Srbija 8

12.03.2024.

7:10

EXPO 2027: Srbija postaje centar sveta – šta nam to donosi? VIDEO/FOTO

Planovi za Beograd zbog održavanja prestižne izložbe Expo 2027, počeli su već u velikoj meri da se realizuju.

Autor: B92

B92
EXPO 2027: Srbija postaje centar sveta – šta nam to donosi? VIDEO/FOTO
Foto: srbija2027.gov.rs

Podeli:

Kako je najavljeno, u naredne tri i po godine Srbija će u sve projekte, uključujući EXPO 2027, uložiti 17,8 milijardi evra, što će u potpunosti promeniti infrastrukuru čitave zemlje. Gradiće se velike sajamske hale, putevi, hoteli, komercijalni sadržajni, stanovi, smeštajne jedinice za učesnike izložbe EXPO 2027, nova železnica...

Biće izgrađena nova komunalna i putna infrastruktura, novi mostovi, ali i obnovljene fasade. Beograd će železnicom biti povezan sa aerodromom, sajmom i novim stadionom, dok će grad dobiti novi izgled železničke i autobuske stanice.

Po oceni mnogih ekonomista, EXPO, koji će biti održan od 15. maja do 15. avgusta 2027, uticaće na povećanje zaposlenosti i otvaranje novih radnih mesta s obzirom na to da će se faktički graditi čitav novi deo grada.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objasnio je da se gradi novi grad i istakao da će "bukvalno sve da procveta", rekavši da je ovaj projekat od velikog značaja za budućnost čitave zemlje.

"Hotelijerstvo, ugostiteljstvo – bukvalno će sve da procveta", kazao je Vučić.

"Nikada nismo brže napredovali u svojoj istoriji i zato vas molim da pomognemo, da izguramo još ove četiri godine najjače što možemo, da budemo ponosni domaćini EXPO 2027. Imamo još mnogo toga da uradimo, a zemlja će nam izgledati potpuno drugačije. Moramo da nastavimo da radimo, da se borimo, da ne odustajemo", dodao je predsednik Srbije.

Sajamski prostor, stanovi, stadion, metro...

Beogradu predstoje veliki infrastrukturalni radovi, a ministar finansija Siniša Mali naveo je da će deo prestonice biti "najveće gradilište u ovom delu Evrope.

"Ovaj deo Beograda, uz Makiško polje gde se gradi prva linija metroa, postaće najveće gradilište u ovom delu Evrope. Nekada je to bio Beograd na vodi koji se polako završava", rekao je nedavno Mali novinarima prilikom predstavljanja plana izgradnje kompleksa u Surčinu.

On je istakao da do decembra 2026. godine moraju biti predati ključevi paviljona svim zemljama učesnicima manifestacije EXPO 2027.

"To znači da za manje od tri godine moramo sve da izgradimo i infrastrukturno obezbedimo", naglasio je ministar.

Podsetio je da je izgradnja kompleksa na 250 hektara započeta u julu 2023. godine. U toku su radovi na izgradnji linijske infrastrukture za potrebe razvoja novog kompleksa u okviru koga će biti izgrađen, pored sajamskog prostora, i Nacionalni stadion, rezidencijalni kompleksi i akvatik centar.

"Stadion će imati čak 52.000 sedišta, radimo ga po svim standardima UEFA. Biće gotov do kraja 2026. godine. Gradimo i 1.500 stanova, a posle Ekspa videćemo da li ćemo ih prodavati ili ćemo ponuditi određenim kategorijama. Gradimo i akvatik centar, novi centar vodenih sportova. I konačno povezujemo centar grada, Prokop, preko Zemun polja sa EXPO-om, i nastavljamo dalje do Obrenovca. To je nekih 18 km pruge", kaže ministar.

On je nagasio da će ukupna površina izložbenih objekata iznositi 230.000 metara kvadratnih.

Mali je rekao je da će Nacionalni stadion biti pravo remek delo i da će se za to postarati poznati arhitekta Mark Fenvik.

"Oko stadiona će biti parking mesta za 9.000 automobila", istakao je Mali i dodao da postoji ogromna želja da se nastavi sa razvijanjem sadržaja na ovoj lokaciji.

"Postoji dosta ideja, a jedna je izgradnja staze za moto trke", dodao je on.

Napomenuo je da očekuje inicijativu od domaćih privatnih firmi oko uključivanja u projekat i naveo da je u rezidencijalnom kompleksu planirana izgradnja 160.000 kvadratnih metara stanova.

Šta EXPO 2027 donosi Srbiji?

Organizacija ove manifestacije će za našu zemlju značiti priliv novca, investicije koje će se višestruko vratiti, prelivanje na ugostiteljstvo, turizam, hotelijerstvo, nova radna mesta i zarada.

Posledično, to će značiti i veći privredni rast i jaču snažniju ekonomiju.

Po završetku izložbe ostaje mogućnost transformacije tog prostora, pa bi deo kompleksa namenjen smeštaju učesnika mogao da se upotrebi za rešenje stambenog pitanja određenih kategorija građana.

Stručnjak sa Univerziteta u Tuluzu Patris Balester koji više od 15 godina izučava Ekspo manifestacije, mišljenja je da bi domaćinstvo Specijalizovane izložbe Srbiji bi moglo da donese "brojne koristi".

"Doprinosi turizmu, brendu i prikazu zemlje, na polju urbanizma uglavnom zemlje tim povodom izgrade potpuno nove delove gradova, parkove i nove sajamske kapacitete", rekao je on ranije za BBC na srpskom.

Francuski profesor istakao je takođe i da bi Srbija od organizacije ovog događaja mogla da ima i političke koristi.

"Na diplomatskom nivou, to pokazuje da je zemlja sposobna da dočeka strane delegacije i da je otvorena prema svetu, a to je često bilo važno za neke zemlje, poput Španije, koja je u Sevilji organizovala izložbu posle kraja diktature (Franciska Franka)", objasnio je on.

FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/bs

Radovi na EXPO 2027 već traju

Na gradilištu u Surčinu u toku je postavljanje šipova za izgradnju EXPO kompleksa.

Za potrebe realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027 počinje izgradnja sedam hala – Univerzalne hale multifunkcionalnog karaktera i šest izložbenih hala.

Hale su raspona 45m+45m, osim Univerzalne hale koja je raspona 90 metara. Dužina hala iznosi 130 do 140 metara.

U prvoj fazi radovima je obuhvaćena izgradnja temelja hala, odnosno izvođenje šipova, naglavica i temeljnih greda. Na projektu su predviđeni šipovi prečnika 800mm, ukupno 1.647 komada. Šipovi su dužine 10 do 18 metara, a projektom je planirano da se za potrebe izgradnje hala izvede oko 27.500 metara šipova.

Započeti su radovi na Univerzalnoj hali, a uskoro se planira paralelizacija radova i na susednoj hali broj 3. U sklopu prve faze, za sve hale se predviđa utrošak oko 28.000 m3 betona i 3.200 tona armature.

Mali je istakao da nema vremena za gubljenje, te da će EXPO biti kruna razvoja Srbije.

"Nemamo vremena za gubljenje i svesni smo posla i odgovornosti koja nam je dat, jer sve mora biti završeno do kraja 2026. godine. Srbija će tokom EXPO izložbe 2027. godine biti centar sveta, domaćin za više od sto zemalja i više od 2,6 miliona posetilaca, a EXPO će biti kruna razvoja Srbije i dokaz koliko se naša zemlja promenila na bolje i napredovala", istakao je ministar Mali.

Foto: srbija2027.gov.rs

Kako je nastao EXPO?

Tradicija duga više od 170 godina pokrenuta je u britanskoj prestonici Londonu 1851. godine, navodi se na sajtu Međunarodnog biroa za izložbe (BIE), čije je sedište u Parizu.

Princ Albert, suprug tadašnje britanske kraljice Viktorije, predvodio je organizaciju Velike izložbe industrijskog rada svih nacija" u Kristalnoj palati londonskog Hajd parka, čija je glavna tema bio tehnološki napredak sveta tog doba.

Podsećanja radi, Srbija je dobila organizaciju EXPO 2027, tako što je pobedila u sva četiri kruga glasanja na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u kojima je imala najveći broj glasova, a u poslednjem krugu jedini protivkandidat je bila Španija.

Srbija je bila jedna od pet kandidata pored SAD, Tajlanda, Španije i Argentine.

Naša zemlja je jedina država iz jugoistočne Evrope koja se kandidovala da bude zemlja domaćin ove prestižne izložbe.
 

Foto: srbija2027.gov.rs

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: