Subota, 13.08.2016.

12:10

Zašto nam je toliko teško da uključimo migavac?

Izvor: B92

Zašto nam je toliko teško da ukljuèimo migavac? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

213 Komentari

Sortiraj po:

xyz

pre 7 godina

U Loznici nisi riba ako gledas levo-desno kada prelazis ulicu i nisi baja ako dajes migavac.
Sve to kada se zacini taksistima koji bi trebali da budu olicenje bezbedne i voznje po propisima a koji se ponasaju kao da nisu polagali vozacki ispit i za tim istim volanom lece licne komplekse dobije se idilicna slika haosa. Jos uz to kada se dodaju vozaci ljutih automobila koji reze (reze vozaci, ne automobili)... cudo jedno.
Interesantna je pojava i na mostu na Sepku. Cela Loznica sipa gorivo u Bosni jer je mnogo jeftinije pa su guzve velike a po pravilu samo oni sa ljutim automobilima ulecu preko reda dok ostali cekaju, a meni jos interesantnije je to sto te ljude da izvadis iz kola i das im loptu da je samo sutnu pitanje je da li bi umeli ali zato takvi kljakavi vitlaju za volanom kao blesavi.

milos

pre 7 godina

Ja bih da dodam jos nesto na ovo. Npr. u situaciji sam dajem migavac i ima jaku puno mesta da se prestrojim u drugu traku. Onaj iza mene u toj traci je uocio moju nameru i zatim daje gas i namerno popuni prostor da ne mogu da se lepo i kulturno prestojim. To su izgleda neki ``hejteri migavca``, ne umem da objsanim neka patologija sta li je....

vozac

pre 7 godina

Mnogo su gori vozaci koji migavac ukljucuju neposredno pred okretanje volana, kao da to ne mogu da urade bez migavca. Isto tako, obratite paznju koliki procenat vozaca bez migavca udje u traku za prestrojavanje (skretanje), a onda, kada podju u skretanje, daju migavac. Zasto? Kome? Koliko njih na obaveznom pravcu ukljuce migavac?!! Vidjao sam i genijalce koji na krivini daju migavac. Za utehu je sto uglavnom pogode u kom pravcu ide krivina.

Aleksandar

pre 7 godina

@(Penzos, 15. avgust 2016 11:42)

Već napisah da sam i u Srbiji davao migavce čak i u garaži, a u Srbiju i onako nikad ne bih išao na odmor. U Srbiju dođem samo da vidim ono malo preostale rodbine i ponekog prijatelja koji još nije pobegao i, zamisli čuda, vozim kao što sam uvek i vozio.

Aleksandar

pre 7 godina

@(Haha, 15. avgust 2016 10:01)

Maglenke se automatski pale da noću osvetle put neposredno u krivini (jer maglenke bacaju snop naniže) a ne da pokažu drugim učesnicima gde skrećete - pošto se pale tek kad 'namotate' volan već je kasno drugima govoriti gde skrećete.

MrsiMudoje

pre 7 godina

Elem - vozim duplom trakom DESNOM i treba da skrenem desno ! Blagovremeno ( oko 100 m. ) ranije dam zmigavac jer u gradu vozim 50 km na cas! Pri skretanju salva sirena i mlacenje rukom da Nisam normalan ?! Zao mi je sto ne mogu u auto da instaliram Getling !!

Penzos

pre 7 godina

Ovde na zapadu to svi rade pa sam pronašao društvo u kome moje, rekao bih dobre navike ne deluju drugima kao ludost ili pomodarstvo. Svaka ptica svome jatu...
(Aleksandar, 14. avgust 2016 12:28)

A onda kada za odmor dođete u Srbiju, naprasno zaboravite te dobre navike i odmah se prilagodite ovdašnjim navikama ne davanja pokazivača pravca.

Haha

pre 7 godina

Danas na mnogim autima zbog tih budala koji ne znaju sta je migavac i cemu sluzi pale maglenka na strani na koju skreces... Svi znaju za problem ocigledno.

Shone

pre 7 godina

Vozim skuter od 50ccm. Dnevno ubijem oko 50-70km po Beogradu. Uvek koristim signalizaciju. jednom mi je crkla struja i izgubio sam migavce, nisam hteo da vozim do sutradan dok nisam popravio. Mislim da je to osnovna kultura i obaveza.

noname

pre 7 godina

Poludim kada iz sporedne ulice čekam nekoga koji mi dolazi sa leve strane misleći da ide pravo, a on bez žmigavca skrene u moju ulicu. Pravi budalu od mene.
Naša policija je zaboravila da kažnjava skretanje bez davanja žmigavaca.

Mrkela

pre 7 godina

Nije migavac toliko bitan koliko je bitna cinjenica da kad dodje stranac u BG i vidi kako dzipovi voze cik-cak, po tramvajskim sinama, obilaze sa desne strane, galame, sviraju, takisti takodje, kuriri takodje totalno se izbezume, onda je migavac najmanji problem i njega niko i ne ocekuje da vidi. Ja sam iz inostranstva i mnogo puta sam vozio po BG-u i stvarno je uzas. Ne samo BG, uopsteno nasi gradovi. Samo sto su ostali znatno manji pa je manje divljaka... Zadnji put vozim od aerodroma ka autokomandi, prilicno put saobracaj, lagano neki lik u BMW-u obilazi pomocnom trakom sve redom i uz to telefonira i laktom svira.

Ertz

pre 7 godina

Budimo savesni vozači iako smo Srbi. Varvarski stil ponašanja Južnih Slovena, koji su došavši na Balkan ubijali prisutno stanovništvo, rušili utvrdjenja i gradove i čak vadili kamenje iz puteva i dalje pomalo struji venama Balkanskih naroda u vidu tvrdoglavosti i nekakvog bezrazložnog bunta. Mi, kao centralni predstavnici tih došljaka, pravi smo primerci za posmatranje. Ovo ne govorim iz mržnje, Bože sačuvaj, već iz oštre samokritike, svakodnevno sputavajući te iste osobine kod sebe i dovodeći se u red sa željom da postanemo kulturni i povezaniji sa narodima Evrope, na sveopšte i lično dobro.

Nikakva steta, kad vec nece polucija da ih cisti nek se prociste sami...mikica

pre 7 godina

Kamere na raskrsnicama, novcana kazna (moze i minimalna) i jedan kazneni poen resavaju problem dok trepnes! Ali ne postoji volja...

Dovla

pre 7 godina

Zato sto nasa nesposobna policija nije sposobna da stane na sve strane kruznog toka i namlati drzavi pare...Ujedno i edukuje vozace o upotrebi zmigavca...Znate, ,,ono" kada cekate da se ukljucite u kruzni tok,cekate vozilo sa leve strane da prodje, a ono sano nastavi pravo i napusti kruzni....

Swedenonline

pre 7 godina

Zato sto ljudska vrsta prebukirana tehnologijom postaje skupina nekomunikativnih mutavaca. Svedjani su najgori po pitanju migavca, ocekuku verovatno da neka tehnika za citanje misli radi posao.

bobo mk

pre 7 godina

Turcizam!!!
(Liman, 14. avgust 2016 09:49)

Očigledno da nisi vozio u Istanbulu, ne da obilato koriste trepkače, već se i poštuju pravila. Primera radi prilikom menjanja trake svako mora da propušti onog sa desne trake koji da žmigavac, dok ne moraš puštati one sa leve trake, isto tako obavezno svako propušta jedno vozilo koje dolazi sa sporedne ulice.
Sve je stvar u vozačkoj pismenosti.

laki

pre 7 godina

a sta je sa bajama koji voze po sredisnjoj liniji,pa naginju jos na suprotnu traku.Nigde to u svetu nisam video,samo u srbiji...Retko frustriran i bolestan narod

Marx

pre 7 godina

Mislim da je najveći problem srpskog saobraćaja taj što većina vozača napamet vozi, sami procenjujemo koja je ulica veća, važnija, ko logično ima prednost, koje je logično ograničenje i ne gledajući signalizaciju.
(komentator, 14. avgust 2016 11:22)

Često kao suvozač pitam vozača za pojašnjenje nekog poreza i dobijem odgovor: "Logično je!" Kao što reče ovaj čovek.

Eno dole objašnjavaju šta je logično u kružnom toku. Trebalo bi da odu do Italije, tamo su svaku raskrsnicu pretvorili u kružni tok ili ako nisu uradiće to. Bilo bi zabavno.

Što se tiče migavaca, jedna reč, taksisti.

Slovenac 1952

pre 7 godina

Aman, ljudi, auto je imenica muškog roda i nije "drugo auto" već DRUGI AUTO. Ako insistirate na bosanskom jeziku, nemam ništa da dodam.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nenad, 13. avgust 2016 18:58)
@Nenad, zavisi od jezika! Na Francuskom je l) automobile sasvim ženskog roda, a kad ti crkne, imaju muškarci, da ga srede!:) U Srbiji je automobil muškog roda, i žene ga voze, a popravljaju samo muškarci!:) Velika razlika?:))

Kiki

pre 7 godina

Prodavci automobila bi mogli da uveku pokazivace pravca (zmigavce) u ekstra zutoj boji, kao dodatnu opremu za nekih 500-5000 eura, zavisi od osnovne cene automobila. Tek tada bi se bahati vozaci poznatih marki automobila hvalili da imaju pokazivace pravca i koristili bi ih u svakoj prilici, samo da se pokazu da su to platili.


Da dam jos par tema:

- maglenke po danu (cuo sam da auto dobije 20 konja kada su ukljucene maglenke)
- diy ksenoni made in prc (vidi kako svetli, kao las vegas)
- bahatost biciklista (voznja bez osvetljenja, prolasci na crveno)

Wherherpine

pre 7 godina

Nedavanje migavaca je samo posledica dubljeg problema nepostojanja osnovne kulture i nepostojanja gradjanskog drustva u Srbalja od kad je sveta i veka. A taj problem se teflektuje i u svim ostalim sverama zivota, zdravstvo (koverte doktorima), obrazovanje (kupovina diploma) etc... Generalno stav da za mene vazi neka pravila koja za druge u drustvu ne vaze odnosno da ne vaze (u zavisnosti kako se gleda) je u korenu sovinisticki a toga ovde ima koliko hoces... a bitno da komsijama prigovaramo za bilo sta. Sama cinjenica da se ovde "biti dobar vozac" smatra uspehom govori koliko smo banalna nacija i koliko nemamo cime da se pohvalimo pa moramo time i u tome se dokazujemo... tuga :(

Bokius

pre 7 godina

(Zdravko, 14. avgust 2016 01:48)

Osim prve, nepotrebno arogantne, recenice (nije upucena meni), ostatak ti je na mestu. Hvala na linku, meni je trebalo da se podsetim!

Aleksandar

pre 7 godina

@(M, 13. avgust 2016 14:39)

To ti se, prijatelju, u filozofskoj misli naziva 'tragedija zajedničkog' (tragedy of the commons) i opisuje stanje koje nastaje kad se društvo dogovori oko nečega što svi smatraju dobrim za sve a onda pojedinci počnu da to racionalizuju 'pa dobro, ako samo ja kršim dogovoreno neće to uticati na sve' - problem je što tako svi razmišljaju i očas posla ono što je dogovoreno padne u vodu.

Društva koja uspeju da se otmu tom porivu uspevaju, ona druga propadaju. Srbija nije tu gde jeste bez razloga.

Otac Makarije

pre 7 godina

@Jovan Mitrovic

E vidis Jovane, meni sa svetlo plavim ocima, izuzetno osetljivim na jaku svetlost, veoma smeta kada neko nocu na semaforu ispred mene drzi upaljen migavac, narocito na novim automobilima na kojima po obicaju sija jos jace. Drzis ga upaljenim dok ne stane neko iza tebe, dao si mu do znanja koje su ti namere, dok se ne upali zeleno na semaforu, ugasi ga brate.

Aleksandar

pre 7 godina

Ne znam za vas, ja sam migavce davao i u garaži dok sam živeo u Srbiji a ljudi mi se smejali. Ovde na zapadu to svi rade pa sam pronašao društvo u kome moje, rekao bih dobre navike ne deluju drugima kao ludost ili pomodarstvo. Svaka ptica svome jatu...

Disavra

pre 7 godina

Taksisti su primer nekoriœenja žmigavca ali zato uredno ti ablenduje jer drugu funkciju ne zna. Težak je to život kad se pretvoriš u sedište, otkazuješ polako, kuća je to putujuća.
P.S pozdrav svim nakazama za volanima, što pričaju, šalju poruke, prave selfije, šminkaju se, igraju igrice, ako vam je vožnja dosadna pa vi lepo parkirajte vozilo pa na gsp.

vane

pre 7 godina

Zbog takvih sam kupio kameru za kola i snimam sve da bih imao dokaz u slučaju nekog eventualnog incidenta. Kakvih sam se sve situacija nagledao možete da pogledate na Youtube-u, kanal "traffic experiences".

Branislav

pre 7 godina

Probaću da dam odgovor. Kada daješ žmigavac ti pokazuješ ostalim učesnicima svoje namere. Pošto ostali učesnici, uglavnom zbog sebičnosti, ne fermaju tvoje namere i "molbe" vremenom uvidiš da je potpuno besmisleno da ometaš svoju koncentraciju davanjem, a kod neispravnih automata i isključivanjem žmigavca, jer vozač iza tebe to neće uvažiti. U početku se nerviraš, da bi vremenom prihvatio pravila igre svesno ili nesvesno kako bi sebi olakšao snalaženje u saobraćajnoj džungli...

Smuleco

pre 7 godina

Bahatost svojstvena nama, kao narodu. Mada, Turci su nas "ušili"!Prolaze na crveno svetlo, kada im se prohte, a onima koji imaju zeleno u raskrsnici, mašu da stanu, kako bi prošli!

Zoran

pre 7 godina

Sve to pise u Zakonu o bezbednosti saobracaja!
Ali, sta to vredi kada se i oni, kojima je zadatak da kontrolisu sprovodjenje istog, (citaj...POLICIJA), ne pridrzavaju Zakona.
Neko im je naredio da kontrolisu brzinu radarom i alkoholisanost vozaca, ne shvatajuci da nema "malih" i "velikih" prekrsaja. Prekrsaj je prekrsaj.
Ali isti ti policajci voze bez migavca, kako hoce i kuda hoce, stanu gde hoce, upale rotaciju i sirenu kada naidju na crveno svetlo na semaforu...Zar to nije bahato i krsenje Zakona? Ko ce njih da kazni?
Kada se sve sagleda dodje se do zakljucka da je problem mentalne prirode.

Ma koji migavac

pre 7 godina

A oni koji bi trebali biti primer za vozace su cesto i najgori. Subotica, siri centar, ponoc. Prazna raskrsnica. Iz jednosmerne ulice u zabranjenom smeru izlazi policijska patrola i preko pune linije ae ukljucuje na glavni put. Jedan far pregoreo..........

Перица

pre 7 godina

Таквих проблема има и у Енглеској. Пре 20 дана сам стао на црвено, после мене је троје кола прошло кроз црвено. И не, то није први пут. Недавање жмигаваца се обично везује за мушкарца који нигде другде не могу да покажу своју „мушкост" и који погрешно схватају значење те речи.

Прво опомена па велика казна - минимим 20.000 или 5% вредности кола (правилник за царињење) би нас брзо опаметио. Ми смо плашљив народ који воли да се ку***.

Covek

pre 7 godina

@(DEDA CVETKO, 14. avgust 2016 05:11)

Kako svaku temu okrenes da je Amerika kriva za sve? Prosto neverovatno. Fascinantno. Nadam se da neki psiholog prati tvoje komentare, i da ce mu biti korisni za neki naucni rad.

komentator

pre 7 godina

@ Zdravko
Sada ja tebi mogu da kažem da nemaš pojma da voziš. Čak i video koji si sam postavio govori suprotno od onoga šta si napisao.
U svakom slučaju, mi nemamo saobraćajnu kulturu. I nije samo reč o skupim automobilima, ni Jugići ne daju migavac. Mislim da je najveći problem srpskog saobraćaja taj što većina vozača napamet vozi, sami procenjujemo koja je ulica veća, važnija, ko logično ima prednost, koje je logično ograničenje i ne gledajući signalizaciju.

ten yard penalty

pre 7 godina

To je tema za psihijatrijsko posmatranje. Ima dva tipa ljudi koji se tako ponašaju u saobraćaju :

1. bahati, novokomponovani, "žestoki" momci i devojke, koji na takav način pokazuju ostalima da su van njihove lige i da mogu kako oni hoće, van sistema. Mi ostali smo samo siva, amorfna, masa. Oni, nedodirljiva, bogata ili kriminalizovana, "elita".
2. drugi su dno dna, bez osnovnog domaćeg vaspitanja ( tu pripadaju i prvo navedeni), koji nisu svesni svoje gluposti i prostakluka. Takvih ima kod nas "na lopate". Ti ne znaju da kažu izvini, oprostite, izvolite, a nos brišu šakom i pljuju po trotoaru.

To je sadašnjost naše Srbije. A najgore u svemu je što nas
kroz takve čitav svet klasifikuje u prostake.
Možete li zamisliti čoveka bez domaćeg vaspitanja, a kulturnog u saobraćaju ? Ja ne.
(zoran b.zoran b., 14. avgust 2016 09:14

OBJASNI chovek u trenu!...say no more!...

Bavarac

pre 7 godina

bahat čovek vozi bahato
(zeitgeist, 13. avgust 2016 16:0)

Ti druze NEMAS POJMA KAKO SE VOZI!

Ti...,
AKO ULAZIS u desnu traku u kruznom toku, ti MORAS da izadjes na prvom narednom iskljucenju!
TACKA!

Vozac koji ulazi u kruzni tok u levu traku, TAJ NE SKRECE na prvom iskljucenju, vec tek na nekom od narednih, I UVEK SE ISKLJUCUJE U LEVU TRAKU TOG ISKLJUCENJA, a desna je uvek za onog ko udje u desnu na prethodnom, i vec na sledecem se iskljucuje...

Tako da tebe niko nije odsekao,
TI SI POGRESIO STO IDES PRAVO IZ DESNE TRAKE!!!!!!!!
Budi srecan sto nisi izazvao udes...

Verovatno dugo vozis, pa si zaboravio/la: [link]
(Zdravko, 14. avgust 2016 01:48) # Link komentara

Druže, nisi u pravu. 1.on ne može da se uključi u kružni tok direktno u levu traku već prvo mora u desnu pa onda u levu ako hoće dalje. 2.Ne može vozač u kružnom toku da 'iseče' onog u desnoj jer u tom slučaju važi 'pravilo desne strane' i on mora prvo da propusti vozača iz desne trake pa tek onda da skreće.Pozdrav!

Svako zašto ima svoje zato

pre 7 godina

Vozače koji ne daju migavac (pokazivač pravca), jednostavno, b.k. za ostale. Oni koji daju migavac, mare za ostale učesnike u saobraćaju. kako pomiriti ove dve vrste ljudi? Nikako! Jer, ovi koji ne daju migavac, svojim stavom kao da žele glasno da kažu: sve što je naše (zajedničko), to je mnogo više moje nego svih drugih, jer mene baš briga za druge, ja sam navikao da gledam samo sebe, zato što živim u društvu u kome se to isplati!

Beograđanin

pre 7 godina

Meni nije tesko i svaki put ukljucim a ponekad to namerno uradim i ranije, da bi iditotima pokazao kako "nije tesko biti fin".

Ljuba

pre 7 godina

Odličan tekst. Uglavnom su opisane sve situacije. Najviše me nervira kad čekam nekoga da skrenem levo, a on skrene desno i napravi me majmunom ili kad ljudi ne daju migavac u kružnom toku. Uveren sam da velika većina to (ne)radi iz neznanja,a ima i bahatih...

namcor

pre 7 godina

Da vas utesim, nije tako samo u Srbiji. Ziveo sam 20 godina u Becu i za svo to vreme (a uvek sam tamo bio u saobracaju) nisam video to da neko ne upali migavac, kao sto to vidim ovde, u Londonu - za jedan dan. Jednom sam cekao nekog, jedno 20 minuta na jednoj manjoj raskrsnici i iz dosade brojao automobile koji ne ukljuce migavac. Od 96 auta, koji su skrenuli, 71 nije ukljucio...Dakle, to nije nas "specijalitet"!

zoran b.zoran b.

pre 7 godina

To je tema za psihijatrijsko posmatranje. Ima dva tipa ljudi koji se tako ponašaju u saobraćaju :

1. bahati, novokomponovani, "žestoki" momci i devojke, koji na takav način pokazuju ostalima da su van njihove lige i da mogu kako oni hoće, van sistema. Mi ostali smo samo siva, amorfna, masa. Oni, nedodirljiva, bogata ili kriminalizovana, "elita".
2. drugi su dno dna, bez osnovnog domaćeg vaspitanja ( tu pripadaju i prvo navedeni), koji nisu svesni svoje gluposti i prostakluka. Takvih ima kod nas "na lopate". Ti ne znaju da kažu izvini, oprostite, izvolite, a nos brišu šakom i pljuju po trotoaru.

To je sadašnjost naše Srbije. A najgore u svemu je što nas
kroz takve čitav svet klasifikuje u prostake.
Možete li zamisliti čoveka bez domaćeg vaspitanja, a kulturnog u saobraćaju ? Ja ne.

Fica

pre 7 godina

Na osnovu najnovijih istrazivanja migavci su direktno povezani sa potrosnjom goriva. Svako koriscenje istih povecava potrisnju za 15-20% a kod skupljih vozila i do 30%. Tako da ne treba kriviti nase vozace koji u stvari stede gorivo i cuvaju okolinu.

DaLanik

pre 7 godina

svaki put kad dodjem u beograd sam u stresu zbog ovakvih vozaca. nedavanje zmigavca je najmanja stvar. ne da i to nije rizik i da ne nervira. postujem sva pravila jer postoje sa razlogom. ali najgora stvar je nekolegijalnost srpskih vozača, niko nece da vas pusti da se prestrojite, svi se guraju kao da im je pola minuta ili par metara nesto najbitnije u zivotu. Dalje me nervira kad cekam na semaforu a auto ispred mene krene iako je crveno i pomeri se metar ipo na pesacki prelaz. ne shvatam sta je ustedeo. samo me zbuni da mislim da se upalilo zeleno. i ubedljivo najgora stvar kad ulazim u grad dozvoljena brzina je 100kmh. idem 110-120 i pretičem nekoga ko vozi 80-90 a iz daljine mi ablenduje SUV koji juri 140.... mislim kakvo je to divljanje... prvo niti se vucem vec vozim i malkice brze od dozvoljenog a on je jos tako drzak da ablenduje da se sklonim??? ko da je auto put samo njegov.... kakvi primitivci boze sacuvaj. u Ceskoj vozim bez stresa... vecina postuje pravila i kolegijalni su. Predpostavljam da je to.kod nas tako zato sto su seljacine iz zaprege seli u automobil. mnogo smo primitivni bahati nekolegijalni samozivi....

DEDA CVETKO

pre 7 godina

Ovo nije samo srpski problem. Velim da u Americi najmanje 40% vozaca (a u delovima grada Njujorka bogami i do 60%) ne daje zmigavac kad skrece ili menja trake. Ovo je narocito problem u delovima amerike sa odredjenim profilom stanovnistva. Problem je u tome sto drzava ubira prihod od izdavanja dozvola, tako da se one daju i osobama sa IQ-om manjim od 20.

neven

pre 7 godina

Eto, ne slazem se sa nekim komentarima. Bahatost je prisutna kada je omogucena od strane, u ovom slucaju, drzave.
Kada bi se oduzimale dozvole za ozbiljne prekrsaje i bile velike novcane kazne, pocevsi od danas e pa do pocetka 2017 bi svi bili mirni na putevima.

Zdravko

pre 7 godina

ponekad i ja pogrešim, ali retko. najgore mi je u kružnom toku sa dve trake, kada vozač sa leve trake bukvalno meni na desnoj traci preseče put da bi se isključio iz kružnog toka, naravno bez migavca! vozim po pravilima, uvek vežem pojas, dajem migavac i ne ugrožavam bezbednost u saobraćaju.

bahat čovek vozi bahato
(zeitgeist, 13. avgust 2016 16:0)

Ti druze NEMAS POJMA KAKO SE VOZI!

Ti...,
AKO ULAZIS u desnu traku u kruznom toku, ti MORAS da izadjes na prvom narednom iskljucenju!
TACKA!

Vozac koji ulazi u kruzni tok u levu traku, TAJ NE SKRECE na prvom iskljucenju, vec tek na nekom od narednih, I UVEK SE ISKLJUCUJE U LEVU TRAKU TOG ISKLJUCENJA, a desna je uvek za onog ko udje u desnu na prethodnom, i vec na sledecem se iskljucuje...

Tako da tebe niko nije odsekao,
TI SI POGRESIO STO IDES PRAVO IZ DESNE TRAKE!!!!!!!!
Budi srecan sto nisi izazvao udes...

Verovatno dugo vozis, pa si zaboravio/la: https://www.youtube.com/watch?v=8wIoR7fpPJM

Jo

pre 7 godina

To, i jos da dozivim da kad neko nocu stane, da upali poziciju. Ne, (skoro) svi stanu i drze kratka svetla upaljena. Interesantno im je da nocu osmatraju okolinu. A to sto ja ne vidim ima li nekog oko njegovog auta, ili se neko priblizava autu sa neke strane, mozda neko dete, mozda biciklista, boli ga briga. Uvek se isprepadam da nekog ima pokrivenog svetlom, jer to vrlo lako moze i da se desi, i sta onda, da nosim neciji zivot na dusi zbog nepromisljenog tupadzije?

lacosteKG

pre 7 godina

Smarate vise sa tim "vozaci bmw-a, vozaci audi-a... " i mi smo ljudi isto kao i vi, a to sto vi stvarate predrasude prema nama na osnovu par maminih i tatinih sinova je samo znak da smo kao narod obicna NULA!!! Daj zmigavac, ne glumi budalu!

Hok

pre 7 godina

Predlazem i temu o pesacima koji ladno prelaze na crveno iako nailazite autom. Kad im doviknete iz kola "Gospodjo, crveno je!", psuju ti majku.

Don Giovanni

pre 7 godina

Ni meni nije jasno zašto bar 3/4 vozača u Srbiji ne uključuje migavac, ili još gore i kretenskije, uključuje ga kad je već počeo da skreće, kada više ne služi ničemu.

Ali uvek mi je zanimljivo kako se ti isti uvek sete da uključe migavac kad je situacija stvarno takva da može biti vrlo opasno ako drugima ne pokažu da im je namera da skrenu.

Primer: Lipovička šuma, silaženje sa Ibarske magistrale za Guncate i Barajevo. Dosta otvorena desna krivina, ali ne baš sasvim pregledna. Da bi se bezbedno skrenulo levo, treba se odmah iza pumpe "prestrojiti" sasvim levo. "Prestrojiti" pišem između navodnka jer nema trake za skretanje levo, samo je na tom mestu put malo širi, tek toliko da vozilo koje je iza vas i nastavlja pravo ka Čačku može da vas bezbedno zaobiđe, ako vozač na vreme shvati da vi usporavate i skrećete levo.

Pošto se tu vozi bar 80 km/h (ako nemate neki kamion ispred), većina ljudi nagonski shvata da ako ne pokaže u pravo vreme da želi da skrene levo, onaj iza ima solidne šanse da mu se zabije u gepek, tako da bar 80% njih k'o bele lale uključuju migavac jer shvataju da može biti opasno ako to ne urade.

Tako da je sasvim ubičajen prizor da 2-3 ili više vozila stoji čekajući da propuste one koji idu ka Beogradu i svima do poslednjeg su uključeni migavci, što se izuzetno retko viđa na raskrsnicama po Beogradu!

Naravno, uvek se nađe poneka budala (i/ili vozač raspalog Golfa 2 i tome slično kojem ni ne rade migavci) ali čukanja su, nekim čudom, retka.

Vlajko

pre 7 godina

Skrećem levo u raskrsnici u stajem jer otuda dolazi drugo vozilo. A onda on u raskrsnici skrene desno bez migavca i napravi te idiotom jer ga čekaš. Nije opasnost al opasno nervira
(Mile, 13. avgust 2016 17:10)
Konstantna pojava kada ulaze ulicu Ilije Garasanina iz smera Svetogorske ili Takovske. Redovno skrecu desno bez migavca iako stoji ogroman znak da je put sa prvenstvom prolaza levo. Kao budala ih cekam kada dolazim iz Ilije Garasanina i skrecem levo ka Svetogorskoj.

Kiss

pre 7 godina

Ako imate priliku da kasnije pogledate lice toga sto nije dao zmigavac, najverovatnije cete biti u pravu jer ste pretpostavili da je u pitanju bahata, primitivna, cesto agresivna osoba, to se sve jako dobro vidi i na licu.

Simeon

pre 7 godina

"- stoji nasred trake bez uključena sva četiri migavca."
A šta, kad uključi sva četiri onda sme da stoji? Budala koja je unela četiri migavca u novi zakon je napravila veći haos u saobraćaju od svih bahatih budala koje i inače ne poštuju propise.
U slučaju neispravnosti vozila I DALJE je obavezno stavljanje trougla. Tamo gde je znakom zabranjeno zaustavljanje, NIJE dozvoljeno ni paljenjem 16 migavaca, niti bilo kakvim svetlosnim efektima!

dunster

pre 7 godina

Imao ja saobraćajku pre 10-tak godina. Tip usporio, ja idem iza njega, dam levi migavac i krenem da pretičem. Kad mangup istovremeno da levi migavac i skrene levo, i ja pravo u njega.
Zanimljivo, sudija je presudio njegovu krivicu, jer nije na vreme označio manevar.
Inače sam korektan vozač, i migavce redovno koristim.

meda

pre 7 godina

Migavci se daju zbog sebe, ne zbog drugih. Kada ih ne dajes cinis sebe nepredvidivim za druge ucesnike u saobracaju i povecavas verovatnocu sudara.
Ali nemojte da mislite da migavce ne daju samo u Srbiji, slicno je svuda (za SAD neke gradove, Kanadu, i Francusku mogu da garantujem, sad mozda Svajcarci/Nemci/Skandinavci daju migavce, to vec ne znam).

Floyd

pre 7 godina

Samo bezobrazluk i bahatost "vecine" vozaca. Policija je pre
25-30 godina veoma efikasno pisala kazne za takve"prekrsaje"?
Ne pamtim kada je poslednji put nekom vozacu napisana kazna za takav prekrsaj. Kada bi napravili akciju koja bi trajala npr. mesec dana i pisali paprene kazne, vrlo brzo bi se procentualno promenila situacija. Pa samo napred...da vidis kako bi prstici leve ruke "radili" svoj posao...

Domaćin

pre 7 godina

Kažu da je davanje migavca maltene refleksna radnja, pa onda ima i onih koji taj refleks uopšte nemaju. Međutim, daleko od toga da to treba da bude refleksna radnja. Kad vozim u Srbiji, užasan sam saputnik u autu. Ćutim i pratim po nekoliko automobila u pokušaju da vozačima pročitam misli jer retko ko koristi migavac, bilo u gradu, bilo na magistralnom, bilo na autoputu. Svaki put kad treba da dam migavac, razmislim o tome kada i u kom momentu. Ako skrećem levo odande gde može i pravo, dam ga na oko 70-80m pre skretanja. Ako nailazim na crveno i prvi sam na semaforu a ima dve trake - levo i pravo i pravo, opet ga dam dovoljno ranije da onaj iza mene ima vremena da pređe u desnu traku da ne bi čekao na zeleno dok ja ne dobijem priliku da skrenem levo. Da ne dužim, u saobraćaju se ponašajte onako kako biste voleli da se i drugi ponašaju.

znalac

pre 7 godina

Dva su tu problema. Prvo, policija ne reaguje. Drugo, snimci sa kamera iz kola se ne uvažavaju kao dokazi. Da se privatni snimci uvažavaju i da se donosiocima snimaka plaća provizija od kazne, sve bi bilo drugačije. Ovako, celokupna država se usmerava u pravcu haosa i nereda, pa i saobraćaj. Da postoji dobra volja, lako bi semovo rešilo.
(yoyo, 13. avgust 2016 16:29)
Apsolutno se slazem, jedini nacin da se uvede red je kazna. Ja bih i uveo civilne automobile sa policajcem koji bi radio kao predretac u gradu. Ide iza tebe, napravis preksraj i on ti blinka, zaustavi i naplati ti kaznu. Garantujem da bi se red uveo za 6 meseci.

Andreja

pre 7 godina

Najzad neko da otvori i ovu temu.
Ljudi, ne postoje razlozi za neuključivanje žimigavca.
Obavestite druge učesnike u saobraćaju o svojim namerama i svi ćemo biti bezbedniji.
(Mikojan i Gurjevič, 13. avgust 2016 17:08)
Dzabe pricas prijatelju.Ti koji ne daju zmigavac nemaju toliko mozga u glavi da shvate zasto je to uopste potrebno.Cak i kada im je ovde taksativno navedeno kakvi sve problemi mogu nastati zbog nedavanja zmigavca,oni to nece shvatiti.

Las

pre 7 godina

Rekoše već uglavnom ljudi: loše kućno vaspitanje(da, ono još dok ste dete), egoizam, bahatost i samozivost!
Mene nervira što se mnogo nerviram zbog takvih ljudi kojih je ubedljiva većina, makar u Bgdu i uopšte u Srbiji.

Komsija iz Sarajeva

pre 7 godina

Svugdje je ista situacija, nekultura je nekultura.
Ne pomazu tu nikakve edukacije,znakovi,autoskole i svi ostali bakraci.
Samo POlICIJA.
Nisi dao zmigavac(ili bilo kakvu drugu glupost da ne nabrajam) kaznica sitnica 100€ bez diskusije sa drugom policajcem i nakon toka kad izadje is spavace do wc davace zmigavac.

Milan

pre 7 godina

Jos gora situacija od ne davanja migavaca je jako los start. Recimo enormno vise mene a mislim i druge iritira kada recimo neko stoji u traci koja je samo za levo ili desno gde se nadje neko ko misli da skretanjem od 3na sat coll pa prodje 3 vozila nekada ni toliko jer semafor drzi jako kratko!! Te bi ja drakonski kaznjavao ko prolazak na crveno..

poznavalac

pre 7 godina

stvar za psihijatriju. živim u Beču i jedini koji ne koriste pokazivač pravca su Turci i "naši". u Srbiji dobijem krizu gledajući kako manekeni i Kreteni voze.

Bojan

pre 7 godina

Davanje migavca je znak slabosti, znak straha pred zakonom. Tako to u svojoj glavi vide nase muskarcine. Balkanac je u svojoj biti kriminalac. U vecitom sukobu sa autoritetom, zakonom i samim sobom.

DOKTOR

pre 7 godina

Uvek se vezujem. Uvek dajem migavce. POGOTOVO U KRUZNOM TOKU!!! Sto radi veoma mali broj ljudi i onda ti gledaj u pasulj na koje iskljucenje hoce doticni da izadje. Koci mene,ja kocim ovoga iza,eto guzve,itd...

Miroslav Petrovic

pre 7 godina

Stigao mi racun za elektricnu energiju 6700 din.....i jos hocete da dajem znak zmigavcem.
Jest' pa da mi se uveca racun(sarkazam)

zoran

pre 7 godina

Tolika priča oko nečega što se podrazumeva. Ti saobraćajni stručnaci bi pre trebali da pokrenu problem neregistrovanih, neosiguranih i po sve učesnike u saobraćaju opasnih preradjenih motokultivatora koje voze sakupljaci sekundarnih sirovina, najčešće pripadnici romske populacije. Oni nemaju ni žmigavce, ni pojase, ništa, a po BG ih ima bezbroj.

danda

pre 7 godina

To je stvar nekulture, bahatosti i mentaliteta društva u kojem živimo. Od kada vozim, a to je već skoro 20 god. pravovremeno ukljucujem zmigavac. Npr. često mi se desava na autoputu, ponajviše na Gazeli kada želim da se ukljucim ili prestrojim da kolege vozači automatski ubrzaju kada vide moju nameru prestrojavanja. Eto meni je ta vrsta bezobrazluka nepojmljiva. Takva smo nacija i ljudi, ali niko da nas otrezni više.

Majstor Mile

pre 7 godina

abc: A i to sa tim prc "ksenonima" je priča za sebe! Na krš stavi neke blještaljke plavičaste, nit on bolje vidi, a još zalepljuje ljude iz suprotnog smera... A ljudi ne znaju i da su ti "ksenoni" čest uzrok paljenja vozila. Jaka sijalica, a instalacija ima 20 godina. Popusti regler, krene malo jača struja , veća od 14 volti i za sekund plane instalacija...a tu više nema pomoći.

Goran

pre 7 godina

Tu su jasne stvari, za volanom je:
1. mangup kome je ispod casti da daje migavac jer mu to ugrožava ego ili
2. neiskusan i pogubljen vozac ili
3. neko kome je navika davanja migavca isparila totalno iz mozga, obicno su to vanredno glupi ljudi koji gledajuci i druge kako daju migavac i imajuci korist od toga, uopste ne pomisle da i oni treba tako nesto da rade zbog drugih, niti se sete da je to neko pravilo u saobracaju

zlatiborac

pre 7 godina

Tacno je da su vozaci u Srbiji papani, ali takodje masa vozaca na zapadu nedaje zmigavac. Pojava je univerzalna u svetu. Ja bih uveo u obuku vozaca kao obavezno stivo "vozacka etika". Drugo, roditelji i instruktor igraju veliku ulogu u edukaciji. Roditelji obucavaju decu i uce ih voznji. Ako oni daju uvek migavac i insistiraju, verovatnoca je da ce i dete ciniti isto. Instruktor koji je mene obucavao urlao je insistirajuci da dam migavac kada god zavboravim, uz reci "ako tebi zivot nije mio, jeste meni i pesacima". Svaki put. Svaki put kada zaboravim da dam migavac instruktor se izvice na mene jer to jednog dana u situaciji moze biti pitanje zivota ili smrti. Od tada, ostalo mi je u glavi evo vec 30 vozackih godina i svaki ali bas svaki put dajem migavac jer je to kultura, preventiva, etika, domace vaspitanje, licna i opsta odgovornost, zakon, postovanje drugih, licni primer...Dakle nema nijedan razlog nedati zmigavac-migavac a hiljadu razloga da ga koristite u svakoj prilici.

Samo pozitivno

pre 7 godina

Ovo je trend koji je stigao kod nas devedesetih i baš se ukorenio a za to je odgovorna i policija jer za njih je to ništa.
Još jedna tema.
Otvaranje vrata zaustavljenih kola ka kolovoznoj traci.To je toliko učestalo da se ja preispitujem jesam li ja nešto propustio u zakonu o saobraćaju i grešim li negde kad im stalno sviram i opominjem da zatvore i budu oprezniji.

Ojha

pre 7 godina

Autom i moze nekako da se prikoci kad tako neka budala uleti, a zamislite tek kad mi tako neka budala uleti, a ja vozim sleper pod punim tovarom, pun armature, tu naglog kocenja nema, nego moram da spasavam svoju i njegovu ludu glavu kako znam i umem... Isto su kriticni vozaci autobusa, skoro sam vozio sleper pun betonskih bandera, i odjednom kod onog manastira Moraca ukljuci se autobus bez ikakvog davanja zmigavca na put, jos uopste nij gledao da li je put slobodan. E sad, autobus ogroman, zauzme obe trake kad se ukljucuje, znaci nema sanse da ga mimoidjem, ostaje mi da kocim i da se molim da ukocim na vreme, posto je onamo nizbrdica i kamion je dobio na brzini. I krenem j da kocim, budala u sekundi ode u rikverc, i u to iz suprotne trake nailazi kombi onog lanca marketa "Voli" i posto je ovaj autobus krenuo u rikverc, ovaj u kombi u brzini da ga ne bi udario prelazi u moju traku i nailazi na moj kamion,i ja predjem van puta kako bih mu oslobodio da prodje,on prodje, ovaj autobus se ukljuci u sekundi, krene da me pretice i pre preticanju naleti na auto iz suprotne trake,slomi mi ceo retrovizor i okrzne me. Samo je ubrzao i vise ga nisam video. Pokusao sam da ga pratim, ali me je malo kasnije policija zaustavila da bi propustila kolonu iza,posto sam bio pod teretom. I usput me zamalo nisu kaznili posto nisam imao retrovizor. Umalo ne izgubih glavu dva put,i jos htedose da me kazne zbog budale ni krivog ni duznog... Pa vi vidite ko vam vozi decu kad ih pustite na te ekskurzije

...

pre 7 godina

Stoka. Time mogu da ugroze druge vozace. Posebno mrzim kad ti neko na autoputu uleti ispred tebe, a ne ukljuci migavac. Bravi za tekst, vecina situacija mi se desavala.

NekiSUV

pre 7 godina

Šta li kažu za klinca od 21 godinu kad ga vide u SUV-u kako poštuje propise? Mene stvarno nervira kad pišu tatin/mamin sin. Složićete se da je glupo generalizovati. Šta da se radi, taj auto mi je na raspolaganju a da se ja pitam, ni Jugo mi ne bi smetao. Nije moj auto naravno. Razumem ipak, cece(namerno malo slovo) i ostali postavljaju standarde pa su automatski svi klinci u dobrim kolima bahati. Iznervirao me je taj deo članka da budem iskren i zato pišem ovo.
Inače me nerviraju i oni što rade polukružno u traci za pravo. Najgora stvar po mom mišljenju je davanje migavca tik pred raskrsnicu.

Petar

pre 7 godina

Svaki dan vozim po BG, i ono sto je moje misljenje je sledece: vecina vozaca nije svesna, bas kao sto su i u zivotu besvesni,pa nam je takva i drustvo i ekonomija. Ima mnogo pridoslica iz mesta gde se zna ko gde zivi i gde se poznaju,pa im je problem da shvate da su dosli u veliki grad i da drugi ljudi ne znaju gde su namerili. Da, cinjenica je da vecina ne daje zmigavac, ali ta vecina nije na ovom sajtu,pitanje je i da li koriste internet. Ne mogu da razumem da neko ne daje zmigavac. Nikada ne znate ko vas motri i ko uracunava vasu putanju i planira svoj prolaz,iako ga ne vidite. Imam kameru u kolima i to je neverovatno sta ljudi rade,neverovatno za civilizovanog coveka. Balkan je dno dna,i odavde treba bezati. Postoji jasan razlog zasto se toliko gine. Primitivizam i glupost. Onog trenutka kada uvaze snimak na sudu (mada sam ih ja koristio,tj sudija je bila voljna da pogleda), necu vise nikome stati ko ne da zmigavac, pa nek se polupamo.

hiavata

pre 7 godina

Jos stroziji zakon nam treba. Nisi dao migavac, 6 poena. 2x nisi dao migavac, ode dozvola. Poseban krug pakla postoji za orangutane koji ablenduju na autoputu, a ti recimo pretices kamion. To ne možeš da vidiš van Srbije.
(Petar, 13. avgust 2016 14:46)

Ovo nije tacno. Kad odes u Nemacku, pa na autoputu krenes u preticanje kamiona, on ide 100 a ti 120, a uleteo si u levu traku i bas te briga da li od pozadi nailazi neko ko ide mnogo brze, blicace ti svako. A upravo to je model ponasanja u Srbiji. Cim se ukaze prilika iskacu u tu levu traku sa 90 na sat kao nenormalni i nemaju nameru da ubrzaju, a to sto ti moras da legnes na kocnicu nikom nista. Hiljade kilometara sam prosao po nemackim autobanovina kao turista i to mi se nikad nije desilo preko.

Milan

pre 7 godina

@ivan... Ivane bio u crnoj gori pre nedelju, dve. Stanem na pešačkom ljudima da pređu, gledaju me kao da sam vanzemaljac a o (ne)kulturi trube od pozadi da ne pričam...

hiavata

pre 7 godina

Ja sam se pitao dugo zasto ljudi u Beogradu vecinski ne koristim migavac dok nisam cuo odgovor jednog poznanika: "sto da ukljucim migavac kad ce onda ovaj drugi znati gde hocu da se prestrojim pa ce sa me isece/blokira". Jeste primetili mozda da kada vozite bulevarom i hocete da se prestrojite recimo u levu traku da bi za 500m skrenuli levo, obavezno se nadje neko u toj levoj traci da cim vidi da imate nameru da se prestrojite, da gas da vas onemoguci? E, to je redovna pojava, meni kompletno nejasna, mada i pored toga uvek dajem migavac pa i na parkingu. Kad se uparkiravam i isparkiravam, najcesce upalim sva cetiri.

мима

pre 7 godina

Ја сам бициклиста и возач и одговорно трврдим да 90% возача непрописно обилази бициклисте (великом брзином на само пола метра од њих) и не даје жмигавац приликом обилажења. Част изузетцима али су у великој мањини.
Ја бих увео додатна полагања за старе возаче на сваких пет година. Да не кошта пуно. Много гинемо бре. Од 2000-те до данас преко 12.000 људи је изгубило живот на друмовима Србије. То је цела једна варош. Успорите људи, поштујте прописе и законе.

Milan

pre 7 godina

Volim da pogledam povremeno na YouTube-u snimke kako nasilnik dobija batine a povremeno dodju snimci sa puteva. Jedan od najzanimljivijih delova vezan za kulturu a možda i kazne kada je policija sa upaljenim rotacionim svetlima jurila i prestizala automobile a svi su se sklanjali policiji u zaustavnu traku, uključujući i vozila iz suprotnog pravca... Kultura ili kazna, biće prijatno voziti se na putevima kad vozači počnu da koriste migavce a i kulturu propuštanja ljudi na pešačkom prelazu i hitnim službama...!

dule

pre 7 godina

stvar je samo nekulture i nista drugo....za ablend (blicanje) za to uvek imaju vremena, a mogu samo lepo da daju desni migavac....mnogo kulturnije, ali....

Sasha

pre 7 godina

Uvek sam generalno imao naviku da ukljucujem, priznajem, izbegavao sam kada je bas prazna ulica i tako. Ali sada uvek samo zato što mi nov auto ima onaj polu-polozaj gde se takne ručica i zmigavac trepne nekoliko puta. Sa tim stvarno ne vidim zašto treba izbegavati ikada. Ali i to je mač sa dve oštrice jer ponekad par treptaja nije dovoljno, na primer u gužvi kada na sve strane ima kretanja, možda neko nije stigao da vidi.

Nenad

pre 7 godina

Aman, ljudi, auto je imenica muškog roda i nije "drugo auto" već DRUGI AUTO. Ako insistirate na bosanskom jeziku, nemam ništa da dodam.

Surovi

pre 7 godina

Koristim migavce. Uvek !

Uopste ne sme da postoji polemika da li treba ili ne treba da ih koristimo,vec treba najstrozije kaznjavati stoku koja ih ne koristi.Koriscenje ove vrste signalizacije je potpuno jednako koriscenju rucnog menjaca,gde se posle izvesnog vremena stekne rutina i postane nesvesna radnja.
Nikada ne razmisljam o koriscenju migavaca,jer za to ne postoji potreba.Jednostavno ih koristim!
Koristim ih cak i na parkingu....ma i na livadi.

Za mene je jedna od vecih nepoznanica zasto saobracajna policija umesto sto maltretira narod besmislenim kontrolama bez ikakvog razloga,ne kaznjava stoku koja ne koristi signalizaciju,posto je to predvidjeno novim,starim i svakim zakonom o saobracaju koji je postojao na ovim prostorima,a nije zabelezeno da je ikada iko kaznjen zbog toga?

dujda

pre 7 godina

Sebičluk, bezobrazluk, osionost, bahatost. I svima govorim: Naučite se da poštujete druge i naučite se mere u svemu. Biće nam mnogo bolje!

gradinar

pre 7 godina

Izostanak migavaca je jedna od stvari koja me najviše nervira kod drugih vozača. Čuo sam jedan komentar: "ma to mi je bilo zanimljivo dok sam učio vožnju, sad nije - pa nisam više početnik"
Primer kad neko uspori i jednostavno stane bez migavca je klasika... A onda iznenada krene, opet bez miganja... taman kad krenem da ga obiđem.
A nedavanje migavca kad izlaze iz kružnog toka je izgleda viša matematika za 90% naših vozača. Neki daju migavac kad ulaze, što je smešno, a kad izlaze - ništa... Na Topčiderskoj zvezdi čekam da on prođe a ja uđem, kad ono... on samo skrene pored mene... a ja čekao ko budala! Da poludiš...
Da li takvi vozači očekuju da im neko može telepatski čitati misli?
A najopasniji su oni koji voze slalom kroz gužvu, a bez miganja....

dash

pre 7 godina

Primetio sam da su najcesci vozaci koji ne daju migavac Beogradjani i taksisti. Jednom sam stajao na raskrsnici jednoj prometnoj u Beogradu i gledao ko ce od vozaca da da migavac. Od njih 7-8 koji su skretali,tri vozaca nisu dala migavac. Jos ja spadam u grupu koju Beogradjani najvise vole da prozivaju,Pancevce.

Mikojan i Gurjevič

pre 7 godina

Najzad neko da otvori i ovu temu.
Ljudi, ne postoje razlozi za neuključivanje žimigavca.
Obavestite druge učesnike u saobraćaju o svojim namerama i svi ćemo biti bezbedniji.

Jovica NS

pre 7 godina

Pa i vi ste smešni...kako stoka može da da žmigavac kad ima papke i kopita umesto prstiju...u stvari izvinjavam se što vređam stoku...

Predrag

pre 7 godina

Vozaci u Beogradu voze kao da su izmislili i auto i asfalt i same ulici.A u unutrasnjosti voze kao da auto ima samo prvu i drugu brzinu

Mile

pre 7 godina

Skrećem levo u raskrsnici u stajem jer otuda dolazi drugo vozilo. A onda on u raskrsnici skrene desno bez migavca i napravi te idiotom jer ga čekaš. Nije opasnost al opasno nervira

zeitgeist

pre 7 godina

ponekad i ja pogrešim, ali retko. najgore mi je u kružnom toku sa dve trake, kada vozač sa leve trake bukvalno meni na desnoj traci preseče put da bi se isključio iz kružnog toka, naravno bez migavca! vozim po pravilima, uvek vežem pojas, dajem migavac i ne ugrožavam bezbednost u saobraćaju.

bahat čovek vozi bahato.

yoyo

pre 7 godina

Dva su tu problema. Prvo, policija ne reaguje. Drugo, snimci sa kamera iz kola se ne uvažavaju kao dokazi. Da se privatni snimci uvažavaju i da se donosiocima snimaka plaća provizija od kazne, sve bi bilo drugačije. Ovako, celokupna država se usmerava u pravcu haosa i nereda, pa i saobraćaj. Da postoji dobra volja, lako bi semovo rešilo.

Jovan Mitrović

pre 7 godina

Stoji na semaforu prestrojen u traci koja je za levo i pravo bez uključenog žmigavca i kada se uključi zeleno, tek kada počne da skreće da žmigavac. Užas. Ovo je redovni postupak skoro svih taksista u Kragujevcu. Jednom sam jednog pitao zašto tako radi i odgovorio mi je da ga nervira škljocanje žmigavca!

Trol

pre 7 godina

Iz istog razloga kao i mnoge druge stvari, ekstremno nekulturan naorod koji ne postuje nikog oko sebe i samo na sebe misli.
A vrhunac je ostavljanje vozila u traci po Bulevaru i ostalim prometnim ulicama, kladim se da to radi pola komentatora... Upale sva 4 kao da to nesto znaci i ladno ostave auto na sred dok zavrse svoj posao u banci ili kupe pljesku.
Dakle za to bi oduzimao auto momentalno. Koliko treba da budes bezobrazan da vidis da se 100 auta muce da te obidju da stvaras kolaps i da to opet radis...

Ivan

pre 7 godina

Ja imam refleks da dajem migavac, stalno mi se na parkingu dešava da ga kliknem dok manevrišem. I priznajem, glup sam zbog toga, kod nas jednostavno nije "in" da se da migavac. Evo tek u zadnjih par meseci se trudim da ne dajem migavac da bih se uklopio u beogradsku vožnju al mi ne ide, čim mi malo nešto drugo skrene pažnju uhvatim sebe da sam dao taj migavac i stalno se osećam glupo zbog toga. Moram više da se trudim...

Žikica,prva puska Srbije

pre 7 godina

Bravo za tekst! Svaki dan se svađam sa gomilom debila kojima nepada na pamet da ni u jednoj situaciji daju migavac,a onda ili se čude šta im prebacuješ ili su bezobrazni! Neznanje i bezobrazluk raspalog naroda.

Taj i taj

pre 7 godina

Kako ti ljudi dolaze do svojih vozackih dozvola,nikada mi nece biti jasno.Posebno ako su ti sporni vozaci u nekim novim,skupim vozilima,moras da prospes pasulj na instrument tablu da bi znao sta ce sledece da uradi...

Nebojša

pre 7 godina

Jednako loše je slučajno dati migavac i nastaviti u istom smeru nekog može prevariti jer očekuje da će skrenuti i eto ti karambol.

Bojan

pre 7 godina

Vozacka kultura odrazava nivo prosecne inteligencije jednog naroda. Zao mi je sto ovo moram da napisem, ali nas narod je ispodprosecno inteligentan. To se tako lepo vidi u svim aspektima zivota - od banalnih (saobracajna i opsta kultura) do izuzetno bitnih (rezultati izbora u poslednjih osam godina).

Pedja

pre 7 godina

Nije samo vazno ni dati migavac vec ga dati na vreme, sto podrazumeva da neko iza tebe zna da li ces skrenuti levo ili desno ili ces nastaviti pravo. Nikome nista ne znaci ukoliko se migavac da u vec zapocetom skretanju. Ali posto sam cuo komentare tih vozaca kako iako dodje do udaranja od iza u vecini slucajeva bude kriv onaj odpozadi, ne cudi sto toliko ljudi ne daje isti.

Miloš

pre 7 godina

Sve ovo sam doživeo, samo se iznerviran kad pročitam. Ne davanjem migavca, vozači zapravo skrivaju svoj pravac kretanja i to u fazonu "šta ko hoće, ja idem gde ja hoću." To je vrhunac bahatosti i samoživosti. Isto važi i za ne vezivanje pojaseva i sl.

djolea

pre 7 godina

mene nervira kad neko gnjavi auto ispred I izbaci migavac kad krene da skrece, I ja bukvalno ne znam sta da radim, on se izbacuje bar 30m pre skretanja kako sam ja ucio. pre neki dan mi se desilo da niz planinu Cer zaglavim iza nekog kamiona nizbrdo gde su nenormalne krivine, iza mene su dva auta I lik je upalio migavac a ne obilazi, niti moze da obidje ni mene ni kamion vec hoce da se obezbedi da prvi obidjje. kad smo dosli na pravinu ja sam jos bezobraznije upalio I obisao kamion I on svira iza, pokusava da obidje mene sa nekim raspalim fordom. sta ja sam glup I ne znam da preteknem kamion. ovaj primer iz clanka za bicikliste mi se desio bar dvadeset puta isto. znaci saobracaj nam je haos.

JeRemija

pre 7 godina

Jao ne pominjite migavce, skoči mi pritisak na 200 kada se setim kakvi sve pavijani voze auto ( da izvinu pavijani ).
Neobjašnjiva mi je pojava davanja migavca 1.5 metara pre nego što se skrene. Batice, ili ga daj 20-30 metara pre skretanja ili ga nemoj ni davati majka mu stara...

Gonzo

pre 7 godina

Koliko mene ovo nervira pa to je strašno.Ja sam se naučio redu na Nemačkim autoputevima shvativši da vozim 200 km/h bez imalo stresa jer ogromna većina vozača daje migavac pri svakom prestrojavanju.Onda shvatim da je na našem autoputu i ovih 120 povremeno rizično jer 95% ljudi nikada ne daju migavac i ja kao budala procenjujem da li će da se lik ubaci ili neće,više gledam srednju traku nego što u stvari vozim.Ima jedno mesto u Bg gde me nedavanja migavca ekstremno pogađa,većina vozača zna gde je kaldrma kod 11. aprila ali ogroman broj ne daje migavac i ja se nosim mišlju da pišem policiji da stane i kažnjava stoku zbog toga.Takođe izazivam čuđenje jer vozim "bahati" automobil po srpskim standardima a dajem migavac i stajem pešacima,izgleda da ja nisam normalan.

Pera

pre 7 godina

Potpisujem - u 99% slucajeva vozaci BMWa, Audija i Mercedesa NE koriste migavce..da li im je ispod renomea ne znam, ali je tako..Cak sam jednom na parkingu prisao nekoj zverini od BMWa da pogledam unutra da li uopste ima rucicu za migavac..ko velim beda sam i sirotinja pa ne pratim svetske trendove, mozda je to i izbaceno iz tih besnih kola, pojma nemam..

Bane

pre 7 godina

Teks je solidan ali nije sveobuhvatan. Jer pored onih vozaca koji ne koriste migavce ima i onih koji ih koriste mehanicki, ne shvatajuci sustinski cemu zapravo treba da sluzi migavac i samim tim ih po nekad koriste pogresno ne shvatajuci zapravo kakve signale salju i koliko time zbunjuju ostale vozace. Recimo, jel vam se desilo nekad da vozac ispred vas ide polako i drzi upaljen desni migavac, zakljucite da planira da skrene ili se parkira tu negde sa desne strane i malte ne samo sto niste krenuli da ga obidjete on uoci parking mesto sa leve strane, trenutno sa desnog prebaci na levi migavac i naglo smota u levo. To je po meni opasnije nego da je neko isao polako bez migavaca a i vi za njim dok ne vidite sta ce. Znaci migavci sluze da bi se ostalim ucesnicima u saobracaju bragovremeno signaliziralo kakva vam je namera u saobracaju i kako bi se oni na vreme pripremili na vasu reakciju. Da bi se pravilno koristili mora se imati osecaj za druge ucesnike i pratiti saobracaj. Ko nema taj osecaj i ne prati saobracaj njegovo mehanicko izbacivanje migavaca kako mu dune meni ne znaci nista. Znaci ako ste drzali desni migavac a na kraju uocili parking mesto sa leve strane treba stati i drzati desni migavac sve dok svi koji su se nasli iza vas ili vam idu u susret i uocili taj signal ne prodju, a tek potom dati levi zmigavac i onima koji tek nailaze signalizirati da cete zapravo skrenuti levo. Znaci migavce ne koristiti puko mehanicki prilikom svakog skretanja vec kao uredjaj za signaliziranje drugim ucesnicima o vasim namerama.

Vladimir

pre 7 godina

Rekao bih da je ovo tema, pre svega, za psihijatre. Imam utisak da dobar deo vozaca smatra ukljucivanje migavca nekom vrstom ponizenja i znakom slabosti. Sto se tice primera iz zivota naveo bih likove koji autoputem kroz BG (u vreme kada su obe trake pune) skrecu iz trake u traku bez ukljucivanja migavaca. To sto se, posle takvog slaloma, iskljuce na prvom skretanju ili istovremeno stignemo do neke tacke posle 5 km ne bih komentarisao. Inace tema je "zapaljiva" skoro kao Apple vs. Android tako da bih se zaustavio ovde :) .

srboo

pre 7 godina

Odlična tema, ja redovno koristim migavac i istina je da postoji tendencija da se ne koristi, koja je totalno naopaka, protiv pravila i saobraćajnog okruženja. Teško je reći koji je uzrok, meni se čini da dominira opšti stav samoživosti i samodovoljnosti, kao i nesvesnosti opšte bezbednosti u saobraćaju.Ljudi bukalno ili skreću bez žmigavca, daju žmigavac sekundu ili dve pre skretanja (što ga obesmisli), a vrhunac je uključivanje sva četiri i zaustavljanje na sred puta.

Car

pre 7 godina

Svi primeri su tačni, svakodnevno mi se dešavaju. Užasno je što ne koriste migavac, ali mi je još veći problem što zabrinjavajuće mali broj vozača zna za pravilo desne strane. Da, dobro sam napisao. Nije da ne poštuje, nego ne zna. Kad im sviram ili probam da objasnim, mrko me gledaju.

bidza

pre 7 godina

Sve ste tacno naveli. Ali ima nas savestnih vozaca. Ja dajem migavac i kad manevrisem u svom dvoristu. Kaznjavati drasticno NE davanje migavca a ne prekoracenja brzine . Saobracajne znakove za ogranicenje brzine je postavljao neko ko nije vozio nista osin Fice.

M

pre 7 godina

Zato sto smo po prirodi baksuzi teski koji nisu ni za kakav suzivot sa drugim ljudima. Eto zasto. Koliko treba da budes glup pa da ocekujes da sve oko tebe savrseno funkcionise i da istovremeno samo ti kao pojedinac imas ekskluzivno pravo da ne postujes pravila. Jedno od tih pravila je i taj famozni zmigavac....

S70

pre 7 godina

Taksista kada ugleda mušteriju, u njegovom svetu u tom trenutku ne postoji niko drugi. A kada ga pitate zašto to radi (a često i druge nelogičnosti), njegovo objašnjenje je - ja radim, to mi je posao.

Inače, svi ovi što ne daju migavce, kada izađu iz Srbije uključuju ih i kad treba i kad ne treba. Nazirete rešenje problema?

Žaki

pre 7 godina

Ja,kad je potrebno,uvek uključim migavac.Nerviraju me vozači koji to ne čine.Ne poštuju ostale učesnike u saobraćaju,kultura-nula.Toliko.

ШTAЗИ

pre 7 godina

Prava tema. Za srpske vozače nema nade da će se opametiti. Nama je u mentalnom sklopu, čini se, da budemo bahati. Velika većina prilično saobraćajno nepismena, ali tu ima i veliki udeo kućnog NEvaspitanja. Bacanje đubreta kroz sve moguće prozore i sl. stvari. Na žalost ne vidim tome kraja... Divimo se uređenju Švajcarske a kulturu kopiramo od pećinskih ljudi....

vozac sa NBGD a

pre 7 godina

Redovno koristim migavaca, bilo da ima guzve u saobacaju bilo da nema bilo da sam sam samcit na ulici, kada se isprakiravam ili kada parkiram redovno ukljucim sva cetiri migavca kako bi druge obavestio da i oni malo obrate paznju ma mene...a i kada me neko propusti u saobracaju uvek jednom pustim sva cetri u znak zahvalnosti. Kod drugih vozaca me najvise nervira kada cekam da se ukljicim sa sporednog puta na glavni, isti ne daju migavac i skrenu na taj moj put. i sto se tice "profesionalnih" vozaca u Srbiji...ne nema ih...svi gresimo, ali nismo ni svi bahati..

Marko

pre 7 godina

Meni je jos zanimljivije zasto nasi vozaci (cast izuzecima) ne podizu ruku kada ih propustis. Time se samo ubija solidarnost i kazes 'ma sledeci put cu da pustim nekog drugog ali za malo'.

Никола

pre 7 godina

Неваспитање, лично и возачко. Угрожавање безбедности саобраћаја, као и вожња технички неисправног возила. Последице могу бити идентичне.

gsw

pre 7 godina

Jako me nerviraju ljudi koji daju zmigavac kada su vec skrenuli. Pa sta ga onda dajes koji moj? Zmigavac treba da bude signal najave, da ostali vozaci mogu da predvide situaciju.

Marwell

pre 7 godina

Sto veci broj modela Audija i BMW-a, sto negde podrazumeva i veci konto u banci i novcaniku, to je veci majmun za volanom. Sto bi davao zmigavac i postovao saoracajne znakove kad sve moze da resi novcem ili misicima? Najbolji su kad se naljute kad im svirnes ili amblendujes i jos bi da se svadjaju ili resavaju misicima problem, koji oni prave. A nije redak slucaj da to rade i pred policijom koja u tom trenutku nista ne preduzima. Zato sam kupio dashcam pa sad snimam situacije i pravim kompilacije prekrsaja koje cu uredno dostaviti policiji pa da vidim da li ce smeti ista poduzeti protiv ovih bahatih majmuna. Na zalost ovim vredjam jadne majmune ali usled nedostatka boljeg naziva za ove ljude moram ih uporedjivati sa ovim jadnim zivotinjama.

yappy ns

pre 7 godina

Kada su takvi bahati za volanom obicno nogde nema ni jednog saobracajca, ali zato ih ima desetak dana pred prvi, kad treba da popune svoje ispraznjele novcanike i budzetsku kasu za nadolazece plate. Tada su "rutinske" kontrole i maltretiranja kao da sam okoteli krimos iz devedesetih uobicajena pojava. Bravo nasa MilociJo!!!

Petar

pre 7 godina

Jos stroziji zakon nam treba. Nisi dao migavac, 6 poena. 2x nisi dao migavac, ode dozvola. Poseban krug pakla postoji za orangutane koji ablenduju na autoputu, a ti recimo pretices kamion. To ne možeš da vidiš van Srbije.

sve pametnjakovici

pre 7 godina

Da napomenem da je davanje zmigavca signalizacija i za pesake. Bas se iznerviram kad vozaci ne signaliziraju gde idu jer "nema drugog automobila" u blizini.
Moja vecita dilema za idiotsku voznju je da li su ljudi glupi ili bezobrazni. Pretpostavljam da se radi o kombinaciji.

dzigi

pre 7 godina

Rezon jednog taksiste: neću da akam ručicu (za migavac), otići će mi automat (za migavac).
A to valjda košta 1000€ a on vozi za džabe... Verovatno mu je jeftinije da se posle krpi posle nekog udesa gde će mu taj drugi biti kriv.

abc

pre 7 godina

Vozim bmw 5 f10, i bez obzira sto vozaci ove marke vaze za bahate, migavac dajem refleksno, gde god da sam, cak i desni kada preticem nekoga pa se vracam u traku. U principu me ne nervira ne davanje migavca, vec "seljacka" voznja. Uvideo sam
da kada sam bmw-om niko mi ne svira, ne ulazi u branik i sl, ali eto juce sam bio prinudjen da od Valjeva do Loznice idem fiestom iz 1993. i bas jedan kolega sa bmw 1 bg tablica pretice gde moze i ne moze, dimi, ulazi u branik, sece, zadnja desna lampa light show sve treperi, pa onda me sece ovaj, sece onaj, ulecu mi, sviraju sto ne preticem sleper i tako. I nerviraju me beogradski vozaci, u bg trube svima ko je sa strane i na tren se zbuni, a kada odu na stranu, ne znaju sta je levo, a sta desno. Nerviraju me i vozaci kombija i kuriri i vrhunac nerviranja henon kyt made in prc pa ti izbise oci, e sad kada bi je fabrickim xenonom vratio onda bi dosli u situaciju da oba nista ne vidimo pa ko koga prvi lupi. Nas skoro drugar u golf 5 stavio, idemo, a farovi obasjavaju kao led reflektor od 50w, svuda naokolo, kaze vidi sto su dobri farovi, a sto svi blicaju, nema veze. i tako, mnogo toga jos.

mozaks

pre 7 godina

kod nas bi trebala policija neke zapadne zemlje..koja vas zaustavi i kazni za svaki prekrsaj..skretanje bez migavaca,zaustavljanje na putu gde nije dozvoljeno zaustavljanje,nevezivanje pojasa,upotrebe mobilnog..itd.
policija kojoj ne smes ni da pripretis da si sin odnosno cerka nekog politicara ,pevaca,tajkuna i dr. velikih faca
mozda bi to mogla i nasa policija ali da imaju zaista zakonsku zastitu ako rade posteno svoj posao

NoName

pre 7 godina

Iako se taj sistem nalazi odmah tik volana i dovoljno je prstom pomeriti rucicu za migavac, nekima je i to tesko. A migavac upravo sluzi da ukaze ljudima u saobracaju da ce izvesti manevar skretanja ili prestrojavanja. Uzgred, kada mnogi parkiraju daju migavac za skretanje, umesto da upale sva 4. Neki ni ne pale. Samo stanu.

shirobon

pre 7 godina

Sve sto u tekstu je napisano moze da se skupi u jednu rec egoizam. A dodao bi i zestoki kompleksi. Ja najbolje vozim, ja zurim moja obaveza je preca. Imam blizu prevaljenih milion km voznje iskustva. Nigde nisam video bahatije vozace od Srbije,Bosne i Bugarske i samo sam tu masovno video kompleks voznje sa upaljenim maglenkama danju. I ugradnjom kineskih dnevnih sijalica na krseve jer imaju kompleks od skupih kola koja to imaju ugradjeno sa razlogom. Skripa guma na semaforu, pa ako vozis 50km pa te prestigne sa 250 i prikoci da te besno pogleda dok prolazi. Ogledalo je to sve drustva i svesti. i ponos da se sto veca raga vozi i da sto vise dimi jer onda je neunistiva. A samo malo razumevanja za druge ucesnike i sve bi bilo drugacije

Hoću Državu

pre 7 godina

Bolje da pričamo o vozačima koji koriste migavac, nego o većini koja ga ne koristi.
Došlo je vreme da na ovu temu moramo da pričamo kroz pozitivne primere, jer suprotno do sada nije dalo rezultate.
Trebaju nam junačke priče... Kada sam ja jednom dao migavac i izbegao nezgodu...

Dule Dabić Gluvaja, selo Gornja Suvaja

pre 7 godina

Stoji na semaforu u traci koja je za levo/ pravo. Uključi migavac tek kad uđe u raskrsnicu i zakoči, čekajući da prođu vozila iz suprotnog smera. Da si znao, ti si se mogao prestrojiti u drugu traku i proći odavno a moraš da čekaš iza njega...

Bezobrazni smo, bahati, nekulturni i loši vozači.

dzombe

pre 7 godina

saobracajna nekultura kupljene vozacke i jos toga vozim svakodnevno po Bg i jednostavno ide na zivce ne shvatam zasto je toliki problem ukljuciti zmigavac.
mislim da bi policija kaznama za ne ukljucenje zmigavca i telefoniranje imala dosta posla

petar

pre 7 godina

Ne razumem zašto bi uključivanje pokazivača pravca nekome uopšte predstavljalo problem ?
Vozim od 1987. godine i od tada do danas promenio sam nekoliko automobila, a vozio sam i kamion ( C-kategorija ). U svakom vozilu su ručice za uključenje migavaca na logičnom i lako dostupnom mestu i čoveku jednostavno pređe u naviku da prilikom skretanja ili prelaska u drugu traku čak i nesvesno uključi migavce. Sebe nikada ne mogu da zamislim da to ne uradim. Jednostavno - nije moguće da se desi da to ne uradim.
Takođe, nisam primetio da je česta pojava da tako nešto ljudi ne rade.

Veverica na kofeinu

pre 7 godina

Isti oni koji trube ako niste krenuli na raskrsnici za 1 milisekundu po paljenju zelenog, koji ce ubrzati kad ocete da se prestrojiti, ono koji se pitaji cemu one bele poprecne linije tzv zebre na putu, ma da ne naabrajam. I koji meisle da su propisi za budale i da se na njih ne odnose....

#samo_bahato

pre 7 godina

Zato sto smo bahata stoka, dzaba sto smo mi (geografski) u evropi kada smo civilizacijski iza africkih plemenskih zajednica. Voznja po Beogradu sve vise podseca na filmove iz serijala "Pobesneli Maks".

Gross

pre 7 godina

Zato sto je u vecini slučajeva beskoristan zbog same saobracajne kulture. Recimo vozite levom trakom, hocete da se prestrojite u desnu, date migavac, pa nece vas pustiti nikad. Zato se migavac ne daje, nego kad uočiš mogućnost brzo se uleti u traku. U normalnim zemljama cim date migavac krecete u prestrojavanje jer vas propusta prvi koji je iza vas. Eto zato!

djurkash

pre 7 godina

Pokušavam da se ponašam obzirno u saobraćaju, i da poštujem propise, ali se to uvek završi tako što se iznerviram kada vidim sve ostale kako me prave idiotom jer ne poštuju nijedno moguće pravilo. Inače, daleko najbezobrazniji vozači su, naravno u Beogradu. Prelazim 40000km godišnje i u zadnjih 7-8 godina nisam imao nijednu kaznu, a poslednja koju sam imao je bila zbog neupaljenih svetala, mesec dana pošto su to uveli kao obavezno.

BG

pre 7 godina

Zaboravili ste još jednu kategoriju a to su oni koji uključe migavac kad su već uveliko počeli da skreću. Migavac je obaveštenje o nameri kako bi aj imao vremena da prikočim ili usporim,tako da uključivanje migavca u momentu radnje je isto kao i da ga nije dao.

P.S
Taksisti koji voze kao besni psi, pa nema kad me neki nije ispresecao na Brankovom mostu voueći cik cak žuta obična traka.

Blake

pre 7 godina

Ne znam za druge, ali po automatizmu cim sednem u auto, zatvorim vrata, startujem motor, vezem se, otvorim retrovizore, migavac i krenem. Migavce dajem i kad idem kao ludak po nekim mikro ulicama gde nema nigde nikoga, al to je navika i to dobra.
Ovi sto ne daju migavce, a dovodu me u opasnu situacije sa mnom nisu dobro prosli nikada niti ce. To je tip ljudi koji se ponose cinjenicom da su sposobni da prevare(da ne kazem ruznu rec) pojas koji ce prestati da pisti iako se oni nisu vezali. Jedno veliko bravo i 3 bambija za takve!

Mile

pre 7 godina

Skrećem levo u raskrsnici u stajem jer otuda dolazi drugo vozilo. A onda on u raskrsnici skrene desno bez migavca i napravi te idiotom jer ga čekaš. Nije opasnost al opasno nervira

Mikojan i Gurjevič

pre 7 godina

Najzad neko da otvori i ovu temu.
Ljudi, ne postoje razlozi za neuključivanje žimigavca.
Obavestite druge učesnike u saobraćaju o svojim namerama i svi ćemo biti bezbedniji.

Bojan

pre 7 godina

Vozacka kultura odrazava nivo prosecne inteligencije jednog naroda. Zao mi je sto ovo moram da napisem, ali nas narod je ispodprosecno inteligentan. To se tako lepo vidi u svim aspektima zivota - od banalnih (saobracajna i opsta kultura) do izuzetno bitnih (rezultati izbora u poslednjih osam godina).

Ivan

pre 7 godina

Ja imam refleks da dajem migavac, stalno mi se na parkingu dešava da ga kliknem dok manevrišem. I priznajem, glup sam zbog toga, kod nas jednostavno nije "in" da se da migavac. Evo tek u zadnjih par meseci se trudim da ne dajem migavac da bih se uklopio u beogradsku vožnju al mi ne ide, čim mi malo nešto drugo skrene pažnju uhvatim sebe da sam dao taj migavac i stalno se osećam glupo zbog toga. Moram više da se trudim...

#samo_bahato

pre 7 godina

Zato sto smo bahata stoka, dzaba sto smo mi (geografski) u evropi kada smo civilizacijski iza africkih plemenskih zajednica. Voznja po Beogradu sve vise podseca na filmove iz serijala "Pobesneli Maks".

S70

pre 7 godina

Taksista kada ugleda mušteriju, u njegovom svetu u tom trenutku ne postoji niko drugi. A kada ga pitate zašto to radi (a često i druge nelogičnosti), njegovo objašnjenje je - ja radim, to mi je posao.

Inače, svi ovi što ne daju migavce, kada izađu iz Srbije uključuju ih i kad treba i kad ne treba. Nazirete rešenje problema?

yoyo

pre 7 godina

Dva su tu problema. Prvo, policija ne reaguje. Drugo, snimci sa kamera iz kola se ne uvažavaju kao dokazi. Da se privatni snimci uvažavaju i da se donosiocima snimaka plaća provizija od kazne, sve bi bilo drugačije. Ovako, celokupna država se usmerava u pravcu haosa i nereda, pa i saobraćaj. Da postoji dobra volja, lako bi semovo rešilo.

Jovan Mitrović

pre 7 godina

Stoji na semaforu prestrojen u traci koja je za levo i pravo bez uključenog žmigavca i kada se uključi zeleno, tek kada počne da skreće da žmigavac. Užas. Ovo je redovni postupak skoro svih taksista u Kragujevcu. Jednom sam jednog pitao zašto tako radi i odgovorio mi je da ga nervira škljocanje žmigavca!

abc

pre 7 godina

Vozim bmw 5 f10, i bez obzira sto vozaci ove marke vaze za bahate, migavac dajem refleksno, gde god da sam, cak i desni kada preticem nekoga pa se vracam u traku. U principu me ne nervira ne davanje migavca, vec "seljacka" voznja. Uvideo sam
da kada sam bmw-om niko mi ne svira, ne ulazi u branik i sl, ali eto juce sam bio prinudjen da od Valjeva do Loznice idem fiestom iz 1993. i bas jedan kolega sa bmw 1 bg tablica pretice gde moze i ne moze, dimi, ulazi u branik, sece, zadnja desna lampa light show sve treperi, pa onda me sece ovaj, sece onaj, ulecu mi, sviraju sto ne preticem sleper i tako. I nerviraju me beogradski vozaci, u bg trube svima ko je sa strane i na tren se zbuni, a kada odu na stranu, ne znaju sta je levo, a sta desno. Nerviraju me i vozaci kombija i kuriri i vrhunac nerviranja henon kyt made in prc pa ti izbise oci, e sad kada bi je fabrickim xenonom vratio onda bi dosli u situaciju da oba nista ne vidimo pa ko koga prvi lupi. Nas skoro drugar u golf 5 stavio, idemo, a farovi obasjavaju kao led reflektor od 50w, svuda naokolo, kaze vidi sto su dobri farovi, a sto svi blicaju, nema veze. i tako, mnogo toga jos.

Pera

pre 7 godina

Potpisujem - u 99% slucajeva vozaci BMWa, Audija i Mercedesa NE koriste migavce..da li im je ispod renomea ne znam, ali je tako..Cak sam jednom na parkingu prisao nekoj zverini od BMWa da pogledam unutra da li uopste ima rucicu za migavac..ko velim beda sam i sirotinja pa ne pratim svetske trendove, mozda je to i izbaceno iz tih besnih kola, pojma nemam..

Miloš

pre 7 godina

Sve ovo sam doživeo, samo se iznerviran kad pročitam. Ne davanjem migavca, vozači zapravo skrivaju svoj pravac kretanja i to u fazonu "šta ko hoće, ja idem gde ja hoću." To je vrhunac bahatosti i samoživosti. Isto važi i za ne vezivanje pojaseva i sl.

Trol

pre 7 godina

Iz istog razloga kao i mnoge druge stvari, ekstremno nekulturan naorod koji ne postuje nikog oko sebe i samo na sebe misli.
A vrhunac je ostavljanje vozila u traci po Bulevaru i ostalim prometnim ulicama, kladim se da to radi pola komentatora... Upale sva 4 kao da to nesto znaci i ladno ostave auto na sred dok zavrse svoj posao u banci ili kupe pljesku.
Dakle za to bi oduzimao auto momentalno. Koliko treba da budes bezobrazan da vidis da se 100 auta muce da te obidju da stvaras kolaps i da to opet radis...

JeRemija

pre 7 godina

Jao ne pominjite migavce, skoči mi pritisak na 200 kada se setim kakvi sve pavijani voze auto ( da izvinu pavijani ).
Neobjašnjiva mi je pojava davanja migavca 1.5 metara pre nego što se skrene. Batice, ili ga daj 20-30 metara pre skretanja ili ga nemoj ni davati majka mu stara...

Petar

pre 7 godina

Jos stroziji zakon nam treba. Nisi dao migavac, 6 poena. 2x nisi dao migavac, ode dozvola. Poseban krug pakla postoji za orangutane koji ablenduju na autoputu, a ti recimo pretices kamion. To ne možeš da vidiš van Srbije.

Gonzo

pre 7 godina

Koliko mene ovo nervira pa to je strašno.Ja sam se naučio redu na Nemačkim autoputevima shvativši da vozim 200 km/h bez imalo stresa jer ogromna većina vozača daje migavac pri svakom prestrojavanju.Onda shvatim da je na našem autoputu i ovih 120 povremeno rizično jer 95% ljudi nikada ne daju migavac i ja kao budala procenjujem da li će da se lik ubaci ili neće,više gledam srednju traku nego što u stvari vozim.Ima jedno mesto u Bg gde me nedavanja migavca ekstremno pogađa,većina vozača zna gde je kaldrma kod 11. aprila ali ogroman broj ne daje migavac i ja se nosim mišlju da pišem policiji da stane i kažnjava stoku zbog toga.Takođe izazivam čuđenje jer vozim "bahati" automobil po srpskim standardima a dajem migavac i stajem pešacima,izgleda da ja nisam normalan.

Aleksandar

pre 7 godina

@(M, 13. avgust 2016 14:39)

To ti se, prijatelju, u filozofskoj misli naziva 'tragedija zajedničkog' (tragedy of the commons) i opisuje stanje koje nastaje kad se društvo dogovori oko nečega što svi smatraju dobrim za sve a onda pojedinci počnu da to racionalizuju 'pa dobro, ako samo ja kršim dogovoreno neće to uticati na sve' - problem je što tako svi razmišljaju i očas posla ono što je dogovoreno padne u vodu.

Društva koja uspeju da se otmu tom porivu uspevaju, ona druga propadaju. Srbija nije tu gde jeste bez razloga.

Aleksandar

pre 7 godina

Ne znam za vas, ja sam migavce davao i u garaži dok sam živeo u Srbiji a ljudi mi se smejali. Ovde na zapadu to svi rade pa sam pronašao društvo u kome moje, rekao bih dobre navike ne deluju drugima kao ludost ili pomodarstvo. Svaka ptica svome jatu...

zoran b.zoran b.

pre 7 godina

To je tema za psihijatrijsko posmatranje. Ima dva tipa ljudi koji se tako ponašaju u saobraćaju :

1. bahati, novokomponovani, "žestoki" momci i devojke, koji na takav način pokazuju ostalima da su van njihove lige i da mogu kako oni hoće, van sistema. Mi ostali smo samo siva, amorfna, masa. Oni, nedodirljiva, bogata ili kriminalizovana, "elita".
2. drugi su dno dna, bez osnovnog domaćeg vaspitanja ( tu pripadaju i prvo navedeni), koji nisu svesni svoje gluposti i prostakluka. Takvih ima kod nas "na lopate". Ti ne znaju da kažu izvini, oprostite, izvolite, a nos brišu šakom i pljuju po trotoaru.

To je sadašnjost naše Srbije. A najgore u svemu je što nas
kroz takve čitav svet klasifikuje u prostake.
Možete li zamisliti čoveka bez domaćeg vaspitanja, a kulturnog u saobraćaju ? Ja ne.

Vladimir

pre 7 godina

Rekao bih da je ovo tema, pre svega, za psihijatre. Imam utisak da dobar deo vozaca smatra ukljucivanje migavca nekom vrstom ponizenja i znakom slabosti. Sto se tice primera iz zivota naveo bih likove koji autoputem kroz BG (u vreme kada su obe trake pune) skrecu iz trake u traku bez ukljucivanja migavaca. To sto se, posle takvog slaloma, iskljuce na prvom skretanju ili istovremeno stignemo do neke tacke posle 5 km ne bih komentarisao. Inace tema je "zapaljiva" skoro kao Apple vs. Android tako da bih se zaustavio ovde :) .

Pedja

pre 7 godina

Nije samo vazno ni dati migavac vec ga dati na vreme, sto podrazumeva da neko iza tebe zna da li ces skrenuti levo ili desno ili ces nastaviti pravo. Nikome nista ne znaci ukoliko se migavac da u vec zapocetom skretanju. Ali posto sam cuo komentare tih vozaca kako iako dodje do udaranja od iza u vecini slucajeva bude kriv onaj odpozadi, ne cudi sto toliko ljudi ne daje isti.

dzigi

pre 7 godina

Rezon jednog taksiste: neću da akam ručicu (za migavac), otići će mi automat (za migavac).
A to valjda košta 1000€ a on vozi za džabe... Verovatno mu je jeftinije da se posle krpi posle nekog udesa gde će mu taj drugi biti kriv.

Dule Dabić Gluvaja, selo Gornja Suvaja

pre 7 godina

Stoji na semaforu u traci koja je za levo/ pravo. Uključi migavac tek kad uđe u raskrsnicu i zakoči, čekajući da prođu vozila iz suprotnog smera. Da si znao, ti si se mogao prestrojiti u drugu traku i proći odavno a moraš da čekaš iza njega...

Bezobrazni smo, bahati, nekulturni i loši vozači.

Hoću Državu

pre 7 godina

Bolje da pričamo o vozačima koji koriste migavac, nego o većini koja ga ne koristi.
Došlo je vreme da na ovu temu moramo da pričamo kroz pozitivne primere, jer suprotno do sada nije dalo rezultate.
Trebaju nam junačke priče... Kada sam ja jednom dao migavac i izbegao nezgodu...

zeitgeist

pre 7 godina

ponekad i ja pogrešim, ali retko. najgore mi je u kružnom toku sa dve trake, kada vozač sa leve trake bukvalno meni na desnoj traci preseče put da bi se isključio iz kružnog toka, naravno bez migavca! vozim po pravilima, uvek vežem pojas, dajem migavac i ne ugrožavam bezbednost u saobraćaju.

bahat čovek vozi bahato.

BG

pre 7 godina

Zaboravili ste još jednu kategoriju a to su oni koji uključe migavac kad su već uveliko počeli da skreću. Migavac je obaveštenje o nameri kako bi aj imao vremena da prikočim ili usporim,tako da uključivanje migavca u momentu radnje je isto kao i da ga nije dao.

P.S
Taksisti koji voze kao besni psi, pa nema kad me neki nije ispresecao na Brankovom mostu voueći cik cak žuta obična traka.

Disavra

pre 7 godina

Taksisti su primer nekoriœenja žmigavca ali zato uredno ti ablenduje jer drugu funkciju ne zna. Težak je to život kad se pretvoriš u sedište, otkazuješ polako, kuća je to putujuća.
P.S pozdrav svim nakazama za volanima, što pričaju, šalju poruke, prave selfije, šminkaju se, igraju igrice, ako vam je vožnja dosadna pa vi lepo parkirajte vozilo pa na gsp.

shirobon

pre 7 godina

Sve sto u tekstu je napisano moze da se skupi u jednu rec egoizam. A dodao bi i zestoki kompleksi. Ja najbolje vozim, ja zurim moja obaveza je preca. Imam blizu prevaljenih milion km voznje iskustva. Nigde nisam video bahatije vozace od Srbije,Bosne i Bugarske i samo sam tu masovno video kompleks voznje sa upaljenim maglenkama danju. I ugradnjom kineskih dnevnih sijalica na krseve jer imaju kompleks od skupih kola koja to imaju ugradjeno sa razlogom. Skripa guma na semaforu, pa ako vozis 50km pa te prestigne sa 250 i prikoci da te besno pogleda dok prolazi. Ogledalo je to sve drustva i svesti. i ponos da se sto veca raga vozi i da sto vise dimi jer onda je neunistiva. A samo malo razumevanja za druge ucesnike i sve bi bilo drugacije

djolea

pre 7 godina

mene nervira kad neko gnjavi auto ispred I izbaci migavac kad krene da skrece, I ja bukvalno ne znam sta da radim, on se izbacuje bar 30m pre skretanja kako sam ja ucio. pre neki dan mi se desilo da niz planinu Cer zaglavim iza nekog kamiona nizbrdo gde su nenormalne krivine, iza mene su dva auta I lik je upalio migavac a ne obilazi, niti moze da obidje ni mene ni kamion vec hoce da se obezbedi da prvi obidjje. kad smo dosli na pravinu ja sam jos bezobraznije upalio I obisao kamion I on svira iza, pokusava da obidje mene sa nekim raspalim fordom. sta ja sam glup I ne znam da preteknem kamion. ovaj primer iz clanka za bicikliste mi se desio bar dvadeset puta isto. znaci saobracaj nam je haos.

Žikica,prva puska Srbije

pre 7 godina

Bravo za tekst! Svaki dan se svađam sa gomilom debila kojima nepada na pamet da ni u jednoj situaciji daju migavac,a onda ili se čude šta im prebacuješ ili su bezobrazni! Neznanje i bezobrazluk raspalog naroda.

sve pametnjakovici

pre 7 godina

Da napomenem da je davanje zmigavca signalizacija i za pesake. Bas se iznerviram kad vozaci ne signaliziraju gde idu jer "nema drugog automobila" u blizini.
Moja vecita dilema za idiotsku voznju je da li su ljudi glupi ili bezobrazni. Pretpostavljam da se radi o kombinaciji.

Wherherpine

pre 7 godina

Nedavanje migavaca je samo posledica dubljeg problema nepostojanja osnovne kulture i nepostojanja gradjanskog drustva u Srbalja od kad je sveta i veka. A taj problem se teflektuje i u svim ostalim sverama zivota, zdravstvo (koverte doktorima), obrazovanje (kupovina diploma) etc... Generalno stav da za mene vazi neka pravila koja za druge u drustvu ne vaze odnosno da ne vaze (u zavisnosti kako se gleda) je u korenu sovinisticki a toga ovde ima koliko hoces... a bitno da komsijama prigovaramo za bilo sta. Sama cinjenica da se ovde "biti dobar vozac" smatra uspehom govori koliko smo banalna nacija i koliko nemamo cime da se pohvalimo pa moramo time i u tome se dokazujemo... tuga :(

DaLanik

pre 7 godina

svaki put kad dodjem u beograd sam u stresu zbog ovakvih vozaca. nedavanje zmigavca je najmanja stvar. ne da i to nije rizik i da ne nervira. postujem sva pravila jer postoje sa razlogom. ali najgora stvar je nekolegijalnost srpskih vozača, niko nece da vas pusti da se prestrojite, svi se guraju kao da im je pola minuta ili par metara nesto najbitnije u zivotu. Dalje me nervira kad cekam na semaforu a auto ispred mene krene iako je crveno i pomeri se metar ipo na pesacki prelaz. ne shvatam sta je ustedeo. samo me zbuni da mislim da se upalilo zeleno. i ubedljivo najgora stvar kad ulazim u grad dozvoljena brzina je 100kmh. idem 110-120 i pretičem nekoga ko vozi 80-90 a iz daljine mi ablenduje SUV koji juri 140.... mislim kakvo je to divljanje... prvo niti se vucem vec vozim i malkice brze od dozvoljenog a on je jos tako drzak da ablenduje da se sklonim??? ko da je auto put samo njegov.... kakvi primitivci boze sacuvaj. u Ceskoj vozim bez stresa... vecina postuje pravila i kolegijalni su. Predpostavljam da je to.kod nas tako zato sto su seljacine iz zaprege seli u automobil. mnogo smo primitivni bahati nekolegijalni samozivi....

ШTAЗИ

pre 7 godina

Prava tema. Za srpske vozače nema nade da će se opametiti. Nama je u mentalnom sklopu, čini se, da budemo bahati. Velika većina prilično saobraćajno nepismena, ali tu ima i veliki udeo kućnog NEvaspitanja. Bacanje đubreta kroz sve moguće prozore i sl. stvari. Na žalost ne vidim tome kraja... Divimo se uređenju Švajcarske a kulturu kopiramo od pećinskih ljudi....

Marko

pre 7 godina

Meni je jos zanimljivije zasto nasi vozaci (cast izuzecima) ne podizu ruku kada ih propustis. Time se samo ubija solidarnost i kazes 'ma sledeci put cu da pustim nekog drugog ali za malo'.

Veverica na kofeinu

pre 7 godina

Isti oni koji trube ako niste krenuli na raskrsnici za 1 milisekundu po paljenju zelenog, koji ce ubrzati kad ocete da se prestrojiti, ono koji se pitaji cemu one bele poprecne linije tzv zebre na putu, ma da ne naabrajam. I koji meisle da su propisi za budale i da se na njih ne odnose....

Blake

pre 7 godina

Ne znam za druge, ali po automatizmu cim sednem u auto, zatvorim vrata, startujem motor, vezem se, otvorim retrovizore, migavac i krenem. Migavce dajem i kad idem kao ludak po nekim mikro ulicama gde nema nigde nikoga, al to je navika i to dobra.
Ovi sto ne daju migavce, a dovodu me u opasnu situacije sa mnom nisu dobro prosli nikada niti ce. To je tip ljudi koji se ponose cinjenicom da su sposobni da prevare(da ne kazem ruznu rec) pojas koji ce prestati da pisti iako se oni nisu vezali. Jedno veliko bravo i 3 bambija za takve!

Ma koji migavac

pre 7 godina

A oni koji bi trebali biti primer za vozace su cesto i najgori. Subotica, siri centar, ponoc. Prazna raskrsnica. Iz jednosmerne ulice u zabranjenom smeru izlazi policijska patrola i preko pune linije ae ukljucuje na glavni put. Jedan far pregoreo..........

ten yard penalty

pre 7 godina

To je tema za psihijatrijsko posmatranje. Ima dva tipa ljudi koji se tako ponašaju u saobraćaju :

1. bahati, novokomponovani, "žestoki" momci i devojke, koji na takav način pokazuju ostalima da su van njihove lige i da mogu kako oni hoće, van sistema. Mi ostali smo samo siva, amorfna, masa. Oni, nedodirljiva, bogata ili kriminalizovana, "elita".
2. drugi su dno dna, bez osnovnog domaćeg vaspitanja ( tu pripadaju i prvo navedeni), koji nisu svesni svoje gluposti i prostakluka. Takvih ima kod nas "na lopate". Ti ne znaju da kažu izvini, oprostite, izvolite, a nos brišu šakom i pljuju po trotoaru.

To je sadašnjost naše Srbije. A najgore u svemu je što nas
kroz takve čitav svet klasifikuje u prostake.
Možete li zamisliti čoveka bez domaćeg vaspitanja, a kulturnog u saobraćaju ? Ja ne.
(zoran b.zoran b., 14. avgust 2016 09:14

OBJASNI chovek u trenu!...say no more!...

M

pre 7 godina

Zato sto smo po prirodi baksuzi teski koji nisu ni za kakav suzivot sa drugim ljudima. Eto zasto. Koliko treba da budes glup pa da ocekujes da sve oko tebe savrseno funkcionise i da istovremeno samo ti kao pojedinac imas ekskluzivno pravo da ne postujes pravila. Jedno od tih pravila je i taj famozni zmigavac....

Marwell

pre 7 godina

Sto veci broj modela Audija i BMW-a, sto negde podrazumeva i veci konto u banci i novcaniku, to je veci majmun za volanom. Sto bi davao zmigavac i postovao saoracajne znakove kad sve moze da resi novcem ili misicima? Najbolji su kad se naljute kad im svirnes ili amblendujes i jos bi da se svadjaju ili resavaju misicima problem, koji oni prave. A nije redak slucaj da to rade i pred policijom koja u tom trenutku nista ne preduzima. Zato sam kupio dashcam pa sad snimam situacije i pravim kompilacije prekrsaja koje cu uredno dostaviti policiji pa da vidim da li ce smeti ista poduzeti protiv ovih bahatih majmuna. Na zalost ovim vredjam jadne majmune ali usled nedostatka boljeg naziva za ove ljude moram ih uporedjivati sa ovim jadnim zivotinjama.

mozaks

pre 7 godina

kod nas bi trebala policija neke zapadne zemlje..koja vas zaustavi i kazni za svaki prekrsaj..skretanje bez migavaca,zaustavljanje na putu gde nije dozvoljeno zaustavljanje,nevezivanje pojasa,upotrebe mobilnog..itd.
policija kojoj ne smes ni da pripretis da si sin odnosno cerka nekog politicara ,pevaca,tajkuna i dr. velikih faca
mozda bi to mogla i nasa policija ali da imaju zaista zakonsku zastitu ako rade posteno svoj posao

vane

pre 7 godina

Zbog takvih sam kupio kameru za kola i snimam sve da bih imao dokaz u slučaju nekog eventualnog incidenta. Kakvih sam se sve situacija nagledao možete da pogledate na Youtube-u, kanal "traffic experiences".

gsw

pre 7 godina

Jako me nerviraju ljudi koji daju zmigavac kada su vec skrenuli. Pa sta ga onda dajes koji moj? Zmigavac treba da bude signal najave, da ostali vozaci mogu da predvide situaciju.

Car

pre 7 godina

Svi primeri su tačni, svakodnevno mi se dešavaju. Užasno je što ne koriste migavac, ali mi je još veći problem što zabrinjavajuće mali broj vozača zna za pravilo desne strane. Da, dobro sam napisao. Nije da ne poštuje, nego ne zna. Kad im sviram ili probam da objasnim, mrko me gledaju.

Taj i taj

pre 7 godina

Kako ti ljudi dolaze do svojih vozackih dozvola,nikada mi nece biti jasno.Posebno ako su ti sporni vozaci u nekim novim,skupim vozilima,moras da prospes pasulj na instrument tablu da bi znao sta ce sledece da uradi...

bidza

pre 7 godina

Sve ste tacno naveli. Ali ima nas savestnih vozaca. Ja dajem migavac i kad manevrisem u svom dvoristu. Kaznjavati drasticno NE davanje migavca a ne prekoracenja brzine . Saobracajne znakove za ogranicenje brzine je postavljao neko ko nije vozio nista osin Fice.

djurkash

pre 7 godina

Pokušavam da se ponašam obzirno u saobraćaju, i da poštujem propise, ali se to uvek završi tako što se iznerviram kada vidim sve ostale kako me prave idiotom jer ne poštuju nijedno moguće pravilo. Inače, daleko najbezobrazniji vozači su, naravno u Beogradu. Prelazim 40000km godišnje i u zadnjih 7-8 godina nisam imao nijednu kaznu, a poslednja koju sam imao je bila zbog neupaljenih svetala, mesec dana pošto su to uveli kao obavezno.

Bane

pre 7 godina

Teks je solidan ali nije sveobuhvatan. Jer pored onih vozaca koji ne koriste migavce ima i onih koji ih koriste mehanicki, ne shvatajuci sustinski cemu zapravo treba da sluzi migavac i samim tim ih po nekad koriste pogresno ne shvatajuci zapravo kakve signale salju i koliko time zbunjuju ostale vozace. Recimo, jel vam se desilo nekad da vozac ispred vas ide polako i drzi upaljen desni migavac, zakljucite da planira da skrene ili se parkira tu negde sa desne strane i malte ne samo sto niste krenuli da ga obidjete on uoci parking mesto sa leve strane, trenutno sa desnog prebaci na levi migavac i naglo smota u levo. To je po meni opasnije nego da je neko isao polako bez migavaca a i vi za njim dok ne vidite sta ce. Znaci migavci sluze da bi se ostalim ucesnicima u saobracaju bragovremeno signaliziralo kakva vam je namera u saobracaju i kako bi se oni na vreme pripremili na vasu reakciju. Da bi se pravilno koristili mora se imati osecaj za druge ucesnike i pratiti saobracaj. Ko nema taj osecaj i ne prati saobracaj njegovo mehanicko izbacivanje migavaca kako mu dune meni ne znaci nista. Znaci ako ste drzali desni migavac a na kraju uocili parking mesto sa leve strane treba stati i drzati desni migavac sve dok svi koji su se nasli iza vas ili vam idu u susret i uocili taj signal ne prodju, a tek potom dati levi zmigavac i onima koji tek nailaze signalizirati da cete zapravo skrenuti levo. Znaci migavce ne koristiti puko mehanicki prilikom svakog skretanja vec kao uredjaj za signaliziranje drugim ucesnicima o vasim namerama.

Gross

pre 7 godina

Zato sto je u vecini slučajeva beskoristan zbog same saobracajne kulture. Recimo vozite levom trakom, hocete da se prestrojite u desnu, date migavac, pa nece vas pustiti nikad. Zato se migavac ne daje, nego kad uočiš mogućnost brzo se uleti u traku. U normalnim zemljama cim date migavac krecete u prestrojavanje jer vas propusta prvi koji je iza vas. Eto zato!

Перица

pre 7 godina

Таквих проблема има и у Енглеској. Пре 20 дана сам стао на црвено, после мене је троје кола прошло кроз црвено. И не, то није први пут. Недавање жмигаваца се обично везује за мушкарца који нигде другде не могу да покажу своју „мушкост" и који погрешно схватају значење те речи.

Прво опомена па велика казна - минимим 20.000 или 5% вредности кола (правилник за царињење) би нас брзо опаметио. Ми смо плашљив народ који воли да се ку***.

srboo

pre 7 godina

Odlična tema, ja redovno koristim migavac i istina je da postoji tendencija da se ne koristi, koja je totalno naopaka, protiv pravila i saobraćajnog okruženja. Teško je reći koji je uzrok, meni se čini da dominira opšti stav samoživosti i samodovoljnosti, kao i nesvesnosti opšte bezbednosti u saobraćaju.Ljudi bukalno ili skreću bez žmigavca, daju žmigavac sekundu ili dve pre skretanja (što ga obesmisli), a vrhunac je uključivanje sva četiri i zaustavljanje na sred puta.

dzombe

pre 7 godina

saobracajna nekultura kupljene vozacke i jos toga vozim svakodnevno po Bg i jednostavno ide na zivce ne shvatam zasto je toliki problem ukljuciti zmigavac.
mislim da bi policija kaznama za ne ukljucenje zmigavca i telefoniranje imala dosta posla

vozac sa NBGD a

pre 7 godina

Redovno koristim migavaca, bilo da ima guzve u saobacaju bilo da nema bilo da sam sam samcit na ulici, kada se isprakiravam ili kada parkiram redovno ukljucim sva cetiri migavca kako bi druge obavestio da i oni malo obrate paznju ma mene...a i kada me neko propusti u saobracaju uvek jednom pustim sva cetri u znak zahvalnosti. Kod drugih vozaca me najvise nervira kada cekam da se ukljicim sa sporednog puta na glavni, isti ne daju migavac i skrenu na taj moj put. i sto se tice "profesionalnih" vozaca u Srbiji...ne nema ih...svi gresimo, ali nismo ni svi bahati..

Zoran

pre 7 godina

Sve to pise u Zakonu o bezbednosti saobracaja!
Ali, sta to vredi kada se i oni, kojima je zadatak da kontrolisu sprovodjenje istog, (citaj...POLICIJA), ne pridrzavaju Zakona.
Neko im je naredio da kontrolisu brzinu radarom i alkoholisanost vozaca, ne shvatajuci da nema "malih" i "velikih" prekrsaja. Prekrsaj je prekrsaj.
Ali isti ti policajci voze bez migavca, kako hoce i kuda hoce, stanu gde hoce, upale rotaciju i sirenu kada naidju na crveno svetlo na semaforu...Zar to nije bahato i krsenje Zakona? Ko ce njih da kazni?
Kada se sve sagleda dodje se do zakljucka da je problem mentalne prirode.

Hok

pre 7 godina

Predlazem i temu o pesacima koji ladno prelaze na crveno iako nailazite autom. Kad im doviknete iz kola "Gospodjo, crveno je!", psuju ti majku.

milos

pre 7 godina

Ja bih da dodam jos nesto na ovo. Npr. u situaciji sam dajem migavac i ima jaku puno mesta da se prestrojim u drugu traku. Onaj iza mene u toj traci je uocio moju nameru i zatim daje gas i namerno popuni prostor da ne mogu da se lepo i kulturno prestojim. To su izgleda neki ``hejteri migavca``, ne umem da objsanim neka patologija sta li je....

Никола

pre 7 godina

Неваспитање, лично и возачко. Угрожавање безбедности саобраћаја, као и вожња технички неисправног возила. Последице могу бити идентичне.

noname

pre 7 godina

Poludim kada iz sporedne ulice čekam nekoga koji mi dolazi sa leve strane misleći da ide pravo, a on bez žmigavca skrene u moju ulicu. Pravi budalu od mene.
Naša policija je zaboravila da kažnjava skretanje bez davanja žmigavaca.

Zdravko

pre 7 godina

ponekad i ja pogrešim, ali retko. najgore mi je u kružnom toku sa dve trake, kada vozač sa leve trake bukvalno meni na desnoj traci preseče put da bi se isključio iz kružnog toka, naravno bez migavca! vozim po pravilima, uvek vežem pojas, dajem migavac i ne ugrožavam bezbednost u saobraćaju.

bahat čovek vozi bahato
(zeitgeist, 13. avgust 2016 16:0)

Ti druze NEMAS POJMA KAKO SE VOZI!

Ti...,
AKO ULAZIS u desnu traku u kruznom toku, ti MORAS da izadjes na prvom narednom iskljucenju!
TACKA!

Vozac koji ulazi u kruzni tok u levu traku, TAJ NE SKRECE na prvom iskljucenju, vec tek na nekom od narednih, I UVEK SE ISKLJUCUJE U LEVU TRAKU TOG ISKLJUCENJA, a desna je uvek za onog ko udje u desnu na prethodnom, i vec na sledecem se iskljucuje...

Tako da tebe niko nije odsekao,
TI SI POGRESIO STO IDES PRAVO IZ DESNE TRAKE!!!!!!!!
Budi srecan sto nisi izazvao udes...

Verovatno dugo vozis, pa si zaboravio/la: https://www.youtube.com/watch?v=8wIoR7fpPJM

Shone

pre 7 godina

Vozim skuter od 50ccm. Dnevno ubijem oko 50-70km po Beogradu. Uvek koristim signalizaciju. jednom mi je crkla struja i izgubio sam migavce, nisam hteo da vozim do sutradan dok nisam popravio. Mislim da je to osnovna kultura i obaveza.

yappy ns

pre 7 godina

Kada su takvi bahati za volanom obicno nogde nema ni jednog saobracajca, ali zato ih ima desetak dana pred prvi, kad treba da popune svoje ispraznjele novcanike i budzetsku kasu za nadolazece plate. Tada su "rutinske" kontrole i maltretiranja kao da sam okoteli krimos iz devedesetih uobicajena pojava. Bravo nasa MilociJo!!!

Domaćin

pre 7 godina

Kažu da je davanje migavca maltene refleksna radnja, pa onda ima i onih koji taj refleks uopšte nemaju. Međutim, daleko od toga da to treba da bude refleksna radnja. Kad vozim u Srbiji, užasan sam saputnik u autu. Ćutim i pratim po nekoliko automobila u pokušaju da vozačima pročitam misli jer retko ko koristi migavac, bilo u gradu, bilo na magistralnom, bilo na autoputu. Svaki put kad treba da dam migavac, razmislim o tome kada i u kom momentu. Ako skrećem levo odande gde može i pravo, dam ga na oko 70-80m pre skretanja. Ako nailazim na crveno i prvi sam na semaforu a ima dve trake - levo i pravo i pravo, opet ga dam dovoljno ranije da onaj iza mene ima vremena da pređe u desnu traku da ne bi čekao na zeleno dok ja ne dobijem priliku da skrenem levo. Da ne dužim, u saobraćaju se ponašajte onako kako biste voleli da se i drugi ponašaju.

Kiss

pre 7 godina

Ako imate priliku da kasnije pogledate lice toga sto nije dao zmigavac, najverovatnije cete biti u pravu jer ste pretpostavili da je u pitanju bahata, primitivna, cesto agresivna osoba, to se sve jako dobro vidi i na licu.

Smuleco

pre 7 godina

Bahatost svojstvena nama, kao narodu. Mada, Turci su nas "ušili"!Prolaze na crveno svetlo, kada im se prohte, a onima koji imaju zeleno u raskrsnici, mašu da stanu, kako bi prošli!

lacosteKG

pre 7 godina

Smarate vise sa tim "vozaci bmw-a, vozaci audi-a... " i mi smo ljudi isto kao i vi, a to sto vi stvarate predrasude prema nama na osnovu par maminih i tatinih sinova je samo znak da smo kao narod obicna NULA!!! Daj zmigavac, ne glumi budalu!

petar

pre 7 godina

Ne razumem zašto bi uključivanje pokazivača pravca nekome uopšte predstavljalo problem ?
Vozim od 1987. godine i od tada do danas promenio sam nekoliko automobila, a vozio sam i kamion ( C-kategorija ). U svakom vozilu su ručice za uključenje migavaca na logičnom i lako dostupnom mestu i čoveku jednostavno pređe u naviku da prilikom skretanja ili prelaska u drugu traku čak i nesvesno uključi migavce. Sebe nikada ne mogu da zamislim da to ne uradim. Jednostavno - nije moguće da se desi da to ne uradim.
Takođe, nisam primetio da je česta pojava da tako nešto ljudi ne rade.

Bojan

pre 7 godina

Davanje migavca je znak slabosti, znak straha pred zakonom. Tako to u svojoj glavi vide nase muskarcine. Balkanac je u svojoj biti kriminalac. U vecitom sukobu sa autoritetom, zakonom i samim sobom.

Nebojša

pre 7 godina

Jednako loše je slučajno dati migavac i nastaviti u istom smeru nekog može prevariti jer očekuje da će skrenuti i eto ti karambol.

Ojha

pre 7 godina

Autom i moze nekako da se prikoci kad tako neka budala uleti, a zamislite tek kad mi tako neka budala uleti, a ja vozim sleper pod punim tovarom, pun armature, tu naglog kocenja nema, nego moram da spasavam svoju i njegovu ludu glavu kako znam i umem... Isto su kriticni vozaci autobusa, skoro sam vozio sleper pun betonskih bandera, i odjednom kod onog manastira Moraca ukljuci se autobus bez ikakvog davanja zmigavca na put, jos uopste nij gledao da li je put slobodan. E sad, autobus ogroman, zauzme obe trake kad se ukljucuje, znaci nema sanse da ga mimoidjem, ostaje mi da kocim i da se molim da ukocim na vreme, posto je onamo nizbrdica i kamion je dobio na brzini. I krenem j da kocim, budala u sekundi ode u rikverc, i u to iz suprotne trake nailazi kombi onog lanca marketa "Voli" i posto je ovaj autobus krenuo u rikverc, ovaj u kombi u brzini da ga ne bi udario prelazi u moju traku i nailazi na moj kamion,i ja predjem van puta kako bih mu oslobodio da prodje,on prodje, ovaj autobus se ukljuci u sekundi, krene da me pretice i pre preticanju naleti na auto iz suprotne trake,slomi mi ceo retrovizor i okrzne me. Samo je ubrzao i vise ga nisam video. Pokusao sam da ga pratim, ali me je malo kasnije policija zaustavila da bi propustila kolonu iza,posto sam bio pod teretom. I usput me zamalo nisu kaznili posto nisam imao retrovizor. Umalo ne izgubih glavu dva put,i jos htedose da me kazne zbog budale ni krivog ni duznog... Pa vi vidite ko vam vozi decu kad ih pustite na te ekskurzije

Simeon

pre 7 godina

"- stoji nasred trake bez uključena sva četiri migavca."
A šta, kad uključi sva četiri onda sme da stoji? Budala koja je unela četiri migavca u novi zakon je napravila veći haos u saobraćaju od svih bahatih budala koje i inače ne poštuju propise.
U slučaju neispravnosti vozila I DALJE je obavezno stavljanje trougla. Tamo gde je znakom zabranjeno zaustavljanje, NIJE dozvoljeno ni paljenjem 16 migavaca, niti bilo kakvim svetlosnim efektima!

dunster

pre 7 godina

Imao ja saobraćajku pre 10-tak godina. Tip usporio, ja idem iza njega, dam levi migavac i krenem da pretičem. Kad mangup istovremeno da levi migavac i skrene levo, i ja pravo u njega.
Zanimljivo, sudija je presudio njegovu krivicu, jer nije na vreme označio manevar.
Inače sam korektan vozač, i migavce redovno koristim.

Beograđanin

pre 7 godina

Meni nije tesko i svaki put ukljucim a ponekad to namerno uradim i ranije, da bi iditotima pokazao kako "nije tesko biti fin".

NoName

pre 7 godina

Iako se taj sistem nalazi odmah tik volana i dovoljno je prstom pomeriti rucicu za migavac, nekima je i to tesko. A migavac upravo sluzi da ukaze ljudima u saobracaju da ce izvesti manevar skretanja ili prestrojavanja. Uzgred, kada mnogi parkiraju daju migavac za skretanje, umesto da upale sva 4. Neki ni ne pale. Samo stanu.

Žaki

pre 7 godina

Ja,kad je potrebno,uvek uključim migavac.Nerviraju me vozači koji to ne čine.Ne poštuju ostale učesnike u saobraćaju,kultura-nula.Toliko.

Jo

pre 7 godina

To, i jos da dozivim da kad neko nocu stane, da upali poziciju. Ne, (skoro) svi stanu i drze kratka svetla upaljena. Interesantno im je da nocu osmatraju okolinu. A to sto ja ne vidim ima li nekog oko njegovog auta, ili se neko priblizava autu sa neke strane, mozda neko dete, mozda biciklista, boli ga briga. Uvek se isprepadam da nekog ima pokrivenog svetlom, jer to vrlo lako moze i da se desi, i sta onda, da nosim neciji zivot na dusi zbog nepromisljenog tupadzije?

DEDA CVETKO

pre 7 godina

Ovo nije samo srpski problem. Velim da u Americi najmanje 40% vozaca (a u delovima grada Njujorka bogami i do 60%) ne daje zmigavac kad skrece ili menja trake. Ovo je narocito problem u delovima amerike sa odredjenim profilom stanovnistva. Problem je u tome sto drzava ubira prihod od izdavanja dozvola, tako da se one daju i osobama sa IQ-om manjim od 20.

Covek

pre 7 godina

@(DEDA CVETKO, 14. avgust 2016 05:11)

Kako svaku temu okrenes da je Amerika kriva za sve? Prosto neverovatno. Fascinantno. Nadam se da neki psiholog prati tvoje komentare, i da ce mu biti korisni za neki naucni rad.

Svako zašto ima svoje zato

pre 7 godina

Vozače koji ne daju migavac (pokazivač pravca), jednostavno, b.k. za ostale. Oni koji daju migavac, mare za ostale učesnike u saobraćaju. kako pomiriti ove dve vrste ljudi? Nikako! Jer, ovi koji ne daju migavac, svojim stavom kao da žele glasno da kažu: sve što je naše (zajedničko), to je mnogo više moje nego svih drugih, jer mene baš briga za druge, ja sam navikao da gledam samo sebe, zato što živim u društvu u kome se to isplati!

Nenad

pre 7 godina

Aman, ljudi, auto je imenica muškog roda i nije "drugo auto" već DRUGI AUTO. Ako insistirate na bosanskom jeziku, nemam ništa da dodam.

poznavalac

pre 7 godina

stvar za psihijatriju. živim u Beču i jedini koji ne koriste pokazivač pravca su Turci i "naši". u Srbiji dobijem krizu gledajući kako manekeni i Kreteni voze.

Ljuba

pre 7 godina

Odličan tekst. Uglavnom su opisane sve situacije. Najviše me nervira kad čekam nekoga da skrenem levo, a on skrene desno i napravi me majmunom ili kad ljudi ne daju migavac u kružnom toku. Uveren sam da velika većina to (ne)radi iz neznanja,a ima i bahatih...

komentator

pre 7 godina

@ Zdravko
Sada ja tebi mogu da kažem da nemaš pojma da voziš. Čak i video koji si sam postavio govori suprotno od onoga šta si napisao.
U svakom slučaju, mi nemamo saobraćajnu kulturu. I nije samo reč o skupim automobilima, ni Jugići ne daju migavac. Mislim da je najveći problem srpskog saobraćaja taj što većina vozača napamet vozi, sami procenjujemo koja je ulica veća, važnija, ko logično ima prednost, koje je logično ograničenje i ne gledajući signalizaciju.

Fica

pre 7 godina

Na osnovu najnovijih istrazivanja migavci su direktno povezani sa potrosnjom goriva. Svako koriscenje istih povecava potrisnju za 15-20% a kod skupljih vozila i do 30%. Tako da ne treba kriviti nase vozace koji u stvari stede gorivo i cuvaju okolinu.

znalac

pre 7 godina

Dva su tu problema. Prvo, policija ne reaguje. Drugo, snimci sa kamera iz kola se ne uvažavaju kao dokazi. Da se privatni snimci uvažavaju i da se donosiocima snimaka plaća provizija od kazne, sve bi bilo drugačije. Ovako, celokupna država se usmerava u pravcu haosa i nereda, pa i saobraćaj. Da postoji dobra volja, lako bi semovo rešilo.
(yoyo, 13. avgust 2016 16:29)
Apsolutno se slazem, jedini nacin da se uvede red je kazna. Ja bih i uveo civilne automobile sa policajcem koji bi radio kao predretac u gradu. Ide iza tebe, napravis preksraj i on ti blinka, zaustavi i naplati ti kaznu. Garantujem da bi se red uveo za 6 meseci.

Mrkela

pre 7 godina

Nije migavac toliko bitan koliko je bitna cinjenica da kad dodje stranac u BG i vidi kako dzipovi voze cik-cak, po tramvajskim sinama, obilaze sa desne strane, galame, sviraju, takisti takodje, kuriri takodje totalno se izbezume, onda je migavac najmanji problem i njega niko i ne ocekuje da vidi. Ja sam iz inostranstva i mnogo puta sam vozio po BG-u i stvarno je uzas. Ne samo BG, uopsteno nasi gradovi. Samo sto su ostali znatno manji pa je manje divljaka... Zadnji put vozim od aerodroma ka autokomandi, prilicno put saobracaj, lagano neki lik u BMW-u obilazi pomocnom trakom sve redom i uz to telefonira i laktom svira.

MrsiMudoje

pre 7 godina

Elem - vozim duplom trakom DESNOM i treba da skrenem desno ! Blagovremeno ( oko 100 m. ) ranije dam zmigavac jer u gradu vozim 50 km na cas! Pri skretanju salva sirena i mlacenje rukom da Nisam normalan ?! Zao mi je sto ne mogu u auto da instaliram Getling !!

Goran

pre 7 godina

Tu su jasne stvari, za volanom je:
1. mangup kome je ispod casti da daje migavac jer mu to ugrožava ego ili
2. neiskusan i pogubljen vozac ili
3. neko kome je navika davanja migavca isparila totalno iz mozga, obicno su to vanredno glupi ljudi koji gledajuci i druge kako daju migavac i imajuci korist od toga, uopste ne pomisle da i oni treba tako nesto da rade zbog drugih, niti se sete da je to neko pravilo u saobracaju

Don Giovanni

pre 7 godina

Ni meni nije jasno zašto bar 3/4 vozača u Srbiji ne uključuje migavac, ili još gore i kretenskije, uključuje ga kad je već počeo da skreće, kada više ne služi ničemu.

Ali uvek mi je zanimljivo kako se ti isti uvek sete da uključe migavac kad je situacija stvarno takva da može biti vrlo opasno ako drugima ne pokažu da im je namera da skrenu.

Primer: Lipovička šuma, silaženje sa Ibarske magistrale za Guncate i Barajevo. Dosta otvorena desna krivina, ali ne baš sasvim pregledna. Da bi se bezbedno skrenulo levo, treba se odmah iza pumpe "prestrojiti" sasvim levo. "Prestrojiti" pišem između navodnka jer nema trake za skretanje levo, samo je na tom mestu put malo širi, tek toliko da vozilo koje je iza vas i nastavlja pravo ka Čačku može da vas bezbedno zaobiđe, ako vozač na vreme shvati da vi usporavate i skrećete levo.

Pošto se tu vozi bar 80 km/h (ako nemate neki kamion ispred), većina ljudi nagonski shvata da ako ne pokaže u pravo vreme da želi da skrene levo, onaj iza ima solidne šanse da mu se zabije u gepek, tako da bar 80% njih k'o bele lale uključuju migavac jer shvataju da može biti opasno ako to ne urade.

Tako da je sasvim ubičajen prizor da 2-3 ili više vozila stoji čekajući da propuste one koji idu ka Beogradu i svima do poslednjeg su uključeni migavci, što se izuzetno retko viđa na raskrsnicama po Beogradu!

Naravno, uvek se nađe poneka budala (i/ili vozač raspalog Golfa 2 i tome slično kojem ni ne rade migavci) ali čukanja su, nekim čudom, retka.

Petar

pre 7 godina

Svaki dan vozim po BG, i ono sto je moje misljenje je sledece: vecina vozaca nije svesna, bas kao sto su i u zivotu besvesni,pa nam je takva i drustvo i ekonomija. Ima mnogo pridoslica iz mesta gde se zna ko gde zivi i gde se poznaju,pa im je problem da shvate da su dosli u veliki grad i da drugi ljudi ne znaju gde su namerili. Da, cinjenica je da vecina ne daje zmigavac, ali ta vecina nije na ovom sajtu,pitanje je i da li koriste internet. Ne mogu da razumem da neko ne daje zmigavac. Nikada ne znate ko vas motri i ko uracunava vasu putanju i planira svoj prolaz,iako ga ne vidite. Imam kameru u kolima i to je neverovatno sta ljudi rade,neverovatno za civilizovanog coveka. Balkan je dno dna,i odavde treba bezati. Postoji jasan razlog zasto se toliko gine. Primitivizam i glupost. Onog trenutka kada uvaze snimak na sudu (mada sam ih ja koristio,tj sudija je bila voljna da pogleda), necu vise nikome stati ko ne da zmigavac, pa nek se polupamo.

namcor

pre 7 godina

Da vas utesim, nije tako samo u Srbiji. Ziveo sam 20 godina u Becu i za svo to vreme (a uvek sam tamo bio u saobracaju) nisam video to da neko ne upali migavac, kao sto to vidim ovde, u Londonu - za jedan dan. Jednom sam cekao nekog, jedno 20 minuta na jednoj manjoj raskrsnici i iz dosade brojao automobile koji ne ukljuce migavac. Od 96 auta, koji su skrenuli, 71 nije ukljucio...Dakle, to nije nas "specijalitet"!

Andreja

pre 7 godina

Najzad neko da otvori i ovu temu.
Ljudi, ne postoje razlozi za neuključivanje žimigavca.
Obavestite druge učesnike u saobraćaju o svojim namerama i svi ćemo biti bezbedniji.
(Mikojan i Gurjevič, 13. avgust 2016 17:08)
Dzabe pricas prijatelju.Ti koji ne daju zmigavac nemaju toliko mozga u glavi da shvate zasto je to uopste potrebno.Cak i kada im je ovde taksativno navedeno kakvi sve problemi mogu nastati zbog nedavanja zmigavca,oni to nece shvatiti.

neven

pre 7 godina

Eto, ne slazem se sa nekim komentarima. Bahatost je prisutna kada je omogucena od strane, u ovom slucaju, drzave.
Kada bi se oduzimale dozvole za ozbiljne prekrsaje i bile velike novcane kazne, pocevsi od danas e pa do pocetka 2017 bi svi bili mirni na putevima.

Aleksandar

pre 7 godina

@(Penzos, 15. avgust 2016 11:42)

Već napisah da sam i u Srbiji davao migavce čak i u garaži, a u Srbiju i onako nikad ne bih išao na odmor. U Srbiju dođem samo da vidim ono malo preostale rodbine i ponekog prijatelja koji još nije pobegao i, zamisli čuda, vozim kao što sam uvek i vozio.

DOKTOR

pre 7 godina

Uvek se vezujem. Uvek dajem migavce. POGOTOVO U KRUZNOM TOKU!!! Sto radi veoma mali broj ljudi i onda ti gledaj u pasulj na koje iskljucenje hoce doticni da izadje. Koci mene,ja kocim ovoga iza,eto guzve,itd...

Jovica NS

pre 7 godina

Pa i vi ste smešni...kako stoka može da da žmigavac kad ima papke i kopita umesto prstiju...u stvari izvinjavam se što vređam stoku...

danda

pre 7 godina

To je stvar nekulture, bahatosti i mentaliteta društva u kojem živimo. Od kada vozim, a to je već skoro 20 god. pravovremeno ukljucujem zmigavac. Npr. često mi se desava na autoputu, ponajviše na Gazeli kada želim da se ukljucim ili prestrojim da kolege vozači automatski ubrzaju kada vide moju nameru prestrojavanja. Eto meni je ta vrsta bezobrazluka nepojmljiva. Takva smo nacija i ljudi, ali niko da nas otrezni više.

Bavarac

pre 7 godina

bahat čovek vozi bahato
(zeitgeist, 13. avgust 2016 16:0)

Ti druze NEMAS POJMA KAKO SE VOZI!

Ti...,
AKO ULAZIS u desnu traku u kruznom toku, ti MORAS da izadjes na prvom narednom iskljucenju!
TACKA!

Vozac koji ulazi u kruzni tok u levu traku, TAJ NE SKRECE na prvom iskljucenju, vec tek na nekom od narednih, I UVEK SE ISKLJUCUJE U LEVU TRAKU TOG ISKLJUCENJA, a desna je uvek za onog ko udje u desnu na prethodnom, i vec na sledecem se iskljucuje...

Tako da tebe niko nije odsekao,
TI SI POGRESIO STO IDES PRAVO IZ DESNE TRAKE!!!!!!!!
Budi srecan sto nisi izazvao udes...

Verovatno dugo vozis, pa si zaboravio/la: [link]
(Zdravko, 14. avgust 2016 01:48) # Link komentara

Druže, nisi u pravu. 1.on ne može da se uključi u kružni tok direktno u levu traku već prvo mora u desnu pa onda u levu ako hoće dalje. 2.Ne može vozač u kružnom toku da 'iseče' onog u desnoj jer u tom slučaju važi 'pravilo desne strane' i on mora prvo da propusti vozača iz desne trake pa tek onda da skreće.Pozdrav!

Floyd

pre 7 godina

Samo bezobrazluk i bahatost "vecine" vozaca. Policija je pre
25-30 godina veoma efikasno pisala kazne za takve"prekrsaje"?
Ne pamtim kada je poslednji put nekom vozacu napisana kazna za takav prekrsaj. Kada bi napravili akciju koja bi trajala npr. mesec dana i pisali paprene kazne, vrlo brzo bi se procentualno promenila situacija. Pa samo napred...da vidis kako bi prstici leve ruke "radili" svoj posao...

Vlajko

pre 7 godina

Skrećem levo u raskrsnici u stajem jer otuda dolazi drugo vozilo. A onda on u raskrsnici skrene desno bez migavca i napravi te idiotom jer ga čekaš. Nije opasnost al opasno nervira
(Mile, 13. avgust 2016 17:10)
Konstantna pojava kada ulaze ulicu Ilije Garasanina iz smera Svetogorske ili Takovske. Redovno skrecu desno bez migavca iako stoji ogroman znak da je put sa prvenstvom prolaza levo. Kao budala ih cekam kada dolazim iz Ilije Garasanina i skrecem levo ka Svetogorskoj.

Milan

pre 7 godina

@ivan... Ivane bio u crnoj gori pre nedelju, dve. Stanem na pešačkom ljudima da pređu, gledaju me kao da sam vanzemaljac a o (ne)kulturi trube od pozadi da ne pričam...

Samo pozitivno

pre 7 godina

Ovo je trend koji je stigao kod nas devedesetih i baš se ukorenio a za to je odgovorna i policija jer za njih je to ništa.
Još jedna tema.
Otvaranje vrata zaustavljenih kola ka kolovoznoj traci.To je toliko učestalo da se ja preispitujem jesam li ja nešto propustio u zakonu o saobraćaju i grešim li negde kad im stalno sviram i opominjem da zatvore i budu oprezniji.

Miroslav Petrovic

pre 7 godina

Stigao mi racun za elektricnu energiju 6700 din.....i jos hocete da dajem znak zmigavcem.
Jest' pa da mi se uveca racun(sarkazam)

hiavata

pre 7 godina

Ja sam se pitao dugo zasto ljudi u Beogradu vecinski ne koristim migavac dok nisam cuo odgovor jednog poznanika: "sto da ukljucim migavac kad ce onda ovaj drugi znati gde hocu da se prestrojim pa ce sa me isece/blokira". Jeste primetili mozda da kada vozite bulevarom i hocete da se prestrojite recimo u levu traku da bi za 500m skrenuli levo, obavezno se nadje neko u toj levoj traci da cim vidi da imate nameru da se prestrojite, da gas da vas onemoguci? E, to je redovna pojava, meni kompletno nejasna, mada i pored toga uvek dajem migavac pa i na parkingu. Kad se uparkiravam i isparkiravam, najcesce upalim sva cetiri.

Majstor Mile

pre 7 godina

abc: A i to sa tim prc "ksenonima" je priča za sebe! Na krš stavi neke blještaljke plavičaste, nit on bolje vidi, a još zalepljuje ljude iz suprotnog smera... A ljudi ne znaju i da su ti "ksenoni" čest uzrok paljenja vozila. Jaka sijalica, a instalacija ima 20 godina. Popusti regler, krene malo jača struja , veća od 14 volti i za sekund plane instalacija...a tu više nema pomoći.

laki

pre 7 godina

a sta je sa bajama koji voze po sredisnjoj liniji,pa naginju jos na suprotnu traku.Nigde to u svetu nisam video,samo u srbiji...Retko frustriran i bolestan narod

мима

pre 7 godina

Ја сам бициклиста и возач и одговорно трврдим да 90% возача непрописно обилази бициклисте (великом брзином на само пола метра од њих) и не даје жмигавац приликом обилажења. Част изузетцима али су у великој мањини.
Ја бих увео додатна полагања за старе возаче на сваких пет година. Да не кошта пуно. Много гинемо бре. Од 2000-те до данас преко 12.000 људи је изгубило живот на друмовима Србије. То је цела једна варош. Успорите људи, поштујте прописе и законе.

Surovi

pre 7 godina

Koristim migavce. Uvek !

Uopste ne sme da postoji polemika da li treba ili ne treba da ih koristimo,vec treba najstrozije kaznjavati stoku koja ih ne koristi.Koriscenje ove vrste signalizacije je potpuno jednako koriscenju rucnog menjaca,gde se posle izvesnog vremena stekne rutina i postane nesvesna radnja.
Nikada ne razmisljam o koriscenju migavaca,jer za to ne postoji potreba.Jednostavno ih koristim!
Koristim ih cak i na parkingu....ma i na livadi.

Za mene je jedna od vecih nepoznanica zasto saobracajna policija umesto sto maltretira narod besmislenim kontrolama bez ikakvog razloga,ne kaznjava stoku koja ne koristi signalizaciju,posto je to predvidjeno novim,starim i svakim zakonom o saobracaju koji je postojao na ovim prostorima,a nije zabelezeno da je ikada iko kaznjen zbog toga?

zlatiborac

pre 7 godina

Tacno je da su vozaci u Srbiji papani, ali takodje masa vozaca na zapadu nedaje zmigavac. Pojava je univerzalna u svetu. Ja bih uveo u obuku vozaca kao obavezno stivo "vozacka etika". Drugo, roditelji i instruktor igraju veliku ulogu u edukaciji. Roditelji obucavaju decu i uce ih voznji. Ako oni daju uvek migavac i insistiraju, verovatnoca je da ce i dete ciniti isto. Instruktor koji je mene obucavao urlao je insistirajuci da dam migavac kada god zavboravim, uz reci "ako tebi zivot nije mio, jeste meni i pesacima". Svaki put. Svaki put kada zaboravim da dam migavac instruktor se izvice na mene jer to jednog dana u situaciji moze biti pitanje zivota ili smrti. Od tada, ostalo mi je u glavi evo vec 30 vozackih godina i svaki ali bas svaki put dajem migavac jer je to kultura, preventiva, etika, domace vaspitanje, licna i opsta odgovornost, zakon, postovanje drugih, licni primer...Dakle nema nijedan razlog nedati zmigavac-migavac a hiljadu razloga da ga koristite u svakoj prilici.

Branislav

pre 7 godina

Probaću da dam odgovor. Kada daješ žmigavac ti pokazuješ ostalim učesnicima svoje namere. Pošto ostali učesnici, uglavnom zbog sebičnosti, ne fermaju tvoje namere i "molbe" vremenom uvidiš da je potpuno besmisleno da ometaš svoju koncentraciju davanjem, a kod neispravnih automata i isključivanjem žmigavca, jer vozač iza tebe to neće uvažiti. U početku se nerviraš, da bi vremenom prihvatio pravila igre svesno ili nesvesno kako bi sebi olakšao snalaženje u saobraćajnoj džungli...

bobo mk

pre 7 godina

Turcizam!!!
(Liman, 14. avgust 2016 09:49)

Očigledno da nisi vozio u Istanbulu, ne da obilato koriste trepkače, već se i poštuju pravila. Primera radi prilikom menjanja trake svako mora da propušti onog sa desne trake koji da žmigavac, dok ne moraš puštati one sa leve trake, isto tako obavezno svako propušta jedno vozilo koje dolazi sa sporedne ulice.
Sve je stvar u vozačkoj pismenosti.

gradinar

pre 7 godina

Izostanak migavaca je jedna od stvari koja me najviše nervira kod drugih vozača. Čuo sam jedan komentar: "ma to mi je bilo zanimljivo dok sam učio vožnju, sad nije - pa nisam više početnik"
Primer kad neko uspori i jednostavno stane bez migavca je klasika... A onda iznenada krene, opet bez miganja... taman kad krenem da ga obiđem.
A nedavanje migavca kad izlaze iz kružnog toka je izgleda viša matematika za 90% naših vozača. Neki daju migavac kad ulaze, što je smešno, a kad izlaze - ništa... Na Topčiderskoj zvezdi čekam da on prođe a ja uđem, kad ono... on samo skrene pored mene... a ja čekao ko budala! Da poludiš...
Da li takvi vozači očekuju da im neko može telepatski čitati misli?
A najopasniji su oni koji voze slalom kroz gužvu, a bez miganja....

Las

pre 7 godina

Rekoše već uglavnom ljudi: loše kućno vaspitanje(da, ono još dok ste dete), egoizam, bahatost i samozivost!
Mene nervira što se mnogo nerviram zbog takvih ljudi kojih je ubedljiva većina, makar u Bgdu i uopšte u Srbiji.

Komsija iz Sarajeva

pre 7 godina

Svugdje je ista situacija, nekultura je nekultura.
Ne pomazu tu nikakve edukacije,znakovi,autoskole i svi ostali bakraci.
Samo POlICIJA.
Nisi dao zmigavac(ili bilo kakvu drugu glupost da ne nabrajam) kaznica sitnica 100€ bez diskusije sa drugom policajcem i nakon toka kad izadje is spavace do wc davace zmigavac.

Kiki

pre 7 godina

Prodavci automobila bi mogli da uveku pokazivace pravca (zmigavce) u ekstra zutoj boji, kao dodatnu opremu za nekih 500-5000 eura, zavisi od osnovne cene automobila. Tek tada bi se bahati vozaci poznatih marki automobila hvalili da imaju pokazivace pravca i koristili bi ih u svakoj prilici, samo da se pokazu da su to platili.


Da dam jos par tema:

- maglenke po danu (cuo sam da auto dobije 20 konja kada su ukljucene maglenke)
- diy ksenoni made in prc (vidi kako svetli, kao las vegas)
- bahatost biciklista (voznja bez osvetljenja, prolasci na crveno)

Penzos

pre 7 godina

Ovde na zapadu to svi rade pa sam pronašao društvo u kome moje, rekao bih dobre navike ne deluju drugima kao ludost ili pomodarstvo. Svaka ptica svome jatu...
(Aleksandar, 14. avgust 2016 12:28)

A onda kada za odmor dođete u Srbiju, naprasno zaboravite te dobre navike i odmah se prilagodite ovdašnjim navikama ne davanja pokazivača pravca.

Ertz

pre 7 godina

Budimo savesni vozači iako smo Srbi. Varvarski stil ponašanja Južnih Slovena, koji su došavši na Balkan ubijali prisutno stanovništvo, rušili utvrdjenja i gradove i čak vadili kamenje iz puteva i dalje pomalo struji venama Balkanskih naroda u vidu tvrdoglavosti i nekakvog bezrazložnog bunta. Mi, kao centralni predstavnici tih došljaka, pravi smo primerci za posmatranje. Ovo ne govorim iz mržnje, Bože sačuvaj, već iz oštre samokritike, svakodnevno sputavajući te iste osobine kod sebe i dovodeći se u red sa željom da postanemo kulturni i povezaniji sa narodima Evrope, na sveopšte i lično dobro.

NekiSUV

pre 7 godina

Šta li kažu za klinca od 21 godinu kad ga vide u SUV-u kako poštuje propise? Mene stvarno nervira kad pišu tatin/mamin sin. Složićete se da je glupo generalizovati. Šta da se radi, taj auto mi je na raspolaganju a da se ja pitam, ni Jugo mi ne bi smetao. Nije moj auto naravno. Razumem ipak, cece(namerno malo slovo) i ostali postavljaju standarde pa su automatski svi klinci u dobrim kolima bahati. Iznervirao me je taj deo članka da budem iskren i zato pišem ovo.
Inače me nerviraju i oni što rade polukružno u traci za pravo. Najgora stvar po mom mišljenju je davanje migavca tik pred raskrsnicu.

Dovla

pre 7 godina

Zato sto nasa nesposobna policija nije sposobna da stane na sve strane kruznog toka i namlati drzavi pare...Ujedno i edukuje vozace o upotrebi zmigavca...Znate, ,,ono" kada cekate da se ukljucite u kruzni tok,cekate vozilo sa leve strane da prodje, a ono sano nastavi pravo i napusti kruzni....

Nikakva steta, kad vec nece polucija da ih cisti nek se prociste sami...mikica

pre 7 godina

Kamere na raskrsnicama, novcana kazna (moze i minimalna) i jedan kazneni poen resavaju problem dok trepnes! Ali ne postoji volja...

Aleksandar

pre 7 godina

@(Haha, 15. avgust 2016 10:01)

Maglenke se automatski pale da noću osvetle put neposredno u krivini (jer maglenke bacaju snop naniže) a ne da pokažu drugim učesnicima gde skrećete - pošto se pale tek kad 'namotate' volan već je kasno drugima govoriti gde skrećete.

Predrag

pre 7 godina

Vozaci u Beogradu voze kao da su izmislili i auto i asfalt i same ulici.A u unutrasnjosti voze kao da auto ima samo prvu i drugu brzinu

Bokius

pre 7 godina

(Zdravko, 14. avgust 2016 01:48)

Osim prve, nepotrebno arogantne, recenice (nije upucena meni), ostatak ti je na mestu. Hvala na linku, meni je trebalo da se podsetim!

xyz

pre 7 godina

U Loznici nisi riba ako gledas levo-desno kada prelazis ulicu i nisi baja ako dajes migavac.
Sve to kada se zacini taksistima koji bi trebali da budu olicenje bezbedne i voznje po propisima a koji se ponasaju kao da nisu polagali vozacki ispit i za tim istim volanom lece licne komplekse dobije se idilicna slika haosa. Jos uz to kada se dodaju vozaci ljutih automobila koji reze (reze vozaci, ne automobili)... cudo jedno.
Interesantna je pojava i na mostu na Sepku. Cela Loznica sipa gorivo u Bosni jer je mnogo jeftinije pa su guzve velike a po pravilu samo oni sa ljutim automobilima ulecu preko reda dok ostali cekaju, a meni jos interesantnije je to sto te ljude da izvadis iz kola i das im loptu da je samo sutnu pitanje je da li bi umeli ali zato takvi kljakavi vitlaju za volanom kao blesavi.

dash

pre 7 godina

Primetio sam da su najcesci vozaci koji ne daju migavac Beogradjani i taksisti. Jednom sam stajao na raskrsnici jednoj prometnoj u Beogradu i gledao ko ce od vozaca da da migavac. Od njih 7-8 koji su skretali,tri vozaca nisu dala migavac. Jos ja spadam u grupu koju Beogradjani najvise vole da prozivaju,Pancevce.

dujda

pre 7 godina

Sebičluk, bezobrazluk, osionost, bahatost. I svima govorim: Naučite se da poštujete druge i naučite se mere u svemu. Biće nam mnogo bolje!

...

pre 7 godina

Stoka. Time mogu da ugroze druge vozace. Posebno mrzim kad ti neko na autoputu uleti ispred tebe, a ne ukljuci migavac. Bravi za tekst, vecina situacija mi se desavala.

Marx

pre 7 godina

Mislim da je najveći problem srpskog saobraćaja taj što većina vozača napamet vozi, sami procenjujemo koja je ulica veća, važnija, ko logično ima prednost, koje je logično ograničenje i ne gledajući signalizaciju.
(komentator, 14. avgust 2016 11:22)

Često kao suvozač pitam vozača za pojašnjenje nekog poreza i dobijem odgovor: "Logično je!" Kao što reče ovaj čovek.

Eno dole objašnjavaju šta je logično u kružnom toku. Trebalo bi da odu do Italije, tamo su svaku raskrsnicu pretvorili u kružni tok ili ako nisu uradiće to. Bilo bi zabavno.

Što se tiče migavaca, jedna reč, taksisti.

zoran

pre 7 godina

Tolika priča oko nečega što se podrazumeva. Ti saobraćajni stručnaci bi pre trebali da pokrenu problem neregistrovanih, neosiguranih i po sve učesnike u saobraćaju opasnih preradjenih motokultivatora koje voze sakupljaci sekundarnih sirovina, najčešće pripadnici romske populacije. Oni nemaju ni žmigavce, ni pojase, ništa, a po BG ih ima bezbroj.

Milan

pre 7 godina

Jos gora situacija od ne davanja migavaca je jako los start. Recimo enormno vise mene a mislim i druge iritira kada recimo neko stoji u traci koja je samo za levo ili desno gde se nadje neko ko misli da skretanjem od 3na sat coll pa prodje 3 vozila nekada ni toliko jer semafor drzi jako kratko!! Te bi ja drakonski kaznjavao ko prolazak na crveno..

hiavata

pre 7 godina

Jos stroziji zakon nam treba. Nisi dao migavac, 6 poena. 2x nisi dao migavac, ode dozvola. Poseban krug pakla postoji za orangutane koji ablenduju na autoputu, a ti recimo pretices kamion. To ne možeš da vidiš van Srbije.
(Petar, 13. avgust 2016 14:46)

Ovo nije tacno. Kad odes u Nemacku, pa na autoputu krenes u preticanje kamiona, on ide 100 a ti 120, a uleteo si u levu traku i bas te briga da li od pozadi nailazi neko ko ide mnogo brze, blicace ti svako. A upravo to je model ponasanja u Srbiji. Cim se ukaze prilika iskacu u tu levu traku sa 90 na sat kao nenormalni i nemaju nameru da ubrzaju, a to sto ti moras da legnes na kocnicu nikom nista. Hiljade kilometara sam prosao po nemackim autobanovina kao turista i to mi se nikad nije desilo preko.

Otac Makarije

pre 7 godina

@Jovan Mitrovic

E vidis Jovane, meni sa svetlo plavim ocima, izuzetno osetljivim na jaku svetlost, veoma smeta kada neko nocu na semaforu ispred mene drzi upaljen migavac, narocito na novim automobilima na kojima po obicaju sija jos jace. Drzis ga upaljenim dok ne stane neko iza tebe, dao si mu do znanja koje su ti namere, dok se ne upali zeleno na semaforu, ugasi ga brate.

dule

pre 7 godina

stvar je samo nekulture i nista drugo....za ablend (blicanje) za to uvek imaju vremena, a mogu samo lepo da daju desni migavac....mnogo kulturnije, ali....

Sasha

pre 7 godina

Uvek sam generalno imao naviku da ukljucujem, priznajem, izbegavao sam kada je bas prazna ulica i tako. Ali sada uvek samo zato što mi nov auto ima onaj polu-polozaj gde se takne ručica i zmigavac trepne nekoliko puta. Sa tim stvarno ne vidim zašto treba izbegavati ikada. Ali i to je mač sa dve oštrice jer ponekad par treptaja nije dovoljno, na primer u gužvi kada na sve strane ima kretanja, možda neko nije stigao da vidi.

vozac

pre 7 godina

Mnogo su gori vozaci koji migavac ukljucuju neposredno pred okretanje volana, kao da to ne mogu da urade bez migavca. Isto tako, obratite paznju koliki procenat vozaca bez migavca udje u traku za prestrojavanje (skretanje), a onda, kada podju u skretanje, daju migavac. Zasto? Kome? Koliko njih na obaveznom pravcu ukljuce migavac?!! Vidjao sam i genijalce koji na krivini daju migavac. Za utehu je sto uglavnom pogode u kom pravcu ide krivina.

Milan

pre 7 godina

Volim da pogledam povremeno na YouTube-u snimke kako nasilnik dobija batine a povremeno dodju snimci sa puteva. Jedan od najzanimljivijih delova vezan za kulturu a možda i kazne kada je policija sa upaljenim rotacionim svetlima jurila i prestizala automobile a svi su se sklanjali policiji u zaustavnu traku, uključujući i vozila iz suprotnog pravca... Kultura ili kazna, biće prijatno voziti se na putevima kad vozači počnu da koriste migavce a i kulturu propuštanja ljudi na pešačkom prelazu i hitnim službama...!

meda

pre 7 godina

Migavci se daju zbog sebe, ne zbog drugih. Kada ih ne dajes cinis sebe nepredvidivim za druge ucesnike u saobracaju i povecavas verovatnocu sudara.
Ali nemojte da mislite da migavce ne daju samo u Srbiji, slicno je svuda (za SAD neke gradove, Kanadu, i Francusku mogu da garantujem, sad mozda Svajcarci/Nemci/Skandinavci daju migavce, to vec ne znam).

Swedenonline

pre 7 godina

Zato sto ljudska vrsta prebukirana tehnologijom postaje skupina nekomunikativnih mutavaca. Svedjani su najgori po pitanju migavca, ocekuku verovatno da neka tehnika za citanje misli radi posao.

Slovenac 1952

pre 7 godina

Aman, ljudi, auto je imenica muškog roda i nije "drugo auto" već DRUGI AUTO. Ako insistirate na bosanskom jeziku, nemam ništa da dodam.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nenad, 13. avgust 2016 18:58)
@Nenad, zavisi od jezika! Na Francuskom je l) automobile sasvim ženskog roda, a kad ti crkne, imaju muškarci, da ga srede!:) U Srbiji je automobil muškog roda, i žene ga voze, a popravljaju samo muškarci!:) Velika razlika?:))

Haha

pre 7 godina

Danas na mnogim autima zbog tih budala koji ne znaju sta je migavac i cemu sluzi pale maglenka na strani na koju skreces... Svi znaju za problem ocigledno.

Branislav

pre 7 godina

Probaću da dam odgovor. Kada daješ žmigavac ti pokazuješ ostalim učesnicima svoje namere. Pošto ostali učesnici, uglavnom zbog sebičnosti, ne fermaju tvoje namere i "molbe" vremenom uvidiš da je potpuno besmisleno da ometaš svoju koncentraciju davanjem, a kod neispravnih automata i isključivanjem žmigavca, jer vozač iza tebe to neće uvažiti. U početku se nerviraš, da bi vremenom prihvatio pravila igre svesno ili nesvesno kako bi sebi olakšao snalaženje u saobraćajnoj džungli...

Otac Makarije

pre 7 godina

@Jovan Mitrovic

E vidis Jovane, meni sa svetlo plavim ocima, izuzetno osetljivim na jaku svetlost, veoma smeta kada neko nocu na semaforu ispred mene drzi upaljen migavac, narocito na novim automobilima na kojima po obicaju sija jos jace. Drzis ga upaljenim dok ne stane neko iza tebe, dao si mu do znanja koje su ti namere, dok se ne upali zeleno na semaforu, ugasi ga brate.

Gross

pre 7 godina

Zato sto je u vecini slučajeva beskoristan zbog same saobracajne kulture. Recimo vozite levom trakom, hocete da se prestrojite u desnu, date migavac, pa nece vas pustiti nikad. Zato se migavac ne daje, nego kad uočiš mogućnost brzo se uleti u traku. U normalnim zemljama cim date migavac krecete u prestrojavanje jer vas propusta prvi koji je iza vas. Eto zato!

Nebojša

pre 7 godina

Jednako loše je slučajno dati migavac i nastaviti u istom smeru nekog može prevariti jer očekuje da će skrenuti i eto ti karambol.

Zdravko

pre 7 godina

ponekad i ja pogrešim, ali retko. najgore mi je u kružnom toku sa dve trake, kada vozač sa leve trake bukvalno meni na desnoj traci preseče put da bi se isključio iz kružnog toka, naravno bez migavca! vozim po pravilima, uvek vežem pojas, dajem migavac i ne ugrožavam bezbednost u saobraćaju.

bahat čovek vozi bahato
(zeitgeist, 13. avgust 2016 16:0)

Ti druze NEMAS POJMA KAKO SE VOZI!

Ti...,
AKO ULAZIS u desnu traku u kruznom toku, ti MORAS da izadjes na prvom narednom iskljucenju!
TACKA!

Vozac koji ulazi u kruzni tok u levu traku, TAJ NE SKRECE na prvom iskljucenju, vec tek na nekom od narednih, I UVEK SE ISKLJUCUJE U LEVU TRAKU TOG ISKLJUCENJA, a desna je uvek za onog ko udje u desnu na prethodnom, i vec na sledecem se iskljucuje...

Tako da tebe niko nije odsekao,
TI SI POGRESIO STO IDES PRAVO IZ DESNE TRAKE!!!!!!!!
Budi srecan sto nisi izazvao udes...

Verovatno dugo vozis, pa si zaboravio/la: https://www.youtube.com/watch?v=8wIoR7fpPJM

Haha

pre 7 godina

Danas na mnogim autima zbog tih budala koji ne znaju sta je migavac i cemu sluzi pale maglenka na strani na koju skreces... Svi znaju za problem ocigledno.

djolea

pre 7 godina

mene nervira kad neko gnjavi auto ispred I izbaci migavac kad krene da skrece, I ja bukvalno ne znam sta da radim, on se izbacuje bar 30m pre skretanja kako sam ja ucio. pre neki dan mi se desilo da niz planinu Cer zaglavim iza nekog kamiona nizbrdo gde su nenormalne krivine, iza mene su dva auta I lik je upalio migavac a ne obilazi, niti moze da obidje ni mene ni kamion vec hoce da se obezbedi da prvi obidjje. kad smo dosli na pravinu ja sam jos bezobraznije upalio I obisao kamion I on svira iza, pokusava da obidje mene sa nekim raspalim fordom. sta ja sam glup I ne znam da preteknem kamion. ovaj primer iz clanka za bicikliste mi se desio bar dvadeset puta isto. znaci saobracaj nam je haos.

Bavarac

pre 7 godina

bahat čovek vozi bahato
(zeitgeist, 13. avgust 2016 16:0)

Ti druze NEMAS POJMA KAKO SE VOZI!

Ti...,
AKO ULAZIS u desnu traku u kruznom toku, ti MORAS da izadjes na prvom narednom iskljucenju!
TACKA!

Vozac koji ulazi u kruzni tok u levu traku, TAJ NE SKRECE na prvom iskljucenju, vec tek na nekom od narednih, I UVEK SE ISKLJUCUJE U LEVU TRAKU TOG ISKLJUCENJA, a desna je uvek za onog ko udje u desnu na prethodnom, i vec na sledecem se iskljucuje...

Tako da tebe niko nije odsekao,
TI SI POGRESIO STO IDES PRAVO IZ DESNE TRAKE!!!!!!!!
Budi srecan sto nisi izazvao udes...

Verovatno dugo vozis, pa si zaboravio/la: [link]
(Zdravko, 14. avgust 2016 01:48) # Link komentara

Druže, nisi u pravu. 1.on ne može da se uključi u kružni tok direktno u levu traku već prvo mora u desnu pa onda u levu ako hoće dalje. 2.Ne može vozač u kružnom toku da 'iseče' onog u desnoj jer u tom slučaju važi 'pravilo desne strane' i on mora prvo da propusti vozača iz desne trake pa tek onda da skreće.Pozdrav!

NoName

pre 7 godina

Iako se taj sistem nalazi odmah tik volana i dovoljno je prstom pomeriti rucicu za migavac, nekima je i to tesko. A migavac upravo sluzi da ukaze ljudima u saobracaju da ce izvesti manevar skretanja ili prestrojavanja. Uzgred, kada mnogi parkiraju daju migavac za skretanje, umesto da upale sva 4. Neki ni ne pale. Samo stanu.

Slovenac 1952

pre 7 godina

Aman, ljudi, auto je imenica muškog roda i nije "drugo auto" već DRUGI AUTO. Ako insistirate na bosanskom jeziku, nemam ništa da dodam.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nenad, 13. avgust 2016 18:58)
@Nenad, zavisi od jezika! Na Francuskom je l) automobile sasvim ženskog roda, a kad ti crkne, imaju muškarci, da ga srede!:) U Srbiji je automobil muškog roda, i žene ga voze, a popravljaju samo muškarci!:) Velika razlika?:))

vozac

pre 7 godina

Mnogo su gori vozaci koji migavac ukljucuju neposredno pred okretanje volana, kao da to ne mogu da urade bez migavca. Isto tako, obratite paznju koliki procenat vozaca bez migavca udje u traku za prestrojavanje (skretanje), a onda, kada podju u skretanje, daju migavac. Zasto? Kome? Koliko njih na obaveznom pravcu ukljuce migavac?!! Vidjao sam i genijalce koji na krivini daju migavac. Za utehu je sto uglavnom pogode u kom pravcu ide krivina.

Ivan

pre 7 godina

Ja imam refleks da dajem migavac, stalno mi se na parkingu dešava da ga kliknem dok manevrišem. I priznajem, glup sam zbog toga, kod nas jednostavno nije "in" da se da migavac. Evo tek u zadnjih par meseci se trudim da ne dajem migavac da bih se uklopio u beogradsku vožnju al mi ne ide, čim mi malo nešto drugo skrene pažnju uhvatim sebe da sam dao taj migavac i stalno se osećam glupo zbog toga. Moram više da se trudim...

Pera

pre 7 godina

Potpisujem - u 99% slucajeva vozaci BMWa, Audija i Mercedesa NE koriste migavce..da li im je ispod renomea ne znam, ali je tako..Cak sam jednom na parkingu prisao nekoj zverini od BMWa da pogledam unutra da li uopste ima rucicu za migavac..ko velim beda sam i sirotinja pa ne pratim svetske trendove, mozda je to i izbaceno iz tih besnih kola, pojma nemam..

lacosteKG

pre 7 godina

Smarate vise sa tim "vozaci bmw-a, vozaci audi-a... " i mi smo ljudi isto kao i vi, a to sto vi stvarate predrasude prema nama na osnovu par maminih i tatinih sinova je samo znak da smo kao narod obicna NULA!!! Daj zmigavac, ne glumi budalu!

DEDA CVETKO

pre 7 godina

Ovo nije samo srpski problem. Velim da u Americi najmanje 40% vozaca (a u delovima grada Njujorka bogami i do 60%) ne daje zmigavac kad skrece ili menja trake. Ovo je narocito problem u delovima amerike sa odredjenim profilom stanovnistva. Problem je u tome sto drzava ubira prihod od izdavanja dozvola, tako da se one daju i osobama sa IQ-om manjim od 20.

abc

pre 7 godina

Vozim bmw 5 f10, i bez obzira sto vozaci ove marke vaze za bahate, migavac dajem refleksno, gde god da sam, cak i desni kada preticem nekoga pa se vracam u traku. U principu me ne nervira ne davanje migavca, vec "seljacka" voznja. Uvideo sam
da kada sam bmw-om niko mi ne svira, ne ulazi u branik i sl, ali eto juce sam bio prinudjen da od Valjeva do Loznice idem fiestom iz 1993. i bas jedan kolega sa bmw 1 bg tablica pretice gde moze i ne moze, dimi, ulazi u branik, sece, zadnja desna lampa light show sve treperi, pa onda me sece ovaj, sece onaj, ulecu mi, sviraju sto ne preticem sleper i tako. I nerviraju me beogradski vozaci, u bg trube svima ko je sa strane i na tren se zbuni, a kada odu na stranu, ne znaju sta je levo, a sta desno. Nerviraju me i vozaci kombija i kuriri i vrhunac nerviranja henon kyt made in prc pa ti izbise oci, e sad kada bi je fabrickim xenonom vratio onda bi dosli u situaciju da oba nista ne vidimo pa ko koga prvi lupi. Nas skoro drugar u golf 5 stavio, idemo, a farovi obasjavaju kao led reflektor od 50w, svuda naokolo, kaze vidi sto su dobri farovi, a sto svi blicaju, nema veze. i tako, mnogo toga jos.

Bojan

pre 7 godina

Vozacka kultura odrazava nivo prosecne inteligencije jednog naroda. Zao mi je sto ovo moram da napisem, ali nas narod je ispodprosecno inteligentan. To se tako lepo vidi u svim aspektima zivota - od banalnih (saobracajna i opsta kultura) do izuzetno bitnih (rezultati izbora u poslednjih osam godina).

Marko

pre 7 godina

Meni je jos zanimljivije zasto nasi vozaci (cast izuzecima) ne podizu ruku kada ih propustis. Time se samo ubija solidarnost i kazes 'ma sledeci put cu da pustim nekog drugog ali za malo'.

Jovan Mitrović

pre 7 godina

Stoji na semaforu prestrojen u traci koja je za levo i pravo bez uključenog žmigavca i kada se uključi zeleno, tek kada počne da skreće da žmigavac. Užas. Ovo je redovni postupak skoro svih taksista u Kragujevcu. Jednom sam jednog pitao zašto tako radi i odgovorio mi je da ga nervira škljocanje žmigavca!

meda

pre 7 godina

Migavci se daju zbog sebe, ne zbog drugih. Kada ih ne dajes cinis sebe nepredvidivim za druge ucesnike u saobracaju i povecavas verovatnocu sudara.
Ali nemojte da mislite da migavce ne daju samo u Srbiji, slicno je svuda (za SAD neke gradove, Kanadu, i Francusku mogu da garantujem, sad mozda Svajcarci/Nemci/Skandinavci daju migavce, to vec ne znam).

bidza

pre 7 godina

Sve ste tacno naveli. Ali ima nas savestnih vozaca. Ja dajem migavac i kad manevrisem u svom dvoristu. Kaznjavati drasticno NE davanje migavca a ne prekoracenja brzine . Saobracajne znakove za ogranicenje brzine je postavljao neko ko nije vozio nista osin Fice.

Bane

pre 7 godina

Teks je solidan ali nije sveobuhvatan. Jer pored onih vozaca koji ne koriste migavce ima i onih koji ih koriste mehanicki, ne shvatajuci sustinski cemu zapravo treba da sluzi migavac i samim tim ih po nekad koriste pogresno ne shvatajuci zapravo kakve signale salju i koliko time zbunjuju ostale vozace. Recimo, jel vam se desilo nekad da vozac ispred vas ide polako i drzi upaljen desni migavac, zakljucite da planira da skrene ili se parkira tu negde sa desne strane i malte ne samo sto niste krenuli da ga obidjete on uoci parking mesto sa leve strane, trenutno sa desnog prebaci na levi migavac i naglo smota u levo. To je po meni opasnije nego da je neko isao polako bez migavaca a i vi za njim dok ne vidite sta ce. Znaci migavci sluze da bi se ostalim ucesnicima u saobracaju bragovremeno signaliziralo kakva vam je namera u saobracaju i kako bi se oni na vreme pripremili na vasu reakciju. Da bi se pravilno koristili mora se imati osecaj za druge ucesnike i pratiti saobracaj. Ko nema taj osecaj i ne prati saobracaj njegovo mehanicko izbacivanje migavaca kako mu dune meni ne znaci nista. Znaci ako ste drzali desni migavac a na kraju uocili parking mesto sa leve strane treba stati i drzati desni migavac sve dok svi koji su se nasli iza vas ili vam idu u susret i uocili taj signal ne prodju, a tek potom dati levi zmigavac i onima koji tek nailaze signalizirati da cete zapravo skrenuti levo. Znaci migavce ne koristiti puko mehanicki prilikom svakog skretanja vec kao uredjaj za signaliziranje drugim ucesnicima o vasim namerama.

yoyo

pre 7 godina

Dva su tu problema. Prvo, policija ne reaguje. Drugo, snimci sa kamera iz kola se ne uvažavaju kao dokazi. Da se privatni snimci uvažavaju i da se donosiocima snimaka plaća provizija od kazne, sve bi bilo drugačije. Ovako, celokupna država se usmerava u pravcu haosa i nereda, pa i saobraćaj. Da postoji dobra volja, lako bi semovo rešilo.

Milan

pre 7 godina

Jos gora situacija od ne davanja migavaca je jako los start. Recimo enormno vise mene a mislim i druge iritira kada recimo neko stoji u traci koja je samo za levo ili desno gde se nadje neko ko misli da skretanjem od 3na sat coll pa prodje 3 vozila nekada ni toliko jer semafor drzi jako kratko!! Te bi ja drakonski kaznjavao ko prolazak na crveno..

Penzos

pre 7 godina

Ovde na zapadu to svi rade pa sam pronašao društvo u kome moje, rekao bih dobre navike ne deluju drugima kao ludost ili pomodarstvo. Svaka ptica svome jatu...
(Aleksandar, 14. avgust 2016 12:28)

A onda kada za odmor dođete u Srbiju, naprasno zaboravite te dobre navike i odmah se prilagodite ovdašnjim navikama ne davanja pokazivača pravca.

Veverica na kofeinu

pre 7 godina

Isti oni koji trube ako niste krenuli na raskrsnici za 1 milisekundu po paljenju zelenog, koji ce ubrzati kad ocete da se prestrojiti, ono koji se pitaji cemu one bele poprecne linije tzv zebre na putu, ma da ne naabrajam. I koji meisle da su propisi za budale i da se na njih ne odnose....

JeRemija

pre 7 godina

Jao ne pominjite migavce, skoči mi pritisak na 200 kada se setim kakvi sve pavijani voze auto ( da izvinu pavijani ).
Neobjašnjiva mi je pojava davanja migavca 1.5 metara pre nego što se skrene. Batice, ili ga daj 20-30 metara pre skretanja ili ga nemoj ni davati majka mu stara...

Gonzo

pre 7 godina

Koliko mene ovo nervira pa to je strašno.Ja sam se naučio redu na Nemačkim autoputevima shvativši da vozim 200 km/h bez imalo stresa jer ogromna većina vozača daje migavac pri svakom prestrojavanju.Onda shvatim da je na našem autoputu i ovih 120 povremeno rizično jer 95% ljudi nikada ne daju migavac i ja kao budala procenjujem da li će da se lik ubaci ili neće,više gledam srednju traku nego što u stvari vozim.Ima jedno mesto u Bg gde me nedavanja migavca ekstremno pogađa,većina vozača zna gde je kaldrma kod 11. aprila ali ogroman broj ne daje migavac i ja se nosim mišlju da pišem policiji da stane i kažnjava stoku zbog toga.Takođe izazivam čuđenje jer vozim "bahati" automobil po srpskim standardima a dajem migavac i stajem pešacima,izgleda da ja nisam normalan.

Mikojan i Gurjevič

pre 7 godina

Najzad neko da otvori i ovu temu.
Ljudi, ne postoje razlozi za neuključivanje žimigavca.
Obavestite druge učesnike u saobraćaju o svojim namerama i svi ćemo biti bezbedniji.

#samo_bahato

pre 7 godina

Zato sto smo bahata stoka, dzaba sto smo mi (geografski) u evropi kada smo civilizacijski iza africkih plemenskih zajednica. Voznja po Beogradu sve vise podseca na filmove iz serijala "Pobesneli Maks".

Mile

pre 7 godina

Skrećem levo u raskrsnici u stajem jer otuda dolazi drugo vozilo. A onda on u raskrsnici skrene desno bez migavca i napravi te idiotom jer ga čekaš. Nije opasnost al opasno nervira

Miroslav Petrovic

pre 7 godina

Stigao mi racun za elektricnu energiju 6700 din.....i jos hocete da dajem znak zmigavcem.
Jest' pa da mi se uveca racun(sarkazam)

DaLanik

pre 7 godina

svaki put kad dodjem u beograd sam u stresu zbog ovakvih vozaca. nedavanje zmigavca je najmanja stvar. ne da i to nije rizik i da ne nervira. postujem sva pravila jer postoje sa razlogom. ali najgora stvar je nekolegijalnost srpskih vozača, niko nece da vas pusti da se prestrojite, svi se guraju kao da im je pola minuta ili par metara nesto najbitnije u zivotu. Dalje me nervira kad cekam na semaforu a auto ispred mene krene iako je crveno i pomeri se metar ipo na pesacki prelaz. ne shvatam sta je ustedeo. samo me zbuni da mislim da se upalilo zeleno. i ubedljivo najgora stvar kad ulazim u grad dozvoljena brzina je 100kmh. idem 110-120 i pretičem nekoga ko vozi 80-90 a iz daljine mi ablenduje SUV koji juri 140.... mislim kakvo je to divljanje... prvo niti se vucem vec vozim i malkice brze od dozvoljenog a on je jos tako drzak da ablenduje da se sklonim??? ko da je auto put samo njegov.... kakvi primitivci boze sacuvaj. u Ceskoj vozim bez stresa... vecina postuje pravila i kolegijalni su. Predpostavljam da je to.kod nas tako zato sto su seljacine iz zaprege seli u automobil. mnogo smo primitivni bahati nekolegijalni samozivi....

namcor

pre 7 godina

Da vas utesim, nije tako samo u Srbiji. Ziveo sam 20 godina u Becu i za svo to vreme (a uvek sam tamo bio u saobracaju) nisam video to da neko ne upali migavac, kao sto to vidim ovde, u Londonu - za jedan dan. Jednom sam cekao nekog, jedno 20 minuta na jednoj manjoj raskrsnici i iz dosade brojao automobile koji ne ukljuce migavac. Od 96 auta, koji su skrenuli, 71 nije ukljucio...Dakle, to nije nas "specijalitet"!

Smuleco

pre 7 godina

Bahatost svojstvena nama, kao narodu. Mada, Turci su nas "ušili"!Prolaze na crveno svetlo, kada im se prohte, a onima koji imaju zeleno u raskrsnici, mašu da stanu, kako bi prošli!

Swedenonline

pre 7 godina

Zato sto ljudska vrsta prebukirana tehnologijom postaje skupina nekomunikativnih mutavaca. Svedjani su najgori po pitanju migavca, ocekuku verovatno da neka tehnika za citanje misli radi posao.

Ertz

pre 7 godina

Budimo savesni vozači iako smo Srbi. Varvarski stil ponašanja Južnih Slovena, koji su došavši na Balkan ubijali prisutno stanovništvo, rušili utvrdjenja i gradove i čak vadili kamenje iz puteva i dalje pomalo struji venama Balkanskih naroda u vidu tvrdoglavosti i nekakvog bezrazložnog bunta. Mi, kao centralni predstavnici tih došljaka, pravi smo primerci za posmatranje. Ovo ne govorim iz mržnje, Bože sačuvaj, već iz oštre samokritike, svakodnevno sputavajući te iste osobine kod sebe i dovodeći se u red sa željom da postanemo kulturni i povezaniji sa narodima Evrope, na sveopšte i lično dobro.

Marwell

pre 7 godina

Sto veci broj modela Audija i BMW-a, sto negde podrazumeva i veci konto u banci i novcaniku, to je veci majmun za volanom. Sto bi davao zmigavac i postovao saoracajne znakove kad sve moze da resi novcem ili misicima? Najbolji su kad se naljute kad im svirnes ili amblendujes i jos bi da se svadjaju ili resavaju misicima problem, koji oni prave. A nije redak slucaj da to rade i pred policijom koja u tom trenutku nista ne preduzima. Zato sam kupio dashcam pa sad snimam situacije i pravim kompilacije prekrsaja koje cu uredno dostaviti policiji pa da vidim da li ce smeti ista poduzeti protiv ovih bahatih majmuna. Na zalost ovim vredjam jadne majmune ali usled nedostatka boljeg naziva za ove ljude moram ih uporedjivati sa ovim jadnim zivotinjama.

zeitgeist

pre 7 godina

ponekad i ja pogrešim, ali retko. najgore mi je u kružnom toku sa dve trake, kada vozač sa leve trake bukvalno meni na desnoj traci preseče put da bi se isključio iz kružnog toka, naravno bez migavca! vozim po pravilima, uvek vežem pojas, dajem migavac i ne ugrožavam bezbednost u saobraćaju.

bahat čovek vozi bahato.

Trol

pre 7 godina

Iz istog razloga kao i mnoge druge stvari, ekstremno nekulturan naorod koji ne postuje nikog oko sebe i samo na sebe misli.
A vrhunac je ostavljanje vozila u traci po Bulevaru i ostalim prometnim ulicama, kladim se da to radi pola komentatora... Upale sva 4 kao da to nesto znaci i ladno ostave auto na sred dok zavrse svoj posao u banci ili kupe pljesku.
Dakle za to bi oduzimao auto momentalno. Koliko treba da budes bezobrazan da vidis da se 100 auta muce da te obidju da stvaras kolaps i da to opet radis...

dash

pre 7 godina

Primetio sam da su najcesci vozaci koji ne daju migavac Beogradjani i taksisti. Jednom sam stajao na raskrsnici jednoj prometnoj u Beogradu i gledao ko ce od vozaca da da migavac. Od njih 7-8 koji su skretali,tri vozaca nisu dala migavac. Jos ja spadam u grupu koju Beogradjani najvise vole da prozivaju,Pancevce.

Aleksandar

pre 7 godina

Ne znam za vas, ja sam migavce davao i u garaži dok sam živeo u Srbiji a ljudi mi se smejali. Ovde na zapadu to svi rade pa sam pronašao društvo u kome moje, rekao bih dobre navike ne deluju drugima kao ludost ili pomodarstvo. Svaka ptica svome jatu...

djurkash

pre 7 godina

Pokušavam da se ponašam obzirno u saobraćaju, i da poštujem propise, ali se to uvek završi tako što se iznerviram kada vidim sve ostale kako me prave idiotom jer ne poštuju nijedno moguće pravilo. Inače, daleko najbezobrazniji vozači su, naravno u Beogradu. Prelazim 40000km godišnje i u zadnjih 7-8 godina nisam imao nijednu kaznu, a poslednja koju sam imao je bila zbog neupaljenih svetala, mesec dana pošto su to uveli kao obavezno.

Taj i taj

pre 7 godina

Kako ti ljudi dolaze do svojih vozackih dozvola,nikada mi nece biti jasno.Posebno ako su ti sporni vozaci u nekim novim,skupim vozilima,moras da prospes pasulj na instrument tablu da bi znao sta ce sledece da uradi...

Fica

pre 7 godina

Na osnovu najnovijih istrazivanja migavci su direktno povezani sa potrosnjom goriva. Svako koriscenje istih povecava potrisnju za 15-20% a kod skupljih vozila i do 30%. Tako da ne treba kriviti nase vozace koji u stvari stede gorivo i cuvaju okolinu.

Covek

pre 7 godina

@(DEDA CVETKO, 14. avgust 2016 05:11)

Kako svaku temu okrenes da je Amerika kriva za sve? Prosto neverovatno. Fascinantno. Nadam se da neki psiholog prati tvoje komentare, i da ce mu biti korisni za neki naucni rad.

dzigi

pre 7 godina

Rezon jednog taksiste: neću da akam ručicu (za migavac), otići će mi automat (za migavac).
A to valjda košta 1000€ a on vozi za džabe... Verovatno mu je jeftinije da se posle krpi posle nekog udesa gde će mu taj drugi biti kriv.

Petar

pre 7 godina

Jos stroziji zakon nam treba. Nisi dao migavac, 6 poena. 2x nisi dao migavac, ode dozvola. Poseban krug pakla postoji za orangutane koji ablenduju na autoputu, a ti recimo pretices kamion. To ne možeš da vidiš van Srbije.

hiavata

pre 7 godina

Jos stroziji zakon nam treba. Nisi dao migavac, 6 poena. 2x nisi dao migavac, ode dozvola. Poseban krug pakla postoji za orangutane koji ablenduju na autoputu, a ti recimo pretices kamion. To ne možeš da vidiš van Srbije.
(Petar, 13. avgust 2016 14:46)

Ovo nije tacno. Kad odes u Nemacku, pa na autoputu krenes u preticanje kamiona, on ide 100 a ti 120, a uleteo si u levu traku i bas te briga da li od pozadi nailazi neko ko ide mnogo brze, blicace ti svako. A upravo to je model ponasanja u Srbiji. Cim se ukaze prilika iskacu u tu levu traku sa 90 na sat kao nenormalni i nemaju nameru da ubrzaju, a to sto ti moras da legnes na kocnicu nikom nista. Hiljade kilometara sam prosao po nemackim autobanovina kao turista i to mi se nikad nije desilo preko.

Перица

pre 7 godina

Таквих проблема има и у Енглеској. Пре 20 дана сам стао на црвено, после мене је троје кола прошло кроз црвено. И не, то није први пут. Недавање жмигаваца се обично везује за мушкарца који нигде другде не могу да покажу своју „мушкост" и који погрешно схватају значење те речи.

Прво опомена па велика казна - минимим 20.000 или 5% вредности кола (правилник за царињење) би нас брзо опаметио. Ми смо плашљив народ који воли да се ку***.

Disavra

pre 7 godina

Taksisti su primer nekoriœenja žmigavca ali zato uredno ti ablenduje jer drugu funkciju ne zna. Težak je to život kad se pretvoriš u sedište, otkazuješ polako, kuća je to putujuća.
P.S pozdrav svim nakazama za volanima, što pričaju, šalju poruke, prave selfije, šminkaju se, igraju igrice, ako vam je vožnja dosadna pa vi lepo parkirajte vozilo pa na gsp.

Bokius

pre 7 godina

(Zdravko, 14. avgust 2016 01:48)

Osim prve, nepotrebno arogantne, recenice (nije upucena meni), ostatak ti je na mestu. Hvala na linku, meni je trebalo da se podsetim!

vane

pre 7 godina

Zbog takvih sam kupio kameru za kola i snimam sve da bih imao dokaz u slučaju nekog eventualnog incidenta. Kakvih sam se sve situacija nagledao možete da pogledate na Youtube-u, kanal "traffic experiences".

Blake

pre 7 godina

Ne znam za druge, ali po automatizmu cim sednem u auto, zatvorim vrata, startujem motor, vezem se, otvorim retrovizore, migavac i krenem. Migavce dajem i kad idem kao ludak po nekim mikro ulicama gde nema nigde nikoga, al to je navika i to dobra.
Ovi sto ne daju migavce, a dovodu me u opasnu situacije sa mnom nisu dobro prosli nikada niti ce. To je tip ljudi koji se ponose cinjenicom da su sposobni da prevare(da ne kazem ruznu rec) pojas koji ce prestati da pisti iako se oni nisu vezali. Jedno veliko bravo i 3 bambija za takve!

petar

pre 7 godina

Ne razumem zašto bi uključivanje pokazivača pravca nekome uopšte predstavljalo problem ?
Vozim od 1987. godine i od tada do danas promenio sam nekoliko automobila, a vozio sam i kamion ( C-kategorija ). U svakom vozilu su ručice za uključenje migavaca na logičnom i lako dostupnom mestu i čoveku jednostavno pređe u naviku da prilikom skretanja ili prelaska u drugu traku čak i nesvesno uključi migavce. Sebe nikada ne mogu da zamislim da to ne uradim. Jednostavno - nije moguće da se desi da to ne uradim.
Takođe, nisam primetio da je česta pojava da tako nešto ljudi ne rade.

S70

pre 7 godina

Taksista kada ugleda mušteriju, u njegovom svetu u tom trenutku ne postoji niko drugi. A kada ga pitate zašto to radi (a često i druge nelogičnosti), njegovo objašnjenje je - ja radim, to mi je posao.

Inače, svi ovi što ne daju migavce, kada izađu iz Srbije uključuju ih i kad treba i kad ne treba. Nazirete rešenje problema?

Žikica,prva puska Srbije

pre 7 godina

Bravo za tekst! Svaki dan se svađam sa gomilom debila kojima nepada na pamet da ni u jednoj situaciji daju migavac,a onda ili se čude šta im prebacuješ ili su bezobrazni! Neznanje i bezobrazluk raspalog naroda.

Majstor Mile

pre 7 godina

abc: A i to sa tim prc "ksenonima" je priča za sebe! Na krš stavi neke blještaljke plavičaste, nit on bolje vidi, a još zalepljuje ljude iz suprotnog smera... A ljudi ne znaju i da su ti "ksenoni" čest uzrok paljenja vozila. Jaka sijalica, a instalacija ima 20 godina. Popusti regler, krene malo jača struja , veća od 14 volti i za sekund plane instalacija...a tu više nema pomoći.

neven

pre 7 godina

Eto, ne slazem se sa nekim komentarima. Bahatost je prisutna kada je omogucena od strane, u ovom slucaju, drzave.
Kada bi se oduzimale dozvole za ozbiljne prekrsaje i bile velike novcane kazne, pocevsi od danas e pa do pocetka 2017 bi svi bili mirni na putevima.

komentator

pre 7 godina

@ Zdravko
Sada ja tebi mogu da kažem da nemaš pojma da voziš. Čak i video koji si sam postavio govori suprotno od onoga šta si napisao.
U svakom slučaju, mi nemamo saobraćajnu kulturu. I nije samo reč o skupim automobilima, ni Jugići ne daju migavac. Mislim da je najveći problem srpskog saobraćaja taj što većina vozača napamet vozi, sami procenjujemo koja je ulica veća, važnija, ko logično ima prednost, koje je logično ograničenje i ne gledajući signalizaciju.

Wherherpine

pre 7 godina

Nedavanje migavaca je samo posledica dubljeg problema nepostojanja osnovne kulture i nepostojanja gradjanskog drustva u Srbalja od kad je sveta i veka. A taj problem se teflektuje i u svim ostalim sverama zivota, zdravstvo (koverte doktorima), obrazovanje (kupovina diploma) etc... Generalno stav da za mene vazi neka pravila koja za druge u drustvu ne vaze odnosno da ne vaze (u zavisnosti kako se gleda) je u korenu sovinisticki a toga ovde ima koliko hoces... a bitno da komsijama prigovaramo za bilo sta. Sama cinjenica da se ovde "biti dobar vozac" smatra uspehom govori koliko smo banalna nacija i koliko nemamo cime da se pohvalimo pa moramo time i u tome se dokazujemo... tuga :(

Aleksandar

pre 7 godina

@(Penzos, 15. avgust 2016 11:42)

Već napisah da sam i u Srbiji davao migavce čak i u garaži, a u Srbiju i onako nikad ne bih išao na odmor. U Srbiju dođem samo da vidim ono malo preostale rodbine i ponekog prijatelja koji još nije pobegao i, zamisli čuda, vozim kao što sam uvek i vozio.

Car

pre 7 godina

Svi primeri su tačni, svakodnevno mi se dešavaju. Užasno je što ne koriste migavac, ali mi je još veći problem što zabrinjavajuće mali broj vozača zna za pravilo desne strane. Da, dobro sam napisao. Nije da ne poštuje, nego ne zna. Kad im sviram ili probam da objasnim, mrko me gledaju.

Miloš

pre 7 godina

Sve ovo sam doživeo, samo se iznerviran kad pročitam. Ne davanjem migavca, vozači zapravo skrivaju svoj pravac kretanja i to u fazonu "šta ko hoće, ja idem gde ja hoću." To je vrhunac bahatosti i samoživosti. Isto važi i za ne vezivanje pojaseva i sl.

Predrag

pre 7 godina

Vozaci u Beogradu voze kao da su izmislili i auto i asfalt i same ulici.A u unutrasnjosti voze kao da auto ima samo prvu i drugu brzinu

zlatiborac

pre 7 godina

Tacno je da su vozaci u Srbiji papani, ali takodje masa vozaca na zapadu nedaje zmigavac. Pojava je univerzalna u svetu. Ja bih uveo u obuku vozaca kao obavezno stivo "vozacka etika". Drugo, roditelji i instruktor igraju veliku ulogu u edukaciji. Roditelji obucavaju decu i uce ih voznji. Ako oni daju uvek migavac i insistiraju, verovatnoca je da ce i dete ciniti isto. Instruktor koji je mene obucavao urlao je insistirajuci da dam migavac kada god zavboravim, uz reci "ako tebi zivot nije mio, jeste meni i pesacima". Svaki put. Svaki put kada zaboravim da dam migavac instruktor se izvice na mene jer to jednog dana u situaciji moze biti pitanje zivota ili smrti. Od tada, ostalo mi je u glavi evo vec 30 vozackih godina i svaki ali bas svaki put dajem migavac jer je to kultura, preventiva, etika, domace vaspitanje, licna i opsta odgovornost, zakon, postovanje drugih, licni primer...Dakle nema nijedan razlog nedati zmigavac-migavac a hiljadu razloga da ga koristite u svakoj prilici.

zoran b.zoran b.

pre 7 godina

To je tema za psihijatrijsko posmatranje. Ima dva tipa ljudi koji se tako ponašaju u saobraćaju :

1. bahati, novokomponovani, "žestoki" momci i devojke, koji na takav način pokazuju ostalima da su van njihove lige i da mogu kako oni hoće, van sistema. Mi ostali smo samo siva, amorfna, masa. Oni, nedodirljiva, bogata ili kriminalizovana, "elita".
2. drugi su dno dna, bez osnovnog domaćeg vaspitanja ( tu pripadaju i prvo navedeni), koji nisu svesni svoje gluposti i prostakluka. Takvih ima kod nas "na lopate". Ti ne znaju da kažu izvini, oprostite, izvolite, a nos brišu šakom i pljuju po trotoaru.

To je sadašnjost naše Srbije. A najgore u svemu je što nas
kroz takve čitav svet klasifikuje u prostake.
Možete li zamisliti čoveka bez domaćeg vaspitanja, a kulturnog u saobraćaju ? Ja ne.

Ma koji migavac

pre 7 godina

A oni koji bi trebali biti primer za vozace su cesto i najgori. Subotica, siri centar, ponoc. Prazna raskrsnica. Iz jednosmerne ulice u zabranjenom smeru izlazi policijska patrola i preko pune linije ae ukljucuje na glavni put. Jedan far pregoreo..........

Aleksandar

pre 7 godina

@(Haha, 15. avgust 2016 10:01)

Maglenke se automatski pale da noću osvetle put neposredno u krivini (jer maglenke bacaju snop naniže) a ne da pokažu drugim učesnicima gde skrećete - pošto se pale tek kad 'namotate' volan već je kasno drugima govoriti gde skrećete.

Hoću Državu

pre 7 godina

Bolje da pričamo o vozačima koji koriste migavac, nego o većini koja ga ne koristi.
Došlo je vreme da na ovu temu moramo da pričamo kroz pozitivne primere, jer suprotno do sada nije dalo rezultate.
Trebaju nam junačke priče... Kada sam ja jednom dao migavac i izbegao nezgodu...

mozaks

pre 7 godina

kod nas bi trebala policija neke zapadne zemlje..koja vas zaustavi i kazni za svaki prekrsaj..skretanje bez migavaca,zaustavljanje na putu gde nije dozvoljeno zaustavljanje,nevezivanje pojasa,upotrebe mobilnog..itd.
policija kojoj ne smes ni da pripretis da si sin odnosno cerka nekog politicara ,pevaca,tajkuna i dr. velikih faca
mozda bi to mogla i nasa policija ali da imaju zaista zakonsku zastitu ako rade posteno svoj posao

shirobon

pre 7 godina

Sve sto u tekstu je napisano moze da se skupi u jednu rec egoizam. A dodao bi i zestoki kompleksi. Ja najbolje vozim, ja zurim moja obaveza je preca. Imam blizu prevaljenih milion km voznje iskustva. Nigde nisam video bahatije vozace od Srbije,Bosne i Bugarske i samo sam tu masovno video kompleks voznje sa upaljenim maglenkama danju. I ugradnjom kineskih dnevnih sijalica na krseve jer imaju kompleks od skupih kola koja to imaju ugradjeno sa razlogom. Skripa guma na semaforu, pa ako vozis 50km pa te prestigne sa 250 i prikoci da te besno pogleda dok prolazi. Ogledalo je to sve drustva i svesti. i ponos da se sto veca raga vozi i da sto vise dimi jer onda je neunistiva. A samo malo razumevanja za druge ucesnike i sve bi bilo drugacije

vozac sa NBGD a

pre 7 godina

Redovno koristim migavaca, bilo da ima guzve u saobacaju bilo da nema bilo da sam sam samcit na ulici, kada se isprakiravam ili kada parkiram redovno ukljucim sva cetiri migavca kako bi druge obavestio da i oni malo obrate paznju ma mene...a i kada me neko propusti u saobracaju uvek jednom pustim sva cetri u znak zahvalnosti. Kod drugih vozaca me najvise nervira kada cekam da se ukljicim sa sporednog puta na glavni, isti ne daju migavac i skrenu na taj moj put. i sto se tice "profesionalnih" vozaca u Srbiji...ne nema ih...svi gresimo, ali nismo ni svi bahati..

sve pametnjakovici

pre 7 godina

Da napomenem da je davanje zmigavca signalizacija i za pesake. Bas se iznerviram kad vozaci ne signaliziraju gde idu jer "nema drugog automobila" u blizini.
Moja vecita dilema za idiotsku voznju je da li su ljudi glupi ili bezobrazni. Pretpostavljam da se radi o kombinaciji.

Žaki

pre 7 godina

Ja,kad je potrebno,uvek uključim migavac.Nerviraju me vozači koji to ne čine.Ne poštuju ostale učesnike u saobraćaju,kultura-nula.Toliko.

Pedja

pre 7 godina

Nije samo vazno ni dati migavac vec ga dati na vreme, sto podrazumeva da neko iza tebe zna da li ces skrenuti levo ili desno ili ces nastaviti pravo. Nikome nista ne znaci ukoliko se migavac da u vec zapocetom skretanju. Ali posto sam cuo komentare tih vozaca kako iako dodje do udaranja od iza u vecini slucajeva bude kriv onaj odpozadi, ne cudi sto toliko ljudi ne daje isti.

Nenad

pre 7 godina

Aman, ljudi, auto je imenica muškog roda i nije "drugo auto" već DRUGI AUTO. Ako insistirate na bosanskom jeziku, nemam ništa da dodam.

zoran

pre 7 godina

Tolika priča oko nečega što se podrazumeva. Ti saobraćajni stručnaci bi pre trebali da pokrenu problem neregistrovanih, neosiguranih i po sve učesnike u saobraćaju opasnih preradjenih motokultivatora koje voze sakupljaci sekundarnih sirovina, najčešće pripadnici romske populacije. Oni nemaju ni žmigavce, ni pojase, ništa, a po BG ih ima bezbroj.

Komsija iz Sarajeva

pre 7 godina

Svugdje je ista situacija, nekultura je nekultura.
Ne pomazu tu nikakve edukacije,znakovi,autoskole i svi ostali bakraci.
Samo POlICIJA.
Nisi dao zmigavac(ili bilo kakvu drugu glupost da ne nabrajam) kaznica sitnica 100€ bez diskusije sa drugom policajcem i nakon toka kad izadje is spavace do wc davace zmigavac.

Andreja

pre 7 godina

Najzad neko da otvori i ovu temu.
Ljudi, ne postoje razlozi za neuključivanje žimigavca.
Obavestite druge učesnike u saobraćaju o svojim namerama i svi ćemo biti bezbedniji.
(Mikojan i Gurjevič, 13. avgust 2016 17:08)
Dzabe pricas prijatelju.Ti koji ne daju zmigavac nemaju toliko mozga u glavi da shvate zasto je to uopste potrebno.Cak i kada im je ovde taksativno navedeno kakvi sve problemi mogu nastati zbog nedavanja zmigavca,oni to nece shvatiti.

Domaćin

pre 7 godina

Kažu da je davanje migavca maltene refleksna radnja, pa onda ima i onih koji taj refleks uopšte nemaju. Međutim, daleko od toga da to treba da bude refleksna radnja. Kad vozim u Srbiji, užasan sam saputnik u autu. Ćutim i pratim po nekoliko automobila u pokušaju da vozačima pročitam misli jer retko ko koristi migavac, bilo u gradu, bilo na magistralnom, bilo na autoputu. Svaki put kad treba da dam migavac, razmislim o tome kada i u kom momentu. Ako skrećem levo odande gde može i pravo, dam ga na oko 70-80m pre skretanja. Ako nailazim na crveno i prvi sam na semaforu a ima dve trake - levo i pravo i pravo, opet ga dam dovoljno ranije da onaj iza mene ima vremena da pređe u desnu traku da ne bi čekao na zeleno dok ja ne dobijem priliku da skrenem levo. Da ne dužim, u saobraćaju se ponašajte onako kako biste voleli da se i drugi ponašaju.

Floyd

pre 7 godina

Samo bezobrazluk i bahatost "vecine" vozaca. Policija je pre
25-30 godina veoma efikasno pisala kazne za takve"prekrsaje"?
Ne pamtim kada je poslednji put nekom vozacu napisana kazna za takav prekrsaj. Kada bi napravili akciju koja bi trajala npr. mesec dana i pisali paprene kazne, vrlo brzo bi se procentualno promenila situacija. Pa samo napred...da vidis kako bi prstici leve ruke "radili" svoj posao...

Simeon

pre 7 godina

"- stoji nasred trake bez uključena sva četiri migavca."
A šta, kad uključi sva četiri onda sme da stoji? Budala koja je unela četiri migavca u novi zakon je napravila veći haos u saobraćaju od svih bahatih budala koje i inače ne poštuju propise.
U slučaju neispravnosti vozila I DALJE je obavezno stavljanje trougla. Tamo gde je znakom zabranjeno zaustavljanje, NIJE dozvoljeno ni paljenjem 16 migavaca, niti bilo kakvim svetlosnim efektima!

Hok

pre 7 godina

Predlazem i temu o pesacima koji ladno prelaze na crveno iako nailazite autom. Kad im doviknete iz kola "Gospodjo, crveno je!", psuju ti majku.

Don Giovanni

pre 7 godina

Ni meni nije jasno zašto bar 3/4 vozača u Srbiji ne uključuje migavac, ili još gore i kretenskije, uključuje ga kad je već počeo da skreće, kada više ne služi ničemu.

Ali uvek mi je zanimljivo kako se ti isti uvek sete da uključe migavac kad je situacija stvarno takva da može biti vrlo opasno ako drugima ne pokažu da im je namera da skrenu.

Primer: Lipovička šuma, silaženje sa Ibarske magistrale za Guncate i Barajevo. Dosta otvorena desna krivina, ali ne baš sasvim pregledna. Da bi se bezbedno skrenulo levo, treba se odmah iza pumpe "prestrojiti" sasvim levo. "Prestrojiti" pišem između navodnka jer nema trake za skretanje levo, samo je na tom mestu put malo širi, tek toliko da vozilo koje je iza vas i nastavlja pravo ka Čačku može da vas bezbedno zaobiđe, ako vozač na vreme shvati da vi usporavate i skrećete levo.

Pošto se tu vozi bar 80 km/h (ako nemate neki kamion ispred), većina ljudi nagonski shvata da ako ne pokaže u pravo vreme da želi da skrene levo, onaj iza ima solidne šanse da mu se zabije u gepek, tako da bar 80% njih k'o bele lale uključuju migavac jer shvataju da može biti opasno ako to ne urade.

Tako da je sasvim ubičajen prizor da 2-3 ili više vozila stoji čekajući da propuste one koji idu ka Beogradu i svima do poslednjeg su uključeni migavci, što se izuzetno retko viđa na raskrsnicama po Beogradu!

Naravno, uvek se nađe poneka budala (i/ili vozač raspalog Golfa 2 i tome slično kojem ni ne rade migavci) ali čukanja su, nekim čudom, retka.

Jo

pre 7 godina

To, i jos da dozivim da kad neko nocu stane, da upali poziciju. Ne, (skoro) svi stanu i drze kratka svetla upaljena. Interesantno im je da nocu osmatraju okolinu. A to sto ja ne vidim ima li nekog oko njegovog auta, ili se neko priblizava autu sa neke strane, mozda neko dete, mozda biciklista, boli ga briga. Uvek se isprepadam da nekog ima pokrivenog svetlom, jer to vrlo lako moze i da se desi, i sta onda, da nosim neciji zivot na dusi zbog nepromisljenog tupadzije?

Beograđanin

pre 7 godina

Meni nije tesko i svaki put ukljucim a ponekad to namerno uradim i ranije, da bi iditotima pokazao kako "nije tesko biti fin".

bobo mk

pre 7 godina

Turcizam!!!
(Liman, 14. avgust 2016 09:49)

Očigledno da nisi vozio u Istanbulu, ne da obilato koriste trepkače, već se i poštuju pravila. Primera radi prilikom menjanja trake svako mora da propušti onog sa desne trake koji da žmigavac, dok ne moraš puštati one sa leve trake, isto tako obavezno svako propušta jedno vozilo koje dolazi sa sporedne ulice.
Sve je stvar u vozačkoj pismenosti.

dzombe

pre 7 godina

saobracajna nekultura kupljene vozacke i jos toga vozim svakodnevno po Bg i jednostavno ide na zivce ne shvatam zasto je toliki problem ukljuciti zmigavac.
mislim da bi policija kaznama za ne ukljucenje zmigavca i telefoniranje imala dosta posla

ШTAЗИ

pre 7 godina

Prava tema. Za srpske vozače nema nade da će se opametiti. Nama je u mentalnom sklopu, čini se, da budemo bahati. Velika većina prilično saobraćajno nepismena, ali tu ima i veliki udeo kućnog NEvaspitanja. Bacanje đubreta kroz sve moguće prozore i sl. stvari. Na žalost ne vidim tome kraja... Divimo se uređenju Švajcarske a kulturu kopiramo od pećinskih ljudi....

M

pre 7 godina

Zato sto smo po prirodi baksuzi teski koji nisu ni za kakav suzivot sa drugim ljudima. Eto zasto. Koliko treba da budes glup pa da ocekujes da sve oko tebe savrseno funkcionise i da istovremeno samo ti kao pojedinac imas ekskluzivno pravo da ne postujes pravila. Jedno od tih pravila je i taj famozni zmigavac....

Vladimir

pre 7 godina

Rekao bih da je ovo tema, pre svega, za psihijatre. Imam utisak da dobar deo vozaca smatra ukljucivanje migavca nekom vrstom ponizenja i znakom slabosti. Sto se tice primera iz zivota naveo bih likove koji autoputem kroz BG (u vreme kada su obe trake pune) skrecu iz trake u traku bez ukljucivanja migavaca. To sto se, posle takvog slaloma, iskljuce na prvom skretanju ili istovremeno stignemo do neke tacke posle 5 km ne bih komentarisao. Inace tema je "zapaljiva" skoro kao Apple vs. Android tako da bih se zaustavio ovde :) .

Jovica NS

pre 7 godina

Pa i vi ste smešni...kako stoka može da da žmigavac kad ima papke i kopita umesto prstiju...u stvari izvinjavam se što vređam stoku...

dule

pre 7 godina

stvar je samo nekulture i nista drugo....za ablend (blicanje) za to uvek imaju vremena, a mogu samo lepo da daju desni migavac....mnogo kulturnije, ali....

Milan

pre 7 godina

Volim da pogledam povremeno na YouTube-u snimke kako nasilnik dobija batine a povremeno dodju snimci sa puteva. Jedan od najzanimljivijih delova vezan za kulturu a možda i kazne kada je policija sa upaljenim rotacionim svetlima jurila i prestizala automobile a svi su se sklanjali policiji u zaustavnu traku, uključujući i vozila iz suprotnog pravca... Kultura ili kazna, biće prijatno voziti se na putevima kad vozači počnu da koriste migavce a i kulturu propuštanja ljudi na pešačkom prelazu i hitnim službama...!

Milan

pre 7 godina

@ivan... Ivane bio u crnoj gori pre nedelju, dve. Stanem na pešačkom ljudima da pređu, gledaju me kao da sam vanzemaljac a o (ne)kulturi trube od pozadi da ne pričam...

dujda

pre 7 godina

Sebičluk, bezobrazluk, osionost, bahatost. I svima govorim: Naučite se da poštujete druge i naučite se mere u svemu. Biće nam mnogo bolje!

Sasha

pre 7 godina

Uvek sam generalno imao naviku da ukljucujem, priznajem, izbegavao sam kada je bas prazna ulica i tako. Ali sada uvek samo zato što mi nov auto ima onaj polu-polozaj gde se takne ručica i zmigavac trepne nekoliko puta. Sa tim stvarno ne vidim zašto treba izbegavati ikada. Ali i to je mač sa dve oštrice jer ponekad par treptaja nije dovoljno, na primer u gužvi kada na sve strane ima kretanja, možda neko nije stigao da vidi.

Petar

pre 7 godina

Svaki dan vozim po BG, i ono sto je moje misljenje je sledece: vecina vozaca nije svesna, bas kao sto su i u zivotu besvesni,pa nam je takva i drustvo i ekonomija. Ima mnogo pridoslica iz mesta gde se zna ko gde zivi i gde se poznaju,pa im je problem da shvate da su dosli u veliki grad i da drugi ljudi ne znaju gde su namerili. Da, cinjenica je da vecina ne daje zmigavac, ali ta vecina nije na ovom sajtu,pitanje je i da li koriste internet. Ne mogu da razumem da neko ne daje zmigavac. Nikada ne znate ko vas motri i ko uracunava vasu putanju i planira svoj prolaz,iako ga ne vidite. Imam kameru u kolima i to je neverovatno sta ljudi rade,neverovatno za civilizovanog coveka. Balkan je dno dna,i odavde treba bezati. Postoji jasan razlog zasto se toliko gine. Primitivizam i glupost. Onog trenutka kada uvaze snimak na sudu (mada sam ih ja koristio,tj sudija je bila voljna da pogleda), necu vise nikome stati ko ne da zmigavac, pa nek se polupamo.

Surovi

pre 7 godina

Koristim migavce. Uvek !

Uopste ne sme da postoji polemika da li treba ili ne treba da ih koristimo,vec treba najstrozije kaznjavati stoku koja ih ne koristi.Koriscenje ove vrste signalizacije je potpuno jednako koriscenju rucnog menjaca,gde se posle izvesnog vremena stekne rutina i postane nesvesna radnja.
Nikada ne razmisljam o koriscenju migavaca,jer za to ne postoji potreba.Jednostavno ih koristim!
Koristim ih cak i na parkingu....ma i na livadi.

Za mene je jedna od vecih nepoznanica zasto saobracajna policija umesto sto maltretira narod besmislenim kontrolama bez ikakvog razloga,ne kaznjava stoku koja ne koristi signalizaciju,posto je to predvidjeno novim,starim i svakim zakonom o saobracaju koji je postojao na ovim prostorima,a nije zabelezeno da je ikada iko kaznjen zbog toga?

мима

pre 7 godina

Ја сам бициклиста и возач и одговорно трврдим да 90% возача непрописно обилази бициклисте (великом брзином на само пола метра од њих) и не даје жмигавац приликом обилажења. Част изузетцима али су у великој мањини.
Ја бих увео додатна полагања за старе возаче на сваких пет година. Да не кошта пуно. Много гинемо бре. Од 2000-те до данас преко 12.000 људи је изгубило живот на друмовима Србије. То је цела једна варош. Успорите људи, поштујте прописе и законе.

...

pre 7 godina

Stoka. Time mogu da ugroze druge vozace. Posebno mrzim kad ti neko na autoputu uleti ispred tebe, a ne ukljuci migavac. Bravi za tekst, vecina situacija mi se desavala.

Samo pozitivno

pre 7 godina

Ovo je trend koji je stigao kod nas devedesetih i baš se ukorenio a za to je odgovorna i policija jer za njih je to ništa.
Još jedna tema.
Otvaranje vrata zaustavljenih kola ka kolovoznoj traci.To je toliko učestalo da se ja preispitujem jesam li ja nešto propustio u zakonu o saobraćaju i grešim li negde kad im stalno sviram i opominjem da zatvore i budu oprezniji.

Ojha

pre 7 godina

Autom i moze nekako da se prikoci kad tako neka budala uleti, a zamislite tek kad mi tako neka budala uleti, a ja vozim sleper pod punim tovarom, pun armature, tu naglog kocenja nema, nego moram da spasavam svoju i njegovu ludu glavu kako znam i umem... Isto su kriticni vozaci autobusa, skoro sam vozio sleper pun betonskih bandera, i odjednom kod onog manastira Moraca ukljuci se autobus bez ikakvog davanja zmigavca na put, jos uopste nij gledao da li je put slobodan. E sad, autobus ogroman, zauzme obe trake kad se ukljucuje, znaci nema sanse da ga mimoidjem, ostaje mi da kocim i da se molim da ukocim na vreme, posto je onamo nizbrdica i kamion je dobio na brzini. I krenem j da kocim, budala u sekundi ode u rikverc, i u to iz suprotne trake nailazi kombi onog lanca marketa "Voli" i posto je ovaj autobus krenuo u rikverc, ovaj u kombi u brzini da ga ne bi udario prelazi u moju traku i nailazi na moj kamion,i ja predjem van puta kako bih mu oslobodio da prodje,on prodje, ovaj autobus se ukljuci u sekundi, krene da me pretice i pre preticanju naleti na auto iz suprotne trake,slomi mi ceo retrovizor i okrzne me. Samo je ubrzao i vise ga nisam video. Pokusao sam da ga pratim, ali me je malo kasnije policija zaustavila da bi propustila kolonu iza,posto sam bio pod teretom. I usput me zamalo nisu kaznili posto nisam imao retrovizor. Umalo ne izgubih glavu dva put,i jos htedose da me kazne zbog budale ni krivog ni duznog... Pa vi vidite ko vam vozi decu kad ih pustite na te ekskurzije

Bojan

pre 7 godina

Davanje migavca je znak slabosti, znak straha pred zakonom. Tako to u svojoj glavi vide nase muskarcine. Balkanac je u svojoj biti kriminalac. U vecitom sukobu sa autoritetom, zakonom i samim sobom.

DOKTOR

pre 7 godina

Uvek se vezujem. Uvek dajem migavce. POGOTOVO U KRUZNOM TOKU!!! Sto radi veoma mali broj ljudi i onda ti gledaj u pasulj na koje iskljucenje hoce doticni da izadje. Koci mene,ja kocim ovoga iza,eto guzve,itd...

znalac

pre 7 godina

Dva su tu problema. Prvo, policija ne reaguje. Drugo, snimci sa kamera iz kola se ne uvažavaju kao dokazi. Da se privatni snimci uvažavaju i da se donosiocima snimaka plaća provizija od kazne, sve bi bilo drugačije. Ovako, celokupna država se usmerava u pravcu haosa i nereda, pa i saobraćaj. Da postoji dobra volja, lako bi semovo rešilo.
(yoyo, 13. avgust 2016 16:29)
Apsolutno se slazem, jedini nacin da se uvede red je kazna. Ja bih i uveo civilne automobile sa policajcem koji bi radio kao predretac u gradu. Ide iza tebe, napravis preksraj i on ti blinka, zaustavi i naplati ti kaznu. Garantujem da bi se red uveo za 6 meseci.

Vlajko

pre 7 godina

Skrećem levo u raskrsnici u stajem jer otuda dolazi drugo vozilo. A onda on u raskrsnici skrene desno bez migavca i napravi te idiotom jer ga čekaš. Nije opasnost al opasno nervira
(Mile, 13. avgust 2016 17:10)
Konstantna pojava kada ulaze ulicu Ilije Garasanina iz smera Svetogorske ili Takovske. Redovno skrecu desno bez migavca iako stoji ogroman znak da je put sa prvenstvom prolaza levo. Kao budala ih cekam kada dolazim iz Ilije Garasanina i skrecem levo ka Svetogorskoj.

Svako zašto ima svoje zato

pre 7 godina

Vozače koji ne daju migavac (pokazivač pravca), jednostavno, b.k. za ostale. Oni koji daju migavac, mare za ostale učesnike u saobraćaju. kako pomiriti ove dve vrste ljudi? Nikako! Jer, ovi koji ne daju migavac, svojim stavom kao da žele glasno da kažu: sve što je naše (zajedničko), to je mnogo više moje nego svih drugih, jer mene baš briga za druge, ja sam navikao da gledam samo sebe, zato što živim u društvu u kome se to isplati!

ten yard penalty

pre 7 godina

To je tema za psihijatrijsko posmatranje. Ima dva tipa ljudi koji se tako ponašaju u saobraćaju :

1. bahati, novokomponovani, "žestoki" momci i devojke, koji na takav način pokazuju ostalima da su van njihove lige i da mogu kako oni hoće, van sistema. Mi ostali smo samo siva, amorfna, masa. Oni, nedodirljiva, bogata ili kriminalizovana, "elita".
2. drugi su dno dna, bez osnovnog domaćeg vaspitanja ( tu pripadaju i prvo navedeni), koji nisu svesni svoje gluposti i prostakluka. Takvih ima kod nas "na lopate". Ti ne znaju da kažu izvini, oprostite, izvolite, a nos brišu šakom i pljuju po trotoaru.

To je sadašnjost naše Srbije. A najgore u svemu je što nas
kroz takve čitav svet klasifikuje u prostake.
Možete li zamisliti čoveka bez domaćeg vaspitanja, a kulturnog u saobraćaju ? Ja ne.
(zoran b.zoran b., 14. avgust 2016 09:14

OBJASNI chovek u trenu!...say no more!...

Zoran

pre 7 godina

Sve to pise u Zakonu o bezbednosti saobracaja!
Ali, sta to vredi kada se i oni, kojima je zadatak da kontrolisu sprovodjenje istog, (citaj...POLICIJA), ne pridrzavaju Zakona.
Neko im je naredio da kontrolisu brzinu radarom i alkoholisanost vozaca, ne shvatajuci da nema "malih" i "velikih" prekrsaja. Prekrsaj je prekrsaj.
Ali isti ti policajci voze bez migavca, kako hoce i kuda hoce, stanu gde hoce, upale rotaciju i sirenu kada naidju na crveno svetlo na semaforu...Zar to nije bahato i krsenje Zakona? Ko ce njih da kazni?
Kada se sve sagleda dodje se do zakljucka da je problem mentalne prirode.

Aleksandar

pre 7 godina

@(M, 13. avgust 2016 14:39)

To ti se, prijatelju, u filozofskoj misli naziva 'tragedija zajedničkog' (tragedy of the commons) i opisuje stanje koje nastaje kad se društvo dogovori oko nečega što svi smatraju dobrim za sve a onda pojedinci počnu da to racionalizuju 'pa dobro, ako samo ja kršim dogovoreno neće to uticati na sve' - problem je što tako svi razmišljaju i očas posla ono što je dogovoreno padne u vodu.

Društva koja uspeju da se otmu tom porivu uspevaju, ona druga propadaju. Srbija nije tu gde jeste bez razloga.

Nikakva steta, kad vec nece polucija da ih cisti nek se prociste sami...mikica

pre 7 godina

Kamere na raskrsnicama, novcana kazna (moze i minimalna) i jedan kazneni poen resavaju problem dok trepnes! Ali ne postoji volja...

Mrkela

pre 7 godina

Nije migavac toliko bitan koliko je bitna cinjenica da kad dodje stranac u BG i vidi kako dzipovi voze cik-cak, po tramvajskim sinama, obilaze sa desne strane, galame, sviraju, takisti takodje, kuriri takodje totalno se izbezume, onda je migavac najmanji problem i njega niko i ne ocekuje da vidi. Ja sam iz inostranstva i mnogo puta sam vozio po BG-u i stvarno je uzas. Ne samo BG, uopsteno nasi gradovi. Samo sto su ostali znatno manji pa je manje divljaka... Zadnji put vozim od aerodroma ka autokomandi, prilicno put saobracaj, lagano neki lik u BMW-u obilazi pomocnom trakom sve redom i uz to telefonira i laktom svira.

Shone

pre 7 godina

Vozim skuter od 50ccm. Dnevno ubijem oko 50-70km po Beogradu. Uvek koristim signalizaciju. jednom mi je crkla struja i izgubio sam migavce, nisam hteo da vozim do sutradan dok nisam popravio. Mislim da je to osnovna kultura i obaveza.

BG

pre 7 godina

Zaboravili ste još jednu kategoriju a to su oni koji uključe migavac kad su već uveliko počeli da skreću. Migavac je obaveštenje o nameri kako bi aj imao vremena da prikočim ili usporim,tako da uključivanje migavca u momentu radnje je isto kao i da ga nije dao.

P.S
Taksisti koji voze kao besni psi, pa nema kad me neki nije ispresecao na Brankovom mostu voueći cik cak žuta obična traka.

Dule Dabić Gluvaja, selo Gornja Suvaja

pre 7 godina

Stoji na semaforu u traci koja je za levo/ pravo. Uključi migavac tek kad uđe u raskrsnicu i zakoči, čekajući da prođu vozila iz suprotnog smera. Da si znao, ti si se mogao prestrojiti u drugu traku i proći odavno a moraš da čekaš iza njega...

Bezobrazni smo, bahati, nekulturni i loši vozači.

yappy ns

pre 7 godina

Kada su takvi bahati za volanom obicno nogde nema ni jednog saobracajca, ali zato ih ima desetak dana pred prvi, kad treba da popune svoje ispraznjele novcanike i budzetsku kasu za nadolazece plate. Tada su "rutinske" kontrole i maltretiranja kao da sam okoteli krimos iz devedesetih uobicajena pojava. Bravo nasa MilociJo!!!

Никола

pre 7 godina

Неваспитање, лично и возачко. Угрожавање безбедности саобраћаја, као и вожња технички неисправног возила. Последице могу бити идентичне.

gsw

pre 7 godina

Jako me nerviraju ljudi koji daju zmigavac kada su vec skrenuli. Pa sta ga onda dajes koji moj? Zmigavac treba da bude signal najave, da ostali vozaci mogu da predvide situaciju.

srboo

pre 7 godina

Odlična tema, ja redovno koristim migavac i istina je da postoji tendencija da se ne koristi, koja je totalno naopaka, protiv pravila i saobraćajnog okruženja. Teško je reći koji je uzrok, meni se čini da dominira opšti stav samoživosti i samodovoljnosti, kao i nesvesnosti opšte bezbednosti u saobraćaju.Ljudi bukalno ili skreću bez žmigavca, daju žmigavac sekundu ili dve pre skretanja (što ga obesmisli), a vrhunac je uključivanje sva četiri i zaustavljanje na sred puta.

gradinar

pre 7 godina

Izostanak migavaca je jedna od stvari koja me najviše nervira kod drugih vozača. Čuo sam jedan komentar: "ma to mi je bilo zanimljivo dok sam učio vožnju, sad nije - pa nisam više početnik"
Primer kad neko uspori i jednostavno stane bez migavca je klasika... A onda iznenada krene, opet bez miganja... taman kad krenem da ga obiđem.
A nedavanje migavca kad izlaze iz kružnog toka je izgleda viša matematika za 90% naših vozača. Neki daju migavac kad ulaze, što je smešno, a kad izlaze - ništa... Na Topčiderskoj zvezdi čekam da on prođe a ja uđem, kad ono... on samo skrene pored mene... a ja čekao ko budala! Da poludiš...
Da li takvi vozači očekuju da im neko može telepatski čitati misli?
A najopasniji su oni koji voze slalom kroz gužvu, a bez miganja....

hiavata

pre 7 godina

Ja sam se pitao dugo zasto ljudi u Beogradu vecinski ne koristim migavac dok nisam cuo odgovor jednog poznanika: "sto da ukljucim migavac kad ce onda ovaj drugi znati gde hocu da se prestrojim pa ce sa me isece/blokira". Jeste primetili mozda da kada vozite bulevarom i hocete da se prestrojite recimo u levu traku da bi za 500m skrenuli levo, obavezno se nadje neko u toj levoj traci da cim vidi da imate nameru da se prestrojite, da gas da vas onemoguci? E, to je redovna pojava, meni kompletno nejasna, mada i pored toga uvek dajem migavac pa i na parkingu. Kad se uparkiravam i isparkiravam, najcesce upalim sva cetiri.

NekiSUV

pre 7 godina

Šta li kažu za klinca od 21 godinu kad ga vide u SUV-u kako poštuje propise? Mene stvarno nervira kad pišu tatin/mamin sin. Složićete se da je glupo generalizovati. Šta da se radi, taj auto mi je na raspolaganju a da se ja pitam, ni Jugo mi ne bi smetao. Nije moj auto naravno. Razumem ipak, cece(namerno malo slovo) i ostali postavljaju standarde pa su automatski svi klinci u dobrim kolima bahati. Iznervirao me je taj deo članka da budem iskren i zato pišem ovo.
Inače me nerviraju i oni što rade polukružno u traci za pravo. Najgora stvar po mom mišljenju je davanje migavca tik pred raskrsnicu.

Goran

pre 7 godina

Tu su jasne stvari, za volanom je:
1. mangup kome je ispod casti da daje migavac jer mu to ugrožava ego ili
2. neiskusan i pogubljen vozac ili
3. neko kome je navika davanja migavca isparila totalno iz mozga, obicno su to vanredno glupi ljudi koji gledajuci i druge kako daju migavac i imajuci korist od toga, uopste ne pomisle da i oni treba tako nesto da rade zbog drugih, niti se sete da je to neko pravilo u saobracaju

danda

pre 7 godina

To je stvar nekulture, bahatosti i mentaliteta društva u kojem živimo. Od kada vozim, a to je već skoro 20 god. pravovremeno ukljucujem zmigavac. Npr. često mi se desava na autoputu, ponajviše na Gazeli kada želim da se ukljucim ili prestrojim da kolege vozači automatski ubrzaju kada vide moju nameru prestrojavanja. Eto meni je ta vrsta bezobrazluka nepojmljiva. Takva smo nacija i ljudi, ali niko da nas otrezni više.

Las

pre 7 godina

Rekoše već uglavnom ljudi: loše kućno vaspitanje(da, ono još dok ste dete), egoizam, bahatost i samozivost!
Mene nervira što se mnogo nerviram zbog takvih ljudi kojih je ubedljiva većina, makar u Bgdu i uopšte u Srbiji.

poznavalac

pre 7 godina

stvar za psihijatriju. živim u Beču i jedini koji ne koriste pokazivač pravca su Turci i "naši". u Srbiji dobijem krizu gledajući kako manekeni i Kreteni voze.

dunster

pre 7 godina

Imao ja saobraćajku pre 10-tak godina. Tip usporio, ja idem iza njega, dam levi migavac i krenem da pretičem. Kad mangup istovremeno da levi migavac i skrene levo, i ja pravo u njega.
Zanimljivo, sudija je presudio njegovu krivicu, jer nije na vreme označio manevar.
Inače sam korektan vozač, i migavce redovno koristim.

Kiss

pre 7 godina

Ako imate priliku da kasnije pogledate lice toga sto nije dao zmigavac, najverovatnije cete biti u pravu jer ste pretpostavili da je u pitanju bahata, primitivna, cesto agresivna osoba, to se sve jako dobro vidi i na licu.

Ljuba

pre 7 godina

Odličan tekst. Uglavnom su opisane sve situacije. Najviše me nervira kad čekam nekoga da skrenem levo, a on skrene desno i napravi me majmunom ili kad ljudi ne daju migavac u kružnom toku. Uveren sam da velika većina to (ne)radi iz neznanja,a ima i bahatih...

Kiki

pre 7 godina

Prodavci automobila bi mogli da uveku pokazivace pravca (zmigavce) u ekstra zutoj boji, kao dodatnu opremu za nekih 500-5000 eura, zavisi od osnovne cene automobila. Tek tada bi se bahati vozaci poznatih marki automobila hvalili da imaju pokazivace pravca i koristili bi ih u svakoj prilici, samo da se pokazu da su to platili.


Da dam jos par tema:

- maglenke po danu (cuo sam da auto dobije 20 konja kada su ukljucene maglenke)
- diy ksenoni made in prc (vidi kako svetli, kao las vegas)
- bahatost biciklista (voznja bez osvetljenja, prolasci na crveno)

laki

pre 7 godina

a sta je sa bajama koji voze po sredisnjoj liniji,pa naginju jos na suprotnu traku.Nigde to u svetu nisam video,samo u srbiji...Retko frustriran i bolestan narod

Marx

pre 7 godina

Mislim da je najveći problem srpskog saobraćaja taj što većina vozača napamet vozi, sami procenjujemo koja je ulica veća, važnija, ko logično ima prednost, koje je logično ograničenje i ne gledajući signalizaciju.
(komentator, 14. avgust 2016 11:22)

Često kao suvozač pitam vozača za pojašnjenje nekog poreza i dobijem odgovor: "Logično je!" Kao što reče ovaj čovek.

Eno dole objašnjavaju šta je logično u kružnom toku. Trebalo bi da odu do Italije, tamo su svaku raskrsnicu pretvorili u kružni tok ili ako nisu uradiće to. Bilo bi zabavno.

Što se tiče migavaca, jedna reč, taksisti.

Dovla

pre 7 godina

Zato sto nasa nesposobna policija nije sposobna da stane na sve strane kruznog toka i namlati drzavi pare...Ujedno i edukuje vozace o upotrebi zmigavca...Znate, ,,ono" kada cekate da se ukljucite u kruzni tok,cekate vozilo sa leve strane da prodje, a ono sano nastavi pravo i napusti kruzni....

noname

pre 7 godina

Poludim kada iz sporedne ulice čekam nekoga koji mi dolazi sa leve strane misleći da ide pravo, a on bez žmigavca skrene u moju ulicu. Pravi budalu od mene.
Naša policija je zaboravila da kažnjava skretanje bez davanja žmigavaca.

MrsiMudoje

pre 7 godina

Elem - vozim duplom trakom DESNOM i treba da skrenem desno ! Blagovremeno ( oko 100 m. ) ranije dam zmigavac jer u gradu vozim 50 km na cas! Pri skretanju salva sirena i mlacenje rukom da Nisam normalan ?! Zao mi je sto ne mogu u auto da instaliram Getling !!

milos

pre 7 godina

Ja bih da dodam jos nesto na ovo. Npr. u situaciji sam dajem migavac i ima jaku puno mesta da se prestrojim u drugu traku. Onaj iza mene u toj traci je uocio moju nameru i zatim daje gas i namerno popuni prostor da ne mogu da se lepo i kulturno prestojim. To su izgleda neki ``hejteri migavca``, ne umem da objsanim neka patologija sta li je....

xyz

pre 7 godina

U Loznici nisi riba ako gledas levo-desno kada prelazis ulicu i nisi baja ako dajes migavac.
Sve to kada se zacini taksistima koji bi trebali da budu olicenje bezbedne i voznje po propisima a koji se ponasaju kao da nisu polagali vozacki ispit i za tim istim volanom lece licne komplekse dobije se idilicna slika haosa. Jos uz to kada se dodaju vozaci ljutih automobila koji reze (reze vozaci, ne automobili)... cudo jedno.
Interesantna je pojava i na mostu na Sepku. Cela Loznica sipa gorivo u Bosni jer je mnogo jeftinije pa su guzve velike a po pravilu samo oni sa ljutim automobilima ulecu preko reda dok ostali cekaju, a meni jos interesantnije je to sto te ljude da izvadis iz kola i das im loptu da je samo sutnu pitanje je da li bi umeli ali zato takvi kljakavi vitlaju za volanom kao blesavi.