Petak, 02.10.2015.

10:51

Toyota prezadovoljna prodajom svog modela na vodonik

Izvor: B92

Toyota prezadovoljna prodajom svog modela na vodonik IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

Ivan

pre 8 godina

Koliko sam ja čitao već se proizvodi komercijalno benzin, nafta i kerozin po cijeni od 45$ po litri benzina, a koristi se samo voda i Co2 iz zraka. Temperature koje se koriste su oko 700°C što je vrlo nisko. U gorivu nema sumpora ni dušika pa ga nema ni nakon sagorjevanja. Kerozin je 25% lakši, a to je jako bitno za avione jer imaju veću korisnu nosivost.

Struja možda i je jeftinija, ali ju se mora proizvoditi onda kada se troši jer je velike količine nemoguće uskladištiti. Postoje reverzibilne brane pa se noću prepumpava voda, ali njih nema puno, niti svugdje. Vjetrenjače rade i po noći i mogu proizvesti vodik iz tako reći besplatne struje. Zato je vodik zgodan kao oblik skladištenja beskorisnih viškova električne energije.
Cijena automobila na vodik će pasti sa masovnošću, a ispušni plinovi su ipak puno čišći nego od nafte. Zato je i ovakav napredak veliki korak naprijed.
Koliko mi je poznato da je čovjeku po imenu Stenli Mayer proizveo auto sa pogonom na vodu i prešao put od New Yorka do Los Angelesa samo sa 75 litara vode. Uspio je naći frekvenciju struje koja jako olabavljuje veze između vodika i kisika i sa malim dotokom struje rastaviti vodu na vodik i kisik. Oba idu u motor sa unutarnjim sagorjevanjem. Vodik gori, a kisik podržava gorenje. Bila je dovoljna struja iz akumulatora za elektrolizu.
Takva energija je u stvari besplatna i mnogima velika opasnost za zaradu pa su se pobrinuli da sve ostane tajna (frekvencija). Čovjek je umro od trovanja.

H

pre 8 godina

Za ove sto kazu da je ruzan... Namerno je napravljen raskorak sa dosadasnjim dizajnom, da se i na taj nacin napravi razlika i prepoznatljivost. Da li su uspeli ili ne, ne znam, svako ima pravo na misljenje, samo jedno znam:

Mi smo toliko dno da ovde i ne moze da bude lep. Nama je Golf III vrhunac lepog. Siguran sam da je ovaj auto u Tokiju PRELEP. Jer je i sve ostalo 23. vek.

Smrda

pre 8 godina

Svi da komentarisu kao da su veliki strucnjaci, a vecina, ruku na srce, pojma nema. Kao inzenjer koji je radio na generatorima struje na vodonik i njihovoj primeni u vozilima, a i sa vodonikom, sto sam siguran velika vecina komentatora nije, niti je dovoljno strucna, dajem sebi pravo da napisem koju rec. Meni se ne svidja izgled, ali i necu da ga kupim, a u Srbiji se i ne nudi, niti bi ga bilo ko kupio. Uostalom, zar postoji bolji auto od Golfa 2 ili volovske zaprege? Gorivne celije zahtevaju mnogo vazduha pa je i maska na ovom autu velika. Auto koristi vodonik, ali ima pogon na struju, znaci elektro-motor. Svi postojeci metodi dobijanja vodonika su skupi i zahtevaju dosta energije, medjutim to se menja na bolje. Skladistenje i distribucija je komplikovana, skupa i rizicna. To su pricali i za benzin, pa eto pumpi svuda. Uzgred, benzin je opasniji od vodonika. Uz pravilno koriscenje, rizik je minimalan. Elektricni automobili koji kao izvor energije koriste baterije su u prednosti, jer mogu da se pune svuda, ali ne brzo kao vodonicni. Struja je daleko jeftinija po jedinici energije nego vodonik, ali je pitanje kako se ta struja dobija. U Srbiji uglavniom lozenjem uglja. Proizvodnja litijumskih baterija, zagadjuje okolinu mnogo vise nego da benzinski motor. Ne brinite, ima onih koji znaju i rade na tome, a o srpskom trzistu ne razmisljaju, niti znaju da postoji. Proci ce godine dok se u Srbiji ne pojavi neka n-ta verzija Tesle S ili Miraia, a narod ce i tada da se krsti.

Onajkojijeostao

pre 8 godina

Naš čovek ovo napravio.

http://www.hydrogen.energy.gov/annual_review14_awards.html

Pojma nemate. Ovo ne da je budućnost, nego će tek da bude primena ove tehnologije u svemu u budućnosti DOMINANTNA.....

Sem početnog ulaganja u proizvod, sve ostalo skoro besplatno, ne zagađuje, postaćemo individualno neovisni o nafti, kompanijama koje uvaljuju skupu struju....itd...Srbi spasili planetu. Ponovo. Najzad svetska pravda.....

surovi

pre 8 godina

(Kokki, 4. oktobar 2015 17:16)

Nije problem u gorivu ,vec u njegovom dobijanju.Vodonik se dobija elektrolizom,za sta je potrebno puno struje.Odnos ulozenog i dobijenog je veoma mali,sto znaci da vodonik nije isplativ.Struja se i dalj najvise proizvodi sagorevanjem fosilnih goriva,dok su obnovljivi izvori i dalje neefikasni.
Ne postoji besplatna energija!
Sam oncept mi seveoma dopada,ali mora da se resi dobijanje vodonika,koji je veoma skup,upravo zbog nacina dobijanja.

Kokki

pre 8 godina

Čitanje pojedinih komentara, pored što iritira beskrajno, smanjuje i IQ...

Čak i da je vodonik 'nusprodukt' bilo čega, korišćenje istog je beneficija u svakom smislu i kako god da ga 'okreneš'. A ako imaš malo mozga, shvatićeš da je to najrasprostranjenija 'supstanca' na zemlji jer se, jeli, nalazi u vodi.. Ova tehnolohija je u povoju i odakle god da ide trenutno, u budućnosti će dolaziti do usavršavanja načina i postupka izdvajanja molekula...a ta budućnost je naravno iz vode...

Oni koji UVEK traže neku 'drugu stranu' i koji čitaju naručene tekstove i ODMAH to što su pročitali prihvataju zdravo za gotovo a zatim prosipaju 'znanje' kao sa su doktori molekularne hemije, neću da komentarišem...a i morali bi kad već tako 'sve znaju', da znaju i kako se električne baterije prave, od kojih materijala i koliko je sam potupak štetan dok ne stigne u oblik i formu baterije..

Nisam protiv struje, niti bilo kog alternativnog oblika energije u kolima, naprotiv, sve novo što se radi će vremenom biti sve bolje i bolje u svakom smislu...

Aldebaran

pre 8 godina

Darth Vader auto ;)
(Mile, 2. oktobar 2015 12:25)


Hahahahahahha, odlično poređenje! Samo što ne progovori sintetizovanim glasom ono čuveno "I am your father..."

np

pre 8 godina

@VLadika

Ciklus punjenja/praznjenja baterija je preko 90% efikasan.

Elektroliza vode je oko 60%, gorivne celije retko preko 50%.

Ok je vodonik, ali cak i trenutna tehnologija baterija je bolja.

AcaS

pre 8 godina

Kod nas bi teško uspeo, jer bi svako malo neko odleteo u vazduh prilikom točenja tog vodonika. Kod mene na pumpi muku mučim sa ljudima koji neće da ugase cigaretu, ili je čak i pale na točionom mestu (otvoreni plamen), bacaju opuške kroz prozor (a uvek poneko prospe po malo benzina). Živ se istraumiram, a oni viču na mene kada im skrenem pažnju. Zamisli tek vodonik koji je praktično samozapaljiv...

Preddy Baer

pre 8 godina

Znaci ovaj auto je toliko ruzan, da bih odbio da sednem u takav taxi ili rent-a-car!

do sada sam mislio da je Nissan P(j)uke nesto najruznije sto su Japanci uspeli da smisle, ali ovo prelazi sve granice zrdavog razuma i minimalnog osecaja za lepo!

Joca

pre 8 godina

Ubeđen sam da je automobil na vodonik ćorsokak, čak namerna sabotaža alternativnih pogona, ali pozravljam eksperimentisanje sa svim alternativnim pogonima jer većina njih je bila poznata i pre jednog veka, a sada je poprilično jasno da je katastrofa što je tržište gurnuto u samo jedan model motora i goriva, ovih na naftne derivate.
Vodonični motor (odnosno elektromotor napajan vodoničnim gorivim ćelijama) bar doprinosi tome da ljudi shvate da je električni motor u svakom aspektu potreba u automobilu superiorniji od SUS motora, čak i u obliku kom se sada koristi, a to je minimalno modifikovan stacionarni asinhroni. Čak i tu ima prostora za značajna unapređenja, but first things first.

biće bolje

pre 8 godina

Baterije, što pre u automobile pogotovu ove gradske, mali automobili poput Corse, Pola, ili Fieste su kao stvoreni za električni pogon. Automobili koji se voze najvećim delom u gradu trebaju da budu tihi i ekološki čisti. Sramota je za auto industriju da svaki auto sa alternativnom pogonom košta toliko skuplje.

np

pre 8 godina

Ljudi, vodonik je glupost. Mnogo je lakse (cak i jeftinije) koristiti baterije nego vodonik + gorivne celije za skadistenje i proizvodnju elektricne energije u automobilima.

Najmanji molekul u univerzumu, treba da se drzi pod pritiskom (sto znaci da lako curi), providan gas, bez ukusa i mirisa, jako zapaljiv. Gorivne celije su neefikasne (50ak % uglavnom) i skupe, sto ce biti jako tesko promeniti, za razliku od baterija koje ce biti sve bolje i jeftinije.

JEDINI razlog sto se ova ideja forsira je sto 95% proizvodnje H2 gasa dolazi od preradjivanja zemnog gasa - fosilnog goriva (i pritom se oslobadja CO2).
Ovu pricu gura naftni lobi Amerike i Japana, koji poseduju najvece rezerve gasa na planeti, genijalno odradjeno, moram priznati.

Sjajan marketing, zapravo. Auspuh iz koga izlazi voda, dok se ne raspitate o celoj prici... Bilo bi ok da se vodonik dobija elektrolizom vode napajano solarnim npr, ali i to je manje efikasno od baterija.

brate

pre 8 godina

vodonik nije buducnost, to je najveca prevara i previse se struje trosi da bi se on odvojio od kiseonika, cista struja je zakon jer je iskoriscenost 100% tj direktno ide iz vetranjace ili solarnog panela do baterije automobila, za vodonik su vam potrebne fabrike za preciscavanje vode i elektrolizu a to je sve veliki gubitak, a da ne pricam o tome sto taj vodonik guraju naftne kompanije jer je on jedan od nusproizvoda u rafinerijama i dzaba se baca, pa zasto ga ne bi prodali nekom ko se lozi da ne vozi na benzin vec na "cist" vodonik, pozz

biće bolje

pre 8 godina

Baterije, što pre u automobile pogotovu ove gradske, mali automobili poput Corse, Pola, ili Fieste su kao stvoreni za električni pogon. Automobili koji se voze najvećim delom u gradu trebaju da budu tihi i ekološki čisti. Sramota je za auto industriju da svaki auto sa alternativnom pogonom košta toliko skuplje.

brate

pre 8 godina

vodonik nije buducnost, to je najveca prevara i previse se struje trosi da bi se on odvojio od kiseonika, cista struja je zakon jer je iskoriscenost 100% tj direktno ide iz vetranjace ili solarnog panela do baterije automobila, za vodonik su vam potrebne fabrike za preciscavanje vode i elektrolizu a to je sve veliki gubitak, a da ne pricam o tome sto taj vodonik guraju naftne kompanije jer je on jedan od nusproizvoda u rafinerijama i dzaba se baca, pa zasto ga ne bi prodali nekom ko se lozi da ne vozi na benzin vec na "cist" vodonik, pozz

np

pre 8 godina

Ljudi, vodonik je glupost. Mnogo je lakse (cak i jeftinije) koristiti baterije nego vodonik + gorivne celije za skadistenje i proizvodnju elektricne energije u automobilima.

Najmanji molekul u univerzumu, treba da se drzi pod pritiskom (sto znaci da lako curi), providan gas, bez ukusa i mirisa, jako zapaljiv. Gorivne celije su neefikasne (50ak % uglavnom) i skupe, sto ce biti jako tesko promeniti, za razliku od baterija koje ce biti sve bolje i jeftinije.

JEDINI razlog sto se ova ideja forsira je sto 95% proizvodnje H2 gasa dolazi od preradjivanja zemnog gasa - fosilnog goriva (i pritom se oslobadja CO2).
Ovu pricu gura naftni lobi Amerike i Japana, koji poseduju najvece rezerve gasa na planeti, genijalno odradjeno, moram priznati.

Sjajan marketing, zapravo. Auspuh iz koga izlazi voda, dok se ne raspitate o celoj prici... Bilo bi ok da se vodonik dobija elektrolizom vode napajano solarnim npr, ali i to je manje efikasno od baterija.

AcaS

pre 8 godina

Kod nas bi teško uspeo, jer bi svako malo neko odleteo u vazduh prilikom točenja tog vodonika. Kod mene na pumpi muku mučim sa ljudima koji neće da ugase cigaretu, ili je čak i pale na točionom mestu (otvoreni plamen), bacaju opuške kroz prozor (a uvek poneko prospe po malo benzina). Živ se istraumiram, a oni viču na mene kada im skrenem pažnju. Zamisli tek vodonik koji je praktično samozapaljiv...

Joca

pre 8 godina

Ubeđen sam da je automobil na vodonik ćorsokak, čak namerna sabotaža alternativnih pogona, ali pozravljam eksperimentisanje sa svim alternativnim pogonima jer većina njih je bila poznata i pre jednog veka, a sada je poprilično jasno da je katastrofa što je tržište gurnuto u samo jedan model motora i goriva, ovih na naftne derivate.
Vodonični motor (odnosno elektromotor napajan vodoničnim gorivim ćelijama) bar doprinosi tome da ljudi shvate da je električni motor u svakom aspektu potreba u automobilu superiorniji od SUS motora, čak i u obliku kom se sada koristi, a to je minimalno modifikovan stacionarni asinhroni. Čak i tu ima prostora za značajna unapređenja, but first things first.

Kokki

pre 8 godina

Čitanje pojedinih komentara, pored što iritira beskrajno, smanjuje i IQ...

Čak i da je vodonik 'nusprodukt' bilo čega, korišćenje istog je beneficija u svakom smislu i kako god da ga 'okreneš'. A ako imaš malo mozga, shvatićeš da je to najrasprostranjenija 'supstanca' na zemlji jer se, jeli, nalazi u vodi.. Ova tehnolohija je u povoju i odakle god da ide trenutno, u budućnosti će dolaziti do usavršavanja načina i postupka izdvajanja molekula...a ta budućnost je naravno iz vode...

Oni koji UVEK traže neku 'drugu stranu' i koji čitaju naručene tekstove i ODMAH to što su pročitali prihvataju zdravo za gotovo a zatim prosipaju 'znanje' kao sa su doktori molekularne hemije, neću da komentarišem...a i morali bi kad već tako 'sve znaju', da znaju i kako se električne baterije prave, od kojih materijala i koliko je sam potupak štetan dok ne stigne u oblik i formu baterije..

Nisam protiv struje, niti bilo kog alternativnog oblika energije u kolima, naprotiv, sve novo što se radi će vremenom biti sve bolje i bolje u svakom smislu...

np

pre 8 godina

@VLadika

Ciklus punjenja/praznjenja baterija je preko 90% efikasan.

Elektroliza vode je oko 60%, gorivne celije retko preko 50%.

Ok je vodonik, ali cak i trenutna tehnologija baterija je bolja.

Preddy Baer

pre 8 godina

Znaci ovaj auto je toliko ruzan, da bih odbio da sednem u takav taxi ili rent-a-car!

do sada sam mislio da je Nissan P(j)uke nesto najruznije sto su Japanci uspeli da smisle, ali ovo prelazi sve granice zrdavog razuma i minimalnog osecaja za lepo!

Smrda

pre 8 godina

Svi da komentarisu kao da su veliki strucnjaci, a vecina, ruku na srce, pojma nema. Kao inzenjer koji je radio na generatorima struje na vodonik i njihovoj primeni u vozilima, a i sa vodonikom, sto sam siguran velika vecina komentatora nije, niti je dovoljno strucna, dajem sebi pravo da napisem koju rec. Meni se ne svidja izgled, ali i necu da ga kupim, a u Srbiji se i ne nudi, niti bi ga bilo ko kupio. Uostalom, zar postoji bolji auto od Golfa 2 ili volovske zaprege? Gorivne celije zahtevaju mnogo vazduha pa je i maska na ovom autu velika. Auto koristi vodonik, ali ima pogon na struju, znaci elektro-motor. Svi postojeci metodi dobijanja vodonika su skupi i zahtevaju dosta energije, medjutim to se menja na bolje. Skladistenje i distribucija je komplikovana, skupa i rizicna. To su pricali i za benzin, pa eto pumpi svuda. Uzgred, benzin je opasniji od vodonika. Uz pravilno koriscenje, rizik je minimalan. Elektricni automobili koji kao izvor energije koriste baterije su u prednosti, jer mogu da se pune svuda, ali ne brzo kao vodonicni. Struja je daleko jeftinija po jedinici energije nego vodonik, ali je pitanje kako se ta struja dobija. U Srbiji uglavniom lozenjem uglja. Proizvodnja litijumskih baterija, zagadjuje okolinu mnogo vise nego da benzinski motor. Ne brinite, ima onih koji znaju i rade na tome, a o srpskom trzistu ne razmisljaju, niti znaju da postoji. Proci ce godine dok se u Srbiji ne pojavi neka n-ta verzija Tesle S ili Miraia, a narod ce i tada da se krsti.

Aldebaran

pre 8 godina

Darth Vader auto ;)
(Mile, 2. oktobar 2015 12:25)


Hahahahahahha, odlično poređenje! Samo što ne progovori sintetizovanim glasom ono čuveno "I am your father..."

Ivan

pre 8 godina

Koliko sam ja čitao već se proizvodi komercijalno benzin, nafta i kerozin po cijeni od 45$ po litri benzina, a koristi se samo voda i Co2 iz zraka. Temperature koje se koriste su oko 700°C što je vrlo nisko. U gorivu nema sumpora ni dušika pa ga nema ni nakon sagorjevanja. Kerozin je 25% lakši, a to je jako bitno za avione jer imaju veću korisnu nosivost.

Struja možda i je jeftinija, ali ju se mora proizvoditi onda kada se troši jer je velike količine nemoguće uskladištiti. Postoje reverzibilne brane pa se noću prepumpava voda, ali njih nema puno, niti svugdje. Vjetrenjače rade i po noći i mogu proizvesti vodik iz tako reći besplatne struje. Zato je vodik zgodan kao oblik skladištenja beskorisnih viškova električne energije.
Cijena automobila na vodik će pasti sa masovnošću, a ispušni plinovi su ipak puno čišći nego od nafte. Zato je i ovakav napredak veliki korak naprijed.
Koliko mi je poznato da je čovjeku po imenu Stenli Mayer proizveo auto sa pogonom na vodu i prešao put od New Yorka do Los Angelesa samo sa 75 litara vode. Uspio je naći frekvenciju struje koja jako olabavljuje veze između vodika i kisika i sa malim dotokom struje rastaviti vodu na vodik i kisik. Oba idu u motor sa unutarnjim sagorjevanjem. Vodik gori, a kisik podržava gorenje. Bila je dovoljna struja iz akumulatora za elektrolizu.
Takva energija je u stvari besplatna i mnogima velika opasnost za zaradu pa su se pobrinuli da sve ostane tajna (frekvencija). Čovjek je umro od trovanja.

H

pre 8 godina

Za ove sto kazu da je ruzan... Namerno je napravljen raskorak sa dosadasnjim dizajnom, da se i na taj nacin napravi razlika i prepoznatljivost. Da li su uspeli ili ne, ne znam, svako ima pravo na misljenje, samo jedno znam:

Mi smo toliko dno da ovde i ne moze da bude lep. Nama je Golf III vrhunac lepog. Siguran sam da je ovaj auto u Tokiju PRELEP. Jer je i sve ostalo 23. vek.

Onajkojijeostao

pre 8 godina

Naš čovek ovo napravio.

http://www.hydrogen.energy.gov/annual_review14_awards.html

Pojma nemate. Ovo ne da je budućnost, nego će tek da bude primena ove tehnologije u svemu u budućnosti DOMINANTNA.....

Sem početnog ulaganja u proizvod, sve ostalo skoro besplatno, ne zagađuje, postaćemo individualno neovisni o nafti, kompanijama koje uvaljuju skupu struju....itd...Srbi spasili planetu. Ponovo. Najzad svetska pravda.....

surovi

pre 8 godina

(Kokki, 4. oktobar 2015 17:16)

Nije problem u gorivu ,vec u njegovom dobijanju.Vodonik se dobija elektrolizom,za sta je potrebno puno struje.Odnos ulozenog i dobijenog je veoma mali,sto znaci da vodonik nije isplativ.Struja se i dalj najvise proizvodi sagorevanjem fosilnih goriva,dok su obnovljivi izvori i dalje neefikasni.
Ne postoji besplatna energija!
Sam oncept mi seveoma dopada,ali mora da se resi dobijanje vodonika,koji je veoma skup,upravo zbog nacina dobijanja.

Preddy Baer

pre 8 godina

Znaci ovaj auto je toliko ruzan, da bih odbio da sednem u takav taxi ili rent-a-car!

do sada sam mislio da je Nissan P(j)uke nesto najruznije sto su Japanci uspeli da smisle, ali ovo prelazi sve granice zrdavog razuma i minimalnog osecaja za lepo!

brate

pre 8 godina

vodonik nije buducnost, to je najveca prevara i previse se struje trosi da bi se on odvojio od kiseonika, cista struja je zakon jer je iskoriscenost 100% tj direktno ide iz vetranjace ili solarnog panela do baterije automobila, za vodonik su vam potrebne fabrike za preciscavanje vode i elektrolizu a to je sve veliki gubitak, a da ne pricam o tome sto taj vodonik guraju naftne kompanije jer je on jedan od nusproizvoda u rafinerijama i dzaba se baca, pa zasto ga ne bi prodali nekom ko se lozi da ne vozi na benzin vec na "cist" vodonik, pozz

np

pre 8 godina

Ljudi, vodonik je glupost. Mnogo je lakse (cak i jeftinije) koristiti baterije nego vodonik + gorivne celije za skadistenje i proizvodnju elektricne energije u automobilima.

Najmanji molekul u univerzumu, treba da se drzi pod pritiskom (sto znaci da lako curi), providan gas, bez ukusa i mirisa, jako zapaljiv. Gorivne celije su neefikasne (50ak % uglavnom) i skupe, sto ce biti jako tesko promeniti, za razliku od baterija koje ce biti sve bolje i jeftinije.

JEDINI razlog sto se ova ideja forsira je sto 95% proizvodnje H2 gasa dolazi od preradjivanja zemnog gasa - fosilnog goriva (i pritom se oslobadja CO2).
Ovu pricu gura naftni lobi Amerike i Japana, koji poseduju najvece rezerve gasa na planeti, genijalno odradjeno, moram priznati.

Sjajan marketing, zapravo. Auspuh iz koga izlazi voda, dok se ne raspitate o celoj prici... Bilo bi ok da se vodonik dobija elektrolizom vode napajano solarnim npr, ali i to je manje efikasno od baterija.

Joca

pre 8 godina

Ubeđen sam da je automobil na vodonik ćorsokak, čak namerna sabotaža alternativnih pogona, ali pozravljam eksperimentisanje sa svim alternativnim pogonima jer većina njih je bila poznata i pre jednog veka, a sada je poprilično jasno da je katastrofa što je tržište gurnuto u samo jedan model motora i goriva, ovih na naftne derivate.
Vodonični motor (odnosno elektromotor napajan vodoničnim gorivim ćelijama) bar doprinosi tome da ljudi shvate da je električni motor u svakom aspektu potreba u automobilu superiorniji od SUS motora, čak i u obliku kom se sada koristi, a to je minimalno modifikovan stacionarni asinhroni. Čak i tu ima prostora za značajna unapređenja, but first things first.

biće bolje

pre 8 godina

Baterije, što pre u automobile pogotovu ove gradske, mali automobili poput Corse, Pola, ili Fieste su kao stvoreni za električni pogon. Automobili koji se voze najvećim delom u gradu trebaju da budu tihi i ekološki čisti. Sramota je za auto industriju da svaki auto sa alternativnom pogonom košta toliko skuplje.

AcaS

pre 8 godina

Kod nas bi teško uspeo, jer bi svako malo neko odleteo u vazduh prilikom točenja tog vodonika. Kod mene na pumpi muku mučim sa ljudima koji neće da ugase cigaretu, ili je čak i pale na točionom mestu (otvoreni plamen), bacaju opuške kroz prozor (a uvek poneko prospe po malo benzina). Živ se istraumiram, a oni viču na mene kada im skrenem pažnju. Zamisli tek vodonik koji je praktično samozapaljiv...

Smrda

pre 8 godina

Svi da komentarisu kao da su veliki strucnjaci, a vecina, ruku na srce, pojma nema. Kao inzenjer koji je radio na generatorima struje na vodonik i njihovoj primeni u vozilima, a i sa vodonikom, sto sam siguran velika vecina komentatora nije, niti je dovoljno strucna, dajem sebi pravo da napisem koju rec. Meni se ne svidja izgled, ali i necu da ga kupim, a u Srbiji se i ne nudi, niti bi ga bilo ko kupio. Uostalom, zar postoji bolji auto od Golfa 2 ili volovske zaprege? Gorivne celije zahtevaju mnogo vazduha pa je i maska na ovom autu velika. Auto koristi vodonik, ali ima pogon na struju, znaci elektro-motor. Svi postojeci metodi dobijanja vodonika su skupi i zahtevaju dosta energije, medjutim to se menja na bolje. Skladistenje i distribucija je komplikovana, skupa i rizicna. To su pricali i za benzin, pa eto pumpi svuda. Uzgred, benzin je opasniji od vodonika. Uz pravilno koriscenje, rizik je minimalan. Elektricni automobili koji kao izvor energije koriste baterije su u prednosti, jer mogu da se pune svuda, ali ne brzo kao vodonicni. Struja je daleko jeftinija po jedinici energije nego vodonik, ali je pitanje kako se ta struja dobija. U Srbiji uglavniom lozenjem uglja. Proizvodnja litijumskih baterija, zagadjuje okolinu mnogo vise nego da benzinski motor. Ne brinite, ima onih koji znaju i rade na tome, a o srpskom trzistu ne razmisljaju, niti znaju da postoji. Proci ce godine dok se u Srbiji ne pojavi neka n-ta verzija Tesle S ili Miraia, a narod ce i tada da se krsti.

Ivan

pre 8 godina

Koliko sam ja čitao već se proizvodi komercijalno benzin, nafta i kerozin po cijeni od 45$ po litri benzina, a koristi se samo voda i Co2 iz zraka. Temperature koje se koriste su oko 700°C što je vrlo nisko. U gorivu nema sumpora ni dušika pa ga nema ni nakon sagorjevanja. Kerozin je 25% lakši, a to je jako bitno za avione jer imaju veću korisnu nosivost.

Struja možda i je jeftinija, ali ju se mora proizvoditi onda kada se troši jer je velike količine nemoguće uskladištiti. Postoje reverzibilne brane pa se noću prepumpava voda, ali njih nema puno, niti svugdje. Vjetrenjače rade i po noći i mogu proizvesti vodik iz tako reći besplatne struje. Zato je vodik zgodan kao oblik skladištenja beskorisnih viškova električne energije.
Cijena automobila na vodik će pasti sa masovnošću, a ispušni plinovi su ipak puno čišći nego od nafte. Zato je i ovakav napredak veliki korak naprijed.
Koliko mi je poznato da je čovjeku po imenu Stenli Mayer proizveo auto sa pogonom na vodu i prešao put od New Yorka do Los Angelesa samo sa 75 litara vode. Uspio je naći frekvenciju struje koja jako olabavljuje veze između vodika i kisika i sa malim dotokom struje rastaviti vodu na vodik i kisik. Oba idu u motor sa unutarnjim sagorjevanjem. Vodik gori, a kisik podržava gorenje. Bila je dovoljna struja iz akumulatora za elektrolizu.
Takva energija je u stvari besplatna i mnogima velika opasnost za zaradu pa su se pobrinuli da sve ostane tajna (frekvencija). Čovjek je umro od trovanja.

H

pre 8 godina

Za ove sto kazu da je ruzan... Namerno je napravljen raskorak sa dosadasnjim dizajnom, da se i na taj nacin napravi razlika i prepoznatljivost. Da li su uspeli ili ne, ne znam, svako ima pravo na misljenje, samo jedno znam:

Mi smo toliko dno da ovde i ne moze da bude lep. Nama je Golf III vrhunac lepog. Siguran sam da je ovaj auto u Tokiju PRELEP. Jer je i sve ostalo 23. vek.

np

pre 8 godina

@VLadika

Ciklus punjenja/praznjenja baterija je preko 90% efikasan.

Elektroliza vode je oko 60%, gorivne celije retko preko 50%.

Ok je vodonik, ali cak i trenutna tehnologija baterija je bolja.

Aldebaran

pre 8 godina

Darth Vader auto ;)
(Mile, 2. oktobar 2015 12:25)


Hahahahahahha, odlično poređenje! Samo što ne progovori sintetizovanim glasom ono čuveno "I am your father..."

Kokki

pre 8 godina

Čitanje pojedinih komentara, pored što iritira beskrajno, smanjuje i IQ...

Čak i da je vodonik 'nusprodukt' bilo čega, korišćenje istog je beneficija u svakom smislu i kako god da ga 'okreneš'. A ako imaš malo mozga, shvatićeš da je to najrasprostranjenija 'supstanca' na zemlji jer se, jeli, nalazi u vodi.. Ova tehnolohija je u povoju i odakle god da ide trenutno, u budućnosti će dolaziti do usavršavanja načina i postupka izdvajanja molekula...a ta budućnost je naravno iz vode...

Oni koji UVEK traže neku 'drugu stranu' i koji čitaju naručene tekstove i ODMAH to što su pročitali prihvataju zdravo za gotovo a zatim prosipaju 'znanje' kao sa su doktori molekularne hemije, neću da komentarišem...a i morali bi kad već tako 'sve znaju', da znaju i kako se električne baterije prave, od kojih materijala i koliko je sam potupak štetan dok ne stigne u oblik i formu baterije..

Nisam protiv struje, niti bilo kog alternativnog oblika energije u kolima, naprotiv, sve novo što se radi će vremenom biti sve bolje i bolje u svakom smislu...

surovi

pre 8 godina

(Kokki, 4. oktobar 2015 17:16)

Nije problem u gorivu ,vec u njegovom dobijanju.Vodonik se dobija elektrolizom,za sta je potrebno puno struje.Odnos ulozenog i dobijenog je veoma mali,sto znaci da vodonik nije isplativ.Struja se i dalj najvise proizvodi sagorevanjem fosilnih goriva,dok su obnovljivi izvori i dalje neefikasni.
Ne postoji besplatna energija!
Sam oncept mi seveoma dopada,ali mora da se resi dobijanje vodonika,koji je veoma skup,upravo zbog nacina dobijanja.

Onajkojijeostao

pre 8 godina

Naš čovek ovo napravio.

http://www.hydrogen.energy.gov/annual_review14_awards.html

Pojma nemate. Ovo ne da je budućnost, nego će tek da bude primena ove tehnologije u svemu u budućnosti DOMINANTNA.....

Sem početnog ulaganja u proizvod, sve ostalo skoro besplatno, ne zagađuje, postaćemo individualno neovisni o nafti, kompanijama koje uvaljuju skupu struju....itd...Srbi spasili planetu. Ponovo. Najzad svetska pravda.....