Nova vest
Zimski sportovi

Četvrtak, 28.09.2023.

15:35

Pobuna skijaša – više od 130 protestuje protiv bizarnog pravila

Više od 130 učesnika Svetskog kupa u skijanju pobunilo se protiv kontroverzne odluke FIS-a da od ove sezone dodeljuje bodove u novoj disciplini.

Izvor: B92

Autor:B92

Pobuna skijaša – više od 130 protestuje protiv bizarnog pravila
Foto: Profimedia

Upravni odbor FIS-a izmislio je timsku kombinaciju, takmičenje u kojem će se reprezentacije boriti s po jednim specijalistom za spust i jednim za slalom.

Njihova vremena će se sabirati, a zatim će svaki od dva skijaša dobiti pola osvojenih bodova za redosled u Svetskom kupu.

Pismo kojim se protive takvoj podeli bodova potpisali su Marko Odermat, Mikaela Šifrin, Henrik Kristofersen, Aleksander Omot Kilde i ostali najbolji skijaši sveta.

Oni smatraju da je nepošteno na takav način osvajati bodove za individualni plasman u Svetskom kupu.

Na primer, Petra Vlhova, dvostruka šampionka u slalomu, ne može da nastupi u ekipnoj kombinaciji jer Slovačka nema predstavniku u spustu.

Slične probleme imaju Grk Aleksandros Janis Ginis i Britanac Dejvid Rajding.

Verovali su da će se bodovi samo računati za redosled nebitnog Kupa nacija.

"Skijanje je individualni sport i ne bi se smelo dogoditi da bodovi iz ekipnog takmičenja mogu biti odlučujući za pobedu u pojedinačnom redosledu spusta ili slaloma"
, rekao je Švajcarac Danijel Jule.

Nova sezona počinje za mesec dana, a konačnu odluka o bodovanju timske kombinacije FIS će doneti u petak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Umetničko klizanje

CAS odbio Ruskinje

Sud za sportsku arbitražu (CAS) odbio je žalbu ruskih klizača na odluku da im se oduzme zlatna medalja u ekipnom takmičenju na ZOI 2022. u Pekingu, nakon suspenzije Kamile Valijeve zbog dopinga.

B92.sport

17:50

1 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu