Nova vest
Košarka

Utorak, 28.11.2023.

17:35

Rođen u SAD, roditelji Srbi, a on briljira na koledžu – ko je Milan Momčilović?

Milan Momčilović, talentovani košarkaš univerziteta Ajova Stejt, igra veoma dobro na startu koledž sezone.

Izvor: PT

Autor: PT

Rođen u SAD, roditelji Srbi, a on briljira na koledžu – ko je Milan Momčilović?
Foto: Shutterstock/esfera

Momčilović, čiji su roditelji Nikola i Zorica otišli u SAD tokom rata u Jugoslaviji, rođen je u Viskonsinu, ima 19 godina i prva je godina na koledžu.

Pažnju na sebe skrenuo je još u srednjoj školi, igrajući veoma dobro, a i boreći se protiv Bronija Džejmsa, sina od Lebrona. To je bilo pre nešto više od godinu dana, a sada je ponovo aktuelizovano njegovo ime kroz članak na ESPN-u.

Novinari Džonatan Givoni i Džeremi Vu, uskor specijalizovani za NBA draft, napisali su članak - “Beleške o NBA draftu 2024: Iznenađujući brucoši i perspektivni igrači u usponu” - i u njemu se našlo ime Milana Momčilovića.

“Momčilović, još jedan manje istaknuti talenat koji verovatno nije planirao da završi u ranom NBA draft razmatranju, rangiran je kao top-100 talenat izvan Milvokija posle srednje škole. Dobio je poziv na ‘USA Basketball U19’ probu ranije ove godine, ali nije ušao u konačnu selekciju i pridružio se timu Ajova Stejta sa skromnim očekivanjima. I dok Momčilović, poput Šeparda, nije klasičan tip košarkaša koji posle prve koledž sezone završi u NBA, njegova sposobnost šuta privukla je pažnju u ranoj fazi, šutirajući 45% za tri poena i prosečno postižući 14.1 poen. Bio je sjajan protiv Virdžinija Teha sa 21 poenom i čini se da je dovoljno spreman da ga timovi uzmu u obzir kao kandidata za Draft 2024. godine”, piše Vu.

“Momčilović je odličan šuter s brzim oslobađanjem i minimalnim spuštanjem lopte do mesta za šutiranje. Manje je siguran u šut tokom kretanja u ovoj fazi karijere, ali izgleda odlično kada su mu stopala postavljena, sposoban je da izbaci loptu iz ruke veoma brzo. Ima veličinu potrebnu za NBA, visok je oko 210 centimatara u patikama, s rasponom ruku poput visine”, dodaje Vu.

Novinar ESPN-a naveo je i neke mane, spore lateralne kretnje, manjak eksplozivnost, uobičajeno za igrače sa genetikom sa prostora Balkana.

“Prognozirati kakav će Momčilović biti igrač može biti delimično otežano zbog manjka eksplozivnosti i brzine nogu. To mu ne smeta kao šuteru, ali ograničava njegovu sposobnost prodora prema košu i igre na obruču, nešto što neće postati lakše u budućnosti. On jednostavno nije vrlo brz ili agilan, što mu takođe šteti u igri kao skakaču i u odbrani. Njegova visina dosta pomaže defanzivno kada treba da se preuzme, ali teško će imati bilo kakvu prednost u situacijama gde je potrebno brzo reagovati i verovatno neće pružiti mnogo zaštite obruča igrajući kao krilni centar, što je njegova prirodna pozicija na terenu”, piše Vud.

“Nema potrebe da Momčilović žuri s ulaskom u Draft. Njegov šut će uvek privlačiti pažnju, a koledž je verovatno bolje mesto za njega da proširi svoj repertoar. U NBA će biti manje prostora za eksperimentisanje i mnogo je duži put do minuta; njegov zadatak će biti da pogađa šuteve. Ali Momčilovićeva spremnost za koledž i ono što je do sada pokazao je zapažena, i timovi će žudeti za potpunijim sagledavanjem njegove ofanzivne igre kako sezona odmiče. S obzirom na stalnu potražnju za šuterima, neka dobra utakmica ili dve svakako bi mogla ubrzati stvari i ojačati njegovu poziciju do te mere da ranije prelazak u profesionalni rang ima smisla”, zaključio je novinar ESPN-a.

NBA draft na programu je 27. juna 2024. i biće zanimljivo pratiti razvoj talentovanog momak sa srpskim poreklom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu