Nova vest
Tenis

Nedelja, 11.06.2017.

10:00

Istorija, rekordi, "Decima" i ulazak u svet nemogućeg

Navijači Real Madrida čekali su više od decenije da njihovi miljenici osvoje čuvenu 'La decimu', što su uspeli 2014. godine protiv gradskog rivala.

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

Istorija, rekordi,
EPA/ALI HAIDER

Rafael Nadal, jedan od najpoznatijih navijača 'Kraljevskog kluba' 13 godina posle osvojene prve ima priliku da dohvati i desetu titulu na Rolan Garosu.

Nestvarno zvuči, gotovo nemoguće, a mnogi su mu već stavili pehar u ruke.

Nadal će se u svom desetom finalu na turniru na kojem je izgubio samo dva meča boriti sa Stanom Vavrinkom, verovatno jedinim čovekom koji u ovom trenutku može da ga zaustavi na šljaci.

Rafa je do poslednjeg duela stigao na impresivan način – nije izgubio ni set, protivnicima je prepustio samo 29 gemova, što mu je najbolji učinak u karijeri.

"Osveta nije deo mog rečnika, ovo ne treba gledati kao pokušaj osvete. Razmišljam tako da je svaki meč drugačiji. Kada god igram, smatram da je taj meč važan i bolji igrač će pobediti. U finalu Australijan opena je igrao veoma dobro, ali ne znam kakav bi ishod bio da nisam zaradio povredu", rekao je Nadal na pitanje da li želi da se osveti za poraz od Švajcarca u finalu Australijan opena 2014. godine.

Znate kada odete na dugo putovanje, osim najbližih, nešto što vam najviše nedostaje jeste vaša kuća. Prostor u kojem se osećate najslobodnijim – bilo da je to vaš krevet, dnevna soba, pa i wc šolja.

'Bik sa Maljorke' kada god izađe na šljaku stadiona 'Filip Šatrije' oseća se kao kod kuće – do sada je odigrao devet finala u prestonici Francuske i izgubio samo pet setova. Od 2005. godine jedino su Robin Soderling i Novak Đoković uspevali da ga savladaju.

Stan je svestan da teža prepreka ne postoji.

"Igrati protiv Rafe u finalu Otvorenog prvenstva Francuske je verovatno najveći koji možete imati u tenisu. On je najbolji ikada na šljaci. Pokušaće da osvoji svoju desetu titulu na Rolan Garosu što je impresivno. Sigurno je da će biti teško, ali to je finale. Biće pritisak na obojici. Obojica želimo da osvojimo titulu i daćemo sve na terenu", naveo je Vavrinka.

Osim toga, Španac je imao idealnu pripremu za duel sa Švajcarcem jer je u polufinalu eliminisao Dominika Tima koji ima sličan stil. Bekhend ima jednom rukom, udarci su mu nalik na Vavrinkine, a Nadal je svojim snažnim spinovima vrlo lako pronalazio rešenja da ga ukroti.

Takođe, od 18 međusobnih duela sa današnjim protivnikom dobio je 15 mečeva, ali ni 'Stanimal' neće biti bez šansi. Tri puta je stizao u završnicu Grend slemova i svaki put je podizao pehar. Ako bude u prilici da se razigra i uđe u prepoznatljivu "džošuovsku" seriju, onda će teško biti i Nadalu da ga zaustavi.

"Rafa ovde nije izgubio nijedno finale, a Vavrinka je pobedio svako u kojem je igrao. Hajde da vidimo ko će prvi da izgubi", rekao je Toni Nadal.

Patrik Muratoglu, njegov kolega trener i analitičar na više televizija, rekao je za B92 da finale neće biti toliko jednosmerno koliko ga mnogi najavljuju.

"Rafa igra fantastično i način na koji se vratio posle povreda je izuzetan. Nema potrebe govoriti da je favorit, svi očekuju da će deseti put podići pehar, ali je igrački neverovatno napredovao. Popravio je servis, na forhend može da se osloni i biće vrlo teško pobediti ga. Međutim, Vavrinka je pokazao da može svakoga da pobedi. Ključ će biti u prvom servisu i tome koliko će Stan moći da igra na visokom nivou. Ako taj period potraje, svašta može da se desi", rekao je Muratoglu za B92.

Jedno je sigurno – od 15.00 uz direktan prenos na TVB92 očekuje nas spektakl. Dvojica najboljih igrača u Parizu odlučivaće ko će ući u istoriju 'belog sporta'.

Ona će svakako biti ispisana.

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve