Tenis 93

Nedelja, 22.02.2015.

11:35

“Đoković je rastao sa žigom Srbije“

Kris Bauers, autor knjige “Sportski lider Novak Đoković i uspon Srbije“, kaže za holandski list “Trouw“ da je Novak mnogo uradio za popravljanje imidža Srbije.

“Ðokoviæ je rastao sa žigom Srbije“ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

93 Komentari

Sortiraj po:

nego sta

pre 9 godina

Mlada država? međunarodno priznati 1878 zajedno sa Crnom Gorom kao nezavisna država, kad ostale bivše Republike nisu ni postojale ili su bili samo nečije kolonije. A ko je počeo rat nećemo ulaziti u to.
(stevan, 22. februar 2015 12:04)
Grešiš samo za oko 1000 godina, al' 'ajde...

Петра Квитова

pre 9 godina

Где су ти паре, тамо ти је домовина...Мени је мука кад видим Ђоковића...

my way

pre 9 godina

Taj "zig" moze samo da mu sluzi na ponos, a sad sto bi neko licemerno hteo da izokrene istinu za 180, to je druga stvar. Srbija i Srbi imaju casnu i pravednicku istoriju kojom mogu samo da se ponose, mnogo su zbog toga stradali i niko nema pravo da po apokalipticnim srpskim zrtvama, kao i istini i pravdi gazi. Zna se i ko je devedesetih i na koji nacin i pod kojom ideologijom poceo rat za krvavo rusenje Jugoslavije.

Jumko

pre 9 godina

Zamislite vi koliko je Novak antipatican kada ga ovoliko njegovih zemljaka ne voli. I ne bojte se djokovicevci, nisu komsije, ima i nas Srba koji ga ne vole. A znate i sami, izadjite samo napolje i medju drugove, pa cete videti. A to je zbog njegovog ponasanja, a ne zavisti. Pa on da nije nas mi bi takvu licnost najvise mrzeli

kako napuniti praznu glavu?

pre 9 godina

@A Pjer? Sin? Dajte nesto o njima. Dugo mi je prazan frizider ( Goran Matić, 22. februar 2015 15:58 ) Staviš svoju praznu glavu u frižider. Tako će ti barem frižider biti pun.

Joca 011

pre 9 godina

Srbija je skupocena zemlja, blistave istorije i kulture. Ovaj covek nije kriv sto se ne udubljuje u istoriju i kulturu, jer potice iz naroda koga to preterano ne zanima. A Noleta da biramo za predsednika.
.

nev

pre 9 godina

" “Đoković je rastao sa žigom Srbije“"
Samim ovim stavlja do znanja da Srbiju smatra necim negativnim, kao neku sramotu koju treba skrivati. Sto se vise cita text sve vise se potvrdjuje neznanje ali i medijski uglavljeno misljenje o necem losem.
Sve u svemu ako takva osoba pise neku biografiju to ce biti neka povrsna prazna prica sa dosta uvrezenih misljenja samim tim dokazujuci ne samo neznanje nego i skucenost necije sirine i totalnu nepripadnost nekoj inteligenciji. Nazalost sve vise je takvih u svetu a mediji ih samo guraju pa uskoro mozemo videti i ovu starletu Kim prikolica kako diskutuje o nekim pravima i slicno uz predstavljanje od medija kao 'intelektualaca'...

CH

pre 9 godina

On je srbin kao ja. Rodjen u Jugoslaviji gde smo svi bili jednaki. Posle sendvica napustio ali ostao državljanin, porez plaćam u CH ponekad odem u Srbiju zar ja imam pravo reci da sam iz Srbije. Ne nemam pravo na to ja sam samo turista isto kao Nole

Kuki

pre 9 godina

I Nikola Tesla kog pominjes je takodje Srbin. A u kratkoj istoriji mlade drzave Srbije bi naveo jos nekoliko beznacajnih imena, kao na primer Car Dusan, Vojvoda Misic, Milutin Milankovic, Mihajlo Puupin,Mileva Maric, Milunka Savic, Vuk Karadzic... O neverovatnim poduhvatima, hrabrosti i zrtvama srpskog vojnika je suvisno govoriti, a posebno protiv germanskih naroda. Ali ipak to nije nista, kada se uporedi sa slavnom i bogatom istorijom Holandije.

Basel

pre 9 godina

@kuki:Car Dusan, Vojvoda Misic, Milutin Milankovic, Mihajlo Puupin,Mileva Maric, Milunka Savic, Vuk Karadzic... 
A ko je za ove likove igdje čuo van ex yu?

Bojan

pre 9 godina

A koliko dugo je to srbija bila suverena? Dosta vise lupetanja! Mali smo i beznacajni globalno sto za uspeh jedne nacije nije ni bitno osim sto je izvor frustracija polupismenih i frustriranih masa!

Milano

pre 9 godina

Sta Srbija ima sa njegovim uspehom Nista . Biti Veliki Srbin je tako mala stvar i totalno nevazna . Biti veliki covek u teskim trenucima to je prava stvar i tu mu dajem priznaje .

A.S.

pre 9 godina

A zar je trebalo cekati da holandski novinar pise biografsko delo o Novaku Djokovicu?

Srbi u svemu kasne.Kao da imamo Djokovica na bacanje.

nex

pre 9 godina

Ne znam odakle je ovaj, ali njegovi Bauers koreni sigurno znaju sta je Srbija i otkad smo suvereni. Muka mi je od ovih piskarala koje je kloaka izbacila.

Wile E. Super Coyote

pre 9 godina

"...On je vrhunski sportista pod zastavom zemlje koja je još mlada kao suverena država,...." Gospodin, ocigledno, nije najbolje proucio istoriju Srbije ili se nije dobro izrazio. Daleko od toga da je Srbija mlada kao suverena drzava! Postojala je Srbija i pre onih nesrecnih Jugoslavija!

Ma šta kažeš...

pre 9 godina

Lepo, lepo... Toliko je zelena Srbija da je njen pravni akt (neki tamo Dušanov zakonik) stariji više od 4 veka od, recimo SAD-a. Da ne govorimo o tome što je polovini tako civilizovane Evrope smetalo što govedarska Srbija donosi (tada) slobodouman Sretenjski ustav; i još da pomenem - kad tako nepogrešiva Evropa seče svoje monarhe na giljotinama, onda je to revolucija, a kada Srbija zbacuje autokrate i apsolutiste, onda je ona zlikovac. Mada, ne mogu se oteti utisku da u svemu ovome ima i naše krivice - da malo više baštinimo našu kulturu i prošlost, ne bi nam razni Bauersi solili pamet pseudoistorijom.

N.N.

pre 9 godina

Kad se na nasem dvoru jelo kasikama i viljuskama neki niste ni postojali a neki ste jos uvek "mazali" prstima! Mi smo zemlja sa dugom istorijom na koju svaki pravi srbin treba biti ponosan. Nismo nista manje a ni vise cinili zlocina od vas sa zapada. Ali plitkost i neznanje u kombinaciji sa novcem je cudna stvar. I koliko god se trudili da shvatite Novaka necete uspeti, jer ne poznajete pravu Srbiju i ljude koji je cine!!

Kostadin

pre 9 godina

Odakle ljudima potreba da govore i pisu o stvarima o kojima ne znaju nista? Valjda su pare u pitanju. Kada Holandjanin napise biografiju Djokovica to je kao da ja napisem biografiju nekog uspesnog sportiste iz (recimo) Finske. Niti poznajem te ljude, niti znam njihov mentalitet, niti sta se desava u njihovoj zemlji. Jednostavno nemam pojma. Kao Srbin koji je ziveo i u Srbiji i inostranstvu mogao bih bez problema da napisem Novakovu biografiju iako na prvi pogled ne znam nista o njemu. Opet, znam sve.

Zuba

pre 9 godina

Umesto sto se ovde pise o istoriji Srbije treba lepo novinaru na njegov FB ili Twitter nalog lepo kulturno poslati cinjenice o nasoj istoriji sazeto naravno. Od Dusanovog zakonika pa nadalje. Ne sporim da je imao dobru zelju da napise tekst o Novaku ali ipak ovo o "mladoj" drzavi bode oci. Mada cisto sumnjam da ce to "otvoriti" oci zapadnjacima naviklim na vec postojece stereotipe o nama.

Srdjan

pre 9 godina

Novaku svaka cast za sve ucinjeno za Srbiju.Sigurno pored onog sportskog,veliki pritisak je trpio i van njega,a mogao je da bira za koju zemlju da igra.Nisu potrebni nikakvi hvalospjevi,novinara ili bilo kog drugog da nam kazu ko je NOVAK DJOKOVIC.

xyz koordinarta

pre 9 godina

Svaki rob koji stane na srpsku zemlju postaje slobodan.Ovaj zakon je donesen posle oslobodjenja od Turaka.
Post holandska kolonijalna drzava Juzna Afrika do pre par decenija je imala rasnu segregaciju.

Боки

pre 9 godina

@dragan1982
Кажеш да ниси висок и живиш на Западу. Мене занима да ли смо ми стварно високи људи, јер када овде дође неко онда каже "како су овде људи високи"?

YNWA

pre 9 godina

@Pisi cirilicom
Prijatelju, sto se tice toga koliko smo stara zemlja slazem se u potpunosti sa tobom, ali nemoj se praviti da ne razumes sta je covek hteo da kaze, raspad Jugoslavije je bio pre 20ak godina, i zato je to napisao, za razliku od tebe koji si komentar napisao cisto da skupis neke famozne "pluseve"...
Inace odlican tekst.
Sportski pozdrav!

I.B.

pre 9 godina

Kao prvo, Novak ga je odbio,i NIJE hteo da radi na takvoj knjizi; kao dva zabraniti mu ne mozes; kao tri izasla je prosle godine za vreme RG..!!!! mora da je usrecila Novaka; knjiga je zapadnjacka sapunica, kaja avakom mislecem coveku izaziva odvratnost/ on Kris..misli da je filozofska?!!..valjda sto je spomenuo da je Novak 'kompleksna licnost'..
SVE u svemu nezasluzno citanja..a kamoli kupovanja..

anoniman

pre 9 godina

Ovakve tekstove obicno pisu ljudi koji nikada nisu bili u Srbiji i ne poznaju nase ljude i kulturu.Svoje 'znanje' o nasoj zemlji su dobili kroz medije i na taj nacin stvorili iskrivljenu sliku o nama.Tuzno...

dijos mijos

pre 9 godina

niti je srbija mlada drzava / postojala je u srednjem veku, bila cak i carstvu, bila je suverena i pre prvog svetskog rata/, niti postoji ijedna presuda medjunarodnog suda koja ukazuje na srbiju kao na najveceg krivca / medj sud pravde ne ukazuje, vec presudjuje, toliko o tome koliko ovaj zna materiju/... i on se predstavlja za eksperta koji pise o srbiji. ali, bolje nismo ni zasluzili...

Данац

pre 9 godina

Dragi Srbi, da vi znate kako je ovde u Danskoj '99. mrznja prema svemu iz Srbije bila toliko velika, da je to bilo zapanjujuce. Imali su 290 intervjua o ratu, u samo 3 od njih je bilo malo kritike bombardovanja, dok su u svim drugim to velicali i cinicno govorili o broju ubijenih "Slobinih bandita".
Srbi ne duguju nista, ali bas nista Engleskoj, Holandiji, Nemackoj, Danskoj i naravo USA. A nase komsije puno! Zato nemojte da se cudite da u 2015 oni Srbe jos uvek smatraju zlikovcima.

higuy

pre 9 godina

Nije Srbija SAD i njoj slicne, pa da bude mlada drzava. Mi smo posle raspada zajednicke drzave, kao i CG preuzeli ono sto smo u nju i uneli. To su cinjenice, ostali neka misle sta god hoce.

vericane

pre 9 godina

Jedino sa cime se ovde ne slazem je, da je Srbija mlada samostalna zemlja... Doticni bi morao, kulture obrazovanja radi, da zna, da je Srbija pre X vekova bila samostalna i jaka, da li je bila kraljevina, drzava, ili tek skup plemena, postojali smo, dok pola ovdasnjih "velikih zemalja" (po Becko - Berlinskoj skoli, inace apsurdnoj) nije bilo ni na vidiku!!!!

ffg

pre 9 godina

@Marko
Oni em nisu ocistili svoje dvoriste, em taj nacin razmisljanja "ne zanimaju me drugi" vise ne prolazi. Zanimaju me drugi. Jer ako ni Ameri, ni Britanci, ni Francuzi ni bilo ko drugi ko nije na to primoran ne sude svojima, pa nece bas biti da su svi oni glupi, a da su srpske NVO (koji ti isti koje sam pobrojao finansiraju) pametne, i da su one otkrile neku toplu vodu!

Stara Skola

pre 9 godina

"On je vrhunski sportista pod zastavom zemlje koja je još mlada kao suverena država..." Sta ovaj Holandjanin prica o istoriji, svega ti!! Pa oni su i dan danas "ispod nivoa mora". On ce da mi prica o mladoj drzavi :)

zex

pre 9 godina

Ispadose Srbi krivi za ratove a kao da hrvati i muslimani nisu mrava zgazili,pitanje je ko je vise kriv,to nije ni bitno mi smo imali ratove devedesetih,raspala se drzava i to je normalno.Zasto niko ne spomene da su se Srbi borili protiv Nemaca koji su pobili milione neduznih ljudi ti isti Nemci danas nama sole pamet kako mi nevaljamo a oni su dobri, zaboravili su na svoju itoriju oni je i nemaju a mi smo ponosni na nasu.

Ex Sns

pre 9 godina

Nije mogao jednostavno da napise biografiju nego je nekako morao da u to ukljuci i Srbiju"novu drzavu" pri cemu, covek slucajno, ne zna od kada Srbija ima drzavnost?
Sad kapiram zasto NDj nije za njega imao vremena.

Душан

pre 9 godina

Он је само један од изданака племенитог српског рода. Имамо ми безброј људи којима се поносимо, имамо и оних других али је непотребно такве спомињати. А обмана 90-их полако излази на видело. Зна се ко је џелат, а ко жртва.

dragan1982

pre 9 godina

(higuy, 22. februar 2015 13:13)

srbija je zamostalna od 2006 godine ..to je FAKT!!zapad ne zanima to sto je srbija bila glavna u jugoslaviji(glavni grad) sto su srbi tada svi ziveli pod jednim krovom(sa ostalim) cinjenica je da smo tek od 2006 godine prvi put nakon skoro 100 godina drzava sa imenom srbije tako da je covek u pravu..mlada smo drzava..to sto je bilo pre ne interesuje nikog..srbi su dobar narod ali ima ih jako jako losih ..nazalost;( pogotovo u glavnom gradu gde sam bio sad za novu godinu prvi put u zivotu(rodjen sam u bg ali otisao kao beba)..mnogo njih me je gledalo ko ne znam sta..nisam veoma visok(176) a u BG ili u srbiji opcenito ima puno visokih likova ,kad sam bio na slaviji na letim na neke tipove koje nece da se maknu kad prolazim pored njih ..namerno..svi nabildovani,cak i normalan student je kod vas nabijen ,razvijen..a ja kao covek sa zapada koji ne gleda na te "vrednosti" sam bio u jedu ruku lak zalogaj..nije mi niko nista napravio jer sam se sklanjo ,lep fin grad samo malo vise agresivan nego ostali gradovi gde sam bio..nazad na temu: novak je odskocio od svih tih srpskih kompleksa i preuzeo je samo ono najbolje sto srbina krasi..kad bi svi bili takvi bilo bi nam super..

Sasa

pre 9 godina

@higuy Deklaracija nezavisnosti - 1776
Berlinski kongres - 1878

Jedino ako ne smatrate modernom drzavom feudalne iz 13 veka, ali tad nisu postojale nacije ni savremeni moderni karkter drzava, tako da su US stariji od (moderne) Srbije.

Iva

pre 9 godina

A mi kao ne etiketiramo druge narode, ma ne, uopste. Ne moze da prodje jedna vest o npr. Amerikancima da neko ne napishe, bolestan narod, ludaci, ubice, a da ne pricham o raznim psovkama na racun Hrvata, Albanaca... za svakog nadjemo po nesto, a ne gledamo sebe.

boki

pre 9 godina

Da si usao malo dublje u istoriju video bi da ja ta ista Srbija uvek ratovala na pravoj strani za razliku od mnogih drugih...Srbi imaju svoje grehe za 90 al najvece grehe snosite bas vi sa Zapada...u Srbiju koji god stranac dodje odusevi se prijemom i gostoprinstvom naseg naroda...za razliku od vas na Zapadu...Novaku svaka cast na svemu i zelim mu sto vise uspeha u karijeri a mojoj Srbiji zelim da napokon ustane na noge...Zivela Srbija i svi dobri ljudi koji zive u njoj...

dr.sokrates

pre 9 godina

Ništa se ovo piskaralo ne razlikuje od ostalih zapadnjaka. Površan i nedovoljno informisan i budite ubeđeni da je većina takva. Istoriju i geografiju uče iz holivudskih filmova, preko Nacionalne Geografije, CNN-a, BBC-ija. Mozgovi su im oprani gore nego Rusima za vreme Staljina. Možeš misliti gluposti za medalju "nisu tamo svi tako loši". Apelujem na učitelje da ako naše dete mlađe od 10 godina napiše ovakvu ili sličnu rečenicu odmah dobije jedinicu iz srpskog jezika.

Darko

pre 9 godina

Drugari deklaracija nezavisnosti je 100 godina starija od Berlinskog kongresa, znaci dok smo mi pokretali I srspki ustanak SAD su vec imale ustav 20 godina i to je najstariji ustav koji je jos na snazi, drugo ne vidim kakve veze ima ko je imao duzu istoriju gde, i Egipat ima 6000 godina pa nema nikakve koristi od toga.

Tanja

pre 9 godina

Najveća je glupost poistovetiti zemlju i čitav narod sa jednom osobom, bilo da je ona loša
(Zloba) ili dobra (Nole). Ljutilo nas je kad šu nas proglašavali lošim a sad nam prija kad nas proglašavaju dobrim. Predrasude su uvek loše.

Nebojša

pre 9 godina

Piši Ćirilicom Piši kako god, ali prvo nauči da se "ćirilica" piše malim slovom. Inače, stariji smo od koga? Završi rečenicu. I kakve to veze ima bilo sa čim? Bušmani su stariji od svih, zar ne?

stevan

pre 9 godina

Mlada država? međunarodno priznati 1878 zajedno sa Crnom Gorom kao nezavisna država, kad ostale bivše Republike nisu ni postojale ili su bili samo nečije kolonije. A ko je počeo rat nećemo ulaziti u to.

101n

pre 9 godina

Новак му сигурно није рекао да је Србија зла и да је изазвала ратове на Балкану.

teoktist

pre 9 godina

Knjiga je očajna. Ko je nije pročitao nek ne pokušava. Ogromnu srpsku istoriju je pretvorio u instant istoriju od dvadesetak strana, a o Novaku ništa bolje mišljenje nije imao. Ljubomora i zavist su jedine odlike knjige.

lili

pre 9 godina

Svakim novi tekstom nekog stranca koji misli da je pronikao u dusu Srbije pomislim koliko su daleko od toga i uverena da to ni ne zele vec imaju svoju viziju od koje ne odustaju. A i ovo o Srbiji kao mladoj zemlji samo govori u prilog tome.

tabula rasa

pre 9 godina

"On je vrhunski sportista pod zastavom zemlje koja je još mlada kao suverena država," Stvarno je tacno da su novinari ponekad univerzalne neznalice! Pa pobogu covece, kad pises o necemu sto ne znas, valjda se prvo informises?!

novica

pre 9 godina

Svi govore o Srbima kao zločincima a niko ne gleda protiv koga su ratovali. Nek pogledaju položaj Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj. Ne mogu zamisliti da neko u Srbiji lomi table pisane na jezicima manjina. U Hrvatskoj je još prisutan duh devedesetih, kad se budu distancirali od Tuđmana kao Srbi od Miloševića srediće se odnosi između dva naroda. To sigurno neće biti uskoro

KAO XXXL

pre 9 godina

Kupio sam knjigu iprocitao je i mislim da je odlicna jer realno prikazuje Novakovu karijeru i njegov uspon! Obiluje sa mnogo detalja koji su uticali na uspeh i daje sveobuhvatnu sliku njegove licnosti kao i ljudi koji su mu pomagali na trnovitom putu!( Per aspera ad astra)Ono sto mi je posebno vazno knjigu je napisao Englez sto meni znaci da je iz ne pristasnog ugla a to je veoma bitno.Takodje svidja mi se da obuhvatio i istorijski deo sto mislim da je veoma znacajno da bi se shvatio Novakov karakter i motivi koji su ga vodili!

Adriano_Galliani

pre 9 godina

Pre nego sto krenete sa zahvaljivanjem Novaku, postavite sebi pitanje - da li je vama neki sportista promenio misljenje o citavom narodu? Pa bio je onaj Delac, Hrvat valjda, u Vojvodini, pomagao kome je stigao... I?

Alphonse-Marie-Adolphe de Neuville

pre 9 godina

Ima, doduše, u tom tekstu i jedan deo u kome se pominje Srđan Đoković, al' dobro sad. Inače, da ne bude zabune, Noletu svaka čast, a ovi što ga zovu folirantom ... šta reći; siguran sam da se Nole kaje i nada da ćete mu oprostiti.

dumi kladovo

pre 9 godina

Ono sto je Zvezda uradila 1991,god. pa smo postali svesni te velicne rezultata, tako je i sa Novakovim uspesima.
Mislim da je ovo za sva vremena uspeh.
Nego zasto je ugasen Novakov turnir,

Aco

pre 9 godina

Srbija je bila suverena drzava dok se nije ni znalo da pistoji americki i australijski kontinent, da ne ulazimo u dublju istoriju. Od koga smo mi mladji?!

Statuskan

pre 9 godina

Gospodine Bauers, moracete vi mnogo vise da učite o istoriji Srbije kada kazete da je to mlada drzava. Srbija je starija od svih drzava zapadne Evrope a zasto se o tome kod vas nije ucilo u skolama to zahvalite visevekovnom zataskavanju od strane Vatikana.

njaaa

pre 9 godina

Svet samo zna za Srbiju i Srbe iz devedesetih godina.Alo ljudi mi imamo istoriju vredniju od mnogih danasnjih velesila.Guglajte stranci malo.

petar

pre 9 godina

Novak je najbolje sto je Srbiji moglo da se desi posle sve one muke kroz smo prolazili 90ih.
On je zivi dokaz da se iskreni rad i trud na kraju uvek isplate.

No1

NN

pre 9 godina

"...nisu svi losi tamo" ! Sto ti je moc propagande, jednom te odredi kao loseg i ti imas porodjajne muke da bi dokazo suprotno. Nismo cvecke, ali volimo pravdu i ne volimo lazi, manipulacije i cinizme, previse smo direktni i iskreni, nije nam urodjena diplomatija, ali da smo losi, e to ne mogu nikada da svarim niti da shvatim, jer sam zivio u Belgiji, Americi i kratko u Italiji. Sve sam vidio.
A Novak moze samo da bude primjer onoga kakvi treba da budemo da bi nam bilo bolje, diplomate u javnosti i sa strancima, a da nasu strast prema zivotu,druzenju i zajednistvu cuvamo kod kuce. Nesto poput Britanskih licemjera...

i nesto veoma bitno, Zapad nikada nece proniknuti u slavensku dusu i to je problem, jer ne znaju sta se krije iza toga i ne razumiju...

Naprijed Nole....

Dejan

pre 9 godina

Trebace da prodje najmanje 20 god. kako bi shvatili kakvog smo velikana imali. Pa da pricamo i da se secamo svih titula koje je osvojio.
Uvek zalimo za proslim vremenima, takvi smo pa to ti je...

Raspisite tender za nove sampione

pre 9 godina

Jos samo fali prica o bazenu u kojem su trenirali Ana,Novak,Jelena i ostali nasi igraci,pa da clanak bude kompletan.
To sto je nema u clanku,ne znaci da nije u knjizi.
Nije njih velikim igracima ucinilo treniranje u bazenu i traumaticno odrastanje,nego vera u uspeh,tezak rad i naravno,ogromno zalaganje njihovih roditelja,koji nisu imali niciju podrsku.
Sada bi da se svi slikaju sa njima i prikupe,makar malo slave za sebe.
Srbija mora da bude ponosna,sto ima takve sampione,makar onoliko,koliko je oni vole i kako je predstavljaju u svetu.
Ako vec nismo njima,pomozimo mladim igracima i njihovim roditeljima,da ostvare svoje snove i zamene ih jednog dana.
Novca za sve i svasta imamo,ali za mlade i talentovane(ne samo sportiste) nemamo.
Voleo bih da gresim,ali cemo tesko dobiti novog Novaka,Anu,Jelenu,koji ce biti ogledalo Srbije u svetu.
Treba li nam bolji ambasador do njih,koji su vise uradili za promovisanje Srbije,nego hiljade diplomatskih predstavnika sirom sveta,za koje izdvajamo milione dolara,svakog meseca,a rezultate njihovog rada znamo???

Пиши Ћирилциом

pre 9 godina

Ми млада земља? Како само знају да нас фињака пљуну... То се код њих подразумева јуче смо створени! хахахаахха тужно Па ова земља и њен народ и његова историја је старија од... Не могу да набрајам има их много!

Septicar

pre 9 godina

Stvarno mi se povraca od ovakvih naslova o ovom folirantu! Dajte ljudi imajte bar malo mere i dobrog ukusa te prestanite sa odvratnim preterivanjem!!!

КиМ

pre 9 godina

Јесте и хвала му, само што тај имиџ Србије није Србија укаљала, већ је крива пропаганда!

Пиши Ћирилциом

pre 9 godina

Ми млада земља? Како само знају да нас фињака пљуну... То се код њих подразумева јуче смо створени! хахахаахха тужно Па ова земља и њен народ и његова историја је старија од... Не могу да набрајам има их много!

NN

pre 9 godina

"...nisu svi losi tamo" ! Sto ti je moc propagande, jednom te odredi kao loseg i ti imas porodjajne muke da bi dokazo suprotno. Nismo cvecke, ali volimo pravdu i ne volimo lazi, manipulacije i cinizme, previse smo direktni i iskreni, nije nam urodjena diplomatija, ali da smo losi, e to ne mogu nikada da svarim niti da shvatim, jer sam zivio u Belgiji, Americi i kratko u Italiji. Sve sam vidio.
A Novak moze samo da bude primjer onoga kakvi treba da budemo da bi nam bilo bolje, diplomate u javnosti i sa strancima, a da nasu strast prema zivotu,druzenju i zajednistvu cuvamo kod kuce. Nesto poput Britanskih licemjera...

i nesto veoma bitno, Zapad nikada nece proniknuti u slavensku dusu i to je problem, jer ne znaju sta se krije iza toga i ne razumiju...

Naprijed Nole....

stevan

pre 9 godina

Mlada država? međunarodno priznati 1878 zajedno sa Crnom Gorom kao nezavisna država, kad ostale bivše Republike nisu ni postojale ili su bili samo nečije kolonije. A ko je počeo rat nećemo ulaziti u to.

КиМ

pre 9 godina

Јесте и хвала му, само што тај имиџ Србије није Србија укаљала, већ је крива пропаганда!

petar

pre 9 godina

Novak je najbolje sto je Srbiji moglo da se desi posle sve one muke kroz smo prolazili 90ih.
On je zivi dokaz da se iskreni rad i trud na kraju uvek isplate.

No1

Dejan

pre 9 godina

Trebace da prodje najmanje 20 god. kako bi shvatili kakvog smo velikana imali. Pa da pricamo i da se secamo svih titula koje je osvojio.
Uvek zalimo za proslim vremenima, takvi smo pa to ti je...

njaaa

pre 9 godina

Svet samo zna za Srbiju i Srbe iz devedesetih godina.Alo ljudi mi imamo istoriju vredniju od mnogih danasnjih velesila.Guglajte stranci malo.

Raspisite tender za nove sampione

pre 9 godina

Jos samo fali prica o bazenu u kojem su trenirali Ana,Novak,Jelena i ostali nasi igraci,pa da clanak bude kompletan.
To sto je nema u clanku,ne znaci da nije u knjizi.
Nije njih velikim igracima ucinilo treniranje u bazenu i traumaticno odrastanje,nego vera u uspeh,tezak rad i naravno,ogromno zalaganje njihovih roditelja,koji nisu imali niciju podrsku.
Sada bi da se svi slikaju sa njima i prikupe,makar malo slave za sebe.
Srbija mora da bude ponosna,sto ima takve sampione,makar onoliko,koliko je oni vole i kako je predstavljaju u svetu.
Ako vec nismo njima,pomozimo mladim igracima i njihovim roditeljima,da ostvare svoje snove i zamene ih jednog dana.
Novca za sve i svasta imamo,ali za mlade i talentovane(ne samo sportiste) nemamo.
Voleo bih da gresim,ali cemo tesko dobiti novog Novaka,Anu,Jelenu,koji ce biti ogledalo Srbije u svetu.
Treba li nam bolji ambasador do njih,koji su vise uradili za promovisanje Srbije,nego hiljade diplomatskih predstavnika sirom sveta,za koje izdvajamo milione dolara,svakog meseca,a rezultate njihovog rada znamo???

novica

pre 9 godina

Svi govore o Srbima kao zločincima a niko ne gleda protiv koga su ratovali. Nek pogledaju položaj Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj. Ne mogu zamisliti da neko u Srbiji lomi table pisane na jezicima manjina. U Hrvatskoj je još prisutan duh devedesetih, kad se budu distancirali od Tuđmana kao Srbi od Miloševića srediće se odnosi između dva naroda. To sigurno neće biti uskoro

Aco

pre 9 godina

Srbija je bila suverena drzava dok se nije ni znalo da pistoji americki i australijski kontinent, da ne ulazimo u dublju istoriju. Od koga smo mi mladji?!

Statuskan

pre 9 godina

Gospodine Bauers, moracete vi mnogo vise da učite o istoriji Srbije kada kazete da je to mlada drzava. Srbija je starija od svih drzava zapadne Evrope a zasto se o tome kod vas nije ucilo u skolama to zahvalite visevekovnom zataskavanju od strane Vatikana.

Ma šta kažeš...

pre 9 godina

Lepo, lepo... Toliko je zelena Srbija da je njen pravni akt (neki tamo Dušanov zakonik) stariji više od 4 veka od, recimo SAD-a. Da ne govorimo o tome što je polovini tako civilizovane Evrope smetalo što govedarska Srbija donosi (tada) slobodouman Sretenjski ustav; i još da pomenem - kad tako nepogrešiva Evropa seče svoje monarhe na giljotinama, onda je to revolucija, a kada Srbija zbacuje autokrate i apsolutiste, onda je ona zlikovac. Mada, ne mogu se oteti utisku da u svemu ovome ima i naše krivice - da malo više baštinimo našu kulturu i prošlost, ne bi nam razni Bauersi solili pamet pseudoistorijom.

tabula rasa

pre 9 godina

"On je vrhunski sportista pod zastavom zemlje koja je još mlada kao suverena država," Stvarno je tacno da su novinari ponekad univerzalne neznalice! Pa pobogu covece, kad pises o necemu sto ne znas, valjda se prvo informises?!

Данац

pre 9 godina

Dragi Srbi, da vi znate kako je ovde u Danskoj '99. mrznja prema svemu iz Srbije bila toliko velika, da je to bilo zapanjujuce. Imali su 290 intervjua o ratu, u samo 3 od njih je bilo malo kritike bombardovanja, dok su u svim drugim to velicali i cinicno govorili o broju ubijenih "Slobinih bandita".
Srbi ne duguju nista, ali bas nista Engleskoj, Holandiji, Nemackoj, Danskoj i naravo USA. A nase komsije puno! Zato nemojte da se cudite da u 2015 oni Srbe jos uvek smatraju zlikovcima.

Srdjan

pre 9 godina

Novaku svaka cast za sve ucinjeno za Srbiju.Sigurno pored onog sportskog,veliki pritisak je trpio i van njega,a mogao je da bira za koju zemlju da igra.Nisu potrebni nikakvi hvalospjevi,novinara ili bilo kog drugog da nam kazu ko je NOVAK DJOKOVIC.

N.N.

pre 9 godina

Kad se na nasem dvoru jelo kasikama i viljuskama neki niste ni postojali a neki ste jos uvek "mazali" prstima! Mi smo zemlja sa dugom istorijom na koju svaki pravi srbin treba biti ponosan. Nismo nista manje a ni vise cinili zlocina od vas sa zapada. Ali plitkost i neznanje u kombinaciji sa novcem je cudna stvar. I koliko god se trudili da shvatite Novaka necete uspeti, jer ne poznajete pravu Srbiju i ljude koji je cine!!

lili

pre 9 godina

Svakim novi tekstom nekog stranca koji misli da je pronikao u dusu Srbije pomislim koliko su daleko od toga i uverena da to ni ne zele vec imaju svoju viziju od koje ne odustaju. A i ovo o Srbiji kao mladoj zemlji samo govori u prilog tome.

teoktist

pre 9 godina

Knjiga je očajna. Ko je nije pročitao nek ne pokušava. Ogromnu srpsku istoriju je pretvorio u instant istoriju od dvadesetak strana, a o Novaku ništa bolje mišljenje nije imao. Ljubomora i zavist su jedine odlike knjige.

vericane

pre 9 godina

Jedino sa cime se ovde ne slazem je, da je Srbija mlada samostalna zemlja... Doticni bi morao, kulture obrazovanja radi, da zna, da je Srbija pre X vekova bila samostalna i jaka, da li je bila kraljevina, drzava, ili tek skup plemena, postojali smo, dok pola ovdasnjih "velikih zemalja" (po Becko - Berlinskoj skoli, inace apsurdnoj) nije bilo ni na vidiku!!!!

Septicar

pre 9 godina

Stvarno mi se povraca od ovakvih naslova o ovom folirantu! Dajte ljudi imajte bar malo mere i dobrog ukusa te prestanite sa odvratnim preterivanjem!!!

Tanja

pre 9 godina

Najveća je glupost poistovetiti zemlju i čitav narod sa jednom osobom, bilo da je ona loša
(Zloba) ili dobra (Nole). Ljutilo nas je kad šu nas proglašavali lošim a sad nam prija kad nas proglašavaju dobrim. Predrasude su uvek loše.

Stara Skola

pre 9 godina

"On je vrhunski sportista pod zastavom zemlje koja je još mlada kao suverena država..." Sta ovaj Holandjanin prica o istoriji, svega ti!! Pa oni su i dan danas "ispod nivoa mora". On ce da mi prica o mladoj drzavi :)

Zuba

pre 9 godina

Umesto sto se ovde pise o istoriji Srbije treba lepo novinaru na njegov FB ili Twitter nalog lepo kulturno poslati cinjenice o nasoj istoriji sazeto naravno. Od Dusanovog zakonika pa nadalje. Ne sporim da je imao dobru zelju da napise tekst o Novaku ali ipak ovo o "mladoj" drzavi bode oci. Mada cisto sumnjam da ce to "otvoriti" oci zapadnjacima naviklim na vec postojece stereotipe o nama.

zex

pre 9 godina

Ispadose Srbi krivi za ratove a kao da hrvati i muslimani nisu mrava zgazili,pitanje je ko je vise kriv,to nije ni bitno mi smo imali ratove devedesetih,raspala se drzava i to je normalno.Zasto niko ne spomene da su se Srbi borili protiv Nemaca koji su pobili milione neduznih ljudi ti isti Nemci danas nama sole pamet kako mi nevaljamo a oni su dobri, zaboravili su na svoju itoriju oni je i nemaju a mi smo ponosni na nasu.

boki

pre 9 godina

Da si usao malo dublje u istoriju video bi da ja ta ista Srbija uvek ratovala na pravoj strani za razliku od mnogih drugih...Srbi imaju svoje grehe za 90 al najvece grehe snosite bas vi sa Zapada...u Srbiju koji god stranac dodje odusevi se prijemom i gostoprinstvom naseg naroda...za razliku od vas na Zapadu...Novaku svaka cast na svemu i zelim mu sto vise uspeha u karijeri a mojoj Srbiji zelim da napokon ustane na noge...Zivela Srbija i svi dobri ljudi koji zive u njoj...

Kostadin

pre 9 godina

Odakle ljudima potreba da govore i pisu o stvarima o kojima ne znaju nista? Valjda su pare u pitanju. Kada Holandjanin napise biografiju Djokovica to je kao da ja napisem biografiju nekog uspesnog sportiste iz (recimo) Finske. Niti poznajem te ljude, niti znam njihov mentalitet, niti sta se desava u njihovoj zemlji. Jednostavno nemam pojma. Kao Srbin koji je ziveo i u Srbiji i inostranstvu mogao bih bez problema da napisem Novakovu biografiju iako na prvi pogled ne znam nista o njemu. Opet, znam sve.

higuy

pre 9 godina

Nije Srbija SAD i njoj slicne, pa da bude mlada drzava. Mi smo posle raspada zajednicke drzave, kao i CG preuzeli ono sto smo u nju i uneli. To su cinjenice, ostali neka misle sta god hoce.

Ex Sns

pre 9 godina

Nije mogao jednostavno da napise biografiju nego je nekako morao da u to ukljuci i Srbiju"novu drzavu" pri cemu, covek slucajno, ne zna od kada Srbija ima drzavnost?
Sad kapiram zasto NDj nije za njega imao vremena.

Alphonse-Marie-Adolphe de Neuville

pre 9 godina

Ima, doduše, u tom tekstu i jedan deo u kome se pominje Srđan Đoković, al' dobro sad. Inače, da ne bude zabune, Noletu svaka čast, a ovi što ga zovu folirantom ... šta reći; siguran sam da se Nole kaje i nada da ćete mu oprostiti.

Душан

pre 9 godina

Он је само један од изданака племенитог српског рода. Имамо ми безброј људи којима се поносимо, имамо и оних других али је непотребно такве спомињати. А обмана 90-их полако излази на видело. Зна се ко је џелат, а ко жртва.

xyz koordinarta

pre 9 godina

Svaki rob koji stane na srpsku zemlju postaje slobodan.Ovaj zakon je donesen posle oslobodjenja od Turaka.
Post holandska kolonijalna drzava Juzna Afrika do pre par decenija je imala rasnu segregaciju.

Wile E. Super Coyote

pre 9 godina

"...On je vrhunski sportista pod zastavom zemlje koja je još mlada kao suverena država,...." Gospodin, ocigledno, nije najbolje proucio istoriju Srbije ili se nije dobro izrazio. Daleko od toga da je Srbija mlada kao suverena drzava! Postojala je Srbija i pre onih nesrecnih Jugoslavija!

101n

pre 9 godina

Новак му сигурно није рекао да је Србија зла и да је изазвала ратове на Балкану.

A.S.

pre 9 godina

A zar je trebalo cekati da holandski novinar pise biografsko delo o Novaku Djokovicu?

Srbi u svemu kasne.Kao da imamo Djokovica na bacanje.

Kuki

pre 9 godina

I Nikola Tesla kog pominjes je takodje Srbin. A u kratkoj istoriji mlade drzave Srbije bi naveo jos nekoliko beznacajnih imena, kao na primer Car Dusan, Vojvoda Misic, Milutin Milankovic, Mihajlo Puupin,Mileva Maric, Milunka Savic, Vuk Karadzic... O neverovatnim poduhvatima, hrabrosti i zrtvama srpskog vojnika je suvisno govoriti, a posebno protiv germanskih naroda. Ali ipak to nije nista, kada se uporedi sa slavnom i bogatom istorijom Holandije.

dijos mijos

pre 9 godina

niti je srbija mlada drzava / postojala je u srednjem veku, bila cak i carstvu, bila je suverena i pre prvog svetskog rata/, niti postoji ijedna presuda medjunarodnog suda koja ukazuje na srbiju kao na najveceg krivca / medj sud pravde ne ukazuje, vec presudjuje, toliko o tome koliko ovaj zna materiju/... i on se predstavlja za eksperta koji pise o srbiji. ali, bolje nismo ni zasluzili...

Nebojša

pre 9 godina

Piši Ćirilicom Piši kako god, ali prvo nauči da se "ćirilica" piše malim slovom. Inače, stariji smo od koga? Završi rečenicu. I kakve to veze ima bilo sa čim? Bušmani su stariji od svih, zar ne?

I.B.

pre 9 godina

Kao prvo, Novak ga je odbio,i NIJE hteo da radi na takvoj knjizi; kao dva zabraniti mu ne mozes; kao tri izasla je prosle godine za vreme RG..!!!! mora da je usrecila Novaka; knjiga je zapadnjacka sapunica, kaja avakom mislecem coveku izaziva odvratnost/ on Kris..misli da je filozofska?!!..valjda sto je spomenuo da je Novak 'kompleksna licnost'..
SVE u svemu nezasluzno citanja..a kamoli kupovanja..

nex

pre 9 godina

Ne znam odakle je ovaj, ali njegovi Bauers koreni sigurno znaju sta je Srbija i otkad smo suvereni. Muka mi je od ovih piskarala koje je kloaka izbacila.

dr.sokrates

pre 9 godina

Ništa se ovo piskaralo ne razlikuje od ostalih zapadnjaka. Površan i nedovoljno informisan i budite ubeđeni da je većina takva. Istoriju i geografiju uče iz holivudskih filmova, preko Nacionalne Geografije, CNN-a, BBC-ija. Mozgovi su im oprani gore nego Rusima za vreme Staljina. Možeš misliti gluposti za medalju "nisu tamo svi tako loši". Apelujem na učitelje da ako naše dete mlađe od 10 godina napiše ovakvu ili sličnu rečenicu odmah dobije jedinicu iz srpskog jezika.

anoniman

pre 9 godina

Ovakve tekstove obicno pisu ljudi koji nikada nisu bili u Srbiji i ne poznaju nase ljude i kulturu.Svoje 'znanje' o nasoj zemlji su dobili kroz medije i na taj nacin stvorili iskrivljenu sliku o nama.Tuzno...

dragan1982

pre 9 godina

(higuy, 22. februar 2015 13:13)

srbija je zamostalna od 2006 godine ..to je FAKT!!zapad ne zanima to sto je srbija bila glavna u jugoslaviji(glavni grad) sto su srbi tada svi ziveli pod jednim krovom(sa ostalim) cinjenica je da smo tek od 2006 godine prvi put nakon skoro 100 godina drzava sa imenom srbije tako da je covek u pravu..mlada smo drzava..to sto je bilo pre ne interesuje nikog..srbi su dobar narod ali ima ih jako jako losih ..nazalost;( pogotovo u glavnom gradu gde sam bio sad za novu godinu prvi put u zivotu(rodjen sam u bg ali otisao kao beba)..mnogo njih me je gledalo ko ne znam sta..nisam veoma visok(176) a u BG ili u srbiji opcenito ima puno visokih likova ,kad sam bio na slaviji na letim na neke tipove koje nece da se maknu kad prolazim pored njih ..namerno..svi nabildovani,cak i normalan student je kod vas nabijen ,razvijen..a ja kao covek sa zapada koji ne gleda na te "vrednosti" sam bio u jedu ruku lak zalogaj..nije mi niko nista napravio jer sam se sklanjo ,lep fin grad samo malo vise agresivan nego ostali gradovi gde sam bio..nazad na temu: novak je odskocio od svih tih srpskih kompleksa i preuzeo je samo ono najbolje sto srbina krasi..kad bi svi bili takvi bilo bi nam super..

ffg

pre 9 godina

@Marko
Oni em nisu ocistili svoje dvoriste, em taj nacin razmisljanja "ne zanimaju me drugi" vise ne prolazi. Zanimaju me drugi. Jer ako ni Ameri, ni Britanci, ni Francuzi ni bilo ko drugi ko nije na to primoran ne sude svojima, pa nece bas biti da su svi oni glupi, a da su srpske NVO (koji ti isti koje sam pobrojao finansiraju) pametne, i da su one otkrile neku toplu vodu!

Adriano_Galliani

pre 9 godina

Pre nego sto krenete sa zahvaljivanjem Novaku, postavite sebi pitanje - da li je vama neki sportista promenio misljenje o citavom narodu? Pa bio je onaj Delac, Hrvat valjda, u Vojvodini, pomagao kome je stigao... I?

Milano

pre 9 godina

Sta Srbija ima sa njegovim uspehom Nista . Biti Veliki Srbin je tako mala stvar i totalno nevazna . Biti veliki covek u teskim trenucima to je prava stvar i tu mu dajem priznaje .

nev

pre 9 godina

" “Đoković je rastao sa žigom Srbije“"
Samim ovim stavlja do znanja da Srbiju smatra necim negativnim, kao neku sramotu koju treba skrivati. Sto se vise cita text sve vise se potvrdjuje neznanje ali i medijski uglavljeno misljenje o necem losem.
Sve u svemu ako takva osoba pise neku biografiju to ce biti neka povrsna prazna prica sa dosta uvrezenih misljenja samim tim dokazujuci ne samo neznanje nego i skucenost necije sirine i totalnu nepripadnost nekoj inteligenciji. Nazalost sve vise je takvih u svetu a mediji ih samo guraju pa uskoro mozemo videti i ovu starletu Kim prikolica kako diskutuje o nekim pravima i slicno uz predstavljanje od medija kao 'intelektualaca'...

dumi kladovo

pre 9 godina

Ono sto je Zvezda uradila 1991,god. pa smo postali svesni te velicne rezultata, tako je i sa Novakovim uspesima.
Mislim da je ovo za sva vremena uspeh.
Nego zasto je ugasen Novakov turnir,

Iva

pre 9 godina

A mi kao ne etiketiramo druge narode, ma ne, uopste. Ne moze da prodje jedna vest o npr. Amerikancima da neko ne napishe, bolestan narod, ludaci, ubice, a da ne pricham o raznim psovkama na racun Hrvata, Albanaca... za svakog nadjemo po nesto, a ne gledamo sebe.

KAO XXXL

pre 9 godina

Kupio sam knjigu iprocitao je i mislim da je odlicna jer realno prikazuje Novakovu karijeru i njegov uspon! Obiluje sa mnogo detalja koji su uticali na uspeh i daje sveobuhvatnu sliku njegove licnosti kao i ljudi koji su mu pomagali na trnovitom putu!( Per aspera ad astra)Ono sto mi je posebno vazno knjigu je napisao Englez sto meni znaci da je iz ne pristasnog ugla a to je veoma bitno.Takodje svidja mi se da obuhvatio i istorijski deo sto mislim da je veoma znacajno da bi se shvatio Novakov karakter i motivi koji su ga vodili!

Darko

pre 9 godina

Drugari deklaracija nezavisnosti je 100 godina starija od Berlinskog kongresa, znaci dok smo mi pokretali I srspki ustanak SAD su vec imale ustav 20 godina i to je najstariji ustav koji je jos na snazi, drugo ne vidim kakve veze ima ko je imao duzu istoriju gde, i Egipat ima 6000 godina pa nema nikakve koristi od toga.

Joca 011

pre 9 godina

Srbija je skupocena zemlja, blistave istorije i kulture. Ovaj covek nije kriv sto se ne udubljuje u istoriju i kulturu, jer potice iz naroda koga to preterano ne zanima. A Noleta da biramo za predsednika.
.

kako napuniti praznu glavu?

pre 9 godina

@A Pjer? Sin? Dajte nesto o njima. Dugo mi je prazan frizider ( Goran Matić, 22. februar 2015 15:58 ) Staviš svoju praznu glavu u frižider. Tako će ti barem frižider biti pun.

Basel

pre 9 godina

@kuki:Car Dusan, Vojvoda Misic, Milutin Milankovic, Mihajlo Puupin,Mileva Maric, Milunka Savic, Vuk Karadzic... 
A ko je za ove likove igdje čuo van ex yu?

YNWA

pre 9 godina

@Pisi cirilicom
Prijatelju, sto se tice toga koliko smo stara zemlja slazem se u potpunosti sa tobom, ali nemoj se praviti da ne razumes sta je covek hteo da kaze, raspad Jugoslavije je bio pre 20ak godina, i zato je to napisao, za razliku od tebe koji si komentar napisao cisto da skupis neke famozne "pluseve"...
Inace odlican tekst.
Sportski pozdrav!

my way

pre 9 godina

Taj "zig" moze samo da mu sluzi na ponos, a sad sto bi neko licemerno hteo da izokrene istinu za 180, to je druga stvar. Srbija i Srbi imaju casnu i pravednicku istoriju kojom mogu samo da se ponose, mnogo su zbog toga stradali i niko nema pravo da po apokalipticnim srpskim zrtvama, kao i istini i pravdi gazi. Zna se i ko je devedesetih i na koji nacin i pod kojom ideologijom poceo rat za krvavo rusenje Jugoslavije.

Bojan

pre 9 godina

A koliko dugo je to srbija bila suverena? Dosta vise lupetanja! Mali smo i beznacajni globalno sto za uspeh jedne nacije nije ni bitno osim sto je izvor frustracija polupismenih i frustriranih masa!

Боки

pre 9 godina

@dragan1982
Кажеш да ниси висок и живиш на Западу. Мене занима да ли смо ми стварно високи људи, јер када овде дође неко онда каже "како су овде људи високи"?

CH

pre 9 godina

On je srbin kao ja. Rodjen u Jugoslaviji gde smo svi bili jednaki. Posle sendvica napustio ali ostao državljanin, porez plaćam u CH ponekad odem u Srbiju zar ja imam pravo reci da sam iz Srbije. Ne nemam pravo na to ja sam samo turista isto kao Nole

Sasa

pre 9 godina

@higuy Deklaracija nezavisnosti - 1776
Berlinski kongres - 1878

Jedino ako ne smatrate modernom drzavom feudalne iz 13 veka, ali tad nisu postojale nacije ni savremeni moderni karkter drzava, tako da su US stariji od (moderne) Srbije.

Jumko

pre 9 godina

Zamislite vi koliko je Novak antipatican kada ga ovoliko njegovih zemljaka ne voli. I ne bojte se djokovicevci, nisu komsije, ima i nas Srba koji ga ne vole. A znate i sami, izadjite samo napolje i medju drugove, pa cete videti. A to je zbog njegovog ponasanja, a ne zavisti. Pa on da nije nas mi bi takvu licnost najvise mrzeli

Петра Квитова

pre 9 godina

Где су ти паре, тамо ти је домовина...Мени је мука кад видим Ђоковића...

nego sta

pre 9 godina

Mlada država? međunarodno priznati 1878 zajedno sa Crnom Gorom kao nezavisna država, kad ostale bivše Republike nisu ni postojale ili su bili samo nečije kolonije. A ko je počeo rat nećemo ulaziti u to.
(stevan, 22. februar 2015 12:04)
Grešiš samo za oko 1000 godina, al' 'ajde...

Septicar

pre 9 godina

Stvarno mi se povraca od ovakvih naslova o ovom folirantu! Dajte ljudi imajte bar malo mere i dobrog ukusa te prestanite sa odvratnim preterivanjem!!!

Пиши Ћирилциом

pre 9 godina

Ми млада земља? Како само знају да нас фињака пљуну... То се код њих подразумева јуче смо створени! хахахаахха тужно Па ова земља и њен народ и његова историја је старија од... Не могу да набрајам има их много!

dragan1982

pre 9 godina

(higuy, 22. februar 2015 13:13)

srbija je zamostalna od 2006 godine ..to je FAKT!!zapad ne zanima to sto je srbija bila glavna u jugoslaviji(glavni grad) sto su srbi tada svi ziveli pod jednim krovom(sa ostalim) cinjenica je da smo tek od 2006 godine prvi put nakon skoro 100 godina drzava sa imenom srbije tako da je covek u pravu..mlada smo drzava..to sto je bilo pre ne interesuje nikog..srbi su dobar narod ali ima ih jako jako losih ..nazalost;( pogotovo u glavnom gradu gde sam bio sad za novu godinu prvi put u zivotu(rodjen sam u bg ali otisao kao beba)..mnogo njih me je gledalo ko ne znam sta..nisam veoma visok(176) a u BG ili u srbiji opcenito ima puno visokih likova ,kad sam bio na slaviji na letim na neke tipove koje nece da se maknu kad prolazim pored njih ..namerno..svi nabildovani,cak i normalan student je kod vas nabijen ,razvijen..a ja kao covek sa zapada koji ne gleda na te "vrednosti" sam bio u jedu ruku lak zalogaj..nije mi niko nista napravio jer sam se sklanjo ,lep fin grad samo malo vise agresivan nego ostali gradovi gde sam bio..nazad na temu: novak je odskocio od svih tih srpskih kompleksa i preuzeo je samo ono najbolje sto srbina krasi..kad bi svi bili takvi bilo bi nam super..

CH

pre 9 godina

On je srbin kao ja. Rodjen u Jugoslaviji gde smo svi bili jednaki. Posle sendvica napustio ali ostao državljanin, porez plaćam u CH ponekad odem u Srbiju zar ja imam pravo reci da sam iz Srbije. Ne nemam pravo na to ja sam samo turista isto kao Nole

Петра Квитова

pre 9 godina

Где су ти паре, тамо ти је домовина...Мени је мука кад видим Ђоковића...

Jumko

pre 9 godina

Zamislite vi koliko je Novak antipatican kada ga ovoliko njegovih zemljaka ne voli. I ne bojte se djokovicevci, nisu komsije, ima i nas Srba koji ga ne vole. A znate i sami, izadjite samo napolje i medju drugove, pa cete videti. A to je zbog njegovog ponasanja, a ne zavisti. Pa on da nije nas mi bi takvu licnost najvise mrzeli

КиМ

pre 9 godina

Јесте и хвала му, само што тај имиџ Србије није Србија укаљала, већ је крива пропаганда!

NN

pre 9 godina

"...nisu svi losi tamo" ! Sto ti je moc propagande, jednom te odredi kao loseg i ti imas porodjajne muke da bi dokazo suprotno. Nismo cvecke, ali volimo pravdu i ne volimo lazi, manipulacije i cinizme, previse smo direktni i iskreni, nije nam urodjena diplomatija, ali da smo losi, e to ne mogu nikada da svarim niti da shvatim, jer sam zivio u Belgiji, Americi i kratko u Italiji. Sve sam vidio.
A Novak moze samo da bude primjer onoga kakvi treba da budemo da bi nam bilo bolje, diplomate u javnosti i sa strancima, a da nasu strast prema zivotu,druzenju i zajednistvu cuvamo kod kuce. Nesto poput Britanskih licemjera...

i nesto veoma bitno, Zapad nikada nece proniknuti u slavensku dusu i to je problem, jer ne znaju sta se krije iza toga i ne razumiju...

Naprijed Nole....

Sasa

pre 9 godina

@higuy Deklaracija nezavisnosti - 1776
Berlinski kongres - 1878

Jedino ako ne smatrate modernom drzavom feudalne iz 13 veka, ali tad nisu postojale nacije ni savremeni moderni karkter drzava, tako da su US stariji od (moderne) Srbije.

Darko

pre 9 godina

Drugari deklaracija nezavisnosti je 100 godina starija od Berlinskog kongresa, znaci dok smo mi pokretali I srspki ustanak SAD su vec imale ustav 20 godina i to je najstariji ustav koji je jos na snazi, drugo ne vidim kakve veze ima ko je imao duzu istoriju gde, i Egipat ima 6000 godina pa nema nikakve koristi od toga.

Nebojša

pre 9 godina

Piši Ćirilicom Piši kako god, ali prvo nauči da se "ćirilica" piše malim slovom. Inače, stariji smo od koga? Završi rečenicu. I kakve to veze ima bilo sa čim? Bušmani su stariji od svih, zar ne?

Bojan

pre 9 godina

A koliko dugo je to srbija bila suverena? Dosta vise lupetanja! Mali smo i beznacajni globalno sto za uspeh jedne nacije nije ni bitno osim sto je izvor frustracija polupismenih i frustriranih masa!

YNWA

pre 9 godina

@Pisi cirilicom
Prijatelju, sto se tice toga koliko smo stara zemlja slazem se u potpunosti sa tobom, ali nemoj se praviti da ne razumes sta je covek hteo da kaze, raspad Jugoslavije je bio pre 20ak godina, i zato je to napisao, za razliku od tebe koji si komentar napisao cisto da skupis neke famozne "pluseve"...
Inace odlican tekst.
Sportski pozdrav!

Iva

pre 9 godina

A mi kao ne etiketiramo druge narode, ma ne, uopste. Ne moze da prodje jedna vest o npr. Amerikancima da neko ne napishe, bolestan narod, ludaci, ubice, a da ne pricham o raznim psovkama na racun Hrvata, Albanaca... za svakog nadjemo po nesto, a ne gledamo sebe.

stevan

pre 9 godina

Mlada država? međunarodno priznati 1878 zajedno sa Crnom Gorom kao nezavisna država, kad ostale bivše Republike nisu ni postojale ili su bili samo nečije kolonije. A ko je počeo rat nećemo ulaziti u to.

Basel

pre 9 godina

@kuki:Car Dusan, Vojvoda Misic, Milutin Milankovic, Mihajlo Puupin,Mileva Maric, Milunka Savic, Vuk Karadzic... 
A ko je za ove likove igdje čuo van ex yu?

N.N.

pre 9 godina

Kad se na nasem dvoru jelo kasikama i viljuskama neki niste ni postojali a neki ste jos uvek "mazali" prstima! Mi smo zemlja sa dugom istorijom na koju svaki pravi srbin treba biti ponosan. Nismo nista manje a ni vise cinili zlocina od vas sa zapada. Ali plitkost i neznanje u kombinaciji sa novcem je cudna stvar. I koliko god se trudili da shvatite Novaka necete uspeti, jer ne poznajete pravu Srbiju i ljude koji je cine!!

KAO XXXL

pre 9 godina

Kupio sam knjigu iprocitao je i mislim da je odlicna jer realno prikazuje Novakovu karijeru i njegov uspon! Obiluje sa mnogo detalja koji su uticali na uspeh i daje sveobuhvatnu sliku njegove licnosti kao i ljudi koji su mu pomagali na trnovitom putu!( Per aspera ad astra)Ono sto mi je posebno vazno knjigu je napisao Englez sto meni znaci da je iz ne pristasnog ugla a to je veoma bitno.Takodje svidja mi se da obuhvatio i istorijski deo sto mislim da je veoma znacajno da bi se shvatio Novakov karakter i motivi koji su ga vodili!

petar

pre 9 godina

Novak je najbolje sto je Srbiji moglo da se desi posle sve one muke kroz smo prolazili 90ih.
On je zivi dokaz da se iskreni rad i trud na kraju uvek isplate.

No1

Adriano_Galliani

pre 9 godina

Pre nego sto krenete sa zahvaljivanjem Novaku, postavite sebi pitanje - da li je vama neki sportista promenio misljenje o citavom narodu? Pa bio je onaj Delac, Hrvat valjda, u Vojvodini, pomagao kome je stigao... I?

novica

pre 9 godina

Svi govore o Srbima kao zločincima a niko ne gleda protiv koga su ratovali. Nek pogledaju položaj Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj. Ne mogu zamisliti da neko u Srbiji lomi table pisane na jezicima manjina. U Hrvatskoj je još prisutan duh devedesetih, kad se budu distancirali od Tuđmana kao Srbi od Miloševića srediće se odnosi između dva naroda. To sigurno neće biti uskoro

njaaa

pre 9 godina

Svet samo zna za Srbiju i Srbe iz devedesetih godina.Alo ljudi mi imamo istoriju vredniju od mnogih danasnjih velesila.Guglajte stranci malo.

Stara Skola

pre 9 godina

"On je vrhunski sportista pod zastavom zemlje koja je još mlada kao suverena država..." Sta ovaj Holandjanin prica o istoriji, svega ti!! Pa oni su i dan danas "ispod nivoa mora". On ce da mi prica o mladoj drzavi :)

Statuskan

pre 9 godina

Gospodine Bauers, moracete vi mnogo vise da učite o istoriji Srbije kada kazete da je to mlada drzava. Srbija je starija od svih drzava zapadne Evrope a zasto se o tome kod vas nije ucilo u skolama to zahvalite visevekovnom zataskavanju od strane Vatikana.

higuy

pre 9 godina

Nije Srbija SAD i njoj slicne, pa da bude mlada drzava. Mi smo posle raspada zajednicke drzave, kao i CG preuzeli ono sto smo u nju i uneli. To su cinjenice, ostali neka misle sta god hoce.

Srdjan

pre 9 godina

Novaku svaka cast za sve ucinjeno za Srbiju.Sigurno pored onog sportskog,veliki pritisak je trpio i van njega,a mogao je da bira za koju zemlju da igra.Nisu potrebni nikakvi hvalospjevi,novinara ili bilo kog drugog da nam kazu ko je NOVAK DJOKOVIC.

Milano

pre 9 godina

Sta Srbija ima sa njegovim uspehom Nista . Biti Veliki Srbin je tako mala stvar i totalno nevazna . Biti veliki covek u teskim trenucima to je prava stvar i tu mu dajem priznaje .

Ma šta kažeš...

pre 9 godina

Lepo, lepo... Toliko je zelena Srbija da je njen pravni akt (neki tamo Dušanov zakonik) stariji više od 4 veka od, recimo SAD-a. Da ne govorimo o tome što je polovini tako civilizovane Evrope smetalo što govedarska Srbija donosi (tada) slobodouman Sretenjski ustav; i još da pomenem - kad tako nepogrešiva Evropa seče svoje monarhe na giljotinama, onda je to revolucija, a kada Srbija zbacuje autokrate i apsolutiste, onda je ona zlikovac. Mada, ne mogu se oteti utisku da u svemu ovome ima i naše krivice - da malo više baštinimo našu kulturu i prošlost, ne bi nam razni Bauersi solili pamet pseudoistorijom.

dumi kladovo

pre 9 godina

Ono sto je Zvezda uradila 1991,god. pa smo postali svesni te velicne rezultata, tako je i sa Novakovim uspesima.
Mislim da je ovo za sva vremena uspeh.
Nego zasto je ugasen Novakov turnir,

vericane

pre 9 godina

Jedino sa cime se ovde ne slazem je, da je Srbija mlada samostalna zemlja... Doticni bi morao, kulture obrazovanja radi, da zna, da je Srbija pre X vekova bila samostalna i jaka, da li je bila kraljevina, drzava, ili tek skup plemena, postojali smo, dok pola ovdasnjih "velikih zemalja" (po Becko - Berlinskoj skoli, inace apsurdnoj) nije bilo ni na vidiku!!!!

Aco

pre 9 godina

Srbija je bila suverena drzava dok se nije ni znalo da pistoji americki i australijski kontinent, da ne ulazimo u dublju istoriju. Od koga smo mi mladji?!

zex

pre 9 godina

Ispadose Srbi krivi za ratove a kao da hrvati i muslimani nisu mrava zgazili,pitanje je ko je vise kriv,to nije ni bitno mi smo imali ratove devedesetih,raspala se drzava i to je normalno.Zasto niko ne spomene da su se Srbi borili protiv Nemaca koji su pobili milione neduznih ljudi ti isti Nemci danas nama sole pamet kako mi nevaljamo a oni su dobri, zaboravili su na svoju itoriju oni je i nemaju a mi smo ponosni na nasu.

Zuba

pre 9 godina

Umesto sto se ovde pise o istoriji Srbije treba lepo novinaru na njegov FB ili Twitter nalog lepo kulturno poslati cinjenice o nasoj istoriji sazeto naravno. Od Dusanovog zakonika pa nadalje. Ne sporim da je imao dobru zelju da napise tekst o Novaku ali ipak ovo o "mladoj" drzavi bode oci. Mada cisto sumnjam da ce to "otvoriti" oci zapadnjacima naviklim na vec postojece stereotipe o nama.

kako napuniti praznu glavu?

pre 9 godina

@A Pjer? Sin? Dajte nesto o njima. Dugo mi je prazan frizider ( Goran Matić, 22. februar 2015 15:58 ) Staviš svoju praznu glavu u frižider. Tako će ti barem frižider biti pun.

Dejan

pre 9 godina

Trebace da prodje najmanje 20 god. kako bi shvatili kakvog smo velikana imali. Pa da pricamo i da se secamo svih titula koje je osvojio.
Uvek zalimo za proslim vremenima, takvi smo pa to ti je...

Raspisite tender za nove sampione

pre 9 godina

Jos samo fali prica o bazenu u kojem su trenirali Ana,Novak,Jelena i ostali nasi igraci,pa da clanak bude kompletan.
To sto je nema u clanku,ne znaci da nije u knjizi.
Nije njih velikim igracima ucinilo treniranje u bazenu i traumaticno odrastanje,nego vera u uspeh,tezak rad i naravno,ogromno zalaganje njihovih roditelja,koji nisu imali niciju podrsku.
Sada bi da se svi slikaju sa njima i prikupe,makar malo slave za sebe.
Srbija mora da bude ponosna,sto ima takve sampione,makar onoliko,koliko je oni vole i kako je predstavljaju u svetu.
Ako vec nismo njima,pomozimo mladim igracima i njihovim roditeljima,da ostvare svoje snove i zamene ih jednog dana.
Novca za sve i svasta imamo,ali za mlade i talentovane(ne samo sportiste) nemamo.
Voleo bih da gresim,ali cemo tesko dobiti novog Novaka,Anu,Jelenu,koji ce biti ogledalo Srbije u svetu.
Treba li nam bolji ambasador do njih,koji su vise uradili za promovisanje Srbije,nego hiljade diplomatskih predstavnika sirom sveta,za koje izdvajamo milione dolara,svakog meseca,a rezultate njihovog rada znamo???

tabula rasa

pre 9 godina

"On je vrhunski sportista pod zastavom zemlje koja je još mlada kao suverena država," Stvarno je tacno da su novinari ponekad univerzalne neznalice! Pa pobogu covece, kad pises o necemu sto ne znas, valjda se prvo informises?!

Wile E. Super Coyote

pre 9 godina

"...On je vrhunski sportista pod zastavom zemlje koja je još mlada kao suverena država,...." Gospodin, ocigledno, nije najbolje proucio istoriju Srbije ili se nije dobro izrazio. Daleko od toga da je Srbija mlada kao suverena drzava! Postojala je Srbija i pre onih nesrecnih Jugoslavija!

Ex Sns

pre 9 godina

Nije mogao jednostavno da napise biografiju nego je nekako morao da u to ukljuci i Srbiju"novu drzavu" pri cemu, covek slucajno, ne zna od kada Srbija ima drzavnost?
Sad kapiram zasto NDj nije za njega imao vremena.

Kostadin

pre 9 godina

Odakle ljudima potreba da govore i pisu o stvarima o kojima ne znaju nista? Valjda su pare u pitanju. Kada Holandjanin napise biografiju Djokovica to je kao da ja napisem biografiju nekog uspesnog sportiste iz (recimo) Finske. Niti poznajem te ljude, niti znam njihov mentalitet, niti sta se desava u njihovoj zemlji. Jednostavno nemam pojma. Kao Srbin koji je ziveo i u Srbiji i inostranstvu mogao bih bez problema da napisem Novakovu biografiju iako na prvi pogled ne znam nista o njemu. Opet, znam sve.

Kuki

pre 9 godina

I Nikola Tesla kog pominjes je takodje Srbin. A u kratkoj istoriji mlade drzave Srbije bi naveo jos nekoliko beznacajnih imena, kao na primer Car Dusan, Vojvoda Misic, Milutin Milankovic, Mihajlo Puupin,Mileva Maric, Milunka Savic, Vuk Karadzic... O neverovatnim poduhvatima, hrabrosti i zrtvama srpskog vojnika je suvisno govoriti, a posebno protiv germanskih naroda. Ali ipak to nije nista, kada se uporedi sa slavnom i bogatom istorijom Holandije.

Tanja

pre 9 godina

Najveća je glupost poistovetiti zemlju i čitav narod sa jednom osobom, bilo da je ona loša
(Zloba) ili dobra (Nole). Ljutilo nas je kad šu nas proglašavali lošim a sad nam prija kad nas proglašavaju dobrim. Predrasude su uvek loše.

teoktist

pre 9 godina

Knjiga je očajna. Ko je nije pročitao nek ne pokušava. Ogromnu srpsku istoriju je pretvorio u instant istoriju od dvadesetak strana, a o Novaku ništa bolje mišljenje nije imao. Ljubomora i zavist su jedine odlike knjige.

Душан

pre 9 godina

Он је само један од изданака племенитог српског рода. Имамо ми безброј људи којима се поносимо, имамо и оних других али је непотребно такве спомињати. А обмана 90-их полако излази на видело. Зна се ко је џелат, а ко жртва.

Данац

pre 9 godina

Dragi Srbi, da vi znate kako je ovde u Danskoj '99. mrznja prema svemu iz Srbije bila toliko velika, da je to bilo zapanjujuce. Imali su 290 intervjua o ratu, u samo 3 od njih je bilo malo kritike bombardovanja, dok su u svim drugim to velicali i cinicno govorili o broju ubijenih "Slobinih bandita".
Srbi ne duguju nista, ali bas nista Engleskoj, Holandiji, Nemackoj, Danskoj i naravo USA. A nase komsije puno! Zato nemojte da se cudite da u 2015 oni Srbe jos uvek smatraju zlikovcima.

anoniman

pre 9 godina

Ovakve tekstove obicno pisu ljudi koji nikada nisu bili u Srbiji i ne poznaju nase ljude i kulturu.Svoje 'znanje' o nasoj zemlji su dobili kroz medije i na taj nacin stvorili iskrivljenu sliku o nama.Tuzno...

nex

pre 9 godina

Ne znam odakle je ovaj, ali njegovi Bauers koreni sigurno znaju sta je Srbija i otkad smo suvereni. Muka mi je od ovih piskarala koje je kloaka izbacila.

nev

pre 9 godina

" “Đoković je rastao sa žigom Srbije“"
Samim ovim stavlja do znanja da Srbiju smatra necim negativnim, kao neku sramotu koju treba skrivati. Sto se vise cita text sve vise se potvrdjuje neznanje ali i medijski uglavljeno misljenje o necem losem.
Sve u svemu ako takva osoba pise neku biografiju to ce biti neka povrsna prazna prica sa dosta uvrezenih misljenja samim tim dokazujuci ne samo neznanje nego i skucenost necije sirine i totalnu nepripadnost nekoj inteligenciji. Nazalost sve vise je takvih u svetu a mediji ih samo guraju pa uskoro mozemo videti i ovu starletu Kim prikolica kako diskutuje o nekim pravima i slicno uz predstavljanje od medija kao 'intelektualaca'...

boki

pre 9 godina

Da si usao malo dublje u istoriju video bi da ja ta ista Srbija uvek ratovala na pravoj strani za razliku od mnogih drugih...Srbi imaju svoje grehe za 90 al najvece grehe snosite bas vi sa Zapada...u Srbiju koji god stranac dodje odusevi se prijemom i gostoprinstvom naseg naroda...za razliku od vas na Zapadu...Novaku svaka cast na svemu i zelim mu sto vise uspeha u karijeri a mojoj Srbiji zelim da napokon ustane na noge...Zivela Srbija i svi dobri ljudi koji zive u njoj...

I.B.

pre 9 godina

Kao prvo, Novak ga je odbio,i NIJE hteo da radi na takvoj knjizi; kao dva zabraniti mu ne mozes; kao tri izasla je prosle godine za vreme RG..!!!! mora da je usrecila Novaka; knjiga je zapadnjacka sapunica, kaja avakom mislecem coveku izaziva odvratnost/ on Kris..misli da je filozofska?!!..valjda sto je spomenuo da je Novak 'kompleksna licnost'..
SVE u svemu nezasluzno citanja..a kamoli kupovanja..

dr.sokrates

pre 9 godina

Ništa se ovo piskaralo ne razlikuje od ostalih zapadnjaka. Površan i nedovoljno informisan i budite ubeđeni da je većina takva. Istoriju i geografiju uče iz holivudskih filmova, preko Nacionalne Geografije, CNN-a, BBC-ija. Mozgovi su im oprani gore nego Rusima za vreme Staljina. Možeš misliti gluposti za medalju "nisu tamo svi tako loši". Apelujem na učitelje da ako naše dete mlađe od 10 godina napiše ovakvu ili sličnu rečenicu odmah dobije jedinicu iz srpskog jezika.

lili

pre 9 godina

Svakim novi tekstom nekog stranca koji misli da je pronikao u dusu Srbije pomislim koliko su daleko od toga i uverena da to ni ne zele vec imaju svoju viziju od koje ne odustaju. A i ovo o Srbiji kao mladoj zemlji samo govori u prilog tome.

dijos mijos

pre 9 godina

niti je srbija mlada drzava / postojala je u srednjem veku, bila cak i carstvu, bila je suverena i pre prvog svetskog rata/, niti postoji ijedna presuda medjunarodnog suda koja ukazuje na srbiju kao na najveceg krivca / medj sud pravde ne ukazuje, vec presudjuje, toliko o tome koliko ovaj zna materiju/... i on se predstavlja za eksperta koji pise o srbiji. ali, bolje nismo ni zasluzili...

ffg

pre 9 godina

@Marko
Oni em nisu ocistili svoje dvoriste, em taj nacin razmisljanja "ne zanimaju me drugi" vise ne prolazi. Zanimaju me drugi. Jer ako ni Ameri, ni Britanci, ni Francuzi ni bilo ko drugi ko nije na to primoran ne sude svojima, pa nece bas biti da su svi oni glupi, a da su srpske NVO (koji ti isti koje sam pobrojao finansiraju) pametne, i da su one otkrile neku toplu vodu!

Alphonse-Marie-Adolphe de Neuville

pre 9 godina

Ima, doduše, u tom tekstu i jedan deo u kome se pominje Srđan Đoković, al' dobro sad. Inače, da ne bude zabune, Noletu svaka čast, a ovi što ga zovu folirantom ... šta reći; siguran sam da se Nole kaje i nada da ćete mu oprostiti.

101n

pre 9 godina

Новак му сигурно није рекао да је Србија зла и да је изазвала ратове на Балкану.

xyz koordinarta

pre 9 godina

Svaki rob koji stane na srpsku zemlju postaje slobodan.Ovaj zakon je donesen posle oslobodjenja od Turaka.
Post holandska kolonijalna drzava Juzna Afrika do pre par decenija je imala rasnu segregaciju.

Боки

pre 9 godina

@dragan1982
Кажеш да ниси висок и живиш на Западу. Мене занима да ли смо ми стварно високи људи, јер када овде дође неко онда каже "како су овде људи високи"?

A.S.

pre 9 godina

A zar je trebalo cekati da holandski novinar pise biografsko delo o Novaku Djokovicu?

Srbi u svemu kasne.Kao da imamo Djokovica na bacanje.

my way

pre 9 godina

Taj "zig" moze samo da mu sluzi na ponos, a sad sto bi neko licemerno hteo da izokrene istinu za 180, to je druga stvar. Srbija i Srbi imaju casnu i pravednicku istoriju kojom mogu samo da se ponose, mnogo su zbog toga stradali i niko nema pravo da po apokalipticnim srpskim zrtvama, kao i istini i pravdi gazi. Zna se i ko je devedesetih i na koji nacin i pod kojom ideologijom poceo rat za krvavo rusenje Jugoslavije.

Joca 011

pre 9 godina

Srbija je skupocena zemlja, blistave istorije i kulture. Ovaj covek nije kriv sto se ne udubljuje u istoriju i kulturu, jer potice iz naroda koga to preterano ne zanima. A Noleta da biramo za predsednika.
.

nego sta

pre 9 godina

Mlada država? međunarodno priznati 1878 zajedno sa Crnom Gorom kao nezavisna država, kad ostale bivše Republike nisu ni postojale ili su bili samo nečije kolonije. A ko je počeo rat nećemo ulaziti u to.
(stevan, 22. februar 2015 12:04)
Grešiš samo za oko 1000 godina, al' 'ajde...