Tenis 30

Nedelja, 14.12.2014.

18:31

Servis – ključ za Novakovo 1. mesto

Servis je udarac koji je velikim delom doprineo da Novak Đoković treći put u poslednje četiri godine završi sezonu na prvom mestu na svetu.

Servis – kljuè za Novakovo 1. mesto IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

jovan48

pre 9 godina

Od izvanrednog servisa, su proistekli rezultati, koji egzaktno pokazuju stanje stvari, i gde je suvisna bilo kakva primedba na bilo koji sedgment Nolove sampionske igre.
Rezultati protiv Top 1o igraca/minimum 5 meceva/
1.Novak Djokovic 19-5 .792
2.Roger Federer 17-5 .773
3.Stan Wawrinka 8-3 .727
4.Kei Nishikori 11-7 .611
5.Rafael Nadal 6-4 .6oo
Rezultati dobijenih meceva, kod igranja odlicujucih setova:
1.Novak Djokovic 15-2 .882
2.Kei Nishikori 21-3 .875
3Grigor Dimitrov 18-4 .818
4.Ernests Gulbis 13-3 .813
5.Feli Lopez 14-4 .778
Nolu zelim da nastavi da nas uveseljava sa ovakvim igrama i rezultatima, u na nama je da uzivamo sto ga imamo-jedan, jedini i neponovljivi Nole/jjnN/
Srecni nastupajuci praznici, i uzdravlje svima dobronamernim i pozitivnim ljudima.

Miroslav

pre 9 godina

Za srpski tenis nema problema u buducnosti.....kada ovi prepametni kriticari uzmu reket u ruke i pokazu svetu kako se to tenis igra.

Oskar

pre 9 godina

Ne vidim ko moze da drzi kontinuitet kao Novak. Vreme njegove dominacije se nastavlja. Uzivacemo u jos jednoj NJEGOVOJ godini. IDEMOOO!

cacanin

pre 9 godina

Kad pogledate godinama unazad, već 7, 8 god, Nole je u vrhu tenisa meni je to fascinantno, svaka čast jer te čekaju najlepše godine u tenisu :-)
(Filip, 14. decembar 2014 23:58)

U zivotu pre svega.

Coa97

pre 9 godina

Mana je po meni sto lose odigra na mrezi kad je najbitnije tj. smecevi su uzasni. Ali to je sitnica koja se lako popravlja. Ajmo Novak po Rolan Garos i Sinsinati.

milan

pre 9 godina

@Predo odlicno zapazanje za fizicku spremu, ostro oko poznavaoca i ljubitelja igre. Sa uzivanjem citam Vase komentare.
Vidljivo je i smanjenje procenata na returnu i u return gemovima, sto je i prirodno, gotovo uvek kada se radi na poboljsanju jednog trpe manje ili vise drugi segmenti igre.Uz servis znatno je popravio i BH slice koji sve cesce na pravi nacin koristi kao prilazni udarac za dolazak na mrezu.

Dorćolac

pre 9 godina

Jedino vreme kada se vrše eksperimenti i neke promene u serviranju je upravo sada kada je najveća pauza između turnira. Valjda je otuda i ovaj tekst sada zajedno sa detaljnim statistikama.
Servis - kao motorički najkomplikovniji sklop pokreta je vrlo interesantan za analizu. Uz pomoć usporenih snimaka mnogo toga može da se vidi. Posebnu pažnju mi je privukla uporedba Novakovog prvog servisa sa prvim Miloša. Razlika u brzini oko 40 km/h, a priprema vrlo slična. Najvidljivija razlika je u tome se Miloš zaklati u pripremi. Malo je i viši pa su i poluge duže. Sve ovo ni približno ne bi bilo dovoljno za tih ogromnih 40km/h razlike. Eto dođosmo do segmenta koji sam hteo da podelim sa onima koji za to imaju slična interesovanja. Hvat kojim Miloš drži reket je takav da mu je glava paralelna sa tlom! Novakov, kao skoro kod svih ostalih je upravan na tlo. Šta Miloš mora da uradi da bi mu lopta išla - da kažemo pravo - je rotiranje zgloba šake u zadnjem trenutku za onu razliku od skoro 90 stepeni što kao završnica u sklopu petlje daje poslednje ubrzanje kao bič. Baš bih voleo da se razvije diskusija, da li grešim, u čemu je taj "gvint".

Zoran

pre 9 godina

Jedina mana- Koristi brejk sanse ispod 50%. Mislim da je ranije do pred 3 g. taj procenat bio iznad 50%. Novak ostace zadnji veliki teniser sa iznad 30( GS, Mastersa i Zavrsni). Zasto, jer jedino Novak moze danas trcati i pobedzivati na 100m, 200, 400 i 1500m. Danas jedino Novak moze i trava i sljaka i hala i beton. Zato Novak je vec sada medju najvecih svih vremena.

Filip

pre 9 godina

Kad pogledate godinama unazad, već 7, 8 god, Nole je u vrhu tenisa meni je to fascinantno, svaka čast jer te čekaju najlepše godine u tenisu :-)

duh nibor

pre 9 godina

Postoji li teniser koji je uvek fizički spreman, oran za igru, precizan u svim udarcima, ne smetaju mu ni vremenski uslovi, protivnici mu se klanjaju, brejk lopte uvek iskorišćava, psiha na visokom nivou? Postoji, ali u video igrici.
Svaki teniser je pre svega ličnost koju krase individualne osobine, treninig i samo trening, uz dobru taktičku primenu i plan B za svaku situaciju. Mozak je br1. pa sve ostalo. I zapamtite, meč dobija teniser koji osvoji poslednji poen, a ne onaj koji bolje izvodi udarce.

Predo

pre 9 godina

Ključ uspeha u svakom sportu je fizička sprema, normalno uz preduslov kvaliteta. U tenisu, kao u većini drugih individualnih sportova, nema zamene, oslanjate se sami na sebe. Fizički padovi uzrokuju i lošiji servis i padove u igri. Suprotno opštem mišljenju NOvak ne spada u fizički najspremnije igrače. Zato povremeno popušta i taj pad traje ponekad gem ili dva, a ponekad i čitav set. To vreme koristi da prikupi energiju i pušta protivnika da se istroši. Kada digne nivo protivnik se uspaniči, i pored toga što svi znaju za to. Ako protivnik izdrži taj nalet, onda je NOvak u problemu, kao recimo protiv Vavrinke u Australiji.

Komentator

pre 9 godina

Price za malu decu. Novak je uvek imao procenat ubacenog prvog servisa od preko 60% osim mozda u periodu kada je trenirao sa Todom Martinom i kada mu servis nikako nije isao kako treba. Ove godine je Novakov servis bio poprilicno spor na mnogim turnirima, a na ponekad i na nivou wta (oko 180 km/h).

Naravno, bilo bi najbolje da moze istovremeno da ima i brzinu i preciznost, medjutim to se ne desava uvek. Kada ima problem da odservira i brzo i precizno, Nole odservira sporije i na taj nacin dobije ubacaj koji zatim isprati dobrom igrom u poenu.

Dušan

pre 9 godina

Pročitao sam Ducijev tekst i, po njemu, Novak je najveći srpski problem. Ako ništa, Novak ne troši pare srpskog budžeta. Neka navede jedno ime sa ovih prostora za koga se može reći da je poštovaniji u svetu. Možda Ceca, Miroslav, Toma, Drgica, Savo. Ili on očekuje da Đoković promeni svet?

Jova

pre 9 godina

Bekerov pečat. I Novakova volja i želja za napredovanjem. Ovoga puta pun pogodak, bar po mom mišljenju, za razliku od eksperimenta s T.Martinom.

Optimizam je korisna stvar te mi je drago da na Bekera ispočetka nisam gledala kao većina na ovim stranicama. Nadala sam se da bi mogao biti od koristi a podatci, navedeni u ovom članku, to potvrđuju. Bekera sam gledala ne tako davno u jednom intrvjuju, datom slovenačkim medijima, kad se našao u posjeti Sloveniji. Sasvim drugačija slika od onoga, što se uglavnom zna o njemu. Poznat mi je bio prvo po uspjesima ( gledala ), zatim po reklamama za poker te vjestima iz žute štampe.

Na mene je ostavio utisak ozbiljnog poslovnog čovjeka koji ne haje pretjerano šta ko misli o njemu nego živi svoj život, ne obaziruće se unazad. Majka mu je ( čini mi se ) Slovakinja te je možda zato, po ubjeđenju, građanin svjeta. Svjestan je toga da mu Nijemci, sada, kao i ranije, zamjeraju nedostatak njihove forme patriotizma.

Sve u svemu, čovjek na mjestu. Zato mi je drago da je Novak produžio saradnju s njim. Mišljenja sam, da će materializacija saradnje u 2015 doći do punog izražaja ( ako se »oni« ponovo ne upletu, nije im ispod časti, čak ni ne skrivaju više – izvinjavam se, morala sam, jače od mene ).

Pozdrav svima

fan

pre 9 godina

Za taj promil poboljsanja u igri doveden je Beker, ali taj promil u odlucujucim momentima meca donosi kljucnu prednost,protivnik ne moze da brejkuje i Nole trijumfuje.Ranije seZA na svoj servis u prelomnim trenutcima cesto mucio i gubio snagu i ritam.Sada je to druga prica,vidljiv napredak te rivali koji su inace tu imali sansu,sada je skoro pa nemaju.

No1EMINATOR

pre 9 godina

Definitivno,Novak mora popraviti iskoriscenost break lopti,slazem se sa prethodnim komentarom.Ne samo zato sto je i statisticki to njegov najslabiji segment igre u godini na izmaku i nedavno zavrsenoj sezoni,vec sto je potrebno da na taj nacin sebi nabije jos vece samopouzdanje,a protivnicima ulije dodatni strah,paniku i nesigurnost.Ja mislim da Novak mora vec na egzibiciji u Abu Dhabiju staviti protivnicima do znanja ko je "alfa i omega" igrac na startu nove sezone.On se uvek iznova i iznova mora dokazivati i potvrdjivati svoj renome najboljeg na svetu.A to se potvrdjuje samo titulama i peharima sa najvecih i najvrednijih turnira-Grand Slamova i Mastersa.Tako se opstaje na samom vrhu i udara pecat najboljeg na svetu.Imam predosecaj da ce Nadal imati snazan comeback na pocetku nove sezone,iako ga mnogi vec unapred otpisuju.A to su radili kada se povredio sredinom 2012-e i davali razne prognoze o njegovom povratku na teren,a svi vrlo dobro znamo kakav je comeback imao 2013-e godine.Zelim mu da se dobro i potpuno oporavi,ali da ne ponovi takvu sezonu.Jednostavno,Novaku zelim dobro zdravlje,da ga zaobidju povrede i Calendar Year Grand Slam naredne sezone,jer smatram da on to moze i da je vreme da to uradi.A nedostaju mu Grand Slam trofeji,treba da ih nakupi sto vise ako ima nameru da sustize i prestize Federera po broju istih.

Oskar

pre 9 godina

Jako zanimljivo bi bilo izbacit statistiku koliko je puta Novak pogodio as ili servis viner ( naručito u završnicama turnira ) kada se suočava sa brejk loptama, a koliko puta to Federer uradi. To je jedan od najvažnijih elemenata manjeg broja Gren slem titula. Ja mislim da to nikad nije uspio, obično zbog straha promaši servis.

Pedja

pre 9 godina

Malo se preteruje u oceni ove Novakove sezone.
Jeste bila dobra ali je bila na ivici da bude neuspešna.
Biće gusto, predvidjam borbu sa NAdalom, makar na prva dva GS.

sinki

pre 9 godina

Jedina mana u njegovoj igri je sto ne koristi dovoljno dobro brejk lopte...Dosta mu se puta desi da u mecu ne iskoristi 3 vezane brejk lopte,sto je nedopustivo,u tom segmentu mora da bude maksimalno fokusiran.

Čovek razume suštinu!

pre 9 godina

Od kolike je važnosti Novakov servis za Srbiju i njene gradjane na ubedljiv način govori i piše doktor filozofije Duci Simonović.

sinki

pre 9 godina

Jedina mana u njegovoj igri je sto ne koristi dovoljno dobro brejk lopte...Dosta mu se puta desi da u mecu ne iskoristi 3 vezane brejk lopte,sto je nedopustivo,u tom segmentu mora da bude maksimalno fokusiran.

No1EMINATOR

pre 9 godina

Definitivno,Novak mora popraviti iskoriscenost break lopti,slazem se sa prethodnim komentarom.Ne samo zato sto je i statisticki to njegov najslabiji segment igre u godini na izmaku i nedavno zavrsenoj sezoni,vec sto je potrebno da na taj nacin sebi nabije jos vece samopouzdanje,a protivnicima ulije dodatni strah,paniku i nesigurnost.Ja mislim da Novak mora vec na egzibiciji u Abu Dhabiju staviti protivnicima do znanja ko je "alfa i omega" igrac na startu nove sezone.On se uvek iznova i iznova mora dokazivati i potvrdjivati svoj renome najboljeg na svetu.A to se potvrdjuje samo titulama i peharima sa najvecih i najvrednijih turnira-Grand Slamova i Mastersa.Tako se opstaje na samom vrhu i udara pecat najboljeg na svetu.Imam predosecaj da ce Nadal imati snazan comeback na pocetku nove sezone,iako ga mnogi vec unapred otpisuju.A to su radili kada se povredio sredinom 2012-e i davali razne prognoze o njegovom povratku na teren,a svi vrlo dobro znamo kakav je comeback imao 2013-e godine.Zelim mu da se dobro i potpuno oporavi,ali da ne ponovi takvu sezonu.Jednostavno,Novaku zelim dobro zdravlje,da ga zaobidju povrede i Calendar Year Grand Slam naredne sezone,jer smatram da on to moze i da je vreme da to uradi.A nedostaju mu Grand Slam trofeji,treba da ih nakupi sto vise ako ima nameru da sustize i prestize Federera po broju istih.

fan

pre 9 godina

Za taj promil poboljsanja u igri doveden je Beker, ali taj promil u odlucujucim momentima meca donosi kljucnu prednost,protivnik ne moze da brejkuje i Nole trijumfuje.Ranije seZA na svoj servis u prelomnim trenutcima cesto mucio i gubio snagu i ritam.Sada je to druga prica,vidljiv napredak te rivali koji su inace tu imali sansu,sada je skoro pa nemaju.

Dušan

pre 9 godina

Pročitao sam Ducijev tekst i, po njemu, Novak je najveći srpski problem. Ako ništa, Novak ne troši pare srpskog budžeta. Neka navede jedno ime sa ovih prostora za koga se može reći da je poštovaniji u svetu. Možda Ceca, Miroslav, Toma, Drgica, Savo. Ili on očekuje da Đoković promeni svet?

duh nibor

pre 9 godina

Postoji li teniser koji je uvek fizički spreman, oran za igru, precizan u svim udarcima, ne smetaju mu ni vremenski uslovi, protivnici mu se klanjaju, brejk lopte uvek iskorišćava, psiha na visokom nivou? Postoji, ali u video igrici.
Svaki teniser je pre svega ličnost koju krase individualne osobine, treninig i samo trening, uz dobru taktičku primenu i plan B za svaku situaciju. Mozak je br1. pa sve ostalo. I zapamtite, meč dobija teniser koji osvoji poslednji poen, a ne onaj koji bolje izvodi udarce.

Jova

pre 9 godina

Bekerov pečat. I Novakova volja i želja za napredovanjem. Ovoga puta pun pogodak, bar po mom mišljenju, za razliku od eksperimenta s T.Martinom.

Optimizam je korisna stvar te mi je drago da na Bekera ispočetka nisam gledala kao većina na ovim stranicama. Nadala sam se da bi mogao biti od koristi a podatci, navedeni u ovom članku, to potvrđuju. Bekera sam gledala ne tako davno u jednom intrvjuju, datom slovenačkim medijima, kad se našao u posjeti Sloveniji. Sasvim drugačija slika od onoga, što se uglavnom zna o njemu. Poznat mi je bio prvo po uspjesima ( gledala ), zatim po reklamama za poker te vjestima iz žute štampe.

Na mene je ostavio utisak ozbiljnog poslovnog čovjeka koji ne haje pretjerano šta ko misli o njemu nego živi svoj život, ne obaziruće se unazad. Majka mu je ( čini mi se ) Slovakinja te je možda zato, po ubjeđenju, građanin svjeta. Svjestan je toga da mu Nijemci, sada, kao i ranije, zamjeraju nedostatak njihove forme patriotizma.

Sve u svemu, čovjek na mjestu. Zato mi je drago da je Novak produžio saradnju s njim. Mišljenja sam, da će materializacija saradnje u 2015 doći do punog izražaja ( ako se »oni« ponovo ne upletu, nije im ispod časti, čak ni ne skrivaju više – izvinjavam se, morala sam, jače od mene ).

Pozdrav svima

Zoran

pre 9 godina

Jedina mana- Koristi brejk sanse ispod 50%. Mislim da je ranije do pred 3 g. taj procenat bio iznad 50%. Novak ostace zadnji veliki teniser sa iznad 30( GS, Mastersa i Zavrsni). Zasto, jer jedino Novak moze danas trcati i pobedzivati na 100m, 200, 400 i 1500m. Danas jedino Novak moze i trava i sljaka i hala i beton. Zato Novak je vec sada medju najvecih svih vremena.

Filip

pre 9 godina

Kad pogledate godinama unazad, već 7, 8 god, Nole je u vrhu tenisa meni je to fascinantno, svaka čast jer te čekaju najlepše godine u tenisu :-)

Predo

pre 9 godina

Ključ uspeha u svakom sportu je fizička sprema, normalno uz preduslov kvaliteta. U tenisu, kao u većini drugih individualnih sportova, nema zamene, oslanjate se sami na sebe. Fizički padovi uzrokuju i lošiji servis i padove u igri. Suprotno opštem mišljenju NOvak ne spada u fizički najspremnije igrače. Zato povremeno popušta i taj pad traje ponekad gem ili dva, a ponekad i čitav set. To vreme koristi da prikupi energiju i pušta protivnika da se istroši. Kada digne nivo protivnik se uspaniči, i pored toga što svi znaju za to. Ako protivnik izdrži taj nalet, onda je NOvak u problemu, kao recimo protiv Vavrinke u Australiji.

Čovek razume suštinu!

pre 9 godina

Od kolike je važnosti Novakov servis za Srbiju i njene gradjane na ubedljiv način govori i piše doktor filozofije Duci Simonović.

milan

pre 9 godina

@Predo odlicno zapazanje za fizicku spremu, ostro oko poznavaoca i ljubitelja igre. Sa uzivanjem citam Vase komentare.
Vidljivo je i smanjenje procenata na returnu i u return gemovima, sto je i prirodno, gotovo uvek kada se radi na poboljsanju jednog trpe manje ili vise drugi segmenti igre.Uz servis znatno je popravio i BH slice koji sve cesce na pravi nacin koristi kao prilazni udarac za dolazak na mrezu.

Oskar

pre 9 godina

Jako zanimljivo bi bilo izbacit statistiku koliko je puta Novak pogodio as ili servis viner ( naručito u završnicama turnira ) kada se suočava sa brejk loptama, a koliko puta to Federer uradi. To je jedan od najvažnijih elemenata manjeg broja Gren slem titula. Ja mislim da to nikad nije uspio, obično zbog straha promaši servis.

Pedja

pre 9 godina

Malo se preteruje u oceni ove Novakove sezone.
Jeste bila dobra ali je bila na ivici da bude neuspešna.
Biće gusto, predvidjam borbu sa NAdalom, makar na prva dva GS.

Dorćolac

pre 9 godina

Jedino vreme kada se vrše eksperimenti i neke promene u serviranju je upravo sada kada je najveća pauza između turnira. Valjda je otuda i ovaj tekst sada zajedno sa detaljnim statistikama.
Servis - kao motorički najkomplikovniji sklop pokreta je vrlo interesantan za analizu. Uz pomoć usporenih snimaka mnogo toga može da se vidi. Posebnu pažnju mi je privukla uporedba Novakovog prvog servisa sa prvim Miloša. Razlika u brzini oko 40 km/h, a priprema vrlo slična. Najvidljivija razlika je u tome se Miloš zaklati u pripremi. Malo je i viši pa su i poluge duže. Sve ovo ni približno ne bi bilo dovoljno za tih ogromnih 40km/h razlike. Eto dođosmo do segmenta koji sam hteo da podelim sa onima koji za to imaju slična interesovanja. Hvat kojim Miloš drži reket je takav da mu je glava paralelna sa tlom! Novakov, kao skoro kod svih ostalih je upravan na tlo. Šta Miloš mora da uradi da bi mu lopta išla - da kažemo pravo - je rotiranje zgloba šake u zadnjem trenutku za onu razliku od skoro 90 stepeni što kao završnica u sklopu petlje daje poslednje ubrzanje kao bič. Baš bih voleo da se razvije diskusija, da li grešim, u čemu je taj "gvint".

Komentator

pre 9 godina

Price za malu decu. Novak je uvek imao procenat ubacenog prvog servisa od preko 60% osim mozda u periodu kada je trenirao sa Todom Martinom i kada mu servis nikako nije isao kako treba. Ove godine je Novakov servis bio poprilicno spor na mnogim turnirima, a na ponekad i na nivou wta (oko 180 km/h).

Naravno, bilo bi najbolje da moze istovremeno da ima i brzinu i preciznost, medjutim to se ne desava uvek. Kada ima problem da odservira i brzo i precizno, Nole odservira sporije i na taj nacin dobije ubacaj koji zatim isprati dobrom igrom u poenu.

cacanin

pre 9 godina

Kad pogledate godinama unazad, već 7, 8 god, Nole je u vrhu tenisa meni je to fascinantno, svaka čast jer te čekaju najlepše godine u tenisu :-)
(Filip, 14. decembar 2014 23:58)

U zivotu pre svega.

Coa97

pre 9 godina

Mana je po meni sto lose odigra na mrezi kad je najbitnije tj. smecevi su uzasni. Ali to je sitnica koja se lako popravlja. Ajmo Novak po Rolan Garos i Sinsinati.

Oskar

pre 9 godina

Ne vidim ko moze da drzi kontinuitet kao Novak. Vreme njegove dominacije se nastavlja. Uzivacemo u jos jednoj NJEGOVOJ godini. IDEMOOO!

jovan48

pre 9 godina

Od izvanrednog servisa, su proistekli rezultati, koji egzaktno pokazuju stanje stvari, i gde je suvisna bilo kakva primedba na bilo koji sedgment Nolove sampionske igre.
Rezultati protiv Top 1o igraca/minimum 5 meceva/
1.Novak Djokovic 19-5 .792
2.Roger Federer 17-5 .773
3.Stan Wawrinka 8-3 .727
4.Kei Nishikori 11-7 .611
5.Rafael Nadal 6-4 .6oo
Rezultati dobijenih meceva, kod igranja odlicujucih setova:
1.Novak Djokovic 15-2 .882
2.Kei Nishikori 21-3 .875
3Grigor Dimitrov 18-4 .818
4.Ernests Gulbis 13-3 .813
5.Feli Lopez 14-4 .778
Nolu zelim da nastavi da nas uveseljava sa ovakvim igrama i rezultatima, u na nama je da uzivamo sto ga imamo-jedan, jedini i neponovljivi Nole/jjnN/
Srecni nastupajuci praznici, i uzdravlje svima dobronamernim i pozitivnim ljudima.

Miroslav

pre 9 godina

Za srpski tenis nema problema u buducnosti.....kada ovi prepametni kriticari uzmu reket u ruke i pokazu svetu kako se to tenis igra.

Čovek razume suštinu!

pre 9 godina

Od kolike je važnosti Novakov servis za Srbiju i njene gradjane na ubedljiv način govori i piše doktor filozofije Duci Simonović.

Oskar

pre 9 godina

Jako zanimljivo bi bilo izbacit statistiku koliko je puta Novak pogodio as ili servis viner ( naručito u završnicama turnira ) kada se suočava sa brejk loptama, a koliko puta to Federer uradi. To je jedan od najvažnijih elemenata manjeg broja Gren slem titula. Ja mislim da to nikad nije uspio, obično zbog straha promaši servis.

Pedja

pre 9 godina

Malo se preteruje u oceni ove Novakove sezone.
Jeste bila dobra ali je bila na ivici da bude neuspešna.
Biće gusto, predvidjam borbu sa NAdalom, makar na prva dva GS.

Predo

pre 9 godina

Ključ uspeha u svakom sportu je fizička sprema, normalno uz preduslov kvaliteta. U tenisu, kao u većini drugih individualnih sportova, nema zamene, oslanjate se sami na sebe. Fizički padovi uzrokuju i lošiji servis i padove u igri. Suprotno opštem mišljenju NOvak ne spada u fizički najspremnije igrače. Zato povremeno popušta i taj pad traje ponekad gem ili dva, a ponekad i čitav set. To vreme koristi da prikupi energiju i pušta protivnika da se istroši. Kada digne nivo protivnik se uspaniči, i pored toga što svi znaju za to. Ako protivnik izdrži taj nalet, onda je NOvak u problemu, kao recimo protiv Vavrinke u Australiji.

sinki

pre 9 godina

Jedina mana u njegovoj igri je sto ne koristi dovoljno dobro brejk lopte...Dosta mu se puta desi da u mecu ne iskoristi 3 vezane brejk lopte,sto je nedopustivo,u tom segmentu mora da bude maksimalno fokusiran.

No1EMINATOR

pre 9 godina

Definitivno,Novak mora popraviti iskoriscenost break lopti,slazem se sa prethodnim komentarom.Ne samo zato sto je i statisticki to njegov najslabiji segment igre u godini na izmaku i nedavno zavrsenoj sezoni,vec sto je potrebno da na taj nacin sebi nabije jos vece samopouzdanje,a protivnicima ulije dodatni strah,paniku i nesigurnost.Ja mislim da Novak mora vec na egzibiciji u Abu Dhabiju staviti protivnicima do znanja ko je "alfa i omega" igrac na startu nove sezone.On se uvek iznova i iznova mora dokazivati i potvrdjivati svoj renome najboljeg na svetu.A to se potvrdjuje samo titulama i peharima sa najvecih i najvrednijih turnira-Grand Slamova i Mastersa.Tako se opstaje na samom vrhu i udara pecat najboljeg na svetu.Imam predosecaj da ce Nadal imati snazan comeback na pocetku nove sezone,iako ga mnogi vec unapred otpisuju.A to su radili kada se povredio sredinom 2012-e i davali razne prognoze o njegovom povratku na teren,a svi vrlo dobro znamo kakav je comeback imao 2013-e godine.Zelim mu da se dobro i potpuno oporavi,ali da ne ponovi takvu sezonu.Jednostavno,Novaku zelim dobro zdravlje,da ga zaobidju povrede i Calendar Year Grand Slam naredne sezone,jer smatram da on to moze i da je vreme da to uradi.A nedostaju mu Grand Slam trofeji,treba da ih nakupi sto vise ako ima nameru da sustize i prestize Federera po broju istih.

fan

pre 9 godina

Za taj promil poboljsanja u igri doveden je Beker, ali taj promil u odlucujucim momentima meca donosi kljucnu prednost,protivnik ne moze da brejkuje i Nole trijumfuje.Ranije seZA na svoj servis u prelomnim trenutcima cesto mucio i gubio snagu i ritam.Sada je to druga prica,vidljiv napredak te rivali koji su inace tu imali sansu,sada je skoro pa nemaju.

Komentator

pre 9 godina

Price za malu decu. Novak je uvek imao procenat ubacenog prvog servisa od preko 60% osim mozda u periodu kada je trenirao sa Todom Martinom i kada mu servis nikako nije isao kako treba. Ove godine je Novakov servis bio poprilicno spor na mnogim turnirima, a na ponekad i na nivou wta (oko 180 km/h).

Naravno, bilo bi najbolje da moze istovremeno da ima i brzinu i preciznost, medjutim to se ne desava uvek. Kada ima problem da odservira i brzo i precizno, Nole odservira sporije i na taj nacin dobije ubacaj koji zatim isprati dobrom igrom u poenu.

Jova

pre 9 godina

Bekerov pečat. I Novakova volja i želja za napredovanjem. Ovoga puta pun pogodak, bar po mom mišljenju, za razliku od eksperimenta s T.Martinom.

Optimizam je korisna stvar te mi je drago da na Bekera ispočetka nisam gledala kao većina na ovim stranicama. Nadala sam se da bi mogao biti od koristi a podatci, navedeni u ovom članku, to potvrđuju. Bekera sam gledala ne tako davno u jednom intrvjuju, datom slovenačkim medijima, kad se našao u posjeti Sloveniji. Sasvim drugačija slika od onoga, što se uglavnom zna o njemu. Poznat mi je bio prvo po uspjesima ( gledala ), zatim po reklamama za poker te vjestima iz žute štampe.

Na mene je ostavio utisak ozbiljnog poslovnog čovjeka koji ne haje pretjerano šta ko misli o njemu nego živi svoj život, ne obaziruće se unazad. Majka mu je ( čini mi se ) Slovakinja te je možda zato, po ubjeđenju, građanin svjeta. Svjestan je toga da mu Nijemci, sada, kao i ranije, zamjeraju nedostatak njihove forme patriotizma.

Sve u svemu, čovjek na mjestu. Zato mi je drago da je Novak produžio saradnju s njim. Mišljenja sam, da će materializacija saradnje u 2015 doći do punog izražaja ( ako se »oni« ponovo ne upletu, nije im ispod časti, čak ni ne skrivaju više – izvinjavam se, morala sam, jače od mene ).

Pozdrav svima

Dušan

pre 9 godina

Pročitao sam Ducijev tekst i, po njemu, Novak je najveći srpski problem. Ako ništa, Novak ne troši pare srpskog budžeta. Neka navede jedno ime sa ovih prostora za koga se može reći da je poštovaniji u svetu. Možda Ceca, Miroslav, Toma, Drgica, Savo. Ili on očekuje da Đoković promeni svet?

duh nibor

pre 9 godina

Postoji li teniser koji je uvek fizički spreman, oran za igru, precizan u svim udarcima, ne smetaju mu ni vremenski uslovi, protivnici mu se klanjaju, brejk lopte uvek iskorišćava, psiha na visokom nivou? Postoji, ali u video igrici.
Svaki teniser je pre svega ličnost koju krase individualne osobine, treninig i samo trening, uz dobru taktičku primenu i plan B za svaku situaciju. Mozak je br1. pa sve ostalo. I zapamtite, meč dobija teniser koji osvoji poslednji poen, a ne onaj koji bolje izvodi udarce.

Zoran

pre 9 godina

Jedina mana- Koristi brejk sanse ispod 50%. Mislim da je ranije do pred 3 g. taj procenat bio iznad 50%. Novak ostace zadnji veliki teniser sa iznad 30( GS, Mastersa i Zavrsni). Zasto, jer jedino Novak moze danas trcati i pobedzivati na 100m, 200, 400 i 1500m. Danas jedino Novak moze i trava i sljaka i hala i beton. Zato Novak je vec sada medju najvecih svih vremena.

Coa97

pre 9 godina

Mana je po meni sto lose odigra na mrezi kad je najbitnije tj. smecevi su uzasni. Ali to je sitnica koja se lako popravlja. Ajmo Novak po Rolan Garos i Sinsinati.

Dorćolac

pre 9 godina

Jedino vreme kada se vrše eksperimenti i neke promene u serviranju je upravo sada kada je najveća pauza između turnira. Valjda je otuda i ovaj tekst sada zajedno sa detaljnim statistikama.
Servis - kao motorički najkomplikovniji sklop pokreta je vrlo interesantan za analizu. Uz pomoć usporenih snimaka mnogo toga može da se vidi. Posebnu pažnju mi je privukla uporedba Novakovog prvog servisa sa prvim Miloša. Razlika u brzini oko 40 km/h, a priprema vrlo slična. Najvidljivija razlika je u tome se Miloš zaklati u pripremi. Malo je i viši pa su i poluge duže. Sve ovo ni približno ne bi bilo dovoljno za tih ogromnih 40km/h razlike. Eto dođosmo do segmenta koji sam hteo da podelim sa onima koji za to imaju slična interesovanja. Hvat kojim Miloš drži reket je takav da mu je glava paralelna sa tlom! Novakov, kao skoro kod svih ostalih je upravan na tlo. Šta Miloš mora da uradi da bi mu lopta išla - da kažemo pravo - je rotiranje zgloba šake u zadnjem trenutku za onu razliku od skoro 90 stepeni što kao završnica u sklopu petlje daje poslednje ubrzanje kao bič. Baš bih voleo da se razvije diskusija, da li grešim, u čemu je taj "gvint".

milan

pre 9 godina

@Predo odlicno zapazanje za fizicku spremu, ostro oko poznavaoca i ljubitelja igre. Sa uzivanjem citam Vase komentare.
Vidljivo je i smanjenje procenata na returnu i u return gemovima, sto je i prirodno, gotovo uvek kada se radi na poboljsanju jednog trpe manje ili vise drugi segmenti igre.Uz servis znatno je popravio i BH slice koji sve cesce na pravi nacin koristi kao prilazni udarac za dolazak na mrezu.

Filip

pre 9 godina

Kad pogledate godinama unazad, već 7, 8 god, Nole je u vrhu tenisa meni je to fascinantno, svaka čast jer te čekaju najlepše godine u tenisu :-)

cacanin

pre 9 godina

Kad pogledate godinama unazad, već 7, 8 god, Nole je u vrhu tenisa meni je to fascinantno, svaka čast jer te čekaju najlepše godine u tenisu :-)
(Filip, 14. decembar 2014 23:58)

U zivotu pre svega.

Oskar

pre 9 godina

Ne vidim ko moze da drzi kontinuitet kao Novak. Vreme njegove dominacije se nastavlja. Uzivacemo u jos jednoj NJEGOVOJ godini. IDEMOOO!

Miroslav

pre 9 godina

Za srpski tenis nema problema u buducnosti.....kada ovi prepametni kriticari uzmu reket u ruke i pokazu svetu kako se to tenis igra.

jovan48

pre 9 godina

Od izvanrednog servisa, su proistekli rezultati, koji egzaktno pokazuju stanje stvari, i gde je suvisna bilo kakva primedba na bilo koji sedgment Nolove sampionske igre.
Rezultati protiv Top 1o igraca/minimum 5 meceva/
1.Novak Djokovic 19-5 .792
2.Roger Federer 17-5 .773
3.Stan Wawrinka 8-3 .727
4.Kei Nishikori 11-7 .611
5.Rafael Nadal 6-4 .6oo
Rezultati dobijenih meceva, kod igranja odlicujucih setova:
1.Novak Djokovic 15-2 .882
2.Kei Nishikori 21-3 .875
3Grigor Dimitrov 18-4 .818
4.Ernests Gulbis 13-3 .813
5.Feli Lopez 14-4 .778
Nolu zelim da nastavi da nas uveseljava sa ovakvim igrama i rezultatima, u na nama je da uzivamo sto ga imamo-jedan, jedini i neponovljivi Nole/jjnN/
Srecni nastupajuci praznici, i uzdravlje svima dobronamernim i pozitivnim ljudima.