Skijanje postaje ugrožen sport – "Neshvatljivo je šta se radi"

Svet alpskog skijanja sastaje se ovog vikenda u austrijskom Zeldenu, na tradicionalnom otvaranju Svetskog kupa.

Izvor: B92, hina
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ali i ove godine početku sezone ponovno preti opasnost od nedostatka snega i globalnog zagrevanja.

Na snimkama sa ledenika Retenbah, odakle će skijaši krenuti na ovu prvu etapu u austrijskom Tirolu, "beli jezik" koji ocrtava skijašku stazu je mrlja usred kamenitog krajolika gotovo bez snega, prenosi agencija Hina.

Ipak, nema razloga za brigu u Zeldenu, koji je već trideset godina domaćin otvaranja sezone.

Međunarodna skijaška federacija (FIS) je prošle nedelje provela potrebnu "snežnu kontrolu" i dala zeleno svetlo za održavanje takmičenja koja su prošle godine delimično otkazana zbog vremenskih neprilika.

Međutim, u vreme kada se austrijski lednici povlače punom brzinom pod uticajem klimatskih promena, takvo takmičenje ovako rano u sezoni više nije jednoglasno prihvaćeno.

"Naši lednici ne smeju da budu žrtva prestižnih projekata",
osudio je Grinpis, optužujući organizatore da su koristili bagere na Retenbahu za pripremu staze.

Tema je čak izazvala reakciju austrijske vlade.

"Neshvatljivo je nastaviti sa početkom sezone po svaku cenu u oktobru, niko ne razume zašto je potrebno skijati na onome što je ostalo od ledenika u ovim okolnostima", rekla je austrijska ministarka okoline Leonore Gevesler.

Nedozvoljeni radovi na ledniku u Švajcarskoj

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nekoliko stotina kilometara zapadno od Zeldena, na drugom ledniku i u drugoj zemlji, kritike su slične.

Sredinom novembra moraju se održati prvi spustovi sezone na jedinstvenoj stazi između Cermata (Švajcarska) i Červinije (Italija).

Uz veliku pompu najavljivana, ova spektakularna trka podno kultnog vrha Materhorn otkazana je 2022. godine zbog nedostatka snega.

Sneg je dobro pao ove godine, ali otkrića u švajcarskoj štampi o potencijalno nedozvoljenim radovima na ledniku koji će biti domaćin trke naširoko su preneta, što je nateralo nekoliko udruženja da stupe u kontakt s lokalnim vlastima koje su na kraju naredile obustavu radova izvan ovlašćenog skijaškog područja.

Organizatori i ovde u potpunosti negiraju prekoračenje ovlšćenja i ponavljaju da ove odluke neće imati uticaja na održavanje manifestacija.

Foto: EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo
Foto: EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo

Za sportiste je jednačina teška.

"Volimo naš sport, volimo naše okruženje, pa kad vidimo što se događa u Cermatu, osećamo se pogođenim",
reagovao je Aleksis Panturo tokom pres konferencije u Zeldenu.

"Mi smo prvi na udaru globalnog zagrevanja. Želimo da sačuvamo našu okolinu, a ujedno želimo da nastavimo s našim delovanjem. Pitanje je kako sve to učiniti što je moguće bolje",
rezimirao je osvajač velikog kristalnog globusa 2021.

Za njega je odgađanje početka sezone "pravi problem", pogotovo jer se na nekim ledenima može skijati "do juna bez problema".

Ali kasniji početak implicira druge probleme, posebno "smanjenje mogućnosti treninga" za sportiste i izazove za "celu skijašku privredu koja stoji iza toga", naglašava Francuz.

Skijaši u borbi za zaštitu okoline

U februaru su stotine profesionalnih skijaša, uključujući američku zvezdu Mikaelu Šifrin, potpisale pismo koje je pripremilo udruženje "Protect Our Winters" (POW) tražeći od FIS-a da pojača svoje napore u zaštiti okoline.

Isto udruženje je prošle nedelje pokrenulo peticiju, koju je u međuvremenu potpisalo oko 30.000 ljudi, tražeći od FIS-a da se "probudi", verujući da su slike u Zeldenu i Cermatu "šokirale i naštetile verodostojnosti sportske zime".

"Vaši postupci štete ugledu FIS-a, ali i budućnosti skijanja i verodostojnosti svih onih koji se istinski pokušavaju boriti za klimatske akcije", stoji u saopštenju FIS-a, podsećajući na svoje ciljeve u smislu smanjenja emisije ugljen-dioksida i nekoliko mera koje su već preduzete na ovom području, od odgađanja početka sezone za nedelju dana do imenovanja direktora za "održivost".

Sa sportske strane, trka za globuse biće glavni cilj skijaša ove sezone u nedostatku Svetskog prvenstva ili Olimpijskih igara.

Mikaela Šifrin, peterostruka osvajačica kristalnog globusa, i Švajcarac Marko Odermat, pobednik 2022. i 2023. su glavni favoriti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.