbo bogatasi i stranci. svi ostali ispod 120.

mix

pre 5 godina

Policija sluzi da bi kaznjavala sirotinju, posto policija saradjuje sa kriminalcima, bogatim i slavnim, nama jedino ostaje da bezimo u neku normalnu drzavu.

munja

pre 5 godina

Definitivno je brzina na autoputevim gorući problem u Srbiji.
Ne znam kako drugačije ovo da obrazložim. Izgleda da nam na autoputevim na svakih 10 minuta gine neki perač prozora.

Ja vozim manji auto i meni ovo generalno ne kači jer retko prelazim 130-140. Ali ne vidim zašto sputavati ljude koji voze 150-160. Preko toga je već doista divljanje. Pogotovo kad oni iz CH što voze u koloni 3-4-5 njih, naježim se kad projure pored mene.

Mnooogo veći problemi postoje sa saobraćajem kod nas pogotovo sa nekažnjavanjem. Policija propusti jedan deo bahatih pa onda sudije drugi deo i na kraju retko ko i završi sa kaznom.

Imam osećaj kao da smo prepušteni sami sebi. Idemo, guramo, živimo dok može, dok se kotrlja. Ne mislim samo na saobraćaj nego i na ostale sfere života pput zdravstva, građevinskih dozvola, neobezbeđivanja gradilišta... Zapušteni smo. Odlazi dobar deo mladeži i ljudi sa porodicama. Ostajemo mi besni, polubesni, psihički ranjeni, obespravljeni.
Videćemo gde ovo sve vodi, samo ne deluje mi kao neki dobar put.

komšija

pre 5 godina

Naš problem u svim domenima je izigravanje/izbegavanje zakona.
Zakon je ustvari naš dogovor kako stvari treba da funkcionišu. Kada kršimo taj dogovor mi ustvari kršimo dogovor sa našim komšijama, prijateljima, sugrađanima a ne sa državom.
To što ne umemo da napravimo državu je takođe naš problem...

.|.

pre 5 godina

(тражили сте уживајте, 16. novembar 2018 11:26)

Nego treba da se juri 100 na sat? Šta?

Jesi li ti nekad čitao zakon o saobraćaju i koje su brzine propisane?

Miljan

pre 5 godina

U Srbiji ništa što ima veze sa tehnologijom napravljenom od 2000te pa na ovamo ne može da radi pa tako ne radi ni softver za kaznjavanje prosečno izmerene brzine od rampe do rampe tako neće raditi ni ove kamere. Njima je bitno da munu lovu na projektu a ne da plaćaju ljude koji znaju nešto da rade, takođe znaju da će ih EU opet stisnuti budu li maltretirali njihove građane sa ovim glupostima.

Koliko oni ne mogu da usklade tehnologiju sa zakonom i primenom govori činjenica da čoveka koji nema para za putarinu ne puštaju dalje dok neko ne plati umesto njega i tako se stvori kilometarska kolona. Znači džabe im kamere na rampi kada oni ne mogu da se naplate preko njih.

Prosečna brzina je klasičan APP, kada vas uhvati radar na autoputu a ima ih opet jer merenje prosečne brzine ne radi, na sudu pitajte sudiju da vam kaže koja vam je bila prosečna brzina a ne trenutna brzina pa ćete čuti kako će obrazložiti zakon.

Dikh tu kava

pre 5 godina

Is it a comedy, da li je to komedija
is it a tragedy, da li je to tragedija
is it a comedy, da li je to komedija
is it a drama, da li je to drama
(da mi umetnik ne uzme za zlo)

E, ovo je već mitska nesposobnost za bavljenje državnim poslom..

dvorska_luda

pre 5 godina

A zato se ovaj lik zalaze za naplatu regionalnih puteva!?! Treba platiti ove silne kamere, pa "cuvanje" podataka onom Okanovicu i drugim privatnim Komitetima i Agencijama za saobracaj. Obzirom u kakvom su stanju, ni autoputevi nisu zreli za naplatu putarine a ovaj oce da se placaju i regionalni rodeo-putevi!

Legend

pre 5 godina

@sklek
Ma, jel' vi to opravdavate nasilnike i divljake? Jel vi to opravdavate ubistvo sa predumišljajem u pokušaju?
Kada sam na autoputu u levoj traci i pretičem nekog pri brzini od 110-120kmh i vidim da se izdaleka samo "stvori" taj neki automobil koji je, kako vi kažete, pravljen za te brzine, svakinput se osetim nelagodno. O čemu vi pričate?
(Abrakadabraietoekonomskogzmaja™, 16. novembar 2018 11:43)

Pa ti onda češće gledaj u retrovizor,zato što automobil ne može samo da ti se "stvori" iza tebe pa makar išao i kao svemirska raketa.

mikin

pre 5 godina

@miša
Sve si dobro naveo ali si samo jedno zaboravio: sve te licne recorde treba negde smestiti i cuvati - a gde bi to bilo bolje i sigurnije nego u Komitetima i Agencijama za saobracaj, one gospode Okanovica, Bozovica i malo zaboravnog profe Vujanica. Neka i oni zarade nekakvu crkavicu.

.|.

pre 5 godina

(Petar, 16. novembar 2018 11:21)

Evo ga klasičan srbenda koji bi samo da nešto uništava i vandalizuje i posle se čudite što je država u takvom rasulu

Bata Sale

pre 5 godina

Slazem se da trebaju kamere, ali takodje znam da je veliki problem ne zakon, vec nesprovodjenje ili neadekvatno i selektivno sprovodjenje postojeceg zakona. Zato imam ja dva pitanja tehnicke prirode, primera radi, iz licnog iskustva sa nasih puteva sa nasim idiotima za volanom.

Prvo, vozim 130 na autoputu na tempomat. Nailazim na lika koji vozi 110. Pocinjem da ga obilazim, batici valjda ego ne dozvoljava da ga neko obidje i podize brzinu na 130 i potom dalje niti ubrzava niti usporava. Sada vozimo paralelno jedan sa drugim. Desilo mi se X puta. Paralelna voznja po autoputu je po pravilima i po zakonu tzv nebezbedna voznja. To sto je on ubrzao dok ga ja preticem je takodje protivno pravilima. Kocim, vracam se u desnu, ponovo ukljucjem tempomat, batica u tom trenutku opet spusta brzinu na 110. Sada sam prinudjen, da bih izasao iz nebezbedne situacije, a opet vozio svojim tempom, da ubrzam preko ogranicenja kako bih zavrsio obilazenje i vratio se u desnu traku. U tom momentu me uslika kamera. Ko je kriv i ko placa kaznu? Da li ce on biti kaznjen za bahatu voznju i ometanje saobracaja? Kako to sto su mene kaznili doprinosi bezbednosti saobracaja?

Drugo, da li ce kamere snimati idiote koji po autoputu nocu voze sa upaljenim dugim svetlima iako je to zakonom zabranjeno i cak je jedno od najcescih pitanja na testovima? I da li ce to biti kaznjavano?

Hvala.

Drajver

pre 5 godina

Cekajte, po pustanju sistema za merenje srednje brzine na nekim delovima auto puta je ogranicenje promenjeno sa 120 na 130km/h. Pa kolike su onda prosecnee brzine dozvoljene izmedju kojih rampi zna li neko?

A ovo oko naplate magistralnih, to bi se odnosilo samo na kamione... Jeste sebicno ne svrstati se u isti kos ali zaista je sve vise slepera na magistralnim pravcima. Opet da su putarine iole normalnije odnosno da ljudi imaju mogucnost nekih povlastica posto mnogo voze to se ne bi desavalo tako da je opet i opet problem u ovom vrsiocu duznosti.

Srbin

pre 5 godina

E moji Srbi, prolazio sam skoro kroz HR, primorskim autoputem, ispod 160 nisam išao, 180 - 200 - 220 pa i 240 u par navrata.
Nema nigde kamera, radara, da iskaču iz žbunja pod auto, nema odrona, sve zaštićeno ogradom, put je za 10+. Može 300 da se vozi, nikog nije ni bilo jer nije sezona.
A kod nas se sprovodi represija na svakom koraku, uradili ovi naši pilićari deonicu Ljig-Preljina i hvale se.
A Hrvati 100 godina ispred nas.
Očigledno da je recept vlasti da svi mladi, pametni, sposobni, odu, a da ostanu poltroni laki za vladanje, penzioneri i sendvičari.
Jadni li smo...

Aleksandar

pre 5 godina

@No comment,

To sto neko poseduje auto koji moze da ide 200 nikako ne garantuje da je bahat. Nemojte leciti sopstvene neuspehe i frustracije zabranama svega i svacega i to za svakoga... Po tome ispada da u Nemackoj zive samo bahati?

Papageno

pre 5 godina

Kakave sad kamere, zar nije donedavno bila priča da će se meriti prosek između dve naplatne rampe?!

Ili je neko ipak uvideo da je to bila obična glupost, što smo svi znali?

A možda je i nečiji bata jeftino nabavio kamere od Kineza pa sad to treba uvaliti...

Veliki brat

pre 5 godina

Kad neko NEĆE ili NE ZNA da reši problem, onda izmišlja ovakve gluposti.

Dovoljno je da presretači rade svoj posao i da tu i tamo postave kameru povremeno pored autoputa ili na vijaduktima iznad autoputa.


Nego, puna je država povlašćenih koji mogu da se bahate koliko hoće, čak i ako ih zaustave i napišu im prijavu, to ili nikad ne stigne do sudije ili i ako stigne do sudije, prijavljeni nikad ne stigne u sudnicu, jer se izvan suda nagodi sa sudijom, uz odgovarajuću naknadu.


Niko od ovih genijalaca ne pominje kako je to Darko Lazić 5 godina vozio bez vozačke, a da ga nisu uhvatili, oduzeli mu auto, strpali ga u zatvor?
Šta sa onim likom koji je na Ibarskoj tamo negde kod Mrčajevaca ubio nekoliko ljudi, a pre toga već imao saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom za koju je takođe bio kriv?
Zašto je taj čovek i dalje imao vozačku dozvolu?

Zašto se jednostavno ne uvede doživotno oduzimanje vozačke dozvole za te teške prekrišaje, a potom da usledi i oduzimanje vozila ako se isti zatekne kako upravlja vozilom?


Rešenja ima mnogo koja ne bi izgledala kao represija prema običnom narodu, ali šta vredi kad bi i ovi koji donose zakone često bili žrtve tih zakona ako bi ih napravili kako treba.

A na prvom mestu je da saobraćajna policija piše prijave za SVE i SVAKOME, a sudije da imaju pravo da prvi put ili prvih par puta progledaju kroz prste za neke banalne prekršaje.

Tada bi za pojas bilo dovoljno i 1000 dinara, ali kad svaki drugi dan platiš toliko...

.

pre 5 godina

Hiljade promena zakona, propisa i nista. Sustina nije u novom zakonu vec u primeni bilo kog zakona. I tamo postoje kazne ne treba za to novine samo primeniti. Dalje se ide u represije. Sta hocu reci. Sustina je sto se oni sakriji u neko siprazje i glume komandose da bi te uslikali sto vozis 67 umesto 60. I naplate tako najveci broj kazni i to vecinom od savesnih vozaca u neko "normalno" vreme dana. Kao sto na auto putu plate oni koji voze recimo 145 a oni sa 205 njima se nekako oprosti, ne uzme dozvola, sredi se nesto. Treba postovati zakon, nema price, ali ajde da se malo obrati paznja na pravu bahati voznju ljude koji noci jurcaju kroz crvena, pijani, pid dejstvom narkotika koji kroz grad voze 120, a na autoputu 200. To je sustina, a ne kriti se po sumarcima i kaznjavati generalno savesne vozace ,

Petar

pre 5 godina

Javnost treba da zna koliko sudskih procesa se vodi protiv Puteva Srbije zbog udesa koji su nastali zbog zivotinja (probijena ograda), neociscenog snega, otvorenih sahti, lose signalizacije... koliko zivota je izgubljeno zbog njihovih propusta? I sada ste nasli da maltretirate pristojan poslovni svet koji vozi nove i ispravne automobile?? Zato sto vam trebaju pare i niste sposobni da odrzavate puteve kako treba?? Pa znate li sta ce se desiti sa tim vasim kamerama?? Trebace vam kamere koje obezbedjuju kamere.

Abrakadabraietoekonomskogzmaja™

pre 5 godina

@sklek
Ma, jel' vi to opravdavate nasilnike i divljake? Jel vi to opravdavate ubistvo sa predumišljajem u pokušaju?
Kada sam na autoputu u levoj traci i pretičem nekog pri brzini od 110-120kmh i vidim da se izdaleka samo "stvori" taj neki automobil koji je, kako vi kažete, pravljen za te brzine, svakinput se osetim nelagodno. O čemu vi pričate?

Cika Kure

pre 5 godina

Das gas 140-150km/h 10 km, i onda spustis na 120 ostalih 5km, plus ce se uraditi aplikacija sa tacnim lokacijama mape koja ce racunati prosecnu brzinu i onda ce opet morati da trose novac gradjana za nov sistem, jer im ovaj nece doneti novac za silne penzije i povecane plate.

тражили сте уживајте

pre 5 godina

Стање путева у Бгду је катастрофа, као у некој заборављеној, брдовитој азијској диктатури. Кроз Србију, ибарском, вози се 50, отприлике као у доба Османлија. Али...да овај народ ишта вреди и власт би му била боља.

Abrakadabraietoekonomskogzmaja™

pre 5 godina

@Petar
Ti baš zvučiš kao neki fini i pošten "poslovni svet" koji vozi nove i ispravne automobile koji preti vandalizmom!

aleksandar

pre 5 godina

Odlično. Jos samo da postavite kroz celi Beograd kamere za zaustavnu traku. Svi koji voze istom da se kazne za nasilnicku voznju. Gamad

no comment

pre 5 godina

ljudi koji voze 200...ne voze se jugom vec kolima koja su napravljena za te brzine....ali ista nisu napravljena za rupe i puteve kakvi su kod nas.
(sklek, 16. novembar 2018 10:59)

Znaci svi mi trba da placamo popravke auto puteva da bi bahati mogli da sibaju 200 posto poseduju auto koji toliko moze da ide ?

B

pre 5 godina

Još u utorak sam se vozio po Nemačkoj, pređoh koju stotinu km.

Ograničenje 70 - nemci voze 7O.
Ograničenje 130 - nemci voze 130.
Na deonicama gde nema ograničenja opet voze 130.
Svi problemi rešeni.

A ovde meri u metar i udri debelo po ušima kad ne znamo da čitamo brojeve na saobraćajnim tablama. Neka nam, i treba!

srrrrrrrrrdjan

pre 5 godina

Ove godine je X puta poostravan zakon o bezbednosti u saobracaju, povecavane novcane kazne u saobracaju, uvedene kontrole u saobracaju i tamo gde ih nije bilo... U isto vreme, kriminal je u porastu. Teski kriminalci "rade" punom parom, dileri diluju bez problema, podmecu se bombe, revolveraski obracuni, sacekuse, ... I? I - nista! Nikakve reakcije, nista se ne menja. Bas nam je super.
Tako da je zakljucak da se policija svodi samo na saobracajnu policiju. Pisanje kazni, radar, pojasevi, .. Oduzmite im radare na samo 15 dana i ubice se od dosade. Nije da nema dobrih policaja. Ima, naravno da ima. Ali ih ovi s vrha preusmeravaju na pogresnu stranu.
Momci, krenite u borbu protiv kriminala i korupcije. To unistava zemlju.

boris

pre 5 godina

Nije u nemačkoj na većini puteva bez ograničenja, već na nekim deonicama. A te deonice su drugačije planirane, urađene i sl. da bi to omogućile.
Drugo, ja vozim sporo u odnosu na mlađe dane, ispod 130. Offrouder i gume koje nisu za te brzine. I opet spadam u brže! Znači da ova mera pogađa debelu manjinu. A ima i onih koji se hvale da sav glas u društvu kako su vozili 300 a ono ... jedva 120 ;)
Treće, nemaština je u narodu, preko 120-130 većina kola počinje drastično više da troši, tako da to jurcanje mogu da priušte samo neki ili na mnogo malim deonicama (iživljavanje od BGD do Mladenovca). Niš Bgd može biti skuplji i 2000RSD!
...

Srećko

pre 5 godina

Dokle će ova država da trenira strogoću i glumi policajca. Što se ne ugleda na Nemačku gde na većini puteva nema ograničenja brzine i gde se odgovornost prebacuje na vozače. Bolje da naša država zaboravi taj policijski refleks i kažnjavanje a da edukuje i pametnim zakonima stvori odgovornog i savesnog vozača.

Posteno!

pre 5 godina

Zašto ste onda postavljali sistem od naplatne rampe do naplatne rampe? Sa ovim postavljanjem na 15 km, priznajete da je to bila greška.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Siniša brejnstormer, 16. novembar 2018 10:54)

Nije greska nego nisu uspevali da naplate onoliko koliko im je du.. zinulo. Sad dogradjuju sistem. Inace nista ne bi falilo da Beograd dobije kamere na svim bulevarima emesto megazastava i tockova. Nego izgleda da burazeri jos rade sa kamenim plocama, jarbolima i LED rasvetom. A i kazne se placaju preko racuna, a voznja tockom kesom na kasi.

sklek

pre 5 godina

Nemacka nema zabranu a manje udesa ima procentualno!!!! Zapitajte se!!!!
Bacate pare gde god stignete....na gazeli ste stavili na svaku banderu cvece...kap po kap..a glavne ulice u centru grada imaju kratere....male bazene kad kisa padne!!!! Napravite sigurne puteve, oznacite ulice, uvedite semafore na senzore u gradu...da ne stoje ljudi po 2 minuta a s druge strane nema zive duse...ima pregrst stvari koje mogu da pomognu u saobracaju...ljudi koji voze 200...ne voze se jugom vec kolima koja su napravljena za te brzine....ali ista nisu napravljena za rupe i puteve kakvi su kod nas. Zardinjere, cvece, masnice...to moze u svajcarskoj...tamo gde nema vise sta da urade...a mi krenuli kao da smo sve sredili...samo nam jos cvece fali....

miša

pre 5 godina

Cene automobila su u Srbiji već veće nego u Evropi.
Povećati, bar za 200%
Porez (registraciju) koja se samo kod nas plaća ovoliko i na godinu dana, povećati bar za 300%, realno bi bilo da registracija svake godine košta 50% od KATALOŠKE vrednosti automobila.
Gorivo, već među najskupljima, podići za 600%, i tražiti kopiju lične karte uz svaki prodati litar. Tek da se zna ko je šta i koliko kupio.
Puteve premrežiti kamerama i strujom vosokog napona, i helikopterima za navođenim raketama. Prekoračenje od 0,1 km rešavati odmah, strujom onesposobiti vitalne sisteme auta, raketom dokrajčiti.
Zadnje i ne najmanje važno: gorenavedene mere uzeti samo kao privremene, do izrade zakona kojim je posedovanje automobila obavezno, uz kupovinu samo i isključivo od državnih za tu svrhu osnovanih firmi, uz cene i porez koji se plaća na nedelju dana, a da se upotreba automobila ZABRANI.

Siniša brejnstormer

pre 5 godina

Zašto ste onda postavljali sistem od naplatne rampe do naplatne rampe? Sa ovim postavljanjem na 15 km, priznajete da je to bila greška.

Bobex

pre 5 godina

Sto nisu na svakom kilometru?
Sada ce bahati vozaci imati vremena da uspore I da u tih 15 kilometara ne prekorace maksimalnu prosecnu brzinu....

miša

pre 5 godina

Cene automobila su u Srbiji već veće nego u Evropi.
Povećati, bar za 200%
Porez (registraciju) koja se samo kod nas plaća ovoliko i na godinu dana, povećati bar za 300%, realno bi bilo da registracija svake godine košta 50% od KATALOŠKE vrednosti automobila.
Gorivo, već među najskupljima, podići za 600%, i tražiti kopiju lične karte uz svaki prodati litar. Tek da se zna ko je šta i koliko kupio.
Puteve premrežiti kamerama i strujom vosokog napona, i helikopterima za navođenim raketama. Prekoračenje od 0,1 km rešavati odmah, strujom onesposobiti vitalne sisteme auta, raketom dokrajčiti.
Zadnje i ne najmanje važno: gorenavedene mere uzeti samo kao privremene, do izrade zakona kojim je posedovanje automobila obavezno, uz kupovinu samo i isključivo od državnih za tu svrhu osnovanih firmi, uz cene i porez koji se plaća na nedelju dana, a da se upotreba automobila ZABRANI.

Siniša brejnstormer

pre 5 godina

Zašto ste onda postavljali sistem od naplatne rampe do naplatne rampe? Sa ovim postavljanjem na 15 km, priznajete da je to bila greška.

sklek

pre 5 godina

Nemacka nema zabranu a manje udesa ima procentualno!!!! Zapitajte se!!!!
Bacate pare gde god stignete....na gazeli ste stavili na svaku banderu cvece...kap po kap..a glavne ulice u centru grada imaju kratere....male bazene kad kisa padne!!!! Napravite sigurne puteve, oznacite ulice, uvedite semafore na senzore u gradu...da ne stoje ljudi po 2 minuta a s druge strane nema zive duse...ima pregrst stvari koje mogu da pomognu u saobracaju...ljudi koji voze 200...ne voze se jugom vec kolima koja su napravljena za te brzine....ali ista nisu napravljena za rupe i puteve kakvi su kod nas. Zardinjere, cvece, masnice...to moze u svajcarskoj...tamo gde nema vise sta da urade...a mi krenuli kao da smo sve sredili...samo nam jos cvece fali....

srrrrrrrrrdjan

pre 5 godina

Ove godine je X puta poostravan zakon o bezbednosti u saobracaju, povecavane novcane kazne u saobracaju, uvedene kontrole u saobracaju i tamo gde ih nije bilo... U isto vreme, kriminal je u porastu. Teski kriminalci "rade" punom parom, dileri diluju bez problema, podmecu se bombe, revolveraski obracuni, sacekuse, ... I? I - nista! Nikakve reakcije, nista se ne menja. Bas nam je super.
Tako da je zakljucak da se policija svodi samo na saobracajnu policiju. Pisanje kazni, radar, pojasevi, .. Oduzmite im radare na samo 15 dana i ubice se od dosade. Nije da nema dobrih policaja. Ima, naravno da ima. Ali ih ovi s vrha preusmeravaju na pogresnu stranu.
Momci, krenite u borbu protiv kriminala i korupcije. To unistava zemlju.

Srećko

pre 5 godina

Dokle će ova država da trenira strogoću i glumi policajca. Što se ne ugleda na Nemačku gde na većini puteva nema ograničenja brzine i gde se odgovornost prebacuje na vozače. Bolje da naša država zaboravi taj policijski refleks i kažnjavanje a da edukuje i pametnim zakonima stvori odgovornog i savesnog vozača.

Petar

pre 5 godina

Javnost treba da zna koliko sudskih procesa se vodi protiv Puteva Srbije zbog udesa koji su nastali zbog zivotinja (probijena ograda), neociscenog snega, otvorenih sahti, lose signalizacije... koliko zivota je izgubljeno zbog njihovih propusta? I sada ste nasli da maltretirate pristojan poslovni svet koji vozi nove i ispravne automobile?? Zato sto vam trebaju pare i niste sposobni da odrzavate puteve kako treba?? Pa znate li sta ce se desiti sa tim vasim kamerama?? Trebace vam kamere koje obezbedjuju kamere.

тражили сте уживајте

pre 5 godina

Стање путева у Бгду је катастрофа, као у некој заборављеној, брдовитој азијској диктатури. Кроз Србију, ибарском, вози се 50, отприлике као у доба Османлија. Али...да овај народ ишта вреди и власт би му била боља.

Srbin

pre 5 godina

E moji Srbi, prolazio sam skoro kroz HR, primorskim autoputem, ispod 160 nisam išao, 180 - 200 - 220 pa i 240 u par navrata.
Nema nigde kamera, radara, da iskaču iz žbunja pod auto, nema odrona, sve zaštićeno ogradom, put je za 10+. Može 300 da se vozi, nikog nije ni bilo jer nije sezona.
A kod nas se sprovodi represija na svakom koraku, uradili ovi naši pilićari deonicu Ljig-Preljina i hvale se.
A Hrvati 100 godina ispred nas.
Očigledno da je recept vlasti da svi mladi, pametni, sposobni, odu, a da ostanu poltroni laki za vladanje, penzioneri i sendvičari.
Jadni li smo...

Bobex

pre 5 godina

Sto nisu na svakom kilometru?
Sada ce bahati vozaci imati vremena da uspore I da u tih 15 kilometara ne prekorace maksimalnu prosecnu brzinu....

dzox

pre 5 godina

Bahatost je 140 izmedju naseljenih mesta, preticanje u nepreglednim krivinama, nepostovanje stop znaka i prvenstva prolaza uopste. 140 ili 150 na auto putu nije bahatost. Bahata je jedino vlast sto ovakve mere odredjuje. Pa ovce u oboru imaju vecu slobodu kretanja i nisu toliko kaznjavane koliko glupi stanovnici ove jadne zemlje.

Cika Kure

pre 5 godina

Das gas 140-150km/h 10 km, i onda spustis na 120 ostalih 5km, plus ce se uraditi aplikacija sa tacnim lokacijama mape koja ce racunati prosecnu brzinu i onda ce opet morati da trose novac gradjana za nov sistem, jer im ovaj nece doneti novac za silne penzije i povecane plate.

Bata Sale

pre 5 godina

Slazem se da trebaju kamere, ali takodje znam da je veliki problem ne zakon, vec nesprovodjenje ili neadekvatno i selektivno sprovodjenje postojeceg zakona. Zato imam ja dva pitanja tehnicke prirode, primera radi, iz licnog iskustva sa nasih puteva sa nasim idiotima za volanom.

Prvo, vozim 130 na autoputu na tempomat. Nailazim na lika koji vozi 110. Pocinjem da ga obilazim, batici valjda ego ne dozvoljava da ga neko obidje i podize brzinu na 130 i potom dalje niti ubrzava niti usporava. Sada vozimo paralelno jedan sa drugim. Desilo mi se X puta. Paralelna voznja po autoputu je po pravilima i po zakonu tzv nebezbedna voznja. To sto je on ubrzao dok ga ja preticem je takodje protivno pravilima. Kocim, vracam se u desnu, ponovo ukljucjem tempomat, batica u tom trenutku opet spusta brzinu na 110. Sada sam prinudjen, da bih izasao iz nebezbedne situacije, a opet vozio svojim tempom, da ubrzam preko ogranicenja kako bih zavrsio obilazenje i vratio se u desnu traku. U tom momentu me uslika kamera. Ko je kriv i ko placa kaznu? Da li ce on biti kaznjen za bahatu voznju i ometanje saobracaja? Kako to sto su mene kaznili doprinosi bezbednosti saobracaja?

Drugo, da li ce kamere snimati idiote koji po autoputu nocu voze sa upaljenim dugim svetlima iako je to zakonom zabranjeno i cak je jedno od najcescih pitanja na testovima? I da li ce to biti kaznjavano?

Hvala.

stiropor

pre 5 godina

Zašto se ne postavlja od Subotice do Beograda? Zato što je na ovoj deonici montirana tzv. pasivna kontrola saobraćaja. Put je tako loš da ne možeš brate ni 120km/h na voziš normalno.

Don Giovanni

pre 5 godina

Jel to onaj gospodin koji je posle pogibije zene na neosvetljenoj naplatnoj rampi u izgradnji rekao da bi i slepac video rampu?
(Vozac, 16. novembar 2018 12:39)

Da, to je tačno taj gospodin, kao što je istovremeno i gospodin protiv koga je zajedno s bivšim DS ministrom Dulićem u toku sudski proces zbog korupcije i zloupotrebe službenog položaja.

I gle čuda neviđenog, proces se razvlači, ako ne grešim, već nekih 5-6 godina i ni Đekna mu ne vidi kraj. Biće da je zato što imaju zanimljiv ali izgleda nerešiv problem kvadrature kruga: kako osuditi samo žutog Dulića za pljačku i zloupotrebu, a da njegovom saučesniku SNS Drobnjaku ne fali dlaka s glave?

Biće da je ili toliko zaglibljen, da je prosto nemoguće sve svaliti na Dulića, ili Dulić (zasad) nije dobio toliko dobru ponudu da bi postao "kooperativan" i sve primio na sebe. Verovatno zato ceo proces godinama tapka u mestu i nema napretka.

A čime je Drobnjak zadužio Vučića da ga i pored svih njegovih afera i brljotina i dalje drži na visokom položaju, valjda ćemo jednog (dalekog) dana saznati...

EU Citizen

pre 5 godina

Šta je "bahato" kada čovek na prsznom auto putu vozi sa normalnim autom 150? To e samo razumno korišćenje mogućnosti automobila i kvaliteta pćta, a bahat je samo zakomodavac i lažni "eksperti" koji ga savetuju. Šta je problem Nemačkoj da nema ogrsničenja brzine na autoputevima? Opet neki teror vozača za njihove rođene psre, jer baš vozači plaćaju većinu poreza u ovoj državi. Dosta više.

TNT

pre 5 godina

@cobo - ti i tebi slični ste najveća opasnost u saobraćaju. I dok se ti tako "nadmudruješ" sa sličnima koji idu brže od tebe, sporije od tebe ili istom brzinom kao i ti, šta ako se sudarite? Baš me briga što ćete vi da poginete, povredite se ili imate veliku materijalnu štetu, ali treba ja da naletim na vas, sa svojom decom u kolima, koji nizašta nismo krivi jer ja vozim normalno, a zbog vas treba i mi da se sudarimo i šta onda?!? LEVOM TRAKOM SE VOZI NA AUTO-PUTU - nemaš šta da tražiš u istoj ni sa 50, 100, 130 ili 200 na sat UKOLIKO NE PRETIČEŠ! PROČITAJ ZAKON I SLUŠAJ ZDRAV RAZUM!!! Tebi i takvima OBAVEZNO doživotno oduzimanje dozvole! Ako ti treba poligon za odmeravanje snage sa nekim upiši se na boks, karate i slično - to se NE RADI u saobraćaju, posebno NE NA AUTO PUTU!

Papageno

pre 5 godina

Kakave sad kamere, zar nije donedavno bila priča da će se meriti prosek između dve naplatne rampe?!

Ili je neko ipak uvideo da je to bila obična glupost, što smo svi znali?

A možda je i nečiji bata jeftino nabavio kamere od Kineza pa sad to treba uvaliti...

boris

pre 5 godina

Nije u nemačkoj na većini puteva bez ograničenja, već na nekim deonicama. A te deonice su drugačije planirane, urađene i sl. da bi to omogućile.
Drugo, ja vozim sporo u odnosu na mlađe dane, ispod 130. Offrouder i gume koje nisu za te brzine. I opet spadam u brže! Znači da ova mera pogađa debelu manjinu. A ima i onih koji se hvale da sav glas u društvu kako su vozili 300 a ono ... jedva 120 ;)
Treće, nemaština je u narodu, preko 120-130 većina kola počinje drastično više da troši, tako da to jurcanje mogu da priušte samo neki ili na mnogo malim deonicama (iživljavanje od BGD do Mladenovca). Niš Bgd može biti skuplji i 2000RSD!
...

Stanoje

pre 5 godina

Meni svejedno ima li ili nema kamera, uvek vozim oko 128 na sat. Ja bih iskreno uveo rigorozno kažnjavanje kamiona, kombija i ostalih dostavnih vozila, koji bi trebalo da imaju max brzinu 80/100kmph a često dok ja vozim svojih 128 pored mene protutnji neki kombi 140-150 na sat. A tek ono kad kamion sa prikolicom obilazi drugi kamion sa prikolicom brzinom od 1 do 5kmph većom, pa svi moramo da naglo kocimo sa 128 na 80, e to je već za zatvor (ili ludnicu).

rani

pre 5 godina

Čitam ove komentare i ne verujem! Pa gde na svetu postoji saobraćaj, a da nema pravila? Svuda, u svakoj zemlji postoji ograničenje brzine, pa i u Nemačkoj, osim na nekim delovima auto bana, ali mi takav put nemamo! Kako vam ograničenja i kamere ne smetaju u Švajcarskoj, Francuskoj, Belgiji i drugim zemljama na koje se većina loži? To je tamo uredu, a kad se ovde uradi isto, onda je to Srbistan, lov na sirotinju itd.! Pa sirotinja ne vozi brže od 130km, jer nema čime, a i ako ide, onda je taj i sirot i lud, ako sa nekom kantom ide brže od toga! Ja imam nov automobil i može da ide 200 i brže, ali vozim koliko moram, i raduje me sve što će da uspori one gastarbajtere preko leta!

j

pre 5 godina

Kad će ovaj narod više ukapirati da je ovima jedino stalo do para i ostanka na vlasti što duže. Boli njih uvo i za ovu državu i za nas i za bezbednost i za bilo šta. Prodali bi i rođenu majku. To je sloj ljudi koji nema obraza, morala, časti..
kakav smo narod, bolje ni ne zaslužujemo

Veliki brat

pre 5 godina

Kad neko NEĆE ili NE ZNA da reši problem, onda izmišlja ovakve gluposti.

Dovoljno je da presretači rade svoj posao i da tu i tamo postave kameru povremeno pored autoputa ili na vijaduktima iznad autoputa.


Nego, puna je država povlašćenih koji mogu da se bahate koliko hoće, čak i ako ih zaustave i napišu im prijavu, to ili nikad ne stigne do sudije ili i ako stigne do sudije, prijavljeni nikad ne stigne u sudnicu, jer se izvan suda nagodi sa sudijom, uz odgovarajuću naknadu.


Niko od ovih genijalaca ne pominje kako je to Darko Lazić 5 godina vozio bez vozačke, a da ga nisu uhvatili, oduzeli mu auto, strpali ga u zatvor?
Šta sa onim likom koji je na Ibarskoj tamo negde kod Mrčajevaca ubio nekoliko ljudi, a pre toga već imao saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom za koju je takođe bio kriv?
Zašto je taj čovek i dalje imao vozačku dozvolu?

Zašto se jednostavno ne uvede doživotno oduzimanje vozačke dozvole za te teške prekrišaje, a potom da usledi i oduzimanje vozila ako se isti zatekne kako upravlja vozilom?


Rešenja ima mnogo koja ne bi izgledala kao represija prema običnom narodu, ali šta vredi kad bi i ovi koji donose zakone često bili žrtve tih zakona ako bi ih napravili kako treba.

A na prvom mestu je da saobraćajna policija piše prijave za SVE i SVAKOME, a sudije da imaju pravo da prvi put ili prvih par puta progledaju kroz prste za neke banalne prekršaje.

Tada bi za pojas bilo dovoljno i 1000 dinara, ali kad svaki drugi dan platiš toliko...

no comment

pre 5 godina

ljudi koji voze 200...ne voze se jugom vec kolima koja su napravljena za te brzine....ali ista nisu napravljena za rupe i puteve kakvi su kod nas.
(sklek, 16. novembar 2018 10:59)

Znaci svi mi trba da placamo popravke auto puteva da bi bahati mogli da sibaju 200 posto poseduju auto koji toliko moze da ide ?

Брко

pre 5 godina

Ко још овде верује да је држави стало до сигурности на ауто-путу?! Заправо аутопутеви су далеко безбеднији у поређењу са оним што зовемо магистрала. А пошто аутопутеви "гутају" највише возила одатле и идеја да се баш ту љуште паре. Многи не знају да је деоница новог ауто-пута Прељина - Љиг ограничена на 100 и 80 км/ч, бар 2/3 је под тим ограничењем. А сасвим безбедно може да се вози брже. Смишљена је то игра другари, маните се дискусије о безбедности.

munja

pre 5 godina

Definitivno je brzina na autoputevim gorući problem u Srbiji.
Ne znam kako drugačije ovo da obrazložim. Izgleda da nam na autoputevim na svakih 10 minuta gine neki perač prozora.

Ja vozim manji auto i meni ovo generalno ne kači jer retko prelazim 130-140. Ali ne vidim zašto sputavati ljude koji voze 150-160. Preko toga je već doista divljanje. Pogotovo kad oni iz CH što voze u koloni 3-4-5 njih, naježim se kad projure pored mene.

Mnooogo veći problemi postoje sa saobraćajem kod nas pogotovo sa nekažnjavanjem. Policija propusti jedan deo bahatih pa onda sudije drugi deo i na kraju retko ko i završi sa kaznom.

Imam osećaj kao da smo prepušteni sami sebi. Idemo, guramo, živimo dok može, dok se kotrlja. Ne mislim samo na saobraćaj nego i na ostale sfere života pput zdravstva, građevinskih dozvola, neobezbeđivanja gradilišta... Zapušteni smo. Odlazi dobar deo mladeži i ljudi sa porodicama. Ostajemo mi besni, polubesni, psihički ranjeni, obespravljeni.
Videćemo gde ovo sve vodi, samo ne deluje mi kao neki dobar put.

Ahtung

pre 5 godina

Nema šanse da se napravi sistem, koji će da očitava tablice pri većoj brzini i računa brzinu kretanja na svakih 15 km. Na ulasku, sa TAG-om, moraš ići manje od 30 km/h, a to nije bez razloga. Vinjeta se može čitati i do 60 km/h. Sve preko toga nije celishodno, jer bi sistem bio preskup, ali šta je to za fontanu na Slaviji.

Nikola

pre 5 godina

Omalilo nabavki, pa nema gde da se marne dovoljno love.
Ko ne zna za merenje (iz inostranstva ili neinformisan), svejedno je gde ce da ga snime, na pola ap ili izmrdju dve rampe. Platice jednu kaznu, a ne 56.
Ko negde zuri, svakako mu treba 2 sata iz BG do Nisa i ne moze brze bez kazne koliko god da zuri.
Ko zeli da isproba auto i malo divlja, a da ga ne kazne, ti i dalje moze da uradi na 5-10 km posle kamere i da uspori na prosek.
Onih koji voze brze pa sede na pumpi ima procentualno najmanje i zbog njih uvoditi takav sistem je apsolutno neisplativo. Bolje bi bilo da se ulozi u signalizaciju za vremenske uslove i upozorenja, da se spasi neki zivot. Ah, da, to pravi firma sa kojom ne mogu da se podele pare od nabavke.

.|.

pre 5 godina

(тражили сте уживајте, 16. novembar 2018 )

Ne tupi ga.

Svuda u svetu postoje ograničenja pa svuda ljudi stignu gde su krenuli.

Zašto srbende u Grčkoj kad idu na more voze po ograničenju i ne divljaju?

Zato što su kazne astronomske i nema da daš policajcu 20€ pa da te pusti nego ostaješ bez dozvole pa se češi onda.

Samo vi srbi hoćete da vozite mimo zakona i bez ograničenja.

Treba kazne da budu minimum 1000€ za nevezivanje pojasa samo a za sve ostalo po par hiljada € i više pa da vidiš kako može da postoji saobraćajna kultura

scorpio

pre 5 godina

aman, kradite , izimajte koliko hocete, samo ne izmisljajte kojekakve gluposti da opravdate... pa prvo ste pricali kako je to savrsen sistem gde ce patrolirati vozila i kontrolistai neposredno brzinu, na upozorenje o stajanju pred rampu ili pumpu... kao sa tablicama, upozoreni ste da ce sporna slova biti sporna, ali ubedjivali ste kako je to netacno, da su to nasa slova, kako niko od nas nema pojma ni o cemu ... sad menjaj djoko tablice, imamo sporna slova ,stari zakon ovo ono...

Mile jr

pre 5 godina

Čisto iživljavanje
Voziš na autoputu 20km/h preko ograničenja i odmah si državni neprijtelj
Naravno sembu situacijama kada se radi o državnim vozilima. Oni mogu i starim putem kriz Grdelucu 150 kmh i šta sve ne
Ajd stručnjaci prebacite te kamere na put Užice-Zlatibor, možda i spasite neke živote
Ovako je kao što rekoh čisto iživljavanje

no comment

pre 5 godina

To sto neko poseduje auto koji moze da ide 200 nikako ne garantuje da je bahat. Nemojte leciti sopstvene neuspehe i frustracije zabranama svega i svacega i to za svakoga... Po tome ispada da u Nemackoj zive samo bahati?
(Aleksandar, 16. novembar 2018 12:08)

Ako neko poseduje auto koji moze da ide 200 i ide 200 JESTE BAHAT.

Sto se Nemacke tice ako je maksimalna brzina jedina razlika izmedju Srbije i Nemacke ja sam - za. Ali bojim se da nije, Srbi jos nisu naucili cemu sluzi pokazivac pravca. Doduse znaju cemu sluzi "blicanje".

van teme

pre 5 godina

vozim autoputem skoro svaki dan, do posla, doduse za sabac. vozim 115km/h jer mi je to optimum potrosnja/cimanje/brzina stizanja. i pored toga ne obilaze me cesto. normalni ljudi voze vecinom tako, brzo voze iskljucivo : sluzbena kola, bila firmina ili drzavna, naravno turbo bogatasi i stranci. svi ostali ispod 120.

Pobrkani lončići

pre 5 godina

Da li će onda saobraćajna policija da naplaćuje putarinu i održava autoput?

PS: A šta će biti sa vozačima koji voze preko 250? Da li je Drobnjaka neko terao da navede tehničke karatkteristike kamera koje snimaju brzinu? Stari radari (na tronošcu) snimali su brzinu do 180, ali se niko iz MUP-a nije javno "hvalio" njihovim tehničkim karatkeristikama.

B

pre 5 godina

Još u utorak sam se vozio po Nemačkoj, pređoh koju stotinu km.

Ograničenje 70 - nemci voze 7O.
Ograničenje 130 - nemci voze 130.
Na deonicama gde nema ograničenja opet voze 130.
Svi problemi rešeni.

A ovde meri u metar i udri debelo po ušima kad ne znamo da čitamo brojeve na saobraćajnim tablama. Neka nam, i treba!

Gross

pre 5 godina

@B alo, ne lazi. Nisi ti u zivotu izasao iz svog dvorišta. Kakava crna Nemacka i 130kmh. Voze ljudi kako voze, neko 110 neko 270 i sve funkcionise. Pismen narod, a ne kao mi.

Aleksandar

pre 5 godina

@No comment,

To sto neko poseduje auto koji moze da ide 200 nikako ne garantuje da je bahat. Nemojte leciti sopstvene neuspehe i frustracije zabranama svega i svacega i to za svakoga... Po tome ispada da u Nemackoj zive samo bahati?

NR

pre 5 godina

Ovi sa blinkerima i ovima kao sto cu Drobnjak i ostali voze na tim deonicama preko 160 km/h. Gde li samo zure. Ili mora da se vidi da ljuti politicari lete zemljom da nam bude svima bolje jer oni samo rade. Debilna drzava i debilni zakoni. Dok god cutimo tako ce nam biti. Nase pare bacaju na gluposti i zavrsavaju svoje kombinacije..

Legend

pre 5 godina

@sklek
Ma, jel' vi to opravdavate nasilnike i divljake? Jel vi to opravdavate ubistvo sa predumišljajem u pokušaju?
Kada sam na autoputu u levoj traci i pretičem nekog pri brzini od 110-120kmh i vidim da se izdaleka samo "stvori" taj neki automobil koji je, kako vi kažete, pravljen za te brzine, svakinput se osetim nelagodno. O čemu vi pričate?
(Abrakadabraietoekonomskogzmaja™, 16. novembar 2018 11:43)

Pa ti onda češće gledaj u retrovizor,zato što automobil ne može samo da ti se "stvori" iza tebe pa makar išao i kao svemirska raketa.

maksimilijan

pre 5 godina

Evo iskreno, dodjem iz Eu u srbiju i vozim oko 130km/h na auto putu. Auto mi je 11 godina star i nije mozda za brzu voznju. Nacepim ga i 150 kada treba ali uglavnom do 130 i tempomat.
Skoro sam prolazio kroz Srbiju sluzbenim autom. Dve godine star pasat, stabilan,... ma zmaj. Da se ne lazemo, noc je bila, od BG-a do Nisa sam vozio 150-180. Ide i ne oseca, nigde zive duse. Svracao sam na pumpu da popijem kafu i zapalim cigaru zbog prosecne brzine. E sada, kao iskusan vozac, ne mogu da kazem da treba voziti 180-200 tokom dana kada je vise ljudi u saobracaju. Isto tako, ne mogu da kazem da je voznja od 130km na sat normalno ogranicenje. Najmanje ljudi strada na auto putu zbog brzine. Ok kada je magla, treba usporiti. Problem su ljudi koji se uspavaju, mnogo je takva situacija opasna...
Na kraju, mnogo se vise gine na obicnim, magistralnim, putevima. Preticanja, pune linije, bahacenje...
Mislim da auto put ne treba toliko ogranicavati ali je razlog sto tuda prolaze stranci i gastarbajteri, tu moze da se drpaju pare a to je jedini razlog, da se ne lazemo ;)

dvorska_luda

pre 5 godina

A zato se ovaj lik zalaze za naplatu regionalnih puteva!?! Treba platiti ove silne kamere, pa "cuvanje" podataka onom Okanovicu i drugim privatnim Komitetima i Agencijama za saobracaj. Obzirom u kakvom su stanju, ni autoputevi nisu zreli za naplatu putarine a ovaj oce da se placaju i regionalni rodeo-putevi!

Mile Utrecht

pre 5 godina

Još u utorak sam se vozio po Nemačkoj, pređoh koju stotinu km.Ograničenje 70 - nemci voze 7O.Ograničenje 130 - nemci voze 130.Na deonicama gde nema ograničenja opet voze 130.Svi problemi rešeni.A ovde meri u metar i udri debelo po ušima kad ne znamo da čitamo brojeve na saobraćajnim tablama. Neka nam, i treba!
(B, 16. novembar 2018 11:59)
Ne lupaj, molim te. Cesto sam u Nemackoj. Gde ima ogranicenja voze po ogranicenju, gde nema, pun gas...po A3, teraju kao ludi...jak je tempo voznje, i ako neces da vozis 150-200, sklanjaj se, ima ko hoce...

Milan

pre 5 godina

Vozio sam mnogo kilometara po Nemackoj, Austriji, Danskoj, Madjarskoj, Italiji,Rumuniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Grckoj,Belgiji Holandiji. Ni u jednoj drzavi nikad nisam platio kaznu.
U Srbiji sam za 25 godina staza platio 4-5 puta kaznu, i jos 4-5 puta odbio da platim ili dobio sud zbog debilnih pokusaja da se naplati nesto sto nije prekrsaj.
U Bosni sam placao i po tri puta na dan. kad god krecem tamo spremim sitnih evra za gospodu saobracajce. U svim zemljama vozim jednako, samo uslovi i interpretacija pravila nisu isti. Srbija umesto prema EU ubrzano krece prema BiH sto se tice saobracaja.

Posteno!

pre 5 godina

Zašto ste onda postavljali sistem od naplatne rampe do naplatne rampe? Sa ovim postavljanjem na 15 km, priznajete da je to bila greška.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Siniša brejnstormer, 16. novembar 2018 10:54)

Nije greska nego nisu uspevali da naplate onoliko koliko im je du.. zinulo. Sad dogradjuju sistem. Inace nista ne bi falilo da Beograd dobije kamere na svim bulevarima emesto megazastava i tockova. Nego izgleda da burazeri jos rade sa kamenim plocama, jarbolima i LED rasvetom. A i kazne se placaju preko racuna, a voznja tockom kesom na kasi.

Miljan

pre 5 godina

U Srbiji ništa što ima veze sa tehnologijom napravljenom od 2000te pa na ovamo ne može da radi pa tako ne radi ni softver za kaznjavanje prosečno izmerene brzine od rampe do rampe tako neće raditi ni ove kamere. Njima je bitno da munu lovu na projektu a ne da plaćaju ljude koji znaju nešto da rade, takođe znaju da će ih EU opet stisnuti budu li maltretirali njihove građane sa ovim glupostima.

Koliko oni ne mogu da usklade tehnologiju sa zakonom i primenom govori činjenica da čoveka koji nema para za putarinu ne puštaju dalje dok neko ne plati umesto njega i tako se stvori kilometarska kolona. Znači džabe im kamere na rampi kada oni ne mogu da se naplate preko njih.

Prosečna brzina je klasičan APP, kada vas uhvati radar na autoputu a ima ih opet jer merenje prosečne brzine ne radi, na sudu pitajte sudiju da vam kaže koja vam je bila prosečna brzina a ne trenutna brzina pa ćete čuti kako će obrazložiti zakon.

marko

pre 5 godina

Ne lupaj, molim te. Cesto sam u Nemackoj. Gde ima ogranicenja voze po ogranicenju, gde nema, pun gas...po A3, teraju kao ludi...jak je tempo voznje, i ako neces da vozis 150-200, sklanjaj se, ima ko hoce...
(Mile Utrecht, 17. novembar 2018 07:51)

Управо тако. Возих тамо 180 кад прилеће ауто иза мене, па мало па други, па трећи, ко зна колико њих ме пређе на мојих 180. При томе посебно волим ово идеализовање како Немац ово оно, а на путу свих могућих нација осим Немаца, који су оно баш баш велики поштоваоци свих могућих забрана. При томе једва и да сретнеш у Немачкој неку патролу полиције, тако да не знам и ко би те зауставио. Зна се где су камере и где су ограничењаи и где су строги. Казне јесу папрене, а има о горих од њихових казни. А да се вратим на нашу тужну причу, нигде на свету нема покривених аутопутева камерама, а ови наши користе сваку прилику за намештен тендерчић, а после тога следи страначко и рођачко запошљавање јер ваља неко и да седи поред тих монитора. Наравно глуп је онај ко верује да се неће возити по 200 на сат, возиће и даље привилеговани, а ове камере ће имати функцију утеривања страха плебсу, што је и намера, јер треба да се склонимо са пута да не ометамо велике баје у њиховим великим путовањима између Београда и зова родног краја.

.

pre 5 godina

Hiljade promena zakona, propisa i nista. Sustina nije u novom zakonu vec u primeni bilo kog zakona. I tamo postoje kazne ne treba za to novine samo primeniti. Dalje se ide u represije. Sta hocu reci. Sustina je sto se oni sakriji u neko siprazje i glume komandose da bi te uslikali sto vozis 67 umesto 60. I naplate tako najveci broj kazni i to vecinom od savesnih vozaca u neko "normalno" vreme dana. Kao sto na auto putu plate oni koji voze recimo 145 a oni sa 205 njima se nekako oprosti, ne uzme dozvola, sredi se nesto. Treba postovati zakon, nema price, ali ajde da se malo obrati paznja na pravu bahati voznju ljude koji noci jurcaju kroz crvena, pijani, pid dejstvom narkotika koji kroz grad voze 120, a na autoputu 200. To je sustina, a ne kriti se po sumarcima i kaznjavati generalno savesne vozace ,

mix

pre 5 godina

Policija sluzi da bi kaznjavala sirotinju, posto policija saradjuje sa kriminalcima, bogatim i slavnim, nama jedino ostaje da bezimo u neku normalnu drzavu.

mozaks

pre 5 godina

sve je to.u redu.licno.kao.vozac podrzavam,ali je.mozda hos veci problem sama policija koja max krsi propise gde god moze.od pojasa,preko.cigarete u sluzbenom.autu,prelaska.kroz crveno,ne postovanja prvenstva prolaza cak i pod rotacijom,pa do ugrozavanja pesaka..
resite problem u svojim redovima..bice i vozaci reseni..

тражили сте уживајте

pre 5 godina

Nego treba da se juri 100 na sat? Šta?
Jesi li ti nekad čitao zakon o saobraćaju i koje su brzine propisane?
(.|., 16. novembar)

човече...па омашио си поенту тотално. Какве везе има шта закон каже кад тај закон пишу ови који су овакву земљу и направили. Проблем је у неразвијености и сиромаштву ове земље, у општој корупцији и непотизму, у лењости, немару и алавости јер да то није тако имао би фантастичне путеве по Србији и од тачке А до тачке Б би стизао за 4Х краће време, овако се клацкаш по Ибарској и милиш као да идеш запрегом, а ако хоћеш да претекнеш ризикујеш живот. Бољи путеви значе већу брзину, јачу и ефикаснију економију, већу зараду, бољи животни стандард итд. Узми овај пример: од Бгда до Дивчибара има 90км. Колико ти треба то да пређеш? Замисли да имаш такав пут којим би стизао до Дивчибара за пола сата, такав пут да нема ограничења. Можеш ли да замислиш како би експлодирао туризам, колико би се породица запослило, шта би се све саградило на тој планини? Сваки викенд тамо би било далеко више света него што га има сад, више би се трошило, више и производило итд. Брзи путеви = јака економија.

Milan

pre 5 godina

@no comment
Doduše znaju čemu služi "blicanje" ali pojma nemaju čemu služi leva a čemu desna traka i osećaju se jako moćno i dobro kada naprave kolonu nervoznih vozača iza sebe. Zato i ginu, a u nemačkoj voze slobodno opušteno i bezbedno.
Nije to razlog zašto se ljudi sele u nemačku ali jeste princip da se tamo nešto radi zbog suštine a ovde zbog forme.
Jedini razlog ove gluposti je pljačka državnog novca, i to bezočna.

aleksandar

pre 5 godina

Odlično. Jos samo da postavite kroz celi Beograd kamere za zaustavnu traku. Svi koji voze istom da se kazne za nasilnicku voznju. Gamad

mikin

pre 5 godina

@miša
Sve si dobro naveo ali si samo jedno zaboravio: sve te licne recorde treba negde smestiti i cuvati - a gde bi to bilo bolje i sigurnije nego u Komitetima i Agencijama za saobracaj, one gospode Okanovica, Bozovica i malo zaboravnog profe Vujanica. Neka i oni zarade nekakvu crkavicu.

Milojko

pre 5 godina

@B
Nisi ti Nemacku ni video, a kamoli vozio u istoj.
A Nemackoj apsolutno ne postoji ogranicenje od 130km/h. Na autobanu je 70% bez ogranicenja, na nekim delovima najcesce kod isključenja i uključenja je 120km/h, 100km/h je u tunelima, a 80 ili 60km/h je kad su radovi.

Stole Haringa

pre 5 godina

Cemu onda BMW,Porse,Audi...?
Da je 130km/h normalna brzina putovanja pravili bi motore od po 35kw koji ne mogu nikako da razviju 300km/h.Ne kažem da treba voziti toliko ali mi smo majstori da izkomplikujemo sve!
Kod nas je muka proći tehnički,polagati vozački,voziti brže od 130...mi sami štelujemo zakone EU kako
nama odgovara i kada nam odgovara.

Sheriff

pre 5 godina

Sve puteve, a ne samo auto put treba pokriti kamerama. Ako neko divlja po gradu, to nije ništa manje opasno nego ako divlja na autoputu. Kamare su višestruko korisne, u smislu da ne samo što pomažu u sankcionisanju bahatih vozača, ne možete ih potplatiti, a mogu dosta pomoći kod rasvetljavanja krivičnih dela iz svih oblasti, a korisne su i kod komunalnog monitoringa npr. ako neko istovari šut na javnu površinu. Ja uvek kažem ko normalno živi i ko se normalno ponaša nema od čeka da stahuje i kamere mogu da budu na svakom ćošku, a ovima ostalim bi bolje bilo da se malo preispitaju pre nego što počnu da kritikuju. Sve ovo naravno ne umanjuje odgovornost nadležnih što je infrastrukuta u očajnom stanju, a o ekologiji da i ne govorim, jer je Srbija sigurno najprljavija zemlja u Evropi (barem ja prljaviju nisam video).

Savo

pre 5 godina

Ma dajte samo cifru za sve te nabavke kamera i da li idu preko win wina i emmi firmi? (Bata Andrej)
Posrednik i prvi reket Srbije
( Novače izvini, tvoj tenis je pošten)

Uvek biraš glupe i korumpirane

pre 5 godina

A čime je Drobnjak zadužio Vučića da ga i pored svih njegovih afera i brljotina i dalje drži na visokom položaju, valjda ćemo jednog (dalekog) dana saznati...
(Don Giovanni, 16. novembar 2018 17:27)


Pa upravo zbog toga ga ne dira. Ima ih sve u fioci. Ne postoji niko u vlasti ni pri vlasti da nije u fioci. Zato su poslušni i dobri za oblikovanje kao testo.

Milan

pre 5 godina

Doduše znaju čemu služi "blicanje" ali pojma nemaju čemu služi leva a čemu desna traka i osećaju se jako moćno i dobro kada naprave kolonu nervoznih vozača iza sebe. Zato i ginu, a u nemačkoj voze slobodno opušteno i bezbedno.
Nije to razlog zašto se ljudi sele u nemačku ali jeste princip da se tamo nešto radi zbog suštine a ovde zbog forme.
Jedini razlog ove gluposti je pljačka državnog novca, i to bezočna.
(Milan, 16. novembar 2018 18:09)

Kada si poslednji put na autoputu usporio da bi pustio nekog ko /iz bilo kog razloga/ sporije vozi pretekne npr. kamion ?
(no comment, 16. novembar 2018 21:44)

juce kada sam se vracao iz beograda. Zadovoljan? Propustim svaki put kada taj isti na vreme da zmigavac i signalizira sta zeli. Posle svakog preticanja se vratim desno i propustim brzeg od sebe.
Ljudi koji voze malo brze nisu u vecem procentu ni manijaci ni ludaci u odnosu na one koji voze sporije. Pre nekoliko nedelja jedan spori manijak koji vozi 80km/h paralelno sa kamionom me jedrzao 15 minuta iza, uspeo sam da ga prodjem na naplatnoj kod pazove jer imam ENP. Naravno policija je stajala kod naplatne, mislis li da im je palo na pamet da kazne manijaka koji je napravio ogromnu kolonu i guzvu na naplati ili da su cekali nekog ko vozi 131km/h? Sta mislis ko je opasniji po bezbednost?

EU Citizen

pre 5 godina

@Vlada
Pa ja svakih par nedelja vozim po Nemačkoj, pa mi stvarno treba neki balkanski provincijski lumen da me prosvetili o nemačkim autoputevima. A što se ne bi vozilo i dvesta, ako uslovi dozovoljavaju to nije nikakav problem? Zato što se sivim miševima to ne sviđa? :))
@vozac
A koji su to još učesnici saobraćaja na autoputevima, genije? :)) I kakve veze ima učestvovanje u saobraćaju s činjenicom da se najviše maltretiraja upravo kategorija stanovništva koja izdržava ceo taj populistički cirkus? I ako se vama ne vozi preko 130, s kojim pravom biste drugima da to zabranite, u tome je lepota autoputa, vi i slični samo treba da se držite desne trake, i da dobro prekontrolišete retrovizor kad hoćete da pretičete. Ali ne, zavidni glodar bi rađe da zabrani, jer zašto da neko vozi brže od njega, da možete zabranili biste i svaki bolji auto od "Moskviča" :))

Burazer

pre 5 godina

(.|., 16. novembar 2018 12:36)
Izvini ti sto stavljas etikete, ali u cemu je problem sto covek govori o nekim generalnim problemima i navodi da nije zadovoljan uslugom/usluzenim(da putarina je placanje usluge koriscenja autoputa) a da su i on i drugi pritom u poslednje vreme meta sve vecih represivnih mera koje nisu opravdane a koje se uvede zarad "bezbednosti" istog a da pritom neke osnovne stvari vezane za bezbednost vec godinama predstavljaju neresivu enigmu sadasnjih i njihovih prethodnika (opste stanje puta, signalizacije, ograde). A druga stvar on skrece paznju na mogucnost (mada nerealno malu) da korisnici autoputa iskale svoj bes na aparaturi.
Sa druge strane, zar vam malo ne upada u oko da ovaj dugogodisnji V.D. vedri i oblaci ovim javnim preduzecem i nasim drumovima da se nista osnovno i bitno nije promenilo. I s'obzirom da je V.D. kad ce se dovesti "direktor"?

Abrakadabraietoekonomskogzmaja™

pre 5 godina

@sklek
Ma, jel' vi to opravdavate nasilnike i divljake? Jel vi to opravdavate ubistvo sa predumišljajem u pokušaju?
Kada sam na autoputu u levoj traci i pretičem nekog pri brzini od 110-120kmh i vidim da se izdaleka samo "stvori" taj neki automobil koji je, kako vi kažete, pravljen za te brzine, svakinput se osetim nelagodno. O čemu vi pričate?

Dikh tu kava

pre 5 godina

Is it a comedy, da li je to komedija
is it a tragedy, da li je to tragedija
is it a comedy, da li je to komedija
is it a drama, da li je to drama
(da mi umetnik ne uzme za zlo)

E, ovo je već mitska nesposobnost za bavljenje državnim poslom..

Reziel

pre 5 godina

Dve stvari mi ne idu u lobanju. Dizel je 170, benzin 155, realno skupo. Svi voze i to bi da šibaju preko 130 ako je moguće. Osim toga, kaže istraživanje prosečna starost vozila u SRB oko 12 godina... I svi, ali svi misle da je 130 malo. A kuknjava kako para nema i kako je sve skupo. Aman ljudi, evo priznaću, kako koji mesec, al ono kad zagusti, pa ja spustim na 100 da smanjim potrošnju (idem autoputem na posao i nazad, ukupno 70km). 130-150 cepam kad znam da stiže bonus neki ili nešto... Pritom kao imam OK parice, idemo na more,planinu nabodem i neki vikend van grada... Dajte ljudi da i ja radim to što vi radite...

Abrakadabraietoekonomskogzmaja™

pre 5 godina

@Pa ti onda češće gledaj u retrovizor,zato što automobil ne može samo da ti se "stvori" iza tebe pa makar išao i kao svemirska raketa.
Legend

Molim te, nauči me!
Koliko traje preticanje jednog automobila kojima je razlika u brzini do 20km/h?- i do deset sekundi. Za tih deset sekundi neko ko ide 200km/h vrlo brzo smanji rastojanje između sebe i automobila ispred sebe. Da ide sporije SIGURNO se ne bi stvarala takva situacija, nego, ti si verovatno jedan od "savesnijih"vozača čim braniš nasilničku vožnju?
PS Brini ti za svoje retrovizore, nemoj za moje...

da da

pre 5 godina

@stole haringa
Znaci ako nas ubije bmw, porse ili audi nema veze, ljudi imali para za takav auto i nema smisla da ne idu 200kv?
Ljudi, pridrzavajte se propisa i ovi nece da vam otimaju pare a ni taj budzet nece da se punu.

каурин

pre 5 godina

Немам ништа против. Треба кажњавати.
Објасните ми само КАКО кажњавате стране возаче (који су практично стално у прекршају), али ме заобиђите причом да их на наплатној чека полицајац...

Tartaruga

pre 5 godina

Drugo, da li ce kamere snimati idiote koji po autoputu nocu voze sa upaljenim dugim svetlima iako je to zakonom zabranjeno i cak je jedno od najcescih pitanja na testovima? I da li ce to biti kaznjavano?
(Bata Sale, 16. novembar 2018 12:26)

Prvo pitanje i mene kopka. I meni se hiljadu puta desilo da krenu da ubrzavaju dok ih prestižem konstantnom brzinom. Ali ne samo ovde, i u okolnim zemljama je potpuno isto.

Što se tiče drugog pitanja, zaista je diskutabilno koje si ti testove polagao. Iz ZOBS-a (clan 77, stav 2):

"Noću, na motornom vozilu za vreme vožnje u saobraćaju na putu, moraju da budu uključena duga svetla."

To ne menja činjenicu da svetla moraju da se gase prilikom mimoilaženja, ali ni drugu da postoji gomila samo-izmišljenih pravila kod (uglavnom) obrazovanih ljudi kod nas.

Inače, kao što je neko rekao, bankina između pravaca na auto-putu treba da bude postavljena tako da ne onemogući zaslepljivanje, a to važi na 0.01% dužine auto-puteva u Srbiji.

Dex

pre 5 godina

Bice u aprilu? A kad ce konkurs, tender, eventualno ponavljanje tendera u slucaju neuspeha?? Dakle, korupcija. Niko nece ni pisnuti, kao ni za sve ostale "projekte" u ovoj raspaloj drzavi.

.|.

pre 5 godina

(Petar, 16. novembar 2018 11:21)

Evo ga klasičan srbenda koji bi samo da nešto uništava i vandalizuje i posle se čudite što je država u takvom rasulu

lol

pre 5 godina

Da li to znaci ako vozim preko 250km/h i pravim pauzu na pumpi da necu dobiti kaznu?
(srbenda, 16. novembar 2018 10:57)
Ne smes samo da usporis ispod 250 prilikom prilaska pumpi ukoliko su kamere ispred pumpe, znaci mora da se gadjaju pumpe koje su udaljene od kamere barem 300 400 meteara

boris

pre 5 godina

@tishma loša ti je postabka zadatka. Ako onaj iza ide 200km/h a ovaj što pretiče 130, njihova relativna brzina je 70. tako da će mu trebati 10sec da se približi 200m.
U svakom slučaju ako si ti na redu da pretičeš, a ovaj će tek za 10 sec da ti se približi imaš svo pravo da kreneš. Onaj koji vozi 200 nema privilegiju niti prvenrsvo jer ima sasvim dovoljno vremena da bezbedno uspori dok ti ne završiš preticanje.
Ako krene da blica, tek onda pokazuje koliki je seljak, a na takve se ne obazirem previše.

Neznam puno ali dovoljno

pre 5 godina

Merenje mora postojati uakon mora ali bas da se drze striktno to ne ide recimo
Veliki auti na spram yugo su bolji sigurnji sa150 nego ovaj sa 130 km na cas e sad zato mislim da autoput 150 pustite to pa nije u normalnim uvjetima greh 150 ili 130 po meni je isti k
A camere ce da kazne i 131 sto narvno nije normalno
U Hrvatskoj recimo 150 km te ulove smanji za 10% ispade 135 je na granici jer postaji plus minus i ako platis minimalno ili nista jer si mane od 10 % nakon tolerancije

autošovinista

pre 5 godina

Koliko ja vidim, ovde je uglavnom okršaj izmedju bahatih (ala sns) koji se kriju iza pljačke naroda i normalnih koji ponekad budu naguženi od strane bahatih. Šta ćete, takav smo narod.

tishma

pre 5 godina

@Abrakadabraietoekonomskogzmaja™ 
Ako obilazis nekog sa 20km/h razlike u brzini i ides 130km/h (a ovaj sto ga obilazis 110km/h) i ako ti treba 10s da ga obidjes za to vreme neko ko vozi 200km/h smanji rastojanje izmedju njega i tebe za 200m. 
A tebi bi prijatelju ako nisi u stanju da vidis nekog 200m iza sebe u retrovizoru pod hitno trebalo oduzeti dozvolu jer imas problem sa vidom.
(Milojko, 17. novembar 2018 01:14)
Matematika kaže da ko ide oko 200km/h pređe u sekundi skoro 60m. Znači pomenutih 200m pređe za 3-4sec. Taman na pola preticanja ili dok počneš preticanje.
Ako je ograničenje 130 jednostavno ne može da dođe do incidenta jer je za tu brzinu daleko i 100m rastojanja, a 200m je predaleko.
Onaj koji krši pravila treba da se prilagođava.

komšija

pre 5 godina

Naš problem u svim domenima je izigravanje/izbegavanje zakona.
Zakon je ustvari naš dogovor kako stvari treba da funkcionišu. Kada kršimo taj dogovor mi ustvari kršimo dogovor sa našim komšijama, prijateljima, sugrađanima a ne sa državom.
To što ne umemo da napravimo državu je takođe naš problem...

sturmmann

pre 5 godina

1)Na par stotina metara od stožera tzv. saobraćajne policije u Nišu imate SKORO SVAKODNEVNO divljanje na asfaltu, bilo motociklom, bilo automobilom.
2)Ovo svi znaju.
3)Ovo može da potvrdi i čimbeništvo tog stožera.
4)Kakve su reakcije na to DIVLJAŠTVO? NEMA IH? IMA IH ALI SU NEVIDLJIVE?

dale

pre 5 godina

Podržavam sve što ima za cilj bezbednost i očuvanje naših života (i života naših najbližih i uopšte svih) od nas samih. Ako smo mi vec toliko bahati i ne znamo sami da treba da se pridržavamo svih saobracajnih propisa, onda neka nadležni postave apsulutno sve što smisle i neka udare po dzepu sve više..

vozac

pre 5 godina

@EU Citizen

Nemacka je jedina zemlja na svetu gde ne postoji okvirno ogranicenje brzine na autoputevima, ali na vise od polovine deonica ogranicenje postoji putem znakova. Radi se o specificnom slucaju, apsolutno sve ostale zemlje na planeti imaju ogranicenje brzine i ti si dosao do zakljucka da je citava planeta luda ??? Da ne pricamo da je smesno i uporedjivati puteve i prosecnu svest vozaca u Nemackoj i Srbiji. Sto tice pomenutog poreza, ucesnici saobracaja nisu samo vozaci, a jos manje vozaci koji bi da voze takvim brzinama. Ako si jos uvek ubedjen, nije nikakav problem ukloniti ogranicenje brzine, dovoljno je da osnujes partiju i pobedis na izborima :)

Drajver

pre 5 godina

Cekajte, po pustanju sistema za merenje srednje brzine na nekim delovima auto puta je ogranicenje promenjeno sa 120 na 130km/h. Pa kolike su onda prosecnee brzine dozvoljene izmedju kojih rampi zna li neko?

A ovo oko naplate magistralnih, to bi se odnosilo samo na kamione... Jeste sebicno ne svrstati se u isti kos ali zaista je sve vise slepera na magistralnim pravcima. Opet da su putarine iole normalnije odnosno da ljudi imaju mogucnost nekih povlastica posto mnogo voze to se ne bi desavalo tako da je opet i opet problem u ovom vrsiocu duznosti.

aka

pre 5 godina

.ljudi koji voze 200...ne voze se jugom vec kolima koja su napravljena za te brzine....ali ista nisu napravljena za rupe i puteve kakvi su kod nas.


@ Dok je ovakvih , nema krize za nas.

veteran

pre 5 godina

Niko nije napisao koliko ce ovo izivljavanje da NAS kosta i koliko ce gospoda iz vlade i u ovo da se ugrade? Mi Srbi smo zivotinje i pustamo da nas ovi iz vlasfi ponizavaju gurajuci nam obe ruke u dzepove konstantno ! Cutimo i trpimo! Dokle vise?

no comment

pre 5 godina

Znaci svi mi trba da placamo popravke auto puteva da bi bahati mogli da sibaju 200 posto poseduju auto koji toliko moze da ide ?
(no comment, 16. novembar 2018 11:26) # Link

Ne mi. PUTEVI SRBIJE treba da placaju popravke autoputeva da bi bahati mogli da sibaju 200...
To je sustina, srbine. Kada to shvatimo, mozda i ne budemo prelazili 130. a mozda nam i svane.
Ne verujem da kapiras, ali eto, morao sam da ti kazem :)
(Mickey, 16. novembar 2018 23:47)

Super, sve si mi objasnio. Samo mi jos kazi gde je to magicno drvo gde Putevi Srbije naberu para za odrzavanje puteva ?

Gross

pre 5 godina

@Grorgije_ubiva_azdahu dozvoli da ti ja odgovorim, posto cesto putujem. U Hrvatskoj do 160, Madjarska i Slovenija do 180, Italija 200, Austrija 170kmh. Čak su i kazne daleko nize nego kod nas. Gora od Srbije je jedino Švajcarska, tu se vozi po ogranicenju. U Skandinavske zemlje nisam putovao.

jova

pre 5 godina

@Bata Sale

Sa tvoje tacke gledista ti si duzan da postujes pravila nezavisno od toga da li ih drugi ucesnik u saobracaju postuje ili ne, osim ako se ne radi o neposrednoj opasnosti. Zamisli sta bi bilo kada bi svako izigravao policajca.

Vlada

pre 5 godina

@EU Citzen

Da je ogranicenje 150 ti bi pitao sta fali sa 180, i dokle tako do 200, 300? Da si pametan kao sto se predstavljas znao bi da u nemackoj samo na jednom malom delu autoputeva nema ogranicenja.

jedan od mnogih

pre 5 godina

@sklek
@abrakadabra......

ne bi mi moderator objavio ono sto bih vam u lice rekao

ili ste preplaseni ko zecevi ili ste nesigurni vozaci, narocito ovaj sto mu se auto odjednom stvori u retrovizoru - zskljucak je da u isti ne gledas

.|.

pre 5 godina

(тражили сте уживајте, 16. novembar 2018 11:26)

Nego treba da se juri 100 na sat? Šta?

Jesi li ti nekad čitao zakon o saobraćaju i koje su brzine propisane?

тражили сте уживајте

pre 5 godina

пардон, има више до Дивчибара од 90км (око 115), али то не мења моју поенту.

Mickey

pre 5 godina

ljudi koji voze 200...ne voze se jugom vec kolima koja su napravljena za te brzine....ali ista nisu napravljena za rupe i puteve kakvi su kod nas.
(sklek, 16. novembar 2018 10:59)

Znaci svi mi trba da placamo popravke auto puteva da bi bahati mogli da sibaju 200 posto poseduju auto koji toliko moze da ide ?
(no comment, 16. novembar 2018 11:26) # Link

Ne mi. PUTEVI SRBIJE treba da placaju popravke autoputeva da bi bahati mogli da sibaju 200...
To je sustina, srbine. Kada to shvatimo, mozda i ne budemo prelazili 130. a mozda nam i svane.
Ne verujem da kapiras, ali eto, morao sam da ti kazem :)

g3

pre 5 godina

Gdje vi vidite te što voze 200kmh na autoputu po SRB? Ili ja ne vozim istim autoputem kao vi? Vozim uglavnom 130 tempomat, obiđe me neko tu i tamo, ali možda ide do 150 u tom momentu.

Halo Bing...

pre 5 godina

@Abrakadabraietoekonomskogzmaja™
Ako obilazis nekog sa 20km/h razlike u brzini i ides 130km/h (a ovaj sto ga obilazis 110km/h) i ako ti treba 10s da ga obidjes za to vreme neko ko vozi 200km/h smanji rastojanje izmedju njega i tebe za 200m.
A tebi bi prijatelju ako nisi u stanju da vidis nekog 200m iza sebe u retrovizoru pod hitno trebalo oduzeti dozvolu jer imas problem sa vidom.
(Milojko, 17. novembar 2018 01:14
Dobra ti je matematika, ali ovaj input 200km/h !? O čemu ti pričaš,kakvo crno 200 na sat,samo nam još fale ganovi pa kroz prozor prangijanje. Poštujem to što ponegde u Nemačkoj može bez ograničenja,ali SVUDA u ostatku Evrope možda i sveta postoji ograničenje pa i kod nas.
O načinu kontrole možemo polemisati,meni lično ovo miriše da će se pojedinci dobro omastiti.

EU Citizen

pre 5 godina

@Georgije
Vozim prema uslovima na putu i gužvi, nekad 100, većonom 140- 150 kad nema gužve, ne pada kiša ili sneg, itd, kada je baš prazno i neki lep deo, odem i na 200, ali generalno retko vozim tako brzo :) Tamo gde je ograničenje, obično vozim desetak kilometara iznad, ako uslovi dozvoljavaju, to vam u većini zemalja tolerišu, a i cajger na većini automobila je izbaždaren tako da pokazuje za per kilometara veću brzinu od stvarne. Poneki put sam i platio kaznu, ali u Nemačkoj nikad, no i to je za ljude, platim i idem dalje, prilično sam bezbedan vozač, imao sam par sudara u životu, ali uvek samo po gradu i nijednom nisam ja bio kriv.

тражили сте уживајте

pre 5 godina

Ne tupi ga. Svuda u svetu postoje ograničenja pa svuda ljudi stignu gde su krenuli...(.|., 16. novembar 2018 18:51)

хмм...не знам што бих рекао, мало сам затечен, нисам очекивао одговор на нешто што је очигледно. Кад сам био мали па кад би ми неко од старијих објашњавао нешто што је јасно и једноставно, а ја на то одговорио неким глупим коментаром, онда би од тог старијег обавезно уследило оно чувено "ја те крстим, а ти прдиш?!". Е, сад, не могу ја то теби исто тако рећи јер нема смисла, одрасли смо људи, али ме ипак цела ова мала расправа подсећа управо на те веселе доскочице из детињства. Кад кажем да је мрежа брзих, равних и безбедних путева одраз јаке и развијене економије и да би било дивно кад би и Србија то имала (као што има Немачка итд) онда сам само изрекао једну обичну и једноставну истину, отприлике као да сам рекао 1+1=2. Међутим, с обзиром да тебе то секира и буни, ја не знам шта да ти кажем... Можда да пробаш да се одселиш негде? У неку авганистанску или пакистанску пустош где нема путева, само брда и козе? Можда би тамо нашао своју срећу и мир? Талибани би били проблем у почетку, али с обзиром на твоје ставове сигуран сам да бисте брзо нашли заједнички језик. Ето , не знам...Размисли. Поздрав и срећно!

Goci

pre 5 godina

Lako je njima da kupuju i da izmišljaju kad drugi plaća sve to.
Kad bi vadili pare iz svog džepa dal bi se rasipali na gluposti, prvo popravite i okrpite puteve pa onda nešto zahtevajte..

Sasa

pre 5 godina

Jedva cekam da se stane na rep tim spodobama. Kako njima, tako i bahatim policajcima odnosno saobracajnim policajcima koji su ujedno korumpirani. U selu Varna kod Sapca kroz naseljeno podrucije voze preko 90 na sat. Policija sedi u obliznjem kaficu lokalne porodice djilkosa.

neko ko zna

pre 5 godina

@j

Šta da se ukapira??? Po tebi bahato ponašanje je u redu. Pa dokle god ima onih koji ne poštuju pravila i treba po džepu. Svuda se kaznama puni budžet. Pljunes na ulici, kazna. Bacis pikavac, kazna.Predjes ulicu gde ne treba, kazna. Zvrljas fasade, kazna....

Abrakadabraietoekonomskogzmaja™

pre 5 godina

@Petar
Ti baš zvučiš kao neki fini i pošten "poslovni svet" koji vozi nove i ispravne automobile koji preti vandalizmom!

prosjecni_seljak

pre 5 godina

Sto bi uopste neko sa normalnim autom vozio brze od 130. Vecina automobila sa 5 brzina vristi na 130kmh pri 3500 i vise obrtaja. I u austriji je dobar zivot dobra kola ali je ogranicenje 140. Kod nas vlada opsta ne kultura u saobracaju a pored toga autoputevi su nam skrnavi i sa samo dve trake sto znaci da desnom neki kamioni idu 80 a neki 90 i levom trakom se obilaze i dosta cesto blokiraju prolaz automobilima. Po meni autoputevi u srb bi morali da imaju 3 trake. Desna samo za kamione koji voze svi 90 i nema preticanja, srednja za autobuse i sporije automobile sa ogranicenjem 120 i levu brzu traku sa ogranicenjem 150. Pojdrav.

Milan

pre 5 godina

@GuA
ne znam gde živite ali u svakoj normalnoj državi je kažnjivo voziti paralelno autoputem. U nemačkoj može da se zove policija i prijavi prekrsitelj
Kad pređete u levu traku, pretičite, onda se vratite u sporu traku i niko nema problem. Nailazili su i na mene tokom preticanja vozači sa 200km/h ali kada dam žmigavac da ću po završetku preticanja se skloniti, niko me nikada nije provocirao. Ovi sporiji često to rade iz čistog besa što imaš bolji auto.

igi

pre 5 godina

Ovakva kontrola se i uvodi zbog sizoferenih ljudi koji ne postuju propise, zakonom bi uveo blokadu na 130 za sva vozila registrovana u Srbiji., a za ne postovanje propisa zatvorsku kaznu. Ovo sto u saobracaju rade pojedini neizivljeni ljudi je na granici sa zdravim razumom prvo ugrozavaju druge ucesnike u saobracaju pa onda saputniike i sebe, zasto? da bi stigli negde 10 minuta ranije, da bi pricali da stignu od BG do NS za 15 minuta...... prvo dobre batine pa onda zatvor i oduzimanje dozvile za sva vremena.

Војкан

pre 5 godina

Све да се узму паре од возача. За безбедност саобраћаја, камере би биле много корисније у насељеним местима где се појединци истина понашају бахато и угрожавају и друге возаче и пешаке. На аутопуту је у питању само пара, не безбедност. Али не можемо рећи да је то зато што смо Срби јер су Французи пре десетак година урадили потпуно исто да би узели новац од аутомобилиста. Без камера на местима где се дешавају удеси али зато камере на свим праволинијским и равним деоницама. Код Немаца ништа од тога, па опет упоредимо где се више гине на путевима.

ПЧ

pre 5 godina

Није возач бахат кад прекорачи брзину. Бахат је кад не поштује основна правила. Возач мора да користи светлосне сигнале како треба, мора да гледа у ретробизоре, да гледа унапред, да пази на друге као што пази на себе и тако даље. Брзина је ту најмањи проблем.

Legend

pre 5 godina

@Pa ti onda češće gledaj u retrovizor,zato što automobil ne može samo da ti se "stvori" iza tebe pa makar išao i kao svemirska raketa.
Legend

Molim te, nauči me!
Koliko traje preticanje jednog automobila kojima je razlika u brzini do 20km/h?- i do deset sekundi. Za tih deset sekundi neko ko ide 200km/h vrlo brzo smanji rastojanje između sebe i automobila ispred sebe. Da ide sporije SIGURNO se ne bi stvarala takva situacija, nego, ti si verovatno jedan od "savesnijih"vozača čim braniš nasilničku vožnju?
PS Brini ti za svoje retrovizore, nemoj za moje...
(Abrakadabraietoekonomskogzmaja™, 16. novembar 2018 17:18)

Druže ne pametuj molim te,imao sam udes jer me je stigao auto od pozadi koji je išao 210kmph i video sam ga u roku od 30 sec do 1 min pre nego što me je udario,nemojte glumiti ludilo ovde,znači auto se vidi daleko u napred pre nego što te stigne,to što vi tražite opravdanja u svemu jer niste u stanju da odradite svoj deo posla u vožnji to je druga priča.Znači da se raspravljam sa ljudima na forumu nemam nameru,imam iskustva više od dečice ovde koja vozi auto 5 meseci.

Milojko

pre 5 godina

@Abrakadabraietoekonomskogzmaja™
Ako obilazis nekog sa 20km/h razlike u brzini i ides 130km/h (a ovaj sto ga obilazis 110km/h) i ako ti treba 10s da ga obidjes za to vreme neko ko vozi 200km/h smanji rastojanje izmedju njega i tebe za 200m.
A tebi bi prijatelju ako nisi u stanju da vidis nekog 200m iza sebe u retrovizoru pod hitno trebalo oduzeti dozvolu jer imas problem sa vidom.

GuA

pre 5 godina

Pre nekoliko nedelja jedan spori manijak koji vozi 80km/h paralelno sa kamionom me jedrzao 15 minuta iza, uspeo sam da ga prodjem na naplatnoj kod pazove jer imam ENP. Naravno policija je stajala kod naplatne, mislis li da im je palo na pamet da kazne manijaka koji je napravio ogromnu kolonu i guzvu na naplati ili da su cekali nekog ko vozi 131km/h? Sta mislis ko je opasniji po bezbednost?
(Milan, 17. novembar 2018 13:52)

U uslovima saobracaja gde ima ucesnika koji voze 80/90 svako ko vozi preko 140/150 km/h je opasan po bezbednost. I to nije samo pitanje fizike nego i mentalnih i neuroloskih sposobnosti vozaca.

To sto si se ti "unervozio" za 15 min spore voznje je nesto drugo. Ako ti je za utehu policija u Engleskoj nikada ali nikada nije kaznila nekog ko vozi sporo ilii vozi srednjom trakom na autoputu. Iz nekoliko razloga - to su uglavnom losiji ili neiskusni vozaci i ako se nateraju za voze brze bice (jos) vise nezgoda; usporavaju saobracaj pa retko ko u spicevima vozi vise od 140km/h; kultura da se dzentlmenski ispostuju slabiji.

N

pre 5 godina

Skoro sam se preselio u Kanadu i nisi kazne problem, mi smo........ 100km/h je ogranicenje i NIKO ne vozi preko 120, jednostavno je to kultura i zdrav razum. Naravno policije skoro pa nema. Da kod nas policije skoro pa nema vecina bi vozila bar 200 - mislite o tome

Georgije ubiva azdahu

pre 5 godina

@ (EU Citizen, 17. novembar 2018 11:55)

Zanima me kako vozite autoputevima EU van Nemacke ? Ili na Nemackim gde je ogranicenje 120 ?

Milan

pre 5 godina

@GuA
Nisam saobraćajni inženjer da bih se profesionalno bavio takvim temama, ali kao vozač sa 25 godina iskustva i 30-50K preveženih km/ god imam pravo na svoje vidjenje, isto koliko i vi. S obzirom na broj država u kojima sam vozio video sam i dobre i loše primere rešenja za saobraćajne probleme. Nigde nisam video da preterana represija daje rezultate, naprotiv, osmišljavanje sistema za najbrže moguće odvijanje saobraćaja uz represiju usmerenu na mali broj počinilaca, ali onih najopasnijih po bezbednost daje rezultate.

Milutin

pre 5 godina

Stvarno debilno. Pored paprenih cena putarina, loših autoputeva, sada još i kamere, ne koliko zbog brzine, već mi je krivo što neko pokušava da pravi zamorčiće od naroda. Ma idem starim putem BG-NS kada god to budem mogao. Manje ću nafte da potrošim, uživaću u pejzažima, opuštenija vožnja, nema radova na putevima, nema gužve ulaz-izlaz NS-BG... Stignem kad stignem. Opuštena vožnja i uštedim na putarini. u oba pravca je ušteda 1000 din. na 400km ukupno. Malo li je? Da li ću potrošiti na duži put? NE. Potrošnja je srazmerna broju pređenih kilometara a utoliko manja ukoliko je ekonomičnija vožnja ( 80-100 km/h ). Uzdravlje

B

pre 5 godina

@milojko

Kako god ti kažeš. Celle - Hannover ima ograničenje 100 i 130 (ili 120), tako da jesam vozio. Poenta svakako nije u tome koja je brzina (lako je moguće da sam pogrešio u cifi) već da je se ljudi pridržavaju. Samo je jedan Porše 911 prešao neku veću brzinu, ostali nisu jurcali.

hmhm

pre 5 godina

Merenje brzine na odredjenoj deonici je moguće i primenjuje se u mnogo država. Pre nego sto krene merenje budete upozoreni znakom da za naprimer 1 km pocinje merenje na deonici od 10 kilometra i jasno su označene kamere koje vas snime na “ulasku” u deonicu i i “izlasku” iz iste. Kazna stiže na kucnu adresu onoga na koga je registrovan auto. Jedan malecni problem je taj sto nas zakon o saobraćaju ne poznaje merenje prosečne brzine na deonici pa očekujem da će i to zakonski uskladiti ili će prosto kazne da im padaju na sudu.

no comment

pre 5 godina

Doduše znaju čemu služi "blicanje" ali pojma nemaju čemu služi leva a čemu desna traka i osećaju se jako moćno i dobro kada naprave kolonu nervoznih vozača iza sebe. Zato i ginu, a u nemačkoj voze slobodno opušteno i bezbedno.
Nije to razlog zašto se ljudi sele u nemačku ali jeste princip da se tamo nešto radi zbog suštine a ovde zbog forme.
Jedini razlog ove gluposti je pljačka državnog novca, i to bezočna.
(Milan, 16. novembar 2018 18:09)

Kada si poslednji put na autoputu usporio da bi pustio nekog ko /iz bilo kog razloga/ sporije vozi pretekne npr. kamion ?

GuA

pre 5 godina

@  (Milan, 17. novembar 2018 22:35)

Za celu ovu temu manje je bitno gde ja zivim.

Mene intrtigira razlog zbog cega vi kostantno tvrdite da spora voznja i sporo preticanje ugrozavaju zaobracaj vise nego voznja preko dozvoljenog ogranicenja. Ja ne znam niti za jednu zvanicnu (ne narucenu) studiju bilo gde u svetu koja potkrepljuje vase misljenje a ako vi znate slobodno je iznesite pa da prodiskutujemo. Bez tih nekih dokaza vasi komentari mi vise lice na naivan pokusaj zamene teza.

Sto se autoputa u Srbiji tice, samo jedna voznja letos od Bgd do Grcke i nazad je bila dovoljna da shvatim da je broj onih koji voze preko 150, lepe se za zadnji branik, blicaju ili drze dugo svetlo frapantno veliki. Pritom, ja uopste nisam vozio sporo ali u granicama dozvoljenog (Rent-a-Car). Bez da vredjam ali dokle god se ne odreknemo “hajducije”, i te neke kvazi agresivnosti na putevima, koja eto vise od 100 godina posle Turaka jos uvek postoji niti jedna promena vlast nece pomoci. Kad sam pomenuo vlast, za mene je kompletna misterija kako ste ovi dvojicu vratili nazad ali to je vase.

Đorđe Marušić

pre 5 godina

Kad već stavljaju ove kamere, onda bismo mogli da pređemo na vinjete. Tako bismo smanjili nepotrebne gužve na naplatnim rampama i uštedeli bismo na održavanju kućica za plaćanje, a "Putevi Srbije" bi dobili dodatne radnike da ubrzaju svoje druge delatnosti- sređivanje i izgradnju puteva.

GuA

pre 5 godina

Кад кажем да је мрежа брзих, равних и безбедних путева одраз јаке и развијене економије и да би било дивно кад би и Србија то имала (као што има Немачка итд) онда сам само изрекао једну обичну и једноставну истину, отприлике као да сам рекао 1+1=2.
(тражили сте уживајте, 16. novembar 2018 22:16)

A jesu li ti rekli i da se kuca ne gradi od krova ? Da je Sbija ekonoski jaka imala bi para za bolje puteve, mada bi opet bilo ogranicenja na tim istim putevima. Opet Srbija nikada nece biti Nemacka ako nista drugo ono zbog populacije, bolje uzmi za primer neku manju drzavu EU.

Do tada treba smanjiti veoma visok procenat bahatih, nekulturnih i neobrazovanih a bilo kojoj drzavi je najlakse da to odradi kroz kazne. Mozda bi bio dobar i engleski sistem obaveznih kurseva za one koje prekorace brzinu do 20%.

Za jedno si u pravu, mnogo je vise nezgoda u gradskim sredinama. Ali su i brzine manje pa ako u nezgodi nema pesaka steta je uglavnom samo materijana.

B

pre 5 godina

@Gross

Ma kako ti kažeš. Ti si drugi koji to pominje i ja zaista nemam potrebu da se dokazujem. Put je lep iako sam i lično očekivao bržu vožnju nije je bilo. Takva tura.

Nemanja Karadzic

pre 5 godina

Pa ti onda češće gledaj u retrovizor,zato što automobil ne može samo da ti se "stvori" iza tebe pa makar išao i kao svemirska raketa.
(Legend, 16. novembar 2018 12:53)

Letos, idemo na more, dva auta. Ispred ja sa zenom i bebom, iza baba i deda sa drugim detetom. Navigacija kod mene. Ceo put, bez izuzetka, svake 5-6 sekunde pogledam u retrovizor da vidim gde je deda. Pri tom vozim ispod ogranicenja, ne zbog kazne, vec zbog bebe.

Preticem auto koji se vuce ispod 100 na autoputu u Makedoniji, naravno da sam pogledao u oba retrovizora pre toga. Iza mene deda, iza njega dokle god pogled doseze niko. Tri sekunde kasnije, pola metra iza mene crni Audi koji trubi. Mislis da mi je bilo svejedno?

Sasa

pre 5 godina

Merenje brzine na odredjenoj deonici je moguće i primenjuje se u mnogo država. Pre nego sto krene merenje budete upozoreni znakom da za naprimer 1 km pocinje merenje na deonici od 10 kilometra i jasno su označene kamere koje vas snime na “ulasku” u deonicu i i “izlasku” iz iste. Kazna stiže na kucnu adresu onoga na koga je registrovan auto. Jedan malecni problem je taj sto nas zakon o saobraćaju ne poznaje merenje prosečne brzine na deonici pa očekujem da će i to zakonski uskladiti ili će prosto kazne da im padaju na sudu.
(hmhm, 17. novembar 2018 10:01)

Pročitaj član 42. ZOBS
Drugi put razmisli pre nego što napišeš ono što nije tačno.

no comment

pre 5 godina

ljudi koji voze 200...ne voze se jugom vec kolima koja su napravljena za te brzine....ali ista nisu napravljena za rupe i puteve kakvi su kod nas.
(sklek, 16. novembar 2018 10:59)

Znaci svi mi trba da placamo popravke auto puteva da bi bahati mogli da sibaju 200 posto poseduju auto koji toliko moze da ide ?

Srbin

pre 5 godina

E moji Srbi, prolazio sam skoro kroz HR, primorskim autoputem, ispod 160 nisam išao, 180 - 200 - 220 pa i 240 u par navrata.
Nema nigde kamera, radara, da iskaču iz žbunja pod auto, nema odrona, sve zaštićeno ogradom, put je za 10+. Može 300 da se vozi, nikog nije ni bilo jer nije sezona.
A kod nas se sprovodi represija na svakom koraku, uradili ovi naši pilićari deonicu Ljig-Preljina i hvale se.
A Hrvati 100 godina ispred nas.
Očigledno da je recept vlasti da svi mladi, pametni, sposobni, odu, a da ostanu poltroni laki za vladanje, penzioneri i sendvičari.
Jadni li smo...

rani

pre 5 godina

Čitam ove komentare i ne verujem! Pa gde na svetu postoji saobraćaj, a da nema pravila? Svuda, u svakoj zemlji postoji ograničenje brzine, pa i u Nemačkoj, osim na nekim delovima auto bana, ali mi takav put nemamo! Kako vam ograničenja i kamere ne smetaju u Švajcarskoj, Francuskoj, Belgiji i drugim zemljama na koje se većina loži? To je tamo uredu, a kad se ovde uradi isto, onda je to Srbistan, lov na sirotinju itd.! Pa sirotinja ne vozi brže od 130km, jer nema čime, a i ako ide, onda je taj i sirot i lud, ako sa nekom kantom ide brže od toga! Ja imam nov automobil i može da ide 200 i brže, ali vozim koliko moram, i raduje me sve što će da uspori one gastarbajtere preko leta!

Abrakadabraietoekonomskogzmaja™

pre 5 godina

@sklek
Ma, jel' vi to opravdavate nasilnike i divljake? Jel vi to opravdavate ubistvo sa predumišljajem u pokušaju?
Kada sam na autoputu u levoj traci i pretičem nekog pri brzini od 110-120kmh i vidim da se izdaleka samo "stvori" taj neki automobil koji je, kako vi kažete, pravljen za te brzine, svakinput se osetim nelagodno. O čemu vi pričate?

Legend

pre 5 godina

@sklek
Ma, jel' vi to opravdavate nasilnike i divljake? Jel vi to opravdavate ubistvo sa predumišljajem u pokušaju?
Kada sam na autoputu u levoj traci i pretičem nekog pri brzini od 110-120kmh i vidim da se izdaleka samo "stvori" taj neki automobil koji je, kako vi kažete, pravljen za te brzine, svakinput se osetim nelagodno. O čemu vi pričate?
(Abrakadabraietoekonomskogzmaja™, 16. novembar 2018 11:43)

Pa ti onda češće gledaj u retrovizor,zato što automobil ne može samo da ti se "stvori" iza tebe pa makar išao i kao svemirska raketa.

.|.

pre 5 godina

(тражили сте уживајте, 16. novembar 2018 )

Ne tupi ga.

Svuda u svetu postoje ograničenja pa svuda ljudi stignu gde su krenuli.

Zašto srbende u Grčkoj kad idu na more voze po ograničenju i ne divljaju?

Zato što su kazne astronomske i nema da daš policajcu 20€ pa da te pusti nego ostaješ bez dozvole pa se češi onda.

Samo vi srbi hoćete da vozite mimo zakona i bez ograničenja.

Treba kazne da budu minimum 1000€ za nevezivanje pojasa samo a za sve ostalo po par hiljada € i više pa da vidiš kako može da postoji saobraćajna kultura

Srećko

pre 5 godina

Dokle će ova država da trenira strogoću i glumi policajca. Što se ne ugleda na Nemačku gde na većini puteva nema ograničenja brzine i gde se odgovornost prebacuje na vozače. Bolje da naša država zaboravi taj policijski refleks i kažnjavanje a da edukuje i pametnim zakonima stvori odgovornog i savesnog vozača.

EU Citizen

pre 5 godina

Šta je "bahato" kada čovek na prsznom auto putu vozi sa normalnim autom 150? To e samo razumno korišćenje mogućnosti automobila i kvaliteta pćta, a bahat je samo zakomodavac i lažni "eksperti" koji ga savetuju. Šta je problem Nemačkoj da nema ogrsničenja brzine na autoputevima? Opet neki teror vozača za njihove rođene psre, jer baš vozači plaćaju većinu poreza u ovoj državi. Dosta više.

Cika Kure

pre 5 godina

Das gas 140-150km/h 10 km, i onda spustis na 120 ostalih 5km, plus ce se uraditi aplikacija sa tacnim lokacijama mape koja ce racunati prosecnu brzinu i onda ce opet morati da trose novac gradjana za nov sistem, jer im ovaj nece doneti novac za silne penzije i povecane plate.

B

pre 5 godina

Još u utorak sam se vozio po Nemačkoj, pređoh koju stotinu km.

Ograničenje 70 - nemci voze 7O.
Ograničenje 130 - nemci voze 130.
Na deonicama gde nema ograničenja opet voze 130.
Svi problemi rešeni.

A ovde meri u metar i udri debelo po ušima kad ne znamo da čitamo brojeve na saobraćajnim tablama. Neka nam, i treba!

sklek

pre 5 godina

Nemacka nema zabranu a manje udesa ima procentualno!!!! Zapitajte se!!!!
Bacate pare gde god stignete....na gazeli ste stavili na svaku banderu cvece...kap po kap..a glavne ulice u centru grada imaju kratere....male bazene kad kisa padne!!!! Napravite sigurne puteve, oznacite ulice, uvedite semafore na senzore u gradu...da ne stoje ljudi po 2 minuta a s druge strane nema zive duse...ima pregrst stvari koje mogu da pomognu u saobracaju...ljudi koji voze 200...ne voze se jugom vec kolima koja su napravljena za te brzine....ali ista nisu napravljena za rupe i puteve kakvi su kod nas. Zardinjere, cvece, masnice...to moze u svajcarskoj...tamo gde nema vise sta da urade...a mi krenuli kao da smo sve sredili...samo nam jos cvece fali....

Bobex

pre 5 godina

Sto nisu na svakom kilometru?
Sada ce bahati vozaci imati vremena da uspore I da u tih 15 kilometara ne prekorace maksimalnu prosecnu brzinu....

dale

pre 5 godina

Podržavam sve što ima za cilj bezbednost i očuvanje naših života (i života naših najbližih i uopšte svih) od nas samih. Ako smo mi vec toliko bahati i ne znamo sami da treba da se pridržavamo svih saobracajnih propisa, onda neka nadležni postave apsulutno sve što smisle i neka udare po dzepu sve više..

miša

pre 5 godina

Cene automobila su u Srbiji već veće nego u Evropi.
Povećati, bar za 200%
Porez (registraciju) koja se samo kod nas plaća ovoliko i na godinu dana, povećati bar za 300%, realno bi bilo da registracija svake godine košta 50% od KATALOŠKE vrednosti automobila.
Gorivo, već među najskupljima, podići za 600%, i tražiti kopiju lične karte uz svaki prodati litar. Tek da se zna ko je šta i koliko kupio.
Puteve premrežiti kamerama i strujom vosokog napona, i helikopterima za navođenim raketama. Prekoračenje od 0,1 km rešavati odmah, strujom onesposobiti vitalne sisteme auta, raketom dokrajčiti.
Zadnje i ne najmanje važno: gorenavedene mere uzeti samo kao privremene, do izrade zakona kojim je posedovanje automobila obavezno, uz kupovinu samo i isključivo od državnih za tu svrhu osnovanih firmi, uz cene i porez koji se plaća na nedelju dana, a da se upotreba automobila ZABRANI.

Abrakadabraietoekonomskogzmaja™

pre 5 godina

@Petar
Ti baš zvučiš kao neki fini i pošten "poslovni svet" koji vozi nove i ispravne automobile koji preti vandalizmom!

Petar

pre 5 godina

Javnost treba da zna koliko sudskih procesa se vodi protiv Puteva Srbije zbog udesa koji su nastali zbog zivotinja (probijena ograda), neociscenog snega, otvorenih sahti, lose signalizacije... koliko zivota je izgubljeno zbog njihovih propusta? I sada ste nasli da maltretirate pristojan poslovni svet koji vozi nove i ispravne automobile?? Zato sto vam trebaju pare i niste sposobni da odrzavate puteve kako treba?? Pa znate li sta ce se desiti sa tim vasim kamerama?? Trebace vam kamere koje obezbedjuju kamere.

Siniša brejnstormer

pre 5 godina

Zašto ste onda postavljali sistem od naplatne rampe do naplatne rampe? Sa ovim postavljanjem na 15 km, priznajete da je to bila greška.

Stole Haringa

pre 5 godina

Cemu onda BMW,Porse,Audi...?
Da je 130km/h normalna brzina putovanja pravili bi motore od po 35kw koji ne mogu nikako da razviju 300km/h.Ne kažem da treba voziti toliko ali mi smo majstori da izkomplikujemo sve!
Kod nas je muka proći tehnički,polagati vozački,voziti brže od 130...mi sami štelujemo zakone EU kako
nama odgovara i kada nam odgovara.

boris

pre 5 godina

Nije u nemačkoj na većini puteva bez ograničenja, već na nekim deonicama. A te deonice su drugačije planirane, urađene i sl. da bi to omogućile.
Drugo, ja vozim sporo u odnosu na mlađe dane, ispod 130. Offrouder i gume koje nisu za te brzine. I opet spadam u brže! Znači da ova mera pogađa debelu manjinu. A ima i onih koji se hvale da sav glas u društvu kako su vozili 300 a ono ... jedva 120 ;)
Treće, nemaština je u narodu, preko 120-130 većina kola počinje drastično više da troši, tako da to jurcanje mogu da priušte samo neki ili na mnogo malim deonicama (iživljavanje od BGD do Mladenovca). Niš Bgd može biti skuplji i 2000RSD!
...

Bata Sale

pre 5 godina

Slazem se da trebaju kamere, ali takodje znam da je veliki problem ne zakon, vec nesprovodjenje ili neadekvatno i selektivno sprovodjenje postojeceg zakona. Zato imam ja dva pitanja tehnicke prirode, primera radi, iz licnog iskustva sa nasih puteva sa nasim idiotima za volanom.

Prvo, vozim 130 na autoputu na tempomat. Nailazim na lika koji vozi 110. Pocinjem da ga obilazim, batici valjda ego ne dozvoljava da ga neko obidje i podize brzinu na 130 i potom dalje niti ubrzava niti usporava. Sada vozimo paralelno jedan sa drugim. Desilo mi se X puta. Paralelna voznja po autoputu je po pravilima i po zakonu tzv nebezbedna voznja. To sto je on ubrzao dok ga ja preticem je takodje protivno pravilima. Kocim, vracam se u desnu, ponovo ukljucjem tempomat, batica u tom trenutku opet spusta brzinu na 110. Sada sam prinudjen, da bih izasao iz nebezbedne situacije, a opet vozio svojim tempom, da ubrzam preko ogranicenja kako bih zavrsio obilazenje i vratio se u desnu traku. U tom momentu me uslika kamera. Ko je kriv i ko placa kaznu? Da li ce on biti kaznjen za bahatu voznju i ometanje saobracaja? Kako to sto su mene kaznili doprinosi bezbednosti saobracaja?

Drugo, da li ce kamere snimati idiote koji po autoputu nocu voze sa upaljenim dugim svetlima iako je to zakonom zabranjeno i cak je jedno od najcescih pitanja na testovima? I da li ce to biti kaznjavano?

Hvala.

dzox

pre 5 godina

Bahatost je 140 izmedju naseljenih mesta, preticanje u nepreglednim krivinama, nepostovanje stop znaka i prvenstva prolaza uopste. 140 ili 150 na auto putu nije bahatost. Bahata je jedino vlast sto ovakve mere odredjuje. Pa ovce u oboru imaju vecu slobodu kretanja i nisu toliko kaznjavane koliko glupi stanovnici ove jadne zemlje.

GuA

pre 5 godina

Pre nekoliko nedelja jedan spori manijak koji vozi 80km/h paralelno sa kamionom me jedrzao 15 minuta iza, uspeo sam da ga prodjem na naplatnoj kod pazove jer imam ENP. Naravno policija je stajala kod naplatne, mislis li da im je palo na pamet da kazne manijaka koji je napravio ogromnu kolonu i guzvu na naplati ili da su cekali nekog ko vozi 131km/h? Sta mislis ko je opasniji po bezbednost?
(Milan, 17. novembar 2018 13:52)

U uslovima saobracaja gde ima ucesnika koji voze 80/90 svako ko vozi preko 140/150 km/h je opasan po bezbednost. I to nije samo pitanje fizike nego i mentalnih i neuroloskih sposobnosti vozaca.

To sto si se ti "unervozio" za 15 min spore voznje je nesto drugo. Ako ti je za utehu policija u Engleskoj nikada ali nikada nije kaznila nekog ko vozi sporo ilii vozi srednjom trakom na autoputu. Iz nekoliko razloga - to su uglavnom losiji ili neiskusni vozaci i ako se nateraju za voze brze bice (jos) vise nezgoda; usporavaju saobracaj pa retko ko u spicevima vozi vise od 140km/h; kultura da se dzentlmenski ispostuju slabiji.

Aleksandar

pre 5 godina

@No comment,

To sto neko poseduje auto koji moze da ide 200 nikako ne garantuje da je bahat. Nemojte leciti sopstvene neuspehe i frustracije zabranama svega i svacega i to za svakoga... Po tome ispada da u Nemackoj zive samo bahati?

EU Citizen

pre 5 godina

@Vlada
Pa ja svakih par nedelja vozim po Nemačkoj, pa mi stvarno treba neki balkanski provincijski lumen da me prosvetili o nemačkim autoputevima. A što se ne bi vozilo i dvesta, ako uslovi dozovoljavaju to nije nikakav problem? Zato što se sivim miševima to ne sviđa? :))
@vozac
A koji su to još učesnici saobraćaja na autoputevima, genije? :)) I kakve veze ima učestvovanje u saobraćaju s činjenicom da se najviše maltretiraja upravo kategorija stanovništva koja izdržava ceo taj populistički cirkus? I ako se vama ne vozi preko 130, s kojim pravom biste drugima da to zabranite, u tome je lepota autoputa, vi i slični samo treba da se držite desne trake, i da dobro prekontrolišete retrovizor kad hoćete da pretičete. Ali ne, zavidni glodar bi rađe da zabrani, jer zašto da neko vozi brže od njega, da možete zabranili biste i svaki bolji auto od "Moskviča" :))

Ahtung

pre 5 godina

Nema šanse da se napravi sistem, koji će da očitava tablice pri većoj brzini i računa brzinu kretanja na svakih 15 km. Na ulasku, sa TAG-om, moraš ići manje od 30 km/h, a to nije bez razloga. Vinjeta se može čitati i do 60 km/h. Sve preko toga nije celishodno, jer bi sistem bio preskup, ali šta je to za fontanu na Slaviji.

Milojko

pre 5 godina

@Abrakadabraietoekonomskogzmaja™
Ako obilazis nekog sa 20km/h razlike u brzini i ides 130km/h (a ovaj sto ga obilazis 110km/h) i ako ti treba 10s da ga obidjes za to vreme neko ko vozi 200km/h smanji rastojanje izmedju njega i tebe za 200m.
A tebi bi prijatelju ako nisi u stanju da vidis nekog 200m iza sebe u retrovizoru pod hitno trebalo oduzeti dozvolu jer imas problem sa vidom.

Georgije ubiva azdahu

pre 5 godina

@ (EU Citizen, 17. novembar 2018 11:55)

Zanima me kako vozite autoputevima EU van Nemacke ? Ili na Nemackim gde je ogranicenje 120 ?

Sheriff

pre 5 godina

Sve puteve, a ne samo auto put treba pokriti kamerama. Ako neko divlja po gradu, to nije ništa manje opasno nego ako divlja na autoputu. Kamare su višestruko korisne, u smislu da ne samo što pomažu u sankcionisanju bahatih vozača, ne možete ih potplatiti, a mogu dosta pomoći kod rasvetljavanja krivičnih dela iz svih oblasti, a korisne su i kod komunalnog monitoringa npr. ako neko istovari šut na javnu površinu. Ja uvek kažem ko normalno živi i ko se normalno ponaša nema od čeka da stahuje i kamere mogu da budu na svakom ćošku, a ovima ostalim bi bolje bilo da se malo preispitaju pre nego što počnu da kritikuju. Sve ovo naravno ne umanjuje odgovornost nadležnih što je infrastrukuta u očajnom stanju, a o ekologiji da i ne govorim, jer je Srbija sigurno najprljavija zemlja u Evropi (barem ja prljaviju nisam video).

Stanoje

pre 5 godina

Meni svejedno ima li ili nema kamera, uvek vozim oko 128 na sat. Ja bih iskreno uveo rigorozno kažnjavanje kamiona, kombija i ostalih dostavnih vozila, koji bi trebalo da imaju max brzinu 80/100kmph a često dok ja vozim svojih 128 pored mene protutnji neki kombi 140-150 na sat. A tek ono kad kamion sa prikolicom obilazi drugi kamion sa prikolicom brzinom od 1 do 5kmph većom, pa svi moramo da naglo kocimo sa 128 na 80, e to je već za zatvor (ili ludnicu).

van teme

pre 5 godina

vozim autoputem skoro svaki dan, do posla, doduse za sabac. vozim 115km/h jer mi je to optimum potrosnja/cimanje/brzina stizanja. i pored toga ne obilaze me cesto. normalni ljudi voze vecinom tako, brzo voze iskljucivo : sluzbena kola, bila firmina ili drzavna, naravno turbo bogatasi i stranci. svi ostali ispod 120.

тражили сте уживајте

pre 5 godina

Nego treba da se juri 100 na sat? Šta?
Jesi li ti nekad čitao zakon o saobraćaju i koje su brzine propisane?
(.|., 16. novembar)

човече...па омашио си поенту тотално. Какве везе има шта закон каже кад тај закон пишу ови који су овакву земљу и направили. Проблем је у неразвијености и сиромаштву ове земље, у општој корупцији и непотизму, у лењости, немару и алавости јер да то није тако имао би фантастичне путеве по Србији и од тачке А до тачке Б би стизао за 4Х краће време, овако се клацкаш по Ибарској и милиш као да идеш запрегом, а ако хоћеш да претекнеш ризикујеш живот. Бољи путеви значе већу брзину, јачу и ефикаснију економију, већу зараду, бољи животни стандард итд. Узми овај пример: од Бгда до Дивчибара има 90км. Колико ти треба то да пређеш? Замисли да имаш такав пут којим би стизао до Дивчибара за пола сата, такав пут да нема ограничења. Можеш ли да замислиш како би експлодирао туризам, колико би се породица запослило, шта би се све саградило на тој планини? Сваки викенд тамо би било далеко више света него што га има сад, више би се трошило, више и производило итд. Брзи путеви = јака економија.

Abrakadabraietoekonomskogzmaja™

pre 5 godina

@Pa ti onda češće gledaj u retrovizor,zato što automobil ne može samo da ti se "stvori" iza tebe pa makar išao i kao svemirska raketa.
Legend

Molim te, nauči me!
Koliko traje preticanje jednog automobila kojima je razlika u brzini do 20km/h?- i do deset sekundi. Za tih deset sekundi neko ko ide 200km/h vrlo brzo smanji rastojanje između sebe i automobila ispred sebe. Da ide sporije SIGURNO se ne bi stvarala takva situacija, nego, ti si verovatno jedan od "savesnijih"vozača čim braniš nasilničku vožnju?
PS Brini ti za svoje retrovizore, nemoj za moje...

Vlada

pre 5 godina

@EU Citzen

Da je ogranicenje 150 ti bi pitao sta fali sa 180, i dokle tako do 200, 300? Da si pametan kao sto se predstavljas znao bi da u nemackoj samo na jednom malom delu autoputeva nema ogranicenja.

TNT

pre 5 godina

@cobo - ti i tebi slični ste najveća opasnost u saobraćaju. I dok se ti tako "nadmudruješ" sa sličnima koji idu brže od tebe, sporije od tebe ili istom brzinom kao i ti, šta ako se sudarite? Baš me briga što ćete vi da poginete, povredite se ili imate veliku materijalnu štetu, ali treba ja da naletim na vas, sa svojom decom u kolima, koji nizašta nismo krivi jer ja vozim normalno, a zbog vas treba i mi da se sudarimo i šta onda?!? LEVOM TRAKOM SE VOZI NA AUTO-PUTU - nemaš šta da tražiš u istoj ni sa 50, 100, 130 ili 200 na sat UKOLIKO NE PRETIČEŠ! PROČITAJ ZAKON I SLUŠAJ ZDRAV RAZUM!!! Tebi i takvima OBAVEZNO doživotno oduzimanje dozvole! Ako ti treba poligon za odmeravanje snage sa nekim upiši se na boks, karate i slično - to se NE RADI u saobraćaju, posebno NE NA AUTO PUTU!

da da

pre 5 godina

@stole haringa
Znaci ako nas ubije bmw, porse ili audi nema veze, ljudi imali para za takav auto i nema smisla da ne idu 200kv?
Ljudi, pridrzavajte se propisa i ovi nece da vam otimaju pare a ni taj budzet nece da se punu.

maksimilijan

pre 5 godina

Evo iskreno, dodjem iz Eu u srbiju i vozim oko 130km/h na auto putu. Auto mi je 11 godina star i nije mozda za brzu voznju. Nacepim ga i 150 kada treba ali uglavnom do 130 i tempomat.
Skoro sam prolazio kroz Srbiju sluzbenim autom. Dve godine star pasat, stabilan,... ma zmaj. Da se ne lazemo, noc je bila, od BG-a do Nisa sam vozio 150-180. Ide i ne oseca, nigde zive duse. Svracao sam na pumpu da popijem kafu i zapalim cigaru zbog prosecne brzine. E sada, kao iskusan vozac, ne mogu da kazem da treba voziti 180-200 tokom dana kada je vise ljudi u saobracaju. Isto tako, ne mogu da kazem da je voznja od 130km na sat normalno ogranicenje. Najmanje ljudi strada na auto putu zbog brzine. Ok kada je magla, treba usporiti. Problem su ljudi koji se uspavaju, mnogo je takva situacija opasna...
Na kraju, mnogo se vise gine na obicnim, magistralnim, putevima. Preticanja, pune linije, bahacenje...
Mislim da auto put ne treba toliko ogranicavati ali je razlog sto tuda prolaze stranci i gastarbajteri, tu moze da se drpaju pare a to je jedini razlog, da se ne lazemo ;)

no comment

pre 5 godina

To sto neko poseduje auto koji moze da ide 200 nikako ne garantuje da je bahat. Nemojte leciti sopstvene neuspehe i frustracije zabranama svega i svacega i to za svakoga... Po tome ispada da u Nemackoj zive samo bahati?
(Aleksandar, 16. novembar 2018 12:08)

Ako neko poseduje auto koji moze da ide 200 i ide 200 JESTE BAHAT.

Sto se Nemacke tice ako je maksimalna brzina jedina razlika izmedju Srbije i Nemacke ja sam - za. Ali bojim se da nije, Srbi jos nisu naucili cemu sluzi pokazivac pravca. Doduse znaju cemu sluzi "blicanje".

тражили сте уживајте

pre 5 godina

Стање путева у Бгду је катастрофа, као у некој заборављеној, брдовитој азијској диктатури. Кроз Србију, ибарском, вози се 50, отприлике као у доба Османлија. Али...да овај народ ишта вреди и власт би му била боља.

Milan

pre 5 godina

@no comment
Doduše znaju čemu služi "blicanje" ali pojma nemaju čemu služi leva a čemu desna traka i osećaju se jako moćno i dobro kada naprave kolonu nervoznih vozača iza sebe. Zato i ginu, a u nemačkoj voze slobodno opušteno i bezbedno.
Nije to razlog zašto se ljudi sele u nemačku ali jeste princip da se tamo nešto radi zbog suštine a ovde zbog forme.
Jedini razlog ove gluposti je pljačka državnog novca, i to bezočna.

Reziel

pre 5 godina

Dve stvari mi ne idu u lobanju. Dizel je 170, benzin 155, realno skupo. Svi voze i to bi da šibaju preko 130 ako je moguće. Osim toga, kaže istraživanje prosečna starost vozila u SRB oko 12 godina... I svi, ali svi misle da je 130 malo. A kuknjava kako para nema i kako je sve skupo. Aman ljudi, evo priznaću, kako koji mesec, al ono kad zagusti, pa ja spustim na 100 da smanjim potrošnju (idem autoputem na posao i nazad, ukupno 70km). 130-150 cepam kad znam da stiže bonus neki ili nešto... Pritom kao imam OK parice, idemo na more,planinu nabodem i neki vikend van grada... Dajte ljudi da i ja radim to što vi radite...

Mile jr

pre 5 godina

Čisto iživljavanje
Voziš na autoputu 20km/h preko ograničenja i odmah si državni neprijtelj
Naravno sembu situacijama kada se radi o državnim vozilima. Oni mogu i starim putem kriz Grdelucu 150 kmh i šta sve ne
Ajd stručnjaci prebacite te kamere na put Užice-Zlatibor, možda i spasite neke živote
Ovako je kao što rekoh čisto iživljavanje

j

pre 5 godina

Kad će ovaj narod više ukapirati da je ovima jedino stalo do para i ostanka na vlasti što duže. Boli njih uvo i za ovu državu i za nas i za bezbednost i za bilo šta. Prodali bi i rođenu majku. To je sloj ljudi koji nema obraza, morala, časti..
kakav smo narod, bolje ni ne zaslužujemo

srrrrrrrrrdjan

pre 5 godina

Ove godine je X puta poostravan zakon o bezbednosti u saobracaju, povecavane novcane kazne u saobracaju, uvedene kontrole u saobracaju i tamo gde ih nije bilo... U isto vreme, kriminal je u porastu. Teski kriminalci "rade" punom parom, dileri diluju bez problema, podmecu se bombe, revolveraski obracuni, sacekuse, ... I? I - nista! Nikakve reakcije, nista se ne menja. Bas nam je super.
Tako da je zakljucak da se policija svodi samo na saobracajnu policiju. Pisanje kazni, radar, pojasevi, .. Oduzmite im radare na samo 15 dana i ubice se od dosade. Nije da nema dobrih policaja. Ima, naravno da ima. Ali ih ovi s vrha preusmeravaju na pogresnu stranu.
Momci, krenite u borbu protiv kriminala i korupcije. To unistava zemlju.

Posteno!

pre 5 godina

Zašto ste onda postavljali sistem od naplatne rampe do naplatne rampe? Sa ovim postavljanjem na 15 km, priznajete da je to bila greška.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Siniša brejnstormer, 16. novembar 2018 10:54)

Nije greska nego nisu uspevali da naplate onoliko koliko im je du.. zinulo. Sad dogradjuju sistem. Inace nista ne bi falilo da Beograd dobije kamere na svim bulevarima emesto megazastava i tockova. Nego izgleda da burazeri jos rade sa kamenim plocama, jarbolima i LED rasvetom. A i kazne se placaju preko racuna, a voznja tockom kesom na kasi.

.|.

pre 5 godina

(тражили сте уживајте, 16. novembar 2018 11:26)

Nego treba da se juri 100 na sat? Šta?

Jesi li ti nekad čitao zakon o saobraćaju i koje su brzine propisane?

Milojko

pre 5 godina

@B
Nisi ti Nemacku ni video, a kamoli vozio u istoj.
A Nemackoj apsolutno ne postoji ogranicenje od 130km/h. Na autobanu je 70% bez ogranicenja, na nekim delovima najcesce kod isključenja i uključenja je 120km/h, 100km/h je u tunelima, a 80 ili 60km/h je kad su radovi.

Neznam puno ali dovoljno

pre 5 godina

Merenje mora postojati uakon mora ali bas da se drze striktno to ne ide recimo
Veliki auti na spram yugo su bolji sigurnji sa150 nego ovaj sa 130 km na cas e sad zato mislim da autoput 150 pustite to pa nije u normalnim uvjetima greh 150 ili 130 po meni je isti k
A camere ce da kazne i 131 sto narvno nije normalno
U Hrvatskoj recimo 150 km te ulove smanji za 10% ispade 135 je na granici jer postaji plus minus i ako platis minimalno ili nista jer si mane od 10 % nakon tolerancije

Nikola

pre 5 godina

Omalilo nabavki, pa nema gde da se marne dovoljno love.
Ko ne zna za merenje (iz inostranstva ili neinformisan), svejedno je gde ce da ga snime, na pola ap ili izmrdju dve rampe. Platice jednu kaznu, a ne 56.
Ko negde zuri, svakako mu treba 2 sata iz BG do Nisa i ne moze brze bez kazne koliko god da zuri.
Ko zeli da isproba auto i malo divlja, a da ga ne kazne, ti i dalje moze da uradi na 5-10 km posle kamere i da uspori na prosek.
Onih koji voze brze pa sede na pumpi ima procentualno najmanje i zbog njih uvoditi takav sistem je apsolutno neisplativo. Bolje bi bilo da se ulozi u signalizaciju za vremenske uslove i upozorenja, da se spasi neki zivot. Ah, da, to pravi firma sa kojom ne mogu da se podele pare od nabavke.

igi

pre 5 godina

Ovakva kontrola se i uvodi zbog sizoferenih ljudi koji ne postuju propise, zakonom bi uveo blokadu na 130 za sva vozila registrovana u Srbiji., a za ne postovanje propisa zatvorsku kaznu. Ovo sto u saobracaju rade pojedini neizivljeni ljudi je na granici sa zdravim razumom prvo ugrozavaju druge ucesnike u saobracaju pa onda saputniike i sebe, zasto? da bi stigli negde 10 minuta ranije, da bi pricali da stignu od BG do NS za 15 minuta...... prvo dobre batine pa onda zatvor i oduzimanje dozvile za sva vremena.

Legend

pre 5 godina

@Pa ti onda češće gledaj u retrovizor,zato što automobil ne može samo da ti se "stvori" iza tebe pa makar išao i kao svemirska raketa.
Legend

Molim te, nauči me!
Koliko traje preticanje jednog automobila kojima je razlika u brzini do 20km/h?- i do deset sekundi. Za tih deset sekundi neko ko ide 200km/h vrlo brzo smanji rastojanje između sebe i automobila ispred sebe. Da ide sporije SIGURNO se ne bi stvarala takva situacija, nego, ti si verovatno jedan od "savesnijih"vozača čim braniš nasilničku vožnju?
PS Brini ti za svoje retrovizore, nemoj za moje...
(Abrakadabraietoekonomskogzmaja™, 16. novembar 2018 17:18)

Druže ne pametuj molim te,imao sam udes jer me je stigao auto od pozadi koji je išao 210kmph i video sam ga u roku od 30 sec do 1 min pre nego što me je udario,nemojte glumiti ludilo ovde,znači auto se vidi daleko u napred pre nego što te stigne,to što vi tražite opravdanja u svemu jer niste u stanju da odradite svoj deo posla u vožnji to je druga priča.Znači da se raspravljam sa ljudima na forumu nemam nameru,imam iskustva više od dečice ovde koja vozi auto 5 meseci.

Mickey

pre 5 godina

ljudi koji voze 200...ne voze se jugom vec kolima koja su napravljena za te brzine....ali ista nisu napravljena za rupe i puteve kakvi su kod nas.
(sklek, 16. novembar 2018 10:59)

Znaci svi mi trba da placamo popravke auto puteva da bi bahati mogli da sibaju 200 posto poseduju auto koji toliko moze da ide ?
(no comment, 16. novembar 2018 11:26) # Link

Ne mi. PUTEVI SRBIJE treba da placaju popravke autoputeva da bi bahati mogli da sibaju 200...
To je sustina, srbine. Kada to shvatimo, mozda i ne budemo prelazili 130. a mozda nam i svane.
Ne verujem da kapiras, ali eto, morao sam da ti kazem :)

Mile Utrecht

pre 5 godina

Još u utorak sam se vozio po Nemačkoj, pređoh koju stotinu km.Ograničenje 70 - nemci voze 7O.Ograničenje 130 - nemci voze 130.Na deonicama gde nema ograničenja opet voze 130.Svi problemi rešeni.A ovde meri u metar i udri debelo po ušima kad ne znamo da čitamo brojeve na saobraćajnim tablama. Neka nam, i treba!
(B, 16. novembar 2018 11:59)
Ne lupaj, molim te. Cesto sam u Nemackoj. Gde ima ogranicenja voze po ogranicenju, gde nema, pun gas...po A3, teraju kao ludi...jak je tempo voznje, i ako neces da vozis 150-200, sklanjaj se, ima ko hoce...

neko ko zna

pre 5 godina

@j

Šta da se ukapira??? Po tebi bahato ponašanje je u redu. Pa dokle god ima onih koji ne poštuju pravila i treba po džepu. Svuda se kaznama puni budžet. Pljunes na ulici, kazna. Bacis pikavac, kazna.Predjes ulicu gde ne treba, kazna. Zvrljas fasade, kazna....

Sasa

pre 5 godina

Jedva cekam da se stane na rep tim spodobama. Kako njima, tako i bahatim policajcima odnosno saobracajnim policajcima koji su ujedno korumpirani. U selu Varna kod Sapca kroz naseljeno podrucije voze preko 90 na sat. Policija sedi u obliznjem kaficu lokalne porodice djilkosa.

Dikh tu kava

pre 5 godina

Is it a comedy, da li je to komedija
is it a tragedy, da li je to tragedija
is it a comedy, da li je to komedija
is it a drama, da li je to drama
(da mi umetnik ne uzme za zlo)

E, ovo je već mitska nesposobnost za bavljenje državnim poslom..

.|.

pre 5 godina

(Petar, 16. novembar 2018 11:21)

Evo ga klasičan srbenda koji bi samo da nešto uništava i vandalizuje i posle se čudite što je država u takvom rasulu

Drajver

pre 5 godina

Cekajte, po pustanju sistema za merenje srednje brzine na nekim delovima auto puta je ogranicenje promenjeno sa 120 na 130km/h. Pa kolike su onda prosecnee brzine dozvoljene izmedju kojih rampi zna li neko?

A ovo oko naplate magistralnih, to bi se odnosilo samo na kamione... Jeste sebicno ne svrstati se u isti kos ali zaista je sve vise slepera na magistralnim pravcima. Opet da su putarine iole normalnije odnosno da ljudi imaju mogucnost nekih povlastica posto mnogo voze to se ne bi desavalo tako da je opet i opet problem u ovom vrsiocu duznosti.

munja

pre 5 godina

Definitivno je brzina na autoputevim gorući problem u Srbiji.
Ne znam kako drugačije ovo da obrazložim. Izgleda da nam na autoputevim na svakih 10 minuta gine neki perač prozora.

Ja vozim manji auto i meni ovo generalno ne kači jer retko prelazim 130-140. Ali ne vidim zašto sputavati ljude koji voze 150-160. Preko toga je već doista divljanje. Pogotovo kad oni iz CH što voze u koloni 3-4-5 njih, naježim se kad projure pored mene.

Mnooogo veći problemi postoje sa saobraćajem kod nas pogotovo sa nekažnjavanjem. Policija propusti jedan deo bahatih pa onda sudije drugi deo i na kraju retko ko i završi sa kaznom.

Imam osećaj kao da smo prepušteni sami sebi. Idemo, guramo, živimo dok može, dok se kotrlja. Ne mislim samo na saobraćaj nego i na ostale sfere života pput zdravstva, građevinskih dozvola, neobezbeđivanja gradilišta... Zapušteni smo. Odlazi dobar deo mladeži i ljudi sa porodicama. Ostajemo mi besni, polubesni, psihički ranjeni, obespravljeni.
Videćemo gde ovo sve vodi, samo ne deluje mi kao neki dobar put.

Pobrkani lončići

pre 5 godina

Da li će onda saobraćajna policija da naplaćuje putarinu i održava autoput?

PS: A šta će biti sa vozačima koji voze preko 250? Da li je Drobnjaka neko terao da navede tehničke karatkteristike kamera koje snimaju brzinu? Stari radari (na tronošcu) snimali su brzinu do 180, ali se niko iz MUP-a nije javno "hvalio" njihovim tehničkim karatkeristikama.

no comment

pre 5 godina

Znaci svi mi trba da placamo popravke auto puteva da bi bahati mogli da sibaju 200 posto poseduju auto koji toliko moze da ide ?
(no comment, 16. novembar 2018 11:26) # Link

Ne mi. PUTEVI SRBIJE treba da placaju popravke autoputeva da bi bahati mogli da sibaju 200...
To je sustina, srbine. Kada to shvatimo, mozda i ne budemo prelazili 130. a mozda nam i svane.
Ne verujem da kapiras, ali eto, morao sam da ti kazem :)
(Mickey, 16. novembar 2018 23:47)

Super, sve si mi objasnio. Samo mi jos kazi gde je to magicno drvo gde Putevi Srbije naberu para za odrzavanje puteva ?

jedan od mnogih

pre 5 godina

@sklek
@abrakadabra......

ne bi mi moderator objavio ono sto bih vam u lice rekao

ili ste preplaseni ko zecevi ili ste nesigurni vozaci, narocito ovaj sto mu se auto odjednom stvori u retrovizoru - zskljucak je da u isti ne gledas

aka

pre 5 godina

.ljudi koji voze 200...ne voze se jugom vec kolima koja su napravljena za te brzine....ali ista nisu napravljena za rupe i puteve kakvi su kod nas.


@ Dok je ovakvih , nema krize za nas.

Gross

pre 5 godina

@B alo, ne lazi. Nisi ti u zivotu izasao iz svog dvorišta. Kakava crna Nemacka i 130kmh. Voze ljudi kako voze, neko 110 neko 270 i sve funkcionise. Pismen narod, a ne kao mi.

EU Citizen

pre 5 godina

@Georgije
Vozim prema uslovima na putu i gužvi, nekad 100, većonom 140- 150 kad nema gužve, ne pada kiša ili sneg, itd, kada je baš prazno i neki lep deo, odem i na 200, ali generalno retko vozim tako brzo :) Tamo gde je ograničenje, obično vozim desetak kilometara iznad, ako uslovi dozvoljavaju, to vam u većini zemalja tolerišu, a i cajger na većini automobila je izbaždaren tako da pokazuje za per kilometara veću brzinu od stvarne. Poneki put sam i platio kaznu, ali u Nemačkoj nikad, no i to je za ljude, platim i idem dalje, prilično sam bezbedan vozač, imao sam par sudara u životu, ali uvek samo po gradu i nijednom nisam ja bio kriv.

GuA

pre 5 godina

@  (Milan, 17. novembar 2018 22:35)

Za celu ovu temu manje je bitno gde ja zivim.

Mene intrtigira razlog zbog cega vi kostantno tvrdite da spora voznja i sporo preticanje ugrozavaju zaobracaj vise nego voznja preko dozvoljenog ogranicenja. Ja ne znam niti za jednu zvanicnu (ne narucenu) studiju bilo gde u svetu koja potkrepljuje vase misljenje a ako vi znate slobodno je iznesite pa da prodiskutujemo. Bez tih nekih dokaza vasi komentari mi vise lice na naivan pokusaj zamene teza.

Sto se autoputa u Srbiji tice, samo jedna voznja letos od Bgd do Grcke i nazad je bila dovoljna da shvatim da je broj onih koji voze preko 150, lepe se za zadnji branik, blicaju ili drze dugo svetlo frapantno veliki. Pritom, ja uopste nisam vozio sporo ali u granicama dozvoljenog (Rent-a-Car). Bez da vredjam ali dokle god se ne odreknemo “hajducije”, i te neke kvazi agresivnosti na putevima, koja eto vise od 100 godina posle Turaka jos uvek postoji niti jedna promena vlast nece pomoci. Kad sam pomenuo vlast, za mene je kompletna misterija kako ste ovi dvojicu vratili nazad ali to je vase.

aleksandar

pre 5 godina

Odlično. Jos samo da postavite kroz celi Beograd kamere za zaustavnu traku. Svi koji voze istom da se kazne za nasilnicku voznju. Gamad

dvorska_luda

pre 5 godina

A zato se ovaj lik zalaze za naplatu regionalnih puteva!?! Treba platiti ove silne kamere, pa "cuvanje" podataka onom Okanovicu i drugim privatnim Komitetima i Agencijama za saobracaj. Obzirom u kakvom su stanju, ni autoputevi nisu zreli za naplatu putarine a ovaj oce da se placaju i regionalni rodeo-putevi!

Papageno

pre 5 godina

Kakave sad kamere, zar nije donedavno bila priča da će se meriti prosek između dve naplatne rampe?!

Ili je neko ipak uvideo da je to bila obična glupost, što smo svi znali?

A možda je i nečiji bata jeftino nabavio kamere od Kineza pa sad to treba uvaliti...

тражили сте уживајте

pre 5 godina

пардон, има више до Дивчибара од 90км (око 115), али то не мења моју поенту.

Брко

pre 5 godina

Ко још овде верује да је држави стало до сигурности на ауто-путу?! Заправо аутопутеви су далеко безбеднији у поређењу са оним што зовемо магистрала. А пошто аутопутеви "гутају" највише возила одатле и идеја да се баш ту љуште паре. Многи не знају да је деоница новог ауто-пута Прељина - Љиг ограничена на 100 и 80 км/ч, бар 2/3 је под тим ограничењем. А сасвим безбедно може да се вози брже. Смишљена је то игра другари, маните се дискусије о безбедности.

mozaks

pre 5 godina

sve je to.u redu.licno.kao.vozac podrzavam,ali je.mozda hos veci problem sama policija koja max krsi propise gde god moze.od pojasa,preko.cigarete u sluzbenom.autu,prelaska.kroz crveno,ne postovanja prvenstva prolaza cak i pod rotacijom,pa do ugrozavanja pesaka..
resite problem u svojim redovima..bice i vozaci reseni..

no comment

pre 5 godina

Doduše znaju čemu služi "blicanje" ali pojma nemaju čemu služi leva a čemu desna traka i osećaju se jako moćno i dobro kada naprave kolonu nervoznih vozača iza sebe. Zato i ginu, a u nemačkoj voze slobodno opušteno i bezbedno.
Nije to razlog zašto se ljudi sele u nemačku ali jeste princip da se tamo nešto radi zbog suštine a ovde zbog forme.
Jedini razlog ove gluposti je pljačka državnog novca, i to bezočna.
(Milan, 16. novembar 2018 18:09)

Kada si poslednji put na autoputu usporio da bi pustio nekog ko /iz bilo kog razloga/ sporije vozi pretekne npr. kamion ?

g3

pre 5 godina

Gdje vi vidite te što voze 200kmh na autoputu po SRB? Ili ja ne vozim istim autoputem kao vi? Vozim uglavnom 130 tempomat, obiđe me neko tu i tamo, ali možda ide do 150 u tom momentu.

autošovinista

pre 5 godina

Koliko ja vidim, ovde je uglavnom okršaj izmedju bahatih (ala sns) koji se kriju iza pljačke naroda i normalnih koji ponekad budu naguženi od strane bahatih. Šta ćete, takav smo narod.

hmhm

pre 5 godina

Merenje brzine na odredjenoj deonici je moguće i primenjuje se u mnogo država. Pre nego sto krene merenje budete upozoreni znakom da za naprimer 1 km pocinje merenje na deonici od 10 kilometra i jasno su označene kamere koje vas snime na “ulasku” u deonicu i i “izlasku” iz iste. Kazna stiže na kucnu adresu onoga na koga je registrovan auto. Jedan malecni problem je taj sto nas zakon o saobraćaju ne poznaje merenje prosečne brzine na deonici pa očekujem da će i to zakonski uskladiti ili će prosto kazne da im padaju na sudu.

каурин

pre 5 godina

Немам ништа против. Треба кажњавати.
Објасните ми само КАКО кажњавате стране возаче (који су практично стално у прекршају), али ме заобиђите причом да их на наплатној чека полицајац...

Tartaruga

pre 5 godina

Drugo, da li ce kamere snimati idiote koji po autoputu nocu voze sa upaljenim dugim svetlima iako je to zakonom zabranjeno i cak je jedno od najcescih pitanja na testovima? I da li ce to biti kaznjavano?
(Bata Sale, 16. novembar 2018 12:26)

Prvo pitanje i mene kopka. I meni se hiljadu puta desilo da krenu da ubrzavaju dok ih prestižem konstantnom brzinom. Ali ne samo ovde, i u okolnim zemljama je potpuno isto.

Što se tiče drugog pitanja, zaista je diskutabilno koje si ti testove polagao. Iz ZOBS-a (clan 77, stav 2):

"Noću, na motornom vozilu za vreme vožnje u saobraćaju na putu, moraju da budu uključena duga svetla."

To ne menja činjenicu da svetla moraju da se gase prilikom mimoilaženja, ali ni drugu da postoji gomila samo-izmišljenih pravila kod (uglavnom) obrazovanih ljudi kod nas.

Inače, kao što je neko rekao, bankina između pravaca na auto-putu treba da bude postavljena tako da ne onemogući zaslepljivanje, a to važi na 0.01% dužine auto-puteva u Srbiji.

tishma

pre 5 godina

@Abrakadabraietoekonomskogzmaja™ 
Ako obilazis nekog sa 20km/h razlike u brzini i ides 130km/h (a ovaj sto ga obilazis 110km/h) i ako ti treba 10s da ga obidjes za to vreme neko ko vozi 200km/h smanji rastojanje izmedju njega i tebe za 200m. 
A tebi bi prijatelju ako nisi u stanju da vidis nekog 200m iza sebe u retrovizoru pod hitno trebalo oduzeti dozvolu jer imas problem sa vidom.
(Milojko, 17. novembar 2018 01:14)
Matematika kaže da ko ide oko 200km/h pređe u sekundi skoro 60m. Znači pomenutih 200m pređe za 3-4sec. Taman na pola preticanja ili dok počneš preticanje.
Ako je ograničenje 130 jednostavno ne može da dođe do incidenta jer je za tu brzinu daleko i 100m rastojanja, a 200m je predaleko.
Onaj koji krši pravila treba da se prilagođava.

Milan

pre 5 godina

Doduše znaju čemu služi "blicanje" ali pojma nemaju čemu služi leva a čemu desna traka i osećaju se jako moćno i dobro kada naprave kolonu nervoznih vozača iza sebe. Zato i ginu, a u nemačkoj voze slobodno opušteno i bezbedno.
Nije to razlog zašto se ljudi sele u nemačku ali jeste princip da se tamo nešto radi zbog suštine a ovde zbog forme.
Jedini razlog ove gluposti je pljačka državnog novca, i to bezočna.
(Milan, 16. novembar 2018 18:09)

Kada si poslednji put na autoputu usporio da bi pustio nekog ko /iz bilo kog razloga/ sporije vozi pretekne npr. kamion ?
(no comment, 16. novembar 2018 21:44)

juce kada sam se vracao iz beograda. Zadovoljan? Propustim svaki put kada taj isti na vreme da zmigavac i signalizira sta zeli. Posle svakog preticanja se vratim desno i propustim brzeg od sebe.
Ljudi koji voze malo brze nisu u vecem procentu ni manijaci ni ludaci u odnosu na one koji voze sporije. Pre nekoliko nedelja jedan spori manijak koji vozi 80km/h paralelno sa kamionom me jedrzao 15 minuta iza, uspeo sam da ga prodjem na naplatnoj kod pazove jer imam ENP. Naravno policija je stajala kod naplatne, mislis li da im je palo na pamet da kazne manijaka koji je napravio ogromnu kolonu i guzvu na naplati ili da su cekali nekog ko vozi 131km/h? Sta mislis ko je opasniji po bezbednost?

Goci

pre 5 godina

Lako je njima da kupuju i da izmišljaju kad drugi plaća sve to.
Kad bi vadili pare iz svog džepa dal bi se rasipali na gluposti, prvo popravite i okrpite puteve pa onda nešto zahtevajte..

N

pre 5 godina

Skoro sam se preselio u Kanadu i nisi kazne problem, mi smo........ 100km/h je ogranicenje i NIKO ne vozi preko 120, jednostavno je to kultura i zdrav razum. Naravno policije skoro pa nema. Da kod nas policije skoro pa nema vecina bi vozila bar 200 - mislite o tome

ПЧ

pre 5 godina

Није возач бахат кад прекорачи брзину. Бахат је кад не поштује основна правила. Возач мора да користи светлосне сигнале како треба, мора да гледа у ретробизоре, да гледа унапред, да пази на друге као што пази на себе и тако даље. Брзина је ту најмањи проблем.

.

pre 5 godina

Hiljade promena zakona, propisa i nista. Sustina nije u novom zakonu vec u primeni bilo kog zakona. I tamo postoje kazne ne treba za to novine samo primeniti. Dalje se ide u represije. Sta hocu reci. Sustina je sto se oni sakriji u neko siprazje i glume komandose da bi te uslikali sto vozis 67 umesto 60. I naplate tako najveci broj kazni i to vecinom od savesnih vozaca u neko "normalno" vreme dana. Kao sto na auto putu plate oni koji voze recimo 145 a oni sa 205 njima se nekako oprosti, ne uzme dozvola, sredi se nesto. Treba postovati zakon, nema price, ali ajde da se malo obrati paznja na pravu bahati voznju ljude koji noci jurcaju kroz crvena, pijani, pid dejstvom narkotika koji kroz grad voze 120, a na autoputu 200. To je sustina, a ne kriti se po sumarcima i kaznjavati generalno savesne vozace ,

mix

pre 5 godina

Policija sluzi da bi kaznjavala sirotinju, posto policija saradjuje sa kriminalcima, bogatim i slavnim, nama jedino ostaje da bezimo u neku normalnu drzavu.

lol

pre 5 godina

Da li to znaci ako vozim preko 250km/h i pravim pauzu na pumpi da necu dobiti kaznu?
(srbenda, 16. novembar 2018 10:57)
Ne smes samo da usporis ispod 250 prilikom prilaska pumpi ukoliko su kamere ispred pumpe, znaci mora da se gadjaju pumpe koje su udaljene od kamere barem 300 400 meteara

veteran

pre 5 godina

Niko nije napisao koliko ce ovo izivljavanje da NAS kosta i koliko ce gospoda iz vlade i u ovo da se ugrade? Mi Srbi smo zivotinje i pustamo da nas ovi iz vlasfi ponizavaju gurajuci nam obe ruke u dzepove konstantno ! Cutimo i trpimo! Dokle vise?

Halo Bing...

pre 5 godina

@Abrakadabraietoekonomskogzmaja™
Ako obilazis nekog sa 20km/h razlike u brzini i ides 130km/h (a ovaj sto ga obilazis 110km/h) i ako ti treba 10s da ga obidjes za to vreme neko ko vozi 200km/h smanji rastojanje izmedju njega i tebe za 200m.
A tebi bi prijatelju ako nisi u stanju da vidis nekog 200m iza sebe u retrovizoru pod hitno trebalo oduzeti dozvolu jer imas problem sa vidom.
(Milojko, 17. novembar 2018 01:14
Dobra ti je matematika, ali ovaj input 200km/h !? O čemu ti pričaš,kakvo crno 200 na sat,samo nam još fale ganovi pa kroz prozor prangijanje. Poštujem to što ponegde u Nemačkoj može bez ograničenja,ali SVUDA u ostatku Evrope možda i sveta postoji ograničenje pa i kod nas.
O načinu kontrole možemo polemisati,meni lično ovo miriše da će se pojedinci dobro omastiti.

marko

pre 5 godina

Ne lupaj, molim te. Cesto sam u Nemackoj. Gde ima ogranicenja voze po ogranicenju, gde nema, pun gas...po A3, teraju kao ludi...jak je tempo voznje, i ako neces da vozis 150-200, sklanjaj se, ima ko hoce...
(Mile Utrecht, 17. novembar 2018 07:51)

Управо тако. Возих тамо 180 кад прилеће ауто иза мене, па мало па други, па трећи, ко зна колико њих ме пређе на мојих 180. При томе посебно волим ово идеализовање како Немац ово оно, а на путу свих могућих нација осим Немаца, који су оно баш баш велики поштоваоци свих могућих забрана. При томе једва и да сретнеш у Немачкој неку патролу полиције, тако да не знам и ко би те зауставио. Зна се где су камере и где су ограничењаи и где су строги. Казне јесу папрене, а има о горих од њихових казни. А да се вратим на нашу тужну причу, нигде на свету нема покривених аутопутева камерама, а ови наши користе сваку прилику за намештен тендерчић, а после тога следи страначко и рођачко запошљавање јер ваља неко и да седи поред тих монитора. Наравно глуп је онај ко верује да се неће возити по 200 на сат, возиће и даље привилеговани, а ове камере ће имати функцију утеривања страха плебсу, што је и намера, јер треба да се склонимо са пута да не ометамо велике баје у њиховим великим путовањима између Београда и зова родног краја.

GuA

pre 5 godina

Кад кажем да је мрежа брзих, равних и безбедних путева одраз јаке и развијене економије и да би било дивно кад би и Србија то имала (као што има Немачка итд) онда сам само изрекао једну обичну и једноставну истину, отприлике као да сам рекао 1+1=2.
(тражили сте уживајте, 16. novembar 2018 22:16)

A jesu li ti rekli i da se kuca ne gradi od krova ? Da je Sbija ekonoski jaka imala bi para za bolje puteve, mada bi opet bilo ogranicenja na tim istim putevima. Opet Srbija nikada nece biti Nemacka ako nista drugo ono zbog populacije, bolje uzmi za primer neku manju drzavu EU.

Do tada treba smanjiti veoma visok procenat bahatih, nekulturnih i neobrazovanih a bilo kojoj drzavi je najlakse da to odradi kroz kazne. Mozda bi bio dobar i engleski sistem obaveznih kurseva za one koje prekorace brzinu do 20%.

Za jedno si u pravu, mnogo je vise nezgoda u gradskim sredinama. Ali su i brzine manje pa ako u nezgodi nema pesaka steta je uglavnom samo materijana.

Gross

pre 5 godina

@Grorgije_ubiva_azdahu dozvoli da ti ja odgovorim, posto cesto putujem. U Hrvatskoj do 160, Madjarska i Slovenija do 180, Italija 200, Austrija 170kmh. Čak su i kazne daleko nize nego kod nas. Gora od Srbije je jedino Švajcarska, tu se vozi po ogranicenju. U Skandinavske zemlje nisam putovao.

Milan

pre 5 godina

@GuA
ne znam gde živite ali u svakoj normalnoj državi je kažnjivo voziti paralelno autoputem. U nemačkoj može da se zove policija i prijavi prekrsitelj
Kad pređete u levu traku, pretičite, onda se vratite u sporu traku i niko nema problem. Nailazili su i na mene tokom preticanja vozači sa 200km/h ali kada dam žmigavac da ću po završetku preticanja se skloniti, niko me nikada nije provocirao. Ovi sporiji često to rade iz čistog besa što imaš bolji auto.

Miljan

pre 5 godina

U Srbiji ništa što ima veze sa tehnologijom napravljenom od 2000te pa na ovamo ne može da radi pa tako ne radi ni softver za kaznjavanje prosečno izmerene brzine od rampe do rampe tako neće raditi ni ove kamere. Njima je bitno da munu lovu na projektu a ne da plaćaju ljude koji znaju nešto da rade, takođe znaju da će ih EU opet stisnuti budu li maltretirali njihove građane sa ovim glupostima.

Koliko oni ne mogu da usklade tehnologiju sa zakonom i primenom govori činjenica da čoveka koji nema para za putarinu ne puštaju dalje dok neko ne plati umesto njega i tako se stvori kilometarska kolona. Znači džabe im kamere na rampi kada oni ne mogu da se naplate preko njih.

Prosečna brzina je klasičan APP, kada vas uhvati radar na autoputu a ima ih opet jer merenje prosečne brzine ne radi, na sudu pitajte sudiju da vam kaže koja vam je bila prosečna brzina a ne trenutna brzina pa ćete čuti kako će obrazložiti zakon.

Veliki brat

pre 5 godina

Kad neko NEĆE ili NE ZNA da reši problem, onda izmišlja ovakve gluposti.

Dovoljno je da presretači rade svoj posao i da tu i tamo postave kameru povremeno pored autoputa ili na vijaduktima iznad autoputa.


Nego, puna je država povlašćenih koji mogu da se bahate koliko hoće, čak i ako ih zaustave i napišu im prijavu, to ili nikad ne stigne do sudije ili i ako stigne do sudije, prijavljeni nikad ne stigne u sudnicu, jer se izvan suda nagodi sa sudijom, uz odgovarajuću naknadu.


Niko od ovih genijalaca ne pominje kako je to Darko Lazić 5 godina vozio bez vozačke, a da ga nisu uhvatili, oduzeli mu auto, strpali ga u zatvor?
Šta sa onim likom koji je na Ibarskoj tamo negde kod Mrčajevaca ubio nekoliko ljudi, a pre toga već imao saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom za koju je takođe bio kriv?
Zašto je taj čovek i dalje imao vozačku dozvolu?

Zašto se jednostavno ne uvede doživotno oduzimanje vozačke dozvole za te teške prekrišaje, a potom da usledi i oduzimanje vozila ako se isti zatekne kako upravlja vozilom?


Rešenja ima mnogo koja ne bi izgledala kao represija prema običnom narodu, ali šta vredi kad bi i ovi koji donose zakone često bili žrtve tih zakona ako bi ih napravili kako treba.

A na prvom mestu je da saobraćajna policija piše prijave za SVE i SVAKOME, a sudije da imaju pravo da prvi put ili prvih par puta progledaju kroz prste za neke banalne prekršaje.

Tada bi za pojas bilo dovoljno i 1000 dinara, ali kad svaki drugi dan platiš toliko...

NR

pre 5 godina

Ovi sa blinkerima i ovima kao sto cu Drobnjak i ostali voze na tim deonicama preko 160 km/h. Gde li samo zure. Ili mora da se vidi da ljuti politicari lete zemljom da nam bude svima bolje jer oni samo rade. Debilna drzava i debilni zakoni. Dok god cutimo tako ce nam biti. Nase pare bacaju na gluposti i zavrsavaju svoje kombinacije..

Burazer

pre 5 godina

(.|., 16. novembar 2018 12:36)
Izvini ti sto stavljas etikete, ali u cemu je problem sto covek govori o nekim generalnim problemima i navodi da nije zadovoljan uslugom/usluzenim(da putarina je placanje usluge koriscenja autoputa) a da su i on i drugi pritom u poslednje vreme meta sve vecih represivnih mera koje nisu opravdane a koje se uvede zarad "bezbednosti" istog a da pritom neke osnovne stvari vezane za bezbednost vec godinama predstavljaju neresivu enigmu sadasnjih i njihovih prethodnika (opste stanje puta, signalizacije, ograde). A druga stvar on skrece paznju na mogucnost (mada nerealno malu) da korisnici autoputa iskale svoj bes na aparaturi.
Sa druge strane, zar vam malo ne upada u oko da ovaj dugogodisnji V.D. vedri i oblaci ovim javnim preduzecem i nasim drumovima da se nista osnovno i bitno nije promenilo. I s'obzirom da je V.D. kad ce se dovesti "direktor"?

scorpio

pre 5 godina

aman, kradite , izimajte koliko hocete, samo ne izmisljajte kojekakve gluposti da opravdate... pa prvo ste pricali kako je to savrsen sistem gde ce patrolirati vozila i kontrolistai neposredno brzinu, na upozorenje o stajanju pred rampu ili pumpu... kao sa tablicama, upozoreni ste da ce sporna slova biti sporna, ali ubedjivali ste kako je to netacno, da su to nasa slova, kako niko od nas nema pojma ni o cemu ... sad menjaj djoko tablice, imamo sporna slova ,stari zakon ovo ono...

Don Giovanni

pre 5 godina

Jel to onaj gospodin koji je posle pogibije zene na neosvetljenoj naplatnoj rampi u izgradnji rekao da bi i slepac video rampu?
(Vozac, 16. novembar 2018 12:39)

Da, to je tačno taj gospodin, kao što je istovremeno i gospodin protiv koga je zajedno s bivšim DS ministrom Dulićem u toku sudski proces zbog korupcije i zloupotrebe službenog položaja.

I gle čuda neviđenog, proces se razvlači, ako ne grešim, već nekih 5-6 godina i ni Đekna mu ne vidi kraj. Biće da je zato što imaju zanimljiv ali izgleda nerešiv problem kvadrature kruga: kako osuditi samo žutog Dulića za pljačku i zloupotrebu, a da njegovom saučesniku SNS Drobnjaku ne fali dlaka s glave?

Biće da je ili toliko zaglibljen, da je prosto nemoguće sve svaliti na Dulića, ili Dulić (zasad) nije dobio toliko dobru ponudu da bi postao "kooperativan" i sve primio na sebe. Verovatno zato ceo proces godinama tapka u mestu i nema napretka.

A čime je Drobnjak zadužio Vučića da ga i pored svih njegovih afera i brljotina i dalje drži na visokom položaju, valjda ćemo jednog (dalekog) dana saznati...

stiropor

pre 5 godina

Zašto se ne postavlja od Subotice do Beograda? Zato što je na ovoj deonici montirana tzv. pasivna kontrola saobraćaja. Put je tako loš da ne možeš brate ni 120km/h na voziš normalno.

тражили сте уживајте

pre 5 godina

Ne tupi ga. Svuda u svetu postoje ograničenja pa svuda ljudi stignu gde su krenuli...(.|., 16. novembar 2018 18:51)

хмм...не знам што бих рекао, мало сам затечен, нисам очекивао одговор на нешто што је очигледно. Кад сам био мали па кад би ми неко од старијих објашњавао нешто што је јасно и једноставно, а ја на то одговорио неким глупим коментаром, онда би од тог старијег обавезно уследило оно чувено "ја те крстим, а ти прдиш?!". Е, сад, не могу ја то теби исто тако рећи јер нема смисла, одрасли смо људи, али ме ипак цела ова мала расправа подсећа управо на те веселе доскочице из детињства. Кад кажем да је мрежа брзих, равних и безбедних путева одраз јаке и развијене економије и да би било дивно кад би и Србија то имала (као што има Немачка итд) онда сам само изрекао једну обичну и једноставну истину, отприлике као да сам рекао 1+1=2. Међутим, с обзиром да тебе то секира и буни, ја не знам шта да ти кажем... Можда да пробаш да се одселиш негде? У неку авганистанску или пакистанску пустош где нема путева, само брда и козе? Можда би тамо нашао своју срећу и мир? Талибани би били проблем у почетку, али с обзиром на твоје ставове сигуран сам да бисте брзо нашли заједнички језик. Ето , не знам...Размисли. Поздрав и срећно!

vozac

pre 5 godina

@EU Citizen

Nemacka je jedina zemlja na svetu gde ne postoji okvirno ogranicenje brzine na autoputevima, ali na vise od polovine deonica ogranicenje postoji putem znakova. Radi se o specificnom slucaju, apsolutno sve ostale zemlje na planeti imaju ogranicenje brzine i ti si dosao do zakljucka da je citava planeta luda ??? Da ne pricamo da je smesno i uporedjivati puteve i prosecnu svest vozaca u Nemackoj i Srbiji. Sto tice pomenutog poreza, ucesnici saobracaja nisu samo vozaci, a jos manje vozaci koji bi da voze takvim brzinama. Ako si jos uvek ubedjen, nije nikakav problem ukloniti ogranicenje brzine, dovoljno je da osnujes partiju i pobedis na izborima :)

prosjecni_seljak

pre 5 godina

Sto bi uopste neko sa normalnim autom vozio brze od 130. Vecina automobila sa 5 brzina vristi na 130kmh pri 3500 i vise obrtaja. I u austriji je dobar zivot dobra kola ali je ogranicenje 140. Kod nas vlada opsta ne kultura u saobracaju a pored toga autoputevi su nam skrnavi i sa samo dve trake sto znaci da desnom neki kamioni idu 80 a neki 90 i levom trakom se obilaze i dosta cesto blokiraju prolaz automobilima. Po meni autoputevi u srb bi morali da imaju 3 trake. Desna samo za kamione koji voze svi 90 i nema preticanja, srednja za autobuse i sporije automobile sa ogranicenjem 120 i levu brzu traku sa ogranicenjem 150. Pojdrav.

sturmmann

pre 5 godina

1)Na par stotina metara od stožera tzv. saobraćajne policije u Nišu imate SKORO SVAKODNEVNO divljanje na asfaltu, bilo motociklom, bilo automobilom.
2)Ovo svi znaju.
3)Ovo može da potvrdi i čimbeništvo tog stožera.
4)Kakve su reakcije na to DIVLJAŠTVO? NEMA IH? IMA IH ALI SU NEVIDLJIVE?

mikin

pre 5 godina

@miša
Sve si dobro naveo ali si samo jedno zaboravio: sve te licne recorde treba negde smestiti i cuvati - a gde bi to bilo bolje i sigurnije nego u Komitetima i Agencijama za saobracaj, one gospode Okanovica, Bozovica i malo zaboravnog profe Vujanica. Neka i oni zarade nekakvu crkavicu.

komšija

pre 5 godina

Naš problem u svim domenima je izigravanje/izbegavanje zakona.
Zakon je ustvari naš dogovor kako stvari treba da funkcionišu. Kada kršimo taj dogovor mi ustvari kršimo dogovor sa našim komšijama, prijateljima, sugrađanima a ne sa državom.
To što ne umemo da napravimo državu je takođe naš problem...

B

pre 5 godina

@milojko

Kako god ti kažeš. Celle - Hannover ima ograničenje 100 i 130 (ili 120), tako da jesam vozio. Poenta svakako nije u tome koja je brzina (lako je moguće da sam pogrešio u cifi) već da je se ljudi pridržavaju. Samo je jedan Porše 911 prešao neku veću brzinu, ostali nisu jurcali.

Dex

pre 5 godina

Bice u aprilu? A kad ce konkurs, tender, eventualno ponavljanje tendera u slucaju neuspeha?? Dakle, korupcija. Niko nece ni pisnuti, kao ni za sve ostale "projekte" u ovoj raspaloj drzavi.

boris

pre 5 godina

@tishma loša ti je postabka zadatka. Ako onaj iza ide 200km/h a ovaj što pretiče 130, njihova relativna brzina je 70. tako da će mu trebati 10sec da se približi 200m.
U svakom slučaju ako si ti na redu da pretičeš, a ovaj će tek za 10 sec da ti se približi imaš svo pravo da kreneš. Onaj koji vozi 200 nema privilegiju niti prvenrsvo jer ima sasvim dovoljno vremena da bezbedno uspori dok ti ne završiš preticanje.
Ako krene da blica, tek onda pokazuje koliki je seljak, a na takve se ne obazirem previše.

Војкан

pre 5 godina

Све да се узму паре од возача. За безбедност саобраћаја, камере би биле много корисније у насељеним местима где се појединци истина понашају бахато и угрожавају и друге возаче и пешаке. На аутопуту је у питању само пара, не безбедност. Али не можемо рећи да је то зато што смо Срби јер су Французи пре десетак година урадили потпуно исто да би узели новац од аутомобилиста. Без камера на местима где се дешавају удеси али зато камере на свим праволинијским и равним деоницама. Код Немаца ништа од тога, па опет упоредимо где се више гине на путевима.

Milan

pre 5 godina

@GuA
Nisam saobraćajni inženjer da bih se profesionalno bavio takvim temama, ali kao vozač sa 25 godina iskustva i 30-50K preveženih km/ god imam pravo na svoje vidjenje, isto koliko i vi. S obzirom na broj država u kojima sam vozio video sam i dobre i loše primere rešenja za saobraćajne probleme. Nigde nisam video da preterana represija daje rezultate, naprotiv, osmišljavanje sistema za najbrže moguće odvijanje saobraćaja uz represiju usmerenu na mali broj počinilaca, ali onih najopasnijih po bezbednost daje rezultate.

Sasa

pre 5 godina

Merenje brzine na odredjenoj deonici je moguće i primenjuje se u mnogo država. Pre nego sto krene merenje budete upozoreni znakom da za naprimer 1 km pocinje merenje na deonici od 10 kilometra i jasno su označene kamere koje vas snime na “ulasku” u deonicu i i “izlasku” iz iste. Kazna stiže na kucnu adresu onoga na koga je registrovan auto. Jedan malecni problem je taj sto nas zakon o saobraćaju ne poznaje merenje prosečne brzine na deonici pa očekujem da će i to zakonski uskladiti ili će prosto kazne da im padaju na sudu.
(hmhm, 17. novembar 2018 10:01)

Pročitaj član 42. ZOBS
Drugi put razmisli pre nego što napišeš ono što nije tačno.

B

pre 5 godina

@Gross

Ma kako ti kažeš. Ti si drugi koji to pominje i ja zaista nemam potrebu da se dokazujem. Put je lep iako sam i lično očekivao bržu vožnju nije je bilo. Takva tura.

jova

pre 5 godina

@Bata Sale

Sa tvoje tacke gledista ti si duzan da postujes pravila nezavisno od toga da li ih drugi ucesnik u saobracaju postuje ili ne, osim ako se ne radi o neposrednoj opasnosti. Zamisli sta bi bilo kada bi svako izigravao policajca.

Savo

pre 5 godina

Ma dajte samo cifru za sve te nabavke kamera i da li idu preko win wina i emmi firmi? (Bata Andrej)
Posrednik i prvi reket Srbije
( Novače izvini, tvoj tenis je pošten)

Uvek biraš glupe i korumpirane

pre 5 godina

A čime je Drobnjak zadužio Vučića da ga i pored svih njegovih afera i brljotina i dalje drži na visokom položaju, valjda ćemo jednog (dalekog) dana saznati...
(Don Giovanni, 16. novembar 2018 17:27)


Pa upravo zbog toga ga ne dira. Ima ih sve u fioci. Ne postoji niko u vlasti ni pri vlasti da nije u fioci. Zato su poslušni i dobri za oblikovanje kao testo.

Milan

pre 5 godina

Vozio sam mnogo kilometara po Nemackoj, Austriji, Danskoj, Madjarskoj, Italiji,Rumuniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Grckoj,Belgiji Holandiji. Ni u jednoj drzavi nikad nisam platio kaznu.
U Srbiji sam za 25 godina staza platio 4-5 puta kaznu, i jos 4-5 puta odbio da platim ili dobio sud zbog debilnih pokusaja da se naplati nesto sto nije prekrsaj.
U Bosni sam placao i po tri puta na dan. kad god krecem tamo spremim sitnih evra za gospodu saobracajce. U svim zemljama vozim jednako, samo uslovi i interpretacija pravila nisu isti. Srbija umesto prema EU ubrzano krece prema BiH sto se tice saobracaja.

Milutin

pre 5 godina

Stvarno debilno. Pored paprenih cena putarina, loših autoputeva, sada još i kamere, ne koliko zbog brzine, već mi je krivo što neko pokušava da pravi zamorčiće od naroda. Ma idem starim putem BG-NS kada god to budem mogao. Manje ću nafte da potrošim, uživaću u pejzažima, opuštenija vožnja, nema radova na putevima, nema gužve ulaz-izlaz NS-BG... Stignem kad stignem. Opuštena vožnja i uštedim na putarini. u oba pravca je ušteda 1000 din. na 400km ukupno. Malo li je? Da li ću potrošiti na duži put? NE. Potrošnja je srazmerna broju pređenih kilometara a utoliko manja ukoliko je ekonomičnija vožnja ( 80-100 km/h ). Uzdravlje

Đorđe Marušić

pre 5 godina

Kad već stavljaju ove kamere, onda bismo mogli da pređemo na vinjete. Tako bismo smanjili nepotrebne gužve na naplatnim rampama i uštedeli bismo na održavanju kućica za plaćanje, a "Putevi Srbije" bi dobili dodatne radnike da ubrzaju svoje druge delatnosti- sređivanje i izgradnju puteva.

Nemanja Karadzic

pre 5 godina

Pa ti onda češće gledaj u retrovizor,zato što automobil ne može samo da ti se "stvori" iza tebe pa makar išao i kao svemirska raketa.
(Legend, 16. novembar 2018 12:53)

Letos, idemo na more, dva auta. Ispred ja sa zenom i bebom, iza baba i deda sa drugim detetom. Navigacija kod mene. Ceo put, bez izuzetka, svake 5-6 sekunde pogledam u retrovizor da vidim gde je deda. Pri tom vozim ispod ogranicenja, ne zbog kazne, vec zbog bebe.

Preticem auto koji se vuce ispod 100 na autoputu u Makedoniji, naravno da sam pogledao u oba retrovizora pre toga. Iza mene deda, iza njega dokle god pogled doseze niko. Tri sekunde kasnije, pola metra iza mene crni Audi koji trubi. Mislis da mi je bilo svejedno?