Nova vest
Tenis

Sreda, 25.08.2010.

14:49

Aleksandr Dolgopolov – zvezda koja tek treba da zablista

Momak rođen u Kijevu na putu je da postane vrhunski teniser, ali za to će mu biti potrebno još mnogo rada. Iako izgledom podseća na nežniji pol, Aleksandr Dolgopolov ove godine je snažnim udarcima u nekoliko navrata oduševio stručnjake širom planete. Prava nagrada u vidu velikih rezultata tek treba da stigne, ali Dolgopolov je na pravom putu.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Aleksandr u novmebru puni 22 godine, visok je 183cm, a u karijeri je do sada osvojio šest ITF titula i zaradio svega 368 hiljada dolara. Iako je profesionalac postao još 2006. godine, može se reći da je Dolgopolov tek ove sezone počeo da igra ozbiljan tenis.

Ukrajinski teniser sredinom jula bio je 39. na ATP listi, što mu je najbolji plasman u karijeri. Tokom karijere imao je mnogo poteškoća sa povredom kolena i to ga je, prema sopstvenim rečima, ometalo da pruža maksimum na betonskim podlogama, iako nesporno ima igru i za tu vrstu terena.

Dolgopolov se najbolje snalazi na šljaci i gaji veoma dopadljiv i nepredvidljiv stil igre. Odlikuje ga neverovatna brzina i neki su ga u šali poredili sa zecom. Jedan teniski analitičar napisao je da se „Dolgopolov kreće bolje nego što je Agasi ikada mogao“ i da ga mlad Ukraijnac umnogome podseća na slavnog Amerikanca jermenskog porekla.

Voli da igra ’drop šot’ i generalno gledano nastoji da ima što širi dijapazon udaraca. Neretko koristi i bekhend slajs, a prilikom servisa nisko baca lopticu i zato je teško predvideti koju će stranu gađati. Iako ume da odigra dobro i na mreži (najbolji primer je meč sa Pečnerom u Torontu), primarna igra Dolgopolova je sa osnovne linije. Loptice posle njegovog forhenda dobijaju veliko ubrzanje, sposoban je da u kontinuitetu snažno udara i da loptice istovremeno završavaju duboko u terenu. Na taj način namučio je Rafaela Nadala na ovogodišnjem turniru u Madridu.

Ove godine se plasirao u treće kolo Rolan Garosa, a pritom je pobedio 13. nosioca Fernanda Gonsalesa. Na Vimbldonu je pružio fantastičan otpor Žo-Vilfridu Congi u drugom kolu, kada je nadoknadio dva seta zaostatka, ali je ipak izgubio sa 10-8 u petom setu. Od poznatijih tenisera ove sezone još je savladao Andreasa Sepija, Jen-Hsuna Lua, Mihaila Južnog, Alberta Montanjesa i Mardija Fiša.

Ukoliko nastavi da igra kao što je to činio u najvećem delu ove sezone, nema sumnje da će Dolgopolov u dogledno vreme ući u Top20.

Osim tenisom, Aleksandr se bavi i pravljenjem igrica na internetu, za šta je takođe plaćen. Interesantno je da mu je prvobitno ime bilo Oleksandr, po ocu, ali ga je on promenio u maju ove godine, što mu je očigledno donelo sreću. Otac mu je takođe bio profesionalni teniser i Aleksandrov trener do 2008. godine. Ističe da mu je otac bio najveća inspiracija i podrška na putu ka profesionalnom tenisu.

Majka Jelena je bivša evropska šampionka u gimnastici. Nadimak mu je „Dolgo“, a njegov najveći hobi je brza vožnja i kaže da bi sigurno bio vozač relija da se ne bavi tenisom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve