Počinje stoti Điro d'Italija

Jubilarna 100. trka Điro d' Italija počinje u petak na Sardiniji. Vinčenco Nibali brani titulu.

M.LJ.Izvor: B92 Italija
Podeli
Getty images
Getty images

Điro se smatra drugom najprestižnijom trkom posle Tur de Fransa i jedna je od tri Grand Tur trke uz špansku Vueltu.

Prva etapa duga 203 kilometra se od Algera do Olbije vozi na severu Sardinije. To je treći put da trka startuje na Sardiniji za 100 izdanja Đira.

Ruta se svake godine menja, a od 197 takmičara koji startuju trku, samo dvojica su u njoj pobeđivali do sada - Nibali i Nairo Kvintana. Kvintana je to učinio 2014. godine, a Nibali u dva navrata 2013. i prošle godine. Nibalijev tim Astana će nastupati sa osmoricom vozača umesto sa devetoricom, u čast nedavno nastradalog Mikelea Skarponija.
Uoči starta Đira organizatori su planirali da uvedu i nagradu za najbrže vozače u spustu. Zbog velikih spustova i brzina prilikom spustova bezbednost biciklista bi bila ugrožena, pa je odluka o nagradi povučena. Kroz 20 etapa će počev od 5. maja proći takmičari iz 22 ekipe.

Prvi Điro je održan 1909. godine i isprva je učešće bilo omogućeno samo Italijanima. U petak će trku početi 45 italijanskih biciklista, mada ne voze svi u italijanskim timovima.

Prvi pobednik trke je bio Italijan Luiđi Gana, a najviše pobeda imaju njegovi sunarodnici Alfredo Binda i Fausto Kopi, kao i Belgijanac Edi Merks. Njih trojica su najbolji na Điru bili po pet puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.