Automobili

Ponedeljak, 08.02.2010.

09:58

Toyota planira opoziv Priusa

Tojota planira opoziv treće generacije modela Prius zbog problema mogućeg problema sa kočnicama, navedeno je u izveštaju iz Japana.

Izvor: B92

Default images

Kompanija nije puno komentarisala u izveštaju, ali najavljuje da će uskoro objaviti kojim akcijama će ispraviti problem na Priusu.

Tojota je već opozvala oko 8 miliona vozila zbog problema sa papučicom gasa i podnom prostirkom.

Predsednik kompanije, Akio Tojoda, javno se izvinio zbog nastalih problema.

Novi hibridni Prius krenuo je u prodaju u maju 2009. godine i od tada, prodato ih je više od 170.000 u Japanu, a oko 103.000 u SAD-u. Tojota krivicu svaljuje na softverski kvar i navodi da su već uspeli da isprave taj problem na vozilima koja su prodata ove godine.

U najtiražnijim japanskim novinama „Yomiuri“, Tojota je već obavestila distributere da planira opoziv najnovijeg Priusa, a još zvaničnije obaveštenje uslediće nakon razgovora sa vladom Japana.

Međutim, ostaje nejasno da li se isti totalni opoziv planira i za SAD, jer je američkim distributerima rečeno da Tojota planira da popravi kočnice na svim „oštećenim“ modelima Prijusa.

Nacionalna služba za sigurnost saobraćaja na američkim autoputevima istražila je problem u kočionom sistemu na novom Priusu nakon što su iz Tojote ovo objavili. Ova služba je u poslednje vreme primila 124 prijave od strane vozača, a smetnja na kočnicama uzrokovala je do sada četiri saobraćajne nesreće. Brojni vlasnici Priusa prijavili su da kočnice ne reaguju na pritisak odmah.

Procenjuje se da će ukupna finansijska šteta Tojote zbog tehničke greške dostići čak 2 milijarde dolara. Pored toga, japanskoj kompaniji je dobro poljuljana reputacija pa već polako gubi poverenje vozača širom sveta, a Prjus postaje model za izbegavanje pri kupovini vozila.

Istorijat Tojotinih opoziva:

Septembar 2007. – U SAD-u opozvano 55.000 vozila modela Camry i Lexus zbog problema sa podnom prostirkom

Oktobar 2009. – U SAD-u opozvano 3.8 miliona Toyota i Lexus vozila zbog problema sa podnom prostirkom

Novembar 2009. – U SAD-u je opoziv dostigao povlačenje 4.2 miliona vozila

Januar 2010. – U SAD-u 2.3 miliona vozila opozvano je zbog kvara na pedali za gas (od čega je 2.1 milion vozila već uključeno u problem sa podnom prostirkom)

Februar 2010. – U Evropi je opozvano 1.8 milion Tojotinih vozila zbog problema sa papučicom za gas

Februar 2010. – U Japanu i SAD-u primljeno je 200 prijava problema u kočionom sistemu na novom Prijusu (još nijedan nije opozvan)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: