Evropska prezentacija: Dacia Duster

Dacia je uz pomoć delova koje je pronašla na zalihama iz vlastite kuće (Renault Nissan) napravila vrlo konkurentan i sposoban MPV automobil. Sa novim hitom upoznali smo se na ekskluzivnoj promociji u Maroku.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.05.2010.

14:03

Default images

Izvor: Auto magazin Piše: Ivan Katunac

Dacia, kakvu danas znamo, relativno je mlad brend. Renault ga je lansirao 2004. godine, bez mnogo pompe. Ideja je bila da se, koristeći postojeće proverene tehnologije i mehaničke platforme, kreira relativno jeftin, ali bezbedan i pouzdan auto koji je namenjen pre svega siromašnim tržištima.

I bili su u pravu u svemu, osim u jednoj stvari. Dacia je postala vrlo popularna i u Zapadnoj Evropi. Doduše, tome je prilično kumovala i velika recesija, ali poklonu ne treba gledati u zube. Upravo zbog toga, ovi skromni automobili svake godine beleže strmoglav rast prodaje.
Dimenzije (mm): 4315/1822/1625
Još jedna taktika je da svaki model mora da "zaradi" dovoljno za konstrukciju narednog. Tako nakon dve godine od promocije Sandera na red dolazi Duster.

Kada su stigle prve zvanične fotografije, svi su bili u šoku, zato što od Dacije nisu očekivali MPV automobil. Ipak, kada se podvuče crta, shvatamo da je ovo jedini logični nastavak "loze" koju trenutno čini šest modela.
Dacia, odnosno Renault, je uložio puno napora i sredstava za promociju novog modela.

Probrana grupa specijalizovanih novinara iz Srbije krenula je put Afrike, Maroka, da bi se uverila u sve kvalitete nove Dacije. Avantura kou su nam domaćini priredili ne sreće se često, a vožnjom po zakrčenim ulicama Marakeša i vratolomnom vožnjom po kamenoj i peščanoj podlozi bespuća podno Atlaskih planina uverili smo se da Dacia Duster može da pruži mnogo više od onoga što očekuje prosečan kupac u Srbiji.
Duster je prvi model kojim Dacia prelazi u nižu srednju klasu, odnosno C segment.

Karoserija je dugačka 4.315 milimetara, odnosno tridesetak centimetra je duža nego kod Dacije Sandero. Takođe je važan podatak da je međuosovinsko rastojanje produženo za desetak centimetara u odnosu na Sandero i četiri u odnosu na Logan, što direktno utiče na količinu prostora u kabini, odnosno konkretno za putnike na zadnjoj klupi.

Spoljne dimenzije su slične kao kod ostalih hečbeka niže srednje klase, recimo Renault Megana, međutim konstruktori su uspeli da izvuku više prostora u kabini.
Na zadnjoj klupi mogu da se komotno smeste tri odrasla putnika, a i dvometraši neće imati problema da smeste kolena. Prostora za glavu ima u izobilju i na prednjim i na zadnjim sedištima.

Na svu sreću, prostor za putnike nije dobijen nauštrb prtljažnika, što je inače čest "trik" konstruktora. Naprotiv, sa zapreminom od 475 litara u verziji sa pogonom na prednjim točkovima, prtljažnik je skoro 100 litara veći nego kod Megana i 25 litara veći nego kod limuzine Laguna. Upravo zbog toga, Duster bez problema može da se koristi kao putni automobil za porodicu, ili posao.
Maksimalna brzina (km/h): 165 (1,6); 155 (1,5 dCi); 171 (1,5 dCi)
Kabina nam (ni)je pripredila iznenađenje. Većina plastičnih panela je preuzeta iz aktuelnih Dacijinih modela Sandero i Logan.

Kao što smo već rekli, korišćenje postojećih delova je način na koji se štedi, tako da vas u Dusteru očekuje okruženje na koje ste već navikli, počevši od obloga na vratima, preko komandne table, pa sve do instumenata i prekidača na centralnoj konzoli.

Kao što smo već navikli, plastika je tvrda, ali je završna obrada na očekivano pristojnom nivou.

U skupljim verzijama koje smo imali prilike da vozimo u Maroku, centralna konzola je imala plastične umetke koji podsećaju na drvo.

I spisak opreme je sličan kao kod manjih Dacijinih modela, što će reći da možete imati sve što vam treba za komotnu upotrebu automobila; podizači sva četiri prozora, električno podešavanje retrovizora, manuelni klima uređaj.
Iako je fabrika štedela, mehanički je Duster dizajniran tako da izgleda vrlo robusno. Osnovna mehanička platforma potiče od Logana, ali je unapređena kako bi podnela veće međuosovinsko rastojanje i terensku vožnju.

U ponudi su sve verzije, sa pogonom na prednjim i sa pogonom na svim točkovima. Prva verzija pozadi ima standardnu torzionu osovinu, dok "4x4" ima multilink rešenje preuzeto sa Nissana X-trail.

O kvalitetu transmisije svedoči i to da je sistem prenosa snage na sve točkove takođe preuzet od Nissana, koji je jedan od lidera u proizvodnji terenaca.

Kroz grad i pustinju vozili smo se "4x2" verzijom, koja ni u jednom trenutku nije otkazala poslušnost, čak i kada smo prolazili kroz dubok, rastresit pesak. Naravno, dobri pneumatici su neophodni za ovakve avanture.

Nakon stotinak kilometara bespuća, stižemo u kamp gde su nam domaćini pripremili bivak i teren na kojem smo mogili da ispitamo terenske sposobnosti 4x4 verzije.
Sistem za prenos snage se podešava pomoću prekidača ispred ručice menjača koji ima tri položaja. Prvi potpuno oslobađa zadnji diferencijal, kako bi se nešto uštedelo na potrošnji, u "auto" položaju snaga se automatski prepraspoređuje između prednje i zadnje osovine i to čak do 85 procenata, po potrebi. U "lok" režimu, blokiran je centralni diferencijal i obrtni moment se podjednako prebacuje na prednju i zadnji osovinu, pri čemu se menja i mapa ubrizgavanja goriva, i menja se način rada ABS sistema.

Ovde su namerno izostavljeni skupi električni uređaji, poput "hil disenda", ali su konstruktori pribegli klasičnim ofroud trikovima. Tako je prvi stepen prenosa šestostepenog menjača vrlo kratak, što je idealno za polazak na velikim uzbrdicama, ali i za kočenje na nizbrdicama.

Na poligonu smo Duster stavili na maksimalnu probu prelaskom preko pregiba, kada su čak dva točka po dijagonali bila u vazduhu, a uverili smo se i u vrlo velike ulazne i silazne uglove koje Dacia može da preveze. Ovom sistemu nedostaju eventualno blokade prednjeg i zadnjeg diferencijala da bi bio apsolutno suvereni terenac, međutim to ionako nije cilj Dustera.
Za pogon su odabrana tri proverena motora. Benzinac zapremine 1,6 litara sa 16 ventila razvija 105 konjskih snaga i maksimalni obrtni moment od 148 Nm.

Turbo dizel zapremine 1,5 litara se isporučuje u varijantama sa 85 i 110 KS, pri čemu se u 4x4 verziju ugrađuju samo benzinac i jači dizelaš. U 4x2 modele se ugrađuju manuelni menjači sa pet brzina, dok 4x4 varijante dolaze sa šestostepenim manuelnim menjačima.

U Maroku smo se uverili da je Dacia ponovo na dobrom putu da napravi revoluciju na tržištu.

Očekujemo da Duster uskoro dođe u našu redakciju na duži test, tako da ćemo vam preneti kompletnije utiske sa vožnje.

Srbija među jeftinijim

Početna cena Dacije Duster sa prednjim pogonom iznosi 9.300 evra, dok najjeftinija 4x4 varijanta košta oko 11 hiljada evra. Interesantno je da su cene u Srbiji među jeftinijim u Evropi i to za gotovo dve hiljade evra, što smo imali prilike da se uverimo na konferenciji za štampu u Maroku.

Četiri fabrike

Trenutno se Dacia Duster proizvodi samo u Dacijinoj fabrici u Rumuniji, a planirano je da se proizvodnja proširi i na čitav svet. Tako će se Duster sklapati i u Rusiji, Kolumbiji i Brazilu.

Za čitaoce kojima brojke na ekranu puno znače:
Tehnički podaci
Motor 1,6 1,5 dCi 1,5 dCi
Zapremina (ccm) 1598 1461 1461
Snaga (kW/KS) 77/105 pri 5750 63/85 pri 3750 80/109 pri 4000
Obrtni moment 148 pri 3750 200 pri 1900 240 pri 1750
Maksimalna brzina (km/h) 165 155 171
Ubrzanje 0-100 km/h 11,5 13,9 11,8


Dimenzije (mm): 4315/1822/1625
Međuosovinsko rastojanje (mm): 2673
Zapremina rezervoara (l): 50
Zapremina prtljažnika (l): 475 (443)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: