MOK želi OI 2020. i u Fukušimi

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah predložio je da se neka takmičenja na OI u Tokiju 2020. održe u severoistočnom delu zemlje.

Izvor: B92 Japan
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Taj deo Japana je pogođen zemljotresom, cunamijem i nuklearnom katastrofom 2011. godine, od koje se ova zemlja još uvek oporavlja.

Bah je tokom sastanka sa premijerom Japana Šinzom Abeom rekao da je "jedna od mogućnosti" da se neke utakmice bejzbola i softbola odigraju u oblastima pogodjenim katastrofom.

Japanski mediji naveli su da je Fukušima, gde se dogodila nuklearna katastrofa u lokalnoj nuklearnoj centrali, jak kandidat za domaćina.

Bejzbol i softbol su 2008. godine izbačeni iz olimpijskog programa, ali su ovog leta vraćeni u program za Igre 2020. godine. Oba sporta su veoma popularna u Japanu.

"Razgovarali smo o ideji da se neka takmičenja tokom Igara u Tokiju održe u oblastima pogođenim katastrofom, da doprinesemo obnavljanju područja i pokažemo svetu kako napreduje. Razgovarali smo o bejzbolu i softbolu, zbog njihove popularnosti u Japanu. Prva utakmica na turniru u kojoj bi nastupila domaća reprezentacija bi bila vrlo moćna poruka", rekao je Bah.

Prethodno, takmičenja u bejzbolu i softbolu planirana su za stadion Jokohame.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.