Ponedeljak, 08.02.2016.

09:22

Top 20: Najtraženiji automobili u Evropi 2015.

Izvor: B92

Top 20: Najtraženiji automobili u Evropi 2015. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Bećar

pre 8 godina

Toyota Corolla je najprodavanija na svetu u 2015-oj.
Sta cemo sad?!
Prepucavanja su vam glupa...
Naravno da novcanik ima vaznu ulogu, i to ne moze da se ignorise. A ako to nije u pitanju, e onda je lako.

Nećete da me prevarite

pre 8 godina

Lažete. Golf se prodaje samo u Bosni i Srbiji. U Evropi se najbolje prodaju Mazda, Kia, Hjudai, Honda i francuska vozila.

rosonero

pre 8 godina

Ja vam pričam kakvih likova ima po net-u, i niko ne veruje...

Kad je prijatelju Volvo bio visoko serijski brend? Kad je imao model od cca 10 do 15k? Po toj logici ne sme se tek hvaliti Lambo, Bently, Aston... Nikad Volvo nije bio za široke mase.
(Singularitet, 08. februar 2016 18:39)

u pravu si prijatelju , svakakvih ima , pa i onih koji stavljaju volvo pored lamba , bentlija i astona ! i ako smem da pitam , ako volvo nije za široke narodne mase ko jeste za te mase ?

Čisto da se zna

pre 8 godina

@ Over And Out

"Banatski Rizling" je jeftiniji i lakše ga je naći od konkurencije iz uvoza što, kao što verovatno znaš, nije slučaj sa evropskim automobilima u odnosu na japanske.

Replay

pre 8 godina

@Kole
Pratio sam neka trzista, posebno Nemacko, A3 se nenormalno dobro prodaje sa obzirom na jaku cenu. Stvarno je lep a i brz. :D Mada ja bih samo A4. :)

Samo neka lupaju minuse hejteri, sigurno placete kad vidite listu. hahahah

zzlzz

pre 8 godina

Evo i liste najprodavanijih automobila u Nemačkoj u 2015. godini. 1.VW Golf 270952, 2. Pasat 97586, 3.Polo 69867, 4. C klasa 67549, 5. Tiguan 58978, 6.Oktavia 57907, 7.A3 57858, 8.Astra 56079, 9. Korsa 52741, 10.A4 52493. Dalje se od 11 do 30 mesta nalaze sve sami Nemaci. "Uljezi" su jedino Fiat 500, Nisan Qashkai, Fokus i Fiesta. Zanimljive su dve stvari. Najpre fantastican lokal patriotizam Nemaca. I drugo, lista prodaje automobila u EU bez Nemacke bila bi: 1.Reno Klio, 2. Ford Fiesta, 3. VW Golf, 4. VW Polo, 5. Opel Korsa, 6. Nisan Qashkai, 7. Pežo 208, 8. Ford Fokus...

Singularitet

pre 8 godina

Nigde hvaljeni Volvo a ?
(ko kupuje taj krs ?, 08. februar 2016 11:18)

Ja vam pričam kakvih likova ima po net-u, i niko ne veruje...

Kad je prijatelju Volvo bio visoko serijski brend? Kad je imao model od cca 10 do 15k? Po toj logici ne sme se tek hvaliti Lambo, Bently, Aston... Nikad Volvo nije bio za široke mase.

hiavata

pre 8 godina

Prvih 10 mesta dva forda. Da cuju nase eksperte kako je to kompletno smece od automobila nikad ih ne bi kupovali. Svi bi se odma odlucili za mercedes E klase, audi a4 i tako to.

perra

pre 8 godina

Trebalo bi videti koliko cega je prodato firmama kao flotna prodaja,pa ih oduzeti iz tabele.Mislim da bi tu na gubitku najvise bili nemacki i francuski proizvodjaci jer njihove firme i javna preduzeca uzimaju nacionalne brendove.

Ja to tako

pre 8 godina

Evropljani se ne razbacuju kao neki, kupuju uglavnom automobile sa motorima male zapremine i najcesce su to relativno mali automobili, kao sto se i vidi sa liste. Sa jedne strane je mozda takvo i vreme, kriza i slicno. Sa druge, nekome ko zivi u vecem evropskom gradu i ne treba neki veliki automobil. Sta ce mu? Treba mu mali gradski automobil koji je okretan, moze lako da se parkira, malo trosi... Osim toga, malo i zagadjuje, pa ima i olaksica. Novi mali benzinski motori su i dosta zivahni i sasvim su dovoljni za sve. Sto se tice letovanja i slicno... Realno, sto bi neko putovao svojim autom pola Evrope kad moze avionom za koji ima para? Em se ne mucis da predjes hiljade kilometara, em ne mislis o tome gde ces sa autom na moru, ne mislis o guzvama, o cukanjima i ostalo. Milina! Kad se sve sabere, kupis nekog Clia, Golfa, Fiestu i uzivas u novom autu. Lepo te sluzi 4-5 godina, prodas ga pre prvih problema i opet uzmes novi za relativno malo para.

Viktor

pre 8 godina

U ovakvim listama bi bilo korisno da se razdvoji tzv. "flotna prodaja" firmama i rent-a-car agencijama, od prodaje fizickim licima. Mislim da se lako mogu naci takve liste. Samo tako je moguce doci do "najpopularnijih" modela, jer je prodaja firmama vrlo cesto pod uticajem drugih faktora.

Eodor

pre 8 godina

Ovo je lista najprodavanijih modela u Evropi! Evropa je trece trziste u svetu,po broju automobila koji su prodani! Koliko vidim,ovde vecina racuna samo sta se u Evropi prodalo i to im je glavno merilo! U Americi,Ford F serije se proda u oko 800.000 primeraka! Jel to onda znaci da je Ford najbolji,podao se u vise primeraka na svom kontinentu,nego Golf na svom!? U Americi se prosle godine prodalo oko 17 miliona vozila,a u Evropi oko 14 miliona! Stvarno ne znam zasto je ljudima glavno i jedino merilo koliko se u Evropi proda,posto ljudi zive i na drugim kontinentima,isto kupuju automobile,cak i vise nego u Evrope,a u nekim slucajevima,platezno su mocniji!?

Kole

pre 8 godina

Zar se A3 ovako mnogo kupuje? Lepa kolica. A cinjenica da su prvi na listi najmanji auti, govori o ekonomskoj situaciji.
Stedljivi EUropljanci.

Hehe

pre 8 godina

@(Mi sa severa, 8. februar 2016 11:51)

Rec je o prodaji po modelu, a ne ukupnoj prodaji brenda. Nasao sam neki podatak da je Sportage prodat u oko 105000 primeraka u Evropi u 2015. Meni licno odgovara da nemaju neku vecu prodaju, jer su onda i cene nize (narocito je hyundai do skoro imao bas nize cene), a pruzaju puno. Naslusao sam se raznih prica o kvalitetu evropskih auta, a vecina je palo u vodu kad sam ih isprobavao i konsultovao prijatelje majstore.

Treba napomenuti da Nemci sad jos vise kupuju VW zbog skandala, jednom recju patriotizam. Pitam se da li su tako usli i u 30 i neke proslog veka.

Unija se nakašlje, Srbija ima upalu pluća

pre 8 godina

Mene mnogo više brine drugi na ovoj listi.Ford Fiesta u vrhu u bogatoj Uniji? Ako oni mogu da kupe samo ove igračke kraće od četiri metra, čemu mi da se nadamo? A golf me ne iznenađuje uopšte, zbog parole kupujmo domaće, Nemci su tu gde jesu, a u Kragujevcu je šrafciger industrija.

dottore

pre 8 godina

@(Doktor, 8. februar 2016 11:56)

Zapremina motora je stavka kod registracije (namet za upoterbu puteva) u većini EU država. Zato i jesu popularni mali motori jer za 1.0 platiš upotrebu puteva recimo 50 eur a za 2.0 već ide 200 eur.

Igor

pre 8 godina

@ Mi sa severa -
ne znam sta ti nije jasno ovde?

Clanak koji ti navodis se odnosi na prodaju SVIH KIA vozila ukupno, tj svi modeli zbirno: "Za prvih devet meseci plasirano je 295.140 vozila". Za 2015. VW je prodao SAMO GOLFA 533.584 komada.
Cak i pise dole u clanku: "Kompaktni SUV Sportage - Kijin najprodavaniji model u Evropi, prodat ukupno 81.310 u prvih devet meseci 2015. godine."

Kako ocekujes da se KIA pojavi na ovoj listi, kad poslednji ima duplo vise od najprodavajine KIA-a???
20. Škoda Fabia 161.294
Jedino ako bas u zadnjih 3 meseca 2015 nisu prodali vise nego za prvih 9 meseci, pa da preskoce ovaj prag od 161.294 vozila.

FYI: Volkswagen je prodao UKUPNO 1,727,094 svih modela u 2015, da uporedis sa KIA-om i njenih skromnih 384,790 (za celu 2015).

NikolaBGD

pre 8 godina

@nenad
Niko ne proizvodi ništa što treba da parira golfu. Parira se možda Pasatu ili BMW-u,Mercedesu a Golf ja auto za one koji ne žele veći ili nemaju za veći.Samo u Srbiji je golf statusni simbol ali dobro kamo sreće da se bar novi kupuju nego je ovde polovan golf statusni simbol. Ni većih poznavalaca ni gorih kola na ulicama.Nikada neću shvatiti navijačka prepucavanja vlasnika automobila. Ako si kupio auto nisi kupio fabriku šta te briga koliko oni prodaju.

Aleksandar

pre 8 godina

@Mi sa severa. Kia se dobro prodaje u evropi ali u clanku koji si ti sam postavio pise " Kijin najprodavaniji model u Evropi, u trećem kvartalu stigao je do 25.308 novih vlasnika". To znaci da je u kvartalu prodato 25000 najprodavanijeg KIA automobila a to znaci za godinu dana oko 100000. Na dnu ovo liste je Fabija sa 160000 tako da KIA ne pripada ovde. Cini se da ovi korejanci i japanci imaju jako veliku propagandu ovde. Oni jesu napredovali jako i stvarno nemam nista protiv njih ali Golf je pored mazde 3 koliko god ga pljuvali stvarno najbolji auto u klasi. Na clanak o akciji u Fordu neko namerno siri neistine o servisu na 10000 (iako je realno 20000) kao i cenama konkurencije koja nije realna. Fijesta je godinama unazad drugi najprodavaniji auto evrope i daleko ispred po prodaji od bilo koje KIE.

Pyrex

pre 8 godina

@over and out: Bedno poređenje. Banatski rizling se kupuje zbog pristupačnosti, a japanskih vozila ima iste cene i kategorije kao i nemačkih, francuskih...itd. Nisi ni malo razmislio pre nego što si napisao?

Doktor

pre 8 godina

Ono sto se ne vidi tabeli, a sto je cinjenica: kupuju se ili mali turbo benzinci (1.0 - 1.4) za manja kola, do velicine Golfa, ili srednji turbo-dizel za limuzine i terence. To je zato sto se porez/registracija placa ili na kubikazu ili na CO2, gde svakako mali turbo motori imaju prednost. Kod vecih automobila, balans potrosnje i registracije je presudan, tako da neki 2.0 common-rail turbo-dizel bude najoptimalniji.
(Igor, 8. februar 2016 10:45)

Za porez u većini evropskih zemalja nema uticaja zapremina motora već njegova snaga. Tj naplaćuje se po kw stim da noviji motori koji manje zagađuju imaju olakšice

i dzastin biber proda najvise albuma

pre 8 godina

Slazem se sa vama koji tvrdite da evropljani pojma nemaju. Takodje, izmedju najprodavaniji i najbolji je razlika nebo i zemlja. Odnosno, obicno je obrnuto proporcionalna.

Mi sa severa

pre 8 godina

Vidim nigde korejanaca (samo primer ovo uzimam sa korejancima) a oni u poslednjih par godina obaraju dosta rekorda po prodaji ...
Evo podatak koji kaze da ovo istrazivanje i ovi rezultati uopste nisu tacni , tj. jedni od ovih podataka mora da je lazan.

http://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2015&mm=10&nav_id=1053363

Na ovom linku pise (objavio B92) da je u EVROPI KIA prodala za prvih devet meseci 2015. godine 295.140 vozila a ona na ovom spisku uopste nije ni prikazana , dok bi sa ovim podatkom bila verovatno medju prvih 4-5 po prodaji . Isto tako nema ni Hyundai vozila a cinjenica da se i on jako dobro prodaje u EVROPI ...!?
Ovakva istrazivanja ipak nisu bas nesto merodavna kada se na ocigled laze u njima ...

Toliko o ovome verodostojnom clanku.

P.S.

Od pomenutog broja za WV koliko je prodato samo u Nemackoj ? E to bi voleo videti (verovatno jedno 60% ili cak i vise od ukupnog broja , tu su naravno i Austrija i delom Svajcarska kod kojih isto vazi dosta "patriotizma" u pogledu kupovine novog automobila).

Hvala na objavi komentara...

gojko

pre 8 godina

Ma šta znaju vozači u Evropi, pojma oni nemaju.Sad će da se jave srpski stručnjaci ponosni vlasnici fiat stila,alfe 147,pežoa itd.....pa da napljuju golfa,pola i pasata

nenad 12

pre 8 godina

Šta je sad ovo? Gde su Japanci? Pre neki dan navodni evropski hvalospevi o japanskim autima, sad tek na sedmom mestu?
(Pyrex, 08. februar 2016 10:07)

Gde su japanci???Pa tamo gde su oduvek i bili - broj 1 GOLF zatim 5-6 mesta evropskih proizvođača koji bezuspešno pokušavaju da proizvedu nešto što će parirati Golfu pa tek onda dolaze Japanci.

Replay

pre 8 godina

Hahah mogu da zamislim face sto hejtuju Golfa. Pa nisam fan ali treba pricati realno. Ja sam skoro pricao o ovome a dobih minuse. :) Golf najprodavaniji u klasi i od manje klase koja je jos jeftinija.
Najveci uspeh na listi se zna, premijum brend, Audi A3 i C klasa sa onim cenama a pazite brojke.

Igor

pre 8 godina

Bas je tako kako i stoji na ovoj listi. Nekoliko cinjenica (ovo se odnosi na nove automobile u celoj Evropi, a ne na srpsko vidjenje stvari sa kolima 20+ godina starim)

- U Evropi se najvise prodaju mala kola.
- Najvise se kupuju Evropski automobili, a neuporedivo manje Azijski, i jos manje Americki.
- Kad izadje novi model, on napravi dvocifren rast prodaje tog modela u toj godini (Qashqai, Mercedes C, Passat)

Ono sto se ne vidi tabeli, a sto je cinjenica: kupuju se ili mali turbo benzinci (1.0 - 1.4) za manja kola, do velicine Golfa, ili srednji turbo-dizel za limuzine i terence. To je zato sto se porez/registracija placa ili na kubikazu ili na CO2, gde svakako mali turbo motori imaju prednost. Kod vecih automobila, balans potrosnje i registracije je presudan, tako da neki 2.0 common-rail turbo-dizel bude najoptimalniji.

Nebojsa

pre 8 godina

Bas mi je drago za prvih 5 automobila. Ni ovi posle nisu losi. Razlika izmedju clia i poloa je smesna, kao i izmedju fieste i clia zato sto je clio noviji model i od fieste i od poloa. Novi passat je odlican, to se vidi po prodaji. Gde su sad ovi koji kazu da se golf vozi samo u Srbiji i BiH? U Svajcarskoj je golf najprodavaniji auto 39 godina, a kao brend postoji 40 godina. U Engleskoj svaki treci auto je ford, a ni vauxhall ne zaostaje. Pametan izbor evropskih potrosaca.

poslao ja

pre 8 godina

Golf bio i ostao najbolji. Već vidim komentare onih koji ga patološki mrze jer grožđe je naravno kiselo pa za manje para kupe drugu marku zatim svoje komplekse leče pljujući golfa i kako je on popularan samo u Srbiji i BiH..... Naravno ovo su podaci iz EU i kao što kažu kao i svih godina do sada na prvom mestu Golf.

Over And Out

pre 8 godina

"Šta je sad ovo? Gde su Japanci? Pre neki dan navodni evropski hvalospevi o japanskim autima, sad tek na sedmom mestu?"
Pyrex, 8. februar 2016 10:07

Prijatelju, i "Banatski rizling" je u Srbiji najprodavanije belo vino, ali svi znamo da nije najbolje.

Over And Out

pre 8 godina

"Šta je sad ovo? Gde su Japanci? Pre neki dan navodni evropski hvalospevi o japanskim autima, sad tek na sedmom mestu?"
Pyrex, 8. februar 2016 10:07

Prijatelju, i "Banatski rizling" je u Srbiji najprodavanije belo vino, ali svi znamo da nije najbolje.

NikolaBGD

pre 8 godina

@nenad
Niko ne proizvodi ništa što treba da parira golfu. Parira se možda Pasatu ili BMW-u,Mercedesu a Golf ja auto za one koji ne žele veći ili nemaju za veći.Samo u Srbiji je golf statusni simbol ali dobro kamo sreće da se bar novi kupuju nego je ovde polovan golf statusni simbol. Ni većih poznavalaca ni gorih kola na ulicama.Nikada neću shvatiti navijačka prepucavanja vlasnika automobila. Ako si kupio auto nisi kupio fabriku šta te briga koliko oni prodaju.

Unija se nakašlje, Srbija ima upalu pluća

pre 8 godina

Mene mnogo više brine drugi na ovoj listi.Ford Fiesta u vrhu u bogatoj Uniji? Ako oni mogu da kupe samo ove igračke kraće od četiri metra, čemu mi da se nadamo? A golf me ne iznenađuje uopšte, zbog parole kupujmo domaće, Nemci su tu gde jesu, a u Kragujevcu je šrafciger industrija.

i dzastin biber proda najvise albuma

pre 8 godina

Slazem se sa vama koji tvrdite da evropljani pojma nemaju. Takodje, izmedju najprodavaniji i najbolji je razlika nebo i zemlja. Odnosno, obicno je obrnuto proporcionalna.

gojko

pre 8 godina

Ma šta znaju vozači u Evropi, pojma oni nemaju.Sad će da se jave srpski stručnjaci ponosni vlasnici fiat stila,alfe 147,pežoa itd.....pa da napljuju golfa,pola i pasata

Hehe

pre 8 godina

@(Mi sa severa, 8. februar 2016 11:51)

Rec je o prodaji po modelu, a ne ukupnoj prodaji brenda. Nasao sam neki podatak da je Sportage prodat u oko 105000 primeraka u Evropi u 2015. Meni licno odgovara da nemaju neku vecu prodaju, jer su onda i cene nize (narocito je hyundai do skoro imao bas nize cene), a pruzaju puno. Naslusao sam se raznih prica o kvalitetu evropskih auta, a vecina je palo u vodu kad sam ih isprobavao i konsultovao prijatelje majstore.

Treba napomenuti da Nemci sad jos vise kupuju VW zbog skandala, jednom recju patriotizam. Pitam se da li su tako usli i u 30 i neke proslog veka.

Mi sa severa

pre 8 godina

Vidim nigde korejanaca (samo primer ovo uzimam sa korejancima) a oni u poslednjih par godina obaraju dosta rekorda po prodaji ...
Evo podatak koji kaze da ovo istrazivanje i ovi rezultati uopste nisu tacni , tj. jedni od ovih podataka mora da je lazan.

http://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2015&mm=10&nav_id=1053363

Na ovom linku pise (objavio B92) da je u EVROPI KIA prodala za prvih devet meseci 2015. godine 295.140 vozila a ona na ovom spisku uopste nije ni prikazana , dok bi sa ovim podatkom bila verovatno medju prvih 4-5 po prodaji . Isto tako nema ni Hyundai vozila a cinjenica da se i on jako dobro prodaje u EVROPI ...!?
Ovakva istrazivanja ipak nisu bas nesto merodavna kada se na ocigled laze u njima ...

Toliko o ovome verodostojnom clanku.

P.S.

Od pomenutog broja za WV koliko je prodato samo u Nemackoj ? E to bi voleo videti (verovatno jedno 60% ili cak i vise od ukupnog broja , tu su naravno i Austrija i delom Svajcarska kod kojih isto vazi dosta "patriotizma" u pogledu kupovine novog automobila).

Hvala na objavi komentara...

Igor

pre 8 godina

Bas je tako kako i stoji na ovoj listi. Nekoliko cinjenica (ovo se odnosi na nove automobile u celoj Evropi, a ne na srpsko vidjenje stvari sa kolima 20+ godina starim)

- U Evropi se najvise prodaju mala kola.
- Najvise se kupuju Evropski automobili, a neuporedivo manje Azijski, i jos manje Americki.
- Kad izadje novi model, on napravi dvocifren rast prodaje tog modela u toj godini (Qashqai, Mercedes C, Passat)

Ono sto se ne vidi tabeli, a sto je cinjenica: kupuju se ili mali turbo benzinci (1.0 - 1.4) za manja kola, do velicine Golfa, ili srednji turbo-dizel za limuzine i terence. To je zato sto se porez/registracija placa ili na kubikazu ili na CO2, gde svakako mali turbo motori imaju prednost. Kod vecih automobila, balans potrosnje i registracije je presudan, tako da neki 2.0 common-rail turbo-dizel bude najoptimalniji.

Igor

pre 8 godina

@ Mi sa severa -
ne znam sta ti nije jasno ovde?

Clanak koji ti navodis se odnosi na prodaju SVIH KIA vozila ukupno, tj svi modeli zbirno: "Za prvih devet meseci plasirano je 295.140 vozila". Za 2015. VW je prodao SAMO GOLFA 533.584 komada.
Cak i pise dole u clanku: "Kompaktni SUV Sportage - Kijin najprodavaniji model u Evropi, prodat ukupno 81.310 u prvih devet meseci 2015. godine."

Kako ocekujes da se KIA pojavi na ovoj listi, kad poslednji ima duplo vise od najprodavajine KIA-a???
20. Škoda Fabia 161.294
Jedino ako bas u zadnjih 3 meseca 2015 nisu prodali vise nego za prvih 9 meseci, pa da preskoce ovaj prag od 161.294 vozila.

FYI: Volkswagen je prodao UKUPNO 1,727,094 svih modela u 2015, da uporedis sa KIA-om i njenih skromnih 384,790 (za celu 2015).

Kole

pre 8 godina

Zar se A3 ovako mnogo kupuje? Lepa kolica. A cinjenica da su prvi na listi najmanji auti, govori o ekonomskoj situaciji.
Stedljivi EUropljanci.

poslao ja

pre 8 godina

Golf bio i ostao najbolji. Već vidim komentare onih koji ga patološki mrze jer grožđe je naravno kiselo pa za manje para kupe drugu marku zatim svoje komplekse leče pljujući golfa i kako je on popularan samo u Srbiji i BiH..... Naravno ovo su podaci iz EU i kao što kažu kao i svih godina do sada na prvom mestu Golf.

Nebojsa

pre 8 godina

Bas mi je drago za prvih 5 automobila. Ni ovi posle nisu losi. Razlika izmedju clia i poloa je smesna, kao i izmedju fieste i clia zato sto je clio noviji model i od fieste i od poloa. Novi passat je odlican, to se vidi po prodaji. Gde su sad ovi koji kazu da se golf vozi samo u Srbiji i BiH? U Svajcarskoj je golf najprodavaniji auto 39 godina, a kao brend postoji 40 godina. U Engleskoj svaki treci auto je ford, a ni vauxhall ne zaostaje. Pametan izbor evropskih potrosaca.

Aleksandar

pre 8 godina

@Mi sa severa. Kia se dobro prodaje u evropi ali u clanku koji si ti sam postavio pise " Kijin najprodavaniji model u Evropi, u trećem kvartalu stigao je do 25.308 novih vlasnika". To znaci da je u kvartalu prodato 25000 najprodavanijeg KIA automobila a to znaci za godinu dana oko 100000. Na dnu ovo liste je Fabija sa 160000 tako da KIA ne pripada ovde. Cini se da ovi korejanci i japanci imaju jako veliku propagandu ovde. Oni jesu napredovali jako i stvarno nemam nista protiv njih ali Golf je pored mazde 3 koliko god ga pljuvali stvarno najbolji auto u klasi. Na clanak o akciji u Fordu neko namerno siri neistine o servisu na 10000 (iako je realno 20000) kao i cenama konkurencije koja nije realna. Fijesta je godinama unazad drugi najprodavaniji auto evrope i daleko ispred po prodaji od bilo koje KIE.

Ja to tako

pre 8 godina

Evropljani se ne razbacuju kao neki, kupuju uglavnom automobile sa motorima male zapremine i najcesce su to relativno mali automobili, kao sto se i vidi sa liste. Sa jedne strane je mozda takvo i vreme, kriza i slicno. Sa druge, nekome ko zivi u vecem evropskom gradu i ne treba neki veliki automobil. Sta ce mu? Treba mu mali gradski automobil koji je okretan, moze lako da se parkira, malo trosi... Osim toga, malo i zagadjuje, pa ima i olaksica. Novi mali benzinski motori su i dosta zivahni i sasvim su dovoljni za sve. Sto se tice letovanja i slicno... Realno, sto bi neko putovao svojim autom pola Evrope kad moze avionom za koji ima para? Em se ne mucis da predjes hiljade kilometara, em ne mislis o tome gde ces sa autom na moru, ne mislis o guzvama, o cukanjima i ostalo. Milina! Kad se sve sabere, kupis nekog Clia, Golfa, Fiestu i uzivas u novom autu. Lepo te sluzi 4-5 godina, prodas ga pre prvih problema i opet uzmes novi za relativno malo para.

zzlzz

pre 8 godina

Evo i liste najprodavanijih automobila u Nemačkoj u 2015. godini. 1.VW Golf 270952, 2. Pasat 97586, 3.Polo 69867, 4. C klasa 67549, 5. Tiguan 58978, 6.Oktavia 57907, 7.A3 57858, 8.Astra 56079, 9. Korsa 52741, 10.A4 52493. Dalje se od 11 do 30 mesta nalaze sve sami Nemaci. "Uljezi" su jedino Fiat 500, Nisan Qashkai, Fokus i Fiesta. Zanimljive su dve stvari. Najpre fantastican lokal patriotizam Nemaca. I drugo, lista prodaje automobila u EU bez Nemacke bila bi: 1.Reno Klio, 2. Ford Fiesta, 3. VW Golf, 4. VW Polo, 5. Opel Korsa, 6. Nisan Qashkai, 7. Pežo 208, 8. Ford Fokus...

nenad 12

pre 8 godina

Šta je sad ovo? Gde su Japanci? Pre neki dan navodni evropski hvalospevi o japanskim autima, sad tek na sedmom mestu?
(Pyrex, 08. februar 2016 10:07)

Gde su japanci???Pa tamo gde su oduvek i bili - broj 1 GOLF zatim 5-6 mesta evropskih proizvođača koji bezuspešno pokušavaju da proizvedu nešto što će parirati Golfu pa tek onda dolaze Japanci.

Replay

pre 8 godina

Hahah mogu da zamislim face sto hejtuju Golfa. Pa nisam fan ali treba pricati realno. Ja sam skoro pricao o ovome a dobih minuse. :) Golf najprodavaniji u klasi i od manje klase koja je jos jeftinija.
Najveci uspeh na listi se zna, premijum brend, Audi A3 i C klasa sa onim cenama a pazite brojke.

Singularitet

pre 8 godina

Nigde hvaljeni Volvo a ?
(ko kupuje taj krs ?, 08. februar 2016 11:18)

Ja vam pričam kakvih likova ima po net-u, i niko ne veruje...

Kad je prijatelju Volvo bio visoko serijski brend? Kad je imao model od cca 10 do 15k? Po toj logici ne sme se tek hvaliti Lambo, Bently, Aston... Nikad Volvo nije bio za široke mase.

Pyrex

pre 8 godina

@over and out: Bedno poređenje. Banatski rizling se kupuje zbog pristupačnosti, a japanskih vozila ima iste cene i kategorije kao i nemačkih, francuskih...itd. Nisi ni malo razmislio pre nego što si napisao?

Doktor

pre 8 godina

Ono sto se ne vidi tabeli, a sto je cinjenica: kupuju se ili mali turbo benzinci (1.0 - 1.4) za manja kola, do velicine Golfa, ili srednji turbo-dizel za limuzine i terence. To je zato sto se porez/registracija placa ili na kubikazu ili na CO2, gde svakako mali turbo motori imaju prednost. Kod vecih automobila, balans potrosnje i registracije je presudan, tako da neki 2.0 common-rail turbo-dizel bude najoptimalniji.
(Igor, 8. februar 2016 10:45)

Za porez u većini evropskih zemalja nema uticaja zapremina motora već njegova snaga. Tj naplaćuje se po kw stim da noviji motori koji manje zagađuju imaju olakšice

hiavata

pre 8 godina

Prvih 10 mesta dva forda. Da cuju nase eksperte kako je to kompletno smece od automobila nikad ih ne bi kupovali. Svi bi se odma odlucili za mercedes E klase, audi a4 i tako to.

dottore

pre 8 godina

@(Doktor, 8. februar 2016 11:56)

Zapremina motora je stavka kod registracije (namet za upoterbu puteva) u većini EU država. Zato i jesu popularni mali motori jer za 1.0 platiš upotrebu puteva recimo 50 eur a za 2.0 već ide 200 eur.

Replay

pre 8 godina

@Kole
Pratio sam neka trzista, posebno Nemacko, A3 se nenormalno dobro prodaje sa obzirom na jaku cenu. Stvarno je lep a i brz. :D Mada ja bih samo A4. :)

Samo neka lupaju minuse hejteri, sigurno placete kad vidite listu. hahahah

perra

pre 8 godina

Trebalo bi videti koliko cega je prodato firmama kao flotna prodaja,pa ih oduzeti iz tabele.Mislim da bi tu na gubitku najvise bili nemacki i francuski proizvodjaci jer njihove firme i javna preduzeca uzimaju nacionalne brendove.

Nećete da me prevarite

pre 8 godina

Lažete. Golf se prodaje samo u Bosni i Srbiji. U Evropi se najbolje prodaju Mazda, Kia, Hjudai, Honda i francuska vozila.

Eodor

pre 8 godina

Ovo je lista najprodavanijih modela u Evropi! Evropa je trece trziste u svetu,po broju automobila koji su prodani! Koliko vidim,ovde vecina racuna samo sta se u Evropi prodalo i to im je glavno merilo! U Americi,Ford F serije se proda u oko 800.000 primeraka! Jel to onda znaci da je Ford najbolji,podao se u vise primeraka na svom kontinentu,nego Golf na svom!? U Americi se prosle godine prodalo oko 17 miliona vozila,a u Evropi oko 14 miliona! Stvarno ne znam zasto je ljudima glavno i jedino merilo koliko se u Evropi proda,posto ljudi zive i na drugim kontinentima,isto kupuju automobile,cak i vise nego u Evrope,a u nekim slucajevima,platezno su mocniji!?

rosonero

pre 8 godina

Ja vam pričam kakvih likova ima po net-u, i niko ne veruje...

Kad je prijatelju Volvo bio visoko serijski brend? Kad je imao model od cca 10 do 15k? Po toj logici ne sme se tek hvaliti Lambo, Bently, Aston... Nikad Volvo nije bio za široke mase.
(Singularitet, 08. februar 2016 18:39)

u pravu si prijatelju , svakakvih ima , pa i onih koji stavljaju volvo pored lamba , bentlija i astona ! i ako smem da pitam , ako volvo nije za široke narodne mase ko jeste za te mase ?

Viktor

pre 8 godina

U ovakvim listama bi bilo korisno da se razdvoji tzv. "flotna prodaja" firmama i rent-a-car agencijama, od prodaje fizickim licima. Mislim da se lako mogu naci takve liste. Samo tako je moguce doci do "najpopularnijih" modela, jer je prodaja firmama vrlo cesto pod uticajem drugih faktora.

Čisto da se zna

pre 8 godina

@ Over And Out

"Banatski Rizling" je jeftiniji i lakše ga je naći od konkurencije iz uvoza što, kao što verovatno znaš, nije slučaj sa evropskim automobilima u odnosu na japanske.

Bećar

pre 8 godina

Toyota Corolla je najprodavanija na svetu u 2015-oj.
Sta cemo sad?!
Prepucavanja su vam glupa...
Naravno da novcanik ima vaznu ulogu, i to ne moze da se ignorise. A ako to nije u pitanju, e onda je lako.

nenad 12

pre 8 godina

Šta je sad ovo? Gde su Japanci? Pre neki dan navodni evropski hvalospevi o japanskim autima, sad tek na sedmom mestu?
(Pyrex, 08. februar 2016 10:07)

Gde su japanci???Pa tamo gde su oduvek i bili - broj 1 GOLF zatim 5-6 mesta evropskih proizvođača koji bezuspešno pokušavaju da proizvedu nešto što će parirati Golfu pa tek onda dolaze Japanci.

gojko

pre 8 godina

Ma šta znaju vozači u Evropi, pojma oni nemaju.Sad će da se jave srpski stručnjaci ponosni vlasnici fiat stila,alfe 147,pežoa itd.....pa da napljuju golfa,pola i pasata

poslao ja

pre 8 godina

Golf bio i ostao najbolji. Već vidim komentare onih koji ga patološki mrze jer grožđe je naravno kiselo pa za manje para kupe drugu marku zatim svoje komplekse leče pljujući golfa i kako je on popularan samo u Srbiji i BiH..... Naravno ovo su podaci iz EU i kao što kažu kao i svih godina do sada na prvom mestu Golf.

Replay

pre 8 godina

Hahah mogu da zamislim face sto hejtuju Golfa. Pa nisam fan ali treba pricati realno. Ja sam skoro pricao o ovome a dobih minuse. :) Golf najprodavaniji u klasi i od manje klase koja je jos jeftinija.
Najveci uspeh na listi se zna, premijum brend, Audi A3 i C klasa sa onim cenama a pazite brojke.

Pyrex

pre 8 godina

@over and out: Bedno poređenje. Banatski rizling se kupuje zbog pristupačnosti, a japanskih vozila ima iste cene i kategorije kao i nemačkih, francuskih...itd. Nisi ni malo razmislio pre nego što si napisao?

Nebojsa

pre 8 godina

Bas mi je drago za prvih 5 automobila. Ni ovi posle nisu losi. Razlika izmedju clia i poloa je smesna, kao i izmedju fieste i clia zato sto je clio noviji model i od fieste i od poloa. Novi passat je odlican, to se vidi po prodaji. Gde su sad ovi koji kazu da se golf vozi samo u Srbiji i BiH? U Svajcarskoj je golf najprodavaniji auto 39 godina, a kao brend postoji 40 godina. U Engleskoj svaki treci auto je ford, a ni vauxhall ne zaostaje. Pametan izbor evropskih potrosaca.

Mi sa severa

pre 8 godina

Vidim nigde korejanaca (samo primer ovo uzimam sa korejancima) a oni u poslednjih par godina obaraju dosta rekorda po prodaji ...
Evo podatak koji kaze da ovo istrazivanje i ovi rezultati uopste nisu tacni , tj. jedni od ovih podataka mora da je lazan.

http://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2015&mm=10&nav_id=1053363

Na ovom linku pise (objavio B92) da je u EVROPI KIA prodala za prvih devet meseci 2015. godine 295.140 vozila a ona na ovom spisku uopste nije ni prikazana , dok bi sa ovim podatkom bila verovatno medju prvih 4-5 po prodaji . Isto tako nema ni Hyundai vozila a cinjenica da se i on jako dobro prodaje u EVROPI ...!?
Ovakva istrazivanja ipak nisu bas nesto merodavna kada se na ocigled laze u njima ...

Toliko o ovome verodostojnom clanku.

P.S.

Od pomenutog broja za WV koliko je prodato samo u Nemackoj ? E to bi voleo videti (verovatno jedno 60% ili cak i vise od ukupnog broja , tu su naravno i Austrija i delom Svajcarska kod kojih isto vazi dosta "patriotizma" u pogledu kupovine novog automobila).

Hvala na objavi komentara...

Over And Out

pre 8 godina

"Šta je sad ovo? Gde su Japanci? Pre neki dan navodni evropski hvalospevi o japanskim autima, sad tek na sedmom mestu?"
Pyrex, 8. februar 2016 10:07

Prijatelju, i "Banatski rizling" je u Srbiji najprodavanije belo vino, ali svi znamo da nije najbolje.

Unija se nakašlje, Srbija ima upalu pluća

pre 8 godina

Mene mnogo više brine drugi na ovoj listi.Ford Fiesta u vrhu u bogatoj Uniji? Ako oni mogu da kupe samo ove igračke kraće od četiri metra, čemu mi da se nadamo? A golf me ne iznenađuje uopšte, zbog parole kupujmo domaće, Nemci su tu gde jesu, a u Kragujevcu je šrafciger industrija.

i dzastin biber proda najvise albuma

pre 8 godina

Slazem se sa vama koji tvrdite da evropljani pojma nemaju. Takodje, izmedju najprodavaniji i najbolji je razlika nebo i zemlja. Odnosno, obicno je obrnuto proporcionalna.

Hehe

pre 8 godina

@(Mi sa severa, 8. februar 2016 11:51)

Rec je o prodaji po modelu, a ne ukupnoj prodaji brenda. Nasao sam neki podatak da je Sportage prodat u oko 105000 primeraka u Evropi u 2015. Meni licno odgovara da nemaju neku vecu prodaju, jer su onda i cene nize (narocito je hyundai do skoro imao bas nize cene), a pruzaju puno. Naslusao sam se raznih prica o kvalitetu evropskih auta, a vecina je palo u vodu kad sam ih isprobavao i konsultovao prijatelje majstore.

Treba napomenuti da Nemci sad jos vise kupuju VW zbog skandala, jednom recju patriotizam. Pitam se da li su tako usli i u 30 i neke proslog veka.

NikolaBGD

pre 8 godina

@nenad
Niko ne proizvodi ništa što treba da parira golfu. Parira se možda Pasatu ili BMW-u,Mercedesu a Golf ja auto za one koji ne žele veći ili nemaju za veći.Samo u Srbiji je golf statusni simbol ali dobro kamo sreće da se bar novi kupuju nego je ovde polovan golf statusni simbol. Ni većih poznavalaca ni gorih kola na ulicama.Nikada neću shvatiti navijačka prepucavanja vlasnika automobila. Ako si kupio auto nisi kupio fabriku šta te briga koliko oni prodaju.

Replay

pre 8 godina

@Kole
Pratio sam neka trzista, posebno Nemacko, A3 se nenormalno dobro prodaje sa obzirom na jaku cenu. Stvarno je lep a i brz. :D Mada ja bih samo A4. :)

Samo neka lupaju minuse hejteri, sigurno placete kad vidite listu. hahahah

Aleksandar

pre 8 godina

@Mi sa severa. Kia se dobro prodaje u evropi ali u clanku koji si ti sam postavio pise " Kijin najprodavaniji model u Evropi, u trećem kvartalu stigao je do 25.308 novih vlasnika". To znaci da je u kvartalu prodato 25000 najprodavanijeg KIA automobila a to znaci za godinu dana oko 100000. Na dnu ovo liste je Fabija sa 160000 tako da KIA ne pripada ovde. Cini se da ovi korejanci i japanci imaju jako veliku propagandu ovde. Oni jesu napredovali jako i stvarno nemam nista protiv njih ali Golf je pored mazde 3 koliko god ga pljuvali stvarno najbolji auto u klasi. Na clanak o akciji u Fordu neko namerno siri neistine o servisu na 10000 (iako je realno 20000) kao i cenama konkurencije koja nije realna. Fijesta je godinama unazad drugi najprodavaniji auto evrope i daleko ispred po prodaji od bilo koje KIE.

Kole

pre 8 godina

Zar se A3 ovako mnogo kupuje? Lepa kolica. A cinjenica da su prvi na listi najmanji auti, govori o ekonomskoj situaciji.
Stedljivi EUropljanci.

Nećete da me prevarite

pre 8 godina

Lažete. Golf se prodaje samo u Bosni i Srbiji. U Evropi se najbolje prodaju Mazda, Kia, Hjudai, Honda i francuska vozila.

Eodor

pre 8 godina

Ovo je lista najprodavanijih modela u Evropi! Evropa je trece trziste u svetu,po broju automobila koji su prodani! Koliko vidim,ovde vecina racuna samo sta se u Evropi prodalo i to im je glavno merilo! U Americi,Ford F serije se proda u oko 800.000 primeraka! Jel to onda znaci da je Ford najbolji,podao se u vise primeraka na svom kontinentu,nego Golf na svom!? U Americi se prosle godine prodalo oko 17 miliona vozila,a u Evropi oko 14 miliona! Stvarno ne znam zasto je ljudima glavno i jedino merilo koliko se u Evropi proda,posto ljudi zive i na drugim kontinentima,isto kupuju automobile,cak i vise nego u Evrope,a u nekim slucajevima,platezno su mocniji!?

rosonero

pre 8 godina

Ja vam pričam kakvih likova ima po net-u, i niko ne veruje...

Kad je prijatelju Volvo bio visoko serijski brend? Kad je imao model od cca 10 do 15k? Po toj logici ne sme se tek hvaliti Lambo, Bently, Aston... Nikad Volvo nije bio za široke mase.
(Singularitet, 08. februar 2016 18:39)

u pravu si prijatelju , svakakvih ima , pa i onih koji stavljaju volvo pored lamba , bentlija i astona ! i ako smem da pitam , ako volvo nije za široke narodne mase ko jeste za te mase ?

Doktor

pre 8 godina

Ono sto se ne vidi tabeli, a sto je cinjenica: kupuju se ili mali turbo benzinci (1.0 - 1.4) za manja kola, do velicine Golfa, ili srednji turbo-dizel za limuzine i terence. To je zato sto se porez/registracija placa ili na kubikazu ili na CO2, gde svakako mali turbo motori imaju prednost. Kod vecih automobila, balans potrosnje i registracije je presudan, tako da neki 2.0 common-rail turbo-dizel bude najoptimalniji.
(Igor, 8. februar 2016 10:45)

Za porez u većini evropskih zemalja nema uticaja zapremina motora već njegova snaga. Tj naplaćuje se po kw stim da noviji motori koji manje zagađuju imaju olakšice

Igor

pre 8 godina

@ Mi sa severa -
ne znam sta ti nije jasno ovde?

Clanak koji ti navodis se odnosi na prodaju SVIH KIA vozila ukupno, tj svi modeli zbirno: "Za prvih devet meseci plasirano je 295.140 vozila". Za 2015. VW je prodao SAMO GOLFA 533.584 komada.
Cak i pise dole u clanku: "Kompaktni SUV Sportage - Kijin najprodavaniji model u Evropi, prodat ukupno 81.310 u prvih devet meseci 2015. godine."

Kako ocekujes da se KIA pojavi na ovoj listi, kad poslednji ima duplo vise od najprodavajine KIA-a???
20. Škoda Fabia 161.294
Jedino ako bas u zadnjih 3 meseca 2015 nisu prodali vise nego za prvih 9 meseci, pa da preskoce ovaj prag od 161.294 vozila.

FYI: Volkswagen je prodao UKUPNO 1,727,094 svih modela u 2015, da uporedis sa KIA-om i njenih skromnih 384,790 (za celu 2015).

Viktor

pre 8 godina

U ovakvim listama bi bilo korisno da se razdvoji tzv. "flotna prodaja" firmama i rent-a-car agencijama, od prodaje fizickim licima. Mislim da se lako mogu naci takve liste. Samo tako je moguce doci do "najpopularnijih" modela, jer je prodaja firmama vrlo cesto pod uticajem drugih faktora.

perra

pre 8 godina

Trebalo bi videti koliko cega je prodato firmama kao flotna prodaja,pa ih oduzeti iz tabele.Mislim da bi tu na gubitku najvise bili nemacki i francuski proizvodjaci jer njihove firme i javna preduzeca uzimaju nacionalne brendove.

Igor

pre 8 godina

Bas je tako kako i stoji na ovoj listi. Nekoliko cinjenica (ovo se odnosi na nove automobile u celoj Evropi, a ne na srpsko vidjenje stvari sa kolima 20+ godina starim)

- U Evropi se najvise prodaju mala kola.
- Najvise se kupuju Evropski automobili, a neuporedivo manje Azijski, i jos manje Americki.
- Kad izadje novi model, on napravi dvocifren rast prodaje tog modela u toj godini (Qashqai, Mercedes C, Passat)

Ono sto se ne vidi tabeli, a sto je cinjenica: kupuju se ili mali turbo benzinci (1.0 - 1.4) za manja kola, do velicine Golfa, ili srednji turbo-dizel za limuzine i terence. To je zato sto se porez/registracija placa ili na kubikazu ili na CO2, gde svakako mali turbo motori imaju prednost. Kod vecih automobila, balans potrosnje i registracije je presudan, tako da neki 2.0 common-rail turbo-dizel bude najoptimalniji.

dottore

pre 8 godina

@(Doktor, 8. februar 2016 11:56)

Zapremina motora je stavka kod registracije (namet za upoterbu puteva) u većini EU država. Zato i jesu popularni mali motori jer za 1.0 platiš upotrebu puteva recimo 50 eur a za 2.0 već ide 200 eur.

Singularitet

pre 8 godina

Nigde hvaljeni Volvo a ?
(ko kupuje taj krs ?, 08. februar 2016 11:18)

Ja vam pričam kakvih likova ima po net-u, i niko ne veruje...

Kad je prijatelju Volvo bio visoko serijski brend? Kad je imao model od cca 10 do 15k? Po toj logici ne sme se tek hvaliti Lambo, Bently, Aston... Nikad Volvo nije bio za široke mase.

hiavata

pre 8 godina

Prvih 10 mesta dva forda. Da cuju nase eksperte kako je to kompletno smece od automobila nikad ih ne bi kupovali. Svi bi se odma odlucili za mercedes E klase, audi a4 i tako to.

zzlzz

pre 8 godina

Evo i liste najprodavanijih automobila u Nemačkoj u 2015. godini. 1.VW Golf 270952, 2. Pasat 97586, 3.Polo 69867, 4. C klasa 67549, 5. Tiguan 58978, 6.Oktavia 57907, 7.A3 57858, 8.Astra 56079, 9. Korsa 52741, 10.A4 52493. Dalje se od 11 do 30 mesta nalaze sve sami Nemaci. "Uljezi" su jedino Fiat 500, Nisan Qashkai, Fokus i Fiesta. Zanimljive su dve stvari. Najpre fantastican lokal patriotizam Nemaca. I drugo, lista prodaje automobila u EU bez Nemacke bila bi: 1.Reno Klio, 2. Ford Fiesta, 3. VW Golf, 4. VW Polo, 5. Opel Korsa, 6. Nisan Qashkai, 7. Pežo 208, 8. Ford Fokus...

Čisto da se zna

pre 8 godina

@ Over And Out

"Banatski Rizling" je jeftiniji i lakše ga je naći od konkurencije iz uvoza što, kao što verovatno znaš, nije slučaj sa evropskim automobilima u odnosu na japanske.

Ja to tako

pre 8 godina

Evropljani se ne razbacuju kao neki, kupuju uglavnom automobile sa motorima male zapremine i najcesce su to relativno mali automobili, kao sto se i vidi sa liste. Sa jedne strane je mozda takvo i vreme, kriza i slicno. Sa druge, nekome ko zivi u vecem evropskom gradu i ne treba neki veliki automobil. Sta ce mu? Treba mu mali gradski automobil koji je okretan, moze lako da se parkira, malo trosi... Osim toga, malo i zagadjuje, pa ima i olaksica. Novi mali benzinski motori su i dosta zivahni i sasvim su dovoljni za sve. Sto se tice letovanja i slicno... Realno, sto bi neko putovao svojim autom pola Evrope kad moze avionom za koji ima para? Em se ne mucis da predjes hiljade kilometara, em ne mislis o tome gde ces sa autom na moru, ne mislis o guzvama, o cukanjima i ostalo. Milina! Kad se sve sabere, kupis nekog Clia, Golfa, Fiestu i uzivas u novom autu. Lepo te sluzi 4-5 godina, prodas ga pre prvih problema i opet uzmes novi za relativno malo para.

Bećar

pre 8 godina

Toyota Corolla je najprodavanija na svetu u 2015-oj.
Sta cemo sad?!
Prepucavanja su vam glupa...
Naravno da novcanik ima vaznu ulogu, i to ne moze da se ignorise. A ako to nije u pitanju, e onda je lako.