Politics 0

20.03.2024.

21:39

Ana Brnabić was elected Speaker of National Assembly; the opposition covered the parliament with toilet paper

Members of the Assembly of Serbia held a constitutive session with a discussion on the election of the Speaker of the Parliament, where Ana Brnabić was elected as the Speaker of the National Assembly.

Izvor: Tanjug

Ana Brnabić was elected Speaker of National Assembly; the opposition covered the parliament with toilet paper
R.Z./ATAImages

Podeli:

Members of the Assembly of Serbia held a constitutive session with a discussion on the election of the Speaker of the Parliament, where Ana Brnabić was elected as the Speaker of the National Assembly.

Završeno

21:23

Orlić: Bilo je u Skupštini svega, ali do ovih divljaka niko nije bacao toalet-papir

18:49

Kraj

Predsednica Skupštine zaključila sednicu.

18:44

Glasanje o povredi Poslovnika

Skupština je pristupila glasanju o povredi Poslovnika koju je predložio Miroslav Aleksić, a za koju je glasalo samo nekolicina poslanika. Zatim se pristupilo glasanju o povredi Poslovnika koju je predložio Marjan Rističević, ali je za ovo glasalo samo par poslanika.

18:42

Izabrani potpredsednici skupštine

Za sve kandidate za potpredsednike glasalo je 155 poslanika. Nakon glasanja, usledio je aplauz većine u parlamentu spram buke koju prave opozicija.

18:39

Imenovanje generalnog sekretara

Naredna tačka dnevnog reda bilo je imenovanje generalnog sekretara za kog je kandidovan Srđan Smiljanić. Za njega je glasalo 148 poslanika.

18:36

Opozicija zasula parlament toalet papirom

18:36

Novo gađanje opozicije

18:36

Sramotno ponašanje opozicije

18:23

Brnabić o ponašanju opozicije

"Da bi građani Srbije razumeli zašto u ovom trenutku skupština izgleda ovako.

Tri dana su trajale konsultacije za radna tela i izbor potpredsednika. Nijedna od ta tri dana se ovi poslanici nisu pojavili na konsultacijama. S

vi predlozi koji su došli od strane opozcije koja je došla, mi smo prihvatili. Samo da ste pokazali mrvu poštovanja da se odazovete na konsultacije. Mogli smo da se dogovorimo civilizovano.

Nažalost cilj im je da se pravi cirkus u skupštini. Da ste zrno energije pokazali na konsultacijama kao sad lako bismo se dogovorili," objasnila je Ana Brnabić.

18:17

Opozicija ometa glasanje

Prilikom glasanja o predlogu da se glasa javno za izbor potpredsednika, opozicija koja se vratila na sednicu, krenula je da ometa glasanje, udaranjem lupanjem po poslaničkim klupama i vikom.

18:12

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

18:06

Izbor potpredsednika

Ana Brnabić se obratila poslanicima iz opozicije.

"Niste se udostojili da budete prisutni tokom glasanja. Zaključujem pretres. Stavljam na glasanje predlog da Narodna skupština ima 6 potpredsednika. Mislim da u parlamentu trebaju biti dva potpredsednika iz opozicije."

Za kandidate potpredsednika kandidovani su: Sandra Božić, Edin Đerlek, Marina Raguš, Jovan Janjić, Elvira Kovač i Snežana Paunović. 

18:04

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

18:02

Završeno glasanje - Ana Brnabić predsednik Narodne skupštine

Ana Brnabić proglašena je predsednicom Narodne skupštine.

Za nju je glasalo 153 poslanika od 158 prisutnih poslanika.

18:02

Ana Brnabić preuzela predsedavanje Skupštinom

Brnabić se zahvalila na poverenju i počela da predsedava Narodnom skupštinom.

17:41

Javno glasanje o izboru predsednika

Predsedavajući je utvrdio listu kandidata za predsednika NS na kojoj se nalazi samo Ana Brnabić. Radenović je predložio da glasanje bude javno, prozivkom narodnih poslanika, a sa tom odlukom se složilo 154 poslanika.

Prilikom glasanja opozicija sa liste "Srbija protiv nasilja" napustila je sednicu Narodne skupštine.

17:15

Glasanje u 17.20 časova

Predsedavajući Narodne skupštine Stojan Radenović obavestio je poslanike da će glasanje o izboru predsednika parlamenta početi u 17.20 časova.

Jedini kandidat za predsednika Skupštine Srbije je potpredsednica Srpske napredne stranke i dosadašnja premijerka Ana Brnabić.

17:15

Jovanov oštro o Aleksićevom kriminalu: Aleksićeva ideologija je "malo tast-malo ja"

16:43

Komlenski opoziciji: Niste dali kandidata, pa sad sedite u ćošku i kukate

Poslanik Komlenski rekao je da su neki poslanici položili zakletvu UČK, a da su drugi na to aplaudirali.

"Da li su oni imali pravo da sede ovde obzirom da zakletvu nisu položili u sali, nego u holu. Da li im je to bilo primerenije obzirom što su to izveli između dva toaleta, ne znam.

Oni nisu imali hrabrosti da predlože svog kandidata za predsednika NS. Ovako sad sede u ćošku i kukaju i skupljaju pare da Aida Ćorović ne ide u zatvor. Umesto da skupe pare za neku dobrotvornu organizaciju oni ih daju za zlotvora.

Oni imaju dominatnu ulogu u svim njihovim medijima, ali boga mi i ovim našim.

Suludo je govoriti o 40.000 dovedenih birača, pa to je nemoguće videti. To je kolona autobusa. Šta vi hoćete?

Ja samo čekam kada će oni reći da je 1950. Obrenovac iz Valjevskog sreza prebačen u beogradski okrug i da za to optuže. 

E još samo to da čujemo.

Ako mi vama koji ste umislili da ste face jer živite u krugu dvojke, ne sporimo pravo da odlučujete nemojte više da se glupirate. Smešni ste.

Teško vam je da isporučite ono što je plaćeno od Kurtija. Okrenite se brizi o građanima Srbije, jer mi nemamo taj luksuz da gubimo vreme na ovaj cirkus," izjavio je on.

16:14

Jovanov odbrusio opoziciji: U maju, u danima velike tuge, vi ste igrali Makarenu

Milenko Jovanov oštro je odbrusio poslanicima opozicije.

"U danima velike tuge u maju vi ste igrali Makarenu. Svađali ste se ko će voditi Anketni odbor. Pa ste onda otišli da taj odbor i svađali se ko će da predsedava i zgadili ste roditeljima ubijene dece sve rekavši da nemaju tapiju na bol. I vi ćete da nam kažete nešto.

Evo još jednog paradoksa.

Kažu da su pokradeni izbori. Milion ljudi je glasalo za vas, a na skup vam dođe hiljadu ili dve. Znači ni oni veruju da su izbori pokradeni. Znači čak i vaši birači ne misle tako.

Celu državu držite kao taoce da se ne bi pisalo o njihovoj nesposobnosti.

Odbijaju da shvate da je pre 12 godina narod glasao drugačije, da su se razočarali i sada glasaju za nas. Oni te ljude nazivaju sendvičarima, botovima.. I onda se čude što ne mogu da pobede. Ne postoji način da vas neko postavi na vlast sem građana," zaključio je on u svom izlaganju.

16:06

Brnabić: Ako kažete da su izbori pokradeni, vi kažete da su vaši posmatrači budale

Ana Brnabić je ponovila činjenice koje se tiču izbornog procesa. Ona je iznela brojke o posmatračima, članovima biračkog odbora, dajući repliku opoziciji.

"Svi zapisnici su potpisani. Ako kažete da su izbori pokradeni, vi kažete da su vaši posmatrači budale, a valjda nisu. Oni su potpisali zapisnike i stoje iza toga. jedinstven birački spisak postoji, a nije ga bilo u vreme vaše vlasti upravo da bi mogli da manipulišu izborima.

Danas taj spisak postoji na sajtu MDULS i ažurira se na svaka tri meseca. Što se tiče istrage, ova zemlja ima svoje institucije u kojima učestvujete i vi. Ja ću sutra kao predsednica Naredne Skupštine poštovati institucije ove zemlje."

15:51

Jovanov: Opozicija samo traži podršku stranih sila za unutrašnje stvari Srbije

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov optužio je danas lidere koalicije Srbija protiv nasilja da samo traže podršku za mešanje u unutrašnje stvari Srbije.

"I sve ovo što rade, sav haos koji prave, u skupštini, na ulicama, u institucijama, gde god mogu, rade da bi poslali poruku ka spolja da je ovde situacija takva, da mora da dođe neko spolja da zavede red. To je cela ideja njihovog ponašanja, da naprave što veći haos, kako bismo došli u situaciju da neko kaže da ovde ništa ne funkcioniše i da mora neko da dođe da napravi red", rekao je Jovanov.

Reagujući na optužbe poslanika Roberta Kozme iz Zeleno-levog fronta da aktivisti vladajuće stranke čine krivično delo ako u kampanji od vrata do vrata nose biračke spiskove ili spiskove stanara, Jovanov je rekao da oni nose spiskove članova stranke kojih ima 700.000.

Kozma je takođe rekao da je Ana Brnabić, kandidatkinja za predsednicu skupštine, mesecima branila, nešto što je, kako je rekao, vladajući neodbranjivo, a to je da su pokrali izbore.

Poslanik Nove demokratske stranke Srbije Zoran Sandić rekao je da je Vlada Ana Brnabić vodila pogrešnu ekonomsku i razvojnu politiku koja se ogleda u tome što je veliki broj stranih firmi koje su dobile subvencije od Vlade Srbije otišao iz Srbije, a radnici ostali bez posla.

On je rekao i da je "poljoprivreda na kolenima", a da su poljoprivrednici osiromašeni.

Reagujući na izlaganje Sandića, poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić rekao je da je budžet za poljoprivredu četiri puta veći nego u vreme prethodne vlasti, kao i da je otvoreno 500.000 novih radnih mesta.

Orlić je dodao i da je sve u Srbiji apsolutno bolje nego u vreme prethodne vlasti.

15:45

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs

15:44

"Vučić je svetu rekao ono što vi niste mogli ni u četiri zida"

Vladimir Orlić rekao je: "Svašta čusmo. Koju god hoćete temu, sve je bolje sad. Od poljoprivrede, do novih radnih mesta... Smeta vam veštačka inteligencija, nove tehnologije, a to će da obezbedi nova radna mesta. A što je problem da Srbija to ima? Sve ono što je dobro za Srbiju vezuje se za Aleksandra Vučića, a vaš je poraz."

On je takođe dodao da se zna ko ovde sprovodi nasilje.

"Sve što ste mogli prodali ste. Videće istorija sve. Vučić je rekao svima ono što vi njima niste mogli ni da zucnete ni u četiri zida. A kako će vas istorija da pamti?"

15:05

Brnabić opoziciji: Ne pretite rezolucijama, EP nikad neće biti iznad srpskog

Poslanica "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" i kandidatkinja za predsednicu Narodne skupštine Ana Brnabić poručila je danas, odgovarajući na pozivanje opozicionih poslanika na rezoluciju Evropskog parlamenta vezano za izbore, da Evropski parlament nikada neće biti iznad srpskog.

"Vama, vidim, nije bila dovoljna jedna rezolucija Evropskog parlamenta koju ste, kako se sami hvalite, uspeli da izdejstvujete, da molite po Briselu, da bude rezolucija Evropskog parlamenta kada se traži ukidanje suvereniteta naše zemlje", rekla je Brnabić.

Brnabić je podsetila da je već govorila o tome da će se zalagati za uspostavljanje još boljih odnosa sa Evropskim parlamentom, dodajući da tamo ima i prijatelje koje poštuje, ali je istovremeno poručila da ni danas, niti će ikad Evropski parlament biti iznad srpskog.

"Neki su naši prijatelji, neki nisu. Neki o Srbiji misle dobro, neki misle loše. Ovi koji su vaši prijatelji i uz pomoć kojih ste izgurali tu rezoluciju su pre svega prijatelji Aljbina Kurtija i Prištine. Neki su naši prijatelji, svakako ćemo razgovarati sa njima i svakako gledam na njih kao partnere i oni takođe imaju pruženu ruku", rekla je Brnabić.

Kaže i da rezolucije Evropskog parlamenta, za nju, kao narodnu poslanicu, nada se sutra kao predsednicu Narodne skupštine, nisu obavezujuće, niti je zanimaju.

"Apsolutno me ne zanimaju i nemojte tim novim rezolucijama da pretite srpskom parlamentu, zato što time unižavate sebe kao narodne poslanike ovog naroda", rekla je Brnabić.

14:52

R.Z./ATAImages R.Z./ATAImages

14:49

Miloš Jovanović pokazao da radi protiv države: koalicija NADA napala sopstvenu otadžbinu

Danas je u skupštini Srbije nastavljena rasprava o izboru predsednika parlamenta, a za tu poziciju je jedini kandidat doskorašnja premijerka Ana Brnabić.

Tokom rasprave, poslanici opozicije se ne drže teme već svaku priliku koriste za napad na vlast i predsednika Aleksandra Vučića.

Tako je danas poslanik Nenad Tomašević, poslanik koalicije NADA Miloša Jovanovića, za skupštinskom govornicom izrekao kako je Aleksandar Vučić "u Srebrenici organizovao linč sam na sebe".

Kako je moguće da je stranka Novi DSS, ili koalcija NADA, koja je nastala na temeljima navodne odbrane srpskih interesa, zaštite teritorijalnog integriteta Srbije i bila izrazito "državotvorna" danas došla dotle da sa skupštinke govornice napada sopstvenu državu?

Svi su videli snimke koji su pre jedne decenije obišli ne samo celu Srbiju, već čitav Balkan, na kome tadašnjeg predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića masa u Srebrenici pokušava da bukvalno linčuje, gađajući ga kamenicama i raznim drugim predmetima.

Kada vi danas, nakon deset godina, kažete da je tadašnji legitimni premijer, ko god on bio, u sred Srebrenice iscenirao sopstveni linč, to nije napad na Aleksandra Vučića. To je napad na državu Srbiju, sopstvenu otadžbinu.

Svuda u svetu opozicija politički napada vlast, što je potpuno legitimno, ali nigde u svetu nijedna opozicjia ne napada svoju otadžbinu jer rezervnu nema.

Doduše, i ovde je situacija specifična, s obzirom na to da lider koalicije NADA Miloš Jovanović ima rezervnu otadžbinu, a to je Francuska, pošto je i francuski državljanin i tog pasoša ne želi da se odrekne. Ali ipak postoje neke granice koje ne bi trebalo prelaziti.

Ovakvo besramno aboliranje napadača na premijera Srbije u Srebrenici, samo govori da Miloš Jovanović i NADA apsolutno prpipadaju koaliciji koju čine Ana Lalić, Aida Ćorović, Dinko Gruhonjić...

Aida Ćotović je rekla da je zlo u Srbiji okrenulo pun krug, Ana Lalić govori sve najgore o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Dinko Gruhonjić, koji kaže da ima divno ime kao Dinko Šakić, komandant u logoru Jasenovac, da li ste tada čuli Miloša Jovanovića i koaliciju NADA da su to osudili? Ne.

Zato što svi oni zajedno čine jedan tim.

Ove ličnosti su zvezde Šolakovih medija, oni ih uvek brane i jasno je da je sada pod tom kapom i Miloš Jovanović. S obzirom na to da je koalicija NADA potpisala sporazum sa Proglasom i Đilasovim pokretom Srbija protiv nasilja, jasno je kojim putem je krenula ova koalicija.

Znak da su sada prešli u taj tabor, dali su i 17. marta, na dvadesetogodišnjicu Pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji, kada nisu rekli o tome nijednu jedinu reč, isto kao i Srbija protiv nasilja.

Umesto da tada kažu nešto o pravima Srba, oni su danas u skupštini rekli da Srbi režiraju linčovanji sami na sebe u Srebrenici.
 

14:40

Macura: Tražite međunarodnu istragu, a izbori vam dobri da prihvatite mandate

"Primetila sam u ova tri dana da zaplićemo jezikom kada se obraćamo poslanicama. Bilo bi dobro da se u budućnosti sa poštovanjem obraćamo ženama. Zašto se ne bi obraćali političarkama u ženkom rodu", upitala je Macura i podsetila da NS nije ni u jednom trenutku suspendovala Zakon o diskriminaciji žena.

Ona se zatim obratila predsedavajućem rekavši da je uvredljivo kako se pojedini poslanici obraćaju prema njemu pripisujući mu razne dijagnoze.

Dodala je da će pozicija buduće predsednice NS biti jako teška.

"Želim da kažem da mi je jako teško i žao da i parlamentarne političke grupacije se nisu osvrnule na martovski pogrom. Prvo što se radi o jednoj godišnjici koja je "okrugla". Moram da vam kažem da se nijedna nije prema pijatetu prema žrtvama osvrnula na to", izjavila je poslanica Macura, a zatim je pročitala podatke o žrtvama ovog pogroma.

Poslanica se osvrnula i na rezoluciju EP.

"Naše političke razmirice u okviru naše zemlje su nešto sasvim drugo u odnosu na ono kad napustimo državu i predstavljamo je u inostranstvu. Nikada se nije desilo da se ovoliko lobira da se iz jedne države lobira o rezoluciji EP. Hteli su da izazovu međunarodnu istragu. Kako mislite da neko ozbiljno shvati to što tražite međunarodnu istragu, ali su izbori bili dobri da bi prihvatili mandate."

14:15

Brnabić ženama iz Srbije protiv nasilja: Kako možete sedeti sa čovekom koji poziva na moje silovanje?
A.K./ATAImages

Ana Brnabić, kandidat za predsenika Narodne skupštine, reaovala je danas na izlaganje Željka Veselinovića, iz koalicije Srbija protiv nasilja.

On je rekao kako nikada u životu nije pozivao na silovanje Ane Brnabić, iako je cela Srbija više puta imala prilike da vidi njegov post na društvenih mreži Fejsbuk. Brnabić je nakon toga poručila da se Veselinovića ne plaši, ali da ima pitanje za sve njegove kolege iz koalicije Srbija protiv nasilja.

"On je o sebi sve rekao, mene ne zanima on, mene zanimate vi ostali, koji sedite pored njega i dozvolite sebi da sedite pored čoveka koji je ovakvu stvar napisao jednoj ženi. Ne volite Anu Brnabić? Nikakav problem. Niko vas ne tera da me volite. Ali vi podržavate čoveka koji je jednoj ženi rekao, ne rekao, nego napisao, sastavio, seo, razmišljao i objavio  i nikada nije obrisao da želi toj ženi da je neko više meseci siluje, u rijalitiju - vi sedite sa takvim čovekom, pored takvog čoveka, time vi podržavate takvo ponašanje. To govori o vama, on mene ne zanima, vi me zanimate. I sve žene tamo preko puta koje su pristale  da budu na listi licemernog naziva SRBIJA PROTIV NASILJA, a na kojoj je takav čovek jedan od najpozvanijih valjda da priča o moralu, o tome kakva ova zemlja da bude i protiv nasilja", upitala je Brnabić.

14:05

Vučević odgovorio Bori Soluncu: Vi ste najveći kriminalac i kukavica Novog Sada

Miloš Vučević, predsednik SNS-a je tokom današnjeg zasedanja Narodne skupštine uputio oštre odgovore na prozivke Borislava Novakovića, poznatijeg kao Bora Solunac.

"Vi ste najveći kriminalac Grada Novog Sada i najveća kukavica... jer ste bežali kao mali miš kod sudije za prekršaje da ne bi odgovrarali za keađu i lopovluk", rekao je između ostalog Vučević.

Vučević je poručio Novakoviću, da su pred Srbijom novi izbori, te da u narednom periodu sledi još jedan poraz opozicije okupljene oko Dragana Đilasa. 

13:25

13:22

Jovanov pronašao fantoma: Ne, nije u SNS, već pored Borka Stefanovića

12:56

Vučević odgovorio Novakoviću: "Od vas su svi pošteniji"

Miloš Vučević je rekao da se javio za reč pošto ga je "prozvao" Borislav Novaković.

"Svi koje ste pomenuli su čestitiji i časniji od vas. Sedite, što ste nervozni, nije ovo folklor pa da se držite za struk. Od vas su svi pošteniji, jer vi ste krali budžetske pare, i pobegli od odgovornosti", kazao je Vučević.

On je rekao da je Novaković najveći kriminalac Novog Sada.

"Plakao si pred ambasadama, šest godina nisi išao na posao, a primao si platu. Ja čestitam Ani Brnabić, bila je odličan premijer, a biće i odličan predsednik Skupštine", dodao je Vučević.

"Čestitam Ani Brnabić bila je sjajan premijer i biće odlična predsednička skupštine".

12:52

Jedinstvena Srbija podržava Anu Brnabić: "Ona ima veliko iskustvo i kredibilitet"

Zagorka Aleksić sa liste Dragan Marković Palma - Jeinstvena Srbija kazala je da će ta lista glastai za Anu Brnabić, jer ona ima veliko političko iskustvo i kredibilitet.

"Ona ima i mnogo i hrabrosti, a to je jasno ako pogledamo sa čim su se suočavale njene vlade". 

"Potrebno je smirenje tenzija i nama je drago što je ona izrazila spremnost za dijalog kao i smirenje tenzija u samom parlamentu".

Aleksić je ukazala  i na jedan vrlo opasan događaj koji se pored tribine u Dubrovniku, odigrala u Zagrebu je je održan skup o ulozi Srpske pravoslavne crkve na političke tokove u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj juče danas i sutra.

"To je sraman napad na SPC i državu Srbiju", kazala je ona. 

12:43

Brnabić o izlaganju Veselinovića: Sram vas bilo

Ana Brnabić je rekla da je ne zanima Željko Veselinović, i da je on o sebi sve rekao. 

"Mene zanimate vi ostali, koji sedite pored njega. Niko vas ne tera da me volite, ali vi podržavate čoveka koji je jednoj ženi rekao da želi da tu ženu neko više meseci siluje u rijalitiju. Vi sedite pored takvog čoveka. Time vi podržavate takvo ponašanje. On me ne zanima, vi me zanimate. I sve žene koje su pristale da budu na listi licemernog naziva Srbija protiv nasilja, a na kojoj je takav čovek", rekla je ona. 

Brnabićeva je podsetila i da je Veselinović rekao da je Vučić "dogovorio da ga linčuju u Srebrenici".

"Sram vas bilo, to je bio pokušaj ubistva predsednika. Pljunuli ste u lice celoj zemlji, sram vas bilo", ističe Ana Brnabić.

12:42

Vladimir Orlić odgovorio Veselinoviću

Poslanik Vladimir Orlić komentarisao je uvrede koje su predstavnici opozicije uputili Ani Brnabić.

"Da li vas nije sramota? Da li vas nije sramota ovog kukavičkog bednog govora? Gde je junaštvo, gde je izvinjenje. Gde je trunka časti ovih što sede oko vas. Da li ovo podržavate? Jel to zajednički moral, borba protiv nasilja. Ovde nema ništa ljudsko", poručio je Orlić Željku Veselinoviću.

Vladimir Orlić je podsetio i šta je Željko Veselinović 2018. godine pisao o Ani Brnabić, nazivajući je fikusom, lezbijkom, i pozivajući na njeno silovanje. 

12:34

Rakić: Potrebno je da se ujedinimo oko Kosova i Metohije

Goran Rakić rekao je da je potrebno da se ujedinimo oko ključnih problema.

"Umesto da se ovde ujedinimo oko nekih stvari, makar oko Kosova i Metohije. jer ovo što vi radite pomažete Kurtiju a ne nama Srbima koji dole živimo i borimo se da ostanemo na KiM."

12:23

Opozicija dotakla dno u Skupštini: Koriste teško bolesne za napad na vlast, reagovala dr Zdravković

Poslanica Đilasove opozicije Srbija protiv nasilja danas je izrekla sramnu izjavu, kada je rekla da se oboleli od raka u Srbiji leče uz člansku kartu SNS-a.

Na njeno izlaganje, morala je da reaguje doktorka Marija Zdravković, direktorka Kliničko bolničkog centra Bežanijska Kosa, koja je prijavila povredu poslovnika, sugerišući na povredu dostojanstva Narodne skupštine.

"Radim u KCB Bežanijska Kosa, više od 10 godina. Tamo lečimo 30.000 onloloških pacijenata godišnje. Ovo što je danas rečeno, da se oboleli od karcinoma leče na člansku kartu, je sramotno, nedostojno bilo koga ko prestavlja građane Srbije. Ja vas molik da sa tim prekinemo", rekla je Zdravković i nastavila:

"Ja samo 25 godina radim u zdravstvu Srbije, bila sam u Nemačkoj, Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Ja vrlo dobro znam koliko je u poslednjih 10 godina urađeno za naše pacijente, koliko su proširene mogućnosti lečenja i da danas lečimo više nego ikada. Naravno da moramo još da uradimo i zbog toga smo ovde. Ja vas molim, nemojte koristiti onkološke pacijente da skupljate jeftine političke poene jer to nije moralno", poručila je Zdravković i dobila gromoglasan aplauz od većine narodnih poslanika.

12:16

Bulatović o Mariniki Tepić

Poslanik Dejan Bulatović rekao je da je nemoralno da Marinika Tepić ukazuje na povredu poslovnika.

"Ona nije naučila ni šta je koka nosilja, ni šta je kokain. Kaže u Moroviću se gaji marihuana. A ta osoba, koja krši Ustav konstantno, koja je ovde tražila da se uvede rezolucija protiv građana Srbije zbog navodnog genocida u Srebrenici, nije se izvinila do dan danas. I ona će sada da priča o nekom moralu", rekao je on.

11:47

Ponovo neprimereno ponašanje opozicije: Udarali poslovnicima o klupe

U trenutku kada je poslanik Zlatibor Lončar govorio, pripadnici opozicije su udarali poslovnicima o klupe, stvarajući veliku buku. Time su ometali izlaganje poslanika i rad parlamenta, što je samo nastavak neprimerenog ponašanja u Skupštini.

Podsetimo, juče je poslanik Aleksić nasrnuo na radnika obezbeđenja, a predstavnici liste "Srbija protiv nasilja su u više navrata vređali predsedavajućeg Stojana Radenovića

11:46

Lončar šokiran tvrdnjama Stefanovića

Zlatibor Lonačr je reagovao na tvrdnje Borka Stefanovića, da je, navodno jedna žena bila ucenjena da ide na miting SNS kako bi dobila terapiju, rekavši da to govori samo o njemu.

"Morate da znate da dok ste vi vodili zdravstvo pacijenti nisu mogli da se  leče jer nije bilo lekova i aparata za lečenje. Možete da lupate koliko god hoćete i to građani znaju", rekao je Lončar. 

11:45

Brnabić: Ne postoji nijedna firma ni u Srbiji ni u svetu koje nosi moje ime
A.K./ATAImages

Ana Brnabić je naglasila da ne postoji nijedna firma ni u Srbiji ni u svetu koje nosi njeno ime, opovrgavši tvrdnje pojedinih poslanika opozicije koji su to tvrdili.

"Kada se radi o firmi Aseko, to nije moja firma, to je evropska firma. Multinacionalna firma koja zapošljava više od 500 ljudi teško može da bude korupmirana. A sa mnom ima veze jednako koliko i Majkrosoft. Sviđa mi se što svi mladi ljudi sa svojim start ap kompanijama u Beogradu, Nišu, Čačku....mogu da ćuju koliko se za njih brinete. Nisu se udostojili jedan naučno tehnološki park da urade. Da formiraju nijedan ovi naučno istraćživački institut. Ja se ponosim što verujem u mlade ljude u Srbiji i sve što smo uložili trosruko se vratilo. I još ćemo da ulažemo", rekla je Brnabić. 

11:34

Jovanov opoziciji: Vi ste elita kao što sam ja astronaut
A.K./ATAImages

Milenko Jovanov je rekao da nema nikakvu sumnju da je Zdravko Ponoš postavljen za načelnika Generalštaba od strane američkog ambasadora.

"Ovo ste vi potpisali, da Kosovo može da uđe u EU. Ja nemam sumnje da je Ponoš postavljen za načelnika GŠ od strane američkog ambasadora. I da je bio bedni NATO sluga. Oslabio vojsku do osrednjeg lovačkog društva. Pa to kažu sami Amerikanci", kaže Jovanov.

On je ukazao i da kada opozicija hoće izbore, onda neće izbore.

"Mesec dana ste pričali da ko traži izbore, taj radi za Vučića. Onda je bilo napišete pismo, e sada hoćete izbore. Onda ste tražili da izbori budu do kraja godine. Oni onda kažu ne, nego da se održe do kraja godine. Nemušti ste. I onda održimo izbore, ne valjaju vam, pokradeni su i tako dalje", kaže Jovanov.

Poslanik liste Srbija ne sme da stane kaže da se isto ponavlja i za beogradske izbore.

"I juče Vladeta Janković kaže da će da blokira ljude koji će da glasaju. Kažite tom čoveku da je to krivično delo. Izgleda da svaka budala koja ima neku ideju izvali to, pa svi posle idete za time. Dakle, ne postoji cenzus za izbore, dovoljan je jedan listić, i izbori su važeći. Šta vi mislite da postignete bojkotom", zapitao je on.

Vi ste elita kao što sam ja astronaut, rekao je Jovanov, a onda zatražio da se zabeleži da je poslanik Aleksandar Jovanović izvadio sliku Gorana Vesića iz novčanika i pokazuje je u sali.

"Zašto drži Vesićevu sliku u novčaniku ja ne znam, verujem i da Vesiću nije prijatno. Neko nosi sliku devojke, majke, dece, a on nosi Vesićevu sliku. Šta je to, i sliku Siniše Malog držiš u novčaniku. Pa smeju se ljudi ovde", kazao je Jovanov.

11:22

Orlić: Ponašanje predstavnika opozicije govori o njima

Narodni poslanik Vladimir Orlić je, uz povike iz redova opozicije, preuzeo reč, i istakao da nasilno ponašanje predstavnika opozicije sve govori o njima.

"Rezultat na izborima je učinio da je ovde apsolutna većina, od 1,8 miliona glasova za listu koju je predvodio Aleksandar Vučić. Na dva mesta od vas sedi pravi fantom, iz Novog Sada, živeo u Novom Sadu, ali je 2018. promenio adresu u Beogradu, kako bi bio odbornik u graskoj skupštini", rekao je Orlić. 

R.Z./ATAImages

11:06

Paunović: Dobro je da žena bude predsenica parlamenta

Snežana Paunović kazala je da joj je drago da će Ana Brnabić biti predsednica parlamenta, jer iskustvo govori da je to dobro.

"Kada smo na čelu parlamenta imali ženu uspeli smo da donesemo neke vrlo važne zakone. Uz sve mane ljudi koi sede u parlamentu ja imam svest da je za njih glasao narod. Neko za nas iz vladajuće većine, neko za vas koji pripadate ooziciji. Ali su oni glasali da razgovaramo ovde o pproblemima i unapređenju njihovog život,a a ne o tome ko koga voli ili mrzi."

"Brnabić je pokazala sposobnost kojoj se divim. Ne sećam se da je bilo koja žena brutalnije vređana u osovj sali i ne sećam se da je iko rekao - izvinite. Važno je da ćemo imati vremena da razgovaramo o nekim važnim pitanjima i da ćemo imati i šansu i prostora."

10:54

Milenko Jovanov: Nema priznanja bilo kakvog tzv. Kosova

Milenko Jovanov sa liste Srbija ne sme da stane, poručio je da je Srbija na čijem je čelu predsednik Aleksandar Vučić dovela do brojnih povlačenja priznanja tzv. Kosova.

"Dakle jasno je rečeno da nema priznanja bilo kakvog tzv. Kosova. Pa se borimo da Kosovo ne uđe u UNESKO, Interpol, i to sve mi koji smo 'izdali'"- rekao je Jovanov.

On je to rekao u odgovoru poslaniku Branku Pavlović sa liste Mi - Glas iz naroda.

"Lako je sa Vračara sa kašičicom iz kapućina u ustima srbovati. Pa pucali su u decu koja su nosila badnjak. Ne plašimo se mi zapadnih neprijatelja, znamo da su nas lagali. Ali mi smo tražili sagovornika sa druge strane, ali je očigledno da ga nema. Ne možete apriori odbiti da razgovarate. Ako to uradite, onda Srbija postaje kriva za sve, i otvaranje sezone lova na Srbe na KiM", rekao je Jovanov.

Jovanov ističe da samo zahvaljujući državi Srbiji i Vučiću nije došlo do toga da se na Kosovu i Metohiji ponavlja situacija iz Nagorno-Karabaha i Pojasa Gaze.

10:51

10:36

Bačevac: Podržaćemo Anu Brnabić

Muamer Bačevac iz Socijaldemorkatske partije Srbije je rekao da skupština "predstavlja sito i najznačajnije rešeto u kojoj možemo promeniti jedan zakon na bolje".

"Potrebno je da imamo minimum neophodnog poštovanja, uvažavanja i saradnje. Rad u odborima mora biti efikasan. Mi ćemo podržati kandidaturu Ane Brnabić za funkciju predsednice parlamenta", rekao je on.

10:36

Pavlović: Povlačenje priznanja nezavisnosti tzv. Kosova ozbiljan rezultat vlasti

Branko Pavlović iz pokreta "Mi - Glas iz naroda" rekao je da je povlačenje priznanja nezavisnosti tzv. Kosova ozbiljan rezultat naše diplomatije u širem smislu i onih koji su vodili našu zemlju prethodnih godina.

Ipak, kako je naveo, "Mi- Glas iz naroda" neće podržati Anu Brnabić na mestu predsednice parlamenta zbog Francusko-nemačkog sporazuma.

Kako je pojasnio, taj sporazum je izuzetno opasan dokument, baziran na sporazumu iz 70-tih godina između Zapadne i Istočne Nemačke.

On je predložio da bi Srbija trebalo da traži da se definišu nadležnosti Srbije na celoj teritoriji Kosova i Metohije i da skupština donese novu rezoluciju o KiM.

10:19

Usame Zukorlić: Velika odgovornost na novom rukovodstvu
A.K./ATAImages

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić je poručio da će ta partija biti deo rukovodstva. On je govorio i o katastrofi u Palestini, kao i o turbulentnim vremenima u kojima se svi nalazimo.

"Gradimo mostove, a ne zidove. Budimo od onih koji će doprinositi dobru, i boriti se protiv zla. Zato većina mora da sarađuje sa manjinom, i važno je da vlast radi sve od sebe da doprinese dobru", rekao je on.

10:07

Prenos Skupštine

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

23 h

Podeli: