Nova vest
Tenis

Nedelja, 07.09.2014.

11:50

Novak u Njujorku: Nova propuštena šansa

Poslednji put kada je ispao pre polufinala US opena Novaku Đokoviću bilo je 19 godina.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Sada ima 27, osvojio je jednu titulu, četiri puta je zaustavljan u finalu, a tri puta u polufinalu.

Tri puta je gubio od Federera (2007, 2008, 2009), dva puta od Nadala (2010, 2013), veliku šansu propustio je u porazu od Marija (2012), ali je eliminacija od Keija Nišikorija možda i najbolnija od svih Novakovih u Njujorku.

Đoković je imao niz poraza u finalima Gren slem turnira, a kada je na Vimbldonu na spektakularan način skinuo tu kletvu, očekivalo se da će to osloboditi zver u njemu – da će mu dati dodatnu motivaciju za rad i da će ga učiniti oštrijim u završnicama najvećih turnira.

Dolazila je sezona na betonu, Đokovićevoj omiljenoj podlozi. Međutim, umesto nastavka izvanrednih rezultata, Novak je potpuno razočarao – eliminacija u trećem kolu u Torontu i Sinsinatiju, a onda i novi poraz u polufinalu u Njujorku.

Kei Nišikori u subotu je igrao svoje prvo Gren slem polufinale, Novaku je bilo 24. put da se nađe u takvoj situaciji, ali po igri na terenu to se nije moglo zaključiti.

Đoković je govorio da želi da bude agresivniji u prvim udarcima posle servisa i riterna i da tako kontroliše razmene, ali od toga nije bilo ništa – baš kao i u meču sa Marijem, Novak je veći deo meča proveo iza osnovne linije mučeći se da pronađe dubinu i snagu udaraca (ne sećam se kada je veći broj njegovih loptica završio u mreži).

Ritern je obično Novakovo utočište, udarac kojem se vraća kada ništa drugo u igri ne funkcioniše. Sada mu je Nišikori potpuno oduzeo tu prednost – koristio je svoje brze ruke, dobro je čitao Đokovićeve servise i neke od najvažnijih poena u meču (naročito u prvom setu) dobio je zahvaljujući riternu.

Novak nije uspevao da ostvari prednost slajs servisom sa djus strane, kao što je obično slučaj, a njegovi riterni nisu bili dovoljno duboki i agresivni. Uz to, Nišikori ga je mučio istim tim slajs servisom koji je obično plus na kontu Đokovića.

Ni u duelu sa Marijem, a ni sada, Novak nijednog trenutka nije delovao kao da je svoj na svome na terenu, pa čak ni kada je ubedljivo dobio drugi set. Vrućina i vlaga činili su uslove za igru teškim, ali kao što je i sâm Đoković rekao, to ne može da bude izgovor, pogotovo zato što je Japanac prethodno preživeo dva maratona u pet setova sa Raonićem i Vavrinkom.

Đoković se veoma slabo kretao – i u meču sa Marijem izostala je agresivnost, ali je mnogo toga nadoknadio svojom brzinom, fleksibilnošću i sposobnošću da napadne iz kontre. Toga u meču sa Nišikorijem nije bilo, Japanac je retko morao da odigrao tzv. “dodatni udarac“, prvobitni napad najčešće je bio i dovoljan za poen. Takođe, bilo je loptica koje Đoković nije ni pokušao da stigne, a u uobičajenim okolnostima bi to učinio.

Nišikori jeste igrao odlično, hvatao je loptice u penjanju, dobijao je razmene bekhendima što malo kome protiv Novaka uspeva, ali da je Đoković imao prilike da prelomi meč u svoju korist, imao je.

Možda i najveću u 11 minuta dugom gemu početkom trećeg seta kada je propustio četiri brejk lopte – jednu pogrešno pokušavajući da uhvati rivala na krivoj nozi na mreži, a drugu izbacivši ne baš težak bekhend u aut. Na preostale dve Nišikori je odigrao briljantno.

Takođe, u trećem setu Japanac nije uspeo da odservira za set, a i u taj brejku je prokockao prednost 4:0, uz jednu duplu grešku. Međutim, svaki put kada bi Kei ponudio Novaku prozor za povratak, Đoković bi ga svojim greškama zalupio (ovde je na 4:5 ničim izazvan posle forhend u mrežu).

Poslednji put prozor je odškrinut u drugom gemu četvrtog seta – Đoković je imao tri vezane prlike za ribrejk, ali na najizglednijoj šansi zakucao je bekhend paralelu u mrežu. To je faktički bio kraj.

Više od samog poraza brine način na koji je do njega došlo – Đokovića odavno nismo videli malodušnog i bezvoljnog kao u subotu, posle propuštenih brejk lopti u četvrtom setu izgledalo je kao da želi što pre da ode sa terena. Mislili smo da je ta faza zauvek prošla, ali s vremena na vreme se vraća – ona je deo Novakov psihe i treba sa pomiriti sa time.

Četvrtfinale Australijan opena, finale Rolan Garosa, titula na Vimbldonu i polufinale US opena. Gren slem sezona za ponos u svakom slučaju, ali ne može se poreći činjenica da Đoković ponovo napušta Njujork sa gorkim ukusom u ustima – propustio je ogromnu priliku.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

162 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d