Nova vest
Tenis

Petak, 20.06.2014.

14:50

Žreb: Ko je prošao najbolje?

Prošle sezone na Vimbldonu videli smo mnogo iznenađenja, rane eliminacije Federera i Nadala, kao i Janovičevo polufinale.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Žreb za ovogodišnji turnir je izašao i već su počele rasprave ko bi od favorita i gde mogao da se saplete. Nepoznanica je kako će Nadalova kolena sada reagovati na travu, on u ranoj fazi turnira i ima nešto teži žreb od najvećih suparnika, ali čini se da ove godine u prvoj nedelji neće biti senzacija. Pogledajmo šta je kome doneo žreb.

Na našem sajtu možete da čitate dvougao u kojem smo se bavili pitanjem da li je Endi Mari favorit na Vimbldonu, čitajte i najavu nastupa Novaka Đokovića, a do početka turnira očekuju vas tekstovi o Rafaelu Nadalu (subota) i Rodžeru Federeru (nedelja).

I četvrtina: Conga i Berdih na Novakovom putu

Novak Đoković počinje turnir sa Golubjevom, momkom snažnih i ravnih udaraca koji je sklon ogromnim oscilacijama. Druga runda donosi okršaj sa veteranom Štepanekom, koji jeste dobio Marija na Kvinsu, ali svojim stilom igre ne može da ugrozi Novaka na duže staze, čak i ako srpski teniser ne bude igrao najbolje što može.

Kanađanin Vasek Pospišil prvi je nosilac na Novakovom putu, ali on posle povrede nikako da se vrati u formu i dobio je samo jedan od poslednjih deset mečeva. Ne bi bilo čudno ni da Pospišil ne dođe do Đokovića, pošto mu na putu stoje Hase i Žil Simon.

U svakom slučaju, prva ozbiljna prepreka Novaka čeka u osmini finala u vidu Žo-Vilfreda Conge. Francuz ne igra dobro ove sezone i u Parizu nije pružio nikakav otpor Đokoviću. Ipak, Congu nikada ne treba olako shvatiti, naročito ne na Vimbldonu.

Potencijalni Đokovićev rival u četvrtfinalu jeste Tomaš Berdih, kojeg je Novak dobio 15 puta u 17 mečeva. Ipak, jedna od dve Čehove pobede dogodila se upravo na Vimbldonu. U Berdihovom delu žreba nalazi se Ernests Gulbis, koji želi da dokaže da je savladao lekciju zvanu “kontinuitet“, a tu su i prošlom godinom osokoljeni Verdasko, kao i Čilić.

Novo ime: Rus Konstantin Kravčuk u 29. godini debitovaće u glavnom žrebu na Gren slem turnirima. Visok je 190 cm, trenuto je 214. na svetu, a najbolji rang u karijeri mu je 126. mesto.

Domaće nade: Džejms Vord igra sa Mihailom Južnim, a Kajl Edmund sa Andreasom Hajder-Maurerom. Biće lepa atmosfera, ako ništa drugo. Dole u žrebu je i Dan Evans.

Da li se opametio: ’Nestašni dečko’ svetskog tenisa Bernard Tomić, četvrtfinalista iz 2011, već neko vreme je u strmoglavom padu. Kada će i hoće li povući kočnicu? Prvi rival mu je Rus Donskoj.

II četvrtina: Mari već vidi polufinale, šansa za Dimitrova

Žreb Endija Marija do četvrtfinala izgleda kao lagana šetnja Londonom. Prvi protivnik mu je Gofan, mladić koji je nekada obećavao i kojeg je lepo gledati, ali koji je sada van Top 100 i nema igru podesnu travi. Anduhar ili Rola nisu pretnja, a u trećem kolu Škot bi mogao da igra sa Robertom Bautista-Ahutom.

Španac igra odlično ove sezone, ume da uđe u ritam kada pogađa sa obe strane, ali Mari će nemilosrdno koristiti njegov slabiji drugi servis. Ako Endi ne bude raspoložen, Bautista-Ahut bi možda mogao da uzme set, ali ne više od toga.

Osmina finala – Fonjini travu nikada nije voleo, a Anderson je i suviše pravolinijski igrač da bi predstavljao problem raznovrsnom teniseru kakav je Mari.

U četvrtfinalu potencijali Marijev protivnik je David Ferer, ali on je na ivici da odustane od turnira. Ako to i ne uradi, vrlo je moguće da neće dogurati do najboljih osam, a tu svoju šansu traži Grigor Dimitrov. Osvojio je Kvins, to mu je treća titula ove sezone, i na njega je red da konačno dođe daleko na Gren slemu.

U drugom kolu verovatno će igrati sa mladim Timom u duelu jednoručnih bekhenda, na putu mu je i Dolgopolov, ali Bugarin ima sjajnu priliku da se domogne četvrtfinala na podlozi koja najviše leži njegovom stilu igre.

Meč koji ne smete propustiti: Dastin Braun – Markos Bagdatis. Egzibicija u najavi, dvojica tenisera koji šou i zabavu često stavljaju ispred svrsishodnosti. To nije dobro za rezultat, ali jeste za publiku.

Novo ime: Nemac Tim Puc, nikada nije bio u Top 200, a sada sa 26 godina debituje u glavnom žrebu GS turnira. Rival mu je Gabašvili.

III četvrtina: Švajcarski dvoboj

Po žrebu nas očekuje švajcarski duel, a po formi u poslednje vreme, reklo bi se da je Rodžer Federer bliži polufinalu nego Vavrinka. Rodžer počinje turnir sa Lorencijem, a zatim bi mogao da ima izazov u vidu levorukog veterana Žila Milera, odličnog servera, ili Žilijena Benetoa, u fazi u kojoj je ispao sa turnira prošle sezone.

Treće kolo ne donosi težak posao, pošto je Granoljers specijalista za šljaku, a u osmini finala projektovani Rodžerov protivnik je Jerži Janovič. Poljak je prošle godine igrao polufinale, ali ove sezone deluje kao da je koncentrisan na sve samo ne na tenis – tanak je sa živcima, lako gubi fokus, a u Haleu je izgubio od 135. na ATP listi. U njegovoj osmini su i Lejton Hjuit i Tomi Robredo.

Vavrinka će do četvrtfinala imati znatno teži put – otvara sa Sousom, a na putu su mu dalje Tursunov i Felisijano Lopes, igrači sa istorijom solidnih partija na travi. Najveći izazov Stenu trebalo bi da bude Džon Izner, ali ne zaboravite da on na Vimbldonu nikada nije prošao drugo kolo.

Novo ime: Japanac Juići Sugita trenutno je 143. na svetu, nikada nije bio u Top 100, a sada debituje na GS turnirima. Ima 25 godina i u prvoj rundi igra sa Felisijanom Lopesom.

IV četvrtina: Rafin upitnik

Od članova ’velike četvorke’, čini se da je Rafaelu Nadalu zapao najteži žreb na startu turnira. Počinje sa levorukim Martinom Kližanom, koji ume da bude nezgodan kada je u ritmu, a ove sezone igra dobro i za sebe ima titulu u Minhenu. Zatim sledi okršaj sa nepredvidljivim Perom ili sa Rosolom, čovekom koji je Nadala senzacionalno izbacio sa turnira pre dve godine.

Treća runda najverovatnije donosi duel sa Ivom Karlovićem, protiv čijeg servisa je frustrirajuće igrati. Hrvat je zdrav već neko vreme, igrao je finale nedavno u Diseldorfu, a na Vimbldonu je 2009. dogurao do četvrtfinala.

U osmini finala Nadalovi potencijalni rivali su Gaske i Monfis, koji mu tradicionalno ne predstavljaju poteškoću, dok će mu u četvrtfinalu najverovatniji protivnici biti Miloš Raonić ili Kei Nišikori.

Raonić je igrao izvrsno na šljaci, a na travi bi njegov ’bum-bum’ tenis u kojem se oslanja na to da uvek prvi napadne trebalo još više da dođe do izražaja. U tom delu žreba su i Kolšrajber i Giljermo Garsija-Lopes, kao i naš Dušan Lajović.

Obratite pažnju na: Nika Kirgijosa. Trenutno je 173. na svetu, nedavno je napunio 19 godina i ima Top 10 potencijal. Visok je 193 cm, iz kvalifikacija je nedavno osvojio čelendžer na travi i mogao bi da namuči Gaskea u drugoj rundi.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve